Zaanstreek op zondag

7 april 2019

Zaanstreek op zondag 7 april 2019


'Federer komt, dus ik moet komen!'

Edwin Gruijs laat zien hoe het moet. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

Door Daan Ruijter

ZAANDAM - Twee primeurs voor Het Madrid Mutua Open, dat van vrijdag 3 tot en met zondag 12 mei gehouden wordt. Het grote Spaanse tennistoernooi, qua niveau slechts één categorie onder de Grand Slams, mag zich allereerst verheugen op de komst van Roger Federer. Het Zwitserse tennisfenomeen keert voor het eerst in twee jaar terug op gravel, bij het toernooi dat hij in 2009 en 2012 won. Er is echter meer nieuws vanuit de Spaanse hoofdstad. Niet eerder reisde een Nederlander naar het toernooi af om rackets van de toptennissers te bespannen. Die eer valt Edwin Gruijs ten deel. De Zaandammer is racketbespanner op het allerhoogste niveau en gevraagd voor het bespanningsteam van sport- en kledingbedrijf Head. Dit betekent dat de groot Federer-liefhebber dinsdag 30 april in het vliegtuig stapt voor een nieuw avontuur. Hij maakte in januari vorig jaar al zijn debuut bij de Australian Open, een van de vier Grand Slams, waar de allerbeste tennissers ter wereld in actie komen.

Gruijs bespant rackets topspelers Madrid Mutua Open

In het weekend van 17 maart hangt plotseling Oostenrijk aan de lijn. Het is het hoofdkantoor van Head, dat onder meer tennisrackets levert. Edwin heeft de manager van het Head-bespanningsteam aan de telefoon. Of hij van dinsdag 30 april tot en met donderdag 9 mei beschikbaar is. "We willen graag dat je komt", hoort hij in het Engels praten. Dat Federer in Madrid voor het eerst in twee jaar weer op gravel speelt, maakt helemaal dat het woord 'nee' voor Edwin geen optie is. "Federer komt, dus ik moet komen! Ik ben er best wel een beetje trots op dat ik gevraagd ben", aldus de Zaankanter. "Het is een hele eer. Ik behoor tot de top 100 van bespanners, maar het aantal plekken bij zulke toernooien is echt minimaal. Ze werken vaak met vaste mensen."

Dinsdag 30 april pakt Edwin het vliegtuig, om diezelfde middag al te beginnen met bespannen. De spelers die in het weekend van vrijdag 3 mei aan de kwalificaties van de Madrid Mutua Open meedoen, willen hun rackets natuurlijk tijdig gereed hebben. Edwin voorspelt dat het anders wordt dan bij de Australian Open, dat hardcourt als ondergrond heeft. "Ik denk dat er wel wat meer snaren stukgaan." Op gravel spelen de tennissers immers met meer effect, waardoor de bespanningen meer te verduren krijgen.

Lees verder op pagina 6

Koningsmarkt

ZAANDAM - Verpleeghuis Evean Oostergouw houdt woensdag 24 april een Koningsmarkt. Er staan diverse kramen met tweedehands spullen, zelfgemaakte artikelen, spelelementen en er is een modeverkoop. Hapjes en drankjes zijn ook aanwezig. Iedereen is van harte welkom om de feestelijke sfeer te proeven. De Koningsmarkt is tussen 10.30 en 16.00 uur te bezoeken op de begane grond en eerste etage van Verpleeghuis Evean Oostergouw aan Koningin Julianaweg 10 in Zaandam.

Opnieuw matches voor Zaanse Uitdaging

Rechts Renata Pen en links van haar Micky Biddlecombe van Mantelzorgers Onder elkaar (MOE), tijdens een diner voor Mantelzorgers. (Foto: Fred Wolf)

KOOG AAN DE ZAAN - De Honigfabriekkantine in Koog aan de Zaan opent dankzij de inzet van onderneemster Renata Pen woensdag 3 april officieel. Renata runt de kantine met lunch, hapjes en drankjes samen met nieuwkomers, die twaalf weken lang werkervaring opdoen. 'De Sluis', stichting voor nieuwkomers in Zaanstad, heeft in dezelfde ruimte onderdak gevonden. De Zaanse Uitdaging bracht beide partijen bij elkaar, inclusief aanvullende matches, waaronder een recent diner voor mantelzorgers.

Het begon allemaal eind 2017 met de aanzet tot diners voor Nieuwkomers en Zaankanters. Daarvoor riep Truus Vegter van De Sluis de hulp van de Zaanse Uitdaging in.

Basiskosten

Rotary Zaanstad leverde een bijdrage voor dekking van de noodzakelijke basiskosten. Vervolgens matchte de Uitdaging De Sluis aan Renata Pen.

Onlangs koppelde de Uitdaging Renata aan leren schorten en buffetmaterialen die over waren omdat het Streets of the World Museum het Hembrugterrein verliet. Ook maakte de Uitdaging De Sluis blij met een printer/kopieerapparaat voor het afdrukken van taallessen.

Tot slot een laatste wapenfeit. Als gevolg van de Beursvloer Gezondheidszorg die de Uitdaging eerder dit jaar namens de gemeente leidde: donderdag 28 maart relaxten twaalf mantelzorgers tijdens een diner bij de Honig Kantine. "Al met al een bijzondere reeks, waardevolle maatschappelijke matches!", aldus De Zaanse Uitdaging.

Meer informatie

Woensdag 3 april om 13.00 uur start de openingsbijeenkomst in aanwezigheid van wethouder Rita Noordzij. Het adres van de Honigfabriekkantine is Zuideinde 74-100, Koog aan de Zaan. De reguliere openingstijden zijn woensdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur.

BuurtAED-actie in Assendelft van start

De wijk Kralingen in Assendelft wil een AED realiseren. (Foto: aangeleverd)

ASSENDELFT - De nieuwe wijk Kralingen in Assendelft start een actie om geld op te halen voor een AED in de buurt. Via het platform BuurtAED.nl van de Hartstichting kunnen buurtbewoners geld ophalen om zo samen een levensreddende AED te kopen.

Initiatiefneemster van de actie Claudia van Wijngaarden heeft ontdekt dat de dichtstbijzijnde AED in de buurt niet altijd bereikbaar is en ook niet binnen de gewenste tijd. Genoeg redenen om zelf een actie te starten. Inmiddels is na actief flyeren in de buurt de helft van het nodige bedrag al opgehaald.

Elk jaar krijgen zo'n 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. In 70 procent van de gevallen vindt zo'n hartstilstand thuis plaats.

6 minuten

De kans op overleven is het grootst als binnen 6 minuten gestart wordt met reanimeren met een AED. Het lukt de ambulance meestal niet om binnen die tijd bij het slachtoffer aanwezig te zijn. Daarom is het belangrijk dat er in elke buurt een AED aanwezig is.

Heel Nederland

Om van heel Nederland zo'n '6-minutenzone' te maken zijn 30.000 AED's nodig die dag en nacht beschikbaar zijn en zijn aangemeld bij oproepsysteem HartslagNu. Op dit moment zijn in Nederland 15.000 AED's aangemeld bij het oproepsysteem, waarvan er 10.000 dag en nacht beschikbaar zijn. Deze BuurtAED-actie draagt bij aan het realiseren van deze landelijke 6-minutenzone.

Meer informatie over de actie is te vinden op www.buurtaed.nl onder Kralingen Assendelft.

Mishandeling van zwanen in het Kogerveld

Het verliefde koppeltje zwanen. (Foto: Chris van der Velden)

door Chris van der Velden

Sinds kort worden we in onze prachtwijk Kogerveld bezocht door een koppeltje zwanen. Ze zwemmen te pas en te onpas de Noordervaldeursloot in om te fourageren, en als ze een iets gevarieerder menu wensen stappen ze de kant op. Twee aan twee, prachtig om te zien, en ontroerend tegelijk. Dolgelukkig zijn ze, en verliefd tot over hun oren.

Maar vanaf het moment dat ze dan de wallenkant op waggelen gebeuren er opeens rare dingen. Dingen die je niet meer zou verwachten anno 2019, waarin iedereen de mond vol heeft van milieu, klimaat en dierenwelzijn. Dan laten mensen hun hond los juist in de buurt van de zwanen. Om er dan vervolgens een overduidelijk genoegen in te scheppen als de zwanen zich helemaal rot schrikken als de grommende viervoeters op hen afstuiven.

Hondenuitlaters die verder geen enkele moeite doen om de honden te corrigeren en terug te fluiten. En met een blik van 'ik heb niks gezien' lopen ze daarna onverstoorbaar door. Wandelaars in de buurt doen er het zwijgen toe. Die komen immers voor hun rust....

Ook zag ik dat een jongen van een jaar of 15 kwam aanlopen. Hij brak een tak af van een boom en begon die zwanen ermee te slaan ... Die gast werd gelukkig op de vingers getikt door een buurtbewoner. Deze verzocht hem op te houden met zijn stupide gedrag en sommeerde hem op te rotten. De jongen droop af. Maar waarschijnlijk zonder het besef waarom ie geen zwanen mocht slaan. Ik begin me steeds vaker af te vragen hoe het zit met het respect van sommige mensen voor de natuur en alles wat daar deel van uit maakt. Ik vraag me af wat er de lol van is om je hond op een stel verliefde zwanen af te sturen. En het wordt klaarblijkelijk steeds ingewikkelder om mensen met een dergelijk fout gedrag daarop aan te spreken.

Reageren op het verhaal van Chris van der Velden kan via redactiezaan@rodi.nl

Fietstocht langs acht buurthuizen

Vorig jaar was het stralend weer. Hier genieten deelnemers van de zon bij Buurthuis De Horn in Krommeniedijk. (Foto: Yvette van der Does/Rodi Media)

REGIO - Onder het motto 'Proef je buurthuis' houden acht buurthuizen in noordelijk en westelijk Zaanstad zondag 14 april een grote fietstocht. Dit om bewoners op een actieve manier kennis te laten maken met de diverse locaties en met wat zij aan activiteiten te bieden hebben.

Of die locaties nu buurtcentrum, buurthuis, dorpshuis of activiteitencentrum heten is voor de organisatie minder belangrijk. Het gaat erom dat het plaatsen zijn die ruimte bieden voor activiteiten, initiatieven en ontmoetingsmogelijkheden in de eigen woonomgeving.

De starttijd van de tocht is tussen 10.00 en 12.00 uur en de eindtijd is 16.00 uur. Deelnemers bepalen zelf hoeveel locaties ze bezoeken en vanaf welke ze starten. De complete route is 30 kilometer lang, maar hoeven ze dus niet in zijn geheel af te leggen. De acht buurthuizen zijn: De Pelikaan in Krommenie, A3 in Assendelft, De Kwaker in Westzaan, De Vuister en Het Brandtweer in Koog aan de Zaan, De Lorzie in Wormerveer, De Horn in Krommeniedijk en de Noorddam in Westknollendam.

Bij de start ontvangen deelnemers een startkaart, een routebeschrijving en een goodiebag, die in elk buurthuis bijgevuld wordt. Op de startkaart staan diverse vragen en inlevering bij terugkomst met goede antwoorden levert een kans op een prijs op. Op elke locatie staan hapjes en drinken klaar, wat bij de prijs is inbegrepen. Deelnamekosten zijn 3 euro, kinderen tot 12 jaar 1 euro en kinderen onder de 6 jaar gratis. Vanwege voorbereidingen vraagt de organisatie mensenzich vóór woensdag 10 april aan te melden in het buurthuis waar ze van start gaan.

Samenwerking Zaans Medisch Centrum en Amsterdam UMC ondertekend

Betrokkenen bij de ondertekening. (Foto: Zaans Medisch Centrum)

"Een behandeling tegen kanker is zwaar", zegt Svitlana Tarasevych, longarts in het Zaans Medisch Centrum. "Laat staan dat je daarvoor ook nog elke keer naar Amsterdam moet reizen." Dat reizen hoeft niet meer voor patiënten die met immunotherapie tegen longkanker worden behandeld. In het samenwerkingscontract tussen Zaans Medisch Centrum en Amsterdam UMC zijn afspraken gemaakt die het mogelijk maken om in de toekomst meer patiënten uit de Zaanstreek dichterbij huis te kunnen behandelen.

Tarasevych werkt al langer samen met het Amsterdam UMC en is er enorm trots op dat het Zaans Medisch Centrum aan alle eisen voldoet om 'haar' patiënten immunotherapie te kunnen bieden. "Elke week overleggen we met alle betrokken specialisten, radiologen oncologieverpleegkundigen en radiotherapeuten, voor de beste behandeling van onze patiënten", vertelt Tarasevych. "We komen geregeld bij elkaar over de vloer, lopen stages bij elkaar en zetten nascholingen op."

Haar evenknie Idris Bahce, longarts in het Amsterdam UMC, heeft ook aan de wieg gestaan van de samenwerking tussen beide afdelingen. "De patiënt moet op de juiste plaats de juiste behandeling krijgen", vertelt Bahce. "Onze ziekenhuizen vullen elkaar goed aan. We werken goed samen, we delen onze protocollen, overleggen wekelijks en mailen tussendoor regelmatig.

De longartsen van beide huizen vormen één team. Samen willen we dat de patiënt dicht bij huis wordt behandeld als dat kan, zoals nu met immunotherapie in het Zaans Medisch Centrum." Zowel Tarasevych als Bahce zien mogelijkheden voor gezamenlijke spreekuren van de Zaandamse en Amsterdamse specialisten, waardoor meteen elke praktische vraag in het vertrouwde ziekenhuis van de patiënt beantwoord kan worden.

Meer behandelingen

Ruurd Jan Roorda, voorzitter Raad van Bestuur Zaans Medisch Centrum, is van origine kinderarts. Daarom snapt hij maar al te goed hoe prettig het is voor patiënten als zij dicht bij huis geholpen kunnen worden en hoe de kwaliteit van de zorg gediend is met deze samenwerking van beide ziekenhuizen. Hij is erg blij met het samenwerkingscontract, ook omdat twee ziekenhuizen meer patiënten aan kunnen dan één, waardoor de patiënt ook nog eens sneller aan de beurt is.

Mark Kramer, lid Raad van Bestuur Amsterdam UMC, is van origine internist. Dus ook hem hoef je niet uit te leggen waarom patiënten als het niet nodig is liever niet te veel kilometers reizen.

Roorda en Kramer zien het samenwerkingscontract als basis om beide ziekenhuizen in samenwerking nog meer behandelmogelijkheden aan te bieden voor de patiënten in Noord Holland.

Beslissing vakantiedorp Twiske opgeschort

REGIO - Vorige week heeft Oliver Tan van Hart voor het Twiske ingesproken bij het Recreatieschap. De camping was geagendeerd maar er werd niet over gestemd, het bleek dat er door het Recreatieschap in 2011 al tot een camping is besloten.

Platform TwiskeGeenPretpark: "Bij het pachtcontract kreeg de uitbater van Twiske Haven toestemming voor een kleinschalige camping en ecolodges. Daar werden geen eisen aan gesteld, alleen de omvang van het terrein werd aangegeven. De commissie heeft haar fiat gegeven dat gebouwd mag worden. "De VVD is voor, en Groen links ook, en zij zijn dit overeengekomen in een coalitieakkoord met de VVD." legt Berkhof uit. "Dat terwijl de camping geen extra inkomsten oplevert. Behalve een Quickscan moet ook een natuurtoets worden gedaan, om te zien of het voldoet aan Natura 2000-richtlijn. Er loopt ook een natuurtoets voor Welcome to the Future (25.000 bezoekers) voor het driedaags festival met overnachtingen. Dit alles kan nog wel een jaar duren. We hebben ons geluid laten horen en de beslissing is nu dan ook opgeschort tot na de toets."

Overdonderende metamorfose 'tuincentrum' Overvecht

REGIO - De dagen worden langer en warmer, het tuinseizoen komt weer op gang. Tijd voor een bezoekje aan het tuincentrum. Hoewel, tuincentrum? De tuincentra van deze tijd zijn allang geen verzamelplaats meer voor planten en bloemen. Meer dan ooit kiest de consument voor beleving. Een uitje waarbij voor het hele gezin iets valt te halen.

Met die gedachte besloot Overvecht haar vijftien winkels in Nederland van een totale make-over te voorzien. Overvecht is voortaan dé plek voor tuin en terras maar biedt voortaan ook een overdonderend aanbod voor woning en huisdier.

"Consumenten kiezen voor een totaalbeleving", legt Wilfred Kik uit. Lekker winkelen met voor iedereen iets in petto. Aan die wens willen wij graag voldoen. Daarom is er in al onze winkels iets te beleven voor het hele gezin. Natuurlijk, alles voor de tuin, tegen zeer betaalbare prijzen."

"Daarnaast bieden wij een veelzijdig assortiment aan terrasmeubels en bijbehorende producten. Van tegels, tot tuinstoel, van terraswarmer tot barbecue. Maar bijvoorbeeld ook kunstwerken om de tuin op te vrolijken, zoals beelden en schilderijen. Zelfs hoeden, jassen en petten zijn ruimschoots voorhanden. Alles voor betere buitenleven."

Bijzonder aan Overvecht 'nieuwe stijl' is dat er ook voor binnenshuis heel wat te kiezen valt. Het trendy meubelmerk 'Lifestyle' biedt een enorm brede collectie aan fraaie, eigentijdse en zeer betaalbare meubels. Eventueel uit te breiden met een keuze uit de omvangrijke kunstgallery, geschikt voor vrijwel elke denkbare sfeer. Niet alleen zeer geschikt voor de eigen woning, ook voor leuke cadeaus is Overvecht een uitstekende inspiratiebron. Binnen de totaalbeleving van Overvecht is er ook ruime aandacht voor het huisdier dat geduldig op een baasje wacht. Ook is er ruimte keuze in dierbenodigdheden, van onderkomens tot voedsel tot speeltjes. In de vestiging Zuidoostbeemster is zelfs een dierenkliniek gevestigd.

Overdonderende ervaring

Ook voor de kinderen is elk bezoek een Overvecht een feestje. Zo bevat het centrum in Zuidoostbeemster een schitterend speelparadijs, waar kinderen eindeloos kunnen ravotten. Wie na al deze winkelindrukken even rustig wil uitblazen kan prima terecht in het grand-café van Overvecht.

"Wij willen van Overvecht een bruisende en oergezellige totaalbeleving maken", benadrukt Wilfred Kik. "Een plek waar een bezoek altijd de moeite waard is. Volgens mij zijn wij behoorlijk op de goede weg. Overvecht overdondert!"

'Federer komt, dus ik moet komen!'

Vervolg van de voorpagina

Het betekent ook dat Edwin zeker op de proef zal worden gesteld. Gegarandeerd gaat dat ook tijdens de wedstrijden gebeuren, als spelers hun bespanning breken. In Australië had Edwin onder meer het speelmateriaal van de Nederlandse toppers Kiki Bertens en Robin Haase, de Rus Andrej Rublev, de Zuid-Koreaan Hyung Chung en de Australische voormalig nummer een van de wereld Lleyton Hewitt onder zijn hoede. Ook de Belgische top 100-speelster Kirsten Flipkens liet haar rackets door Edwin bespannen. "Flipkens had in een van haar wedstrijden wel vijf rackets nodig. Dat betekent dat ik dan acuut het racket waar ik op dat moment mee bezig was eruit moet halen om de kapotte bespanning te repareren."

Het hoofd koel

Waar een ander dan zijn hoofd verliest, houdt Edwin het koel. De spanning en druk doen de nuchtere Zaankanter weinig. "Dat is het vak. Dat is bespannen bij een groot toernooi. Ik zat in een flow. Het was heerlijk om te doen. Het is mooi om te zien hoe de toppers met tennis bezig zijn. Ik wilde vroeger zelf ook toptennisser worden."

Het werk kent nog wel meer uitdagingen. "Als het veertig graden is, moet je 's ochtends beginnen. De hoge temperaturen kunnen immers effect hebben op de snaren", vertelt Edwin, die drie rackets per uur doet. Met dat gegeven is time management vanzelfsprekend ook zeer belangrijk. "Ik ging in het begin om 18.00 uur eten, maar dat bleek niet zo handig. Op dat tijdstip kwamen er rackets binnen. Dat ging ik dus snel anders doen door eerder te eten. Je krijgt ook veel verzoeken. Sommige spelers vragen of we zijn racket niet vóór een bepaald tijdstip kunnen doen."

Continu in touw

Een bespanner op een groot toernooi is continu in touw en maakt dagen van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Ruimte voor enige ontspanning is er eigenlijk alleen in het begin van het toernooi. "De eerste paar dagen kun je wel naar de trainingen kijken. Dan sta je bijvoorbeeld naast de banen waar Novak Djokovic en Federer trainen. Als tennistrainer is dat natuurlijk leerzaam en heel leuk om te zien."

Meer informatie over het grote graveltennistoernooi Madrid Mutua Open is te vinden op de website: www.madrid-open.com/en.

Rommelmarkt IJsclub

WESTZAAN - In en rond de kantine bij IJsclub Lambert Melisz in Westzaan vindt zaterdag 13 en zondag 14 april een rommelmarkt plaats. Beide dagen is er gelegenheid om tussen vintagespulletjes te struinen en te kuieren.

Er is voor iedereen wel wat wils. Daarbij valt de denken aan (kinder)boeken, speelgoed, huishoudelijke attributen, elektronica, paasbakjes, glaswerk, tassen en nog veel meer snuisterijen. Bij mooi weer is er een terras. De ijsclub zet verse koffie en thee. Ook is er fris en onder andere appeltaart met slagroom. Een broodje bal is ook zeker te bestellen. Bovendien is er een goedgevulde tombola met heel veel prijzen.

De rommelmarkt wordt georganiseerd om aan fondsen te komen om de kade te verstevigen en de kosten voor de reeds vervangen verwarmingsketel te dekken. Bezoekers kunnen parkeren op de parkeerplaats van de naastgelegen Dekamarkt of bij VVV Westzaan. De markt duurt van 10.00 tot 16.00 uur. IJsclub Lambert Melisz is op Zuideinde 156A.

Twintig jaar Ayurveda bij Prana

Ayurvedic practitioner Peter de Goede. (Foto: Prana)

WESTZAAN - Prana, Praktijk voor Ayurveda en Dorntherapie in Westzaan bestaat twintig jaar. In het kader hiervan houdt de praktijk dinsdag 9, donderdag 11, woensdag 17 en donderdag 18 april gratis consultdagen. Wie klachten of aandoeningen heeft en daar tot nu toe geen antwoord op heeft gevonden of zich al een tijdje hetzij moe, hetzij somber voelt of andere vage klachten heeft, kan daarvoor langskomen.

Een gratis consult duurt 15 minuten en bevat in elk geval een Ayurvedische polsdiagnose en op basis daarvan een individueel leef- en eetstijladvies. Ayurvedic practitioner Peter de Goede volgde een vierjarige HBO-opleiding Ayurveda. "De eerste twee jaar daarvan deed ik verkort in India en in 1999 studeerde ik af in Den Haag (EISRA). Sindsdien heb ik natuurlijk een heel ruime ervaring in de Ayurvedische geneeskunde opgebouwd en doe ik jaarlijks bijscholingen op het gebied van zowel Ayurveda als Westerse medische kennis."

"In de loop der jaren heb ik tevens allerlei aanvullende opleidingen gedaan, waarvan met name de Dorntherapie (zachte wervel- en gewrichtstherapie) en Quantum Touch (vergelijkbaar met Reiki), zijn blijven hangen. Het zijn therapieën waar ik veel mee werk, gewoon omdat ze zich in de praktijk ruimschoots hebben bewezen."

'Problemen oplossen waar reguliere artsen weinig antwoord op hebben'

"Het leukste is het altijd als ik kan helpen problemen op te lossen waar reguliere artsen weinig antwoord op hebben. Dat dit mogelijk is, hangt samen met de waarlijk holistische Ayurvedische visie, die zich niet op symptomen richt, maar veel meer op de onderliggende en veroorzakende factoren die onder andere via polsdiagnose kunnen worden blootgelegd."

"Ayurvedisch gezien worden er zes ontwikkelingsstadia in het ziekteproces onderscheiden. Symptomen ontstaan pas in het vijfde stadium. Dit biedt veel preventieve mogelijkheden en velen doen daarom een jaarlijkse Ayurvedische gezondheidscheck. Voorkomen is altijd beter dan genezen, dus tot ziens bij het gratis consult!"

Prana bevindt zich op J.J Allanstraat 340 in Westzaan. Meer informatie is te verkrijgen via 06-38114928, shiva@chello.nl en de website: www.praktijkprana.nl.

Optreden Byzantijns Mannenkoor

Het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor. (Foto: Zuidervermaning)

WESTZAAN - Het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor komt zondag 28 april optreden in de Zuidervermaning in Westzaan. Daarnaast is er een concert van de Japanse pianiste Yukiko Hasegawa.

Volgens de Russische kalender is het die zondag Pasen, het belangrijkste kerkelijke feest in Rusland. Het koor gaat behalve enkele paasliederen ook andere orthodoxe gezangen en Slavische volksmuziek ten gehore brengen. Het Noord-Hollands Byzantijns Mannenkoor staat onder leiding van de in Moskou geboren dirigent Sergé Latychev.

Yukiko Hasegawa heeft in Japan haar conservatorium en master behaald. Ze heeft op uitnodiging van de International Rotary Foundation een studiebeurs ontvangen om bij de pianist Willem Brons Oude instrumenten aan het conservatorium in Amsterdam te gaan studeren.

Het concert vindt zondag 28 april om 15.00 uur plaats en de zaal is om 14.30 uur open. De toegangsprijs is 15 euro. Reserveren kan via info@zuidervermaning.nl en 075-6318279. De Zuidervermaning is op Zuideinde 233 in Westzaan.

Leer nieuwe mensen kennen en krijg er veel voor terug

Wil Gabriel in de Verkade Experience waar ze regelmatig een lesprogramma verzorgt. (Foto: Yvette van der Does/Rodi Media)

Door Yvette van der Does

ZAANDAM - Wil Gabriël vergezelde in de jaren zeventig haar man naar Bandung op Java Indonesië. Haar man werd voor Verkade namelijk uitgezonden om daar een biscuitfabriek te vestigen. Gelukkig kon ze bij terugkeer in Nederland meteen weer aan de slag als juf. Het waren, in tegenstelling tot nu, de jaren waarin er een overschot aan leraren was. Toch besloot Wil na verloop van tijd toch haar vaste baan op te zeggen om zich voltijd in te zetten als vrijwilliger. Inmiddels is Wil ook alweer vier jaar museumdocent voor het Zaans Museum.

Het is niet alleen haar duurzame relatie met Verkade, het is ook haar liefde voor de albums van Verkade (ze heeft zelf ook een grote collectie thuis) en de wereld van de Verkade Experience in het Zaans Museum dat haar elke week met plezier naar haar vrijwilligerswerk laat fietsen.

Het contact met kinderen tijdens de educatieprogramma's vindt ze echt fantastisch! Daarnaast zorgt ze ook drie dagen in de week voor haar kleinkinderen en leest ze voor in de Bieb en bij kinderdagverblijven. Eigenlijk is Wil (66) gewoon nog voltijd aan het werk.

Leefstijdsgroepen

Wil: "Het Zaans Museum heeft meerdere educatieprogramma's, voor zowel middelbare scholieren als kinderen van de basisscholen. Ik vind alle leeftijdsgroepen leuk en geen les is hetzelfde. Soms lijkt het wel even of je weer voor de klas staat, maar als je dan na twee uur weer op je fiets zit ben ik telkens weer heel blij en tevreden. Het is echt leuk werk en daarnaast blijf je als docent ook beter met jongere generaties in contact staan!"

Wil vindt dat het vrijwilligerswerk ook positief bijdraagt aan haar sociale netwerk.

"De meeste lesprogramma's doe je met een paar begeleiders en vaak zijn er ook juffen of ouders van de school bij. Dan leer je altijd weer nieuwe mensen kennen en dat is erg leuk."

Om dit werk te kunnen doen moet je wel geduld hebben

Om dit werk goed te kunnen doen moet je wel een beetje geduldig zijn. "Maar je krijgt er als docent veel voor terug!", is Wil's ervaring.

"Je hoeft ook niet perse uit het onderwijs te komen, nieuwe museumdocenten krijgen hier eerst een interne opleiding voor ze met groepen starten. Je wordt hier dus echt niet zomaar in het diepe gegooid hoor.

Onlangs startte een nieuwe docent. Zij vond het prettig om een paar keer extra mee te lopen met een ervaren docent. Dat kon en inmiddels draait ze zelfstandig het programma af en dat gaat hartstikke goed."

Afwisseling

De nieuwe educatieprogramma's worden voor de afwisseling nu ook deels op de Zaanse Schans gegeven. Dan wandel je als museumdocent met een groepje naar een molen of naar het Wevershuis. "Sowieso is lesgeven aan kinderen geen dag saai", lacht Wil. "Laatst vroeg ik aan het einde van de les "Hebben jullie nog vragen?" Stak een meisje haar vinger op en zei: "Juf uw naambordje hangt ondersteboven!", nou dan zit ik natuurlijk na afloop met een grote glimlach op mijn fiets!"

Meer informatie

Houdt u van de historie van de Zaanstreek en vindt u het leuk om kinderen een gezellige en informatieve dag te bezorgen? Dan is vrijwilligerswerk als museumdocent misschien wel iets voor u! Kom vrijblijvend kennismaken en wie weet loopt u binnenkort met een schoolklas door het Zaans Museum en over de Zaanse Schans.

Neem contact op met vrijwilligerscoördinator Bernice van Kampen. dat kan per e-mail, via: b.vankampen@zaansmuseum.nl of tel.: 075-6810000. Zaans Museum: Schansend 7, Zaandam.

'Prettig dat het nu zo snel gaat bij het ZMC'

Peter de Jong is erg blij met de procesoptimalisaties op de schildklierpoli. (Foto: Daan Ruijter/Rodi Media)

ZAANDAM - Peter de Jong meldde zich in 2015 bij het Zaans Medisch Centrum met een knobbel op zijn schildklier, oftewel een schildkliernodus. Het bleek goedaardig, maar dit jaar begon de plek weer te groeien en moest hij terug. De eerste keer wachtte De Jong vier weken op de uitslag, de tweede keer was dat aanmerkelijk korter. Carolien Beukhof, internist op de Schildklierpoli van het Zaans Medisch Centrum, legt uit hoe het ziekenhuis deze efficiëntieslag heeft kunnen maken.

Bij schildklierknobbels laat de internist een punctie verrichten. Daarbij wordt met behulp van een naald weefsel uit de knobbel opgezogen, zodat dit onder de microscoop onderzocht kan worden. "Omdat tussen de beoordeling door de internist, de punctie en de uitslag van het onderzoek tamelijk veel tijd zat, moest de patiënt steeds terugkomen." De Jong bevestigt: "Ik moest niet alleen meerdere keren terugkomen voor nieuwe puncties, maar ook voor de uitslag."

Dit jaar was de knobbel bij De Jong weer gegroeid. Hij meldde zich opnieuw bij het ZMC. Omdat een punctie een 95 procent zekere diagnose geeft, wilde Beukhof opnieuw puncteren. "De eerste keer wachtte ik vier weken op de uitslag, maar de tweede keer nog niet eens één dag !", zegt De Jong, voor wie het overigens gunstig uitpakte. "Het is prettig dat het nu zo snel gaat. Dat scheelt een paar keer terugkomen."

Procesoptimalisatie

Onder leiding van de endocrinologen is het ZMC eind 2018 een eigen schildklierpoli op de donderdag gestart. "We hebben daarbij de processen geoptimaliseerd", aldus internist Beukhof, die in december 2018 op het gebied van schildkierziekten promoveerde aan het Erasmus MC in Rotterdam. "De insteek is het zo efficiënt mogelijk te doen, zodat er zo kort mogelijk onzekerheid voor de patiënt is. "We hebben de wachttijden aangepakt: mensen kunnen nu altijd binnen twee weken terecht. Voorheen was de wachttijd zes weken." We hebben het zo georganiseerd dat we na het polibezoek meteen de punctie verrichten en gelijk kunnen kijken of er voldoende weefsel is om een diagnose te stellen. Daardoor is de patiënt niet al weg als we opnieuw een punctie moeten doen. In principe kunnen we daardoor nu binnen een dag de uitslag geven."

"Als de schildklierknobbel goedaardig blijkt, behandelen we deze indien nodig met de nieuwe methode 'Radiofrequente Ablatie'. Daarbij geven we met een speciale naald warmtegolven op de knobbel af. Deze krimpt daardoor binnen 6 tot 12 maanden gemiddeld met 40-80 procent. De methode is operatievermijdend, waardoor er minder kans op complicaties is."

Nieuw is ook dat de poli met een verpleegkundig specialist in opleiding Agnes Offenberg en indien gewenst met psycholoog een psychologisch traject biedt. Dit omdat schildklieraandoeningen best ingrijpend kunnen zijn.

Zestigplustalent op het podium in Zaans Zilver

ZAANDAM - 'AUW!de liefde' heet de nieuwe voorstelling van de zestigplustalenten van Zaans Zilver. Deze staat dinsdagmiddag 9 april in het Zaantheater. Voor deze vierde editie van het jaarlijkse open podium Zaans Zilver werden de deelnemers ook bij het maken van de voorstelling betrokken. Bijzonder, want deze talenten nemen een schat aan levenservaring mee. Al vroeg in het proces leverde dit het thema 'de liefde' op. Universeel, maar tevens persoonlijk. De kleinkunstvoorstelling volgt twee vriendinnen, bij wie naar aanleiding van een brief tal van herinneringen naar boven komen. Herinneringen in de vorm van liedjes, die de deelnemers 'als op het lijf geschreven' zijn. Ontroerend, herkenbaar en bovenal vermakelijk.

De meeste deelnemers van deze editie waren eerder bij Zaans Zilver op het podium. Tijdens het maken van deze voorstelling hebben ze elkaar goed leren kennen en dat inkijkje in hun persoonlijke ervaringen met de liefde krijgt het publiek tijdens de voorstelling ook. Projectleider Sander Buckers en regisseur Peter Valkema maakten meer dan ooit aanspraak op de performer in elke deelnemer. Buckers: "Opmerkingen zoals 'Ik zit uit mijn comfortzone' werden door ons steevast beantwoord met een 'goed zo' want daar zit de groei. Wij zijn zwaar onder de indruk van wat ze met deze voorstelling neerzetten. De voorstelling heet 'AUW!de liefde', maar is zeker niet alleen zwaar en pijnlijk. De liefde is ook mooi en licht."

"De voorstelling heet 'AUW!de liefde', maar is zeker niet alleen zwaar en pijnlijk. De liefde is ook mooi en licht."

Zaans Zilver is een gezamenlijk initiatief van het Zaantheater en FluXus, centrum voor de kunsten Zaanstad en loopt vanaf 2016. Het Zaantheater zoekt als 'Podium van de Stad' nadrukkelijk ook andere delen van Zaanstad en de diverse doelgroepen daar op. FluXus heeft vanuit haar missie 'kunst en cultuur voor iedereen' hetzelfde voor ogen. Dankzij een bijdrage van het Fonds voor Cultuurparticipatie en sponsoring door Forbo Flooring Systems kon het Zaans Zilver-traject dit jaar worden geïntensiveerd. Als volgende stap in de talentontwikkeling werden de deelnemers betrokken bij het maakproces. Buckers: "We waren verrast door de enthousiaste reacties. De talenten bleken deze stap ook heel interessant te vinden. We kozen voor de klassieke vorm en kwamen allemaal bij elkaar om een eerste aanzet voor de voorstelling te geven. Als snel kwam 'de liefde' als thema op tafel."

Deelnemers

De deelnemende talenten zijn Anne Wirix, Carla Hopman, Dirk van Duijne, Emmy Licumahuwa, Francine Jensema, Henriette Wagemakers, Jan Lucas, Janny Olling, John Pical, Jose op 't Zand, Julia Licumahuwa, Lida van Schagen, Nel Pical, Nera Kriele, Ria Kee Holkamp, Ria Steman, Ton Vos en Vera Boelkes.

Zeven verzorgingshuizen

In aanloop naar de voorstelling van dinsdagmiddag 9 april om 14.00 uur in het Zaantheater gaat Zaans Zilver op tournee langs zeven verzorgingshuizen. Tussen eind februari en begin april doen zij het Erasmushuis, het Mennistenerf en Nieuw Groenland in Zaandam, Acht Staten in Wormerveer, Festina Lente in Assendelft, Rosariumhorst in Krommenie en De Lishof in Oostzaan aan. Het exacte speelschema is terug te vinden in de agenda op fluxus.nl.

Kaarten voor de grand finale dinsdagmiddag 9 april kosten 7,50 euro, inclusief garderobe en consumptie, en zijn verkrijgbaar via de theaterkassa en zaantheater.nl.

Discussiebijeenkomst klaine hoisies

Komen er in de nabije toekomst klaine hoisies in de Zaanstreek? (Foto: Impressie StudioKRAMER)

WORMER - Stichting Babel en het Zaans Architectuurplatform verzorgt maandag 8 april (start 20.00 uur, toegang gratis, inloop vanaf 19.30 uur) in de Stoomhal in Wormer een discussiebijeenkomst over 'klaine hoisies' in de Zaanstreek. Aanleiding is het initiatief om De Hemmes, een schiereiland aan de Zaan, in te richten als locatie voor tijdelijke huisvesting voor jongeren.

Klaine hoisies als woonvorm op braakliggende locaties is een actueel onderwerp in Zaanstad. Door de transformatie van bedrijfslocaties naar toekomstig woongebied komen er veel terreinen beschikbaar die, als reguliere woningbouw op korte termijn nog niet lukt, een tijdelijke invulling nodig hebben, bijvoorbeeld met 'tiny houses'. Er is ook enorme behoefte aan betaalbaar wonen voor jongeren. Zijn tiny houses een win-win?

Tiny TIM's zijn verplaatsbare duurzame woningen. (Foto: Tiny TIM/Jurgen van der Ploeg)

THOUS

THOUS is een samenwerkingsverband van studioKRAMER, Werkom en het Trias VMBO en is een leerwerkproject gericht op het ontwikkelen en bouwen van klaine hoisies in de Zaanstreek.

Tiny TIM

Tiny TIM's zijn echte tiny houses, ontwikkeld door architect Jurgen van der Ploeg e.a. In het ontwerp ligt de nadruk op duurzaam, autarkisch, maar vooral tijdelijk wonen.

Een discussiebijeenkomst met twee projectpresentaties (Thous en Tiny TIM) over kansen in de Zaanstreek, inspiratie van buiten en lessen uit het recente verleden. Na afloop van de presentaties is gelegenheid voor discussie met de zaal.

Praat mee over de voor- en nadelen van tijdelijke (houtbouw)woningen, over duurzaamheid, houtbouw en over de vraag: welke andere locaties in de Zaanstreek, naast De Hemmes, bieden hiervoor mogelijkheden?

Adres: Pakhuisplein 44 in Wormer. Aanmelden via: info@stichting-babel.nl.

'Easyslim.nu nu ook in Zaandam'

Klant krijgt een behandeling bij Easyslim.nu . (Foto: aangeleverd)

Zaandam – 'Annemiek Hendrikse verteld enthousiast over haar eerste maanden als franchiser van Easyslim.nu in Zaandam. Nadat zij zelf goede resultaten had ondervonden van dit unieke behandeltraject, wilde zij als zelfstandig ondernemer verder met dit concept. Het concept heeft zich in meer dan 50 andere vestigingen in Nederland al bewezen. Ook bij mij gaat het in een stroomversnelling.

Maar wat is Easyslim.nu?

'Ons sterke punt is, dat mensen niet aan een of ander crashdieet hoeven. Onze klanten liggen ontspannen op de behandeltafel, terwijl het geavanceerde apparaat al het werk doet. Via ultrasound worden de vetcellen aangepakt en tegelijkertijd worden de spieren middels elektrostimulatie getraind, zonder kans op blessures. Easyslim.nu is laagdrempelig, niet alleen voor mensen die fanatiek sporten en dat laatste extra randje niet weg krijgen, maar ook voor mensen die niet meer actief kunnen of willen sporten. Ook helpt het bij cellulite en striae; de behandelingen trekken de huid namelijk mooi strak'. Het apparaat doet het werk, terwijl je ontspannen ligt. Zo simpel is het! 'Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van iemands uiteindelijke afslankdoel. Bij ons komen klanten van 18 tot 85 jaar, zowel mannen als vrouwen. En iedereen heeft een eigen doelstelling of uitdaging. Dat maakt het werk ook zo leuk'.

Easyslim.nu Zaandam is gevestigd aan de Kleine Tocht 6a in Zaandam. De studio is anoniem bereikbaar en er is voldoende parkeergelegenheid. Dit biedt ons de kans om mensen te kunnen helpen hun ideale figuur te bereiken, zegt een zichtbaar trotse Annemiek. Nieuwgierig geworden? Meld je aan voor een intake & proefbehandeling.

Normaal €69,- nu voor €49,-
Kijk voor meer info op www.easyslim.nu of bel/app naar 06 - 10385420 Geldig t/m 30/04/2019.

HR-Plaza: antwoord op personele vragen

Team HR-Plaza. (Foto: aangeleverd)

WORMER - In de Zaanstreek is een unieke samenwerking gestart. Prachtig nieuws omdat alle midden- en kleinbedrijven, organisaties en particulieren in de Zaanstreek op één plek terecht kunnen. HR-Plaza is de vindplaats voor alle vragen op het gebied van Personeel, Organisatie en Veiligheid. Donderdag 11 april hebben ze om 16.00 uur een OPEN HUIS met hapje en drankje voor ondernemers en HR managers. Wees welkom!

Het idee voor de 'One-Stop-Shop' is ontstaan in Wormer, waar organisaties en zelfstandige ondernemers vanuit een bedrijfsverzamelgebouw hun werk uitvoeren.

Zij constateerden veel fragmentatie in de HRM dienstverlening, het ontbreken van veiligheid en besloten hun krachten te bundelen, waardoor een uniek palet van diensten is ontstaan.

Iedereen kan bij HR Plaza terecht voor vragen en oplossingen op het gebied van: Werving en selectie, Veiligheid en beveiliging, Re-integratie en arbeidskundige diensten Loopbaanontwikkeling Arbeidsrecht Advies op het gebied van Personeel en OrganisatieTraining en Coaching.

Bekijk de gloednieuwe site op hr-plaza.nl of kom langs en ontdek een breed scala van expertise. "Uw vraag is voor ons uniek en bijzonder en HR-Plaza zal er alles aan doen om u te 'ontzorgen'. Uw primaire processen en producties staan (weer) centraal en tegelijkertijd geeft u vorm en inhoud aan goed en veilig werkgeverschap." Adres: Bruynvisweg 16, Aanmelden: info@hr-plaza.nl.

Weekend ontspannen: Yoga aan zee

Yoga aan zee. (Foto: aangeleverd )

3 dagen vanaf € 159,- p.p.

REGIO - Yoga is echt even tijd voor jezelf en waar kan je dit nu beter doen dan op Vlieland. Een weekend lang ontspannen, bezinnen en genieten.

WestCord strandhotel Seeduyn. (Foto: aangeleverd)

Naast de yoga sessies kunt u ook genieten van de sauna's en het Turks stoombad in het hotel. Verder kunt u natuurlijk heerlijk uitwaaien op het strand, fietsen door de duinen en dwalen door de bossen. Geniet drie dagen van prachtige natuur, schone lucht, zeehonden, gezellige dorpjes en pure verwennerij. Ervaar het authentieke eilandgevoel van schilderachtig en autoluwe Vlieland en verblijf in WestCord hotel Seeduyn. U komt helemaal zen terug!

U komt helemaal zen terug!

ARRANGEMENT: 2x overnachting WestCord strandhotel Seeduyn, 2x uitgebreid ontbijtbuffet, 1x 2-gangendiner op de tweede avond, 4x yogasessie van 90 minuten (vrijdagochtend, zaterdagochtend, zaterdagmiddag en zondagochtend), gratis dagdeel gebruik van het wellnesscenter, gratis gebruik van het zwembad, 10% korting op een behandeling in WellCome Vlieland, 1 fles mineraalwater op de kamer, gratis bagagevervoer van de boot naar het hotel en v.v. en gratis busvervoer op het hele eiland.

Aankomst

Aankomst: 21 juni, 12 juli, 6 en 20 september, 11 en 25 oktober, 8 en 22 november, 6 en 20 december 2019.

Prijs is op basis van twee personen. Boeken kan tot en met 23 april 2019.

3 dagen vanaf 159 euro per persoon.

Meer informatie en boeken: www.kras.nl/LR83461, 088-0885886 o.v.v. reisnummer LR83461.

'Gasten kwamen hier 27 jaar geleden al als kind'

Gre Kok-Schilder in Pancho's Cantina. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Het adres om heerlijk Mexicaans te eten is Mexicaans Restaurant Pancho's Cantina in Zaandam. Het sfeervolle restaurant is jarig en viert alweer haar 27 jarig bestaan.

Pancho's Cantina is een gezellig Mexicaans specialiteitenrestaurant in het centrum van Zaandam. De inrichting kan als traditioneel Mexicaans omschreven worden: kleurrijk, warm, sfeervol en informeel.

Eigenares Gré Kok-Schilder gaat hier nog graag jaren met plezier mee door. Samen met haar man Hans Kok (een van de twee vaste koks) en rechterhand en bedrijfsleider Juan Reiding - en het andere personeel - runt ze het restaurant met veel passie en plezier.

Gré: "Pancho's Cantina heeft een grote kring van vaste gasten uit de Zaanstreek en daarbuiten. Het is leuk om te zien dat gasten die als kind kwamen er nu komen met hun eigen kinderen. Door de jaren heen genieten de gasten van de Mexicaanse keuken. In de sfeervolle ambiance waan je je in Mexico.

Om onze verjaardag te vieren wordt (met zaterdag 6 april Live Muziek) een speciaal driegangenkeuzemenu geserveerd voor slechts 19,50 euro of een filmdiner in drie gangen inclusief bioscoopkaartje voor 29,50 euro per persoon.

Adres: Rozengracht 20-21 in Zaandam, tel.: 075-6156350, www.panchoscantina.nl