Noord-Amsterdams Nieuwsblad

12 maart 2019

Noord-Amsterdams Nieuwsblad 12 maart 2019


3 / 12

5 / 12

Tuincentrum Overvecht voor het goede doel

Tuincentrum Overvecht Beemster geeft een Tuinfeest en legt ouderen in de watten! (Foto: Yvette van der Does/Fotobewerking Bart Agterberg)

ZUIDOOSTBEEMSTER - Tuincentrum Overvecht in de Beemster verzorgt zondag 24 maart Het Tuinfeest. Tijdens deze feestelijke braderie is iedereen welkom, maar (eenzame/aan huis gebonden) ouderen worden als 'special guest' in het zonnetje gezet. Zij zijn via Stichting WonenPlus persoonlijk uitgenodigd voor een gratis dag vol muziek, spel, workshops, lekker eten en leuke cadeaus.

Het Tuinfeest in Tuincentrum Overvecht wordt georganiseerd door De GOLINTL Foundation in samenwerking met het regionale onderwijs en bedrijfsleven. Zij willen eenzame/aan huis gebonden ouderen graag verwennen met een leuke dag. Een ander helpen zorgt immers voor de mooiste aandacht die er is!

Vandaar Het Tuinfeest: een gezellige braderie met muziek, lekker eten, streekproducten, de workshop voorjaarsstukje maken met leerlingen van het Clusius College en spellen zoals jeu de boules, bingo en Oud-Hollandse spellen. Voor de uitgenodigde ouderen is deelname aan alle activiteiten gratis, andere bezoekers betalen bij sommige onderdelen een klein bedrag bestemd voor het goede doel.

Kinderboerderij

Naast leerlingen van het Clusius College, werken ook leerlingen van de Lourdes school, De Bloeiende Perelaar en 't Carrousel mee aan deze speciale dag. Zij hebben de afgelopen tijd zelf plantjes gekweekt en potten gemaakt en versierd. Deze krijgen de genodigden op 24 maart als cadeau mee naar huis.

Het Tuinfeest is voor jong en oud, dus ook voor kinderen is er van alles te beleven. Van een stormbaan en kinderboerderij tot springkussen, schminken, draaimolen en nog veel meer.

Signeersessie

Er is een binnen- en een buitenmarkt met onder andere foodtrucks, kramen met presentaties van bedrijven en heerlijke streekproducten. Schrijfster Edith van Walsum signeert haar nieuwe boek 'Onzichtbaar' over de vriendschap tussen een oudere man en een jong meisje. Een ontroerend verhaal over eenzaamheid, vriendschap en hoop.

Bezoekers van Het Tuinfeest hebben niet alleen een gezellige dag, zij steunen ook het goede doel. Twintig procent van de weekendomzet (vrijdag-zondag) gaat naar het organiseren van dit soort events in samenwerking met de GOLINTL Foundation. Dus kom in het weekend van 24 maart tussen 10 en 17 uur lekker shoppen en genieten bij Tuincentrum Overvecht in de Beemster!

Meedoen?

Wil je helpen om deze dag extra bijzonder te maken voor ouderen? Bedrijven en particulieren kunnen op verschillende manieren meehelpen. Van artikelen beschikbaar stellen voor de bingo tot het doneren van een ticket om zo een eenzame oudere een onvergetelijke dag te bezorgen! Meer informatie: www.tuinfeestovervecht.nl

Start van het weidevogelseizoen

Het eerste bordje wordt opgehangen door voorzitter Sjaak Hoogendoorn en boer Jelle Verbeek (Foto: aangeleverd)

REGIO - Om zichtbaar te maken dat boeren zich sterk maken voor natuur en landschap is het eerste bordje aan een damhek bevestigd om zichtbaar te maken dat boeren zich met trots inzetten voor plattelandsnatuur en aan agrarisch natuurbeheer doen. Het bordje is een initiatief van Water, Land & Dijken, vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer.

De vereniging heeft voor al haar leden twee van deze bordjes beschikbaar om op te hangen op een zichtbare plek op het erf of op een hek. Zodat iedereen kan zien dat deze boeren sterk zijn in plattelandsnatuur.

Eerste bordje aan hek

Sjaak Hoogendoorn, voorzitter van Water, Land & Dijken hing samen met boer Jelle Verbeek het 1e bordje aan het damhek. Jelle Verbeek, melkveehouder in Broekermeer, start dit jaar met agrarisch natuurbeheer op zijn land ten gunste van de weidevogels. Zo heeft hij beheerpakketten op zijn percelen waarmee weidevogelnesten en kuikens beschermd zijn tijdens agrarische werkzaamheden. Het weidevogelseizoen is inmiddels begonnen, overal zie en hoor je vogels op het platteland. Zelden was het zo warm in februari, wat een tegenstelling met vorig jaar om deze tijd. De boerenlandvogels reageren er direct op met scholeksters die erg vroeg het binnenland intrekken. Grutto's die extreem vroeg arriveren, kieviten die al aan het baltsen en buitelen zijn. Het eerste kievitsei is inmiddels in Friesland gevonden.

Afspraken maken

In Midden Noord-Holland werken ruim 430 boeren samen met zo'n 500 vrijwilligers aan de bescherming van weidevogels op 5.700 ha. Water, Land & Dijken coördineert het weidevogelseizoen door beheer afspraken te maken met de boeren.

Projectleider Martine Bijman: "Boeren zijn al volop aan de gang om de weidevogels van voedsel en nestmateriaal te voorzien. De ruige mest, die vooral nu wordt uitgereden op de weilanden trekt veel insecten en wormen aan, ook weer voedsel voor de weidevogels. Verder bevat de ruige mest stro, dat weidevogels kunnen gebruiken voor het bouwen van nesten." Ook hebben meerdere boeren rond half februari de pomp aangezet om het weiland van enkele centimeters water te voorzien.

Donderdagavond 7 maart om 20.00 uuur is de startbijeenkomst van het weidevogelseizoen in Hotel De Rijper Eilanden in De Rijp. Deze avond is voor vrijwilliger weidevogelbescherming, boeren en geïnteresseerden. Meer informatie op www.waterlandendijken.nl

Cor Bakker bij Muziekvereniging Excelsior

Cor Bakker (Foto: Stef Nagel)

OOSTZAAN - Muziekvereniging Excelsior ontvangt zaterdagavond 23 maart zowel Cor Bakker als Frank Geisink in de KunstGreep, Oostzaan. Met de komst van Cor Bakker gaat een langgekoesterde wens in vervulling voor Hedwig van der Jagt. De ex-voorzitter loopt al met dit idee rond sinds de vleugel van De KunstGreep jaren geleden in gebruik is genomen. Toen trad Cor Bakker ook op in het Oostzaanse theater.

"Na afloop ben ik naar hem toe gegaan en heb hem gevraagd of hij met ons orkest wilde optreden. En dat wilde hij!", vertelt Hedwig met gepaste trots. Als voorzitter had ze al weinig schroom om iets voor de vereniging te regelen, maar de drempel was in dit geval extra laag omdat ze bij de moeder van Cor in de straat woont en zodoende de familie kent. Ze vervolgt: "In de daaropvolgende jaren kwam het er niet direct van om dit dubbeloptreden te plannen, tot vorig jaar bij het 110-jarig bestaan." Het gaat nu echt gebeuren, een jubileumconcert ter gelegenheid van de 111e verjaardag van de vereniging.

Over Cor Bakker

Cor Bakker wilde als kind altijd al piano spelen. Hij was groot fan van Louis van Dijk en verkoos hem naar verluidt boven onder meer The Beatles om posters van in zijn slaapkamer op te hangen. Nadat hij in 1984 cum laude afstudeerde in Amsterdam volgde Cor tevens een studie in Los Angeles bij een andere inspirator. Eenmaal terug in Nederland is hij eerst elf jaar lang vaste pianist van het Metropole Orkest. Landelijke bekendheid geniet Bakker dankzij zijn muzikale rol in de vele televisieprogramma's van Paul de Leeuw. Zijn verdere prestaties hebben hem al diverse prijzen en onderscheidingen opgeleverd. Cor is in 2012 bovendien benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Frank Gesink

In Oostzaan treft Cor Bakker Frank Geisink van Bel Canto. Hij is bij het optreden van Excelsior te gast als zanger en presentator. Van jeugdlid in zijn jonge jaren is Frank inmiddels uitgegroeid tot zanger, dirigent en componist. Hij heeft al diverse producties op zijn naam staan die door Bel Canto zijn uitgevoerd. Excelsior heeft ook een rol gespeeld in zijn muzikale vorming.

Het orkest van Excelsior gaat authentieke orkestwerken spelen. Daarnaast heeft het voor dit feestelijke jubileumconcert vooral veel bekende nummers geprogrammeerd om samen met de gasten ten gehore te brengen. Onder meer Queen, Ramses Shaffy en Billy Joel. Ook de solowerken van Cor Bakker komen vanzelfsprekend aan bod.

Kaarten

Kaarten zijn voor 15 euro te bestellen bij Lisette Kuiper-Tromp, via: 06-38003855 of via kaarten.excelsior@gmail.com. Het concert begint zaterdagavond 23 maart om 20.00 uur in De KunstGreep, Oostzaan.