Zaans Stadsblad

12 juni 2019

Zaans Stadsblad 12 juni 2019


1 / 16

Kienen

ZAANDAM - Bij S.V. Het Westen aan Hogendijk 76 in Zaandam zijn liefhebbers maandagavond 17 juni van harte welkom om te komen kienen.

De avond begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur.

Deelnemers spelen acht spelletjes en een boekje met acht kienkaartjes kost 2,50 euro.

Theatraal concert op Fort bij Spijkerboor

Duo Leeghwater en Henk Zwart geven het concert 'Herauten van de Stelling'. (Foto: Rene Knoop)

SPIJKERBOOR - Op Fort bij Spijkerboor vindt zondag 16 juni het concert 'Herauten van de Stelling' van Duo Leeghwater en Henk Zwart plaats.

Met nieuwe en oude muziek, met zang en gesproken tekst en theatrale elementen, met onverwachte instrumenten en met het fort als spannend decor nemen Marieke Wenink (altviool), Marieke Franssen (fluiten) en Henk Zwart (zang) het publiek mee in de spannende wereld van de Stelling van Amsterdam.

Muziek vertelt verhaal

De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie waarin het water werd ingezet om de vijand op weg naar de hoofdstad de pas af te snijden, maar is hij ooit gebruikt… ? De muziek vertelt het verhaal van de forten en hun bewoners ten tijde van de Eerste, de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog maar ook: wat gebeurde er in de forten en wie huizen er tegenwoordig?

Verscholen in het polderlandschap van de Beemster ligt het grootste fort van de Stelling van Amsterdam, Fort bij Spijkerboor. In het fort is veel te bekijken: munitiekamers, kanonnen en een gepantserd draaikoepelgeschut.

Andere ogen

Voor of na het concert kunnen bezoekers wat drinken in het fortcafé en natuurlijk het fort bekijken. Met de verhalen en muziek in je hoofd zie je het fort met andere ogen. Kaarten reserveren kan via www.natuurmonumenten.nl. Leden van Natuurmonumenten krijgen korting. Het fort is open van 11.00 tot 16.00 uur en het concert vindt plaats om 11.30 uur en 14.30 uur. De entree van het fort is bij de prijs inbegrepen.

Geïnspireerd door en in samenwerking met 'Stellingverhalen' van Agnes de Boer. Meer informatie over de projecten Stellingverhalen: www.stellingverhalen.nl.

Dudok Quartet komt naar Zaandam

Dudok Quartet. (Foto: Marco Borggreve)

ZAANDAM - Het Dudok Quartet komt zaterdag 15 juni naar Zaandam. Het strijkkwartet wordt gevormd door Judith van Driel (viool), Marleen Wester (viool), Marie-Louise de Jong (altviool) en David Faber (cello) en is een van de meest toonaangevende strijkkwartetten van dit moment.

Het Dudok Quartet vertelt zijn muzikale verhalen over de hele wereld en die laten daar zonder uitzondering een onuitwisbare indruk achter. Het kwartet geeft een concert in de Vermaning aan de Westzijde 82 in Zaandam. De organisatie van het concert is in handen van Nieuwe Huys Concerten.

Genieten van klassiek

Het doel van Nieuwe Huys Concerten is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van klassieke muziek. In de programmering wordt altijd gezocht naar musici en werken die samen de juiste chemie hebben om de emotie van de muziek maximaal over te kunnen brengen aan het publiek. Om zoveel mogelijk mensen te toegang te geven tot deze concerten zorgt Nieuwe Huys Concerten voor een toegankelijke locatie, een laagdrempelige sfeer en een flexibele toegangsprijs. Bezoekers mogen achteraf zelf bepalen wat ze het waard vinden.

Het Dudok Quartet speelt 15 juni werken van Haydn (op. 20 nr.1), Sjostakovitsj (nr. 8 op. 110) en Beethoven (nr. 13 op. 130). Aanvang 20.15 uur. Kaarten kunnen kosteloos worden gereserveerd. Meer informatie: www.nieuwehuysconcerten.nl

Sport- en Speldag Winkelcentrum De Saen

Kom ook in beweging tijdens de Sport- en Speldag! (Foto: Emil de Jong)

ASSENDELFT - Winkelcentrum De Saen houdt zaterdag 6 juli een Sport- en Speldag voor kinderen van 12.00 tot 17.00 uur. Kinderen kunnen gratis deelnemen aan dit evenement en verschillende soorten sporten proberen. Bij de kraam van de winkeliersvereniging kunnen de kinderen een activiteitenkaart ophalen. Bij deelname aan de verschillende sporten kunnen ze de kaart laten afvinken. Bij deelname aan minimaal vier sporten krijgen de kinderen een flesje water, vers fruit en een medaille.

De volgende verenigingen doen definitief mee aan dit evenement:

- Lycurgus met het onderdeel sprinten. Start in de officiële startblokken en een sprint met een afstand van circa veertig meter.

- Krav Maga Saenstreek. Krav Maga is een zelfverdedigingsmethode die ontstaan is in Israël. Ze geven een demonstratie.

- De Artistic Skating Academy focust zich op zowel recreatief kunstrolschaatsen als de wedstrijdsport. Kinderen kunnen kijken naar het rolschaatsen maar ook actief meedoen.

- Manege Mulder is aanwezig met twee pony's. Kinderen kunnen kennismaken met het paardrijden.

- Badmintonvereniging Swish komt met de kinderen badmintonnen.

- Judovereniging Cees Hoebeke zal actief met de kinderen bezig zijn op de judomat.

Ook meedoen?

De organisatie is nog op zoek naar meer verenigingen die mee willen doen. Opgeven kan door een mail te sturen naar info@lotusevents.nl of te bellen naar Dorine Kat-Stronck van Lotus Events (075-7720039). Ook verenigingen die sporten aanbieden voor volwassenen, zoals schaken/dammen, jeu de boules, wandelen, tennis en kanovaren, zijn van harte welkom. Bij het evenemententerrein en het plein van het winkelcentrum is vaarwater aanwezig voor de watersporten.

Parkfestival in Agathepark

Onderling Genoegen presenteert elk jaar het Parkfestival in het Agathepark. (Foto: aangeleverd)

KROMMENIE - Het wordt zondagmiddag 30 juni weer genieten geblazen tijdens het parkfestival dat Onderling Genoegen elk jaar organiseert als afsluiting van het seizoen. Een middag vol muziek in de muziektent van het Agathepark in Krommenie.

Bezoekers kunnen deze middag luisteren naar een mix van harmonie-, fanfare- en brassbandorkesten. Achtereenvolgens treden op: Opleidingsorkest Onderling Genoegen, Brassband Eengezindheid Wormer, Saens Harmonie Orkest, Zaandijks Fanfare Corps, Brassband Kunst naar Kracht en Fanfare Orkest Onderling Genoegen.

Het parkfestival begint om 12.30 uur en duurt tot circa 17.00 uur. De toegang is gratis.

Leerlingen krijgen begeerd diploma

V.l.n.r. Devinho, Zoë en Enes. (Foto: )

ZAANSTAD - Eindelijk was het dan zover. De eerste groep kinderen die de training 'Leren op het VO' heeft gevolgd, mocht het felbegeerde certificaat in ontvangst nemen.

Van boven naar beneden (v.l.n.r.) Jaden, Kaël, Lara, Evi, Juf Monique, Denise, Melvin en Jamie. (Foto: aangeleverd)

Ook volgend schooljaar gaat training 'Leren leren op het VO'weer van start

Juf Monique Brussel van Koala Educatie is zo trots als een pauw. "De kinderen hebben enorm hard gewerkt de afgelopen weken', vertelt ze: 'Om zich goed voor te bereiden op de overgang naar havo/vwo hebben de kinderen tijdens de 6-weekse training geleerd hoe ze hun huiswerk moeten plannen en organiseren en hoe ze het beste kunnen leren voor toetsen.

Elke week toets

En: "We hebben geoefend met het maken van mindmaps, planningen en teksten leren. Elke week stond er een toets op het programma, zodat de kinderen alvast wat konden wennen aan regelmatig huiswerk maken en leren."

Jamie vond vooral de tips die Monique gaf om een goede planning te maken handig. Evi vindt het fijn dat ze nu weet hoe ze een goede mindmap moet maken.

Brein en pubertijd

De kinderen hebben daarnaast ook veel geleerd over de werking van hun brein en de pubertijd. Maar niet alleen de kinderen hebben veel geleerd. Ook de ouders hebben in de ouderbijeenkomst informatie gekregen over hoe leren werkt en hoe ze hun kind het beste kunnen begeleiden.

De ouders van Lara vonden de avond enorm leerzaam. De moeder van Kael vond vooral de theorie over mindset echt een eyeopener.

Ook volgend schooljaar gaat de training op verschillende scholen in Zaanstad weer van start in april.


Atriumconcert 'Rondom borreltijd'

(Foto: aangeleverd)

OOSTZAAN, Op zondag 23 juni verzorgt het Bel Canto seniorenkoor in samenwerking met het Bel Canto operettekoor een concert in het Atrium van de Kunstgreep: "Rondom Borreltijd".

Vanaf 15.00 uur tot 17.30 uur bent u van harte welkom om te komen luisteren naar diverse prachtige liederen onder het genot van een drankje. De toegang is gratis.

Zet ook alvast zondag 29 september in de agenda, want dan brengen het Bel Canto popkoor en het Bel Canto musicalkoor het concert "Rondom Borreltijd".

Gratis cursus assertiviteit

ZAANDAM - Indigo Noord-Holland organiseert in Zaandam een cursus gericht op het aanleren van meer assertief gedrag. Grenzen aangeven, nee zeggen, steun durven vragen; dit alles vraagt om assertief gedrag. Mensen bij wie assertief reageren niet vanzelf gaat, voelen zich vaker schuldig, minderwaardig of somber. Dat levert ze onnodig veel spanning en stress op. De training start donderdag 13 juni en is van 12.30 tot 14.30 uur. De cursus duurt vijf weken. De locatie is Westzijde 120, Zaandam. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden.

Belangstellenden kunnen zich opgeven via secretariaatindigo@indigonoordholland.nl of 088-3571100.