De Drom

20 februari 2019

De Drom 20 februari 2019


Druk programma Haringhoppers

Prins Vicinus met grootste fan Marcel, die bij elk evenement als eerste aanwezig is (TopPix Fotografie/Rik Brussel)

ENKHUIZEN - Voor carnavalsvereniging de Haringhoppers breekt vanaf 1 maart een drukke periode aan. De voorproeverij begon al met het Prinsenbal in februari. Bezoekende carnavalsverenigingen stuurden prinsen en prinsessen, stekendragers en raden van elf voor een feestje naar de Haringhoppers. Zelf gingen zij ook op bezoek bij andere verenigingen. Maar: vanaf vrijdag 1 maart begint het echte carnaval.

"Onze carnavals-vereniging is maatschappelijk erg betrokken"

Die vrijdag brengen de Haringhoppers overdag een bezoek aan basisschool De Hoeksteen. "We reiken de prijzen uit voor de kleurplatenwedstrijd," legt adjudant Michel van der Horst uit, "we doen de polonaise, de kinderen laten stukjes zien en dat alles met muziek van ons dweilorkest de Blaaskaken." Ook de Pancratiusschool viert carnaval met de Haringhoppers, die doen dat zoals ieder jaar in De Nieuwe Doelen, waar de schoolkinderen met een kinderprins en zijn eigen raad van elf hun carnaval vieren. 's Avonds gaan ze naar Purmerend, waar ze, net als andere jaren, met geestelijk gehandicapten van de Prinsenstichting in Kadijkerkoog carnaval vieren.

Carnavalsoptocht

Zoals ieder jaar is zaterdag de carnavalsoptocht. Deze start 13.00 uur voor Syngenta en eindigt bij het stadhuis. "Nieuw dit jaar," meldt Michel, "zijn de flyers die wij uitdelen tijdens de optocht. Op de flyer kan het publiek zijn stem uitbrengen op de leukste creatie en deze wint dan de publieksprijs, die 's middags uitgereikt wordt." De flyers worden vooraan de optocht uitgedeeld en achteraan is een bus op een wagen waarin deze weer verzameld worden. "Zo voorkomen we dat ze op straat belanden." Burgemeester Eduard van Zuijlen draagt om 14.00 uur de sleutel over aan Prins Vicinus, wat buur of buurman betekent. De werkelijke naam van de prins is Ruud Bijl en zijn naam past goed bij zijn positie als voorzitter van Buurtvereniging Plan Zuid.

Cruise en gouden haring

De Haringhoppers gaan zondag 3 maart weer 'on cruise' in de Nieuwe Doelen, waar cruiseschip Costa de Alaaf klaarstaat. Het thema van deze feestavond voor jong en oud is 'Pirates of the Caribbean'. De aanlegplaatsen zijn nog niet bekend, wel kan er op het schip heerlijk gegeten en gedronken worden. Maandag 4 maart deelt de prins de gouden haring uit aan iemand die belangrijk is voor de gemeenschap in en om Enkhuizen. Wie de gouden haring ontvangt, is nog een groot geheim. "Maandagmiddag is er een ouderenmiddag in de Nieuwe Doelen en dinsdag gaan we langs bejaardenhuizen en het Sint Nicolaas in Lutjebroek. Dit is heel dankbaar werk," bevestigt Michel, "onze carnavalsvereniging is maatschappelijk erg betrokken, kinderen, ouderen gehandicapten, we betrekken iedereen graag bij het feest." Uitgebreide informatie over alle activiteiten en entreekosten zijn te vinden op de website www.deharinghoppers.nl.

Uitslag tulpenkeuring Foto: Foto: aangeleverd

Tulpenkeuring

Kunstenaars in de dop

Leerlingen met de uiteindelijke posters Foto: aangeleverd

Ontwerpen schoolposters gaat leerlingen goed af

GROOTEBROEK - Respect, verantwoordelijkheid, ontwikkeling, (zelf)vertrouwen en veiligheid; dat zijn de vijf waarden die leerlingen en medewerkers van het Martinuscollege belangrijk vinden. Gezamenlijk zijn deze waarden bepaald en worden ze door leerlingen uit leerjaar 1 in tekeningen weergegeven. Deze tekeningen zijn nu posters die binnenkort in de hele school te bewonderen zijn.

Bij de waarden hoort bepaald gedrag. "Bij respect gaat het om afspraken nakomen en respectvol met en tegen elkaar praten", aldus lerares beeldende vorming Marguerite Bogers. Om dit gedrag zichtbaar te maken binnen de school, heeft zij eerstejaars leerlingen gevraagd een tekening te maken van gedrag dat bij een van deze waarden past.

Preview en kleine attentie

"Prachtige kunstwerken zijn er binnengekomen van leerlingen uit alle opleidingen en uiteindelijk hebben we tien tekeningen gekozen om verder te laten uitwerken", aldus Bogers. Een vormgever heeft aan de hand van de tekeningen een serie posters gemaakt die binnenkort in de school te bewonderen is. Deze week kregen de échte ontwerpers een preview van de posters, een toelichting van de vormgever en een kleine attentie.

Scherp

Ook de tekeningen die niet tot poster zijn verwerkt, krijgen een mooi plekje binnen de school. Bogers vertelt enthousiast: "De tekeningen laten namelijk zien welk gedrag leerlingen belangrijk vinden op hun school. Door dit zichtbaar te maken, is het voor iedereen binnen de school makkelijk het goede voorbeeld te geven én elkaar scherp te houden. Want het Martinuscollege, dat zijn wij samen - precies zoals het ook op de posters staat.

Belangrijk

De waarden zijn een belangrijk onderdeel van Positive Behavior Support (PBS), een doelmatige, (school)brede aanpak die zich richt op het versterken van gewenst gedrag en op het voorkomen van probleemgedrag. Doel: het creëren van een positieve, sociale omgeving, die het leren en veiligheid bevordert en gedragsproblemen voorkomt.

Familie Bruinsma in de bocht

Euripides speelt 'Met de groeten van de Veluwe'. Foto: aangeleverd

GROOTEBROEK - Toneelvereniging 'Euripides' uit Grootebroek speelt de komedie 'Familie Bruinsma in de bocht, groeten van de Veluwe' van Carl Slotboom op de volgende data: zaterdag 9 maart en zaterdag 16 maart 2019, aanvang 20.00 uur.

Een welgestelde familie, gewend aan optimale luxe, heeft de eerste prijs gewonnen met een cryptogram.

Aanpassing

Een week vakantie in een caravan op de Veluwe. Het kamperen is een volledig nieuwe ervaring voor deze familie en ze kampen dan ook met enige aanpassingsproblemen.

Heerlijke tegenstellingen

De familie Bruinsma daarentegen heeft vaker gekampeerd en voelt zich ook direct thuis op de camping. Het toeval wil dat deze twee totaal verschillende families elkaar als buren treffen. Heerlijke tegenstellingen zorgen dan ook voor de nodige, hilarische confrontaties tussen de twee families.

De Stek

De toneelvoorstellingen worden opgevoerd in Dorpshuis 'De Stek', Op den Hoef 36 in Grootebroek. Entreekosten € 7,00. Voorverkoop € 6,00 bij: Dorpshuis 'De Stek' en 'De Zinken Viool' (Zesstedenweg 115) en 'Bakker', de groenteman (Streekhof).

Repair Café

BOVENKARSPEL - IVN organiseert op zondag 3 maart een inloop-informatiemiddag over hergebruik en reparatie door vaklieden van Repair Café Drechterland. Er is een aantal technisch geschoolde vrijwilligers die bijvoorbeeld elektrische apparatuur, speelgoed of kleding willen repareren. Als er onderdelen voor reparatie gekocht moeten worden moeten die natuurlijk wel worden betaald, het repareren is gratis. IVN wil hiermee de medewerkers van het Repair Café uit Drechterland promoten en hun werkwijze en de mogelijkheden behartigen. Want een kapotte broek, staafmixer of stofzuiger verdient een tweede kans. Aanvang is 14.00 uur in het Streekbos Paviljoen.

Hosseini in Drom

Roos Rietveld Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - Hosseini is een autobiografisch portret waarin actrice en theatermaakster Renée Coralie van Beek vertelt over het jaar waarin zij per ongeluk verliefd wordt op een uitgeprocedeerde Afghaanse vluchteling en onverwacht een kind van hem krijgt.

Producent Roos Rietveld van de voorstelling Hosseini is geboren en getogen in Bovenkarspel. Roos wist vanaf jonge leeftijd al dat zij in het theater zou gaan werken en voor haar is het dan ook uiterst bijzonder dat op een van de podia (De Drom) waar ze zelf speelde nu een voorstelling staat die door haar geproduceerd is.

Scène uit Hosseini. Foto: Inigo Garayo

Theatermakers

Op vijfjarige leeftijd begon zij met toneelspelen bij Dondersteen in het Westeinde Enkhuizen. Na jaren op het podium te hebben gestaan, besloot ze toch dat een carrière achter de schermen meer bij haar past. Na haar studies Kunst, Cultuur & Amusement aan het ROC van Amsterdam en Theatermanagement aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht runt ze met haar zakenpartner Jonnie Paling twee bedrijven.

Waarom moeten we naar jouw voorstelling Renée, er is al zo veel op het gebied van vluchtelingen?

Renée: "Omdat je mond zal openvallen van verbazing. Net als bij mij, toen ik terechtkwam achter de gordijnen van de vluchtelingenproblematiek. Nederland lijkt een keurig aangeharkt land, maar als je het gordijn wegschuift, blijkt het steeds kouder en killer te worden. Wij moeten het doen met alle mensen die nu in Nederland rondlopen. Samenleven zonder menselijkheid en de menselijke maat gaat niet. Dat eindigt in desintegratie, agressie en misschien nog wel erger."

Vluchtelingen

Renée en haar Afghaanse vriend krijgen te maken met de achterkant van de vluchtelingencrisis, over wat je allemaal niet leest in de krant, over ontmenselijking, over het afglijden van onze rechtstaat, angst, verdriet, maar gelukkig ook hoop.

Je gaat dus de misstanden aan de kaak stellen in de politiek, bij het COA, de IND en de rechtbank?

Renée: "Ik ga er niet met een gestrekt been in. Dat is niet nodig want je zult zien dat de feiten voor zich spreken. Het enige dat ik doe is het verhaal vertellen."

Tot slot:

Renée: " Misschien is kern van Hosseini dat het een liefdesverhaal is van twee mensen die samen teleurstellingen, tegenslagen, angst en verdriet weten te trotseren met hun onverslaanbare wapens: geloof, liefde en hun prachtige kind."

De voorstelling staat in de Drom in samenwerking met de Stichting 4 en 5 mei
antidiscriminatiecomite Enkhuizen. Hosseini is 28 maart om 20.00 uur te zien in De Drom, Paktuinen 1 in Enkhuizen.

Op kraamvisite

Ooi en lammetjes Foto: aangeleverd

BOVENKARSPEL - Het voorjaar staat nog in de steigers, de bomen zijn nog kaal, maar de eerste jonge schaapjes zijn er al.

Zondag 3 maart kunnen deze bezocht, bekeken én geaaid worden. En Bolletjewolophol is weer aanwezig met wolvilten. Tussen 11:00 en 16:00 uur is er open stal op de biologische schapenboerderij van de familie Van Alderwegen in Lutjebroek, De Gouw 57a. Let op: de boerderij aan de Gouw is eenrichtingsverkeer en bereikbaar via de Kadijkweg. De toegang is gratis en voor alle vragen is IVN-gids Robert Viset van de partij. Hoe oud zijn ze? Zijn het mannetjes of vrouwtjes? Hoe wordt er nou van de melk een ijsje of stuk kaas gemaakt? Kom langs en kom erachter.

Creatief schrijven

ENKHUIZEN - Het open Schrijfcafé Enkhuizen staat elke derde vrijdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur op de rol. De acitiviteiten vinden plaats in Grand Café Van Bleiswijk.

Deze ochtend is erg geschikt voor mensen die weinig ervaring hebben met creatief schrijven en het eens willen proberen. Ook degenen die al langer schrijven kunnen nieuwe inspiratie opdoen.

De schrijfcafés op de derde vrijdag van de maand zijn afzonderlijk van elkaar te volgen. Kosten per ochtend €12 (inclusief twee koffie/thee). Reserveren hoeft niet. Neem zelf pen en papier mee. Inlichtingen: c.vandenhombergh@quicknet.nl

'Paarden houden je een spiegel voor'

Francisca met haar drie paarden. Vlnr: Herbie, Roxette en Miles (Foto: (Irina Hoffer))

ENKHUIZEN - "Vroeger hielp ik altijd vriendinnetjes op school, nu help ik mensen vooruit te komen in het leven." Francisca Kuiper-Smit, paardencoach bij Horizon Paardencoaching, zet zich in voor mensen met diverse problemen. Of het nu gaat over mensen die moeite hebben met grenzen aangeven, onzeker zijn, het moeilijk vinden om te gaan met conflicten, of een pestverleden hebben, coaching met paarden kan je bijna overal voor inzetten.

Coaching met paarden kan je bijna overal voor inzetten

"Iedereen heeft een eigen energie. Paarden pakken dat meteen op. Dit zijn ze gewend vanuit het verleden, in een milliseconde moeten zij een situatie inschatten: ben ik veilig of niet. Ze leven in het nu," vertelt Francisca. "Paarden kan je niet voor de gek houden, ze prikken door je masker heen en reageren op je energie. Ze houden je een spiegel voor." Dit gegeven gebruikt Francisca bij haar coaching-sessies. Ze observeert tijdens de handelingen met het paard, zoals contact maken, aaien, een halster omdoen, welk gedrag ze bij het paard en bij de persoon ziet. Wat ze ziet koppelt ze terug door middel van vragen. Francisca benadrukt dat zij niet komt met oplossingen, maar dat tijdens de coaching de gecoachte personen zelf inzichten krijgen. Dat zorgt voor verheldering en begrip van eigen handelswijzen.

"Paardencoaching is een veilige manier van coachen," legt Francisca uit. "Mensen praten via het paard. Het wordt je maatje waarmee je je probleem probeert op te lossen." Paula Pietersz kan dit bevestigen. Zij werd door Francisca gecoached en vond het heel bijzonder dit te ervaren. "De paarden geven weer hoe jij je voelt. Ik wist niet dat het zoveel effect had. Het is voor iedereen aan te raden." Door de rustige begeleiding van Francisca kreeg ze snel een vertrouwd gevoel en ze raakte haar angst voor paarden kwijt. "Het sloeg om in een gevoel dat ik ze knuffelen wilde."

De werkwijze is steeds hetzelfde. Eerst is er een intakegesprek, waar de paarden worden voorgesteld aan de coachee en uitleg volgt over de sessies. Als het klikt, volgt een afspraak waarin vaak vanzelf duidelijk wordt wat er bij iemand speelt. "Paarden liegen niet, ze reageren op wat er is. Zo kom je vanzelf bij de kern." Meer informatie over Horizon Paardencoaching: www.horizonpaardencoaching.nl of bel Francisca via 06-12268919.

Haringhoppers pakken weer flink uit!

Carnaval leeft in Enkhuizen. Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - Het carnavalsprogramma van de Haringhoppers start vrijdag 1 maart met de Frisparty genaamd, 'Soundsation The White Edition'. Er wordt dit jaar flink uitgepakt met het 'NIXfeest' voor jeugd van circa 12 tot en met 15 jaar. Het wordt een super gaaf feest met een professionele drive-in-show.
Om ongeveer 23.00 uur is de trekking van een aantal leuke prijzen zoals bioscoopbonnen, McDonalds-bonnen en fashioncheques. Het feest vindt plaats in de Nieuwe Doelen. Entree: €3.50 (inclusief een consumptie en garderobe). Zorg dat je voor 21.00 uur binnen bent, want dan krijg je een lootje.

Vrijdag 1 maart

's Morgens wordt er feest gevierd op de Hoeksteen en zoals vanouds viert de Pancratiusschool carnaval met haar eigen jeugdprins(es) en Raad van Elf weer in de Nieuwe Doelen samen met de Haringhoppers. Deze traditie voert al heel erg lang terug en is begonnen bij de Blaaskaken. De Haringhoppers zijn dan ook heel erg blij dat ze dit jaar weer samen met de bewoners van Kadijkerkoog Carnaval mogen vieren. Een onvergetelijke carnavalsavond in Purmerend van CV de Waterplassers.

Zaterdag 2 maart

Vanaf 13.00 uur vindt een optocht plaats door het centrum van Enkhuizen en de sleuteloverhandiging op het bordes van het Stadhuis. Een optocht die geleidelijk aan is uitgegroeid tot een spectaculair gebeuren met een grote publieke belangstelling. De Haringhoppers roepen iedereen op om mee te doen aan de optocht. Zowel verenigingen, scholen, vriendengroepen en natuurlijk alle kinderen van Enkhuizen worden uitgenodigd om deel te nemen. Niet alleen maar praalwagens, maar ook loopgroepen, duo's een eenlingen zijn van harte welkom. Met deelname dingt iedereen mee naar fraaie bekers en geldprijzen, die beschikbaar worden gesteld voor de mooiste creaties. De optocht start vanaf het parkeerterrein van Syngenta aan het Westeinde en voert door het centrum van de stad. Aansluitend aan de optocht volgt Enkhuizen Got Talent. Opgave via info@deharinghoppers.nl

Gezellige kindermiddag met muziek en de zes beste acts van Enkhuizen Got Talent in de Nieuwe Doelen. Entreeprijs: € 2,00 (ook voor ouders) Voorverkoop bij Walk inn. Aanvang: 15.00 (zaal open: 14.30). De foyer is vrij van entree. Uitslag: na afloop van Enkhuizen Got Talent (circa 15.45 uur) zal de jury zich snel beraden en de prijsuitreiking van Enkhuizen Got Talent is dit jaar voor de uitreiking van de prijzen van de optocht.

Op de zaterdagavond van het carnaval vindt het gemaskerd bal plaats! Het dak van De Nieuwe Doelen gaat er vanaf, want carnaval vieren kunnen ze ook boven de rivieren. Kom verkleed als eenling, duo of als groep en doe mee voor de prijzen! De prijsuitreiking is om 22.11 uur dus op tijd binnen zijn is een must voor wie mee wil doen om de prijzen. Zanger Bernard Karsten verzorgt de muziek en zingt werkelijk alle feesttoppers. Lokale topper Miles Leeuw zingt ook zijn gezelligste feestnummers. De Nieuwe Doelen wordt één hossende massa van gezellige mensen. Jong en oud is welkom. Aanvang 20.30 uur. Entree: €10,- (leden gratis)

Zondag 3 maart

Haringhoppers on Cruise - Pirates of the Caribbean
Wie deze dag de deuren van de Nieuwe Doelen instapt waant zich aan boord van het cruiseschip de Costa Alaaf. De invulling van de avond blijft steeds een verrassing, maar wat wel zeker is dat het een gezellige avond wordt, geschikt voor jong en oud. Ook voor wie niet goed ter been is kan een mooie avond beleven. Een leuke avond om verkleed te komen.
Bestemd voor: iedereen die zich heeft opgegeven via info@deharinghoppers.nl. Entreeprijs € 20,00 (leden € 17,50) incluseif verrassingsmaaltijd en welkomstdrankje. Aanvang: 18.00 uur, zaal open om 17.30 uur. Einde: rond 23.00 uur in de grote zaal (aansluitend afterparty in het foyer, vrij entree).

Maandag 4 maart

Maandagmiddag organiseren de Oud-Prinsen en Oud-Prinsessen een gezellige bonte carnavalsmiddag voor senioren. Een middag in De Nieuwe Doelen vol van vermaak en plezier. Zoals de traditie wil is de koffie of thee gratis, net als een borreltje. Een hoogtepunt deze middag is de uitreiking van de Gouden Haring aan een burger die door jarenlange inzet voor onze samenleving deze oprecht heeft verdiend. In de pauze worden lootjes verkocht. Kom op tijd, want de zaal is al enkele jaren helemaal uitverkocht. Tijdstip: zaal open 13.00 uur. Entree: €2.- (voorverkoop) aan de zaal €3.-. Einde: 16.30 uur.

Op de maandagavond is het weer tijd voor de thema avond! Dit jaar: Sprookjesbos! Deze avond is te bezoeken voor iedereen die zin heeft in een kleinschalig feestje in een gezellige kroeg. Kom in de leukste outfit! Tijdstip: zaal open 20.30 uur. Iedereen is welkom en de entree is gratis. Locatie: Café ome Dirk.

Dinsdag 5 maart

Op dinsdag bezoekt een delegatie van de vereniging een aantal verzorgingshuizen in Enkhuizen en omgeving. Een kort bezoek, gezellige deunen van de Blaaskaken en gezellig samen zingen. En beetje gezelligheid op een gewone dinsdagmiddag! Een heel bijzondere avond voor de Haringhoppers. Prins Carnaval overhandigt zijn sleutel aan de Burgemeester en de Raad van Elf levert zijn steken weer in. Een terugblik op het carnaval, maar vergeten wordt niet nog een klein afscheidsfeestje te vieren. De muzikale leiding is in handen van Patrick Bouquet en de Blaaskaken. Locatie: 'de Werf'. Iedereen is welkom en de entree is gratis. Aanvang: 20.30 uur Einde: 01.00 uur.

Creatief, vrienden en trots

We gaan er weer voor!, roept Jennifer Boes (r) (Foto: aangeleverd)

door: Jennifer Boes

"Carnaval, ik had er niet zoveel mee. Tot ik gebeld werd door een ouder van Basisschool de Hoeksteen. Ik had me opgegeven als hulpouder maar geen idee dat het bouwen van een carnavalswagen ook een optie zou zijn. Ik dacht: "Waarom ook niet, laat ik het eens proberen." Er werden vriendschappen gesloten en samen met die vrienden waren we creatief bezig."

Bouwploegje

"Dit alles begon eind 2006, het seizoen van Prins Paul. Ik raakte bevriend met onder anderen Marco Bijdemast en Jolanda Roosendaal waar ik tot op heden nog steeds mee bouw. Eerst voor de basisschool van onze kinderen. Daarna voor Kids voor carnaval en nu inmiddels ons eigen bouwploegje 'ZO niet dan Toch'."

Ze neem regelmatig de kwast in de hand

"Inmiddels is mijn moeder, Jeanet Rave een goede aanwinst. Zij liep al wat jaren met ons mee in de optocht, maar nu helpt ze met de kleding en neemt ook regelmatig de kwast in de hand. We bouwen in de loods van Lasbedrijf Dennis Postma in Andijk. Dennis en zijn vrouw Plien Brouwer bouwen er ook lekker op los bij 'ZO niet dan Toch'. Een groepje van zes personen, niet groot, maar creatief en gezellig."

Alles uit de kast

"Dit jaar bouwen wij weer een kar. 'We halen alles uit de kast' om aan de start te staan met een kar waar we trots op zijn. Gebruikte materialen, drie sponsors in materiaal, daar bouwen wij een kar mee. Ons thema verklappen we niet, een kar blijft geheim tot aan de start, dus kom 2 maart kijken!"

"Tegen de lezers zou ik willen zeggen: al heb je niets met carnaval (net als ik zo'n twaalf jaar geleden), samen met vrienden creatief bezig zijn en meelopen in een optocht is geweldig, het geeft super veel voldoening en energie!"

De Pancratiusschool en carnaval is feest!

Carnaval en Pancratiusschool = feest Foto: aangeleverd)

Door: Amanda Boon-Moes

"En wat voor feest! De prins van de Pancratius die trots met zijn cape en steek, zijn hofdames en Raad van Elf door de binnenstad van onze Haringstad Enkhuizen paradeert! Geen onderlinge strijd, ieder kind is gelijk. Er is namelijk maar één doel, feest maken!
Het ontstaan van de carnaval in 1976 is gekomen door Juffrouw Acda, toen lerares bij ons op school. Helaas is zij vorig jaar overleden. Zij was een actief lid bij de Haringhoppers, en later de Prinses van Prins Piérre in 1980."

"Ik denk dat een hoop mensen niet weten wat het carnaval eigenlijk betekent. Bij deze: het begin van de vasten tijd van 40 dagen voor de katholieken, maar ook andere religies. Dus niet roken, geen alcoholische dranken, niet snoepen et cetera. De katholieke kerk is de afgelopen jaren wel minder streng geworden. De Pancratius is een katholieke school, en carnaval een katholiek feest dus dit was snel geregeld door Juffrouw Acda. Daar gingen ze met kartonnen hoedjes en zelfgemaakte slingers. Later kwam er een kar, daarna een trekker die in een sloot was gevonden en werd opgeknapt. En daar ontstond dus een echte praalwagen."

Alternatief

"Wat hebben we een enthousiaste werkgroep. Vijf mannen en vijf vrouwen! Helaas konden we dit jaar geen praalwagen meer bouwen doordat er geen ruimte meer beschikbaar is. Dit is ook een probleem voor de vereniging zelf. Maar dit kon voor ons de pret niet drukken, we hebben een alternatief op wielen. Meer zeg ik niet... kom maar gewoon kijken!"

"Voordat we beginnen met de werkgroep slaat onze groeps-app op tilt, dit door de vele foto's, ideeën, en pret die we hebben. En dan nog de nodige telefoongesprekken...Dat geldt voor de vrouwen, de mannen voeren uit wat wij graag willen!
Wij kunnen dit natuurlijk niet doen zonder de sponsoring van verschillende bedrijven, die ik hierbij nogmaals wil bedanken.

"Zaterdag 23 februari gaan we om de optocht nog leuker te maken langs de bewoners en winkeliers van de Westerstraat, om ballonnen uit te delen, en vragen we aan iedereen om de Enkhuizer vlag uit te hangen op 2 maart.
Vrijdagavond 1 maart geven wij aan het geheel nog een finishing touch, kleding passen, hier en daar nog wat knippen en plakken. Zaterdag 2 maart kunnen alle kinderen van de Pancratiusschool meelopen rond 13.15 uur vanaf de Koepoort, onder begeleiding van de ouders.''
Een carnavaleske groet. Alaaf, Alaaf, Alaaf!

De Skotige Skroeve

Op de foto: Sandra, Samantha, Jan, Wendy, Debby en Paula. Foto: aangeleverd)

"Wij zijn een groepje Enkhuizers die al een aantal jaar betrokken is bij de carnavalsvereniging De Haringhoppers. In het verleden bouwden wij een kar voor KDS4CRNVL maar vorig jaar zijn we verder gegaan als De Skoftige Skroeve. We wilden een kar bouwen met een ondeugend thema, zo kwam het idee van de Stede Maagd met kuisheidsgordel tot stand. Daar De Haringhoppers geen onderkomen meer hebben voor de karren kunnen wij dit jaar helaas geen kar bouwen. Ondanks deze tegenslag zijn we vol goede moed begonnen aan het creëren van een loopgroep."We beginnen in september al met brainstormen, de meest wilde ideeën komen dan voorbij. Nadat zo'n 25 ideeën langskwamen beslisten we na de bekendmaking van de Prins in november wat het thema ging worden en welke slogan daar het beste bij past. Vaak is het zo dat de meest schuine slogans voorbijkomen waarmee we echt niet door de Westerstraat kunnen lopen. Maar we komen altijd tot een slogan waarmee we voor de dag kunnen komen. Alaaf! De Skotige Skroeve.

Giebelende Giebels

De Giebelende Giebels zijn ook weer van de partij. Foto: aangeleverd

"De Giebelende Giebels zijn ontstaan uit een groep mensen die allemaal op hun eigen manier iets hebben met carnaval. Het leek ons allemaal leuk om eens met de optocht mee te lopen. Zo gezegd, zo gedaan."

'Giebel is een vissoort'

"Het eerste jaar liepen we mee met de Kids For carnaval kar van de Haringhoppers. Iedereen heeft daar toen enorm van genoten. Vanaf toen zijn we verder gegaan als loopgroep de Giebelende Giebels. Een zorgvuldig gekozen naam, want een Giebel is een vissoort."

'Leuk dat onze Prins uit Plan Zuid komt!'

"De voorbereidingen voor dit jaar zijn natuurlijk al weer in volle gang, want nog even en het is alweer zover. En dit jaar is het wel heel erg leuk dat onze Prins uit Plan Zuid komt, want een heel aantal Giebels woont heel dicht tegen Plan Zuid aan. Is toch bijzonder een Prins als buurman! Dit jaar zijn we een bonte, kleurrijke verzameling van..."

Verrassing

"Tja...meer kunnen we daar echt niet over zeggen, om daar achter te komen zal u toch echt moeten komen kijken bij de optocht. Wij wensen iedereen een super carnaval dit jaar, wij zijn in elk geval van de partij! Met een groet van De Giebelende Giebels."

De Yogi fles

Wat heeft een gespoten Yogi-fles ermee te maken? Foto: aangeleverd)

door: Yvette Bijl

"Als je vader en de beste vriend van je ouders ('ome Ruud') prins Carnaval wordt, dan kun je natuurlijk niet aan het carnavalsvirus ontkomen. En daarom lopen de vier kinderen van prins Vicinus, samen met Kai, Twan, Tygo, Bente, Fleur, Finn, Fabian & Lucas en de moeders én een vader, mee met de optocht als loopgroep. Ze luisteren naar de naam De Ruimte."

Grote geheim

"De kinderen kunnen niet wachten tot het zover is. Dan kunnen ze eindelijk het grote geheim als hoe ze verkleed gaan naar buiten brengen, want pas met carnaval is de onthulling van hun thema."

Buitenaards mysterie?

"Na alle brainstormsessies, de vele klusuren, uren op Internet zoeken naar de juiste accessoires, de gezellige avonden om alles in elkaar te zetten en de vele liters gedronken Yogi door hun opa zijn ze er al helemaal klaar voor. Het blijft nog even een 'buitenaards mysterie' als wat ze verkleed gaan. Het enige dat er wordt losgelaten is dat het iets met de prins te maken heeft én dat er een hint in dit artikel gegeven wordt. Maar welke link heeft prins Vicinus met zilveren gespoten Yogi flessen?"

"Nieuwsgierig? Kom dan kijken tijdens de optocht. Ze willen heel graag samen met hun vader en 'oom' op het podium staan, dus uw stem tijdens de optocht zou heel fijn zijn. Ze zijn te herkennen aan de snoepjes die de kinderen gaan uitdelen én dus aan de zilveren gespoten flessen. Alaaf!."

Oud-prinsessen gebruiken veel stof...

De oud-prinsessen nemen elk jaar deel aan de optocht. Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - "We nemen elk jaar met een groep oud-prinsessen deel aan de optocht. Meestal geschiedt dat lopend maar dit jaar staan we op een kar. Twee van onze oud-prinsessen hebben dit keer het thema opgepakt."

Verschillende werkgroepen

"We hebben verschillende werkgroepen binnen onze oud-prinsessen. De één doet de stukjes, de ander dus de optocht. We hebben nu een groepje van vijf oud-prinsessen die de kar en de kleding dit jaar verzorgt."

"We vergaderen altijd de eerste maandag na de prinsverkiezing en dan besluiten we wat we doen. Meestal kijken we wat de prins voor thema heeft en wat hij doet voor werk. Daar verzinnen we dan wat over. Dit jaar doen we het totaal anders."

"Over de kar kunnen we niet teveel zeggen dan verklappen we het en dat kan natuurlijk niet. Vrijdag voor de carnaval gaan we alles optuigen en dat zal een paar uurtjes kosten."

Bordjes

Gerard van Rensch maakt altijd de bordjes voor ons. Zo ook dit jaar en daar zijn wij natuurlijk heel blij mee Er gaat heel veel stof dit jaar in onze creatie, veel schuim en ballonnen. Nieuwsgierig? Ik zou zeggen: kom naar de optocht kijken!", aldus de Biermutsen.

Zuks of Zuks

Foto: aangeleverd)

"Mogen we ons even voorstellen, wij zijn Nancy Roosendaal, Yvonne Renema, Meta K ay en Lida Sluys en wij lopen mee onder de naam Zuks of Zuks."

Gulle donaties

"Dit jaar zijn we voor het eerst onze eigen wagen aan het bouwen. Dit doen wij niet alleen. Met de gulle donaties van onze sponsors en de hulp van onze handige mannen komt er aardig vorm in."

Met de paplepel ingegoten

"De carnaval is er bij ons vrouwen met de paplepel ingegoten en we hebben er nog altijd elk jaar weer zin in. Ook zijn we allemaal actief geweest in het bouwen en bedenken van de creaties van de twee scholen 'de Hoeksteen' en ' de Pancratius' toen onze eigen kind(eren) daar nog op school zaten. Dus we weten wat ons te wachten staat."

"Helaas hebben de Haringhoppers geen ruimte meer om hun mooie creaties te bouwen, en dat werdt voor ons extra motivatie om voor wat opvulling te zorgen.

Extra kleur en toevoeging

Wij zijn ook echt van mening dat de Carnavals optocht in Enkhuizen moet blijven leven. We zijn nu ruim een week bezig, en de pret is al echt begonnen. Zelfs de plannen voor volgend jaar zijn er al."

"Wij zijn van plan om dit jaar de optocht extra toevoeging en kleur te geven!

De Biermutsen

De Biermutsen. Foto: aangeleverd)

"Wij zijn loopgroep de Biermutsen en bestaan vijf jaar. Voorheen liepen we met z`n tweeën of als figurant mee in de optocht. Meestal hebben we een vaste avond in de week om te klussen. Dat is altijd heel erg gezellig en met elkaar bedenken we de creaties. Meestal slaat dat op de Prins of iets actueels of iets carnavalesks. Zelf hebben we geen muziek, maar we lopen meestal voor of achter een wagen die wel muziek heeft. De voorpret is meestal al leuk. We proberen het altijd zo te maken dat het niet te duur wordt, want het moet wel leuk blijven."

Groeten van De Biermutsen. Alaaf!

Natuurlijk Nederland

ENKHUIZEN - Groei & Bloei afdeling Enkhuizen organiseert een lezing 'Natuurlijk Nederland, overweldigend veelzijdig' op donderdag 28 februari. Gastspreker is Marcel Batist uit Naaldwijk. Er zijn tien thema's waaronder 'Het bevroren laagland', 'De vlindertuin', 'Over de heg' en 'Bloemensfeer'. De combinatie van sprekers fotografisch inzicht en zijn passie voor de natuur staan garant voor een boeiende avond.

Een ieder is van harte uitgenodigd voor deze interessante lezing, die gehouden wordt in de Nieuwe Doelen, Spoorstraat 2 in Enkhuizen, en wel op donderdag 28 februari, aanvang 20.00 uur. Zaal open om 19.30 uur. Bij aanvang een gratis kopje koffie. Toegang gratis voor leden, niet-leden betalen € 3,50.

Volleybal

GROOTEBROEK - Voor de 41e keer wordt het ORVWFO volleybal mix-toernooi voor recreanten georganiseerd in sporthal De Kloet in Grootebroek. Dit keer op zaterdag 9 maart. Inschrijven is mogelijk voor alle teams met de enige restrictie dat er minimaal twee dames in het veld moeten staan. Traditiegetrouw is het recreanten mix-toernooi een gezellig en sportief evenement dat gehouden wordt tussen 12.30 uur en 17.30 uur. Er wordt gespeeld op twee niveaus: gevorderden en minder gevorderden. De kosten bedragen € 35,00 per team en € 12,50 per persoon voor deelname aan het buffet. De organisatie hoopt ook jullie team te mogen verwelkomen. Interesse? Kijk op www.orvwfo.nl. Graag inschrijven vóór 22 februari aanstaande.

Studiekring 2.0. nieuw in Stede Broec

STEDE BROEC - De Seniorenraad Stede Broec organiseert voor alle meer dan 4500 zestigplussers in de gemeente de Studiekring 2.0. De lezingen worden gehouden in De Stek te Grootebroek op maandagochtend.

Bij studiekring moet niet worden gedacht aan dikke boeken die doorgeploegd moeten worden, maar aan lezingen en informatieve verhalen. De informatie die men krijgt verrijkt de kennis en verandert de blik op de wereld. Wie iets meer weet gaat zo veel meer zien. Ook ontmoeten deelnemers generatiegenoten en is men er een ochtendje uit.

Tijden en entree

Inloop vanaf 9.30 uur, lezing van 10.00 tot 12.00 uur. Er is een pauze. Deelnemers betalen bij binnenkomst € 5,00. Dit is om de kosten te dekken. Koffie of thee is bij de prijs inbegrepen. Van tevoren aanmelden is niet nodig.

Programma

Het programma voor de komende tijd ziet er als volgt uit: 18 maart. Steffen Snip, directeur van de muziekschool Stede Broec. Hij vertelt over en speelt op de instrumenten klarinet en saxofoon. Dit zijn echt 'zijn' instrumenten. Een muzikale reis die niet gemist mag worden.

Tuinvogels

Op 1 april is Hans Verhoeven van het IVN te gast die over tuinvogels komt vertellen. "Wat verstaan we nu eigenlijk onder tuinvogels. Hoe leven ze? Waar komen ze allemaal voor?" Vragen staat vrij! Zoals: 'welke vogels hebben het moeilijk en hoe komt dat?' Een leuk verhaal over dieren die de tuin zo mooi maken.

Betoog over vroege geschiedenis

29 april is het de beurt aan Nico Bregman met een betoog over de vroege geschiedenis van West-Friesland. Al meer dan 4000 jaar wonen er mensen binnen de gemeentegrenzen. Dat ze hier terecht kwamen heeft te maken met de bodem en het landschap. Hoe leefden zij in die steen- en bronstijd? Nico gaat dit alles uit de doeken doen. 6 mei is Simon Koopman uit Venhuizen aan de beurt. Zijn inbreng gaat over iconen. Die bijzondere schilderstukken die bij de Oosters- orthodoxe/ katholieke kerk horen. Intrigerende schilderijen waarin veel betekenis is aangebracht.

Belangen

De Studiekring 2.0 komt in de periode september tot en met november met een serie van zes lezingen. Met de invulling van dit programma is men al druk doende. De Seniorenraad Stede Broec is er voor alle meer dan 4500 senioren in Stede Broec. De Seniorenraad maakt zich sterk voor de belangen van ouderen, zorgen voor informatie en ontmoeting en stimuleren het meer bewegen door ouderen.

Nieuwsbrief

Kom naar de bijeenkomsten en bezoek de website. Of doe een aanmelding voor de nieuwsbrief. www.seniorenraad.nl

Inwoners hakken knoop door

Doorslag-gevende stem voor straatnamen Waterweide

STEDE BROEC - De verkoop van de eerste woningen in het plan Waterweide gaat eind maart van start. Dat is ook het moment waarop de straatnamen bekend moeten zijn. Er zijn twee voorstellen gedaan aan het college voor type namen. Het college vindt beide namen geschikt en heeft inwoners de gelegenheid gegeven te bieden om de doorslaggevende stem te geven.

Wethouder Bart Nootebos: "De straatnamen van een nieuwbouwwijk is een onderwerp waar iedereen wel een mening over heeft. Je kiest deze namen niet voor een jaartje maar voor een eeuwigheid. Daarom betrokken we onze inwoners hierbij."

De eerste serie bestaat uit namen uit de natuurlijk leefomgeving: de planten en dieren die in dit waterrijke gebied leven waarbij ook een duidelijk verwijzing wordt gemaakt naar de projectnaam Waterweide. De tweede serie bestaat uit namen die verwijzen naar elementen uit de archeologie. In het voorjaar van 2018 is er uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan in Waterweide. Veel inwoners, waaronder ook kinderen, hebben meegeholpen met de opgravingen uit de bronstijd (circa 3500 jaar geleden). Historische Vereniging Oud Stede Broec heeft een selectie gemaakt van namen die verwijzen naar deze periode om op deze manier de geschiedenis levend te houden.
Voordat de verkoop van de woningen van start gaat, komt een informatieavond.

Maak kans op filmkaartjes

Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - In samenwerking met Cinema Enkhuizen biedt Weekblad de Drom deze week twee kaarten aan voor de film: The Favourite met onder anderen Olivia Colman, Emma Stone en Rachel Weisz.+

The Favourite Foto: aangeleverd)

Het is het begin van de 18e eeuw. Engeland is in oorlog met Frankrijk. Desondanks beleven eendenraces en het eten van ananas hun hoogtijdagen. Althans, binnen het koninklijk paleis. Koningin Anne zit op de troon. Haar vriendin Lady Sarah regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne's slechte gezondheid en woede-uitbarstingen. Maar als de nieuwe dienares Abigail arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. In de hoofdrollen Rachel Weisz, Emma Stone en Olivia Colman. The Favourite is een serieuze Oscar-kandidaat, genomineerd voor vijf Golden Globes en won meerdere belangrijke prijzen in Venetië.
Kans maken op twee kaarten voor deze film op 25 februari, 20.00 uur. Mail dan naar actiededrom@rodi.nl. Voor de winnaar liggen de kaarten klaar bij de kassa in de Drommedaris. Hij of zij wordt via de mail op de hoogte gebracht. Voor kaartverkoop en informatie over het programma: www.cinemaenkhuizen.nl.

ENKHUIZEN - Op het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij ontving het Zuiderzeemuseum afgelopen week een cheque van totaal 757.573 euro.

Directeur Stephan Warnik nam namens het museum de cheque van de BankGiro Loterij in ontvangst. Foto: aangeleverd

Door deze flinke bijdrage kan het museum aankomend jaar onder andere de restauratie en herinrichting van het 'armoedehuisje' Zoutkamp voor het themajaar 2019 realiseren.

Deel bedrag gaat naar Zuiderzeelicht

Daarnaast kan de herinrichting van de Schepenhal en zalen van de vaste collectie Reis rondom de Zuiderzee 2.0 uitgevoerd worden. Ook gaat een deel van het bedrag naar de productie van de derde editie van Zuiderzeelicht.

Groot belang

Directeur Stephan Warnik nam namens het museum de cheque van de BankGiro Loterij in ontvangst. Stephan Warnik: "De steun van de loterij is van groot belang voor het Zuiderzeemuseum.

Afgelopen jaar konden we daardoor onder andere aantrekkelijke presentaties in het binnen- en buitenmuseum maken, de collectie restaureren en deze tonen aan het publiek.

Tweede editie was enorm succes

De tweede editie van Zuiderzeelicht was met bijna 15.000 bezoekers een enorm succes, mede dankzij de steun van de BankGiro Loterij.

Maths Hoff de beste!

Tulpenkeuring was succesvol. Foto: aangeleverd

BOVENKARSPEL - De vijfde en laatste tulpenkeuring had vorige week plaats in Bovenkarspel. Maths Hoff deed dit jaar voor het eerst mee met de senioren en liet meteen zien wat hij waard was. Hij was overall winnaar met maar 30,5 strafpunt verdeeld over drie keuringen. Hij mag daarom tevens meedoen met het NK wat plaatsvindt in de Keukenhof op 29 maart. Brent Hoff was winnaar bij de junioren.

De daguitslag is als volgt: Jeugd: 1e Brent Hoff en Judith Bakker met 12 strafpunten. B-groep: 1e Mattie Obdam 13; 2e Marco Hoff 15; 3e Nico Nieuwboer 15,5; 4e William Boon 16. A-groep: 1e Hans Mes 9; 2e Maths Hoff 9,5; 3e Ronald Mes en Adam Pyta 11. In totaal waren er 41 deelnemers.

Ook werd deze avond de langste tulp binnengebracht. Sven de Wit had met 80,5 cm de langste gekweekt net voor Axel Vroling. Dit was goed voor de taart en de wisselbeker. De soortenkennis werd gewonnen door Axel Vroling met 60 van de 80 soorten goed. De rondvlucht werd gewonnen door Els Kreuk. Zij mag samen met twee anderen een mooie vlucht maken boven West-Friesland. Deze werd mogelijk gemaakt door Kwantes Makelaardij

Einduitslag: punten over drie keuringen

A-groep : Maths Hoff 30,5 Zilveren Molen, Hans Mes 33, Ronald Mes 34.

B-groep : Mattie Obdam 42, William Boon 44,5, Marco Hoff 46.

Junioren: Brent Hoff 36, Judith Bakker 38, Esther Bakker 47.

De beste zeven senioren en drie junioren mogen strijden op de Nederlands Kampioenschap Tulpenkeuren in het Keukenhof.

The Dawn bij Folk Club

The Dawn Foto: aangeleverd

ENKHUIZEN - Een folk-avond voor zangers en instrumentalisten staat 6 maart op het programma bij Folk Folk club Enkhuizen in restaurant Die Port van Cleve.

Eigentijds werk

In het voorprogramma treedt The Dawn op met Engels/Iers/Schots en eigentijdse werk. Restaurant Die Port van Cleve, is gevestigd aan de Dijk 74 -76 in Enkhuizen aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis. De volgende Folk-avond is gepland op woensdag 20 maart.

Lees ook