Ons Streekblad Waterland

14 maart 2019

Ons Streekblad Waterland 14 maart 2019


Waterland wil zo min mogelijk restafval

Wethouder Astrid van de Weijenberg geeft aandacht aan goede afvalscheiding (Foto: Han Giskes)

WATERLAND - "Wij geven graag richting aan een nieuw beleid." Enthousiast praat Astrid van de Weijenberg, wethouder van onder andere duurzaamheid, milieu en energietransitie over de manier waarop mensen afval produceren en scheiden. Zij maakt zich hard om te realiseren dat er zo min mogelijk restafval overblijft, door ervoor te zorgen dat afval goed gescheiden aangeleverd en afgevoerd kan worden.

"We willen af van afval"

"Het nieuwe beleid noemen wij geen afval-, maar grondstofbeleid. We willen af van afval. Wanneer we plastic en gft scheiden, kunnen we het plastic opnieuw gebruiken als grondstof. Hetzelfde geldt voor textiel, papier en glas, allemaal grondstoffen die we door recycling kunnen hernieuwen."

Vandaar dat de gemeente inwoners oproept om zoveel mogelijk hun afval te scheiden. "We willen naar zo min mogelijk afval en zoveel mogelijk grondstof." Iedere gemeente doet aan afvalsscheiding en het is afhankelijk van naar welke fabriek de afval gebracht wordt, en welke machines en installaties deze fabrieken hebben, of er aan voor- of nascheiding van het afval wordt gedaan. Voorscheiding betekent dat mensen zelf al in hun eigen huishouden het afval scheiden door aparte vuilnisbakken te gebruiken voor gft, plastic (met blikmetaal en drankkartons) en restafval. En ook het glas en papier apart te houden.

Na-scheiden gebeurt juist achteraf. "In de fabriek waar wij het afval naartoe brengen, staat in Amsterdam, halen ze de grondstoffen nog meer uit elkaar, waardoor je er nog meer uithaalt en er minder restafval overblijft." Omdat goed scheiden zo belangrijk is, krijgen inwoners drie kliko's om hun afval in te doen. De groene, grijze en oranje bak. In kleine, monumentale kernen nemen deze heel wat ruimte in, waar de gemeente naar kijkt en oplossingen in probeert te bedenken, want service aan de bewoners staat voorop. Wel is gebleken dat een huishouden ongeveer honderdvijfentachtig kilo restafval per jaar produceert. "Dat is heel wat. Ons streven is om dit in 2020 terug te brengen naar honderd kilo restafval per huishouden per jaar. Dat lijkt een grote stap, maar er zijn gemeentes waar de huishoudens slechts drieëntwintig kilo restafval per huishouden per jaar produceren."

Beter scheiden

Dit is alleen mogelijk als mensen blijven opletten hoe ze hun afval nog beter kunnen scheiden. "Soms is dat makkelijker dan je denkt," lacht Astrid. "Doe bijvoorbeeld van een chocoladewikkel het papier in de papierbak en alleen de aluminium wikkel bij het restafval. Of denk na wanneer je iets koopt, wees selectief en kies verpakkingen die goed te scheiden zijn." Ze weet ook voorbeelden van mensen die hele broden rechtstreeks in een tas doen, zonder plastic erom. Of mensen die bij de supermarkt niet alle groenten en fruit in plastic zakjes doen, maar zelf tasjes meenemen en die hergebruiken, of het fruit gewoon los meenemen.

Een ander voorbeeld dat Astrid geeft en waar andere gemeentes gebruik van maken is het 'omgekeerd inzamelen'. "Dat houdt in dat de gemeente alle afval, dat weer grondstof kan worden, ophaalt, behalve het restafval. Dat moet dan weggebracht worden naar ondergrondse containers. Hoe minder restafval, hoe minder vaak je naar de container moet. Het is een soort beloning voor het goed scheiden van afval."

Lees verder op pagina 10

Burgernut speelt

OOSTHUIZEN - Toneelgroep Burgernut Oosthuizen speelt 5, 6, 7, 12 en 13 april 'Club 68'.

Lucinda is de gelukkigste vrouw op aarde! Zij runt de nachtclub "Club 68", is stinkend rijk en getrouwd met de liefde van haar leven, Hugo.
Locatie: MFA De Groote Molen, Seevancksweg 93. Kaarten: € 10,00 per stuk. Kaartjes vanaf 16 maart bij Kadoshop Ieniemienie te Oosthuizen en via www.burgernut.nl/kaartverkoop.

Muzikaal Volendam

VOLENDAM - Komende maandag 18 maart is Cor Veerman te gast bij Muzikaal Volendam.

Cor, ook wel Cor Dekker genoemd, heeft gespeeld in Alles, George Baker Selection, Dekker band en heeft daarnaast ook solo-projecten gedaan. Genoeg om over te praten.

Muzikaal Volendam is een programma van Evert Runderkamp en Gerard Overmars.

Zij spreken maandag 18 maart met Cor van 20.00 tot 21.00 uur bij de LOVE.

Cabaret 'Bonusmate-riaal' in Kerk Beets

Uitreiking schaats-diploma's

School heeft record zwerfvuil ophalen

Strijd om Muus Tromp Bokaal

Uitreiking schaatsvaardigheidsdiploma's

Pieter Pereboom

MARKEN - IJsclub Marken hield in een 'uitverkocht' dorpshuis 'Het Trefpunt' voor de zesentwintigste keer een diploma-uitreiking. Kinderen op Marken, in de leeftijd van zeven tot en met elf jaar, gaan elke vrijdag naar kunstijsbaan 'De Westfries' in Hoorn om daar te leren schaatsen. Aan het eind van het seizoen gaan ze 'afschaatsen', daarvoor krijgen ze een KNSB schaatsvaardigheidsdiploma.

Het slot van een seizoen jeugdschaatsen

Sinds oktober 1992 organiseert IJsclub 'Marken' in de periode oktober tot en met maart wekelijks schaatsles in 'De Westfries' van 17.00 tot 18.00 uur. De kinderen worden elke vrijdagmiddag per bus van Marken naar Hoorn vervoerd. Waar in 1992 achtendertig kinderen mee konden, de bus was toen niet groter, gaan tegenwoordig vijftig kinderen met begeleiding mee en dan is de bus geheel vol.

De kinderen krijgen les van gediplomeerde begeleiders, die les geven volgens de richtlijnen van de KNSB (schaatsbond). "Alle inwoners op Marken van zevenendertig jaar en jonger, kunnen niet zeggen dat ze géén kans hebben gehad om te leren schaatsen", aldus voorzitter Cornelis Roos.

De middag werd geopend door de voorzitter. Hij benadrukte dat het niveau de afgelopen jaren steeds beter is geworden. Van afwezigheid is er bij de lessen op vrijdagmiddag weinig sprake. De kinderen moeten wel erg ziek zijn, willen ze de schaatslessen aan hun neus voorbij laten gaan.

De begeleiders deelden zelf de diploma's uit. De diploma's hebben een gradatie.De kinderen beginnen met SP (schaatsproef), ze kunnen vanaf A, eindigen met F. Voor de oudste groep organiseert begeleider Dirk Kes de 'Dirk Kes-competitie'. De prijzen waren voor Joris Stooker, Kick Teerhuis en Annelies de Visser.

En ja hoor… daar kwam Sander op mijn pad. Alweer. Sander is een ouwe gabber van me. Hij heeft iets met amateurtoneel. Sander was bloednieuwsgierig naar mijn belevenissen afgelopen weekend. Ik had hem ervan verwittigd dat ik zaterdag naar een toneelavond ging. Een voorstelling in het fraaie dorpshuis van het pittoreske dorpje Zuiderwoude.
"En hoe was het stuk," vroeg Sander. "Fantastisch, heb me enorm geamuseerd," zei ik.

Het was een feestelijke avond. Veel publiek, ondanks dat het toneel tanende is. Goed verlicht podium. Mooi decor en een geweldige cast.

Toneelvereniging Uitdam had een toneelstuk laten schrijven, geënt op hun jubileum van zestig jaar. Een blijspel. Blijer konden ze me niet maken. Behalve applaudisseren en lachen én lootjes kopen in de pauze voor de tombola, had het publiek verder geen rol. De rollen waren al verdeeld aan de leden van de toneelvereniging. Die hadden de winter doorgebracht met vele repetities, waarbij de regisseur tot in de kleinste details alles uit de spelers perste. Het was zichtbaar. Het doek ging open. Ssstttt.

Voor de organisatie van een groots jubileum was een evenementenbureau ingehuurd. De eigenaar daarvan bracht zijn rol met verve, evenals zijn maat, die overigens niet de slimste vertolkte, maar wel de lachers op zijn hand kreeg. De mannen van het bureau werden getergd en op de huid gezeten door een voorzitter die hoge eisen stelde aan de inrichting van het grootse jubileum.
Maar voor het zover was, moest er nog heel wat gebeuren. Een dansende en zingende koe zou haar opwachting maken. De eigenaresse van de koe, sprak in haar goede rol voortreffelijk plattelands en was zeer begaan met haar dier. Een buurvrouw die per se een lied wilde zingen, maar er toch van afzag.
Dan zou er nog een zanger optreden. Helaas was die zijn stem kwijt en hoopte die terug te krijgen door veel alcohol naar binnen te gieten - hij werd dus straalbezopen. Hij bracht het zo overtuigend dat bij het publiek de indruk ontstond dat hij echt bezopen was.
Dan was er nog een zangeres die ooit had opgetreden met de dronken zanger en nog geld van hem kreeg. Er ontstond spraakverwarring omdat zij het woord rund in de mond nam. De eigenaresse dacht dat haar koe gedekt zou worden, maar dat zou haar dochter worden door de zanger. De koe werd beroerd en de eigenaar van het bureau kreeg een bak stront over zich heen. De zaal lag slap.
Geen groots jubileum kwam er, maar het was wel een groots succes.

Geest uit de fles

EDAM - d'Ye brengt 29 en 30 maart en 5 en 6 april een zeer vermakelijke Britse relatiekomedie op de planken: Spotgeesten. Een stuk van de onvolprezen Noël Coward dat al sinds 1941 met veel succes wereldwijd wordt opgevoerd.

Schrijver Charles Parker heeft inspiratie nodig voor een nieuwe roman. Deze gaa over een professionele oplichter, dus vraagt hij het excentrieke medium Angela Arcati bij hem thuis een spiritistische seance te houden. Da's immers allemaal oplichterij, dus eens kijken hoe zij haar toverkunsten weet te verkopen. Charles en zijn vrouw Ruth nodigen ook een bevriend echtpaar uit om deel te nemen aan de seance: de gortdroge dokter George Bradman en zijn babbelzieke vrouw Violet. Wat begint als een lacherige avond mondt uit in serieuze problemen als Charles' eerste vrouw zich meldt, de jonggestorven Elvira. Extra complicatie is dat niemand haar kan zien of horen, behalve Charles. Die heeft nu te maken met twee jaloerse echtgenotes, wat leidt tot hilarische situaties. De geest is letterlijk uit de fles in huize Parker. Hoe losthij dit op?

De rollen worden gespeeld door Maarten Groot, Marjo Leupers, Ben Kuenen 1, Ben Kuenen 2, Riet Peereboom, Marjolein Schilder en Bo Stevense. De regie is in handen van Mijs Heesen.

Locatie: De Singel, Burgemeester Versteeghsingel 5B. Aanvang: 20.00 uur, foyer open: 19.00 uur. Toegangsprijs: € 6,00 voor donateurs en € 10,00 voor niet-donateurs. Kaarten bestellen via: www.dyespeelt.nl/winkel.

Toneel: Gekkenhuis in het Ziekenhuis

WARDER - Toneelvereniging "Aurora" speelt tijdens haar voorjaarsuitvoeringen vrijdag 5 en zaterdag 6 april 'Een gekkenhuis in 't ziekenhuis', een blijspel door Wilma Renes-Leertouwer.

In het Catharijne ziekenhuis heerst chaos. Wegens plaatsgebrek - door een verbouwing - wordt zaal dertien in gebruik genomen. Een zeer verouderd hok, met geen faciliteiten. Te weinig personeel, te weinig ruimte, maar wel véél patiënten! Dat geeft problemen in het ziekenhuis. Daar komt bij dat de patiënten niet allemaal even makkelijk zijn.
Hoofdzuster Riny zoekt naar oplossingen en die vindt ze, maar ze moet hiervoor wel héél creatief zijn.

Locatie: de Oude School, aanvang: 20.00 uur. Voorverkoop: donderdag 14 en 21 maart van 19.00 tot 20.00 uur, ook in de Oude School.

Jazzclub Mahogany Hall

Cd Joris Roelofs en Han Bennink (Foto: aangeleverd)

EDAM - Jazzclub Mahogany Hall presenteert donderdag 21 maart het duo Han Bennin en Joris Roelofs met "Icarus".

Waar de eerste generatie conservatorium-studenten duidelijk moeite had met de erfenis van de Instant Composers Pool (ICP), lijkt het erop dat de generaties daarna de muzikale opvattingen van deze muzikale pioniers omarmen. Zo ook Joris Roelofs (1984), een van de meest interessante vernieuwers van nu. Met drummer Han Bennink, een van de oprichters van de ICP, vormt hij al geruime tijd een bijzonder duo waarbij traditie en vernieuwing hand in hand gaan.

Locatie: Jazzclub Mahogany Hall in Edam, Zeevangszeedijk 7. Aanvang: 21.00 uur. Entree: leden € 8,- en niet leden € 18,-, CJP (t/m 25 jaar) € 10,50. Reserveren: k.roskam@hetnet.nl of 0299-372979.

Nieuwe School haalt record zwerfvuil op

Kinderen in actie tegen zwerfvuil (Foto: aangeleverd)

EDAM - De Nieuwe School hielden maandag 11 maart een opruimactie tegen zwerfafval en plastic soep. Da actie kende een recordresultaat: de leerlingen verzamelden maar liefst 6067 stuks zwerfafval rondom hun school. Een record voor een school in Edam.

"De actie met samenhangende workshops worden georganiseerd door Let's Do It Kids en draagt bij aan het project "Landschap en Omgeving" aldus directeur Felix Meijer. "Het is een geweldig resultaat van deze superschoonmaakhelden want volgens organisator Sjaak Veeken is dit het hoogst aantal geregistreerde stukjes zwerfafval dat is opgeruimd in Edam. Volgens de organisatie komt dat vooral door de gedrevenheid van de kinderen, docenten en ouders."

Dat er zoveel werd opgehaald verbaasde docenten en ouders. Zo luidde een reactie: "Het lijkt eigenlijk best schoon. Nooit gedacht dat je zoveel zwerfafval zou vinden." Minder zwerfafval is beter voor mens en dier vinden alle kinderen op school. Ze waren dan ook heel gemotiveerd en vulden talloze afvalzakken onder het motto: "geen plastic soep op onze stoep".

Woordvoerder Sjaak Veeken: "Met de workshops van Let's Do It Kids willen wij een leefbare wereld doorgeven aan onze kinderen. Het is belangrijk dat kinderen jong leren dat afval een grondstof is die hergebruikt kan worden. Het bespaart nieuwe grondstoffen, energie en geld. Het is geweldig dat de gemeente dit soort duurzame initiatieven van scholen ondersteunt."

Collecteweek ZOA

MONNICKENDAM - In de week van 24 tot en met 30 maart collecteren vrijwilligers voor stichting ZOA. De hulporganisatie vraagt aandacht voor ruim achtenzestig miljoen mensen die momenteel op de vlucht zijn voor oorlogen, natuurgeweld of onderdrukking. De opbrengst van de collecte wordt ingezet op plekken waar de nood het hoogst is.

Vrijwilligers in actie voor slachtoffers van oorlogen en rampen

Janette Faber en Petri van Buuren organiseren de collecteweek in Monnickendam. Janette Faber: "Je moet er niet aan denken dat je door een oorlog of een natuurramp alles kwijtraakt. Toch overkomt dit ieder jaar tienduizenden mensen. De medewerkers van ZOA vangen hen ter plekke of in een buurland op en helpen daar de mensen met de meest noodzakelijke goederen. Ook na een ramp blijft ZOA om te helpen totdat de mensen weer op eigen kracht verder kunnen."
In Monnickendam wordt dit jaar voor de 10e keer een collecte voor ZOA georganiseerd. Met de opbrengst van de collecte kan ZOA mannen, vrouwen en kinderen in oorlogsgebieden ondersteunen. De collectanten hopen dan ook op donaties aan de deur. Wie geen geld in huis heeft, of de collectant misloopt kan doneren door 'ZOA' te sms'en naar 4333 (eenmalig €1,50).

Muzikale voorstelling Lev

PURMEREND - Theater Sonnevanck speelt zondag 17 maart in Theater De Verbeelding de muzikale voorstelling Lev, voor kinderen vanaf 6 jaar.

Lev is stomvervelend. Zijn moeder is heel boos op hem. Maar hij is nóg bozer. "Ik hoor niet meer bij jou!" en hij rent naar buiten. Op straat hoort hij uit een gebouwtje een schreeuw, die óók muziek is. Binnen ziet hij een rugbyteam een Maori-haka-lied oefenen. Lev doet mee, uit volle borst! Hij is één van de rugbyers geworden. Vanaf dat moment belandt Lev van de ene gezongen wereld in de andere. Vindt zijn moeder hem nog terug?

Lev is een muzikaal feest door vijf acteurs/zangers en een seniorenkoor. Met alle ruimte voor het publiek om mee te zingen. Sonnevanck won de afgelopen vijf jaar zeven Zilveren Krekels en in 2016 de Gouden Krekel met Bromance.

Vaartocht

Vaartocht Eilandspolder (Foto: Jaap Zomerdijk)

DRIEHUIZEN - Vaar zondag 17 maart mee door prachtig poldergebied en zie hoe de winter plaats maakt voor het voorjaar. Wintergasten zijn vertrokken, weidevogels komen terug. De fluisterboot glijd zachtjes tussen de weilanden en rietkragen door, tot dicht bij de weidevogels. Een unieke belevenis op het water.

Een gids van Landschap Noord-Holland begeleidt de tocht. Handig om waterdichte schoenen of laarzen aan te trekken en warme (regen)kleding. Ook een verrekijker komt van pas. Vertrekpunt: Botenhuis Eilandspolder, Oudelandsdijk 1a, , van 10:00 tot 12:00 uur. www.gaatumee.nl.

Schoonmaak Bridge Drive

EDAM - Bridgeclub Dubbel & Dwars Edam organiseert de Grote Schoonmaak Bridge Drive zondagmiddag 31 maart. Er zijn nuttige prijzen te winnen.

Locatie: Burghwall Achterhaven 89, aanvang 13.00 uur in de zaal. Inschrijven: € 5 per persoon of € 15 inclusief een smakelijke maaltijd. Meer informatie: dubbelendwarsedam@gmail.com, www.nbbclubsites.nl/club/4081, tel. 06-40102159 (Reina).

Bijeenkomst Moedige Moeders

VOLENDAM - Donderdag 21 Maart is er weer een bijeenkomst van de Moedige Moeders in de Ark.

Het doel dat de Moedige Moeders nastreven is het drug- en/of drankprobleem in beeld te brengen en aan te pakken. Dit kan alleen als personen in de omgeving bereid zijn het probleem te erkennen en te accepteren. Door vroege erkenning kan een hoop ellende bespaard blijven. De avonden zijn anoniem en bestemd voor ouders, partners en overige verwanten van gebruikers/verslaafden. De bijeenkomsten zijn op even weken op donderdag en op oneven weken op woensdag. Mensen die zoeken naar steun, begrip en een luisterend oor kunnen de zelfhulpgroep in de Ark bezoeken.

Moedige Moeders verkoopt diverse soorten drugstesten. Voor info over hoe en wat en waar kan de hulplijn gebeld worden. Deze tests zijn eveneens verkrijgbaar bij Gerro en Esther in het Winkelcentrum de Stient.

Locatie: De Val van Urk 7. Info: www.moedigemoeders.nl. Hulplijn: 06-38379733.

Risico's van lachgas

Gezien de inzichten dat een brein in ontwikkeling kwetsbaar is voor de effecten van bewustzijnsveranderende stoffen, wordt gebruik van lachgas door jongeren sterk afgeraden. (Bron: Trimbos Instituut)

Risico's korte termijn

Als gebruikers veel in- en uit blijven ademen in de ballon, als er twee patronen in 1 ballon gedaan worden, of er snel meerdere ballonen achter elkaar genomen worden tijdens een sessie, wordt de kans op zuurstoftekort vergroot. Hierdoor kan misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid ontstaan. Soms leidt het tot bewusteloosheid, waarbij je ongelukkig kunt vallen.

Bij verkoudheid is er een extra risico. Lachgas is samengeperst en zet daarna uit in lucht. Door de extra druk in het hoofd kan het trommelvlies springen bij een "verstopt" hoofd. Behalve oorpijn geeft dit in zeldzame gevallen blijvende gehoorschade.

Als lachgas direct uit een slagroomspuit wordt gebruikt, kunnen longen, mond of lippen bevriezen.

Risico's lange termijn

Lachgas uit slagroompatronen is niet bedoeld is voor menselijke consumptie. Bij vaak en veel gebruik is er kans op een verlaagde vruchtbaarheid door verstoorde aanmaak van zaadcellen en rode bloedcellen.

Bij maanden of jarenlang veel gebruiken van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op; dit kan leiden tot bloedarmoede en neurologische stoornissen. Klachten hiervan zijn: tintelingen, duizeligheid, verdoofd gevoel in ledematen en pijnscheuten (vooral in vingers en voeten). Bij vroege opsporing van een vitamine B12 tekort zijn de klachten omkeerbaar met de juiste behandeling.

Lachgas kan geestelijk verslavend zijn. Ook wen je aan de effecten waardoor je steeds meer nodig hebt. Het gebruik van lachgas is nooit zonder risico. Als je geen risico wilt lopen, gebruik dan niet.

Bron: Trimbos-instituut. Laatste wijziging: 19-09-2018

Beeld van processie

VOLENDAM - De nieuwe Premiefoto 2019 is gemaakt van een sacramentsprocessie in Volendam, vanuit het oude voetbalveld aan de huidige Kielstraat eind 1940 – 1955. Het was een religieuze uiting van het katholieke geloof in Volendam. Pastoor Paul Stomph noemde in zijn openingsspeech Volendam ten tijde van de Roomse Blijheid Volendam 'een open klooster'. Volendam telde de meeste priesterwijdingen van de wereld.

In de expositie is op levensechte wijze de huldiging op het Doolhof van een pas gewijde priester (neomist) afgebeeld met bruidjes. Het werk en de inzet om 'mensen in nood' te helpen wordt door de Volendammer gemeenschap nog steeds in praktijk gebracht door het steunen van acties in geld en goederen. Bijvoorbeeld voor missionarissen en activiteiten vanuit het Missiehuis voor alle mensen in de wereld die hulp nodig hebben.

Een sacramentsprocessie is in de Rooms-katholieke Kerk een processie waarbij een geconsecreerde hostie (het "Heilig Sacrament" of "Allerheiligste") in een monstrans op plechtige wijze door een priester door de straten van een stad of dorp gedragen wordt. De priester loopt met de monstrans onder een processiehemel. Meestal vonden sacramentsprocessies plaats op de tweede zondag na Pinksteren, de officiële viering van sacramentsdag.

Museumjaarboek met Premiefoto

Binnenkort wordt het Museumjaarboek met Premiefoto 2019 rondgebracht. In het boek staan artikelen die een deel van Volendams verleden weergeven, verfraaid met nog niet eerder gepubliceerde foto's. De prijs voor het boek bedraagt € 5,-. Wie begunstiger wordt voor € 12,- ontvangt een begunstigerskaart die gratis toegang geeft voor het hele gezin. Het museumbestuur doet een beroep op enkele vrijwilligers om een of twee straten te voorzien van het nieuwe Museumjaarboek met Premiefoto 2019.
Aanmelden kan bij het Museum, Zeestraat 41, telefonisch 0299 36 5186 of via info@volendamsmuseum.nl.

Bezoek aan Waterlands Archief

PURMEREND - Kunstgenoten in Beweging organiseert donderdagochtend 28 maart bij Bibliotheek Purmerend een bezoek aan het Waterlands Archief, 'Geheugen van regio Waterland'. In 2019 bestaat het Waterlands Archief veertig jaar. Tijdens deze Kunstgenoten in Beweging krijgen deelnemers een uniek kijkje in depot van het Waterlands Archief.

Het archief is de bewaarplaats van de regio Waterland (Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland) en groeide van een eenmansbedrijf uit tot een middelgrote voorziening. Met archieven van: gemeenten, waterschappen, notarissen, kerken, verenigingen en particulieren. Natuurlijk met een kijkje achter de schermen en de mogelijkheid tot een rondleiding in het depot. De rondleiding start in de Bibliotheek en gaat binnendoor naar het naastgelegen Waterlands Archief.

Donderdagochtend-activiteit voor senioren

Kunstgenoten in Beweging organiseert elke donderdagochtend een activiteit voor senioren (65+). De activiteiten zijn bedoeld als mooie tijdsbesteding, om mensen te ontmoeten of iets bijzonders te leren. Een compleet overzicht is te vinden via de website www.wherelant.nl.

Locatie: Start bij Bibliotheek Purmerend, Waterlandlaan 40, 10-12u. Kosten: € 5,-, contant. Mensen met een kleine beurs kunnen gratis deelnemen. Aanmelden: info@wherelant.nl of bel tel. 0299-434777.

Eerste kievitsei in N-H

WIJDEWORMER - Het eerste kievitsei van Noord-Holland is 5 maart om 16.00 uur gevonden door Mathé de Dood. Mathé was op zijn bedrijf aan het mest uitrijden. Vanuit de trekker heb je goed zicht op het land en hij houdt altijd rekening met de vogels tijdens het uitvoeren van het landwerk.

Veldcoördinator Marc Spaans van Agrarische natuurvereniging Water, Land en Dijken ging naar Mathé om het ei te controleren en hem te feliciteren met de vondst. Het nestje lag op de plek waar het jaarlijks ligt, twee meter uit de greppel, en bevat inmiddels twee eieren. Het is het vroegste ei sinds elf jaar.

Met het vinden van dit kievitsei begint het weidevogelseizoen. Weidevogelvrijwilligers van agrarische natuurverenigingen en natuurorganisaties trekken nu tot half juni de provincie in om samen met boeren nesten te zoeken en ze te beschermen tegen verlies door landbouwwerkzaamheden.

Brandweer strijdt om Muus Tromp Bokaal

Brandweerteam in actie (Foto: aangeleverd)

BROEK IN WATERLAND - Brandweerpost Broek in Waterland en de Brandweervereniging Zaanstreek Waterland (BVZW) organiseren zaterdag 16 maart de jaarlijkse Muus Tromp Bokaal wedstrijd.

Muus Tromp was de eerste brandweercommandant uit Purmerend. Omdat brandweervereniging "Eensgezindheid" in september negentig jaar bestaat organiseert de post Broek in Waterland deze wedstrijd.

Negen brandweerposten uit de veiligheidsregio Zaanstreek/Waterland spelen zaterdag een inzet-scenario. Voor het scenario wordt geen echte, maar een fictieve brand in scene gezet. Er wordt gelet op kundigheid, snelheid, veiligheid en effectief werken van de ploegen. "Dat houdt in dat gekeken wordt hoe de bevelvoerder leiding geeft aan zijn manschappen en chauffeur," legt Tineke Roos uit. Zij is al tien jaar brandweervrouw bij de post Broek in Waterland. "Hoe stelt hij zijn prioriteiten, begint hij met personen redden, de brand blussen, hoe pakt hij met zijn team de redding aan? Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor blussen met een hogedrukslang of lagedrukslang en water kan uit de tank van de wagen, of via open aanvoer, de sloot, gebruikt worden."

De ploeg die het scenario op de meest veilige en efficiëntste manier regelt, gaat naar huis met de wisselbokaal van Muus Tromp.

Bingo Fanfare

ZUIDERWOUDE - Fanfare Zuiderwoude organiseert vrijdag 29 maart een gezellige Bingo.

Dit jaar zijn er ook gesponsorde prijzen te winnen, zoals waardebonnen en tegoedbonnen. Tussen iedere bingoronde is er het rad waar prijzen mee te winnen zijn. Ook is er weer het verrassingselement toegevoegd, met meer kans op een prijs.
Locatie: Dorpshuis Zuiderwoude, aanvang: 20.00 uur.

Museum-jaarboek

Binnenkort wordt het Museumjaarboek 2019 rondgebracht. In het boek staan artikelen die een deel van Volendams verleden weergeven, met niet eerder gepubliceerde foto's. De prijs voor het boek bedraagt € 5,-.Wie begunstiger wordt voor€ 12,- ontvangt een begunstigerskaart die gratis toegang geeft voor uw hele gezin. Het museumbestuur vraagt vrijwilligers om een of twee straten te voorzien. Aanmelden: bij het Museum, Zeestraat 41, telefonisch 0299-365186 of via info@volendamsmuseum.nl.

Gezondheid

MONNICKENDAM - Buurtzorg organiseert 14 maart een Gezondheidsplein, met het Zuiderzeekoor. Locatie: gebouw Samuel, Kerkstraat, vanaf 14.00u.

Oproep jubileum Kindertelefoon

Kinderen en jongeren weten De Kindertelefoon goed te vinden. Al bijna 40 jaar kunnen zij met onze vrijwilligers over alles praten, hun hart luchten, het hoofd weer op orde krijgen of gewoon even verdrietig of blij zijn. Dit jaar vieren ze het veertig-jarig bestaan.

In aanloop naar dit jubileum zijn ze op zoek naar gesprekken uit de afgelopen veertig jaar. Heb jij tussen 1979 en 2019 wel eens gebeld of gechat met De Kindertelefoon? Wat heeft dit voor je betekend? Weet je nog hoe de vrijwilliger klonk aan de andere kant van de lijn? Wij zijn ontzettend benieuwd naar jouw ervaring. Van scheiden tot school, van vriendschap tot verwaarlozing. Het mag over alles gaan. Op www.kindertelefoon.nl/40jaarkun je je verhaal vertellen. Inzenden kan tot en met woensdag 20 maart.

MONNICKENDAM

Protestantse gemeente

Zo 17 mrt Opstandingskerk, 10.00 uur & 19.00 uur,

ds. E. Baljet

MARKEN

Protestantse gemeente Marken

Zo 17 mrt. 10.00 uur,

ds. G.M. Bijkerk, Moordrecht, Grote Kerk

BROEK IN WATERLAND

PKN gemeente Broek in Waterland

Zo 17 mrt, 10.00 uur,

ds. Herriane Allewijn uit

Landsmeer
met Yvonne Guldenaar (zang)

ILPENDAM/WATERGANG

Zo 17 mrt, 09.00 uur,

Ds. M.J. Schuurman

(Oldebroek), Ilpendam
Zo 17 mrt, 10.30 uur,

Ds. M.J. Schuurman

(Oldebroek), Watergang

PURMER

Purmerkerk

Zo 17 maart, 10.00 uur,

mw.ds. Willemien Roobol
organist: Gerard Jan Slegt

ZUIDERWOUDE/UITDAM

Zo 17 mrt, 10.00 uur,

Zuiderwoude,

Ds. A. van der Wilt

ZEEVANG

Prot. Gemeente Zeevang en Oudendijk

Zo 17 mrt, 10.00 uur,

ds. B. Stobbelaar, Oudendijk

Sint Franciscuskerk Oosthuizen

Zo 17 mrt, 10.00 uur,

Eucharistieviering, pr. Luis Weel

EDAM

Doopsgezinde Gemeente Edam

Zo 17 mrt, 10.00 uur,

Ds. Grimme

Protestantse Kerkgemeente Edam

Zo 17 mrt, 10.00 uur,

Eredienst in de Swaen,
ds. Kick Koldewijn

(Badhoevedorp)

Rooms-katholieke kerk Edam

Zo 17 mrt, 19.00 uur,

Eucharistieviering
Kapelaan Tesfay

VOLENDAM

Protestantse gemeente

Zo 17 mrt, 11.00 uur,

Eredienst, Marjan Nijman

Sint Vincentiuskerk

za 19.00 uur - zo 09.45, 11.30 en 18.30 uur

ma t/m vr 19.00 uur

Mariakerk

za 19.00 uur - zo 09.30 uur, 11.00 uur
ma 19.00 uur. wo en vr. 09.30 en 19.00 uur,

ma t/m vr 19.00 uur

Sint Nicolaashof

za 09.00 uur - zo 09.30 uur
di 09.00 uur en do 19.00 uur

Christengemeente Volendam

Zo 17 mrt, 10.00 uur,

dhr. S. Folkertsma

Wilt u ook de diensten doorgeven van uw kerk?

Dit kan via redactie.osb@rodi.nl

Vrouwen winnen terrein

Klazien Hartog (Foto: aangeleverd)

REGIO - De kieslijsten van de waterschappen in heel Nederland worden nog steeds gedomineerd door mannen, maar het tij lijkt zich langzamerhand te keren. Ten opzichte van vier jaar geleden is het aantal vrouwelijke kandidaten op de kieslijsten gestegen met 36%.

"Het waterschap is van oudsher een mannenbolwerk, vrouwen waren vroeger niet gewenst in het bestuur van het waterschap. Gelukkig keert dat tij, dit jaar staan meer vrouwen dan ooit tevoren op de kieslijsten. Maar het blijft nodig om er aandacht voor te vragen, het gaat niet vanzelf," volgens Klazien Hartog van 'Water zoekt Vrouw'.

Klazien Hartog (Foto: aangeleverd)

'Water zoekt Vrouw' is in 2014 mede door haar opgericht met als doel meer diversiteit in het bestuur van het waterschap te krijgen. Tijdens de verkiezingen in 2015 heeft dat tot goede resultaten geleid, er stonden meer vrouwen dan ooit op de kieslijsten van de waterschappen in heel Nederland.

"Het bestuur hoort een goede afspiegeling van het gebied te zijn. De klimaatveranderingen en de noodzaak om daar samen met de omgeving mee aan de slag te gaan, vraagt om diversiteit in het bestuur. Besturen is vooruit kijken, zorgen dat het huishoudboekje op orde is en dat je met elkaar zoekt naar een oplossing voor alle uitdagingen waar de waterschappen voor staan.
Daar moet je iedereen bij betrekken. Een goede besluitvorming met een breed maatschappelijk draagvlak is dan ook van belang en vrouwen kunnen daarbij een belangrijke verbindende rol spelen."

In 2014 deed Hartog onderzoek naar de hoeveelheid vrouwen in de waterschapsbesturen. "Toen bleek dat minder dan een kwart van de bestuurders vrouw waren. Dat aantal hebben we weten te verhogen, maar we zijn er nog lang niet, een aantal partijen hebben vandaag de dag amper dames op de kieslijst staan. Het is belangrijk dat er voldoende vrouwen op een verkiesbare plaats staan. Ze moeten de mogelijk krijgen én ook pakken om in het bestuur te komen." Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) waar Hartog in het bestuur zit, heeft het hoogste aantal vrouwelijke kandidaten (85) op de kieslijsten staan van heel Nederland.
Meer informatie: www.waterzoektvrouw.nl

Kozakkenkoor uitgenodigd

VOLENDAM - Het Volendams Vocaal Ensemble geeft zondagmiddag 31 maart een vrolijk voorjaarsconcert in de St. Vincentiuskerk. Liefhebbers van mooie koorklanken kunnen hun hart ophalen, het Volendams Vocaal Ensemble is erin geslaagd een bekend Kozakkenkoor uit Alphen aan de Rijn naar het palingdorp te halen.

Twee koren geven een verrassend combinatieconcert waar twee muzikale werelden elkaar zullen ontmoeten. Schitterende Russische klanken zijn te horen naast harmonieuze Westerse melodieën.
Als tegenhanger voor het Kozakkenkoor, kozakken zijn stoere krijgers, zingt het Volendams Vocaal Ensemble bij dit concert zeer herkenbare Westerse melodieën uit haar opera-, operette en filmrepertoire. Bezoekers kunnen zich dus laten meeslepen door vurige Russische muziek, ingetogen klanken én door ontroerende filmmuziek. Beide koren beschikken over enkele goede solisten. Locatie: St. Vincentiuskerk Volendam. Aanvang: 15.00 uur (kerk open 14.00 uur). Toegang: € 15,00. Reserveren: telefonisch via 0299-368012, via www.volendamsvocaalensemble.nl of info@volendamsvocaal.nl. Bij Primera, Burg. Van Baarstraat 30 tel. 0299-323814, Volendam. Bij Jan Cas Sombroek, Havenstraat 3 tel. 0299-364140, Volendam. Bij Ellefleur, 't Spil, Monnikendam tel.nr. 0299-652801

Opknapbeurt Rijksmonument

Rijksmonument Noordeinde 21 wordt opgeknapt (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - Het rijksmonument Noordeinde 21 ondergaat binnenkort een opknapbeurt. Wooncompagnie laat het pand herindelen en verduurzamen. Door de werkzaamheden wordt het energielabel verbeterd van label G naar gemiddeld energielabel B. In het pand worden twaalf sociale huurwoningen gerealiseerd.

Duurzame jongeren-woningen

Acht woningen zijn speciaal bestemd voor jongeren, voor de overige vier geldt geen leeftijdsgrens. 'We zijn blij dat we op deze bijzondere locatie woningen kunnen realiseren voor met name jongeren,' aldus Projectleider Beheer en Onderhoud Marco Groefsema van Wooncompagnie. 'In Noordeinde 21 kunnen starters uit de gemeente Waterland wonen in een statig monument dat voldoet aan de eisen van deze tijd.'

In de steigers

Het in de achttiende eeuw gebouwde herenhuis in hartje Monnickendam, dat voorheen tijdelijk werd verhuurd, staat binnenkort in de steigers. Eind vorig jaar deelde de corporatie de plannen met de voormalige huurders en omwonenden van het pand. Oud-huurders mogen terugkeren in het monument, mits zij voldoen aan de nieuwe toewijzingscriteria.

Historische karakter

De verbouwing van het monument brengt de nodige uitdagingen met zich mee. 'We doen er alles aan om het historische karakter van het pand in ere te houden,' stelt Marco Groefsema. "We kiezen bewust voor passende oplossingen. Zo blijven op de begane grond de plafonds in tact. Datzelfde geldt voor de vloer, deuren en kozijnen in de hal." Met de werkzaamheden wordt het pand flink verduurzaamd.

Kinderspel

MEDEMBLIK - De leraren in het basisonderwijs staken 15 maart. In Kasteel Radboud is het die dag spelletjesdag.
In en om het kasteel zijn er allerlei leuke activiteiten te doen. Pak deze kans om je riddervaardigheden te oefenen en wordt een echte ridder en jonkvrouw.

Entree: € 2,50 per kind, inclusief toegang tot het hele kasteel. Museumkaarthouders hebben gratis toegang. De spelletjesdag is van 11.00 tot 17.00 uur.

Allen Wrench & the Nuts in café 1614

MONNICKENDAM - In café 1614 spelen zondag 17 maart Allen Wrech and the Nuts.

Allen Wrench & the Nuts is een hecht trio dat een ongepolijste mengelmoes van swingende blues, onverwachte classics, eerlijke rock en eigen werk recht uit het hart speelt. De optredens staan bol van enthousiasme, waar de ervaring en de liefde voor puur natuur live-muziek vanaf straalt zonder dat er te veel is gelet op een 'passende stijl' of 'hippe stroming'. Drie kanjers die garant staan voor een Top optreden. Locatie: Café 1614, Middendam 6. Aanvang: 16:30 uur.

Geboorte, Trouw en Rouw

VOLENDAM - Museumvoorzitter Wim Keizer hield voor de expositie 'Geboorte, Trouw en Rouw in Volendam' onlangs een speech. Een ingekorte versie van de inhoud volgt hierna.

Allereerst verwelkomt Wim alle aanwezigen bij de expositie 'Geboorte, Trouw en Rouw in Volendam' inclusief de sub-exposities '100 jaar fanfarecorps Wilhelmina', huldiging van een neomist met bruidjes op het Doolhof en de nieuw aangekochte en in bruikleen ontvangen schilderijen van het Zuiderzeemuseum . In de expositie valt tweeënveertig jaar aan vrijwilligerswerk van museumactiviteiten te bewonderen.
Na de officiële opening, zaterdag 12 maart 1977, hebben bijna een miljoen bezoekers uit de hele wereld kennisgemaakt met de rijke historie, cultuur en folklore van Volendam.

Documentatiecentrum

Na een moeizame start is het museum er toch gekomen, en nu is hier een schitterende expositie te bewonderen: 'Geboorte, trouw en Rouw in Volendam'. Naast de sub-exposities zijn er nog vele verrassende tafereeltjes uit Volendams Verleden te bewonderen met de daarbij behoren schilderijen, films, foto's , kleding en sieraden. Voor het bestuur, de beheerder, vrijwilligers en begunstigers is het museumwerk echter nooit af, want de uitbreiding voor een documentatiecentrum komt eraan.

Wim eindigde met een dankwoord: "Dank aan allen die hieraan hebben meegewerkt en nog steeds wordt in het gastenboek vermeld dat ons museum het schoonste museum is van de hele wereld."

Cabarettalent duo 'Bonusmateriaal'

BEETS - Donderdag 21 maart om 20.15 uur presenteert de Kerk van Beets in samenwerking met de Paul van Vliet-Academie nieuw Cabarettalent 'Bonusmateriaal' met 'Hou op met me'.

In vlot tempo wisselt het duo, bestaande uit Anna Charnock en Roy Hoogervorst de hilarische, herkenbare muizenissen van het dagelijkse leven met elkaar uit. Geraffineerd slapstickcabaret, waarvan men na afloopt denkt 'Hou op met me'. De opmerkingen van de examencommissie: Anna en Roy zijn volstrekt gelijkwaardige artiesten die elkaar aanvullen en nog beter maken. Erg leuk dat ze teruggrijpen op de revue uit de jaren dertig. Kortom, een ijzersterk duo dat gewoon klaar is om de theaters in te trekken.

Na het winnen van de publieksprijs van het Utrechts Cabaret Festival (2016) hebben zij de halve finale gehaald van Cameretten. Ze zijn nu klaar om Nederland te veroveren met hun voorstelling 'Hou op met me'. Zonder al te veel gedoe wordt het publiek telkens weer op het verkeerde been gezet.

Locatie: kerk van Beets, Beets 51. Toegang: € 7,50, aanvang 20:15 uur. Informatie: www.kerkbeets.nl.

Enorme kerstbal

Pieter Pereboom

MARKEN - Margo Boers uit Barenbrecht beschildert al jaren kerstballen met allerlei bekende gebouwen, bruggen, vuurtorens enzovoort uit elke provincie van Nederland. Dit doet ze niet alleen

Namens de Stichting Promotie Waterland nam Trijntje Visser de Grote Nederland kerstbal in ontvangst.

Deze bal hangt voor een aantal maanden op het Informatiepunt van Stichting Promotie Waterland aan de haven van Marken. Alle kerstballen zijn uniek, daar deze met de hand worden beschilderd door mevrouw Boers. Zo is ook de Grote Nederland kerstbal geheel met de hand beschilderd. Natuurlijk zijn hierop ook plaatjes van Marken te bewonderen.