Haarlems Nieuwsblad

13 juni 2019

Haarlems Nieuwsblad 13 juni 2019


Bij Bosshardt helpt Haarlem vergroenen

De straat wordt een stuk gezelliger. (Foto: PR)

HAARLEM - Nederland versteent en daarom heeft de gemeente Haarlem burgers gevraagd of zij mee willen helpen met het weer groen maken van onze stad. Een aantal vrijwilligers en bezoekers van Buurtsteunpunt Bij Bosshardt aan de Bandoengstraat besloot daarom hun straat zelf op te fleuren. Op woensdag 5 juni gingen ze samen aan de slag, wat niet alleen voor saamhorigheid zorgde, maar ook voor een prachtige groene straat.

Groen zorgt voor zuurstof

Het is woensdagmiddag en bewoners van de Bandoengstraat zijn druk in de weer met planten, bloemen in allerlei kleuren en zakken zand. In de straat gaan steeds meer deuren open, mensen komen even een kijkje nemen of helpen spontaan mee.

"Vroeger had ik een prachtige tuin, maar ik kan deze op mijn leeftijd helaas niet meer bij houden," vertelt buurtbewoner Dinnie, terwijl buurjongen Mathew druk bezig is met het aanleggen van een geveltuin voor haar huis. "Daarom ben ik zo blij met dit initiatief, de straat wordt een stuk gezelliger," zegt Dinnie enthousiast.

Voordelen

Maar het gaat niet alleen om gezelligheid, "groen zorgt voor zuurstof en daar begint alles mee. Als we allemaal mee helpen, kunnen we echt een verschil maken," legt Willie uit, ze is een actieve buurtbewoner en betrokken bij ontwikkelingen in de stad. "Bovendien kan het water dan ook beter weg lopen, vult één van de vrijwilligers aan. Kortom, meer groen heeft alleen maar voordelen.

Betrokken buurt

In de Bandoengstraat beginnen ze in ieder geval goed. Zes boomspiegels voor het Buurtsteunpunt zijn beplant, er zijn plantenbakken neergezet en geveltuintjes aangelegd. Het resultaat mag er zijn, wat een mooie middag in deze betrokken buurt, hopelijk volgen veel straten hun voorbeeld.

Bij Bosshardt Haarlem

Bij Bosshardt Haarlem maakt onderdeel uit van Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidzorg Noord-Holland. Een buurtsteunpunt met en voor de buurt. Iedereen is welkom. Of het nu gaat om een praatje en een kop koffie, een maaltijd of hulp bij het invullen van formulieren. Indien nodig kunnen mensen ook doorverwezen worden naar instanties waar zij hulp kunnen krijgen.

Aangifte van smaad wegens 'memes'

HAARLEM - Het Schoter in Haarlem heeft bij de politie aangifte van smaad en laster gedaan vanwege 'memes', internetgrapjes met afbeeldingen van leraren. Deze plaatjes op Instagram zijn volgens de middelbare school niet leuk meer, maar 'beledigend en kwetsend.' "Dit vinden wij onacceptabel."

Dat heeft de school geschreven aan de ouders van de leerlingen. "Meestal is het onschuldig, maar soms gaat het over medewerkers van de school met grensoverschrijdende teksten en gemanipuleerde foto's", schrijven de directeuren van de school.

Toestemming

De makers van de memes lijken daarbij foto's van leraren van hun Facebook-account af te halen en deze te bewerken. Het Schoter wijst erop dat het verboden is foto's van personen te verspreiden zonder toestemming. Bij sommige memes zouden leraren vergeleken worden met Hitler. Deze afbeeldingen zouden inmiddels zijn verwijderd van het besloten account.

Er wordt in de brief niet specifiek gemeld tegen wie aangifte is gedaan. Wel dat steeds meer leerlingen de 'Schotermemes' liken en anoniem posten.

Fenomeen

De school gaat het gebruik van verkeerde memes bespreken in de lessen en vraagt ook de ouders dit fenomeen te bespreken. "De meeste leerlingen zullen zich niet bewust zijn van de schadelijke effecten van deze berichten en het is zeker goed mogelijk dat uw zoon of dochter geen weet heeft van dit alles. Toch vinden we het belangrijk dat u op de hoogte bent van wat er speelt en we willen heel graag dat dit stopt."

I.s.m. partner NH nieuws

Zuiderpolder

heeft nu

ook een AED

Lees de column

van

Stem in de Stad

Havendienst Haarlem

krijgt

professionaliteitsslag

Cultuur en uitgaan

in Haarlem

en omgeving

Station Spaarnwoude krijgt liften

Een stationslift aan de buitenkant van een station. (Foto: Wikimedia Commons)

SPAARNWOUDE - Station Spaarnwoude krijgt liften. Dat meldt de gemeente Haarlem. ProRail bouwt vanaf augustus 3 liften bij station Spaarnwoude. De liften en hellingbanen op het station maken Station Spaarnwoude toegankelijker voor mindervaliden. Aannemer K_Dekker voert het werk namens ProRail uit. Naar verwachting zijn de liften en de hellingbanen in het voorjaar van 2020 klaar.

Om een toegankelijke route te maken vanaf de noordzijde van het station, komt er een hellingbaan op de locatie van de bestaande fietsenstalling. De fietsenstalling moet daarom worden verplaatst. ProRail en de gemeente zoeken naar een alternatieve locatie voor de fietsenstalling.

Een stationslift aan de buitenkant van een station. (Foto: Wikimedia Commons)

De omgevingsvergunning voor de bouw van de liften en de hellingbanen is inmiddels verleend. Voor de bouw van de liften rijdt de trein een aantal weekenden niet tussen Amsterdam en Haarlem. Reizigers en omwonenden worden hier vooraf over geïnformeerd.

De overheid wil dat mensen zelfstandig met de trein kunnen reizen. Ook mensen met een beperking. Daarom worden stations aangepast voor mindervaliden. In 2030 moeten alle stations zelfstandig toegankelijk zijn. Dat is een belangrijk doel van de overheid en van ProRail.

Nieuw autoluw gebied start met waarschuwingsperiode

HAARLEM - Vanaf 1 juli breidt Haarlem het autoluwe centrum uit naar het noorden. De gemeente start eerst met een waarschuwingsperiode tot 1 augustus. Na de zomer wordt het gebied ook met beweegbare palen afgesloten. Vanaf volgende week wordt het autoluwe gebied aangekondigd met borden en streetprints op diverse parkeerplekken.

De nieuwe verkeersborden met het welbekende voetgangerssymbool, de man met het kind aan de hand, zijn 1 juli rondom het nieuwe voetgangersgebied te vinden. Dan zijn de nieuwe verkeersregels van kracht. Alleen tussen 06:00 en 11:00 uur mogen auto's, busjes en vrachtwagens het voetgangersgebied in voor het laden en lossen. Alleen pashouders mogen na 11:00 uur het gebied in om te laden en lossen. De pas moet zichtbaar achter de voorruit liggen.

Na 11.00 uur krijgen automobilisten zonder pas een waarschuwing voor rijden in het gebied. Deze waarschuwingsperiode loopt tot 1 augustus. Daarna schrijven handhavers ook boetes uit. Na de zomer kan de toegangspas worden gebruikt om de verplaatste palen naar beneden te laten en het gebied in te rijden voor laden en lossen. Er mag sowieso niet geparkeerd worden in het gebied.

Inrichting nieuw autoluw gebied

Voor de inrichting van de vrijgevallen parkeerplaatsen maakt de gemeente met inbreng van bewoners een plan. Dit plan wordt in september gepresenteerd. De uitvoering van dit plan vindt plaats in het najaar. De bomen worden geplant in het komende plantseizoen (november t/m maart).

Nieuwe Groenmarkt en Krocht

In de periode tussen het autoluw maken van de buurt en de start van de inrichting van de Nieuwe Groenmarkt en de Krocht zit een jaar tot drie jaar. Dit is afhankelijk van de komst van een fietskelder. Hier moet de gemeenteraad in het najaar nog een besluit over nemen. De gemeente wil de Nieuwe Groenmarkt graag tijdelijk een andere invulling geven. Het plan is om er in de tussentijds groen te plaatsen en fietsparkeerplekken te maken.

Zuiderpolder heeft nu ook een buurt-AED

De bewoners zijn blij met de buurt-AED. (Foto: Aangeleverd)

HAARLEM - Dankzij een zeer succesvolle crowdfundactie in de Corrie ten Boomstraat en de Pal Maleterweg te Haarlem hebben de inwoners en passanten in de Zuiderpolder vanaf vrijdag 7 juni de beschikking over een dag en nacht bereikbare buurt-AED.

Al snel werd duidelijk, dat er binnen de Corrie ten Boomstraat, een straat met ongeveer 30 woningen, in eerste instantie ongeveer 12 belangstellenden waren, die het idee van een buurt AED financieel wilden ondersteunen. Besloten werd ook de bewoners van de Pal Maleterweg, die op maximaal 150 meter van het Corrie ten Boompad wonen, te benaderen.

Vele donaties

Nadat ook vanuit de Pal Maleterweg positieve reacties kwamen, werd besloten de sprong te wagen, en vanaf 1 maart via de buurt AED actiepagina van de Hartstichting on line te gaan, om zodoende te proberen binnen 30 dagen een bedrag van 2530 Euro in te zamelen, benodigd voor de aanschaf van een buurt AED. Binnen 4 dagen was 1745 Euro opgehaald , 14 maart was het benodigd bedrag binnengehaald, en kon de AED worden besteld, dankzij donaties van 32 bewoners van de Corrie ten Boomstraat en de Pal Maleterweg en een donatie van een advocatenkantoor. Dit is een fantastisch resultaat, temeer omdat er geen winkels of bedrijven in de eerdergenoemde straten gevestigd zijn, die een bijdrage zouden kunnen leveren.

Ook de gemeente Haarlem bleek niet in staat een bijdrage te leveren. Wel heeft de gemeente aangeboden bij te dragen aan een AED training in de buurt, waarvoor zich intussen al 10 donateurs hebben aangemeld. Vijf andere donateurs waren reeds gecertificeerd AED bediener. Verder gaat de gemeente zorgen voor onderhoud en mogelijke vervanging van de AED op langere termijn. Dankzij sponsoring door knipsalon Jolanda is de AED vrijdag 7 juni opgehangen aan de buitenmuur van de Corrie ten Boomstraat 19, die grenst aan de Corrie ten Boomstraat 17, en aangemeld bij landelijke reanimatie- oproepsysteem.

Hoop

(Foto: PR)

Wat gaan statushouders door een hoop fases heen. De moeilijke fase van besluiten om hun eigen land te verlaten op weg naar een onzekere toekomst hebben ze, eenmaal hier, al geruime tijd achter de rug. Daarna de daadwerkelijke vlucht die in geen enkel geval over rozen ging. En na een reis van maanden en soms zelfs jaren wachtte de onzekerheid in een Asielzoekerscentrum. Weer een lange fase van wachten en onzekerheid. Hoe langer die periode duurt, hoe meer ruimte er komt voor twijfel en moedeloosheid, vaak radeloosheid. Tot nu toe heeft hoop hen op de been gehouden. Hoop om geen angst meer te hoeven hebben voor repressie, geweld, bommen, vervolging om wie je bent, wat je doet, gelooft of van wie je houdt. Hoop op toekomst voor de kinderen.

En dan is eindelijk het verlossende bericht gekomen, ze krijgen de felbegeerde verblijfstatus. En daarmee een nieuwe fase van vijf jaar, die bestaat uit allemaal aparte fasen. Van huisvesten, inrichten, inburgeren, taal leren, familiehereniging, studeren of werk zoeken. Stuk voor stuk met hun eigen complexiteiten. Vanaf de zijlijn kijk ik met hen mee en bewonder hun veerkracht. Wat is de drijfveer daarachter? Daar krijg ik altijd hetzelfde antwoord op: HOOP!

Myrna Bockhoudt, coördinator vrijwilligers en vluchtelingen

Veerplasfestival succesvol ondanks late start

Toch nog plezier bij het Veerplasfestival. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM - Het leek even spannend te worden of het Veerplas Festival zaterdag nog zou doorgaan. Door de harde wind kon de organisatie het festivalterrein bij de Veerplas in de Waarderpolder aan het begin van de middag nog niet openen vanwege de veiligheid. Het festivalterrein werd om 16.45 uur veilig verklaard waarna het feest van start kon gaan.

De festivalgangers, die al in groten getale in de omgeving aanwezig waren en zich met name bij een het nabijgelegen woonwarenhuis ophielden, konden vervolgens naar het festivalterrein komen. Ondanks dat het flink waaide, bleef het gelukkig droog en liet de zon zich aan het begin van de avond ook nog even zien. Met meer dan 50 acts verspreid over 6 stages was er voor ieder wat wils. Het feest ging nog door tot 23:00 uur 's avonds, waarna de bezoekers na een geslaagde avond weer huiswaarts keerde.

Jubileum Concert Harmonie de Spaarnebazuin

Najaarsconcert (Foto: Aart de Smit)

HAARLEM - Harmonie de Spaarnebazuin is niet meer weg te denken uit het Haarlemse straatbeeld en viert dit jaar het 90-jarig jubileum met een grandioos concert. Zondag 16 juni zal het voltallige orkest acte de présence geven in de Mariakerk in Haarlem-Noord.

90 jaar met ups en downs, lief en leed, mooi optredens en concertreizen. In 1929 begonnen als een 'mondorgel club Parochie Spaarne' o.l.v. Kapelaan Brinkman, later opgevolgd door Kapelaan T.H. van Haaster. De kerk van Onze Lieve Vrouwe Rozekrans en de Heilige Dominicus, in de volksmond "Spaarnekerk", was de bakermat.

(Foto: )

Direct na de bevrijding in mei 1945 speelden enkele leden al op het dak van de pastorie het Wilhelmus bij het hijsen van de vlag. In de nazomer ging het repeteren weer beginnen en werd met de in slechte staat verkerende instrumenten toch weer muziek gemaakt.

Het 40-jarig jubileum werd op spectaculaire wijze gevierd. Op 29 maart 1969 presenteerde de vereniging zich voor het eerst, tijdens een feestavond in de repetitieruimte (de aula van de St. Petrus L.T.S.) in nieuwe uniformen: crème broek, donkerblauwe jasje, rode stropdas en een zwarte kolbak met witte pluim.
Het hoogtepunt van het jubileumjaar was het organiseren van het bondsconcours op 1 en 8 juni.

Er waren zeer veel activiteiten in de jaren '90. Diverse malen werd er deelgenomen aan de Mars der Muzikanten, een carnavals optocht, het bloemencorso, een taptoe op de grote markt. Er werden diverse serenades gegeven in verband met koppels die in het huwelijksbootje traden of een huwelijkjubileum vierden. Ook werden natuurlijk de traditionele concerten gegeven met Palmpasen, Koninginnedag, 4 mei, Sint Maarten, Sinterklaas en kerst.

Het thema voor dit jubileumconcert is Spaarnebazuins Choice. Het programma bestaat uit nummers ,die door onze eigen leden gekozen zijn. Zowel nieuwe nummers , als nummers uit de oude doos passeren de revue. Het orkest staat onder leiding van onze altijd enthousiaste Lindy Karreman. Het Haarlems Kinderkoor o.l.v Maartje Keijzer levert een bijdrage aan dit bijzondere concert.

Zondag 16 juni aanvang 14.00 uur. Mariakerk, Rijksstraatweg 355 Haarlem. Kaarten a 10,- euro te bestellen via: spaarnebazuin1929@gmail.com.

IVN werkdag vogelbosje Eindenhout

(Foto: )

HAARLEM - Mensen die het leuk vinden om de handen uit de mouwen te steken voor de natuur kunnen hun hart ophalen. Het IVN Zuid-Kennemerland organiseert in samenwerking met de gemeente Haarlem op vrijdag 14 juni een werkdag in het vogelbosje Eindenhout. Een ruim tweehonderd jaar oud bijzonder natuurgebied gelegen tussen de Haarlemmerhout en de Leidsevaart in Haarlem. Het is een niet openbaar natuurgebied. Eindenhout ligt tussen de Haarlemmerhout en de Leidsevaart. Voor vogels en planten is het Vogelbosje Eindenhout een toplocatie. Een aantal jaar geleden zijn 24 soorten vogels geteld. De dichtheid van alle broedvogels samen is erg hoog, bijna drie keer zo hoog als in de Haarlemmerhout.

Deelnemers aan deze werkdag gaan onder begeleiding van Dik Vonk en Marc van Schie (IVN Zuid-Kennemerland) aan de slag. We gaan braamstruiken snoeien en uitsteken, Japanse duizendknoop verwijderen en de Berenklauw aanpakken! Dit snoeien en uitsteken is nodig om het hakhout beter tot zijn recht te laten komen. Anders wordt alles overwoekerd en komen de bijzondere planten die hier voorkomen in de knel. Dit werk is jaarlijks nodig. Natuurliefhebbers die het leuk vinden om een bijdrage te leveren aan de natuur en met een groep enthousiaste mensen in de frisse buitenlucht aan de slag willen gaan, zijn van harte welkom.

Een heerlijke dag buiten. (Foto: PR )

Zorg zelf voor werkkleding en (werk)laarzen. En doe vooral een T-shirt/werkblouse met lange mouwen, broek met lange pijpen. En neem ook je eigen koffie/thee en lunch mee. Wij zorgen voor gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen en een lekkere vlaai voor bij de koffie. We verzamelen om 9.00 uur op de parkeerplaats naast de middelbare school Sancta Maria aan de Van Limburg Stirumstraat. De werkdag duurt tot 12.00 uur.Meer informatie bij Marc van Schie, 06-22575748 of via marcmargriet@hetnet.nl.

Haarlems Nieuwsblad zit ook op Facebook en Twitter en plaatst naast nieuws ook tips, leuke bezienswaardigheden, human interest verhalen een poll en of een stelling. Like de pagina en volg ons.

De stelling van vorige week was: Haarlem moet ook overdag af van die dubbeldekkers in het centrum

De stelling heeft 5140 mensen bereikt en in totaal zijn er 168 stemmen uitgebracht. Hiervan is 35 procent voor en 65 procent tegen. Mariska van Rijn zegt in een reactie: "Waarom niet alleen tijdens de spits dubbeldekkers en daarbuiten normale bussen? Dat lijkt mij toch een logische oplossing. Kunnen mensen toch gewoon gebruik blijven maken van het OV maar hebben de bewoners er minder last van. Hoe moeilijk kan het zijn?"

De stelling voor deze week is: Ook modellen met een maatje meer zijn welkom in winkels

Aanleiding is het feit dat Nike sportoutfits met een maatje meer op paspoppen heeft tentoongesteld in diverse winkels. Er komen veel reacties los op Instagram en Facebook. Wat vind jij? Is het niet meer dan terecht dat dit kan omdat we niet allemaal maatje 36 hebben, of moet het juist een voorbeeldfunctie zijn van hoe we met sporten een gezond lichaam krijgen?

Spaarnwoude station krijgt liften

Een bericht dat veel reacties krijgt is het het bericht dat Station Spaarnwoude liften krijgt. Dit bericht heeft meer dan 10.000 mensen bereikt. Van de vele reacties is iedereen positief tot zeer positief. Sommigen kunnen niet wachten totdat het project klaar is.

Haarlem Vroeger; Weet je nog wel?

Deze week gaan we iets dichtbij huis. Namelijk het Haarlemmer Houtfestival. Aankomend weekend staat de Hout weer vol met nationale en internatonale artiesten, foodtrucks, theater en verhalenmakers. Wil je alvast in de stemming komen? Check hier de aftermovie van 2018 op onze website: www.rodi.nl/haarlem.

Lezing: Zijn wij onze genen?

(Foto: )

HAARLEM - Paul Marselje Is als spreker te gast in het Haarlemse vrijmetselaarsgebouw aan de Ripperdastraat 13. Hij gaat diep in op het gegeven dat wij steeds meer de indruk krijgen alsof wij, ons lichaam, niet anders is dan een goed geprogrammeerde machine die mogelijk als wij opgroeien nog wat aanpassingen ondergaat, maar veel meer ook niet.

Paul komt daarom op de vraag of wij eigenlijk wel meer zijn dan onze genen. Ligt alles al vast bij onze geboorte? Hebben wij keuzes in ons leven, kunnen wij anders worden dan onze ouders, die ons hun genetisch materiaal gaven? Maken onze opvoeding en omgeving iets uit en zo ja, waar hebben deze wel of geen invloed op?

De lezing is openbaar de toegang is gratis. Aanmelden niet verplicht, wel gewenst: vrijmets@gmail.com.

Expositie in galerij de Kolk

(Foto: )

SPAARNDAM - Te zien in Galerie De Kolk van 15 juni tot en met 14 juli. Werk van de Bob Eshuis , Justyna Gaja en Sem Leutscher. In zijn "Waste-project", een serie stillevens van afval, laat fotograaf Bob Eshuis zich inspireren door de oude Hollandse Meesters, wat te zien is in de composities en de dramatische belichting. Het onderwerp is echter totaal anders : Waar men vroeger pronkte met exotische en kostbare objecten is het nu afval en zwerfvuil. Galerie De Kolk is geopend op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak. De toegang is gratis.

(Foto: )
(Foto: )

Onder de baret missies beleven als een veteraan

(Foto: )

HEEMSTEDE - Ter gelegenheid van de jaarlijkse viering van Veteranendag in Heemstede staat van 19 tot en met 25 juni in het raadhuis de 'Veterans' view'. Dit is een interactieve installatie onder een grote baret. Hier kunnen bezoekers missies beleven zoals veteranen dat deden. Iedereen is welkom op werkdagen tijdens de openingstijden van het raadhuis. Daarnaast is de Veterans' view er natuurlijk ook voor de veteranen zelf. Zij kunnen een kijkje nemen tijdens Veteranendag, die in Heemstede plaatsvindt op zaterdag 22 juni.

Veterans' view van 19 t/m 25 juni in het raadhuis

(Foto: Gemeente Heemstede.)

Door plaats te nemen onder de baret ervaren belangstellenden wat veteranen meemaakten tijdens hun inzet in dienst van de vrede. Zo vertelt Manja Blok over haar ervaringen als F-16-vlieger in Bosnië, neemt Roy Schuurmans de bezoeker mee naar Rwanda in 1994 en vertelt Elie Schilt over zijn missie naar Korea in de jaren vijftig. De Veterans' view staat van 19 tot en met 25 juni 2019 in de Burgerzaal en is, naast Veteranendag, te bezoeken tijdens de openingstijden van het raadhuis.

Programma Veteranendag

De dag begint om 12.45 uur met een herdenkingsbijeenkomst bij de gedenksteen voor militairen uit Heemstede die na de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld in het voormalige Nederlands-Indië, op de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan. Om 13.45 uur worden de veteranen ontvangen in of voor het raadhuis (afhankelijk van het weer). De gastspreker is dit jaar majoor der mariniers de heer Johan Bleker.

Raadhuis

Rond 14.30 uur begint het informele deel bij het raadhuis, met het traditionele haringhappen. Verder is er een demonstratie van oude legervoertuigen, verzorgd door 'Keep Them Rolling'. Het Korps Mariniers is aanwezig met twee paarden met volle bepakking. Om 15.30 uur start een rondrit van ongeveer een half uur met oude legervoertuigen door Heemstede. De dag wordt muzikaal ondersteund door de Teisterband.

Landelijke Veteranendag

De landelijke veteranendag in Den Haag wordt dit jaar gevierd op zaterdag 29 juni. In Heemstede wordt de dag altijd een week voor de landelijke veteranendag georganiseerd, zodat veteranen aan beide dagen kunnen deelnemen.

Jonge activist met albinisme uit Tanzania bezoekt Nederland

Gilbert Andrew uit Tanzania (links) (Foto: PR)

HAARLEM - Gilbert Andrews is in Nederland. Deze 21-jarige Tanzaniaan heeft albinisme en is daarom zijn leven niet zeker. Hij bezoekt ons land op uitnodiging van Amnesty International om de rechten van mensen met albinisme onder de aandacht te brengen.

Op vrijdag 14 juni bezoekt hij groep 6C (9-10 jaar) van de Dreefschool in Haarlem. Hij gaat in gesprek met de leerlingen, ze gaan samen een actie doen voor kinderen met albinisme in Tanzania en er zal een kunstwerk overhandigd worden door de leerlingen aan Gilbert.

Wie is Gilbert Andrews

Gilbert is 20 jaar en woont in Tanzania. Gilbert ziet er wat anders uit dan de rest van zijn familie, hij heeft namelijk albinisme. Mensen met albinisme missen pigment waardoor huid en haren heel licht zijn. In Tanzania denken sommige mensen dat mensen met albinisme over magische krachten beschikken. Dat is natuurlijk onzin, maar de gevolgen zijn groot. Kinderen worden ontvoerd en het komt ook voor dat een hand, arm of been wordt afgehakt. Er worden zelfs kinderen vermoord vanwege hun botten. Daarom hebben ze extra bescherming nodig. Gilbert gaat op pad om mensen voor te lichten over albinisme. Daarmee wilt hij voorkomen dat nog meer mensen met albinisme, slachtoffer worden van geweld. Gilbert is dus een echte BRAVE-activist!

Op weg naar een veilige en gezonde Havendienst

De havendienst wordt meer geprofessionaliseerd. (Foto: Pixabay/koffie)

HAARLEM - Veiligheid is een belangrijk thema binnen de Havendienst. De afgelopen jaren hebben in Nederland zich enkele ernstige incidenten met bruggen voorgedaan. Reden voor Haarlem om een uitgebreide integrale risicoanalyse uit te voeren. Deze is door onderzoeksbureau Intergo samen met medewerkers van de Havendienst uitgevoerd. Eindconclusie is dat de huidige opzet van brugbediening in Haarlem leidt tot bepaalde grotere en kleine onacceptabele veiligheidsrisico's.

Burgemeester Wienen: "De bevindingen en aanbeveling uit het onderzoeksrapport vragen om een directe aanpak. We gaan voortvarend aan de slag met de 250 geïdentificeerde risico's, variërend van urgente risico's die per direct opgelost moeten worden tot kleinere en grotere die meer tijd en geld kosten. We doen dit door te investeren in de kwaliteit en de professionaliteit van de Havendienst. Met daarbij oog voor de wijze waarop de menselijke component en de techniek elkaar in het werkproces beïnvloeden. Daarbij moeten brugbedieners in staat worden gesteld hun taak veilig en goed uit te kunnen voeren om zo ook de veiligheid van de vaarweg- en weggebruiker te vergroten."

Als uitgangspunt voor het verbeteren van de veiligheid en kwaliteit van de Havendienst ligt de focus op zowel de technische, de organisatorische als de humane factoren zoals de bedienaar, onderhoudspersoneel, de weggebruiker en vaarweggebruiker. Het plan van aanpak is een eerste start voor het aanbrengen van verbetermaatregelen. De komende jaren zal hard gewerkt worden aan de beheersing van de genoemde risico's om zo het werk voor de medewerkers van de Havendienst veiliger en gezonder te maken en de veiligheid voor de vaarweg- en weggebruikers te vergroten.

Maatregelen

Een greep uit de maatregelen die op korte termijn worden opgepakt zijn:

Werkwijze; De werkwijzen op de verschillende bruggen verschilt. Per brug gaat gewerkt worden met uniforme richtlijnen en uniforme bedienmethodes.

De werkdruk bij voornamelijk Prinsenbrug en Waarderbrug wordt aangepakt waardoor de kans op fouten afneemt.

Er wordt gestart met de registratie van (bijna) ongelukken en incidenten. • Verbeterplan om de orde en netheid op de werkvloer te verbeteren en werken aan de veiligheidscultuur. Op de lange termijn wordt onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en varianten voor centrale afstandsbediening, inclusief het aanbod van de Provincie.

Clubdag DSS met ex-internationals

Zie ex-internationals achter de bal tegen het 1ste van DSS. (Foto: PR)

HAARLEM - Op vrijdag 21 juni organiseert voetbalvereniging DSS haar jaarlijkse clubdag. Speciaal voor dit feest speelt DSS 1 tegen een elftal van ex-internationals. De voorverkoop is inmiddels gestart.Welke Welke ex-internationals in de opstelling staan, is nog geheim. Maar in het verleden verschenen bekende voetballers aan de aftrap, zoals Frank en Ronald de Boer, Pierre van Hooijdonk, Aron Winter en Gerald Vanenburg.

DSS organiseert de clubdag om haar vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Ook andere leden en mensen buiten de club zijn op 21 juni vanaf 18.00 uur van harte welkom. Om 19.30 uur start de wedstrijd tussen DSS en de ex-internationals. Vanaf 21.00 begint het feest met muziek van een dj. VoorverkoopKaarten kosten 10,- euro per stuk.

• Primera Meester (Santpoorterstraat 62)
• Intersport Kennemer (Cronjéstraat 16-18)

Een toegangsbewijs bij DSS op 21 juni kost 12,50 euro.

Open dag en Ecofest op buurttuin

Kom ook naar de Buurttuin Schalkwijk. (Foto: )

HAARLEM - Buurttuin Schalkwijk is in een jaar tijd uitgegroeid tot een bruisende natuurbeleving. Sinds vorig jaar april heeft het voormalig voetbalterrein van Young Boys aan het Tennispad in Haarlem Schalkwijk een geweldige metamorfose ondergaan.

De grasvelden zijn in een jaar tijd verrijkt met een zee van bloemen, groentes en jonge fruitbomen. Myrthes bloemenplukweide, CSA-Tuinderij "de Waardering", Tuinwerkplaats "Rozemarijn" en Biologische onderwijstuinen "Vrij Waterland" geven samen vorm aan een stukje stadslandbouw. Met ook nog twintig moestuinen, wandelpaden en een picknickveld is dit vrij toegankelijke gebied een enorme "natuurlijke" verrijking van Schalkwijk.

Zaterdag 15 juni is er een feestelijke presentatie van alle deelnemende partijen. Vanaf 10.00 uur vind je op het terrein van Vrij Waterland, tegenover de buurttuin: live muziek, bloemschikken, zelfoogst uit de kruidentuin, terras met koffie, thee, sap en taart, kruiden/kookworkshops, imkerij, rondleidingen en de Landwinkel met verkoop van biologische groente en fruit (NL-BIO-01).

Vanaf 12.00 uur organiseert stichting Ecoring een Ecofest met live muziek en ter plekke bereide maaltijden met groentes uit eigen tuin. Kom, kijk en bewonder.

Samenwerking tussen vier Haarlemse culturele instellingen

(Foto: Louis Braddock Clarke Zuzanna Zgierska)

HAARLEM - De Haarlemse culturele instellingen ABC Architectuurcentrum, 37PK, Nieuwe Vide en de Pletterij versterken hun samenwerking op het gebied van vernieuwende kunst en cultuur en maatschappelijk- cultureel debat. Steeds vaker zullen de instellingen gezamenlijk activiteiten organiseren in de vorm van debatten, exposities of festivals.

De serie cultuurdebatten die in het najaar van 2019 op stapel staat, loopt vooruit op de nieuwe Cultuurnota van Haarlem. Een nieuwe nota zal namelijk in 2020 door de gemeenteraad worden vastgesteld. Het debat over toerisme zal gaan over de gevolgen van toerisme voor de economische, culturele en maatschappelijke ontwikkelingen van de stad. Gezien de ontwikkelingen in Amsterdam en de discussie naar aanleiding van het boek Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer een veelbesproken onderwerp.

Micro-Golf

Tenslotte, na de succesvolle editie in 2018 is ook het tweede Golf-festival geprogrammeerd. Dit jaar zullen naast het driedaagse festival in december, gedurende het najaar al meerdere 'Micro- Golf' avonden plaats gaan vinden en wordt er een voorproefje gegeven tijdens het Houtfestival.

Tot nu toe

In mei dit jaar organiseerden de vier instellingen een debat over de herinrichting van de Nieuwe Groenmarkt en verkoop van de Sint Antonius van Padua kerk aan ditzelfde plein. Twee ontwikkelingen die langs elkaar heen lijken te gaan. Beide activiteiten tonen de betrokkenheid van de instellingen bij zowel ontwikkelingen in de hedendaagse kunst en cultuur als bij de maatschappelijke ontwikkelingen in Haarlem en omgeving.

Hoofdstroom

ABC Architectuurcentrum, 37PK, Nieuwe Vide en Pletterij willen op deze manier, in samenwerking, extra impulsen geven voor vernieuwende cultuur én het maatschappelijk- cultureel debat. Impulsen die tegenwicht bieden op de denkbeelden en geluiden uit de "hoofdstroom". Het alternatieve geluid is van belang om (ook in Haarlem) gehoord en gezien te worden en een gezond, democratisch en inspirerend klimaat te bieden.

Nieuwbouwproject Blauwe Wetering klimaatneutraal opgeleverd

Tekenmoment Blauwe Wetering door Luigi Prins van Cobraspen Groep en Floor Roduner, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Haarlem. (Foto: Roos Trommelen)

HAARLEM - Ontwikkelaar Cobraspen Groep en de gemeente Haarlem hebben bij de stand van de Dutch Green Building Council op vastgoedbeurs PROVADA de handtekening gezet onder de Anterieure Overeenkomst voor nieuwbouwproject Blauwe Wetering. Het betreft de realisatie van 430 klimaatneutrale appartementen die nagenoeg voldoen aan de 'nul op de meter'. Cobraspen Groep zet zo samen met de gemeente Haarlem een belangrijke stap naar het ontwikkelen van meer duurzame woningen, die voldoen aan de eisen van de Parijse klimaatdoelstellingen van 2040.

CO2-neutraal wonen uitgangspunt voor 430 nieuwe Haarlemse appartementen

"Wij zijn trots dat we samen met Cobraspen Groep als een van de eerste gemeenten een belangrijke stap zetten naar het verduurzamen van bestaande gebouwen", aldus Floor Roduner, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Haarlem. "Het nieuwbouwproject Blauwe Wetering sluit goed aan bij de duurzaamheidsambitie waar we als gemeente voor staan. Cobraspen Groep is een ontwikkelaar die afgelopen decennia al veel heeft betekend voor Haarlem. Door eerder uitgevoerde renovatieprojecten is veel historisch erfgoed behouden gebleven waarbij vanaf nu ook duurzaamheid een grote rol gaat spelen.

Maximale opbrengst

Bij een 'nul op de meter'-woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd door slim gebruik te maken van energiebesparende en energie-opwekkende voorzieningen. Het project Blauwe Wetering aan de Richard Holkade biedt ruimte aan 430 appartementen, variërend in grootte van 40 m2 tot 85 m2. Door het complex uit te rusten met verschillende duurzame installaties en zonnepanelen wordt de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt bij een maximale opbrengst van kWh/m2.

Het complex biedt ruimte voor centrale faciliteiten, zoals een ontmoetingsruimte met horeca en flexwerkplekken. Ook komen er sportfaciliteiten en een wasserette. Fietsen en lopen zijn als vanzelfsprekend door de opzet van het project. Er komt een inpandige, ruime gemakkelijk toegankelijke fietsenstalling en er ontstaat een aangenaam wandelklimaat rond de woningen. Het parkeren vindt volledig plaats op eigen terrein in de ondergrondse parkeergarage. Ook is voorzien in een concept waarbij auto's gedeeld worden; meerdere huishoudens maken gebruik van één auto.

Antiekmarkt Haarlem

HAARLEM - Zaterdag 15 juni is er weer de Haarlemse Antiekmarkt die op de Dreef wordt gehouden.

Er zullen tegen de 100 kramen staan met elk een bijzonder gevarieerd aanbod. Handelaren hebben voor hun waar daarvoorstad en land hebben afgereisd. Het gaat hier echt om zeldzame voorwerpen. Denk aan Frans brocante, Victoriaans, Jugendstil, Barok en nog veel meer antiek.

Van poppen tot wapens, van antieke sieraden tot meubeltjes, voor iedere smaak wel iets te vinden. Kom langs en laat u verrassen.

De antiekmarkt is open van 9.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis, maar de koopwaar natuurlijk niet.

Voordracht theoloog Tim Vreugdenhill

Theoloog Tim Vreugdenhill. (Foto: PR )

HEEMSTEDE - Zondagmiddag 23 juni houdt Tim Vreugdenhil een voordracht in de Oude Kerk. Stand-up theoloog Tim Vreugdenhil schrijft zoals hij praat: toegankelijk en onderhoudend. In Stand up theology - een quickscan van de tijdgeest beschrijft hij tien kernwoorden uit onze tijd, zoals vrijheid, liefde, angst en stress.

Ieder woord voorziet hij van een spirituele dimensie. Veel voorbeelden uit de populaire cultuur komen voorbij en deze worden gelinkt aan de verhalen en personen uit de bijbel. Met Stand up theology biedt Tim Vreugdenhil een verrassend boek vol verdieping dat de christelijke normen en waarden in een hedendaags licht zet.

Is dit iets voor jou? Kijk ook op zijn website! Neem de kinderen mee, we hebben opvang geregeld. De kinderen kunnen knutselen of we lezen voor.

Deze lezing is een samenwerking tussen Protestantse Gemeente Heemstede en boekhandel Blokker.

Datum/tijd: Zondag 23 juni, aanvang 15.00 uur.

Toegang vrij.

Reserveren gewenst via info@boekhandelblokker.nl of 023-5282472

Locatie: Oude Kerk, Wilhelminaplein, Heemstede. Boekhandel Blokker. Binnenweg 138 HEEMSTEDE 023 5282472. www.boekhandelblokker.nl.

Collectanten gezocht voor Vogelhospitaal

(Foto: PR )

HAARLEM - Het Vogelhospitaal collecteert in de gemeente Haarlem in de week van 1 t/m 6 juli, al het geld dat opgehaald wordt is voor de zieke en gewonde vogels.

Het Vogelhospitaal in Haarlem vangt vogels op uit de hele regio. Jaarlijks worden er door de vrijwilligers ruim 4000 vogels opgevangen. Zo komen er vogels binnen die slachtoffer van het verkeer zijn geworden of in aanraking gekomen zijn met huisdieren. Een andere veel voorkomende oorzaak is het aanvliegen tegen spiegelende oppervlaktes of vervuild geraakt zijn met dieselolie.

Vogels hebben ook hulp nodig. (Foto: PR )
(Foto: PR )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )

Topdrukte

In deze tijd van het jaar arriveren de nestjongen, soms hele nesten, waar de ouders van verongelukt zijn. Het is nu topdrukte bij het Vogelhospitaal. Deze vogels worden behandeld, verzorgd en als ze genezen zijn, weer vrijgelaten in de natuur. U kunt zieke of gewonde vogels zelf langs brengen of de Dierenambulance bellen, deze brengt ze dan ook naar het Vogelhospitaal.

Lever een bijdrage

Het Vogelhospitaal zoekt nog collectanten in de gemeente Haarlem voor de week van 1 t/m 6 juli. Wilt u daarbij helpen ? Een paar uurtjes in uw eigen buurt is al fijn! Neem contact op met 023-5255302 of n.bromet@vogelhospitaal.nl.

Er zijn ook nog vele andere vrijwilligers nodig, we zitten te springen om extra vogelverzorgers en bestuursleden! Kijk voor de vacatures op de website www.vogelhospitaal.nl.

EcoFest 2019

HAARLEM - Stichting Ecoring organiseert op zaterdag 15 juni EcoFest '19 voor alle Haarlemmers die naast het Spaarne willen genieten van het mooie weer en van de bloeiende omgeving. Er is live muziek van jong talent en de wat meer gevestigde artiesten. Tijdens het festival zal een chef kok prachtige gerechten serveren.

Geheel vegetarisch en met seizoensgroenten.Zaterdag 15 juni van 12.00 - 21.00 uur. De toegang is gratis.

11 / 36

Meer grip op psychische klachten, zonder wachtlijst en gratis

Soms heb je wat hulp nodig om verder te kunnen. (Foto: GGZ)

REGIO - Lichte psychische problemen zoals piekeren, slecht slapen of stress? Het gebeurt ons allemaal van tijd tot tijd. Hoe sneller je erbij bent, hoe groter de kans dat het niet uitmondt in langdurige psychische klachten. Daarom gaan we snel aan de slag.

Preventie van Prezens

Preventie van Prezens biedt kortdurende hulp, toegankelijk en gratis voor iedereen. "Wij werken al jaren volgens het 1-3 gesprekkenmodel, met ondersteuning van e-health programma's. Hier bereiken we veel mee. 'Ik merkte weer grip op mijn leven te krijgen en kan zelf weer verder', vertelde een cliënt. Soms vinden mensen het fijn om in een groepscursus aan de slag te gaan. Dat kan ook."

Prezens is er voor iedereen van 18 jaar en ouder die grip wil krijgen op psychische gezondheid. Eén op de vier Nederlanders piekert en is hier dagelijks meer dan een uur mee bezig.

"Wij zijn er ook voor naasten van mensen met psychische problemen. Want één op de tien mantelzorgers is overbelast. Goed voor een ander zorgen betekent ook goed voor jezelf zorgen. Volwassenen die opgegroeid zijn met een ouder met psychische klachten of verslavingsproblemen, kunnen op latere leeftijd merken welke invloed dit op hun leven heeft (gehad). Je eigen grenzen aangeven, je eigen pad kiezen, dat kan dan soms lastig blijken. En tot slot zijn wij er voor vrouwen die zwanger of net bevallen zijn en psychisch niet lekker in hun vel zitten."

Neem contact op met Prezens:

preventie@prezens.nl
088–788 5015
www.ggzingeest.nl

Gewoon wonen met fysieke beperking

Fokuswoning betekent wonen in vrijheid. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Een Fokuswoning is een aangepaste, rolstoeldoorgankelijke en gelijkvloerse woning met extra oppervlakte. Er zijn diverse Fokuswoningen, bijvoorbeeld een eengezinswoning of een woning in een appartementencomplex. De woningen hebben meestal drie of vier kamers, zodat cliënten er ook met partner, gezin of een huisdier kunnen wonen.

Fokus maakt het mogelijk!

Verspreid over Nederland zijn er bijna honderd Fokusprojecten met in totaal ongeveer 1400 Fokuswoningen. Een Fokusproject bestaat uit 12 tot 20 Fokuswoningen. De aangepaste, gelijkvloerse huurwoningen zijn eigendom van een woningcorporatie. De woningen liggen verspreid in een woonwijk of appartementengebouw en zijn van buiten niet als Fokuswoning herkenbaar. Alle woningen zijn via een alarm-intercomsysteem rechtstreeks verbonden met een hulppost, de ADL-eenheid. De ADL-eenheid ligt in de direct nabijheid. De assistentie is dus altijd, 24 uur per dag en zeven dagen per week, in de buurt!

ADL-assistentie

Fokus verleent assistentie bij algemene dagelijkse levensverrichtingen (ADL), 24 uur per dag, 7 dagen per week. De cliënt bepaalt wat er moet gebeuren, wanneer en hoe. Dat is het bijzondere van Fokus: de cliënt heeft zelf de regie in handen!

Meer weten over wonen en werken bij Fokus? Check www.fokuswonen.nl.

De ideale zomerbaan voor vrolijke vakantiekrachten bij Nieuw Unicum

Werken bij Nieuw Unicum loont. (Foto: PR)

ZANDVOORT - Ben je 17+ en zoek je een leuke vakantiebaan? Een die lekker verdient, dichtbij het strand ligt en waarbij je ook nog eens mensen een vrolijke dag bezorgt? Meld je dan snel aan bij Nieuw Unicum! Het complex ligt tegenover De Oase in Zandvoort. Hier wonen zo'n 250 mensen. Ze hebben Multiple Sclerose (MS) of een andere lichamelijk beperkende aandoening. We bieden ze hier ook behandeling en dagbestedingsactiviteiten.

Slechts 10 minuten van het strand

Wij hebben in de zomermaanden genoeg werk voor vakantiekrachten. Bijvoorbeeld in de huishouding. Je wordt ingezet bij het schoonmaken van de appartementen en de huiskamers. Als je een zorgopleiding volgt, kun je afhankelijk van je niveau, ook in de zorg aan de slag.

Een praatje met bewoners

Geen dag is hetzelfde als vakantiekracht. Je ontmoet hier verschillende mensen met uiteenlopende levensverhalen. Een praatje en een grapje met de bewoners hoort erbij. Een vakantiekracht van vorig jaar zei: "Door het leuke contact krijg je zoveel positieve energie." Kortom, het is een bijzondere plek om te werken. Je werktijden zijn van 8 tot 13 uur. Dus dan heb je genoeg tijd om de rest van de middag met je vrienden op het strand af te spreken. Want dat ligt op 10 minuten fietsen.

Meer weten?

Neem dan contact op met Loura via personeelszaken@nieuwunicum.nl of bel 023-5761108. Kijk ook op werkenbijnieuwunicum.nl. Je moet wel minimaal twee aansluitende weken beschikbaar zijn.

De HaloClinic heeft mij geholpen mijn adem terug te krijgen!

Krijg uw adem terug en geniet van het leven. (Foto: PR)

HEEMSTEDE - "Ik heb mijn leven lang al last van astma en hooikoorts en daarbij heb ik geen goede ademhaling. Natuurlijk heb ik, op aanraden van mijn arts, vele verschillende pufjes uitgeprobeerd. Voor een korte periode gaven die mij verlichting, maar op het lange termijn heeft het mij nooit van klachten af geholpen," vertel Bart, cliënt van Halo Clinic.

Tot eind augustus kunt u nog profiteren van onze zomeraanbieding.

"Op een dag hoorde ik van mijn collega, die een vriend had met dezelfde problemen als ik, 'Bezoek toch eens de HaloClinic'. Na het opzoeken op internet over het concept van halotherapie kwam ik er achter dat deze methode een verlichtend effect zou moeten hebben op mijn problematiek voor de langere termijn. De halotherapie is namelijk een zouttherapie die extreme verlichting geeft van problemen met de luchtwegen en de huid. Wat geweldig! Zodoende heb ik via de website haloclinic.nl een afspraak gemaakt en heb mijn eerste sessie meegemaakt. Deze sessie bestaat uit het inademen van fijne zoutstof en de werking ervan was ongelofelijk! Het is ook zo rustgevend in de zoutkamer. Ik heb me in tijden niet zo goed gevoeld als na die sessie. Ik voel me als herboren."

Waarom naar HaloClinic Nederland?

"Voor de eerste keer sinds een lange tijd kon ik weer normaal ademhalen en had ik geen last meer van kortademig en benauwdheid. Gelukkig kon ik gelijk mijn volgende sessies inplannen, want dat er geen wachtrijen zijn is ook iets wat de HaloClinic op haar site had aangegeven. Er is keuze uit twee filialen, Zaandam en Heemstede. Zelf heb mijn sessies genomen in Heemstede, omdat ik daar dichterbij woon. Voor mensen die slecht ter been zijn is de locatie geweldig bereikbaar, omdat er genoeg parkeergelegenheid is naast de kliniek. De therapie is, naast astma, een goede uitkomst voor de volgende aandoeningen: COPDEczeemPsoriasisAllergieënHooikoortsBronchitisChronische hoestLongontsteking."

Er zijn verder nog specifiekere aandoeningen die kunnen worden aangepakt bij de HaloClinic, maar die zijn te vinden op hun website. Ik ben zeer te spreken over de behandelmethode, want naast de zouttherapie zelf heb ik ook het gevoel dat er echt naar mij geluisterd wordt. Zo zijn er nog velen met mij waar u mee in contact kunt komen in de centrale hal, die vol lof spreken over de HaloClinic, en wat zij voor hen heeft kunnen betekenen.

Extra voordelen

De website haloclinic.nl is zeer overzichtelijk en makkelijk in het gebruik. Zo kan u met één klik van de muis de pagina bereiken voor het maken van de eerste gratis sessie. Mocht u eerst meer informatie willen opzoeken over de HaloClinic en halotherapie dan kan dat ook zeer gemakkelijk op de website worden opgezocht. Zo bieden zij informatie over alle behandelbare aandoeningen en hoe de zouttherapie daar effect op zal hebben. Ook zijn de regelingen rondom zorgverzekeraars duidelijk uitgelegd. In de kliniek wordt er door professionals tijdens de therapiesessie goed met de cliënt omgegaan en een geweldige service en aandacht verleend. "Ik kan deze behandeling echt aan iedereen aanraden die betere kwaliteit van leven wil krijgen ondanks zijn of haar aandoening." Vaak ,als je niet verder komt bij de dokter of de specialist, kan het ook helpen om toch op zoek te gaan naar alternatieven. Over deze behandeling is daarnaast ook wetenschappelijk aangetoond dat er daadwerkelijk een positief effect is bij luchtweg- en huidaandoeningen. Studies hebben aangetoond dat Halotherapie bij longpatiënten 85% – 98% effectief is. Medicatie gebruik kan vaak aanzienlijk verminderd of helemaal gestopt worden na een halotherapie behandelkuur bij HaloClinic Nederland. Een echte aanrader dus.

Voor meer info kun je ons vinden op Raadhuisstraat 10 in Heemstede tel 023 528 21 49, per mail heemstede@haloclinic.nl of www.haloclinic.nl

EyeCare Brilservice

Het personeel van Ey Care Haarlem. (Foto: PR)

HAARLEM - EyeCare Brilservice is vorig jaar verhuisd van de Botermarkt naar de Grote Houtstraat 138, in Haarlem. Hoewel alles in de optiekwinkel volledig nieuw is, is EyeCare Brilservice zelf dus niet nieuw in Haarlem. Brildragers en contactlensdragers die bekend zijn met de vorige winkel van Brilservice zal het wellicht opvallen dat de naam van de winkel een verandering heeft ondergaan met de toevoeging van 'EyeCare'. Vertaald gaat het hier om oogzorg en dat is waar de winkel en het team voor staan. Het zorgen voor de ogen van haar klanten.

De vernieuwde winkel heeft hiervoor alles in huis. Niet alleen een nieuw interieur en prachtige nieuwe brillencollecties, ook de volledig nieuwe oogmeetruimtes voorzien van de nieuwste hightech meetinstrumenten van Carl Zeiss maken het verschil. Want als het om je ogen gaat dan wil je kwaliteit, deskundigheid en persoonlijke aandacht. Je wilt de zekerheid van een professionele oogmeting met moderne apparatuur en het beste advies voor jouw persoonlijke kijkoplossing.

Eye Care. (Foto: PR)

In onze stijlvolle winkel vind je de meest up to date collecties brillen en zonnebrillen van verschillende (mode)merken zoals: Ray-Ban, Oakley, Tom Ford, Chanel en Serengeti. Ook voor een groot assortiment contactlenzen van zowel ons huismerk Lensline als van bekende merken ben je bij ons aan het juiste adres. Graag tot ziens.

EyeCare Brilservice Grote Houtstraat 138 Haarlem.

Gezonder of gelukkiger ouder worden?

De zorgvilla van Fleurage Residences. (Foto: pr)

We worden gezonder ouder. Worden we daarmee ook gelukkiger? Dat heeft vooral te maken met hóe we ouder worden.

De impact als we moeten verhuizen naar een nieuwe plek is groot - met name door dat 'moeten'. Als het huis te bewerkelijk is geworden, of om gezondheidsredenen niet meer geschikt, is er vaak geen andere keuze. Het lijkt ideaal om gewoon op je eigen plekje te blijven wonen, maar als veel vrienden in je omgeving wegvallen gaat eenzaamheid een rol spelen. Naast het gedwongen verhuizen speelt ook het verlies van afhankelijkheid een rol. Wie bepaalt hoe je mag leven?

Geluk

Bij Fleurâge Residences in Bloemendaal is precies die gedachte al decennia leidraad in de gehele visie: het gaat erom hóe je oud wordt. De focus ligt op gezond én gelukkig ouder worden. Immers: wie gelukkig is, kan over het algemeen gezondheidsklachten beter aan. Dat vraagt een andere inzet van de medewerkers: met alle respect voor ieders autonomie de wensen van de bewoners ondersteunen. De Villa is hun thuis.

Teamwork in zorgzaamheid

Het team is er terecht trots op dat dit jaar na jaar professioneel bekroond en door de bewoners gewaardeerd wordt. Van vrijwilliger tot zorgspecialist, van oproepkracht tot chef-kok: bij Fleurâge vormen ze een team waarbij de focus ligt op genieten van een leven in gezondheid. Oók als die gezondheid wat meer ondersteuning vraagt. Dat leidt tot soepel samenwerken en een fijne werksfeer: helpen zoals je zelf geholpen zou willen worden.

Geniet van interactief theater "De ideale mantelzorger"

HAARLEM - Woensdagmiddag 19 juni organiseert het Platform Belangenbehartiging Mantelzorg Kennemerland weer een contactbijeenkomst in de Schakel in Haarlem-Noord. Dit keer wordt u weer eens getrakteerd op een gezellige theatermiddag.

Zuster Jasschort (theatermaker Marijke Kots) neemt u mee langs scènes die mantelzorgers bekend voor zullen komen. Wij gaan niet te veel verklappen, maar wél dat u als toeschouwer onderdeel kunt worden van dit interactieve theater. De centrale vraag luidt namelijk: "Bent u de ideale mantelzorger?". Mantelzorgers uit Haarlem e.o. zijn van harte uitgenodigd om deze contactbijeenkomst bij te wonen. De bijeenkomst start om 16:30u en eindigt rond 18:00u, waarna u nog een kop soep en een broodje kunt gebruiken. Inloop vanaf 16.00u. De toegang en maaltijd zijn gratis. Locatie: Ontmoetingscentrum De Schakel, Pijnboomstraat 17 in Haarlem-Noord. U kunt zich aanmelden tot 14 juni via email naar info@stemvandemantelzorger.nl of u kunt bellen naar Marijke Molenaar (bestuurslid) op 023-5296207. Kijk voor uitgebreidere informatie op de website www.stemvandemantelzorger.nl onder Nieuws. Het Platform Belangenbehartiging Mantelzorg Kennemerland organiseert ongeveer vier keer per jaar een contactbijeenkomst voor mantelzorgers uit Kennemerland. Deze zijn bedoeld om u te informeren, contact tussen mensen te stimuleren, uw stem te (laten) horen en 'er even uit te zijn'. Wilt u in de toekomst uitnodigingen ontvangen dan kunt u zich voor de nieuwsbrief opgeven op onze website www.stemvandemantelzorger.nl of via bovenstaand emailadres. Informatie redactie: Dit is een persbericht van het Platform Belangenbehartiging Mantelzorg Kennemerland. Voor meer informatie verwijzen wij naar www.stemvandemantelzorger.nl. De voorzitter, Anneke Quispel, kunt u eventueel bereiken via info@stemvandemantelzorger.nl of per telefoon op nr. 06-26840351.

Kom gezellig meedoen met de Beweegdag voor Ouderen

Sporten op leeftijd is gezond. (Foto: Renata Jansen)

HAARLEM - Op woensdag 26 juni wordt de jaarlijkse Beweegdag voor Ouderen georganiseerd op het complex van RKSV Onze Gezellen aan de Van der Aartweg in Haarlem Noord. Door de fijne samenwerking tussen Kennemerhart, SportSupport, Haarlem Bowls en Onze Gezellen kan er weer een sportieve dag aangeboden worden aan de ouderen in Haarlem Noord.

Tijdens deze dag worden er diverse sporten gedaan, aangepast op het niveau van de deelnemers. Zo is er lopend voetbal (ook geschikt voor mensen met een rollator), Tai Chi, Bowls, Badminton en Zitvolleybal.

De dag wordt afgesloten met muziek. Deelnemers mogen kiezen wat zij willen doen, ook alleen toeschouwer zijn is een mogelijkheid. Het gaat vooral om de gezelligheid.

Dankzij de inzet van de medewerkers van Kennemerhart en de sportverenigingen is er voldoende professionele begeleiding aanwezig. De dag is van 10:00 - 15:00 uur met tussen de middag een lunch en koffie en thee bij binnenkomst. Een goede conditie is niet nodig, een dosis vrolijkheid is voldoende.

Wilt u meedoen met deze gezellige, actieve dag? Meld u dan aan bij Jessica Frans van SportSupport, jfrans@sportsupport.nl

Een indringende voorstelling over dementie.

Omgaan met dementie kunt u leren. (Foto: Photographee.eu)

HEEMSTEDE - Op woensdagmiddag 19 juni bent u om 14.00 van harte welkom op de thema-middag die Nobilis Thuiszorg dan voor u organiseert!

Steeds meer mensen krijgen in hun nabijheid te maken met dementie. Het is heftig als je dat in je eigen omgeving meemaakt. Woorden die bij dit proces passen zijn angst, verlies, acceptatie, schaamte.De bekende Haarlemse theatermaker Marijke Kots speelt haar solovoorstelling "Is dat uw moeder?", een voorstelling over de moeite en schaamte die sommigen voelen bij het dementeringsproces van een dierbare. In dit geval wat er gebeurt met de dochter als bij haar moeder zich de ziekte van Alzheimer openbaart.

Daarna is er ruimte voor wat napraten onder het genot van een gezellig drankje. Een indrukwekkende middag, die Nobilis Thuiszorg u aanbiedt.

Waar? In De Luifel, Herenweg 96 in Heemstede.

De middag wordt u aangeboden door Nobilis. De toegang is gratis, aanmelden is gewenst. Dat kan via info@nobilis.nl of even bellen naar 023-5100333. Graag tot dan!

Easyslim.nu, spieren trainen en vetten verbranden

Spieren trainen en vetten verbranden. (Foto: PR)

HAARLEM - Ruim een half jaar geleden opende Yvon Buur haar franchise vestiging van Easyslim.nu in Haarlem. En niet zonder succes. Naast haar werk als praktijkondersteuner bij een huisarts, is ze van half negen 's ochtends tot half negen 's avonds aanwezig in haar huiselijke studio om klanten te behandelen."

"Een aantal jaar geleden heb ik zelf een behandeling ondergaan omdat ik door een blessure niet meer kon sporten en erg schommelde met mijn gewicht. In het begin was ik best sceptisch maar dat verdween snel toen ik het resultaat zag: ik kreeg weer mooie vormen en zag en voelde zelfs mijn buikspieren," aldus Buur. Als praktijkondersteuner ziet ze veel mensen met gezondheidsklachten, zoals diabetes, hart en vaatziektes en slijtage van gewrichten, die al jaren vechten tegen de kilo's. "Ze hebben vaak al van alles geprobeerd om af te vallen maar zonder blijvend resultaat. Ik wilde deze mensen helpen. En ook voor mensen die wel willen, maar niet meer kunnen sporten door een blessure of chronisch ziekte is Easyslim.nu een mooie methode om toch je spieren optimaal te trainen."

Haar klantenbestand is zeer divers: van jong tot oud, mannen, vrouwen en veel oud-sporters. Voordat de behandeling start bespreekt Buur eerst het te bereiken doel en stelt ze een behandelplan op. "De behandeling is heel comfortabel. Terwijl de klant op een comfortabele massagetafel onder een zachte deken ligt, zorgen ultrasound en elektrostimulatie ervoor dat vet via het lymfestelsel wordt afgevoerd. De behandeling duurt veertig minuten en na de eerste behandeling is direct resultaat zichtbaar.

Maak nu een afspraak voor een intakegesprek en proefbehandeling voor 49euro (ipv 69 euro)

Easyslim.nu®. Kromhoutlaan 1-d , Haarlem (gratis parkeren) Telefoon: 06 40908992 haarlem@easyslim.nu

Vakantiewerk in de thuiszorg; een goed salaris en vooral een mooie zomer

Werken in de thuiszorg is dankbaar werk. (Foto: PR)

HAARLEM - Jan van der Woude is teamleider thuiszorg huishoudelijke ondersteuning bij Kennemerhart. Hij zorgt ervoor dat het huishouden van zo'n 1000 thuiswonenden cliënten op rolletjes loopt. Voor deze zomer is hij op zoek naar 'extra handjes'. Thuiszorgmedewerkers hebben immers ook recht op vakantie om even op te laden. Jan: 'Ons werk gaat altijd door. Ook in de zomerperiode. Speciaal voor de maanden juni, juli, augustus en september kunnen wij extra hulp goed gebruiken. Bijvoorbeeld om te stofzuigen, te dweilen en schoon te maken bij onze cliënten thuis. Maar ook voor een luisterend oor, voor een grapje en een momentje van oprechte aandacht. Vakantiekrachten kunnen tijdens de zomerperiode dus echt hét verschil maken. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor onze thuiszorgmedewerkers die dan met een gerust hart even vrij kunnen nemen.' Leonie (22) heeft veel gewerkt in de thuiszorg bij Kennemerhart en raadt een vakantiebaan in de thuiszorg echt aan 'Saai in de zorg? Dacht 't niet! Je bent veel met mensen bezig en het is dankbaar werk. Daarnaast kun je al voor een paar uur per dag aan de slag. Zo ben je 's morgens aan het werk en 's middags kun je lekker op het strand zitten!'

Bij Kennemerhart werken zo'n 2000 medewerkers en 750 vrijwilligers. Zij zorgen ervoor dat ouderen het leven kunnen leven zoals zij dat graag willen, in een woonzorglocatie of thuis. Voor meer informatie over werken in de thuiszorg deze zomer: www.kennemerhart.nl/zomer

Tijdens midzomeravond noemen wij de namen

HAARLEM - Op vrijdag 21 juni, op de langste dag van het jaar, worden tijdens een herdenkingsavond op begraafplaats Akendam de overledenen herdacht. Iedereen is uitgenodigd om deze speciale herdenkingsavond bij te wonen. Met sfeervolle muziek van Robbert Suilen en het gesproken woord wordt stilgestaan bij de overledenen.

Ook dit jaar is er een mooi programma samengesteld:

19.00 uur        Ontvangst met muziek

19.15 uur        Irene Turk leest voor uit haar boek 'Reis door mijn rouw in 80 Blogs'

Pieter Terpstra spreekt troostende woorden

Aansluitend muziek

19.45 uur        Irene Turk leest voor uit haar boek 'Reis door mijn rouw in 80 Blogs'

Aansluitend muziek

20.00 uur        Pieter Terpstra spreekt en noemt de namen van de overledenen

20.30 uur        Mogelijkheid tot napraten en het ontmoeten van gelijkgestemden

Tijdens de ziekte en na het overlijden van haar man Johan heeft Irene Turk een blog bijgehouden. 80 van deze blogs zijn in een boek gebundeld.De verhalen zijn herkenbaar en troostend. Pieter Terpstra, voorganger bij MomenTaal: 'Als het leven zijn vanzelfsprekendheid verliest, help ik graag woorden te vinden.'

Wanneer u een naam wilt laten noemen dan kunt u dat bij binnenkomst doorgeven.
U kunt ook aangeven of u de naam zelf wilt noemen.

Tijdens deze avond staan de herinnering en de verbondenheid centraal.
Doordat we niet alleen zijn in ons verdriet is het mogelijk om tijdens een kopje koffie, thee of limonade elkaar te ontmoeten.

De herdenkingsavond is op vrijdag 21 juni van 19.00 - 21.00 uur op begraafplaats Akendam aan de Vergierdeweg 273 te Haarlem.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Linda Frank of Natascha Matthijsen, Stichting Nabestaandenzorg, telefoonnummer 023 - 84 48 201.

Er is koffie na de dood

REGIO - Rouw en café: niet de meest voor de hand liggende combinatie! Echter, voor rouw is tijd, aandacht en ruimte nodig en een café biedt een sfeer van vertrouwen en verbondenheid.
Staand of zittend aan de sfeervolle bar van Het Rouwcafé is er in een ontspannen sfeer koffie en thee, vind je (h)erkenning bij 'gelijkgestemden' of kun je er gewoon zijn. Ook kunst en cultuur krijgen een plek in Het Rouwcafé. Met het speciale Rouwcafédecor en het culturele programma kunnen we nu voorzichtig spreken van het 'nieuwe rouwen'.

Voor wie? Het Rouwcafé is een plek waar een ieder die met dood en rouw te maken heeft gekregen, van harte welkom is. Waarom? In onze drukke samenleving krijg je als nabestaande doorgaans genoeg sociale aandacht tijdens het overlijden en het afscheid nemen van een dierbare. Maar na verloop van tijd wordt er min of meer verwacht dat je weer 'normaal' gaat functioneren en deelneemt aan de maatschappij.
Nabestaanden hebben daarentegen veelal meer tijd nodig om een verlies te kunnen verwerken dan de omgeving meent. En dat kan wel eens wringen. In Het Rouwcafé zul je merken dat je niet de enige bent die 'dooddoeners' meemaakt.

Waar? Het Rouwcafé bestaat uit een mobiel, sfeervol en exclusief voor Het Rouwcafé ontworpen, decor en kan dus op verschillende locaties plaatsvinden. Kijk regelmatig op https://www.hetrouwcafe.nl/ , waar en wanneer Het Rouwcafé bij je in de buurt is.

Monuta Haarlem wordt Monuta John Bres

John Bres. (Foto:PR)

Monuta Haarlem is Monuta John Bres

HAARLEM - Monuta Haarlem gaat voortaan door het leven als Monuta John Bres. Op hetzelfde moment vestigt uitvaartonderneming zich met een nieuw kantoor in Afscheidshuis en Crematorium Sterrenheuvel. De dienstverlening van het team, dat naast John Bres ook bestaat uit uitvaartmedewerker Paulien Schaart, blijft uiteraard hetzelfde.

"Een prachtig, modern en fris pand waar we in alle rust uitvaartwensen kunnen bespreken," vertelt uitvaartverzorger John Bres trots. "Dat ondersteunt ons in onze wens om dicht bij de mensen te zijn. Het is meteen ook de reden waarom ik mijn eigen naam aan de uitvaartonderneming wil verbinden. Als uitvaartverzorger ben ik bekend met mijn eigen naam. Door nu door te gaan als Monuta John Bres wordt dat ondersteund."

Lokaal ondernemerschap

Monuta John Bres staat ook voor lokaal ondernemerschap. Monuta staat als grote onderneming achter de lokale uitvaartondernemer en voorziet in diensten en kennis om het werk van de uitvaartverzorger te ondersteunen. "Ik werk ook veel samen met andere ondernemers in Haarlem. Zo zoek ik hen op om de uitvaartwensen zo goed mogelijk te kunnen vervullen. Soms willen naasten bijvoorbeeld iets toevoegen aan het afscheid dat we met lokale ondernemers kunnen organiseren," zegt Bres.

Afscheidshuis en Crematorium Sterrenheuvel

Afscheidshuis en Crematorium Sterrenheuvel is een initiatief van Anita van Bokhorst, in de uitvaartbranche geen onbekende. Met de opening van Sterrenheuvel wil Van Bokhorst onder één dak uitvaartondernemers samenbrengen vanuit de gedachte dat het krachtiger is om samen te werken.

Het Afscheidshuis en Crematorium is voorzien van de nieuwste innovaties en biedt voor ieder onderdeel van het afscheid een mogelijkheid.

De nabestaanden bepalen bij het afscheid of ze van deze locatie gebruik wensen te maken.

Monuta John Bres verzorgt namelijk het afscheid op iedere gewenste locatie: van opbaring tot condoleance en plechtigheid.

Carte Blanche met 'De Week van Freek'

Freek de Jonge. (Foto: Bibi Veth)

HAARLEM - Op vrijdag 20 juni 1969 speelden Bram Vermeulen en Freek de Jonge, op uitnodiging van toenmalig directeur Peter Lohr, in Stadsschouwburg Haarlem hun programma Neerlands Hoop In Bange Dagen. Donderdag 20 juni 2019 is dat precies 50 jaar geleden en viert Freek de Jonge zijn 50-jarig jubileum als podiumkunstenaar. In 'De Week van Freek' krijgt Freek de Jonge een week lang carte blanche in Haarlem. Dat aanbod nam Freek met beide handen aan.

Een defilé aan bijzondere gasten en mooie verhalen

Kennemerland is een vruchtbare bodem voor talenten in de kleinkunst en daarom start Freek de Jonge de week met een Masterclass kleinkunst met Haarlemse talenten. Een bijzondere openbare masterclass van de grootmeester van de Nederlandse kleinkunst! Eind 2018 doet Freek de Jonge inspiratie op in het Groninger Museum tijdens een expositie. Aan de hand van kostuums, keramieken, foto's en filmbeelden van Hella en Freek de Jonge wordt hun jarenlange samenwerking in beeld wordt gebracht.

Het bijzondere aan deze tentoonstelling is dat de beide exposanten dagelijks aanwezig zullen zijn met optredens en performances. De Suppoost is de nieuwe solovoorstelling van Freek die voortkomt uit deze periode in het museum. Halverwege 'De Week van Freek' gaan Freek de Jonge en Jan Brokken in gesprek. De beide domineeszonen bespreken de grote en kleine zaken des levens en in een vriendelijk duel met woorden op het scherpst van de snede voelen zij elkaar aan de tand. Freek vertelt graag zijn lievelingsverhalen, maar bezoekers krijgen ook de mogelijkheid om te kiezen welke verhalen zij van Freek willen horen.

Dagelijks vanaf 14 juni 2019 t/m 22 juni.

Familiefestival maakt duurzame slag

Het programma van de Houtnacht en Houtfestival. (Foto: PR)

HAARLEM - Op zondag 16 juni is het tijdens de 34e editie van het Houtfestival weer genieten van de meest verrassende en uiteenlopende optredens van lokale en internationale topartiesten. Het festival duurt van 12.00 tot 23.00 uur. Daarvoor is het al genieten geblazen bij de Houtnacht.

De organisatie draait inmiddels op volle toeren en met mooi weer in bestelling en een geschat bezoekersaantal van ruim 20.000 maken we er ook deze editie weer een onvergetelijke dag van voor jong en oud.

(Foto: PR)
(Foto: PR)

Duurzaamheid

Sinds enkele jaren is het festival een duurzame weg ingeslagen. Dit heeft een belangrijk gevolg voor de culinaire markt. Markthouders worden verplicht om gebruik te maken van biologisch afbreekbaar wegwerpservies (borden, servetten, bekers, messen in plaats van de plastic variant. Op het festivalterrein wordt het afval gescheiden ingezameld. Ook de kraamhouders houden zich aan deze voorschriften.

Dubbelportretten

Nieuw dit jaar op het festivalterrein is dit unieke project, waar leerlingen van verschillende scholen en ouderen uit Schalkwijk bij elkaar komen. Ze hebben elkaar nog nooit ontmoet en hoewel het leeftijdsverschil groot is hebben ze in ieder geval een ding gemeen: ze wonen in dezelfde wijk. Ze gaan samen op stap, vertellen hun eigen verhaal en maken foto's van elkaar en de omgeving waarin ze leven.Op verschillende plekken op het terrein vind je tijdens Houtfestival meerdere van deze dubbelportretten uitgelicht.

Het project is onderdeel van het programma 'Haarlems Goud'van Hart Haarlem, waarin cultuur, zorg en welzijn worden samengebracht. Op zijn beurt is dit onderdeel van het programma 'Age Friendly Cultural City', waarin de Gemeente Haarlem participeert

Zang en Vriendschap treedt op bij Inkoor

Haarlemmermeers Mannenkoor 'Zang en Vriendschap'. (Foto: PR)

HOOFDDORP - Het Haarlemmermeers Mannenkoor 'Zang en Vriendschap' treedt zaterdag 15 juni op bij Inkoor in de Passage van het Cultuurgebouw.

Inkoor is een jaarlijks terugkerend korenevenement in het kader van Iktoon, de maand van de kunsten in gemeente Haarlemmermeer. Vijf koren uit de gehele gemeente zetten hun beste beentje voor bij Inkoor. Zang en Vriendschap sluit dit evenement – dat 12.00 uur begint - af met een optreden van 14.10 tot 14.30 uur. Onder leiding van Roland Bosma zingen de mannen de nummers 'My Lord, What a mornin', 'Flug der Liebe', delen uit 'Die launige Forelle', 'Wolga', 'Aus der Traube in die Tonne' en 'Mno Gaja Ljeta'.

Zang en Vriendschap is vanaf 12.00 uur in de Passage met een stand aanwezig.

Vlaggetjesdag tijdens Spaarnestad Concert

Het Spaarnestad Concert geniet jaarlijks veel publiek uit Haarlem en de regio. (Foto: Ab Laanbroek)

HAARLEM - Haarlem maakt zich op voor het vierde concert aan het water met het Kennemer Jeugd Orkest op zaterdag juli. Het Spaarnestad Concert, voorheen Spaarneconcert, biedt een podium aan jeugdig muzikaal talent om ervaring op te doen.

Dit jaar staat op 6 juli het podium op de Jansbrug. Op de kades van de Nieuwe Gracht is het publiek gratis welkom en voor sloepen zijn ligplaatsen te huur.

De sloepeigenaren ontvangen een Spaarnestad Concert vlag als bewijs dat je een ligplaats hebt afgenomen. Met opbrengsten is het mogelijk een podium te bieden aan deze talenten.

Afgelopen week is het versturen van de vlaggen begonnen en 6 juli wordt dan ook een vlaggetjesdag tijdens het Spaarnestad Concert.

Het eerste vlaggetje werd overhandigd aan de voorzitter van de Biz Binnenstad Haarlem Pals Brust.

Voorprogramma

19.00-20.15 Finalisten van HIT (het interscholair toernooi) Singer Songwriters Milan & Milan (beide 17jaar) en Winnar Klassiek Kees Nienhuis op Marimba

Afgevaardigde van Noord-Holland voor de landelijk wedstrijd Kunstbende Singer Songwriter Lucas Rens en DJ taent van de Haarlese DJ-school Pim Meekel (13jr)

Hoofdprogramma

20.15 - 21.15 New Harlem Deluxe 20-koppige jeugd Bigband

21.30 Kennemer Jeugdorkest met repertoire uit de Opera's Nabuko, Aida en Carmen

22.00 Astrid Nijgh, Nijgh zingt Nijgh 22.20 Kennemer jeugd Orkest met Pirates of the Caribean

22.30 Van Velzen en het Kennemer Jeugd Orkest

The Dwarves terug in Patronaat

The Dwarves staat gegarandeerd voor punk en rock. (Foto: PR)

HAARLEM - Na hun vernietigende show op Kliko Fest komen punk rock legendes The Dwarves terug naar Patronaat. Blag Dahlia, HeWhoCannotBeNamed en consorten (waaronder Mondo Generator-frontman en voormalige QOTSA-bassist Nick Oliveri) laten al 30 jaar een spoor van verderf, garage, hardcore, punk en naakte mannen achter en lijkt voorlopig niet te stoppen. Het laatste album 'Take Back The Night' op garagerock-imperium Burger Records is daar getuige van.

Om deze vette show nog vetter te maken is het concert samengevoegd met een optreden van Scott H. Biram. Na inmiddels tot de cult-canon verheven opredens in Patronaat in 2006 en 2009 komt de one-man band met die ideale kruising tussen "a genuine Texas bluesman, the head (banging) of a Zappa and Lemmy disciple, and boots resting in the dust outside of town at sunrise" weer naar Haarlem.


Scott H. Biram aka The Dirty Old One Man Band (4 april 1974, hij deelt zijn birth date toepasselijk met blues legend Muddy Waters) is een Amerikaanse blues, punk, country, heavy metal muzikant en (platen-)producer. Hij geniet vooral bekendheid als één van de meest prominente leden van het "one-man band musical genre".

Dinsdag 18 juni in het Patronaat. Aanvang: 20.00 uur 20,- euro

Inloopuur voor rugpatiënten

HAARLEM - Schuif eens aan bij een lotgenoot. Elke 4e woensdag van de maand heeft De Nederlandse Vereniging Van Rugpatiënten (NVVR) een inloopmiddag in het Spaarne Gasthuis Hoofddorp of Haarlem.

Het spreekuur wordt afwisselend in Haarlem Zuid en Hoofddorp gehouden. Op 27 juni tussen 13.00 – 15.00 uur is een medewerker van de vereniging aanwezig in Haarlem Zuid om iedereen, die meer wil weten over hoe om te gaan met chronische rugklachten, persoonlijk te woord te staan. De vereniging is te vinden bij de afdeling Patiëntenvoorlichting in de centrale hal.

Spaarne Gasthuis

In het Spaarne Gasthuis zien wij iedereen die bij ons komt als gast. Wij realiseren ons dat u op ons vertrouwt en het belangrijkste wat u heeft in onze handen legt: uw gezondheid. Samen werken we aan dit kostbare bezit, zodat u weer verder kunt. U kunt bij ons in Haarlem Zuid, Haarlem Noord, Hoofddorp en Heemstede terecht.

Vizmarkt viert éénjarig bestaan

Eigenaar Maarten Post brengt een toost uit met zijn medewerkers. (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM - Met de komst van Vizmarkt een jaar geleden in de Ostadestraat is de buurt een mooie zaak rijker geworden. Afgelopen zaterdag vierden eigenaren Maarten Post en zijn echtgenote Sanne hun jubileum. Met een bubbeltje in de ene hand en een oester in de andere hand was het goed toeven.

Bij binnenkomst word je direct getrokken naar de mooi uitziende vitrinekast waarin het assortiment aan vis is opgesteld. Vizmarkt is niet alleen een winkel waar je je lunch of diner koopt, nee het is veel meer. ''We gaan voor het totaalconcept en dat houdt in dat je voelt dat dit een plek is waar je vis ademt. Klanten kunnen een visje meenemen voor thuis maar ook direct opeten. We hebben meerdere tafeltjes waar je met een groepje lekker kunt genieten van onze lekkernijen. Daarnaast is onze insteek niet alleen waar het product vandaan komt, maar ook juist waar het naartoe gaat. Oftewel, wat je ermee kunt doen," vertelt de enthousiaste Maarten.

Een blik in de toekomst

De focus bij de medewerkers ligt op kennis, kwaliteit, service en inspiratie. "Dat stukje extra geven waar de klant voor terugkomt, dat is waar we voor gaan. We bestaan pas een jaar maar we hebben veel geleerd." Als Maarten nadenkt over de nabije toekomst, dan wil hij zich gaan storten op vis in conserven. "De markt is ontzettend groot en we hebben goed onderzoek gedaan naar welke conserven echt van goede kwaliteit zijn. Met een merk uit Frankrijk, Portugal en Spanje hebben we echt de crème de la crème van de vis in conserven binnen ons assortiment gehaald waar ik trots op ben. Kom langs en ervaar het zelf. Maar er gaat niets boven verse vis."

VIZ Ostadestraat 16 Haarlem 023-8447228.

(Foto: PR gemeente Haarlem)

Informatieavond groepsaankoop zonnepanelen

(Foto: Pixabay/Maria Godfrida)

HAARLEM - Inwoners uit Haarlem met een koophuis kunnen meedoen aan de groepsaankoop voor zonnepanelen. Woensdag 19 juni en donderdag 27 juni organiseert de Huizenaanpak 2 informatieavonden.

De Huizenaanpak organiseert samen met de gemeente een groepsinkoop voor zonnepanelen. Met zonnepanelen op uw dak kunt u zelf duurzame energie opwekken en wordt uw woning klaar voor de toekomst. Bovendien zorgt u direct voor een beter milieu en gaat uw energierekening omlaag: uw bespaart daarmee maandelijks op uw stroomkosten. Met de collectieve inkoopactie van de Huizenaanpak bent u verzekerd van zonnepanelen met een gunstige prijs en een uitstekende garantie.

Doet u mee?Bent u woningeigenaar? Dan wilt u weten of uw dak geschikt is, hoeveel zonnepanelen er op kunnen, wat dat kost en wat het oplevert. U kunt zich inschrijven voor de groepsaankoop en/of de informatieavond via www.haarlem-huizenaanpak.nl. De informatieavonden zijn in het gemeentekantoor Zijlpoort, Gedempte Oude Gracht 2, Haarlem. Tijdens de informatieavonden presenteert de Huizenaanpak de producten van de groepsaankoop en licht toe hoe deelnemers 21% btw kunnen terugvragen bij de Belastingdienst. Het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij. Per avond zijn er 2 sessies: van 19.00 tot 20.00 uur en van 20.30 tot 21.30 uur.

Wek zelf groene stroom opWie deelneemt aan deze actie krijgt eerst een bezoek aan huis van een ervaren, lokale installateur. Als uw dak geschikt is, ontvangt u een maatwerkofferte met een helder advies. Deelnemers beslissen daarna zelf om wel of niet mee te doen. Naast het financiële rendement voor de bewoner zorgen meer zonnepanelen voor een schone, groene en duurzame stad.

De Huizenaanpak is mede mogelijk gemaakt door provincie Noord-Holland en gemeente Haarlem.

Orgel inauguratie

BLOEMENDAAL - Op vrijdag 14 juni om 20.00 uur vindt de inauguratie van het gerestaureerde orgel van de Bloemendaalse Dorpskerk plaats. Cees van der Poel en Dirk Out zullen de prachtige klanken van het gerestaureerde orgel laten horen. Gratis kaarten zijn af te halen bij het kerkelijk centrum.

Broekhuis ŠKODA City ŠTORE steunt Giro d'Italia

Een mooie bijdrage voor een goed doel. Foto: PR

HAARLEM - Van 11 mei t/m 2 juni stond mijn winkel geheel in het teken van Giro d'Italia en wat was het leuk! Zo kon je onder andere wielerkleding en een Cervelo racefiets bij mij vinden. Daarbij kon je ook de Giro d'Italia live volgen op mijn grote scherm.

Dit vroeg om een speciaal evenement dat ik samen met mijn team heb opgezet; op 25 mei was het thema ŠTORE meets Giro. Iedereen die langskwam kon een rondje fietsen op een dubbele fietssimulator in de winkel. Iedereen mocht op de fiets stappen om een stuk te trappen voor het goede doel Jeugdfonds Sport en Cultuur Haarlem. Met alle fietsers hebben we € 500,- bij elkaar gefietst wat wij in zijn geheel konden schenken aan het Jeugdfonds Sport & Cultuur! Een mooi bedrag en een mooie prestatie van alle fietsers. De deelnemers konden na een vermoeiend rondje afkoelen met een verfrissend flesje water en een ijsje van Garrone.

Ideale materiaalwagen

Naast het fietsen was iedereen welkom om de Team Sunweb Kodiaq van dichtbij te bewonderen. Tijdens de Giro d'Italia reed deze krachtige en functionele SUV als materiaalwagen mee. Niet gek, want de ŠKODA Kodiaq is de ideale materiaalwagen met een zee aan ruimte, vele opbergmogelijkheden en talloze handige features.

Bij mij in mijn winkel ben je welkom voor het kopen, leasen of financieren van een auto. Daarnaast kun je bij mij het onderhoud van jouw auto regelen. Ook vind je bij mij allemaal dingen die goed van pas komen in en om je huis. Of je nu een verrassend cadeau, een manier om te bezuinigen of de nieuwste smart devices zoekt; alles wat je bij mij vindt, is echt slim gevonden.

Broekhuis ŠKODA City ŠTORE. Grote Houtstraat2, Haarlem

Inloop Zondagochtend wandeling

HAARLEM - Deze wandeling is niet alleen voor het stijgende aantal toeristen in Haarlem, maar ook voor de eigen bewoners. Gilde Haarlem start zondagochtend 16 juli een wandeling, speciaal voor inwoners. De aanvang is 10.00 uur, dus het betreft wel voor early birds. De verzamelplek is bij het standbeeld van Coster op de Grote Markt. Aanmelden is niet nodig. Gilde Haarlem is van origine een vrijwilligersorganisatie van vijftigplussers, die kennis en vaardigheden willen overdragen. Gilde Haarlem is opgericht in 1987, maakt deel uit van het Vrijwilligerscentrum Haarlem en Omstreken (VWC) en is aangesloten bij Gilde Nederland. www.gildehaarlem.nl.

Repair Café in Schalkweide

HAARLEM - Op 18 juni, de derde dinsdag van de maand, is Repair Café Meetingz! te vinden in zorgcentrum Schalkweide. Reparateurs zitten klaar voor het repareren van bijvoorbeeld strijkijzers, stofzuigers, lampen, waterkokers, broodroosters, dvd- en platenspelers. Ook lichte herstelwerkzaamheden aan kleding wordt gedaan. Een actieve houding van de bezoekers is gewenst: samen met de reparateurs onderzoeken of jouw klus gerepareerd kan worden. Bezoekers leren in het Repair Café dat spullen, die op het punt staan weggegooid te worden, toch gerepareerd kunnen worden. Restaurant van zorgcentrum Schalkweide, Floris van Adrichemlaan 15, Haarlem. Tijd: van 19.30 – 21.30 uur.