Ons Streekblad Waterland

7 maart 2019

Ons Streekblad Waterland 7 maart 2019


Facebook

REGIO - Word lid van de Facebook-pagina van Ons Streekblad Waterland. Op deze pagina verschijnen regelmatig leuke, interessante en actuele nieuwsberichten uit de regio. Door deze pagina te 'liken' (vind ik leuk) verschijnen deze berichten ook op uw eigen Facebookpagina. Zo bent u altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit uw regio! Ga naar www.facebook.com/onsstreekblad en klik op 'Vind ik leuk'.

Tienerdisco Carnaval

MONNICKENDAM - In het Bernard Nieuwentijt College wordt 8 maart Carnaval gevierd tijdens de kinderdisco.

Het thema is deze keer Carnaval; kom je ook verkleed? Kinderen uit heel Waterland zijn vrijdag 8 maart welkom in het Bernard Nieuwentijt College, om lekker te dansen, kletsen, chillen en lachen tijdens de tienerdisco.

Groep zes tot klas een

Deze is er voor iedereen, vanaf groep 6 (lagere school) tot en met klas 1 (middelbare school). Om 19.30 uur gaan de deuren open, om 22.15 uur wordt er afgesloten. Je kunt op ieder tijdstip weer naar huis gaan, maar wel altijd onder begeleiding van een ouder, dus spreek een tijd af waarop je wordt opgehaald!

Discopasje

De toegangsprijs is € 2,- en vergeet je je disco-pasje niet? Als je voor de eerste keer komt wordt er een pasje voor je gemaakt, neem daarvoor mee: een pasfoto en een kopie van je identiteitsbewijs. En denk aan wat extra geld voor een drankje of eventueel wat lekkers. Voor meer informatie mail naar info@debolder.com of bel naar 06-28688276.

Pieperrace Volendam komt eraan

De Pieperrace komt er weer aan. (Foto: Aangeleverd )

VOLENDAM - De Pieperrace komt er weer aan! Deze wedstrijd voor botters, tjalken en klippers voor Volendam vindt dit jaar voor de 35e keer plaats en wel op zaterdag 6 en zondag 7 april.

Dit jaarlijks evenement is het begin van het vaarseizoen. De zeilende beroepsvaart, maar ook andere traditionele platbodems kunnen deelnemen. Er wordt gevaren in verschillende klassen platbodems: Tjalken onder/boven 21 meter, Skûtsjes, Klippers onder/boven 27 meter, Aken en Visserijvaartuigen.

De start en finish vinden plaats voor de Volendammer Haven, dus ook voor het publiek op de dijk is deze zeilwedstrijd van de "bruine vloot" een aantrekkelijk kijkspel. Bovendien zal net als vorige jaren in de haven de stand bijgehouden worden op een scorebord en zal een spreekstalmeester de race becommentariëren. Aan de wal is meerdere malen muziek te zien en horen van de Volendammer en Marker Fanfare.

Herinneringen

Deze wedstrijd voor traditionele zeilschepen houdt de herinnering in ere hoe de Volendammer Kwakken (grote botters die alleen in Volendam voorkwamen), gedurende de periode 1943-1945, werden gebruikt om aardappelen (piepers) over te zeilen vanuit Friesland. De piepers waren onder andere bestemd voor de Amsterdamse ziekenhuizen.

Zestig traditionele schepen

De schepen worden op vrijdag 6 april in de haven van Volendam verwacht.

Deze race voor platbodems is een test voor het komende zeilseizoen en de organisatie verwacht ook dit jaar weer rond de 60 traditionele schepen in de haven.

The Scraps in Wapen van Middelie

The Scraps staan in het Wapen van Middelie. (Foto: Aangeleverd )

MIDDELIE - The Scraps treden zondag 11 maart op in het Wapen van Middelie van 14.00 tot 17.00 uur. Ze voeren bekende en minder bekende liederen op.

Zij roepen herinneringen op met bekende Stones en Creedence Clearwater Revival songs, maar laten het publiek ook kennis maken met de minder bekende juweeltjes uit de jaren 60. Dit alles afgewisseld met nieuwere nummers en ook schuwen zij een nummer van De Dijk zeker niet. Een gastoptreden van zangeres Shanice maakt de zondag verrassend af. Het belooft een swingende middag te worden waarbij de gastvrijheid van Het Wapen Van Middelie samen met heerlijke muziek van The Scraps garant staan voor veel plezier! De toegang is gratis. The Scraps in het Wapen van Middelie, Brink 1, Middelie. Zie ook www.hetwapenvanmiddelie.nl. Tel: 0299-621376.

Internationale vrouwendag in de Bolder

MONNICKENDAM - Overal ter wereld staat 8 maart in het teken van de vrouw. Internationale vrouwendag laat de Bolder dus ook niet zomaar voorbijgaan. Vrijdag 8 maart worden alle vrouwen uitgenodigd om samen Internationale Vrouwendag te vieren in Karmac Bibliotheek.

Internationale vrouwendag wordt georganiseerd in samenwerking met Be Happy, een initiatief van Vluchtelingenwerk, SMD Zaanstreek Waterland en De Bolder. Wekelijks komen vrouwen van allerlei nationaliteiten samen in De Bolder om elkaar te ontmoeten en deel te nemen aan de verschillende activiteiten. Deze activiteiten zijn erop gericht om naast elkaar ook Waterland en Nederlandse gebruiken beter te keren kennen. Op vrijdag 8 maart heeft u ook de mogelijkheid om kennis te maken met de vrouwen van Be Happy. Tussen 19.00 en 21.00 uur is er een leuk programma in de Bolder. De inloop is vanaf 19.00 uur. Er is een quiz met vragen rondom het thema Internationale vrouwendag. Rond 20.30 uur wordt afgelsoten met heerlijke internationale hapjes, waar er ook gelegenheid is om met elkaar in gesprek te gaan. Aanmelden via info@debolder.com of bel naar 06-28688276.

Van horen zeggen

De gemeente Edam-Volendam haalt alles uit de kast om de economisch toekomst van de gemeente in kaart te brengen. Gemeentebestuur en ondernemersverenigingen hebben de afgelopen tijd samen nagedacht over de economische toekomst. Een proces dat doet denken aan de 'broedende kip die niet gestoord kan worden'. Inmiddels is die fase voorbij. De conclusie is dat de toekomst bepaald niet zorgeloos is. Gemeenten én ondernemers gaan samen aan de slag. Kansen en bedreigingen worden beschreven en in de komende weken/maanden zullen in zogenoemde themacafés tal van thema's de revue passeren. Dat alles moet leiden tot een economische visie die leidend zal zijn in het te ontwikkelen economische beleid. Op die onorthodoxe aanpak is niets aan te merken. Integendeel! Het initiatief is een verrassende en inspirerende manier van werken dat vertrouwen geeft. 'Ondernemers! Laat je mening horen' kopte de flyer/uitnodiging voor een startbijeenkomst op 27 februari. Maar liefst 250 bezoekers gaven gehoor aan de oproep. De wethouder was blij, de burgemeester trots. Zoveel bezoekers, zoveel enthousiasme. Dat overtrof de verwachtingen. Toch was er in de wandelgangen ook kritiek. Het ging die avond over Volendam, en een klein beetje over Edam. Opmerkelijk was het – aldus mijn zegsvrouw - dat Zeevang in het hele verhaal niet voorkwam. Heeft Zeevang geen enkele toegevoegde economische waarde of toekomst? Opmerkelijk is het wel dat de verantwoordelijke wethouder Schutt (Zeevangs Belang) lijkt te vergeten dat ook in Zeevang ondernemers zijn die belang hebben bij de economische visie van de gemeente. Kom op Hans, jullie initiatief en aanpak verdient waardering. Realiseer je dat ook Zeevang deel uit maakt van ondernemend Edam-Volendam.

Pieter Waterdam

Lerares en pedagoge winnen boekje Mia Meeuw

Elise Til, Nana Beetstra en Marjolein Stad. (Foto: Rodi Media/SZ )

REGIO – Orthopedagoge Marjolein Stad en lerares Elise Doelkahar-Till zijn de gelukkige winnaars van het boekje Mia Meeuw, geschreven en geïllustreerd door Nana Beetstra. Onlangs werd in Ons Streekblad een winactie uitgeschreven naar aanleiding van de uitreiking van de eerste exemplaren van het boekje Mia Meeuw. Het boekje gaat over een meeuw die graag in een boom wil zitten en spoort kinderen aan hun doelen na te jagen. Ter ere van de winactie las schrijfster Nana Beetstra een stukje voor op basisschool de Vier Windstreken in Amsterdam-Noord, de school waar Elise Doelkahar-Til lerares is.

Doelen najagen

Marjolein Stad: "Ik ben ontzettend blij dat ik het boekje heb gewonnen. Ik heb meegedaan aan de actie omdat ik als orthopedagoog veel werk met kinderen met dyslexie. Ik kan dit boek gebruiken bij de lessen die ik de kinderen geef. Bovendien vind ik de boodschap in het verhaal erg mooi...doelen najagen. Dat doen we ook in mijn lessen!"

Heel vaak voorlezen

Ook Elise Doelkahar-Til is blij met het winnen van het boekje. "Ik ben lerares op basisschool de Vier Winstreken en ga veel en vaak voorlezen uit dit boek.

Het boekje is wellicht wat moeilijk voor de jonge kinderen. Maar ik ga de woorden die ze niet kennen uitleggen, dat maakt het juist allemaal weer extra leerzaam", aldus Doelkahar-Til.

De Vier Winstreken

Tijdens de middag van de uitreiking las Nana Beetstra speciaal voor aan de kinderen van groepen 1 en 2 van de Vier Windstreken. De kinderen leken het verhaal over de meeuw te waarderen al werd er wel wat eerder gestopt met voorlezen dan gepland. Nana: "Het verhaal is voor de jongere kinderen misschien wat ingewikkeld." Lerares Doelkahar-Til vult aan: "Maar de boodschap van het verhaal is prachtig en treffend, daarom ga ik tijdens het voorlezen veel stukjes in mijn eigen woorden vertellen zodat ze er veel van opsteken!"

Boek hebben?

Wil je het boek Mia Meeuw aanschaffen? Het boek is verkrijgbaar bij Nimo, Kerkstraat Monnickendam voor 17,99 euro.

Landelijk toernooi De Beuk

REGIO - In het weekend van 30 en 31 maart organiseert Turncentrum Waterland de landelijke kwalificaties turnen heren in de Beuk in Purmerend. Ruim 450 turners uit heel Nederland zullen deelnemen in de derde tot en met eredivisie.

De kwalificatiewedstrijden hebben sinds deze week een nieuwe naam, de firma Van 't Hek heeft zich als hoofdsponsor verbonden aan het toernooi. Turncentrum Waterland is reeds enkele maanden bezig met de voorbereidingen. Met inzet van meer dan 100 vrijwilligers en verdere ondersteuning vanuit de middenstand in Purmerend en Beemster heeft de toernooi commissie daar alle vertrouwen in. Diverse leden van Turncentrum Waterland hebben dit weekend de primeur van een 'thuiswedstrijd'. Niet eerder werd er een landelijke turnwedstrijd georganiseerd voor de heren in Purmerend.Bij de ontwikkeling van de plannen voor de nieuwe sportaccommodatie werd door de gemeente Purmerend uitgesproken dat deze geschikt gemaakt moest worden voor topsportevenementen, daartoe werden in 2017 alle benodigde voorzieningen aangebracht om turnwedstrijden als deze te kunnen organiseren. Of Epke Zonderland en Bart Deurloo acte de présence komen geven in Purmerend is nog onzeker. De maand maart kent een volle agenda en de KNGU heeft diverse wedstrijden aangewezen als kwalificatiemoment.

Liturgische kleden kerk Zuiderwoude

In de kerk van Zuiderwoude worden de liturgische kleden in gebruik genomen. (Foto: Aangeleverd )

ZUIDERWOUDE - De kerk van Zuiderwoude neemt zondag 17 maart liturgische kleden in gebruik. Dit gebeurt in de kerk tijdens de kerkdienst die om 10.00 uur begint en waarin de maakster en kunstenaar ds. Anne-Marie van der Wilt voor gaat. Een feestelijke dienst waarin uitleg gegeven wordt over de liturgische kleuren van het liturgische jaar.

De voorbereidingsgroep heeft onder leiding van Anne-Marie gezocht naar symbolen die bij de Protestantse Gemeente van Zuiderwoude-Uitdam passen. Zo zijn er vier prachtige kleden ontworpen en gemaakt.Anne-Marie van der Wilt is theoloog en beeldend kunstenaar. Ze heeft zich gespecialiseerd in het gebruik van beeldende kunst en kleuren binnen de kerk. "Boeiend om te zien welke rol kunst kan hebben in het beter verstaan van bijbel en traditie, liturgie en liturgisch jaar. Mijns inziens is het nodig dat er in onze moderne samenleving meer dan ooit een vertaalslag gemaakt wordt tussen bijbel, traditie, liturgie, liturgisch jaar en het dagelijks leven."Liturgische kleden, ook wel Antependia of Paramenten genoemd geven de liturgische periodes in verschillende kleuren aan in de kerk. Op feestdagen is die kleur wit (de puurheid en zuiverheid en het licht), tijdens de advents- en veertigdagentijd is de kleur paars (de kleur van inkeer), rood wordt gebruikt als kleur van liefde, passie en vuur, voor gebeurtenissen waarbij de Heilige Geest een rol speelt: Pinksteren, en wanneer er ambtsdragers bevestigd worden of kinderen gedoopt. De overige zondagen is de kleur groen (hoop/toekomst).

Mutsaers staat in kerkje Beets

Charlotte Mutsaers. (Foto: Keke Keukelaar )

BEETS - Aan het begin van de Boekenweek, zondag 10 maart, wordt Charlotte Mutsaers bevraagd en geïnterviewd (door José Rees) over haar leven, haar werk en in het bijzonder haar boek 'Harnas van Hansaplast'. Dit vindt plaats in het kerkje van Beets vanaf 15.30 uur.

In de pauze en na afloop is het mogelijk om boeken van Charlotte Mutsaers aan te schaffen bij de boekenstal van Boekhandel 'Het Leesteken' uit Purmerend.

Na de pauze zal er ook voor de toehoorders gelegenheid zijn om vragen te stellen. Schrijfster, essayiste en beeldend kunstenares Charlotte Mutsaers (1942) is de dochter van Mies Lely en kunsthistoricus Berend Mutsaers.

Zie ook www.kerkbeets.nl. De kerk van Beets is te vinden aan Beets 51, Beets. Toegang €17,50. Kaarten zijn via de website te reserveren.

Ringslang gesignaleerd op Markermeerdijk

De eerste ringslang van het jaar op de Markermeerdijk. (Foto: Heleen Broier )

UITDAM - Tijdens de inspectie van de winterverblijfplaatsen van ringslangen op de Markermeerdijken is het eerste kronkelende exemplaar van dit jaar op de dijk gesignaleerd. "Dit is uitzonderlijk vroeg dit jaar, vorig jaar lieten ze zich pas half april zien", zegt Heleen Broier, ecologe van de Alliantie Markermeerdijken. Zij trof de ringslang op 18 februari aan op de dijk bij Uitdam.

De Alliantie Markermeerdijken houdt tijdens de aanstaande dijkversterking rekening met de bijzondere natuur op en rond de dijk. De ecologen van de Alliantie doen voortdurend onderzoek in en om de dijk om de flora en fauna in kaart te brengen. Zo is de Alliantie op de hoogte van de laatste stand van zaken om zowel in de voorbereiding als tijdens de daadwerkelijke versterking, zorgvuldig en met respect naar de ecologie haar werk te kunnen doen. Het werk op bepaalde delen van de dijk mag pas starten, als de ecologen het veilig hebben bevonden voor het dierenwelzijn.

Overwinterlocaties

Er leven diverse beschermde diersoorten op de dijk tussen Hoorn en Amsterdam, waaronder tussen de 80 en 100 ringslangen. De ecologen van de Alliantie zijn nu al bezig met de winterverblijfplaatsen van de ringslang in kaart te brengen, omdat zij tijdens de uitvoering voor alternatieve overwinterlocaties zorgen. Normaal gesproken komen de ringslangen rond medio maart uit hun winterslaap, maar dit jaar zijn de kronkelige dieren er vroeg bij.

Broeihopen

In de winterperiode verblijven ringslangen in de breukstenen onder de steenbekleding op de buitenzijde van de dijk. Ze hebben namelijk een hoge, droge en vorstvrije plek nodig om te kunnen overleven. Zodra het wat warmer wordt, gaan de koudbloedige dieren 'naar buiten'. Ze hebben warmte nodig om actief te kunnen worden. De vrouwtjes zoeken dan binnendijks broeihopen op om hun eieren in af te zetten. Tijdens de dijkversterking zorgen de ecologen van de Alliantie Markermeerdijken niet alleen voor alternatieve winterverblijfplaatsen, ook worden op diverse plekken langs de dijk extra grote broeihopen aangelegd. Na de dijkversterking keren de winterverblijfplaatsen op de nieuwe dijk terug.

De Alliantie Markermeerdijken is een samenwerking van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de marktpartijen Boskalis en VolkerWessels.

Zie voor meer informatie: www.markermeerdijken.nl.

Open avond Atletiekvereniging

MONNICKENDAM - Atletiekvereniging Monnickendam houdt dinsdag 12 maart een open avond op het sportpark. Er zijn diverse activiteiten om op een speelse manier kennis te maken met atletiek.

Voor de jeugd van 6 tot 12 jaar worden er van 18.30 tot 19.30 uur loop-, werp-, springoefeningen en wedstrijdjes gehouden. Voor de junioren van 12 tot 18 jaar zijn er activiteiten van 19.30 tot 20.30 uur. Je begint, samen met de andere junioren, met een warming-up. Om ongeveer 20.00 uur begint de 1500 m wedstrijd. Hierbij loop je 3 3/4 rondes van 400 meter op de baan. Na afloop is er een cooling-down schema

Senioren kunnen terecht van 19.30 tot 20.30 uur. Je begint, samen met de andere senioren, met een warming-up. Om ongeveer 20.00 uur begint de 1500 meter wedstrijd. Hierbij loop je 3 3/4 rondes van 400 meter op de baan. Na afloop is er een cooling-down schema.

Orgelconcert Everhard Zwart

Everhard Zwart (Foto: Arie de Korte)

VOLENDAM - Tijdens de wintermaanden organiseert stichting orgelfonds Vincentiuskerk te Volendam orgelconcerten op het magistrale Adema-Schreurs orgel in deze kerk. Dinsdag 12 maart verzorgt Everhard Zwart het concert. Zwart is een telg uit de, voor de orgelkenners bekende, 'Zwart dynastie".

Zwart opent het concert met een Fantasy in a-minor van de Zweedse componist Thomas Åberg. Dan volgt, van Johann Seb. Bach, het Choralvorspiel 'wer nur den lieben Gott lässt walten' en diens Praeludium und Fuge in a-moll (BWV 543).
Van César Franck wordt de Pastorale opus 19 gespeeld. Vervolgens wordt het Thema mit Variationen gespeeld van Joseph Renner, daarna de Suite opus 5 van de Engels/Amerikaanse componist Carol Williams. Tot slot speelt Everhard een Toccata over psalm 146 van zijn vader Willem Hendrik Zwart.

Orgellessen van vader

Everhard Zwart, zoon van Willem Hendrik Zwart, kleinzoon van Jan Zwart en leerling van Feike Asma, ontving op jonge leeftijd zijn eerste orgellessen van zijn vader, Willem Hendrik Zwart – organist van de Bovenkerk te Kampen – waarna hij al spoedig deze lessen (koraalspel en literatuur) vervolgde bij Feike Asma – organist te Maassluis. Na het behalen van zijn Gymnasiumdiploma studeerde hij aan het Conservatorium, eerst te Utrecht, daarna te Rotterdam, waar hij in 1983 met goed gevolg afstudeerde. Hij was sinds 1979 verbonden als organist aan de Gereformeerde Bergsingelkerk te Rotterdam. Na zijn afstuderen werd hij in 1983 en 1984 uitgenodigd om, in respectievelijk Rotterdam en Parijs, de internationale meestercursussen (interpretatie en improvisatie) te volgen bij de bekende Franse orgelvirtuoos Jean Guillou. In 1987 studeerde hij bij de Duitse organist Günther Kaunzinger te Würzburg (Orgelsymfonieën van Widor en Vierne en improvisatie). Daarnaast studeerde hij een aantal jaren Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht.

Eerste orgelconcert

Zijn eerste orgelconcert gaf hij in de zomer van 1979 in de Ned.Herv.kerk te Zandvoort. Zijn internationale debuut als concertorganist maakte Everhard Zwart in 1983 te Barcelona (Spanje), waarna hij regelmatig concerteerde in verschillende landen van Europa. In 1987 werd hij hoofdorganist van de Nederlands Hervormde Nieuwe Westerkerk te Capelle aan den IJssel.

Meer informatie

Het concert is dinsdag 12 maart te bezoeken vanaf 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. Toegangsprijs: € 6,00. De kerk is verwarmd, koffie gratis. Voldoende parkeergelegenheid.
Adres: Kerkepad 1, 1131 XN, Volendam.

Predikant Klink maakt kennis met Marken

Huib en Willy Klink in de hal van de Patmoskerk. (Foto: Pieter Pereboom )

MARKEN - De nieuwe predikant; Huib Klink maakte vrijdag 1 maar kennis met Marken en haar Markers. Dominee H. Dekker had zondag 2 december al afscheid genomen van de Protestantse Gemeente Marken (PGM), tijdens een afscheidsdienst in de Patmoskerk op Marken. Hij ging met emeritaat. De Kerkenraad van de PGM heeft eind september 2018 een vacature met profielschets voor een nieuwe predikant openbaar gemaakt en begin februari 2019 werd bekend dat er een nieuwe predikant was gevonden, de heer Huib Klink uit Ouddorp.

Maandagavond 28 januari heeft de Kerkenraad van de PGM het advies van de Beroepingscommissie besproken en na een mondelinge toelichting van de commissie en consulente overgenomen. Zondag 10 februari vond de verkiezing van de kandidaat plaats in een gemeentevergadering, na een reguliere kerkdienst in de Patmoskerk. De heer Klink werd unaniem verkozen. Zaterdag 23 februari heeft de voorzitter van de Kerkenraad van de PGM, de heer Cees Visser, persoonlijk, de beroepingsbrief overhandigd. De kandidaat dominee had vanaf dat moment drie weken de tijd om zijn beslissing bekend te maken aan de Kerkenraad op Marken. De heer Klink had de wens uitgesproken om op korte termijn kennis te willen maken met de leden van de Protestantse Gemeente op Marken. Vrijdag 1 maart maakte de heer Klink kennis met Marken en haar Markers. De middag begon met de leden van de Kerkenraad. Vervolgens maakte hij kennis met de diverse commissieleden binnen de Kerk op Marken. Vanaf 20.30 uur kon iedereen kennis maken met de heer Klink en hem en partner Willy de hand te schudden. Vele inwoners van Marken hebben hiervan gebruik gemaakt.

www.MarkerNieuws.com.

Fiat 500 te zien in MoMa New York

FIAT 500 (Foto: FIAT)

REGIO - De Fiat 500 Serie F die in 2017 aan de collectie van het prestigieuze Museum of Modern Art (MoMa) van New York werd toegevoegd, beleefde onlangs haar 'debuut' en werd voor de eerste keer getoond aan het publiek. De auto staat tentoon in het kader van de expo 'The Value of Good Design' die het verhaal vertelt van industrieel design door middel van kunstwerken van de MoMa-collectie. De tentoonstelling eindigt 15 juni 2019.

Het model dat tentoongesteld wordt in het MoMa, is een klassieke Fiat 500 uit de F-serie, de populairste 500 ooit, die geproduceerd werd van 1965 tot 1972. Samen met de andere versies (Sport, D, L en R) van de eerste generatie werden van 1957 tot 1975 in totaal meer dan vier miljoen exemplaren geproduceerd.

Kruiswegwandeling Volendam

Plattegrond Kruiswegroute Volendam (Foto: René Schilder)

VOLENDAM - In Volendam kan men voor de vierde keer de Kruiswegwandeling lopen. De wandeling door Volendam is een initiatief van de familie Kras, de Parochie HH Maria en Vincentius en een groep enthousiaste vrijwilligers. De 150 jaar oude kruiswegstaties van de Sint Vincentiuskerk, die behoren tot het Volendammer erfgoed, worden in de Vastentijd – de 6 weken durende voorbereidingstijd naar Pasen in Volendam neergezet. Wandelend door het centrum kunnen mensen kennis nemen van de afbeeldingen op de staties en van de inspirerende teksten die erbij staan.

Uit reacties van wandelaars blijkt dat de kruiswegwandeling wordt gewaardeerd. Ze komen uit het hele land. Geregeld zeggen ze dat ze het volgende jaar weer terugkomen.

Route wandeling 2019

De start is bij Zorgcentrum Sint Nicolaashof, Sint Nicolaashof 1 in Volendam. De wandeling eindigt bij art hotel Spaander, Haven 15-19, 1131 EP Volendam.

De brochure van de wandeling is verkrijgbaar in de beide kerken, in Sint Nicolaashof en bij de VVV.

Lijdensverhaal

Naast de 14 kruiswegstaties komt u tijdens de wandeling op een aantal plaatsen beelden en afbeeldingen tegen die goed aansluiten bij het Lijdensverhaal. De initiatiefnemers werken samen met het museum voor Religieuze Kunst in Uden. Het is zeker de moeite waard het museum in Uden te bezoeken. http://www.museumvoorreligieuzekunst.nl/. Zie ook www.kerkvolendam.nl. facebook.com/KruiswegVolendam. Meer info via de VVV Volendam, Zeestraat 37, 1131 ZD Volendam, tel. 0299-363747. Zie ook www.vvv-volendam.nl.

MONNICKENDAM


Protestantse gemeente

Zo         10 mrt Opstandingskerk, 10.00 uur, mw. ds. H.A. Keur
Zo         10 mrt Opstandingskerk, 19.00 uur, ds. M.G. Pettinga

MARKEN


Protestantse gemeente Marken

Zo 10 mrt. 10.00 uur ds. G. van Reeuwijk, Patmoskerk

BROEK IN WATERLAND

PKN gemeente Broek in Waterland

Zo 10 mrt, 10.00 uur, Ds. Martien Pettinga en Ds. Charlotte Kremer


ILPENDAM/WATERGANG

Zo 10 mrt, 10.30 uur, P. Vroegindeweij, Ilpendam

Zo 10 mrt, 09.00 uur, Watergang

PURMER


Purmerkerk

Zo 10 mrt, 10.00 uur ds. Henri Frölich                


ZUIDERWOUDE/UITDAM

Zo 10 mrt, 10.00 uur, Ds. M. Pettinga

Gezamenlijke dienst te Broek in Waterland                                

ZEEVANG


Prot. Gemeente Zeevang en Oudendijk

ds. C. Laros en ds. H. Reedijk. Middelie

Sint Franciscuskerk Oosthuizen

Onbekend

EDAM


Doopsgezinde Gemeente Edam

Geen dienst

Protestantse Kerkgemeente Edam

Zo 10 mrt, 10.00 uur, P. Hoogstrate

VOLENDAM


Protestantse gemeente

Onbekend

Sint Vincentiuskerk

za 19.00 uur - zo 09.45, 11.30 en 18.30 uur ma t/m vr 19.00 uur

Mariakerk

za 19.00 uur - zo 09.30 uur, 11.00 uur
ma 19.00 uur. wo en vr. 09.30 en 19.00 uur, ma t/m vr 19.00 uur

Sint Nicolaashof

za 09.00 uur - zo 09.30 uur
di 09.00 uur en do 19.00 uur

Christengemeente Volendam

Onbekend

Wilt u ook de diensten doorgeven van uw kerk?

Dit kan via redactie.osb@rodi.nl

Onderzoek bewijst meerwaarde inloophuizen

Huis aan het Water. (Foto: Aangeleverd )

KATWOUDE - Onderzoek naar de door IPSO inloophuizen, waaronder Stichting Huis aan het Water , aangeboden informele zorg bij kanker wijst uit dat 96 procent van de bezoekers een positief effect ervaart. Uit dit door Sinzer en in samenwerking met KWF uitgevoerd onderzoek blijkt verder dat 84 procent van de bezoekers vindt dat door het bezoek aan het inloophuis hun kwaliteit van leven is verhoogd. Ook hoog scoort: beter kunnen ontspannen en beter hulp durven vragen door het bezoek aan het inloophuis. Daarnaast is vastgesteld dat inloophuizen een belangrijke bijdrage leveren bij arbeidsparticipatie.

Huis aan het Water is lid van brancheorganisatie IPSO. Bij Huis aan het Water kunnen mensen met kanker en hun naasten terecht voor laagdrempelige psychosociale ondersteuning, contact met lotgenoten, informatie en activiteiten gericht op ontspanning, expressie en verwerking. Zie voor meer informatie www.stichtinghuisaanhetwater.nl. "Dat gasten de toegevoegde waarde van Huis aan het Water ervaren, weten we door gesprekken die wij dagelijks voeren", vertelt Karin Hoogeveen, directeur van Huis aan het Water. "Maar wij weten ook dat onderzoek van belang is voor verwijzers binnen het oncologische veld en voor het verkrijgen van financiering".

Positieve gezondheid

De effecten die zijn geconstateerd blijken goed te passen bij het gedachtengoed van de positieve gezondheid, zoals die is ontwikkeld door Machteld Huber. Het grootste effect wordt vastgesteld op het maatschappelijk functioneren, gevolgd door mentaal functioneren, kwaliteit van leven en dagelijks functioneren. Uit het onderzoek blijkt nadrukkelijk dat inloophuizen de zelfregie stimuleren en bijdragen aan activering en meedoen binnen de samenleving. Het helpt ook dat landelijk 54 procent van de gasten aangeeft zich energieker te voelen door het bezoek aan het inloophuis. Een belangrijk onderzoeksresultaat omdat vermoeidheid klacht nummer één is bij kanker1.

Impact vergroten

Op dit moment wordt Huis aan het Water elke week door ongeveer 130 gasten bezocht. Met meer financiële ondersteuning kan het inloophuis van waarde zijn voor een nog grotere groep mensen.

Daartoe is het ook belangrijk dat verwijzers actiever attenderen op de informele ondersteuningsmogelijkheden. Zie ook www.stichtinghuisaanhetwater.nl.

Topprestaties met Audi TT RS Coupé en Roadster

Audi TT RS Coupé (Foto: Audi)

REGIO - Audi Sport heeft zijn TT-topmodel gereed: met een nog agressiever uiterlijk toont de nieuwe TT RS zijn ware potentieel. De 2.5 TFSI levert 294 kW/400 pk in combinatie met de onmiskenbare vijfcilindersound. De nieuwe Audi TT RS is te bestellen vanaf eind februari en staat in maart bij de Audi-dealer.

De nieuwe Audi TT RS oogt, met zijn nieuwe front en opvallende achterzijde, sportiever dan ooit. Het quattro-logo is voorzien van een matte titaniumlook en is gepositioneerd in het onderste gedeelte van de zwarte Singleframe-grille. De luchtinlaten op de hoeken zijn opnieuw groter van stuk en verschaffen de TT RS een breed voorkomen. Om een betere koeling te realiseren, zijn er extra radiateuren toegevoegd achter de typerende RS-honingraatgrille. De sportief vormgegeven en doorlopende voorspoiler geeft de lage voorzijde een op de autosport geïnspireerd uiterlijk mee. De nieuw ontworpen dorpels zijn voorzien van een glanzend zwarte inleg. Tenslotte zijn de spiegelkappen te verkrijgen in carrosseriekleur, aluminiumlook, hoogglans zwart en koolstofvezel.

(Foto: Audi)
Audi TT RS Roadster (Foto: Audi)

Prestaties

De Audi TT RS biedt uitstekende prestaties dankzij zijn vijfcilinder met 294 kW/400 pk, 480 Nm koppel en quattro-vierwielaandrijving. De Coupé sprint in 3,7 seconden van 0 naar 100 km/u. De prestaties gaan vergezeld van de onmiskenbare sound van de Audi-vijfcilinder. De ontstekingsvolgorde 1-2-4-5-3 wisselt de ontstekingen af tussen aangrenzende cilinders en die ver uit elkaar staan. Vorig jaar won Audi met de 2.5 TFSI-motor de felbegeerde International Engine of the Year Award voor de negende keer op rij. De turbomotor put zijn vermogen uit een cilinderinhoud van 2.480 cm3. Het maximumkoppel is beschikbaar tussen de 1.950 en 5.850 toeren. Ten slotte is de topsnelheid begrensd op 250 km/u of optioneel op 280 km/u.

De vijfcilindermotor is gekoppeld aan de zeventraps S tronic automatische transmissie met dubbele koppeling, terwijl de permanente quattro-vierwielaandrijving het vermogen verdeelt via een meerplaatskoppeling. De wielafhankelijke koppelregeling maakt de bediening nog flexibeler en veiliger.

Met het Audi drive select dynamic handling systeem kan de bestuurder de quattro-vierwielaandrijving en andere componenten - zoals de besturing, S tronic-automaat, motorkarakteristiek en uitlaatkleppen - instellen op de gewenste rijdynamiek. De vier beschikbare modi hiervoor zijn Comfort, Auto, Dynamic en Individual.

Het lage gewicht van 1.450 kg (TT RS Coupé zonder bestuurder) en de sportieve ophanging vormen het fundament van zijn uitstekende handling. De progressieve besturing is specifiek aangepast op de TT RS en zorgt voor een nauw contact met de weg. Het RS-sportonderstel en Audi magnetic ride adaptieve dempercontrole zijn optioneel verkrijgbaar. De bediening hiervan is eveneens geïntegreerd in Audi drive select.

De bediening en displays zijn volledig gericht op de bestuurder. De RS-sportstoelen zijn standaard voorzien van een ruitpatroon in Alcantara en optioneel van honingraatmotief in Nappa-leer. Verder zijn RS-logo's aangebracht op de stoelen, het stuurwiel, de instaplijsten en bedieningsknoppen. Het 12,3 inch grote interieurdisplay toont specifiek RS-informatie op gebied van bandenspanning, koppel en g-krachten. Bij handmatig schakelen geeft een indicator aan, zodra het maximale toerental is bereikt, wanneer op te schakelen. Het RS-sportstuur is - naast leer en schakelpaddels – voorzien van een startknop en de bediening van Audi drive select.

Meer informatie over en prijzen van de Audi TT RS Coupé en Roadster worden in aanloop naar de Nederlandse introductie bekendgemaakt.