Ons Streekblad Waterland

25 april 2019

Ons Streekblad Waterland 25 april 2019


Expositie

OOSTHUIZEN - De culturele activiteiten starten zaterdag 28 april weer om 14.00 uur in de Grote Kerk in Oosthuizen. Het is opnieuw gelukt een prachtig en vooral gevarieerd programma samen te stellen. De aftrap wordt gegeven door een drietal kunstenaars.

Bep Roet presenteert fotocollages, Anita Eijken exposeert schilderijen en glasobjecten. Carin Korse is gespecialiseerd in keramiek. Zij exposeren tot en met 19 mei. Op de website van de Grote Kerk staat informatie over iedere exposant. Ga hiervoor naar www.grotekerk-oosthuizen.nl. De expositie is gratis toegankelijk van donderdag tot en met zondag, 14.00 tot 17.00 uur, in de kerk in de Raadhuisstraat. Iedereen is van harte welkom.

Tv opnamen Grote Kerk

Van der Kolk in museum

Met de kerk naar buiten

Column Pieter Waterdam

Minicursus wilde planten en bomen

Leer van alles over planten en bomen. (Foto: Aangeleverd )

EDAM - Na het succes van 2017 organiseert de plantenwerkgroep van IVN Waterland ook dit jaar weer een minicursus wilde planten. Ditmaal besteden ze een extra avond en een excursie over bomen en struiken.
De cursus is verdeeld in drie avonden en drie excursies. De data zijn: 16 en 19 mei; 23 en 26 mei; 3 en 6 oktober. Tijdens de eerste avond gaat het onder andere over de bouw van een plant en over de kenmerken waaraan je een plant kunt herkennen. Hierbij wordt theorie afgewisseld door een practicum waar je zelf aan de slag moet.

Tijdens de tweede avond wordt er ruimer gekeken naar planten. Wat is onder andere het nut van planten en wat is de relatie tussen planten en leefomgeving? Bij de eerste excursie kunnen de cursisten de opgedane kennis testen in het veld. Tijdens de tweede excursie komt de nadruk te liggen op geneeskrachtige, eetbare en giftige planten. De derde avond vindt in het najaar plaats en gaat dan over bomen, struiken, vruchten, zaden en andere herfstverschijnselen. Ook tijdens deze avond en de excursie is veel plaats voor zelf ontdekken. Na deze cursus zul je waarschijnlijk heel anders kijken naar de natuur.
De avonden zijn in Fort Edam, Oorgat 10, 1135 CR Edam.

Locaties en tijden

De locaties en de tijden voor de excursies worden tijdens de avonden bekend gemaakt.

Kosten

Kosten: € 25,- per persoon ; van IVN-leden en donateurs vragen wij € 5,-.

Meer info

Voor meer informatie en aanmelden: Tanja Verbij-Tol via plantenwerkgroep.ivnw@gmail.com of via tel 06-38709317, bij voorkeur via WhatsApp! Er kan maar een beperkt aantal mensen meedoen.

Toerisja of toerisnee

Onze regio wordt goed bezocht door de toerist. Soms zelfs zo goed dat je er moe van wordt. Ongenode gasten die door de ramen staan te gluren, die bezit nemen van voortuinen en zelfs van particuliere toiletten. Vervelend en een kant van een in het algemeen fraaie medaille. Toerisme betekent immers ook economische activiteit, werkgelegenheid en dus ook welzijn.

Amsterdam, zeker onder het huidige gemeentebestuur, kreunt onder het toerisme en doet er alles aan om de toerist te weren of de stad uit te krijgen. Toeristen laten zich niet tegenhouden. Het verdient daarom aanbeveling om de toerist met zachte hand in de goede richting te duwen of te dwingen. In Amsterdam wordt de meeste overlast veroorzaakt door de drinkende, blowende en lallende toerist die een paar dagen echt uit de band wil springen. Daar moet je het niet van willen hebben.

Die toerist is zeker niet de toerist waarop de regio wacht. In zekere zin geldt dat ook voor de touringcar die in één keer zo'n 40 tot 50 toeristen uitbraakt die dan als ware het een tsunami over onze mooie stadjes en dorpen raast. Die toeristen brengen alleen een bezoek aan de door de touroperator zorgvuldig uitgezochte 'eigen' winkels en restaurants.

Nee, laat de regio Waterland zich vooral richten op de toerist (veelal uit eigen land) die de beleving zoekt. Die het mooie Waterland wil ruiken, voelen en zien. De toerist die op eigen gelegenheid komt. Per auto, per fiets of per openbaar vervoer. Wat dat betreft is het onbegrijpelijk dat op station Noord van de Noord-Zuidlijn geen enkele, maar dan ook geen enkele verwijzing te bekennen valt naar onze regio. Een gemiste kans.

Maak zichtbaar hoe mooi het bij ons is en hoe goed het hier toeven is. Uitnodigende informatieborden, routebeschrijvingen en andere toeristische tips. Hoe eenvoudig is dat?

Kom op gemeentebestuurders en andere lokale politici. Weest trots op onze regio, gebruik uw invloed in de Vervoersregio en in de Metropoolregio Amsterdam en dring aan op plaatsing van verwijzingsborden. Hoe simpel kan iets zijn?

Pieter Waterdam

Leerlingen in actie tegen zwerfafval

Leerlingen kwamen in actie tegen zwerfafval. (Foto: Aangeleverd )

WATERLAND - Minder zwerfafval is beter voor mens en dier. Daarom vulden de leerlingen van basisschool St Sebastianus in Ilpendam onlangs afvalzakken met zwerfafval uit hun omgeving. Deze actie was onderdeel van de educatiedag over zwerfafval 'Let's Do It Kids'. Wethouder Astrid van de Weijenberg (Duurzaamheid en Afval),opende de dag op de school als quizmaster van de 'Ren je Rotquiz' over (zwerf)afval. "Wij willen een leefbare wereld doorgeven aan onze kinderen. Daarom is het belangrijk dat kinderen jong leren dat afval grondstof is die hergebruikt kan worden."

Naast theater, workshops en lessen ook een schoonmaakactie! De gemeente zet het educatieprogramma Let's do it Kids in op scholen om kinderen bewust te maken van zwerfafval en recycling.Het educatieprogramma is ontstaan omdat zwerfafval alsmaar een groter probleem aan het worden is.De gemeente Waterland besteedt steeds meer geld en tijd om dit probleem tegen te gaan.

Tangarine in Harmonie

REGIO - Tangarine staat 9 mei op de planken in de Harmonie. De tweelingbroers Sander Brinks en Arnout Brinks vormen de basis van Tangarine. Ze worden geboren op 16 augustus 1983 in Lelystad en verhuizen op negenjarige leeftijd naar Assen. De broers beginnen met het schrijven en componeren van liedjes, deels met invloeden van hun helden Simon & Garfunkel, The Beatles en Bob Dylan. Benieuwd naar de band Tangarine? Kom 9 mei naar de Harmonie.

Zesduizend euro naar Broekerkerk

Het was ontzettend gezellig tijdens de rommelmarkt in de kerk. (Foto: Ria Houweling Bouwman )

BROEK IN WATERLAND - De rommelmarkt in de Broekerkerk heeft ruim zesduizend euro opgebracht. Dit kan mooi worden gebruikt om het noodzakelijke onderhoud aan het gebouw te financieren. Het was weer een gezellige, drukke rommelmarkt afgelopen zaterdag in de prachtige kerk van Broek in Waterland. Vele vrijwilligers hebben de hele week hard gewerkt om er een mooie presentatie van te maken. Meer dan dertig vrijwilligers hebben zich zaterdag ingezet om van deze dag een groot succes te maken. De Broekers zouden de kerk niet willen missen in het midden van het dorp. En ook de vele bezoekers tijdens de zomermaanden zijn altijd onder de indruk van dit mooie gebouw.

Dankbaar

De organisatoren zijn dan ook heel blij en dankbaar met de vele bezoekers die aan deze opbrengst hebben bijgedragen door hun aankopen bij de diverse kramen, bij het rad van avontuur en bij de koffie met appeltaart. Meer foto's zien van de rommelmarkt, gemaakt door Ria Houweling-Bouwman? Kijk dan op www.rodi.nl, ga naar regio Waterland.

Waterland wijst toerist en recreant de juiste weg

Het laatste bewegwijzeringbordje staat bij de Speeltoren. (Foto: Aangeleverd )

WATERLAND - Om bezoekers van Waterland gemakkelijk van de ene toeristische of recreatieve bestemming naar de andere te helpen, zijn in de afgelopen periode nieuwe borden met wegwijzers in de gemeente geplaatst. Monnickendam was de enige kern waar de nieuwe borden nog niet stonden. Donderdag 18 april is daar verandering in gebracht: wethouder Bas ten Have en Nard Jansen van Stichting Promotie Waterland onthulden samen het laatste bordje op de kruising Noordeinde- Kerkstraat bij de Speeltoren. In de gemeente zijn op 95 locaties maar liefst 304 borden geplaatst die
in totaal naar 117 voorzieningen verwijzen.

Wethouder Bas ten Have: "De borden zijn er onder andere gekomen om het gebruik van toeristisch recreatieve voorzieningen te stimuleren. Voor de bezoekers van Waterland is het nu veel makkelijker om vlot de weg te vinden naar de gewenste bestemming. Er is bewust nagedacht over de route die men neemt, om sommige buurten te ontlasten. De nieuwe borden hebben in de gehele gemeente dezelfde uitstraling. De borden zijn dus niet alleen informatief maar ook een aanwinst
in het straatbeeld."

Samenwerking

De wegwijzers zijn tot stand gekomen door samenwerking met de Stichting Promotie Waterland, die onder andere heeft meegedacht over het bewegwijzeringsplan en de locaties.

De eenmalige kosten voor plaatsing van de borden zijn betaald door de gemeente en er is ook budget voor een jaarlijkse onderhoudsronde. Zo blijft de kwaliteit en de actualiteit van de toeristische bewegwijzering ook in de toekomst gewaarborgd.

Tv-opname in Grote Kerk Edam

Tv opname Nederland zingt in Grote Kerk Edam. (Foto: Aangeleverd )

EDAM - In de Sint Nicolaaskerk (Grote Kerk) in Edam vindt woensdag 15 mei een televisieopname plaats van het EO-programma Nederland Zingt. Zangeres Joke Buis verleent haar medewerking aan de avond, net als mannenkoor De Gouwestem en The Martin Mans Formation (beide onder leiding van Martin Mans) en Young Ladies Choir Hadassah (onder leiding van Ria van der Noort). Het evenement duurt van 19.30 tot 22.00 uur en wordt gepresenteerd door Mirjam Bouwman en Henk van Steeg. De toegang is gratis; vooraf reserveren is verplicht.

"Samen zingen is het belangrijkste ingrediënt van de tv-opname", vertelt eindredacteur Albert-Jan Schol. "Ook hebben we een mooie mix qua muzikanten. Zo mogen we genieten van optredens van Joke Buis en haar band, die oude gezangen en liederen in een nieuw jasje hebben gestoken, én hebben we drie koren van hoog niveau. Het belooft een prachtige avond te worden!"

Aanmelden

Iedereen uit Edam en daarbuiten is van harte welkom om mee te zingen. Schol: "Of je nu jong of oud bent, vaak een kerk bezoekt of bijna nooit. Door samen te zingen, kunnen we gezamenlijk ons geloof uiten." Aanmelden voor de Nederland Zingt-avond kan via de website nederlandzingt.nl. Bezoekers ontvangen bij de ingang een programmaboekje. Vanaf 18.30 uur zijn de deuren open; het programma begint om 19.30 uur.

Dwars door Nederland

De makers van Nederland Zingt trekken elk jaar dwars door Nederland om opnames te maken in de mooiste kerken van het land. De beelden die in Edam worden opgenomen, zullen op diverse momenten te zien zijn in de uitzendingen van Nederland Zingt en Nederland Zingt op Zondag op NPO 2. De eerste uitzending vanuit Edam staat gepland op zaterdag 25 mei.

Christelijke community

Ook heeft Nederland Zingt een app voor de telefoon en tablet; deze app maakt het mogelijk om de muziek uit het programma op elk moment en overal te beluisteren. Nederland Zingt, iedere zaterdagavond om 18.45 uur op NPO 2.
Nederland Zingt op Zondag, iedere zondagmorgen om 09.05 uur op NPO 2.

Kabouterpad op het fort

De boswachter denkt dat er kabouters wonen rondom Fort Edam. (Foto: aangeleverd)

EDAM - De boswachter van Staatsbosbeheer denkt dat er kabouters rondom het Fort bij Edam wonen. Ze zegt dat ze sporen op het terrein heeft gevonden: voetafdrukken van kabouters in het zand, wielsporen van een kruiwagentje en plekjes geplet gras van een middagdutje.

De boswachter wil dit graag aan kinderen van 4 tot 8 jaar laten zien en met hen de sporen ontdekken langs het kabouterpad, een route op het fortterrein met opdrachten voor de kinderen.

Ze krijgen daarvoor een kaboutertasje met inhoud. Kabouterpad is een activiteit van Staatsbosbeheer (eigenaar van het fort), om jonge kinderen op speelse wijze de natuur te laten ervaren. Datum activiteit: woensdag 1 mei van 11.00 uur tot 15.00 uur.

Gratis

Er kan getekend, gekleurd of geknutseld worden als het even te druk is. Deelname aan het Kabouterpad is voor de kinderen gratis. Volwassenen betalen een toegangsprijs van €3,50.

Eetcafé blijft open en zoekt vrijwilligers

Er zijn meerdere vrijwilligers nodig. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Vanaf woensdag 1 mei neemt Clup Welzijn het Eetcafé in Wijkplein Where over. Dagelijks zal er een lunch te krijgen zijn en op dinsdag- en woensdagavond gaat de keuken van de SWZP een avondmaaltijd verzorgen. Voor de openstelling van het Eetcafé zijn wij nog op zoek naar een aantal enthousiaste vrijwilligers. Zo worden er voor de zaterdag nog enkele gastvrouwen en/of heren gezocht, die tevens diverse barwerkzaamheden willen verrichten. Dat geldt eveneens voor mensen die het leuk vinden om op dinsdag en woensdag de avondmaaltijd uit te serveren. Voor deze activiteit zijn meerdere vrijwilligers nodig zodat er een pool gemaakt kan worden. Belangstellenden worden uitgenodigd om eens langs te komen. U kunt contact opnemen met Hanneke Timmer of Linda Gerritze via tel.: 0299-437111. Mailen kan ook via: wijkpleinwhere@clup.nl

Taallokaal bij Bakker

PURMEREND - Donderdag 25 april om 20.00 uur is er Taallokaal bij Proeflokaal Bakker aan de Koemarkt 44 in Purmerend. Inloop vanaf 19.30 uur. Een open podium voor iedereen die zijn eigen gedichten of korte teksten wil voordragen of juist teksten van andere mensen. Ook singer/songwriters kunnen vrijblijvend optreden. Aanmelden hoeft niet, maar mag wel. De leiding van de avond is in handen van Thea de Hilster. Zij is bereikbaar via voorzitter@dichterskringwaterland.nl.

Zumbathon in dorpshuis Ilpendam

De meiden zamelen geld in met hun zumbathon. (Foto: Aangeleverd )

ILPENDAM - Beau Pijlman en Kaylee Portegies Zwart organiseren voor de tweede keer een zumbathon in dorpshuis Ilpendam. Dit om geld in te zamelen voor de LINDA.foundation. De avond staat in het teken van zomerse muziek en lekker bewegen. Entree is 7,50 euro inclusief een drankje en de volledige winst gaat naar de LINDA.foundation. Help je mee? Woensdag 1 mei van 19.00 tot 21.30 uur in dorpshuis Ilpendam aan de Kerkstraat 1 in Ilpendam. Beau en Kaylee organiseren deze avond ten behoeve van de LINDA.foundation. De foundation voorziet arme gezinnen met kinderen van cadeaubonnen, zodat zij bijvoorbeeld een cadeautje of een extraatje kunnen kopen tijdens verjaardagen. Iedereen die calorieën wil verbranden op muziek, en daarbij ook het goede doel wil ondersteunen is welkom.