Zaans Stadsblad

26 juni 2019

Zaans Stadsblad 26 juni 2019


Verkoop boeken in bieb

ZAANDAM - Vanaf maandag 8 juli zijn in De Bieb Zaandam en Krommenie boeken te koop van schrijvers als Baantjer, Henning Mankell, Håkan Nesser en Hetty Luiten. De prijs is vanaf € 2,00 per boek en op = op. De boeken die in de verkoop gaan, worden niet meer als fysiek boek aangeboden, maar zijn voortaan bij De Bieb te leen als e-book.

Leden van De Bieb kunnen sinds 2014 e-books lenen bij de online Bibliotheek. De online Bibliotheek, beheerd door de Koninklijke Bibliotheek, biedt de leden van De Bieb inmiddels een collectie van ruim 25.000 e-books, die 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar is. De e-books zijn gratis te leen met een betaald jaarabonnement van De Bieb. Leden hebben daarmee dus een groter aanbod dan ooit.

Trainingen

Voor lezers die (nog) niet goed overweg kunnen met een e-reader of tablet organiseert De Bieb trainingen. Daarnaast biedt De Bieb gratis hulp en advies voor iedereen die vragen heeft over het lenen en lezen van e-books. Leden en niet-leden kunnen terecht bij speciale spreekuren of bij de klantenservice.

Voor meer informatie kijk op debieb.nl/e-books

Door het lint

in Wormer

Dancebase

in de prijzen

Zomerse expo

van Play Room

Huttenbouw

Zaandijk 2019

Wormer in teken van DoorHetLint-festival

(Foto: Aangeleverd)

WORMER - Wormer staat zaterdag 6 juli in het teken van het DoorHetLint-festival. Op elf locaties geven 21 verschillende deelnemers acte de présence met muziek, theater, dans, toneel, beeldende kunst en poëzie. Tijdens de derde editie van dit wandel/fietsfestival door Wormer hebben zowel lokale, maar ook enkele regionale deelnemers zich aangemeld.

"We zijn er weer in geslaagd een grote diversiteit aan deelnemers te enthousiasmeren", aldus Annette Brinkman namens de organisatie. "Het is elke editie weer spannend en mooi om te zien hoe het festival tot stand komt.'' Hieronder een kleine greep uit het aanbod.

Broos (improvisatietheater)

De acteurs van Broos staan op nationale en internationale festivals met hun volledig geïmproviseerde theatervoorstellingen. Hierin durven de mannen zichzelf bloot te geven, hun kwetsbaarheid te tonen maar ook hun testosteron. Reinier Posthumus laat weten dat het publiek het thema van de voorstelling bepaalt. "Het publiek bepaalt aan de hand van enkele vragen de beginscene. Daarna mag het achterover leunen en genieten hoe het verhaal zich ontplooit. Ons doel is dat het publiek van de personages gaat houden en de pijn voelt bij keuzes die gemaakt moeten worden.'' Broos staat geprogrammeerd in Café Plus om 14:40 uur, 16:40 uur en 19:20 uur.

Ongoing (dans)

Op de locatie Theater De Kaasfabriek wisselen Anouk van der Laan en de dansgroep Ongoing elkaar af. De 55+ dansers van Ongoing dansen drie voorstellingen met als titel 'Here they come'. Pierik l'Istelle, één van de oprichters van Ongoing, tevens danseres en dansdocent, is voor de derde keer geprogrammeerd. Tussen de voorstellingen door geeft Pierik een dansworkshop 'Eigentijdse dans'. "In deze workshop refereren de opdrachten aan de voorstelling. Als je eerst de voorstelling bezoekt en erna de workshop volgt herken je elementen. Kijk je na de workshop naar de voorstelling dan is je beleving weer anders. Om mee te doen aan de workshop heb je geen danservaring nodig, alleen maar de zin om te dansen,'' vertelt Pierik enthousiast. De drie voorstellingen van Ongoing beginnen om 14:00 uur, 16.40 uur en 19.20 uur in Theater De Kaasfabriek.

Marianne Hoogenboom (zang)

Marianne Hoogenboom, mezzosopraan, wordt op de piano begeleidt door Paul de Jong. Samen brengen zij een programma van klassiek met een knipoog, zoals Marianne het verwoordt. "Ik houd van vertellende, verhalende liederen over de liefde. Jaren geleden heb ik deze cabaretmuziek van Benjamin Brittain al gestudeerd en altijd al een keer willen uitvoeren. Wij zijn dan ook erg verheugd over het feit dat DoorHetLint ons een podium biedt om onze droom te verwezenlijken,'' aldus Marianne. Marianne en Paul treden op in Café Plus om 17:20 uur en om 20:00 uur.

Kunzthoek (beeldende kunst)

In atelier Tanade, naast Groos, verzorgt Kunzthoek workshops. Nathalie van Duijn: ,,Er wordt door kinderen gewerkt aan een schaduwinstallatie die muteert en uitgroeit tot een bijzonder vormgegeven schaduwspel. Het spelen met licht en schaduw is een belangrijk beeldend onderdeel van deze wonderlijke performance. Kinderen kunnen ontdekken dat licht op zowel op technisch als kunstzinnig vlak een hoofdrol speelt. Wij vinden het belangrijk dat kinderen op een laagdrempelige manier met kunst in aanraking komen. Er zijn ook allerlei materialen om dat mee te maken,'' aldus Nathalie. Vrije inloop tussen 13:00 uur en 18:00 uur, atelier Tanade.

Hun van nr. 7 (locatietheater)

Hun van nr. 7 speelt een speciaal voor DHL geschreven stuk 'Tent'. Het is een eenakter met het polderlandschap als decor waar Henk en zijn tent centraal staan. Chris Boots vertolkt de rol van Henk. Het stuk is geschreven door Ciska de Wit. Ciska: ,,Ik laat mij inspireren door het leven, door alles wat ik mee heb gemaakt en de absurditeit om mij heen. Vroeger heb ik vaak gekampeerd. Dan zie je de leuke kant van kamperen maar ook treurigheid. Daar wilde ik iets mee doen.'' Chris Boots is een enthousiast acteur die voor de derde keer op het DoorHetLint-festival staat. Regie: Lisa van Ginneken.

Nobody's band (muziek)

Naast de bekende regionale coverband Hasta la Vista en de Amsterdamse Kleizmerband met internationale allure, treden op het podium bij de ijsbaan ook de jonge muzikanten van Nobody's band op. Nobody's band bestaat uit vier muzikanten tussen de 12 en 14 jaar, die hun basis hebben gelegd bij de Zaanse Popschool. De twee zangeressen maken de band compleet. De dertienjarige drummer Bram Eis laat weten vooral pop- en rockmuziek te spelen. Podiumervaring hebben de jonge bandleden al opgedaan in het Zaantheater bij Zaanstormend Talent, de braderie in Krommenie, maar ook bij Wormer Live. Nobody's band staat tussen 17:00 en 18:00 geprogrammeerd op het muziekpodium bij de ijsbaan.

Festivalkaarten à € 12,50 zijn te koop via de website: www.doorhetlintfestival.nl. Kinderen tot 12 jaar hebben, onder begeleiding van een volwassene, gratis toegang. Jongeren tussen 12 en 18 jaar betalen € 7,50 voor een kaart. De kaarten kunnen op 4 juli tussen 19.30 en 22.00 uur ingewisseld worden bij Bar Groos voor een polsbandje. Met dat polsbandje kun je naar alle voorstellingen die je maar wilt. Op 6 juli zelf is de festivalkaart in te wisselen voor een polsbandje bij de entree van de ijsbaan.

Avondwandeling Twiske

REGIO - Op woensdagavond 3 juli aanstaande kunt u voor de derde keer dit jaar met IVN gidsen Henk Strijker en Karin Stroet, op stap door de natuur van het recreatiegebied het Twiske. Tijdens de ontdekkingstocht van circa 2 uur gaan we op zoek naar planten, vogels en andere dieren. Het vogel koor is nu stiller, alle territoria zijn bezet, velen hebben jongen en daarom hoeft er minder gezongen worden door de mannetjes. Ook komt het ontstaan van het Twiske gebied met regelmaat aan de orde. Een bezoek aan de Schotse Hooglanders hoort daar bij. U kunt kennis maken met pas geboren Joep en Bert. Het is een ontdekkingstocht, geschikt voor alle leeftijden, mits U goed ter been bent.Trek stevige schoenen aan en houd rekening met de muggen, die talrijk zijn.Datum: woensdag 3 juli 2019. Tijd: 19.30 - 21.30 uur. Parkeerplaats P9, bij de stuw.Deelname kost € 2,50 p/p. gratis voor leden van het IVN en KNNV en kinderen tot / met 12 jaar.Aanmelding via strijkertjes@quicknet.nl of 06 13319278. Opgave is verplicht tot 24 uur voor de wandeling, om verrassingen voor u en voor de organisatoren te voorkomen. Wilt u een routebeschrijving of wat meer informatie, stuur een berichtje naar strijkertjes@quicknet.nl, u krijgt zo snel mogelijk antwoord.

Nieuwe expositie in Theehuis Zaandijk

(Foto: )

ZAANDIJK - Vanaf 29 juni tot en met 21 juli exposeren Raymond van den Berg (beelden), Batya Gamlieli (schilderijen) en Berty Sieverding (keramiek) in het Theehuis Zaandijk.

Raymond van den Berg heeft zijn schilderijen en beelden als muziek voor ogen. Bevroren muziek weliswaar. Meestal Rock en Pop, zoals Led Zeppelin, maar ook symfonisch, zoals Pink Floyd. Hij maakt wat hij mooi vindt en laat zich inspireren door de directe vormen in de Afrikaanse kunst en de heldere kleuren van Van Gogh en Cobra.

(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )
(Foto: )

Fotografe en schilderes Batya Gamlieli toont haar gevarieerde schilderijen. Batya's veelkleurige en levendige werk is niet onder één noemer te brengen. Even gemakkelijk schildert ze zowel abstracte als figuratieve impressies. Behalve in het Theehuis exposeert zij momenteel in Beth Shalom in Amsterdam.

De schenkpotten van Berty Sieverding zijn eerder objecten dan gebruiksvoorwerpen, hoewel ze daar ook voor geschikt zijn. Het zijn potten waarmee wat gebeurt, die je op het verkeerde been zetten, of je doen denken aan speciale plekken of bepaalde gebeurtenissen. Een belangrijke inspiratiebron voor haar is humor, omdat je er anders door gaat kijken en erover gaat nadenken.

Locatie: Theehuis, Lagedijk 39, Zaandijk. Openingstijden: zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.theehuis-zaandijk.com, www.rayberg.nl, www.batya-gamlieli-photography.nl/paintings.php, www.bamsi.nl

Verslag activiteit Zonnebloem Jongerengroep en de Doorzetters

Impressie van een fantastische dag in Fort Spijkerboor (Foto: aangeleverd)

ZAANSTREEK/WATERLAND - Zonnebloem jongerengroep Zaanstreek-Waterland (18-45 jaar) en de Doorzetters (45-65 jaar) hebben donderdag 20 juni een activiteit aangeboden gekregen van visclub de Jekko. Visclub de Jekko bestaat 35 jaar en wilde vanwege het jubileum graag iets doen voor de medemens.

Ieder jaar gaan de mannen een weekje met elkaar weg en tijdens ieder lustrum wordt er iets speciaals gedaan. Ze benaderden de jongerenafdeling van de Zonnebloem Zaanstreek-Waterland en na een oriënterend gesprek zagen beide partijen het helemaal zitten om wat samen te organiseren. Er werd besloten de activiteit samen te doen met de 45-65 jarigen groep van de Zonnebloem Zaanstreek-Waterland, de Doorzetters.

Verrassing

De activiteitencommissie van visclub de Jekko wilde de activiteit zoveel mogelijk als verrassing houden, dus er werd in de uitnodiging naar de gasten gezet dat het om een mysterydag ging. Wel was bekend dat de activiteit bij Fort Spijkerboor in de Westbeemster gehouden zou worden.

20 juni was het zover. De dag begon bewolkt en bij aankomst was er nog een bui, maar daarna kwam de zon en deze ging niet meer weg. Bij het fort stond een grote versierde tent en alle tafels binnen en buiten waren feestelijk gedekt. Iedereen werd opgevangen door de twaalf mannen van de visclub. Er kwamen in totaal achtentwintig gasten van de Zonnebloem en twaalf vrijwilligers van de Zonnebloem. Het was een grote, gezellige groep en iedereen mixte meteen door elkaar.

Rondleiding

De voorzitter van de visclub opende de middag en legde iedereen uit wie zij waren en wat de bedoeling van de middag was. Het fort was speciaal opengesteld en er waren drie gidsen van Natuurmomenten, zodat iedereen in groepjes het fort in kon en uitleg kreeg over alles wat met het fort te maken had. Het fort is goed rolstoeltoegankelijk, dus ook mensen in rolstoel konden mee het fort in.

Goochelaar

In de tent werd iedereen voorzien van heerlijke pizza's, door de pizzadames van 'Pizza met een lach', die uit hun houtoven de heerlijkste pizza's toverden en hun naam eer aandeden. Ook stond er een tafel met verschillende salades. Iedereen smulde en kletste gezellig met elkaar. Er kwam als verrassing nog een goochelaar, die langs alle tafels goochelaarstrucs uithaalde.

Als afsluiter was er voor iedereen een ijsje en toen was de middag helaas weer afgelopen. Het was echt een fantastische dag en we bedanken visclub de Jekko dat dit mogelijk gemaakt is voor gasten van de Zonnebloem die op deze manier weer een hele leuke dag hebben gehad, waar nog lang met een lach aan gedacht wordt.

Naast deze activiteit organiseren de Zonnebloem jongerengroep Zaanstreek-Waterland (18-45 jaar) en de Doorzetters (45-65 jaar) voor mensen met een lichamelijke beperking het hele jaar door verschillende activiteiten, zoals een high tea, barbecue, naar een voorstelling en nog veel meer. Beide afdelingen zijn blij met meer gasten, dus mocht je interesse hebben om mee te gaan met één van de activiteiten of voor meer informatie, mail dan naar: linqzaanstreek@gmail.com of telefonisch naar Daniëlle Bruijnesteijn: 06-5266 1932.

7 / 16

Ratatouille en de Beschuitstorensuite

(Foto: aangeleverd)

WORMER - Onder de bezielende leiding van Bart Tuinman zal Ratatouille zaterdag 6 juli om 13.00 uur het Door 't Lint Festival openen met een uitvoering van de 'Beschuitstorensuite'. Het idee voor dit muziekstuk is geboren aan de keukentafel bij de familie Zwart en is speciaal voor Ratatouille geschreven door componist Edwin Paarlberg.

Op het plein voor de Beschuitstoren brengt het jeugdorkest deze suite ten gehore. Het geheel wordt gecombineerd met het verhaal over de Beschuitstoren, verteld door burgemeester Tange. Hij leidt elk deel van de suite in met een spannend verhaal, gebaseerd op het boek van Hans Kuyper 'Jacob en de Beschuitstoren'. Dit wordt niet alleen een lust om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken, want zowel orkest als de burgemeester worden geheel in stijl in zeventiende eeuwse kleding gestoken worden door Jolanda's Verkleedkisten. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Support Cultuur en Sport Wormerland.

(Foto: aangeleverd)
(Foto: aangeleverd)


Het Historisch Genootschap van Wormer ondersteunt deze uitvoering vanuit de Beschuitstoren. In een vroeg stadium zegden zij hun medewerking toe en gaven de componist de nodige historische tips. Met een fantastisch resultaat. Dorpsomroeper Gerrit zorgt voor het aantrekken van zoveel mogelijk luisteraars en de voorstelling is voor iedereen vrij toegankelijk. Ratatouille hoopt op zoveel mogelijk publiek.

Ratatouille zoekt muzikanten

Zou je ook graag mee willen doen? Ratatouille is op zoek naar nieuwe muzikanten! Speel je een instrument of zou je dat willen ? Kom dan eens langs op een van de repetities, vrijdagmiddag 16.00-17.30 uur aan de Knollendammerstraat 14 in Wormer. Meer informatie: www.ratawormer.nl.

Benefiet Zomerfeest op De Veldmuis, hulp gezocht!

ZAANDAM - Het gezelligste buurtfeest van het jaar komt er weer aan. Kinderboerderij De Veldmuis en Belangenvereniging de Westerwatering houden zaterdag 6 juli van 14-20 uur het jaarlijkse zomerfeest. Toegang is gratis. Kom langs en steun De Veldmuis.

Het wordt groter dan ooit. Bezoekers kunnen onder het genot van allerlei lekkers genieten van muziek, van Stevano, She's the Boss, en een DJ. Om het uur is er een muzikaal optreden. Ook kan men meerdere malen meedingen naar mooie prijzen met het Rad van Avontuur. Een echte ijstruck van Goemans isaanwezig zijn voor de lekkerbekken. Ondertussen kunnen kinderen zich uitleven met spelletjes of op het springkussen. Tussen 18 en 19 uur is er zelfs een speciale kinderdisco. Dit jaar is het zomerfeest een benefiet voor de kinderboerderij, dus alle opbrengsten gaan voor 100% naar De Veldmuis. Artiesten treden vrijwillig op en de organisatie is ook geheel in de handen van vrijwilligers.

Extra hulp

De Kinderboerderij en de Belangenvereniging kunnen nog hulp gebruiken bij de organisatie van dit evenement. Wil jij helpen opbouwen/afbouwen of een standje bemannen tijdens dit evenement, meld je dan aan. Je helpt mee om iets leuks neer te zetten voor de buurt en helpt tevens mee aan het voortbestaan van de kinderboerderij. Daarnaast vragen we de buurt of ze nog verkoopbare spulletjes hebben die men wil doneren voor de rommelmarkt. De opbrengst gaat naar het draaiende houden van de Kinderboerderij. Breng ze dan langs op de kinderboerderij (bij voorkeur op zondag). De Veldmuis bestaat sinds 1991, toen het is opgericht in het programma "De Uitdaging" van Angela Groothuizen. Je vindt de kinderboerderij aan Ilpendamstraat 38, Zaandam. Kerndoel van de Kinderboerderij is om een sociale ontmoetingsplek voor de buurt te zijn en zo sociale cohesie te bevorderen. Kinderen kunnen er heerlijk buiten spelen en met dieren leren omgaan en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een ongedwongen manier. De Veldmuis draait geheel op donaties, ledengelden en eventuele opbrengsten uit activiteiten. Vrijwilligers noch bestuursleden ontvangen enige vergoeding. Locatie: Ilpendamstraat 38, Zaandam. www.develdmuis.nl.