Alkmaar op Zondag

7 juli 2019

Alkmaar op Zondag 7 juli 2019


EK Wielrennen Alkmaar komt in zicht

Wethouder Pieter Dijkman op Kaasmarkt met racefiets. (Foto: (beeldproductie / Jan Jong))

ALKMAAR - Nog iets minder dan 40 dagen en dan begint het Europees Kampioenschap wielrennen in Alkmaar. Het EK Wielrennen Alkmaar wordt van 7 tot en met 11 augustus verreden. De voorbereidingen van het EK Wielrennen in Alkmaar zijn in volle gang. Eerder waren de routes bekend gemaakt waarop in augustus de strijd om de dertien verschillende medailles plaats gaat vinden. Nu in de weken voor het evenement worden ook de bewoners en ondernemers goed meegenomen.

Informatiebrief voor inwoners en ondernemers

Met een groot internationaal evenement als het EK Wielrennen zijn er begrijpelijk veel vragen als het gaat om bereikbaarheid en veiligheid. Om hierin meer duidelijkheid te geven worden deze dagen informatiebrieven verstuurd aan de inwoners en ondernemers die direct of indirect bij het parcours wonen.

Niet op slot

Wethouder Pieter Dijkman: "Veiligheid en bereikbaarheid zijn belangrijke pijlers bij het EK Wielrennen. De stad gaat dan ook niet 'op slot'. Zo is de binnenstad altijd toegankelijk voor hulp- en nooddiensten. De wedstrijdonderdelen duren niet de gehele dag. Ook zijn er dagen waarop wedstrijdonderdelen zijn die niet of nauwelijks in de binnenstad verreden worden."

Exacte tijden van wedstrijdonderdelen op de dagen van het evenement zijn terug te vinden op de website www.alkmaar-cycling.com. Daar is meer informatie te vinden in de vorm van 'Veel gestelde vragen'. Ook zijn er kaarten met de omleidingen en oversteekplaatsen in de parcoursen te vinden.

Side events

Naast dat Europese toprenners door Alkmaar fietsen is er nog veel meer te doen tijdens deze dagen. Alkmaar staat dan volledig in het teken van de fiets. Zo past het filmhuis Alkmaar de programmering aan. In de bioscoopstoelen kunnen bezoekers in de week het EK genieten van enkele wielerfilms en -documentaires.

Lees verder pagina 6.


Ontroerend verhaal van jonge Leelo

The Little Comrade. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Just Film Distribution vertoont 11 juli en 14 juli de aangrijpende film The Little Comrade in het Filmhuis in Alkmaar. In de film zie je de bezetting door de Sovjet Unie in de jaren vijftig door de ogen van de 6-jarige Leelo. Door dit ontroerende perspectief worden de worsteling tussen onschuld, juist willen handelen en liefde op indringende wijze vastgelegd. Het verhaal is gebaseerd op twee autobiografische romans van Leelo Tungal, een geliefd auteur in Estland. De film ontving meerdere nominaties, waaronder Best Feature Film tijdens het Molodist International Film Festival.

Het is 1950 en Sovjet-Estland gaat gebukt onder de Stalinistische terreur. Als de moeder van de 6-jarige Leelo wordt afgevoerd, zegt ze tegen haar: "Als je je goed gedraagt, zal ik snel terug zijn." Woorden die Leelo niet kan vergeten.

Verwarring

Ze doet daarom haar uiterste best om braaf te zijn, maar wat precies goed en fout gedrag is, wordt voor dit kleine meisje steeds verwarrender. Waarom is de Estlandse vlag ineens verboden? Wie is toch die vijand van het volk? En waarom hangen die enge agenten van de binnenlandse veiligheidsdienst rond hun huis? Ondanks alle pogingen om zich goed te gedragen, rolt Leelo van het ene probleem in het andere. En diep van binnen groeit bij het kleine meisje de angst dat het haar schuld is dat haar moeder nog steeds niet thuis is…

The Little Comrade is een indrukwekkende film die de jaren vijftig in Sovjet-Estland vanuit een uniek perspectief in beeld brengt.

Autobiografische romans

Het verhaal is gebaseerd op twee autobiografische romans van Leelo Tungal, een geliefd auteur in Estland. Geschikt voor kijkers vanaf 6 jaar.

De film is Estisch gesproken maar Nederlands ondertiteld.

Ontmoet lifeguards in de regio!

Open dag Reddingsbrigades. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Altijd al een Lifeguard willen zijn of benieuwd wat de reddingsbrigade doet? Zondag 7 juli stellen vijf reddingsbrigades in de regio Noord-Holland Noord van 10.00 tot 16.00 uur hun deuren open om belangstellenden actief te laten ervaren wat het werk als Lifeguard betekent.

Open dag reddingsbrigades Noord-Holland Noord

Op locaties in Bergen aan Zee, Callantsoog, Petten, Heerhugowaard, en Sint Maartenszee zijn dan veel leuke en leerzame activiteiten te doen door jong tot oud. Bezoekers kunnen tijdens deze open dag kennis maken met de taken, het materiaal, de opleidingen en de mensen van de reddingsbrigade. Weet je bijvoorbeeld dat bij de reddingsbrigade alles draait om vrijwilligerswerk en de Lifeguards het hele jaar 24 uur per dag beschikbaar zijn voor redding en hulpverlening? Dat kinderen met een zwemdiploma al op jonge leeftijd lid kunnen worden bij de reddingsbrigade en de opleiding tot Lifesaver kunnen volgen? Om al het werk mogelijk te maken de reddingsbrigade mede afhankelijk is van donaties en sponsoren?

Spectaculaire reddingsdemonstraties

Tijdens de reddingsbrigade open dag geven de Lifeguards onder andere rondleidingen op de posten en vinden er spectaculaire reddingsdemonstraties plaats, kun je meevaren met de reddingsboten en leren om iemand te redden, wordt er voorlichting gegeven over veiligheid op en rond het water en ga tot slot op de foto met de echte Lifeguards. Kom langs bij een van de deelnemende reddingsbrigades bij jou in de buurt en ervaar! Kijk voor meer informatie en het volledige programma per locatie op de website en/of facebook pagina van de deelnemende reddingsbrigades.

Allereerste editie Run for KiKa Alkmaar

Allereerste Run for Kika in Alkmaar. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR -De allereerste editie van Run for KiKa Alkmaar gaat zondag 7 juli van start. In het recreatiegebied Geestmerambacht belooft het één grote happening te worden. Honderden lopers staan te trappelen om hun steentje al rennend bij te dragen voor datzelfde doel: het genezingspercentage van kinderkanker verhogen van 75 naar 95%.

Na verschillende steden in Nederland is het nu ook de beurt aan Alkmaar. "Met de komst van Run for KiKa Alkmaar hebben we er een unieke locatie bij in Noord-Holland", zegt Jacqueline Zomerdijk namens de organisatie."Recreatiegebied Geestmerambacht in Langedijk is een prachtig bosrijk gebied waar je de perfecte 5 km, 10 km of de KidsRun kan rennen voor KiKa."

Rennen voor kanjer Nina

Aanstaande zondag wordt voor Nina gerend én voor alle kinderen die in hun jonge leven al te maken hebben (gehad) met kanker. Nina heeft sinds ruim een jaar een hersentumor. Niemand, zelfs niet de beste professionals, weet hoe deze tijdbom verwijderd kan worden. Haar broertje Dex windt er geen doekjes om, de boodschap is eenduidig: "Loop zondag mee of geef geld voor KiKa." Elke euro is er één!

En voor Nina zou dat, over een paar jaar, de oplossing kunnen zijn om haar tumor definitief te verwijderen.

Inschrijven


Inschrijven voor Run for KiKa Alkmaar is voor de last-minute lopers mogelijk zich on-event te registreren.

Samen zijn en samen zingen!

Willeke vermaakt de bewoners. (Foto: De Zorgcirkel)

ALKMAAR - 'Samen zijn, is samen lachen, samen huilen' én samen zingen! Afgelopen donderdag zongen vele bewoners van zorgcentrum Westerhout uit volle borst mee met de hits van Willeke Alberti. Haar optreden werd niet bekostigd van 'Het geld van ome Jan', maar was een cadeau van de Ronde Tafel 190 Alckmaer.

Willeke Alberti laat bewoners van Zorgcirkel Westerhout stralen

Met sponsoracties, zoals de verkoop van kerstbroden, halen de leden van de sociale mannenclub geld op voor goede doelen in de regio. Net als vorig jaar wilden zij graag iets doen voor de ouderen in Zorgcirkel Westerhout. In overleg met activiteitenbegeleider Marty Smit werd dit het optreden.

Keuze snel gemaakt

De keuze voor Willeke was snel gemaakt, want zij zingt al heel lang, is erg bekend bij de bewoners en vindt het zelf heel leuk om voor ouderen op te treden.

Een echte ster

"De bewoners waren erg verrast en blij om te horen dat Willeke Alberti kwam optreden. Zij is voor hen een echte ster", vertelt Marty. De animo om erbij te zijn was groot. Met een overvolle zaal werd de hulp van de heren van de Ronde Tafel erg gewaardeerd. "Zij hielpen met het klaarmaken van de zaal, het ophalen van de bewoners, het verzorgen van koffie en thee en dansten zelfs mee met het publiek."

'Ze nam alle tijd'

Na vele liedjes en verzoeknummers was het optreden toch echt voorbij. Maar vertrekken deed Willeke nog niet. Marty: "Ze nam alle tijd om met de mensen te praten en met hen op de foto te gaan. Dat was geweldig. Je zag ze stralen!"

Jean Paul Montanus heeft Tokyo in vizier

Jean Paul Montanus. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR – De Alkmaarse paralympiër tafeltennissen Jean Paul Montanus heeft ter voorbereiding op de paralympische spelen in Tokyo, gekozen voor toernooien buiten Europa.

Derde plek wereldranglijst

Hij won eerder dit jaar in mei al de Jordanië open. Afgelopen weekend pakte hij goud op de open para Egypte. Hij stijgt hierdoor naar de derde plek op de wereldranglijst. Op de Para Egypt Open in de heren klasse 7 won Jean Paul Montanus zijn eerste wedstrijd met 3-0 van Achour Abbasi uit Egypte. Daarna won hij relatief eenvoudig van Abousteit Abdlmoneim uit Egypte. In de halve finale moest Jean Paul Montanus het opnemen tegen Ahmed Sayed Moahmed uit Egypte. Jean Paul kon direct druk zetten met zijn 'noppen' en gaf Sayed geen kans om in de wedstrijd te komen. Jean Paul Montanus won de halve finale met 3-0. In de finale trad Jean Paul Montanus aan tegen Stephane Messi uit Frankrijk. Na een 2-0 voorsprong in sets nam de Fransman een time-out in de derde set. Jean Paul Montanus kwam in de problemen en de Fransman vocht zich terug in de wedstrijd (2-2). In de vijfde set liep de Fransman uit naar een 5-2 voorsprong. Jean Paul nam op zijn beurt de 'time-out' en wist de wedstrijd alsnog te kantelen. Met de 11-9 winst in de vijfde set werd het goud veilig gesteld!

Extra punten vergaren

De beste tien spelers op de ranglijst komen in aanmerking voor nominatie voor de spelen. In 2020 bepaalt de geschoonde ranglijst wie in aanmerking komt. Het lijkt voor Jean Paul een kwestie van zijn plaats vast te houden. De eerstvolgende toernooien waaraan hij deelneemt zijn de Open Bangkok en de Open Japan waar hij hoopt genoeg extra punten te vergaren.

Familieconcert Peter in bieb de Mare

Donna Musica bestaat uit violiste Sandra Kox en celliste Evelien Dubbeldam. Samen met pianist Hendrik-Jan Bosma en vertelster Carien van Opstal spelen en vertellen zij twee beroemde muziekstukken. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Donna Musica speelt woensdag 10 juli om 14.30 uur de gratis voorstelling 'Peter en ..de Moldau!' in bibliotheek de Mare in Alkmaar.

Donna Musica bestaat uit violiste Sandra Kox en celliste Evelien Dubbeldam. Samen met pianist Hendrik-Jan Bosma en vertelster Carien van Opstal spelen en vertellen zij twee beroemde muziekstukken: 'De Moldau' van Smetana en 'Peter en de Wolf' van Prokovjev. Carien van Opstal bedacht een verhaal bij de Moldau gebaseerd op een oude volksvertelling. Na de pauze (met drinken en lekkers) klinkt het Russische sprookje Peter en de Wolf. Hendrik-Jan Bosma heeft de muziek bewerkt voor viool, cello, piano en verteller. Ook voor kinderen een spannende en speelse manier om met klassieke muziek kennis te maken. Reserveren: www.bibliotheekkennemerwaard.nl.

EK Wielrennen Alkmaar in zicht

Foto: Jan Jong

Vervolg van de voorpagina..

Ook zorgen Theater de Vest en Poppodium Victorie ervoor dat er genoten kan worden van artiesten als Diggy Dex en Danny Vera. Daarnaast organiseert Alkmaar Sport in de 100 dagen in aanloop naar het EK en de 100 dagen daarna diverse sportieve activiteiten met een fietsthema.

Alkmaar Fietst

Het EK Wielrennen maakt deel uit van het programma Alkmaar Fietst. In dit programma staat de fiets centraal en wordt geïnvesteerd in blijvende fietsinfrastructuur en mobiliteit.

Fietstocht

(Foto: )

ALKMAAR -Het is de tijd van de kersenpluk en de fietsgroep van Gilde Alkmaar speelt daarop in door op vrijdag 12 juli een fietstocht aan te bieden naar een fruitteeltbedrijf, waar zelf kersen kunnen worden geplukt. De tocht voert langs een mooie polderroute naar Fruitteeltbedrijf Siem Entius in Nieuwe Niedorp. De route is circa 50 km lang en start om 09.30 uur bij wijkcentrum Wijkwaard, Muiderwaard 242, bij het kantoor van Gilde Alkmaar. Deelname aan de fietstocht kost € 10,00 p.p. incl. rondleiding, excl. geplukte kersen. Aanmelding graag op 072-5154869 of gildealkmaar@hetnet.nl.

Alkmaar SMULT dit weekend!

Dit weekend staat Alkmaar Smult op de kaart! (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De zesde editie van Alkmaar SMULT staat komend weekend op de rol op de Noorderkade/Ringersplein in Alkmaar. Drie dagen lang kunnen bezoekers zich laven aan de lekkerste culinaire hoogstandjes geserveerd uit een scala van foodtrucks. Dit alles onder het genot van een goed glas wijn, verfrissend biertje, heerlijke muziek en volop gezelligheid.

"Er staan 22 foodtrucks opgesteld waar een keuze kan worden gemaakt uit Asian food, Surinaams eten, vegan, nachos, de heerlijkste biefstukjes, flatbread, sushi, saté en noem maar op. En natuurlijk is er ook zoetigheid in de vorm van brownies, wafels, pannekoeken, choco en fruit. De lekkerste koffies zijn verkrijgbaar, dus er is echt voor ieder wat wils", melden Martijn en Peter namens de organisatie.

De sfeer zat er vorig jaar goed in. (Foto: aangeleverd)
Genieten aan het water (Foto: aangeleverd)

Kids

Uiteraard is er aan de kinderen gedacht, zodat ouders ze met een gerust hart mee kunnen nemen. "Ook dit keer is er een goed afgesloten kids-area ingericht. Daar kunnen ze onder andere kunnen blikjes gooien, zich laten schminken, er zijn suikerspinnen en popcorn, er is een springkussen en er is een ballonnen modelleur aanwezig. Dit is slechts een greep uit het aanbod, zodat kinderen zich niet hoeven te vervelen. Ook hebben we gezorgd voor een discobus van waaruit diverse DJ's heerlijke achtergrondmuziek draaien."

Drie dagen lang smullen in Alkmaar: een wereldevenement dat gratis toegankelijk is en elke dag om 13.00 uur van start gaat. www.alkmaarsmult.nl

Vitalics voor duurzame vitaliteit

(Advertorial)

ALKMAAR - Iedere werkgever in Nederland is verplicht om met enige regelmaat een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) aan te bieden (Arbowet, artikel 18). Een (PMO) is de eerste stap op weg naar duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Het is een complete vitaaltest die gedetailleerd aangeeft hoe de

Vitalics is de specialist op het gebied van duurzame vitaliteitsprogramma's. Vitalics is in staat om de behoefte van bedrijven op het gebied van vitaliteit om te zetten in goede en blijvende resultaten. Het PMO van Vitalics brengt diverse aspecten van de gesteldheid van medewerkers in beeld. Denk hierbij aan een vragenlijst over gezondheid en werk, cholestrolpercentage, bloedglucose, bloeddrukmeting, vetpercentage en buikomvang, gehoortest, gewicht en BMI, ECG hartmeting, stressmeting, longfunctietest, visustest en een beeldschermonderzoek. De test kan worden aangepast op de arbeidsomgeving van uw organisatie. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om elementen toe te voegen, indien u dit wenst. Na afloop van het onderzoek worden de resultaten met u besproken en ontvangt u hiervan een rapportage.

Samen met u worden eventuele vervolgstappen bepaald. Vitalics biedt diverse vitaliteitsprogramma's aan om de fysieke en mentale gesteldheid duurzaam te verbeteren. Denk hierbij aan fysieke trainingen maar ook aan workshops op het gebied van stressmanagement en voedingsadvies. Wist u bijvoorbeeld dat het ook mogelijk is om een gespecialiseerd diëtist op locatie aan te vragen?

Kijk voor meer informatie op www.vitalics.nl en neem contact met ons op voor het maken van een (vrijblijvende) afspraak.

Speur mee naar de zandhagedis

De zandhagedis. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Het valt niet mee om een zandhagedis, de grootste hagedis van Nederland, te spotten. Zelfs niet in de paartijd, als het mannetje pronkt met een smaragdgroen trouwpak! Ga samen met de gids van Staatsbosbeheer vrijdag 12 juli op zoek naar de zandhagedis in de Schoorlse Duinen.

Het speuren maakt een wandeling door de Schoorlse Duinen tot een spannende ontdekkingstocht. De beste manier om een is heel langzaam lopen en aandachtig naar de grond kijken. Let daarbij vooral op de open plekjes, waar ze graag liggen op te warmen in de ochtendzon. De excursie start om 11.00 uur bij het Buitencentrum Schoorlse duinen en duurt anderhalf uur. De excursie gaat door zandgebieden en is niet geschikt voor wandelwagens en mensen die slecht ter been zijn. De excursie wordt ook gehouden op vrijdag 26 juli en 2 en 23 augustus.

Deelname

Deelname: € 6,50, kinderen vanaf 6 jaar. Aanmelden via www.staatsbosbeheer.nl/zandhagedisschoorl. Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl. Openingstijden: 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Betaald parkeren tussen 10.00 en 19.00 uur.

Uitverkoop Renault Clio bij Stokman

(Foto: aangeleverd)

REGIO - De nieuwe Renault Clio is onlangs geïntroduceerd. Dit houdt in dat Stokman het vorig model Clio extra scherp heeft kunnen inkopen bij de Renault-fabrieken. De vorige generatie Renault Clio is hierdoor al beschikbaar vanaf 14.500 euro.

Deze Clio is rijklaar en beschikt uiteraard over airconditioning, audio/bluetooth, een zuinige TCe90-pk benzinemotor en is standaard vijfdeurs. Voor 1700 euro extra is het zeer luxe LIMITED-pakket beschikbaar. Bezoek de showrooms van Stokman voor meer informatie of kijk op de website voor een persoonlijk inruilvoorstel. In totaal zijn er 25 voorraadauto's in verschillende kleuren en uitvoeringen beschikbaar. Meer info: www.stokman.nl. Adressen: Stokman Hoorn, De Factorij 7 in Zwaag, Stokman Den Helder, Pastoor Koopmanweg 11 en Stokman Alkmaar, Wolvenkoog 4.

Opheffingsuitverkoop bij De Lampetkan

Willem Jonker bij zijn Lampetkan. (Foto: Vincent de Vries/RM)

HEERHUGOWAARD –Wie kent niet de replica van het Vrijheidsbeeld dat langs de Westerweg in Heerhugowaard stond? Het was de eyecatcher van De Lampetkan, een unieke winkel in antiek, semi-antiek en curiosa die uitgroeide tot een begrip in Noord-Holland en ver daarbuiten. Nu, na 42 jaar, vindt eigenaar Willem Jonker het welletjes; hij stopt met de zaak waar hij al die jaren zijn hart aan heeft verpand. "Ik ben net 75 jaar geworden, dat is een mooi moment om er een einde aan te breien. Anders sta ik met negentig jaar nog in de zaak. Dan ben ik zelf haast antiek geworden!"

Profiteer nu van fikse kortingen op antiek en curiosa

Ruim vier decennia lang verkocht Willem een verscheidenheid aan bijzondere spullen, voor bedragen uiteenlopend van een paar euro tot duizend euro. Antiek en curiosa die ooit zijn ingeruild, hem aangeboden werden door particulieren of die via inboedelveilingen in roulatie zijn gekomen. Samen met zijn vrouw – die twee jaar geleden overleed - vormde hij veertig jaar lang een supertandem. "Zij was de koningin van de zaak, was een kei in het contact met de klanten. Zelf deed ik de inkoop, het repareren en het bezorgen. Het was een prachtige tijd, waarin we op het hoogtepunt zeven mensen in dienst hadden."

Willem zou een boek kunnen schrijven over alle mooie momenten die ze hebben meegemaakt. "We hebben altijd met zo ontzettend veel plezier de zaak gerund en een prachtig mooi leven gehad. Dat ik nu stop zal in eerste instantie wel even vreemd zijn; dat zwarte gat is vast heel diep en groot. Maar ik wil nou ook wel een keertje twee keer per jaar op vakantie!"

Opheffingsuitverkoop

In de loop van volgend jaar wil Willem zijn zaak leeg hebben. Dat betekent dat de spullen met fikse kortingen worden aangeboden, want alles moet weg. "Momenteel hebben we veertig procent korting op alle grote meubels, ook de afgeprijsde. Op al het kleingoed en curiosa krijgen de mensen 25 procent korting. Voorwaarde is wel dat de mensen de spullen in principe zelf komen ophalen, al zijn er uitzonderingen mogelijk in overleg. Dus kom gerust eens lekker rondstruinen!"

De Lampetkan is te vinden aan de Stevinstraat 1 in Heerhugowaard. Vrijdag, zaterdag en zondag geopend van 12.30 tot 16.30 uur en op afspraak via 06-51342856.

Alkmaarse Poort viert dertigjarig bestaan

Alkmaarse Poort bestaat 30 jaar. (Foto: aangeleverd)

Alkmaar – Het is dinsdag 9 juni alweer 30 jaar geleden dat Margreet Kops de laatste steen legde van hun restaurant aan de Omval 72 in Alkmaar. Een reden voor een feestje want dertig jaar is niet niks. Op 7, 8 en 9 juli wordt in de Alkmaarse Poort feest gevierd met gratis entrees bij de lunch of bij een diner.

Jubileumlunch voor slechts € 14,95

Margreet runt samen met haar zoon Chris de zaak."We bedienen decennia lang onze gasten met plezier en passen onze kaart op het seizoen aan. We zien met regelmaat families en onze gasten terugkomen voor uiteenlopende feesten en partijen. Gasten kunnen bij ons terecht voor een heerlijke kop koffie met gebak op het terras, tot het houden van een cursus voor twintig deelnemers of het vieren van een uitbundig feest met honderden tegelijk in ons restaurant en in de partyzalen. Het voelt altijd weer een hele eer dat wij dit voor velen families mogen verzorgen."

Gratis parkeergelegenheid

Naast dat de zaak door de ligging aan de N242 (ring oost) gemakkelijk te bereiken is heeft de Alkmaarse Poort met advies van de Invalidenbond alles zodanig aangepast dat deze rolstoelvriendelijk is. Er is dan ook altijd voldoende gratis parkeergelegenheid. Iedereen is van harte welkom aan de Omval 72 in Alkmaar. De Alkmaarse Poort is te bereiken op 072 -5402839. Kijk ook op www.alkmaarsepoort.nl

Plaatsing Carillon De Rijp

DE RIJP - Wie getuige wil zijn van een historisch moment kan maandag 15 juli terecht in De Rijp. Daar worden de 43 klokken van het carillon in de toren van de Grote Kerk gehesen en kunnen na vier eeuwen de kerkklokken weer geluid worden. Om 7.00 uur 's ochtends wordt begonnen met de opening van het dak waarna met een kraan de klokken omhoog worden gehesen. Het meest spectaculaire onderdeel zal het hijsen van de grootste klok (geadopteerd door de gemeente Alkmaar) zijn.
Meer informatie: www.carillonderijp.nl

Kustbus rijdt weer deze zomer

REGIO -De Kustbus rijdt weer deze zomer! Van zaterdag 13 juli tot en met zondag 25 augustus 2019 rijdt de Kustbus weer in de regio Noord-Holland Noord. Deze zogeheten zomerlijnen rijden tijdens de zomervakantie van de regio Noord. Lijn 851 rijdt van Den Helder naar Petten, lijn 866 van Alkmaar naar Bergen aan Zee en lijn 868 van Castricum naar Castricum aan Zee. Een kaartje is gemakkelijk gekocht met pin of creditcard in de bus of reis met de OV-chipkaart. Iedereen kan gebruik maken van de zomerlijnen. De kustbussen zijn ook toegankelijk voor mensen met een rollator, rolstoel, kinderwagen of hulphond. Alle informatie over de Kustbus is te vinden op www.overal.nl/kustbus.

Opening nieuwe zwemschool Jos Koelemeijer

Nieuwe zwemschool voor Jos Koelemeijer. (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD -De nieuwe zwemlocatie van Jos Koelemeijer wordt zondag 7 juli geopend aan de Beukenlaan 1b in Heerhugowaard. Iedereen die het zwembad wil komen bezichtigen is van harte welkom vanaf 11.00 tot 13.00 uur.

Aanwinst voor Heerhugowaard

Het glas wordt geheven, en iedereen mag in het zeer moderne zwembad een kijkje komen nemen. Het is een zwembad geworden met allerlei nieuwe technieken. Zo beschikt het zwembad over een glasfilter i.p.v. een zandfilter UV lampen om het zwembadwater te desinfecteren, mede hierdoor een minimale dosering van chloor, een beweegbare bodem, zeer ruime kleedkamers een whirlpool, haarföhnen in de kleedkamers en een watertemperatuur van 32C.

Na tien jaar locatie Reigersdaal is het nieuwe zwembad aan de Beukenlaan nu een feit. Een aanwinst voor de gemeente en zijn omgeving. De zwemlessen voor kinderen worden gehouden op de woensdagmiddag en de zaterdag, de groepjes zijn klein en iedere zwemgroep krijgt zijn eigen zwemdocent in een watertemperatuur is 32C.

Er wordt zwemles gegeven in 'dieper' water. Dit heeft een zeer gunstig effect op het leren zwemmen. Doordat de leerlingen in het dieper water heel veel bewegingservaring opdoen zal het behalen van het zwemdiploma aanzienlijk sneller gaan. De zwemlessen starten op woensdag 28 augustus a.s. Opgeven van kinderen kan via de website of op de dag van de opening. Elke nieuwe inschrijving krijgt een passend cadeau die dag.

Er wordt op de zwemschool niet gewerkt met zwempakketcontracten. Zwemschool Jos Koelemeijer. Beukenlaan 1b Heerhugowaard. www.zwemschooljoskoelemeijer.nl. 0226-352131

Foto-expositie Sociëteit

Wonderbaarlijk spel van reflecties op het water. (Foto: Marijke Soeting)

ALKMAAR - Fotografe Marijke Soeting exposeert van 9 juli tot 1 oktober in ontmoetingscentrum De Sociëteit aan het Luttik Oudorp te Alkmaar.

Marijke Soeting fotografeert het Noord-Hollands Kanaal. Ze laat zich inspireren door het 'wonderbaarlijke' spel van reflecties op het water, elke keer weer anders van kleur en intensiteit. De expositie is van 9 juli tot 1 oktober te zien in De Sociëteit aan het Luttik Oudorp 78 te Alkmaar.

SummerSale bij EP:Beerepoot

(Foto: aangeleverd)

REGIO - De SummerSale is in volle gang bij EP:Beerepoot. In de winkels wordt ruimte gemaakt voor de allernieuwste producten en daar profiteert de klant van. Op onder andere wasmachines, (OLED)televisies, geluidssystemen, (robot)stofzuigers, inbouwapparatuur, keukenmachines en -accessoires gelden kortingen oplopend tot vijftig procent.

Op zoek naar zeer scherp geprijsde elektronica, kookgerei en (woon)accessoires van topmerken? Dan is dit het moment om te komen shoppen bij een van de zes winkels. EP:Beerepoot pakt groots uit tijdens de SummerSale, dus wees er snel bij. Uiteraard ontvangen klanten bij alle producten de garantie en service die zij gewend zijn. Ook in de vakantieperiode gaan de handjes uit de mouwen tijdens de overheerlijke workshops. Ga aan de slag met Kamado BBQ's, Airfryers, inductiekookplaten en (stoom)ovens. Inschrijven kan via www.epbeerepoot.nl. Een greep uit de aanbiedingen staat in de nieuwe folder, maar kom langs voor alle spectaculaire aanbiedingen. Kortom; Summer, Sale én Service.

Workshop creatief schrijven

Workshop creatief schrijven in bieb Oudorp. (Foto: aangeleverd)

OUDORP - Onder leiding van Beatrijs van Oorschot vindt een schrijfontmoeting plaats in Oudorp. Deelnemers kunnen zich schrijvend laten inspireren door het thema: op vakantie met pen en papier. Geen schrijfervaring nodig. Gratis toegang in Bibliotheek Oudorp vrijdag 12 juli van 14.00 tot 15.30 uur. Aanmelden via www.bibliotheekkennemerwaard.nl.

Jacques Does haalt Napels naar Cool

Adrian Strooper, een Australiër met Waardse roots, neemt een aantal solopartijen voor zijn rekening. Foto: Aangeleverd

HEERHUGOWAARD – 'Wien Nur Du Allein', de jubileumopera waarmee de 'Belgische Heerhugowaarder' Jacques Does vorig jaar in Cool kunst en cultuur een bruisende ode bracht aan de Oostenrijkse hoofdstad Wenen, was een daverend succes. Geen wonder dat Does in het komende theaterseizoen met een nieuwe voorstelling komt. "O Sole Mio, Funiculi Funicola, Mamma, Catari Catari; met al die prachtige, herkenbare Napolitaanse liederen lag Italië als thema natuurlijk voor de hand", aldus Does. 'O Sole Mio' is zondagmiddag 15 september te zien bij Cool kunst en cultuur. "Heel Cool ademt die dag Italië!"

Opera Avanti bouwt Italiaans feestje met 'O Sole Mio'

Voor 'O Sole Mio' heeft Does zes solisten weten te strikken, onder wie Adrian Strooper. Deze Australische tenor is de zoon van Gert Strooper uit 't Kruis die jaren geleden emigreerde naar het land 'Down Under'. Hij trad eerder al eens op in de Familiekerk, waar hij met Does 'De parelvissers' van Bizet ten gehore bracht. Ook de Italiaanse tenor Sebastien Ercolini doet mee. Does neemt zelf de baspartij voor zijn rekening en drie andere zangers ondersteunen de solisten. Veel wordt ook verwacht van de muzikanten die naar Cool komen, zoals de Griekse zusjes Markatatou, die als geen ander kunnen improviseren op de mandoline. De muzikale leiding is in handen van de Italiaanse pianist Sabrina Avantario. Jonas van Es bespeelt het accordeon en zorgt al in de entreehal voor een authentieke Italiaanse sfeer. De bloemen en prachtige achtergrondprojecties van Hugo Segers ontbreken ook dit jaar niet.

Amaretti en antipasti

Vorig jaar kreeg Does overweldigende reacties op 'Wien Nur Du Allein'. "Mensen vertelden me dat ze de middag van hun leven hadden gehad. Dat is toch prachtig!" Om er een echt Italiaans feestje van te maken, worden bezoekers voor aanvang getrakteerd op koffie met amaretti (Italiaanse bitterkoekjes) en in de pauze krijgen ze een glas rode of witte Italiaanse wijn en smaakvolle Italiaanse 'antipasti'. Na afloop kan men, tegen betaling en op reservering, een heerlijke Italiaanse maaltijd bestellen. "We zetten alles in het werk om de mensen net zo'n onvergetelijk feest te geven als vorig jaar!"

Kaarten

'O Sole Mio' is zondagmiddag 15 september vanaf 14.30 uur in Cool kunst en cultuur. Kaarten zijn te reserveren op www.coolkunstencultuur.nl.

Kom eten, proeven en genieten op het VIStival!

Tiende editie Vistival. (Foto: aangeleverd)

DEN OEVER - Het haventerrein in Den Oever wordt zaterdag 13 juli omgetoverd tot een culinair walhalla waar de visliefhebber warm voor loopt. Lokale chef-koks én kokkerellende vissers laten zien hoe simpel het bereiden van een oer-Hollands visje is, zoals schol, wijting, tong maar ook Hollandse garnalen en langoustines!

Met de kotters als decor is de vissershaven de ideale plaats om de proeverij te organiseren. Zo kan men verschillende rondvaarten maken waaronder met een historische aak, een kijkje nemen op de ZeeVerse Vismarkt of genieten van een zeemanskoor. In de visafslag staat een mooie vis-voeltafel waar een enthousiaste oud-visser bezoekers kennis laat maken met de verschillende vissoorten. Voor de kinderen is er een leuk opdrachtenboekje. Daarnaast is er een leuke interactieve attractie voor de kinderen, een clown en een heuse draaimolen! De gemoedelijke markt bestaat uit circa 80 tot 100 kraampjes die over het gehele haventerrein verspreid staan. Met een lekker drankje erbij van café Tante Pietje kan de dag niet meer stuk! En omdat het dit jaar de tiende keer is, is er livemuziek op het haventerrein! www.vistival.nl