Ons Streekblad Waterland

28 maart 2019

Ons Streekblad Waterland 28 maart 2019


Regionale Duurzaamheidsbeurs biedt praktische weetjes en tips

(Foto: Aangeleverd)

REGIO - De nieuwste producten en regelingen rond energiebesparing zijn te vinden op de derde Regionale Duurzaamheidsbeurs. Vijftig bedrijven en organisaties uit de regio en daarbuiten zijn op de beurs aanwezig. Zij tonen innovaties rond energiebesparing in huis en bedrijf, praktisch elektrisch vervoer, duurzaam eten en handige recyclingproducten.

"We organiseerden in onze gemeenten al langer duurzaamheidsbeurzen," vertelt Wethouder Wim Runderkamp, die onder andere Milieu en Duurzaamheid in zijn portefeuille heeft. "Al meer dan tien jaar. Drie jaar geleden hebben wij hiervoor onze buurgemeenten uitgenodigd." De gemeenten Purmerend en De Beemster waren enthousiast en er volgden gesprekken om de beurs samen te organiseren, steeds in een andere gemeente. Vorig jaar was dit Purmerend, dit jaar is dit De Beemster. Ondertussen hebben ook de gemeenten Waterland en Landsmeer zich aangesloten en doen in de toekomst mee in de roulatie.

(Foto: )

Breed pallet

"Het doel van de beurs is allereerst bewustwording in het algemeen. Als mensen gaan verhuizen of verbouwen vinden wij het fijn als zij dit goed voorbereid doen en geïnformeerd worden. Zo ontstaan er meer kansen om iets aan duurzaamheid te doen. Via de beurs kunnen we een zo breed mogelijk palet aanbieden", legt de wethouder uit.

Insecten eten

Wie de lijst van deelnemers bekijkt, ziet dat er bedrijven aanwezig zijn die op diverse gebieden van duurzaamheid voorlichten. Naast het bedrijf 'Duurzaam insecten eten', waar vast een en ander te proeven is, is ook het bedrijf PCS bromfietsen aanwezig. Zij laten twee elektrische Vespa Electrica scooters zien, het nieuwste model Van Vespa met actieradia van 25 en 45 kilometer. "We nemen ook verschillende modellen van het nieuwe merk Niu mee," vertelt Patrick Bellekom, eigenaar, enthousiast. "Plus een aantal demo-modellen. Mensen kunnen vrijblijvend een proefrit maken, zodat ze kunnen aanvoelen en ondervinden wat elektrisch rijden precies is." Het heeft mooie voordelen, vindt Patrick. Een elektrische scooter is milieubewust, heeft geen uitstoot en kan volgetankt worden voor een klein bedrag. Daarbij ziet het er leuk uit en zijn de onderhoudskosten lager. "Je hoeft geen olie te vervangen, er zijn geen bougies of carburateurs. Je doet de banden en smeermiddelen, laat de scooter uitlezen en je kan gaan."

"Dat onze inwoners bewuster worden, zien we terug", bevestigt Wim. "Vorig jaar richtten we ons vooral op voorlichting en inspiratie. In de gemeente zijn we begonnen met de duurzame huizenroute, de groene grachten en een pilot met de elektrische bus. En we gaan door met duurzame maatregelen." Vanwege het klimaatakkoord moeten de gemeentes nu bepalen hoe zij de regionale energiestrategie (RES) willen implementeren. Eerst gebeurt dat regionaal in de Zaanstreek en Waterland, daarna lokaal.

Lees verder op pagina 10

Davina op Reuring

Davina Michelle (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Davina Michelle komt zondag 30 juni naar het Reuring festival. Ze staat tijdens Reuring Cityslam zelfs op het hoofdpodium. De meeste mensen kennen Davina Michelle van het programma 'De Beste Zangers'. Ze stond met haar versie van het nummer 'Duurt Te Lang' elf weken op één in de Nederlandse Top Veertig.

Het Reuring festival begint donderdag 27 juni met een avondvullend programma op de Koemarkt. Vrijdag 28 juni vinden de Kidzmiddag en de Latin-Salsa avond plaats in het Leeghwaterpark. Zaterdag 29 juni begint het festival met straattheater in de binnenstad en de Tribute Night in het Leeghwaterpark. Zondag 30 juni eindigt Reuring met de Reuring Cityslam waar het publiek kan genieten van onder andere Davina Michelle.

Overige artiesten worden bekend gemaakt tijdens de Reuring Kick-Off dinsdagavond 23 april in Pop- en Cultuurpodium P3. Meer informatie: www.reuring.com.

Provincie deelt
stickers uit

Overzicht evenement Feesttent Beets

Bijzonder rondje
Volendam

Unieke samenwerking voor zorg van toekomst

REGIO - Zorgorganisatie Omring, het Dijklander Ziekenhuis, de Noordwest Ziekenhuisgroep, GGZ Noord-Holland Noord én de huisartsorganisaties slaan met VGZ, waar Univé Zorg onderdeel van uit maakt, de handen ineen. Samen werken ze aan "zinnige zorg". Dit staat voor betere zorg voor de patiënt die toegankelijk en betaalbaar blijft.

Deze instellingen leggen zich niet neer bij het tekort aan verpleegkundigen, de krimp in deze regio en de toenemende vergrijzing. De basis voor een bijzondere regionale samenwerking komt vanuit de werkvloer: artsen, (wijk)verpleegkundigen en psychologen werken meer dan honderd ideeën uit die bijdragen aan betere zorg voor de patiënt.

Op deze manier ontstaan nieuwe vormen van zorg. De betrokken zorgaanbieders hebben meerjarenafspraken (of een intentie daartoe) getekend met VGZ. Hierdoor kunnen zij zich focussen op het verbeteren van zorg voor de cliënt, tegen lagere kosten.

Omring werkt vanuit de samenwerking met VGZ onder andere aan een nieuwe en snellere manier van compressietherapie (zorg rond steunkousen), valpreventie bij kwetsbare ouderen en oncologische behandeling thuis. Noordwest Ziekenhuisgroep is succesvol met haar aanpak rondom dure geneesmiddelen, het verbeteren van eerstelijnszorg waardoor patiënten niet meer naar een specialist hoeven en een regiefunctie complexe wondzorg samen met negen huisartspraktijken.

Experts uit het Dijklander Ziekenhuis werken aan betere wondzorg door middel van beeldbellen samen met verpleegkundigen van Omring. Dit scheelt de patiënt een hoop afspraken en reizen. Tegelijkertijd worden wijkverpleegkundigen hierin geschoold.

GGZ Noord-Holland noord heeft de wachttijden drastisch ingekort dankzij haar aanpak met persoonlijke of herstelgerichte diagnose. De regie voor de behandeling wordt nadrukkelijk bij de cliënt gelegd. Ook zet zij succesvol e-Health in, in afwachting van gespecialiseerde zorgverleners.

Weidevogels uitgevlogen

'Op weides en akkers zijn straks nauwelijks nog vogels te zien', dit zegt Vogelbescherming Nederland, zo las ik in dagblad Trouw.

Toen ik laatst door het Waterlandse weidengebied reed viel het me al op: amper nog een vogelgeluid te horen. De Grutto bleef mij onopgemerkt. Ik begrijp het niet goed: Waterland is een paradijs voor vogels. De Kievit noch het ei kwam ik tegen. Dus reed ik maar door naar een goede vriend van mij. Hij heeft een vrij forse volière.

Ik vroeg hem: "Johan, wat is er toch de oorzaak van dat er plotsklaps minder vogels zijn, behalve dan in jouw volière?" Hij keek me aan, terwijl hij nog een handjevol zaad in de volière gooide. "Klaas, jongen, het komt door de vos. Of misschien wel de vorm van landbouw, dan wel misschien de droogte. Bestrijdingsmiddelen over het land en de akkers wellicht, of minder leefgebied. Het gaat om het natuurbeheer, hoe pak je dat aan? Staatsbosbeheer of de Provincie, die moeten een plan hebben. Maar jongen, ik weet het niet. Hier zijn er nog genoeg." Hij wees naar de vogels in zijn volière en daarmee was hij uitgesproken. Ik zag het aan hem. Die blik van hem - het zei me meer dan genoeg. "Kom", zei ik, "ik ga maar weer eens." En groette.

Later, in de auto, zat ik over zijn woorden na te denken. De vos? Te gemakkelijk. De boer? Ook wel simpel gesteld, die doet er alles aan om het gebied leefbaar te houden, toch? Minder leefgebied? Ja, dat kan, maar pas als het volgebouwd is met woningen. Ik kon niet echt op iets zinnigs komen.
Dus maar eens met een van de belangrijkste weidevogels-provincies gebeld: Noord-Holland. Ik vroeg aan degene die het telefoontje beantwoordde of de gedeputeerde van natuur aanwezig was. Ik werd in de 'wacht' gezet. Uiteindelijk werd ik tot mijn verrassing rechtstreeks doorverbonden met de desbetreffende gedeputeerde. Ik vroeg hem of er een actieplan was om de weide- en akkervogels te behouden en of ik dat ergens kon inzien. Nee, helaas, dat was er niet … nog niet, althans, volgens de gedeputeerde. "Ik ben een bevlogen persoon en zal ervoor zorgen dat het plan er alsnog komt, zo snel als een haas, zeg maar," zei de gedeputeerde tot slot. Ja ja. Een haas. Alsof die schuldig zou kunnen zijn dat we steeds meer weidevogels verliezen.

Welnee … het is gewoon een kwestie van net even iets meer bevlogenheid. Niet teveel nadenken, maar meteen iets doen aan natuurbeleid.

Provincie deelt stickers uit

Auto met Sticker 'Werk aan de weg? Rijd Veilig!' (Foto: aangeleverd)

REGIO - Noord-Holland sloot aan bij de Bewust Veilig-dag van woensdag 20 maart en start met de actie 'Werk aan de weg? Rijd veilig'. Op deze manier vraagt de provincie aandacht voor de veiligheid van wegwerkers.

Regelmatig bevinden zij zich in onveilige situaties, veroorzaakt door snelheidsovertreders. Hierdoor moet de provincie bij werk aan de weg steeds meer maatregelen treffen om het verkeer af te remmen en de veiligheid van wegwerkers te borgen.
Een van de acties is de provinciesticker die op de achterruit van auto's kan worden geplakt, die de provincie gaat uitdelen. Ook plaatsen aannemers tekstkarren langs de weg.
Bij wegwerkzaamheden is afremmen belangrijk: automobilisten komen in een onbekende situatie met wegversmallingen of zonder belijning. Snelheid minderen en afstand houden zorgt voor meer ruimte om te reageren en verkleint de kans op ongelukken.

Het streven is de wegen tijdens werkzaamheden bereikbaar te houden, maar de veiligheid van wegwerkers én weggebruikers staat voorop. Als de situatie onveilig is voor wegwerkers kan het werk tijdelijk worden stilgelegd, met vertraging en mogelijk extra verkeershinder als gevolg. Meer informatie: Servicepunt, tel. 0800 - 0200 600 (gratis) of www.noord-holland.nl.

Het Trefpunt is verduurzaamd

Feestelijke opening verbouwde hal van dorpshuis 'Het Trefpunt' (Foto: Pep)

MARKEN - De hal van dorpshuis 'Het Trefpunt' heeft de afgelopen maanden een kleine metamorfose ondergaan. Muren zijn gestukadoord en hebben een kleur gekregen, verlichting is aangepakt en er is een schuifdeur naar de toiletten geplaatst. Dit is een kleine greep aan werkzaamheden die de afgelopen tijd heeft plaatsgevonden.

Voor de feestelijke heropening was geheel Marken uitgenodigd, in het bijzonder de vele vrijwilligers die de werkzaamheden uitgevoerd hebben. De middag begon rond de klok van vier en kwart voor vijf was er een officieel moment. Voorzitter Agnes Boes, van Stichting Dorpshuis Het Trefpunt, lichtte de aanleiding tot de veranderingen toe. Alle vrijwilligers, die hebben meegewerkt, werden bij name genoemd. Tenslotte bracht voorzitter Boes een toost uit op de goed verlopen verbouwing.

Ook de Stichting Duurzaam Waterland werd niet vergeten. Deze Stichting subsidieert openbare instellingen die willen verduurzamen. Zo kreeg het dorpshuis een financiële bijdrage om in de hal het glas te vervangen door HR++-ramen en de verlichting is volledig van LED lampen voorzien. Daarbij heeft de eigenaar van het dorpshuis, de Wooncompagnie, financieel bijgedragen aan de kosten van het schilderwerk. De Wooncompagnie is zeer content met het eind resultaat.

[Pieter Peereboom]

Jip & De Mannen

BROEK IN WATERLAND - Jip & De Mannen viert 30 maart hun tien-jarig jubileumoptreden in het Broeker Huis.

Jip & De Mannen is een vrolijke, acht-koppige coverband met stevige Broeker roots. Dit jaar bestaan ze tien jaar en dat vieren ze.

Dus kom dansen, borrelen en meezingen en neem alle leuke mensen mee voor een stomende avond vol swingende live-muziek en DJ Maurijn.

Locatie: Broeker Huis, Leeteinde 16. Zaal open: 20.00 uur. Band: 21.00 - 00.00 uur. Toegang: gratis.

Rondreizend evenement Familiegeschiedenis

Familie Kee-Mulder (Foto: aangeleverd)

REGIO - Het Centrum voor Familiegeschiedenis (CBG) is zaterdag 6 april te gast bij het Waterlands Archief met het rondreizend evenement: 'Familiegeschiedenis in de buurt'.

Het CBG trekt het land in om mensen te inspireren hun eigen familiegeschiedenis te onderzoeken. Ze willen genealogen en belangstellenden een ontmoetingsplek te bieden.

Broertjes Kernkamp en bokkenwagen (Foto: aangeleverd)

Samen met archieven door het hele land organiseert het CBG middagen waarbij familiegeschiedenis en regionale geschiedenis centraal staan. 'Familiegeschiedenis in de buurt' is een evenement dat in het teken staat van stamboomonderzoek in alle fasen. Voor startende onderzoekers, voor wie een vastloper in een onderzoek heeft of een onderzoek verder wil verdiepen, de CBG-experts helpen mensen verder in de eigen regio.

Zaterdag 6 april staat met twee lezingen in het teken van het thema 'DNA & Familiegeschiedenis'. Als eerste vertelt Rob van Drie van het CBG over de mogelijkheden van deze onderzoekstechniek. Daarna volgt Jaap Zomerdijk, hij vertelt over het onderzoek naar de familie Zomerdijk en hoe DNA-onderzoek de Beemstertak en die uit Schagen heeft samenbracht.

Naast deze lezingen vinden er verschillende workshops plaats, waarin CBG-experts bezoekers de kneepjes van het vak leren wat betreft stamboomonderzoek en schrijven over familiegeschiedenis. Er zijn speciale 'tips & tricks'-sessies over de website WieWasWie, rondleidingen door het depot van het Waterlands archief en vertelt een CBG-onderzoeker meer over het genealogisch onderzoek dat het CBG uitvoert voor het televisieprogramma Verborgen verleden. Hierbij ligt de focus op BN-ers uit de regio.
Locatie: Waterlands Archief, Wielingenstraat 75, van 13.00-17.00 uur (inloop vanaf 12.30 uur). Kosten: € 5,-. Aanmelden verplicht, mail naar communicatie@cbg.nl o.v.v. 'Purmerend' en Vriend-nummer.

Lijsje Roos-Moenis erelid

Lijsje Roos-Moenis ontvangt een ingelijste oorkonde en bloemen van voorzitter Cornelis Roos. (Foto: Pep)

MARKEN - Tijdens de jaarvergadering van IJsclub Marken is Lijsje Roos-Moenis benoemd tot erelid van de IJsclub.

Na tweeënveertig jaar komt er een eind aan haar bestuurslidmaatscha. In al die jaren was Lijsje algemeen bestuurslid en secretaris. Ze stopt op eigen verzoek.

Naast bestuurslid was Lijsje begeleidster van het jeugdschaatsen. Tevens was ze betrokken bij de oprichting van de 'Stichting Gouwzeetocht'. Als tastbaar symbool ontving Lijsje een ingelijste oorkonde en een bos bloemen, die haar werden overhandigd door voorzitter Cornelis Roos.
[Pieter Peereboom]

Kennis delen over sterven via Dementietafel

ALKMAAR - Esdégé-Reigersdaal, De Waerden, Stichting Philadelphia Zorg, Leekerweide, De Raphaëlstichting en 's Heeren Loo nodigen ouders, broer of zus, mantelzorger, vrijwilliger of professioneel hulpverlener van iemand met een verstandelijke beperking of dementie uit voor de Dementietafel 11 april. De Dementietafel is een plek waar mensen elkaar ontmoeten en kennis en ervaringen delen.

Dit gebeurt aan de hand van het thema 'Sterven op je eigen manier' (STEM). STEM laat aan de hand van sterfstijlen zien dat er verschillende manieren zijn om met de dood om te gaan. Iemands sterfstijl is vaak nauw gerelateerd aan iemands leefstijl. Kennis van iemands sterfstijl (leefstijl) bevordert de communicatie en kweekt wederzijds begrip. Locatie: Wijkcentrum Mare Nostrum, Arubastraat 2, van 19-21.30u. Toegang: gratis. Meer info: dementietafel-noordholland@outlook.com.

'De jeugd heeft de toekomst!'-concert

ZEEVANG - De jeugd heeft de toekomst. De Zeevangsfanfare is zich hier zeer bewust van, vandaar dat het voorjaarsconcert zaterdag 30 maart in het teken staat van de jeugd.

De fanfare brengt een gevarieerd programma ten gehore. Van klassiek tot moderne popmuziek, van een traditioneel fanfarewerk tot een mooi koraal.Niet alleen treedt het vernieuwde opleidingsorkest op en spelen gevorderde leerlingen een aantal stukken mee in dit grote orkest, het hele programma staat in het teken van de jeugd. De Zeevangsfanfare wil de jeugd graag laten zien hoe divers een fanfareorkest is, zodat de jeugd enthousiast wordt om een instrument te leren spelen.

Eén van de leden wordt tijdens het concert gehuldigd, wie dat is, blijft nog een verrassing.

Locatie: MFA De Groote Molen, Seevanckweg 93, Oosthuizen. Aanvang: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Entree: 5 euro. Voor donateurs is de toegang gratis.

Onvoltooid verleden

MONNICKENDAM - Kerkplein Waterland houdt donderdag 28 maart een filmavond in de tijdelijke locatie van De Bolder.nl.

Een zwart-wit film uit 2013.

De jonge Anna staat, in het Polen van de jaren zestig, op het punt haar geloften als non af te leggen. Maar dan blijkt ze nog familie te hebben: tante Wanda.

De moederoverste vertelt Anna dat ze eerst haar tante moet bezoeken, voordat ze de geloften kan afleggen. Van haar tante hoort ze haar familiegeschiedenis. Ze is Joods en heet eigenlijk Ida.

Samen gaan ze op reis om de laatste vragen over hun verleden beantwoord te krijgen.

Locatie: bibliotheek Karmac, 't Spil 19. Ingang achter de bibliotheek, bij de hoge mast, rechtse dubbele blauwe deur. Aanvang: 20.00 uur. Toegang: gratis, er staat een collectebus voor een vrijwillige bijdrage.

Speeddates solliciteren

PURMEREND - In Bibliotheek Purmerend is donderdag 28 maart een speeddate evenement voor werkzoekenden. Daar kunnen sollicitatiegesprekken geoefend worden met echte werkgevers. Dit evenement is een samenwerking van de Walk&Talk van de Bibliotheek en de Waterlandse Uitdaging.

Een speeddate is een kort sollicitatiegesprek. Werkzoekenden kunnen zich aanmelden voor gesprekken en een keus maken uit tien deelnemende bedrijven en een HR-manager op eigen titel. Deelnemende bedrijven zijn Gemeente Edam/Volendam, Voortman Kantoormeubelen, Golfclub BurgGolf Purmerend, Rabobank Waterland, Gemeente Purmerend, Groenhart, Rodi Media, Herenbos en Kinderopvang Tinteltuin. Locatie: Bibliotheek, Waterlandlaan 40, vanaf 15.30 uur, speeddaten van 16-17u. Meer info: www.bibliotheekwaterland.nl/speeddate.

Bijzonder rondje Volendam

Gratis wandelroute door Volendam met korte teksten in winkeletalages (Foto: René Schilder)

VOLENDAM - Op verschillende plaatsen in Volendam zijn in de etalages van winkels teksten over allerlei levensmomenten opgesteld. De VVV realiseert hiermee een gratis wandelrondje in Volendam, met een mindful tintje.

Voor deze wandeling zijn geen dure cursussen of mindfulness nodig. Het is een wandeling waarbij het wandelen afgewisseld wordt met even stilstaan om een tekst te lezen en hierover na te denken of te overleggen met de wandelpartner.

Teksten stemmen tot nadenken

Voorbeelden van teksten zijn bijvoorbeeld: 'Wees kalm te midden van lawaai en haast en bedenk welk een vrede er in stilte kan heersen.' Of: 'Sta op goede voet met alle mensen zonder jezelf geweld aan te doen'.

De route is verkrijgbaar bij VVV Volendam en Edam, Art hotel Spaander en Zorgcentrum Sint Nicolaashof. Meer informatie: M. de Wit, tel. 06-37173664.

EHBO-cursus inclusief reanimatie

ILPENDAM - EHBO-vereniging Ilpendam start donderdag 4 april met een nieuwe EHBO-cursus.

De cursus bestaat uit 16 lessen (steeds op donderdagavond) en wordt afgesloten met een examen van Het Oranje Kruis.

Het is een volledig cursus inclusief Reanimatie met bediening AED en EHBO aan kinderen.

De kosten voor de totale cursus (lessen, materiaal en examen ) bedragen 200 euro. Vaak wordt dit deels vergoed door de aanvullende ziektekostenverzekering.

Het is altijd goed om te weten wat te doen in een noodsituatie als een medemens of geliefde dringend hulp nodig heeft.

Locatie: Dorpshuis van Ilpendam, Kerkstraat 1. De lesavonden zijn van 20.00-22.00 uur. Aanmelden meer informatie: http://www.ehbo.ilpendam.com.

Voorjaarswerkdag speeltuin

Jonge vrijwilligers aan het werk in de speeltuin (Foto: Pep)

MARKEN - Het speelseizoen kan weer beginnen na de voorjaarswerkdag. De weersomstandigheden waren voortreffelijk en het bestuur van Stichting Speeltuin Marken en vele enthousiaste vrijwilligers staken in de speeltuin de handen uit de mouwen.

Zij voerden onder andere de volgende werkzaamheden uit: de valveilige ondergronden zijn aangeharkt, de paden schoongeveegd, de muziekbox geplaatst en alle speeltoestellen kregen een onderhoudsbeurt.

Tijdens de wintermaanden heeft het bestuur van de Stichting Speeltuin Marken over een meerjarenplan nagedacht. De ideeën zijn op papier gezet en worden de komende tijd uitgewerkt. Het aanwezige groen is onderdeel van dit meerjarenplan en de eerste concrete stappen zijn tijdens de speeltuinwerkdag uitgevoerd. Niet-kindvriendelijke bossages, overhangende takken en hinderlijke boomstronken en hekwerk zijn verwijderd. De ondergrond is omgespit en geëgaliseerd. De gemeente Waterland heeft vijf bomen ter beschikking gesteld en die zijn geplant. (Pep)

Grote vlooienmarkt

(Foto: aangeleverd)

MIDDENBEEMSTER - In sporthal De Kloek vindt zondag 31 maart een grote vlooienmarkt plaats.

Locatie: Insulindeweg 11. De markt is open van 9:30u tot 16:00u. Toegang: 2,50, kinderen tot 12 jaar gratis.

Hortus Bulborum vol historische bloemen

LIMMEN - De Hortus Bulborum de enige tuin ter wereld met circa vijfenveertighonderd verschillende soorten historische tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en fritillaria's, wordt vrijdag 5 april om twee uur officieel geopend door pastor Paul Vlaar - beter bekend als de 'oranjepastor'.

Paul verwierf deze bekendheid door zijn 'oranjemis' tijdens het WK-Voetbal waarin hij als voorganger in een oranje kazuifel een mis vierde in een oranje versierde kerk. Minder bekend is dat Paul de bijnaam 'nacissenpastor' heeft. Vanaf zijn jeugd verzamelt hij historische narcissen. Via contacten met lokale bollenkwekers groeide zijn verzameling uit tot zo'n driehonderd verschillende soorten. Vlaar heeft een eigen narcis: de Sint Victor, vernoemd naar zijn parochie, en hij heeft in 2008 een mandje met narcissen aan Paus Benedictus mogen aanbieden. Door drukke werkzaamheden had Vlaar de laatste jaren niet meer voldoende tijd zijn collectie te onderhouden en vorig jaar schonk hij deze aan de Hortus Bulborum.

Uitsterven

In 1924 ziet de jonge tuinbouwleraar Pieter Boschman in het Noord-Hollandse bollendorp Limmen met lede ogen aan hoe veel historische tulpenrassen -sommige al honderden jaren oud- in snel tempo dreigen uit te sterven. Hij begint deze oude bolgewassen te verzamelen en plant ze in zijn tuin rondom de schoolmeesterswoning naast het middeleeuwse kerkje. Na vier jaar is de tuin vol.

Boschman komt in contact met hyacintenveredelaar Willem de Mol uit Amsterdam. Ook hij beschikt over een bijzondere collectie bolgewassen: historische hyacinten van na 1830. De Mol kampt eveneens met ruimtegebrek. Samen richten ze in 1928 de Hortus Bulborum op. Boschman's jeugdvriend Nicolaas Blokker, bollenkweker en exporteur, biedt aan de collectie op een perceeltje van zijn landerijen te planten. Daarmee is de Hortus Bulborumtuin een feit. Als de firma Van Hof & Blokker ruim zestig jaar later naar het naburige Heiloo verhuist, volgt de Hortus Bulborum zijn genereuze 'gastheer'.

Bollenschatkamer

Vijf jaar later keren de bollen terug naar hun geboortegrond in Limmen - naar de akker bij de voormalige oude openbare school nabij het kerkje. In de tuin kleuren duizenden kleine bollenveldjes in de meest uiteenlopende schakeringen. De tuin is dan een lust voor het oog en een genot voor de neus. Waarmee de tuin is uitgegroeid tot een unieke genenbank, een bollenschatkamer en een toeristische trekpleister. De oudste tulp in de tuin is trouwens de 'Duc van Tol, Red and Yellow' uit 1595.

Locatie: Zuidkerkenlaan 23A. Openingstijden: 6 april t/m 16 mei, maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur; zondag van 12.00-17.00 uur. Meer informatie: www.hortus-bulborum.nl.

OBS De Fuut toekomstbestendig

(Foto: )

MONNICKENDAM - Openbare basisschool De Fuut is donderdag 21 maart feestelijk heropend door de directeur van de school, Ellen Scherpenzeel en wethouder Bas ten Have van gemeente Waterland.

Samen met de leerlingen namen zij een kijkje in het volledig gerenoveerde gebouw dat onderdak gaat bieden aan honderdtwintig leerlingen en dertien leerkrachten. Openbare basisschool De Fuut is de afgelopen periode flink aangepakt en grondig verbouwd. Het pand is aangepast aan de eisen van deze tijd en volledig energieneutraal gemaakt.

Zowel de binnen- als buitenruimte van de vernieuwde school staan in het teken van bewegen en natuur. "Er is veel werk verricht om de school niet alleen toekomstbestendig te maken maar ook een plek te maken waar leerlingen en medewerkers kunnen floreren. Daarom is naast duurzaamheid ook aandacht gegeven aan het creëren van een prettige omgeving die kinderen stimuleert tot ontdekken en leren," zegt wethouder Bas ten Have trots. "Met de inrichting van het gebouw is rekening gehouden met de goede samenwerking die de school heeft met Stichting Kinderopvang Waterland en met mogelijke groei van het leerlingenaantal."

De Stichting Kinderopvang Waterland heeft een deel van het gebouw in gebruik en er is voorzien in flexibele ruimtes die, wanneer dat nodig is, bij de onderwijsruimtes getrokken kunnen worden.

Lezing over 'Amsterdamse School'

MONNICKENDAM - In het Weeshuis presenteert Vereniging Oud Monnickendam donderdag 28 maart een lezing over de Amsterdamse School.

De architecten en kunstenaars van de Amsterdamse School hebben Nederland in het begin van de twintigste eeuw op een geweldige manier verfraaid. Amsterdam stond zelfs bekend als 'het mekka der volkshuisvesting'.

De Amsterdamse school is een antwoord op de speculatiebouw als gevolg van de industriële revolutie in de negentiende eeuw. De architecten en kunstenaars wilden goede en mooie woningen. Daarbij werden ze gesteund door een idealistische gemeentebesturen en woningbouwcorporaties die de woonomstandigheden van de arbeiders wilden verbeteren.

Er moest afscheid genomen worden van de krotten en daarvoor waren nieuwe wijken nodig. De woningen die gebouwd werden, waren van veel betere kwaliteit en bijzonder vormgegeven. Er werd lovend over gesproken en men noemde ze 'arbeiderspaleizen'.

De Amsterdamse Schoolarchitecten vonden dat gebouwen qua architectuur ware kunstwerken moesten zijn. Bakstenen en dakpannen waren bij hen meer dan bouwelementen, ze waren een middel om nieuwe vormen te creëren.

Ton Heijdra heeft meerdere boeken over de geschiedenis van Amsterdamse woonbuurten geschreven. In zijn lezing gaat hij met veel lichtbeelden in op de achtergronden van de Amsterdamse School.

Locatie: Het Weeshuis, Weezenland, van 20-22 uur. Toegangsprijs:gratis, collectebus bij de uitgang.
Meer informatie: www.oudmonnickendam.nl.

Passie voor Bach, met nieuwe werken

(Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - Johannette Zomer en hoboïst Bart Schneemann brengen vrijdag 12 april in 'Passie voor Bach' de connectie in beeld die zij met Bach hebben. Daarbij hebben zij een nieuwe generatie componisten gevraagd hun hedendaagse kijk op Bach te geven.

Naast een selectie uit de mooiste aria's van Bach voor sopraan en hobo klinkt er nieuw werk van jonge hedendaagse componisten. Er ontstaan zo twee wegen om naar zijn muziek te kijken: vanuit de historische uitvoeringspraktijk en door een nieuwe generatie componisten. Zij schreven nieuwe werken die er zonder Bach niet zouden zijn geweest.

Johannette Zomer en Bart Schneemann (Foto: aangeleverd)

Locatie: de Grote Kerk, 20.15 uur. Kaarten: www.zomeracademiezutphen.nl, kosten:
€ 15,00 volw., € 10,00 jeugd.

Cursus Insecten en Spinnen

(Foto: Jan Rijnders)

PURMEREND - De Insecten en Spinnen werkgroep van IVN Waterland verzorgt 8 april, 6 mei en 3 juni een cursus over deze fascinerende diertjes. De eerste theorie-avond gaat over insecten in het algemeen. Tijdens de tweede avond gaat het over spinnen en de laatste avond gaat over de wilde bijen. In de cursus zitten ook twee excursies.

Er zijn meer soorten insecten op de wereld dan welke andere diersoort ook. Insecten zijn bijna overal te vinden, vooral in de eigen tuin. Insecten zijn belangrijk voor het bestuiven van bloemen; zonder insecten geen groenten en fruit. Daarbij dienen insecten als voedsel voor andere dieren en ook zijn ze leuk om naar te kijken.

Spinnen zorgen ervoor dat er niet teveel insecten komen. Iedereen kent de kruisspin die met een web insecten vangt. Toch zijn er meer manieren waarop spinnen op insecten jagen. En er zijn ook insecten die op spinnen jagen.

Locatie: IVN Waterland, tijd: van 20:00 tot 22:00 uur. Locatie volgt nog. Kosten: € 10,-. Voor leden en donateurs gratis. Aanmelden: www.ivn.nl/afdeling/waterland.

(Foto: frank)


groeten,
frank
Disclaimer
De informatie in dit e-mailbericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde en heeft daarmee de status vertrouwelijk. Openbaarmaking, vermenigvuldiging, verspreiding en/of verstrekking van deze informatie aan derden is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van een van de bedrijven (Rodi Media B.V., Rodi Rotatiedruk B.V. en Rodi Verspreiding B.V.) binnen de Rodi Holding B.V.. Rodi Holding B.V. wijst iedere aansprakelijkheid af voor schade ten gevolge van een onjuiste, onvolledige en ontijdige verzending en ontvangst van de inhoud van deze e-mail. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele virussen. U wordt verzocht bij onjuiste adressering de afzender direct te informeren en het bericht te vernietigen. Wij adviseren u om bij twijfel over de juistheid of de volledigheid van het e-mailbericht contact met de afzender op te nemen. Indien u niet akkoord gaat met bovengenoemde voorwaarden dient u deze e-mail direct te retourneren aan verzender, o.v.v. "niet akkoord disclaimer" en dient deze e-mail als niet verzonden te worden beschouwd. Bij gebruik van de inhoud van deze e-mail aanvaardt u de disclaimer.

Overzicht evenement Feesttent Beets

BEETS - Stichting Evenementen Beets organiseert vrijdag 5 en zaterdag 6 april voor de tweeëndertigste maal het evenement 'Feesttent Beets'. Vele vrijwilligers uit Beets en omgeving werken hier geheel belangeloos aan mee. De opbrengsten komen volledig ten gunste van het dorp Beets.

De draad oppakken en verbeterpunten aanbrengen

Na een goed georganiseerd en succesvol evenement in 2018 was het voor het bestuur een kwestie van de draad weer oppakken en hier en daar wat verbeterpunten aanbrengen voor 2019. Woensdag 3 april gaat het feest in alle vroegte van start en wordt de feesttent ongeveer op dezelfde wijze, achter de kerk op het sportveld, door enthousiaste vrijwilligers uit Beets geplaatst.

"Dit mooie evenement is mede mogelijk gemaakt door onze vele sponsoren en vele vrijwilligers uit Beets en omgeving," meldt Gea Broertjes, van de Stichting Evenementen Beets. "Zonder hen is het niet mogelijk dit feestweekend tot stand te brengen en wij zijn hun dan ook bijzonder dankbaar. Mochten we dit jaar weer net zo'n goed financieel resultaat behalen als in 2018 dan gaat het bestuur kijken of we iets voor het dorp kunnen betekenen. Op welke manier we dat gaan doen, bekijken we na het evenement. Eerst proberen we weer een positief resultaat te behalen. Het bestuur doet er alles aan om iedereen een geweldig en gezellig weekend aan te bieden en de saamhorigheid in ons dorp te behouden en te versterken. De saamhorigheid is de dagen voorafgaande aan het weekend voor de vele vrijwilligers al een feestje op zich!"

De tent wordt sfeervol ingericht met licht en geluid, kachels zorgen voor warmte en de garderobe is gratis. Een groot aantal sponsoren is enthousiast en zij steunen ons financieel zodat we weer een leuk programma in elkaar konden zetten. Het programma is als volgt.

Vrijdagmiddag 5 april, 15:00 uur start een leuke kindermiddag waarbij alle kinderen van de omliggende dorpen van harte welkom zijn. Het programma blijft nog een verrassing.
Vrijdagavond 5 april is de huis-DJ Marco B. van de partij om er samen met feestband Notserious een knalfeest van maken. Dit wordt een avondvullende show met een vette knipoog. De band heeft een afwisselend repertoire en de vijf muzikanten blijven niet alleen verrassen, maar zorgen voor groot feest in de feesttent.
Zaterdag 6 april komt SLAM!FM on TOUR. De SLAM!-DJ's draaien in heel Nederland en dit jaar ook in de Feesttent van Beets. SLAM!FM on TOUR is een totaalconcept, zij verzorgen een avondvullend programma. De show in Beets wordt verzorgt door DJ Tom v/d Weerd en DJ Rembrandt. Voor beide avonden vindt geen voorverkoop van kaarten plaats.

Toegang vrijdag 5 april: tot 16 jaar gratis. Vanaf 16 jaar: € 5 aan de deur. Toegang zaterdag 6 april: vanaf 16 jaar. Entree € 10,- aan de deur. Voor beide avonden is legitimatie verplicht.

Weet waar je aan begint

De kiezer heeft gesproken. In de regio Waterland kwam het Forum voor Democratie als grootste uit de bus.

Analisten buigen zich het hoofd hoe dit heeft kunnen gebeuren. Het is vooral gissen naar het hoe en het waarom. Eén ding staat vast: in zowel de gemeenten Edam-Volendam als Waterland is het Forum de grootste geworden en ook in Landsmeer doet het Forum lekker mee.

Stel je nu eens voor dat alle voorstudies, vooroverleggen en plannenmakerijen ertoe leiden dat de drie gemeenten gaan samenwerken. Of nog sterker: gaan fuseren.

Dan doemt er heel veel werk op voor de jongens en meisjes van Thierry Baudet. Dan zullen er in grote haast kandidaat-raadsleden en gemeentebestuurders gezocht moeten worden. Dan moet er een verkiezingsprogramma komen dat meer omvat dan holle woorden over 'de uil van Minerva'. Maar goed, er is nog tijd. En komt tijd, komt raad.

Onwillekeurig gaan mijn gedachten zo nu en dan uit naar de drie gemeenten. Gemeenten die innerlijk sterk van elkaar verschillen.

Weliswaar zijn er ook overeenkomsten. Vooral tussen Landsmeer en Waterland, zo valt mij op. In de gemeenteraden aldaar heersen -zo lijkt het althans voor een buitenstaander- achterdocht, roddel en achterklap. Niet het besturen van een gemeente of het welzijn van haar burgers staan voorop, nee het politieke eigenbelang moet hoe dan ook prevaleren.

In Landsmeer is voor interim burgemeester Annelize van der Stoel de maat vol. Zij heeft genoeg van het achterbakse gedoe en liet aan de Commissaris van de Koning weten binnenkort haar functie neer te leggen. Dat is een veeg teken. Een doorgewinterde bestuurder als Van der Stoel die de pijp aan Maarten geeft.

Moet je eigenlijk wel willen fuseren met een gemeente waar het ruziemaken tot kunst verheven is? Wie weet heeft het Forum voor Democratie hier een antwoord op.

Pieter Waterdam

Woonbond opent meldpunt misstanden

REGIO - Huurders in de commerciële sector lopen vaak tegen problemen aan. Slecht onderhoud, hoge huurprijzen of servicekosten en in sommige gevallen zelfs bedreigingen en intimidatie. De Woonbond heeft daarom een meldpunt geopend voor misstanden in de commerciële huursector.

De commerciële huursector is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Inmiddels telt deze sector zo'n miljoen woningen. Dat zijn zowel gereguleerde 'sociale' huurwoningen als woningen in de vrije sector. Zeker in het vrije sector deel van de commerciële huurmarkt zijn huurders vogelvrij. Ze kunnen met klachten over onderhoud of te hoge servicekosten niet naar de Huurcommissie en ze hebben geen enkele huurprijsbescherming", zegt Woonbonddirecteur Paulus Jansen.

Met het Meldpunt wil de Woonbond de politiek duidelijk maken dat de bescherming voor huurders verbeterd moet worden.

Sociaal Kapitaal in Theater de Verbeelding

Eva Marie de Waal en Sieger Sloot (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - In Theater De Verbeelding staat zaterdag 30 maart mugmetdegoudentand met 'Sociaal Kapitaal' , een geestige, actuele voorstelling over hoe je vast kan lopen in de Nederlandse verzorgingsstaat.

In beeld bij alle hulpinstanties

Nederland is een prachtland. Het land van de kansen. Waar niemand in de goot hoeft te belanden, toch? Dat is niet het geval bij Arthur en Wilma.
Ze hebben er een puinhoop van gemaakt: openstaande rekeningen, ongeopende post en een baby op komst terwijl hun zoon Jordy een uithuisplaatsing boven het hoofd hangt. Ze zijn in beeld bij alle hulpinstanties. Dus nu komt het goed, nietwaar?

Hulpverleners Guusje en Jan-Willem geloven beiden in hun taak én in zichzelf. Hoe ver kunnen en willen zij gaan om Arthur en Wilma te helpen?

Locatie: Theater De Verbeelding, P3, Purmersteenweg 17-19 t/o het Stadhuis. Kaarten: 15 euro (vriendenpas/CJP/65+ 13 euro). www.theaterdeverbeelding.nl of tel. 0299-411234.

Live Life in Wapen Middelie

De band Live Life speelt in het Wapen van Middelie (Foto: Aangeleverd)

MIDDELIE - De band Live Life staat zondag 31 maart in het Wapen van Middelie.

Live Life is precies wat deze zeven man/vrouw formatie uit Amsterdam doet. Met soulvolle rock en funkcovers, met name uit de jaren '70, '80 en '90, spelen ze iedere zaal plat! Van Marvin Gaye tot Prince en van David Bowie tot Chic, Live Life neemt haar publiek mee. Zangeressen Kristel en Suus zijn de swingende frontvrouwen, beide gezegend met een stem die beroert en ontroert. Eri, de bassiste, zorgt met drummer Jeroen voor de groove en beat. Met Boudewijn op toetsen en Peter en Frans op gitaar is de muzikale mix compleet.

Locatie: Wapen van Middelie, Brink 1, 14.00 uur, toegang gratis. Meer info: www.hetwapenvanmiddelie.nl.

Beste praktijkopleider gezocht

(Foto: )

REGIO - Voor de bijna 500.000 mbo-studenten die tijdens hun stage of leerbaan leren in de praktijk, maken een goed leerbedrijf en een goede praktijkopleider het verschil. Om dat te benadrukken organiseert SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, jaarlijks de verkiezing van het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider. Bent of kent u de beste kandidaat?

Het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider worden tijdens een bijzonder gala in november gehuldigd en staan een jaar lang in de schijnwerpers. Namens SBB vertegenwoordigen zij alle leerbedrijven en praktijkopleiders van Nederland.

Tot en met 30 april 2019 kan iedereen leerbedrijven en praktijkopleiders voordragen. Alle voordrachten worden beoordeeld en ingedeeld naar sector en provincie, om uiteindelijk tot één beste leerbedrijf en één beste praktijkopleider te komen.

Met de jaarlijkse verkiezingen voor beste leerbedrijf en beste praktijkopleider benadrukken en waarderen het ministerie van OCW en SBB de belangrijke rol die de meer dan 250.000 erkende leerbedrijven en ruim 300.000 praktijkopleiders spelen in het opleiden van mbo-studenten. De verkiezing beste leerbedrijf werd in 1996 voor het eerst georganiseerd. De prijs beste praktijkopleider wordt sinds 2009 uitgereikt.

Iemand voordragen? Ga naar www.s-bb.nl/verkiezing.

MONNICKENDAM

Protestantse gemeente

Zo 31 mrt Opstandingskerk, 10.00 uur, ds. E. Baljet
Zo 31 mrt Opstandingskerk, 19.00 uur, ds. M.G. Pettinga

MARKEN

Protestantse gemeente Marken

Zo 31 mrt, 10.00 uur,
ds. Mw. M. de Goei-Jansma, Amersfoort, Grote Kerk

BROEK IN WATERLAND

PKN gemeente Broek in Waterland

Zo 31 mrt, 10.00 uur, ds. Bart Vijfvinkel uit Oostzaan

ILPENDAM/WATERGANG

Zo 31 mrt, 10.00 uur,
ds. A Christ (Katwijk),
Ilpendam

PURMER

Purmerkerk

Zo 31 maart, 10.00 uur,
ds. Henri Frölich
organist: Gerard Jan Slegt,
tevens kindernevendienst

ZUIDERWOUDE/UITDAM

Zo 31 mrt, 10.00 uur , Zuiderwoude, ds. C. Kremer

ZEEVANG

Prot. Gemeente Zeevang en Oudendijk

Zo 31 mrt, naar purmer,
ds. Henri Frölich

Sint Franciscuskerk Oosthuizen

Zo 31 mrt, 10.00 uur,
Eucharistieviering
met pastoor M. Rocha

EDAM

Doopsgezinde Gemeente Edam

Zo 31 mrt, onbekend

Protestantse Kerkgemeente Edam

Zo 31 mrt, 10.00 uur: Eredienst in de Swaen,
ds. Martien Pettinga
(Monnickendam)

Rooms-katholieke kerk Edam

Zo 31 mrt, 10.00 uur,
Eucharistieviering
Kapelaan Tesfay

VOLENDAM

Protestantse gemeente

Zo 31 mrt, 11.00 uur, Eredienst, Nico Schoorl

Sint Vincentiuskerk

za 19.00 uur - zo 09.45, 11.30 en 18.30 uur
ma t/m vr 19.00 uur

Mariakerk

za 19.00 uur - zo 09.30 uur, 11.00 uur
ma 19.00 uur. wo en vr. 09.30 en 19.00 uur,
ma t/m vr 19.00 uur

Sint Nicolaashof

za 09.00 uur - zo 09.30 uur
di 09.00 uur en do 19.00 uur

Christengemeente Volendam

Zo 31 mrt, 10.00 uur,
dhr. T. Tol

Wilt u ook de diensten doorgeven van uw kerk?

Dit kan via redactie.osb@rodi.nl

Benefiet concert

MONNICKENDAM - Zingen voor kinderen over de hele wereld zaterdag 30 maart. In De Doopsgezinde Kerk De Vermaning zingen diverse artiesten zeemansliederen, bekende covers van Carole King, Simon and Garfunkel, Aretha Franklin, Adele, the Beatles en meer bekende nummers. De artiesten treden gratis op voor het goede doel. Locatie: Weezenland 15. Entree: 12,50 euro, inclusief drankje. Van 19:30-22.00 uur.

Bingo

ZUIDERWOUDE - In het Dorpshuis vindt vrijdag 29 maart weer de jaarlijkse bingo avond plaats van de Fanfare Zuiderwoude. Ook draait het rad van avontuur. Locatie: Dorpshuis, Dorpsstraat 1153, aanvang: 20.00 uur. Entree: gratis.