Schagen op zondag

5 mei 2019

Schagen op zondag 5 mei 2019


Actief wandelen tijdens avondvierdaagse in Schagen

De avondvierdaagse van Schagen komt er weer aan. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De wandelschoenen kunnen weer uit de kast, want het grootste sportieve evenement van Schagen gaat maandag 20 mei weer van start. Vier avonden lopen tijdens de avondvierdaagse die dit jaar voor de 76e keer georganiseerd wordt onder de vlag van de KWBN. Als training voor de Nijmeegse Vierdaagse of gewoon om lekker actief bezig te blijven. Dit jaar wordt hij gelopen van maandag 20 mei tot en met donderdag 23 mei. De start en finish is ook dit jaar bij wijkcentrum de Groene Schakel aan A. Mauvestraat 161 n Schagen.

Wandelfeestje

Met 1572 deelnemers in 2019 belooft de organisatie dat het ook dit jaar weer een wandelfeestje gaat worden. En ook een schoon feestje dit jaar, want alle scholen en groepen krijgen van Supporter van Schoon gratis afvalzakjes uitgedeeld, zodat tijdens de wandelavonden het afval ingezameld kan worden. Zo zal de avondvierdaagse in Schagen een sportief, gezellig en schoon wandelfeest worden.

De routes voor 2019 zijn niet gewijzigd ten opzichte van 2018. Op de eerste wandeldag gaat de route van de 5 kilometer door de Waldervaart, de 10 en 15 kilometerlopers gaan richting Schagerbrug. De tweede wandeldag lopen de 5 kilometerlopers de Hoep-route, de 10 en 15 kilometerlopers gaan richting Haringhuizen. De derde dag gaat de 5 kilometer richting de Groeneweg en gaan de 10 en 15 kilometerlopers richting Sint Maarten. Tijdens de vierde en laatste wandeldag lopen alle afstanden de route Schagen, die onder andere door Muggenburg en Hoep-Zuid leidt.

Ook dit jaar is het weer mogelijk om je van te voren in te schrijven. Dit kan maandag 6 en dinsdag 7 mei bij café-restaurant de Posthoorn aan Markt 20 in Schagen. Tussen 19.00 en 20.30 uur is iedereen die enthousiast is geworden daar van harte welkom om in te schrijven. Voor de 10 en 15 kilometer zijn er ook rolstoelroutes gemaakt.

De organisatie is genoodzaakt om na 12 jaar de inschrijfgelden met 0,50 cent te verhogen. In de voorinschrijving zijn de kosten dan 4,50 per persoon. KWBN leden krijgen een reductie van 1 euro.

Het is ook mogelijk om op de eerste wandeldag, maandag 20 mei, vanaf 17.30 uur n te schrijven bij de startlocatie. De kosten bedragen dan 5,50 per persoon. De starttijd voor de 15 kilometer is 17.45 uur, voor de 10 kilometer 18.00 uur en de 5 kilometerlopers starten om 18.15 uur.

Kijk voor meer informatie op www.avond4daagse-schagen.nl of Facebook: avond4daagse Schagen. Vragen? Stuur dan een e-mail naar: a4d.schagen@gmail.com


Strandbeleid

SCHAGEN - Inwoners en bezoekers zijn tevreden over het strandbeleid in de gemeente Schagen. Dat blijkt uit een enquête die de gemeente heeft gehouden onder inwoners, ondernemers en bezoekers die het strand bezoeken. De gemeente wilde weten of het strandbeleid uit 2016 voldoet of dat het beter kan.

Uit de enquête – die zowel leden van inwonerspanel konden invullen als niet-leden - blijkt dat strandbezoekers het meest tevreden zijn over de toegankelijkheid van het strand, gevolgd door hoe schoon het strand is.

Burgemeester Marjan van Kampen: "Het is heel fijn om te zien, dat meer dan 1700 mensen de enquête hebben ingevuld en dat de meesten van hen zo tevreden zijn. Daar mogen we met elkaar best trots op zijn. Verbeterpunten die genoemd zijn, zijn duidelijker borden op het strand zodat bezoekers beter kunnen zien wat waar mag op het strand. En ook willen bezoekers dat onze toezichthouders beter bereikbaar zijn. Hier gaan we serieus naar kijken als gemeente." De enquête maakt onderdeel uit van de evaluatie van het strandbeleid.

Eén van de punten die genoemd is, is stallingsruimte voor fietsen bij een aantal strandopgangen. "In tegenstelling tot wat wij dachten, is parkeerruimte voor auto's nauwelijks als een knelpunt genoemd. Stallingsruimte voor fietsen echter wel", aldus Van Kampen. "In onze begroting hebben we hier echter geen geld voor opgenomen. Daar moeten we dus kritisch naar kijken."

Wat ook een mooie uitkomst is, zijn aanmeldingen van nieuwe leden voor het inwonerspanel van de gemeente. Van Kampen: "Meer dan 40 inwoners hebben zich na het invullen van de enquête aangemeld voor ons digitale panel." De uitkomst is te vinden op www.schagen.nl

Bevrijdingsvuur op weg naar Schagen

Atleten van TAS'82, AV Nova en TAV'80 brengen het bevrijdingsvuur naar Schagen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Atleten van TAS'82, AV Nova en TAV'80 brengen het traditionele bevrijdingsvuur zondag 5 mei van Wageningen naar Schagen. Zij arriveren om 13.00 uur op het Slotplein in Schagen, waar burgemeester Marjan van Kampen van gemeente Schagen hen ontvangt.

In de nacht van zaterdag 4 op zondag 5 mei wordt het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar diverse gemeenten, waaronder Schagen, gebracht. De atleten lopen niet alleen, maar gaan ook per toerbeurt fietsen. Bij aankomst in de Magnusveste wordt er een fakkel overhandigd aan de Veteranen van Schagen die deze brandend en wel, samen met burgemeester Van Kampen, naar het monument op de Nieuwe Laagzijde brengen. Dit is tevens de start van alle andere activiteiten op Bevrijdingsdag in Schagen.

Concert voor de Vrijheid

Mannen van Naam. (Foto: aangeleverd)

BURGERBRUG - De Mannen van Naam geven zondag 5 mei een Concert voor de Vrijheid in de Herboren Toren aan Burgerweg 62a im Burgerbrug. Aanvang 15.00 uur. Entree 12,50 euro.

Boezemvrienden

Een podium vol prachtige muziekinstrumenten. Drie boezemvrienden vol liedjes en verhalen. Vrije vijftigers die een boel te vertellen hebben. Want wat stralen ze een levenslust uit! De Mannen van Naam hadden eind 2016 groot succes in de Herboren Toren. Nu komen ze terug met een spiksplinternieuw programma, dat speciaal voor deze keer is omgedoopt van MAN MAN MAN tot concert voor de vrijheid.

De mannen vinden namelijk dat je nooit stil moet staan, dat je altijd onderweg moet blijven. Dat vertaalt zich in liedjes als 'De reiziger' en 'Op weg'. Heel bijzonder is het liedje 'Dag prachtig land' dat Ad Grooten schreef over zijn moeder die in Indië werd geboren en het jappenkamp overleefde.

Maar bij de Mannen van Naam is de schaterlach nooit ver weg. Altijd is er de relativering. Het sympathieke contact met het publiek. Een vrolijke Keltische folkdeun. Een accordeon, een banjo, een fluit of een doedelzak. Een aanstekelijk refrein of een goeie grap, want de vrijheid moet je vieren!

Reserveringen via Jannie Paarlberg: j.paarlberg@zonnet.nl of tel. 06-51831738.

Kijk voor meer informatie op: www.mannenvannaam.nl en www.herboren-toren.nl

Magische vroege vogelwandeling

Geniet van de zonsopkomst tijdens de vroege vogelwandeling. (Foto: Sophie van Amstel)

CALLANTSOOG - Vroeg in de ochtend wandelen deelnemers aan de vroege vogelwandeling zaterdag 11 mei van 4.30 tot 8.00 uur met de boswachter door het Zwanenwater. Het is een magisch moment, het ontwaken van de natuur. In het Zwanenwater komen jaarlijks honderden soorten vogels om te broeden, foerageren of rusten. Een aanrader voor iedereen die graag naar vogels kijkt.

Voor de wandeling is geschikt schoeisel aan te raden. Vergeet ook niet om een verrekijker of telescoop mee te nemen. Om deel te kunnen nemen aan de excursie is het noodzakelijk om vooraf aan de excursie een ticket te boeken: nm.nl/agenda-callantsoog. Voor vragen hierover kun je tijdens kantooruren contact opnemen met de Ledenservice van Natuurmonumenten via 035-655 99 11. Deelname aan de excursie kost € 5,- voor leden van Natuurmonumenten en € 8,- voor niet-leden. De wandeling gaat van start op Parkeerplaats Zwanenwater aan Zuidschinkeldijk 3a in Callantsoog.

Het Zwanenwater bij Callantsoog is een groot natuurgebied in topconditie. Voor veel zeldzame planten en dieren biedt het Zwanenwater de ideale leefomstandigheden. De twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa liggen er verscholen. Natuurmonumenten beheerd dit gebied met grote zorg. Dat zou niet lukken zonder de inzet van vrijwilligers. Door het Zwanenwater lopen twee wandelroutes.

Meer informatie is te vinden op www.nm.nl/zwanenwater.

Nautische expositie Cultuurschuur

De expositie in de Cultuurschuur heeft als thema: Met de wind in de zeilen'. (Foto: aangeleverd)

WIERINGERWERF - Met de wind in de zeilen is het thema van de aankomende expositie in de Cultuurschuur aan Loggersplein 1 in Wieringerwerf.

Vanaf zaterdag 4 mei staan de zeilen bol in de Cultuurschuur. Frans Visser, al sinds 1962 woonachtig in Den Oever, is helemaal vertrouwd met het water en de wind. Hij is zo verknocht aan de scheepvaart dat hij na zijn werkzame leven de maritieme wereld aan het schilderdoek ging toevertrouwen. Bij de Vatropse school werd hij al snel een schilder met een eigen verhaal en een eigen beeldtaal. Zijn kwaststreken, gevoel voor kleur en compositie, maar bovenal zijn kennis van de zee en de schepen maken zijn werk een lust voor het oog. In deze expositie is gekozen om alleen de zeilboten te exposeren, omdat deze mooi samengaan met de 'zeilen' van beeldhouwers Ted Moelker en Eggo de Roode uit de Wieringermeer. Ook deze kunstenaars 'hebben' iets met de maritieme wereld; de reden om de schoonheid van de bolling in het zeil te willen vatten in een beeld van steen of hout.

De expositie is elke dag te bezichtigen van 8.00 tot 20.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 16.00 uur. De opening van de tentoonstelling is zaterdag 4 mei om 15.00 uur en is vrij toegankelijk. Zondag 5 mei is er bovendien een prachtige combinatie te maken met een bezoek aan de fototentoonstelling van Fotoclub Het Derde Oog in de Theaterzaal.

Baasje gezocht

Beertje en Buddy. (Foto: aangeleverd)

Beertje en Buddy zijn gehecht aan elkaar

TUITJENHORN - De cavia's Beertje en Buddy zijn op zoek naar een nieuw baasje. Ze zijn samen afgegeven bij een kinderboerderij omdat er niet mee voor hen gezorgd kon worden. Maar bij de kinderboerderij was dit ook geen optie want daar is geen plek voor tijdelijke opvang. Dus werden ze netjes doorgebracht naar de DierenOpvang Dierenambulance Schagen Hollands Kroon.

Wat oudere beertjes

Hier werd al snel duidelijk dat het twee, wat oudere, beertjes zijn, waarschijnlijk broertjes en erg aan elkaar gehecht. Ook hebben beide beschadigingen op een oogje en ze klonken nogal benauwd. Aan de oogjes is helaas niets meer te doen maar verder gaat het nu prima met ze. Blijkbaar was dit stelletje, net zoals veel caafjes, gevoelig voor houtmot en stoffig hooi.

Fijne plek

Nu ze op een andere bodembedekking zitten en goed hooi hebben gaat het prima! Wie heeft er een fijne plek voor dit lieve stel. Ze zijn behoorlijk op mensen gericht, laten zich makkelijk pakken en het lijkt dat ze het zelfs prettig vinden om op schoot te zitten. Maar wel opletten: het is geen kinderspeelgoed!

Meer weten over deze dieren? Neem dan even contact op met de DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon, tel. 0224-551818 of via www.dierenasiel-schagen.nl

Maak kennis met Raya Yoga

SCHAGEN - Maak kennis met Raya Yoga en volg in mei en juni acht lessen om een indruk te krijgen wat Raja Yoga inhoudt. Een les bestaat uit yogafilosofie, fysieke en concentratieoefeningen. Donderdagmiddag en /of donderdagavond 9 mei begint de les om 13.30 en 19.00 uur. De kosten zijn € 12,50 per les . De lesduur is zo'n 2 tot 2,5 uur. Neem voor meer informatie contact op met Ingrid van de Wiel, tel. 06-22425876 of stuur een e-mail naar: de.wieltjes@kpnmail.nl

Meer dan genoeg keuze aan perkgoed bij Tuincentrum Hollander

Er is volop keuze aan perkgoed bij Tuincentrum Hollander. (Foto: Vincent de Vries)

BREEZAND - Tuincentrum Hollander staat weer volop in teken van het nieuwe perkgoed, want de periode om de tuin in het nieuw te steken is weer aangebroken. Maar ook voor andere producten is het niet moeilijk om te slagen bij het tuincentrum aan Schorweg 99b in Breezand. Allround Tuincentrum Hollander staat immers garant voor kamer-, tuin- en terrasbeplanting, tuinaanleg-, onderhoud en architectuur, dier- en dierbenodigdheden en veel sfeer- en decoratieartikelen. Loop een rondje door het bedrijf dat zo'n anderhalve hectare groot is en ontdek de rijke mogelijkheden die hun assortiment te bieden heeft.

Tuincentrum Hollander is elke zondag geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Met Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag geopend van 11.00 tot 17.00 uur, waardoor er genoeg tijd is om langs te gaan en zomerse bloeiers aan te schaffen voor de tuin. "We hebben nu heel veel eenjarige planten in huis waar je - als je ze in deze periode plant - tot eind september plezier van kunt hebben", vertelt Martien Huiberts van Tuincentrum Hollander bij het ruime aanbod van perkgoed zoals Spaanse margriet, mini-petunia en geraniums. "Daarnaast hebben we veel grote, gemengde hangpotten. Die zijn erg in trek en ideaal, want je hangt ze op of zet ze neer en je bent klaar".

Tuinmeubelen

Waar een mooie tuin niet zonder planten kan, is het natuurlijk ook belangrijk dat je daar van kan genieten. Tuincentrum Hollander heeft dan ook genoeg tuinmeubelen, van de populaire loungesets tot verstelbare stoelen, om dat mogelijk te maken. "We hebben onze tuinstoelen naast elkaar opgesteld, zodat je in één oogopslag kunt zien wat de verschillen zijn. En natuurlijk is het belangrijk om er even goed in te gaan zitten, want je moet ze wel uitproberen".

Met de zomerse dagen in aantocht is het een goed idee om langs te gaan bij Tuincentrum Hollander, want de vernieuwde barbecuehoek is weer groter geworden. "Wij merken dat er veel vraag naar is en dus hebben we mooiere en grotere barbecues. Mensen vinden het blijven om gezellig te barbecueën in de tuin". Kom langs en kijk zelf welke varianten er verkrijgbaar zijn voor een geslaagde barbecue, maar ook voor sfeer- en decoratieartikelen is volop keuze bij Tuincentrum Holland aan Schorweg 99b in Breezand.

Kijk voor meer informatie op: www.tuincentrumhollander.nl

Lowa wandelspecialist bij Family Shoezz

Het is weer tijd om goede wandelschoenen aan te schaffen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De dagen worden langer, het goede weer is op komst , vakanties worden gepland. Tijd voor wandelen, dus wandelschoenen. Bij aanschaf van wandelschoenen komt heel wat kijken, wat voor terrein, lange of korte afstanden, lage of hoge schoenen, waterdicht, wat voor sokken, wat voor zolen.

SIGG drinkfles

Donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 mei staan de Lowa wandelschoenen extra in de aandacht bij Family Shoezz in Schagen. Bij aankoop van een paar Lowa wandelschoenen krijgt iedereen een SIGG drinkfles ter waarde van 19,95 euro en je maakt kans het aankoopbedrag van de schoenen terug te winnen. Er wordt 1 kassabon verloot en diegene wint een tegoedbon ter waarde van de aangeschafte schoenen

Tevens is vrijdag 10 mei de Lowa wandelspecialist Peter Bruinewoud tussen 13.00 en 20.00 uur aanwezig omklanten te adviseren en te helpen. Voor extra ondersteuning hebben zij Sidas zolen in low, mid en high, voor iedere voet de juiste zool.

Kom kijken bij de wandelschoenencollectie en vraag gerust om advies bij Family Shoezz aan Gedempte Gracht 44 in Schagen. Zie voor meer informatie: www.familyshoezz.nl

Begroet nieuwe vrijheidsgevoel tijdens Groets bedrijfswagenshow

Bezoek Groets bedrijfswagenshow. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN/DEN HELDER - De Fok 12 in Schagen en de Kievitstraat 18 in Den Helder zijn niet de locaties waar de bevrijdingsvuren worden aangestoken. Niet letterlijk althans, maar het hart zou wel eens degelijk in vuur en vlam worden gezet tijdens Groets bedrijfswagenshow van maandag 6 tot en met zaterdag 11 mei. Door de hippe looks van buiten, maar vooral de ruimte van binnen die bij de Peugeot-modellen het functionele overstijgt.

"Het vrijheidsgevoel dat u als ondernemer toch al omarmt wordt versterkt wanneer u zitting neemt in één van de vele modellen die Franse grandeur uitademen en toch zo functioneel zijn. Pro Peugeot kortom en dat wordt vertaald in de benaming van zes dagen bedrijfswagenshow bij Groet: Peugeot Professional Dagen. Tijdens deze zes dagen krijgen belangstellenden, wanneer ze besluiten de aankoop van de Peugeot-bedrijfswagen via een financiering te betalen, de ruimte van een betalingstermijn van vijf jaar tegen nul procent rente. Zodat u nog lang na de aankoop dat vrijheidsgevoel vasthoudt! En dat is nog niet alles", aldus gezicht van de zaak Arjan Groet. "Tijdens de show geven wij op alle bedrijfswagens maar liefst 25 procent korting op de bedrijfswagen- en fabrieksopties!"

Bij Groetauto duurt Bevrijdingsdag voor de ondernemers maar liefst zes dagen! Kies voor beleving en professionaliteit zodat men te allen tijde bij alle relaties scoort bij de eerste en tweede indruk! Zie ook www.groetauto.nl.

Vesper in Oude Ursulakerk

WARMENHUIZEN - In de Oude Ursulakerk vindt zondag 12 mei een vesper plaats aan Dorpsstraat 93 in Warmenhuizen.

Een vesper is een gezongen en gesproken avondgebed, gestoeld op de Anglicaanse evensong en tevens met elementen uit Katholieke en Protestantse tradities. De cantorij staat onder leiding van Connie Kriek, lector is Corrie Smit en orgelbegeleiding van Bert Huibers. De aanvangstijd is 19.30 uur, de vesper duurt ruim een half uur. Zondag 2 juni wordt deze vesper herhaald in de Protestantse kerk aan Raadhuisstraat 5 in Dirkshorn.

Eerste #boertomtulpenmeet

Marieke en Boer Tom staan romantisch tussen de tulpen. Foto: @groovypat)

NIEUWE NIEDORP - Zeventien instagrammers kwamen zaterdag 20 april op een zonnige dag bijeen in de achtertuin van Boer Tom Groot in Nieuwe Niedorp, om aan de eerste #boertomtulpenmeet deel te gaan nemen. De dag kon niet mooier beginnen, de tulpenvelden stonden er prachtig kleurrijk bij en de route was zorgvuldig uitgestippeld door Patrick & Linda (@groovypat en @vlinderlin op Instagram)

Trots op mooie omgeving

Zij hebben deze 'tulpenmeet' samen met Boer Tom (bekend van 'Boer zoekt vrouw' en 'Eigen huis en tuin') georganiseerd, omdat ze trots zijn op hun mooie omgeving, en willen dat met de rest van de wereld delen. Na een gezellig inleidend praatje van Tom ging de enthousiaste groep op pad met de E-choppers van Freds verhuur, wat hadden ze een bekijks!

Prachtige plaatjes

De tulpenvelden van Tom waren vooraf voorzien van extra attributen zoals een trap en een Balinese parasol van 'Mapa Mundo' om de fotografen creatief te prikkelen, en dat resulteerde in prachtige plaatjes, (ook met een drone!)die enthousiast gedeeld zijn door de Instagrammers.

Mooie tulpenroute

Halverwege de mooie tulpenroute stond er bij Anita Klaver van Klaver kaas een lange gedekte tafel buiten met de meest uitgebreide zalige lunch met lokale streekproducten die je je maar kan bedenken. Na een rondleiding door de ruime koeienstallen reden ze voldaan weer verder door het prachtige zonnige Westfriese landschap, langs langgerekte dijken, grazende koeien, molens,schattige lammetjes, idyllische boerderijtjes en natuurlijk de talrijke en kleurrijke tulpenvelden.

Tulpeninstameet

Niedorp is mooi op de kaart gezet, wie op Instagram #boertomtulpenmeet opzoekt, kan nog een beetje meegenieten. Deze tulpeninstameet is mede mogelijk gemaakt door Holland boven Amsterdam, Freds verhuur en Klaver kaas. Vooraf is er toestemming gevraagd aan alle tulpenboeren om op hun land te komen.

Linda Smit

Dr. De Boerstraat 15

Nieuwe Niedorp

+31612149401

www.instagram.com/vlinderlin

Bank: NL08INGB0008375438

KvK: 71859489

BTW: NL181167840B01

'Met de deur Open'

Jan Piet Oostwouder. (Foto: Marjo Vlaar)

SCHAGEN - Jan Piet Oostwouder is zondag 5 mei te gast van 10.00 tot 12.00 uur in het radioprogramma 'Met de deur Open' op Schagen FM. De muziek die tijdens het programma is te horen is de keuze van Jan Piet en de techniek is in handen van Hans van den Hoeven. 'Met de deur Open' is te beluisteren op de kabel via 96.5, digitaal via kanaal 40 en via www.schagenfm.nl onder het knopje 'luister live'.

Let Love rule!

Goudsmit Kitty de Graaf. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - "Liefde is, naar mijn mening, waar het leven om draait", zegt goudsmit Kitty de Graaf. "En dat komt in vele vormen. Liefde voor je partner, voor je vrienden, voor je familie. En ze zijn allemaal net even anders, maar altijd bijzonder. Eén daarvan is de Liefde voor je moeder. En hoe die ook mag zijn, die is (meestal) onvoorwaardelijk en voor altijd".

Moeder beetje extra verwennen met Moederdag

"Dus hoe leuk is het om je moeder een beetje extra te verwennen met Moederdag! En geef je haar, behalve een bloemetje en ontbijt-op-bed, een gezellige workshop of een sieraad, uniek voor haar gemaakt! Je kunt het zo gek niet bedenken en ik kan het maken. Ik kan iets heel nieuws maken, maar ik kan ook oude sieraden verwerken tot een nieuw juweel, met zijn eigen emotie en een tweede leven".

"Kom een keer langs in ons gezellige atelier, welke ik deel met klokkenmaker Henk Houkes, en we bespreken de mogelijkheden".

Het atelier van Kitty de Graaf – goudsmid is te vinden aan Herenstraat 5 in Schagen, tel. 06-39319000. Zie ook www.kittydegraaf.nl

Moederdag bij Bloeiers

SLOOTDORP - Bij kwekerij Bloeiers aan Wierweg 24 in Slootdorp worden de mooiste eenjarige zomerbloeiers geteeld. Voor moederdag staan de prachtige hangpotten, opgemaakte manden en heel veel plantjes klaar voor de verkoop.

De kassen van kwekerij Bloeiers zijn bijna een hectare groot en weer geopend voor de verkoop aan particulieren. Bloeiers heeft een zeer groot assortiment (meer dan 600 soorten) eenjarige zomerbloeiers, grote hangpotten, kruiden en een aantal bijzondere groenten. Bijna alles komt uit eigen opkweek. De kassen zijn open voor de verkoop tot ongeveer half juni. Meer informatie op www.bloeiers.nl. De openingstijden zijn maandag tot en met donderdag van 10.00 tot 17.00 uur, vrijdag en zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Zondags gesloten.

Het ultieme moederdagcadeau

(Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Alle mama's opgelet: De schrijfcursus: "Luisteren naar je pen", is een prachtig cadeau voor jezelf! Schrijven, reflecteren en visualiseren zijn machtige instrumenten om jouw principes en idealen aan te scherpen. Het proces van selffulfilling prophecy.

Cursisten schrijven aan de hand van wisselende, korte, creatieve schrijfopdrachten, waarbij je creaties en schrijfsels met elkaar bespreekt. Samen schrijven is elkaar inspireren en elkaar op een andere manier ontmoeten! In de zesdaagse cursus besteden deelnemers aandacht aan; schrijven in de natuur, ontwikkeling door reflectie op jouw autobiografische fragmenten, diverse dichtvormen, handletteren, eigen moodboard creëren, jouw kernwaarden en to-be-list samenstellen : "Wie wil je zijn? En visualiseren over hoe jouw leven er over 5 jaar uitziet. Ervaring met schrijven is niet nodig, wel de affiniteit met schrijven! Stel je ervoor open en je krijgt er zoveel voor terug! Ik reik je praktisch uitvoerbare ideeën aan, welke je inspireren om thuis uit te proberen", zegt Yvonne Veenstra.

Maandag 20 mei start de schrijfcursus, vervolgens elke maandagavond 27 mei, 3 juni, 17 juni, 24 juni en 1 juli is de afsluiting. Cursisten schrijven bij Yvonne aan de keukentafel en bij mooi weer buiten in de natuur. Hoe laat? De inloop is vanaf 20.00 uur, hierbij besteden deelnemers de tijd tot 22.15 uur en daarna sluiten ze gezamenlijk de avond af. De kosten voor de cursus: 190,- euro exclusief btw. Reserveer tijdig, voor meer informatie over de cursus 'Luisteren naar je pen', stuur een mailtje naar: schrijvenmetyv@gmail.com

Beleef schoonheid tijdens open huis Beauty Day Xperience Schagen

SCHAGEN - Marion de Jong runt sinds oktober 2018 samen met haar team de nieuwe schoonheidssalon Beauty Day Xperience aan Landbouwstraat 22 in Schagen. Om de mensen uit Schagen en omgeving kennis te laten maken met de salon staat zaterdag 11 mei de deur open voor het publiek.

Tijdens deze Open Inloopdag kan iedereen tussen 12.00 en 16.00 uur vrijblijvend binnen lopen. Marion en haar collega's Denise en Marijke geven advies over de producten en behandelingen. Je kunt gratis een Huidscan uit laten voeren, waaruit blijkt wat de conditie van je huid is. Er worden demonstraties gegeven van make-up producten en CND lak. Een nagellak die minstens twee weken mooi blijft zitten. En je kunt je gratis laten opmaken, waarbij een passend kleuradvies wordt gegeven.

Marion is naast schoonheidsspecialiste ook gecertificeerd voedingscoach. Zij geeft graag uitleg over het afslankprogramma PowerSlim, wat veel meer is dan een dieet. Het programma is gericht op het veranderen van je leefstijl, met persoonlijke begeleiding en een voedingsprogramma op maat. Met de Open Inloopdag wil Beauty Day Xperience de drempel verlagen om kennis te maken met de schoonheidssalon. Iedereen die nieuwsgierig is naar de salon, de mensen, de behandelingen en producten is van welkom voor een gratis en vrijblijvend advies.

En smaakt deze kennismaking met Beauty Day Xperience naar meer, dan kun je een afspraak maken. Of geef een beleving weg met een cadeaubon voor Moederdag.

De frisse lente geur…

(Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Last van onaangename luchtjes in huis? Of van plan om een bepaalde sfeer te creëren? Maak kennis met Maison Berger! Waar gewone luchtverfrissers alleen een geur verspreiden, zuivert de katalytische brander eerst de lucht en verspreidt dan desgewenst een aangenaam parfum.

Veel mensen gebruiken Maison Berger om een bepaalde sfeer in huis te creëren. Geur bepaalt namelijk voor een groot gedeelte de emotionele sfeer. Het aanbod van verschillende parfums is al enorm, maar er worden nog steeds nieuwe geuren aan het assortiment toegevoegd. De een nog lekkerder dan de ander. Last van onaangename luchtjes? Gebruik ook dan Maison Berger, de lucht wordt gezuiverd en neemt vervelende luchtjes gemakkelijk weg.

Speciaal voor Moederdag is het assortiment uitgebreid met branders, parfums, geurkaarsen, parfumverspreiders en giftsets. Daarnaast ontvangt men tot en met zondag 12 mei een gratis Lolita Lempicka Scented Gift cadeau bij besteding vanaf € 35,- aan Maison Berger producten.

EP:Beerepoot is dé Maison Berger-dealer van Noord-Holland! Loop gerust binnen en doe inspiratie op.

Workshop taart maken

(Foto: Adobe Stock)

SCHAGEN - Nog snel een workshop taart maken volgen om dé perfecte taart te maken voor Moederdag en zo je moeder extra verwennen?

Dat kan zaterdag 11 mei tussen 9.00 en 17.00 uur in het Makado Centrum in Schagen. Maar natuurlijk mogen ook de moeders deelnemen.

Herbenoeming burgemeester

Burgemeester Marjan van Kampen. (Foto: Pierre Mettes)

SCHAGEN - De gemeenteraad van Schagen heeft het besluit genomen om de huidige burgemeester, Marjan van Kampen-Nouwen (56) aan te bevelen voor herbenoeming. Die aanbeveling gaat naar de minister voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Zowel de burgemeester als haar gemeenteraad staan hier alvast positief tegenover.

Marjan van Kampen heeft haar visie op herbenoeming reeds in december medegedeeld aan de Commissaris van de Koning. Dit is door de provincie per brief vastgelegd en naar de gemeente gestuurd. Van Kampen werd op dinsdagavond 1 oktober 2013 geïnstalleerd als burgemeester van Schagen. Haar ambtstermijn zou op 1 oktober 2019 eindigen. Nu blijkt dat de gemeenteraad positief staat tegenover herbenoeming, kan zij haar werk voortzetten. Het raadsbesluit om de aanbeveling te doen, is medio april genomen.

Van Kampen werd destijds beëdigd door de Noord-Hollandse Commissaris van de Koning Johan Remkes. Haar herbenoeming maakt zijn opvolger,Arthur van Dijk, mee. De gemeenteraad van Schagen sprak de nieuwe Commissaris reeds over de gewenste herbenoeming. Van Kampen is een ervaren bestuurster. Zij was eerder al jaren werkzaam als burgemeester in verschillende gemeenten, waaronder Wieringen, Langedijk en het Zuid-Hollandse Teylingen. In Schagen is zij nu ruim vijf jaar burgemeester.

Van Kampen is blij met de gezamenlijke bereidheid voor de herbenoeming. "Hier spreekt het vertrouwen van de raad uit en daarvoor wil ik hen bedanken. De samenwerking met de raadsleden en de collegeleden is heel prettig. We willen samen vol enthousiasme verder aan de slag en bouwen aan de mooie gemeente Schagen met stad en dorpskernen. Schagen is voor mij een thuis geworden. Daar wil ik de gemeenschap hartelijk voor danken. Het was voor mij daarom nauwelijks een vraag of ik de tweede ambtstermijn wil ingaan. Graag dus."

De gemeenteraad omschrijft mevrouw Van Kampen als een daadkrachtige verbinder die goed kan samenwerken, met een nuchtere, vrolijke aard en een warm hart voor alle mensen. De gemeenteraad herkent in haar een echte burgermoeder die een verbindende kracht binnen de gemeenschap van de gemeente en in de regio tot stand brengt. De tweede termijn gaat op 1 oktober in.

Een eeuwige blik van inspiratie

Els Schuilenga en Matthieu Wegman. (Foto: aangeleverd )

DIRKSHORN - Een rijzende ster in kunstminnend Nederland, veel te vroeg uit het leven gerukt. Maar Renske Schuilenga (1974-2017) blijft mensen inspireren. Haar schilderijen over paarden waren, door enerzijds het expressionistische karakter ervan en anderzijds omdat ze een meesteres was in het inschatten hoe het licht kleuren 'raken' en beïnvloeden, een geliefd onderwerp in vakbladen. Nu hangen de kunstwerken sinds kort onder meer op Landgoed Schagerwaard in Dirkshorn.

Een eerbetoon aan Renske en een inspiratiebron voor de cliënten van de dagbesteding, bedrijven, verenigingen en andere groepen mensen die naar de fonkelnieuwe Dirkshornse zorgboerderij komen. Hun gemene deler: de rust en beleving die ze vinden in een omgeving waarin paarden de bijzondere sfeer inkleuren. Een omgeving waarin Renske zich helemaal thuis zou hebben gevoeld. "Want naast schilderen waren paarden haar passie", vertelt haar moeder Els.

Matthieu Wegman, drijvende kracht achter Landgoed Schagerwaard, kijkt bewonderend naar een groots schilderij naast het trapgat. "Elke dag weer", benadrukt hij. ,,En ik ben niet de enige. De mensen met een zogezegd rugzakje die hier komen vinden nu niet alleen meer rust door vanuit het raam naar de paarden te kijken. Ze worden door de paarden van Renske nu ook elke dag zelf aangekeken. Het is een eeuwige blik van inspiratie."

Overigens is het voor mensen met en zonder beperking ook mogelijk om onder begeleiding paard te rijden. Zo is er een vaste groep van 50 cliënten met beperking die bij Landgoed Schagerwaard paardrijden. "Maar we bieden meer", benadrukt Matthieu. "Denk aan koken, sjoelen, andere spelletjes in elkaar timmeren van een tafel en nog veel meer: We hebben er de ruimte én de juiste mensen voor."

Dat laatste komt onder meer omdat de eigenaar de architect is achter een succesvol apothekersbedrijf. Hij kan de noden van de mensen beter inschatten, er beter op inspelen en heeft daartoe ook de juiste contacten. Met als resultaat dat de fysiotherapeut van de Hoep-Zuid nu ook op Landgoed Schagerwaard domicilie houdt. "Dat is meer dan handig als je dagelijks een kwetsbare groep mensen over de vloer hebt."

Wat betreft de ruimte: Landgoed Schagerwaard beslaat een groots oppervlak en bestaat uit twee etages.

Middenweg 23a Dirkshorn. Tel. 06-20140879. info@landgoedschagerwaard.nl. www.landgoedschagerwaard.nl

DEEN introduceert nieuwe slogan

Begin mei wordt de nieuwe slogan 'dat is lekker thuiskomen' geïntroduceerd. (Foto: aangeleverd)

REGIO - DEEN is een supermarkt met van oudsher een sterke binding met haar klanten. Maar wat maakt DEEN zo bijzonder en 'anders dan anderen' en waarom is het meer dan de moeite waard om bij DEEN boodschappen te doen?

"Als directie zijn wij van mening dat niemand dat zo goed onder woorden kan brengen als onze eigen klanten en collega's uit de winkels en van het hoofdkantoor", aldus Geertje Meijer. "Dus we hebben het gewoon aan ze gevraagd. Door klanten en medewerkers is uitgebreid gesproken over wat DEEN zo uniek maakt en hoe DEEN het verschil maakt. Belangrijke kenmerken zijn betrokken, nuchter, vriendelijk, klantgericht en gezellig maken dat klanten en medewerkers zich altijd thuis voelen bij DEEN. Dat 'thuis voelen' is omgezet in een nieuwe slogan, 'DEEN, dat is lekker thuiskomen', waarmee we iedereen snel vertrouwd laten voelen."

Begin mei wordt de nieuwe slogan 'dat is lekker thuiskomen' geïntroduceerd. "Een zin die alles zegt over het gevoel dat klanten en medewerkers associëren met DEEN. Die belooft dat iedereen zich altijd welkom voelt bij DEEN. Door vriendelijke medewerkers en in een winkel waar het prettig boodschappen doen is. Maar met de producten van DEEN is het ook altijd lekker thuiskomen. Omdat de prijs goed is en de lekkere en unieke producten thuis altijd in de smaak vallen."

Kortom, een slogan die meer dan de moeite waard is om groots te communiceren. "Voor het eerst komt DEEN op de televisie met een eigen commercial, waarin we laten zien waarom klanten en medewerkers zich thuis voelen en waarin onze eigen medewerkers een hoofdrol vervullen. De commercial wordt uitgezonden bij de NPO en RTL." Naast tv worden ook radio en online video ingezet.

'Niks in de kerk'

SCHAGERBRUG - Zinvol Zijpe organiseert vanaf mei 'niks in de kerk' in het kerkje van Schagerbug aan Schagerweg 40. Dat 'niks' klinkt als niet zo veel, maar kan een verademing zijn voor mensen die op zoek zijn naar rust.

Wie heeft er ook wel eens het gevoel dat er zo veel moet? De huidige samenleving lijkt steeds gehaaster lijkt te worden. Al eeuwenlang zijn kerken spirituele centra die een afstand creëren tot de wereld van elke dag. In de kerk kun je verstillen, kun je tot rust komen. Daarom organiseert Zinvol Zijpe vanaf mei avonden waarop niks gebeurt. De formule is eenvoudig: er klinkt rustgevende muziek in de kerk, kaarsjes zorgen voor een fijne sfeer en verder is er helemaal niks. De kerk is geopend van 20.00 tot 21.00 uur op de eerste donderdag van de maand: donderdag 6 juni en donderdag 4 juli.

Rijd mee op Cabriodag

De veertiende editie van de Cabriodag gaat zondag 2 juni van start vanaf de Markt in Schagen. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De 14e editie van de Cabriodag gaat zondag 2 juni om 12.30 uur van start op de Markt in Schagen. Serviceclub 'de Heeren van Scaghen' houdt in samenwerking met SASV (Stichting Aangepaste Sport en Vrijetijdsbesteding) een unieke dag voor mensen met een beperking. Liefst 120 deelnemers vertrekken onder begeleiding van 2Wheels4Wings. De organisatie hoopt op een zonnige dag. Voor de stoet van start gaat genieten deelnemers van koffie met gebak in de Ridderzaal van Slot Hotel Schagen. Rond 16.30 uur wordt de Cabriodag afgesloten in Alpha aan de Loet. Chauffeurs met een cabrio kunnen zich inschrijven via www.cabriodag.nl