De Beverwijker

28 maart 2019

De Beverwijker 28 maart 2019


Grafietvangers voor Wijk aan Zeeërs

Foto: Aangeleverd

WIJK AAN ZEE - Deze week zijn de eerste 200 grafietvangers binnengekomen. Zij zijn in Wijk aan Zee inmiddels uitgereikt aan bewoners van het dorp. De grafietvangers zijn een uitvinding van twee oud-medewerkers van Tata Steel. Zij bedachten een snelle oplossing voor de hinder van grafietregens in Wijk aan Zee.

Veel gepensioneerden ontmoeten elkaar tijdens de halfjaarlijkse bijeenkomsten van de VOHM ( Vereniging Oud-Hoogovens Medewerkers) in zowel het Dudokhuis als in Heerhugowaard. Daar wordt in de wandelgang natuurlijk ook over de discussies rondom grafietoverlast gesproken. Met als achtergrond researchwerk en onderhoudstechnologie bedachten de twee oud-medewerkers een snelle eenvoudige en goedkope oplossing om het grafiet op te vangen bij de woningen in Wijk aan Zee. Door het apparaat op balkon of terras te plaatsen worden grafietdeeltjes binnen een straal van 10 meter door een electromagnetisch veld beïnvloed en in een trechter opgevangen. Deze trechter kan eenvoudig geleegd worden in de GFT-afvalcontainer. Er is geen aansluiting nodig op het electriciteitsnet want er wordt gebruik gemaakt van zonnecellen. Het apparaat is multifunctioneel uitgevoerd, want het bevat een extra aansluiting voor het opladen van o.a. mobiele telefoons. Als de grafietregens na april 2020 door de bouw van de hal bij Harsco tot het verleden behoren, kan de grafietvanger gewoon als powerbank worden gebruikt.

De grafietvangers zijn afgelopen maandag tussen 12.00 en 13.00 uur uitgereikt bij de ingang van de supermarkt, hoek Boothuisplein in Wijk aan Zee. De eerste 50 stuks zijn gratis verstrekt, Maximaal één per woning en zijn bedoeld voor de echte Wijk aan Zeeërs, die minimaal vijf jaar in het dorp woonachtig zijn. Voor de overigen wordt een kleine vergoeding van 10 euro gevraagd. Omdat de uitvinders geen commercieel doel nastreven wordt het overblijvende bedrag geschonken aan het goede doel Kicoba.

Mochten er meer inwoners een grafietvanger willen aanschaffen dan kunnen zij hun naam en adres op een lijst plaatsen bij de supermarkt zodat er een volgende bestelling kan plaats vinden. Om de prijs te drukken dienen gebruikers wel zelf voor een trechter te zorgen. Het apparaat kan gewoon op de bodem van een tapse bloemenvaas worden gelegd. Er is voor de uitvinding patent aangevraagd en er zal bekeken worden of er op meer plaatsen in de wereld bij staalbedrijven soortgelijke problemen bestaan. De uitvinders, afkomstig uit Heemskerk, willen niet met naam genoemd worden. Ook worden er vragen gesteld of deze grafietvanger voor fijnstof geschikt is. Dat gaat helaas niet, zeggen de uitvinders.

Benefietconcert in Grote Kerk

Kinderkoor Arabisch is mijn taal Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Op 31 maart organiseert de Beverwijkse fluitiste Alice Ploeg een benefietconcert voor de organisatie Because We Carry in de Grote Kerk in Beverwijk. In april gaat zij vrijwilligerswerk doen in het kamp Kara Tepe op Lesbos. Samen met zes andere vrijwilligsters zal zij zowel in praktisch als in financieel opzicht o.a. zorgen voor het ontbijt voor de 1200 vluchtelingen die in Kara Tepe verblijven. De opbrengst van het concert is voor dit project.

Aan het concert werken mee, dwarsfluitleerlingen van Alice Ploeg, fluitensemble Silver Breeze, de Syrische conservatoriumstudent Obada Zabadina op de cello, kinderkoor Arabisch is mijn taal. o.l.v. Azab Al Dbaii en Kholod Saker, fluitiste Marijke Bos, harpiste Kerstin Scholten/pianist Peter Stam. Aanvang 15.00 uur. Entree: 6,50 euro Info: Alice Ploeg 06-11493796 aliceploeg4@gmail.com.

Korenfestival

Foto: aangeleverd

BEVERWIJK - Op zondag 31 maart vindt er in Stadsbrouwhuis Broer & Zus in Beverwijk wederom een gezellig korenfestival plaats. Buiten het Broer & Zus koor zal het mannenkoor Wijk aan Zee, de meisjes van de koffiekade en popkoor Multi Vocaal hun medewerking verlenen. De koren treden gemiddeld 45 minuten op per koor. Aanvang is 14.00 uur en het zal ongeveer duren tot 18.00 uur. Stadsbrouwhuis broer & zus kunt u vinden aan de Schans 10 te Beverwijk. De toegang is voor bezoekers gratis.

Foto Aangeleverd

BEVERWIJK - In samenwerking met de Nevobo en stichting sportaccommodaties Beverwijk organiseert volleybalvereniging Jonas uit Beverwijk/Heemskerk het finale-eindtoernooi van het Nederlands Open Jeugd Kampioenschap volleybal voor C- teams. Dit zijn teams met spelers tot en met 14 jaar.

De acht beste teams van Nederland blijven over

Zowel bij de meisjes als jongens zijn, na een aantal voorrondes, de acht beste teams van Nederland overgebleven voor dit eindtoernooi. Dit eindtoernooi is zaterdag 30 maart van 9.30 tot 19.00 uur en wordt gespeeld in de Beverwijkse sporthal de Walvis. Om 9.30 uur starten de eerste poulewedstrijden.

Kruisfinales

Vanaf 16.15 uur zijn de kruisfinales met aansluitend de finalewedstrijden. Wil je topjeugdvolleybal zien, met mogelijk toekomstige Nederlands team-spelers en -speelsters, kom dan zaterdag 30 maart naar de Walvis in Beverwijk. Het belooft een mooie en vooral spectaculaire dag te worden. Iedereen is welkom.

Leerlingen wandelen voor water

DEM blijft meedoen in top van Hoofdklasse

De Groene Ezel houdt een veiling

Odd Fellows vieren 200-jarig bestaan

Lotgenotenbijeenkomst

HEEMSKERK - Elke eerste maandag van de maand organiseert Welschap een maandelijkse lotgenotenbijeenkomst voor mensen met niet-aangeboren hersenafwijking. In Nederland wonen naar schatting ruim een half miljoen mensen die blijvend klachten en problemen ervaren als gevolg van hersenletsel. Dat kan bijvoorbeeld zijn; vergeetachtig, erg moe, snel boos, impulsief, somber, de weg niet kunnen vinden, passief of lusteloos, moeite met praten of het begrijpen van gesprekken, problemen met plannen of concentreren.

Hersenletsel gaat niet over maar je kunt er wel beter mee leren omgaan

Hersenletsel gaat niet over maar u kunt er wel beter mee leren omgaan; door te praten over de veranderingen, te gaan bewegen en uw energie beter te verdelen. Het kan fijn zijn om tips te horen van anderen die het leven met hersenletsel makkelijker kunnen maken. Kom eens vrijblijvend sfeer proeven en kennis maken met lotgenoten. Dit keer hebben we een gastspreker die komt vertellen over 'positieve gezondheid'. Een nieuwe manier om naar gezondheid te kijken; het gaat erom je gezond en energiek te voelen op een manier die bij je past.

De eerstvolgende bijeenkomst is op maandag 1 april van 13.30 – 15.30 uur in Buurtcentrum het Spectrum, Lauraplein 1 te Heemskerk. Ook partners/familie is van harte welkom. Aanmelden is niet nodig. Wilt u meer informatie? Bel of mail dan naar Welschap: Gönül Güler 06-24520326, gonul.guler@welschap.nl.

'Grand Season Opener' bij TV Marquette

Zaterdag 30 maart wordt het nieuwe seizoen ingeluid bij tennisvereniging Marquette in Heemskerk. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Op zaterdag 30 maart wordt het nieuwe tennisseizoen ingeluid door middel van de 'de Grand Season Opener' bij tennisvereniging Marquette in Heemskerk. Er is een divers programma opgesteld door de activiteitencommissie. Het belooft dus een sportieve en gezellige dag te worden. Vergeet niet om sportieve kleding aan te trekken.

Marquette dubbels: In deze activiteit worden koppels gevormd door namen te trekken uit kokers. Elke ronde wordt er opnieuw geloot; dus je speelt altijd met andere dubbelpartner tegen nieuwe tegenstanders. Een wedstrijd duurt ongeveer 25 minuten. Leeftijd speelt geen rol; gezelligheid en lekker tennissen staan voorop. Nog nooit getennist? Dat is geen probleem.

Introducee dubbels: Naast de Marquette dubbels is er de mogelijkheid om kennis te maken met tennis. Twee banen zijn gereserveerd voor de mensen die kennis willen maken met de mooie tennisport. Lekker proberen en kijken of je het leuk vindt.

Er zijn leenrackets beschikbaar op Marquette. Clubtrainer Vincent Kleverlaan verzorgt leuke en leerzame proeftrainingen. Ideaal om iets van op te steken en bovendien helemaal gratis.

Daarnaast is er een afsluiter van een gezellige tennismiddag, met de mogelijkheid om mooie prijzen te winnen. Die laatste is mede mogelijk gemaakt door Intersport Veldhuis.

Het programma op zaterdag 30 maart start om 15.00 uur.

School wandelt voor water

Leerlingen van de Anne Frankschool op wandeltocht. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - De kinderen uit leerjaar acht van de Anne Frankschool hebben woensdag 20 maart deelgenomen aan een sponsortocht. Zij wandelden ongeveer zes kilometer vanaf camping Geversduin door de duinen terug naar school. Dat deden ze met op hun rug een rugzak met zes liter water. Hiermee steunden ze Stichting Simavi, welke er onder andere voor zorgt dat er voor de leeftijdgenootjes van de groep acht leerlingen in Afrika meer waterpunten beschikbaar komen. Het is voor hen dagelijkse kost om een groot stuk te lopen om aan drinkwater te komen. Ook zorgt Simavi voor schone omstandigheden, bijvoorbeeld door hygiënische toiletgebouwen te plaatsen. Met hun actie haalden de leerlingen tussen de € 1500 en € 2000 euro op voor het goede doel.

Peutertheater

HEEMSKERK - Er is weer peutertheater in buurtcentrum d'Evelaer in Heemskerk. De les wordt gegeven door Gaby. Ouders kunnen samen met kind dansen, zingen en toneelspelen. Dit is op 3 april van 9.30 tot 10.30 uur, opgeven is niet nodig. Graag 1 ouder - 1 kind. Kosten € 6,- euro inclusief koffie/thee en limonade. Info: Buurtcentum d'Evelaer, Luttik Cie 35 te Heemskerk. Zie ook www.evealer.nl.

Op vrijdag 12 april is er vanaf om 19.30 uur disco. Kings & QueensDress to impress!Dance battle met leuke prijzen te winnen. Ook kun je bij d'Evelaer verjaardagspartijtjes vieren. Vraag naar de mogelijkheden. Entree: €2,00. De disco is voor alle kinderen van groep 6 t/m 8. Groep 6 en 7: 19.30- 21.00 uur
Speciaal voor groep 8 is het laatste half uur: 21.00 - 21.30 uur. Tijdens de disco kunnen kinderen snoep en drinken kopen aan de bar.

Ouderen genieten op Rollatordag

De ouderen doen onder meer een rollatorcheck. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Donderdag 21 maart werd vanuit Gouden Dagen Heemskerk, in samenwerking met het Uitbureau in Meerstate een Rollatordag georganiseerd. Een monteur van Medipoint verzorgde geheel belangeloos de rollatorcheck. Ook stelde hij de rollator op de juiste hoogte af. Na de check werden de rollators door de leerlingen van het Kennemer College gewassen en gepimpt. De eigenaren keken toe hoe hun rollators vrolijk versierd werden. Dit onder het genot van een kopje koffie en een heerlijke petit four. Jong en oud hebben genoten van deze middag.

De wens van mevrouw Knollenburg is 27 maart in vervulling gegaan. Zij wilde een keer heerlijk verwend worden bij de schoonheidsspecialiste. Schoonheidssalon Time Out heeft aangeboden deze wens te sponsoren. Volgende week kunt u lezen hoe zij heeft kunnen genieten van deze behandeling.

''Op 3 april zetten wij onze VIP-tafel neer in Sint Agnes. Daar treedt vanaf 14.15 uur Vita Nova Accordeon op. De VIP-tafel is bestemd voor de ouderen die zelfstandig wonen. Opgeven bij Jolanda van Dam, tel.: 06-22913188 (ma t/m vr 9.00-12.00 uur)'', aldus Gouden Dagen Heemskerk.

Kringloopwinkel de Groene Ezel houdt op zaterdag 30 maart een veiling. De opbrengst is voor goede doelen. Een ervan is Gouden Dagen Heemskerk. ''Hier zijn wij erg blij mee. Tussen 11.00 en 14.00 uur zijn wij aanwezig op deze veiling. Komt u ook even kijken?...''

Scholieren bakken pannenkoeken

Scholieren bakken heerlijke pannekoeken. De ouderen smullen ervan! Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Met heel je hart pannenkoeken bakken. Dat is wat een aantal leerlingen uit groep 7 van basisschool De Vlinder in Heemskerk op vrijdag 22 maart heeft gedaan voor bezoekers van ontmoetingscentrum De Stut. Dit alles in het kader van De Nationale Pannenkoekdag.

Eén van de leerkrachten zag hierin een mooi praktijkproject: taal, rekenen, creativiteit en sociale vaardigheden werden zo ingezet om een echt pannenkoekenrestaurant op te zetten. De aula van De Vlinder was omgetoverd tot een restaurant. De leerlingen hadden allemaal een taak. De een was gastheer of gastvrouw, de ander werkte weer als bediende. Het was dit jaar de dertiende keer dat de Nationale Pannenkoekdag in Nederland werd gevierd. Het thema was "Bakken Met Heel Je Hart".

Kienen met het voorjaar

HEEMSKERK - De kienmiddag staat op vrijdag 29 maart op de agenda in Ontmoetingscentrum De Stut. Het kienen staat in het teken van het voorjaar. Tussen 14.00 tot 16.00 uur zijn er mooie en lekkere prijsjes te winnen. Deelname bedraagt € 7,00 voor drie Kienronden en het eerste kopje koffie is gratis. Bel voor nadere informatie: 0251-248648. Ontmoetingscentrum De Stut bevindt zich aan de Maasstraat 3 Heemskerk.

Handbaljeugd DSS kampioen

De trotse meiden van DSS E1 met hun coaches. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - De handbalmeiden van de E1 van DSS handbal zijn kampioen geworden door te winnen van VSV uit 't Veld met 24-22. Dat gebeurde in een volle sporthal de Waterakkers in Heemskerk.

Geboorten

Ismail Ansar Rashid; Vajèn Velorisa ter Horst; Puck Maria Wijker Lynn Schouten; Daisy Anna van den Berg; Jesse Damiën van der Weiden; Apurva Arumugam;Jaimy Annette Horn; Roxx Lydia Horn; Ali Mahmud Boyka; Robbie Kerseboom; Novi Sophia Scholte; Mees Richard Johannes Brasser; Joshua Roan van de Bovenkamp; Fayèn Hollenberg; Maximus Reid Gledhill; Beau Arne Patric Elschot; Ocean Kalkhuis; Frederik Masala; Nolan Senna Didden; Mees van der Waal; Morris Berenbak.

Huwelijk/Ger. Partnerschap

-

Overlijden

-Schaddee van Dooren e/v Bruinzeel, Cornelia geb. 27-01-1931 ovl 15-03-2019; Jonker, Henricus Joannes Nicolaas geb 1811-1938 ovl 14-03-2019; Zimmer w/v Motz, Cäcilia Elisabeth geb 0711-1928 ovl 15-03-2019; van Meurs, Petrus geb 2205-1937 ovl 14-03-2019; de Boer, Frans geb. 0812-1934 ovl 12-03-2019; Zwiers, Albert Harmen geb 0812-1934 ov. 17-03-2019/.

Wat een week

(Foto: )

Brussel neemt afstand van Nederland, ze hebben maling aan ons. En wel met de beslissing van het Europees Parlement en de Europese commissie om werknemers uit andere EU-landen na een maand werken WW toe te kennen. In hun gedachtegang denkt men in Brussel dat arbeiders uit Polen en Bulgarije niet zullen gaan WW-shoppen in Nederland. Wat een naïviteit, maar de grenzeloze verkwisting van ons belastinggeld, dat nu al met bakken de grens overgaat naar landen waar de levensstandaard veel lager is, maakt mij boos. Nu al wordt in 'gastland' Nederland gefraudeerd met uitkeringen en toeslagen. Ik moet die mensen gelijk geven, want het kan hier allemaal. Wie controleert of deze mensen een werkverleden hebben? En wie controleert of de WW niet ten onrechte wordt gebruikt? Niet het UWV, de bedrijfsvoering daar rammelt immers aan alle kanten. Ik ben boos over zoveel grenzeloze verkwisting van ons zuurverdiende geld dat niet ten goede komt aan de mensen hier. Nederland, exportland van ...uitkeringen. Gelukkig heeft het Nederlands elftal gewonnen van Wit-Rusland, dankzij goals van Depay. Hij liep als een bezetene met zijn tong uit zijn mond naar de hoekvlag met in zijn gevolg enkele "medespelers" waar zij gezamenlijk een pose aannamen waar ik me als NEDERLANDER voor rot schaam. Deze groep over het paard getilde getatoeëerde idioten staken van hun beide handen de middelvinger in de oren. Het juichen om een doelpunt wordt steeds kolderieker. Het meeste wat de week schokte was de aanslag in Utrecht. Hoe kan het dat een veroordeelde veelpleger bewapend op vrije voeten was? Daar had minister Grapperhaus nog geen antwoord op. "We gaan dit tot op de bodem uitzoeken." Een zin die vaker uitgesproken is.

Co Backer jalbacker741@telfort.nl

Het smaakt bij Wijn en Druif!

Foto: Reinder Weidijk Fotoqrafie

BEVERWIJK - Wie 'Wijn en Druif' in Beverwijk binnenwandelt, loopt zo een woonkamer binnen. De houten vloer en gezelligheid die de wijnwinkel aan de Zeestraat 16 uitstraalt, nodigen menigeen uit om er plaats te nemen en diverse wijnen en delicatessen te proeven. De zaak van eigenaar Pascal Weidijk in Beverwijk is sinds 1 maart 2018 open maar geniet in de regio al wel de nodige bekendheid. Pascal is inmiddels alweer 5 jaar bezig met zijn grote liefde 'wijn'.

Pascal, in het dagelijks leven brandweerman in Velsen, is content dat hij zijn hobby in Beverwijk met 'Wijn en Druif' kan uitoefenen. De zaak kent een bijzonder breed assortiment wijnen en delicatessen. "Maar we zijn wel gespecialiseerd in het land Portugal. We hebben heel wat Portugese wijnen, tien verschillende Portugese ports, Portugese kazen, blikjes tonijn en sardientjes, likeuren uit Portugal. Wat dat betreft zijn we uniek", vertelt hij.

Portugal is voor hém 'het land van de wijn'. Pascal komt er al jaren. "Inderdaad. Toen ik er voor het eerst kwam, werd ik direct verliefd op het land. Sindsdien kom ik er heel wat jaren. Ik heb daar zoveel geleerd en gedaan en mag me zo langzamerhand 'wijnexpert' van Portugal noemen. Het is een prachtig land", benadrukt hij.

Behalve de specialisatie in Portugal, scoort de zaak van Pascal ook goed op het gebied van delicatessen. "Onze balsamico, azijnen, fuet-worsten die uitstekend passen bij de wijnen, verschillende soorten kazen en mooie olijfoliën mogen er zeker zijn. De mensen komen er graag voor langs en onze deur staat altijd voor iedereen open.''

Wijn en Druif-Wijnwinkel en Delicatessen, Zeestraat 16 te Beverwijk, tel: 0251-294383, info@wijnendruif.nl, www.wijnendruif.nl.

DEM blijft meedoen in de top van Hoofdklasse

Foto: Ruud van den Booren

door Ton Limmen

MEPPEL/BEVERWIJK - Wat vooraf als een van de moeilijkste uitwedstrijden in de Hoofdklasse werd gezien, was achteraf een makkie. Het competitieduel met Alcides in het Drentse Meppel werd door de ploeg van Arvid Smit met maar liefst 0-5 gewonnen. Alleen in het eerste bedrijf had de Beverwijkse formatie het moeilijk. Na rust echter kwam DEM op gang en sloeg zij genadeloos toe. Door deze zege blijven de Wijkers goed meedoen in de top van de zondag Hoofdklasse A.

De invalbeurt van Bryan Herraez valt heel goed voor DEM. Foto: Ruud van den Booren

'Wijkers' laten Alcides alle hoeken zien: 0-5

DEM had de afgelopen negen maanden al eerder twee 'nare ervaringen' met Alcides. Allereerst de finalewedstrijd in 2018 van de nacompetitie van vorig seizoen. Iedere DEM'er weet het nog precies. Veel beter zijn dan de tegenstander maar wel verliezen. Ook de thuiswedstrijd dit seizoen van DEM tegen de club uit Meppel viel niet echt goed. Toch wis men ze nipt te verslaan met 1-0. In beide wedstrijden parkeerden de Meppelaren twee bussen voor hun eigen keeper.

Dat werd nu ook weer verwacht. Maar niets bleek minder waar. Alcides wilde er echt een wedstrijd van maken en daar had DEM in de 1e helft moeite mee. Al na zes minuten ging de bal via de voet van Michael Obioha tegen de buitenkant van de paal. Trainer Smit wilde met veel beweging voorin de verdediging van Alcides uit elkaar te spelen. Dit lukte voor rust niet. Misschien had DEM een optisch overwicht maar het resulteerde niet in grote kansen. De in de basis teruggekeerde Cerilio Cijntje was nog het dichts bij een treffer.

De aanval - met lichtgewichten Cijntje, Ritchie Owusu en Anthony Van Dongen - had behoefte aan meer kracht. En het middenveld moest meer power ontwikkelen. Dus was het logisch dat Timo Wolters in de tweede helft een linie naar voren schoof, ten koste van Ritchie Owusu, en werd het middenveld versterkt met mannetjesputter en balveroveraar Bryan Herraez. Het kwartje viel direct de goede kant op voor DEM. Na twee minuten werd Cijntje op rechts aangespeeld en na een knappe kapbeweging was de keeper van Alcides kansloos. Een paar minuten later eenzelfde actie van Cijntje alleen nu redde de keeper wel. Van Dongen stond toen vrij om in te tikken. Maar begrijpelijk was de actie van Cijntje wel als je net daarvoor wel scoorde.

De wedstrijd werd kort daarna wel beslist door Anthony van Dongen. De extra klasse van de beide buitenspelers betaalde zich weer uit. Ook zonder echt zelf goed te spelen zijn deze spelers altijd een meerwaarde voor de ploeg.

Toen Mehmet Gencer na 63 minuten de 0-3 op het scorebord zette met een prachtige bal in de kruising was de wedstrijd echt gespeeld. Vraag was alleen hoeveel doelpunten DEM nog ging maken. Alcides was geen schim meer van de ploeg die in de eerste helft nog zo verraste. Dat het uiteindelijk met doelpunten van Cijntje en Van Dongen 'maar' 0-5 werd, is mooi meegenomen.

Lente in Dierendorp Beverwijk

Justin en Evert Jan op de eerste lentedag. Foto: Jurre Luster/SIG.

BEVERWIJK - Op Kinderboerderij Dierendorp in Heemskerk heeft 'bosw8er' Evert Jan Woudsma op de eerste officiële lentedag, spiksplinternieuwe vogelhuisjes opgehangen.

Dat deed hij samen met cliënten van de dagbesteding van Stichting SIG, die het beheer op de kinderboerderij uitvoeren. De nestkastjes – bouwpakketjes van Natuur en Milieueducatie Beverwijk-Heemskerk – werden door de cliënten in elkaar getimmerd.

Boswachter

De komende maanden zal de boswachter regelmatig terugkomen om samen met cliënten en bezoekers de kinderboerderij verder vogelvriendelijk te maken en de vorderingen van de (jonge) vogels in en rond de nestkastjes te observeren.

Lente inluiden met scootmobiel

Lekker naar buiten met de scootmobiel. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Tijd om naar buiten te gaan met je/uw scootmobiel – extra vrijwilliger gezocht Binnenkort begint de lente en is het weer tijd om naar buiten te gaan. Lijkt het u leuk om samen met andere bewoners, onder begeleiding van een ervaren vrijwilliger, met de scootmobiel lekker naar buiten te gaan?

Op basis van de ervaring van vorig jaar, gaan we dit jaar opnieuw met de scootmobiel naar buiten. Deze activiteit is voor scootmobielers, die: zelfstandig zijn, jong of oud zijn, het fijn vinden om onder de mensen te zijn, een frisse neus willen halen, gezellig en veilig én verantwoord willen rijden. Als dat wat voor u is, meldt u dan aan bij karin.koks@welschap.nl of via tel: 06-19965444. Half april is er een bijeenkomst om met elkaar afspraken te maken over de scootmobielplannen. Er zijn vrijwilligers nodig. Mail dan naar Karin Koks.

Gratis naar Kinderboekenbios

BEVERWIJK - Op vrijdag 5 april is het weer Kinderboekenbios in de bibliotheek van Beverwijk. Vanaf 15.00 uur wordt daar een film vertoond, gebaseerd op een populaire kinderboekenserie. De film is geschikt voor kinderen van 6 jaar en ouder. Welke film het is blijft een verrassing. Lotte (7 jaar) heeft deze keer de film uitgekozen. Het is gratis. Iedere eerste vrijdag van de maand om 15 uur is het Kinderboekenbios. Meer info: kinderboekenbios@obijmond.nl.

Symphonic Rock Night in Beverwijk

Symphonic Rock Night. Foto: Robert Zant

BEVERWIJK - Een twaalfkoppige topband, Symphonic Rock Night, speelt de legendarische symfonische rock uit de seventies. Afgelopen seizoen had deze band met zanger Roland vsan der Horst een verpletterend debuut met een succesvolle tour door de Nederlandse theaters en met veel lovende reacties. Tracks als 'Comfortably Numb' van Pink Floyd, 'Cinema Show' van Genesis en 'Fools Overture' van Supertramp worden er gespeeld, naast nummers van Alan Parsons, Gino Vannelli, Rush, Solution en Alquin. Kaarten vanaf € 24,50 voor zaterdag 30 maart om 20.15 uur zijn te reserveren via www.kennemertheater.nl of via de theaterkassa (0251) 221453.

Buringa Tandprothetisch praktijk viert eenjarig bestaan

Het team van het Tandprothetisch praktijk. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Tandprothetische praktijk Arnold Buringa bestaat ruim 25 jaar, met meerdere vestigingen in Bergen en Harlingen. Sinds een jaar is vestiging ook geopend in Heemskerk.

'Belangrijk is dat de patiënt zich welkom voelt en daardoor de spanning wordt weggenomen'

Het team bestaat uit 15 werknemers die zijn gespecialiseerd in het vervaardigen van gebitsprotheses zoals, volledige conventionele protheses, de partiele prothese ook wel " het plaatje" genoemd, frames, protheses op implantaten, ook wel het "klikgebit" genoemd. Kortom alles wat uitneembaar is.

Behandelstappenplan

De werkwijze van Tandprothetische praktijk Arnold Buringa is er op gericht de patiënten degelijk te informeren en in alle rust het behandelstappenplan door te nemen.

"Belangrijk is dat de patiënt zich welkom voelt en daardoor de spanning wordt weggenomen.''

''Haast is er bij ons niet bij, behalve indien een prothese stuk is, dan zorgen wij dat deze weer snel en vakkundig gerepareerd wordt.''

''Er is ook altijd tijd voor een kopje koffie of thee en een praatje," aldus Buringa.

De werkwijze van Tandprothetische praktijk is er op gericht de patiënten degelijk te informeren

De praktijk werkt nauw samen met de kaakchirurgen van o.a het Rode Kruis ziekenhuis en verschillende tandartsen uit de omgeving. "Doordat wij al zoveel jaren ervaring hebben kunnen wij zeggen dat wij ons uiterste best doen om u tevreden te stellen en te houden. De praktijk in Heemskerk bestaat nu 1 jaar en dat viert de praktijk graag.''

'We bedanken de inwoners van Heemskerk en omgeving'

''Daarom is iedereen vrijdag 29 maart vanaf 12.00 uur tot 16.00 uur welkom in de praktijk aan de Maerelaan 26 om gezellig een versnapering te halen.''

''Of gewoon om even kennis te komen maken met ons team. Advies is altijd gratis!''

Hartelijke ontvangst

"We bedanken de inwoners van Heemskerk en omgeving nogmaals voor de hartelijke ontvangst van onze praktijk en hopen u onze service nog jaren te mogen leveren."

De Groene Ezel houdt een veiling

Er wordt hoopvol naar de veiling van De Groene Ezel uitgekeken. Foto: Bos Media Services

HEEMSKERK - Op zaterdag 30 maart organiseert Kringloopwinkel Heemskerk De Groene Ezel wederom haar jaarlijkse veiling onder het motto: 'van de regio voor de regio'. We hebben weer een mooie verzameling te veilen items weten aan te leggen, waaronder enkele antieke pendules, een Vliegende Hollander en diverse porseleinen artikelen.

Opbrengst gaat naar regionale goede doelen

Net als andere jaren gaat de opbrengst ook dit jaar naar regionale goede doelen, voorgedragen door leden van de Groene Ezel. De gelukkige organisaties, die ieder een derde van de opbrengst krijgen, zijn: Waterrijck voor de aanleg van een beleeftuin t.b.v. dementerenden; Gouden Dagen voor de wensboom in Westerheem en Logeerhuis Ons Huis in Heemskerk. Deze organisaties zullen zich deze dag ook in de winkel presenteren.

Op www.degroeneezel.nl vindt u de veilinglijst met vermelding van de minimumprijs, en afbeeldingen van de te veilen items.

Vanaf het genoemde bedrag worden de artikelen bij opbod verkocht.

Kijkdagen voor het publiek op 28 en 29 maart

Donderdag (28 maart) en vrijdag (29 maart) zijn er kijkdagen van 12.00 tot 16.00 uur. Op zaterdag 30 maart is iedereen welkom vanaf 10.00 uur; de veiling start om 11.00 uur. ''Het belooft een gezellige dag te worden en iedereen kan er terecht. U wordt graag in onze kringloopwinkel op de Lijnbaan 12-14 dan verwacht'', aldus de organisatie.

Inloopmiddag Stichting

Tijdens de inloopmiddag kun je je laten informeren over een busreis richting Duitsland. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Op zaterdagmiddag 30 maart organiseert Stichting Herdenking Deportaties 1944 een inloopmiddag voor belangstellenden in de Stichting, maar ook voor de deelnemers die zich reeds aangemeld hebben voor de busreis naar Merseburg in Duitsland.

Deze 5-daagse reis is op basis van LO en bevat 2 dagtochten naar o.a. Dresden en Colditz, op 19 mei is men aanwezig op de Internationale Herdenking in Zöschen, waar vele jongemannen die tijdens de Razzia zijn opgepakt, terechtkwamen en een aantal omgekomen zijn.

(Foto: )

Er zijn nog plaatsen beschikbaar. U bent van harte welkom van 14.00 uur tot 16.00 uur in de zaal van café Carillon aan de Wijkerbaan te Beverwijk.

Voor info: Mary Duinmeijer-Bos,duinmeijer@hotmail.com.

Kleding voor Caecilia

HEEMSKERK - Muziekvereniging St Caecilia houdt haar jaarlijkse kledingactie. De actieweek is van 1 t/m 6 april. Alle kleding vanaf baby t/m volwassenen is welkom. De goederen kunnen zelf worden gebracht op de vrijdagavonden 29 maart en 5 april en dinsdagavond 2 april van 19.00 tot 20.00 uur bij het repetitielokaal Mrt van Heemskerckstraat 41 A (achter politieburerau). Bellen met: 0251-231433.

Pastor Vlaar in Agathakerk

Onlangs was pastor Paul op Aruba. Hij bood het eerste exemplaar van zijn nieuwe boek aan de minister-president van Aruba mevrouw Evelyn Wever-Croes aan. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Zondag 31 maart zal pastor Paul Vlaar voorgaan in de Agathakerk in Beverwijk. De viering, welke om 11.00 uur begint, zal muzikaal worden begeleid door jeugdkoor 'Eigen Wijs'. Inmiddels is de 40-dagentijd begonnen. De voorbereidingstijd op Pasen. Kortgeleden kwam het nieuwe boek 'Tel je zegeningen' van pastor Paul Vlaar uit. Het omvat 40 verhalen over zijn leven en werk als aalmoezenier op Aruba. Verhalen waarin naast humor ook steeds een bemoedigende boodschap doorklinkt. Ieder verhaal loopt uit op een korte zegen-spreuk. Het boekje kan een hulpmiddel zijn om van deze tijd een tijd van bezinning te maken. De opbrengst van het boek is voor de Stichting 'Vrienden van het Sportcentrum San Nicolas'. In deze stad en haar directe omgeving woont het minder welvarende deel van Aruba. Na afloop van de viering is het boek te verkrijgen.

TOSS-turnsters door

vlnr Patty Bleeker Bibi Meijer en Larissa Noll. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Sportsters van de turnvereniging TOSS uit Heemskerk blijven het goed doen. Afgelopen zondag 24 maart turnden de meiden van TOSS Heemskerk uit de 1e divisie hun 2e kwalificatiewedstrijd in Helmond. Bibi Meijer (senioren) en Marieke wolf (junioren) konden beiden niet deelnemen wegens een blessure.

Drie toppers naar halve finale voor NK

Dankzij hun goede scores uit de 1e kwalificatiewedstrijd wisten zij zich toch nog te plaatsen voor de halve finale. Bij de senioren hebben Patty Bleeker en Larissa Noll wel geturnd.

Toestelfinales lonken ook

Patty Bleeker heeft een prachtige brugoefening laten zien en steeg hiermee boven zichzelf uit. Ook Larissa Noll steeg boven zichzelf uit, maar dan met een schitterende vloeroefening.

De meiden hebben zich goed weten te plaatsen voor de halve finale. In de halve finale kunnen de turnsters zich niet alleen plaatsen voor het NK, maar ook voor de toestelfinales.

Odd Fellows vieren 200-jarig bestaan

Foto: Studio John Meijer

BEVERWIJK - Ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van de wereldwijde organisatie van Odd Fellows herdenken alle leden in Nederland en België dat precies twee eeuwen geleden in Baltimore (USA) de eerste Odd Fellowloge werd gesticht. Van daaruit verbreidde deze organisatie zich over de hele wereld en kwam uiteindelijk ook in Nederland terecht. Ook in de Vondel- en Mozaïekloge te Beverwijk wordt dit jubileum gevierd, onder andere met een lezing op woensdag 10 april in de Grote Kerk aan de Kerkstraat 37 in Beverwijk. U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur. U wordt met koffie of thee ontvangen. De heer Ben Wellink zal spreken olver het onderwerp: 'Van oerknal tot vriendschap'.Hij neemt u mee op een lichtreis vanaf de oerknal, naar ons zonnestelsel met onze eigen vertrouwde aarde. Hij toont aan dat dit alles steeds groepsgewijs tot stand is gekomen. Na de lezing is er natuurlijk alle gelegenheid tot het stellen van vragen, maar ook voor een hapje en een drankje, want '200 jaar' mag best gevierd worden. Vooraf aanmelden bij: geertvanderHel@hetnet.nl Bekijk ook eens: YouTube Beverwijk Odd Fellows.

Cursussen bij SeniorWeb IJmond

De senioren komen bij SeniorWeb aan hun trekken. (Foto: www.ivarpel.nl)

REGIO - SeniorWeb IJmond geeft verschillende cursussen om op een prettige en duidelijke manier uitleg te geven bij de digitale mogelijkheden van deze tijd. Men kan ook 'les aan huis' krijgen en ook zijn er de zgn. inloopspreekuren. SeniorWeb is er voor iedereen die niet met de computer en internet is grootgebracht. Verschillende cursisten zeggen wel eens: "Zoveel nuttige informatie. Had ik maar eerder een cursus gevolgd!"

Vijftien medewerkers wijzen u de weg in de digitale wereld

Zo starten er in april in Heemskerk en Beverwijk weer cursussen iPad (voor het gebruik op de bank). Voor het algemene gebruik is er in Velsen een cursus Windows 10 ingepland. Het besturingsprogramma Windows 7 wordt n.l. in 2020 niet meer ondersteund door Microsoft. Het is dus heel verstandig om op tijd kennis te maken met het nieuwe programma Windows 10.

SeniorWeb IJmond bestaat uit 15 enthousiaste, deskundige mensen die u de weg kunnen wijzen in de digitale wereld, begrijpelijk en betaalbaar. In slechts vier lessen wordt u met deze wereld vertrouwd gemaakt.

Lid worden

Aanmeldingen en inschrijvingen lopen via de bibliotheek van Heemskerk, Beverwijk of IJmuiden/Velsen.U kunt ook lid worden. Dit jaar is dat gratis, omdat SeniorWeb Nederland 20 jaar bestaat. Daarom krijgen alle mensen die zich melden voor een cursus het lidmaatschap 2019 cadeau. (Het lidmaatschap loopt automatisch af, dus men zit er niet aan vast.)

Inschrijving

U ontvangt dan elk kwartaal het magazine 'Enter' en u kunt gebruik maken van de vele online cursussen die SeniorWeb Nederland te bieden heeft.

In de bibliotheek Heemskerk start op maandag 1 april een cursus iPad (4 maandagen). Aanvang: 10.00 uur. Inschrijving via de bibliotheek. In de bibliotheek Beverwijk start op dinsdag 2 april om 10.00 uur ook een cursus iPad (4 dinsdagen). Inschrijving via de bibliotheek. In de bibliotheek IJmuiden/Velsen start op donderdag 4 april om 10.00 uur een cursus Windows 10 (4 donderdagen). Inschrijving via de bibliotheek. Meer info: www.seniorwebijmondnoord.nl                 

Duurzame bedrijvigheid in combinatie met wonen

BEVERWIJK - Afgelopen week heeft het college van B en W van Beverwijk de Visie Bedrijventerrein Beverwijk en het bijbehorende Uitvoeringsprogramma vastgesteld, en tevens het rapport van het onderzoek naar de Transformatie Kop van de Haven en Parallelweg. De gemeente startte medio 2018 samen met de ondernemers een traject om een toekomstvisie te ontwikkelen voor de bedrijventerreinen gericht op 2030. Een groot aantal lokale en regionale partners is hierbij betrokken.

Gemeente Beverwijk en de ondernemers concluderen samen dat de Beverwijkse bedrijventerreinen over zeer sterke punten beschikken op het gebied van ligging, bereikbaarheid en infrastructuur. De diversiteit van de aanwezige economische sectoren, de dynamiek in de regio, de mogelijkheden voor herstructurering en transformatie en het commitment van alle betrokken partijen vormen kansen voor een nieuw, duurzaam, geclusterd en attractief vestigingsmilieu. Hierbij bundelen bedrijventerreinen De Pijp en Wijkermeer hun krachten tot slimme, innovatieve werklocatie in de IJmond: bedrijventerrein Beverwijk.
"Gaande het proces groeide het besef dat samenwerken - publiek-privaat, lokaal en regionaal - de sleutel naar de toekomst is. We hebben zó veel mogelijkheden, het hoeft er alleen maar uit te komen. De tijd is er rijp voor. Iedereen wil en kan het!" aldus wethouder Serge Ferraro.


Doel is niet alleen een inspirerende stip op de horizon te zetten, maar deze ook in een concreet meerjarig uitvoeringsprogramma uit te werken. Het uitvoeringsprogramma onderbouwt de visie met een praktische, investeringsgerichte aanpak, inclusief indicaties voor uitvoeringstermijnen en actoren. Het toekomstbeeld voor 'Bedrijventerrein Beverwijk' is: één van de best bereikbare en meest duurzame werk-woongebieden in de IJmond; dynamisch, goed georganiseerd en economisch gezond. Een zelfstandige zeehaven, hoogwaardige maakindustrie, haven gerelateerde ondernemingen, 'slimme' start-ups en grown-ups en een innovatief distributiecluster gaan er hand in hand met het centrum van Beverwijk, de grootschalige detailhandel aan de Parallelweg en modern wonen in een hoogstedelijk centrummilieu.

MIchelle Veldman exposeert met glaswerk

Michelle Veldman aan het werk. Foto: Ben Deiman

BEVERWIJK - 'Was ik maar een man van twee meter', verzucht glasblazer Michelle Veldman weleens. Het ambacht glasblazen vergt namelijk de nodige lichaamslengte en -kracht. Hoe licht en lucide glas ook mag lijken, het ambacht is qua inspanning goed te vergelijken met bouwvakken. Zwaar en stoer dus. Maar het is ook delicaat werk.

Die tegenstelling komt op haar expositie mooi tot uiting in de tentoongestelde werken. Want Michelle Veldman toont zowel imponerende installatiewerken als pronte kleine vaasjes en wonderlijke objecten die in één vuist passen. Alles te bewonderen bij KEK, van 25 maart tot en met 7 mei.

Het vak heeft zij zich eigen gemaakt door bij ambachtslieden en kunstenaars in de leer te gaan. Nu blaast deze doordouwer alweer drie jaar glas in Leerdam én voor haar eigen atelier 'Mies' in de Broedmachine aan de Parallelweg. Bij KEK exposeert deze glaskunstenaar met vijf grotere installatiewerken, waaronder een compositie van 'fluitekruidvaasjes' waarin een enkele bloem in past, maar ook een installatie die uit vijftien glasbellen bestaat met een korrelige structuur die naar de pikzwarte grafietregen verwijzen van Tata.

In al haar werk legt Michelle een bijzonder kleurgevoel aan de dag. Van honinggoud en oker, tot zachtblauw en ingetogen groen. Alles is te koop. De tentoonstelling is van 25 maart t/m 7 mei in de expositieruimte van KEK, bovenin het Kennemer Theater. Opening 30 maart, 16 uur. Tijdens de opening zal de kunstenaar samen met wethouder Cultuur Brigitte van den Berg enkele flinterdunne zeepbellen stuksmijten, onder het motto: 'Op een tentoonstelling met glaswerk moet er in ieder geval iets breken!'

Keepersschool in IJmond

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Dennis de Jong, geeft sinds zes jaar keeperstrainingen en is hoofdtrainer bij De Kennemers O17. Deze maand is hij een eigen keepersschool begonnen.

In de wijde omgeving van de IJmond bestaat die service nog niet. Gezien een aantal reacties aan hem, is er serieus vraag naar zijn trainingen. Op dit moment is Dennis bezig met de praktische aspecten: KvK, Website, Facebook, Flyers, Berichten naar omgevende sportclubs etc etc.

Aanmelding

Hij heeft ook al meteen een eerste leerling/aanmelding, iemand die stage mag lopen bij Go Ahead Eagles en speelt op dit moment bij VV Spijkenisse O17-1. De naam van Dennis z'n school is KeepersTrainingTalentz.

Zangdag wereldmuziek

Gastspeler Kostas Klotsaropoulos. Foto: Aangeleverd

REGIO - Op zondag 31 maart is er weer een zangdag wereldmuziek van Kantado Festivalo in De Knapzak, Noordeinde 18,Wormerveer . Deze keer is het een speciale editie. Op het programma staan Griekse liederen. In allerlei stijlen; traditionele rembettica, dansliederen en liedjes van de taveerne komen voorbij. Ook worden Griekse liederen gezongen van hedendaagse Griekse componisten. Als gastspeler zal Kostas Klotsaropoulos meespelen op bouzouki. Zijn prachtige spel staat garant voor een herkenbaar authentiek Grieks geluid. Er wordt meerstemmig gezongen; koorervaring is prettig maar niet noodzakelijk. Tijd is van 10.30 - 15.15 uur Deelname €20,- incl. koffie/ thee. Voor meer info: www.hettykienhuis.nl/ wereldmuziek / Kantado Festivalo workshops. Graag vooraf aanmelden.

REGIO - De kerntaken van Dierenambulance Kennemerland bestaan uit eerste hulp aan dieren geven, het vervoeren van dieren, het verwijderen van overleden dieren en het registreren van gevonden en vermiste dieren. In deze krant regelmatig de rubriek vermiste en gevonden huisdieren.

Vermist:

Poes, zwart, wit op onderbekje, witte bef (Van Meursstraat, Heemskerk); Parkiet, wit met grijs, zwarte strepen op kopje, gele snavel (Vlaanderenstraat, Beverwijk).

Gevonden:

Poes, cypers grijs, zwart, cypers masker, wit streepje op kopje doorlopend langs rechteroog, cypers bovendek met links een wit vlekje, wit rest lijfje, cyperse staart met zwart einde staart (Huibert Pootstraat, Heemskerk); Kater, ongecastreerd, cypers rood, gemarmerd, licht onderbekje, donkere ringen in staart (Maerelaan, Heemskerk). Dierenambulance Kennemerland, 0251-215454, www.dierenambulancekennemerland.nl.

Grote veiling bij RKVV DEM

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Voetbalvereniging DEM is de grootste voetbalclub in Beverwijk dat al jaren op hoog niveau speelt. Naast de sportieve prestaties is plezier in de sport een belangrijke doelstelling van de vereniging. Vrijdag 29 maart wordt bij de voetbalclub een grote veiling georganiseerd. DEM hoopt hiermee heel veel geld op te halen om te gebruiken om de accommodatie op te knappen.

Plezier en voetbal gaan hand in hand

Ieder weekend schoppen honderden jongens en meisjes met veel plezier tegen een bal op het mooie sportpark van DEM. In samenwerking met de gemeente wordt het sportpark de komende periode grondig aangepakt. Er is al een nieuw kunstgrasveld gerealiseerd voor de jeugd. Ook de tribune is aan vervanging toe. Daar is geld voor nodig, heel veel geld.

Twee jaar geleden organiseerde DEM al een veiling om voor dat doel geld op te halen en met succes.

Shirt Matthijs de Ligt

Dit jaar verzorgt DEM wederom een veiling met kavels die door sponsors en vrijwilligers van DEM beschikbaar worden gesteld. Zoals een shirt van Matthijs de Ligt. En die van Robin van Persie. Maar ook een gesigneerde Champions League bal van de spelers van Ajax. Verder heel veel tickets naar prachtige wedstrijden, een voetbalreis naar Manchester United, kunstwerken en nog veel meer.

Iedereen is welkom vrijdag 29 maart vanaf 19.30 uur op het sportcomplex van DEM aan de Beneluxlaan 1 in Beverwijk.

Alle kavels zijn nu al te bekijken op de website van DEM: www.rkvvdem.nl/veiling2019.

Kom in de Kas vol wereldse wonderen

Ook zij genieten van Kop in de Kas. (Foto: RolfvanKoppen)

HEEMSKERK/CASTRICUM - De Nederlandse glastuinbouw is werelds! Van oorsprong tot afzet, van import tot export, en van wereldse tradities tot wereldse gerechten. Tijdens Kom in de Kas op zaterdag 6 en zondag 7 april kan de consument kennis maken met deze verrassende wereld die achter het glas van de kas schuil gaat. In regio Heemskerk nemen vijf bedrijven deel. Van 11.00 tot 16.00 uur openen de tuinders hun deuren om de mensen te laten zien en te laten ervaren wat voor moois er allemaal groeit in de kassen. Regio Heemskerk doet voor de 25e keer mee. De opening vindt plaats op zaterdag 6 april om 9.30 uur bij Denneman BV, Strengweg 9C. Rien van Tilburg (Voorzitter Stichtingsbestuur Greenport Noord-Holland Noord en voorzitter college van bestuur Clusius College Castricum) zal een welkomstwoord houden.

Thema van Kom in de Kas 2019 is werelds. Enthousiaste glastuinbouwondernemers laten dit weekend zien hoe zij dag in dag uit bezig zijn om kleurige bloemen en verrassende potplanten te kweken. Jong en oud kunnen hier wereldse ervaringen opdoen. Je kunt van alles vragen aan de kweker zelf. Hoe hij de producten kweekt, maar ook waar de producten naar toe gaan en hoe ze worden gebruikt. In het gebied worden allemaal unieke producten geteeld bij de verschillende bedrijven: o.a. Nerine, Tulpen, Sneeuwballen, Achillea's, Amaranthus, Ammis, Hortensia's, Viburnum, Violen, Varens en Vaste planten. Ook stelt een loonbedrijf zich open wat gespecialiseerd is in het verhuren van allerlei machines ten behoeve van agrarische werkzaamheden.

Meer te beleven

Behalve rondleidingen op de bedrijven en ontdekken hoe alles groeit en bloeit, worden er ook andere interessante activiteiten georganiseerd. Zo is er een bloemenshow te zien van alle lokale producten uit de regio, een tentoonstelling van de Historische Kring Heemskerk, workshops van Groei en Bloei. Leerlingen van verschillende basisscholen schilderen portretten van tuinders die worden tentoongesteld tijdens Kom in de Kas. Voor de kinderen is er een springkussen en kunnen ze pony rijden. Niet alleen de activiteiten, maar ook de uitleg over de producten en hun groeiwijze zijn voor de kinderen zeker aantrekkelijk. Kom in de Kas is een uitje voor het hele gezin, lekker in de buurt en helemaal gratis.

Over Kom in de Kas

Kom in de Kas is het grootste publieksevenement van de Nederlandse glastuinbouw en wordt in 2019 voor de 42e keer georganiseerd. In Heemskerk nemen vijf bedrijven deel om te laten zien waar ze trots op zijn: mooie, verse, gezonde en veilige natuurproducten. Ieder bedrijf heeft iets eigens te bieden en er worden bijzondere activiteiten georganiseerd. De openingstijden zijn van 11.00 tot 16.00 uur op zaterdag 6 en zondag 7 april. Kom in de Kas is gratis toegankelijk en wordt mede mogelijk gemaakt door GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland, Interpolis en Rabobank. Meer info www.komindekas.nl.

Let's meet Up! in Heemskerk

HEEMSKERK - Op zondag 31 maart is er weer 'Let's meet Up': een activiteit voor jong-volwassenen tussen de 20 en de 35 jaar om elkaar te ontmoeten en leuke dingen te ondernemen. Dit initiatief richt zich voornamelijk op jong-volwassenen uit Heemskerk die door een lichte beperking minder snel aansluiting kunnen vinden bij leeftijdsgenoten zónder beperking. Deze groep is bij ons meer dan welkom. Doe gezellig mee met een spelletje, darten, poolen, drink met elkaar een drankje of kom zelf met een leuk idee! Soms maken we wat lekkers in de keuken, maken een wandeling op het strand of spreken de deelnemers onderling iets af. Zoek je contact met anderen, maar is het lastig anderen te ontmoeten? Kom gewoon eens kijken of het wat voor je is. De activiteit duurt van 14.00 tot 16.00 uur (denk om de zomertijd!!!) Locatie: Buurtcentrum Schuilhoek in Heemskerk. Entree en eerste kopje koffie/thee gratis. Aanmelden: Niet verplicht, wel prettig. Bel Ingrid Dudink: tel. 06-48457632, email: ingrid.dudink@welschap.nl.

Kennismaken met artistieke naaktfotografie

Raul Neijhorst. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - Op 31 maart verzorgt Raúl Neijhorst bij fotografiecentrum ISOO in Beverwijk, een workshop die in het teken staat van artistieke naaktfotografie. Raúl won diverse bronzen, zilveren en gouden medailles over de hele wereld en verkreeg daarmee respectievelijk de AFiap-, EFiap- en EFIap/b-onderscheidingen. Een fotograaf met veel ervaring die u op weg helpt om uw eigen skills te verbeteren in de artistieke naaktfotografie. Om de workshop te volgen is een camera nodig waarmee u kunt fotograferen in de M-stand en die voorzien is van een flitsschoen. Verder zijn een leeg geheugenkaartje en een volle batterij handig. Het programma start om 13.30 uur met een lunch, waarna de workshop om 14.00 uur begint. De workshop kost 50 euro inclusief lunch. Reserveer: lezingen@isoo.nu.

NOS-journalist start yogaschool

De zaal van yogaschool Bhoora Beverwijk. Foto: Ewout de Bruijn.

BEVERWIJK - Beverwijk heeft een nieuwe yogaschool: Bhoora. In een prachtige zaal met uitzicht op de Sint-Agathakerk wordt 6 dagen in de week les gegeven in de stijlen vinyasa, yin, yin-yang en Hatha. Ook is er volop ruimte voor mindfulness en meditatie. Yogaschool Bhoora Beverwijk is opgericht door Ewout de Bruijn, die de afgelopen 20 jaar werkte als verslaggever voor o.a. de NOS en NH Nieuws. Na het volgen van een aantal gerenommeerde opleidingen ontdekte De Bruijn een nieuwe passie: yogales geven en mensen begeleiden bij het vinden van ontspanning en tijd voor jezelf. De lessen zijn toegankelijk voor iedereen vanaf 18 jaar. Ervaring hebben met yoga is niet noodzakelijk. Een proefles is altijd gratis en wie in april een kwartaalabonnement neemt krijgt de eerste maand 25 procent korting. Yogaschool Bhoora Beverwijk, Breestraat 95 2. Telefoon (0251) 343045. http://yogaschoolbeverwijk.nl.

Open dag Tiny Houses

Tiny House terrein Heemskerk. Foto: Marjolein Jonker

HEEMSKERK - Sinds februari staan er Tiny Houses aan de Rijksstraatweg 15 in Heemskerk. Aan belangstelling geen gebrek en daarom hebben de bewoners besloten zaterdag 13 april van 12.00 tot 16.00 uur open dag te houden.

Je bent welkom om de woningen van binnen te bekijken en er is gelegenheid om vragen te stellen. Opgeven hoeft niet, wel word je verzocht je aan de regels van de bewoners te houden. Houd bij je bezoek rekening met de omwonenden. Auto’s kunnen niet op het terrein of in de straat parkeren. Voor fietsen is voldoende ruimte op het terrein zelf. Honden zijn aangelijnd welkom. Het wordt gewaardeerd het terrein alleen te betreden tijdens de open dag. Bij slecht weer gaat de open dag niet door. Check bij twijfel www.regenbooghuisje.com.

Kienen

BEVERWIJK - De liefhebbers zijn 5 april van 13.15 tot 16.00 uur voor een kienmiddag met prijzen welkom in Westerhout Beverwijk. Entree niet leden €1.

Sfeervol dineren bij Blond lunch & diner

Foto aangeleverd

HEEMSKERK - Aan de kust tussen de tuinderijen en aan de rand van het Noord-Hollands Duinreservaat ligt het uniek gelegen, sfeervol restaurant Blond lunch & diner.
We zijn gevestigd aan de Rijksstraatweg 161 te Heemskerk en u kunt bij ons terecht voor een heerlijke lunch, een mooi diner of een uitgebreide high tea.

U kunt zelf uw driegangendiner samenstellen (vanaf onze uitgebreide krant??) en dit voor maar € 27,50.

Foto aangeleverd

Wij hebben een internationale keuken, maar ook vegetariërs kunnen bij ons prima terecht. Hebt u een glutenallergie? Vraag naar onze diverse mogelijkheden.

Bij mooi weer kunt u ook heerlijk buiten zitten op ons fijne terras. Regelmatig wordt ons de vraag gesteld waar u het beste kunt parkeren voor een bezoek aan ons restaurant.

U kunt uw auto parkeren naast de Texaco, op het gras.
Wij zijn zes dagen in de week geopend vanaf 11.30 uur en hebben heerlijk appelgebak uit eigen keuken. Betaalbaar, toegankelijk en snelle service, daar staan wij voor.
Doet u een fietstochtje in de omgeving, fiets dan eens langs.

Blond lunch & diner, Rijksstraatweg 161, 1969 LE Heemskerk, telefoon 0251-232417.

Nieuwe activiteiten bij 'het Leger'

BEVERWIJK - Het Leger des Heils aan de Geysendorfferlaan 4 in Beverwijk is gestart met een aantal nieuwe activiteiten. Zo kan men o.a. mode leren maken of een cursus gezellig schrijven volgen. Men kan ook bij het Leger terecht voor een eenvoudige soepmaaltijd.

Op woensdag en donderdag om 12.00 uur kan men terecht voor een eenvoudige soepmaaltijd met een broodje. Hiervoor wordt slechts € 2,00 gevraagd. Op woensdagochtend kunnen mensen ook aan de slag, in een ongedwongen sfeer, onder het genot van een kopje koffie of thee met allerlei taalonderwerpen. Deze cursus is gratis.

Het leren mode maken is iedere woensdagmiddag vanaf 13.30 uur. Er staan enkele naaimachine voor gebruik, er zijn stoffen voorradig en voor kinderoppas wordt gezorgd. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Complete maaltijd

Om de twee weken wordt er op donderdag een complete maaltijd bereid (3-gangen). Mensen die het gezellig vinden om in een gezellige groep met elkaar te eten kunnen hiervan gebruik maken voor slechts € 3,50. En onder deskundige begeleiding kunnen ouderen deelnemen aan een eenvoudig beweegprogramma.

Inlichtingen

Voor meer inlichtingen en uitgebreide informatie en tijden kan men bellen met telefoonnummer 0251-233447 of 06-51961362.

Ook kan men terecht op de website www.legerdesheils.nl/korpskennemerland.

Lekker struinen in de duinen

Foto; Aangeleverd

BEVERWIJK - De wandelingen van WSV de Zwervers staan op papier en de pijlers zijn geïnformeerd. De routes zijn: de 10 km gaat direct het duingebied in om ook van een rustpost te kunnen genieten. Starten met de andere afstanden met een stukje uitzicht over zee en strand. Hierna gaat men het bunkergebied van Wijk aan Zee in met aansluitend een stuk Tata Steel-duingebied.

Vervolgens gaat de 5 km een stukje dorp doen en daarna over de Dorpsduinen terugkeren naar de start. Na de splitsing met de 5 km gaan de wandelaars op de andere afstanden via het wandelpad naar Beverwijk waarna het Heemskerkerduin wordt aangedaan. Vanuit hier gaat men het PWN-gebied weer in naar de rusten. Na de rusten gaan alle afstanden terug naar de startlocatie. De terugweg voor de 40 km gaat via het terrein van Dijk en Duin en een stuk duin boven de Zeeweg in Bakkum naar nog een rust op Camping Bakkum.

De afstanden die voor de verschillende afstanden met GPS zijn gemeten zijn voor de route van de 5 km 5.15, voor de 10 km 11.13, voor de 15 km 16.98, voor de 20 km 20.78, voor de 25 km 24.26 en voor de 40 km 40.04. De starttijden zijn voor de 40 km 08.30-09.30 uur, voor de 20 en de 25 km 08.30-11.00 uur, voor de 5, 10 en 15 km 08.30-13.00 uur. Het startbureau zal om 17.00 uur sluiten.

De Startlocatie is vanuit het sportcafe 'Orangerie' van Heliomare. Relweg 51, 1949EC in Wijk aan Zee. Het inschrijfgeld bedraagt €3,00 per wandelaar. De leden van erkende landelijke bonden kunnen rekenen op een korting van €1,00. Kinderen tot 12 jaar mogen meewandelen voor €1,00. Een herinnering zoals een medaille kost €2,50. Info: Joop Bremer 0251-226892, of www.wsvdezwervers.nl

Er worden presentatoren en stagemanagers gevraagd tijdens de Cultuurmarkt. Foto: Aangeleverd

Presentatoren en stagemanagers gezocht

HEEMSKERK - Zaterdag 18 mei is het weer zover. Het centrum van Heemskerk gaat weer cultureel op zijn kop. Vorig jaar met het thema 'Heel Heemskerk rockt en rolt' en 2019 met het thema 'Tijdmachine'. Elk jaar wordt er een ander thema gekozen.

Wie helpt een handje tijdens de Cultuurmarkt?

Het thema moet pakkend zijn voor jong t/m oud en voor diverse disciplines zoals muziek, kunst, fotografie, dans, etc. en dit alles om Heemskerkers en andere belangstellenden te laten zien wat Heemskerk op amateurkunstgebied in huis heeft.

Er komt op vijf plaatsen een podium. Een podium met bandjes, een podium met dans, een podium met een korenfestival, een podium met orkesten en bigbands en een podium met kleine muzikale optredens. Voor de organisatie van dit alles is veel hulp nodig. Cultuurhuis Heemskerk is met name op zoek naar presentatoren en naar stagemanagers.

Aanmelden

Maar ook andere helpende handjes zijn van harte welkom. Naar de podia moeten materialen gebracht worden en later weer teruggebracht worden naar het Cultuurhuis. Vele handen maken licht werk, dus als je graag wil helpen, dan ben je meer dan welkom.

Meer info of aanmelden kan via info@cultuurhuisheemskerk.nl.

Wie verdient een Groen Lintje?

IJMOND - Op 5 juni is het Wereldmilieudag. Bij uitstek een goed moment om de meest duurzame en groene initiatieven in de IJmond-gemeenten Heemskerk, Beverwijk en Velsen in het zonnetje te zetten. Daarom organiseren de IJmondiale GroenLinks afdelingen weer de uitreiking van de Groene Lintjes. GroenLinks wil met de uitreiking van groene lintjes de onderwerpen milieu en duurzaamheid op een positieve manier in het nieuws brengen. De uitreiking is dit jaar op zaterdag 25 mei.

Bus in brand in Heemskerk

HEEMSKERK - Een busje ging begin van de week in de hens. Het busje stond geparkeerd in de Denemarkenstraat in Heemskerk. De brandweer was ter plekke maar kon niet voorkomen dat het busje geheel afbrandde. Foto Leo Tillmans

Sylvia Vervest dorpsfotograaf Heemskerk

Sylvia Vervest (met bloemen) omringd door wethouder Schoorl (tweede van links), Paul Beentjes (geheel links, stadsfotograaf 2018) en de jury. Foto: Leo Tilmans

HEEMSKERK - Sylvia Vervest is de opvolger van Paul Beentjes als dorpsfotograaf van Heemskerk. Afgelopen dinsdag werd Vervest in Café Lokaal in Heemskerk daartoe uitgeroepen door de jury. Beentjes kreeg 'deze erebaan' in 2018. Vervest werd wethouder Schoorl vervolgens in de bloemetjes gezet.

Met de rondvaartboot naar SHIP

Met ingang van 1 april kunnen bezoekers met de rondvaartboot naar SHIP. Foto: Aangeleverd

REGIO - Een leukere manier om het Sluis Haven Informatiepunt (SHIP) in IJmuiden te bezoeken bestaat haast niet. Met ingang van 1 april kunnen bezoekers er met de rondvaartboot naar toe. De 'Koningin Emma' vaart vanaf dan vier maal per dag vanaf het Sluisplein in IJmuiden, via de Noordpier, naar SHIP. Zo kunnen bezoekers het gebied rondom het sluizencomplex van nabij ervaren. SHIP is een experience over de bouw van de grootste zeesluis ter wereld en de ontwikkelingen in het Noordzeekanaal gebied.

Adriaan Jumelet, directeur van de IJmuidense Rondvaart Maatschappij, is verheugd met de lijndiensten: "We zijn Rijkswaterstaat erkentelijk dat we een vergunning voor vijf jaar hebben gekregen. De steiger bij SHIP is met financiële steun van de Provincie Noord-Holland hiervoor zelfs speciaal aangepast. Tijdens de boottocht ervaren belangstellenden van dichtbij de aanleg van de nieuwe grootste zeesluis ter wereld."

Marije Moerman, locatiemanager van SHIP, vult aan: "We zijn enorm blij dat SHIP nu ook vanuit het zuiden van het Noordzeekanaal gemakkelijk bereikbaar is. Ongetwijfeld trekken we hierdoor extra bezoekers. Om een dagje IJmuiden voor toeristen nog leuker te maken werken we bovendien aan arrangementen met onder andere het Zee- en Havenmuseum en Forteiland." De vertrektijden vanaf het Sluisplein naar SHIP zijn dagelijks om 09.45 uur, 13.05 uur, 15.25 uur en 17.25 uur. De terugvaarten van SHIP naar het Sluisplein zijn om 13.20 uur, 15.40 uur en 17.40 uur. Een retourtje kost € 6,50. De overtocht duurt circa 12 minuten. De toegang tot SHIP is gratis, de rondleiding door een gids kost € 5,00. SHIP heeft ook een restaurant en faciliteiten voor zakelijke bijeenkomsten. Info: ijmuidenserondvaart.nl. Informatie over SHIP: ship-info.nl.

Jeugdvissen bij Het Snoekje

Vissen is bij de jeugd van het Snoekje populair. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Hengelsportvereniging Het Snoekje organiseert ook dit jaar weer een cursus Vissen Voor Kids voor de jeugd in de leeftijdscategorie 7 t/m 13 jaar. Deze cursus bestaat uit 3 theorielessen die worden gegeven in het gebouw "Inside 54" dat is gelegen aan het Schutterskwartier in de Broekpolder.

Kinderen wordt geleerd hoe je met de gevangen vis omgaat

In de cursus wordt de kinderen geleerd vissen te vangen en hoe je met de gevangen vis moet omgaan. Daarnaast wordt je o.a. geleerd om voertjes en tuigjes te maken, hoe je het haakje uit de vissenbek kan verwijderen en hoe je een haakje aan je lijn kan bevestigen. Ook wordt je door de vismeester verteld over het onderwaterleven en hoe de vissen daar leven.

De cursus is op de dinsdagavond van 18.30 uur tot 19.15 uur met aansluitend 30 tot 45 min vissen op de Vlaskamp dat ook gelegen is in de Broekpolder. Cursusdagen zijn: 16 - 23 – 30 april waarna alle kids een Diploma en een gratis Jeugdvergunning 2019 krijgen. Op dinsdag 14 mei is er als afsluiting een viswedstrijd met leuke prijsjes. Bij voldoende animo houden we voor de pappa's en de mama's (kids met ouder) een koppelviswedstrijd op dinsdag 28 mei. Ook weer mooie prijzen te winnen. Opgeven bij de vismeester Theo Willemse via zijn emailadres: voorzitter@hetsnoekje.nl of via telefoonnr: 06-53987346

Boekdebuut Oscar Spaans

BEVERWIJK - Beverwijker Oscar Spaans debuteert met de korte verhalenbundel. Hij komt tevens met het boek uit. Het boek van Spaans, geboren en getogen in Beverwijk, heet Vacuüm en wordt uitgegeven door Nijgh Van Ditmar.

Oscar heeft in zijn jeugdjaren een zomerseizoen korte verhalen geschreven voor het Haarlems Dagblad en is daarnaast een echte streekgenoot. Meer info: www.oscarspaans.nl.