Schagen op zondag

23 juni 2019

Schagen op zondag 23 juni 2019


Kinderkanker de wereld uit roeien

Personen op de foto v.l.n.r.: Edwin Bakker, Saskia Kwant, Bettina de Wild, Naomi Hellsdingen, Marit Hofland, Karin Wit, Robert van Nuland en Niels Hofte (Foto: Edwin Bakker)

REGIO - Een mega-roeiproject is opgestart, waarbij mensen een half miljoen willen ophalen voor KiKaRow. De KiKaRow boot 'The Vin' wordt zaterdag 29 juni begeleid door roeiers en andere watersporters uit de regio. Zij roeien en suppen die dag het traject Medemblik - Schagen - Alkmaar. Rond het middaguur leggen zij aan bij roeivereniging De Kop in Schagen voor de lunch en de overhandiging van een cheque met het door deze roeivereniging en haar leden bij elkaar gehaalde bedrag.

"Je zit tussen twee rietkragen in"

Robert van Nuland, een ondernemer in de Noordkop is een van de leden van RV De Kop die zich voor KiKaRow inzet. "Zes jaar geleden ben ik gaan roeien bij RV De Kop. Ik hou van sport in en op het water, Daar vind je je rust. Je bent de straat uit, concentreer je op het water, je zit in de natuur, tussen twee rietkragen in en geniet van alles om je heen."

Speciale boot: The Vin

Kikarow is door een opa in het leven geroepen Hij had een kleinkind met kanker en vond dat daar geld voor opgehaald moesten worden. Met een speciale boot: The Vin, voeren ze naar Groot-Brittannië om geld binnen te halen voor KiKaRow. "Het geld wordt gebruikt voor de 'Later-studie'", legt Robert uit. "Dat houdt in dat er onderzoek gedaan wordt door het Prinses Maxima Centrum, waar kinderen met kanker worden behandeld. Daar brengen zij in kaart wat de gevolgen van welke behandelingen zijn. Als ze deze gevolgen in kaart brengen, kunnen ze hierop beter bijsturen."

Rondje Nederland

Voor dit onderzoek is een half miljoen euro nodig Daarom hebben ze bij KiKaRow besloten een rondje Nederland te doen. In veertien weekenden varen ze Nederland rond en in het weekend van 29 juni komt het naar Schagen toe. "Als roeivereniging hebben wij hierbij aangehaakt." Robert laat weten dat de roeivereniging de deur wijd open wilde zetten voor andere deelnemers. "Dus hebben we sportschool Crossfit benaderd. Op dezelfde dag dat de roeiers in de sloten roeien, roeien in de sportscholen mensen op roeimachines een halve marathon." En suppen kan ook!

"Als de boot De Vin vertrekt, gaat iedereen los. Zodat, als De Vin hier aankomt, we het bedrag dat we bij elkaar hebben geroeid kunnen overhandigen aan de mensen van KiKaRow." Meer informatie: www.kikarow.nl.Meedoen met de acties kan nog, voor sponsoren, mail naar kikarow@rvdekop.nl. Doneren: www.kikarow.vooreenander.nl/verenigingen/roeiverenigingdekop

KiKaRow Rondje NL vindt plaats van 13 april tot en met 14 juli 2019 en richt zich in het bijzonder op het inzamelen van geld voor het onderzoeksproject "Later". Het doel van dit project is het verminderen van de vaak zware bijwerkingen voor kinderen die kanker overleven. Denk hierbij aan onvruchtbaarheid, hartschade, botontkalking, chronische vermoeidheid, diverse psychische en gezondheidsproblemen, neurocognitieve problemen, arbeidskundige problemen, enzovoort. De "Later"- studie richt zich met name op het opsporen van de genetische aanleg van het optreden van latere effecten van kinderkanker om deze vervolgens te kunnen behandelen. KiKaRow wil met de financiering van deze studie de kwaliteit van leven voor deze kinderen verbeteren, zodat hun leven leefbaar en vreugdevol is.

Aan de mega roeitocht wordt deelgenomen door een groot aantal roeiers uit het hele land. Ook "survivors" -overlevenden van kinderkanker- en bekende Nederlanders roeien een deel van de route mee. Ongeveer zestig roeiverenigingen uit het hele land hebben zich aangesloten en houden acties om het doel van een half miljoen euro mogelijk te maken.

De roeiers maken gebruik van de zeeroeiboot "The Vin" die door heel Nederland wordt begeleid door de Tjerck Hiddes, een schip van het Nationaal Reddingmuseum en door roeiboten van de diverse verenigingen. Ieder weekend wordt een traject van circa honderd kilometer door Nederland geroeid.

Lichtkunst

(Foto: Willem van Weeghel)

PETTEN AAN ZEE - In het kader van Kunstroute Zijpe aan Zee 2019 zal op zaterdag 21 juni net na zonsondergang een bijzonder optreden plaatsvinden tussen de palen van het Palendorp in Petten aan zee.

(Foto: Willem van Weeghel)
(Foto: Willem van Weeghel)
(Foto: Willem van Weeghel)
(Foto: Willem van Weeghel)

Eendracht Aalst én FC Oleksandria naar Dirkshorn

Regiohelden versus AZ (Foto: aangeleverd)

DIRKSHORN - Het was even afwachten en dan toch opent AZ het seizoen weer op het hoofdveld van voetbalvereniging Dirkshorn. De Alkmaarders nemen het dit keer zaterdag 22 juni en zaterdag 29 juni op tegen achtereenvolgens het Belgische Eendracht Aalst en de Israëlische kampioen Maccabi Tel-Aviv.

AZ opent seizoen in Dirkshorn

AZ opent seizoen in Dirkshorn (Foto: aangeleverd)

In Dirkshorn wordt de komst van AZ zaterdag 29 juni gevierd met een feestavond. DJ Jari Schilder uit 't Zand wordt ingevlogen om het publiek te vermaken tijdens de derde helft. Hij draaide de afgelopen jaren onder meer op de grote regionale evenementen Paasvee, Zandstock, de Warmenhuizer en Langedijker kermis.

Kwaliteit grasmat

AZ bereidt zich met een oefencampagne voor op het nieuwe seizoen in de eredivisie. Al jaren is de profclub kind aan huis op het sportcomplex van Dirkshorn.

Vooral de kwaliteit van de grasmat en het randprogramma zijn doorslaggevend. De nummer vier van vorig jaar kiest er dit keer bewust voor op te warmen met sterke tegenstanders.

Eendacht Aalst 100 jaar

De eerste tegenstander is Eendracht Aalst, met een trouwe fanschare die gevraagd is mee te komen naar Dirkshorn vanwege het honderdjarig bestaan van de club.

FC Oleksandria

FC Oleksandria is de tweede tegenstander die tegenover de ploeg van Arne Slot zal staan. Die ploeg neemt op zaterdag 29 juni in Dirkshorn de plek in van Maccabi Tel-Aviv. Ze zijn al bekend met het complex in Dirkshorn, want twee jaar geleden speelden ze in het Noord-Hollandse dorp ook een oefenwedstrijd.

Kind aan huis

AZ valt te beschouwen als kind aan huis bij V.V. Dirkshorn. Sinds juli 2003 is de club uit Alkmaar maar liefst tien keer op visite geweest in Dirkshorn, dat dan speelt met een combinatieteam.

Lees meer via www.rodi.nl/regio/schagen

Omdat de Alkmaarders de degens alleen tegen een waardige tegenstander kruisen, wordt er in Dirkshorn normaal gesproken met een combinatieteam gespeeld. Deze formatie bestaat dan uit enkele spelers van Dirkshorn, aangevuld met topspelers uit de regio. Dat alle voetballers de uitnodiging met veel enthousiasme ontvangen, geeft aan dat het altijd een groots en gezellig evenement is.

Naast dat het een grote eer is om AZ op bezoek te krijgen, is het voor Dirkshorn een mooie gelegenheid om zich nog positiever te profileren in de omgeving. Het is alle jaren een groot feest en de duizenden toeschouwers krijgen, met de wedstrijd en de gezelligheid na afloop, meer dan waar voor hun geld.

Dat het iedere editie weer een enorm succes is, komt met name door de inspanningen van de vele vrijwilligers. Deze mensen staan altijd te popelen om hun steentje bij te dragen en daar zijn wij hen bijzonder dankbaar voor. Zonder deze enthousiaste vrijwilligers kunnen dit soorten evenementen geen doorgang vinden.

Regioselectie - AZ

In 2013 hield de zogenoemde regioselectie lange tijd knap stand, maar uiteindelijk bleek AZ de langste adem te hebben. Op 4 juli 2015 speelden de twee grootmachten opnieuw tegen elkaar. Na een fantastische eerste helft, waarin Wieringermeer-aanvaller Kevin de Bruin met twee treffers voor een 2-1 voorsprong zorgde tegen AZ, schakelde de betaaldvoetbalclub na de rust een tandje bij: 2-7. En 1 juli 2017 mocht Dirkshorn de eredivisionist uit Alkmaar opnieuw verwelkomen voor een oefenwedstrijd tegen de Regioselectie. Met recht een regionale ploeg die keer, want de formatie was samengesteld met meer echte regionale talenten dan anders. De Alkmaarders trokken met 1-7 aan het langste eind, alleen Michael Lanting was vanaf de strafschopstip trefzeker voor de Regioselectie.

In totaal speelde AZ acht keer tegen een regionaal combinatieteam. Daarnaast werd er eenmaal in de seizoenvoorbereiding tegen MVV geoefend en op 14 juli 2015 werd een internationale oefenwedstrijd gespeeld tegen het Schotse Dundee United, met een einduitslag van 3-1 voor AZ. En op 6 juli 2017 waren de Alkmaarders op het veld van Dirkshorn met diezelfde cijfers te sterk voor de Oekraïense opponent Oleksandria FC. In 2018 kwam het Deense FC Midtjylland bij ons op bezoek voor een oefenwedstrijd tegen AZ.

Unieke kunst op strand tijdens Ku(n)stroute Zijpe aan Zee

Kunstenaar: Beatrix Smit (Foto: aangeleverd)

CALLANTSOOG - Op het strand van Callantsoog, tussen De Strandtent en Woest vindt dit jaar de tweede editie plaats van Ku(n)stroute Zijpe aan Zee. De kunstroute is een beleving waarbij kunst bekijken, ervaren én maken centraal staan. Het strand van de gemeente Schagen vormt tot en met 30 juni het decor van alle activiteiten van Ku(n)stroute Zijpe aan Zee.

Expositie kunstenaars uit heel Nederland

Peter Schudde - Artist impression (Foto: aangeleverd)

Rond de strandpaviljoens in Groote Keeten, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten en bij Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee, exposeren tot en met 30 juni kunstenaars uit heel Nederland hun over het algemeen monumentale werk. Deze kunstwerken zijn de hele week te bezichtigen.

Kunst van leerlingen

Ook leerlingen van het Regius College en leerlingen van de bovenbouw van de basisscholen uit de gemeente Schagen maakten in de afgelopen maanden kunst onder begeleiding van een kunstenaar. De resultaten van deze werksessies zijn te zien tijdens de Ku(n)stroute Zijpe aan Zee.

Activiteiten en optredens

Er specifieke activiteiten en optredens die men kan bezoeken, zoals 23 juni: de dag van het theater, 28 juni de literatuur- en poëzieavond, 29 juni de muziekavond en 30 juni de dag van de dans. Aanvullende informatie over de kunstenaars en het gehele programma is te vinden op de website www.kunstroutezijpe.nl en in de Festival Kunstkrant. Deze krant is verkrijgbaar op diverse locaties, waaronder de strandpaviljoens, en is digitaal in te zien via: kunstroutezijpe.nl/Festival-Kunstkrant.

Voeten in het zand

Geniet van dit multidisciplinair kunstevenement, met de voeten in het zand, bij het geruis van de zee, tijdens de ondergaande zon ...

Vele attracties en gezelligheid tijdens kermis Schagen

De Schager Kermis biedt tien dagen lang vertier aan de bezoekers. (Foto's: Margreet Frowijn www.mfnf.nl / fotocompilatie: Bart Agterberg / RM) (Foto: rodi.nl)

SCHAGEN - Dit jaar verzorgden Buurman & Buurman, samen met wethouder Hans Heddes de officiële opening van de Schager kermis vanuit De Posthoorn. Sindsdien vermaakt jong en oud vermaakt zich de komende week in de attracties en kroegen van Schagen. De kermis duurt tot en met zondag 30 juni 00.00 uur.

Er zijn dit jaar ruim dertig attracties te vinden op de Schager kermis, zoals de botsauto's, Break Dance, Hawaii Swing, Kamelenrace, Tea Pots (nieuw) en veel meer moois. Goedkoper kermis vieren kan van maandag 24 tot en met woensdag 26 juni.

Kermis in Schagen! (Foto: Facebook Kermis Schagen)

Gehandicaptenkermis

De Schager kermis staat maandag 24 juni open voor mensen met een verstandelijke en/of een lichamelijke beperking. Na het bezoek aan de kermis vindt in de grote zaal Alpha aan de Loet een gezellige feestavond plaats van 20.30 tot 23.00 uur.

Touwtrekken/katknuppelen

Bij Swingcafé 't Noord vindt tijdens de kermis weer het Schager kampioenschap touwtrekken plaats. Iedereen die wil, kan maandag 24 juni met een team deelnemen.

Dinsdag 25 juni start het katknuppelen op het kermisterrein bij 't Vosje, naast Grand Cafe De Smidse. Opgeven bij De Smidse vanaf 19 uur.

Steppenrace

De steppenrace wordt donderdag 27 juni vanaf 19.00 uur gehouden. Jaarlijks doen honderden deelnemers mee aan deze race. Inschrijven kan donderdag om 18.00 uur in café Piet Pann, met prijzen voor alle klasses, sprintprijzen en meer.

Seniorenkermis

De laatste vrijdag van de kermis, 28 juni, staat de senioren kermis op het programma. Iedereen vanaf 55-plus is vanaf 14.00 uur welkom in Alpha in Schagen.

Baasje Gezocht

(Foto: )

SCHAGEN - Voor de prachtige rode Rosella parkiet Ruby van vorige week is heel snel weer een nieuw plekje gevonden. Er was veel animo voor hem.

Deze week aandacht voor twee katten. Het gaat hier om Bas en Dorus. Twee mooie grote flinke katers van acht en bijna negen lentes jong.

Beide heren zijn nog erg vitaal, ook al zou Bas wel iets minder mogen wegen, een tikje mollig zou je kunnen zeggen. Bas en Dorus komen uit een thuis waar heel veel ruimte was. Ze zoeken wel weer een soortgelijk onderkomen.

Wel zijn het echte 'mooi weer' katers en zitten ze met nattigheid en kou toch heel graag binnen. Liefst ook op schoot als dat even zou kunnen. Ze zijn gewend om hun huis en haard te delen met honden en soortgenootjes. En ze kennen door regelmatig bezoek ook jonge kinderen. Dit vinden ze ook prima en als het ze te druk is, dan zoeken ze gewoon een rustig plekje op.

Dorus is de meest ondernemende van de twee en de meest vocale. Hij praat er lustig op los en als je niet naar hem luistert dan verheft hij zijn stem toch gewoon een beetje? Bas is ietsje verlegen, maar een echte grote kroelkont. Ze blijven heel graag samen!

Meer weten of kennis komen maken? Neem dan even contact op met de DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon. 0224-551818 of via www.dierenasiel-schagen.nl

Afgeschreven boeken

TUITJENHORN - Boekenwurmen kunnen zaterdag 6 juli vanaf 9 uur 's ochtends tot 13.00 uur hun slag slaan.

Dan is er namelijk een grote verkoop van afgeschreven boeken in de bibliotheek aan de Oostwal 6 in Tuitjenhorn. Een afgeschreven boek kost dan slechts € 0,50 per stuk.

Het aanbod bestaat uit diverse romans, jeugdboeken, prentenboeken en informatieve boeken; dus zeer gevarieerd. Wees er op tijd bij zodat u volop keus heeft.

ALV Harddraverijvereniging Westfriesland/Schagen

SCHAGEN - De jaarvergadering van de Harddraverijvereniging West-Friesland/Schagen wordt woensdagavond 3 juli gehouden in Bar Dancing 't Geveltje aan de Markt in Schagen. Het bestuur roept haar leden op de vergadering bij te wonen.

Mart Boekel en Lisette Vijzelaar zijn aftredend en herkiesbaar. Siem Huijberts is aftredend en niet herkiesbaar. Ton Rus is reeds afgetreden als voorzitter en deze functie is vacant. Ook zoekt het bestuur nog verdere versterking.

De harddraverij op de Nieuwstraat zal in 2019 voor de 136ste keer worden verreden op maandag 2 september 2019.
Graag vernemen zij van u.

Harddraverij Burgerbrug

Harddraverijdag Burgerbrug (Foto: aangeleverd)

BURGERBRUG - Harddraverij Vereniging De Snelvoeters organiseert 30 juni de jaarlijkse draverij onder het zadel voor paarden en pony's.

Om 11:30 uur begint de wedstrijd voor de pony's om 14.00 uur voor paarden. Naast de wedstrijd kunnen de deelnemers mee doen aan het ringsteken. Na afloop is de prijsuitreiking in Cafe De Buuren met live muziek.

Inschrijven kan t/m dinsdag 25 juni. Email: snelvoeters.burgerbrug@gmail.com.

Crazy Autocross op herhaling

Spectaculaire Autocross te Winkel (Foto: aangeleverd)

WINKEL - Het autocrossgeweld moest afgelopen zondag wegens teveel regenwater worden afgelast. Daarom gaat het autocross circus op herhaling en wel deze zondag 23 juni aan de Hartweg. Vanaf 12.00 uur vindt de crazy-autocross plaats op het circuit tussen de sporthal en de Westfriesedijk in Winkel.

In Winkel zal in totaal 7 klassen de strijd worden aangegaan namelijk in de Verstevigde-, de Standaard-, de Dames – de Super Standaard -, de Rodeo klasse, maar ook de supersnelle Formule 2 klasse terwijl de V-Buggy jeugd klasse wegens enorm succes weer aan de start zal verschijnen.

Plaatselijke coureurs

In de Standaard klasse natuurlijk weer diverse plaatselijke coureurs aan de start welke op deze autocross-zondag – onder het toeziende oog van vrienden en/of familieleden – hun stuurmanskunst in hun woonplaats Winkel willen tonen.

Damesklasse

Niet onvermeld mag blijven de damesklasse die dit jaar opnieuw start in Winkel. Van de dames die in de crazy-cross gebeuren hun sporen hebben verdiend wordt veel spektakel verwacht.

Formule2 Stock Car races

Als spectaculaire verrassing gaan wij dit jaar in Winkel weer de zogenaamde FORMULE2 Stock Car races houden met plaatselijke coryfeeën. Maar dan zijn we er nog niet. Dit jaar ook aan de start de zogenaamde V-Buggy's. Jonge beginnende coureurs uit laten ten overstaan van hun plaatsgenoten zien dat zij in de toekomst Max Verstappen zullen opvolgen.

Veiligheid

Bij alle klassen gaat natuurlijk snelheid en veiligheid hand in hand zodat de organisatie ervoor zal zorgdragen dat weer tractors op het circuit aanwezig zijn om de gestrande voertuigen op veilige wijze naar het rennerskwartier te slepen. Natuurlijk is ook de vrijwillige Brandweer en de EHBO op het circuit aanwezig om eventueel de nodige hand- en spandiensten te verrichten.

Voor alle bezoekers is er het gratis programmablad beschikbaar, met alle gegevens over de deelnemers die zondag 23 juni in Winkel aan de start verschijnen. Deze autocross met een enorm deelnemersveld, met veel plaatselijke favorieten, zal veel spanning en spektakel brengen en verdient zeker uw bezoek. Het circuit met ruime gratis parkeergelegenheid is gelegen aan de Hartweg (ten oosten van de sporthal nabij de Westfriesedijk) te Winkel.

Voor één dag prinses!

Een dag vol prinsessenactiviteiten (Foto: Het betere merk.nl)

SCHAGEN - Welk klein meisje droomt er niet van om een echte prinses te zijn? Kom zaterdag 29 juni in je allermooiste Prinsessenjurk naar Makado Schagen en beleef samen met onze Sprookjesprinsessen een magisch prinsessenavontuur!

Het middenplein van het Makado centrum wordt omgetoverd tot een heuse prinsessenlocatie. Kleed je aan in je mooiste prinsessenjurk, kom naar ons winkelcentrum en sta oog in oog met prinsessen.

De prinsessen maken er met jou een onvergetelijke middag van, je leert Koninklijk … groeten, buigen, lopen, nagels lakken, haren vlechten en een heuse prinsessendans. Ook kan je een koninklijke cup cake versieren of meedoen aan het prinsessenspel

Als je de activiteiten hebt volbracht, krijg je een mooie toverstaf (38 cm) van onze prinsessen!

Noordwest ziekenhuis gestart met sneldiagnostiek longkanker

Longarts Nicole Barlo en patholoog Nelly Breeuwsma (Foto: Pierre Mettes)

REGIO - Wie door de huisarts wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis met een verdenking van longkanker gaat een spannende en onzekere tijd tegemoet. Noordwest is daarom gestart met sneldiagnostiek bij patiënten bij wie op de longfoto een afwijking wordt gezien. Alle onderzoeken die nodig zijn voor de diagnose vinden daarbij zoveel mogelijk plaats op 1 dag.

Sneller starten met een behandeling

De patiënt zo snel mogelijkheid duidelijkheid geven en sneller starten met een behandeling. Dat is het doel van sneldiagnostiek. Longarts Nicole Barlo: 'De patiënt krijgt op 1 dag een gesprek met de longarts, een PET-CT (nucleair onderzoek) en een inwendige echografie. Deze onderzoeken werden voorheen gepland op verschillende dagen in een periode van 3 weken. Ook de uitslag volgt sneller: binnen 1 tot 2 weken worden de diagnose en het behandelplan besproken.'

In overleg

De huisarts en de patiënt worden telefonisch ingelicht over het zorgpad sneldiagnostiek. Als het voor de patiënt te belastend is om op 1 dag alle onderzoeken te ondergaan worden de onderzoeken los van elkaar gepland.

Ontwikkelingen

Er zijn bij Noordwest meer vernieuwingen doorgevoerd met betrekking tot diagnostiek en behandeling van longkanker: Symbiant (expertisecentrum op het gebied van pathologie) begon eind vorig jaar met het testen van een nieuwe methode voor het diagnosticeren van patiënten met longkanker door middel van een Liquid Biopsy (bloedbiopt). Hiermee kunnen mutaties in het DNA in 1 dag worden opgespoord.

Unieke werkwijze

Patholoog Nelly Breeuwsma: 'Als een van de mutaties gevonden wordt, kan in sommige gevallen direct worden gestart met een gerichte behandeling door middel van tabletten. Het bloedbiopt wordt bij Noordwest ingezet vóór het reguliere biopt. Deze werkwijze is uniek in Nederland.

Eenvoudiger kijkoperatie

Sinds begin 2017 voert Noordwest de Uniportal VATS lobectomie (U-VATS) uit. Inmiddels gaat 70% van de operaties via deze techniek. De U-VATS zorgt ervoor dat er tijdens een kijkoperatie nog maar 1 snede nodig is om de longtumor te verwijderen.

Het resultaat: de patiënt heeft minder pijn, de wond geneest snel, er is minder infectiegevaar en de patiënt hoeft minder lang in het ziekenhuis te blijven.

Bij een kleine groep patiënten is het bloedbiopt voldoende voor de analyse van de DNA-mutatie en hoeft er geen regulier biopt te worden genomen. Dat is patiëntvriendelijker, omdat er dan geen stukje weefsel weggenomen hoeft te worden. Bij een grotere groep, zo'n 40 procent, zorgt het bloedbiopt ervoor dat er veel tijdswinst geboekt kan worden in de diagnostiek omdat er bepaalde onderdelen van de analyse bij voorbaat uitgesloten kunnen worden.'

Wanneer mag of moet ik snoeien?

Druif snoeien (Foto: tuinen.nl)

"Wanneer mag of moet ik snoeien", is een van de meest gestelde vragen over de tuin. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend. Toch is het allemaal niet zo moeilijk. Het hangt er alleen vanaf waarom je wilt snoeien.

Er zijn enkele logische basissnoeiregels: Goed snoeien begint met goed en scherp gereedschap. Een botte snoeischaar zorgt voor rafels rond de snoeiwond en dit geeft weer kans op aantasting van bijvoorbeeld schimmels.

Welke takken?

Kijk voordat er gesnoeid wordt goed welke takken er weggehaald moeten worden. De structuur van de struik of boom moet goed in balans blijven. Knip oude takken van heesters zo diep mogelijk terug. Snoei net boven een plaats waar een jonge scheut naar buiten gericht is. Deze scheut zal verder groeien en daardoor blijft de structuur van de struik open. Haal schurende en over elkaar groeiende takken weg.

Snoeien in het voorjaar

Alle heesters die na juni bloeien worden in het voorjaar (na de vorst) gesnoeid. Vlinderstruik, rozen en lavendel behoren tot de najaarsbloeiers. Tijdens strenge winters is het mogelijk dat takken van deze heesters invriezen. Zouden ze vóór de winter gesnoeid zijn dan is de kans groot dat ingevroren takken onherstelbaar beschadigd zijn.

Als je vindt dat de struik er in de winter lelijk uitziet dan kan hij wel wat gefatsoeneerd worden. Met het echte snoeien is het echter beter om te wachten tot het voorjaar.

Snoeien na de bloei

Heesters die in het voorjaar bloeien, worden na de bloei gesnoeid. De jasmijn die in juni bloeit, is hiervan de laatste. Merk je dat de struik die in het voorjaar gesnoeid is er slordig uitziet, dan kun er best nog wel wat takken afknippen.

Snoeien van hagen en vormsnoei

Alle hagen en in vorm gesnoeide heesters worden gesnoeid na de langste dag. De sterkste groei is dan geweest en meestal kan dan volstaan worden met één snoeibeurt per jaar. Voor degenen die het geen probleem vinden om vaker te snoeien, mag er naar voorkeur vanaf mei tot september gesnoeid worden. Haagplanten zoals taxus, buxus, hulst en liguster hebben slapende knoppen. Als deze soorten diep teruggeknipt worden, zullen ze er wat kaal uitzien maar naar verloop van tijd altijd weer uitlopen. Coniferen hebben deze eigenschap niet.

Meer informatie: www.tuinen.nl

Geur in je tuin met rozenstruiken

(Foto: Hans Braxmeier)

Wie lukt het om langs een roos te lopen zonder eraan te ruiken? Waarbij je grote kans hebt op een heerlijke geur als beloning. Laat je zintuigen prikkelen en zet een geurende roos in je tuin of op je balkon.

De geurende etherische oliën zitten in de bloemblaadjes van rozen. In de regel geldt: hoe meer bloemblaadjes, hoe meer geur. Gevulde rozen zijn, als het om geur gaat, dan ook in het voordeel. Op warme dagen met een lage luchtvochtigheid en weinig wind, geuren rozen het sterkst. Probeer maar eens.

Parfum

Rozen zijn echte blijmakers, de geur roept de associatie met liefde en romantiek op. De intense geur van sommige rozen doet niet onder voor die van parfum. Ze worden hier dan ook veel voor gebruikt. In Turkije, Bulgarije en andere landen vind je grote rozenvelden voor de parfumindustrie.

Soorten

Binnen alle rozengroepen vind je geurende rozen: zowel bij de bodembedekkers, klimmers, struiken en botanische rozen als stamrozen. Regelmatig komen er nieuwe rozen bij. Veredelaars letten, naast de gezondheid, speciaal op de geur van de bloemen. Bij de betere tuincentra en speciale rozenverkooppunten vind je de beste geurende rozenrassen.

Tips

- Plant geurende rozen in de buurt van plaatsen waar je vaak buiten zit.
- Knip in juli en augustus de uitgebloeide bloemen weg, dat komt de nieuwe bloemen ten goede.
- Haal de rozengeur naar binnen: maak je eigen potpourri of rozenwater.
- Kijk op www.roses4gardens.com voor meer informatie over rozen.

Dubbele oriental lelies, volumineuze bloemen, stuifmeelloos en kleurrijk

Dubbele oriental lelies (Foto: iBulb)

Wil je grootse, maar toch elegante bloemen, die de show stelen in huis? Dubbele oriental lelies regelen dit zonder moeite voor je. Naast hun schoonheid hebben ze nog meer in petto. Want wist je dat de meeste stuifmeelloos zijn?

Oriental lelies zijn stuifmeelloos

Dubbele oriental lelies (Foto: iBulb)

Dubbele oriental lelies winnen de afgelopen jaren ontzettend snel terrein. Dat komt niet alleen omdat ze indrukwekkend zijn om te zien -wanneer de enorme bloemknop zich opent, lijkt de bloem op een roos- maar ze maken daarnaast nagenoeg geen stuifmeelvlekken, geuren niet sterk en zijn ook nog eens langer houdbaar.

Dubbele bloemen

De populaire dubbele oriental lelies zijn te herkennen aan hun volumineuze dubbele bloemen. Ze hebben maar liefst tussen de twaalf en zesendertig bloembladen. Daarnaast breidt het kleurenpalet zich steeds verder uit. Naast de verschillende tinten wit en roze, zijn ze ook te koop in de kleuren geel en oranje, of een combinatie van deze kleuren.

Volumineuze dubbele bloemen

Verzorging

Als je een bos dubbele lelies hebt veroverd, wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Volg deze tips, dan komt het helemaal goed.

Maak de vaas goed schoon.

-Vul de vaas met koud water en snijbloemenvoedsel.

-Heb je snijbloemenvoedsel in poedervorm? Gebruik dan lauw water in plaats van koud, want dan lost het poeder beter op.

-Verwijder het blad van de steel op de plaats waar de steel in het water komt. Dit zorgt ervoor dat het niet gaat rotten en er geen bacteriegroei in het water ontstaat.

-Snij de stelen schuin af en zet ze daarna direct in het water.

-Ververs het water regelmatig. Zolang het helder blijft, betekent dit dat er geen of weinig bacteriegroei is die het vaasleven korter maakt.

-Zet de vaas op een plek waar je het meest van de dubbele lelies kunt genieten. Maar zorg ervoor dat ze niet in het directe zonlicht staan of dicht bij de verwarming.

Meer informatie

Wil je meer weten over lelies of andere bolbloemen? Kijk dan op www.ilsysays.com.

Oog op Food Festival

Team Oog op Food Festival Callantsoog (Foto: VINCENT DE VRIES)

CALLANTSOOG - Het culinaire evenement Oog op Food vindt dit jaar zondag 30 juni plaats. Vier jaar geleden starten Esther Frieling van De TAV Eten & Drinken en Bert Buijs van Fishy het nieuwe en lekkerste evenement van de badplaats op en dit werd een succes.

In Callantsoog staat onder andere voor allerhande bruisende activiteiten in het populaire kustdorp. Denk aan het roken van vis op het plein onder de noemer Callantsoog in beweging, sportief evenement op Dorpsplein en strand Callantsoog, met Muziek op het Plein, Kids spellen en waterspelen. Esther: "Voor Oog op Food hebben we alle restaurateurs in en om het dorp weer benaderd, die stuk voor stuk enthousiast meedoen. Naast de stands, waar de restaurateurs ieder zo'n drie à vier gerechtjes bereiden, komen een aantal foodtrucks op het Dorpsplein te staan. Verder wordt een centrale barstraat ingericht waar biertjes en overige drankjes verkrijgbaar zijn. We hebben gezorgd voor muziek in de vorm van de formatie BOEM Funkyhouse en Dj Erik Houweling die onder andere voor lekkere loungemuziek zorgt. Natuurlijk is er aan de kinderen gedacht; wie dit wil, kan geschminkt worden, zich vermaken op een springkussen. Dit alles wordt beschikbaar gesteld door de stichting Ondernemend Callantsoog."

De deelnemende ondernemers aan Oog op food zijn: Grand Café De Foyer, Fishy, Restaurant Dorpszicht, IJssalon IJsie Prima, Café de TAV eten & drinken, strandpaviljoen De Stern, Restaurant Onsz, Brasserie de Keuken, De Pelikaan Catering, StamAgri, Siesom Thaifood en Strandrestaurant Woest. "Oog op Food wordt zondag 30 juni van 13.00 tot 21.30 uur gehouden. We hopen uiteraard weer op mooi weer en een grote opkomst. Iedereen is van harte welkom in het hart van Callantsoog, waar de entree gratis is."

Summer, sale én service bij EP:Beerepoot

(Foto: aangeleverd)

REGIO - De SummerSale gaat dit weekend van start bij EP:Beerepoot. Kom langs en profiteer van extreem hoge kortingen, oplopend tot wel vijftig procent. Op zoek naar zeer scherp geprijsde elektronica, kookgerei en (woon)accessoires van topmerken? Dan is dit het ultieme moment om gezellig te komen shoppen bij een van de winkels van EP:Beerepoot.

Spectaculaire kortingen bij EP:Beerepoot

EP:Beerepoot pakt groots uit tijdens de SummerSale. In de winkels wordt ruimte gemaakt voor de allernieuwste producten en daar profiteert de klant van. Op onder andere wasmachines, (OLED)televisies, geluidssystemen, (robot)stofzuigers, inbouwapparatuur, keukenmachines en -accessoires gelden spectaculaire kortingen.

Op=op

Maar wees er snel bij, want op=op. Uiteraard ontvangen klanten bij alle producten de garantie en service die zij van EP:Beerepoot gewend zijn.

Uitgedacht assortiment

EP:Beerepoot is al ruim vijftig jaar hét adres voor een uitgedacht assortiment dat volledig bestaat uit producten van gerenommeerde merken, een gedegen aankoopadvies, marktconforme prijzen, vertrouwde gezichten op de werkvloer en een professioneel servicecentrum waar klanten terecht kunnen met hun vragen. Er is voor iedereen en altijd een oplossing.

Gecertificeerde monteurs

Ook de eigen bezorgers en gecertificeerde monteurs staan elke dag weer voor de klant klaar. In de modern ingerichte winkels is alles te vinden op het gebied van beeld en geluid, huishoudelijke apparaten, witgoed, inbouwapparaten en persoonlijke verzorging.

Aanbiedingen

Kijk voor een greep uit de aanbiedingen in de bijgevoegde folder én op www.epbeerepoot.nl. Natuurlijk is iedereen ook van harte welkom in de winkels. De koffie en ervaren adviseurs staan klaar.

Kortom; summer, sale én service!

8.120 kinderen vieren verjaardag

Grootse inpakmarathon Stichting Jarige Job (Foto: Arjan Broek)

REGIO - Tijdens een 24 uur durend knallend feest zetten honderden vrijwilligers zich in in om zoveel mogelijk verjaardagsboxen in te pakken. Het resultaat van deze Inpakmarathon van Stichting Jarige Job is maar liefst 8.120 ingepakte verjaardagsboxen. Hiermee is het aantal van vorig jaar met ruim 1.000 boxen overtroffen.

Stichting Jarige Job regelt verjaardagboxen

In de zomermaanden juli en augustus worden er geen verjaardagsboxen ingepakt. Om ook de kinderen die dan jarig zijn een onvergetelijke verjaardag te geven organiseert Jarige Job jaarlijks de Inpakmarathon.

Stichting Jarige Job

In Nederland zijn ruim 61.000 kinderen die hun verjaardag niet kunnen vieren, omdat er thuis te weinig of geen geld voor is. Op hun mooiste dag van het jaar krijgen zij geen cadeautjes, hangen er geen slingers of ballonnen en kunnen zij zelfs niet trakteren.

Alles voor verjaardag

Stichting Jarige Job helpt deze kinderen door het geven van een verjaardagsbox t.w.v. € 35,- aan de ouders van deze kinderen. Hierin zit alles wat nodig is voor een echte verjaardag thuis en op school.

Meer informatie: www.stichtingjarigejob.nl

Wieringerwerf op Wielen in nieuw jasje

WOW, Wieringerwerf op wielen met vele klassiekers (Foto: aangeleverd)

WIERINGERWERF - Het is weer tijd voor Wieringerwerf op Wielen (WOW), het traditionele festival voor klassieke auto's en motoren, zondag 30 juni.

Dit jaar zit WOW in een wat ander jasje dan gewend wat betreft de klassieke auto's. De organisatie heeft in overleg met de gemeente besloten de locatie te verplaatsen van de Terpstraat naar het gazon van het Lelypark/Ovingestraat en de Cultuurschuur. Dit in verband met toenemende parkeerdruk van de geopende winkels die nu op zondag geopend zijn. Voor de rest blijft alles bij het oude.

Thema: Karten

Het thema is dit jaar karten. In samenwerking met Streetkarting wordt er een kartbaan gerealiseerd op het Omtaplein voor de jeugd van 11 tot 16 jaar en voor volwassenen vanaf 18 jaar die daar tegen betaling een bepaalde tijd mogen karten om een poging te wagen de nieuwe Max Verstappen te worden.

Voor de rest weer veel te zien aan rollend materiaal en met als hoogtepunt de traditionele Ride Out die exact weer vertrekt om 12.00 uur vanaf de Brinkweg/Cultuurschuur. Belangrijk voor het publiek: de beste spot is om en rond de Cultuurschuur/Ovingestraat, om de start van de stoet gade te slaan.

Horecaplein met muziek

Voor liefhebbers van een drankje, hapje en muziek kun je terecht op het horecaplein op de Brinkweg met live muziek en diverse eettentjes, zoals kip v/d grill, hamburgers, broodjes shoarma en beenham. De Cultuurschuur is open en de band Rock&Loll verzorgt daar een optreden. In en om de Cultuurschuur staan verschillende standjes, waaronder een retro koffietentje, verse aardbeien met slagroom en gerookte paling. Ook de stand met miniatuurauto's heeft daar een nieuwe plek.

Prachtdag

Wij gaan voor mooi weer en een prachtdag voor deelnemers en publiek. Met dank aan onze trouwe sponsors, vergeet ze niet!

Tot 30 juni in Wieringerwerf.

WOW laat vele klassiekers zien (Foto: aangeleverd)

Wieringerwerf op Wielen in nieuw jasje

WIERINGERWERF - Het is weer tijd voor Wieringerwerf op Wielen (WOW), het traditionele festival voor klassieke auto's en motoren, zondag 30 juni.

Dit jaar zit WOW in een wat ander jasje dan gewend wat betreft de klassieke auto's. De organisatie heeft in overleg met de gemeente besloten de locatie te verplaatsen van de Terpstraat naar het gazon van het Lelypark/Ovingestraat en de Cultuurschuur. Dit in verband met toenemende parkeerdruk van de geopende winkels die nu op zondag geopend zijn. Voor de rest blijft alles bij het oude.

Thema: Karten

Het thema is dit jaar karten. In samenwerking met Streetkarting wordt er een kartbaan gerealiseerd op het Omtaplein voor de jeugd van 11 tot 16 jaar en voor volwassenen vanaf 18 jaar die daar tegen betaling een bepaalde tijd mogen karten om een poging te wagen de nieuwe Max Verstappen te worden.

Traditionele Ride Out

Voor de rest weer veel te zien aan rollend materiaal en met als hoogtepunt de traditionele Ride Out die exact weer vertrekt om 12.00 uur vanaf de Brinkweg/Cultuurschuur. Belangrijk voor het publiek: de beste spot is om en rond de Cultuurschuur/Ovingestraat, om de start van de stoet gade te slaan.

Horecaplein met live muziek

Voor liefhebbers van een drankje en hapje en mooie muziek kun je terecht op het horecaplein op de Brinkweg met prachtige live muziek en diverse eettentjes met o.a. Kip v/d grill - Hamburgers - broodjes Shoarma en Beenham. De Cultuurschuur is geopend en de band Rock&Loll verzorgt daarbuiten een optreden. In en om de Cultuurschuur leuken verschillende standjes de boel op met onder andere een retro koffietentje, daarnaast zijn er verse aardbeien met slagroom te verkrijgen en gerookte paling. Ook de stand met miniatuurauto's heeft daar een nieuwe plek.

Prachtdag

Wij gaan voor mooi weer en een prachtdag voor deelnemers en publiek. Met dank aan onze trouwe sponsors, vergeet ze niet!

Tot 30 juni in Wieringerwerf.

Collecte ALS

ANNA PAULOWNA - In de week van ma.1 juli- zat.6 juli zal in Anna Paulowna de jaarlijkse collecte gehouden worden voor ALSopdeweg. Op de collectebussen zult u ons nieuwe logo aantreffen.

Wilt u zich in deze week als collectant inzetten, dan kunt u contact opnemen met Anja van den Hoek tel. : 0223-533996/ marcenanja@quicknet.nl

Stichting ALSopdeweg heeft de missie om mensen, waar mogelijk en waar zorgverzekeringen en WMO niet toereikend zijn, te helpen met het verhogen van de kwaliteit van leven tijdens de laatste levensfase.

Meer informatie over doelstelling, hulpmiddelen en praktische info vindt u op: www.ALSopdeweg.nl of per mail : info@alsopdeweg.nl.

Jeugd viswedstrijden H.S.V. Wieringen

Jeugd viswedstrijden (Foto: Sportvisserij Nederland)

HIPPOLYTUSHOEF - H.S.V. Wieringen organiseert voor de jeugd van Wieringen een viswedstrijd voor de leeftijd van 7 t/m 13 jaar, donderdag 27 juni, vanaf 18.00 uur

Voor de wedstrijd verzamelen we om 18.00 uur bij de Weel te Hippolytushoef. Er wordt gevist op de hoek van de Weel en de Gemeenelandsweg. Meedoen is gratis! Er wordt gezorgd voor aas, voer, drinken en wat lekkers. Neem wel je eigen hengel en vistuig mee.

Een ouder mag de jeugdvissers helpen met het azen van de hengel en het afhalen van de vis. De ouders mogen zelf niet vissen, hierop wordt toezicht gehouden. Er wordt gevoerd door de leden van HSV Wieringen, er mag niet door de vissers zelf gevoerd worden. Opgave: Marcel 06-54395060.

Ervaring met meer dan 50 klachten

Acupuntcuur Jan Oud (Foto: Marlies Siewertsen)

KOLHORN/LANGEDIJK - In zowel Kolhorn als Langedijk werkt Jan Oud al 21 jaar als acupuncturist.

Acupunctuur Jan Oud

Omdat hij naast acupuncturist ook fysio- en manueel therapeut is, kan een aandoening met meerdere inzichten worden onderzocht en behandeld. Jan maakt hierbij gebruik van zijn vele specialisaties, zoals pijnbestrijding, psychische klachten, laseracupunctuur (voor patiënten met angst voor naaldjes) en Dry Needling.

Natuurlijk evenwicht

Een klacht is een teken van het lichaam dat het natuurlijke evenwicht is verstoord. Voor Jan is het een uitdaging is deze verstoring op te lossen met acupunctuur en indien nodig ondersteund door westerse technieken.

Heel veel klachten kunnen met goede resultaten worden behandeld, zoals tenniselleboog, schouder-en knieklachten, rug- en nekklachten, stress, hoofdpijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, overgangsklachten, allergieën, darmklachten, rookverslaving, sportblessures, hooikoorts, enzovoort.

Alles over acupunctuur en zijn toepassingen is te lezen op www.acupunctuuroud.nl.

De behandelingen worden geheel of gedeeltelijk vergoed bij een aanvullende verzekering.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak tel: 06-13764813 of mail : acupunctuuroud@planet.nl.

Meubilair, schuifwand, speakers en camera's voor verenigingen

Schuifwand (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De Schager Uitdaging mag, in verband met de verbouwing van de raadszaal van de gemeente Schagen, meubilair, speakers, plafondcamera's en de schuifwand verdelen onder verenigingen en stichtingen uit de gemeente.

In totaal zijn het 16 dubbele en 5 enkele bureautafels, 8 plafondspeakers, 3 plafondcamera's en een schuifwand inclusief de rails. Er zijn twee dagen ingepland waarop men, op afspraak, het meubilair, indien gewenst, kan bekijken.

Speakers (Foto: aangeleverd)
Plafondcamera's (Foto: aangeleverd)
Bureau's raadszaal (Foto: aangeleverd)

Doorgeven interesse

Indien uw vereniging hier gebruik van wil maken, kan dit tot en met maandag 24 juni per mail aangevraagd worden. Maandag 1 juli wordt per mail doorgegeven welke verdeling er is gemaakt. Het meubilair kan zaterdag 6 juli opgehaald worden. Hier worden nadere afspraken over gemaakt.

Nadere informatie, de afmetingen en beeldmateriaal is te vinden via www.schageruitdaging.nl. Maatschappelijke verenigingen en organisaties die interesse hebben in één of meerdere zaken, kunnen dit tot en met zondag 30 juni doorgeven aan Jolijn van Dijk via info@schageruitdaging.nl.

Samenwerkingen

De Schager Uitdaging zorgt voor samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, burgerinitiatieven en het lokale bedrijfsleven. De uitdaging bemiddelt in vraag en aanbod van materialen (spullen), menskracht (kennis, extra handen) en middelen (media).