Groene Hart op zondag

14 april 2019

Groene Hart op zondag 14 april 2019


Diverse kunstenaars tonen werk in kerk

Een kunstwerk van de hand van Marten Alkema: Excuse me Darling. (Foto: aangeleverd)

Hensbroek - De jaarlijkse groepsexpositie Kunst in de Kerk wordt voor de 25e keer gehouden. De organisatie zorgt voor wederom een afwisselende tentoonstelling met een aantal nieuwe kunstenaars! Dit evenement is altijd genieten voor het kunstminnend publiek. De diversiteit van de exposities zorgt ervoor dat het elk jaar weer anders is. Kunst in de Kerk vindt altijd rond de paasdagen plaats, maar dit keer ook het weekend ervoor.

Jubileumexpositie Kunst in de Kerk

Tijdens deze tentoonstelling is voor het publiek veel te zien: bronzen beelden, glasobjecten, sieraden, keramiek en schilderijen in verschillende technieken. Op www.kunstindekerk.com staat al veel informatie, zodat belangstellenden kunnen kijken wat er zoal geëxposeerd gaat worden.

Kunstenaars

Katinka Krijgsman maakt olieverfschilderijen: magisch-realistisch werk vol eigenheid waarin de zee, vrouwen en vissen een fascinerende theatervoorstelling spelen.

Marten Alkema creëert schilderijen: de schilderijen van Marten hebben een eigentijdse stijl, met een balans tussen abstract-expressionisme en CoBrA. Hij werk met acrylverf en spuitbus, aangevuld met diverse technieken en materialen. Ook verwerkt hij karton, stof en niet voor de hand liggende producten in zijn werk.

Wilma Hoebee vormt bronzen beelden: de essentie van Wilma's werk is de natuur, de plek van mens en dier in de natuurlijke orde. Zij weet als geen ander haar vogels en andere dieren hun persoonlijke uitstraling te geven.

Marijke Hessels ontwerpt sieraden: "mijn kunst is om het op waarde te schatten en te verbeelden. Ik ga ermee aan de slag, voeg iets toe of laat iets weg. Zagen, vijlen, scheuren, snijden, boren, schilderen, boetseren en gieten. Zo ontstaan er nieuwe vormen, beelden en voorstellingen met verschillende lagen en een eigen verhaal. Samengebracht in een uniek sieraad of assemblage."

Klaas de Boer maakt keramiek: hij houdt zich bezig met alle facetten van de Keramiek. Draaien, monumentaal werk, Raku en decoreren van aardewerk. Decoreren met de Scraffito techniek. Inspiratiebron is de natuur en oude culturen.

Marian Daems houdt zich ook bezig met keramiek: zij bouwt voertuigen, vaartuigen, mensen en gebouwen uit platen klei. De huid van haar werkstukken is niet glad, maar wordt bewerkt met verschillende soorten klei en structuren. Dit zorgt voor de kenmerkende textuur in haar werk.

Lida Dijkstra-Pastoor ontwerpt glasobjecten): voor Lida is Kunst in de Kerk altijd een thuisexpositie. Als enige vaste exposant en tevens organisator is zij elk jaar aanwezig. Zij toont altijd haar nieuwste glasobjecten tijdens deze expositie.

Openingstijden

Bezoekers zijn van harte welkom bij Kunst in de Kerk: Hensbroeker kerk, kerkweg 2 in Hensbroek. De expositie is te bezichtigen op 13, 14, 20, 21 en 22 april van 12.00 tot 17.00 uur en daarbuiten op telefonische afspraak met Lida Dijkstra, tel. 06-20571436.

Meer informatie is te vinden op www.kunstindekerk.com.

Diamanten bruidspaar

SPIERDIJK - Het echtpaar Snoek-Bakker uit Spierdijk is maandag 8 april 60 jaar getrouwd.

Van harte gefeliciteerd!

Expositie Kinst Kring Obdam

OBDAM - Kunst Kring Obdam (KKO) houdt 21 en 22 april van 11.00 tot 17.00 uur een paasexpositie in het Brakenkerkje, aan de Dorpsstraat in Obdam.

Kom een kijkje nemen om te zien wat de KKO het afgelopen jaar met het thema de KKO duikt in de geschiedenis met diverse kunstuitingen tot stand bracht. De kunstenaars zelf zijn aanwezig en tweede paasdag treedt singer-songwriter Renata Spierdijk op. Enthousiast geworden naar de resultaten? Henny, Carine, Caroline, Nell, Rita, Pieter en Marja verwelkomen belangstellenden graag om hun kunstwerken te bewonderen en geven uitleg over de getoonde werken.

Koeien mogen de wei weer in

De koeien zijn blij dat ze weer de wei in mogen. (Foto: Hanneke de Boer)

AARTSWOUD - Het Rundveemuseum opent zondag 14 april haar deuren voor het komende seizoen. En zoals elk jaar hebben de dieren tijdens de opening de hoofdrol. Zij komen na het startsein om 13.45 uur dansend de stal uit op weg naar de grazige weiden achter het museum. Vanaf 13.00 tot 16.30 uur zijn bezoekers van harte welkom bij deze unieke en vrolijk stemmende gebeurtenis.

De feitelijke opening verricht dr. Martin Scholten vanaf 13.30 uur. Hij staat aan het hoofd van de afdeling Animal Sciences Group van de Universiteit Wageningen en heeft veel kennis op het gebied van waterbeheer, aquacultuur en milieubeheer. Onlangs adviseerde hij de landbouwcommissie van de Tweede Kamer over een circulaire voedselproductie gebaseerd op een kringlooplandbouw. Wellicht iets voor de toekomst?

De bijzondere oud-Nederlandse runderrassen in het Rundveemuseum hebben zijn warme belangstelling. Hij verricht de opening omdat het museum uniek is in Nederland. Nergens zijn zoveel oude runderrassen bij elkaar te bekijken. De Witrik, de Blaarkop, Lakenvelder en de Friese Roodbonte zijn samen met de andere rassen uniek in Nederland.

In het museum is verder onder meer informatie te vinden over de dieren en de historie van het dorp Aartswoud. Ook de geiten, schapen, eenden en kippen zijn van een oorspronkelijke Nederlandse soort. Een bezoek maakt het dit jaar extra leuk, omdat er zoveel verschillende kalfjes en andere jonge dieren te zien zijn.

Het Rundveemuseum Aat Grootes is vanaf 14 april elke woensdag-, zaterdag- en zondag open van 13.00 tot 16.30 uur en is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. Eerste paasdag gesloten, tweede paasdag is het museum open en vinden kinderactiviteiten plaats. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.

Voor meer informatie: www.rundveemuseum.nl.

Dorpsgesprekken blijken succesvol

De dorpsgesprekken in de gemeente Koggenland hebben veel nut gehad. Foto: archief Rodi Media

REGIO - Maar liefst 654 inwoners praatten mee over de toekomst van hun dorp en 188 inwoners staken daarna de handen uit de mouwen om hun dorp nóg mooier te maken. Het college van de gemeente Koggenland kijkt terug op een succesvolle reeks dorpsgesprekken de afgelopen twee jaar. Er vonden twaalf dorpsgesprekken plaats, waaruit 48 doe-teams ontstonden.

De gemeenteraad stelde een miljoen euro beschikbaar voor een 'vitaal platteland'. Vervolgens ging het college de dorpen langs om ideeën op te halen: wat willen onze inwoners zelf? Wensen waren er genoeg, vervolgens was het wel de bedoeling dat inwoners daarmee zelf aan de slag gingen. Zo ontstonden doe-teams: inwoners bedenken en realiseren de plannen, de gemeente financiert en helpt waar nodig. Programmamanager Linda Ursem: "Het is mooi om te zien hoe inwoners eigen ideeën vormgeven, draagvlak voor de ideeën in het dorp zoeken en de plannen samen met de gemeente uitvoeren. Doe-teams en de gemeente boren op deze manier de energie in de dorpen aan, wat leidt tot succesvolle samenwerkingen."

Bij elk dorpsgesprek was de sfeer goed. Inwoners zijn vooral heel trots op hun dorp en willen dit nog mooier maken. Zo is Berkhout een natuurspeeltuin rijker en is het groen in dit dorp beter onderhouden. Een groep enthousiastelingen uit Obdam zijn actief voor een woongemeenschap. Verder zijn de meeste dorpen bomen, planten en bloemen rijker geworden en zijn verkeerssituaties waar mogelijk veiliger gemaakt. In veel dorpen zijn doe-teams nog volop bezig met hun plannen. Alle resultaten tot nu toe zijn terug te vinden op www.koggenland.nl/dorpsgesprek.

Het budget 'vitaal platteland' is nog niet volledig besteed en blijft beschikbaar voor initiatieven uit de dorpen. Wie een goed idee heeft voor een dorp? Lokaal is daar draagvlak voor en betreft het de kern waarin de persoon woont, dien dan het idee in via www.koggenland.nl/doeteamideeindienen, de gemeente kan misschien helpen.

Kilshannig in 't Kerkhuys

Kilshannig brengt het Ierse gevoel naar boven bij het publiek. (Foto: aangeleverd)

SPANBROEK - Het concert van Kilshannig ging 2 maart jl. wegens ziekte niet door, maar ze prikten een nieuwe datum: zondag 14 april. De bandleden spelen Irish folkmuziek. Iedereen is om 14.30 uur welkom om hen te beluisteren.

Kilshannig is een Noord-Hollandse vijfmans formatie en brengt akoestische luistermuziek uit voornamelijk Ierland en Schotland, waarbij het publiek kan rekenen op ingetogen ballades met prachtige harmonieën. De driestemmige zang is het kenmerk van deze band. Maar sprankelende en opzwepende instrumentale nummers komen ook aan bod. Kilshannig maakt luistermuziek waarbij men de voeten niet stil kan houden.

Kom en geniet van Kilshannig in 't Kerkhuys, aan de Spanbroekerweg in Spanbroek. Entree 14,50 euro. Kaarten reserveren via www.ticketkantoor.nl/shop/khkilshannig2.

Meer informatie, kijk op www.kerkhuys.nl.

Kledingbeurs in De Kraaienboom

In de Kraaienboom wordt een gezellige kledingbeurs gehouden. U komt toch ook? (Foto: aangeleverd)

BENNINGBROEK - In Obs De Kraaienboom, Kreek 14 in Benningbroek, wordt woensdag 17 april van 18.30 tot 20.00 uur de kinderkleding- en speelgoedbeurs gehouden. Iedereen is van harte welkom. De tweedehands kinderkleding en speelgoed zijn te koop voor kleine prijsjes. De prijzen, variërend van 1 tot en met 3 euro.

De opbrengst wordt gebruikt om het schoolplein op te knappen.

Vrijwilligers sluis Rustenburg klaar voor vaarseizoen

Het vaarseizoen begint binnenkort. Geniet ervan! (Foto: Adobe Stock)

RUSTENBURG - Het nieuwe vaarseizoen start op maandag 15 april. Ook dit jaar bedienen de vrijwilligers doordeweeks de sluis en brug bij Rustenburg, tot 1 oktober.

De openingstijden zijn doordeweeks tussen 10.00 tot 12.00 en van 14.00 tot 17.00 uur. In de zomermaanden juli en augustus zijn de sluis en brug langer open, namelijk van 10.00 tot 19.00 uur.

In de weekenden tot en met 15 oktober blijven de bedieningstijden ongewijzigd: op zaterdag, zon- en feestdagen tussen 10.00 en 19.00 uur bedient het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de sluis en de brug.

Nog nooit in de buurt van Rustenburg geweest en haar prachtige natuur? Tij om in het bootje te stappen en het water op te gaan!

Het Park deze Week

(Foto: Ben van Duin)

HOORN - Eerst is hoofdpersoon Mona een bedeesd en behaagziek kind van negen, dan een dolende twintiger en tenslotte een vrouw van 35 die, na een paar ingrijpende gebeurtenissen, eindelijk voor zichzelf kiest.

In de bestseller 'Kom hier dat ik u kus' van Griet Op de Beeck volgen we Mona op haar moeizame levenswandel. We zien hoe haar traumatische jeugd haar karakter en keuzes lange tijd bepaalt en we merken hoe ze zich langzaam losweekt van ondermijnende gedachten en een negatief zelfbeeld.

Levensthema's

Dit aangrijpende verhaal over Mona en haar familie wordt vertolkt door topacteurs als Sophie van Winden, Kirsten Mulder, Dragan Bakema en Oda Spelbos. Een humoristisch, scherp en ontroerend toneelstuk. Het zijn alledaagse, ontroerende en voor velen herkenbare levensthema's.

De tweede roman van Griet Op de Beeck, 'Kom hier dat ik u kus', werd binnen een week na publicatie een bestseller en werd door het 'DWDD'-panel uitgeroepen tot Boek van de Maand. Op de Beeck ontving vele prijzen voor haar wondermooie roman. Niet voor niets werden van de roman al ruim 400.000 exemplaren verkocht.

Kans maken op kaarten?

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op woensdag 24 april om 20.15 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@parkhoorn.nl . Vermeld in het onderwerp regel: 'Park-actie Kom hier dat ik u kus'. Reageer uiterlijk dinsdag 16 april. De winnaars ontvangen een reactie per mail.

Kijk voor het volledige theaterprogramma op www.hetpark.nl .

Bijeneducatiecentrum opent haar deuren

Het bijeneducatiecentrum bij kinderboerderij de Woid opent 13 april haar deuren. (Foto: Jan Siebring)

HOORN - 'Hoorn is the place to Bee'; dit is de slogan waarmee stichting Stadslandbouw Hoorn één van de bij-vriendelijkste gemeenten van Nederland heeft gemaakt. Zaterdag 13 april opent de voorzitter van stichting Stadslandbouw Hoorn samen met wethouder Simon Broersma om 13.00 uur het eerste bijeneducatiecentrum van Nederland. Het educatiecentrum ligt op het terrein van kinderboerderij de Woid aan de Koperslager in Hoorn.

Stichting Stadslandbouw zet zich al jaren in voor de bescherming van honing- en wilde bijen in Hoorn met onder andere de aanleg van bijenlinten. Een bijenlint is een aaneenschakeling van groenstroken met daarin bij-vriendelijke beplanting of bijenhotels. Een lint aan initiatieven dus, met het doel om de overlevingskansen van de bij te bevorderen. Bijen zijn namelijk van cruciaal belang voor de mens. De landbouw en daarmee onze voedselvoorziening, is voor een belangrijk deel aangewezen op deze bestuivers.

Westfriese Uitdaging

Veel bedrijven in de regio hebben geholpen dit centrum te realiseren, dankzij de bemiddeling van de Westfriese Uitdaging. Naast deze bedrijven zijn ook de scholen in Hoorn betrokken. Zo hebben negentig leerlingen van het 'd Ampte nieuwe bijenkasten gemaakt, zijn leerlingen van het Clusius College betrokken bij de bijentuin en gaan leerlingen van het Technasium (OSG) onderzoeken doen bij het bijeneducatiecentrum.

Modeltuin

Mensen die graag meer willen weten over bijen, kunnen hier straks een cursus volgen. Ook kunnen basisscholen (veilig) naar de bijen kijken. Dat komt omdat het klaslokaal zo is opgezet dat de imker vanachter het glas de bijen kan laten zien. Via 'Nederland Zoemt' zijn onderwijspakketten beschikbaar. Rond het bijeneducatiecentrum is een modeltuin aangelegd. Bezoekers van de tuin kunnen zien welke planten goed zijn voor de insecten. Daarnaast heeft Hoorn aan de IJsselweg een prachtige stadstuin die vol staat met bij-vriendelijke planten.

Het bijeneducatiecentrum is geopend op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur en op zondag van 12.00 tot 16.00 uur.

Reünie OSG West-Friesland

HOORN - OSG West-Friesland bestaat 150 jaar en houdt vrijdag 7 en zaterdag 8 juni een reünie in het schoolgebouw aan de Johan Messchaertstraat / Bontekoestraat in Hoorn. De reünie van vrijdag 7 juni is bedoeld voor oud-leerlingen en -docenten, die in de jaren 2000 en later op school zaten. Zaterdag 8 juni is iedereen welkom die vanaf de jaren 30 tot en met 1999 aan de school verbonden was. Het programma van de reünie bestaat uit een tentoonstelling en muziek door verschillende bands. Een cateraar zorgt voor een uitgebreid assortiment aan hapjes en drankjes. Kijk voor alle informatie op www.reuniewest-friesland.atlascollege.nl .

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week op de hoek van de Harpstraat en de Doelenstraat in Enkhuizen.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord.


Dus 'like' de pagina en blijft tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

G-handbaltoernooi in De Dres

Het G-handbalteam van Westfrieslandsew. (Foto: aangeleverd)

NIBBIXWOUD - In De Dres aan de Lange Dres 1 in Nibbixwoud wordt zondag 14 april het jaarlijkse G-handbaltoernooi van Westfrieslandsew gespeeld. Tien teams van verenigingen uit heel Nederland doen mee: Achilles uit Gorinchem, Blinkert uit Haarlem, DSS uit Heemskerk, Koedijk, KSV uit Heerhugowaard, Schagen, Nijenrodes uit Breukelen, V&L uit Geleen, Westsite uit Amsterdam en natuurlijk Westfrieslandsew zelf.

Ook dit jaar hebben diverse sponsors toegezegd om het toernooi mogelijk te maken. Daarnaast zijn vrijwilligers onontbeerlijk; zij zijn deze dag weer volop aanwezig. De dag wordt om 10.00 uur geopend met een warming-up, verzorgd door de selectie van Westfrieslandsew. Daarna start het programma. Simon Ballon is aanwezig om prachtige creaties te maken.

Publiek is van harte welkom in de sporthal. De middag duurt tot 16.00 uur.

Paasnachtviering in Zuiderkerk

ENKHUIZEN - In de Zuiderkerk aan de Zuiderkerksteeg 1 in Enkhuizen viert de gemeente de Paasnachtdienst op zaterdag 20 april om 22.00 uur.

Voorganger is ds. Henk Haandrikman en het gemengd Byzantijns koor Indrik uit Hoorn zingt. Onder leiding van dirigent Sergej Latychev worden liederen uit het orthodox-liturgisch liederenrepertoire ten gehore gebracht. Het koor Indrik is een gemengd koor met ongeveer dertig leden dat zich toelegt op de vertolking van gezangen van de Byzantijnse ritus volgens de traditie van de Oosters-orthodoxe kerken. Het koor is niet kerkgebonden.Het koor heeft een groot repertoire opgebouwd met, naast de gezangen van Russische oorsprong, ook liederen uit Oekraïne, Georgië en Griekenland.

Concert Opmeer Vocaal Ensemble

Opmeers Vocaal Ensemble geeft een voorjaarsconcert. (Foto: Herman Siepe)

OPMEER - Voorjaar 2019 belooft een mooi voorjaar te worden. Of het mooi weer wordt weten de leden van Opmeers Vocaal Ensemble nog niet, maar wel dat zij prachtige muziek kozen voor hun voorjaarsconcert. Pakkende werken uit opera, musical en operette staan op het programma. Alexandre heeft prachtige bewerkingen gemaakt van klassieke stukken van Gabriel Fauré. Zo krijgt klassieke muziek weer een eigentijds tintje. Stukken uit opera's van Guiseppe Verdi, musicals van Andrew Lloyd Webber en de altijd vrolijke muziek van Arthur Sullivan. Vier de lente met het OVE op tweede paasdag 22 april en zondag 28 april. Iedereen is welkom in 't Kerkhuys in Spanbroek aanvang 14.30 uur. Kaarten à 12,50 euro zijn te reserveren bij Joke Oud, tel. 0226 353563 of via chrisnelvansaarloos@outlook.com.

Land van Fluwel opent spectaculaire uitkijktoren

De nieuwe uitkijktoren van Land van Fluwel. (Foto: aangeleverd)

SINT MAARTENSZEE - Je weet niet wat je meemaakt op een van de nieuwste attracties op Land van Fluwel in Sint Maartenszee. De robuuste uitkijktoren biedt een prachtig uitzicht over de bloeiende bloemenvelden. Spectaculair is niet alleen de hoogte maar zeker ook de 25 meter lange glijbaan.

Het avonturenparadijs is ook dit jaar weer de ultieme plek voor levensgenieters en avonturiers. Zeker nu er deze winter, naast de uitkijktoren, hard gebouwd is aan een nieuwe skelterbaan en klimparcours waarop kinderen gezekerd klimmen. Jong en oud trekken verder de stoute schoenen uit en bedwingen het 1 kilometer lange blotevoetenpad, dat zeker voor kinderen ook vol avontuur en klautermogelijkheden zit.

Land van Fluwel blijkt ook kort na de seizoensopening weer een verrassend avontuur voor jong en oud! De avonturen bieden voor ieder wat wils en verwonderen van 0 tot 100 jaar oud. De avonturen zijn zo gebouwd dat er echt voor elke leeftijd nieuwe uitdagingen zijn. Kinderen spelen, prieken, prutten en verleggen hun grenzen terwijl ouderen opbloeien bij al het moois dat de bloeiende bloemenvelden en de geschiedenis van de tulp te bieden heeft. In de Dutch Tulip Experience maak je met een audiotour kennis met de sprookjesachtige geschiedenis van het bekendste Hollandse icoon: de Tulp!

Terwijl de kinderen, na een aantal gezamenlijke avonturen, nog uren spelen in het AvonturenSpeelParadijs en het Verstoppertjesbos is het voor de volwassenen goed toeven op het terras van Restaurant De Kneinsberg. Land van Fluwel is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur. Zie ook www.landvanfluwel.nl

Introductie nieuwe Mercedes-AMG

Mercedes-AMG A 35 4MATIC Limousine (Foto: Daimler AG)

REGIO - Na de Hatchback introduceert Mercedes-AMG de volgende instap in de wereld van Driving Performance: de A 35 4MATIC Limousine (brandstofverbruik gecombineerd 7,3-7,2 l/100 km; CO2-uitstoot gecombineerd 167-164 g/km) is het tweede model van Mercedes-AMG dat op het nieuwe platform voor compacte auto's wordt gebouwd.

Deze auto zal erg in de smaak vallen bij klanten die het sportieve karakter van een Mercedes-Benz met voldoende ruimte voor passagiers en bagage zoeken. De hoge rijdynamiek van de wendbare Limousine wordt gewaarborgd door de 2,0-liter viercilinder turbomotor met 225 kW (306 pk) vermogen, de AMG SPEEDSHIFT DCT 7G-transmissie met dubbele koppeling, het AMG-onderstel en de variabele vierwielaandrijving AMG Performance 4MATIC.

Met de nieuwe A 35 4MATIC Limousine wordt het huidige AMG-portfolio uitgebreid met een aantrekkelijk, extra instapmodel. Deze auto richt zich op een jonge doelgroep die veel vermogen zoekt in combinatie met comfort en ruimte voor passagiers en hun bagage. De acceleratie van 0 naar 100 km/h in 4,8 seconden en de topsnelheid van 250 km/h (elektronisch begrensd) zullen de verwachtingen van deze klanten op het gebied van rijdynamiek in het compacte segment overtreffen. De vierdeurs A 35 4MATIC heeft een wielbasis van 2.729 mm en de krachtige proporties van een dynamische en tegelijkertijd compacte Limousine met sportieve, korte overhangen voor en achter.

Ford zet groot in op elektrificatie

Ford Kuga (Foto: Ford)

REGIO - Ford heeft een uitgebreide reeks nieuwe auto's gepresenteerd die zijn ontworpen om steden schoner en stiller te maken door steeds meer gebruik te maken van milieuvriendelijke elektrische aandrijvingen.

Het assortiment van zestien geëlektrificeerde modellen die vandaag worden aangekondigd, wordt uitgebracht onder de nieuwe noemer Ford Hybrid. Het omvat een uitgebreide reeks modellen, van kleine personenauto's tot SUV's en people-movers. En er zijn ook een op de Ford Mustang geïnspireerde, sportieve SUV en een volledig elektrische Transit in de maak.

Deze ontwikkeling markeert een nieuwe mijlpaal voor Ford: het bedrijf legt zich toe op het leveren van een nieuwe reeks zuinige en plezierig rijdende auto's die voldoen aan de uiteenlopende wensen van de Europese klant. Of die nu de kinderen veilig naar school wil brengen, pakketjes wil afleveren of op zoek is naar sportieve prestaties.

"Ford Hybrid voertuigen maken elektrificatie relevant en haalbaar voor meer bestuurders dan ooit. Van elke nieuwe auto die we introduceren, van Fiesta tot Transit, wordt ook een geëlektrificeerde versie uitgebracht, die het beste past bij de behoeften van onze klanten en die betaalbaar is", aldus Stuart Rowley, President van Ford Europa. "De modellen die vandaag worden geïntroduceerd, zijn uitgerust met nieuwe voorzieningen op het gebied van technologie en connectiviteit en zijn nog maar het begin van onze plannen om een uitgebreid assortiment te ontwikkelen van slimme auto's voor een slimme wereld". Eerder dit jaar gaf Ford aan ernaar te streven om van alle toekomstige modellen van het bedrijf ook een geëlektrificeerde versie op de markt te brengen.

Elektrische auto huren

Autohopper verhuurt nu ook volledig elektrische auto's. (Foto: Rodi Media)

ZWAAG - Een elektrische auto is een steeds beter alternatief voor een benzine- of dieselauto. Daarom verhuurt Autohopper nu ook volledig elektrische auto's.

Elektrisch is mileuvriendelijker dan benzine of diesel

Waar voorheen de lage actieradius van elektrische auto's een drempel was, vormt deze steeds minder problemen. De nieuwste elektrische auto's hebben een actieradius van maar liefst 450 kilometer. Twijfel dus niet langer en huur meteen een elektrische auto bij Autohopper!

Niet duurder

Wie een elektrische auto aanschaft, is duurder uit dan bij een auto met een verbrandingsmotor. Het is dus een logische gedachte dat elektrische huurauto's ook goed aan de prijs zijn. Bij Autohopper is dit niet het geval. In vergelijking met auto's die rijden op benzine of diesel huren klanten hier voor hetzelfde tarief een volledig elektrische auto.

Besparen

Klanten besparen ook nog eens op de brandstof, want zij ontvangen bij de elektrische huurauto een pasje waarmee zij onbeperkt kunnen opladen! Wie elektrisch rijdt, bespaart dus op brandstof. Dit is dan ook een groot voordeel aan het huren van een elektrische auto bij Autohopper.

Laadpasje

Wie een auto huurt die rijdt op diesel of benzine, is verplicht de auto afgetankt af te leveren. Bij het huren van een elektrische auto krijgt de huurder van Autohopper een laadpasje mee, waarmee je overal in Nederland bij publieke laadpalen van FastNed en EV-Box de auto op kunt laden. En Autohopper vindt het ook niet erg als 'ie niet helemaal vol terugkomt; het verhuurbedrijf heeft zelf natuurlijk ook gewoon laadpalen!

Autohopper kenmerkt zich door de duidelijke prijzen en voorwaarden. Klanten weten altijd precies waar ze aan toe zijn. De prijs die op de website staat, is ook echt de prijs die de klant voor de huurauto betaalt.

Een elektrische auto huren kan al vanaf 65 euro per dag. Kom voor meer informatie langs bij Autohopper Fakkert, De Marowijne 59 in Zwaag. Telefoon: 0229-274757. Kijk voor meer informatie op www.autohopper.nl.

Paasvoordeel bij Volvo Ton van Kuyk

Kom naar de open dagen van Volvo Ton van Kuyk. Alle vestigingen zijn open! (Foto: aangeleverd)

REGIO - Alles staat bij Volvo Ton van Kuyk, tijdens het komende paasweekend van 18, 19, 20 en 22 april, in het teken van de grote paasshow.

Een prachtige selectie Volvo occasions, van jong tot wat ouder en van groot tot klein. Allemaal scherp geprijsd en verspreid over de vier vestigingen in Alkmaar, Beverwijk, Hoorn en Purmerend.

Tijdens deze occasionshow biedt Volvo Ton van Kuyk de beste deal op de reeds rijklaar geadverteerde occasions. Voor klanten geen financiële verassingen dus voor garantie en/of een afleverbeurt bij de dealer.

Daarnaast wordt elke inruilwaarde verhoogd met 1.500 euro inruilpremie. Bekijk de voorraad alvast online via www.tvk.nl/occasions.

Het team van Volvo Ton van Kuyk heet iedereen van harte welkom op donderdag 18 april, vrijdag 19 april, zaterdag 20 april en maandag 22 april!

Meer versies Nissan LEAF

Nissan LEAF (Foto: Nissan)

REGIO - De LEAF Modeljaar 2019 biedt talrijke upgrades op het vlak van connectiviteit en technologie. Met de nieuwe Nissan Connect Services app heeft het navigatiesysteem nu TomTom LIVE premium verkeers- en routeinformatie. Met behulp van de app is op de smartphone te zien hoe lang het duurt om op de bestemming aan te komen. Tevens is op afstand de laadtoestand van de batterij te controleren en zijn enkele functies van de auto te bedienen.

De diverse uitvoeringen van de LEAF Modeljaar 2019 zijn per eind deze week te bestellen en naar verwachting vanaf deze zomer leverbaar.

Ken Ramirez, Senior Vice President Sales en Marketing van Nissan Europe: "Bij Nissan zijn we ongelooflijk trots dat de Nissan LEAF in 2018 de bestverkochte elektrische auto in Europa was en ook in 2019 tot dusver op de eerste plaats staat. Met de introductie van de eerste LEAF in 2010 als eerste in serie geproduceerde elektrische auto maakten we ons geloof in elektrische mobiliteit duidelijk. We geloven er nog steeds in. Sterker nog, meer dan 130.000 rijders van een LEAF in Europa delen die overtuiging."

De versie met een groter rijbereik beleefde zijn debuut als Nissan LEAF e+ 3.ZERO Limited Edition in januari 2019. Hij biedt op een volle batterij tot naar schatting 385 kilometer* rijbereik en een vermogen van een indrukwekkende 160 kW (217 pk), goed voor een acceleratie van 0-100 km/uur in 7,1 seconden. De Tekna versie van de e+ is uitgerust met de geavanceerde ProPILOT rijdersassistentietechnologie.

Elke 41 seconden een Golf

Volkswagen Golf First generation (Foto: Volkswagen)

REGIO - De Golf - de meest succesvolle auto van Europa - is 45 jaar oud. De productie van de bestseller begon officieel op 29 maart 1974 in de Volkswagen-fabriek in Wolfsburg. Niemand bij Volkswagen kon toen vermoeden dat de opvolger van de legendarische Kever wereldwijd meer dan 35 miljoen keer zou worden verkocht. Sinds de start van de productie 45 jaar geleden heeft elke 41 seconden iemand ergens ter wereld een nieuwe Golf besteld - gemiddeld zo'n 780.000 auto's per jaar.

De Golf is het hart van Volkswagen, aldus Ralf Brandstätter, Chief Operating Officer van Volkswagen. "Hij staat als geen andere auto voor vooruitgang en technologie. In de Golf werd veiligheidstechnologie bijvoorbeeld voor miljoenen mensen voor het eerst betaalbaar. Zeven generaties lang heeft de Golf het merk Volkswagen ook geholpen om zich te ontwikkelen tot één van de belangrijkste autofabrikanten ter wereld."

Focus bestverkochte auto

Ford (Foto: Ford)

REGIO - Ford Nederland sluit het eerste kwartaal van dit jaar goed af. Met 3.567 registraties was de Ford Focus het eerste kwartaal zelfs de bestverkochte auto van Nederland. Ook de Fiesta laat goede cijfers zien in het eerste kwartaal. Het is de op een na best verkochte auto in zijn segment. Lees verder

Zowel Ford personenauto's als bedrijfswagens laten met een marktaandeel van respectievelijk 6,2% en 13,9% over het eerste kwartaal een groei van het marktaandeel zien.

Ford Bedrijfswagens

De solide verkoopresultaten van Ford Bedrijfswagens kennen een stijgende lijn voor de Transit, de Transit Custom en de Transit Connect. Ook de Ranger pick-up heeft een sterke start met 108 registraties in het eerste kwartaal. Dat is meer dan het dubbele vergeleken met vorig jaar.

Ford Focus

Met de toevoeging van de avontuurlijke Focus Active crossover is de Focus line-up helemaal compleet. De Titanium, boordevol technologieën die het leven makkelijker maken, de ST-Line, met zijn sportieve uitrusting en messcherp sturende onderstel en de Vignale, die zijn passagiers verwent met ultieme luxe waren al eerder verkrijgbaar.

Nieuwe Lexus UX 250h

Lexus UX 250h (Foto: Lexus)

REGIO - Lexus introduceert zijn eerste premium crossover in het C-SUV-segment. De Lexus UX (Urban Explorer) heeft een aantal krachtige kenmerken waarbij rijeigenschappen, design en vakmanschap, veiligheid en geavanceerde hybridetechnologie de rode draad vormen.

De onderscheidende Lexus UX staat op het innovatieve GA-C-platform (Global Architecture-Compact), dat zich kenmerkt door het laagste zwaartepunt in zijn segment. De UX is daardoor wendbaar en dynamisch, waarbij de rijeigenschappen doen denken aan die van een lager bij de weg liggende hatchback. Standaard aan boord is het actieve veiligheidspakket Lexus Safety System+. Voor het eerst komt Lexus met een C-segmentauto met een systeemvermogen van 135 kW/184 pk. In Nederland start de Lexus UX 250h met zelfopladende hybride aandrijflijn bij een consumentenprijs van 44.495 euro.
De Lexus UX combineert als geen ander dynamiek met verfijnde luxe en kwaliteit. Wie de UX zakelijk rijdt, profiteert van lage gebruikskosten vanwege de efficiënte hybride aandrijflijn met 2,0-liter benzinemotor en krachtige elektromotor. Hiermee kan de UX 250h tot vijftig procent van de rijtijd elektrisch rijden, al naar gelang de omstandigheden.

Suzuki Ignis uitgelicht

Suzuki Ignis (Foto: Suzuki)

REGIO - De Ignis valt op met zijn karakteristieke design. Deze Ultra Compact SUV biedt verrassend veel binnenruimte. En is voorzien van uitstekende veiligheidsvoorzieningen en innoverende technieken.


De Ignis is een compacte crossover met een speels en eigenzinnig design. De 5-deurs Suzuki Ignis heeft een hoge zitpositie voor een beter zicht op de weg, een verrassend ruime interieur met verschuifbare achterbank voor meer bagageruimte dan wel beenruimte en een ruime instap vóór en achter. En uiteraard heeft Suzuki aan de veiligheid gedacht.

Een voorbeeld is het actieve veiligheidssysteem DCBS (Dual Camera Brake Support). Het AllGrip 4x4-systeem, dat beschikbaar is op verschillende versies, geeft meer grip en levert ook een bijdrage aan de veiligheid.

Auto Gear Shift

De Ignis staat op een ultrasterk en –licht platform. Hiermee is de compacte crossover de lichtste auto in zijn klasse met positieve gevolgen voor het verbruik en de rijeigenschappen. Naar wens levert Suzuki de Ignis met AGS (Auto Gear Shift).

Deze geautomatiseerde versnellingsbak is compacter en lichter dan een traditionele automaat wat ook een gunstig effect op het verbruik heeft.

34e N-H Oldtimer Festival

Een Chevrolet Bel-Air uit 1954. (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - Ruim drie decennia Oldtimer plezier in Noord-Holland. Dat is zondag 21 en maandag 22 april, eerste en tweede Paasdag, te vinden op het 34e N-H Oldtimer Festival Venhuizen. Het evenement vindt plaats in overdekte en verwarmde hallen met een oppervlakte van drie voetbalvelden aan nostalgie tussen Hoorn- Enkhuizen. Na jaren van diverse items zoals racemotoren, brandweerauto's en autosport zetten ze het beproefde concept van landenthema's door. Deze keer is dat: 'Venhuizen goes America'.

Chevrolet, Pontiac. Dodge en Ford zijn slechts enkele merken die te bewonderen zijn. Bij de motoren zijn natuurlijk aanwezig de Harley Davidson alsmede de legendarische Indian. Peterbilt, Mack en Overdorp zijn de Trucks die de hal complementeren. Dit alles rondom het Vrijheidsbeeld van New York met een Burger of steak van de grill. Het is daar goed toeven als tijdens de muziek van de Red Strats, de petticoats draaien van rock 'n roll dansschool Jump Up. Tevens een optreden dansformatie Double V met dames in passende kleding. En zangschool Pop Up brengt liedjes van Frank Sinatra.

Rondom de hallen staan honderden marktkraampjes met allerlei artikelen. Voor de kinderen is een mini-kartbaan en een nostalgische draaimolen opgezet. Het expo-complex is te vinden Torenweg 44 in Venhuizen. Beide Paasdagen van 11.00 tot 18.00 uur open. Entree slechts 10,- euro , Jeugd 13 tot en met 17 5,- euro, kinderen tot en met 12 jaar gratis. Zie: www.oldtimerfestival.nl.

Open dag bij Hoek Bouma

Verkeersschool Hoek Bouma. (Foto: aangeleverd)

DE GOORN - Al bijna zestig jaar timmert Verkeersschool Hoek Bouma met veel succes aan de weg. In die tijd is het familiebedrijf met een hoofdvestiging in De Goorn en een nevenvestiging in Purmerend uitgegroeid tot een begrip in de regio. Een bedrijf dat staat voor kwaliteit en een hoge mate van persoonlijke aandacht. Een bedrijf waar in al die jaren heel veel mensen uit de regio het felbegeerde papiertje hebben gehaald. Op de traditionele Open Dag, op Tweede Paasdag 22 april aanstaande, kunnen belangstellenden op de hoofdvestiging in De Goorn kennismaken met alle facetten van de verkeersschool.

Aan de Wieder 29 in De Goorn biedt Verkeersschool Hoek Bouma een veelheid aan verkeersopleidingen, opfris- en bijscholingscurssen, maar ook mentale begeleidingstrajecten aan. "Naast de particuliere opleidingen voor motor, auto, aanhanger en bromfiets verzorgen wij ook de beroepsopleidingen voor vrachtauto, bus, aanhanger en logistiek. Bovendien bieden wij een flink pakket nascholingscursussen voor de verplichte nascholing voor beroepschauffeurs aan", aldus Peter Bouma, die vanaf 1993 als derde generatie aan het roer staat van Verkeersschool Hoek Bouma. "Ook hebben wij de expertise in huis voor faal- of angstbegeleiding."

Modern

Die expertise zit hem niet alleen in het kennisniveau. Goed toegeruste theorielokalen, een groot eigen terrein, een rijsimulator en een gezellige kantine: het zijn voorbeelden van het zeer moderne uitrustingsniveau van Hoek Bouma. Het familiebedrijf stelt dan ook niet alleen de particulier maar ook de zakelijke rijder centraal.

Cursusaanbod

Ondernemers krijgen informatie op maat over het cursusaanbod, zowel op het gebied van de theorie- als de praktijklessen. Voor wie wil kennis maken met de opleidingen en voertuigen van Verkeersschool Hoek Bouma of informatie over Code 95 wil of gewoon zijn of haar theoriekennis wil testen geldt: kom naar de open dag op maandag 22 april tussen 11.00 en 16.00 uur.

Gratis proefles

Tijdens deze dag zijn er bovendien veel leuke activiteiten. Bezoekers krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid tot een gratis proefles in één van de voertuigen. Tevens is de brandweer present met zwaar materieel. Daarmee laten de brandweerlieden zien hoe iemand uit een auto geknipt wordt. De open dag van Hoek Bouma biedt echter niet alleen plezier voor de ogen en het lijf, maar ook voor de portemonnee: er zijn tijdens de open dag kortingsacties op rijlessen.

Kijk voor meer informatie op www.hoekbouma.nl

8 dagen verblijf op sfeervol Kos

Een straatje op Kos. (Foto: )

Vanaf slechts € 249,- p.p., incl. appartement en vliegreis

Het Griekse eiland Kos heeft een heerlijke mix van mooie stranden en oude cultuur. De sfeervolle, oude haven van Kos-stad heeft een levendige kade en een gezellige wandelpromenade, met als middelpunt een Middeleeuws kasteel. Naast cultuur opsnuiven kan je ook relaxen op de zandstranden of heerlijk vertoeven op de terrasjes en in de gezellige restaurants.

Alex 2 appartementen - Kos-Stad/Psalidi. (Foto: aangeleverd)

Alex 2 appartementen -

Kos-Stad/Psalidi

Alex 2 is een kleinschalig complex gerund door een hartelijke Griekse familie. Mike & Linda en hun zoons doen er alles aan om je verblijf zo fijn mogelijk te maken. Laat je door hen inspireren om de leukste plekken van Kos te ontdekken. De ligging van Alex 2 is lekker rustig, maar met de fiets ben je zo op het strand of in Kos-stad. Proef hier ook zeker de traditionele ouzo. Yamas!

Inbegrepen: retourvlucht Amsterdam - Kos met TUI Fly, retourtransfer luchthaven - appartementen, luchthavenbelasting en brandstofheffing, 7 nachten in Alex 2 appartement, verblijf o.b.v. logies in een 1-, 2- of 3-kamerappartement, Nederlandstalige reisleiding

Vanaf € 249,- p.p.

Reisperiode: 18 april t/m 20 oktober 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 30 april 2019. Prijs is een vanaf prijs p.p. o.b.v. 2 pers. per appartement. Vertrek ook mogelijk vanaf Eindhoven en Rotterdam. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking. De vanafprijs is beperkt beschikbaar op een aantal data.

Meer informatie en boeken:

www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

Volop mogelijkheden in de regio voor een dagje uit

REGIO – Wat voor leuks zullen wij gaan doen met Pasen en in de meivakantie? Deze vraag zal bij velen opkomen. Traditioneel is Pasen het begin van het toeristische seizoen. Een uitgelezen kans om een bezoek te brengen aan één of meerdere attracties die een samenwerkingsverband zijn aangegaan onder de naam Hartje Noord-Holland.

Beleef een rondreis door de tropen in één van de meest bijzondere vlindertuinen van Nederland, Vlindertuin Vlindorado, om de prachtige tropische vlinders, vogels en planten uit diverse werelddelen te bewonderen. Misschien zie je zelfs wel een vlinder geboren worden in de 'poppenkast'. Of wat denk je ervan om via de wiebelende hangbrug over 'water te lopen' via het nieuwe stapstenen pad in een van de vijvers. Zie www.vlindorado.nl.

In Broek op Langedijk staat Museum Broekerveiling. Hier is in 1887 het veilen bij afslag ontstaan. Beleef het Hollandse verhaal over tuinders en handel bij de oudste doorvaarveiling ter wereld. Kom zelf zaaien, oogsten, veilen en varen in het Rijk der Duizend Eilanden. Eerste en tweede paasdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.broekerveiling.nl.

Welkom in het unieke Van Blanckendaell Park! Nergens anders vind je een Savanne naast een speeltuin, flamingo's bij een molen, apen spelend bij een Museum en koi karpers bij een draaimolen. Met de oer-Hollandse molen als herkenbaar middelpunt, reis je over alle delen van de wereld en ontmoet je - ook tijdens de Paasdagen - meer dan 100 soorten dieren. Voor actuele informatie en activiteiten: www.blanckendaellpark.nl.

Op Avonturenparadijs Land van Fluwel heb je vanaf de nieuwe uitkijktoren een spectaculair uitzicht over de bloeiende velden. Zoef 10 meter naar beneden met de glijbaan. Beleef het grootste avontuur van Noord Holland, bedwing het Blote Voetenpad, verleg je grenzen in het Avonturenspeelparadijs en geniet bourgondisch in restaurant 'De Kneinsberg'. Elke dag geopend vanaf 10 uur. www.landvanfluwel.nl

Het Zee Aquarium is vernieuwd en uitgebreid, onder meer met zeehondenduin, Amazonejungle, reptielen, veel vissen en zeedieren. Wie durft onder het geraamte van de potvis te lopen? Of over een brug met daaronder een vijver vol piranha's? Treed binnen in de amazonejungle, waar het krioelt van de reptielen. Meer informatie: www.zeeaquarium.nl.

Het Marinemuseum in Den Helder is dé plek waar de marine echt beleefd kan worden in interactieve tentoonstellingen en aan boord van de museumvloot. Ontdek de geschiedenis van de Nederlandse marine, bekijk wapens en uniformen en leer alles over de ontwikkeling van de techniek aan boord. Uniek is onderzeeboot Tonijn die nog in originele staat is en er werken zelfs oud-opvarenden die de spannendste verhalen vertellen.

Bij Hortus Alkmaar wordt zondag 21 april het nieuwe seizoen officieel geopend. Het thema van dit jaar is ´Beter met Planten´. In het bezoekerscentrum is een interactieve expositie ´Een groene apotheek´ en in de tuin is speciale aandacht voor de geneeskrachtige kruiden. Er zijn die dag ook rondleidingen en kinderactiviteiten. De tuin is tot en met half oktober ook elk weekend geopend. Zie www.hortusalkmaar.nl

Koop nu je abonnement bij Het Baafje, zwembad van Heiloo, waardoor in maar liefst 6 baden kan zwemmen! Vrij toegang tot buitenzwembad Het Baafje, De Bever, De Veersloot en Maarten van der Weijdenbad * Gratis naar binnenzwembaden Duikerdel en De Wiel. Kortom, méér zwembad met je abonnement. Zie: zwembadhetbaafje.nl

Voorjaar in Zuiderzeemuseum

Leuke en leerzame activiteiten in het Zuiderzeemuseum. (Foto: Thijs Jansen)

ENKHUIZEN - Ontdek in het Zuiderzeemuseum van zaterdag 20 tot en met maandag 22 april de leuke en leerzame (familie)paasactiviteiten. Of kom in de meivakantie van 23 april tot en met 5 mei spelen, luisteren, ontdekken én genieten in het Zuiderzeemuseum.

In het buitenmuseum ontdekken bezoekers de herkomst en betekenis van het paasfeest en voert een speciale paasroute langs leuke en bijzondere locaties. Zoek bijvoorbeeld paasvoorwerpen in de feestwinkel of bind de strijd aan met elkaar bij de paasspelen. Daarnaast kunnen kinderen een paaswens schrijven tijdens de schrijfles. Verzamel vier stempels en ontvang als beloning een leuke verrassing.

Vuile handjes

Tijdens het paasweekend en de meivakantie kunnen kinderen in de huid kruipen van een kind uit 1919. Ze draaien dan mee in een huishouden van vroeger en merken dat ze hiervan bepaald 'vuile handjes' krijgen. Natuurlijk kunnen het verkleden in klederdracht, het spelen van Oudhollandse spelletjes en het volgen van verschillende knutselactiviteiten ook niet ontbreken.

Waterwerkers

Vanaf 25 april is de vernieuwde Expeditie Waterwerken weer open. Cornelis Lely - bedenker van de Afsluitdijk én een briljante waterwerker - zoekt opvolgers die ook in de toekomst Nederland droog en veilig kunnen houden. Ga mee op expeditie en voer opdrachten uit op het land en op het water. Verzamel zo geheime tekens, waarmee aan het einde de waterwerkers-code is te kraken.

Kijk voor meer informatie op www.zuiderzeemuseum.nl.

Pasen bij de Egelantier

De Egelantier (Foto: aangeleverd)

WIJDENES - Het is tijdens Pasen heerlijk genieten bij Restaurant de Egelantier op het zonnige terras, van goede koffie met huisgemaakte appeltaart, een koud biertje of een heerlijk glas wijn. Laat de lente maar komen!

Maar niet alleen op het terras, ook in restaurant de Egelantier is het lente met de Wijdenesser gastvrijheid waar het in een ongedwongen, gezellige sfeer goed eten is voor een betaalbare prijs, de gevarieerde kaart biedt voor ieder wat wils. Voor de Pasen heeft Henk een heerlijke lunch en diner samengesteld.

Paasdag High Lunch

Op eerste paasdag een High Lunch samengesteld à € 19.50 p.p. De High Lunch is een combinatie van een lunch en een high tea. Aanvang 13.00 uur tot 16.00 uur. Op beide dagen valt er heerlijk te genieten van het Paasmenu bestaande uit vier gangen met de keuze vis of vlees in het hoofdgerecht à € 37.50 p.p. Natuurlijk kan ook voor de heerlijke gerechten van de kaart gekozen worden welke met veel zorg en aandacht worden.

Erop uit met Pasen

Dan kan er heerlijk worden genoten van het Walking & Dining arrangement à € 27.50 p.p. Beginnend met een kopje koffie met huisgemaakte appeltaart gaan de deelnemers op weg met een appeltje voor de dorst en een routebeschrijving met daarin een stukje over de geschiedenis van Wijdenes. De tocht van 8 km wordt afgesloten met een kopje soep en een hoofdgerecht. Of van de Wandel-Foto-Speurtocht in samenwerking met Herbergh 't IJsselmeer. Beginnend met een kopje koffie en huisgemaakte appeltaart. Halverwege is het tijd voor vruchtensap uit eigen dorp en een hartige bite. Reserveren: 0229-501286 of email info@egelantier.net

Schipper Kozijnen viert vijftigjarig bestaan

Een aluminium schuifpui in antraciet zorgt voor een industriële uitstraling, optimale isolatie en maximale lichtinval. (Foto: aangeleverd)

OPMEER - Een bijzonder jaar voor Schipper Kozijnen: een vijftigjarig bestaan en een geheel vernieuwde huisstijl. Het feestjaar wordt vijftig dagen lang gevierd met een jubileumaanbieding. Klanten ontvangen 19,69% korting op nieuwe kozijnen. Wegens succes is de jubileumactie met vijftig dagen verlengd.

Wegens succes verlengd: vijftig dagen 19,69% korting op nieuwe kozijnen bij Schipper Kozijnen

Elk kozijn, elke dakkapel, schuifpui en deur die de fabriek van Schipper verlaat, is duurzaam, onderhoudsarm en van de hoogste kwaliteit. Maar vooral: met liefde gemaakt.

Het familiebedrijf beseft dat het renoveren van een woning een ingrijpende gebeurtenis is. Daarom zien medewerkers het als hun taak om dit traject zorgeloos te laten verlopen.

Kijk en ontdek

Met de lente in aantocht zijn de showrooms verbouwd en staan de deuren open voor publiek. Ontdek de nieuwe tuindeuren en ervaar het gevoel van ruimte, licht in huis en uitzicht op de tuin. Ga voor een hout- of staallook. Mat, glanzend of metallic? De aluminium schuifpuien zijn ultraslank en hebben in antraciet of zwart de perfecte industriële uitstraling.

Bovendien zorgen ze voor een optimale isolatie, maximale lichtinval en schuiven met minimale inspanning soepel open. De nieuwe collectie voordeuren geeft ieder huis een klassieke, robuuste, moderne of jaren '30-uitstraling.

De deuren zijn compleet afgewerkt met matte chrome scharnieren, onderkorpels die niet van hardsteen te onderscheiden zijn en daarnaast voorzien van versteviging in de hoeken zodat ze tegen een stootje kunnen. In de showrooms is het mogelijk om kunststof en aluminium kozijnen, buitendeuren, schuifpuien en dakkapellen op ware grootte te bekijken.

Familiebedrijf

Schipper Kozijnen begon in 1969 als klein familiebedrijf en is nu een landelijke organisatie met ruim 220 medewerkers en zeven showrooms in Opmeer, Amstelveen, Gouda, Zwolle, Groningen, Leeuwarden en Katwijk. Schipper biedt een totaalpakket rond kunststof en aluminium kozijnen, deuren, schuifpuien, dakkapellen, vliesgevels, entree- en winkelpuien. De producten worden gemaakt in de eigen fabriek in Opmeer en het bedrijf beschikt over een eigen montageafdeling en onderhoud en reparatiedienst. Voor de productie van schuifpuien en dakkapellen werkt Schipper al meer dan tien jaar samen met De Verbinding BV. In deze fabriek maken dove en slechthorende werknemers producten van hoge kwaliteit.

Palmpasen-intocht in Lambertuskerk

DE WEERE - Het religieuze feest palmpasen wordt zondag 14 april om 10.00 uur gehouden in de Sint Lambertuskerk, aan de Driestedenweg in De Weere.

De kerkgangers vieren de intocht van Jezus in Jeruzalem, zo'n 2000 jaar geleden. Toen werd Jezus met palmtakken en liedjes onthaald en dat doen zij ook. Verzamelen om 10.00 uur op het schoolplein van basisschool Petrus Canisius, aan de Vekenweg. Neem gerust muziekinstrumenten mee en zing me. De kinderen die een palmpasen-stok gemaakt hebben, mogen deze dragen tijdens de optocht. In de kerk wordt een eucharistieviering gehouden, met gasten.

Frank Hoebe zoekt zangers

SPIERDIJK - Hoebemuziekprojecten zoekt enthousiaste zangers. Wie graag zingt op projectbasis, kan zich aanmelden.

Frank Hoebe heeft muziek van Bach bewerkt voor koor en orkest. De eerste repetitie wordt gehouden op vrijdag 26 april om 20.00 uur in de Pianokamer, aan de Spierdijkerweg in Spierdijk. De uitvoeringen vinden zaterdag 28 september plaats en op 2 en 3 november.

Samen zingen is gezellig en gezond. Werken naar een uitvoering brengt veel voldoening en het applaus van het publiek... Maak het mee!

Meedoen?

Stuur een e-mail naar marianhoebe@gmail.com.

Koren zingen in kerkdiensten

HOOGWOUD - Rond Pasen zijn er twee bijzondere diensten van de Protestantse Gemeente Midden Westfriesland. Beide keren is er muzikale medewerking van koren uit de regio.

Op Witte Donderdag (18 april) brengt een afvaardiging van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor diverse liederen ten gehore in de protestantse kerk, Radboudstraat 1 in Hoogwoud. De dienst begint om 19.00 uur.

Op eerste paasdag (21 april) zingt het Jambokoor uit Zuidermeer Afrikaanse liederen, eveneens in de kerk in Hoogwoud. Deze dienst begint om 10.00 uur.

David Nathan in de Brink

David Nathan. (Foto: Daan van Asselt)

OBDAM - Vrouwen Kontakt Obdam houdt 17 april om 20.00 uur een magische avond met David Nathan. Hij presenteert zijn allernieuwste show. De dames krijgen de première van zijn magische show: Identity.

De voorstelling heeft een avondvullende programma. David biedt zijn publiek, samen met zijn assistentes, uiteenlopende en bijzondere acts. Vanuit zijn creativiteit creëert hij verrassende acts die met veel vaart worden gebracht. Door de aantrekkelijke combinatie van magie en humor wordt het een geweldig optreden.

David wisselt zijn magische acts soepel af met veel interactie met het publiek.

Hij is een veelbelovend en aanstormend talent en won veel prijzen, ook internationaal. Hij is gecoacht door Hans Klok. Deze bijzondere avond is ook toegankelijk voor niet-leden.

Magisch avondje met talentvolle goochelaar

De zaal van de Brink, Dorpsstraat 155 in Obdam, gaat om 19.30 uur. De entreeprijs is 10 euro, dat is inclusief twee keer koffie of thee. Mis dit magische festijn niet.

Wie meer inlichtingen wil, kan bellen naar Ina van der Hulst 0226-452275 of kijk op www.vkoisdenaam.nl.

28e RMC Choppershow

De Choppershow van motorclub de Rogues vindt plaats in sportcentrum de Weyver in Hoogwoud. (Foto: Henk Kroeb)

HOOGWOUD - Voor de 28e keer vindt zondag 21 april de Choppershow van motorclub de Rogues plaats in sportcentrum de Weyver, De Weyver 6 in Hoogwoud.

Er zijn ongeveer tachtig motoren te zien uit diverse Europese landen die door hun eigenaren verbouwd zijn tot echte blikvangers. Dit zijn vooral Harley-Davidsons, maar ook andere merken zijn te bewonderen. Diverse marktkramen met een grote variëteit aan motor-gerelateerde artikelen vormen een mooie aanvulling op de show. De rock-'n-rollband 'Slapback Johnny' levert dit jaar een bijdrage aan de gezellige en gemoedelijke sfeer die deze show al jarenlang kenmerkt. Niet alleen de show binnen is de moeite waard, ook de motoren van de bezoekers die buiten geparkeerd staan zijn het bekijken waard. De show is te bezoeken van 10.00 tot 17.00 uur. Entree is tien euro per persoon; kinderen jongeren dan twaalf jaar hebben gratis toegang.

Zonnebloem-vrijwilliger

HOORN - Jaarlijks genieten 112.000 mensen met een lichamelijke beperking van meer dan tienduizend uiteenlopende activiteiten of dagjes uit die georganiseerd worden door lokale afdelingen van De Zonnebloem. Voor de voorbereiding en coördinatie van deze uitstapjes is De Zonnebloem Risdam dringend op zoek naar een nieuwe vrijwilliger. Deze afdeling bestaat uit gemiddeld 25 vrijwilligers en 70 deelnemers. Wie vindt het leuk om te organiseren en coördineren? Neem contact op via hakhoffhilda@gmail.com.

Schuldhulpmaatje zoekt meer maatjes

REGIO - SchuldHulpMaatje West-Friesland is in 2014 opgericht door West-Friese kerken en wordt gesteund door onder andere de West-Friese gemeenten. Het is een snel groeiende organisatie van vrijwilligers, die maatje willen zijn voor mensen die financiële problemen hebben of daarin dreigen te geraken.

In 2015 is met circa tien maatjes gestart. Nu wordt gewerkt met ruim 40 en wil men doorgroeien tot een organisatie met circa 50 maatjes. Veel mensen moeten nog steeds rond zien te komen met een krappe beurs of kampen met hoge schulden. Mensen die een poosje willen optrekken met een hulpvrager en erop gericht zijn de hulpvrager zo snel mogelijk financieel weer helemaal zelfredzaam te laten zijn, worden verzocht te reageren. Neem contact op met de coördinatoren van SchuldHulpMaatje West-Friesland, Barbara Wiering en Ilse de Bruin: info@schuldhulpmaatje-wf.nl of 06-45921529/16057741. Graag ontvangen zij een korte motivatie en c.v. Wie uitverkoren is, volgt een driedaagse training.