Schermer - Beemster op zondag

7 juli 2019

Schermer - Beemster op zondag 7 juli 2019


Dag & Dauw zomeractiviteiten, voor iedereen boven 60 jaar

Goed gevuld zomerprogramma Dag & Dauw (Foto: aangeleverd )

REGIO - Dag & Dauw heeft een goed gevuld zomerprogramma samengesteld voor iedereen vanaf 60 jaar en ouder. Deze culturele activiteiten zijn te bezoeken op verschillende locaties in Alkmaar, en op de nieuwe Dag & Dauw locaties Overdie en Graft –De Rijp. In de zomermaanden is iedereen weer van harte welkom bij deze gezellige, creatieve en bijzondere evenementen, waarbij sociale ontmoeting centraal staat.

Op 8 juli kun je in de nieuwe Dag & Dauw locatie Wijkcentrum Thuis in Overdie van 10.00 tot 11.30 uur meedoen aan een workshop zigeunerdans van Mena Leila. Mena leert je de basispassen en handgebaren van diverse stijlen.
Eeuwen geleden bestond Alkmaar de Mare uit 15.000 eilanden die tot aan de ruilverkaveling hebben bestaan. Jan Schroeders vertelt op donderdag 11 juli alles over dit eilandenrijk en hoe diens geschiedenis verweven is met Broekerveiling. Deze lezing met behulp van attributen start om 14.00 uur in de bibliotheek in De Mare.

Foto's met smartphone

Bloemenexpert Ciska Strating vertelt op dinsdag 23 juli tijdens haar bloemenworkshop over de symbolische betekenissen van bloemen en de balans tussen verschillende soorten. Tijdens de workshop in de bibliotheek in Alkmaar Centrum van 10.00 tot 11.30 uur krijg je ook de gelegenheid om een eigen boeket samen te stellen.
Tegenwoordig hebben we onze smartphone vrijwel altijd bij ons en gebruiken we hem veelal als fotocamera. Maar hoe maak je nu echt een mooie foto? Leer meer over licht, compositie, kader, perspectief en scherptediepte tijdens een workshop van Luciënne van der Stouwe. Op woensdag 7 augustus van 10.00 tot 11.30 uur in de nieuwe Dag&Dauw locatie in de bibliotheek in De Rijp.

Eksters

Natuurfotograaf Philip Friskorn neemt je op donderdag 15 augustus mee in de leefwereld van de ekster Ondersteund met prachtig beeldmateriaal en interessante toelichtingen leer je alles over deze intelligente vogels. In De Oldeburgh van 10.00 tot 11.30 uur.

Reserveren

Reserveren voor de Dag & Dauw activiteiten is noodzakelijk. Dat kan op telefoonnummer 072 - 540 43 35 vanaf 13.30 uur tot 22.00 uur of via www.dagendauwagenda.nl. De toegang aan de deur is € 5,-, bij vooraf reserveren € 4,50. Telefonisch reserveren voor de zomeractiviteiten kan uiterlijk tot en met 13 juli.

Voor een overzicht van het volledige programma kun je kijken op www.dagendauwagenda.nl.


Plaatsing Carillon De Rijp

DE RIJP - Wie getuige wil zijn van een historisch moment kan maandag 15 juli terecht in De Rijp. Daar worden de 43 klokken van het carillon in de toren van de Grote Kerk gehesen en kunnen na vier eeuwen de kerkklokken weer geluid worden.

Om 7.00 uur 's ochtends wordt begonnen met de opening van het dak waarna met een kraan de klokken omhoog worden gehesen. Het meest spectaculaire onderdeel zal het hijsen van de grootste klok (geadopteerd door de gemeente Alkmaar) zijn.
Meer informatie: www.carillonderijp.nl

Gratis concert

(Foto: aangeleverd)

Gratis concert

EDAM - Op donderdagavond 11 juli om 20.00 uur zal er een gratis concert worden gegeven door het koor, strijkorkest en jazzband van Kingswood School uit Bath, Engeland in de R.K. Nicolaaskerk Voorhaven 124 te Edam. Onder de leiding van Andy Barton zullen 40 studenten in verschillende combinaties een gevarieerd programma presenteren. Met onder andere orkestwerken van Albinoni en Mozart tot liederen van Bob Chilcott en John Lennon.

Nieuwe vijzel voor Poldermolen D

STOMPETOREN - Het Molenfonds heeft € 15.000 beschikbaar gesteld voor het vervangen van de vijzel van Poldermolen D in Stompetoren. Met deze nieuwe vijzel kan de molen weer de functie uitoefenen waarvoor hij gebouwd is: het bemalen van sectie D van de Schermerpolder.

De huidige vijzel is aangetast door schimmels en daardoor niet meer maalvaardig. Mede door de bijdrage van het Molenfonds wordt een nieuwe vijzel in duurzaam hardhout gerealiseerd.Het Molenfonds streeft naar het behoud van molens als cultuurhistorisch erfgoed in het Nederlandse landschap. Het fonds doet dit door financieel bij te dragen aan met name groot onderhoud aan monumentale wind- en watermolens. Hierdoor zorgen we voor duurzaam behoud van molens en hun verhalen voor de huidige en de volgende generaties.

Inspiratiedag Energie & Duurzaamheid

Op donderdag 17 oktober is er voor ondernemers in de Meent Bauerfeind in Alkmaar een Inspiratiedag Energie en Duurzaamheid. Ondernemers kunnen hier terecht voor informatie over verduurzamen van het bedrijf en luisteren naar inspirerende verhalen van de koplopers hierin uit Noord-Holland en keynotes als Dopper, Pyroil en CIRCO.

Het event bestaat uit een doorlopend congres, een beurs van 1500 m2 en een hackathon voor studenten waarmee een brug wordt geslagen tussen bedrijfsleven en onderwijs. Het neemt de bezoekers mee langs de groenste bedrijven, de nieuwste innovaties en de beste ideeën. Duurzaam Noord-Holland is hier voor een dag bij elkaar gebracht. Twintig CEO's en leiders van bedrijven uit Noord-Holland, koplopers op het gebied van energietransitie, duurzaamheid, circulair ondernemen en cradle-to-cradle laten zien hoe ondernemers de volgende stap kunnen zetten om een succesvol groen bedrijf te worden.

Aanmelden en het volledige programma bekijken kan via: www.energieenduurzaamheid.nl

Zondag eerste editie Run for KiKa Alkmaar

Op 7 juli is de eerste editie Run for KiKa in Alkmaar (Foto:Run for KiKa )

ALKMAAR - Aanstaande zondag 7 juli gaat de allereerste editie van Run for KiKa Alkmaar van start. In het recreatiegebied Geestmerambacht belooft het één grote happening te worden. Honderden lopers staan te trappelen om hun steentje al rennend bij te dragen voor datzelfde doel: het genezingspercentage van kinderkanker verhogen van 75 naar 95%.

Na verschillende steden in Nederland is het nu ook de beurt aan Alkmaar. "Met de komst van Run for KiKa Alkmaar hebben we er een unieke locatie bij in Noord-Holland", zegt Jacqueline Zomerdijk namens de organisatie."Recreatiegebied Geestmerambacht in Langedijk is een prachtig bosrijk gebied waar je de perfecte 5 km, 10 km of de KidsRun kan rennen voor KiKa."

Rennen voor kanjer Nina

Aanstaande zondag rennen we voor Nina en alle kinderen die in hun jonge leven al te maken hebben (gehad) met kanker. Nina heeft sinds ruim een jaar een hersentumor. Niemand, zelfs niet de beste professionals, weet hoe deze tijdbom verwijderd kan worden. Haar broertje Dex windt er geen doekjes om, de boodschap is eenduidig: "Loop zondag mee of geef geld voor KiKa". Elke euro is er één! En voor Nina zou dat, over een paar jaar, de oplossing kunnen zijn om haar tumor definitief te verwijderen.

Inschrijven

Voor de last-minute lopers is ook mogelijk on-event te registreren.

Geslaagd zomerfeest bij De Vlieger

Mede dankzij het prachtige weer werd het een succes. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het Zomerfeest op basisschool De Vlieger was weer geslaagd. Er waren leuke activiteiten met diverse spellen zoals een zomerpodium, katapult, springkussens en een 'luchtvoetbalspel'.

De organisatie was van betrokken groep ouders en leerkrachten. Er waren hapjes en drankjes en voor de kinderen een heerlijke suikerspin. Op het Zomerpodium verzorgden de kinderen diverse optredens, onder de trotse blikken van ouders, opa's en oma's.

Er was een Rad van Fortuin, waar prachtige prijzen te winnen waren. Het warme weer deed de rest. Dat, en de aanwezigheid van zoveel vrolijke kinderen en betrokken ouders, maakte het geslaagd.

Briljant en diamant in Purmerend

Gerard en Joop Karhof werden verblijd met de komst van locoburgemeester Mario Hegger. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Het echtpaar Cor en Wil Schagen is 65 jaar getrouwd en verderop in de stad waren Gerard en Joop Karhof 60 jaar getrouwd. Burgemeester Don Bijl en loco Mario Hegger bezochten het respectievelijke briljanten en diamanten bruidspaar met een bloemetje en de hartelijke felicitaties.

Don Bijl en Mario Hegger zeggen het met woorden en bloemen

Wil en Cor Schagen kregen de burgemeester op bezoek. (Foto: Han Giskes)

Wil en Cor Schagen-Lentelink zijn 65 jaar getrouwd. Zowel Cor (89) als Wil (88) zijn geboren en getogen in Amsterdam. Ze leerden elkaar kennen door buurtfeesten na de bevrijding en zijn sindsdien onafscheidelijk.

Cor en Wil kregen twee kinderen en werden later opa en oma van zeven kleinkinderen en inmiddels zijn zij ook overgrootouders van een achterkleinkind.

Bevalt goed in stad

Cor en Wil hebben eerst in Amsterdam gewoond. Ongeveer 49 jaar geleden zijn zij in Purmerend komen wonen en dat bevalt hen goed. Voor hun huwelijk werkte Wil als naaister. Daarna zorgde ze voor de kinderen en deed het huishouden.

Cor heeft ruim 32 jaar gewerkt bij de Nieuwe Rijnvaart Maatschappij waar hij verschillende functies heeft uitgevoerd, waaronder onderdirecteur.

Sportief

Het echtpaar is sportief bezig en daarnaast actief met verschillende hobby's. Wil doet al jaren aan yoga. Vroeger had ze ook zangles. Cor doet nog steeds aan fitness. Verder hebben ze jaren gekampeerd met een tourcaravan. Hiermee bezochten veel verschillende landen in Europa.

Met de gezondheid van zowel Wil als Cor gaat het goed. Samen maken zij nog regelmatig uitstapjes en genieten van hun gezin. Om het jubileum te vieren zijn zij met de hele familie naar De Beekse Bergen geweest en later geven zij nog een receptie voor familie, vrienden en kennissen.

Echtpaar Karhof

Gerard en Joop Karhof-Blom zijn 60 jaar getrouwd. Gerard (85) en Joop (83) zijn beiden geboren en getogen Purmerenders. Ze leerden elkaar kennen doordat Gerard bevriend was met de broer van Joop, en dus regelmatig bij Gerard thuis te vinden was. Zeven jaar later trouwden ze en kochten een huis aan het Cavaljéplein in Purmerend.

Gerard en Joop kregen twee dochters en een zoon. Later werden ze grootouders van 6 kleinkinderen.

Gerard Karhof (en zijn broer) genieten vooral bekendheid als eigenaren van het gelijknamige carrosseriebedrijf in Purmerend. Karhof bouwde en bouwt nog steeds carrosserieën over de hele wereldfabriek.

Zoons in bedrijf

Het bedrijf is alweer jaren in handen van de zoons. Joop zorgde altijd voor het huishouden en de kinderen, maar hielp daarnaast ook mee in de zaak.

Kegelen en gym

Gerard houdt van kegelen en Joop gaat geregeld zwemmen en doet aan gym. Ze vieren het jubileum thuis met familie en vrienden.

De Argonauten viert 60 jaar

DCIM\102MEDIA\DJI_0013.JPG (Foto: aangeleverd)

DE RIJP - Kanoverening Argonauten beleeft een jubileumjaar! De Rijper sportclub bestaat namelijk al 60 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Niet alleen op de feestdag, zondag 25 augustus, maar ook met een speciale actie waarbij nieuwe jeugdleden voor maar 25 euro een jaar lang lid kunnen worden.

De Argonauten zijn al 60 jaar een begrip in De Rijp en omstreken. In hun geelgroene kleding zijn ze eenvoudig te herkennen: op de Beemster Ringvaart, in de Eilandspolder of tijdens de sprintwedstrijden door heel Nederland. Met door de jaren heen mooie successen. Evert Konijn is alweer jarenlang voorzitter van de club: "Bij een kanoclub horen boten en ook een botenhuis. Dat is voor een kleine club een hele verantwoording. Maar het eigen clubhuis op de Meelzak brengt ook ontzettend veel mogelijkheden met zich mee. Op de vaste trainingsavond, elke vrijdagavond, wordt er niet alleen getraind, maar na afloop ook nagekletst, als het goed weer is nog gezwommen, spelletjes gedaan en noem maar op. De trainingsfaciliteiten op de zolder worden zelfs bijna dagelijks gebruikt. En omdat we geen heel grote club zijn, is de onderlinge betrokkenheid groot. Elke zomer organiseren we ook altijd wel een Argonautendag. Voor leden en aanhang. Met een vaaractiviteit, spelletjes en natuurlijk een picknick of barbecue. Dit jaar pakken we dit wat grootser aan in verband met het 60-jarig bestaan. Op zondag 25 augustus."

Jubileumactie

Evert Konijn: "Dit jubileumjaar willen we graag vieren met zoveel mogelijk (nieuwe) leden. Daarom is er een speciale jubileumactie in het leven geroepen die gesponsord wordt door kanocentrum Arjen Bloem uit Wormer en carteam Leo Borst uit De Rijp. Jongeren tot en met 12 jaar kunnen met ingang van heden een jaar lang lid worden voor maar 25 Euro, dat is een korting van maar liefst 70 Euro. Er zit wel een maximum aan het aantal kinderen dat van deze actie gebruik kan maken. Ook oudere kinderen en volwassenen mogen natuurlijk lid worden, hiervoor geldt een korting van 25% i.v.m. het jubileumjaar. Zie voor meer informatie en de voorwaarden: kvargonauten.nl of kom gewoon een keer langs op vrijdagavond."

Nieuwe classificatie voedingswaren voor slikproblemen

PURMEREND - Vanaf de zomer starten de logopedisten in het Dijklander Ziekenhuis met het gebruik van een nieuwe classificering om aan te geven welke voedingsmiddelen en dranken een patiënt met slikproblemen veilig kan nuttigen.

Logopediste Franka van Bockxmeer legt uit: "Sommige mensen hebben moeite met slikken, bijvoorbeeld omdat ze een beroerte hebben gehad of een spierziekte hebben. Dan kan het nuttigen van een stukje banaan al gevaar geven op verslikken. Daarom geven we mensen met een slikstoornis een advies, gebaseerd op welke voeding zij veilig kunnen nuttigen. Voorheen gebruikten we verschillende termen in ons advies. Nu is dat met de nieuwe classificering meteen duidelijk.

Zwarte slingerapen ontdekken hun nieuwe verblijf in ARTIS

Foto: EDWIN BUTTER

REGIO - Onlangs werd in ARTIS het nieuwe slingerapenverblijf geopend. Na een zorgvuldige renovatie is 't Veentje uitgebreid met een nieuw verblijf in de monumentale vijver. Op de wal is een houten binnenverblijf gebouwd, dat verbonden is met twee eilanden in de vijver. De dieren reageren goed op hun nieuwe omgeving; voorzichtig slingerden ze naar buiten met behulp van hun lange grijpstaarten. Ze zekeren zich daarmee aan de touwen en takken. Het was duidelijk te zien dat slingerapen in groepen leven: ze bleven steeds dicht bij elkaar.

Het nieuwe verblijf van de zwarte slingerapen bestaat uit twee eilandjes in de vijver en een houten binnenverblijf. De slingerapen kunnen via touwen van boom naar boom slingeren, en van eiland naar eiland. Het ontwerp van het binnenverblijf is geïnspireerd op de exotische architectuur van een 19de-eeuwse follie en is gemaakt van hout en glas. Niet alleen voor de dieren maar ook voor de bezoeker biedt het verblijf een nieuw perspectief. De dieren hebben meer ruimte en beschutting waardoor ze beter hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen.

Zwarte slingerapen zijn sociale dieren die in groepsverband leven. Omdat de zaden van de vruchten die hij eet, onverteerd het lichaam weer verlaten, speelt de zwarte slingeraap een belangrijke rol bij de verspreiding van zaden in het tropisch regenwoud. De zwarte slingeraap (Ateles paniscus) is een kwetsbare diersoort en komt voor in Suriname, Guyana, Frans-Guyana en Noord-Brazilië. Bij het voortbewegen door de boomtoppen is de lange grijpstaart van de zwarte slingeraap enorm belangrijk. Vruchten zitten vaak aan uiteinde van takken. Door hun grijpstaart kunnen ze zich zekeren aan de takken en ver naar de vruchten reiken. Ook tijdens de slaap gebruiken ze hun lange staart als zekering.

De groep zwarte slingerapen in ARTIS bestaat uit vijf vrouwtjes en een man. De jongste slingeraap in de groep is nu ruim een jaar oud. Ze is voorzichtig aan het oefenen met slingeren, maar bij te grote sprongen kruipt ze weer op moeders rug en lift mee. Zwarte slingerapen communiceren op meerdere manieren met elkaar. Wie goed luistert, zal de dieren zacht naar elkaar horen blaffen en fluiten.

Eten, proeven en genieten op VIStival

Het haventerrein in Den Oever wordt omgetoverd tot een culinair walhalla waar de visliefhebber warm voor loopt (Foto: aangeleverd)

DEN OEVER - Het haventerrein in Den Oever wordt zaterdag 13 juli omgetoverd tot een culinair walhalla waar de visliefhebber warm voor loopt. Lokale chef-koks én kokkerellende vissers laten zien hoe simpel het bereiden van een oer-Hollands visje is, zoals schol, wijting, tong, Hollandse garnalen en langoustines.

Met de kotters als decor is de vissershaven de ideale plaats om de proeverij te organiseren. Zo kunnen bezoekers verschillende rondvaarten maken - waaronder met een historische aak -, een kijkje nemen op de ZeeVerse Vismarkt of genieten van een zeemanskoor. In de visafslag staat een mooie vis-voeltafel waar een enthousiaste oud-visser belangstellenden met verschillende vissoorten laat kennismaken. Hij vertelt hoe de verschillende vissoorten te herkennen zijn en komt met grappige weetjes. Daarnaast zijn er schaalmodellen van vistuigen te zien en worden netten geboet. Voor de kinderen is er een leuk opdrachtenboekje. Spelenderwijs leren zij van alles over vis en de visserij. En uiteraard mogen de ouders meedoen! Daarnaast is er een leuke interactieve attractie voor de kinderen, een clown en een heuse draaimolen. De gemoedelijke markt bestaat uit circa 80 tot 100 kraampjes die over het hele haventerrein verspreid staan. De markt is bekend om zijn diversiteit, streekproducten, kleding, visserij gerelateerde kramen maar ook de lekkerste foodkramen zijn hier te vinden. Met een lekker drankje erbij van café Tante Pietje kan de dag niet meer stuk. En omdat het dit jaar de tiende keer is, gaat het feest 's avonds gezellig door met livemuziek op het haventerrein. Meer informatie: www.vistival.nl.

Vaar mee oer-Hollands veenlandschap

Op trilveenexcursie in de Eilandspolder (Foto: Klaas.Ros)

DRIEHUIZEN - Op zondag 14 juli kunt u om 10.00 uur aan boord stappen van de comfortabele fluisterboot van Landschap Noord-Holland en twee uur meevaren door het fraaie, oer-Hollandse veenlandschap Eilandspolder. Vanaf het water, tussen de met riet omzoomde eilandjes, is het genieten van de vele weidevogels die nu in de polder zijn te zien en te horen, en van de vele bloemen en planten langs de waterkant.

Tijdens deze excursie, die ook een moeraslandje in het hart van het gebied zal aandoen, vertelt de gids over de eilandjes van trilveen waar veenmos, varens en orchideeën voorkomen.Vertrekpunt is Botenhuis Eilandspolder, Oudelandsdijk 1a in Driehuizen. Wie zin heeft om mee te gaan kan een plaats aan boord reserveren op www.gaatumee.nl

8 / 20

Het Reuring Festival 2019 gaat de boeken in als zeer succesvol, druk en heet. De laatste dag, zondag, was verreweg het drukst bezocht. Het publiek kon tijdens Reuring genieten van tussen de 120 en 130 voorstellingen en optredens. Ongeveer 233 vrijwilligers waren in touw. Kijk voor meer foto's van Reuring op www.rodi.nl

(Foto: Walter Hollenkamp)

Reuring: ruim 45.000 bezoekers

(Foto: Evert Ruis)
(Foto: Evert Ruis)
(Foto: Rolf Rijken)
(Foto: Rolf Rijken)
(Foto: Rolf Rijken)
(Foto: Rolf Rijken)
(Foto: Rolf Rijken)
(Foto: Rolf Rijken)
(Foto: Rolf Rijken)
(Foto: Rolf Rijken)
9 / 20

Vaar- en puzzeltocht Eilandspolder

(Foto: aangeleverd )

GRAFT - Diverse ijsclubs waaronder die van Graft en De Rijp, zetten wanneer het weer het toelaat in de winter schaatstochten uit in de Eilandspolder. Om mensen ook in de zomer te laten genieten van dit natuurgebied organiseerden de Rijper en Grafter IJsclub twee jaar geleden een vaartocht door de Eilandspolder.

Hierbij voeren deelnemers met eigen boot en in eigen gezelschap het uitgezette parcours af. Dat was zo'n groot succes dat zij op veler verzoek hebben besloten ook dit jaar weer een tocht uit te zetten.

Deze vindt plaats op 14 juli en neemt een andere route dan de vorige keer.

Lekker varen en genieten van de natuur

Het is niet alleen lekker varen en genieten van de natuur, maar er moeten ook onderweg nog wat leuke opdrachten worden vervuld. Deze vaar- en puzzeltocht start tussen 11.15 uur en 12.30 uur en neemt ongeveer een kleine drie uur in beslag.Wie geen eigen boot heeft en met niemand kan meevaren kan van tevoren een fluisterboot reserveren en huren. Startplaats is de Mienwijdt (achter bij de Krommehorn) en inschrijven kunt u in het Dorpshuis "onder de boom" in Graft, of bij heel mooi weer aan het water.

Aanmelden

Aanmelden van tevoren is niet nodig, eenmaal met de boot op de startplaats betaalt men twee euro per persoon (kinderen tot en met groep 8 gratis) en kunt u van start gaan.Na afloop is het gezellig nagenieten in het Dorpshuis of aan het water.

Nageeye naar marathon Amsterdam

(Foto: TCS Amsterdam)

REGIO - Abdi Nageeye kiest dit najaar voor de TCS Amsterdam Marathon op zondag 20 oktober. De Nederlandse marathonloper liep afgelopen april een toptijd in Rotterdam. In 2.06.17 verpulverde hij zijn eigen Nederlands record. In Amsterdam gaat Nageeye opnieuw proberen dit record verder aan te scherpen. Hij is bovendien de torenhoge favoriet voor de Nederlandse marathontitel, die in de hoofdstad behaald kan worden.

Nageeye, lid van het NN Running Team, staat voor de derde keer aan de start van de TCS Amsterdam Marathon. In 2015 liep hij een tijd van 2.10.24 en in 2017 pakte Nageeye de Nederlandse titel in een nationaal record van 2.08.16. In april van dit jaar was hij twee minuten sneller. Met deze prestatie werd zijn nominatie voor de Olympische marathon in Tokio in 2020 ook direct ruimschoots veiliggesteld.

Herinneringen

Nageeye over zijn deelname: "Ik heb twee super goede herinneringen aan de TCS Amsterdam Marathon. De eerste keer liep ik de Olympische limiet voor Rio en twee jaar later verbrak ik in Amsterdam voor de eerste keer het Nederlands record. Ik ben het seizoen goed begonnen en hoop nu weer een grote stap te zetten richting snelle tijden."

Olympische spelen

De 30-jarige marathonloper staat al jaren aan de top van de Nederlandse wegatletiek. Sinds een aantal jaar traint hij in Kenia samen met de allerbeste Afrikaanse lopers en weet hij zich te meten met de internationale top. Zo werd hij in 2018 knap zevende tijdens de internationaal hoog aangeschreven marathon van Boston. In 2016 nam hij namens Nederland deel aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, waar hij als elfde eindigde op de klassieke afstand.

TCS Amsterdam Marathon

De TCS Amsterdam Marathon neemt op de wereldranglijst snelste marathonsteden de zesde plaats in en mag zich sinds 2018 ook de snelste marathon van Nederland noemen. De Keniaan Lawrence Cherono liep vorig jaar ruim een minuut van het oude parcoursrecord af: 2.04.06.

Hoogtepunten in het parcours zijn de start en finish in het Olympisch Stadion, de passage onder het Rijksmuseum door en de kilometers langs de Amstel en door het Vondelpark. Inschrijven voor de TCS Amsterdam Marathon, Mizuno Halve Marathon, TCS 8 km en kids runs is mogelijk op www.tcsamsterdammarathon.nl

Akoestiek Watergang dik in orde

Afgelopen zaterdag vond in Watergang het akoestische evenement Tuintonen Festival plaats. De bezoekers genoten van (akoestische) muziek, theater, zang en een plantjesmarkt.

(Foto: Cees Bandt)

(Foto: Cees Bandt)
(Foto: Cees Bandt)
(Foto: Cees Bandt)
(Foto: Cees Bandt)
(Foto: Cees Bandt)

Zaans Medisch Centrum zet patiënt centraal met digitaal patiëntportaal

Van links naar rechts Arjan Zuurbier, Erik Ephraim en Jan Paul van Otterloo. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK - Het Zaans Medisch Centrum lanceert eind augustus het digitale patiëntportaal MijnZMC. Hiermee wordt de patiënt nog meer betrokken bij de zorg doordat hij direct online kan meelezen wat is geregistreerd op elk moment van de behandeling in het ziekenhuis.

Patiënt krijgt meer betrokkenheid bij de zorg met MijnZMC

Ook kan hij hierin zelf online afspraken plannen, uitslagen bekijken, vragenlijsten invullen en specifieke informatie vinden over de behandeling. In een later stadium volgt, als aanvulling, de BeterDichtbij app. Via deze app komt de patiënt rechtstreeks in contact met zijn polikliniek voor vragen. Met beide initiatieven zet het ZMC de patiënt centraal en worden er verdere stappen gezet richting 'samen beslissen over zorg'.

Het online aanbieden van het elektronisch patiëntendossier wordt bij sommige andere ziekenhuizen al toegepast. Gebleken is dat het in dit digitale tijdperk waarin veel mensen altijd online zijn, een waardevolle aanvulling is op de geboden zorg. Het Zaans Medisch Centrum heeft in samenwerking met de cliëntenraad de installatie van MijnZMC zorgvuldig gepland en voorbereid onder leiding van Erik Ephraim, anesthesioloog en Medisch Hoofd Informatietechnologie, Jan Paul van Otterloo, projectmanager ICT en Arjan Zuurbier, Hoofd Marketing & Communicatie. Met de datum van de lancering in zicht werd het tijd het nieuws naar buiten te brengen.

Betrokken patiënt

'Kern is dat de patiënt meer betrokken is bij de geboden zorg van de medisch specialist', licht Ephraim toe. "Doordat hij zelf inzage heeft in zijn dossiergegevens en uitslagen, en bovendien veel zaken kan regelen. Door inzicht in de behandeling en de uitslagen is de patiënt beter voorbereid op een bezoek aan het ziekenhuis, en kan hij steeds meer het heft in eigen hand nemen ten aanzien van zijn eigen gezondheid. Hij kan de juiste vragen stellen aan zijn arts, en raakt niet snel overdonderd. Dat maakt het gemakkelijker om samen met de arts zorgbeslissingen te nemen. Zeker bij mensen met langdurige aandoeningen verwachten we dat dit een positief effect zal hebben. Voordeel is ook dat we de juiste patiënteninformatie in het dossier kunnen voegen op basis van de diagnose. Informatie die mensen thuis rustig kunnen nalezen zonder dat ze onze gehele website hoeven doorpluizen."

Veel gemak

'Het is natuurlijk de eigen keus van mensen of ze van MijnZMC gebruik willen maken', vervolgt hij. 'Zo niet, dan verandert er niets. Dan kun je desgewenst in de kiosk in het ziekenhuis de vragenlijst invullen en gewoon telefonisch een afspraak maken. Het portaal dient tenslotte als aanvulling op de zorg. Toch verwachten we dat de meeste mensen het gaan gebruiken omdat het veel gemak biedt. Ook is het voor patiënten mogeljk om naastbetrokkenen en mantelzorgers te machtigen voor de toegang tot MijnZMC. Hetzelfde geldt voor de eigen huisarts of apotheker. Hiermee worden de lijnen nog korter.

Privacy

Vanzelfsprekend is er veel aandacht voor veiligheid en privacy. "Men kan inloggen op MijnZMC met de DigiD app. De meeste mensen zijn al bekend met het inloggen via DigiD bij andere instanties dus dat zal weinig problemen geven. Wel hebben wij gekozen voor SMS-authenticatie als extra beveiliging. Dat moet men voorafgaand aan het gebruik van MijnZMC ook apart instellen', zegt Van Otterloo. 'En doordat de patiënt zelf kan kiezen wie hij wil machtigen tot toegang, is ook de privacy gewaarborgd."

Kort voor het patiëntportaal live gaat start het Zaans Medisch Centrum een uitgebreide promotiecampagne richting patiënten, hun naasten en de eigen zorgverleners.

Ondersteuning

Arjan Zuurbier: "De zorgverleners van het ZMC spelen een belangrijke rol bij de promotie van MijnZMC richting hun patiënten. We kiezen er daarom voor om de campagne niet alleen te richten op de patiënten maar juist ook op onze zorgverleners. Wij zullen uiteraard mensen de nodige ondersteuning gaan bieden om MijnZMC te gebruiken en iedereen, zowel patiënten als zorgverleners, er goed wegwijs in maken."

BeterDichtbij app

Naast het opzetten van het patiëntportaal wordt er in het ZMC gewerkt aan nog een online applicatie die het contact tussen patiënt en ziekenhuis gaat verbeteren: de BeterDichtbij app. Binnenkort gaat hiermee een pilot van start.

Zuurbier: "Met deze app staat men via een chatfunctie rechtstreeks in contact met de polikliniek voor eventuele vragen over bijvoorbeeld een afspraak. Dit kan via de mobiele telefoon op elk gewenst moment. Binnen één of twee dagen volgt antwoord. Men hoeft niet meer te bellen of lang in de wacht te staan. Voor de poliklinieken betekent dit minder telefoontjes tussendoor waardoor zij zich beter kunnen concentreren op de patiënten die op de polikliniek aanwezig zijn."

Tot slot: "De patiënten krijgen van ons bericht wanneer de app wordt gelanceerd en een uitnodiging om zich aan te melden. Ook hier staat de patiënt centraal en daarmee vormt de app een mooie aanvulling op MijnZMC."

Record collecte Hersenstichting

Foto: Aangeleverd

REGIO – De collecte van de Hersenstichting heeft voor het eerst meer dan 1,5 miljoen opgebracht. In Noord-Holland hebben 2151 vrijwilligers gecollecteerd voor de Hersenstichting. Zij hebben samen ruim €215.000,- ingezameld.

"We zijn onze collectanten en organisatoren heel dankbaar", aldus directeur-bestuurder Merel Heimens Visser. "Deze opbrengst hebben we alleen maar kunnen bereiken met de hulp van al deze vrijwilligers." Het is voor het 21e jaar op rij dat de opbrengst hoger is dan het jaar daarvoor.

De opbrengst wordt ingezet voor gezonde hersenen voor iedereen. "Dat is noodzakelijk, want 1 op de 4 mensen heeft een hersenaandoening. En hersenaandoeningen zijn helaas hard op weg de grootste ziekte van Nederland te worden", aldus Heimens Visser. Daarom investeert de Hersenstichting in baanbrekend onderzoek, voorlichting en het verbeteren van patiëntenzorg.

De collecte van de Hersenstichting vindt elk jaar plaats in de laatste week van januari. De collecte van 2020 vindt plaats van 27 januari t/m 1 februari. Nieuwe collectanten kunnen zich het hele jaar aanmelden via www.hersenstichting.nl/collecte.

Bijzonder afscheid voor bestuurder Henk Steen van Odion

Henk Steen werd onderscheiden. (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK/WATERLAND - Op dinsdag 18 juni nam Henk Steen (65) op gepaste wijze afscheid van Odion, de gehandicaptenzorgorganisatie waar hij de afgelopen 20 jaar bestuurder was. Familie, cliënten, medewerkers, vrienden en collega's uit het werkveld verzamelden zich in het Zaantheater voor een programma vol muziek en toespraken ter ere van zijn afscheid. Een bijzonder moment volgde toen Henk werd onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau door burgemeester van Castricum Toon Mans.

Het twee uur durende programma was gevuld met trommelmuziek van Odion muziekgroep Van Slag, een theatrale voorstelling van Theatergroep Odion en een lezing door zorgethicus Dr. Alistair Niemeijer. "Wie neemt nu eigenlijk afscheid van wie?", begon Harry Luik, voorzitter van de Raad van Toezicht, zijn toespraak. Harry dankte Henk voor zijn leiderschap, zijn authenticiteit, zijn geloofwaardigheid en hoe hij Odion heeft gemaakt tot de florerende zorgorganisatie die zij vandaag de dag is.

Het officiële programma besloot met een toespraak en de onderscheiding door Toon Mans. Alvorens het lintje op te spelden benadrukte hij wat Henk heeft betekend voor de emancipatie van de gehandicaptenzorg. Na het programma was er voor alle genodigden een informeel samenzijn in de foyer. Al met al een prachtig afscheid, dat weer eens liet zien hoe dicht Henk bij de medewerkers en cliënten staat.

De loopbaan van Henk Steen begon in 1983, toen hij staffunctionaris werd op Zonnehoek, toentertijd het hoofdkantoor en nu een dagactiviteitencentrum van Odion. In de daarop volgende jaren wist Henk vele kleine stichtingen met elkaar te verbinden. In 1987 werd hij benoemd tot adjunct-directeur van Odion en vanaf 1996 bekleedde hij de functie van Directeur Zorg- en Dienstverlening. Een kleine drie jaar later werd Henk benoemd tot voorzitter / lid van de Raad van Bestuur. Per 1 maart 2011 was Henk eenhoofdig Raad van Bestuur van Odion.

Henk kan nu gaan genieten van zijn pensioen. 'Odion heeft mij behoorlijk bezig gehouden en dat bedoel ik positief, dus het zal wel even wennen worden,' aldus Henk. Henk blijft betrokken binnen het zorglandschap als bestuurslid van Anna's huis in Zaandam. Binnen Odion is zijn functie in mei overgenomen door Annemarie van Dalen.

Met René Shuman & Angel-Eye naar USA

Elvis & More goes USA met René Shuman & Angel-Eye. Ook naar Graceland. (Foto: aangeleverd)

9 dagen € 2.850,- p.p. met bezoek aan Nashville, Memphis, Tupelo en Graceland

Lezers van deze krant kunnen komende 27 september met René Shuman & Angel-Eye naar het hart van Amerika: Nashville, Memphis, Tupelo en het beroemde Graceland.

Zij genoten eerder van de droomreis. (Foto: aangeleverd)
Elvis & More goes USA met René Shuman & Angel-Eye. Ook naar Graceland. (Foto: aangeleverd)
Zij genoten eerder van de droomreis. (Foto: aangeleverd)

Ga op een onvergetelijke muziekreis naar de bakermat van de blues, rock'n roll en country music, die de wereld betoverde. Treed in de voetsporen van Elvis Presley, Roy Orbison, Johnny Cash en vele anderen.

Uniek lezersarrangement

Inclusief: retourvlucht Amsterdam - Nashville met een overstap in Atlanta, luchthavenbelasting/brandstofheffing, 7 nachten verblijf in twee verschillende 4-sterren hotels met dagelijks ontbijt. Nederlandstalige begeleiding tijdens de reis. Bezoek aan The Sun Studio, het geboortehuis van Elvis Presley in Tupelo, de RCA Studio's in Nashville, Beale Street in Memphis, Graceland, het Johnny Cash Museum en de Country Hall of Fame op Broadway. Het vervoer in Amerika vindt plaats in een luxe touringcar. René Shuman & Angel-Eye en zullen ook nog een exclusief optreden verzorgen, gratis de dvd 'Welcome to Graceland'.

Eenmalig vertrek is vrijdag 27 september 2019.

De prijs is op basis van twee personen.

Informatie en boeken:

www.kras.nl/LR4637 of bel 088-0885886 (lokaal tarief) o.v.v. reisnummer LR4637.