Langedijker Nieuwsblad

8 mei 2019

Langedijker Nieuwsblad 8 mei 2019


'Rijdende rechters' van Langedijk bemiddelen bij burenruzies

Coordinator Judith Sanstra en rechts buurtbemiddelaar Ralph van der Eijk. (Foto: VINCENT DE VRIES)

Door Ruud de Waard

NOORD-SCHARWOUDE – In januari van dit jaar is de organisatie Wonen Plus Welzijn Langedijk gestart met Buurtbemiddeling Langedijk.

Een initiatief van de gemeente Langedijk dat door een aanbesteding uitgevoerd wordt door Wonen Plus Welzijn Langedijk. Judith Sanstra, coördinator van Buurtbemiddeling. ''Aan onze oproep om vrijwilligers te vinden, werd goed gehoor gegeven. We kregen maar liefst negen aanmeldingen. Alle kandidaten kregen een cursus van twee dagen en konden dus aan de slag als Buurtbemiddelaar.''

Wat als je helemaal niet met je naaste buren overweg kunt en er steeds meer irritaties ontstaan? Ruzies of problemen tussen buren kunnen hoog oplopen en de leefbaarheid in de buurt aantasten. De vrijwilligers van Buurtbemiddeling Langedijk pakken als een soort Rijdende rechter deze conflicten aan. Hoe gaat het in zijn werk? Judith Sanstra: ''Als er een conflict is tussen twee buren, kan er via een aanmeldformulier op onze site maar ook telefonisch een melding gemaakt worden. We nemen dan contact op met de melder en bekijken of de situatie in aanmerking komt voor Buurtbemiddeling. Bij conflicten waarbij sprake is van verslavingen of psychiatrische problematiek of lopende juridische procedures, dan is buurtbemiddeling uitgesloten. Sinds februari van dit jaar hebben we al vijftien verzoeken ontvangen voor bemiddeling. Een van de negen vrijwillige buurtbemiddelaars is Ralph van der Eijk. Heeft een juridische achtergrond en vond het belangrijk om zich aan te melden als buurtbemiddelaar. ''We gaan altijd met twee buurtbemiddelaars naar de melder. De eerste gesprekken hebben we al gehad, waarbij de meeste conflicten/problemen op een goede manier zijn opgelost. We beginnen altijd een gesprek te voeren met de melder. Als dat achter de rug is nemen we contact met de 'tegenpartij' die nog van niets weet. Pas als dat gesprek achter de rug is proberen we beide partijen om tafel te krijgen, waarbij ook de buurtbemiddelaars bij zijn. Dit gesprek is altijd op neutraal terrein, bijvoorbeeld een buurthuis. Tijdens dit gesprek is het de bedoeling om afspraken te maken die de overlast terugdringen. Deze afspraak wordt desgewenst door beide buren ondertekend.''

''Buurtbemiddeling is een landelijk bewezen methode voor verbetering van woon- en leefgenot,'' zegt Judith Sanstra. ''Wij zijn gecertificeerd door het landelijke CCV (Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid). Onze vrijwilligers hebben allemaal door het CCV erkende training gevolgd en beloond met hun certificaat Buurtbemiddelaar.'' Door de onafhankelijke en onpartijdige inzet kunnen de buurtbemiddelaars weer nader tot elkaar komen. ''Dat is een belangrijk gegeven,'' zegt Ralph van der Eijk. ''Wij luisteren alleen en mogen geen partij kiezen. Na een aantal weken nemen we contact op met beide partijen en dan bespreken we hoe het gaat sinds onze bemiddeling. Het resultaat is vaak positief, maar helaas niet bij iedereen.'' Heeft u een conflict met uw buren en komt u er samen niet uit? Kijk op www.buurtbemiddeling-langedijk.nl of tel. 0226-318050.

Diploma's Duikerdel

LANGEDIJK - Elke week is er in Zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude gelegenheid om af te zwemmen voor een zwemdiploma.

Zondag 5 mei zwommen met goed gevolg af voor diploma A: Joaquin Heredia Alvarez, Lisa de Boer, Damian van de Bor, Emma Bruin, Kiano Dijkshoorn, Pluk van der Graaf, Noortje Jonelle Huijsmans, Samuel van Iterson Scholten, Jason Jansen, Julian Klepper, Lisa Klos, Jano Linting, Nour Maamri, Silke Schoon, Milan Vlas.

Zoals gewoonlijk was het weer een gezellig afzwemfeestje waar veel belangstellende vaders, moeders, opa's en oma's bij aanwezig waren.

De kinderen werden dan ook weer enthousiast aangemoedigd.

10 vragen aan Tim Bruin

Tim Bruin

De vraag van Tim van Kleef:

Wat is je drijfveer om naast je al drukke leven, je nog vrijwillig in te zetten voor verschillende evenementen?

(Foto: )

De gezelligheid, het enthousiasmeren van mensen én iets positiefs bijdragen aan de gemeenschap zijn een paar punten waar ik veel energie van krijg. Als de 'vrijwillige' uren, die je erin stopt, uiteindelijk resulteren in evenementen als de Beddenrace of LekkerLangedijk en je ziet iedereen genieten, dan maken al die gemaakte uren niet meer uit.

Daarnaast ontmoet je veel nieuwe mensen en bedrijven waar je normaliter geen contact mee hebt. Een perfecte leerschoor dus!

Wat ik altijd heel bijzonder vind is het enthousiasme vanuit onze gemeenschap. Veel Langedijkers, maar ook daarbuiten, zijn positief over het organiseren van nieuwe of bestaande evenementen. Uiteindelijk kunnen deze evenementen niet georganiseerd worden zonder de steun van vrijwilligers en bedrijven die een steentje willen bijdragen.

Wie bent u en wat doet u?

Mijn naam is Tim Bruin, 28 jaar, en ik ben op dit moment werkzaam bij Handicare trapliften in de sales.

Daarnaast ben ik medeorganisator van de Langedijker Beddenrace, vrijwilliger bij LSVV en organiseer ik, samen met drie vrienden, dit jaar voor het eerst LekkerLangedijk.

Dit jaar vieren wij de 40e editie van Beddenrace Langedijk. Een geweldig evenement, voor jong en oud, dat niet meer weg te denken is uit Langedijk. Uiteindelijk zou het geweldig zijn als de animo weer zo groot word dat we door de Anna van Saksenstraat heen kunnen!

Op 24 en 25 mei voor het eerst LekkerLangedijk plaatsvinden. Een nieuw culinair evenement op een unieke locatie. De parkeerplaats tegenover de Sint-Jan de Doperkerk zullen wij omtoveren tot een 'Bourgondisch Plein'.

Ook hier is het mooi om te zien dat we steun krijgen van bijvoorbeeld de Stichting St. Jozef om de parkeerplaats te mogen gebruiken en het plein voor het kloosterhof kunnen inrichten als fietsenstalling.

Dit zegt veel over de saamhorigheid binnen Langedijk.

Van wie bent u dr ien?

Ik ben dr ien van Nico Bruin en Gerda Groot. Mijn vader Nico is een bekend gezicht voor vele met zijn aardappelhandel.

Daarnaast zet hij zichzelf ook al een aantal jaar in als vrijwilliger bij LSVV. Mijn moeder is, maar dat zegt ieder kind over zijn moeder, een lieve en zorgzame vrouw die voor iedereen klaar staat.

Mijn zus Marit en zwager Nick complementeren ons gezin en zij zijn een klein jaar geleden ouders geworden van een tweeling. Prachtig om te zien hoe de mannen steeds groter worden en dingen leren.

Kortom, een trotse zoon en broer!

Wat heeft u met dit dorp?

Ik ben een geboren en getogen Langedijker. Mijn vrienden noemen mijn gekscherend wel eens hét dorpsmannetje.

Als klein jongetje heb ik op de Mariaschool gezeten.

Op deze school heb ik veel jongens leren kennen waar ik nog steeds mee omga.

Naast de Mariaschool staat de club, LSVV, waar ik als voetballer ben begonnen.

Ook heb ik een aantal jaar gevoetbald bij DTS en ben ik lid van Tennisvereniging TC Langedijk.

Veel mensen zullen mij wellicht ook nog kennen van mijn 5 werkzame jaren bij Sport2000 in Broek op Langedijk. Mijn leven nestelt zich dus aardig binnen de grenzen van Langedijk.

Wat is de mooiste plek in Langedijk?

De allermooiste plek van Langedijk vind ik het Noorderplas op een zonnige schemeravond, in een bootje met een koud biertje. Prachtig!

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

De saamhorigheid van het dorp en de bereidheid om elkaar te helpen waar nodig.

Wat is uw advies aan de burgemeester van Langedijk?

Probeer ten alle tijden de inwoners van Langedijk te betrekken in de keuzes die worden gemaakt. Zo blijft het dorp zijn charmes houden.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Toen mijn opa overleed had hij een tekst geschreven voor op zijn rouwkaart; 'Wat in liefde is gedaan, blijft voor altijd bestaan'.

Ik geloof er in dat, als je iets in liefde doet, het altijd gewaardeerd wordt en bij zal blijven.

Wat is uw toekomstwens voor Langedijk?

Dat Langedijk de mooie plekken koestert en het dorpse karakter behoud.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en waarom?

Roy Zegers.
Op 12 mei openen Roy en zijn ouders de nieuwe kroeg; café De Heerlijkheid. Ik vind het bewonderenswaardig dat Roy zijn baan opzegt om een nieuw avontuur aan te gaan.

Ik gun het Roy en hoop dat het groot succes gaat worden!

Wat zou u hem/haar willen vragen?

Wat of wie heeft jou doen besluiten om je huidige baan op te zeggen voor dit avontuur?

Zwemvierdaagse in zwembad de Bever

Iedereen met een A-diploma kan maandag 13 tot en met vrijdag 17 mei weer meedoen aan de zwemvierdaagse in De Bever. (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS - Feest voor het hele gezin, opa, oma, vrienden en buren: kinderen en volwassenen die minimaal een A-diploma bezitten, kunnen maandag 13 tot en met vrijdag 17 mei weer meedoen aan de zwemvierdaagse in De Bever!

En wie weet kom je jarige Berry de Bever nog tegen!

Als je meedoet heb je vijf dagen de tijd om tijdens de vrije zwemuren vier keer te komen zwemmen.

Er zijn verschillende afstanden mogelijk – in je eigen tempo, dus even uitrusten tussen de baantjes door is geen probleem.

Iedere dag is er voor de deelnemers na hun inspanningen iets lekkers en een leuk spel om aan mee te doen.

Je kunt natuurlijk ook nog heerlijk vrij zwemmen.

En wie weet kom je de jarige Berry de Bever nog tegen!

Maandag tot en met vrijdag van 15.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur zijn er tellers bij het bad om je prestaties bij te houden. Als je de vierdaagse hebt afgerond, ligt er een prachtige medaille voor je klaar.

Baantjestellers gezocht

We zoeken nog mensen die het leuk vinden om te helpen met tellen! Gezelligheid, koffie, heerlijke koek: we vertroetelen je volop, want we zijn dolblij met je hulp. Je kunt je opgeven bij de kassa van De Bever.

Zwemmen voor Unicef

Ook dit jaar kun je je weer laten sponsoren om voor Unicef geld op te halen.

Voor degene die het hoogste bedrag bij elkaar zwemt, is er een leuke prijs beschikbaar.

Mijn opa

Het was altijd stil die vierde mei.

Mijn opa vertelde dan van de strijd.

Dat deed hij jaarlijks, hij kon het weten. Hij was er immers vijf jaar bij en maakte deel uit van die tijd

had zelfs in het verzet gezeten.

Ik? ik was jong en onbedorven

wist niets van oorlog, angst en geweld. Maar kan nu zeggen dat ik daar was

Opa heeft mij van dat leed verteld.

Ik herdenk dus jaarlijks al die keren, al is die oorlog van opa allang voorbij

hij heeft mij één ding kunnen leren: oorlog, da's dus niks voor mij!

Gewonde soldaat

Geef mij de stilte na de strijd

Laat rust het onweer stillen

Raak mijn angsten nimmer kwijt

Hoe graag ik dat ook zou willen..

Zie kameraden en hoor hun lijden hulp'loos

Slaat het noodlot toe

Moedeloos van het lange strijden

Sluit ik de ogen, voel me moe toe,

Laat vrede eindelijk tot ons komen

Nu, morgen, vrede voor altijd

Laat ons in vriendschap dromen

Gelukkig samen

Tot in de eeuwigheid!

Ben Wansink

Veteraan

Hij is een oorlogsveteraan,
was verplicht in het leger gegaan.
Uitgezonden naar een ver vreemd land
en daar midden in de rimboe beland.
Drie jaren zo zijn plicht gedaan,
mocht toen weer naar huis toe gaan.
Maar voelde zich hier niet meer thuis;
alles was zo klein en stil in huis.
Geen dienstkameraden meer om hem heen.
Hij voelde zich onbegrepen en zielsalleen.
Over de oorlog werd niet gepraat:
Vergeet en zorg dat je het achter je laat.

door: Arie Klaver

Indrukwekkende Dodenherdenking Langedijk

Bij De Stier werd een indrukwekkende ceremonie gehouden in samenwerking met Scouting Langedijk. (Foto: Michel Bes)

LANGEDIJK - Ook in Langedijk werd op 4 mei stilgestaan bij burgers en militairen die zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in welke oorlog dan ook.

De herdenking vond plaats in Sint Pancras en in Noord-Scharwoude waar om 20.00 uur twee minuten stilte werd gehouden bij de monumenten, gevolgd door het leggen van kransen en bloemen. Bij De Stier waren ook de lopers van de bevrijdingsestafette aanwezig, die vervolgens richting Wageningen vertrokken om daar het bevrijdingsvuur op te halen. In Sint Pancras sprak burgemeester Leontien Kompier in de Regenboogkerk, waarna een stille tocht volgde naar het monument bij de spoorwegovergang.

Opening Molenhuijs Waarland

De expositie uit oude schoolspullen en vele klassenfoto's. (Foto: aangeleverd)

WAARLAND - Het Molenhuijs is weer geopend.

Dit jaar bestaat de expositie uit oude schoolspullen en vele klassenfoto's. Deze zijn gemaakt op de Sint Jan School, in de tijd dat meester de Hey het hoofd van de school was. De opening werd verricht door oud-onderwijzer Jan Nagtegaal, die, zoals hij vertelde, ten tijde dat hij solliciteerde niet eens wist waar Waarland lag. Voor het sollicitatiegesprek werd hij uitgenodigd bij meester de Hey thuis. Na de koffie en uiteraard mee-eten werd het huis bekeken dat eventueel voor hem zou zijn en ging hij weer terug met het openbaar vervoer. De volgende dag kreeg hij een positief bericht en heeft vele jaren met plezier op de Sint Jan School gewerkt. Achteraf hoorde hij dat hij de enige sollicitant was geweest… In de vitrines verder verschillende spullen van vroegere methodes, allerlei spullen van oud-leerlingen die hun bezittingen in bruikleen hebben gegeven. De molen, gebouwd in 1530, kan bezichtigd worden onder begeleiding van vrijwilligers: www.molenhuijs.nl.

De Theatergroep speelt 'Don Juan'

De spelersgroep bestaat uit (oud-)Langedijkers, van ervaren tot beginner. (Foto: Robert van der Eng)

SINT PANCRAS - De Theatergroep uit Sint Pancras speelt op 23, 24 en 25 mei a.s. de voorstelling 'Don Juan' bij zwembad De Bever in Sint Pancras. Kaarten kosten € 15,- per stuk en zijn verkrijgbaar via de website www.detheatergroep.nl en bij kapsalon Geknipt & Zo, Bovenweg 69, Sint Pancras

Terwijl de warme lange zomer van 2018 op haar eind liep kwamen de spelers van De Theatergroep voor het eerst bij elkaar om te repeteren voor hun vierde productie 'Don Juan'. Iedere woensdagavond in de gymzaal aan de Sperwer in Sint Pancras kreeg het stuk, vol hartstocht maar ook list en bedrog, langzaam maar zeker vorm. Waren de vorige twee voorstellingen van Shakespeare met de daarbij behorende prachtige teksten, nu is het een oud verhaal in een modern jasje. Don Juan duikt in de geschiedenisboeken al rond 1620 op en door de eeuwen heen zijn vele boeken, opera's en toneelstukken over deze vrouwenversierder geschreven. Frances Sanders en Martine Vosmaer hebben het verhaal opnieuw op papier gezet en hun versie werd eerder gespeeld door het Bostheater. Korte, moderne en elkaar snel afwisselende teksten, het is een voorstelling met vaart en dat is een uitdaging voor de spelers! Dat is ook een van de doelstellingen van De Theatergroep; om er iedere productie weer een schepje bovenop te doen.

Ervaren of beginner

De spelersgroep bestaat ook deze keer weer ook uit een groot aantal (oud-)Langedijkers, waarbij het niet uitmaakt of iemand pas toneel speelt of dit al jaren doet. Door het met elkaar de productie te maken stijgt iedereen boven zichzelf uit, ervaren of beginner.

Prachtige livemuziek

De uitvoeringen worden ondersteund door prachtige livemuziek, die speciaal voor De Theatergroep is gecomponeerd en wordt gespeeld door vier muzikanten waarvan de meesten al meerdere malen deel uit maakten van de producties van dit gezelschap. Dit keer is Rob Hoed als vormgever in de arm genomen die meedenkt over het decor, het wordt een fraai geheel met regionale invloeden. Regisseur Ton van Groeningen zegt daarover: "We willen onszelf blijven uitdagen en niet teren op voorgaand succes. Op alle vlakken proberen we telkens iets te verbeteren of het nou om het spel gaat of de techniek."

Zwembad De Bever in Sint Pancras is zo langzamerhand de thuisbasis geworden als locatie voor de producties van De Theatergroep. De medewerkers van het zwembad zijn erg enthousiast en leveren allerlei hand- en spandiensten, zij zorgen er onder andere voor dat de bezoekers voor en na de voorstellingen een hapje en een drankje kunnen krijgen in 'café De Bever'. Maar ook staan zij paraat voor de BHV en uiteraard stellen ze het grote speelveld beschikbaar, waar na het verrijzen van de overdekte tribune en het decor de voorstellingen plaatsvinden. Mis deze unieke voorstellingen in Sint Pancras niet, De Theatergroep speelt maar een keer in de twee jaar!

De Helt

Geert van Diepen

'Alles is veranderd,' zegt hij staand met de handen diep in zijn zakken. 'Alles!' Hij knikt naar het water en de nieuwbouw in de Vroonermeer. In de verte krabt een bouwkraan aan een wolk. In zijn stem bespeur ik geen wrok of teleurstelling. Zijn ogen kan ik niet zien: die vallen weg achter brilglazen en de schaduw van de pet op zijn hoofd. Zijn vrouwelijke wandelpartner neemt plaats op een van de twee nieuwe bankjes bij het monument van de tuinder met koolmand. Zondagmorgen, 5 mei, een vals zonnetje en bar koud. Net als dit oudere stel hebben mijn lief en ik zojuist lopend de nieuwe brug De Helt verkend. De Helt is smaller dan zijn tweelingbroer De Flint, dat wel, maar o, man, wat voelt De Helt vertrouwd. Wat een fraai dorpsentree onder de populieren. Even later kijken we naar de metsel verse huizen aan de overkant van de Vroonerplas. 'Ik vind ze wel mooi,' zegt de vrouw. En hij: 'Gelukkig staan ze niet te dichtbij. Dat water houdt ze mooi op afstand. Ik teelde hier jarenlang aardappels en groente. Dit hele stuk grond was van mij: van daar tot aan het Gezondheidscentrum. Ik woon hier dik 50 jaar, ik ben al 86.' Dan zegt mijn lief: 'Daar stond toch ook een paardenstal?' 'Klopt,' zegt hij, 'die was ook van mij.' Dan vertelt hij dat de Gemeente binnenkort een feestje geeft in de grote schuur naast het huis tegenover De Helt. Speciaal voor de bewoners van de Helling. Vanwege de bouw van de brug en de overlast. Ik lach. Eind 2016 waren wij bij het feestje van De Flint. Proost, mensen, op De Helt.

Yoga bij het Geestmerambacht

LANGEDIJK - Geraldine Musch organiseert ook dit jaar weer buitenlessen yoga bij het Geestmerambacht.

De yogalessen zijn voor iedereen toegankelijk en kenmerken zich door een juiste balans tussen inspanning en ontspanning. Ook met wat minder yoga ervaring kun je mee doen. Lenig zijn is niet nodig. Geraldine is opgeleid Hatha Yoga docent met een grote liefde voor Yin yoga. Oefeningen waarbij kracht en balans centraal staan worden afgewisseld met oefeningen waarbij de nadruk ligt op ontspanning en concentratie. De lessen vitaliseren en ontspannen lichaam en geest en zijn een wekelijks terugkerend cadeau aan jezelf. Aanmelden via tel. 06-43028607 of via info@kantvanwest.nl.

Elke dinsdag om 20.15 uur, bij de zuidpunt van het Geestmerambacht.

Hans Stoop zoekt opvolger

Hans Stoop (rechts) zoek een opvolger! (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - Hans Stoop stopt als organisator van het wijkenvoetbaltoernooi van Mayersloot-West. Hij doet een oproep om dit evenement samen met mede organisator Rene Vagevuur voort te zetten. Het liefst ziet hij dat er twee mensen opstaan die zich hiervoor in willen zetten. Het toernooi van 6 juli is voor hem het laatste. Reacties: secretaris@mayersloot-west.com.

Menno Gaastra bij de Vrouwen van Nu

ZUID-SCHARWOUDE - Wilt u informatie over de oorzaken, symptomen en behandeling van huidkanker?

Op donderdag 16 mei organiseert de Vrouwen van Nu, afdeling Langedijk, een avondbijeenkomst met als gastspreker Menno Gaastra, De Gouden Leeuw prijswinnaar Dermatologie 2019.

De Schelvis, Koog 3 in Zuid-Scharwoude. Entree is € 5,- inclusief koffie/thee. De zaal gaat open om 19.15 uur en de aanvang is 19.45 uur.

Heel Sint Pancras Bakt!

(Foto: Vincent de Vries)

SINT PANCRAS - Na het smakelijke succes van voorgaande jaren organiseert Zwembad de Bever ook dit jaar weer Heel Sint Pancras Bakt.

Een heerlijk én gezellig evenement voor jong en oud. Waarbij zoetigheid centraal staat. Zwembad de Bever is dit jaar 50 geworden. Daarom is het thema dit jaar: Verjaardagsfeestje!

(Foto: Vincent de Vries)
Kun jij goed bakken? Doe dan mee! (Foto: aangeleverd)
(Foto: )

Op 15 mei vindt het bakspektakel bij Zwembad de Bever plaats. Cupcake versierders, hobby bakkers, professionele taartenbakkers: iedereen mag meedoen.

Opgeven kan aan de kassa van de Bever. Deelnemers bakken thuis iets lekkers en kunnen dan hun creatie tot uiterlijk 15.00 uur inleveren. Om 15.30 worden de creaties beoordeeld door een vakjury van Bakkerij Beerse.

Taarten, koekjes, cake

Er zijn meerdere categorieën, dus er mag van alles worden gemaakt. Taarten, koekjes, cake, noem maar op! Creativiteit wordt beloond en de winnaars gaan naar huis met een leuke prijs.

Na de beoordeling van de lekkernijen begint het feest pas écht, dan mag er namelijk geproefd worden! Heb jij zin in deze zoete uitdaging? Haal dan je deegroller tevoorschijn en schrijf je in voor Heel Sint Pancras Bakt!

Ben je zelf niet zo'n bakker? Kom dan gezellig proeven.

Bridgeclub C'est La Vie

OUDKARSPEL - Voor bridgeliefhebbers organiseert Bridgeclub C'est La Vie vanaf 14 mei weer de bekende open zomeravonddrives.

Elke dinsdagavond tot 20 augustus kunt u vanaf 19.45 uur gezellig spelen in een lijn, die past bij uw speelsterkte. De zomerdrives worden op 27 augustus afgesloten met een gratis slotdrive voor iedereen, die tenminste vier avonden aanwezig is geweest. De zomerdrives zijn in De Heerlijkheid (voorheen Celavie), Dorpsstraat 826 in Oudkarspel. Aanmelden kan via bccestlavie@outlook.com tot 18.00 uur of aan de zaal van 19.00 tot 19.25 uur. De kosten zijn € 5,- per paar, aan de zaal te voldoen. Info: www.bccestlavie.nl

Oudkarspel gul voor arme kinderen

OUDKARSPEL - In de week van 15 tot en met 20 april ging Nationaal Fonds Kinderhulp weer met duizenden vrijwilligers de straat op. Allemaal hadden ze 1 doel: een volle collectebus. En dat is in Oudkarspel gelukt! De 15 collectanten haalden hier gezamenlijk € 1064,96 op. Een mooi resultaat!

Nationaal Fonds Kinderhulp is afhankelijk van giften en donaties. De landelijke collecteweek speelt daarin een belangrijke rol. En de collectanten misschien nog wel de grootste. Want zij zijn degene die het doen. Die tijdsinvestering was het zeker waard, want de inhoud van 1 volle collectebus is al snel goed voor:3 keer een mooie pakjesavond,een goede winterjas,een dagje uit inclusief openbaar vervoer,of een gym-outfit inclusief schoenen voor op school.

Armoede in eigen land

In ons land groeit 1 op de 12 kinderen op in armoede. Dat zijn er 315.000 in totaal. En al snel zo'n 3 per klas… Een onbevangen jeugd of een sociaal vangnet kennen zij niet, volwassen zorgen wel. Niemand die een fiets voor ze koopt als deze kapot gaat of helpt met schilderen van hun kamer als ze het huis uitgaan. Ze slaan verjaardagen en feestdagen over en lopen in de winter nog in dunne zomerkleren. Kinderhulp helpt hen door simpele dingen zoals een dagje uit, een fiets, opleiding of een laptop mogelijk te maken. Omdat ook zij moeten kunnen meedoen en een mooie toekomst verdienen!

De collectebus gemist? Je kunt Kinderhulp alsnog steunen! Sms 'Geluk' naar 4333. Dan doneer je eenmalig € 2,50. Meer informatie over Nationaal Fonds Kinderhulp en de collecte vind je op www.kinderhulp.nl

Vrijwilliger gezocht

BROEK OP LANGEDIJK - Vrijwilliger worden? Iets voor een ander betekenen? Wellicht is de 'Sociale Winkel' iets om te overwegen.

De organisatie staat voor voor 'Verbindend, Respectvol, Initiatiefrijk, Verantwoordelijk en Ontwikkelend'. De organisatie: ''Sluiten de kernwaarden bij u aan? Wij willen behalve ontmoetingen diverse (gratis) activiteiten aanbieden op het gebied van lifestyle (loopgroepen, eco-runnen), gezondheidszorg, natuur/milieu/energie, kunst (tekenen, schilderen, knutselen), (oude/nieuwe) techniek, verhalen en publieksactiviteiten als gezondheidsmarkt, kunstmarkt, muzikale optredens. Gezamenlijk zetten wij ons in om leuke en relevante activiteiten, workshops te organiseren voor iedereen. Hierin zoeken we naar nieuwe verbindingen, mogelijkheden. Is het mogelijk om tijdens de winkel openingstijden van maandagmiddag tot en met zaterdagmiddag een dagdeel gastheer/gastvrouw te zijn in de Sociale Winkel in het hart van winkelcentrum Broekerveiling? Contact nu via 06 51234471 en klaas@socialewinkel.nl.'' Zie ook: http://shuttle.en http://socialewinkel.nl.

City RUN Schagen

Atletiekvereniging TAS'82 organiseert zondag 19 mei de City Run Schagen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Atletiekvereniging TAS'82 organiseert zondag 19 mei de City Run Schagen, voorheen bekend als de 10 Engelse Mijlen van Schagen. Een nieuwe naam, een andere route en dit jaar voor de 25ste keer!

De 5 en 10 kilometer wedstrijd/ recreatieloop gaat om 12.00 uur van start, na een swingende warming-up. Voor beide afstanden is er een prijs voor de eerste drie lopers m/v. Bij online inschrijven betaalt u € 10,- en inclusief het gratis jubileumshirt. Voorinschrijven is mogelijk tot 12 mei en kan via www.tas82.nl. Na-inschrijving kan op de dag zelf bij Wonders aan de Markt 17. De wandelaars die 10 of 16 kilometer lopen starten vanaf 09.30 uur en betalen € 5,-.

SKRS Kidsrun

Stichting Kinderopvang Regio Schagen (SKRS) sponsort de Kidsrun. Meedoen kost € 2,-, waarvan € 1,- naar KIKA gaat. De Kidsrun start om 10.45 uur met een 200 meter afhankelijk van beschikbaarheid.

Ga voor meer informatie/voorinschrijven naar www.tas82.nl of neem contact op met Wim Blok: pr@tas82.nl of via 06-11538897.

Leestafel

ZUID-SCHARWOUDE - De Lonkende Leestafel geeft elke zaterdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur ruimte aan mensen die kennis of informatie willen delen. Komende zaterdag 11 mei kan iedereen aanschuiven voor een persoonlijk verhaal. Jolanda Bruijns is moeder van 3 kinderen waarvan de oudste, Anna, meervoudig gehandicapt is. Ze vertelt deze ochtend over hoe positief om te gaan met een ingrijpende switch in je leven, met ups en downs; een inspirerend verhaal voor iedereen. De Lonkende Leestafel is in de Bibliotheek Langedijk, Bosgroet 4 in Zuid-Scharwoude.

De oorsprong van Moederdag

Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag (Foto: aangeleverd)

REGIO - Moederdag wordt gevierd ter ere van het moederschap, en wordt meestal in maart, april of mei gevierd. Dit verschilt echter per land.

In Nederland, België en vele andere landen valt Moederdag op de tweede zondag in mei. In de omgeving van Antwerpen wordt Moederdag sinds 1913 op 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart, Sainte- Marie of Moederkesdag) gevierd. In Frankrijk is het Moederdag op de laatste zondag van mei - tenzij Pinksteren op die dag valt, dan is het de eerste zondag in juni. In Spanje wordt El día de la Madre de eerste zondag in mei gevierd. In het Verenigd Koninkrijk valt Moederdag op de vierde zondag van de vastenperiode, dus drie weken voor Pasen.

Het vereren van moeders is een veel oudere traditie dan de moderne Moederdag en gaat terug op de moedercultus in het klassieke Griekenland. De formele moedercultus met ceremonies voor Cybele of Rhea, de Grote Moeder der goden, werd overal in Klein-Azië beoefend op de ides (15e dag) van maart. De katholieke kerk kent een lange traditie van verering van Maria, de moeder van Jezus. In het Verenigd Koninkrijk is Mothering Sunday een christelijke feestdag, te vieren op de vierde zondag in de Vastentijd, de aanloop naar Pasen, waaruit de huidige Britse variant van Moederdag is geëvolueerd. In 1644 was er in Engeland voor het eerst sprake van een Moederdag zonder kerkelijke achtergrond. Pas in het midden van 19e eeuw werd Moederdag in Amerika geïntroduceerd. In 1870 startte rechter Julia Ward Howe uit Philadelphia een grote publiciteitscampagne voor Moederdag.

High Chocolate bij Museum BroekerVeiling

(Foto:aangeleverd)

BROEK OP LANGEDIJK - Hoe kan je moeder het beste verwennen? Met chocola natuurlijk! Verwen haar op de speciale Moederdag Verwendag bij Museum BroekerVeiling met een High Chocolate.

Iedere moeder vindt het natuurlijk heerlijk om verwend te worden. Ontbijt op bed en de mooiste zelfgemaakte creaties van haar kinderen in ontvangst nemen. En daarna op pad met het gezin.

Zondag 12 mei heeft Museum BroekerVeiling een speciale verwendag voor alle moeders met hun gezin. Deze dag kunnen moeders genieten van een High Chocolate, een luxe verrassing met koffie of thee en natuurlijk veel lekkere hapjes met chocola in de hoofdrol. Naast deze chocoladeverwennerij krijgen de moeders ook extra aandacht tijdens de veiling en de rondvaart. Aan het eind van de dag ontvangen alle moeders bovendien een kleine verrassing! Kinderen worden uiteraard ook verwend. Met heerlijke chocolademelk en extra slagroom. Ze hoeven niet stil te zitten aan tafel, maar mogen lekker banjeren door het museum of kijken bij de jonge beesten op het diereneiland. Kinderen die nog een mooi moederdagcadeau willen maken kunnen terecht bij de kaarsenmakerij om een originele, prachtige kaars te maken.

De wereld van mijn moeder

Tom Schotten

Tijdens de koffie vertelt mijn moeder verhalen over haar belevenissen met de kleinkinderen. Ze vertelt over het samen werken in de groentetuin, het voeren van de schapen en het voorlezen uit kinderboeken.

De tijd, energie en liefde die ze stopt in deze belevenissen zorgen ervoor dat deze verhalen worden geboren.

Tussen haar woorden en zinnen door kijk ik naar haar.

Wat ik zie is een vrouw die leeft op gevoel, die doet wat haar hart haar ingeeft en die nooit opgeeft.

Ruim dertig jaar geleden zat ik ook aan deze keukentafel.

Onder de middag aten we hier samen gebakken brood en dronken we een glas melk.

Al even zo lang is mijn moeder uitvindster.

Iets wat maar bij zeer weinig mensen bekend is.

Ze vond onder andere toiletpapier uit voorzien van grappige teksten en een doordraaiend beeldscherm met bladmuziek voor dirigenten.

Aan deze tafel vertelde ze me altijd met welke uitvinding ze op dat moment bezig was, waarom die er moest komen en naar wie ze het idee ging opsturen.

Iedere uitvinding, ieder nieuw idee, is afkomstig vanuit haar vrije denken.

Ontstaan vanuit haar gedachten die de ruimte krijgen om heen te gaan waar ze ook maar naar toe willen. Ga maar. Ontdek maar. Bedenk maar.

Terwijl ze een kopje koffie inschenkt vertelt ze over haar laatste uitvinding; het in een couveuse afspelen van het geluid van het kloppende hart van de moeder.

De baby in de couveuse kan hiermee het vertrouwde geluid van haar moeder blijven horen waar ze al maanden aan gewend is.

Een vertrouwde start van een nieuw leven.

Mijn moeder kijkt me aan. Een bijzonder mooi idee.

Ontstaan vanuit een wereld met vrije gedachten.

Haar wereld. De wereld van mijn moeder.

Moederdag kan niet meer stuk

Mijn moeder geeft mij altijd alles,
een kusje voor het slapengaan,
twee zachte armen om me heen,
met mijn lieve mama ben ik nooit alleen.
Altijd vrolijk en opgetogen,
sta jij over de was en de strijk gebogen.
Een kusje hier en een knuffel daar,
en altijd een lief gebaar.
Soms gemopper en soms gezeur,
vanwege de alledaagse sleur.
Is mijn grapje niet zo leuk,
toch lig jij in een deuk.
Ook moeders hebben veel zorgen,
over mij en over morgen.
Maar mama maak je niet druk,
deze Moederdag kan niet meer stuk!

BH-inruilactie bij Yvon's bodyfashion

BH-inruilactie bij Yvon's bodyfashion. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Ruil een oude beha in en ontvang 10 euro korting op een nieuwe beha van het merk Triumph. Yvon's bodyfashion doet mee aan deze leuke actie van het merk Triumph. Tot en met 19 mei heeft u de kans om van deze actie te profiteren.

Sinds de oprichting van de winkel, dat is deze week precies 24 jaar geleden, verkoopt Yvonne dit lingeriemerk. Omdat Triumph voorheen in Langedijk door textielwinkel Smit (later Marjo) werd verkocht, en daardoor bij veel mensen in Langedijk bekend was, besloot Yvonne dit merk ook in het assortiment op te nemen. En dat is een goede keuze gebleken. Het aanbod is in de loop van de jaren flink veranderd, al zijn sommige klassiekers nog steeds verkrijgbaar. Maar onveranderd is de goede pasvorm en de goede prijs/kwaliteit verhouding van de beha's. Hierdoor zijn ze een belangrijk deel van het assortiment van Yvon's bodyfashion, naast de andere lingeriemerken zoals bijv. Chantelle, Mey, Anita, Rosa Faia en Felina.

Meer weten? Neem dan een een kijkje op www.yvonsbodyashion.nl

Eerste editie Rommel Rondje Waarland

Waarland gaat ontspullen: op zondag 19 mei wordt voor de eerste keer Rommel Rondje Waarland gehouden! (Foto: aangeleverd)

WAARLAND – Waarland gaat ontspullen: op zondag 19 mei wordt voor de eerste keer Rommel Rondje Waarland gehouden, een grote rommelmarkt verspreid over zo'n 150 adressen door het hele dorp.

Tussen 11.00 en 16.00 uur verkoopt men op het eigen erf of de stoep alles wat in de weg stond/lag: van overtollig kinderspeelgoed, cd's en kleding tot gereedschap en fietsen. Maar ook zijn er leuke zelfgemaakte nieuwe producten te vinden. Initiatiefnemers Sylvia Groen en Natalia Restrepo zagen het succes van de dorpsrommelmarkten in Schagerbrug en 't Veld en achtten Waarland ook rijp voor zo'n markt. "Eind 2018 peilden we de animo met een oproep op de Facebookpagina 'Je bent Waarlander als…'", vertellen ze. "We werden meteen overdonderd met positieve reacties. En toen we later de datum bekendmaakten op de Facebookpagina van Rommelrondje Waarland, stroomden de aanmeldingen binnen." Intussen staat de teller op zo'n 150 deelnemers: Waarlanders, maar ook mensen van elders. Lokale middenstanders als Beau & Beau, Gewoon Simoon, Tamara's Bloemenboetiek, Deen, Bij van Huizen (in het Dorpshuis) en De Luwe Stek doen eveneens mee. Alle deelnemende adressen staan ingetekend op een plattegrond die te zijner tijd te downloaden is op rommelrondjewaarland.jouwweb.nl. Verkoop van eten en drinken is niet toegestaan, tenzij de verkoper daarvoor zelf een vergunning heeft.

Meer weten over Rommel Rondje Waarland? Mail naar rommelrondjewaarland@hotmail.com.

Schaapscheerdersfeest De Beestenboel

Op het schaapscheerdersfeest worden de schapen vakkundig geschoren zodat ze helemaal klaar zijn voor een warme zomer. (Foto: aangeleverd)

NOORD-SCHARWOUDE - Het jaarlijkse schaapscheerdersfeest van kinderboerderij De Beestenboel is dit jaar op zondag 19 mei.

Op het schaapscheerdersfeest worden de schapen vakkundig geschoren zodat ze klaar zijn voor de zomer. Daarnaast zijn er tussen 14.00 en 16.30 uur verschillende activiteiten, waaronder een rommelmarkt, kinderen kunnen knutselen en worden geschminkt.

Collecte

In de periode van 19 mei tot en met 2 juni gaat De Beestenboel collecteren. Men is nog op zoek naar collectanten die hun stenetje willen bijdragen voor de kinderboerderij.

Contact kan via www.de-beestenboel.nl/ of via de Facebookpagina.

39ste Avondvierdaagse Sint Pancras

Op dinsdag 4 juni gaat de avondvierdaagse van Sint Pancras weer van start. (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS - Voor de 39ste keer organiseert de Sport en conditie vereniging Trimclub Sint Pancras de Avondvierdaagse van Sint Pancras.

Op dinsdag 4 juni gaat de Avondvierdaagse van Sint Pancras weer van start en worden alle mooie plekjes van Sint Pancras en omgeving weer aangedaan. Er kan 5, 10 of 15 kilometer worden gewandeld. Ook dit jaar wordt er gestart vanaf Dorpshuis de Geist aan de Vinkenlaan 7 te Sint Pancras. Kosten voor deelname zijn € 5,- bij voorinschrijving op maandag 20 mei vanaf 19.00 tot 21.00 uur in Dorpshuis De Geist te Sint Pancras.

Inschrijven is ook mogelijk op dinsdag 4 juni vanaf 17.30 uur. De kosten bedragen dan € 5,50. Het is ook mogelijk om één avond te gaan wandelen. U krijgt dan na afloop een wandeldiploma. De kosten voor een wandelavond bedragen 2,50 (bij voorinschrijving op 20 mei € 2,-). Op vrijdag 7 juni worden alle wandelaars rond 20.00 uur met muziek binnen gehaald en krijgen alle wandelaars na afloop een medaille of wandeldiploma. Deelname aan de avondvierdaagse geeft u de gelegenheid om vier avonden gezellig te wandelen in en om Sint Pancras. Ook kunt u deze avondvierdaagse benutten als training voor het grotere werk in Alkmaar of Nijmegen. Op dinsdag, woensdag en donderdag is de start van de 5 kilometer om 18.15 uur en van de 10 en 15 kilometer om 18.00 uur. Op vrijdag 7 juni zijn er afwijkende vertrektijden. De 5 kilometer vertrekt dan om 18.45 uur, voor de 10 kilometer blijft het vertrek om 18.00 uur en de 15 kilometer vertrekt dan om 17.45 uur.

Voor meer informatie over het programma en de routes van de avondvierdaagse van dit jaar, kijk op de website van de Trimclub: www.trimclub.nl.

Rockband Moor Park in B3

(Foto: Dennis Claessens)

SINT PANCRAS - To rock, like it's your last day. Dat is waar de Noord-Hollandse rockband Moor Park voor staat.

Wanneer woorden tekortschieten, spreekt de muziek: stevige riffs, krachtige melodieën en ordinaire rock. Met invloeden van verschillende rockhelden zoals Foo Fighters, Coldplay, U2 en Imagine Dragons, nemen de bandleden je mee in hun eigen wervelende sound. Na een herstart in 2018 met een nieuwe frontman is Moor Park er klaar voor: Nederland veroveren. Podium voor podium. Grassprietje voor grassprietje. Na het winnen van de MIXX contest en de blind Auditions van The Voice of Holland is nu B3 aan de beurt om ze een podium te bieden! Zaterdag 11 mei, zaal open om 20.00 uur, vrij entree, B3, Beverplein 3, Sint-Pancras.

Lezing over Alzheimer Dirkshorn

DIRKSHORN - Afdeling Vrouwen van NU Dirkshorn heeft Sjef van Bommel uitgenodigd, schrijver van het boek Ik ben niet kwijt. Sjef vertelt op 14 mei op humoristische wijze over het proces dat hij en zijn partner hebben doorgemaakt na de diagnose FTD, een vorm van dementie. Deze avond is ook de aandachtscoördinator Dementie van de gemeente Schagen, Kelly Dijkshoorn, aanwezig. Dorpshuis de Kastanjeboom, Dorpsstraat 15, Dirkshorn. Aanvang: 19.45 uur, zaal open 19.30 uur. Belangstellenden en introducees € 5,-. Opgave bij Nel van Dalen danoek@quicknet.nl.

De Knip heeft er een broertje bij

Roy, Gudy en Jeroen Zegers zijn trots op hun niewe café de Heerlijkheid. (Foto: Vincent de Vries)

'De Knip heeft er een broertje bij', zo maakten Jeroen en Gudy Zegers de uitbreiding van hun horeca bekend op hun Facebookpagina. Café De Heerlijkheid is geboren. "Het is nog een bende, maar het wordt toch mooi!"

Een trotse Gudy vertelt: "Er is één grote zaal met een mooie achterbar, die in tweeën gedeeld kan worden voor feesten en partijen. Geen eetcafé - met uitzondering van feesten en partijen-, dat blijft bij De Knip. Een klein terras voor aan de weg en achter bij sloot voor gasten die aanmeren met hun boot. Ook de snackbar, waar we de befaamde saté- en de hamburgerschotel van De Knip klaarmaken.

Alle verenigingen die er nu hun bridge-, zang- of kolfavonden hebben, hebben dat straks ook gewoon in De Heerlijkheid. Het personeel is overgenomen en wordt versterkt met een aantal nieuwe mensen. "De Heerlijkheid wordt een echte kroeg, bestiert door onze zoon Roy, met een mooie lange bar als middelpunt en leuke mensen met allemaal een afgeronde taptraining achter de bar." Dat is de kracht van deze horeca ondernemers. "Eigenlijk zijn we één grote familie en dat stralen dat ook uit naar de klanten. Dat zal ons succes verklaren."

In De Heerlijkheid kun je altijd terecht, óók als er een feestje wordt gegeven. "We hopen door De Heerlijkheid de mensen die nu aan een vaste deur van De Knip komen voor een biertje, een goed alternatief te bieden. En voor wie De Knip te klein is, kan een grote zaal gehuurd worden in De Heerlijkheid." Mét het befaamde buffet, verzorgd door Gudy.

Zondag 12 mei wordt café De Heerlijkheid officieel geopend met een hapje en een drankje en een optreden van Bernard Karsten. Iedereen is van harte welkom vanaf 17.00 uur om de nieuwe aanwinst te komen bekijken, aan de Dorpsstraat 826 in Oudkarspel.