De Koggenlander

23 mei 2019

De Koggenlander 23 mei 2019


Alles uit de kast voor een kalf, van bulloper tot IVF

Bezoek eens de expositie over vroegere tijden in het Rundveemuseum. (Foto: aangeleverd)

AARTSWOUD - In het Rundveemuseum wordt zondag 26 mei een nieuwe tentoonstelling geopend met de titel Alles uit de kast voor een kalf, van bulloper tot IVF. André Helder, verbonden aan het Nationaal Veeteeltmuseum, verricht om 13.30 uur de openingshandeling.

Expositie over nieuw leven in Rundveemuseum

De veranderingen in de fokkerij staan centraal in deze expositie. Het onderwerp sluit aan bij de kudde zeldzame oud-Nederlandse koeienrassen van het museum. Hoofddoel van het museum is deze soorten in stand te houden. De oude rassen zijn nog heel weinig te zien, vanwege de massale overstap naar Fries-Hollandse en vervolgens naar Holstein- Frisian koeien. Uiteraard loopt In het weiland achter het museum een Fries-Hollandse koe. Het verhaal in de potstal begint met de bulloper en daaropvolgend de oprichting van de K I. De selectie van de stieren en de toenemende technologieën om meer invloed te hebben op ziektes, melkopbrengst en vetgehalte zijn van grote invloed op de veestapel. Nieuwe technieken als IVF, ISCI en het repareren van DNA worden duidelijk gemaakt. Bezoekers kunnen een aantal filmpjes kijken met onder meer de geboorte van een kalf. Mede dankzij de medewerking van het Nationaal Veeteelt Museum is er een groot aantal, soms raadselachtige en unieke voorwerpen te zien. Door de duidelijke opstelling is deze expositie leuk en interessant voor ouders én kinderen.

Stap eens binnen

De expositie is tot en met 15 september te bezichtigen op woensdag, zaterdag en zondagmiddag tussen 13.00 en 16.30 uur. Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.

Voor meer informatie: kijk op www.rundveemuseum.nl.

Eerste stappen TopTurnen Opmeer richting NK

Team TopTurnen Opmeer: v.l.n.r. Mara Slippens, Zoë Voorthuijzen, Sam van der Hilst, Merel Winder en Eva Nieuwenhuizen. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - De turnsters van TopTurnen Opmeer turnden zondag 19 mei hun eerste kwalificatiewedstrijd in Vianen. Zij konden zich plaatsen voor het NK-meerkamp en afzonderlijk ook voor individuele toestelfinales.

Mara Slippens en Merel Winder turnden de gevraagde limiet en zijn direct geplaatst voor de meerkamp. Eva Nieuwenhuizen, Zoë Voorthuijzen en Sam van der Hilst kwamen nipt tekort. Zij proberen volgende week in Duiven tijdens de tweede kwalificatiewedstrijd voldoende punten te behalen voor hun NK-ticket.

Mara behaalde tijdens de meerkamp een derde plaats. De Spanbroekse behaalde ruim het puntenlimiet voor plaatsing in het NK. Merel eindigde op een zesde plaats. Eva werd 28e en Zoë eindigde op een 16e plek.

Mara Slippens eindigde op de derde plaats tijdens de eerste kwalificatiewedstrijd in Vianen. (Foto: aangeleverd)

Meer informatie, zie www.topturnenopmeer.nl.

Slippens tijdelijk dicht

OPMEER - De Inspectie SZW heeft vorige week alle werkzaamheden in de productiehal van Slippens in Opmeer stilgelegd, vanwege een gevaar voor de veiligheid of gezondheid van medewerkers. Een tiental medewerkers raakte onwel. Slippens moet van de inspectie onderzoeken wat de oorzaak is. Tot die tijd mag er niet worden gewerkt. Als de arbeidsomstandigheden weer veilig zijn, wordt de stillegging opgeheven. Bij het ter perse gaan van deze krant was er nog geen update.

Sponsor Stefan Stapel uit Medemblik in
KIKA Run

Jubileumreceptie
HSV Viscollege VNK
in Sint Pieter

De Vrije Vogels houdt open dag op camping in Midwoud

Gemeente Opmeer zoekt activiteiten voor 75 jaar vrijheid

Wereldwinkel zelfstandig

Wereldwinkel Medemblik heeft een nieuw logo en gaat zelfstandig verder. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - De Wereldwinkel heeft een nieuw logo. De Wereldwinkel Medemblik van en voor wereldburgers naast de wereldbol in een mozaïekvorm. Anneke van Gent: "De wereldbol vertegenwoordigt alle wereldburgers en de mozaïekvorm komt overeen met producten die wij in onze winkel verkopen."

Van en voor wereldburgers

Anneke laat weten dat Wereldwinkel Medemblik niet langer lid is van de Landelijke Vereniging voor Wereldwinkels en gaat op zelfstandige voet door met de winkel. "Vanwege deze verandering is het niet meer mogelijk cadeaubonnen van de landelijke vereniging bij ons in te leveren. De oorspronkelijke organisatie van de bonnen is failliet, waardoor wij als winkel geen geld meer voor de bonnen ontvangen. Onze onderneming streeft ernaar om zoveel mogelijk Fair Trade artikelen te verkopen en we hebben duurzaamheid hoog in ons vaandel staan. We zijn en blijven een winkel zonder winstoogmerk, uitsluitend de producenten van de door ons verkochte producten verdienen daaraan. Wij streven ernaar om producenten in derde wereldlanden te helpen en weigeren producten te verkopen waar kinderarbeid voor is verricht. Met vele vrijwilligers zorgen wij voor een goed georganiseerde winkel met veel verschillende cadeaus in alle prijsklassen. Van de meeste producten kunnen wij vertellen hoe en waar het is gemaakt. Onze inkopers streven er naar om steeds een wisselende collectie samen te stellen. Het loont dus, om regelmatig even bij ons binnen te lopen!"

Stap eens binnen

Wereldwinkel Medemblik is te vinden aan Nieuwstraat 50. Stap eens binnen en bewonder de mooie producten die in de winkel staan. Of kijk eens op Facebookpagina daar staan diverse producten.

Alcohol- en drugs blijft punt van zorg

Sommige jongeren zien de ernst van alcohol niet in en lopen alcoholvergiftiging op. (Foto: Adobe Stock)

REGIO - Jongeren gebruiken soms zoveel alcohol en drugs, dat zij met een alcohol- en/of drugsvergiftiging in het ziekenhuis terechtkomen. Uit de nieuwste cijfers van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord blijkt dat het aantal alcohol- en/of drugsvergiftigingen onder jongeren van 12 tot en met 23 jaar in Noord-Holland-Noord nog steeds niet afneemt. Dit is zorgwekkend!

In het eerste kwartaal van 2019 kwam de ambulancedienst wegens alcohol, drugs of een combinatie hiervan ter plaatse voor zestig jongeren in de regio Noord-Holland-Noord. Vorig jaar ging het in diezelfde periode om 54 jongeren. De meeste jeugd waarvoor een ambulance ter plaatse kwam, is tussen de 18 en 23 jaar oud. Het gaat om meer jongens dan meisjes; 37 jongens versus 23 meisjes. In het merendeel van de gevallen (34 keer) ging het om een alcoholvergiftiging. Op feestdagen zoals Oud & Nieuw is er een duidelijke piek zichtbaar in het aantal ambulanceritten.

Uit de cijfers blijkt dat er regionale verschillen zijn in het aantal ambulanceritten in het eerste kwartaal van 2019. In regio Alkmaar gaat het om dertig jongeren, in de Kop van Noord-Holland om zestien jongeren en in West-Friesland om veertien jongeren. Belangrijke toelichting is dat deze cijfers alleen iets zeggen over de plek waar de ambulance ter plaatse komt wegens een melding over alcohol- en/of drugsvergiftiging onder jongeren en niet gaan over de woonplaats.

Alcohol- en drugsgebruik door jongeren is risicovol. Niet voor niets is de boodschap: 'NIX18'. Elke ambulancerit is er één te veel. Daarom wordt in de regio Noord-Holland-Noord in het programma 'In Control of Alcohol & Drugs' samengewerkt door de zeventien gemeenten, GGD Hollands Noorden, Brijder Jeugd, Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en GGZ Noord-Holland Noord om het alcohol- en drugsgebruik onder de jeugd te voorkomen en verder terug te dringen. Voorlichting en advies aan jongeren en ouders over de gevolgen van alcohol en drugs zijn een essentieel onderdeel om de bewustwording te vergroten. Deze cijfers bevestigingen nogmaals het belang om te blijven inzetten op beperking van alcohol en/of drugs onder jongeren.

Stefan rent mee in de strijd tegen kanker

Angie en Vlinder. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Stefan Stapel (34) uit Medemblik overwon vijf jaar geleden zelf de strijd tegen lymfeklierkanker (ziekte van Hodgkin). "Mijn wereld stortte in op het moment dat ik te horen kreeg dat ik ernstig ziek was en de behandelingen zijn zwaar," vertelt Stefan, wanneer hij terugblikt op deze moeilijke periode. "Ik heb ontzettend veel mazzel gehad en ik ben ontzettend dankbaar dat ik deze rotziekte heb overleefd."

Sponsor Team Angie & Vlinder

Zijn nichtje Angie (5) vecht momenteel tegen Leukemie (ALL). Ondanks de zware behandelingen blijft ze vrolijk en ondernemend en, niet onbelangrijk, ze doet dit met de nodige dosis humor. Vlinder (7) is Angie haar zus. Voor haar is het ook best lastig allemaal, maar samen zijn ze wel een topteam: Team Angie & Vlinder!

Aan dit team hebben zich inmiddels zo'n 25 lopers verbonden, die op 26 mei meedoen aan de Kika Run in Almere. Om sponsorgeld bij elkaar te halen voor Kika. Stefan is één van de enthousiaste deelnemers.

In de afgelopen jaren is het genezingspercentage van kinderkanker gestegen van 70 naar 75%. Dit betekent echter dat één op de vier kinderen de ziekte niet overleeft!

Na ziekte van Hodgkin rent Stefan voor KIKA

Run for KiKa heeft een doel: 95% genezingskans voor kinderen met kanker. Om dit te bereiken is veel kostbaar onderzoek nodig. Stefan wil hieraan zijn bijdrage leveren en trainde hard om, samen met vijfentwintig anderen, Team Angie & Vlinder te versterken tijdens de Run for Kika.

Een bijdrage is onmisbaar! Alle sponsors die 27,50 euro of meer sponsoren, maken automatisch kans op leuke prijzen in de Run for KiKa loterij.

Stefan sponsoren? Ga dan naar www.runforkika.nl/stefan-stapel-team-angie-en-vlinder.

Schatzoeken in Radboud

Spannend! Schatzoeken in een echt kasteel! (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Piraten van 4 tot en met 12 jaar zoeken donderdag 30 mei, Hemelvaartsdag, naar een schat in kasteel Radboud. Dat kan samen met hun ouders.

Piraten Kapitein 'Edward Seamus Penstroke' en zijn stuurman 'Nickoles Jongeman' zijn al maanden op zoek naar een oude schat. Ga met hen mee op avontuur en ontdek de oude verloren schat 'Van Toen'.

De komische familieshow Schatzoeken start om 10.00 uur en duurt ongeveer veertig minuten. Daarna gaan de kinderen op zoek door het kasteel naar chocolademunten. Wanneer alle munten gevonden zijn, is er tijd om op de foto te gaan met de piraten. Vervolgens kunnen de deelnemers in elk geval tot 13.00 uur nog het hele kasteel verkennen. Schatzoeken kan voor slechts 7,50 per persoon. Reserveer een plekje vooraf, dan kost het 6,50 per kind en 7 euro voor een volwassene. Vooraf reserveren kan via kasteelradboud.nl/agenda.

Fusionband Tristan bij Jazz&Pop in Cultura

De fusieband Tristan treedt 25 mei op in Cultura. (Foto: Robert Veen)

ANDIJK - Fusieband Tristan treedt zaterdag 25 mei 22.00 uur op in Club Jazz&Pop in Cultura, Kleingouw 112-113 in Andijk. Iedereen is welkom vanaf 21.00 uur.

De muziek van Tristan kan het beste omschreven worden als 'feel-good vintage Acid Jazz music' met de energie, vibe en het geluid van nu, uitgevoerd door een aantal van de beste pop/jazz muzikanten uit Europa. Funky gitaren, Fender Rhodes met synth sounds en een ritmesectie die al een hele lange tijd samenspeelt: dit alles geeft zangeres Evelyn Kallansee de stevige basis waarop haar prachtige stemgeluid kan schitteren. Tristan doet denken aan bands als Tower of Power, Snarky Puppy en klassieke acid jazz acts zoals Incognito en de Brand New Heavies. Entree 7,50 euro, donateurs/65+ 5 euro. Wie jonger is dan 25 jaar mag gratis naar binnen, maar neem wel de identiteitskaart mee. Met Tistan terug naar de seventies.

Europees Parlement

Uit een onderzoek van het Europees Parlement van 2013, blijkt dat 103 miljoen euro per jaar kan worden bespaard, als alle werkzaamheden van het EP worden overgeheveld van Straatsburg naar Brussel. Maar dit is slechts 0,1 % van de totale EU-begroting. Dan blijft er dus 99,99% over om ergens aan uit te geven. De parlementairs reizen wat af en wat doen ze daar eigenlijk in Straatsburg en Brussel? Overigens gaat er dan rond 10.298 miljoen euro ergens naartoe, waarvan ik mij afvraag waar dit geld aan wordt besteed? Begin jaren negentig was de huidige regeling van het steeds verhuizen van Brussel naar Straatsburg, min of meer een feit. Sindsdien komen de commissies en fracties bijeen in Brussel en vinden de plenaire vergaderingen plaats in Straatsburg. Een groot deel van het personeel van het EP is gevestigd in Luxemburg. Begrijpt u het nog? Bij plenaire vergadering zijn alle betrokken personen aanwezig. Plenair komt van het Latijnse woord 'plenum' dat voltallig betekent. Schijnbaar worden niet alle politieke partijen uitgenodigd. Een geldverslindend iets, en maar reizen op onze kosten, eten en slapen en de uitstoot van koolstofdioxide, of CO², Een gas wat overigens van nature in de atmosfeer aanwezig is. Daar wordt daar in den treure over vergaderd, of dat een koe meer scheidt dan een geit. Dan nog de energiebelasting. Ik voorspel dat Forum voor Democratie als grote overwinnaar uit de verkiezingen komt. Wie straks ziet dat de energienota te hoog wordt, moet niet zeuren, had u op de juiste partij moeten stemmen! peter.koomen300@gmail.com.

Jubileum HSV Viscollege VNK

Bart Schipper toont zijn grote, mooie vangst. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - HSV Viscollege VNK uit Medemblik bestaat zeventig jaar. De leden willen dat niet ongemerkt voorbij laten gaan en houden zaterdag 25 mei van 16.00 tot 18.00 uur een receptie in het verenigingsgebouw Sint Pieter, Ridderstraat 9 in Medemblik.

Iedereen welkom bij de receptie

Eén van de leden die zich inzet voor de vereniging is Bart Schipper (77) uit Medemblik. "Ik ben 49 jaar lid van deze HSV VNK, waarvan 44 jaar als penningmeester en vanaf 2000 ook als voorzitter. Mijn grootste hobby is vissen. Dat is voor mij rustgevend in deze drukke tijd. Ook tijdens mijn werkzame periode was het heerlijk om vissend langs de waterkant te zitten. Ik heb in die tijd ook vele leuke contacten opgebouwd, omdat ik ook op nationaal niveau actief ben."

Belangstellenden die meer informatie over de vereniging willen kunnen een e-mail sturen naar bart.jannyschipper@quicknet.nl of via tel. 0227-543612. Ook op www.vnkmedemblik.nl en op de Facebookpagina Hengelsportvereniging VNK is van alles te vinden over de visvereniging. Men kan lid worden van HSV VNK door inschrijving bij Tabakshop Dekker, Kaasmarkt 1 in Medemblik.

"Iedereen is natuurlijk van harte welkom op onze receptie", besluit Bart. "het is leuk om oud leden weer te spreken of nieuwe gezichten te zien."

Nazaten Ringers blazen merknaam nieuw leven in

Nazaten Ringers bezoeken Bakkerijmuseum Medemblik. (Foto: Talitha Klaassen-Boonstra)

MEDEMBLIK - Kleinkinderen, achterkleinkinderen en achter-achterkleinkinderen van de oprichters van de Ringers Chocoladefabriek bezochten zondag 19 mei bakkerijmuseum 'de Oude Bakkerij', daar werd een pop-up-expositie geopend over het Ringers-tijdperk.

Pop-up-expositie Bakkerijmuseum

Familieleden leverden daarvoor materiaal uit het familiebezit. Na het volgen van diverse chocoladeworkshops besloot de familie van de beroemde Alkmaarse chocoladefabrikant om de 25-jarige top-patissier Menno Spataro te vragen opnieuw chocoladeproducten te ontwikkelen die dan in Alkmaar onder het nostalgische merk Ringers worden verkocht.

Met het op de markt brengen van nieuwe Ringers chocolade willen de nazaten vooral de herinnering levend houden aan deze episode in de Alkmaarse geschiedenis. Het gaat om kleinschalige productie. De eerste producten worden in het najaar geïntroduceerd. Vooralsnog gaat het alleen om Ringers repen en bonbons. Mallen die zijn gebruikt voor de chocoladeproducten worden daarna verwerkt als gevelbeplating in een nieuwbouwdeel van de gerestaureerde Ringersfabriek.

Menno Spataro uit Hoorn volgde de mbo-opleiding Brood & Banket aan het Horizon College in Heerhugowaard en volgde daarna masteropleidingen patisserie en chocolaterie bij het Culinair Centrum Beverwijk. Tijdens zijn studie won hij al de prestigieuze vakprijs voor jonge talentvolle patissiers Gouden Gard. Daarna reisde hij enkele jaren de wereld over als lid van het innovatieteam van chocoladedecorateur Dobla in Heerhugowaard. Hij opent in juni in Hoorn zijn eigen chocolade-atelier en patisserie en vervaardigt de nieuwe Ringers-producten.

Vaantjeswedstrijden Hikiwake

Leden van Hikiwake tonen hun verdiende vaantjes. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - De laatste vaantjeswedstrijden van judovereniging Hikiwake van dit seizoen werden zondag 19 mei gehouden. Deze vinden in juni niet plaats, dan zijn de clubkampioenschappen aan de beurt. Nadat de poules waren ingedeeld, konden de wedstrijden beginnen en dit leverde mooie partijen op, zodat het aanwezige publiek werd verwend.

De judoka's die een nieuw vaantje verdienden zijn Seth Oudejans en Dominique Feringa, zij behaalde zijn 100-punten vaantje. Maud Boots en Keira Blom kregen hun 200-punten vaantje uitgereikt en Sam Broers zijn 300-punten vaantje. Siem Berkhout behaalde zijn 600-punten vaantje. Levi van der Zee judode, zoals vaker, erg goed en dit leverde hem de vaantjeswisselbeker op.

Meer informatieis te vinden op www.hikiwake.nl.

Opmeer viert vrijheid

REGIO - De inwoners van de gemeente Opmeer herdenken in 2020 dat de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden is beëindigd. De gemeente Opmeer wil dit niet ongemerkt voorbij laten gaan. Toneelvereniging Schakels, Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Opmeer en Opmeer Actief trekken de kar. Iets organiseren dat niet in de periode van 30 april tot en met 5 mei wordt gehouden? Plannen of ideeën aanmelden kan via www.opmeeractief.nl. Graag voor 1 juli.

Geniet van Kunst- en Tuinroute

Citroenvlinders houden van Luzerneplanten. (Foto: Toos Brink)

ANDIJK - Bezoekers genieten zaterdag 25 mei van verrassende ontmoetingen met creatieve hobbyisten en hun passie tijdens de Kunst- en Tuinroute. Op 29 gastvrij opengestelde tuinen en andere locaties laten creatieve Andijkers belangstellenden hun hobby's en creatieve talenten tonen. Schilderkunst, muziek, fotografie, tuinaanleg, handwerk, beeldhouw- en kartonkunst, verzamelingen: het belooft een prachtige dag te worden waar verbazingwekkend veel te zien is.

De route loopt van uiterst oost tot uiterst west van Andijk. Wie interesse heeft kan vanaf 11.00 uur starten op vier plaatsen: de R.K. Kerk aan Bangert 26, De Kapel aan Middenweg 48, de gereformeerde kerk aan Middenweg 4 en op Hornpad 2 bij de familie Groot. Deelname is gratis en deelnemers krigen een kaart van Andijk mee met daarop informatie wat waar te zien is.

Bij de diverse locaties kan men tot 17.00 uur terecht. Als de route door bijvoorbeeld weersomstandigheden wordt afgelast, dan staat dat 25 mei om 10.00 uur op www.gereformeerdekerkandijk.nl, www.andijker.nl en ww.facebook.com/gereformeerdekerkandijk.

Poldermuseum

Het Poldermuseum Het Grootslag, Dijkweg 319, doet zaterdag ook mee aan de route voor kunst- en tuinliefhebbers. Het museum is geopend van 11.00 tot 17.00 uur met een speciale tentoonstelling van IVN West-Friesland. Vanuit de groene klik met de natuur is daar veel moois te zien in de presentatie over bloemen, (tuin)planten, insecten en bodemdieren. De fotopanelen bevatten verrassende informatie over de gewone dingen in de natuur.

In een slootwaterbak ontdekken kinderen met een zoekkaart voor waterbeestjes wat er zoal in zwemt: bootsmannetje, watervlooien, libellenlarve of bloedzuiger. Deze bijzondere insecten zijn ook in ieders woonomgeving aanwezig en worden gevangen met een netje aan de waterkant.

Boerenmarkt en folklore bij Stoommachinemuseum

Wie 24 en 25 mei een bezoekje brengt aan het Stoommachinemuseum, kan mensen in klederdracht tegenkomen. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Het Stoommachinemuseum, sinds 1985 gevestigd in het monumentale stoomgemaal Vier Noorder Koggen, viert 25 en 26 mei van 10.00 tot 17.00 uur de rijke historie van West-Friesland. Het gemaal was van 1869 tot 1975 actief van belang voor de waterhuishouding in oostelijk West-Friesland. Dankzij molens en stoomgemalen kwam binnen de Omringdijk een eigen en unieke volkscultuur tot bloei. De historische locatie leent zich prachtig voor een West-Fries weekend vol folklore.

Markt, dansen en shows

Klederdracht Vereniging Behoud Westfries Kostuum verzorgt zaterdag diverse klederdracht-shows, waarbij alle facetten van het kostuum aan de orde komen. Dansgroep Wijdenes treedt zondag op, begeleid door eigen muzikanten. Wie het leuk vindt om mee te dansen, dát kan!

Op het museumterrein wordt op beide dagen een boerenmarkt gehouden, waarbij West-Friese ondernemers laten zien wat er allemaal aan gezond en eerlijk voedsel in de regio geproduceerd wordt. Deze gezellige markt met 'proeverijtjes' toont een diversiteit aan producten, zoals speciaalbieren, toffe toetjes en zoetigheden, homemade pindakazen, schapenijs, boerenkaas, paardenmelkproducten en delicatessen.

Het vuur in de ketel wordt opgestookt om de machines te laten draaien. Wie durft, mag de stoker een handje helpen en zo een hulpstokersdiploma verdienen, of maak zelf stoom met de miniatuurstoommachines.

De tentoonstelling met maritieme schilderijen van de bekende zeeschilders Arnold de Lange en Fred Boom is tot en met 31 augustus te bezichtigen.

Tijdens dit weekend biedt het museum een Water en Stoom-arrangement aan voor een aantrekkelijk tarief. Een bezoek aan het museum én een vaartocht. Schipper Rob Smak neemt de passagiers mee langs de mooiste plekken en vertelt daarbij over de omgeving. Rondvaarten vertrekken om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Reserveren is gewenst, tel. 0227-544732. Indien er nog plaatsen over zijn kunnen bezoekers ter plekke een combinatiekaartje kopen.

Nederlands Stoommachinemuseum, is gevestigd aan Oosterdijk 4 in Medemblik. Meer informatie, kijk op www.stoommachinemuseum.nl.

Opening passantenvoorziening De Wijzend

SPANBROEK - De passantenvoorziening De Wijzend in Spanbroek wordt vrijdag 24 mei om 13.30 uur geopend door wethouder Alex Kalthoff van de gemeente Opmeer. De passantenvoorziening bestaat uit een boottrailerhelling, aanlegsteigers, camperplaatsen en een parkeerterrein.

Vanaf de passantenvoorziening De Wijzend kunnen liefhebbers van het water varen via de Ringvaart van Heerhugowaard naar de doorgaande routes in Noord-Holland. Met een fluisterbootje of kano kan men ook naar Medemblik en Enkhuizen varen.

Knelpunt opgelost

De monumentale Wipbrug in Spanbroek vormde een knelpunt in de vaarroute. In de afgelopen jaren is De Wipbrug gerestaureerd.

Recreëren op het water in West-Friesland

Tijdens deze restauratie is de brug weer beweegbaar gemaakt, zodat boten en schuiten kunnen aanmeren bij de passantenvoorziening De Wijzend. De Wipbrug is eigendom van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Financiële hulp

Het Recreatieschap Westfriesland, de provincie Noord-Holland, de Koninklijke BLN Schuttevaer en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hebben financieel bijgedragen aan deze voorziening.

Kees Kok preekt in Westfriese Ekklesia

WOGNUM - De Westfriese Ekklesia vindt zondag 2 juni plaats om 11.00 uur in de protestantse kerk, Raadhuisstraat 15 in Wognum. Het jaarthema luidt Inspiratiebronnen voor de Ekkesia van Franciscus tot Buber, van Meister Eckhardt tot Huub Oosterhuis. Kees Kok gaat in deze viering nader in op de regel van Benedictus van Nursia: Ora et labora (Bid en werk).

Liturg is Marga de Groen. Het koor van de Westfriese Ekklesia staat onder leiding van Jerry Korsmit en wordt begeleid op vleugel door Dick Grasman. Na afloop van de viering is er koffie en thee en gelegenheid om met elkaar, de voorganger of bestuursleden in gesprek te gaan.

Inlichtingen: www.westfrieseekklesia.nl.

De Zomer in je bol!

OPMEER - Basisschool 't Ruimteschip, de Bonifatiusschool en de Award Opmeer verzorgen woensdag 26 juni De Zomer in je bol. Een gezellige middag voor de ouderen in Opmeer. De Schoolband en Schoolkoor treden op en een drie-gangen-menu wordt geserveerd. Alles voorbereid, klaargemaakt en geserveerd door de kinderen. De Zomer in je bol vindt plaats op de parkeerplaats van de pastoor Meriusflat en duurt van 15.30 tot 18.30 uur en kost 6 euro. Aanmelden: 28 mei tussen 10.00 en 11.00 uur en 14.00 en 15.00 in De Schakel, Pastoor Meriusstraat 2 in Spanbroek.

West-Frisia activiteiten

REGIO - Na een meerdaagse in Ierland en de Ardennen, start West-Frisia vrijdag 24 mei met de Tour de Loiret in een Franse driedaagse. De rittenkoers telt een viertal etappes. Een nieuwkomer maakt zijn debuut Kai Reus. De ploeg bestaat verder uit Sven Broekaart, Stijn Appel, Joury Ottenbros, Joeri van der Tuin en Alexander Konijn.

West-Frisia is woensdag 22 mei organisator van het districtskampioenschap tijdrijden. Op de dijk Enkhuizen-Lelystad nemen de beste tijdrijders van Noord-Holland het tegen elkaar op. Het eerste startschot valt om 18.30 uur.

Wielerronde Wervershoof stopt

WERVERSHOOF - Stichting Wielerevenementen West-Friesland heeft de knoop doorgehakt: de Wielerronde van Wervershoof gaat dit jaar niet door. Dat komt door de afname van het aantal leden en het gebrek van jonge aanwas. Elk jaar wordt het lastiger om voldoende vrijwilligers te vinden om de Omloop van Wervershoof te verzorgen. In het najaar vinden de door SWW georganiseerde MTB Vooroevertochten wel plaats. Wie graag wil dat de wielerronde in 2020 wél doorgaat, help dan mee en neem contact op via het contactformulier op www.wielerrondewervershoof.nl of via Facebook.

Maak kans op bioscoopkaarten Ma

(Foto: aangeleverd)

Oscarwinnaar Octavia Spencer speelt Sue Ann, die een rustig stadje in Ohio. Op een dag vraagt Maggie (Diana Silvers), een tiener die net in de stad is komen wonen, aan Sue Ann om wat drank voor haar en haar vrienden te kopen. Ze biedt de tieners de kans om bij haar thuis in de kelder te komen drinken. Maar ze heeft een paar strenge huisregels: Niet vloeken. Nooit naar boven gaan. En noem haar Ma.

Na diverse feestjes blijkt de gastvrijheid van Ma in een obsessie te veranderen en wat dan volgt is een afgrijselijke nachtmerrie.

De thriller draait vanaf 30 mei in de bioscoop.

Everybody's welcome at Ma's. But good luck getting home safe

Universal Pictures International stelt bioscoopkaarten ter beschikking voor de lezers van deze krant. Kans maken? Stuur een e-mail voor 27 mei o.v.v. Ma naar redactie.med@rodi.nl, vergeet naam en adresgegevens niet. Winnaars krijgen de prijs thuisgestuurd.

Lezing voor naasten eetstoornissen

Dr. Hans Bloks geeft een lezing. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Dr. Hans Bloks is klinisch psycholoog en heeft meer dan 25 jaar ervaring met de behandeling van eetstoornissen, zowel klinisch als ambulant. Hij heeft onderzoek gedaan naar het beloop van eetstoornissen en veel workshops gegeven over motivatie en daarover gepubliceerd.

Bloks geeft zaterdag 25 mei een lezing voor naasten (ook mensen met eetstoornis zijn van harte welkom) in het inloophuis, aan de Oosterhaven in Medemblik. De inloop start vanaf 13.00 met koffie en thee en iets lekkers en de lezing begint rond 13.30 uur. Hans geeft dan onder meer voorlichting over eetstoornissen en de behandeling daarvan. Verschillende vormen worden uitgelegd en hij gaat in op de rol die motivatie daarbij speelt en wat ouders en naasten kunnen doen bij het herstelproces.
Het belooft een interessante middag te worden. Opgeven voor deze lezing is verplicht. Aanmelden kan via info@dalisayrecovery.nl.

Het inloophuis biedt aan veel mensen steun. Niet alleen (ex)patiënten, maar ook naasten, nabestaanden en mantelzorgers kunnen daar terecht. Speciale aandacht voor kinderen, die zelf ziek zijn of geconfronteerd zijn met een ziekte. Meer informatie, www.inloophuismedemblik.nl.

Ideeën opdoen in privétuinen

Diverse tuinen staan 25 en 26 mei open voor publiek. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Top in de Kop is een jaarlijks terugkerend evenement, met de mooiste tuinen en kunst in de kop van Noord-Holland. De mooiste privé- en beeldentuinen, ateliers, een rosarium en natuurvriendelijke kwekerij worden opengesteld voor publiek.

Geniet van de sfeervolle tuinen, de vele kleurige borders, de verrassend mooie kunstwerken en de gastvrijheid van de tuineigenaren. De volgende tuinen staan 25 en 26 mei van 11.00 tot 17.00 uur open voor belangstellenden: Rietje Beuken, Haverkamp 15 in Ursem en familie Meeuwes, Zuiderweg 6 in Opperdoes.

De tuin van de familie Neefjes in Wervershoof. (Foto: aangeleverd)

Voor meer informatie, kijk op www.topindekop.nl.

Groene Route

De Groene Route bestaat inmiddels vijf jaar en wordt gevormd door een groeiende groep gepassioneerde tuineigenaren en kwekers in Noord-Holland noord. Zij willen anderen graag laten genieten van hun prachtige privétuinen, groene ontwerpen en planten van bijzondere kwekerijen, duurzaamheid en milieubewust. Zaterdag en zondag 25 en 26 mei vindt een open weekend plaats. Wandel langs vijvers en borders vol Alliums, geniet van Geranium en Akelei. Deelnemers zijn onder meer Kwekerij De Bolderik, aan de Reigerweg in Abbekerk, de Familie Neefjes, Vok Koomenweg 5 in Wervershoof en Atie en Cees Jonker, Westerstraat 74 in Sijbekarspel. Ook van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Zie www.degroeneroute.nl.

Kermis rockfestival Everland

Kom ook naar het Kermis rockfestival in Everland. Kicken! (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - In jongerencentrum Everland wordt woensdag 29 mei het Kermis rockfestival gehouden, met de bands Joost en de Rest, Zero Stress, Iets met Ska erin en de headliner van het festival is Fireproof.

De bandleden van Joost en de Rest pakken de grote hits uit de popgeschiedenis, onder meer Hotel California, Nothing else Matters, Sweet child of mine en More than a feeling.

Kom ook naar het Kermis rockfestival in Everland. Kicken! (Foto: aangeleverd)

Zero stress is vijfmans-formatie, met de sterke frontvrouw Rosanne. Onvervalste rockband. Met John Mayer, Anouk en Muse wordt langzaam de Highway to hell geplaveid.

Wie van Engels- en Nederlandstalige metal grindcore van de meest vuige kant houdt, vindt Iets met Ska erin top. Trump, Mark R en Hollywood zijn zo hun inspiratiebronnen.

FireProof is een coverband uit Wognum en omstreken en speelt afwisselende nummers van Green Day, Bon Jovi, Guns 'n Roses, Anouk, Kings of Leon, Foo Fighters, Amy Winehouse, Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam en meer.

Drie van de vier bands komen uit de 'renstal' van Muziekschool De Vuurvogel.

Meemaken? Kom dan rond 20.30 uur naar Sportlaan 13 in Wognum. Entree 3 euro.

Leven zonder geluidsoverlast

Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds heeft de oplossing. Foto: Archief

NIBBIXWOUD - Last van een hinderlijke galm in kantoor of woning? Schouten Spanplafonds heeft dé oplossing en toont deze vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 mei in een show. Moderne interieurs zijn vaak uitgevoerd met harde materialen. Harde vloeren en wanden, geen gordijnen, et cetera. Deze interieurs hebben vaak last van hinderlijke galm. De kern van de oplossing ligt in de unieke combinatie van een geluiddempend, naadloos, akoestisch spanplafond dat micro-geperforeerd is. Door het toepassen van een akoestisch spanplafond is het mogelijk om op eenvoudige wijze de akoestiek in elke ruimte te verbeteren. Hierbij houdt de klant de voordelen van een super strak spanplafond. Plafondvakbedrijf Schouten, Dorpsstraat 82 in Nibbixwoud. Telefoon 0229-571391.

Leren zeilen bij wsv Bestevaer

Diverse takken van watersport zijn te leren bij Bestevaer in Medemblik. (Foto: Site Bestevaer)

MEDEMBLIK - Veel vrijwilligers werkten heel hard aan de nieuwe locatie aan de Vooroever in Medemblik en na ruim twee jaar is alles klaar. Wsv Bestevaer heeft iets om trots op te zijn.

Bezoek de open dag

Een prachtig gesitueerd botenterrein voor catamarans en open zeilbootjes. Zo vanaf het grasveld via het strand of de slibway het water in en zeilen in de beschutte kom of op de soms woeste golven op het IJsselmeer. Ook voor surfers een ideale uitvalbasis. Op het terrein is een fraai onderkomen gerealiseerd, wat als clubhuis, leslokaal en materiaalopslag dienst doet.

"We zijn dus nu goed uitgerust om nieuwe zeilers te ontvangen" laat Johan Bouma weten. "Met name de jeugd van Medemblik en omgeving heten we van harte welkom om zeilles te nemen. Je kunt zeilen in de optimist, open bic, splash, laser of catamaran. In de zomervakantie organiseren we zomerzeilen, een hele week zeilles. Heel veel (vrijwilligers-)energie wordt gestoken in de komende generaties van zeilers. Lessen voor beginners en gevorderden worden vanaf het voorjaar en de hele zomer door gegeven, met als bekroning de CWO-diploma's van het Watersportverbond. Ook worden er surflessen gegeven. Deels eigendom van de vereniging, deels eigen bezit. Een aantal rubberboten zorgt voor de veiligheid op het water. Er wordt uiteraard les gegeven door gediplomeerde instructeurs."

Wsv Bestevaer houdt zondag 26 mei een open dag van 10.00 tot 16.00 uur aan de Vooroever, tussen het Regatta Center en het Strandpaviljoen. Iedereen is van harte welkom!

Voor meer informatie en inschrijven bezoek www.wsvbestevaer.nl.

Inloopspreekuur Wijkteam

DE WEERE - Het Wijkteam Opmeer heeft vanaf 6 juni elke eerste donderdag van de maand van 15.00 tot 16.00 uur een inloopspreekuur in het Theresiahuis, Vekenweg 2 in De Weere. Wie een korte vraag heeft over gezondheid, eenzaamheid, pesten, scheiden of hulp nodig heeft bij het invullen van formulieren, is van harte welkom. Belangrijk is op tijdig om hulp te vragen. Laat problemen niet groter worden dan nodig. Deze hulp is gratis voor alle inwoners van Opmeer! Wie niet naar het spreekuur kan komen, neem dan contact op en maak een afspraak, tel. 0226-363333.

Nog plek bij huttendorp

Kinderen kunnen zich lekker uitleven tijdens Kinder Spel & Bouw in Abbekerk. Aanmelden kan nog! (Foto: www.kinderspelenbouw.nl)

ABBEKERK - Het huttenbouwproject Kinder Spel & Bouw vindt dit jaar voor de 21e keer plaats, van 30 mei tot en met 2 juni. Jaarlijks komen zo'n 275 basisschoolkinderen uit Abbekerk, Lambertschaag, Hauwert, Midwoud, Oostwoud, Twisk en Opperdoes naar de ijsbaan in Abbekerk om hun mooiste hutten te bouwen.

Het weekend wordt feestelijk afgesloten met de fakkeloptocht en slapen in de zelfgemaakte hut. Ook mogen de oudste kleuters komen sfeerproeven op het terrein. Zij timmeren een aantal uurtjes mee om op deze manier kennis te maken met het project. Een groep van circa honderd vrijwilligers zet zich met veel enthousiasme in om dit evenement te laten slagen. Ze helpen bij de bouw, verzorgen de catering voor vrijwilligers en bezetten de EHBO-post.

Ouders kunnen hun kind(eren) nog inschrijven via www.kinderspelenbouw.nl/inschrijven.

Het Zwembadnieuws

Pubernacht was een succes bij Het Zwembad. (Foto: aangeleverd)

MIDWOUD - De Pubernacht was vrijdag 17 mei een groot succes. De foto's en aanverwante verhalen staan op de Facebookpagina, onder meer van gezellige pubers, theelepeltje duiken, pizza eten, zwemmen in het donker, vossenjacht in het Egboet en barbecue. Dankzij de vrijwilligers dit het weekend mogelijk gemaakt.

Inschrijven voor de kampeernacht van vrijdag 5 juli kan aan de kassa.

Badmeester Dave geeft in juni superleuke bootcamplessen op dinsdag om 19.45 uur. Opgeven mag, maar is niet verplicht. Eventueel is er een meerbadenkaart beschikbaar.

Iedereen kon stemmen op Het Zwembad voor de Rabo Clubkascampagne. De uitslag wordt dinsdag 18 juni bekend gemaakt.

Voor meer informatie over zwemlessen, stuur een -email naar zwemlessen@poolaid.nl, ter attentie van Viktoria Frensch-Hoogland, coördinator zwemlessen Stichting Zwembaden West-Friesland.

Vrijwilligers nodig

MEDEMBLIK - WonenPlus, afdeling Medemblik-stad, is op zoek naar rustige, behulpzame chauffeurs en tuinvrijwilligers, die de tuintjes zelfstandig onderhouden.

WonenPlus is een onderdeel van Mee&de Wering en ondersteunt ouderen, chronische zieken en mantelzorgers bij het langer zelfstandig thuis wonen. Dit doet WonenPlus met praktische activiteiten als: helpen bij de administratie, vervoersritjes, vriendschappelijke huisbezoeken, kleine klusjes in en om het huis en tuinhulp.

Als de tuintjes aangemeld worden door de abonnees, moeten deze verzorgd en liefst postzegelformaat zijn. WonenPlus probeert een vrijwilliger te vinden die dat wil doen. De ritjes variëren van bijvoorbeeld naar een ziekenhuis in de buurt of verder weg, naar de kapper of tandarts en weer terug. De chauffeur krijgt een kleine vergoeding van 0,28 euro per kilometer. De abonnee betaalt dat. De tuinhulp kost 5 euro per uur. Ook dit betaalt de abonnee zelf.

Interesse? Kom voor een kennismakingsgesprek, waarin alles wordt uitleg over dit dankbare vrijwilligerswerk. Bel Baukje Visser, coördinator Mee& de Wering- Wonenplus via 088-0075140 of e-mail naar b.visser@meewering.nl.

De Vrije Vogels houdt open dag

"Alles wat je van een mooie camping verwacht, is hier aanwezig." (Foto's: aangeleverd)

MIDWOUD - Na de open dag van vorig jaar kreeg Naturistenvereniging De Vrije Vogels in Midwoud er maar liefst honderd leden bij. "Het was een drukbezochte dag", blikt beheerder Wilma Westerwal terug. "Mensen waren overdonderd door ons prachtige terrein en de gemoedelijke sfeer. Ook dit jaar houden we weer een open dag."

Op de camping beleven liefhebbers in een lommerrijke omgeving het naturisme. Er zijn 171 vaste kampeerplaatsen en 38 gastenplaatsen. Elke gast moet lid zijn van de Naturisten Federatie Nederland (NFN). "Op ons terrein respecteren we elkaars leefwijze en opvattingen", benadrukt Wilma, die al 25 jaar beheerder én daarmee het gezicht van de camping is. "Ooit was ik zelf een gast hier op de camping, samen met mijn man en kinderen. De toenmalige beheerder stopte ermee en het leek ons wel wat om die taak over te nemen. Eigenlijk hadden we geen flauw idee wat het allemaal inhield", lacht Wilma. "Ondertussen ben ik erachter gekomen dat het veel meer inhoudt dan we van tevoren dachten. Maar het is ontzettend leuk om te doen. Helaas is mijn man drie jaar geleden overleden. Gelukkig krijg ik bij bepaalde taken veel hulp van onze leden. We doen het met z'n allen. Ook onze kantine, wordt door vrijwilligers gerund. De activiteitencommissie organiseert het hele seizoen grote en kleine evenementen. En voor de jeugd is er een speciaal programma met in het hoogseizoen dagelijks spelletjes. Voor de kinderen is er een speciaal animatieteam en voor de tieners is er een gezellige tienerruimte waar ze chillen of gamen."

Toename leden

Het aantal leden is aan het toenemen, waaronder veel gezinnen met kinderen. "De camping is zeer kindvriendelijk ingericht met een zwembad en diverse speelplekken. Overigens krijgen we niet alleen gasten uit Nederland, maar ook Belgen, Duitsers en Fransen. Ook dagbezoekers zijn welkom. Het ledenaantal staat op 558, maar nieuwe leden zijn natuurlijk altijd welkom! Volgend jaar vieren we een speciaal jubileum, want dan bestaat de vereniging vijftig jaar!"

Bodypaint

Bezoekers kunnen tijdens de open dag rekenen op allerlei leuke activiteiten. Wie wil zich laten bodypainten? Vanaf 10.30 uur bestaat die mogelijkheid. Vrijwilligers geven belangstellenden een rondleiding over het terrein en laten zien wat de camping allemaal in huis heeft.

Open dag

Nieuwsgierig naar wat De Vrije Vogels allemaal te bieden heeft en wat naturisme precies inhoudt? Kom 26 mei tussen 10.00 en 17.00 uur naar de open dag. Leden beantwoorden alle vragen. De toegang is gratis en de kleren hoeven niet per se uit! De camping is gelegen aan het Gouwtje 9a in Midwoud.

Meer informatie: www.vrijevogelsnfn.nl. Wie meer wil weten over naaktrecreatie, kan terecht op www.nfn.nl.

Sportclubs bereiken goed resultaat

REGIO - In de Energy Battle trachten zeven Medemblikker sportverenigingen een jaar lang hun energieverbruik zoveel mogelijk terug te dringen. Met het einde van de wedstrijd in zicht, gloort een prachtig resultaat.

Alle deelnemers aan de besparingswedstrijd lieten de afgelopen weken goede cijfers zien. Hun energieverbruik was lager -en in sommige gevallen zelfs aanzienlijk lager- dan hun gemiddelde verbruik over de afgelopen drie jaar in dezelfde periode. Dit is mede te danken aan de gedetailleerde inzichten waarover zij beschikken, dankzij het geavanceerde energiemonitoring-systeem dat de organisatie van de wedstrijd tijdelijk beschikbaar stelde. De inzichten leiden tot bewuster energiegebruik en het nemen van gerichte besparingsmaatregelen. De cijfers van 6 tot en met 12 mei laten zien dat VV Opperdoes ruim 80% beter scoorde dan in dezelfde week de afgelopen drie jaar. FC Medemblik en TV Wognum volgden met respectievelijk 43 en 46%. Ook TV Atlas (25%) en de Medemblikker TV (13%) bespaarden aanzienlijk. Sporting Andijk en VV Strandvogels kwamen deze week uit op het verwachte energieverbruik.

De genoemde besparingen betreffen zowel gas als stroom. Vlak voor de eindstreep lijken de deelnemers gezamenlijk op een significante besparing af te koersen, zowel in energie als in de bijbehorende kosten. Vrijwel alle penningmeesters zien hun energierekening met honderden of zelfs duizenden euro's teruglopen.

De Energy Battle voor sportverenigingen is geïnitieerd door de gemeente Medemblik. De prijsuitreiking vindt eind mei plaats tijdens een afsluitende bijeenkomst.

Streekproducten- markt bij molen de Herder

Overheerlijke streekproducten te koop bij De Herder in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Iedereen is zaterdag 25 mei welkom om een bezoek te brengen aan meelmolen de Herder. Daar wordt een streekproductenmarkt gehouden, met allerlei lokale heerlijkheden, zoals fruit, ijs, wijn, chocola, soep, sambal, koek, piccalilly en het eigen biertje Klap van de Herder.

Het naastgelegen Poorthuisje is deze dag ook open voor wie trek krijgt in een heerlijk kopje koffie met zelfgemaakt appelgebak! Voor de grotere trek is de bekende pannenkoekenbakker weer van de partij, die van eigen meel weer de lekkerste pannenkoeken bakt!

Vergeet niet een kijkje te nemen in de molen. Zoek contact met een vrijwilliger, die weet vast veel te vertellen over de historie van de meelmolen. Zelf lekker brood bakken? Dat kan met het zelf gemalen meel van de molen.

Kom ook van 11.00 tot 16.00 uur een kijkje nemen bij De Herder, Westerdijk 3 in Medemblik.