Zaans Stadsblad

22 mei 2019

Zaans Stadsblad 22 mei 2019


Verpakkingsbedrijf wordt nieuwe broedplaats voor kunstenaars

Vaartocht van Honigfabriek naar Broedplaats Hellema (Foto: Dirk Brand)

ZAANDAM - Met de Honig-wegwijzer als symbool droegen wethouder Sanna Munnikendam (Cultuur) en ondernemer Henk van Aardenne varend de ziel van de creatieve broedplaats over de Zaan naar Oostzijde 381. Zijn pand van het voormalige verpakkingsbedrijf Hellema wordt een nieuwe broedplaats voor creatieve ondernemers en kunstenaars.

Ziel van broedplaats verhuist over Zaan naar 'De Hellema'

Scene uit de voorstelling 'Meneertje Meer, genomineerd voor de gouden krekel (rechts: Marlyn Coetsier) (Foto: Kamerich & Budwilowitz/EYES2)

Eenmaal uit de boot het pand binnengestapt, was Munnikendam meteen enthousiast. "Dit pand straalt nu al de creatieve culturele bedrijvigheid uit, die eraan bijdraagt dat Zaanstad gaat bruisen. De broedplaatscultuur zal ook in de wijk Kogerveld een maatschappelijke en verbindende functie hebben", aldus de wethouder voor een publiek van buurtbewoners en betrokkenen.

De broedplaats gaat 'De Hellema' heten en wordt de komende maanden verbouwd. Uiteindelijk komen er ruim vijftig betaalbare werkruimtes voor kunstenaars en creatieve ondernemers in de brede zin van het woord: van beeldhouwers en theatermakers tot ontwerpers en meubelmakers. Naar verwachting wordt eind 2019 de gehele broedplaats in gebruik genomen.

Mix van disciplines

Een van de kunstenaars die vol enthousiasme uitziet naar de overstap, is theatermaker Marlyn Coetsier. "Ik ben erg blij dat het pand is toegezegd aan ons als broedplaats voor de komende tien jaar. Het pand is ooit een fabriek geweest en hoewel de verhuizing officieel in gang gezet is, is de verwachting dat vanaf komende zomer de eerste units klaar zijn. Dan kunnen we daadwerkelijk verhuizen."
Net als Marlyn verhuizen ook een groot deel van de andere huurders die nu in broedplaats de Honigfabriek hun plek hebben. "In onze broedplaats is een fijne mix van allerlei disciplines. Je hebt er hout- en staalbewerkers, muzikanten, vormgevers, schrijvers enzovoort, een grote verscheidenheid aan verschillende kunstenaars. Je kunt elkaar helpen, stimuleren en motiveren. Dat inspireert en daar krijg je energie van."

Kruisbestuivingen

Marlyn noemt het voorbeeld waarbij zij voor haar theaterdecor iets gelast moest hebben en hiervoor gewoon bij iemand van de groep binnen kon stappen. Of dat zij voor haar nieuwe poppenvoorstelling video wil gebruiken. "Daarvoor ben ik naar videokunstenaar Linda Willemszoon gelopen, die mij hierbij helpt. Doordat je elkaar tegenkomt, bijvoorbeeld bij de borrel, kom je tot een gesprek en bedenk je: hé, misschien kunnen wij wel iets samen doen! Zo ontstaan er allerlei kruisbestuivingen."

De directeur van de Stichting Broedplaats aan de Zaan, Els Bakker, voegt toe dat de Stichting naast de verhuur aan kunstenaars, ook een stukje sociaal maatschappelijk op zich neemt. "We willen dingen voor de buurt gaan organiseren, zoals een kopje koffie voor buurtbewoners, een buurtlunch of een taalschool, afhankelijk van waar de buurtbewoners behoefte aan hebben. En op die manier de buurt binnenhalen."

Lees verder op pagina 5.

Economische ontwikkeling

In eerste instantie maken huurders uit broedplaats de Honigfabriek in Koog aan de Zaan de overtocht. De groep kunstenaars in de Honigfabriek heeft zich ontwikkeld tot een levendige community, die ook de buurt in Koog aan de Zaan betrok bij activiteiten zoals exposities, workshops en een foodmarket. De Honigfabriek maakt in 2020 echter plaats voor woningbouw. Ook in Kogerveld wil De Hellema met een ontmoetingsruimte, cursussen en ondersteuning voor startende ondernemers bijdragen aan de levendigheid en economische ontwikkeling in Kogerveld.

Verpakkingsbedrijf Hellema sloot eind 2017 de deuren, omdat het oer-Zaanse familiebedrijf aan de Oostzijde niet verder kon uitbreiden. Het familiebedrijf werd in 1905 opgericht door de overgrootvader van Henk van Aardenne en groeide uit tot een internationale leverancier van verpakkingen voor de voedingsindustrie. "Dit pand hebben we als familie gekoesterd", aldus eigenaar Van Aardenne. "Het is mooi dat een nieuwe generatie creatieve mensen de Zaanse maakindustrie in dit pand in leven houdt."

Zaanse Buurten Tochie

KROMMENIE - Democratisch Zaanstad bezoekt regelmatig de verschillende wijken in Zaanstad via het Zaanse Buurten Tochie. De fractie van de DZ wil 27 mei met de bewoners van Krommenie van gedachten wisselen over de ontwikkelingen in de wijk.

Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen bewoners, op informele wijze, met de fractie van Democratisch Zaanstad in gesprek gaan over de eigen buurt. De fractie is aanwezig vanaf 20.00 uur in de Palmboom om vragen van bewoners te beantwoorden over bijvoorbeeld: de Aansluiting A8-A9, Achterstallig onderhoud openbare ruimte, Verkeerscirculatieplan of Woonproject Provily Slibkuil.

De fractie van Democratisch Zaanstad vindt het belangrijk om, ook buiten verkiezingstijd, van de bewoners zelf te horen hoe het gaat in hun wijk. Eerder bezocht de fractie al drie andere wijken in Zaanstad.

Nieuwe looproute bij station Zaandam

Weisz en van Dam
in Weefhuis

Begeleide Omgangs-regeling Humanitas

Ronde van JCI: Wieler(tour)tocht

Kwetsbare jongeren op straat

KROMMENIE - In Krommenie staat de Durghorst en daarin is Kamers met Kansen, onderdeel van Leviaan, gevestigd. Tsira wordt als een van de vele jongeren uit haar woning gezet. Ik sprak Tsira en zij moet voor de derde keer binnen KMK haar woning uit.

Parteon en Camelot komen weer hun woord niet na, ze beloven een nieuwe woning, maar ze komen alleen met een niet zelfstandige woning die ze zou moet delen met vier anderen meiden. Bij het contract tekenen beloofde KMK een zelfstandige woning te regelen. Hopelijk komt er een oplossing voor haar en de andere jongeren. De gemeente heeft Tsira gesproken, maar die doet tot onze grote frustratie niets. Tsira blijft hopen op een oplossing, want ze kunnen haar toch niet op straat zetten?! Ze is er nog erger aan toe dan een vluchteling...

Door Roslien Brondy

Reageren kan door een mail te sturen aan redactiezaan@rodi.nl

Expositie Vrijstaat 3.0 in PLAY room

Ruimtelijk werk van Jansje Dane (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - In galerie PLAY room is in het weekend van 24 tot en met 26 mei de expositie Vrijstaat 3.0 te bezichtigen. Deze estafette-expositie met werk van Tengel kunstenaars wisselt elk weekend van samenstelling. Dit derde weekend exposeren kunstenaars Angèle Thillart, Jansje Dane, Joke Konijn en Stella Burggraaf.

Angèle Thillart laat werk zien in het thema 'de wandelaar '. De wandelaar als symbool van het leven zelf.

Jansje Dane exposeert ruimtelijk werk en zegt hierover "Ik werk met diverse materialen, soms naar een thema, soms in het wilde weg. Het is leuk om de materialen naar mijn hand te zetten".

Joke Konijn exposeert tekeningen en terracotta beelden van dieren met menselijke emoties. De konijnen dragen een edelsteen, als wens voor geluk en vrede. Ze worden verpakt met een pagina uit 'Waterschip Down'. Bij verkoop gaat vijftig procent van de opbrengst naar de vluchtelingenkampen van Stichting War Child.

Stella Burggraaf kiest tijdens de expositie Vrijstaat liever voor het Poldermodel. De Zaanse polder is een belangrijk onderwerp in haar werk. Haar landschappen zijn opgezet in een losse toets, simpel en ruimtelijk, met soms de neiging tot abstract maar heel herkenbaar voor de streek.

De opening is vrijdag 24 mei van 17.00 tot 19.00 uur. Locatie: galerie PLAY room, Westzijde 99, Zaandam. Open: Vr. 17-19, za & zo: 13-18. Toegang: gratis.

Nieuwe looproute bij station Zaandam

ZAANDAM - De nieuwe looproute over de spooroverbouwing bij station Zaandam is vanaf maandag 20 mei geopend. De loopbrug, die op dit moment de stationshal verbindt met de Houtveldwegzijde, wordt die dag afgesloten. Tegelijkertijd openen de eerste winkels in de Zaanse huisjes op de spooroverbouwing.

Sinds het voorjaar van 2018 wordt gewerkt aan de nieuwe fiets- en voetgangersverbinding bij station Zaandam. Deze nieuwe spooroverbouwing vormt de verbinding tussen oost en west. De route sluit aan op het Stadhuisplein en de Houtveldweg. Naast de bouw van deze nieuwe verbinding wordt het station gemoderniseerd en winkels verplaatst.

Looproute

Vanaf 20 mei lopen reizigers die het station vanaf de Houtveldwegzijde bezoeken eerst via de nieuwe verbinding naar de centrumzijde. Reizigers lopen dan via de nieuwe voetgangersroute naar het perron of het centrum. Naast de huidige trap en roltrap wordt een nieuwe lift in gebruik genomen. Aan de kant van het centrum is een tijdelijke grotere entree gemaakt. Smullers en de bloemist zijn daar vanaf 20 mei geopend, evenals een pinautomaat van GWK. De kiosk blijft nog tot augustus in de stationshal zitten. De NS Ticket&Service balie verplaatst tijdelijk richting het stadhuis. Later openen ook AH to go en AKO in een van de Zaanse huisjes.

Werkzaamheden

De verbouwing van de stationshal start maandag 20 mei. Dit gebeurt in een aantal bouwstappen. De oplevering van de nieuwe stationshal staat gepland voor eind 2019. Medio juni is het weer mogelijk het station te bereiken via een trap vanaf de Korte Hogendijk. Daarnaast wordt gestart met de bouw van de fietsenstalling aan de Houtveldweg.

Meer informatie: www.maakstationsgebied.zaanstad.nl/spooroverbouwing

Les mobieltje senioren

(Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Wijkcentrum Dirk Prins geeft een cursusochtend of -middag les over het gebruik van Smartphones en iPhones, speciaal gericht op senioren.

Een mobieltje is altijd bij de hand om thuis of onderweg contact- en/of hulpmogelijkheden te zoeken. Veel ouderen weten niet hoe zo een apparaatje nu precies werkt en welke mogelijkheden het allemaal biedt. Een ervaren docent leert op één ochtend of middag op rustige en heldere wijze om te gaan met uw eigen mobieltje.

Cursusdata: Smartphone (android, zoals bijv. Samsung) dinsdag 28 mei van 13.00-15.00 uur en iPhone (Apple) donderdag 30 mei van 09.30-11.30 uur. Kosten: Euro 8,00 per persoon per cursusdag. Opgeven: telefoon 075-6310707 of info@dirkprins.nl. lOCATIE: Wijkcentrum Dirk Prins, A.G. Verbeekstraat 35.

Voorjaarsconcert Zaans Symfonie Orkest

Arwen Salama-van der Burg (Foto: Nike Martens)

KOOG AAN DE ZAAN - In het negenennegentigste jaar van haar bestaan geeft het Zaans Symfonie Orkest zondag 26 mei om 15:00 uur een concert in de Kogerkerk.

Het concert is een ode aan de lente en opent met 'De Kalief van Bagdad' van F.A. Boieldieu, gevolgd door het 'Rhapsody Concert voor altviool' van B. Martinu. Soliste is Arwen Salama-van der Burg. Als slotstuk wordt de tweede symfonie van Ch. Gounod gespeeld. Onder de bezielende leiding van Johan Olof heeft het orkest een extra impuls gekregen om in 2020 haar 100-jarig bestaan te vieren. Locatie: Kogerkerk, Kerkstraat 14. Entree € 15,00, tot 18 jaar € 7,50. www.zaanssymfonieorkest.nl.

Dameskoor in Mennistenerf

ZAANDAM - Zorgcentrum Mennistenerf verzorgt onder het motto 'cultuur op zondag' een evenement dat toegankelijk is voor de bewoners van het Mennistenerf, van de aanleunwoningen en de De Wetstraat, maar ook voor liefhebbers van buiten.

Dames Koor For Everyone zingt zondagmiddaag 26 mei vanaf 14.30 uur en zorgt voor een gezellige middag. Het optreden is in de Arend Dikzaal. Locatie: Mennistenerf, H. Gerhardstraat 77. Aanvang: 14.30 uur. Toegang: € 4,-, www.het-mennistenerf.nl.

Ex-prof-voetballer zingt liedjes

DE RIJP - "Het verschil kan niet groter", zegt Maurice Mulderij. Dankzij een blessure ging zijn carrière bij PSV niet door. Nu zingt hij liefdesliedjes of liedjes over liefde. Zaterdag 25 mei speelt hij in De Grote Kerk van De Rijp. Een avond over de (on)zin van liefde.

Aanvang: 20.30 uur. Kaarten: €15,-, via www.cartouche-graftderijp.nl, bij DA-drogist Rijkes, woonwinkel De Huiskamer en Pakketje De Rijp.

Weisz en van Dam in Weefhuis

ZAANDIJK - Linda van Dam en Myriam Weisz kennen elkaar van de Gerrit Rietveld Academie. Zij hebben elkaar nooit uit het oog verloren en zijn allebei op hun eigen manier in de kunst verder gegaan; Myriam Weisz met schilderen en Linda van Dam in de textiel. Ze exposeren samen 25 en 26 mei van 11 tot 17 uur in Het Weefhuis in Zaandijk. De textielkunst van Linda van Dam bestaat uit vrij in de ruimte hangende of in een frame opgespannen stof, meestal zijde. Zij maakt gebruik van kleur, transparantie, licht en flexibiliteit. Kleuren mengt ze door meerdere lagen zeer dunne, liefst doorschijnende stof over elkaar te plaatsen. Er ontstaat een gevoel van ruimte en beweging. Naast het vrij hangende werk maakt Van Dam onder andere kleurrijke sjaals, broches en hoofdbedekkingen. In de olieverfschilderijen van Myriam Weisz worden de rafelranden van de door de mens bebouwde omgeving zichtbaar. De kunstenaar beschrijft dit zelf als 'randstedelijke romantiek': Het schilderen van onbestemde ruimten waarin je nog kunt dwalen. Haar inspanning levert beelden op die zich niet direct laten verklaren. Eerder roepen ze vragen op. Locatie: Het Weefhuis, Lagedijk 39, van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.hetweefhuis.nl en Facebook Weefhuis.

Ultieme marathon ZZV Roeiers

De roeiers van ZZV vallen regelmatig in de prijzen. (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - De ZZV Roeiers gaan voor ultieme roeimarathon van 100 km. Deze Parthenon-EY Ringvaart Regatta is ontstaan in 1976 als een onderlinge roeiwedstrijd strijd tussen de roeiverenigingen Njord en Laga naar aanleiding van het 100-jarige bestaan van de D.S.R.V. "Laga". De Ringvaartregatta is inmiddels uitgegroeid tot een begrip in heel roeiend Nederland. De wedstrijd over een lengte van precies 100km begint in Leiden waarna de Kaag wordt overgestoken om bij de Ringvaart te komen. Na een rondje op de Ringvaart wordt de Kaag opnieuw gepasseerd op weg naar Leiden, Leidschendam en uiteindelijk Delft.

Lords of the Ringvaart

De roeiers van ZZV zijn een begrip in deze roeimarathon, want nagenoeg elk jaar eindigen ze in de top, maar winnen ook regelmatig de wedstrijd. De vaste boot waarin deze marathon geroeid wordt is dan ook gedoopt als "Lords of the Ringvaart'.

De laatste jaren is de bemanning van de boot overigens gemengd, maar een boot hernoemen brengt nu eenmaal ongeluk. 22 mei as. gaan de Zaanse roeiers J.Molenaar,E. Zwart, P.Mani, T.Bervoets, R.Hietberg, J. Bruin,J. Bolland-Molenaar, L. de Wit en stuurvrouw R. Piets de uitdaging weer aan.

Rondvaart in boot met kijkje in kerk

Kerk en eilandspolder (Foto: Kitty Kampf)

SCHERMERHORN - De belangstelling voor het Leeghwater-arrangement was vorig jaar zo groot dat ook dit jaar vaartochten door de Eilandspolder worden georganiseerd, in combinatie met rondleidingen door de Grote Kerk van Schermerhorn. De data zijn zondag 16 juni, 21 juli en 11 augustus.

Deelnemers kunnen (hernieuwd) kennismaken met de natuur in de Eilandspolder en de cultuur in de Grote Kerk. Het is een originele manier om een verjaardag te vieren, een buurtuitje te organiseren of zo maar een vriendendag of vriendinnendag te houden.

Ontvangst met koffie en thee

De ontvangst met koffie of thee is in de Grote Kerk van Schermerhorn of bij het kleinste Huisje van Schermerhorn. Er wordt gevaren in de Eilandspolder met een fluisterboot, waarbij de schipper van alles vertelt over dit prachtige vogelrijke gebied. In de Grote Kerk volgt een rondleiding langs de schatten van dit mooie oude monument.

Programma

Zondag 16 juni: ontvangst in de Grote Kerk om 12.30 uur, daarna varen bij het Kleinste Huisje. Zondag 21 juli: ontvangst bij het Kleinste Huisje om 12.30 uur, daarna rondleiding in de Grote Kerk. Zondag 11 augustus: ontvangst bij het Kleinste Huisje om 12.30 uur, daarna rondleiding in de Grote Kerk. Einde programma: 16.30 uur.

Locatie en info

Adres: Grote Kerk, Oosteinde 2, 1636 XV Schermerhorn. Adres Kleinste Huisje: Zuidje 11, 1636 XB Schermerhorn. Maximaal aantal personen: 30. Vol = vol. Kosten: € 15,00 per persoon. Opgeven en betalen via www.grotekerkschermerhorn.nl. Meer info: Wil Mens, telefoon 072-5021564 of mail naar: wil.don.mens@quicknet.nl.

Lezing over Spinoza in Loge Anna Paulowna

Loge Anna Palowna (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Hoe kom je in contact met de Vrijmetselarij? Heel eenvoudig. Door te bellen met een loge in de buurt. Of bezoek de lezing over Spinoza die woensdagavond 29 mei wordt gehouden door Dr. Jos Scheren in de Zaanse Vrijmetselaarsloge Anna Paulowna.

Iedere woensdagavond komen de vrijmetselaars van Loge Anna Paulowna bijeen aan de Stationsstraat 61 in Zaandam (op loopafstand van het NS-station). Spinozakenner Dr. Jos Scheren geeft 29 mei een lezing over Spinoza, de grote zeventiende-eeuwse Nederlandse filosoof, met als titel 'Over geloof en vrijheid'. Deze avond is bovendien vrij toegankelijk voor bezoekers die meer willen weten over Spinoza en/of over de Vrijmetselarij.

Berucht

Na een korte inleiding over de Vrijmetselarij zal de heer Scheren spreken over het Theologisch-Politiek Tractaat (1670). In deze tekst, die Spinoza tegelijkertijd beroemd en berucht maakte, legt de filosoof uit wat voor hem geloof en vrijheid betekenen. Misschien betekenen ze wel iets anders dan wat er veelal van wordt gemaakt. Zo is de tekst zeker niet anti-godsdienstig en evenmin lijkt het erop dat Spinoza zonder meer pleit voor de scheiding van kerk en staat. Scheren gaat in op de vraag of Spinoza wel aan de wieg staat van de (radicale) Verlichting, zoals velen menen. Na een korte pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen aan de spreker. De aanwezige vrijmetselaren kunnen vragen beantwoorden over de zogeheten 'Koninklijke Kunst' . Een rondleiding door het historische logegebouw behoort tevens tot de mogelijkheden. De avond verloopt volgens de gebruikelijke werkwijze van de vrijmetselaren.

Meer info

Locatie: Vrijmetselaarsloge Anna Paulowna. Aanvang: 20:00 uur. Zaal open: 19:30 uur. Toegang: gratis. Loge Anna Paulowna, Stationsstraat 61.

(Foto:Kamerich & Budwilowitz/EYES2)

Vervolg voorpagina

Economische ontwikkeling

In eerste instantie maken huurders uit broedplaats de Honigfabriek in Koog aan de Zaan de overtocht. De groep kunstenaars in de Honigfabriek heeft zich ontwikkeld tot een levendige community, die ook de buurt in Koog aan de Zaan betrok bij activiteiten zoals exposities, workshops en een foodmarket. De Honigfabriek maakt in 2020 echter plaats voor woningbouw. Ook in Kogerveld wil De Hellema met een ontmoetingsruimte, cursussen en ondersteuning voor startende ondernemers bijdragen aan de levendigheid en economische ontwikkeling in Kogerveld.

Verpakkingsbedrijf Hellema sloot eind 2017 de deuren, omdat het

oer-Zaanse familiebedrijf aan de Oostzijde niet verder kon uitbreiden. Het familiebedrijf werd in 1905 op

gericht en groeide uit tot een internationale leverancier van verpakkingen voor de voedingsindustrie.

Expositie sieraden de Kemphaan

Sieraden, ontworpen door Caroline Blokziel (Foto: aangeleverd)

DE WOUDE - Margriet Cuypers en Caroline Blokziel startten in 1981 hun opleiding tot goudsmid aan de Vakschool in Schoonhoven. Sindsdien hebben zij veel samengewerkt en Hemelvaartsdag, donderdag 30 mei, laten ze hun werk zien in het kerkje De Kemphaan. Er zal eigen werk zijn, maar ook een collectie vintage sieraden.

Locatie: de Kemphaan De Woude

Margriet specialiseerde zich in het diamantzetten in Amsterdam en later ook in het diamantslijpen in Antwerpen. In haar fascinatie voor diamant wil zij de waarde van elke unieke diamant benadrukken.

Ruwe en geslepen diamant

Bij het slijpen zoekt ze naar de beste manier om de vorm en kenmerken van de steen te benadrukken, in haar sieraden verwerkt ze zowel ruwe als geslepen diamant. Als enige in Nederland verwerkt en verkoopt zij het nieuwe en unieke Keizer-slijpsel. Ze werkt vanuit haar atelier en winkel Blou Amsterdam, waar haar collectie en vakmanschap permanent te zien zijn.

Passie

Caroline rondde in Schoonhoven, naast haar opleiding goudsmid, ook de opleiding zilversmid en juwelier met succes af. Zij werkte jaren in diverse ateliers in Amsterdam en heeft daar een passie voor het maken van unieke sieraden ontwikkeld.

Krachtige lijnen

Haar sieraden kenmerken zich door krachtige lijnen, pure vormen en met zorg uitgekozen kleur- en materiaalcombinaties.

Zij combineert graag edelstenen met edelmetaal in haar ontwerpen, om zo de magie van beide volledig tot hun recht te laten komen.

Ronde van JCI: Wieler(tour)tocht

Pauzelocatie tijdens de wielertoer (Foto: aangeleverd)

REGIO - JCI de Waag en JCI IJmond bundelen hun krachten en organiseren zondag 26 mei De Ronde van JCI. Dé dag voor recreatieve fietsers en wielrenfanaten.

JCI de Waag en JCI IJmond bieden de zesentwintigste de mogelijkheid om, net als bij de Alpe d'Huzes die een week later plaatsvindt, te fietsen voor het goede doel. Bijzonder dit jaar, is de keuze voor twee opstartpunten: de Vuurlinie in Beverwijk en de Golfbaan Sluispolder in Alkmaar. Een mooie manier om voor alle fietsers in Noord Holland deelname mogelijk te maken.

Fietsen voor het goede doel

Aantal kilometers

Deelnemers hebben de keuze uit een route van 40, 80 of 120 kilometer, uitgestippeld over verharde fietspaden door het prachtige Noord-Hollandse landschap. Zo worden onder andere Heemskerk, Beverwijk, Limmen, Heiloo en Alkmaar aangedaan. Starten kan rond 08:30 voor de 120 km, rond 09:30 uur voor de 80 en 10:30 uur voor de 40 kilometer.

Pauzelocaties

De route bevat een aantal leuke pauzelocaties, waar deelnemers kunnen rusten en een maaltijd kunnen nuttigen. Alle veiligheidsmaatregelen zijn voorzien en de route is helder en duidelijk bewegwijzerd. Op de opstartlocaties in Beverwijk staat een heuse bike fitter, kan kennisgemaakt worden met fietswinkel Toon Beetjes en zijn een fysiotherapeut en masseur aanwezig. Middels een opzwepende warming up worden de deelnemers voor de 120 en 80 km klaargestoomd voor een lekkere tocht. Ook in Alkmaar zijn een masseur en fysiotherapeut aanwezig en starten deelnemers de dag vrolijk.

Regionaal goed doel

Deelnemers fietsen niet alleen voor hun plezier, maar steunen met hun deelname ook een regionaal goed doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar Fonds Hartewensen (zij zetten zich in om wensen van de cliënten van de Hartekamp Groep te vervullen) en naar een initiatief voor het realiseren van een zogenaamde Beweegtuin (geschikt voor alle leeftijden en minder-validen) in de Alkmaarse wijk Huiswaard.

Fonds Hartenwensen

Inschrijven

Via www.rondevanjci.nl kunnen deelnemers zich inschrijven waardoor direct gefietst kan worden door middel van het Scan&Go systeem van NTFU dat de tocht als NTFU lid ter beschikking stelt. Inschrijven tijdens de dag zelf is eveneens mogelijk.

Als team deelnemen aan de ronde kan ook. Bij de opstartlocaties krijg je dan na afloop een lekkere, passende maaltijd voorgeschoteld. Meer informatie: //rondevanjci.nl/inschrijven/.

Begeleide Omgangsregeling (BOR) Humanitas

Humanitas kan gescheiden ouders helpen met afspraken op papier zetten. (Foto: AdobeStock)

REGIO - Ouders willen dat het goed gaat met hun kind. Ook na een scheiding of relatiebreuk. Uit onderzoek blijkt, dat het goed is voor de ontwikkeling en het sociaal-emotioneel evenwicht van kinderen wanneer ze contact met beide ouders houden. Humanitas ondersteunt dit belang.

Soms lukt het ouders niet om goede afspraken te maken of verloopt het contact tussen ouder en kind moeizaam. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Via de Begeleide Omgangsregeling van Humanitas (BOR) kunt u hier hierbij een steuntje in de rug krijgen. Humanitas gaat uit van de mogelijkheden van ouders en behoeften van een kind.

Humanitas BOR

Humanitas BOR biedt een tijdelijke ondersteuning voor ouders met kinderen 0-12 jaar die uit elkaar gaan, of al zijn. Een getrainde en onpartijdige vrijwilliger is er tijdens de eerste afspraken op gelijkwaardige wijze voor de ouders maar vooral ook voor het kind. Een coördinator begeleidt het traject en evalueert tussentijds met beide ouders. Stapsgewijs wordt er toegewerkt naar een stabiele omgangsregeling waarna Humanitas niet meer nodig is.

Aanmelden

Inwoners van de Zaanstreek kunnen zich aanmelden. Na aanmelding kan vaak binnen enkele weken de kennismaking en een eerste omgang plaatsvinden.

Gescheiden ouder

Ben je een gescheiden ouder en geïnteresseerd in onze ondersteuning, of ben je professional en zie je mogelijkheden om ouders te verwijzen, neem dan contact op met Sophie van Schieveen (BOR-Coördinator Humanitas, regio IJmond) via: bor.zaanstreek@humanitas.nl of 06-2050 2663. Meer informatie over het project is te vinden https://www.humanitas.nl/zaanstreek/bor

Kidzark in Baken

ZAANDAM - Kerk in Westerwatering organiseert zondag 26 mei weer Kidzark. Kidzark is een gratis, creatief programma voor kinderen in de basisschoolleeftijd, in het speellokaal van CBS Het Baken. Deze maand is het thema: 'Help, er brandt vuur!'

Rond dit thema kunnen de kinderen meedoen aan diverse activiteiten. Bij de kookworkshop maken de kinderen vlammetjes voor de hele groep. Tijdens de creatieve workshop versieren ze een schilderijtje met verschillende materialen. Daarnaast kunnen de kinderen meedoen met de sportclub of een spelletje spelen aan de spelletjestafel. Rond 15.45 uur verzamelen alle kinderen zich in de grote zaal waar een gezamenlijk programma plaatsvindt vol muziek, verhalen, spelletjes en Mo en Jo. Na de afsluiting worden de deelnemers getrakteerd op een snack die is gemaakt door de kinderen van de kookworkshop.

Het programma zondag 26 mei vindt plaats in het speellokaal van CBS Het Baken aan de P.A. van Meverstraat 9-11 te Zaandam, Westerwatering. Aanvang: 15.00 uur, tot 17.00 uur. Entree: gratis. Meer info: www.kerkinwesterwatering.nl of mail kerkinwesterwatering@gmail.com.

De Verkoop van De Industrieel start 25 mei a.s.

Vogelvlucht De Industrieel (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Op de toekomstige bouwlocatie aan de Westzijde (tegenover de Fit For Free op nr. 163) wordt 25 mei een start verkoop event gehouden van 10:00 tot 12:00 uur. Onder het genot van een hapje en een drankje krijgen geïnteresseerden informatie over de 123 woningen die direct aan de Zaan worden gebouwd.

In 2017 tekenden de gemeente Zaanstad en Verwelius Zaanoever B.V., eigenaar van het voormalige NUON-terrein, een overeenkomst over de ontwikkeling van het perceel. Hier was tot 1952 een gasfabriek gevestigd. Begin deze eeuw is de grond gesaneerd en sindsdien geschikt voor het bouwen van woningen. Het nieuwbouwproject kreeg de naam De Industrieel en zal bestaan uit twee appartementengebouwen, twee schitterende penthouses, zeven grote herenhuizen en een vrijstaande villa. Door de verschillende gebouwen en materialisatie krijgt De Industrieel een gevarieerde aanblik.

Appartementen-gebouwen

Het appartementengebouw met negen woonlagen is gesitueerd bovenop een parkeerkelder met bergingen. Door het donkergekleurde metselwerk ontstaat een stoer gebouw. Het industriële karakter wordt versterkt door grote leefbalkons en de donkere kleurstelling van de gevelopeningen. Op het dak van dit appartementengebouw staan twee penthouses met een woonoppervlakte van 209 en 222 m2. De penthouses hebben rondom dakterrassen met een fantastisch uitzicht over de Zaan en de omgeving. Het tweede appartementengebouw staat haaks op de Westzijde op een verhoogde plint. Ook deze appartementen hebben alle grote leefbalkons. De gevels worden uitgevoerd in een lichte kleur metselwerk met contrasterende kozijnen. De open galerij is ontworpen in een stalen grid dat verwijst naar het industriële verleden.

Zeven herenhuizen

De herenhuizen met een woonoppervlak van circa 230 tot 236 m2 staan langs de Westzijde, hebben vier woonlagen en zijn gesitueerd op een besloten parkeergarage. Elke woning heeft zijn eigen bijzondere vormgeving, geïnspireerd door de typische gevelarchitectuur uit de streek en op een moderne manier geïnterpreteerd. De achtergevels hebben zicht op een grote tuin die helemaal doorloopt tot aan de Zaan. Meer informatie is verkrijgbaar bij www.de-industrieel.nl of bij de verkopende makelaars: Thijssen Makelaardij in Zaandam en Brockhoff Makelaars in Amstelveen.

Webinars Brijder Jeugd

REGIO - In de maand juni organiseert Brijder Jeugd twee webinars. De webinar van 5 juni is voor professionals: "Mijn ouders hebben problemen en wie kijkt er om naar mij?" Een webinar over KOPP/KVO. De webinar van 19 juni is voor ouders: "In gesprek met mijn kind over gamen en sociale media."

In het webinar van 5 juni nemen we professionals mee in hoe zij KOPP/KVO problematiek kunnen herkennen en de beschermende elementen professionals kunnen inzetten. In het webinar van 19 juni vertellen we ouders meer over de leuke en risicovolle kanten van sociale media en gamen. Zij komen te weten of en wanneer er sprake is van een verslaving en hoe daarmee om te gaan.

Beide webinars worden gegeven met professionals van andere organisaties. De webinars vinden plaats van 20:00 uur tot 21:00 uur en zijn gratis te volgen op computer, tablet of telefoon.

Tijdens de webinar kunt u via een chat vragen stellen aan experts.Deelnemen is gratis en eenvoudig te regelen. Aanmelden via de link op de website www.brijderjeugd.nl.

Brijder Jeugd

Brijder Jeugd biedt advies, voorlichting en hulp betreffende middelengebruik, zoals cannabis, alcohol of XTC, maar ook gokken, gamen of sociale media.

EXPO 2019 in showroom Piet-Jan van den Kommer

Een van de getoonde werken. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Met trots opent Piet-Jan van den Kommer vanaf 24 mei zijn deuren voor de EXPO 2019. Piet-Jan van den Kommer en partners laten zien dat kunst een verrijking is in een woon- en leefomgeving. Een must see voor kunst, interieur en lifestyle liefhebbers.

Verschillende toonaangevende kunstenaars, waaronder Bastiaan Woudt, Jeanne Opgenhaffen, Judith Wiersema en Robbert Fortgens en nieuw talent exposeren hun laatste werken zowel binnen als buiten op het terrein.

Vernieuwde showroom

En er is meer, Zoals de vernieuwde showroom met een bijzondere exclusieve handgemaakte houten woonkeuken met marmeren werkblad, welke is voorzien de nieuwste technieken en features op het gebied van keukenontwerp.

Sneakpreview Piet-Jan van den Kommer bedden collectie WWOO toont een sneak preview van de nieuwe collectie buitenverlichting passend bij de betonnen buitenkeukens. Tevens organiseert WWOO een workshop tijdens de EXPO samen met de masterchef van Big Green Egg. Voor deelname zie de website www.wwoo.nl

Er is tevens volop interieur en design inspiratie op te doen met de laatste innovaties en ontwerpen, van o.a. sanitair tot stalen deuren, door de partners op het terrein: Filiaal 4, Cozijnen, Eet op locatie en WWOO concrete outdoor Kitchen. De Noordervaart 127 wordt gevormd door een prachtig 1,5 hectare groot terrein, gevuld met fruitbomen, diverse buitentuinen en een volledig gerenoveerde stolpboerderij uit de 18de eeuw.

De expositie vindt plaats op de Noordervaart 127 te Stompetoren en zal duren van 24 mei t/m 2 juni 2019. De expositie is alle dagen vrij te bezichtigen van 10.00 tot 16.00 uur.

Kunstenaars

Bastiaan Woudt, Jeanne Opgenhaffen, Judith Wiersema, Robbert Fortgens, John Breed, Atolty, Horden & Schimmel, Marijke in den Bosch, Andre Vranken, Herbert Nouwens, Carina Wagenaar, Seeger Baas, Luuk de Haan, Ingrid Bévort, Mayte Breed, Boris Dekker

Partners Noordervaart 127. Piet-Jan van den Kommer, Filiaal 4, Eet op locatie, Cozijnen en WWOO concrete outdoor kitchen.

Concordia Play-in én concert

OOSTZAAN - Muziekvereniging Concordia verwelkomt iedereen zondag 26 mei om bij de vereniging te komen musiceren.

Iedereen kan meedoen. Vanaf 9.30 uur staat er koffie/thee klaar en om 10.00 uur wordt er gestart met repeteren in het orkest, onder leiding van Esther Hoek. Muziekvereniging Concordia verwelkomt iedere ervaren en minder ervaren muzikant. Wie wil meespelen, kan aangeven op welk instrument. Het is mogelijk een instrument van Concordia te gebruiken.

De lunch wordt georganiseerd door Concordia. Na de verzorgde lunch gaat het repeteren verder, waarna het eindconcert begint om 15.30 uur, voor iedereen die wil komen luisteren. De play-in is rond 16.00 afgelopen. Meedoen en toegang tot het concert zijn gratis.

De vereniging hoopt op een lekker groot harmonieorkest! Opgeven kan via 06-14958044 óf door te mailen naar info@concordia-oostzaan.nl. Het is mogelijk een instrument van Muziekvereniging Concordia te gebruiken. Locatie: Jacob Corneliszstraat 22.

Muziek maken is meer dan een hobby; het samen musiceren brengt mensen dichter bij elkaar! Je hebt elkaar nodig om er een mooi klinkend geheel van te maken.

36e Top Spin toernooi

KOOG AAN DE ZAAN - Het zesendertigste Top Spin toernooi gaat zaterdag 15 juni van start, op het tennispark met zes kunstgras-banen van Tennisvereniging Westzijderveld.

Er wordt gespeeld in de categorieën DE, DD, HE, HD en GD 3, 4, 5, 6, 7 en 8 in de leeftijd 17+. De finales worden zondag 23 juni gespeeld. Er worden vele honderden wedstrijden gespeeld en het is weer een leuke klus voor wedstrijdleider Eppo Janssen en zijn team om dit allemaal gladjes te laten verlopen. Het weer is daarbij erg belangrijk.

Gezellig

Alle avonden is het gezellig in het voor dit toernooi speciaal aangeklede clubgebouw en terrassen rondom de banen. Vrijdagavond is er een feestavond met dansmuziek van DJ Jacob.

Een van de hoogtepunten tijdens het toernooi is steevast het 'Eetfestijn' zaterdag 22 juni, beroemd bij spelers en bezoekers. Het eten is ook dit jaar weer gratis en DJ Michiel zorgt voor rustige en gezellige muziek.

Inschrijven

Inschrijven voor het toernooi kan via www.toernooi.nl.

Vaartochten Wormer- en Jisperveld

(Foto: aangeleverd)

Het Wormer- en Jisperveld laat in de avondexcursie 'Het veld in de avond', vrijdag 24 mei om 19.30 uur, weer een heel ander gezicht zien. De wind gaat liggen, de zon gaat onder en de dieren zijn actief. De Poelboerderij biedt bij de avondtochten de gelegenheid even lekker te genieten van de avond in het Wormer- en Jisperveld.

Riet- en moerasvogels

Tijdens de vaarexcursie 'Riet- en moerasvogels', zaterdag 25 mei om 7:00 uur, zien we misschien de koning van het moeras: de roerdomp. Ook andere moerasvogels kunnen we in het veld tegenkomen, zoals karekieten en rietzangers, maar ook grote vogelkolonies: brandganzen en kleine kolonies visdieven of kluten.

Landschap schetsen

De vaarexcursie 'Landschap schetsen' vindt zondag 26 mei vanaf 13.30 uur plaats in de polder, onder begeleiding van Ankie ten Hoonte. Vaar met een boot het veenweidegebied in om de mooie landschappelijke omgeving vast te leggen.

Reserveren bij bezoekerscentrum De Poelboerderij via 075-6219100 of per e-mail bezoekerscentrum@poelboerderij.nl onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Kosten mét consumptie na afloop € 12,-, kinderen € 3,-. Leden.
Meer informatie: www.bezoekerscentrumpoelboerderij.nl. Locatie: afvaart Bezoekerscentrum Poelboerderij, Veerdijk 106, Wormer.

Visueel beperkten kunnen zelfstandig stemmen in Wormerland

Gemeente Wormerland (Foto: aangeleverd)

WORMERLAND - Op donderdag 23 mei zijn de verkiezingen voor het Europese Parlement. Hebt u een visuele beperking of kent u iemand met een visuele beperking? In Wormerland kunnen mensen met een visuele beperking nu zelfstandig stemmen met behulp van een mal en audio-ondersteuning.

Ook mensen met dyslexie of bijvoorbeeld een slechte handfunctie, kunnen gebruik maken van deze ondersteuning. Het stembiljet wordt in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via een zogeheten soundbox met koptelefoon is te horen welke partijen en welke kandidaten op de lijst staan. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt u door, onder de gewenste partij, de gaatjes te tellen. Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood. Het stembureau is het gemeentehuis van Wormerland, aan de Koetserstraat 3 in Wormer.

Woont u niet in Wormerland maar wilt u daar stemmen met behulp van de mal en audio-ondersteuning? Dat kan. Vraag hiervoor een kiezerspas aan. Meer informatie hierover vindt u op de website van de rijksoverheid: bit.ly/RijksoverheidKiezerspas. Visueel beperkten, die willen weten hoe ze een kiezerspas aanvragen, kunnen langskomen op het gemeentehuis in Wormerland of bellen met de gemeente.

Meer informatie vindt u op www.oogvereniging.nl/stemmen. Of neem contact op met de Ooglijn: 030-2945444 / ooglijn@oogvereniging.nl.

Expositie Afrikaanse Tuinbeelden

Dit beeld is van James Phiri en heet 'Wildflower'. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Zaterdag 25 mei en zondag 26 mei is Beeldentuin Art of Africa weer geopend.

Een bijzondere collectie van ruim 800 beelden te bewonderen. "We zijn er wederom in geslaagd een prachtige collectie beelden aan te kopen bij de creatieve beeldhouwers van de Shona-stam uit Zimbabwe."

Deze unieke beelden zijn winterhard en geheel met de hand vervaardigd van lokale stenen met welluidende namen als springsteen, opaalsteen, serpentijn en fruitsteen.

Meer informatie is te vinden op www.artofafrica.nl. Art of Africa beeldentuin Krommeakker 48 in Noord-Scharwoude, tel. 06-26390331, open op zaterdag 25 en zondag 26 mei van: 11.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.