Purmerends Nieuwsblad

28 maart 2019

Purmerends Nieuwsblad 28 maart 2019


Purmerendse Astrid Waernes schrijft magisch kinderboek

De auteur is terecht apetrots op haar eerste en zeker niet het laatste boekje. (Foto: Han Giskes)

door John Bontje

PURMEREND - Astrid Waernes (49) presenteert zaterdag aanstaande haar kinderboek De Magische Pas in de aula van basisschool Het Tangram. Het is niet zomaar een boek, maar een uitgave met iets extra's. Iets bijzonders, namelijk een magische pas. Een pas in de vorm van een pinpas.

Boek met een bijzonder en magisch pasje

"Alle mooie dingen die de lezertjes denken, gaan automatisch naar het pasje wanneer ze deze vastpakken. Wanneer je je een keertje treurig of boos voelt, zal dit pasje je helpen. Zo wordt elke gedachte tastbaar", vertelt de auteur van het boek. De uitgever, Elikser, was vanaf het begin wild enthousiast en heeft een eerste oplage van 1.500 exemplaren laten drukken.

Astrid Waernes, samen met haar partner Marcel Poort eigenaar van Praktijk Waernes, begon 12 jaar geleden met het coachen en begeleiden van volwassenen, maar merkte langzaam maar zeker een grotere behoefte aan coaching bij kinderen.

Opleiding

"Ik besloot destijds een opleiding kindertherapie te doen. Na voltooiing kon ik kinderen gaan coachen. En dat was hard nodig, steeds harder nodig kan ik beter zeggen, want steeds meer ouders met kinderen meldden zich bij onze praktijk. Vooral kinderen van pakweg 6 tot en met 10 jaar en hun ouders lopen tegen dingen en emoties aan en vragen om tips en adviezen. Het zijn ook vaak ouders die vroeger zijn gepest en met de situatie geen raad weten. Van de zeven meest voorkomende emoties heb ik hoofdstukken gemaakt en staan in het boekje beschreven, waaronder boosheid, hooggevoeligheid, eenzaamheid, bang in het donker, pesten en niet naar school willen", schetst ze de inhoud.

Astrid is zelf moeder van drie kinderen en weet derhalve ook uit de dagelijkse praktijk hoe moeilijk het kan zijn om te snappen in welke emotie kinderen zitten. "Ik merk dat ouders het prettig vinden om te zien dat ze niet alleen met dergelijke dilemma's zitten. Denk alleen al aan het gebruik van social media. Kinderen zitten soms uren en uren achter hun Ipad of Iphone. De vraag is hoe los je dit als ouder op. Ik stel dan een limiet in. Anderen komen bij me en leggen het probleem op tafel dat hun kind niet wil slapen of eten. Mijn advies voor het slapen is dan om tegen het kind te zeggen dat hij niet hoeft te slapen, maar wel in bed moet blijven. Wil een kind niet eten, zeg dan niet dat hij eten moet, maar dek de volgende dag voor een persoon minder de tafel. Spreek met de andere mensen aan tafel af dat ze allemaal gezellig moeten doen. En als het kind zich dan afvraagt waarom er voor hem niet is gedekt, zeg je: jij hoeft van mij niet te eten en ik heb geen zin in ruzie aan tafel dus heb ik niet op jou gerekend. Moet je eens kijken hoe snel het kind de volgende dag aan tafel zit. Het is vaak simpel. Ik noem het omdenken."

Boosheid verwijnt

Het boekje De Magische Pas is een rechtstreeks gevolg van de dingen die Astrid dagelijks in haar praktijk ziet en hoort. Het bijbehorende magische pasje, dat in elk boek is ingestoken, doet de rest. "Het gaat erom dat de lezertjes de pas vastpakken en vertellen wat ze dwars zit. Doordat jij zoveel leuke wensen op je magische pasje hebt 'gedownload', zal je merken dat de boosheid snel weer zal verdwijnen. En misschien nog belangrijker is dat met dit magische boek je erachter komt dat je er nooit alleen voor staat", aldus de auteur.

Het boek is deze week in een oplage van 1.500 op de markt gekomen. Te verwachten is dat de tweede druk slechts een kwestie van tijd is. Astrid: "Niet alleen de uitgever is razend enthousiast, ook iedereen die ik het vertel reageert heel positief. Ik heb zelfs een vriendin uit Curacao aan de telefoon gehad. Zij wil dat het boekje ook daar in de winkels komt te liggen.

Contract voor drie jaar

Intussen heeft Waernes een 3-jarig contract met de uitgeverij afgesloten. Het betekent onder meer dat ze over een half jaar haar tweede boekje klaar wil hebben. "Het kan zijn dat het een boekje voor volwassenen wordt, maar dat kan net zo goed voor kinderen zijn; er schieten zoveel gedachten door mijn hoofd. En eerlijk gezegd zou ik De Magische Pas dolgraag in het Engels willen uitbrengen.

De Magische Pas kost € 14,95 en is vanaf deze week te bestellen bij Uitgeverij Elixer (https://www.elixer.nl/de-magische-pas.htm) Vanaf 6 april is het in alle boekwinkels te koop.

Voorjaarsmarkt

Het plein staat vol met voorjaarsartikelen. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - De Protestantse Gemeente Purmerend houdt op zaterdag 30 maart van 11.00 tot 16.00 uur een creatieve voorjaarsmarkt in en op het plein vóór de Lutherse Kerk, Hoogstraat 18 te Purmerend.

Er is van alles te koop, vooral veel voorjaarsartikelen. Heeft u nog mooie spullen, die in de verkoop kunnen, neem dan contact op met Ria Eulderink, riaeulderink@zonnet.nl of 0299-422953.

Special Forces op Smaak van Waterland

Komend weekeinde topturnen in De Beuk

Purmersteijn staat voor bekerkraker

Column Z Lijner

over stemmen FvD

Column Z Lijner

Eén op de vier

Dat de uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten vorige week voor de nodige ophef zorgde, is duidelijk gebleken. Het politieke landschap staat op z'n kop. In Purmerend – zo bleek – heeft één op de vier stemmers gekozen voor Forum voor Democratie.

Stel je toch eens voor dat dit een uitslag van verkiezingen voor de gemeenteraad zou zijn geweest. Dan zou een kwart van de raad uit FvD-ers bestaan. Geen meerderheid, maar wel een blok waar je niet omheen kunt. Er zijn nog drie jaar te gaan!

Vooralsnog is het gissen met Forum van Democratie

Het Forum voor Democratie heeft dus nog wel effe tijd om te bepalen of zij zullen meedoen aan de raadsverkiezingen in 2022. Met een uitslag als die van vorige week lijkt het bepaald waarschijnlijk dat Forum voor Democratie ook aan die verkiezing mee zal doen. Maar wat zal die partij dan brengen? Wat zijn de standpunten?

Geen garantie

Vooralsnog is het gissen. Dat is het trouwens ook op Provinciaal niveau. Forum mag dan wel de grootste zijn, maar waar staat het Forum voor? Dat de broer van Floortje Dessing de lijsttrekker is, is nog geen garantie voor goed beleid.

Wil het Forum meer wind op zee. Of juist niet? Of misschien helemaal geen windenergie? Meer of minder asfalt? Meer of minder vliegverkeer? Binnenstedelijk bouwen of juist in de buitengebieden?

Nog drie jaar te gaan

Heel bijzonder. Niemand heeft mij duidelijk kunnen maken wat het Forum wil of beoogd, althans niet op Provinciaal niveau. En toch … toch werd maar liefst een kwart van alle stemmen uitgebracht op het Forum. Stemmen op een partij die tevoren niet duidelijk maakte waarvoor ze staat. Ik snap het niet. Maar niet getreurd. Er zijn nog drie jaar te gaan voordat we een nieuwe raad mogen kiezen.

Mooie volzinnen

Het is aan de zittende partijen om te tonen wat ze waard zijn en aan het Forum om duidelijk te maken waarom dingen anders moeten en hoe dan. Ik zie er naar uit om iedereen op zijn of haar daden te beoordelen. Vooralsnog is het forum niet veel meer dan mooie en vaak niet te begrijpen volzinnen.

Maar of je met 'de uil van Minerva' en andere fraaie beeldspraken 'de oorlog' wint …..???

Special Forces op Smaak van Waterland

Het team van Special Forces is helemaal klaar voor zondag. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Zondagmiddag 31 maart biedt cultuur- en poppodium P3 plaats aan de Smaak van Waterland, een overheerlijk evenement. Special Forces is met twee kookploegen actief, in totaal koken vijftien ploegen. De opbrengst van deze fundraising activiteit schenkt organisator Rotary Club Purmerend Polderland aan stichting Special Forces.

De vijftien kookploegen van Waterlandse bedrijven en organisaties bereiden met grote liefde hun zelf gekozen gerecht. Dit kan een Oosters, Italiaans, Hollands of een ander wereldgerecht zijn.

Special Forces maakt de Polder Bal, een bal van puur biologisch Beemster lamsgehakt, gekruid met ter plekke op de bakplaat gegrilde of gebakken mediterrane kruiden.

Het andere gerecht is de Bamestra stoof van heerlijk gekruid biologisch rundvlees, geserveerd met aardappelpuree met knolselderij uit Beemster.

De Smaak van Waterland is voor de deelnemende kookploegen ook een wedstrijd om het beste, leukste en origineelste gerecht. Stichting Special Forces is dit jaar het goede doel van de Smaak van Waterland.

Special Forces heeft als doel sporten en bewegen voor mensen met een beperking mogelijk te maken.

Speciale mensen

Daarbij wordt sport als middel ingezet om de zelfredzaamheid en (arbeids)participatie van deelnemers te vergroten. Ron Rijser, initiatiefnemer en oprichter: 'Special Forces staat voor Speciale mensen met Speciale krachten en mogelijkheden.'

De Smaak van Waterland is van 16.00 uur tot 22.00 uur. De entree is € 4,- en de hapjes en drankjes zijn passend geprijsd.

Zondag bokbieren proeven

PURMEREND - Zondag 31 maart is de Lente Bokkentocht. In de binnenstad presenteren acht horecazaken tussen 14.00 en 18.00 uur de lekkerste bokbieren. Voor € 3,50 krijgen de bezoekers een niet te versmaden 'bokje' en een bijpassend hapje.

Iedereen is welkom bij Spijkerman Eten & Drinken, Café De Stapper, Theatercafé De Purmaryn, Brasserie Zomaar, Snooker & Poolcenter, Café Aad de Wolf, Biercafé De Bonte Koe en Proeflokaal Bakker. Het principe van de bokkentocht, die twee keer per jaar wordt georganiseerd, is om langs de deelnemende établissementen te wandelen en overal een apart bokbiertje te nuttigen.

Wedstrijdelement

De tocht heeft daarnaast een wedstrijdelement. Iedereen krijgt een kaart met daarop de deelnemende horecazaken. Bij elk bezoek krijg je een stempel. Bij minimaal vijf stempels ding je mee naar een van de door Expert Purmerend beschikbaar gestelde prijzen: een Iphone 5 en 10 bluetooth speakers. De stempelkaarten zijn in te leveren bij de electronica- en witgoedspecialist aan de Westerstraat.

De tweede Bokkenwandeltocht dit jaar staat gepland op zondag 27 oktober.

Zaterdag inloop Historisch Purmerend

De Koemarkt in volle glorie rond 1950. (Foto: aangeleverd door VHP)

PURMEREND - De Vereniging Historisch Purmerend (VHP) houdt zaterdag 30 maart van 13.00 tot 16.00 voor leden en niet-leden uur weer haar maandelijkse inloopmiddag.

Foto's en ansichtkaarten van oud-Purmerend, plattegronden, kaarten, prenten, schilderijen en objecten van Purmerendse bedrijven zijn te bewonderen in het VHP-huis aan de Kanaaldijk 10.

Ingebonden jaargangen

Ook de ingebonden jaargangen van het verenigingsblad Historisch Purmerend zijn in te zien. Voor verzamelaars zijn er dubbele ansichtkaarten te koop, evenals boeken.

Wie foto's aan de vereniging ter beschikking wil stellen of deze (ter plaatse of later) wil laten scannen, kan ook terecht. Ook voor vragen of zomaar een praatje, herinneringen ophalen en een kopje koffie staat de deur open.

Honkbalheren Petrels openen seizoen

PURMEREND - Het eerste honkbal herenteam van Flying Petrels opent op zondag 7 april het buitenseizoen met een wedstrijd tegen Amsterdam North Stars. Aanvang 14.00 uur op sportcomplex De Dop aan de Van IJsendijkstraat.

Wanneer de klok vooruit is gegaan en de zon zich vaker zal laten zien weten de honk- en softballiefhebbers dat het seizoen op het punt van beginnen staat. De afgelopen maanden hebben de (meeste) teams in de zaal getraind. De afgelopen weken zijn in de oefenwedstrijden en -toernooien de vooruitgang van de verschillende spelers/ speelsters zichtbaar geworden.

Of deze voorbereiding zoden aan de dijk zet, zal vanaf het eerste weekend in april blijken.

Bekerkraker Purmersteijn

Zou Purmersteijn opnieuw kunnen stunten tegen de Amsterdammers? José Mol Fotografie

PURMEREND - Purmersteijn speelt zaterdag 30 maart de bekerkraker tegen het Amsterdamse JOS Watergraafsmeer. Aanvang 19.00 uur.

De Purmerenders klimmen langzaamaan in de Hoofdklasse A. De ploeg vergaarde na de winterstop 18 punten uit 9 wedstrijden. Tevens is het team inmiddels doorgedrongen tot de laatste 16 van het toernooi om de KNVB Districtsbeker. Het lootte daarin een thuiswedstrijd tegen JOS Watergraafsmeer, dat volop strijdt om de koppositie in de 1e Klasse A.

Purmersteijn was in 2017 bekerwinnaar en schakelde destijds onder meer JOS Watergraafsmeer uit. De rollen waren toen omgedraaid, want Purmersteijn was nog eersteklasser en JOS Watergraafsmeer speelde in de hoofdklasse.

Vers in geheugen

De goede herinneringen aan dat bekertoernooi liggen dus nog vers in het geheugen bij Purmersteijn. De club hoopt uiteraard op het eigen complex aan de Van IJsendijkstraat op veel steun.

Geslaagd toernooi Butje 13

Het was druk op de banen in Neck. (Foto: aangeleverd)

WIJDEWORMER - Het 7e invitatietoernooi van de jeu de boules vereniging Butje 13, dat afgelopen weekend is gehouden, was zeer geslaagd. Liefst 54 enthousiastelingen bevolkten de 11 boules banen op het sportcomplex in Neck.

De leden van Butje 13 hadden de afgelopen weken niet-leden uitgenodigd om eens te komen jeu de boulen. Daar werd flink gebruik van gemaakt. Er kwamen meer genodigden op af dan voorgaande jaren. De drie speelronden op de banen duurden wat langer dan normaal, aangezien er maar 44 spelers tegelijk konden spelen.

Het wachten in de zon of gezellig aan de bar was voor niemand een belemmering.

Winnende koppels

De winnaars van deze dag waren feitelijk alle deelnemers en was de uitslag van minder belang, maar voor de goede orde de eerste drie koppels: 1. André Bijlsma/Leo van Berkel; 2.Arie Bierhaalder/Lydia Bakker en 3. Gerrit Wortel/Marja Roele.

Weer ruime winst Sandow

PURMEREND - ZVVO Sandow heeft wederom een ruime overwinning geboekt. De Purmerenders behaalden tegen hekkensluiter The Counters voor de 2e keer op rij met overduidelijke cijfers 16-3.

De thuisclub leidde halverwege met 5-2 door goals van Dennis Jansen (3), Dennis Pals (2) en twee Zaanse tegendoelpunten. Jansen had was goed opdreef en maakte in de tweede helft nog zes doelpunten. Pals scoorde er in die fase ook weer twee, Laurens Deelen, Luuk Abelskamp en Dylano Schep deden hun duit in het zakje. De Counters schoten ook nog een keer raak.
Concurrent Parkstad maakte geen fout en pakte met een 6-4 zege 3 punten van Theo Tol.
Op vrijdag 29 maart moet Sandow in de 1/8e finale voor de beker in Utrecht tegen de koploper in de Topklasse JCK/AISO 1. De week daarna, vrijdag 5 april volgt de laatste uitwedstrijd bij Real Sranang en op vrijdag 12 april ontvangt Sandow de nummer 2 in de Beuk de slotwedstrijd voor de ontknoping van het kampioenschap.

Vlooienmarkt

MIDDENBEEMSTER - Zondag 31 maart is er een grote vlooienmarkt in sporthal De Kloek. De deur gaat om 09.30 uur open.

Er staan ruim 100 kramen met de meest uiteenlopende artikelen, zoals vintagespullen en curiosa, speelgoed, sieraden, boeken, kleding, huishoudelijke artikelen en nog veel meer.

De markt duurt tot circa 16.00 uur. De Kloek is gevestigd aan de Insulindeweg 11. De toegang is € 2,50 Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang.