Purmerends Nieuwsblad

28 februari 2019

Purmerends Nieuwsblad 28 februari 2019


Podobrace winnaar VOWA jaarprijs

Rob (tweede van links), Bill en zijn moeder, geflankeerd door Hans Bakker, Jaap Bond en Piet Hein Debets. (Foto: Han Giskes)

door John Bontje

REGIO - De VOWA jaarprijs 2018 is gewonnen door Podobrace.nl, eigendom van Rob en Bill Duin. Maandagavond ontving zoon Bill in De Purmaryn de felbegeerde trofee uit handen van gedeputeerde Jaap Bond. Zo werd de finale voor het tweede achtereenvolgende jaar een Volendams onderonsje. Vorig jaar was het Jaap Buijs van Kwakman Afbouw, die de prijs kreeg van staatssecretaris Mona Keijzer.

Vier burgemeesters staan samen voor verbinding. Joyce van Beek, Lieke Sievers, Jozette Kroon en Don Bijl (v.l.n.r.). Rechts filmmaker Wim Doets. (Foto: Han Giskes)

Bedrijf in staat om wereldspeler van formaat te worden

Webbedrijf Podobrace, specialist en marktleider in braces, steunzolen en tal van andere medische hulpmiddelen, maakte diepe indruk op de jury, bestaande uit Lea Sterenborg-Pinxt, Ted van 't Hek, Dick Rijser en Piet Hein Debets. "Het verhaal over Podobrace is als een jongensboek. Over een jongeman die niet goed wist wat hij wilde tot een wereldveroveraar. In de korte tijd van haar bestaan is Podobrace uitgegroeid tot een speler van formaat", las Debets, presentator van de avond en tevens jurylid en voorzitter van de VOWA (Vereniging Ondernemend Waterland) een passage uit het juryrapport voor.

Genomineerden

Het Volendamse bedrijf won de strijd van de andere genomineerden fysiotherapiepraktijk Ooster EE (Waterland), Bert Jonk Autoverhuur (Purmerend), Installatiebedrijf Dekker (Beemster) en De Reclamestudio (Zeevang). De vijf presenteerden zich in door Wim Doets gemaakte filmpjes aan de aanwezigen. "Het was appels met peren vergelijken. Maar we moeten nu eenmaal een keuze maken", liet Debets weten op de avond die verbinden als thema had. Dát liet zich duidelijk zien in de aanwezigheid van de vier burgemeesters en portefeuillehouders van Economische Zaken van de gemeenten binnen het VOWA-gebied. Joyce van Beek (Beemster), Lieke Sievers (Edam-Volendam), Luzette Kroon (Waterland) en Don Bijl (Purmerend) toonden in een filmpje ieder hun eigen visie op verbinden en de rol die zij en hun gemeente hierin willen en kunnen spelen.

Zie verder pagina 9


Heffingen

PURMEREND - Dezer dagen verschijnt de aanslag gemeentelijke heffingen. Om iedereen die hierover vragen heeft zo goed mogelijk te woord te kunnen staan, verruimt de gemeente twee weken haar telefonische bereikbaarheid. Er kan gedurende twee weken ook 's avonds telefonisch contact worden opgenomen.

De gemeente staat klaar om vragen te beantwoorden, ook als er twijfel bestaat over de vastgestelde WOZ-waarde.

Dagen en tijden

Dit kan op woensdag 27 en donderdag 28 februari van 09.00 tot 20.00 uur; vrijdag 1 maart van 09.00 tot 16.00 uur; maandag 4 maart tot en met donderdag 7 maart van 09.00 tot 20.00 uur. En vrijdag 8 maart van 09.00 tot 16.00 uur. Het telefoonnummer is 45 24 52

Reguliere tijden

Daarna is de gemeente bereikbaar op de reguliere tijden, te vinden via purmerend.nl/stadhuis.

NV Purmerend in De Purmaryn

RC Waterland beleeft mooi weekend

Purvakkers in het

zonnetje gezet

Cursus ontwerp je

eigen tuin

4e Ondernemerstalkshow NV Purmerend

Een van de gasten van de vorige talkshow was Rona Uitentuis, onder meer van de BeemsterBeleving. Hier in gesprek met Jaap Sluis. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Maandag 11 maart wordt in de kleine zaal van theater De Purmaryn voor de vierde keer de ondernemerstalkshow NV Purmerend gehouden. Na een inloop vanaf 16.30 uur vindt van 17.00 tot 18.00 uur de talkshow plaats en kan er aansluitend tot 19.00 uur worden nagepraat en geborreld.

Tijdens de NV Purmerend, een initiatief van de Purmerendse Regio Ondernemers (PRO) en het Servicepunt Leren en Werken Zaanstreek Waterland, wordt op basis van interviews het ondernemen in stad en streek belicht.

Dit jaar drie keer

De talkshow wordt dit jaar minstens drie keer gehouden. De interviews worden gedaan door Jaap Sluis en Rosalie Smit. In de vierde aflevering van de NV Purmerend komt onder meer het Purmerendse bedrijf Viskon Glas aan bod.

Verder vertelt directeur Yolanda Hoogtanders wat het leerwerkbedrijf Werkom voor ondernemers uit stad en streek kan betekenen.

Student on Stage

Een nieuwe rubriek is Student on Stage waarin een student van het Horizon College een korte pitch voor een stageplaats bij een regionaal bedrijf houdt.

John Bontje van Rodi Media vertelt waarom het mediabedrijf een samenwerking met Burrie Media is aangegaan en het ondernemersmagazine Regio Zaken onder zijn hoede neemt.

De talkshow is mogelijk dankzij de ondersteuning van onder meer theater De Purmaryn, kringloopwinkel Noppes, Servicepunt Leren en Werken Zaanstreek Waterland, de gemeente Purmerend, Stichting Purmerend 2000 Plus en de Rabobank Waterland en Omstreken.

De borrel na afloop wordt aangeboden door Sligro De Kweker Purmerend.

Gratis toegankelijk

De talkshow is gratis toegankelijk. Belangstellenden wordt gevraagd zich vooraf aan te melden via info@nvpurmerend.nl onder vermelding van een bedrijfs- of organisatienaam en het aantal bezoekers.

Iedereen is vanaf 16.30 uur welkom.

Column Z Lijner

Tobberig

De binnenstad van Purmerend bezoeken per auto is vragen om moeilijkheden. Het tekort aan parkeerplaatsen dwingt de automobilist uit te wijken naar buurgemeenten. Milieu, middenstand en horeca zijn de dupe. Het gemeentebestuur kondigt een pakket maatregelen aan dat de parkeerdruk een halt moet toeroepen. Het beleid is goed uit te leggen als het effect van een zorgvuldig ontwikkelde duurzaamheidsvisie.

De binnenstad is per auto niet meer te bereiken, dus ga je er fietsend, lopend of per OV naar toe. Lekker duurzaam. An me hoela! Menig stadgenoot mijdt het centrum. Is het wegjagen van de consument bewust beleid? Het gemeentebestuur doet er alles aan om dat beeld weg te nemen. Zo komt er een onderzoek naar een garage onder de schapenmarkt of achter het gemeentehuis. En er is er een plan om Claxonate ook 's avonds open te stellen. Het zal niet baten. Omzetten dalen nu al in razend tempo. Het kalf verdrinkt. De put dempen zal slechts een symbolische handeling zijn. Boodschappen doe je voortaan online en een keer uit eten gaan blijft beperkt tot een thuisbrengmaaltijd. Het zal niet lang meer duren of nog meer winkels sluiten. Gebrek aan klandizie. Prima! Kunnen op die plek woningen komen en wordt voldaan aan de wens om zo veel mogelijk binnenstedelijk te bouwen.

Je zult maar gemeentebestuurder zijn die nu de problematiek mag oplossen. Gebrek aan visie van voorgaande colleges wordt nu akelig bloot gelegd. Natuurlijk had destijds, bij de herinrichting van de Koemarkt, een garage moeten worden gebouwd. Gemiste kans. Toch moeten we niet al te veel somberen. Zie het parkeerprobleem als een luxe vraagstuk. Probeer niet te vergeten dat we in een paradijs wonen. Er is, zeker vergeleken met de rest van de wereld, geen enkele reden om tobberig of ontevreden te zijn. Zie de zonnige kant. Het zal niet lang meer duren en de binnenstad verandert in een soort openlucht museum waar je alleen nog kunt wandelen. Dat er in een museum geen droog brood te verdienen valt is iets van later.

Erkenning horecatraining Prinsenstichting

Trainer Rob Benjamin met enkele deelnemers. (Foto: Aangeleverd)

PURMEREND - De horecatraining van Prinsenstichting, gegeven via No Limits, is officieel erkend door Boris Baan, de aanpak die leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs en het praktijkonderwijs helpt bij het vinden van hun plek op de arbeidsmarkt.

Het betekent dat je als deelnemer een praktijkverklaring krijgt voor iedere module die je afrondt, bijvoorbeeld snijtechniek of hospitality. De deelnemer kan met zijn verklaring aan anderen laten zien wat zijn mogelijkheden zijn. De verklaringen worden door de brancheorganisaties erkend als een bewijs van vakbekwaamheid. Prinsenstichting stelt de horecatraining beschikbaar aan andere gehandicaptenorganisaties die daar gebruik van willen maken.

Horecatrainer Rob Benjamin vertelt: "Ik heb de basistraining geschreven voor deelnemers die hun talent in de horeca willen ontwikkelen. De horecatraining VPP (vertrouwen, plezier en prestatieprogramma voor horeca) is ontstaan vanuit de ervaringen in de horecagelegenheden van Prinsenstichting. De training is erkend door de Boris Baan horecabond en daar ben ik trots op.

Hygiënisch werken

Benjamin heeft de koks en cliëntbegeleiders opgeleid zodat zij de training kunnen geven. "Deelnemers oefenen per onderdeel, ronden dat af en oefenen een volgend onderdeel. Denk aan snijtechniek, hospitality, controlemiddelen om hygiënisch te werken (HACCP) en in een groepsproces."

Deelnemers kunnen meelopen in een horecabedrijf zoals Grand Cafe Heel Europa in Weidevenne en Brownies & downieS op de Koemarkt. Zij die alle modules hebben gehaald, gaan met een jobcoach naar een horecagelegenheid.

De aanpak is gebaseerd op de systematiek van het werkend leren uit het middelbaar beroepsonderwijs, een systeem dat al bijna een eeuw in de onderwijswetgeving is verankerd. Voor 10.000 jongeren per jaar is dit de belangrijkste route naar arbeid en voor het bedrijfsleven is het de belangrijkste manier om nieuw personeel uit de doelgroep te werven.

Belangrijke onderdelen binnen de aanpak zijn oriëntatie op beroep en loopbaan, een opleidingstraject op maat en leren in een bedrijf, om vervolgens uit te komen bij een praktijkverklaring en een baan.

Carnavalskrakers in P3

Ook zonder verstandelijke beperking ben je welkom. Foto aangeleverd

PURMEREND - Prins Ben en de Raad van Elf van carnavalsvereniging 'De Waterplassers' zijn al druk bezig met de organisatie van het carnavalsfeest, op vrijdag 1 maart in P3 aan de Purmersteenweg.

Het leutige feest is voornamelijk bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar ook zonder ben je van harte welkom om het feest samen met 'De Waterplassers' te vieren.

Toegang vrij

De eerste carnavalskrakers denderen om 18.30 uur door de speakers. Het feest is rond 23.30 uur afgelopen. De toegang is vrij.

Dweilorkest 'De Blaaskaken' en DJ Danjo zijn net als voorheen ook nu van de partij. "Het wordt een gezellige boel. De voetjes gaan van de vloer en het dak gaat eraf.

Zorg dus dat je erbij bent, het carnavalsfeest belooft een groot succes te worden", zo staat op de uitnodiging te lezen.

Spurd zet alle Purvakkers in het zonnetje

De attentie werd door alle vrijwilligers bijzonder op prijs gesteld. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - De Purvak is niet mogelijk zonder vrijwilligers. Dat besef is er bij Spurd volop. Om die reden werden alle vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Coördinator en wijksportcoach Aram Bakr van Spurd had alle vrijwilligers uitgenodigd op de afsluitende bijeenkomst in De Kraal in Weidevenne. Hier was ook alle aandacht voor het Lokaal Compliment dat het sportbedrijf in december voor alle vrijwilligers in ontvangst had genomen.

Daarnaast kreeg iedereen een cadeaubon overhandigd. Dit in nauwe samenwerking met Sport 2000. Daarmee kregen alle vrijwilligers alle lof voor hun belang in de Purvak en het Lokaal Compliment.

De Purvak wordt in de vakantieweken in veel sportzalen en op andere locaties georganiseerd voor enthousiaste en sportieve kinderen en jongeren. Het initiatief bestaat al decennia en is bijzondere populair.

Sandow wint bekerwedstrijd

PURMEREND - ZVVO Sandow, koploper in de eerste klasse van het zaalvoetbal, heeft in de vierde ronde van de beker met 9-7 gewonnen van Golden Stars 2.

Na een matige start met veel persoonlijke fouten werd de ruststand op 3-4 bepaald. Dennis Jansen scoorde voor Sandow nog 1-1, waarna de Amsterdammers naar 1-4 uitliepen. Sandow herstelde zich echter knap door een fraai doelpunt van Donny Gerver. Rowin Mol scoorde de aansluitingstreffer.

Spanning terug

In de tweede helft ging het tot halverwege gelijk op, Dennis Jansen maakte gelijk maar vervolgens kwam Golden Stars weer op voorsprong, Dennis Pals zorgde voor de gelijkmaker, waarna Sandow met snelle doelpunten van Jansen en Gerver uitliep naar 7-5. Rowin Mol bracht met een eigen doelpunt de spanning weer enigszins terug, maar Jansen bracht het verschil weer op twee doelpunten.

In de slotminuten kwam Golden Stars nog even terug met een leep balletje langs keeper Erik de Koekkoek in de rechterhoek. Dennis Pals besliste uiteindelijk de wedstrijd in de slotminuut en bracht de eindstand 9-7 op het bord.

Woensdagavond 6 maart speelt Sandow in de Amsterdamse Sporthallen Zuid voor de competitie tegen middenmoter Schollevers.

Perfect weekend voor RC Waterland

Beeld uit de wedstrijd RCW tegen Oemoemenoe. De gasten hebben moeite de Australische Aidan King naar de grond te krijgen. (Foto: Maarten Rabelink)

PURMEREND - Rugby Club Waterland kan terugkijken op een uitermate succesvol weekend. De rugbyclub, die bij zowel de heren als de dames uitkomt op het aller hoogste niveau van Nederland, zag beide teams de overwinning grijpen.

Zaterdag speelden de heren een mooi duel tegen RC Oemoemenoe uit Middelburg.

Beide teams waren behoorlijk aan elkaar gewaagd, maar in de slotfases wist Waterland met een aantal hele knappe try's de overwinning binnen te slepen, 36-21.

Met de derde overwinning op rij stijgt het team naar een mooie tweede plaats in de Ereklasse Plate.

Dames

Een dag later was het de beurt aan de dames, RCW JuRo Unirek 1 tegen het cluster All Blues 1. Een tegenstander waarin in het begin van dit seizoen nog verloren werd.

Dat gebeurde nu gelukkig niet, al hadden de Purmerenders het zeker niet gemakkelijk tegen het team uit Amstelveen en Hilversum.

Waterland kwam al snel op voorsprong maar stond daarna lang behoorlijk onder druk. Maar de voorsprong werd niet meer uit handen gegeven en het damesteam van RC Waterland won met 29-10. Het staat daarmee op een tweede plaats in de Ereklasse.

Zich op titel

Daarmee heeft het dus nog steeds zicht op de finale om het Nederlands kampioenschap.

Strijd om kegeltitel

PURMEREND - Afgelopen maandagmiddag is op de kegelbanen van partycentrum Purmersteijn aan het Slotplein weer een begin gemaakt met de jaarlijkse strijd het kegelkampioenschap van Purmerend.

Zowel de dames als de heren van de zes Purmerendse kegelverenigingen gaan weer tot het uiterste om de felbegeerde titel te bemachtigen. Ook is voor beide categorieën een beker te winnen voor de hoogste totaalscore.

Zaterdag 2 maart zijn de finalewedstrijden. Aanvang 13.30 uur. Omstreeks 16.30 uur wordt uiteindelijk bekend wie de winnaars zijn.

Loket voor beginnende ondernemers

PURMEREND - Ben je ondernemer of denk je er al een tijdje over na dit te worden, dan is het Startersloket een aanbeveling.

Het Startersloket zet de deuren open voor oriënterende en startende ondernemers. Het is deze avond mogelijk om uitgebreid te netwerken en je te laten inspireren en informeren.

Iedereen is van harte uitgenodigd op maandag 8 april om 19.00 bij Golfresort De Purmer aan de Westerweg 60.

Tijdens de bijeenkomst wordt ook uitgebreid verteld over bestemmingsplannen, vestigingseisen, bedrijventerreinen en bedrijfsgebouwen.

Carnaval in kerk

ZUIDOOSTBEEMSTER - De Beemsterkerk verzorgt zondag 3 maart om 10.00 uur een feestelijke kerkdienst in de Z-INN Kapel aan de Pr. Wilhelminasingel.

Er worden liederen gezongen uit de musical Belle en het beest door de jongeren van het de Tienertheatergroep Beemster. In de dienst gaat het om het verrassende spel van binnenkant en buitenkant. In de musical ziet Belle verder dan het monsterlijke uiterlijk van het beest en wordt daar verliefd op.

Tuinplanten kopen voor de lente

Fleurig lentegroen. (Foto: Iverde )

REGIO - Van het eerste lentegroen tot een grafisch wintersilhouet. Met vaste tuinplanten kun je de seizoenen dicht bij huis beleven. Eén keer planten en je hebt er jarenlang plezier van!

Met een mooie mix van vaste tuinplanten ziet je tuin er vanaf het vroege voorjaar tot ver in de herfst aantrekkelijk uit. Vanaf het vroege voorjaar verschijnen er vanzelf weer frisse nieuwe bladeren, stengels en bloemen (afhankelijk van de soort natuurlijk). Elk jaar weer.

Tuinplanten kiezen

Vaste planten zijn er in alle soorten en maten. Van bonte bladplanten tot uitbundig bloeiende. Van lage bodembedekkers tot hoog opgaande planten. Maak een mix van tuinplanten die jou aanspreken. Let wel op de wensen van de planten (bijvoorbeeld zonnige standplaats) en de tijd die je aan tuinonderhoud wilt besteden. Een tuin met sterke planten en bodembedekkers vraagt bijvoorbeeld minder onderhoud dan een Engelse cottage-tuin. Kijk voor meer informatie en inspiratie op perennialpower.nl.

Prachtige bloeiers

Kattenkruid (Nepeta), Dropplant (Agastache), Zonnehoed (Echinacea), Ooievaarsbek (Geranium), Herfstanemoon (Anemone 'Honorine Jobert'), Salie (Salvia), Vrouwenmantel (Alchemilla mollis), Koninginnekruid (Eupatorium)

Zelf oogsten?

Wil je graag oogsten uit eigen (moes)tuin? Voorbeelden zijn bosaardbei, artisjok, munt en vaste venkel (Foeniculum vulgare). Zelfs met een kleine tuin kun je zo een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Er zijn ook groenblijvende vaste planten, zoals mansoor (Asarum), maagdenpalm (Vinca) en schoenlappersplant (Bergenia). Die geven ook 's winters kleur aan je tuin!

Topprestaties met Audi TT RS Coupé en Roadster

Audi TT RS Coupé (Foto: Audi)

REGIO - Audi Sport heeft zijn TT-topmodel gereed: met een nog agressiever uiterlijk toont de nieuwe TT RS zijn ware potentieel. De 2.5 TFSI levert 294 kW/400 pk in combinatie met de onmiskenbare vijfcilindersound. De nieuwe Audi TT RS is te bestellen vanaf eind februari en staat in maart bij de Audi-dealer.

De nieuwe Audi TT RS oogt, met zijn nieuwe front en opvallende achterzijde, sportiever dan ooit. Het quattro-logo is voorzien van een matte titaniumlook en is gepositioneerd in het onderste gedeelte van de zwarte Singleframe-grille. De luchtinlaten op de hoeken zijn opnieuw groter van stuk en verschaffen de TT RS een breed voorkomen. Om een betere koeling te realiseren, zijn er extra radiateuren toegevoegd achter de typerende RS-honingraatgrille. De sportief vormgegeven en doorlopende voorspoiler geeft de lage voorzijde een op de autosport geïnspireerd uiterlijk mee. De nieuw ontworpen dorpels zijn voorzien van een glanzend zwarte inleg. Tenslotte zijn de spiegelkappen te verkrijgen in carrosseriekleur, aluminiumlook, hoogglans zwart en koolstofvezel.

Audi TT RS Roadster (Foto: Audi)
(Foto: Audi)

Prestaties

De Audi TT RS biedt uitstekende prestaties dankzij zijn vijfcilinder met 294 kW/400 pk, 480 Nm koppel en quattro-vierwielaandrijving. De Coupé sprint in 3,7 seconden van 0 naar 100 km/u. De prestaties gaan vergezeld van de onmiskenbare sound van de Audi-vijfcilinder. De ontstekingsvolgorde 1-2-4-5-3 wisselt de ontstekingen af tussen aangrenzende cilinders en die ver uit elkaar staan. Vorig jaar won Audi met de 2.5 TFSI-motor de felbegeerde International Engine of the Year Award voor de negende keer op rij. De turbomotor put zijn vermogen uit een cilinderinhoud van 2.480 cm3. Het maximumkoppel is beschikbaar tussen de 1.950 en 5.850 toeren. Ten slotte is de topsnelheid begrensd op 250 km/u of optioneel op 280 km/u.

De vijfcilindermotor is gekoppeld aan de zeventraps S tronic automatische transmissie met dubbele koppeling, terwijl de permanente quattro-vierwielaandrijving het vermogen verdeelt via een meerplaatskoppeling. De wielafhankelijke koppelregeling maakt de bediening nog flexibeler en veiliger.

Met het Audi drive select dynamic handling systeem kan de bestuurder de quattro-vierwielaandrijving en andere componenten - zoals de besturing, S tronic-automaat, motorkarakteristiek en uitlaatkleppen - instellen op de gewenste rijdynamiek. De vier beschikbare modi hiervoor zijn Comfort, Auto, Dynamic en Individual.

Het lage gewicht van 1.450 kg (TT RS Coupé zonder bestuurder) en de sportieve ophanging vormen het fundament van zijn uitstekende handling. De progressieve besturing is specifiek aangepast op de TT RS en zorgt voor een nauw contact met de weg. Het RS-sportonderstel en Audi magnetic ride adaptieve dempercontrole zijn optioneel verkrijgbaar. De bediening hiervan is eveneens geïntegreerd in Audi drive select.

De bediening en displays zijn volledig gericht op de bestuurder. De RS-sportstoelen zijn standaard voorzien van een ruitpatroon in Alcantara en optioneel van honingraatmotief in Nappa-leer. Verder zijn RS-logo's aangebracht op de stoelen, het stuurwiel, de instaplijsten en bedieningsknoppen. Het 12,3 inch grote interieurdisplay toont specifiek RS-informatie op gebied van bandenspanning, koppel en g-krachten. Bij handmatig schakelen geeft een indicator aan, zodra het maximale toerental is bereikt, wanneer op te schakelen. Het RS-sportstuur is - naast leer en schakelpaddels – voorzien van een startknop en de bediening van Audi drive select.

Meer informatie over en prijzen van de Audi TT RS Coupé en Roadster worden in aanloop naar de Nederlandse introductie bekendgemaakt.

Range Rover Sport HST met 400 pk

(Foto: Land Rover)

REGIO - De Range Rover Sport combineert moeiteloos zijn dynamische rijgedrag en verfijning met de kenmerkende terreinkwaliteiten van Land Rover. De introductie van de nieuwe zescilinder-in-lijn, 3,0-liter benzinemotor met 294 kW (400 pk) vermogen brengt het prestatieniveau en de verfijning naar een nog hoger niveau en zorgt voor een lager brandstofverbruik.

De nieuwe Ingenium-benzinemotor is in eerste instantie voorbehouden aan de speciale HST-uitvoering. De sterke zes-in-lijn benzinemotor is alerter en verfijnder dan de vorige V6-benzinemotor. Dankzij 550 Nm koppel sprint de Range Rover Sport HST in 6,2 seconden vanuit stilstand naar 100 km/uur. De topsnelheid is 225 km/uur. De soepele zescilinder bevat geavanceerde technologie, zoals de nieuwe elektrische supercharger. Dankzij de directe verbinding met het gaspedaal draait de supercharger binnen een halve seconde op een snelheid van 120.000 toeren per minuut. Daarmee behoort het begrip 'turbogat' voor Land Rover tot het verleden.

Range Rover Sport HST (Foto: Land Rover)

Nieuwe aandrijflijn

Deze prestatieverhogende technologieën werken samen met de nieuwe Mild Hybrid Electric Vehicle-aandrijflijn (MHEV). Het verbruik bedraagt daardoor 9,3 l/100 km en de CO2-uitstoot 213 g/km. Dit is het nieuwste hoofdstuk in het plan van Land Rover om in 2020 een geëlektrificeerde uitvoering van elk model te leveren. De intelligente technologie is gebaseerd op een splinternieuw Start-Stop-systeem dat de motor uitschakelt als de auto stilstaat en combineert de nieuwe 3,0-liter benzinemotor met een elektromotor. Het systeem kan dankzij regeneratief remmen energie terugwinnen en opslaan in het 48-volt accupakket. Die energie kan worden benut voor bijvoorbeeld wegrijden vanuit stilstand.

Prijs

De nieuwe Range Rover Sport HST is te bestellen voor € 139.020,-. De auto is te configureren via www.landrover.nl.

Remixsoftware van Jaguar

Dua Lipa en Jaguar (Foto: Jaguar)

REGIO - Zangeres Dua Lipa deelde spannend nieuws op haar Instagram-pagina. Het nummer 'Want To' (Pace remix) dat de Britse zangeres samen met Jaguar creëerde, is het meest geremixte nummer aller tijden. Er zijn maar liefst 80.000 remixes gemaakt. In totaal waagden mensen uit 149 landen zich aan de populaire track.

Het nummer 'Want To' (Pace remix) komt voort uit de innovatieve samenwerking tussen Dua Lipa en Jaguar. De succesvolle zangeres is ambassadrice van de Jaguar I-PACE en het nummer werd met behulp van speciaal door Jaguar ontwikkelde software gecomponeerd. De software gebruikte gegevens van haar rijgedrag om een remix van het nummer te produceren. Dua Lipa moedigde haar fans aan om het nummer te bewerken.

Remixsoftware

De afgelopen vier maanden konden fans via een speciale app met het nummer aan de slag. De applicatie maakte daarbij gebruik van de Spotify luistergeschiedenis van de gebruiker. Vervolgens kon diegene met de innovatieve remixsoftware van Jaguar het nummer van Dua Lipa bewerken. Met de software zijn meer dan een miljoen verschillende remixen te maken. De gebruikers konden kiezen uit verschillende tempo's en diverse genres.

Rijstijl

Dua Lipa maakte haar eigen mix van het nummer in haar Jaguar I-PACE. Daarbij registreerden slimme sensoren de rijstijl van de Britse zangeres. De hoeveelheid gebruikte elektrische energie en haar manier van accelereren en afremmen hadden allemaal invloed op het nummer 'Want To' (Pace remix). De uiteindelijke versie van het nummer verscheen op het album 'Dua Lipa The Complete Collection'.

Luc Kroon wordt door sponsors Volendam 'uitgezet'

De Volendamse topsporter voor de deur van zijn woning. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De Volendamse zwemmer Luc Kroon, die sinds kort behoort tot een select groepje toptalenten van de zwembond onder de naam TEAM2024, gaat in ieder geval tot en met Tokyo 2020 in een eigen appartement wonen in Amsterdam. Dit is dichtbij het zwembad en dichtbij zijn school. De Stichting Ringen om Volendam maakt dit mogelijk.

Luc Kroon (17): "Ik ben hier super blij mee. Tot voor kort ging ik om halfzes van bed om op tijd op de ochtendtraining te zijn. De verbinding met het OV vanuit Volendam naar het Sloterparkbad is niet ideaal en dat kost me al jaren veel reistijd. Natuurlijk was dit soms zwaar, maar ik vond het nooit vervelend. Sinds een aantal maanden werd ik al vaker naar de training gebracht door vrijwilligers uit Volendam, mede mogelijk gemaakt door Ringen om Volendam."

Ringen om Volendam

Stichting Ringen om Volendam is in het najaar van 2018 opgericht en heeft als doel om topsporters uit de Gemeente Edam/Volendam te ondersteunen die perspectief hebben op deelname aan de Olympische Spelen. Initiatiefnemer Dirk Tuip: "In de geschiedenis van de Spelen is dat nog maar één keer gebeurd met de deelname van turnster Carla Braan aan de Spelen van 1976 in Montreal. Met al het sporttalent dat aanwezig is in Edam/Volendam is dit toch opvallend. Hier willen we iets aan doen, helemaal omdat er inmiddels een aantal serieuze kandidaten zijn, onder wie Luc Kroon. Door Luc te ondersteunen hopen we tegelijk dat hij in onze gemeente nog meer als rolmodellen wordt gezien, waardoor hij de jeugd kan inspireren. Dankzij onze sponsors gaat Luc nu alleen wel buiten Volendam wonen.

Aanvraag indienen

Topsporters die geboren zijn in de gemeente Edam/Volendam en de potentie hebben om top-10 van de wereld te worden, kunnen een aanvraag bij Stichting Ringen om Volendam indienen. Deze wordt vervolgens door een commissie van topsportadviseurs beoordeeld. Tuip: "Deze commissie bestaat uit mensen die de sport in onze gemeente een warm hart toedragen en veel ervaring in de internationale topsport hebben opgedaan. Dit zijn op dit moment en sportjournalist Jaap de Groot, schaatscoach Johan de Wit en tenniscoach Eddy Bank.

Beeldend kunstenaars exposeren

Een van de werken is van Karhang Tang. (Foto: Aangeleverd)

PURMEREND - Op zondag 3 maart exposeren 25 beeldend kunstenaars divers werk tijdens de 7e winterexpositie bij Kerkhof-galerie en beeldentuin Overweersepolderdijk. Te bezoeken van 12.00 tot 16.30 uur.

De kunstenaars uit Purmerend en wijde omgeving tonen ieder maximaal 9 werken, die te koop zijn. Er zijn verschillende vormen van kunst te zien, zoals beelden, glas-in-lood, tiffany, keramiek enzovoorts.

Ook zijn er kunstkaarten te koop. Er is ook koffie of thee, glühwein en warme chocolademelk. Ook serveren we een heerlijke soep. De kunstenaars zijn zelf aanwezig. De werken worden zowel in de kapel als in twee grote tenten geëxposeerd.

Met de aankoop van een kunstwerk steun je ook de Stichting Kerkhof Overweersepolderdijk. Dat doe je ook door een consumptie te nuttigen. De toegang is gratis en de expositie is zeker ook voor kinderen leuk.

De expositie is ook geschikt en leuk voor kinderen. De begraafplaats aan de Overweersepolderdijk 24, Purmerend is incl. de kapel rolstoeltoegankelijk. Zie ook www.kerkhofoverweersepolderdijk.nl. Of volg de stichting op Facebook: stichtingkerkhofoverweersepolderdijk,

Start cursus ontwerp je eigen tuin

In de korte cursus werk je toe naar een origineel ontwerp. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Zaterdag 2 maart, van 13.30 tot 16.00 uur, is bij Cultuurhuis Wherelant de korte cursus tuin ontwerpen. In drie avonden werken de deelnemers toe naar een origineel ontwerp voor hun eigen tuin.

Docent Tabita Blok neemt de cursisten op een bevlogen manier mee in de wereld van planten en hoe deze globaal zijn in te passen in het ontwerp. Na afloop van de cursus kunt u gelijk aan de slag omdat het begin van de Lente de ideale tijd is voor het planten van de meeste bomen, heesters en éénjarigen.

Moodboard naar ontwerp

In deze korte cursus werkt u toe naar een origineel ontwerp voor uw eigen tuin. U maakt een 'moodboard' of tekening waarop u wensen en ideeën bij elkaar zet en combineert. Ook bekijken we met elkaar bestaande ontwerpen van tuinontwerpers om ons te inspireren. Iedereen begint met het zetten van de hoofdlijnen voor zijn of haar tuin op papier. De schetsen worden klassikaal besproken waardoor deelnemers ook van elkaar leren.

Harde materialen

Uiteindelijk werkt iedereen het ontwerp uit en kiezen we de harde materialen voor terrassen, paden enzovoorts. We maken een beplantingsplan en geven globaal aan waar bomen, heesters, vaste planten en eenjarige komen. U gaat naar huis met een ontwerp van uw eigen tuin waarmee u zelf aan de slag kunt. Na 2 maart zijn er lessen op de zaterdagen 16 en 30 maart.

Aanmelden.

Meer informatie over de inhoud van de cursussen staat op www.wherelant.nl of neem telefonisch contact op via nummer 0299 43 47 77 voor meer informatie.

Cultuurhuis Wherelant is gelegen aan de Van IJsendijkstraat 403.

Gratis proefles Atelier voor Twee

Het is mogelijk om met partner, kind, kleinkind of vriend deel te nemen. (Foto: )

PURMEREND - Op woensdag 6 maart, van 09.30 tot 12.00 uur, is bij Cultuurhuis Wherelant een gratis proefles Atelier voor Twee.

Tijdens de cursus voor senioren die door dementie of een andere belemmering niet makkelijk zelf meer mee kunnen doen, is het mogelijk om samen met partner, kind, kleinkind of vriend deel te nemen aan een fijne creatieve ochtend.

Voor kwetsbare senioren en hun mantelzorger

U ontmoet docenten en vrijwilligers en bezoekt de ateliers van Cultuurhuis Wherelant waar de lessen plaats zullen vinden. Tijdens de proefles maakt u kennis met de manier van werken van de docenten en kunt u verschillende materialen uitproberen.

Het doel is samen genieten van het schilderen of boetseren en van de gezelligheid met elkaar.

Het atelier vindt het hele jaar door plaats op de woensdagochtend van 09.30-12.00 uur bij Cultuurhuis Wherelant aan de van IJsendijkstraat 403 in Purmerend. De cursus start de week erop vanaf 13 maart. Verdere informatie staat op de website van Cultuurhuis Wherelant: www.wherelant.nl.

Voor deelname kan een indicatie aangevraagd worden bij het WMO-loket van de gemeente Purmerend. Bij Waterlandwelzijn kunnen geïnteresseerden zich informeren en is er assistentie bij de indicatieaanvraag: info@waterlandswelzijn.nl

Met indicatie

Voor deelnemers met indicatie is de activiteit kostenloos, voor de partner zijn de kosten € 7,50 per keer voor koffie en materiaal.

Voor aanmelding: tel. 0299 43 47 77 of mailen naar info@wherelant.nl

Zanger John West op tournee in P3

De Haagse zanger. (Foto: William Rutten)

PURMEREND - Op zaterdag 30 maart staat de Haagse zanger John West met zijn allereerste theatertournee in P3.

West mocht eerder al proeven aan de sfeer van het theater met shows in Breda en Tilburg, maar dit jaar gaat hij voor het eerst op tournee. "Na deze shows kreeg ik de smaak te pakken. Een avondvullend concert is altijd een grote wens geweest", aldus de zanger.

"Een theatershow geeft je de kans meer van jezelf te laten zien"

West groeide op in de Haagse Schilderwijk en zette zijn eerste stappen in de muziek tijdens zijn tienerjaren toen hij optrad als dj. Aanvankelijk in de dance, maar na enkele jaren stapte hij over op apres ski. Daar begon hij, bij wijze van grap, mee te zingen met de muziek die hij draaide.

Mike Peterson

Voor zijn 18e verjaardag zong hij samen met vriend en collega Mike Peterson tijdens het feest voor het eerst echt serieus. Sindsdien bracht John diverse singles uit, maar het eerste grote succes kwam in 2010 met het nummer 'Jouw Blik'.

Wat volgde waren optredens, niet alleen in feesttenten en op partijen, maar ook tijdens Toppers in Concert in 2012, een finaleplek in het tv-programma 'Bloed, Zweet & Tranen' in 2015 en duetten met onder andere Lange Frans en Wolter Kroes.

Groot feest

En nu volgt een theatertournee. "Een show in het theater geeft je de kans om meer van jezelf te laten zien aan de fans en de liefhebbers van het Nederlandstalige lied. Natuurlijk maken we er een groot feest van, maar het is ook een podium om iets breekbaars neer te zetten en de verbinding met het publiek te voelen", vertelt John.

En: "De trend is dat we allemaal iets heel groots willen doen, maar ik wil leren en verfijnen. De groei komt dan vanzelf."

Goede herinneringen

John bewaart goede herinneringen aan zijn theaterbezoeken. "René Froger is een pionier van zijn tijd en zijn shows zijn een echt avondje uit. Meeslepend en met een enorme dynamiek door repertoire en ook een visueel spektakel.

"Die sfeer en natuurlijk de kwaliteit van de productie en muzikanten zijn voor John dan ook zeer belangrijk. Tijdens deze tournee wordt hij dan ook begeleid door het 8-koppige orkest East.

Zijn muziek wordt weleens omschreven als gipsy disco, door de typische feestelijke beats. "Ik denk dat het te kort doet aan al die mooie muziek die ik heb opgenomen. Het is allemaal Nederlandstalig populair. Ik zing wat ik zelf mooi vind en dat is zelfs voor de mensen die mij kennen vaak verrassend", vindt de zanger.

Er komen dus niet alleen eigen nummers voorbij? "Natuurlijk niet, ik ben zelf ook fan van andere artiesten en daar laat ik graag wat van horen. Tijdens het tweeënhalf uur durende concert kan ik zoveel meer laten horen en zien van mezelf."

Licht gespannen

Ondanks dat hij gewend is om avond aan avond op te treden, is John West toch licht gespannen voor deze tournee.

"Het rode pluche en de spanning voor aanvang maken het theater extra bijzonder. Je staat op het toneel, waar vele sterren je voor gingen. De verwachtingen zijn hoog en ik mag het waarmaken. Ik hou van dat gevoel, het daagt me uit en houdt me scherp."

John West Live! is tot en met 15 april te zien in de Nederlandse theaters. Meer informatie en de complete speellijst is te vinden op www.johnwest.nu

Geslaagde benefiet

Nina de la Croix mocht een geweldig bedrag bekend maken. Foto aangeleverd

BEEMSTER - De benefietavond voor Onder de Linden heeft een bedrag van € 5.245,- opgeleverd. Daarnaast werd er door ondernemers € 500,- voor de verloting beschikbaar gesteld.

Het prettige gevolg is dat het cultuurpodium met vertrouwen het komende seizoen in. En dat zag er aanvankelijk niet naar uit, vooral doordat de gemeente de subsidiekraan heeft dicht gedraaid.

In de Keyserkerk waren 225 bezoekers aanwezig. Zij kregen een unieke voorstelling voorgeschoteld. Er volgde een daverend applaus toen Nina de la Croix, die de avond op voortreffelijke wijze presenteerde, het eindbedrag bekend mocht maken.

Het Zwaard van Damocles hangt echter nog boven de organisatie, want de toekomst is pas echt gegarandeerd wanneer het gemeentebestuur terugkomt op haar eerdere besluit om de subsidie voor cultuur te beëindigen.

De artiesten die geheel belangeloos optraden zien het belang van theaters als Onder de Linden, evenals de ruim 200 bezoekers. Het maakt duidelijk dat cultuurbrengers als Onder de Linden een functie in de Beemster hebben. In ieder geval wordt op dit moment gesleuteld aan het nieuwe programma.

Spanning in De Verbeelding

Fragment uit The Protagonist. (Foto: JelenaJankovic)

PURMEREND - Zaterdag 9 maart staat Dunja Jocic met The Protagonist in De Verbeelding. Zij is één van de spannendste nieuwe choreografen in Nederland. Aanvang 20.30 uur.

Jocic kreeg in 2018 de Prijs van de Nederlandse Dansdagen. Vanuit een even originele als compromisloze visie op dans maakt zij hallucinerende en filmische voorstellingen met een elektrisch geladen en grillig virtuoze danstaal.

De voorstelling is te zien in Theater De Verbeelding in P3 aan de Purmersteenweg 17-19. Kaarten kosten €15,- (vriendenpas/CJP/65+ €13,-), inclusief reserveringskosten. Kaartverkoop via www.theaterdeverbeelding.nl of via De Verbeelding reserveerlijn, tel. 0299 411234.

Lezing

REGIO - Het Netwerk Palliatieve Zorg Zaanstreek/Waterland organiseert op woensdag 6 maart Café Doodgewoon in Evean Oostergouw in Zaandam. Aanvang 19.30 uur. Zaal open om 19.15 uur. De toegang is gratis.

De lezing wordt verzorgd door Monique Branse, oprichter van het landelijk platform op het gebied van de laatste levensfase, 'JouwLaatsteLevensfase.nl', en begeleider in de laatste levensfase.

Interactief

De lezing is interactief. en wordt gehouden in Egaat over het negeren van persoonlijke consequenties in je eigen mantelzorgleven en de nieuwe realiteit.

Evean Oostergouw is gevestigd aan de Kon. Julianaweg 10 in Zaandam.

Vierde editie van Smaak van Waterland

Drukte tijdens de editie van 2018. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De 'Smaak van Waterland' staat aan de vooravond van de vierde editie. Deze vindt plaats op zondag 31 maart van 16.00 tot 20.00 uur in P3 aan de Purmersteenweg.

Zondag 31 maart van 16.00 tot 20.00 uur in P3

De deelnemende keukens strijden om de eer en de wisseltrofee. (Foto: aangeleverd)

Het evenement, voorheen bekend onder de naam Waterlandse Cook Out, is voor iedereen die houdt van de mix tussen smakelijk bereide gerechten, entertainment en onderlinge 'strijd' tussen de deelnemende keukens om de wisseltrofee en een lekker drankje. In de keukens staan enthousiaste koks van verschillende bedrijven en instellingen.

Deze lekkere gerechten worden aangeboden tegen inlevering van gekochte muntjes (€ 4,- per stuk) . De muntjes zijn op de dag in P3 verkrijgbaar. De opbrengst van de dag wordt geheel geschonken aan de Stichting Special Forces, de organisatie die sporten en bewegen voor mensen met een beperking mogelijk maakt.

Voor de begeleidende muziek wordt gezorgd door cultuur- en poppodium P3.

Deelnemende keukens

Kookteams van bedrijven of instellingen zetten zich belangeloos en vanuit het oogpunt van maatschappelijk ondernemen, in om een heerlijk gerecht voor te schotelen.

De kook teams hebben uiteraard een passie voor koken en kennen een hoge mate van "team spirit". Op deze wijze laten de deelnemende bedrijven en instellingen zich ook eens van hun andere (keuken) kant zien.

Wedstrijdelement

Tijdens het evenement beoordeelt een jury het team dat het meeste in zich heeft van kookpassie, originaliteit en aftrek van het publiek. De winnaar gaat er vandoor met de eeuwige roem en een wisseltrofee.

De organisatie is in handen van Rotary Purmerend Polderland en P 3 Purmerend.

Populatie weidevogels stabiel

REGIO - De populatie weidevogels in Noord-Holland is stabiel, maar de grutto en de kievit hebben het moeilijk. Dat blijkt uit debiodiversiteitsmonitor. Er blijkt dat 86 soorten het goed doen, 62 stabiel blijven en 71 achteruit gaan.

Gedeputeerde Natuur, Adnan Tekin: "Noord-Holland is de provincie met de meeste weidevogels. De cijfers laten zien dat hun populatie de afgelopen elf jaar gelijk is gebleven, met af en toe een piek. Helaas blijven grutto en kievit het heel moeilijk hebben en gaan ze langzaam achteruit."

"Deze Noord-Hollandse iconen moeten in ons landschap blijven en we doen er alles aan om deze soorten te helpen, zodat ze weer stabiel in aantal blijven."

"Het ontwikkelen van het Natuurnetwerk Nederland is een belangrijk onderdeel van het provinciaal natuurbeleid. Doel is zo veel mogelijk natuurgebieden met elkaar verbinden. Zo kunnen dieren zich veilig van het ene naar het andere gebied verplaatsen, krijgen (zeldzame) dieren een groter aaneengesloten leefgebied, kunnen ze beter voedsel en soortgenoten vinden en stijgen hun overlevingskansen. Ook planten kunnen zich verspreiden.

"Dankzij beschermingsmaatregelen voor bedreigde plant- en diersoorten en natuurverbindingen, zoals natuurbruggen Zeepoort, Zandpoort en Duinpoort, krijgen planten en dieren, zoals ree, wezel, hazelworm, zandhagedis, rugstreeppad, duinroos en allerlei vlindersoorten een groter aaneengesloten leefgebied in de duinen en meer mogelijkheden om zich voort te planten en te verspreiden."

Dit rapport is het tweede in een reeks waarin de provincie laat zien hoe het met de biodiversiteit in Noord-Holland gaat.

De monitoring wordt uitgevoerd door veel vrijwilligers en professionals.

Zieke kampioen toch bij uitreiking

Jaap Catsburg wordt hier geflankeerd door nummer twee Henk Gans (links) en Ruud Tensen. (Foto: aangeleverd)

WIJDEWORMER - Bij de jeu de boules vereniging Butje 13 was het afgelopen week de laatste kans om voor de onderlinge wintercompetitie de verplichte 30 partijen af te ronden.

Uit ruim 70 speelmogelijkheden in de maanden november tot en met februari moesten de leden per speeldag vooraf aangeven welke partij mee ging tellen voor het winterkampioenschap van de vereniging. Onder bijzonder fraaie omstandigheden werden de laatste partijen gespeeld en na afloop de stoelen op het zonneterras neergezet.

Het wedstrijdsecretariaat kwam echter met een bijzondere mededeling, namelijk dat de winnaar van de wintercompetitie ziek was en daardoor afwezig.

Wat bleek? Winnaar Jaap Catsburg had zijn 30 partijen gespeeld en had al zoveel keren (23) gewonnen, dat hij op de laatste dag niet meer kon worden ingehaald. Probleem was nu hoe de wisselprijs en de bloemen aan hem te overhandigen.

Na een telefoontje bleek Jaap bereid om even naar het sportpark te komen om met de twee andere beste winterspelers op de foto te gaan.

ehaalde.

Accordando op zondagmiddag

De accordeonvereniging heeft een breed repertoire. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Accordeonvereniging Accordando treedt zondag 3 maart op bij het Zondagmiddagpodium in Wijkplein Centrum en Gors. Aanvang 14.00 uur.

Zij die zin hebben in een gezellige zondag middag met mooie muziek, zijn van harte welkom. Accordando brengt een gevarieerd repertoire, met voor elk wat wils.

Koffie of thee

Het opreden duurt tot circa 16.00 uur. De toegang is € 4,- (inclusief een kopje koffie of thee).

Kijk voor meer informatie op www.clup.nl. Of neem contact op met Clup Welzijn, via m.berge@clup.nl of 0299 480 630.