Contact

22 mei 2019

Contact 22 mei 2019


Mindfulness

EGMOND-BINNEN - In het Woensdagochtend Café van 29 mei komt Reina Jordens van Praktijk voor Levenskunst een workshop geven over mindfulness. Bij stress, spanning of gepieker helpt de kracht van mindfulness. De grote vraag luidt: wat is mindfulness eigenlijk? Ontdek en ervaar het zelf tijdens workshop. Iedereen is woensdag 29 mei van 10.30 tot 12.00 uur van harte welkom in dorpshuis De Schulp, Visweg 45 in Egmond-Binnen. De koffie en thee kost slechts een euro en de lezing is gratis.

Bunkerdag

EGMOND AAN ZEE - Zaterdag 25 mei van 10.00 tot 17.00 uur is het Bunkerdag. Langs de kust van Nederland zijn nog veel sporen te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De bunkers, gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall, springen het meest in het oog. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor het publiek, maar geopend op Bunkerdag. Tickets bij Bunkermuseum Jansje Schong.

Stoom-en oldtimerfestival

(Foto: aangeleverd)

BERGEN - Voor de vierde keer wordt het tweejaarlijkse Stoom- en Oldtimerfestival gehouden aan de Kogendijk 105 in Bergen.

Zondag 26 mei zijn vanaf 09.30 uur jong en oud welkom op dit unieke festival, waar meerdere werkende stoommachines, oldtimers, auto's, vrachtwagens, motoren, tractoren en bromfietsen te bewonderen zijn. Ook worden er diverse oude ambachten uitgeoefend. Om 09.30 uur zal burgemeester mevrouw Hafkamp het festival officieel openen.

(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Tot 17.00 uur kan het festivalterrein worden bezocht, waar gedurende de dag ook live muziek te horen zal zijn. De entree is zes euro, kinderen tot en met 10 mogen gratis naar binnen. De opbrengst van het geheel wordt besteed aan de verdere restauratie van de Stofzuiger, de bus die vanaf 1947 tot 1971 in Bergen en omstreken dienst deed voor de NHADO. Zoals het er nu naar uit ziet, zal de Stofzuiger op het volgende festival (in mei 2021) klaar zijn en in volle glorie op het terrein Kogendijk 105 te bewonderen zijn. Meer weten: www.langsdebellolijn.nl.

Jubileumfeest Egmondia

Egmondia viert een jubileumfeest. Foto: archief Rodi Media

EGMOND AAN ZEE - Voetbalvereniging Egmondia bestaat tachtig jaar. Dat wordt gevierd met onder meer een feestavond op 31 mei en een familiedag op 1 juni.

Feestavond en familiedag

Het jubileum begint vrijdag om 18.00 uur met spareribs eten. Aanmelden kan bij Roy Twisk, Daan Groot of een e-mail te sturen naar evenementen@egmondia.com. Opgeven voor 26 mei. Kosten bedragen 16,50 euro per persoon. Ook kan men die avond meedoen aan een sportquiz en de dag wordt afgesloten met een feestavond met dj Jeroen.

Familiedag

Doe ook de volgende dag mee met de familiedag. Op het sportterrein staat een springkussen en de kinderen kunnen zich laten schminken. De dag wordt feestelijk afgerond met een live band. Wie dat is? Kom een kijkje nemen! Aanmelden voor deze dag kan op bovenstaand e-mailadres. Let op! Ook voor 26 mei opgeven. Teams die mee willen doen met de familiedag moeten uit minimaal zeven personen bestaan en de kosten bedragen 5 euro per persoon.

De organisatie verwelkomt bezoekers op het sportcomplex aan Sportlaan 5 in Egmond aan Zee.

Nederlands verbeteren in Open Leercentrum

BERGEN - In de bibliotheek van Bergen is elke donderdag het Open Leercentrum (OLC). Daar kan iedereen komen die zijn of haar Nederlands wil verbeteren. Men kan ook vragen stellen over lezen, schrijven, rekenen of de computer. Dat kan zonder afspraak. De toegang is gratis. Iedereen is welkom, ook niet-leden van de bibliotheek.

Deelnemers krijgen deskundige hulp en tips of begeleiding bij huiswerk. Zij kunnen de taal oefenen op de computer. In de bibliotheek zijn materialen en computers beschikbaar, maar men kan ook eigen boeken of huiswerk meenemen. Er is geen vast programma. Aanmelden is niet nodig en meedoen is gratis.

Wees welkom en loop vrijblijvend eens binnen bij OLC in de bibliotheek, Dreef 1 in Bergen. Dat kan elke donderdag van 13.00 tot 15.00 uur. Het OLC is een samenwerking van Taalhuis Bergen en ROC Kop van Noord-Holland.

Kijk voor meer taalactiviteiten op www.bibliotheekkennemerwaard.nl/taalhuis.

Vuurtoren van de week

Table Cape. (Foto: Rob Prins)

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Australische vuurtoren Table Cape.

Tekst: Frits van Eck

Abel Janszoon Tasman, in 1603 geboren in Lutjegast was een ontdekkingsreiziger in dienst van de VOC. Volgens de normen van vandaag beide niet onomstreden. Tijdens zijn reizen tussen 1642 en 1644 ontdekte Tasman Tasmanië (24 november 1642), Nieuw Zeeland en Tongatapu. We vinden Tasmanië 240 kilometer ten zuidoosten van Australië. De vuurtoren Table Cape staat aan de noordkant van het eiland.

Stranding

Na de stranding van de Emma Prescott in 1867 en die van de Orson in 1884 werd besloten een vuurtoren te bouwen. Op 1 augustus 1888 was zijn licht voor het eerst te zien. Hij werd ontworpen door Huckson en Hutchinson uit Hobart. De bouw had nogal wat vertraging door bakstenen van onvoldoende kwaliteit uit de oven van het nabijgelegen stadje Nurbie. Deze ronde, stenen vuurtoren is 25 meter hoog en heeft een lichthoogte van 180 meter. De diameter aan de voet is 8,5 meter.

Rode flitsen

Het licht geeft om de 10 seconden twee witte en rode flitsen. De rode flitsen worden weergegeven in oost en west, wat wijst op ondiep water dichtbij de kust. In1926 werden de huizen van de bewakers gesloopt. In 1979 werd de vuurtoren gerenoveerd en de lantaarn herbouwd.

Noordkust

Deze historische vuurtoren is een bekende bezienswaardigheid aan de noordkust van Tasmanië. Hij staat zo hoog dat het licht soms wordt afgeschermd door lage bewolking. Gelegen op de kaap ongeveer 8 km ten noorden van Wynyard. Je kunt hem bereiken via een onverharde weg.

Coördinaten: 40° 57' 2" Z - 145° 43' 31" O

Kunstmarkt op Boulevard Noord

Volop kunst in Egmond. (Foto: Adobe Stock)

EGMOND AAN ZEE - De eerste van vier kunstmarkten wordt zondag 26 mei gehouden in Egmond aan Zee. Iedereen is welkom van 10.00 tot 17.00 uur. Kunstenaars uit het hele land, maar ook lokale artiesten, presenteren hun kunst.

Wat is er te vinden op de markt? Schilderijen in alle kleuren en maten, abstract, modern, traditioneel, maar ook zwart/wit, pentekeningen, sieraden van goud, zilver en titanium, keramiek in alle vormen en maten, textiele werkvormen en bronzen beelden ontbreken zeker niet op dit evenement. De kunstenaars staan zelf bij hun kraam zodat bezoekers in discussie kunnen gaan waarom en hoe ze het kunstwerk maakten. Tevens demonstreren diverse artiesten hoe het proces in zijn werk gaat. Wees welkom voor de markt, de omgeving, en mogelijk een terrasje. Voor overige informatie, bel 06-21271563.

Korenfestival en meer bij De Oude Keuken

Feestelijk programma bij Oude Keuken. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Het zijn drukke weken voor De Oude Keuken met zondag 26 mei het Castricumse korenfestival, een week later de Kunstfietsroute (zaterdag en zondag met live muziek) en zondag 9 juni viert de Oude Keuken het vijfjarig bestaan.

Bezoekers genieten aanstaande zondag vanaf 12.30 uur van achtereenvolgens: het Kapiteinskoor, de Skumkoppen, de Limbeats, Cantare, sWing, Vocal Touch, Nortada, de Vrolijke noot en om 16.30 uur sluit AGOK (Het Amsterdamse Gouwe Ouwe Koor) het programma af. De diversiteit in koren is groot: pop, wereldmuziek, shanty, smartlappen en ook puur Hollands en optredens op meerdere locaties. Vervoer per fiets wordt aangeraden. Na afloop kunnen belangstellenden lekker blijven eten. Zie www.deoudekeuken.net voor de nieuwe menukaart.

KWF-collecteteam zoekt versterking

KWF zoekt vrijwilligers in Egmond aan Zee. (Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN ZEE - Alleen al in Egmond krijgen elk jaar 79 mensen de diagnose kanker. Daarom is het zo belangrijk dat collectanten al zeventig jaar geld ophalen voor KWF. Het KWF-collecteteam van Egmond aan Zee zoekt organisatoren die van deze jubileumeditie een succes willen maken.

Als vrijwilliger ben je als het ware een aambassadeur van KWF Kankerbestrijding

In de eerste week van september komen er 61 vrijwilligers in Egmond in actie. Zij collecteren huis-aan-huis en op straat voor de bestrijding van kanker. Vorig jaar haalden zij in Egmond aan Zee 3.200 euro op. Dit jaar vindt de KWF-collecteweek van 1 tot en met 7 september plaats. De zeventigste collecte wordt extra bijzonder. Wel zijn er één of meerdere coördinatoren nodig om de collecte in Egmond aan Zee weer te organiseren.

Elk jaar krijgen 79 mensen de diagnose kanker in Egmond

Ambassadeur

Het KWF-team in Egmond organiseert niet alleen de collecteweek, maar zet zich het hele jaar door in om de kankerbestrijding onder de aandacht te brengen. Anouk de Leeuw, relatiemanager bij KWF: "Als vrijwilliger ben je als het ware een ambassadeur van KWF Kankerbestrijding en zorg je ervoor dat mensen weten waarom onderzoek belangrijk is. In een paar uurtjes draag je direct, in je eigen gemeente, bij aan de kankerbestrijding."

In een paar uurtjes draag je direct, in je eigen gemeente, bij aan de kankerbestrijding

Progressie

Sinds de oprichting van KWF in 1949 is de vijfjaarsoverleving van patiënten van 25% gestegen naar 64%. "Dat is natuurlijk geweldig", zegt De Leeuw, "maar we zijn er nog niet. Elk jaar overlijden er nog altijd 45.000 mensen aan kanker." Wie wil als coördinator bijdragen aan het KWF-collecteteam van Egmond aan Zee? Uiteraard met ondersteuning vanuit het hoofdkantoor. Neem voor meer informatie of aanmelden contact op met Anouk de Leeuw via tel. 06-22510074 of aleeuw@kwf.nl.

Pareltjes zoeken op gezellige rommelmarkt Egmond-Binnen

De opbrengst van de rommelmarkt komt ook ten goede aan de jeugdleden van muziekvereniging Eensgezindheid. (Foto: aangeleverd)

EGMOND-BINNEN - Muziekvereniging Eensgezindheid uit Egmond-Binnen houdt zaterdag 25 mei voor de 49e keer haar jaarlijkse grote rommelmarkt. Niet zomaar een markt waar liefhebbers tweedehands spullen kopen, nee, soms kan men voor een paar euro iets moois scoren. Het kan zomaar iets waar iemand al jaren naar op zoek is. Het is een markt voor mensen die de tijd hebben en van snuffelen houden.

Uitgestalde spullen zijn door leden opgehaald bij mensen

Met gemak is de bezoeker een paar uur zoet op het 2.500 vierkante meter grote kerkplein, dat door de leden van de muziekvereniging en tal van vrijwilligers met koopwaar is volgezet. Iedereen is vanaf 09.00 uur welkom en dan vinden kleding, schoeisel, radio- en tv-apparatuur, computerspullen, tuingereedschap, sanitaire spullen, meubilair, gereedschappen, antieke spullen, curiosa, glas- en aardewerk, potten, pannen, fietsen, boeken, lampen, elektrische apparatuur, speelgoed en elpees hun weg naar een nieuwe eigenaar.

Spontaan

De spullen die op het plein worden uitgestald zijn door de leden opgehaald bij mensen die deze spontaan beschikbaar stelden. Alles ligt op soort gesorteerd op de daarvoor bestemde kramen. Voor een snuffelaar is deze markt de ideale plaats om te zoeken naar iets dat valt onder een van de categorieën: leuk, handig, waardevol, praktisch, aanvullend, vervangend of 'dat had ik altijd al willen hebben'. Als speciale service worden de gekochte grote spullen tegen een geringe vergoeding thuisbezorgd in de regio Haarlem - Den Helder.

Pannenkoeken, broodjes, koffie en soep

Wie trek krijgt van al het gesnuffel of een oude bekende tegenkomt en even wilt praten, kan terecht in het midden van de markt. Daar worden de hele dag pannenkoeken gebakken en verkocht. Maar broodjes, koffie, limonade en soep zijn ook te verkrijgen. Kinderen kunnen meedoen met behendigheidsspelletjes; zijn ze net zo handig met een hamer en een houten blokje als in een game op hun telefoon? Soms gaat er voor de kinderen een hele nieuwe/oude wereld open. En dan is er altijd nog het rad van avontuur. Maak kans op leuke prijzen.

Dubbel plezier

Maar alle bezoekers kopen niet alleen iets moois voor zichzelf, ook een stukje plezier voor de groeiende stroom jeugdleden van het orkest, voor wie een mooi instrument gekocht kan worden. Dubbel plezier dus.

De grote rommelmarkt op het Kerkplein wordt gehouden tot 14.00 uur.

Samen afvalruimen langs kust

(Foto: Lize Kraan)

EGMOND AAN ZEE - Stichting De Noordzee ruimt de hele Noordzeekust op . Van 1 tot en met 15 augustus staat de Boskalis Beach Cleanup Tour in teken van wegwerpplastic.

Helpt u mee?

(Foto: Stichting de Noordzee)
(Foto: Mart Smit)

Samen met duizenden vrijwilligers ruimt Stichting De Noordzee van 1 tot en met 15 augustus 2019 zoveel mogelijk afval op van de Nederlandse stranden. Tijdens de zevende editie van deze landelijke schoonmaakactie - de Boskalis Beach Cleanup Tour - staat wegwerpplastic centraal. De tour start op 1 augustus: in het noorden op Schiermonnikoog en in het zuiden in Cadzand. Na twee weken afvalruimen komen de groepen op 15 augustus samen in Zandvoort. Tijdens de feestelijke afsluiting worden de resultaten zoals het aantal kilo's afval en bijzondere vondsten bekendgemaakt.

Focus

Dit jaar ligt de focus op wegwerpplastic, vertelt Ewout van Galen, programmaleider Schone Zee bij Stichting De Noordzee: Stichting De Noordzee doet al jaren officieel strandafvalonderzoek. Daaruit blijkt dat een groot deel van het afval op onze stranden wegwerpplastic is, zoals snoepverpakkingen, doppen en rietjes. Tijdens alle 31 etappes zamelen we daarom rietjes en wegwerpbestek apart in. Het verzamelen van deze data helpt ons het afvalprobleem bij de bron aan te pakken.''

Dit jaar ligt de focus op wegwerpplastic

Samen het strand op

Stichting De Noordzee vraagt met duizenden vrijwilligers aandacht voor vervuiling van strand en zee. Vogels, vissen en zeezoogdieren zien het plastic aan voor voedsel of raken erin verstrikt, licht Ewout toe. Gelukkig popelen steeds meer mensen om hun handen uit de mouwen te steken voor een schone zee. Vorig jaar vroeg Stichting De Noordzee tijdens de jaarlijkse strandopruimactie aandacht voor ballonnenvervuiling op het strand. Inmiddels heeft 55% van de gemeenten ontmoedigingsbeleid of een verbod op ballonoplatingen.

Programmaleider Ewout van Galen: ''Vogels, vissen en zeezoogdieren zien het plastic aan voor voedsel of raken erin verstrikt''

Inschrijven

De inschrijvingen voor de Boskalis Beach Cleanup Tour 2019 zijn geopend. Aanmelden kan via beachcleanuptour.nl. Schrijf je snel in, want vol is vol.

Over Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en is dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: Ruimte voor natuur, Schone zee, Duurzaam voedsel en Natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werkt de organisatie aan een schone en gezonde Noordzee. De jaarlijkse landelijke strandschoonmaakactie, de Boskalis Beach Cleanup Tour, is mogelijk dankzij de steun van de hoofdsponsor en partners. Sinds de eerste editie in 2013 is er dankzij de hulp van 11.889 vrijwilligers in totaal 83.518 kilo afval, meer dan 12.000 volle vuilniszakken, van de Nederlandse stranden gehaald.

Meer weten: noordzee.nl

Stichting Welzijn zoekt vrijwilligers voor boodschappenservice

REGIO - Voor de boodschappenservice is Stichting Welzijn Bergen op zoek naar vrijwilligers in Bergen, de Egmonden en Schoorl.

Deze service is bedoeld voor mensen die wegens omstandigheden niet in staat zijn om boodschappen te doen.

Aanmelden

De vrijwilligers van de boodschappenservice gaan samen boodschappen doen. Uiteraard worden eventuele onkosten vergoed. Wie zich betrokken voelt en het leuk vindt op deze manier praktische invulling te geven aan deze zorgvraag, kan zich aanmelden bij Stichting Welzijn Bergen, Binnenhof 9 in Bergen, tel. 072-5821450 of e.schumacher@welzijnbergen.nl.

Gebruik maken van de service

Niet in staat om zelf boodschappen te doen? Geen nood. Gebruik maken van deze service? Dat kan als abonnee van WonenPlus. Dit is telefonisch te regelen via consulente Carla Klok, 072-5095267 maandag tot en met donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur. Stichting Welzijn Bergen werkt volgens de principes van 'welzijn nieuwe stijl'. Inwoners worden geholpen zelf de regie (terug) te nemen over hun dagelijks leven.

Meer weten: welzijnbergen.nl.

Juicy Organism+ in Hoeve Overslot

Een schilderij van de hand van Frits de Nooijer. (Foto: Gary Melchers)

EGMOND AAN DE HOEF- In Museum/galerie Hoeve Overslot wordt zaterdag 25 mei om 16.00 uur een expositie van Frits de Nooijer geopend. Hij woont sinds 1972 in Egmond. Zondag 26 mei is een optreden van Juicy Organism+.

De Nooijers gaf zomers les op camping Le Paradis in de Dordogne en later ook in de Tsjechische Republiek. De kunstenaar werkt op locatie in binnen- en buitenland, ook was zijn werk daar te bewonderen. Deze expositie is te zien tot en met zondag 28 juli in de museumhoeve, waar verder nog een Wunderkammer of rariteitenkabinet met diverse fantastische verzamelingen met bodemvondsten uit de ijstijd, etnografica en naturalia te zien is.

Line-up

Hoeve Overslot presenteert zondag 26 mei een optreden van Juicy Organism+. De line-up in dit optreden bestaat uit tenor-sopraansaxofonist Dick Remelink, drummer Dirkjan de Koning, Hammond-organist Jurriaan Leijen en gitarist Simon Swinkels. Het repertoire bestaat uit 'soft tone ballads', 'medium swing tunes', blues en jazz-funk uit het minder abstracte en bekende jazz-idioom. Naast de invloeden van en geïnspireerd op stijlinterpretaties van jazz-organisten als Jimmy Smith, Eddy Buster en saxofonisten als Gene Amons en Ben Webster, is ook de onmiskenbare klankversmelting van voornoemde instrumenten te herkennen uit de legendarische 'Hammond Blue Note Records sound' van weleer. Muziekliefhebbers zijn om 16.15 uur welkom in Museum/galerie Hoeve Overslot, Slotweg 42 in Egmond a/d Hoef. De toegang is gratis.

Meer informatie is te vinden op www.hoeve-overslot.nl of www.juicyorganism.com.

Opening vernieuwde BSO Herenweg

Opening vernieuwde BSO Herenweg. (Foto: aangeleverd)

EGMOND-BINNEN - De Forte BSO bij basisschool De Windhoek heeft een nieuwe, grotere ruimte die volledig is aangepast om opvang voor- en na school te bieden aan kinderen van vier tot twaalf jaar. Om dit te vieren wordt de BSO op vrijdag 7 juni vanaf 15.30 uur feestelijk heropend. Heel Egmond is hierbij van harte welkom.

Nu kinderen, ouders en het team gewend zijn aan de nieuwe ruimte, is het tijd voor een gezellig feestje! Op vrijdagmiddag 7 juni is iedereen van 15.30 uur tot 18.00 uur welkom voor de heropening van de BSO aan de Herenweg 72c. Tijdens dit feestje zijn er natuurlijk leuke activiteiten en kunnen alle kinderen van Egmond lekker springen op het springkussen, zich laten schminken, creatief bezig zijn bij een knutselactiviteit en smikkelen van een gezonde traktatie. Sinds de meivakantie hebben de BSO kinderen een nieuwe, opgeknapte en supercoole grote ruimte. In deze ruimte kunnen ze een potje spelen op de voetbaltafel of even ontspannen op de grote loungebanken. Ook kunnen ze zich culinair uitleven bij het kindvriendelijke kookeiland, of lekker spelen in de poppenhoek. Buiten kan er eindeloos worden gespeeld op het eigen plein en in de eigen speeltuin, die dit jaar ook nog worden opgeknapt. Naast alle vaste activiteiten biedt de BSO ook nog eens een heel programma aan workshops en uitjes, waarbij er voor elk wat wils te vinden is.

BSO Herenweg werkt samen met obs de Windhoek. Praktische zaken, zoals studiedagen en opvangtijden, zijn op elkaar afgestemd, zodat onderwijs en kinderopvang beter op elkaar aansluiten. De BSO vangt kinderen op van obs De Windhoek, maar ook kinderen van andere scholen in Egmond Binnen en Egmond aan Zee zijn welkom. Bij BSO Herenweg zijn nog enkele plaatsen vrij. Meer informatie via www.fortekinderopvang.nl en 0251-658058.

Samba Salad podium op voor schoolkinderen

Samba Salad: een zeer onalledaags muzikaal gezelschap. (Foto: Jan Willem Groen)

REGIO - Podium Victorie in Alkmaar opent de komende twee weken voor het eerst haar deuren voor een voor hen zeer onalledaagse doelgroep. Ruim vierduizend kinderen uit Alkmaar en Bergen mogen genieten van een serie pretconcerten van muziektheatergezelschap Samba Salad, ter ere van hun veertigjarig bestaan. Bijna dertig scholen stappen op de fiets om een uurtje 'uit hun dak' te gaan, met in de grote zaal concerten voor de bovenbouw en voor de onderbouw in de kleine zaal.

Nooit eerder betraden zoveel kinderen het nieuwe poppodium aan de Pettemerstraat. Samba Salad vierde eerder dit jaar haar jubileum in Amsterdamse poptempel Paradiso, Podium Victorie en poppodium de Duycker met publieke concerten. Omdat het jubileum het hele jaar gevierd wordt en iedereen daarvan mag meegenieten, zijn alle scholen in de omgeving van Bergen en Alkmaar uitgenodigd voor dit feestje.

Festivalcultuur

De muzikale grondleggers van het gezelschap - Herman, Rita en Maya - vonden het hoog tijd voor dat kinderen het poppodium ontdekken. "Het is voor veel scholen veel voorkomend dat ze met de klassen naar theatervoorstellingen gaan in het theater. Maar waarom eigenlijk niet naar een popzaal?", aldus Herman. "Victorie is één van de mooiste poppodia van het land, bedoeld voor iedereen. De kinderen van nu groeien op met een festivalcultuur, inmiddels zijn er steeds meer familievriendelijke festivals", vult Maya aan. "Een artiest zien schitteren op een echt podium met professioneel licht en geluid, dat vergeet je nooit meer."

Onalledaags

Samba Salad schotelt 'onalledaagse muziek' voor als samba, salsa, calypso, jazz, flamenco en afrobeat met daarop Nederlandse teksten over herkenbare thema's voor kinderen. Rita: "Onze missie is altijd geweest om de muzikale horizon te verbreden van kinderen. Dat doen we met onze muziek waar inmiddels meerdere generaties kinderen van hebben mogen genieten. Daarnaast organiseren we sinds drie jaar ook het KinderMuziekFestival, daarmee bereiken we nog meer kinderen. We zijn niet de enige die zich met zoveel liefde inzetten voor dit doel, er zijn gelukkig steeds meer muzikanten die goede muziek maken voor kinderen. Muziek voor kinderen hoeft beslist niet kinderachtig te zijn."

Nieuwe ervaring rijker

De concerten van Samba Salad in Podium Victorie zijn besloten. De scholen in de regio hebben zich in groten getale ingeschreven. Herman: "Dat waren er meer dan we hadden verwacht. We kijken ernaar uit alle kinderen én hun begeleiders een mooie nieuwe ervaring rijker te maken."

Meer weten over Samba Salad en de activiteiten rond het jubileum? Kijk op www.sambasalad.nl.

Zeldzaam exemplaar

Willem Beemsterboer trof dit prachtige exemplaar van de bruine korenbout aan in zijn tuin. (Foto: Willem Beemsterboer)

BERGEN - "Zaterdagmiddag in onze tuin zat deze schitterende libelle op de knop van de rododendron", vertelt Bergenaar Willem Beemsterboer. "Volgens de informatie van de Vlinderstichting is het een bruine korenbout. Tot 2004 stond deze libelle nog op de rode lijst als kwetsbaar. In onze regio komt hij niet veel voor, wel meer in de laagveengebieden. Geweldig om zo'n prachtig insect in je naaste omgeving te zien, terwijl alarmbellen klinken over de achteruitgang van de insecten in zijn algemeenheid. Heel bijzonder!"

Workshops, demonstraties en rondleidingen bij gezondheidsbeurs

(Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Hortus Alkmaar organiseert zondag 9 juni een gezondheidsbeurs.

(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)

Coaches en therapeuten geven uitleg over hun werk, er zijn workshops, lezingen, proefbehandelingen, demonstraties en rondleidingen en er zijn kraampjes met gezonde en lekkere producten. Op de informatiemarkt wordt tekst en uitleg gegeven over diverse soorten massage, ademhaling, kruiden, voetreflex, shiatzu en vele andere therapieën. In het bezoekerscentrum is het mogelijk lezingen en workshops te volgen over onder andere bijenproducten, de kracht van adem, etherische oliën, pilates en yoga. In de tuin worden rondleidingen gegeven. Bij de verkoopstands is onder andere kruidenzalf, essentiële oliën, honing, stevia en zeewierproducten te vinden. Kinderen kunnen een speurtocht doen door de tuin. Bezoekers betalen de normale entree (volwassenen € 5,- per persoon en kinderen van 8 tot en met 15 jaar € 2,50). Aan de workshops, lezingen en rondleidingen zijn geen extra kosten verbonden. Voor proefbehandelingen wordt een kleine vergoeding gevraagd. De Hortus is te vinden aan de Berenkoog 37, Alkmaar. Kijk voor het complete programma op: www.hortusalkmaar.nl.

Adempauze kinderen Armenië

Kinderen in Armenië hebben af en toe een adempauze nodig van de werkelijkheid. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Buiten de grote vakantie om op vakantie gaan, begint voor de Nederlandse kinderen meer een gewoonte dan een uitzondering te worden. Wat een schril contrast met de kinderen in Armenië. Vakantie betekent voor hen meehelpen de kost te verdienen in plaats van spelen en lol maken.

Voor deze kinderen is een adempauze hard nodig. Mensenkinderen zorgt ervoor dat juist deze kids op zomerkamp kunnen gaan. Even ver weg van de zorgen waar ze dag in dag uit thuis mee moeten leven. Ze hebben een fantastische tijd en krijgen weer voldoende energie om verder te gaan.

Drie weken zomervakantie, vroeger de standaard, is niet meer van deze tijd. De kinderen zijn in het voor- en najaar soms een weekje vrij van school dus, gaan 'we er even tussen uit'. Een weekje op een vakantiepark in eigen land of een vakantie naar de zon, buiten de grote vakantie om, begint voor Nederlandse kinderen meer een gewoonte te worden. Leeftijdsgenootjes in Armenië groeien noodgedwongen op in extreme armoede. Vooral de kinderen uit eenoudergezinnen hebben het zwaar. Een thuis waar zij vrij en onbezorgd kunnen opgroeien en ontwikkelen is er niet. Vakantie betekent voor deze hen de handen uit de mouwen steken in plaats van spelen en lol maken. Vakantie betekent: op jongere broertjes en zusjes passen. Of als ze groot genoeg zijn de hele dag meehelpen op het land. In de grote stad worden de kids gedwongen klusjes uit te voeren zoals statiegeldflessen zoeken en inleveren of sommigen worden op straat gestuurd om te bedelen. Er gaat geen dag voorbij of ze worden geconfronteerd met de zorgen die de armoede met zich meebrengt. Voor deze kinderen is een adempauze hard nodig.

Zomerkamp

Mensenkinderen trekt zich het lot aan en zorgt ervoor dat juist deze kinderen op zomerkamp kunnen gaan. Even weg van de zorgen waar ze dag in dag uit thuis mee moeten leven. Op het zomerkamp is tijd voor sport en spel, voor muziek en dans, voor de broodnodige ontspanning. De jeugd krijgt alle aandacht en heel belangrijk er is een luisterend oor zodat kinderen hun verhaal kunnen vertellen. Het zomerkamp zorgt voor een adempauze. Het lucht op. Natuurlijk is er ook de vitamine rijke maaltijd die elke dag op tafel staat. Deelnemers hebben een fantastische tijd. Eenmaal thuis kunnen ze nagenieten en hebben ze weer energie om verder te gaan.

Mensenkinderen is bewogen met de allerarmsten in Albanië, Armenië, Moldavië en Bulgarije en wil hulp bieden door Nederlanders bewust te maken van de grote nood van deze mensen en zorgen dat zij betrokken raken bij het werk van de stichting. Wanneer mensen in plotselinge nood terecht komen, zet Mensenkinderen alles in het werk om in de noodzakelijke basisbehoeften te voorzien zoals voedsel, een gezonde en veilige plek om te wonen, warmte en kleding.

Maaien met aandacht voor biodiversiteit

Met maaien houdt het HHNK mee rekening met de biodiversiteit. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) voert vanaf dit jaar een nieuw beleid voor het maaien van wegbermen, dijken en gazons. Waar mogelijk houdt het waterschap nog meer rekening met het behoud van biodiversiteit. De veranderingen van het beleid komen voort uit de nieuwe 'Gedragscode wet natuurbescherming voor waterschappen'.

Voorheen werden de wegbermen en dijken twee à drie keer per jaar gemaaid voor de verkeers- en waterveiligheid (stevige dijken). Nu houdt het waterschap nog meer rekening met flora en fauna door per locatie de maaistrategie te bepalen.

Met beleid

Op locaties met broedende vogels en/of beschermde soorten maaien de medewerkers bij voorkeur buiten het broedseizoen (15 maart tot 15 juli). Waar het maaien vanwege de verkeers- of waterveiligheid noodzakelijk is, laten ze tijdens het broedseizoen tenminste de helft van de vegetatie staan. Vogels, amfibieën, reptielen, vlinders en andere diersoorten vestigen zich dan in de overgebleven vegetatie. Ook inspecteren de medewerkers vooraf de dijken om vast te stellen of er broedende vogels zijn. Aanwezige nesten worden voor het maaien gemarkeerd en bij het maaien ontzien. Een andere strategie is de vegetatie van bepaalde wegbermen en dijken kort houden aan het begin van het broedseizoen zodat vogels er niet gaan nestelen.

Het maaibeleid voor gazons, smalle bermen en andere intensief gebruikte en beheerde plaatsen blijft hetzelfde. Op die locaties worden maaiwerkzaamheden gedurende het gehele jaar gepland, mits tijdens de werkgang goed wordt gelet op broedende vogels en andere beschermde soorten. Dit geldt ook voor de veiligheidsronde van wegbermen in mei waarbij de eerste 1,5 meter vanaf de weg wordt gemaaid.

Vleermuizen tellen voor beter inzicht in milieu

Misschien vliegt een gewone grootoorvleermuis zoals deze wel in de tuinen in Bergen rond...? (Foto: Kamiel Spoelstra)

REGIO - Na de al bekende nationale tellingen voor vogels, vlinders en bijen is het nu ook de beurt aan een minder bekende tuingast: de vleermuis. Want ook deze soort vliegt in de Nederlandse tuinen! Wie dat wil ontdekken kan zaterdag 25 en zondag 26 mei meedoen aan de allereerste Nationale Vleermuistuintelling. Kijk voor meer informatie op www.tuintelling.nl.

Wat vliegt daar?Van de achttien in Nederland voorkomende soorten vleermuizen is er een aantal regelmatig in onze woonomgeving te zien. Soorten als gewone dwergvleermuis en laatvlieger wonen graag in spouwmuren en onder dakpannen en jagen ook in parken en tuinen. De gewone grootoorvleermuis woont zowel op rustige (oude) zolders als in holle bomen en wie geluk heeft, kan hem in vooral oude tuinen, parken en bossen zien. Er zijn ook soorten, zoals de watervleermuis, die liever in boomholten wonen, maar toch regelmatig vlak boven het wateroppervlak van vijvers in dorpen en steden jagen. De rosse vleermuis is ook zo'n boombewoner, die soms hoog boven een park of tuin op jacht is naar kevers en nachtvlinders.

Nuttige dieren

En die insecten eten ze veel! Een gemiddelde vleermuis eet per nacht zo'n duizend insecten! Daarmee dragen ze bij aan het in toom houden van de aantallen steekmuggen en de voor groente, fruit en tuinplanten schadelijke nachtvlinders en kevers.

Groen + water + donker

Vleermuizen zijn bovendien goede indicatoren voor een duurzame, natuurinclusieve omgeving. Vooral daar waar mensen in hun eigen omgeving genoeg ruimte laten voor natuurlijk groen, waterrijke natuur en een donkere nacht, komen veel vleermuizen voor. Wie 's avonds in de schemering nog graag in de tuin zit, kan 25 en 26 mei de vleermuizen in zijn tuin ontdekken tijdens de eerste Nationale Vleermuistuintelling!

Meedoen

Wie vleermuizen wil zien, kan het best vanaf zonsondergang een uurtje in de tuin gaan zitten. Dat is op 25 en 26 mei vanaf ongeveer 21.40 uur. Om het silhouet van een vliegende vleermuis goed te kunnen zien, is een plekje met vrij zicht op een stuk avondhemel ideaal. Bij voorkeur met ook wat zicht op een boom of struiken.

Zoekkaart

Op Tuintelling.nl kunnen mensen doorgeven hoeveel vleermuizen ze in of boven hun tuin hebben zien vliegen en welke soort ze denken dat het is. Voor het bepalen van de soort heeft de Zoogdiervereniging een eenvoudig hulpmiddel gemaakt: de Zoekkaart voor de meest voorkomende vleermuizen in Nederland. Met deze zoekkaart kan men op basis van de grootte van de vleermuis en de manier van vliegen zelf ontdekken welk soort of soorten vleermuizen er in de tuin voorkomen.

De zoekkaart is gratis aan te vragen of te downloaden bij de Zoogdiervereniging. Laat ook de vleermuizen meetellen en doe mee met de Nationale Vleermuistelling op 25 en 26 mei 2019!

Vrijwilligers gezocht

Samen boodschappen doen is gezelliger dan alleen. (Foto: archief)

BERGEN - Voor de Boodschappenservice is stichting Welzijn Bergen op zoek naar vrijwilligers in Bergen, Egmond en Schoorl.

Deze service is bedoeld voor mensen die wegens omstandigheden niet in staat zijn om zelf boodschappen te doen. De vrijwilligers van de boodschappenservice doen de boodschappen alleen of samen met de cliënt. Uiteraard worden eventuele onkosten vergoed. Iedereen die zich betrokken voelt en het leuk vindt om op deze manier heel praktisch invulling te geven aan deze zorgvraag kan zich aanmelden bij stichting Welzijn Bergen aan het Binnenhof 9 in Bergen. Bel 072-5821450 of mail naar e.schumacher@welzijnbergen.nl

Open Leercentrum

BERGEN - Moeite met lezen en schrijven? In de bibliotheek van Bergen is elke donderdag het Open Leercentrum (OLC), waar iedereen welkom is die zijn Nederlands wil verbeteren.

Zij kunnen er terecht met al hun vragen over lezen en schrijven, maar ook over rekenen of werken met de computer. Dat kan zonder afspraak. Iedereen is welkom; lid zijn van de bibliotheek is niet nodig.

Oefenen

Bezoekers krijgen deskundige hulp bij alle vragen die ze hebben, en tips of begeleiding bij hun huiswerk. Ze kunnen met de taal oefenen op de computer. In de bibliotheek zijn materialen en computers die gebruikt kunnen worden. Maar eigen boeken of huiswerk meenemen mag ook.

Er is geen vast programma. Aanmelden is niet nodig. Meedoen is gratis.

Loop vrijblijvend binnen bij het OLC, elke donderdag van 13.00 tot 15.00 uur in de bibliotheek in Bergen, Dreef 1.