Alkmaar op Zondag

24 februari 2019

Alkmaar op Zondag 24 februari 2019


'Meer spankracht brengt nieuwe ideeën'

Ria de Heus en Lucas Zimmerman. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

ALKMAAR - Een verhaaltje schrijven over Gilde Alkmaar? Túúrlijk geen enkel probleem. Tja, maar waar staat een gilde eigenlijk voor? Gelukkig brengt een bezoekje aan de website van Gilde Alkmaar al snel duidelijkheid. "Toegegeven, gildes zijn nu eenmaal niet echt bekend of sexy", zegt voorzitter Lucas Zimmerman. Samen met secretaris Ria de Heus en penningmeester Siem de Haan vormt hij het bestuur van het Alkmaarse gilde, dat er wel degelijk toe doet.

Gilde Alkmaar is op zoek naar vrijwilligers

Het Gilde Alkmaar verzorgt stadswandelingen op maat. Foto: aangeleverd

Want zoals de onlangs vernieuwde website aangeeft: 'Gilde Alkmaar is een maatschappelijk betrokken vrijwilligersorganisatie. De vrijwilligers zetten zich gemotiveerd en belangeloos in om hun kennis, kunde en ervaring over te dragen en zo een steentje bij te dragen aan onze samenleving'.

"We organiseren momenteel vier activiteiten die uiteenlopen van stadswandelingen en fietstochten tot Coach4you en SamenSpraak", zegt Ria de Heus. "Als bestuur kunnen we dat behappen met ons drieën, maar toch zou het fijn zijn als zich nieuwe vrijwilligers aanmelden. Dat geldt ook voor onze activiteiten, waarvoor we op zoek zijn naar coördinatoren. Nieuwe spankracht breng nieuwe ideeën en daar staan we heel erg voor open, omdat we ons activiteitenaanbod graag willen uitbreiden."

Aanbod

De oorsprong van Gilde Alkmaar voert volgens Ria de Heus terug naar de jaren '90. "Toen traden we toe tot de koepelorganisatie Gilde Nederland die zo'n 50 gildes in het land vertegenwoordigt. Het was de tijd dat er volop 'vutters' met zeeën van tijd rondliepen en die ook nog eens over boordevol ervaring beschikten. Er vonden toentertijd veel individuele koppelingen plaats, zoals een timmerman die iemand hielp die het vak wilde leren of een leraar Engels die zijn kennis overbracht op een gegadigde. De stadswandelingen die wij tegenwoordig organiseren zijn rechtstreeks ontstaan uit de beginperiode."

Maatwerk

De vier activiteiten die het Gilde anno 2019 initieert zijn zonder uitzondering succesvol te noemen. Lucas Zimmerman: " De stadswandelingen worden verricht door ervaren gidsen die maar wat graag de verhalen over hun stad willen delen met geïnteresseerden."

Lees verder op pagina 6.


Lezing over kleur Rood

Martha Scheeren, z.t.(2017) acryl op canvas, 100 x 100 cm Foto: aangeleverd

ALKMAAR - Tijdens deze lezing op donderdag 28 februari wordt onze dubbelzinnige houding ten opzichte van de oudste kleur in de kunst zichtbaar.

De lezing wordt gegeven door Marianne Roodenburg in de tentoonstellingsruimte van de kunstuitleen waar tevens rode kunstwerken te zien zijn van drie kunstenaars. Plaats: Kunstuitleen Alkmaar aan Bergerweg 1. Aanvang 20 uur. De toegang gratis, reserveren gewenst via tel 072-5113294 of info@kunstuitleenalkmaar.nl.

Kirsten van Teijn bij Cool kunst en cultuur

Heiloose Kirsten van Teijn brengt muzikaal programma bij Cool kunst en cultuur Foto Anne van Zantwijk.

HEERHUGOWAARD - Kirsten groeide op tussen de koeien en schapen in Heiloo en ontdekte hier als twaalfjarige haar podiumtalent bij plaatselijke jeugdtheater.

In Nobel vertelt Kirsten met veel humor over opgroeien achter een gouden façade in een hardwerkend ondernemersgezin. Wat komt er tevoorschijn als je de Perzische tapijten optilt? Of wanneer je met het verkeerde kapsel de deur uitstapt? "Kirsten heeft lef, is ongegeneerd en dat gecombineerd met haar onweerstaanbare komische talent", schrijft Trouw. Nobel is een schaamteloos eerlijk muzikaal programma over hoe we leven in patronen en hoe goedbedoelde pogingen meestal stranden.

Kijk voor meer informatie en tickets op www.coolkunstencultuur.nl. Een avondje uit compleet maken? Reserveer dan voor Cool Spijs: geniet voorafgaand aan de voorstelling van een heerlijk gerecht in Café Cool.

De Zeven Werken van Barmhartigheid

Fototentoonstelling Hellen van Meene in de Grote Kerk Alkmaar. Foto: aangeleverd)

Fototentoonstelling Hellen van Meene in Grote Kerk

ALKMAAR - In de Grote Kerk Alkmaar is van 28 maart tot en met 7 juli een fototentoonstelling van Hellen van Meene te zien. In deze tentoonstelling staan 'De Zeven Werken van Barmhartigheid', een eigentijdse visie op het oorspronkelijke werk gemaakt door de Meester van Alkmaar, centraal. Tot het interieur van de Alkmaarse Grote Kerk behoorde eeuwenlang het schilderij 'De Zeven Werken van Barmhartigheid', gemaakt door de Meester van Alkmaar (1504). Het zevenluik verbeeldt binnen de christelijke traditie de zeven manieren waarop de mens zijn barmhartigheid kan tonen.

Om restauratie van de kerk in 1918 te kunnen bekostigen is het werk verkocht aan het Rijksmuseum, waar het tot de topstukken behoort. Alkmaarder Cor van Kessel van Organisatiebureau Alkmaar Rondom kwam op het idee om een eeuw later het thema "De zeven werken van barmhartigheid" terug te later keren in de Grote Kerk. Hij vroeg aan de wereldwijd befaamde Alkmaarse kunstenaar Hellen van Meene om haar visie te geven op dit thema. Zij verbeeldt dit met zeven grote fotowerken. De foto's worden geëxposeerd in de context van eerder werk van haar hand.

Over Hellen van Meene

De in 1972 te Alkmaar geboren Van Meene studeerde fotografie aan de Amsterdamse Rietveld Academie (1992-1996). Haar werk behoort tot de collecties van onder andere het Guggenheim Museum en MoMA in New York en het Stedelijk Museum Amsterdam. Ze exposeerde in onder meer Fotomuseum Den Haag, The Art Institute of Chicago, op de Biënnale van Venetië en recent in Huis Marseille te Amsterdam. Tevens publiceert ze in internationale tijdschriften.

Ministerie van Alkmaarse Zaken zoekt ministers

Oprichting Ministerie van Alkmaarse Zaken. Foto: Els Schipper

ALKMAAR - Karavaan richtte tijdens Kunst tot de Nacht het Ministerie van Alkmaarse Zaken op. In aanloop naar het zomerfestival, 30 mei tot en met 10 juni, wordt het ministerie ingezet om op vrolijke wijze (on)officieel onderzoek te doen naar wat Alkmaar zo Alkmaars maakt. Om dit te verwezenlijken is het Ministerie van Alkmaarse Zaken op zoek naar ministers.

Het thema van Karavaan Festival is Eigen Grond. In dit kader gaat het ministerie op zoek naar de Alkmaarse identiteit. Waar is Alkmaar trots op en wat maakt Alkmaar uniek? Het ministerie is uit op contact met mensen, bestuurders, verenigingen en instellingen. Via ministeriële besluiten kan het keurmerk 200% Alkmaars worden uitgedeeld. Het Ministerie zet handelsmissies op, promoot Alkmaarse export-producten, geeft ongevraagd advies over Alkmaarse zaken en ontwikkelt een Alkmaars volkslied.

Openbare etappes

Onder leiding van de Permanent Presiderend Voorzitter van het Ministerie van Alkmaarse Zaken: de Belgische theatermaker Brecht Hermans, gaat het ministerie in openbare etappes de straat op om reacties op te halen en discussies en gesprekken te voeren.

Flinke portie humor

Het Ministerie van Alkmaarse Zaken is dus op zoek naar Ministers. Ben jij de minister van verdachte gewoontes, de minister van vergeten geheimen of de minister van grensverleggende wijsheden of heb je een eigen voorstel voor jouw ministerspost? Heb je zin om je te bemoeien met het Ministerie van Alkmaarse Zaken, kun je tegen een flinke portie humor en woon je in gemeente Alkmaar of voelt je bijzonder verbonden aan Alkmaar? Meld je dan nu aan als minister bij Karavaan op info@karavaan.nl, ook voor meer informatie.

Zie: karavaan.nl/ministers

Ruim 80 soorten vogels in de Hortus Alkmaar

Ruim 80 soorten vogels in de Hortus. (Foto: Ries IJsseldijk)

ALKMAAR - In 1981 werd op de Berenkoog 37 een geneeskrachtige plantentuin, de huidige Hortus Alkmaar, aangelegd. Sinds 1987 wordt in de tuin het aantal soorten vogels gemonitord. De vogelrijkdom is al sinds jaren heel hoog. De meest bijzondere soorten die in de tuin voorkomen zijn de ijsvogel, de sperwer, de ransuil en de nachtegaal.

Dit was echter niet altijd zo. De eerste jaren kwamen kneu, ringmus, spotvogel en torenvalk nog tot broeden op de Beverkoog. Langzamerhand veranderde dat, soms tegen de landelijke trend in. De bosjes zijn bossen geworden en nu broeden hier de groene en grote bonte specht en de boomkruiper. In de wat hogere hagen zitten vaak tortelduiven merels en zanglijsters. De lange thujahagen herbergen vooral heggenmussen, merels, winterkoninkjes en roodborstjes. Drie soorten mezen komen tot broeden.

Voedsel voor vogels

De sloot met zijn natuurlijke oevers is een mooie plek voor veel watergebonden vogels. De ijsvogel heeft zijn nest in de steile oeverwand, maar ook de kleine karekiet, bosrietzanger, fuut, waterhoen, krakeend en kuifeend zijn hier te zien en te horen. De botanische tuin met zijn vele biotopen biedt ook veel voedsel voor vogels. De vele struiken met vruchten worden afgestruind door koperwiek, kramsvogel, goudhaan en vuurgoudhaan. Langs de oevers zijn vaak waterrallen en heel soms het porceleinhoen op zoek naar voedsel. Ook wintergasten zijn er altijd wel te vinden. In zijn totaliteit bedraagt het aantal soorten broedvogels in de afgelopen jaren 45 en met de 39 soorten die in de winter of gedurende een korte pleisterperiode in de tuin verblijven, bedraagt het totaal aantal 84 soorten.

Expositie fotoclub SWOA

Expositie fotoclub SWOA. Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Viva! Zorggroep, locatie Strammerzoom Akersloot, stelt expositie ruimte beschikbaar voor fotografen/schilders en andere creatieve personen uit de eigen omgeving. De eerste expositie is nu te zien, leden van fotoclub SWOA exposeren met bijzondere series. De eerste is een serie van fotografe Anneke Heins. De tweede exposant is Jaap Brakenhoff. Bea Hageman is sinds kort lid van SWOA fotoclub maar al meer dan twintig jaar tekenlerares, daarom heeft Bea ervoor gekozen om een tiental zeer fraaie tekeningen (mandela's) te exposeren. Deze expositie duurt tot 31 maart.

Wie koopt de Witte Kerk?

Wie helpt mee de Witte Kerk te behouden voor Sint Pancras? Foto: aangeleverd

SINT PANCRAS - Het staat gewoon op makelaarssite Funda: de Witte Kerk in Sint Pancras sinds twee weken te koop, prijs op aanvraag. Het bericht zorgt voor veel beroering onder dorpsbewoners: wat gaat er gebeuren met hún kerk? Want dat is het opmerkelijke aan veel van de reacties op sociale media, ook diegenen die niet tot de protestantse kerkgemeenschap behoren, beschouwen de Witte Kerk als eigen, een symbool van het dorp.

Wat de nieuwe bestemming wordt van de zestiende-eeuwse kerk, het kerkhof en de bijgebouwen? De status als monument zowel als de voorwaarden die het kerkbestuur stelt, beperken de mogelijkheden voor een aspirant-koper aanzienlijk. Een ballenbak of bordeel, of gewoon appartementen, zullen er in de kerk niet komen. Sociale of culturele activiteiten is volgens de prospectus waar het kerkbestuur op hoopt.

Red de kerk

Een oproep op Facebook bracht initiatiefnemers Hans Peter Corbee en Dorien Tamis, beiden geboren en getogen Pancrassers, bij elkaar, om te proberen de kerk voor het dorp te 'redden'. "Het zou mooi zijn wanneer de Witte Kerk voor het dorp behouden bleef: voor uitvoeringen, exposities, en concerten maar ook voor feesten, huwelijken en uitvaarten. Ook zonder tot een specifieke geloofsrichting te behoren zou de Witte Kerk een gemeenschappelijk middelpunt kunnen zijn, in een tijd waar schaalvergroting en mobiliteit de levendigheid en cohesie van kleine kernen als Sint Pancras bedreigen."

Goede ideeën gezocht

Tamis, kunsthistoricus en journalist, en Corbee, kunstenaar en fractielid voor de CDA in de gemeente Bergen, staat een stichting voor ogen, gericht op het behoud van het monumentale gebouw, met een tweede stichting die de ruimte gaat uitbaten. Een mooie, passende programmering, fondsen werven, een comité van aanbeveling aanzoeken: ze zijn er koortsachtig mee bezig.

Ego's

"Maar", zegt Corbee, "Dit gaat niet over ego's, dus als er anderen zijn met ideeën, of vergelijkbare plannen, laten ze alsjeblieft contact opnemen zodat we de krachten kunnen bundelen." Tamis en Corbee streven nadrukkelijk naar een zo breed mogelijk gedragen project, om het kerkbestuur te overtuigen dat de stichting een serieuze, en zelfs de beste kandidaat is om de Kerk voor het dorp over te nemen.

Meedoen?

Voorstellen, sponsoring, geld - een bijdrage leveren, in welke vorm dan ook? Tamis en Corbee horen het graag via WitteKerkSintPancras@gmail.com.

The Tropicals in Mare Nostrum

ALKMAAR - The Tropicals zijn zondag 24 februari weer van de partij in wijkcentrum Mare Nostrum in Alkmaar. Een aanrader voor iedereen die van wereldmuziek houdt en met name swingende muziek houdt.

Van het aloude Sarina tot de bekende merengue Celedonio is een afstand van oceanen. Daarom wereldmuziek. Bekende hits worden ook ten gehore gebracht, dus het wordt ongetwijfeld een feest der herkenning!

Lekker ontspannen op deze zondagmiddag met veel muziek, dans en nieuwe sociale contacten. Voor € 3,50 per persoon drie uur lang veel plezier in Mare Nostrum, Arubastraat 2 in Alkmaar. Tijd: van 14.30 uur tot 17.30 uur.

6 / 28

Het Gilde Alkmaar verzorgt stadswandelingen op maat. Foto: Foto: aangeleverd

Vervolg van de voorpagina

"We beschikken natuurlijk over een pracht van een oude stad, waar veel over te zeggen valt. Toch weten we dat de stadswandelingen in Almere ook een succes zijn. In Alkmaar hebben we deze wandelingen op verzoek zelfs uitgevoerd voor dove en blinde mensen. De fietstochten omvatten meestal ritjes van zo'n 30 tot 70 kilometer en hebben altijd een bestemming. Denk aan de Beeldentuin van Nic Jonk of het Huis van Hilde. Voor een klein bedrag per persoon kan iedereen hieraan deelnemen."

Zoden aan de dijk

Met Coach4you helpt Gilde Alkmaar kinderen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij de overgang van het basis- naar het voortgezet onderwijs. Gilde SamenSpraak Alkmaar tenslotte, brengt Nederlanders en anderstaligen bijeen om de Nederlandse taal en cultuur te delen. Gilde Alkmaar ontvangt voor al haar activiteiten een zogenaamde 'waarderingssubsidie' van de Gemeente Alkmaar omdat de organisatie maatschappelijk wel degelijk zoden aan de dijk zet. Lucas Zimmerman: "Bij scholen zien we het verzuim teruglopen en voorkomen we uitval, terwijl mensen die door 'SamenSpraak' worden geholpen beter op de arbeidsmarkt functioneren."

Dubbel

Naast de vier voornoemde activiteiten wil Gilde Alkmaar heel graag nieuwe dingen initiëren. Ria de Heus: "Met het oog op nieuwe bezigheden vragen we ons continu af of we geen dingen dubbel doen. We willen echt een toegevoegde waarde zijn." Het nieuwste doel van Gilde Alkmaar voldoet daar zeker aan. Lucas Zimmerman: "Tegenwoordig willen ouders dat hun kinderen zoveel mogelijk naar de universiteit gaan. Maar wat dacht je van opleidingen voor praktische beroepen waar veel kwaliteit voor nodig is? In dezen treden wij op om jonge mensen hiervoor te enthousiasmeren. We willen deze mensen de kennis overbrengen en hen continuïteit bieden. Als gilde faciliteren we de werving, selectie en plaatsing. Daar moet overigens wel een coördinator voor komen waar wij naarstig naar op zoek zijn."

Betere zichtbaarheid

Volgens de twee enthousiaste bestuursleden is Gilde Alkmaar momenteel klaar voor uitbreiding en het generen van meer zichtbaarheid. "De afgelopen jaren kampten met we een gebrek aan bestuurlijke kracht. Daarom hebben we steeds prioriteiten moeten stellen. Eén daarvan was een nieuwe sprankelende website die nu in de lucht is. We kijken ook naar onze ICT-mogelijkheden om onze vrijwilligers flexibel - dus ook vanuit huis - te kunnen laten werken. En we zijn op zoek naar een nieuw onderkomen. We huizen nu in een medisch ingericht centrum in Wijkwaard maar willen voor onze uitstraling graag naar de binnenstad. Een betere zichtbaarheid is essentieel om nieuwe vrijwilligers aan te trekken omdat vrijwilligers tegenwoordig al zo moeilijk te vinden zijn. Desondanks roepen we enthousiaste mensen graag op. Dus iemand die iets wil doen kan erover komen praten, maar moet wel zichzelf meenemen. We zeggen altijd: 'het is vrijwillig, maar niet vrijblijvend'.

Workshops Rode Kruis

REGIO - Het Rode Kruis organiseert samen met Stichting Welzijn Bergen, interessante, gezellige informatieve middagworkshops. 'Hoe zorg je voor jezelf en voor een ander' en 'Goed voorbereid'.

'Hoe zorg je voor jezelf en voor een ander' vindt plaats in Ontmoetingscentrum T&O aan de Kogendijk 42A in Bergen op donderdag 14 maart. De tijden zijn van 14.00 tot 16.00 uur en de entree is gratis, exclusief consumpties.

Leer tijdens de workshop 'Goed Voorbereid' hoe veelvoorkomende risico's in de directe leefomgeving te voorkomen zijn. Deelnemers krijgen handige tips en uitleg hoe deze toe te passen zijn. Zo wordt met en voor elkaar voor veiligheid gezorgd. Ook worden mensen uitgenodigd voor een leerzame en gezellige middag met aandacht voor en tips over brand-, val- & inbraakpreventie. Er zijn leuke prijsjes te winnen! Neem gerust de buurvrouw, vriend, vriendin, kleinkind, mantelzorger of een andere gast mee. Dit alles vindt dinsdag 19 februari van 14.00 tot 16.00 uur plaats in Wijksteunpunt De Sanderij aan De Sanderij in Schoorl. Entree is gratis, exclusief consumpties.

Aanmelden via Stichting Welzijn Bergen, telefoon: 072-5821450. www.welzijnbergen.nl

Is groen de toekomst?

Is groen jouw toekomst? (Foto: aangeleverd)

REGIO - Groen is nu! Bezoek 1, 9 en 21 maart de demodag van vakmensen, bemiddelaars en onderwijs in het groen. Ontdek wat een mooie werkplek het groen kan zijn, zeker in combinatie met een opleiding. Kom kijken, voelen en doen! Clusius College, Herenbos en diverse groene aannemers zijn een gezamenlijk project gestart om de groenbranche te promoten en mensen te interesseren voor het groenvak, en een eventuele opleiding hierin.

Ze willen iedereen kennis laten maken met de mooie en veelzijdige werkzaamheden in het groen. Groen is meer dan schoffelen alleen! Denk aan: techniek, timmeren, ontwerpen, tuin tekenen, kantoorwerkzaamheden, verticale tuinen, natuurlijke speeltuinen, Interieurbeplanting of dak- en gevelbeplanting. De aannemers Krinkels, Donkergroen en Hoek Hoveniers stellen hun terrein beschikbaar om een zo volledig mogelijk beeld van het groenvak te tonen. Ook het werkgeverservicepunt is aanwezig. Aanmelden voor een opleiding kan via het Clusius College of via TRI groei in groen. Voor zij-instromers is scholing op maat mogelijk. De bedrijven hebben voldoende plaats voor mensen die de handen uit de mouwen willen steken en tegelijkertijd willen leren. Ervaar hoe mooi de groenbranche is op: 1 maart van 15.00 tot 19.00 uur bij Krinkels in Alkmaar, 9 maart van 10.00 tot 14.00 uur bij Donkergroen in Benningbroek en 21 maart van 15.00 tot 18.00 uur bij Hoek Hoveniers in Ursem. Vervoer van en naar een station in de buurt is mogelijk. Informatie en aanmelden via: www.herenbos.nl/groenisnu

Jaarconcert Vita Nova

ALKMAAR - Accordeonvereniging Vita NovA verzorgt zaterdag 9 maart haar 70-jarige jubileumconcert in Mare Nostrum, Arubastraat 2 te Alkmaar. Aanvang van het concert is 20.00 uur.

Vita Nova beschikt over drie orkesten die deze avond willen laten horen hoe mooi er op het accordeon gemusiceerd kan worden. Het A- en B- orkest staan onder leiding van André Elders, het seniorenorkest onder leiding van Jan Rol. De orkesten bieden een gevarieerd programma. Na afloop van het concert is er gelegenheid tot een gezellige nazit met muziek van Gerard Koedooder. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal of telefonisch te reserveren via 072-5125627.

Town & Country in Honky Tonk

Town & Country speelt het dak eraf van Honky Tonk. (Foto: Joke Ningen)

SCHOORL - Town & Country er weer helemaal na een korte onderbreking met een paar personeelswisselingen.

Toen Theo Dronkert naar Skottwal vertrok, werd Toon Hollanders bereid gevonden om de leadvocals en de akoestische ritme-gitaarpartijen te vertolken. Toon, bekend van Pee Wee and The Specials en een verleden met Wim Schippers, VPRO-Radio is een goede versterking voor de band. Ook werd Hans de Jong, stergitarist van onder andere de Nederlandstalige band De Mannuh aangetrokken om de lead-gitaarpartijen en samen met Peter Sluyter, de achtergrond vocalen voor zijn rekening te nemen. Evert Poldervaart (onder andere The Spectators) op drums is de energieke motor van de band en vormt samen met Simon Droog op bas en Peter Sluyter op zijn Gretch-gitaar een mooie strakke ritmesectie.

Town & Country heeft een zeer gevarieerd repertoire van rock- en countrynummers. Beleef het mee op zondag 24 februari, aanvang 17.00 uur.

Genieten van woongenot op unieke locatie

Piet en Sylvia Blom nemen een kijkje op de bouwplaats van De Coraal. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

Broekman Makelaars tekent voor De Coraal

HEERHUGOWAARD - Maar liefst 24 luxe appartementen verrijzen momenteel in het centrum van Heerhugowaard, op loopafstand van winkelcentrum Middenwaard en het station. M.J. de Nijs Projectontwikkeling heeft het plan duurzaam ontwikkeld en Broekman Makelaars heeft het in de verkoop. "Het zijn strak vormgegeven appartementen met Spaanse invloeden. Het ontwerp is namelijk van de hand van de bekende Spaanse architect Josep Lluís Mateo, bekend om zijn vele spraakmakende projecten."

Edwin Balvers van Broekman Makelaars vervolgt: "Zodra de plannen bekend waren werd De Coraal omarmd door vele belangstellenden, met als gevolg dat het grootste gedeelte inmiddels is verkocht. De realisatie door Bouwbedrijf M.J. de Nijs vordert gestaag. Misschien interessant om te vertellen is dat een groot aantal van de appartementen supergeschikt zijn voor de iets oudere doelgroep, maar dat bij deze mensen vaak het besef leeft dat het slecht te financieren is, juist omdat men al iets ouder is. Maar niets is minder waar, want er bestaan tal van mogelijkheden, waarbij men soms nog voordeliger uit is. De Rabobank is hierin de project-financierder, waarmee we een uitstekende verstandhouding onderhouden."

Goed gevoel

Een van de gelukkigen die in aanmerking kwam van een appartement in De Coraal is het uit Oudorp afkomstige echtpaar Piet en Sylvia Blom. "We hadden altijd al het plan om compacter en gelijkvloers te gaan wonen, maar door onze beider gezondheid zijn deze plannen vervroegd", zegt Sylvia Blom. "We zijn heel blij dat we er gaan wonen, want het is een mooie plek aan het water. Ook beschikt het over een balkon over de gehele breedte van de woning." Haar man Piet vult aan: "Wat zeker meespeelde was de centrale ligging. We hebben hier alles om de hoek; van winkels tot het station zodat we mobiel kunnen zijn én blijven." Het echtpaar Blom kijkt terug op een prettige samenwerking, temeer daar op het moment van het interview hun 'oude' woning in Oudorp nét door Broekman Makelaars werd verkocht. "Al met al hebben we er een heel goed gevoel aan over gehouden. Ook met het oog op de toekomst, want Bouwbedrijf M.J. de Nijs levert de appartementen energieneutraal en gasloos op. We weten zeker dat we volop gaan genieten in De Coraal."

Het ligt in de verwachting dat de sleutels van De Coraal in het eerste kwartaal van 2020 aan de nieuwe bewoners overhandigd kunnen worden. Interesse? Neem contact op met Broekman Makelaars die nog twee patiowoningen in de verkoop heeft; appartementen op het lijf geschreven voor een klein gezin dat uitermate luxe en zorgeloos wil wonen.

Voor meer info zie www.de-coraal.nl

Hatshoe Kinderschoenen viert feest!

Hatshoe viert feest! Foto: aangeleverd

ALKMAAR - Al 25 jaar een begrip in Noord-Hollland voor de grootste en leukste collectie kinderschoenen. De collectie bestaat uit meer dan 40 merken. Eigentijdse merken die staan voor kwaliteit en een goede pasvorm.

Hatshoe gaat met zijn tijd mee door ook online www.hatshoe.nl actief te zijn.Volg Hatshoe op Facebook en Instagram voor de nieuwste modellen en acties. De winkel, gelegen aan de Laat 119 in het centrum van Alkmaar, is onlangs compleet gerestyled. Klaar voor het 25-jarig jubleum en klaar voor het nieuwe seizoen. Bij Hatshoe zijn de voeten van je kind in goede handen. Het juiste adres voor persoonlijke en deskundige advies. De winkel waar kinderen en (groot) ouders zich thuis voelen. Zeven dagen per week geopend en 24 uur per dag online.

100 x 100 euro voor Zuid-Afrika

Monika heeft 100 x 100 euro nodig om haar droom te verwezenlijken. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

Monika Blankendaal start crowdfundingactie voor reis

LANGEDIJK - De 46-jarige Monika Blankendaal uit Langedijk kent u wellicht van Blankendaal Bloemdecoratie, gevestigd in Heerhugowaard. Op het eerste gezicht een goedlachs en opgewekt type, maar achter dat 'blije masker' had ze vaak pijn. Totdat ze in aanraking kwam met een gezondheidstechniek die haar leven veranderde.

Monika: "Ik ben in aanraking gekomen met Body Stress Release doordat ik veel pijn in mijn stuit had. Ik kon niet fietsen en ik had een speciaal kussen om op de te zitten. Ik was beperkt in mijn doen en laten en had alles al geprobeerd, van fysiotherapie tot pijnstilling. Dat hielp allemaal wel, maar heel even. Totdat ik BSR onderging. Na de tweede behandeling was ik van mijn pijn af en kon ik weer doen wat ik wilde. Blijkbaar had de pijn vooral met stress te maken, dat zich uitte in lichamelijke klachten. Ik ben zo enthousiast geworden, dat ik dit ook andere mensen gun." Ze verdiepte zich in de techniek en bedacht dat ze het zelf zou willen toepassen.

Monika besprak een 'gek idee' met haar man Sjon, met wie ze samen in de bloemen werkt. "De BSR opleiding wordt al 32 jaar gegeven in Zuid-Afrika, in het plaatsje Wilderniss. Belachelijk ver weg natuurlijk, maar wat zou het gaaf zijn als ik daar de opleiding zou kunnen volgen... "

'Een grote droom komt uit'

"Tot mijn verbazing zei Sjon meteen: 'Ga ervoor!' Dus het lijkt erop dat een grote droom voor mij uit gaat komen! Ik ga eind april voor vijf maanden naar Zuid-Afrika en kom terug als BSR-practitioner! Zodra het kan wil ik een praktijk in Langedijk starten. Sjon gaat overigens gewoon door met Blankendaal Bloemdecoratie." Nog één klein detail: hoe komt ze aan het geld...

"Om dit project te realiseren heb ik 100 mensen nodig die 100 euro willen investeren. Daarvoor ben ik een crowdfundingactie gestart, zodat ik het bedrag voor de opleiding en inwoning voor die tijd kan bekostigen. Maar mensen krijgen er wel twee BSR behandelingen voor terug. U investeert dus niet alleen in mij, maar ook in uw eigen gezondheid!" U kunt Monika, en uzelf wellicht, helpen door € 100,- over te maken op rekeningnummer NL98INGB0666276803 t.n.v. MAM Blankendaal- Snoek met een vermelding van uw naam, telefoonnummer of e-mailadres. In een blog houdt Monika iedereen op de hoogte van haar actie.

Nieuwe opleiding Intercedent Horizon College

Bianca de Jong en Barry van Brenk, docent en opleidingsmanager van de nieuwe opleiding Intercedent. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Woensdag 27 februari is de Open Dag van het Horizon College. Van 16.00 tot 21.00 uur kunnen toekomstige studenten en hun ouders een kijkje nemen bij de mbo-opleidingen op de vestigingen in Purmerend, Hoorn, Alkmaar en Heerhugowaard. Zo kunnen zij in Heerhugowaard de nieuwe opleiding Intercedent bezoeken. Studenten van deze opleiding op niveau 4 kunnen gaan werken bij een uitzendbureau maar ook bijvoorbeeld als recruiter of op de afdeling human resources (HR) van een bedrijf.

In de eerste anderhalf jaar van de opleiding leren studenten van de opleiding Intercedent algemene commerciële vaardigheden zoals het voeren van een verkoopgesprek, klanten werven, marktonderzoek uitvoeren en klachten afhandelen. Daarna wordt het specifieker: je leert dan hoe je personeel werft en de juiste match kunt maken tussen een bedrijf en een werknemer. Opleidingsmanager Barry van Brenk: "Een mooie baan, want je kunt zowel voor een bedrijf als voor een werknemer écht iets betekenen. Ook is de kans op een baan na deze opleiding groot, er is namelijk een tekort aan intercedenten. En mocht je na deze opleiding nog verder willen leren in dit vakgebied, dan zijn er diverse mogelijkheden op hbo-niveau die goed aansluiten, zoals Human Resources Management of Commerciële Economie."

Kennis

Binnen de opleiding Intercedent zijn vier docenten werkzaam die zelf als intercedent hebben gewerkt. Een van deze docenten is Bianca de Jong, zij heeft 11 jaar bij Randstad gewerkt. Bianca: "Het voelt goed om je praktijkervaring aan studenten te kunnen meegeven. Bovendien bouw je als intercedent een groot netwerk op omdat je bij veel verschillende bedrijven binnenkomt. Dit netwerk zetten wij in om het bedrijfsleven te betrekken bij onze commerciële opleidingen. Het is mooi om te zien hoe de lessen hierdoor steeds uitdagender worden en hoe onze studenten steeds meer in praktijksituaties vaardigheden leren."

Informatiebijeenkomst voor oudersOuders van leerlingen die starten in het mbo hebben vaak veel vragen. Daarom organiseert het Horizon College tijdens de Open Dag informatiebijeenkomsten voor ouders op alle locaties. De bijeenkomsten worden gegeven om 17.00 en 19.00 uur en duren ongeveer 20 minuten. Vooraf aanmelden is niet nodig. Meer weten? Kijk op horizoncollege.nl en kom naar de Open Dag op woensdag 27 februari.

Zingen met Bach

Ellen Verburgt. Foto: aangeleverd

SCHOORL - De Stichting Bachcantate Bergen organiseert zondag 3 maart weer een workshop met de titel: 'Zingen met Bach' onder leiding van Ellen Verburgt met bijzondere aandacht voor Bach's muziek uit de passietijd.

De workshop is bedoeld voor leergierige koorzangers, die kennis willen maken met de muziek van J.S.Bach of die hun kennis daarover willen verdiepen. Aandacht wordt geschonken aan vocale techniek in de bijzonder afwisselende koormuziek van Bach aan de hand van een ander repertoire dan bij de eerdere workshops. Er is geen auditie en geen stemtest. Er is plaats voor iedere zingende liefhebber die meer over Bachs vocale muziek wil weten met een maximum van 50 deelnemers. Plaatsing geschiedt volgens het principe 'wie het eerst komt het eerst maalt'. De workshop vindt plaats in de protestantse kerk te Schoorl aan de Duinweg 5 van 13.30 tot 16.30 uur en wordt afgesloten met een korte uitvoering voor publiek (16.30 tot 17.00 uur).

Reserveren

Reservering voor deelname aan de workshop is noodzakelijk, via email secretariaat@bachcantatebergen.nl. De kosten voor deelname zijn € 25,00.

Deze geur, het doet iets met me. Alsof er diep van binnen een bijzonder soort vlinder ontwaakt uit zijn winterslaap. God hoe heb ik dit al die tijd "kunnen" missen? Het brengt herinneringen naar boven als een film die in flitsen wordt afgespeeld. Alleen maar lachende gezichten, stralende mensen, het leven door een gouden bril. De lente is buiten. En ik heb het zó gemist. Al een paar dagen zie ik op social media hoe het zonnetje weer schijnt. Hoe de lente vroeg is gekomen dit jaar. Ik snakte naar buiten zijn, maar het lukte niet. Vandaag wel. Vandaag moest en zou ik het met eigen zintuigen ervaren. Vandaag zou ik weer een rondje in mijn achtertuin lopen. Het is nóg fijner dan ik me herinner. Nóg intenser. Alsof er een stukje wordt wakkergeschud wat ik al die tijd uit zelfbescherming had weggestopt.

Als een verliefde tiener loop ik door de tuin. Ik probeer mijn glimlach te onderdrukken, maar wie houd ik voor de gek. Mijn ogen stralen, ik voel het. Ik ben verliefd. Verliefd op het leven. Stapel, smoor! Het is nu alleen nog een soort lat-relatie, een geheimpje tussen ons. Ik wil eerst zien hoe het gaat lopen, vaker samen kunnen zijn, niet meer gestraft worden wanneer we samen tijd doorbrengen. Daarna kunnen we het officieel maken. Ik moet snel weer naar binnen. Die paar korte minuutjes wandelen is voor mijn lichaam nog erg zwaar. Maar dat geeft niet. Dat is logisch. Ik geef het de tijd en ruimte die het nodig heeft. Dit is absoluut niet de laatste keer dat ik het gevoel van de lente zal meekrijgen. Maar wel de eerste keer in een hele lange tijd. Ik zie het als een nieuw begin. Een frisse start. En ik kan niet wachten tot ik er op en top van kan genieten zonder me zo vreselijk beroerd te voelen. Écht genieten. En lang ook. Zonder de strijd, zonder de klap. Maar voor nu probeer ik dit gevoel vast te houden.

Liefde voor jou leven, tot snel??

www.MagicEveryday.nl

Groot feest bij Sanisale.com en Keukensale.com

Sanisale viert feest. Foto: aangeleverd

HEERHUGOWAARD - Wat begon als een kleine winkel met sanitair op het industrieterrein van Heerhugowaard, groeide uit tot een concern met meer dan 70 vestigingen. Sanisale.com en Keukensale.com zijn inmiddels één van de grootste en leukste sanitair- en keuken aanbieders in Nederland.

Nu, tien jaar later, viert Sanisale.com haar jubileum en is Keukensale.com alweer vijf jaar actief. Deze twee verjaardagen samen vragen om een éxtra groot feest. ,,Alle winkels zijn versierd en iedereen wordt getrakteerd op taart, een hapje en een drankje", zegt franchiseondernemer David Bakker van Sanisale.com Heerhugowaard. ,,Daarnaast zijn er mooie kortingen, die we aanbieden bovenop de bestaande acties."

A-merken tegen bodemprijzen

De ruim opgezette winkels staan bekend om hun mooie collectie A-merken, die tegen bodemprijzen worden aangeboden. Wat opvalt is de vriendelijke, open sfeer in de winkels en de collecties zijn altijd up-to-date volgens de laatste trends. ,,Niet voor niets weten mensen uit heel Nederland ons te vinden, maar we verwelkomen ook klanten in Duitsland, België en de Nederlandse Antillen", Zegt franchiseondernemer Sander van der Meij van Keukensale.com Heerhugowaard.

Hoge kortingen

Welke kortingen kunnen de klanten verwachten? ,,Momenteel loopt de actie 2 x 21% BTW korting bij Sanisale.com. Klanten die tijdens deze 'feestweek' onze winkels bezoeken krijgen daar nog eens extra 10% korting bovenop. Bij Keukensale.com geven we 50% korting op keukens én een gratis kokend waterkraan. Nu krijgen klanten daar nóg 5% extra korting op*. Kortom, er is niets meer wat u ervan weerhoudt om een nieuwe keuken of badkamer te bestellen bij ons. *De acties zijn geldig tot en met 1 maart, vraag naar de voorwaarden in de showroom.

De schoonheid van het alledaagse

Expositie: De schoonheid van het alledaagse. Foto: aangeleverd

Fotoexpositie in De Sociëteit

ALKMAAR - Fotografe Vronie Achenbach exposeert in ontmoetingscentrum De Sociëteit aan het Luttik Oudorp te Alkmaar. Zij heeft zich na haar opleiding aan de Kunstacademie en de Fotovakschool gespecialiseerd in het fotograferen van stillevens.
''Er is geen sprake van een vooropgezet plan, de stillevens ontstaan spelenderwijs en associërend. Eenvoud, schilderachtigheid, humor en kleur zijn sleutelwoorden in mijn werk.''Vronie Achenbach (1959) woont in Alkmaar en is tevens kunsthistorica. 'De schoonheid van het alledaagse' is te zien tot 19 maart. Openingstijden: ma. t/m do.van 9 tot 13 uur (óf als de deur open is voor activiteiten).

Aftellen tot de Lentetuin

Lentetuin Breezaand. (Foto: Rosemarie van Bentum)

BREEZAND – Het is aftellen geblazen, want van donderdag 28 februari tot en met maandag 4 maart kunnen bezoekers weer genieten van de Lentetuin in Breezand. De opbouw is afgelopen week weer van start gegaan in de ZAP-hal. Zo heeft de bloemenshow vorm gekregen volgens het thema Vive les fleurs: Parijs op de Lentetuin.

De vrijwilligers van de opbouwploeg zijn druk aan de slag gegaan om de ZAP-hal om te bouwen tot de Lentetuin. Decorstukken als de Eiffeltoren en Arc de Triomphe zijn de afgelopen maanden gebouwd en beschilderd en hebben hun plaats op de show gekregen. De inzenders planten vervolgens dinsdag 26 februari hun prachtige voorjaarsbloeiers in hun stuk tuin, waarna de show compleet is en woensdag 27 februari voor genodigden wordt geopend door wielerlegende Hennie Kuiper. Vanaf donderdag 28 februari is de show vijf dagen lang geopend voor publiek. De organisatie hoopt ook tijdens deze 39e editie weer zo'n 20.000 bezoekers te mogen verwelkomen.

De Voorjaarsbeurs en Agri vakbeurs maken dit jaar een vernieuwingsslag. Zo kunnen bezoekers bij binnenkomst van de Expo-tent direct een kop koffie of thee halen in de koffiecorner en wordt er naast koffie en gebak in het restaurant ook een 'streetfood' concept uitgerold. Ook is er een podium waar ondernemers demonstraties of lezingen kunnen geven. Uiteraard is er in het weekend voor de kleintjes weer kinderentertainment beschikbaar en worden er gezellige feestavonden georganiseerd. Kijk voor meer informatie over de beleving op de Lentetuin Breezand op sociale media en www.lentetuin.nl.

De Lentetuin Breezand vindt plaats van donderdag 28 februari tot en met maandag 4 maart op het sportcomplex van ZAP aan Ceresplein 1 in Breezand.

Filmhuis Schoorl

The Bucket List' Foto: aangeleverd

SCHOORL - Filmhuis Schoorl vertoont wekelijks op vrijdag twee films om 15.00 uur en om 20.00 uur in De Blinckert, Heereweg 150.

'Try before you die' met Freeman en Nicholson in een onweerstaanbare chemie met elkaar. Regie: Rob Reiner, met Jack Nicholson, Morgan Freeman, Sean Hayes, genre: drama,komedie. Om 15.00 uur is 'The Bucket List' te zien. Om 20.00 uur draait de film 'The Revenant'. Een film over het harde leven in het Wilde Westen van een man die op wraak zint. Met Leonardo DiCaprio, Tom Hardy en Domhnall Gleeson. Reserveren? Kaarten a €10 (€ 7,50 onder de 18 jaar) kunnen besteld worden op www.filmhuisschoorl.nl

Cursus mindful mediteren en de kracht van gedachten

BERGEN - Karin en Robert Gilhuijs gaan vanaf woensdagavond 20 maart in Bergen van start met een cursus mindful mediteren en de kracht van gedachten.

Altijd al willen mediteren?

In deze cursus gaan de deelnemers zien wat de invloed is van gedachten op je leven. Positieve gedachten geeft positiviteit, negatieve gedachten veelal negativiteit. Hoe komt het dat als je denkt dat iets gaat gebeuren, dat het ook gebeurt? Hoe kun je die gedachten in je voordeel laten werken? Hoe word je bewust van je gedachten?

Diverse meditatieoefeningen

In deze cursus wordt met deze thema's en diverse meditatieoefeningen aan de slag gegaan om bewust te worden van gedachten en hoe je deze in je voordeel kunt laten werken. Meditatie zorgt voor innerlijke rust, balans en voor heling van lichaam en geest. De meditatieoefeningen vinden op een stoel plaats. Ervaring is niet nodig.

Cursuslocatie

De cursuslocatie is: Lucebertschool, Zakedijkje 38a, Bergen. De cursusdata zijn woensdag 20, 27 maart en 3, 10, 17 april 2019 van 19.30 uur tot 21.30 uur. Voor verdere informatie en/of opgave deelname kunt u terecht via de website www.karoszorg.nl of 0223-522149.

Nieuw dorpshart voor Stompetoren

Nieuwbouwproject Stompetoren. Foto: aangeleverd

REGIO - In Stompetoren krijgt het dorpshart een heel nieuw uiterlijk. Met de bouw van een gevarieerd aanbod aan woningen slaat Bouwbedrijf J. Nat & zn. b.v. volgens NVM-nieuwbouwspecialist Bas Zuiderwijk van VLIEG Makelaars OG de spijker op de kop. "Ze hebben de visie om het dorp iets extra's te geven, zijn bevlogen en zien dit echt als een prestigeproject."

Nieuwbouwbrochure 2019 Stompetoren maakt deel uit van de HAL-regio (Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk), vertelt Bas Zuiderwijk van VLIEG Makelaars OG uit Heerhugowaard. "Dit is een groeikern en wordt ook weleens gezien als de bovenkant van de Randstad. Vroeger was Stompetoren echt een dorpje en nog steeds heeft het een dorps karakter, maar het is wel steeds meer bij de stad Alkmaar gaan horen. Met name mensen die dicht bij de stad willen wonen, maar toch de rust opzoeken van het landelijke trekken hier naartoe." Hoewel flink gegroeid, heeft het dorp door de jaren heen zijn eigen identiteit behouden, vervolgt Zuiderwijk.

"Er was hier al heel lang sprake van dat het dorpshart herontwikkeld moest worden. Er stond een ouderwets café met een zalencomplex dat dienstdeed als dorpshuis. Met de komst van een nieuw horecagebouw/dorpshuis, een grote supermarkt en een gevarieerd aanbod aan woningen krijgt Stompetoren nu een nieuw dorpshart. De architect, FKG architecten uit Koog aan de Zaan, heeft in de opzet van dit plan het dorpse karakter heel goed weten te vatten. van luchtwarmtepompen. Deze worden door zonnepanelen die in de daken van de woningen worden geïntegreerd, van de nodige stroom voorzien", aldus Nat.

Bouwrijp

In het dorpshart van Stompetoren realiseert Bouwbedrijf J. Nat & zn. b.v. elf rijwoningen (waarvan vier levensloopbestendig en twee starterswoningen), acht twee-onder-een-kapwoningen en twaalf appartementen. Architect van het plan is FKG architecten uit Koog aan de Zaan. Het perceel waar de woningen gebouwd gaan worden is inmiddels bouwrijp en met de bouw van het nabij gelegen horecagebouw/dorpshuis is Bouwbedrijf J. Nat & zn. b.v. gestart.

De eerste fase van het plan (elf rijwoningen) is begin december in verkoop gegaan. De prijzen van deze eengezinswoningen starten bij € 235.000. In maart 2019 zal de bouw van deze eerste fase starten. Daarna volgen de twaalf appartementen (vanaf ca. € 155.000 en tot slot de acht tweekappers (vanaf ca. € 332.500).

Informatie

Meer info, zie www.vlieg.nl

Concert St. Caecilia

OUDKARSPEL - De Gemengde Zangvereniging St. Caecilia (opgericht in 1911) geeft zondag 3 maart een gevarieerd concert in de Allemanskerk, Dorpsstraat 878, Oudkarspel. Aanvang: 14.30 uur

Begonnen wordt met 'Missa Brevis in C' van Leopold Mozart (vader van Wolfgang Amadeus Mozart.) De pianobegeleiding bij deze korte' mis is in handen van Judith Brandsma. Vervolgd wordt met het vrolijke 'Brightly dawns on our wedding day', van Sir Arthur Sullivan. Niet slechts de operaliefhebbers wordt een plezier gedaan met zang uit 'Les Pecheurs de perles', van Georges Bizet. Dat ook componisten uit meer recente tijd ons kunnen beroeren, kunnen we ervaren in Giacomo Meyerbeer's prachtige 'Jesus, once of humble birth', in een arrangement van Sally DeFord (1950). Delen uit dit werk worden op fluit begeleid door de bij velen bekende Frank Bakker. Het geheel staat onder leiding van vaste dirigent Dennis van der Heijden.

Kaarten: € 15,00. Voorverkoop: € 12,50. Donateurs en hun introducees: € 12,50 p.p. Bestellen via caeciliakoor@quicknet.nl of via 0226-317775.

Open dag appartementen Zuidzicht

Zuidzicht wordt een zeer gewilde plek om te wonen. (Foto: Aangeleverd)

ALKMAAR - Waar aan de Kooimeerlaan 17 nu nog een saai grijs gebouw staat, vindt straks een ware metamorfose plaats. Het huidige pand wordt getransformeerd naar 64 schitterende koopappartementen op een bijzondere plek. Mede dankzij de locatie en alle faciliteiten die de directe omgeving te bieden heeft, wordt Zuidzicht een zeer gewilde plek om te wonen. VLIEG makelaars nodigt belangstellenden uit voor de open dag, zaterdag 2 maart van 11.00 tot 13.00 uur, aan de Kooimeerlaan 17.

Dan kan VLIEG belangstellenden nog veel meer vertellen over het project Zuidzicht. Alle samenwerkende partners zijn dan ook aanwezig met de laatste trends op het gebied van vloeren, keukens en sanitair. De aannemer is present en ook Stichting NIKO kan veel meer vertellen over zorg aan huis. Alle koopsommen zijn beschikbaar en bezoekers kunnen een fraai magazine van het project bemachtigen. Wie op voorhand vragen heeft kan bellen met VLIEG makelaars uit Alkmaar 072-5110600. Het materiaal van het huidige gebouw wordt voor een deel hergebruikt. De betonconstructie is namelijk zo zwaar uitgevoerd dat het een verspilling zou zijn om deze niet opnieuw te gebruiken. Daarnaast levert dit in het kader van duurzaamheid en milieu voor iedereen voordelen op. Naast het hergebruik van materialen van het huidige gebouw, is VLIEG verheugd te melden dat de appartementen volledig gasloos worden opgeleverd; Zuidzicht wordt niet op het gasnet aangesloten, maar in plaats daarvan op de duurzame stadsverwarming van de HVC (Huisvuilcentrale). In deze centrale wordt warmte opgewekt door schone verbranding van restafval en resthout. Goed voor het milieu en in combinatie met de uitstekende isolatie ook goed voor de portemonnee.

Diversiteit

De appartementen zijn geschikt voor zowel starters en gezinnen, als senioren. Dat zorgt voor een mooie diversiteit in Zuidzicht, hetgeen het leefgenot ten goede komt. De kleinere appartementen zijn er al vanaf veertig vierkante meter wat deze zeer geschikt maakt voor een starter, of juist iemand die kleiner wil gaan wonen. Voor hen die juist de ruimte zoeken zijn er de grotere appartementen tot wel 150 vierkante meter groot. Dit kan zelfs worden uitgebreid met een buitenterras van meer dan 100 vierkante meter. De appartementen worden bovengemiddeld luxe opgeleverd. Zo worden alle appartementen voorzien van een luxe badkamer en is er ook een keukencheque inbegrepen in de koopsom. Uiteraard staat het vrij de keuken en badkamer volledig naar eigen wens in te richten. Zie www.zuidzichtalkmaar.nl. Dat diversiteit een belangrijk onderdeel is van Zuidzicht is bijvoorbeeld goed terug te zien in het partnerschap met zorgorganisatie Stichting NiKo. Zo kunnen ouderen langer zelfstandig blijven wonen met alles wensen van dien.

Live Jazz in museumhoeve Overslot

Pete's Deconstruction Company. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Pete's Deconstruction Company (PDC) is aanstaande zondag 24 februari te zien in museumhoeve Overslot. Vanaf 16.00 uur speelt deze top jazzformatie in deze zeer oude hoeve met de wonderbaarlijke akoestiek.

PDC heeft weer een nieuw programma, getiteld New Voice! Het kwartet van drummer Peter van Raamsdonk, saxofonist Frank Stolwijk, bassist Teake Ettema en gitarist Ton Mulders is een kwintet geworden. De eigenzinnige zangeres Yvonne Mandigers voegt haar markante stem toe aan dit illustere gezelschap. Deze vijf musici zorgen voor eigenwijze vertolkingen van onbekend jazzrepertoire, weinig gespeelde standards uit het American Songbook en vooral ook eigen composities.

Het project New Voice gaat vooral daarover, nieuwe muziek van gitarist Ton mulders en bassist Teake Ettema, én van Yvonne Mandigers! Verrassende composities die de typische PDC aanpak krijgen. Beleef al dan niet bekende muziek eens op een geheel andere wijze bij een optreden van dit jazzkwintet.

Museumhoeve Overslot is te vinden aan de Slotweg 42 te Egmond aan den Hoef. DE zaal gaat om 15.00 uur open en de entree is vrij, maar kom op tijd! Vol is vol.

'We willen hier nooit meer weg'

Zo woon ik: het Hofje van Paling en van Foreest op Zevenhuizen

ALKMAAR - 'Wat schuilt er achter die dubbele deur op het adres Zevenhuizen in hartje stad Alkmaar?'. Elke keer als Ria en Bert van der Steenhoven langs het pand liepen dat bekend staat als 'Het Hofje van Paling en van Foreest' op Zevenhuizen, vroegen ze zich dat af. Inmiddels wonen ze twaalf jaar in de woning met de dubbele deur waar zij als beheerdersechtpaar toezien op een binnentuin met daar omheen gelegen dertien kleine woningen.

Het verborgen pareltje. (Foto's: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

Het beheer van het Hofje van Paling en van Foreest op Zevenhuizen is door de eeuwen heen altijd in handen geweest van leden van de familie Van Foreest. Inmiddels valt het hofje onder de Stichting Paling en Van Foreest. Ria van der Steenhoven: "Het is van oorsprong een familie van jonkheren en baronessen, waar steeds de oudste zoon verantwoordelijk werd gehouden voor het hofje. En dat is nóg zo. Wij kunnen alleen maar zeggen dat het heerlijke mensen zijn om mee te werken. Ze zijn heel begaan."

Camping

Ria (70) en Bert (74) waren woonachtig in Alkmaar Noord waar het echtpaar in het verleden onder andere een camping beheerde. Bert: "Daar woonden we heerlijk hoor, maar toen de kans zich voordeed om in dit monumentenpand uit de 16e eeuw te komen wonen, twijfelden we geen moment. Een kennis van mij woonde in het hofje en meldde ons toentertijd dat de hoekwoning vrij kwam en dat er een nieuw beheerdersechtpaar werd gevraagd." Ria: "De keuze viel op ons en misschien kwam dat wel door het runnen van de camping. Wie zal 't zeggen?"

Aan lager wal

De dertien woningen worden stuk voor stuk bewoond door alleenstaande dames van 65 jaar en ouder die minder vermogend zijn. Ria: "In vroeger tijden werden er aan lager wal geraakte vrouwelijke familieleden in gehuisvest. De familie houdt zich aan het oorspronkelijke doel, alleen behoeven de vrouwen tegenwoordig geen familie meer te zijn om in aanmerking te komen."

Sociale controle

Als beheerders zijn Ria en Bert verantwoordelijk voor het gehele hofje en de gemeenschappelijke tuin. Bert: "Ik verricht de nodige hand- en spandiensten en pak kleine klusjes ter hand. In het begin haalde ik ook de dakgoten nog leeg, maar die werkzaamheden worden nu door de stichting ingehuurd, evenals het schilderwerk aan de panden. Al met al wordt het hier heel goed onderhouden. Ja, en daarnaast fungeren wij als aanspreekpunt van de dames." Lacht: "Waarbij ik de enige haan in het hennenkot ben." Ria: "Hoe fijn is het om in je eentje zo beschermd te kunnen wonen? Iedereen woont hier zelfstandig, maar er is toch meer sociale controle dan elders."

BBQ

De van der Steenhovens onderhouden een uitstekende band met de bewoners van 'hun' hofje hetgeen zich uit in een aantal gezamenlijke activiteiten. Bert: "Een keer per jaar plannen Ria en ik een etentje in de tuin en sta ik lekker te kokkerellen. Ook organiseren enkele dames jaarlijks een BBQ." Naast een goede band met de bewoners zijn ook de Alkmaarse gidsen van harte welkom op het adres Zevenhuizen. Ria: "De gidsen doen het hofje uiteraard graag aan met toeristen, waar de oh's en de ah's zonder uitzondering niet van de lucht zijn. Het is tenslotte een verborgen pareltje."

Lees ook