Kennemerland op zondag

12 mei 2019

Kennemerland op zondag 12 mei 2019


Heemskerk in de Tijdmachine met kunst en cultuur

Het wordt in het centrum van Heemskerk gezellig druk met de Cultuurmarkt. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Cultuurminnend Heemskerk komt zaterdag 18 mei weer volledig aan haar trekken als de jaarlijkse Cultuurmarkt weer gaat beginnen. Dit jaar is als thema genomen 'Tijdmachine'. Het centrum van Heemskerk staat de hele dag bol van allerlei activiteiten. Een programma met muziek, dans en allerlei andere kunstuitingen. Ook de kinderen kunnen zich vermaken en hun talenten ontdekken in één van de workshops, zich laten schminken, broodjes bakken, luisteren naar verhalen en met een vossenjacht meedoen.

Zaterdag 18 mei volop activiteiten in het centrum

Deze dag begint om 10.00 uur met de kunst- en boekenmarkt, die om de Dorpskerk staat. Om 11.00 uur barst het in de Dorpskerk los met een korenfestival. Om 11.40 uur opent wethouder Aad Schoorl de cultuurmarkt op het Cultuurhuispodium. Dit podium staat op het plein voor het gemeentehuis. Het gemeentehuisplein is deze dag omgetoverd tot een Cultuurhuisplein. Cultuurhuis Heemskerk vult het podium met allerlei optredens van leerlingen. Ook is er een informatiekraam met de nieuwe brochure voor het aankomend schooljaar en de IkToon Heemskerkkrant met een Uit-in-Heemskerk-agenda voor maand juni. Bijna elke dag kan je in de maand juni naar leuk evenement, een optreden, een open huis of een repetitie. Op het Cultuurhuisplein zijn ook leuke workshops voor kinderen. Ga meedoen met de theaterworkshop of maak een muziekinstrument. Ook kunnen kinderen allerlei verschillende muziekinstrumenten uitproberen.Om 11.00 uur begint de Cultuurmarkt in de Maerten van Heemskerckstraat. De hele straat staat vol met kramen, waar leuke snuisterijen zijn te koop en waar de Heemskerkse amateurkunst zichzelf vertegenwoordigd. Kramen met koorleden, de scouting waar je broodjes kunt bakken maar waar ook de bewoners en medewerkers van VivaZorggroep een kraam bemannen.

Woningen dicht

BEVERWIJK – Burgemeester Smit van Beverwijk heeft een woning aan de Breestraat en Schuurmansstraat gesloten voor de duur van twee maanden. Bij beide woningen is een hennepplantage en materiaal en apparatuur om hennep mee te kweken aangetroffen. Burgemeester Smit sluit de woningen op grond van art. 13b van de Opiumwet. Smit merkt deze professionele hennepplantages aan als een ernstige verstoring van de openbare orde en heeft daarom deze woningen gesloten. Naast de strafrechtelijke aanpak door politie en justitie wordt ook door de gemeente krachtig, eenduidig en consequent in de strijd tegen de georganiseerde hennephandel opgetreden. De burgemeester wil dat het prettig wonen, werken en ondernemen is in Beverwijk. Daarom wordt ingezet op een schone, hele en veilige gemeente. Dit doet men door afspraken na te komen, problemen integraal aan te pakken en handhavend op te treden. Dat gebeurt samen gedaan met bewoners. ''Want samen zien we meer. Inwoners kunnen ons laten weten wat er speelt, bijvoorbeeld via de App Waaksamen of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Zo zorgen we met z'n allen voor een veilig Beverwijk'', aldus de gemeente.

Hennep-kwekerijen gevonden

BEVERWIJK – Burgemeester Smit van Beverwijk heeft een woning aan de Breestraat en Schuurmansstraat gesloten voor de duur van twee maanden. Bij beide woningen is een hennepplantage en materiaal en apparatuur om hennep mee te kweken aangetroffen. Burgemeester Smit sluit de woningen op grond van art. 13b van de Opiumwet. Smit merkt deze professionele hennepplantages aan als een ernstige verstoring van de openbare orde en heeft daarom deze woningen gesloten. Naast de strafrechtelijke aanpak door politie en justitie wordt ook door de gemeente krachtig, eenduidig en consequent in de strijd tegen de georganiseerde hennephandel opgetreden. De burgemeester wil dat het prettig wonen, werken en ondernemen is in Beverwijk. Daarom wordt ingezet op een schone en veilige gemeente. Dit doet men door afspraken na te komen, en problemen integraal aan te pakken.

Preview Night en onthulling theatermagazine '19-'20

Het programma van de avond blijft een verrassing. (Foto: Sem van Straalen)

BEVERWIJK - Voor de zesde keer blikt het Kennemer Theater vooruit naar het nieuwe theaterseizoen tijdens een Preview Night op dinsdag 14 mei om 20.00 uur! Ook wordt het theatermagazine voor het komende seizoen onthuld en iedere aanwezige neemt het nieuwe magazine op deze avond als eerste mee naar huis. Direct daarna zal het programma online te zien zijn en vanaf zaterdag 18 mei 11.00 uur kan er worden besteld.

Dinsdag 14 mei om 20.00 uur in Kennemer Theater

Net als vorig jaar is de Preview Night in de vorm van een soort talkshow à la DWDD en Jinek en is de presentatie in handen van Maus Granaat van het programma 'Bekijk het maar' (elke zondagavond op Radio Beverwijk te beluisteren).

Maus

Maus interviewt de artiesten, maar ook het publiek wordt in de gelegenheid gesteld zelf vragen te stellen.

Programma van de avond

Het programma van de avond blijft een verrassing, maar net zoals voorgaande edities doen verschillende artiesten een mini-optreden, een deel uit hun programma. Verder worden er trailers, foto's en filmpjes getoond.

Prijs voor een kaartje

De prijs voor een kaartje bedraagt € 7,50 inclusief garderobe en een consumptie en is te reserveren via de theaterkassa (0251) 221453 of via www.kennemertheater.nl.

Handbaltoernooi voor scholieren

Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Zondag 30 juni strijden leerlingen uit de groepen 3 tot en met 8 van de basisscholen uit Heemskerk om de handbalbeker op het handbalcomplex van DSS aan de Communicatieweg 2 te Heemskerk. Het jaarlijks terugkerende toernooi is onderdeel van de schoolsportagenda, gecoördineerd door Team Sportservice Kennemerland. Het toernooi, georganiseerd door Handbalvereniging DSS, is ook dit schooljaar weer groots. Inschrijven voor het toernooi gaat via school vóór 27 mei. Op de dag staat alles in het teken van de scholen met hun teams in alle leeftijden. De start is om 10.30 uur. Ook zijn diverse leuke randactiviteiten voor de spelers, broertjes, zusjes, ouders en toeschouwers georganiseerd. Scholen vinden het leuk om mee te doen aan het schoolhandbaltoernooi, maar willen van te voren oefenen om goed beslagen ten ijs te komen. Daarom staan op woensdagmiddag 19 juni de trainers van DSS klaar om voor de schoolteams een training te verzorgen. Aanmelden: monique.devijlder@casema.nl o.v.v. schoolnaam en welke leeftijdsgroep het betreft.

Kunst, bakkie en een babbeltje op Cultuurmarkt

Allerlei kunstwerken zijn er te zien op de Cultuurmarkt. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Op de kramen in hert centrum van Heemskerk zijn er kunstwerken van bewoners te zien. Welschap Welzijn nodigt menigeen uit voor een bakkie en een babbeltje. Het danspodium staat op het Nielenplein en begint om 12.00 uur met het programma. Er komen vijf verschillende dansscholen voorbij en ook uw eigen voetjes kunnen weer van de vloer met een rock 'n roll dansschool. Ook start om 12.00 uur het programma in de hal van het gemeentehuis met allerlei concerten van (big)bands en orkesten.

Het podium bij café Cheers gaat om 13.45 uur van start met allerlei bandjes en gaan door tot 22.00 uur. Ze sluiten af met Reload en Shameless. Niet schrikken als er ineens allemaal jongeren spontaan gaan dansen op straat. Of als je er een dweilorkest langs komt. Er is van alles mogelijk op deze dag. Wil je zelf muziek maken op straat? Neem je instrument en centenbak mee en zoek een leuk plekje. Niets is te gek, deze dag mag en kan je laten zien wie je bent en wat je kunt.

Poule-indeling en speelschema ICGT 2019 in Uitgeest bekend

UITGEEST - Met de komst van het Griekse Panathinaikos is het ICGT 2019 rond. De poule-indeling en het speelschema voor ICGT 2019 is dan ook bekend. Op zaterdag 8 juni is de openingswedstrijd FC Uitgeest - Flamengo. Aftrap is om 11.00 uur. Tegelijkertijd wordt er ook afgetrapt bij de wedstrijd Panathinaikos - AZ.

De poule-indelingen zijn als volgt: Poule A: FC Uitgeest, Flamengo, Panathinaikos, AZ. Poule B: FC Volendam, Palmeiras, Valencia, Vitesse. Alle poulewedstrijden worden gespeeld op de zaterdag en traditioneel zijn op Tweede Pinksterdag de finalerondes.

HKH zoekt de grens op

Oude grenspaal aan de Tolweg. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Wie wel eens wil weten waar Heemskerk begint en eindigt, doet er goed aan vrijdagmiddag 17 mei naar het Historisch Huis aan de A. Verherentstraat te komen. Bij de Historische Kring Heemskerk laat Hes Niesten dan zien waar de gemeentegrens precies loopt. Zijn presentatie, in de vorm van een denkbeeldige wandeling, begint en eindigt bij de windmolen bij de op- en afrit van de A9.

Vandaar gaat het via de Communicatieweg naar fort Veldhuis, de golfbaan en het gascompressorstation (dat net over de grens, in Beverwijk staat). Verreweg het grilligste deel van de tocht vormt de scheidingslijn tussen de bebouwde kommen van Heemskerk en Beverwijk. Winkelcentrum Europaplein had tot ver in de vorige eeuw zelfs een Beverwijkse en een Heemskerkse kant. Tegenwoordig is het helemaal Heemskerks. En de laatste twee huizen aan de Kingsford Smithstraat (hoek Maerten van Heemskerckstraat) stonden ooit in Heemskerk. Nu is de hele straat Beverwijks. Toch zijn er nog altijd straten die deels Beverwijks en deels Heemskerks zijn.

Opmerkelijk is ook dat een klein deel van het hoogovenscomplex (Tata Steel) op Heemskerks grondgebied staat. Na een 'bezoek' aan strand en duin, met aandacht – onder meer – voor een scheepswrak en het veld van de zweefvliegclub, voert de virtuele wandeling via de grens met Castricum en Uitgeest terug naar het beginpunt. De presentatie in het Historisch Huis begint om 14.15 uur. Leden én niet-leden van de HKH zijn meer dan welkom. Gratis toegang.

Lentemarkt bij de bibliotheek

Een tuinarchitect geeft adviezen en omdat het de dag erna Nationale Bijendag is. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - De bibliotheek op het Kerkplein in Beverwijk viert dit jaar het 100-jarig bestaan, maar kijkt ook naar de toekomst met veel aandacht voor duurzame thema's. Zondag 19 mei van 13.30 – 16.00 uur ben je van harte welkom op de Lentemarkt, waar je je kan laten inspireren over alles wat met natuurvriendelijk tuinieren en biodiversiteit te maken heeft. Een tuinarchitect geeft adviezen en omdat het de dag erna Nationale Bijendag is, komt een imker vertellen over zijn werk en hoe belangrijk bijen zijn voor onze voedselvoorziening.

Ontdek nog veel meer op deze gezellige markt: Het IVN over wat jij zelf aan biodiversiteit kunt doen, met stekjes van bijenplanten. De Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland weet alles over vogels en hun plek in de stad. Werkgroep NatuurWijk over (moes)tuinieren anno 2019, ook voor kinderen. Plantjes-, zaden- en stekjesruilmarkt. Heb je planten, stekjes, zaden over? Breng ze in om te ruilen.

Zonder inbreng kun je voor een klein bedragje de plantjes ook halen. Planten uit de wilde natuur die je kunt eten? Frans Hoogland uit Beverwijk vertelt je er alles over. Wormenhotels zijn populair. Maikel Tardy vertelt van alles over het bodemleven en compost. Kiemgroenten: erg gezond en ook makkelijk in huis te kweken. Kom kijken hoe dat gaat. De Duintuin/ Food Hub Beverwijk (ook zorgboerderij) levert groenteproducten uit onze streek, geteeld zonder gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Geen abonnement, gewoon kiezen uit de lijst van de aangeboden seizoensproducten.

Heb je (tuin)gereedschap over? Neem maar mee. Beverwijk Duurzaam zamelt het in voor de stichting Gered Gereedschap in Heiloo. Natuurlijk presenteert de bibliotheek de bibliotheekcollectie rond het thema natuur. Voor kinderen zijn er ook interessante activiteiten. De Lentemarkt is voor je georganiseerd door Bibliotheek IJmond Noord en Beverwijk Duurzaam, toegang gratis. Zie www.bibliotheekijmondnoord.nl of beverwijkduurzaam.nl

Voorjaarsmarkt in Castricum

Kom ook langs. (Foto: PR )

CASTRICUM - Star Promotions organiseert samen met Stichting Ondernemers Fonds Castricum op zondag 19 mei 2019 weer de gezellige Voorjaarsmarkt in het centrum van Castricum. Heeft u ook zin om een dagje rond te snuffelen op de braderie? Kom dan gerust even langs. De Voorjaarsmarkt zal zich plaats vinden op zondag 19 mei van 11.00 – 17.00

Na het rondsnuffelen op de Voorjaarsmarkt kunt u terecht bij de verschillende eetkramen en snack tentjes. Er zijn verschillende etenswaren te verkrijgen zoals poffertjes, churros, patat en hamburgers.Naast het lekkere eten kunt u ook een lekker drankje bestellen.

Buiten dit allemaal is er speciaal voor de kinderen een Draaimolen, Kop van Jut, BungeeJump, Schminken en Eendje vissen. Tevens vind er in de Torenstraat een Oldtimershow plaats.

Tijn Touber geeft workshop mediteren

De bekende meditatieleraar Tijn Touber. Foto: DelightYoga

BEVERWIJK - De bekende meditatieleraar, schrijver en muzikant Tijn Touber komt naar Beverwijk. Hij verzorgt op dinsdag 14 mei een workshop mediteren bij Yogaschool Bhoora Beverwijk.

Bij Yogaschool Bhoora Beverwijk

Tijn Touber staat geregeld in Happinez en Yoga Magazine. Tijdens de workshop leert hij de deelnemers de basisoefeningen voor een serene geest, een warm hart, gebalanceerde emoties en inspiratie en flow in alles wat men doet.

Om dat te bereiken is zeker geen meditatie-ervaring nodig. De avond begint om 19.30 uur. Deelname kost € 35.- Na afloop deelt Touber digitale meditaties uit, zodat iedereen thuis verder kan oefenen. Reserveren kan via https://yogaschoolbeverwijk.nl/mediteren.

Tekenen als een dolle

striptekenen (Foto: )

BEVERWIJK - Als er iets is waar Mark Hendriks weinig mee op heeft, is het voorspelbaarheid. Verwacht van deze striptekenaar dan ook geen simpele tekeningen of voor de hand liggende plots. Zijn strips blinken uit in originele verhalen met verrassende wendingen. Veelvuldig duiken er personages in zijn werk op die zowel ongemak als ontroering opwekken, zoals de Japanse derderangs porno-actrice Tomoyo die een flinke borrel lust. 'Suske en Wiske'? 'Kuifje?' Hartstikke leuk, maar er is méér. Dat meer laat hij graag zien op zijn tentoonstelling bij KEK van 7 mei tot 8 juni.

Na de Vrije Tekenacademie en de Minerva Academie in Groningen begon Mark Hendriks (47) zijn loopbaan als vormgever en illustrator. Vanaf midden jaren negentig stapt hij van bedrijfslogo's en advertenties over op het vrije werk.

Graphic novel

Met overgave stort hij zich op de 'graphic novel' ofwel het literaire beeldverhaal. Zijn stijl doet in de verte denken aan de stripromans van Hugo Pratt en Jacques Tardi die in de jaren tachtig respectievelijk met 'Corto Maltese' en 'Isabella Avondrood' furore maakten en de klassieke strip een boost gaven.

Eigen koers

Maar Mark Hendriks vaart al vroeg zijn eigen koers. Zijn tekeningen zijn helder en trefzeker, maar mysterieuzer en hebben meer dieptewerking dan die van zijn voorgangers. Bovendien wijkt zijn voorliefde voor gemankeerde personages, zoals de genoemde Tomyo, sterk af van de koelbloedige maar o zo humorloze Corto Maltese. Liever tekent Mark norse figuren die zich lamlendig door het leven slaan.

Hij tekent als een dolle. Schetsen doet Mark niet aan. Zijn pen knalt het in één keer op papier. Let wel, daaraan gaat het nodige denkwerk vooraf. Bovendien is het uitwerken van zijn strips een arbeidsintensieve klus. Uitgaves als 'Geen liefde zonder tranen', 'Hong Kong Love Story', 'Tibet' en 'Octopus' kostten gemiddeld twee jaar.

Eerste vogels

Weliswaar gooit hij het dagritme om – hij begint 's middags en stopt regelmatig pas als de eerste vogels zich laten horen - maar hij werkt als een monnik geduldig uren aaneen, onderwijl luisterend naar keiharde muziek. Niet uit opgelegde discipline maar omdat hij dat leuk vindt.

Dat kun je ook aflezen aan de originele stijlvolle zwart-wit tekeningen die bij KEK worden getoond. Voer voor stripliefhebbers en vooral kunstliefhebbers die weinig bekend zijn met deze kunstvorm. Aanrader dus! Striptekeningen van Mark Hendriks, bij KEK, Kerkplein Beverwijk, 7 mei t/m 8 juni. Iedereen welkom. Voor openingstijden zie: www.kekbeverwijk.nl

Sfeervolle metamorfose 't Achterom

Het Achterom. (Foto: aangeleverd)

AKERSLOOT - Al meer dan 40 jaar is 't Hoorntje een begrip in Noord-Holland. 't Hoorntje is een unieke locatie om een geslaagd feest aan de wal of op het water te geven. 't Hoorntje, gelegen aan het Alkmaardermeer, is van een mooi boerenbedrijf uitgegroeid tot een veelzijdig horecabedrijf met een grote diversiteit aan mogelijkheden. Jan en Jetty Sander zijn eigenaar van 't Hoorntje. En niet alleen Jan en Jetty zijn drijvende krachten, het gehele team draagt het bedrijf! De boerderij waarin het bedrijf gevestigd is dateert uit 1880. Aan de voorkant bevindt zich het sfeervolle en gezellige eetcafé ''t Voorom', een toplocatie voor feestjes tot 50 gasten. Aan de achterkant van de boerderij vindt is de sfeervolle zaal ''t Achterom' voor feesten met zo'n 175 gasten.

''t Achterom heeft de afgelopen weken een metamorfose ondergaan. Nieuw meubilair is geplaatst en bijpassende lampen en accessoires hebben de inrichting een compleet nieuwe uitstraling gegeven! Jetty: "Het geheel heeft heel wat hoofdbrekens gekost, maar Danielle, onze kok, alleskunner en creatief brein, heeft er een fantastisch geheel van gemaakt. We zijn supertrots op het resultaat!" (zie foto). Met de trap of personenlift is de bijzondere accommodatie 'Op Zolder' te bereiken. Een zaal in Oudhollandse sfeer die ruimte biedt aan circa 85 gasten. 't Hoorntje richt zich op partijen vanaf 20 gasten. Wie zijn of haar vrienden, familieleden of klanten wil trakteren op een verrassend uitje kan de genodigden meenemen op een van de schepen van 't Hoorntje. 'Claes Horn' biedt ruimte aan circa 100 gasten en heeft voor mindervalide gasten een lift aan boord. 'De Nesch' is een nostalgische notarisboot die ruimte biedt aan zo'n 50 gasten. In overleg wordt de te varen route bepaald, bijvoorbeeld via Spijkerboor naar De Woude, de Kaasmarkt in Alkmaar of naar de Zaanse Schans. Aanstaande bruidsparen die het ja-woord op een originele locatie willen geven kunnen ook bij 't Hoorntje terecht. In de zalen, maar ook aan boord van beide schepen, kan men officieel trouwen. Mocht een dierbare overlijden, dan is het ook mogelijk om het afscheid of condoleance te houden bij 't Hoorntje. De innerlijke mens komt ook goed aan zijn trekken. Alle buffetten en diners komen uit eigen keuken. Verder beschikt 't Hoorntje over een chaletpark en een jachthaven aan het Alkmaardermeer. Wie een ligplaats op deze locatie zoekt, kan contact opnemen met havenmeester Hans Dekker. Bij de locatie is een grote parkeerplaats welke gratis is voor gasten. Voor info: www.hoorntje.nl, info@hoorntje.nl of tel. 0251-312120.

Info-bijeenkomst over huidkanker

Huidkanker komt veel vaker voor. Foto: Aangeleverd

REGIO - Huidkanker komt in ons land steeds vaker voor. Het is de meest voorkomende vorm van kanker. Een op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven huidkanker. In vijftien jaar tijd is het aantal mensen dat de diagnose huidkanker krijgt verviervoudigd van 15.000 naar ruim 55.000 personen per jaar. Het melanoom, de meest agressieve vorm, is zelfs de snelst groeiende vorm van kanker in het algemeen.

Dinsdag 21 mei organiseert Centrum Oosterwal in Alkmaar gratis informatiebijeenkomst over huidkanker. Aan de hand van beeldmateriaal bespreken dermatoloog dr. Jasper van der Rhee en Frans Rosweide diverse vormen van huidkanker. Tijdens de bijeenkomst komen de meest voorkomende vormen van huidkanker aan bod; hoe deze te herkennen zijn, wat de oorzaken zijn en hoe ze behandeld worden. Er is aandacht voor preventieve maatregelen en er kunnen vragen gesteld worden.

De informatiebijeenkomst begint om 19.00 uur en duurt tot 20.30 uur. Adres: Comeniusstraat 3 Alkmaar. U dient zich aan te melden via info@centrum-oosterwal.nl of telefonisch via 072-5157744. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Beter beeld kwetsbare jongeren

HEEMSKERK - Jongeren in de leeftijdscategorie 23 tot 27 jaar zonder startkwalificatie hebben een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Zij zijn vaker werkloos, vragen vaker een uitkering aan, hebben vaker een flexibel contract en ontvangen lagere beloningen. Het gevolg is dat dit resulteert in schulden en hogere zorgkosten. Een deel van deze jongeren is niet in beeld bij gemeenten voor begeleiding naar school of bemiddeling naar werk. Het Inlichtingenbureau heeft daarom de rapportage 'Jongeren in Beeld' ontwikkeld en stuurt gemeenten een rapportage over jongeren in de leeftijdscategorie 23-27 jaar als blijkt dat zij:Geen startkwalificatie hebben;Niet staan ingeschreven bij een onderwijsinstelling;Geen werk of te weinig inkomen (minder dan € 473,- per maand) hebben;Geen uitkering hebben. De gemeente gaat eerst een goede analyse uit voeren op de ontvangen bestanden. Dit omdat het Inlichtingenbureau alleen gegevens levert over jongeren in de leeftijdscategorie 23-27 jaar met een laag inkomen, zonder startkwalificatie en zonder inschrijving bij een onderwijsinstelling. Alle aanvullende info, bijv. een eerdere melding bij Sociale Zaken, een eerder gesignaleerde hulpvraag of al andere bekende gegevens staan niet in de rapportage 'Jongeren in Beeld'.

Open podium bij De Zwaan Cultureel

Open podium met Marjolein van der Heide. (Foto: )

UITGEEST - Solo of meerstemmig? Alles kan en mag op het Open Podium De Zwaan Cultureel. Zaterdag 18 mei heeft het Open Podium in Dorpshuis De Zwaan in Uitgeest een heel divers programma. Van zingende solisten met gitaar of piano tot meerstemmige volksmuziek of pop.

Kom kijken en luisteren naar de artiesten: Michael Wouters: soulfull, jazzy pianospel en Engelstalige teksten. Michael heeft als producer en componist muziek geschreven voor o.a. Lisa Simone (dochter van Nina), Billy Preston en Patti Labelle. Trio 'Mixed Up': zangeres, zanger en gitarist, relaxte nummers van o.a. John Legend, James B, Phil Collins, Lionel Richie en Lucifer.

William Dashwood: singer/songwriter/gitarist speelt nummers van zijn cd 'A Boy At Heart'.

Dzas: Oost-Europese volksmuziek, gitaar en meerstemmige zang. Marjolein van der Heide: singer/songwriter en kleinkunst, schrijft en zingt Nederlandstalige nummers en begeleidt zichzelf daarbij op piano.

Singing Out Loud: swingend popkoor met meerstemmige zang o.l.v. Caroline van Bavel.Thijs Wijman: cabaretier, begeleidt zichzelf op gitaar.

Aanvang

De zaal is open vanaf 20.15 uur, de optredens beginnen om 20.30 uur. De toegang is gratis.

Kijk voor meer informatie op www.dezwaancultureel.nl.

Emergo brengt Avond van de filmmuziek

Tijdens het Donateursconcert van Emergo laten alle onderdelen filmmuziek horen. (Foto: N. Lute )

CASTRICUM - Het jaarlijkse donateursconcert van muziekvereniging Emergo Castricum wordt dit jaar een Avond van de filmmuziek. Op zaterdag 18 mei laat de vereniging met al haar onderdelen horen hoeveel verschillende soorten filmmuziek er gemaakt zijn.

Zo hebben de jongste kinderen in de Blazersklas een eigen filmpje gemaakt en speelt het Opleidingsorkest muziek uit de films Tarzan en Belle en het Beest. Backum Brass heeft onder andere gekozen voor Romeo and Juliet, Braveheart en Pirates of the Caribbean. Het Fanfare Orkest laat muziek uit Star Wars, Robin Hood en Iron Man horen. Ook the Pink Panther komt voorbij door een samenwerking tussen het Opleidings- en Fanfare Orkest. The Think Big Band sluit de avond in stijl af.

De presentatie is deze avond in hand van Maurits Hazeleger. Deze talentvolle cabaretier zal het publiek vakkundig door de avond begeleiden. Het concert start op zaterdag 18 mei om 20.00 uur. De deuren van het Clusius College aan de Oranjelaan in Castricum zullen vanaf 19.30 uur geopend zijn. De entree is gratis.

Zeepkistenrace weer in aantocht

Zeepkistenrace wordt weer een spektakel. Foto: Aangeleverd

WIJK AAN ZEE - Zoals de griepgolf een jaarlijks terugkerend fenomeen. En net zoals bij de griepgolf; een aspirientje helpt, vooral de volgende morgen...Maar hoewel het altijd heel gezellig is gaat het natuurlijk niet om het bier, laten we vooral niet vergeten : dit is topsport. Het is vorig jaar helaas niet gelukt om deze sport op de olympische kalender te krijgen, maar toch.. qua inzet, inspanning en sensatie doet het in niets onder in vergelijking met anderetopsporten, zoals korfbal bijvoorbeeld. De zeepkistenrace zorgt ieder jaar voor het nodige spektakel.

De datum dit jaar van de Zeepkistenrace in Wijk aan Zee is vastgesteld op vrijdag 28 juni. Aanvang 19.00 uur. Start is bij de strandopgang bij hotel Sonnevanck. Voor de insiders niet echt een verassing, maar zoals ieder jaar hoopt de organisatie op weer vele nieuwe gezichten met nieuwe originele bolides. In dat kader zijn ze heel blij met de toezegging van het Kennemer College.

Examenklas

Die komen dit jaar weer met de hele eindexamenklas met een stuk of zeven ultra hyper supermoderne karren. Altijd leuk voor wat spektakel. Mocht je door deze vooraankondiging geïnspireerd raken om ook een racevehikel te construeren en om daarmee mee te doen, laat niets je weerhouden, gewoon doen, het is hartstikke leuk. Tot nu toe gingen twaalf durfals je al voor. Net zoals andere jaren komen de inschrijvingen weer uit het hele land. Inschrijven kan via de site : www.wijkaanzeep.nl

Koor in Paviljoen Westerhout

BEVERWIJK - Vrijdagmiddag 24 mei (13.30 -15.15 uur) zingt een koor onder begeleiding van Hein Zonneveld weer met veel plezier en enthousiasme Hollandse liedjes.

Van hits, tot meezingers en liedjes van vroeger en hedendaags. Alles komt aan bod. Meedoen kan en wordt zeker op prijs gesteld. Zangervaring is niet nodig. Plezier staat voorop met tussendoor een kopje thee of koffie. Wilt u ook de sfeer komen proeven in het gezellige Paviljoen Westerhout? Kom dan gerust vrijblijvend een keertje meezingen.

Het adres is Westerhoutplein 3. Voor info via 0251-228624 of per email pav.westerhout@kpnmail.nl.

Marbella 4Days Walking

SUNEOCLUB Cortijo Blanco****. (Foto: aangeleverd)

8-daagse vliegreis, 4**** hotel en startbewijs v.a. € 799,- p.p.

REGIO - Geniet van een uitdagende vierdaagse met pittige hellingen en prachtige wandelingen door de stad, de natuur en langs het strand. Tijdens de vierdaagse, van 17 t/m 20 oktober 2019, ontdek je de mooiste verborgen plekjes van Marbella. Kies uit 10, 20 of 30 kilometer en beleef met veel Nederlandse deelnemers 'Marbella 4Days Walking'.

De paden op, de lanen in in Marbella. (Foto: aangeleverd )

SUNEOCLUB Cortijo Blanco****

Genieten op z'n Andalusisch. Alle ingrediënten voor een sprankelende wandelvakantie bij SUNEOCLUB. Dit hotel is vormgegeven als een grote boerenhoeve, inclusief kleine pleinen, mooie patio's en omgeven door veel groen. Na het wandelen is het smullen van verse all-inclusive gerechten en slapen in een frisse, ruime kamer.

Inbegrepen:

Retourvlucht Amsterdam - Malaga met TUI fly, luchthavenbelasting, brandstofheffing, retourtransfer luchthaven-hotel, 7 overnachtingen o.b.v. all Inclusive in hotel SUNEOCLUB Cortijo Blanco, Nederlandse reisleiding, startbewijs voor de Marbella 4Days Walking, toegang tot het openingsfeest en medaille na afloop 'Marbella 4Days fiesta' vol activiteiten en live muziek. Vertrek: 14, 15 of 16 oktober.

Deze aanbieding is te boeken t/m 28 mei 2019. Prijs is een vanaf-prijs per persoon per arrangement o.b.v. 2 personen per kamer en economy vlucht. Exclusief € 2,50 calamiteitenfonds en € 25,- reserveringskosten.

Meer informatie/boeken:

www.tui.nl/rodi, bel met TUI 088-0885885 (lokaal tarief) of ga langs bij een TUI-winkel in de buurt.

Op deze aanbieding zijn de ANVR/SGR-voor­waarden van toepassing.

AZ-dag bij FC Uitgeest

(Foto: )

UITGEEST - Woensdag 15 mei staat in het teken van de jarenlange samenwerking tussen AZ en FC Uitgeest. Om de samenwerking nog verder te verstevigen wordt er op deze woensdag een AZ Selectiedag voor de jeugd gehouden. De deelnemers van de AZ-selectiedagen krijgen een training aangeboden met verschillende oefenvormen en ervaren hoe het is om te trainen als een AZ'er. De jeugdige spelers die tijdens de AZ Selectiedagen in positieve zin opvallen, maken kans op een plek in de AZ Jeugdopleiding.

Deze jarenlange samenwerking kwam al tot stand in het jaar 1966. In dat jaar had Alkmaar'54 het oog laten vallen op Gerard Vredenburg. Hij verhuisde toen naar de kaasstad en in het jaar 1967 werd ook Theo Vonk aangetrokken door de Alkmaarders. Enkele jaren later werd ook de zoon van Theo gevraagd en verhuisde Michel Vonk naar AZ. Michel Vonk is momenteel de trainer van Jong AZ. Ook in de laatste jaren zijn er verschillende jeugdspelers van FC Uitgeest naar AZ gegaan: Ferdy Druijf momenteel voetballend bij NEC en Ferdy heeft de competitie afgesloten met de topscorerstitel van de Keuken Kampioen Divisie. Luuk Postma en Fedde de Jong voetballend in AZ onder 16 en zij worden daarnaast regelmatig uitgenodigd voor het Nederlands jeugdelftal onder 16. Het volgende seizoen maakt ook Job Tiebie de overgang naar AZ.

Jong AZ komt langs bij FC Uitgeest. (Foto:PR)

AZ Selectiedag

Op het sportpark De Koog komen tijdens deze AZ selectiedag 360 jeugdspelers in actie. Daarnaast is er op deze middag een Open Dag voor de jeugd. Deze vindt plaats tussen 15.30 en 16.30 uur. Kinderen (jongens én meisjes) kunnen dan kennismaken met de voetbalsport en met FC Uitgeest. Er wordt een leuk programma verzorgd. Daarnaast is vanwege de AZ Selectiedag natuurlijk van alles te doen op het complex van FC Uitgeest.

Oefenwedstrijd FC Uitgeest 1-Jong AZ

Deze AZ dag wordt afgesloten met een wedstrijd tussen het eerste elftal en die van Jong AZ. Voor de spelers van FC Uitgeest is dit een mooie wedstrijd als voorbereiding voor de resterende wedstrijden van de competitie en voor de nacompetitie voor een plek in de Hoofdklasse. De aftrap is om 20:15 uur op het sportpark De Koog.

Tenslotte kan er in het clubhuis gekeken worden naar de finale van de Eredivisie. De wedstrijden en de finale van de competitie kunt u live meebeleven op het grote scherm. Kortom voldoende aanleiding om op woensdag 15 mei langs te komen op het sportpark De Koog.

Woman At War in Filmhuis De Zwaan

Woman At War. (Foto: PR )

UITGEEST - In Dorpshuis de Zwaan draait op vrijdag 17 mei de IJslandse film Kona fer í Strið . Halla is een vijftigjarige rustige, alleenstaande en onafhankelijke vrouw. Maar achter de schermen van haar leven als lieftallige koordirigent leidt ze het dubbelleven van een gepassioneerde milieuactivist.

Omgedoopt tot 'The Woman of the Mountain' strijdt ze in het geheim tegen de lokale aluminiumindustrie om de prachtige IJslandse hooglanden te beschermen. Halla's acties worden krachtiger, van klein vandalisme tot regelrechte industriële sabotage. Tot ze voor een groot dilemma komt te staan...

Wie van droogkomische IJslandse humor houdt, mag Woman at War zeker niet overslaan.De zaal is open vanaf 19.45 uur . Toegang € 6,- (Vrienden van de Zwaan € 5,-). Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Boekhandel Schuyt of indien nog beschikbaar aan de zaal.

Molendag fietsdag door de polders

veenpolder bij Alkmaardermeer (Foto: Lia Vriend)

UITGEEST - Fiets mee door het gevarieerde polderland van het Oer-IJ gebied rond Akersloot en Uitgeest. In dit gebied liggen maar liefst acht polders.

Akersloot en Uitgeest zijn van oorsprong geestdorpen gelegen op hogere en dus drogere zandruggen die we strandwallen noemen. In het lager en dus natter gebied zijn allerlei maatregelen genomen om de voeten droog te houden. In de loop der eeuwen is een ingenieus polder- en boezemsysteem ontwikkeld , met dijken, molens en gemalen. Ook zijn er diverse maatregelen genomen om in droge tijden water in te laten. Fiets mee met de Oer-IJgids door het nu bloemrijke poldergebied. De start is om 13.00 uur bij het gemaal 1879, Fielkerweg in Akersloot. Aanmelden bij St Oer-IJ : info@oerij.eu ovv molendag. Kosten bedragen 5,- euro.

Hond voor de klas bij Sophia SnuffelCollege

In de les leer je omgaan met honden. (Foto: Maartje van Berkel)

HEEMSKERK – Een veilige omgang tussen hond en kind. Dat is het doel van het Sophia SnuffelCollege, een scholenproject van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren. Met dit project kunnen hondenbeten bij kinderen voorkomen worden en neemt angst voor honden af. Bovendien draagt het Sophia SnuffelCollege bij aan meer begrip en respect voor honden en andere dieren. Onder andere op vrijdag 17 en 24 mei is er een snuffelvrijwilliger met haar hond op bezoek bij de nieuwkomersklas van De Fakkel aan de Bachtstraat 20 in Heemskerk.

Op centrale opvangklas De Fakkel

In Nederland vinden jaarlijks 150.000 bijtincidenten plaats, vooral bij jonge kinderen. Uit internationaal onderzoek is gebleken dat de kans op een hondenbeet met 86% afneemt als kinderen het gedrag van honden juist interpreteren. Hoe dat moet, wordt uitgelegd bij het Sophia SnuffelCollege. SnuffelVrijwilliger Zoza de Leeuw komt daarvoor samen met haar Australian cattle dog Hinto naar De Fakkel. In drie lessen leert zij de kinderen de lichaamstaal van honden begrijpen en er op een goede manier op te reageren.

kennismaken

Bij het eerste bezoek laat Zoza de kinderen kennismaken met een handpop. Tijdens de tweede en derde les komt Hinto mee de klas in en wordt de theorie in praktijk gebracht. Hoe zie je of een hond boos is, of verdrietig? Wanneer mag je een hond aaien en wanneer kun je hem beter met rust laten? Spelenderwijs worden de belangrijkste regels voor de omgang met honden uitgelegd. Alle kinderen die dat willen, mogen oefenen met aaien, borstelen en brokjes geven. Na afloop van de lessenreeks krijgt iedereen een SnuffelDiploma en een werkboekje met spelletjes en informatie voor de ouders.

Contact

Indien u als leerkracht, ouder of vrijwilliger interesse heeft in het Sophia SnuffelCollege, kijk dan op www.sophiasnuffelcollege.nl. Tijdens kantooruren kunt u contact opnemen met de Sophia-Vereeniging via telefoonnummer 020 - 623 61 67 of mail naar snuffelcollege@sophia-vereeniging.nl.

Repair Café en CALorie: spullen repareren en energie-advies

Naaien is ook een ambacht dat weinig meer uitgeoefend wordt. (Foto:PR )

CASTRICUM - Transitie Castricum organiseert als samen met De Groene Bak weer een Repair Café op zaterdag 11 mei. Er is deze keer ook weer een energiecoach van CALorie aanwezig.

Ga met vrijwilligers aan de slag met kleine elektrische en huishoudelijke apparaten. Ook kun je komen voor advies bij computerproblemen en textielreparatie of advies bij fietsreparaties. Hoe repareer je bijvoorbeeld je fietsverlichting? Je kijkt mee met de reparatie en helpt of denkt mee waar dat kan.

Dit keer is er ook weer iemand van CALorie, die je kan voorzien van energie-advies. CALorie heeft een aantal energiecoaches die kennis en ervaring hebben om mensen vooruit te helpen bij hun energievragen. Bijvoorbeeld over besparen, isoleren, warmte opwekken zonder aardgas, een aandeel nemen in een windmolen of zonnecentrale, meedoen met de elektrische deelauto en andere aspecten van de energietransitie.

Het Repair Café wordt eens per twee maanden georganiseerd door Transitie Castricum en De Groene Bak. De Groene Bak is een Castricumse beweging die jonge mensen wil inspireren duurzamer te leven. Transitie Castricum is een netwerk van Castricummers die aan de slag zijn om door middel van simpele oplossingen hun leven meer duurzaam, sociaal en lokaal te maken.

Aanvang

Het Repair Café vindt plaats op zaterdag 11 mei in De Bakkerij aan de Dorpsstraat 30 in Castricum en is geopend van 13.00 tot 16.00 uur. De entree is gratis (giften zijn welkom). Je betaalt alleen voor eventuele materialen. Repareren en laten repareren is op eigen risico.

Vissen voor 55-plussers

HEEMSKERK - Op 16 mei gaan de 55+ viswedstrijden weer beginnen, een competitie in een gemoedelijke sfeer. Deze competitie bestaat uit zeven thuiswedstrijden en zeven uitwedstrijden en worden wekelijks gevist op donderdagmiddag. De thuiswedstrijden zijn in een water te Heemskerk, de uitwedstrijden in omliggende plaatsen zoals o.a. Limmen, Heiloo, Zaandam en het Noord-Hollands kanaal. Het visseizoen eindigt met een koppelwedstrijd. Om met deze viswedstrijden mee te mogen doen moet u 55 jaar of ouder zijn. Aanmelden via Jerry de Jong, e-mail: jerrydejong@casema.nl of: 0251-247355. Aanmelden, André van Pel: avpel@ziggo.nl of 06-51497857.

Tips voor fietsen op het strand

Op het strand fietsen voor de eerste keer zal zeker even wennen zijn. Foto: Aangeleverd

Op het strand fietsen voor de eerste keer zal zeker even wennen zijn, want dat is nogal anders dan over de weg. Er is een aantal tips, waarmee rekening gehouden kan worden om de strandfietstocht zo comfortabel mogelijk te laten verlopen.

Het is bijvoorbeeld aan te raden om vlak naast de golven in de branding te gaan fietsen.

Doordat het zand op deze plek wat vochtig is, zal het oppervlak wat harder zijn.

Verder: een fiets die van spatborden is voorzien, voorkomt dat zand op de kleding of op het gezicht terechtkomt. Draag ook comfortabele kleding die is afgestemd op de weersomstandigheden.

Aan zee staat vaak meer wind en als de temperatuur laag is, dan wordt het al snel guur en koud.

Dwars door de Kennemerduinen

De Kennemerduinen. Foto: Aangeleverd

In de Kennemerduinen van Nationaal Park Zuid-Kennemerland is het heerlijk fietsen. Fietsen door de duinen geeft elke dag een vakantiegevoel.

Nationaal Park Zuid-Kennemerland biedt een prachtig stuk natuur waar je de optimale duinbeleving krijgt op het rijke aanbod aan fietspaden. In de zomermaanden kan het natuurlijk wel druk zijn.

Doordeweekse dag

Maar op een 'gewone' doordeweekse dag kun je in alle rust genieten van de omgeving. Er is een enorme verscheidenheid aan planten en dieren. Vanaf het strand lopen het duin, duingrasland, binnenduinbos en landgoederen in elkaar over.

Bron: Nederlandfietsland.nl

Fietsen in de natuur

Foto: Aangeleverd

Hou je van fietsen in de natuur? Natuurmonumenten heeft meer dan 40 fietsroutes uitgezet in natuurgebieden verspreid over heel Nederland.

Talloze kilometers fietspad laten je genieten van het landschap en de natuur.

De routes voeren door duinen, bossen, heide, weilanden, nationaal parken en nog veel meer mooie plekken. Stap op de fiets en voel de wind in je haren!

19 / 24

Fietsen

Grijp het geluk
het is zo snel
Fiets door de natuur
je grijpt het wel

Je ziet, je hoort
je proeft, je zucht
Je vult je longen .
met gezonde lucht

Fiets maar, fiets maar
fiets maar door
Je wordt er fit
en gezonder door.

Fiets naar het geluk,
grijp het met uw handen
Is het eens berg op,
bijt dan op uw tanden.

Hijgend, trappelend,
berg op en neer
Hier op je fiets,
herleef je weer.

Zo op je fiets,
is het weer fijn.
Dan kan de natuur,
je haven zijn.

Bron: 1001gedichten.nl

Tips voor de motorrijder pur sang

Foto: Aangeleverd

Als je al enige tijd mee draait in de wereld van ronkende motoren dan vergeet je af en toe dat je door het halen van je motorrijbewijs echt een ander, gelukkiger mens wordt. Zowel voor jezelf als door het oog van andere mensen. Na het behalen van dat beruchte A-tje op je rijbewijs verander je, als beginnende motorrijder voor wie alles nieuw is, langzaam maar zeker in een motorrijder pur-sang. In deze lijst acht dingen die je inmiddels 'for granted' neemt, maar die je pas doet, bent of ziet sinds je motorrijder bent.

1. Je wordt een gruwelijk ongeduldige automobilist. Voordeel is dat je als motorrijder geleerd hebt om veel verder vooruit te kijken in het verkeer. Hierdoor ben jij beter voorbereid op eventuele gevaarlijke situaties.

2. Je gaat voor de lol kilometers maken. Elke rit is een avontuur. Hoe langer en oncomfortabeler, hoe grootser het verhaal. Zelfs vrachtwagen chauffeurs, koeriers of mensen met andere beroepen komen aan het eind van een lange werkdag thuis en stappen zo weer op de motor om het aantal gereden kilometers van de dag nog wat op te schroeven. Heerlijk ontspannen kilometers vreten.

Wildvreemde gepensioneerde mannen zullen je plots aanspreken

3. Je komt op de mooiste plekken en wegen waarvan je niet wist dat ze bestonden. Je gaat een uur eerder je bed uit om een 'ommetje' te maken richting je werk. Je komt er achter dat er zelfs bij jou in de omgeving hele mooie routes en plaatsen zijn om rond te rijden.

4. Mensen gaan anders tegen je aankijken. Je bent nu immers motorrijder en hoe je ook bent als persoon, je bent in hun ogen nu opeens tegendraads, rebels en uit op gevaar. Want zo zijn alle motorrijders toch? Noem het imagoschade, maar of je er echts iets aan zou kunnen doen.

5. Wildvreemde gepensioneerde mannen zullen je plots aanspreken. Ze zoeken gewoon een aanknopingspunt om hun motor avonturen van vroeger met je te delen.

6. Er zal een hoop naar je gezwaaid worden. Welkom bij de club van motorrijders. En in deze club groeten motorrijders elkaar door te zwaaien of een hand op te steken, terugzwaaien hoort hier ook bij.

Je komt op de mooiste plekken en wegen

7. Dat de weg niet zomaar een weg is. Wat dacht je van al die gladde putdeksels en wegmarkeringen? Zeker bij wat vochtig weer zijn dit echte verraders! Oh ja, en de plaats op de weg is niet zomaar altijd in het midden als met de auto. Je moet op iedere situatie kunnen anticiperen en tegelijkertijd ook zorgen dat je wordt gezien door mede weggebruikers.

8. De liefde tussen mens en machine.

Deze unieke band ontwikkelt zich vaak het sterkst met je allereerste eigen motor. Na je eerste proefrit ben je verkocht en hoe meer je met elkaar op stap gaat hoe sterker de onderlinge band wordt. Hoe langer je met elkaar de wegen trotseert hoe moeilijker het is om afscheid te nemen voor een volgend avontuur met een nieuwe liefde.

bron: blog.motorkledingcenter.nl.

Keezen en klaverjassen

HEEMSKERK - Donderdag 16 mei vanaf 13.30 uur is er de mogelijkheid om te Leren Keezen in buurtcentrum Het Spectrum. Keezen is een bordspel dat wordt gespeeld met een vast maatje.

Het spel is een soort mens erger je niet maar in plaats van met een dobbelsteen wordt het gespeeld in combinatie met kaarten.

Tijdens deze middag kunnen diegene, die wel al bekend zijn met de regels, ook komen Keezen en Klaverjassen. Kosten € 2,50 per keer.

Voor meer informatie kunt terecht bij de balie van buurtcentrum het Spectrum, Lauraplein 1, 1961 GP Heemskerk of tel. 0251 – 207777.