De Medemblikker Courant

11 juli 2019

De Medemblikker Courant 11 juli 2019


'Ik leer van Willem elke keer een beetje bij'

Kom alles te weten over het bijenleven tijdens de open imkerijdagen. (Foto: Egbert Euser)

REGIO - Imkers in heel Nederland houden zaterdag 13 en zondag 14 juli open huis. Ook in West-Friesland zijn bezoekers op diverse locaties van harte welkom.

Landelijke imkerijdagen

IVN West-Friesland houdt zondag van 10.00 tot 16.00 uur een workshop over het bijzondere bijenvolk in het Egboetswater, Liederik 15 in Oostwoud. "Imker Willem Nijhuis vertelt op boeiende wijze over bijen", zegt Toos Brink van IVN West-Friesland. "Niet alleen interessant voor kinderen, maar ook zeker voor volwassenen. Zelf leer ik elke keer een beetje bij." Ook De Bijenstal aan het Zwarte Pad in Opperdoes is deze dagen open van 12.30 tot 20.00 uur. Om 14.00 uur start een rondleiding (kosten: drie euro). Reserveren: 0227-540116. Verder doet Bijeneducatiecentrum Hoorn mee aan de imkerijdagen. Iedereen is beide dagen van 10.00 tot 16.00 uur welkom aan Koperslager 9a in Hoorn. In Oosterblokker kunnen geïnteresseerden beide dagen een bezoekje brengen aan Jam en Zo / Rons bijenstal aan Oosterblokker 45. De winkel, tuin en bijenstal zijn van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Aan Oosterblokker 22 bevindt zich een grote bijentuin met bijenstal. Beide dagen kan iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur langskomen. Kijk voor alle locaties op www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag.


Tuinen struinen

(Foto: )

REGIO - De Groene Route timmert al vijf jaar aan de weg met privétuinen en kwekerijen in Noord-Holland-noord, die gezamenlijk meerdere weekenden en een avond open zijn. Zaterdag 20 en zondag 21 juli is er een open weekend. Verschillende tuinen openen de poort. Zo is 20 juli De Bolderik aan Rietvink 4 in Wervershoof open. Zondag 21 juli is iedereen welkom in de tuin van Atie en Cees Jonker in Sijbekarspel en de tuin van de familie Neefjes in Wervershoof. Meer informatie en alle adressen: www.degroeneroute.nl.

Zomermarkten brengen Gouden Eeuw tot leven

Diverse ambachten uit de zeventiende eeuw worden gedemonstreerd. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - De Zomermarkten in Medemblik vinden dit jaar zaterdag 20 juli, 27 juli en 10 augustus plaats. Het thema van de markten is 'De Gouden Eeuw in Medemblik'.

Ook dit jaar vinden in het Bagijnhof en Van Houweningenpark weer de Zomermarkten plaats. Op de braderie zijn vele kraampjes te vinden. Ook is er een themaplein. Het goed bewaarde archief uit de Gouden Eeuw maakt dat er veel informatie beschikbaar is over het dagelijks leven van de Medemblikker in die tijd. Figuranten van toneelgroep Sint Pieter brengen de mensen uit de Gouden Eeuw op unieke wijze tot leven. Ook is de zeventiende eeuw terug te vinden bij de kramen, waar de ambachten uit die tijd worden gedemonstreerd.

Meer informatie: Corona Rentenaar, info@promoject.nl of 06-26354975.

Inschrijven voor Bangert Tennistoernooi

De commissie heeft zich aan de hand van het thema alvast in Lederhosen en Dirndls gestoken. (Foto: aangeleverd)

BLOKKER - Van zaterdag 10 tot en met zondag 18 augustus trekken sportiviteit en gezelligheid weer samen op tijdens het open Kleurvisie Bangert Toernooi. Het is alweer de 43e editie van de '9-daagse' van Blokker.

Het tennistoernooi trekt jaarlijks tussen de 350 en 400 deelnemers. Zij schrijven zich in in de categorieën 4 tot en met 8 (dames- en herendubbel, gemengd dubbel en enkel). De toernooiweek krijgt een Duits vakantietintje mee. Dus 'reserveer tijdig uw campingplek' door in te schrijven via mijnknltb.toernooi.nl (zoek op Bangert) of via www.ltcwingsblokker.nl (onder Evenementen).

Rondom het tennis wordt van alles georganiseerd zoals activiteiten voor de jeugd en op zaterdag 17 augustus de feestavond. Deze krijgt in de geest van het thema een Duits tintje. Volgens de organisatie met een muzikale omlijsting om van te smullen! Ook is er een loterij met prijzen.

Dier van de week

Bij wie is Bling welkom? (Foto: aangeleverd)

HOORN - Bling is een lieve gesteriliseerde poes van elf jaar oud. Ze is naar het asiel gebracht omdat ze niet meekon met de verhuizing van haar eigenaar.

Het is een zachtaardige, vriendelijke poes die alleen haar eigen mensen gewend is en tijd nodig heeft om zich aan te passen in een nieuwe situatie.

Ze is gewend dat haar eigenaar werkt en daar heeft ze geen problemen mee;

Bling bleef overdag gewoon binnen en 's avonds deed ze dan een rondje buiten en wilde ze graag aandacht. Ze houdt niet van andere dieren.

Omdat Bling al op leeftijd is, is haar bloed onderzocht op eventuele ouderdomskwaaltjes, maar alles was gelukkig nog prima in orde. Ook is haar gebit uitgebreid gesaneerd.

Bling is nu dus helemaal APK-goedgekeurd en klaar voor een fijne oude dag! Bij wie is ze welkom?

Wie interesse heeft in Bling, kan contact opnemen met het Dierentehuis Hoorn: 0229-218197. Het asiel is gevestigd aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Speciaal programma valkenier bij Radboud

De valkenier heeft tijdens de zomervakantie een speciaal programma in Kasteel Radboud. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - De valkenier van Birdlive is tijdens de zomervakantie tot en met 28 augustus elke woensdag bij Kasteel Radboud. Birdlive heeft een speciaal programma ontwikkeld waarbij bezoekers de geschiedenis van de valkerij beleven. Uiteraard zijn daarbij ook zijn bijzondere roofvogels te bewonderen.

De valkenier licht toe wat de link is met de valkerij, kastelen en landerijen. Bezoekers zien van dichtbij de majestueuze vogels bewonderen en bij gunstige omstandigheden zelfs zien vliegen.

Meemaken? De valkenier is tussen 14.00 en 17.00 uur op het kasteelplein. Bezoekers betalen reguliere toegangsprijs aan de poort. Voor volwassen is dat 8 euro en kinderen van 5 tot en met 12 jaar betalen 5 euro. Dat is inclusief de hele dag toegang tot het gehele kasteel. Op vertoon van Museumkaart is toegang gratis. Kaarten bestellen: www.kasteelradboud.nl/agenda.

'Easyslim.nu werkt echt!'

Via behandelingen bij Easyslim.nu is afvallen voor iedereen binnen handbereik. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Dat afslanken ook op een andere manier kan, bewijst het Easyslim.nu-concept. Al meer dan vijftig vestigingen door heel Nederland volgen het voorbeeld van Karin Hut-van Meerten, die Easyslim.nu in 2015 in Nederland introduceerde.

Behandeling verwijdert vet en traint spieren

Via behandelingen bij Easyslim.nu is afvallen voor iedereen binnen handbereik. Karin van Twuyver probeerde de behandelingen zelf uit en was meteen overtuigd. Ze zei haar vaste baan op en werd franchisehoudster van het concept. Inmiddels heeft ze vier zaken: in Egmond, Limmen, Beverwijk en Hoorn.

Bij Easyslim .nu vinden klanten geen fitnessapparaten, maar behandelkamers. "Onze klanten liggen er eigenlijk heel ontspannen bij", legt Karin uit. "Op het lichaam worden pads geplaatst die verbonden zijn aan een geavanceerd apparaat. Daarmee worden vetcellen geleegd via ultrasound. Tegelijkertijd worden de spieren getraind via elektrostimulatie. Hierdoor gaat afslanken heel snel en zonder enige inspan­ning. De spieren worden zelfs veel intensiever getraind dan in de sport­school. En dat alles zonder spierpijn en zonder gevaar op blessures. Bijkomend voordeel is dat cellulite minder wordt." Vaak hebben mensen al van alles gedaan om af te vallen en lijkt niets te helpen. De onderneemster vindt het fantastisch om te zien hoe ook deze klanten met de week slanker worden. Het aantal behandelingen nodig is, hangt af van de doelstelling van de klant. Een afspraak maken? Dat kan via de adresgegevens hieronder.

Easyslim.nu Hoorn, Dr. C.J.K. van Aalstweg 13d, Hoorn. Telefoon: 06-40698412. Website: www.easyslim.nu/Hoorn .

Lezersactie: win tickets voor Dutch Valley

Lezersactie: gratis tickets voor Dutch Valley. (Foto: aangeleverd)

Doe mee en win

"Dutch Valley is hét Nederlandse festival vol muzikale vrolijkheid, de gezelligste muzikale kermis van Nederland", verwoordt de organisatie namens Rob Bout het evenement, dat 11 augustus voor de negende keer - traditioneel - plaatsvindt in recreatiegebied Spaarnwoude in Velsen.

De gezelligste muzikale kermis van Nederland. (Foto: aangeleverd) )

Om te vervolgen met: "Verdeeld over acht podia komen met pop, hiphop, dance, rock en Nederlandstalige muziek alle populaire Nederlandse muziekstromingen aan bod tijdens dit oergezellige feest, dat jaarlijks door bijna 30.000 enthousiaste liefhebbers wordt bezocht. 115 artiesten, dj's en acts op één dag. Daarom kunnen we iedereen sowieso één garantie geven: een mooi feestje zal het worden! Headliners deze editie zijn Charly Lownoise & Mental Theo, Lil Kleine, Snollebollekes, Nielson, Ali B & Friends, Jan Smit, Bizzey, Davina Michelle, JeBroer 4 Life en meer dan 100 andere Nederlandse topacts en artiesten."

Lezers van deze krant kunnen per persoon 2 gratis tickets winnen door de volgende vraag goed te beantwoorden:

Voor de hoeveelste keer wordt Dutch Valley gevierd?

Mail het antwoord naar:

info@rodi.nl Winnaars ontvangen uiterlijk maandag 22 juli hun ticket voor de gezelligste muzikale kermis van Nederland via de mail. Mocht je niet tot de gelukkigen behoren: kijk voor nog beschikbare kaarten en/of meer informatie op www.dutchvalleyfestival.nl

Acara Adoe Adoe in Huis Verloren

HOORN - In het Huis Verloren aan de Kerkstraat 10b in Hoorn vindt maandag 15 juli opnieuw een Acara Adoe Adoe-evenement plaats. Een gezellige Indische middag waar iedereen van harte welkom is om te genieten van een bijzonder samenzijn.

Zin in een dansje of gewoon lekker praten met de andere gasten? Zin in Indisch eten en genieten van de optredens van allround zangeres Sandra Mooy? Kom dan 15 juli van 14.00 tot 18.00 uur langs!

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.huisverloren.nl/event/adoe-adoe-acara/ .

Ouderenfestival op Oostereiland

HOORN - Het Ouderenfestival Hoorn vindt donderdag 29 augustus plaats. Ouderen stelden in samenwerking met Stichting Netwerk, Stichting MEE & De Wering, Ouderenraad Hoorn en Woonzorg het programma samen. Met Cinema Oostereiland en het Varend Erfgoed is besloten om een middag vol entertainment op het Oostereiland Hoorn uit te voeren, met film, cabaret, scheepscultuur, ontmoeting en een muzikale afsluiting met The Mordants. Aanmelden kan van 15 tot en met 19 juli bij MEE & de Wering, Koopvaarder 1 in Hoorn, 088-0075140 of p.koelemeijer@meewering.nl.

Trouwring

Mijn eerste trouwring kostte een kwartje. Op een koude ochtend in november werd hij aan mijn vinger geschoven. Ik was negen jaar, mijn bruidegom tien. Hij heette Bart Veenstra en hij was mijn eerste vriendje. Hij had een betoverende, wat hese stem en hij droeg een hippe spijkerbroek met bijpassend jasje. Ik vond hem stoer en zacht tegelijkertijd.

Tijdens het speelkwartier, als de andere kinderen joelend en schreeuwend achter elkaar aan renden, stond hij bedachtzaam toe te kijken. Op een dag ging ik bij hem staan. 'Ik vind je lief', zei ik. 'Ik vind jou ook lief', antwoordde hij. We werden beste maatjes en drie weken later vroeg hij of ik met hem wilde trouwen. Dat vond ik een goed idee. In mijn moeders naaidoos vond ik een mooi stuk vitrage. Met hartjes en bloemetjes. Ik sloeg het om mijn schouders en in een kast vond ik een witte handtas van glimmende stof. Precies wat ik zocht. Een tas en een sluier, meer had een bruid niet nodig.

Bart had zich voor de gelegenheid ook netjes gekleed. Op zijn hoofd stond de hoed van zijn vader en hij leunde op een deftige wandelstok. Hij ging op zijn rechterknie zitten en uit zijn jaszak haalde hij een plastic ei. Het was een ei uit de kauwgomballenautomaat. Het lag als een kostbare parel in zijn hand. Hij zette een plechtige stem op. 'Wil je met me trouwen?', vroeg hij. 'Ja,' antwoordde ik, 'heel graag.'

Bart draaide het ei open en haalde er de mooiste ring uit die ik ooit had gezien. Hij schoof hem aan mijn vinger en gaf me een zoen op elke wang. Toen haalde hij twee glimmende kauwgomballen uit zijn jaszak. Een rode en een gele. Ik mocht als eerste kiezen. Ik kon me geen betere bruidegom wensen.

Fotoworkshop en -wedstrijd in West-Frisia

Doe mee met de fotowedstrijd van de museumboerderij in Hoogwoud/ (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Fotograaf Kenneth Stamp geeft vrijdag 19 juli om 10.00 uur een fotoworkshop in de Museumboerderij. Deze workshop wordt samen met de bibliotheek Opmeer verzorgd, vanwege de expositie die momenteel in het vierkant van het museum is te zien. Alle foto's zijn gemaakt door Kenneth Stamp en hebben als thema: de stolp en zijn bewoners.

Aan de expositie is tot 15 september een fotowedstrijd verbonden. Ook hierin staan leven, wonen en werken rond de stolpboerderij centraal. Foto's worden rond en in het museum gemaakt. Om eigen foto's beter te maken vertelt Kenneth Stamp tijdens de workshop over onderwerpkeuze, invalshoek, kadering en over dat wat belangrijk is om meer inzicht te krijgen en tevreden te zijn met eigen foto's. Daarna volgt een korte rondleiding door de boerderij. Deelnemers kunnen dan foto's maken. Wie mee wil doen, betaalt 10 euro. Aanmelden kan via info@museumboerderijwestfrisia.nl of westfriesebibliotheken.nl/actueel/agenda/workshop.

Museumboerderij West-Frisia ligt aan de Koningspade 31 in Hoogwoud.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week bij de Pancratiuskerk in Oosterblokker.

Ziet u wat er niet klopt op de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebookpagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het goede antwoord.

Dus 'like' de pagina en blijf tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Stilstaan bij Twisker panden

In Twisk staan diverse monumentale panden. Geniet van de rondleiding! (Foto: aangeleverd)

TWISK - Het hele dorp Twisk werd in 1974 tot beschermd dorpsgezicht verklaard. De twee kilometer lange Dorpsweg telt vele monumenten en beeldbepalende panden. Het dorp kent een van de hoogste concentraties van stolpboerderijen in Nederland.

Wie eens wil stilstaan bij deze panden is welkom mee te wandelen. Ervaren gidsen vertellen over de rijke geschiedenis van Twisk met al haar monumenten.

Gezinnen

De rondleiding wordt vier keer gehouden, namelijk op 14 en 28 juli, 11 en 25 augustus. Tijdens de laatste rondleiding wordt extra aandacht besteed aan gezinnen met kinderen. De activiteit begint om 13.30 uur in de Vermaning, Dorpsweg K149 in Twisk. Deelname kost 3,50 euro, inclusief koffie en thee na afloop.

Meer informatie? Bel dan 0227-543435 of kijk op de website: www.nuttwisk.nl.

'Voor iedereen een match bij Relatiebasis'

'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. (Foto: aangeleverd)

REGIO - 'Op ieder potje past een dekseltje' is het motto van Edina Kováts. Met deze overtuiging is zij in 2007 haar relatiebemiddelingsbureau Relatiebasis begonnen. In de afgelopen jaren heeft ze aan de wieg gestaan van vele ontluikende relaties. "Voor iedereen is een match te vinden ongeacht opleiding, leeftijd of achtergrond."

Wat is kenmerkend voor de mensen die zich bij Relatiebasis inschrijven? "De één wil graag samenwonen, de ander zoekt een maatje om de eenzaamheid van de weekenden te verlichten. Wat wel voor iedereen geldt is dat ze op zoek zijn naar warmte, een luisterend oor en iemand om samen leuke dingen mee te doen. Kortom, een aanvulling op het leven", aldus Kováts. ""Bij Relatiebasis ligt de nadruk op persoonlijke bemiddeling. Het begint bij een vertrouwelijk gesprek, waarbij we elkaar leren kennen en bespreken wie ze hopen te ontmoeten. Dit gesprek vindt plaats bij de mensen thuis. De woonomgeving draagt namelijk bij aan een zo compleet mogelijk beeld. Vervolgens ga ik voor ze op zoek naar iemand die bij ze past. Ik bouw een persoonlijke band met mijn cliënten op. Betrouwbaarheid en persoonlijk contact staan voor mij hoog in het vaandel. Ik streef naar een respectvolle en positieve omgang met mijn cliënten."
Wie nieuwsgierig is geworden kan vrijblijvend kennismaken met Relatiebasis door contact op te nemen met Edina Kováts op 0299-714009 of via info@relatiebasis.nl. Meer informatie: www.relatiebasis.nl.

Unieke prijsaanbieding zonnig Tenerife

Appartementencomplex Coral Compostela Beach Golf - Los Cristianos. (Foto: aangeleverd)

8-daagse vliegreis vanaf € 399,- p.p.

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische eilanden. Op dit vulkanische eiland vinden bezoekers zwarte lavastranden, metershoge vulkanen, prachtige natuur, bruisende steden met historische centra en authentieke Spaanse dorpjes.

Het nabijgelegen strand. (Foto: aangeleverd)

Verblijf is in het appartementencomplex Coral Compostela Beach Golf - Los Cristianos. Er is hier genoeg te beleven, met sport, spel en entertainment voor groot en klein.

Inclusief: retourvlucht Amsterdam - Tenerife met TUI fly, luchthavenbelasting en brandstofheffing, transfer van luchthaven naar accommodatie en v.v., Nederlandssprekende reisleiding, 7 overnachtingen in appartementencomplex Coral Compostela Beach Resort o.b.v. logies.

Lezersactie v.a. € 399,- p.p.

Reisperiode: 1 augustus t/m 31 oktober 2019. Deze aanbieding is te boeken t/m 31 juli 2019. De prijs is een vanafprijs p.p. o.b.v. 2 personen per kamer. Ook verblijf o.b.v. logies/ontbijt, halfpension of all-inclusive mogelijk. Ook vertrek vanaf Eindhoven, Groningen en Rotterdam mogelijk. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten per boeking. De vanaf prijs is beperkt beschikbaar.

Meer informatie/boeken:

www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs in een TUI winkel in de buurt. Op deze reis zijn SGR- en ANVR-voorwaarden van toepassing.

Op poldersafari door Suyderbraeck

Waterpartij Suyderbraeck. (Foto: Astrid Bijster)

SCHARWOUDE - Zin in een zomerse middagwandeling door een onbekende 'natuurparel' in het West-Friese polderland? Kom zondag 14 juli naar de Suyderbraeck in Scharwoude, naar een speciale rondleiding door dit bijzondere gebied.

Twee ervaren gidsen van het IVN vertellen van alles over de dieren en planten. De rondleiding begint om 14.00 uur bij de Zesstedenweg 20a (1634 DN) in Scharwoude. Aanmelden is niet per se noodzakelijk, maar wordt wel op prijs gesteld. Dit kan per e-mail: j.wilkie@ivn-westfriesland.nl. Wie mee wil, wordt aangeraden om goed schoeisel en een lange broek aan te trekken.

Natuurlijk en gezond slapen op Lavital-matras

Een optimale nachtrust op een matras gemaakt van natuurlijke materialen. (Foto: Marc Dorleijn)

ZWAAG - Een gepersonaliseerd matras - gemaakt van natuurlijke materialen zoals paardenhaar, vlas, wol en katoen - waarop je altijd uitgerust wakker wordt: wie wil dit nou niet? Lavital aan de Corantijn in Zwaag is al 27 jaar gespecialiseerd in matrassen en boxsprings, gemaakt van natuurlijke materialen. "Zonder giftige of schadelijke stoffen; gewoon honderd procent puur natuur", benadrukt algemeen directeur Leroy Ruis in de showroom in Zwaag.

"Wij bewaken de filosofie van Frans Segers, oprichter en eigenaar Lavital", vertelt Leroy enthousiast. "Voeding, beweging en slapen zijn de drie bouwstenen voor een gezond en vitaal leven. Toch slaapt zo'n 95 procent van de mensen nog op een matras van synthetische materialen. Plastic is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor onze gezondheid", legt Leroy uit. "Synthetische materialen ademen niet, waardoor je 's nachts veel gaat transpireren. De matrassen van Lavital zijn in de winter behaaglijk, maar zorgen in de zomer voor verkoeling. Zo'n matras, alleen gemaakt van natuurlijke materialen, past veel beter bij de mens. Zeker in deze tijd waarin mensen veel bewuster leven. Wat eet ik eigenlijk? Waar komt mijn kleding vandaan? En ook: waar lig ik eigenlijk op? Wist je dat we met z'n allen jaarlijks een Johan Cruijff ArenA vol met matrassen weggooien? En al dat plastic komt uiteindelijk terecht in bijvoorbeeld ons voedsel, onze kleding, cosmetica en lichaamsverzorging. Het is dus van groot belang om de hoeveelheid plastic terug te dringen. Een plastic matras gaat gemiddeld acht tot tien jaar mee. Onze matrassen zijn ontzettend duurzaam en kunnen bovendien - als dat nodig is - hersteld worden. Het verenpakket bijvoorbeeld, dat zeker tien tot vijftien jaar meegaat, kunnen we heel gemakkelijk vervangen. Een Lavital-bed is een investering voor het leven."

Handgemaakt

De matrassen van Lavital zijn in harmonie met het menselijk lichaam. "Niet alleen vanwege de natuurlijke materialen, maar ook vanwege het feit dat onze matrassen altijd op maat gemaakt worden. Elk menselijk lichaam is anders en elk matras dus ook. Het is belangrijk dat een matras helemaal aansluit op jouw lichaam. De matrassen worden in Nederland ambachtelijk met de hand gemaakt, er komt geen machine aan te pas. Kortom: een eerlijk Nederlands product met een eerlijk verhaal", besluit Leroy.

Lavital, De Corantijn 28a in Zwaag. Telefoon: 0229-241307. Meer informatie: www.lavital.nl.

De huisartsenpost

Buiten werktijden van de huisarts, in een situatie dat men niet kan wachten tot de volgende dag of tot na het weekend, is er de huisartsenpost. Een huisarts hoeft niet meer dag en nacht klaar te staan voor patiënten, zoals vroeger. Dat is een enorme verbetering, maar is dat ook zo voor de patiënt?

Ik dronk afgelopen zaterdag koffie bij mijn jarige zoon en toen ik binnenkwam, stond zijn vrouw te bellen. Ze luisterde, maar zei niets. Na een paar minuten zette ze de telefoon op speaker en ik hoorde: "er zijn nog negen wachtenden voor u". Dat was de huisartsenpost die zij belde, omdat mijn kleinzoon hele hoge koorts had, hele hoge hartslag en snelle ademhaling. Even overleg wat je in zo'n geval moet doen, want je maakt je best zorgen over een kleintje van net 1 jaar.

Na pakweg een kwartier was er eindelijk reactie en verder kwam het helemaal goed, maar dit is toch eigenlijk veel te gek. Bij een arts moet je direct terechtkunnen en zeker heel snel iemand kunnen spreken die je kan adviseren wat te doen.

Nu is bekend dat steeds meer mensen net zou makkelijk de huisartsenpost 's avonds of in het weekend bellen en niet meer wachten tot de volgende dag, ook al is er niets ernstigs aan de hand. Maar is dat raar? Er wordt van ons verwacht dat we allemaal werken, veel mensen zijn ZZPer, dus zo simpel is het niet.

Als je naar de huisarts moet ben je al gauw een paar uur kwijt voordat je naar je werk kunt en als dat binnen korte tijd vaker gebeurt is je werkgever ook niet blij.

Ik denk dat de huisartsen mee moeten met de moderne tijd en er niet onderuit kunnen om avondspreekuren in te stellen. Er zijn nog negen wachtenden voor u is onacceptabel. Wat vindt u?

Siem.zeilemaker@me.com

Afzwemmen bij Ed van Rozelaar

MEDEMBLIK - Bij Zwemschool Ed van Rozelaar zwommen de afgelopen periode veel kinderen af. Kinderen en ouders reageerden erg enthousiast, mede omdat de technische eisen van A en B Survival niet afwijken van andere erkende diploma's. Wel waren er extra onderdelen met diverse overlevingstechnieken; zelfredzaamheid en het redden van een mede kandidaat. Alle kinderen slaagden.

Diploma A survival

Lars Bouwmans, Noëlle Hoek, Jackie Homma, Helen SU Yurtmali, Jordi Ettes, Erik van der Poel, Macy Joost, Isa Remijn, Sven de Leeuw, Joyce Makkes, Tygo Simonis, Lize Groen, Funda Yilmaz, Ceyda Yilmaz, Lisanne de Winter, Vera Baerken, Lars Glim, Thomas Deen, Sarah Velthuis, Sara Schadee, Tijm van Zanten, Davy Minnema, Erva Iz, Daan Visser, Ceyla Faloye, Jessica Smigielska, Ralph Meijers, Tygo Kraaijvanger, Omar Moases, Mia ter Riet, Ires Helderman, Charlotte Lasonder, Lynn el Khuri, Jaleesa Dijkman, Sil Luikenaar, Zarha Assady, Sue Ruigewaard, Guo van Leeuwen, Zeynep Cicek, Defne Cicek, Finn Brugmans, Wessel Bon, Valentijn Lanjouw, Stefan Huisman, Thomas Bos, Maurice Versteeg, Dunya Belkasmi, Mick Rob, Mila Zivanovic, Nurmina Gökhan, Fien Bos, Jurre Moors, Gidus Hopmans, Leroy Hofman, C-Lay Budding, Mohamed Bakra, Abdel Hajjer, Boushra Abdi en Safia Abdi.

Diploma B survival

Jaykay Tol, Barend Koster, Iggy Grootscholten, Maartje Velthorst, Thijs Koster en Jan Bleeker.

Diploma C

Sara Konst, Vajen Doef, Nadine Sijm, Evelien Slootstra, Kris Doornbosch, Puk Mol, Mats de Beer, Mees Bovenberg, Jon de Graaff, Milo Talen, Kris Doornbosch, Madelief Boon, Ben Maassen, Malin Vijn, Lente van der Lee, Mayke Meppen, Tess Gieling, Nomi Gieling, Elis Ozan, Eef Bakker, Chiel Brandsen, Pepijn Bruin, Seth van Mullum, Xavi van der Mije, Sara Konst, Danny Wijtman, Imran Mugtaar, Ziva Kuipers, Rein Huig Ouwehan, Bilal Cicek. Mousstafa Mousstafa, Youssef Mousstafa.

Zwemvaardigheid 2

Sanne Carper en Romy Harper.

Snorkelen 1

Sofie van der Poel, Job Doornbosch, Seb van Maaren en Suze de Boer.

Snorkelen professional

Marijn Kistemaker en Dave Breed.

Open tuinen

Diverse eigenaren zetten hun tuin open voor publiek. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Top in de Kop is een jaarlijks terugkerend evenement, met de mooiste tuinen en kunst in de kop van Noord-Holland. Tijdens de gezamenlijke open weekenden, worden de mooiste privé tuinen, beeldentuinen, ateliers, een rosarium en natuurvriendelijke kwekerij opengesteld voor publiek.

Geniet van de sfeervolle tuinen, de vele kleurige borders, de verrassend mooie kunstwerken en de gastvrijheid van de tuineigenaren.

Tijdens het weekend van 20 en 21 juli zijn de volgende tuinen opengesteld. Let op een aantal tuinen zijn alleen op zondag open.

Tuin Adri en Tineke Out, Vierkant 10 in Wognum en de tuin fam. Meeuwes, Zuiderweg 6, Opperdoes. Openstelling tuinen 11.00 tot 17.00 uur

Voor meer informatie over de tuinen en de entree kijk op www.topindekop.nl.

Tehuis gezocht voor Peter

Peter zoekt nog een leuk maatje. Wie heeft er een plekje voor hem? (Foto: aangeleverd)

Peter is via De Bonte Piet uit Midwoud terechtgekomen in de opvang in Tuitjenhorn. Het was een zielig hoopje gevonden konijn. Over zijn verleden is weinig bekend, behalve dat dit niet rooskleurig was. Vies en onder de wonden is hij aangetroffen. Er is een flinke hap uit zijn oor, mogelijk een oormerk die eruit getrokken is.

Naar zijn vacht moet momenteel niet te streng gekeken worden, hij is er nog een beetje onzeker over. Hij is gekamd en geborsteld en Peter liet dit allemaal netjes over zich heen komen. Geef hem nog wat tijd en hij zit snel genoeg goed in zijn vacht. In de opvang is Peter gecastreerd en voorzien van vaccinaties en parasieten behandelingen en hij is klaar voor een nieuwe start.

Meer weten of kennismaken, kom langs bij DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon.
Ambachtsdijk 7 in Tuitjenhorn of bel 0224-551818. www.dierenasiel-schagen.nl.

Nieuwe topsport manager SEW

Herman op den Kelder is aangesteld als Topsport Manager bij Westfriesland SEW. (Foto: aangeleverd)

NIBBIXWOUD - Westfriesland SEW is met het eerste damesteam al ruim veertig jaar onafgebroken actief in de eredivisie handbal in Nederland.

Met het Topsportplan Samen op weg naar de Top wil de vereniging binnen drie jaar weer structureel meestrijden om de landstitel. Westfriesland SEW stelde Herman op den Kelder aan als topsport manager om leiding te geven aan de uitvoering van dit topsportplan.

Geboren en getogen in West-Friesland kent Herman op den Kelder het DNA van Westfriesland SEW als geen ander. Als mede/oprichter en fervent lid van de Eigenheimers blaast Herman bij menige thuiswedstrijd in de Westfrieslandhal zijn supportersdeuntje mee. Daarnaast heeft de West-Fries zijn sporen verdiend als voorzitter van de voetbalvereniging SEW in Nibbixwoud en is Westfriesland SEW bij hem uitgekomen omdat hij naast zijn sportachtergrond meerder functies op het gebied van HR Management bekleedde.

Herman geeft als topsport manager leiding aan trainers, coaches en stafleden van de topsportteams van Westfriesland SEW en bewaakt de doorgaande topsportlijn van de jeugd naar de senioren. Ook vertegenwoordigt hij de topsportlijn van Westfriesland SEW bij het Nederlands Handbal Verbond.

Landbouwshow Opmeer voor hele gezin

Theo Hanzon. (Foto: aangeleverd)

OPMEER - De Landbouwshow Opmeer wordt maandag 5 augustus voor de 110e keer gehouden. Het agrarische evenement waar jaarlijks vele duizenden bezoekers op afkomen op evenemententerrein De Weyver in Opmeer. De eerste maandag van augustus is al die jaren een begrip in West-Friesland. De Landbouwshow is dit jaar opgenomen in de lijst van Immaterieel erfgoed.

Bezoekers vinden hier alle aspecten van het platteland in beeld, geur en gevoel. Theo Hanzon geeft een clinic over het opleiden van paarden en sluit af met een kür op muziek. Het Horseboarding Showteam gaat er een waar spektakel van maken. Met snelheden van ruim 40 km/u worden acrobaten door paarden getrokken op zogenaamde landboards.

Behalve de demonstraties en keuringen van allerlei koeien-, schapen- en geitenrassen, zijn er tal van activiteiten. Kinderen maken kennis met konijntjes, cavia's en kippen in de knuffelhoek. Verder kunnen ze op de springkussens of klimmen op de klimwand, een rondje ponyrijden, knutselen, spelen met enorme bergen Lego en gratis zwemmen in het zwembad naast het evenemententerrein.

Op het terrein staat Mart Schrieken met zijn roofvogels. Hij verzorgt ook een show in ring 2. Hij heeft aandacht voor de torenvalk, slechtvalk, oehoe, kerkuil, buizerd en havik. Ferry Torrez toont zijn reptielen; meterslange slangen en een grote alligator aan het publiek. Ook vogelspinnen zijn van dichtbij te bekijken. Op het Proefplein staan Noord-Hollandse ondernemers met hun streekproducten. De kynologenclub laat zien hoeveel plezier eigenaar en hond aan elkaar beleven. In de hal staat de vogelkooi van VOVOS en museumboerderij de Anloup stelt een expositie samen: Hoeden voor dames en heren.

Meer weten of karten bestellen? Kijk dan op www.landbouwshow-opmeer.nl.

Haal hobbymaterialen van Monique Smid

Monique Smid verkoopt hobbymaterialen op de markt in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Een nieuw gezicht op de maandagmarkt is Monique Smid. Marktbezoekers kunnen bij haar kraam terecht voor wenskaarten en hobbymaterialen. Monique komt uit de Goorn, is getrouwd en heeft twee kinderen in de tienerleeftijd. Na eerst jaren in de horeca gewerkt te hebben, trok het ondernemerschap haar steeds meer aan.

"Omdat ik zelf erg creatief ben en houd van het onder de mensen zijn, besloot ik om op de markt te gaan staan met hobbyartikelen", zegt Monique. "Wekelijks sta ik dan ook op meerdere markten in West-Friesland."

Van een collega marktondernemer hoort Monique dat er op maandag in Medemblik vraag is naar stroopwafels én haar product. Monique aarzelt niet en belt de marktmeester om een kraam.

"De reacties van de mensen zijn zó leuk!" vertelt ze enthousiast. "Men is blij weer in Medemblik terecht te kunnen voor hobbymaterialen en leuke kaarten. Ik nodig iedereen dan ook van harte uit eens een kijkje bij me te komen nemen!"

Voor kaarten ga je naar Monique

Inschrijven voor Lions Golf Open

De Lions Opmeer-Medemblik Golf Open is een sportieve aangelegenheid. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De inschrijving voor het achttiende Lions Opmeer-Medemblik Golf Open is geopend. Golfers en niet-golfers zijn 6 september welkom op Golfbaan De Vlietlanden in Onderdijk. Deelnemers en sponsors ervaren dit jaarlijkse evenement niet alleen als een 'goede doelen dag, maar ook als gezellig en uiterst informeel. Golfers lopen achttien holes en kunnen de Lions Opmeer-Medemblik Golf Open bokaal en andere prijzen winnen. De beginners en niet-golfers nemen deel aan een clinic. Daarna gaan ze onder begeleiding de baan op om het geleerde in de praktijk te brengen.

De felbegeerde bokaal. (Foto: aangeleverd)
Doe mee met de Lions Opmeer-Medemblik Golf Open. Voor de gezelligheid en steun Dorcas! (Foto: aangeleverd)

Aanmelden kan via tel. 06-51344707 of harrykloppenburg@hotmail.com.

Ted Friethoff draagt collectie over

Ondertekening van de auteursrechtovereenkomst door Ted Friethoff (l) en directeur Dirk Dekema van het Westfries Archief. (Foto: Nancy Holderbeke)

OPMEER - Fotograaf Ted Friethoff droeg donderdag 4 juli zijn digitale fotocollectie van de gemeente Opmeer over aan het Westfries Archief.

Tijdens een informele bijeenkomst ondertekende hij ook een auteursrecht-overeenkomst om het gebruik van de foto's te regelen. Burgemeester Nijpels hield een kort woordje, waarin hij aangaf dat het belangrijk is dat ook particuliere collecties voor het nageslacht bewaard blijven.

Op de foto's zijn talloze activiteiten in de kernen van de gemeente Opmeer vastgelegd over de periode 2005-2017. De collectie telt ruim 69.000 beelden. Beelden die zonder beperkingen online geplaatst kunnen worden, worden op termijn op de website van het Westfries Archief gepubliceerd en mogen dan vrij gebruikt worden.

Paalzitten moet je meemaken!

Nog nooit bij paalzitten geweest? De sfeer moet je proeven! (Foto: aangeleverd)

LAMBERTSCHAAG - Een evenement wat in heel West-Friesland bekend is, is het Paalzitten in Lambertschaag. Een horde mensen komt daarop af. Het is gezellig, sfeervol en bezoekers nemen hun petje af voor de paalzitters. Van vrijdagmiddag tot en met zondagavond zitten op een klein plankje. Ga er maar aan staan!

Paalzitten wordt dit jaar voor de 48e keer georganiseerd. De 'dare devlis' stappen vrijdag 19 juli om stipt 17.00 uur op de palen. Het hele weekend draaien bekwame radiomakers dag en nacht radiodiensten. Ze doen alles om de paalzitters het naar hun zin te maken om het record van vorig jaar te verbreken met een minuut. Als het de mannen lukt 52 uur en 35 minuten te zitten, dan komen zij op de grote paalzitbeker te staan.

DJ Berry maakt er vrijdag- en zaterdagavond een happening van in de tent. De Hoogwoudse formatie Band Zonder Naam treedt zaterdagmiddag en -avond op. Joyride staat daar zondagmiddag op het podium.

De organisatie krijgt het elk jaar weer voor elkaar om een volledige deelnemerslijst te leveren. Deelnemers zijn: Tijs Smit, Mauro van Dam, Marco Kremer, Robin Wisdom, Daan Vijn, Teije de Vries, Guido Bekelaar, Jethro van Veelen, Timo Schipper, Justin Dam, Rick Hubers, Luuk Hauwert, Maroi Bizot, Max Zijlstra en Renzo Teka.

Marcel Smit van de organisatie hoopt om 21.35 uur zoveel mogelijk paalzitters uit hun benarde positie te halen. "Ze mogen dan eindelijk dat welverdiende biertje halen. Namens Stichting Paalzitten Lambertschaag en het Wagenwiel wensen wij iedereen een onwijs en mooi weekend toe."

Een echt West-Fries volksfestijn meemaken? Kom naar de parkeerplaats achter Het Wagenwiel, Noordeinde in Lambertschaag. De toegang is zoals altijd gratis en voor niets.

The Legacy bij Het Vierkant

WOGNUM - Het koor The Legacy zingt zondag 14 juli in de viering van de protestantse gemeente Het Vierkant in de kerk, Raadhuisstraat 15 in Wognum.

Zij zingen verschillende bekende liederen, zoals Africa van Toto, Love is the message van Al Green en Zwart-Wit van Frank Boeijen.

Het thema van de dienst:
wat doe jij voor een ander?

Iedereen is om 10.00 uur welkom om de dienst mee te maken. Voorganger is ds. Peter van Ankeren.

Dagje uit in regio West-Friesland

(Foto: Adobe Stock)

REGIO – De zomervakantie staat op het punt van beginnen! Een mooie tijd om niet alleen te genieten van het mooie weer, maar ook om leuke activiteiten te ondernemen in regio West-Friesland. En om het vakantiegevoel te krijgen, hoeft men heus niet ver te rijden.

Denk eens aan het strandje bij De Vooroever, Het Enkhuizer Zand, Sprookjeswonderland, een tocht over het water met de Koggevaarder, een fietstocht over de Omringdijk of een terrasje aan de haven in Medemblik, Enkhuizen of Hoorn. Een belevenis is ook de historische driehoek; maak een ritje met de Museumstoomtram, boot en trein. Molens De Hoop, Lastdrager of De Herder zijn ook een bezoekje waard.

Vakantie vieren in West-Friesland. (Foto: Adobe Stock
Wie naar een strand wil, kan terecht in de regio. (Foto: Adobe Stock)

Musea

Neem een kijkje in het Hoedenmuseum in Andijk, het Huis van Oud in Wognum, het Regthuys in Abbekerk, het Rundveemuseum in Aartswoud of Museumboerderij West-Frisia in Hoogwoud. De overheerlijke geur van lekkernijen opsnuiven in het Bakkerijmuseum in Medemblik of stap het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn eens binnen. Maar West-Friesland is rijk aan musea; het stoommachinemuseum in Medemblik, het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen.

In West-Friesland is tijdens de zomervakantie ontzettend veel te beleven

Kermis

Deze zomer kan ook iedereen genieten van de diverse kermissen in buurt: Medemblik van 1 tot en met 5 augustus, en op de laatste dag de lappenmarkt; Hoorn van 10 tot en met 19 augustus; Wervershoof van 18 tot en met 20 augustus; Abbekerk van 24 tot en met 26 augustus; Lutjebroek van 31 augustus tot en met 3 september; Onderdijk van 8 tot en met 10 september.

Buitenlucht

Liever in de buitenlucht; bezoek het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Ook kunnen de kinderen zich uitleven in de natuurspeeltuin in Wognum of speeltuin Neshof in Onderdijk. Of neem een duik in één van de vele zwembaden die de gemeenten Medemblik, Enkhuizen en Hoorn rijk is of ga zwemmen in het IJsselmeer.

Shoppen

Wie wil 'shoppen' kan de diverse markten bezoeken; lappenmarkten, zomermarkten of avondmarkten. Of bezoek het het nieuwe Wheelies foodtruckfestival op zaterdag 24 augustus in Medemblik of de Zomerspelen in Hoorn van 15 tot en met 27 juli.

Stap de deur uit en ervaar het vakantiegevoel!

Op zoek naar andere leuke uitjes in de buurt? Kijk dan op www.dagjeuitinderegio.nl.

Buurtbemiddelaars gezocht

REGIO - Stichting Netwerk is in mei 2019 gestart met een buurtbemiddelingsproject in de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland (SED). Er zijn momenteel vijf bemiddelaars getraind en inzetbaar. Buurtbemiddeling is een interventiemethodiek van het CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid) die ingezet wordt bij lichte vormen van woonoverlast. Vrijwillige bemiddelaars worden in koppels ingezet bij buren die overlast van elkaar ervaren en het onderling contact willen herstellen. De bemiddelaars helpen de buren bij het zoeken naar gezamenlijke belangen en bij het maken van afspraken. Doel is om er voor te zorgen dat de overlast niet escaleert en de onderlinge communicatie wordt hersteld. De bemiddelaars die al enige jaren in Hoorn actief zijn vinden hun werk inspirerend, boeiend en zeer leerzaam. Voor Buurtbemiddeling in de SED-gemeenten is Stichting Netwerk op zoek naar vrijwilligers die na het volgen van een basistraining ingezet kunnen worden als buurtbemiddelaar. Er zijn geen speciale opleidingseisen. Mensen die belangstelling hebben, beschikken over goede sociale vaardigheden, luisteren onbevooroordeeld naar anderen en kunnen onpartijdig in een conflict blijven. De tijdsinvestering voor dit project is wisselend maar altijd in overleg met de bemiddelaars. Nieuwe bemiddelaars krijgen een basistraining van zes dagdelen. De dagdelen zijn op: donderdag 5 en vrijdag 6 september van 9.00 tot 17.00 uur en vrijdag 8 november van 13.30 tot 21.30 uur. Belangstelling? Neem contact op met een van de coördinatoren van Buurtbemiddeling SED via Stichting Netwerk, centraal bureau 0229- 212587. Of via e-mail: buurtbemiddelingsed@netwerkhoorn.nl.

Pronto Wonen ruimt op

Diverse showmodellen zijn nu verkrijgbaar voor zeer lage prijzen. (Foto: aangeleverd)

WERVERSHOOF - De opruiming is begonnen bij Pronto Wonen Wervershoof. Diverse showmodellen zijn nu verkrijgbaar voor zeer lage prijzen.

Deze modellen kunnen direct worden meegenomen, dus dat is snel genieten van de nieuwe aankoop. De opruiming geldt op vele banken, eetstoelen, woonprogramma's, fauteuils, diverse bijzettafels, lampen, karpetten en accessoires. Op is op, dus kom snel langs. Pronto Wonen Wervershoof is iedere zondag open.

Pronto Wonen Wervershoof, Dorpsstraat 129 in Wervershoof. Gratis parkeren.

Dubbelexpo Verdegaal en Nods in kerk Oudendijk

'Voor het blauwe huis'; werk van Sefanja Nods. (Foto: aangeleverd)

OUDENDIJK - De kerk in Oudendijk brengt dit jaar in de weekeinden van juli en augustus een dubbele zomerexpositie. Tom Verdegaal (1959) en Sefanja Nods (1963) tonen sculpturen (Tom) en schilderijen/tekeningen (Sefanja). Tom begon in 2004 met beeldhouwen, nadat zijn vrouw overleed. Tom wilde een bronzen vogel op haar graf. Die heeft hij zelf gemaakt onder begeleiding van Frans Arts, die workshops 'bronzen beelden maken' gaf. Later volgde Tom een workshop 'stenen beelden maken'. Nu is Tom vrijwel elke maandagavond te vinden in het atelier van Annet Wood in Berkhout. Sefanja woont sinds 1992 in Hoorn. Naast haar werk heeft zij Grafische Vormgeving gestudeerd aan de Gerrit Rietveld Academie. Zij werkte als docente, als grafisch vormgeefster en is nu artdirector van het magazine Hollands Glorie. Over haar vrije werk zegt zij: "Mijn werk gaat over reflecties in de ruime zin van het woord. Van waterspiegelingen, weerspiegelingen tot lichtweerkaatsing en herinneringen. Schilderen en tekenen zijn voor mij een manier om ervaringen te begrijpen en er betekenis aan te geven." Adres: Dorpsweg 24. De dubbelexpositie van 7 juli tot en met 25 augustus, zaterdag en zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

Ruimtebesparend baden met veel comfort

De meest ruimtebesparende variant van BetteSpace. (Foto: BetteSpace)

REGIO - In een badkamer is niet altijd voldoende ruimte aanwezig. Om voldoende bewegingsvrijheid te creëren en toch van een weldadig bad te genieten, heeft A-merk fabrikant Bette de badencollectie BetteSpace ontwikkeld. Deze baden hebben een trapeziumvorm, zodat zij perfect zijn in te passen in kleine en middelgrote badkamers. Dankzij deze vorm kan de ruimte in de badkamer optimaal worden benut en kan men toch maximaal genieten van badcomfort. Afhankelijk van de ruimte kan men kiezen uit drie modellen: een eenpersoonsbad, een comfortabele bad/douche-combinatie en een duobad voor badplezier voor twee personen.

Welke? Kijk op internet voor de diverse modellen.

Land van Fluwel viert ZomerZotheid!

Kinderen kunnen lekker ravotten op het Land van Fluwel. (Foto: Carlos)

SINT MAARTENSZEE - Het grootste avontuur voor jong en oud beleef je deze zomer op Avonturenparadijs Land van Fluwel aan de kust in Sint Maartenszee. Op de, dit voorjaar geopende, uitkijktoren stijg je letterlijk tot grote hoogte en wappert de wind door de haren als je van de 10 meter hoge glijbaan weer naar beneden raast. Met de trap mag natuurlijk ook.

'Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!'

Maar ook de andere avonturen laten je tot grote hoogte stijgen doordat je constant wordt uitgedaagd om je grenzen te verleggen. Klim, klauter, overwin jezelf en zoek verkoeling op Strand van Fluwel!

Het is als de bekende uitspraak van Pipi Langkous: 'ik heb nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!'

Uniek beleef- en doebos!

Het avonturenparadijs in Sint Maartenszee is de ultieme plek voor levensgenieters en avonturiers. Je ga terug de natuur en vies worden moet! Je beleeft spectaculaire avonturen tussen robuuste stammen, dikke touwen, netten en boomkronen.

Snelheid maak je op de skelterbaan en kinderen klimmen gezekerd op het klimparcours. Echt even lekker afkoelen doe je of Strand van Fluwel. De speelvijver zorgt voor de nodige verkoeling!

BloteVoetenPad

Jong en oud trekken de stoute schoenen uit en bedwingen het, vorig jaar nieuw geopende, blotevoetenpad dat zeker voor kinderen ook vol avontuur en klautermogelijkheden zit. Struin een kilometer lang over het weidse park en voel de natuur tot in je tenen. Overal tijdens route maak je zelf de keuze voor meer of minder avontuur.

Spelen en zelf ontdekken!

Terwijl de kinderen, na een aantal gezamenlijke avonturen, nog uren spelen in het AvonturenSpeelParadijs, is het voor ouderen goed toeven op het terras van Restaurant De Kneinsberg.

Vier de zomer en beleef het avontuur op Land van Fluwel. Kom maar op als je durft!

Land van Fluwel is dagelijks geopend vanaf 10.00 uur.

www.landvanfluwel.nl

Knutselmiddagen in museum

Jeugdige bezoekers kunnen houten schilden, dolken en zwaarden beschilderen en versieren. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Kinderen kunnen de woensdagen 17, 24 en 31 juli en 7, 14 en 21 augustus van 13.00 tot 15.30 uur knutselen in het Museum van de 20e Eeuw. Tegelijkertijd kunnen ze de spannende tentoonstelling 'Floris, 50 jaar een jeugdheld' bezoeken. De knutselmiddag sluit goed aan bij de tentoonstelling over een dappere ridder.

Jeugdige bezoekers kunnen (tegen een kleine eigen bijdrage) houten schilden, dolken en zwaarden beschilderen en versieren, of een kasteel versieren. Meisjes kunnen aparte dingen maken en de kleinsten kleuren. Zo kunnen zij een eigen schild met wapenembleem maken. Of wordt een dappere ridder of schone jonkvrouw! Er is enthousiaste en deskundige begeleiding aanwezig. Aanmelden is niet nodig.

Varen met ms Dageraad en ms Margaretha

Zeehonden. (Foto: aangeleverd)

DEN OEVER - Stap aan boord van de ms Dageraad en ms Margaretha voor een zeehonden- en robbentocht. Een 2,5 uur durende tocht die begint aan de Oostkade in Den Oever. De tocht voert langs de spuisluizen aan het begin van de Afsluitdijk, waar tijdens laag water zo'n 5.000 m³ per seconde IJsselmeerwater in de Waddenzee wordt afgevoerd. Een adembenemend gezicht!

Daarna varen zij langs de losse dam, waar een kolonie lepelaars broeden, langs de droogvallende zandbanken waarop allerlei vogels voedsel zoeken. Na een half uur komt men aan bij de zeehonden, wanneer het laag water is. De zeehonden liggen dan op de zandbanken. Met de vloed vaart de boot weer terug naar de haven in Den Oever.

Afvaarten: zaterdag 13 juli 11.00 uur, zondag 14 juli 12.30 uur, maandag 15 juli 13.30 uur, dinsdag 16 juli 14.30 uur, woensdag 17 juli 15.15 uur, donderdag 18 juli 15.45 uur, vrijdag 19 juli 16.15 uur, zaterdag 20 juli 16.45 uur, zondag 21 juli 17.15 uur, maandag 22 juli 17.45 uur, dinsdag 23 juli 18.00 uur, zondag 28 juli 10.30 uur, maandag 29 juli 11.15 uur, dinsdag 30 juli 12.30 uur, woensdag 31 juli 14.00 uur, donderdag 1 aug 15.00 uur, vrijdag 2 aug 15.45 uur, zaterdag 3 aug 16.30 uur, zondag 4 aug 17.00 uur, maandag 5 aug 17.30 uur, dinsdag 6 aug 18.00 uur, zondag 11 aug 10.30 uur, maandag 12 aug 12.00 uur, dinsdag 13 aug 13.00 uur, woensdag 14 aug 14.00 uur, donderdag 15 aug 14.30 uur, vrijdag 16 aug 15.30 uur, zaterdag 17 aug 16.00 uur, zondag 18 aug 16.15 uur, maandag 19 aug 16.45 uur, dinsdag 20 aug 17.15 uur, woensdag 21 aug 17.30 uur, donderdag 29 aug 13.0 uur, vrijdag 30 aug 14.30 uur, zaterdag 31 aug 15.15 uur. Prijs : € 14,- , voor kinderen t/m 7 jaar: € 10,- (géén pin aanwezig).

Voor kinderen is er een kleine verrassing. Neem een verrekijker mee. Reserveren: 06-51531778. Meer data: www.swrw.nl.