Schermer - Beemster op zondag

31 maart 2019

Schermer - Beemster op zondag 31 maart 2019


Topturnen tijdens Van 't Hek turntoernooi

Toptalenten en begeleiding staan klaar voor twee dagen turnen op topniveau. Staande vierde van rechts Liesbeth Klinkhamer-Albertsma. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - De Beuk staat zaterdag 30 en zondag 31 maart in het teken van het Van 't Hek turntoernooi, een evenement waar zo'n 450 topsporters aan meedoen. De organisatie ligt in handen van Turncentrum Waterland.

Dat wij dit mogen doen zegt iets over de prestaties van onze leden

Het is voor de eerste keer dat een dergelijk groot turntoernooi in de multifunctionele sportaccommodatie aan de Van IJsendijkstraat wordt gehouden. Niet voor het laatst overigens, want de organiserende vereniging heeft van de turnbond KNGU de toezegging gekregen om op 9 en 10 mei 2020 de landelijke finales bij de dames in goede banen te leiden.

Liesbeth Klinkhamer-Albertsma is een van de organisatoren van het Van 't Hek turntoernooi. "Tien jaar geleden was het voor de turnbond leuren om ergens een toernooi onder te brengen. Nu is dat andersom, want elke zichzelf respecterende vereniging of club die een jubileum heeft te vieren, wil een dergelijk evenement binnen halen. Dat wij dat nu mogen doen zegt veel over de prestaties van onze leden en over de potentie van de club", aldus Klinkhamer-Albertsma, die al zo'n ruim 30 jaar verbonden is aan het turnen.

"Het begon ooit met een kleine groep van Hercules Beemster in een gymzaal, later in een grotere hal in De Bonkelaar en nu in De Beuk. Wij, de trainer onderling, zeggen weleens tegen elkaar: dat we hier mogen werken is toch geweldig."

Veel vrijwilligers

Voor de goede orde: Hercules en Gymnet vallen met recreatieve- en lager geklasseerde turners en turnsters onder de paraplu van Turncentrum Waterland. In zijn totaliteit telt het centrum zo'n slordige 900 leden.

Om het toernooi van komend weekeinde te organiseren, werd een commissie van zes mensen gevormd, die vanaf november vorig jaar al druk doende is. Voor het evenement kan de groep een beroep doen op rond de 100 ouders, begeleiders en andere vrijwilligers. Liesbeth: "De KNGU is met vijf vertegenwoordigers aanwezig, verder is het aan de organiserende vereniging."

Landelijke toppers

De deelnemende turners en turnsters van het aanstaande weekeinde hebben allemaal de potentie van landelijke toppers. Het kan zelfs zo zijn dat grootheden als Epke Zonderland en Bart Deurloo tot het deelnemersveld behoren, al acht Liesbeth die kans minimaal.

"Epke heeft al verschillende Worldcup wedstrijden gedraaid en heeft zich nog niet geplaatst voor de Olympische Spelen. Ik denk dat hij wel wat rust inbouwt en Purmerend laat schieten. Van Bart Deurloo denk ik ook dat hij niet te bewonderen is."


"Oh Nee, niet weer!"

Het is lekker weer buiten, het lopen gaat steeds beter, dus ga ik in de tuin aan het werk. Alles kan gesnoeid worden, en het laatste onkruid van vorig jaar moet er uit voordat we er straks met de camper op uit trekken. We gaan met Paul zijn jongste zusje lekker even warmte opdoen in Italië, en ik wil de tuin het liefst klaar hebben voor die tijd.

'Het zijn maar spieren, het gaat wel over'

Het gaat lekker, na twee dagen bakken vol snoeisel en onkruid weggewerkt te hebben hoef ik alleen nog maar het laatste stukje van de nieuwe tuin als ik besluit om hout te gaan hakken voor de kleine kachel in de huiskamer. Ondanks het mooie weer stook ik die elke dag.

Als ik het tweede blok wil kloven blijft dat aan mijn bijl hangen. "Hé, verdorie", mopper ik, en met een paar ferme klappen is het gedaan met het weerbarstige blok. Mijn rug protesteert tegen deze extra belasting, maar ik deed dit dagelijks voordat ik mijn enkel brak, dus dat loopt wel los denk ik optimistisch. 's Avonds voelt het niet lekker, maar ik verwacht na een goede nachtrust de volgende morgen weer aan de gang te kunnen gaan.

Helaas denkt mijn rug daar totaal anders over, de volgende morgen voel ik het er zo in zakken en strompel ik door het huis heen. Manlief kijkt me verbaasd aan en vraagt: "Wat heb jij nou?" "Mijn rug", mompel ik, om direct maar op zoek te gaan naar mijn krukken. "Niet weer he? " denk ik nog, maar ik ben inmiddels 3 dagen en veel gekreun verder. Er zitten warmte pleisters op mijn rug, ik doe voor het opstaan rek oefeningen die manlief ooit van de fysio gekregen heeft, slik pijnstillers en vervloek mijn opspelende rug.

Bewegen

Ik wil zo graag vrij kunnen bewegen op vakantie, ben het niks kunnen zo spuugzat ... Als manlief lief opmerkt dat ik wel in de lappenmand zit de laatste tijd, en me vervolgens een dikke knuffel geeft, stromen de tranen rijkelijk…."Het zijn maar spieren" houd ik mezelf voor, " het gaat wel over", " koppie op meis".

Ik dacht dat ik een eindeloos geduld had, maar na 6 weken niks kunnen doen is dat kennelijk op.

Tanja Noppers

Wilt u reageren? Dit kan via: paulnoppers@gmail.com

Roofvogelcentrum Beemster open

Kom roofvogels kijken van dichtbij! (Foto: aangeleverd)

MIDDENBEEMSTER - Nergens in ons land kunnen bezoekers roofvogels en uilen van zo dichtbij bewonderen. Hier staat men oog in oog met deze imposante dieren. Een leuke mogelijkheid voor jong en oud om een educatieve rondleiding te volgen en mooie foto's te maken.

Kinderen kunnen er informatie op doen, om zo een bijzondere spreekbeurt op school te houden. Het centrum vangt ook gewonde roofvogels en uilen op om ze na revalidatie weer terug te zetten in de natuur. Deze worden niet getoond aan publiek. Er zijn diverse soorten uilen, haviken, buizerds en valken.

Zondags open van 7 april t/m 29 september tussen 13.00 en 16.00 uur. Toegang 2,50 euro. Voor groepen op afspraak. Het Roofvogelcentrum bevindt zich aan de Volgerweg 14 in Middenbeemster. Meer informatie: 0299-681525, volgen op Facebook en www.roofvogelcentrum.nl

Definitieve uitslagen Staten- en waterschapsverkiezingen

BEEMSTER - De definitieve uitslagen van de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen 2019 in Beemster zijn bekend.

De VVD heeft van de kiezers uit Beemster de meeste stemmen gekregen met 20,6%, maar heeft een flink percentage in moeten leveren in vergelijking met 2015 (was 38,7%).

Nieuwkomer

Nieuwkomer Forum voor Democratie is tweede geworden met 17,6%. Het CDA bevindt zich op de derde plaats met 12,1% van de stemmen (was 10,6%). De PvdA kreeg 9,5% van de stemmen (was 8,8%). GroenLinks is gegroeid ten opzichte van 2015; 9,5% nu (was 4,5%).

De partijen met de minste stemmen in Beemster zijn Denk en NIDA (beide 0,1%). De SP kreeg in 2015 nog 6,4% van de stemmen; dit is nu bijna gehalveerd naar 3,4%. De PVV ging terug van 9,2% in 2015 naar 6,1% nu.

Waterschappen

Bij de waterschappen is Groen, Water & Land in Beemster als grote winnaar uit de bus gekomen.

Een uitgebreid overzicht van de definitieve uitslagen, te sorteren op partij en kandidaat, is te vinden op www.beemster.net/verkiezingen.

WK Brons voor snowboarder Chris Vos

FINLAND - Op het WK snowboarden heeft Chris Vos uit de Beemster het brons gewonnen. Onder bizarre omstandigheden vond de race plaats in het Finse Pÿha waar de spanning om te snijden was. De top drie zat aan het eind van de twee runs maar 0,3 seconde van elkaar af.

Waar de dagen ervoor de lucht blauw was en de zon scheen was het woensdag 27 maart harde wind met veel sneeuw. Chris Vos: "Ik ben ontzettend blij met het Brons maar het had ook zomaar goud kunnen zijn. De tijden zaten zo dicht bij elkaar en dan wordt elk 'foutje' afgestraft. In mijn laatste run ging ik tot de max en lag ik op koers maar uiteindelijk werd het brons. Met Brons ben ik echt heel blij. Het is ook een goede revanche op de Paralympics waar ik helemaal niet op het podium stond." Bij de vrouwen haalde de Nederlandse Lisa Bunschoten het goud.

Beste praktijkopleider gezocht

(Foto: )

REGIO - Voor de bijna 500.000 mbo-studenten die tijdens hun stage of leerbaan leren in de praktijk, maken een goed leerbedrijf en een goede praktijkopleider het verschil.

Om dat te benadrukken organiseert SBB, de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, jaarlijks de verkiezing van het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider. Bent of kent u de beste kandidaat?

Het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider worden tijdens een bijzonder gala in november gehuldigd en staan een jaar lang in de schijnwerpers. Namens SBB vertegenwoordigen zij alle leerbedrijven en praktijkopleiders van Nederland.

Tot en met 30 april 2019 kan iedereen leerbedrijven en praktijkopleiders voordragen. Alle voordrachten worden beoordeeld en ingedeeld naar sector en provincie, om uiteindelijk tot één beste leerbedrijf en één beste praktijkopleider te komen.

Met de jaarlijkse verkiezingen voor beste leerbedrijf en beste praktijkopleider benadrukken en waarderen het ministerie van OCW en SBB de belangrijke rol die de meer dan 250.000 erkende leerbedrijven en ruim 300.000 praktijkopleiders spelen in het opleiden van mbo-studenten. De verkiezing beste leerbedrijf werd in 1996 voor het eerst georganiseerd.

Iemand voordragen? Ga naar www.s-bb.nl/verkiezing.

Goede doelfeest bij Overvecht groot succes

De ouderen genoten van de spelletjes. Rens Harzing Fotografie

ZUIDOOSTBEEMSTER - Het Tuinfeest bij Tuincentrum Overvecht in de Beemster was afgelopen zondag een groot succes. Zo'n tweehonderd (eenzame/aan huis gebonden) ouderen genoten van een gratis feestelijke dag. Daarnaast is er een mooi bedrag opgehaald voor het goede doel, dus er wordt nu nagedacht over Overvecht het Kerstfeest!

Het Tuinfeest in Tuincentrum Overvecht is een initiatief van De GOLINTL Foundation in samenwerking met het regionale onderwijs en bedrijfsleven. De opzet om eenzame/aan huis gebonden ouderen een leuke dag te bezorgen, is geslaagd. Organisator William Scholte: "We hebben zondag heel veel lachende gezichten gezien, bij jong en oud. De ouderen genoten van de Oud-Hollandse spellen en waren niet weg te slaan bij de bingo. Ook waren ze blij verrast met alle cadeaus die ze kregen. Zo hadden leerlingen van de Lourdesschool, Bloeiende Perelaar en Carrousel een plantje gekweekt en een pot versierd die ze mee naar huis kregen, en werden ze verwend met een trolley van Overvecht, fruitpakket van Fruitland/Dirk Oud, heerlijke lunch, koffie en lekkere hapjes.'"

Jong en oud

Het thema jong geleerd, oud gedaan, was een succes. Naast ouderen, liepen er veel leerlingen van de regionale scholen en het Clusius College rond. En kinderen, die genoten van het schminken door JustByDo, de springkussens, kinderboerderij, stormbaan, draaimolen en kramen met pannenkoeken, patat en fruit. "De ouderen vonden het heerlijk dat er zoveel jeugd rondliep. WonenPlus gaf aan dat er meestal alleen ouderen op de evenementen afkomen. Juist de afwisseling maakte deze dag zo gezellig en sfeervol!'', vertelt Scholte enthousiast."En niet te vergeten alle vrijwilligers die mee hebben geholpen aan deze bijzondere dag.''

Goede Doel

De bezoekers van Het Tuinfeest steunden met hun komst het goede doel. Zij betaalden een klein bedrag voor de activiteiten. Daarnaast is twintig procent van de weekendomzet van Overvecht bestemd voor het organiseren voor dit soort events in samenwerking met de GOLINTL Foundation. Mede door het mooie weer werd Overvecht goed bezocht en was er een hele mooie omzet. Het blijft niet bij deze ene keer. Er wordt nu nagedacht over Het Kerstfeest bij Overvecht. Scholte: "Het was een groot succes, dus zeker voor herhaling vatbaar. We gaan eerst evalueren, bekijken wat goed ging en wat er beter kan. Daarna willen we heel veel meer ouderen een gratis feestelijke dag bezorgen. Een Kerstfeest bij Overvecht lijkt ons een mooi vervolg.''

Ook dan kunnen bedrijven en particulieren weer op verschillende manieren meehelpen. Meer informatie: https://www.tuinfeestovervecht.nl

Water tappen op twee treinstations

Tante Loïs helpt Fenna met het vullen van een flesje water op station Purmerend. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Treinreizigers op de stations Purmerend en Overwhere kunnen sinds deze week water tappen. Op beide stations is een tappunt geïnstalleerd.

De extra service van NS, om gratis water te verstrekken, is een eerste grote aanzet om te proberen de grote hoeveelheid plastic afval terug te dringen. De beide Purmerendse stations behoorden tot de eerste 20 treinstations. Nederlandse Spoorwegen willen voor het einde van dit jaar dergelijke tappunten op zo'n 200 stations realiseren.

NS investeert ruim 3 miljoen euro om de watertappunten te realiseren en de komende 10 jaar te laten onderhouden. Roger van Boxtel, president-directeur van NS: "Onze droom is dat in de toekomst alle stations voorzien zijn van een watertappunt, zodat reizigers op elk station gratis drinkwater kunnen tappen."

Successen Turncentrum Waterland

Succes voor Verena Sens, Daniëlle Klinkhamer en Caitlin Veerman. (Foto: aangeleverd)

HELMOND/REGIO - Successen voor Turncentrum Waterland bij de landelijke kwalificaties voor de 1e divisie in Helmond. Bij de senioren 1e divisie won Verena Sens het zilver en in de andere wedstrijdbaan Caitlin Veerman het brons, eveneens bij de senioren. Danielle Klinkhamer was heel dicht bij een podiumplek met een vierde plaats.

Het was de laatste in de reeks van landelijke kwartfinales. Bij de junioren turnde Kyitlin Verhage met een hele stabiele meerkamp naar een negende plaats. Op haar favoriete toestel sprong behaalde zij het met 12.60 het hoogste cijfer van alle deelneemsters. Met deze klassering stroomt zij ruim door naar de landelijke halve finales.

De senioren hadden zich bij de eerste kwalificaties al geplaatst voor de halve finales en konden zonder druk deze 2e kwalificatiewedstrijd turnen. Voor Danielle Klinkhamer begon de wedstrijd met helaas toch een val van brug, maar zij herstelde zich goed met de tweede score op balk en een keurige vloeroefening. Ze besloot de wedstrijd af te sluiten met een gestrekte tsukehara op sprong en ook dit onderdeel verliep geslaagd met een keurige vierde plaats als eindresultaat. Caitlin Veerman turnde één van haar beste wedstrijden tot nu toe.

Verena Sens opende haar wedstrijd sterk met een prachtige oefening op vloer (12.30), op sprong turnde ze voor het eerst dit seizoen een overslag salto. Met het inturnen nog prachtig tot stand, maar tijdens de wedstrijd helaas net niet goed geland. Ze moest hierdoor genoegen nemen met een wat minder hoog cijfer dan normaal.

Dit compenseerde ze echter met geweldige oefeningen op brug (12.30 en de beste op dit onderdeel) en balk met 12.90 (tweede cijfer op dit onderdeel). Uiteindelijk wist zij beslag te leggen op het zilver!

De Groot; specialist in dakventers

De medewerkers van Fa. Timmerbedrijf de Groot staan voor u klaar. (Foto: Aangeleverd)

HEM - Fa. Timmerbedrijf de Groot uit Hem, specialist in het plaatsen van VELUX dakvensters, heeft een nieuw product op de markt en wel de Dakkapel de Groot. De Dakkapel de Groot is een uniek product met een strakke uitstraling en een verbluffend resultaat.

Met de Dakkapel de Groot haalt de klant de geweldige lichtinval van een dakvenster binnen en tevens de ruimtewinst van een dakkapel. Wat het nog mooier maakt, is dat de prijs ruim onder die van een traditionele dakkapel blijft en er geen vergunning nodig is om de kapel te plaatsen.

Slechts voor speciaal vastgestelde welstandeisen, monumentale panden en woningen die onder beschermd dorps- of stadsaanzicht vallen is een vergunning vereist.

Op zoek naar meer ruimte, daglicht en frisse lucht in huis? In de showroom van Fa. Timmerbedrijf de Groot zijn alle oplossingen te vinden en te bestuderen.

Fa. Timmerbedrijf de Groot
Zuiderkoggeweg 31a
1607 MV HEM
0228-591100
info@timmerbedrijf-degroot.nl

Betje is de boer op! Een literaire avond bij Westerhem

Boekomslag Bleekers Zomer van Mensje van Keulen. (Foto: aangeleverd)

MIDDENBEEMSTER - Agrarisch Museum Westerhem ontvangt vrijdagavond 12 april tijdens 'Boeken bij Betje' om 20.00 uur (inloop 19.30 uur) schrijfster Mensje van Keulen. Boeken bij Betje verheugt zich erg op haar komst.

Van Keulen debuteerde in 1972 met het boek Bleekers zomer. Haar oeuvre is inmiddels groot en staat als een huis. Zij werd bekroond met literaire prijzen en won in 2014 de Constantijn Huygensprijs. Haar laatste boek Neerslag van een huwelijk is autobiografisch. Het is haar dagboek over de periode 1977-1979, de jaren waarin haar huwelijk onder druk staat en tenslotte op de klippen loopt, iets wat samenvalt met haar zwangerschap en de geboorte van haar zoon.

De literaire avond wordt gehouden i.s.m. José Ferdinandus. Alexander Reeuwijk is onze vaste interviewer en hij gaat met de gasten in gesprek. Er is een inloop met koffie/thee en een bonbon en na afloop van het interview drinken we met elkaar een glas. Er is ruimte om vragen te stellen aan Mensje van Keulen en ze zal zeker boeken willen signeren. Opgeven: boekenbijbetje@gmail.com, de toegang is 10 euro, Middenweg 185a.

Conferentie Beemster en Purmerend

BEEMSTER - De gemeenten Beemster en Purmerend hebben de intentie om per 1 januari 2022 een nieuwe gemeente te vormen. Woensdag 3 april verzorgen de gemeenten een conferentie over wat het samengaan betekent in de dagelijkse praktijk en wordt gesproken over (mogelijke) verbindingen tussen stad en platteland.

Ruim 80 deelnemers uit Beemster en Purmerend hebben zich aangemeld voor de conferentie. Afgevaardigden van maatschappelijke organisaties en ondernemersverenigingen buigen zich over thema's als wonen, ondernemen, toerisme en welzijn. De aanmeldingstermijn is inmiddels gesloten.

Live Life in het Wapen Middelie

MIDDELIE - De band Live Life staat zondag 31 maart in het Wapen van Middelie. Aanvang 14.00 uur.

Live Life is precies wat deze zeven man/vrouw formatie uit Amsterdam doet. Met soulvolle rock en funkcovers, met name uit de jaren '70, '80 en '90, spelen ze iedere zaal plat! Van Marvin Gaye tot Prince en van David Bowie tot Chic, Live Life neemt haar publiek mee. Zangeressen Kristel en Suus zijn de swingende frontvrouwen, beide gezegend met een stem die beroert en ontroert. Eri, de bassiste, zorgt met drummer Jeroen voor de groove en beat. Met Boudewijn op toetsen en Peter en Frans op gitaar is de muzikale mix compleet.

Het Wapen van Middelie is gevestigd aan Brink 1. De toegang is gratis. Meer info: www.hetwapenvanmiddelie.nl.

Land van Fluwel stijgt tot grote hoogte

SINT MAARTENZEE - Het grootste avontuur voor jong en oud start het nieuwe seizoen met de opening van een uitkijktoren waar je u tegen zegt. Vanaf 10 meter heb je een waanzinnig uitzicht over de bloeiende bloemenvelden. Kinderen razen middels een glijbaan van deze hoogte weer naar beneden. Met de trap mag natuurlijk ook. De uitkijktoren heeft een speelse en ruige uitstraling waardoor deze prachtig past bij het park en de omgeving.

Het avonturenparadijs in Sint Maartenszee is ook dit jaar weer de ultieme plek voor levensgenieters en avonturiers. Zeker nu er deze winter hard gebouwd is aan een nieuwe skelterbaan en klimparcours waarop kinderen gezekerd klimmen.

Stoute schoenen

Jong en oud trekken verder de stoute schoenen uit en bedwingen het, vorig jaar nieuw geopende, blotevoetenpad dat zeker voor kinderen ook vol avontuur en klautermogelijkheden zit. Struin 1 kilometer lang over het weidse park en voel de natuur tot in je tenen.

In de Dutch Tulip Experience maak je met een audiotour kennis met de sprookjesachtige geschiedenis van ons bekendste Hollandse icoon: de tulp! Terwijl de kinderen, na een aantal gezamenlijke avonturen, nog uren spelen in het AvonturenSpeelParadijs en het verstoppertjesbos is het voor de volwassenen goed toeven op het terras van Restaurant De Kneinsberg.

De oude stolp op het terrein biedt naast 47 pannenkoeken volop bourgondische heerlijkheden. Voel vanaf 30 maart de lente en beleef het avontuur op Land van Fluwel in Sint Maartenszee. Kom maar op als je duft!

www.landvanfluwel.nl

Duurzame opknapbeurt Bernard Zweersflat

Impressie van hoe de flat er na de opknapbeurt uit komt te zien. (Foto: Aangeleverd )

PURMEREND - Volgende maand start woningcorporatie Intermaris met de renovatie en verduurzaming van de flat aan de Bernard Zweersstraat.

In de flat wonen voornamelijk senioren van 75 jaar en ouder. In de voorbereiding trok Intermaris daarom nauw op met een bewonersgroep om samen een goed Sociaal Plan voor te leggen aan de overige bewoners.

"We krijgen een prachtige flat met een betere woning en minder energiekosten. We hopen allemaal dat wij hier nog een tijd van mogen genieten", aldus meneer Batterman namens de Bewonerscommissie van de Bernard Zweersflat.

Blijven wonen

Bewoners kunnen tijdens de werkzaamheden in hun woning blijven wonen. Er is een zogenaamde Tuinkamer waar bewoners even kunnen ontsnappen aan de werkzaamheden.

Ook WonenPlus biedt ondersteuning en organiseert activiteiten om de bewoners even uit de overlast te halen die de werkzaamheden met zich mee brengen.

De flat krijgt met de renovatie onder andere een grotere entree en nieuwe balkonhekken. De woningen krijgen een nieuwe voordeur. Ook krijgen alle bewoners een video-intercom in de woonkamer. Al met al krijgt de flat een frisse en moderne aanblik na de renovatie.

Duurzaam wonen

Verder vervangt Intermaris alle kozijnen in de Bernard Zweersflat door een goed geïsoleerde kunststoffen variant met HR++glas. Ook isoleert Intermaris de gevels en het dak. Hierdoor blijft het koel in de zomer in de woning en blijft in de winter de warmte binnen. De woningen zijn al aangesloten op Stadsverwarming.

Na het aanbrengen van een aansluiting voor elektrisch koken en het verwijderen van de gasleidingen, zijn de woningen geheel gasloos. Hierdoor kunnen bovendien geen onveilige situaties meer ontstaan door de aanwezigheid van open gasvoorzieningen.

Afsluiting vier seizoenen

De Bernard Zweersflat volgt na de afronding van de renovatie van de Mercuriusflat. Naast een duurzame investering is het doel de flats te renoveren om de levensduur met minimaal 30 jaar te verlengen. Mercuriusflats III en IV staan in de steigers voor deze renovatie en zijn komende zomer gereed.

Gasloos

De eerste twee flats zijn al gerenoveerd en klaar voor de toekomst; beter geïsoleerd en gasloos. De flats dragen straks de namen Winter, Lente, Zomer en Herfst compleet met toepasselijke kleurenschema's.

Op de gevel van de Bernard Zweersflat komen vervolgens de vier seizoenen in kleur bij elkaar.

Voor lezers: 3-daagse trip Rome

Een 3-daagse vliegreis naar Rome vanaf 199,- p.p. (vlucht en 4* hotel). (Foto: aangeleverd)

REGIO - Een goedkope stedentrip naar de Italiaanse hoofdstad Rome, dat wil toch iedereen? Rome is écht elke keer opnieuw genieten. Waar je ook bent, je krijgt het gevoel in een openluchtmuseum rond te lopen. Dankzij de prachtige oude gebouwen, pleinen, fonteinen, kerken, ruïnes en markten is overal wel iets te zien.

Vanaf € 199,- per persoon (inclusief vlucht en 4* hotel)

Bovendien is het centrum van Roma compact en wandelend best makkelijk te doen. Tel daar de heerlijke Italiaanse keuken de charmante straatjes bij op en je hebt dé ingrediënten voor een geweldige citytrip. Prikkel je zintuigen en boek een stedentrip Rome bij Bebsy.

Zeven heuvels

Het centrum van Rome is gebouwd op zeven heuvels, die in vroeger tijden een belangrijke rol speelden in de mythologie, religie en politiek. Dan weet je dat alvast. Ga heuveltje op en heuveltje af, een terrasje doen op Piazza Navona, mensen kijken op de Spaanse Trappen, het Colosseum bewonderen, langs de Via Sacra op het Forum Romanum wandelen of een muntje gooien in de Trevifontein.

In Rome is je to-do list oneindig lang. Zet zeker ook koers naar Vaticaanstad, want je kan hier natuurlijk niet geweest zijn zonder de Sint-Pietersbasiliek te zien.

Speciaal voor onze lezers selecteerden wij deze vliegreis naar Rome. Vertrek is op meerdere dagen per week mogelijk in de maanden mei t/m december.

Langer kan ook

De vanaf-prijs is € 199,- p.p. vanaf Amsterdam, maar vertrek is ook mogelijk vanaf andere luchthavens. Geniet nu drie dagen van de fantastische Italiaanse hoofdstad. Wil je liever wat langer in Rome blijven? Dan kan dat natuurlijk. Selecteer makkelijk en snel de vertrekdatum en reisduur op: https://bebsy.nl/rodi-rome

Meer informatie en boeken:

Voor meer informatie en de mogelijkheid om te boeken kunt u terecht op https://bebsy.nl/rodi-rome

Tot € 60,- korting

Profiteer nu tot € 60,- korting per persoon. Reserveren kan via de website of bel met een van de reisspecialisten: tel. 020-7009406 (7 dagen per week bereikbaar).

De prijs is exclusief administratiekosten en Calamiteitenfonds per reservering.

11 / 20

Organiseer een activiteit op Buitenspeeldag

REGIO - Iedereen kan zich weer aanmelden voor de Buitenspeeldag 2019, op woensdag 12 juni. Nickelodeon en Jantje Beton roepen kinderen en volwassenen op om van de bank te komen en in de buurt een speelactiviteit te organiseren.

Vorig jaar speelden meer dan 115.000 kinderen buiten. Help mee deze 12e editie tot een nog groter succes te maken! Meld je speelactiviteit aan op www.buitenspeeldag.nl.

Nickelodeon en Jantje Beton willen dat kinderen meer buiten gaan spelen en organiseren daarom gezamenlijk de Nationale Buitenspeeldag.

Meld nu je activiteit aan op www.buitenspeeldag.nl en ontvang een gratis 'Hier spelen wij' spandoek. Door je aan te melden, maak je daarnaast ook nog eens kans op een bezoek van Nickelodeon op jouw eigen buitenspeelactiviteiten.

Feesttent Beets komt er weer aan

BEETS - Stichting Evenementen Beets organiseert vrijdag 5 en zaterdag 6 april voor de 32e keer het evenement 'Feesttent Beets'. Vele vrijwilligers uit Beets en omgeving werken hier geheel belangeloos aan mee. De opbrengsten komen volledig ten gunste van het dorp Beets.

De draad oppakken en verbeterpunten aanbrengen

Na een goed georganiseerd en succesvol evenement in 2018 was het voor het bestuur een kwestie van de draad weer oppakken en hier en daar wat verbeterpunten aanbrengen voor 2019. Woensdag 3 april gaat het feest in alle vroegte van start en wordt de feesttent ongeveer op dezelfde wijze, achter de kerk op het sportveld, door enthousiaste vrijwilligers uit Beets geplaatst.

"Dit mooie evenement is mede mogelijk gemaakt door onze vele sponsoren en vele vrijwilligers uit Beets en omgeving," meldt Gea Broertjes, van de Stichting Evenementen Beets. "Zonder hen is het niet mogelijk dit feestweekend tot stand te brengen en wij zijn hun dan ook bijzonder dankbaar. Mochten we dit jaar weer net zo'n goed financieel resultaat behalen als in 2018 dan gaat het bestuur kijken of we iets voor het dorp kunnen betekenen. Op welke manier we dat gaan doen, bekijken we na het evenement. Eerst proberen we weer een positief resultaat te behalen. Het bestuur doet er alles aan om iedereen een geweldig en gezellig weekend aan te bieden en de saamhorigheid in ons dorp te behouden en te versterken. De saamhorigheid is de dagen voorafgaande aan het weekend voor de vele vrijwilligers al een feestje op zich!"

De tent wordt sfeervol ingericht met licht en geluid, kachels zorgen voor warmte en de garderobe is gratis. Een groot aantal sponsoren is enthousiast en zij steunen ons financieel zodat we weer een leuk programma in elkaar konden zetten. Het programma is als volgt.

Vrijdagmiddag 5 april om drie uur start een leuke kindermiddag waarbij alle kinderen van de omliggende dorpen van harte welkom zijn. Het programma blijft nog een verrassing.
Vrijdagavond 5 april is de huis-DJ Marco B. van de partij om er samen met feestband Notserious een knalfeest van maken.

Zaterdag 6 april komt SLAM!FM on TOUR. De SLAM!-DJ's draaien in heel Nederland en dit jaar ook in de Feesttent van Beets. SLAM!FM on TOUR is een totaalconcept, zij verzorgen een avondvullend programma. De show in Beets wordt verzorgt door DJ Tom v/d Weerd en DJ Rembrandt. Voor beide avonden vindt geen voorverkoop van kaarten plaats.

Toegang vrijdag 5 april: tot 16 jaar gratis. Vanaf 16 jaar: € 5 aan de deur. Toegang zaterdag 6 april: vanaf 16 jaar. Entree € 10,- aan de deur. Voor beide avonden is legitimatie verplicht.

Lasertherapie bevordert dierengenezing

De behandelmethode bestaat al wel, maar is nieuw in Purmerend. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het mooie van diergeneeskunde is het feit dat het continue veranderd. Inzichten en behandelingsmethodes worden steeds aangepast, met als doel het beste effect te krijgen. De uitdaging is om al deze veranderingen bij te houden en toe te passen. Een van de nieuwste ontwikkelingen in de diergeneeskunde is de lasertherapie.

Nieuwe methode in Purmerend e.o.

Laserlicht dringt diep door in weefsels en de energie die vrij komt stimuleert weefsels op meerdere manieren. Zo bevordert lasertherapie de genezing en helpt het de ontsteking in gewrichten ten gevolge van artrose te verminderen, hierdoor hebben dieren minder pijn.

In de kliniek krijgen ze momenteel steeds meer praktijkervaring met het gebruik van de therapeutische laser. Er zijn goede resultaten met wondgenezing en bij honden en katten met artroseklachten. Maar lasertherapie zou ook goede effecten moeten hebben bij oorklachten en tandvleesontstekingen.

Enthousiast

Dierenkliniek Grevelingenmeer is enthousiast over de vele mogelijkheden die de laser biedt. "Het is een therapie die niet pijnlijk is en waarvoor honden en katten geen sedatie nodig hebben."

Gegevens

Voor meer informatie kunt u terecht bij een van de dierenartsen. Dierenkliniek Grevelingenmeer is telefonisch bereikbaar op 0299 64 80 00.

Raadpleeg ook de website www.dierenkliniekgrevelingenmeer.nl

Top 2000 Eensgezindheid & Friends

Sanne Mallant. (Foto: aangeleverd)

HEILOO - Eensgezindheid organiseet zaterdag 6 april in Cultureel Centrum De Strandwal te Heiloo een concert dat helemaal in het teken van de Top 2000 zal staan. De Top 2000 is een van de grootste radio-, televisie- en muziekevenementen van Nederland.

Tijdens het avondvullend programma kunnen liefhebbers genieten van bekende nummers van onder anderen Tom Jones, Led Zeppelin, Adele, Simon & Garfunkel, Robbie Williams en vele anderen. Naast het optreden van Eensgezindheid onder leiding van Frank Bollebakker treden ook enkele regionale artiesten op zoals Sanne Mallant, bekend van onder andere The Voice of Holland. Met een repertoire dat zowel pop, musical, kleinkunst en klassiek omvat, is Sanne een veelzijdige zangeres te noemen. Met haar warme en mooie stem is ze altijd in staat om mensen te raken.

Bocelli

Tijdens dit concert zingt zij het mooie Italiaanse lied Con te partirò, geschreven door door Francesco Sartori (muziek) en Lucio Quarantotto (tekst). Dit nummer zong zij tijdens The Voice of Holland in een versie van Bocelli onder de naam Time to Say Goodbye. Ook de speciaal voor dit concert samengestelde coverband van Muziek- en Dansschool Heiloo levert een bijzondere akoestische bijdrage met enkele hits uit de Top 2000.

Tickets

Tickets kosten slechts € 7,50 per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen vrij toegang. De tickets zijn 6 april vanaf 19.00 uur tegen contante betaling af te halen aan de ingang van de concertzaal van Cultureel Centrum De Strandwal aan de De Olvendijk 2 te Heiloo. Het concert begint om 20.00 uur en duurt tot circa 22.15 uur. Daarna is er nog een gezellige nazit mogelijk. Reserveren via www.mv-eensgezindheid.nl.

Italiaans zingen en eten in De Sociëteit

Zingen en eten in Italiaanse sferen, het kan in De Sociëteit (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - Aan een lange tafel samen eten en praten. Genieten van lekkere voorafjes, een smakelijke pasta en dito dessert. Van tijd tot tijd samen een lied aanheffen. Hoe Italiaans wil je het hebben bij Zingen en Eten in De Sociëteit op vrijdag 5 april?

Songs en liedjes uit de jaren '60 en '70

Oké, april doet wat hij wil, dus het eten is binnenshuis en niet in de giardino (tuin). Maar zeker weten worden met elkaar enkele bekende Italiaanse liederen gezongen, compleet met instructies voor een geloofwaardige uitspraak.

Smachtende hartenkreet

Verbaas vervolgens jezelf en anderen met een passionele uithaal of een smachtende hartenkreet. Daarnaast zijn er natuurlijk nog legio Engelse songs en Nederlandse liederen om uit te kiezen en samen te zingen

Het eten van Chef Léon zal weer tongstrelend zijn, dus nog iets om naar uit te kijken.

Zingen en Eten

Mis 'm niet, de Italiaanse getinte Zingen en Eten met Leo op vrijdag 5 april in De Sociëteit aan het Luttik Oudorp 78 in Alkmaar. Aanvang 17.30 uur tot de klok van 20.00 uur. De entree inclusief driegangenmenu bedraagt €20 inclusief drankje.

Opgave: mail leo_borst@yahoo.com of bel 06-44802797.

15 / 20

Rondreizend evenement Familiegeschiedenis

Familie Kee-Mulder (Foto: aangeleverd)

REGIO - Het Centrum voor Familiegeschiedenis (CBG) is zaterdag 6 april, van 13.00 tot 17.00 uur te gast bij het Waterlands Archief aan de Wielingenstraat 75 in Purmerend met het rondreizend evenement: 'Familiegeschiedenis in de buurt'.

Samen met archieven door het hele land organiseert het CBG middagen waarbij familiegeschiedenis en regionale geschiedenis centraal staan. 'Familiegeschiedenis in de buurt' is een evenement dat in het teken staat van stamboomonderzoek in alle fasen.

Broertjes Kernkamp en bokkenwagen (Foto: aangeleverd)

Workshops

Naast lezingen vinden er verschillende workshops plaats, waarin CBG-experts bezoekers de kneepjes van het vak leren wat betreft stamboomonderzoek en schrijven over familiegeschiedenis.

Er zijn onder andere speciale 'tips & tricks'-sessies over de website WieWasWie en rondleidingen door het depot van het Waterlands archief.
Kosten: € 5,-.

Aanmelden verplicht, mail naar communicatie@cbg.nl o.v.v. 'Purmerend' en Vriend-nummer.

13e Hoorn Modestad

HOORN - Dit weekeinde staat het centrum van Hoorn in het teken van 'Hoorn Modestad'. Het historisch hart van Hoorn wordt wederom een weekend lang omgetoverd tot modecapital van Noord-Holland met muziek en spektakel op straat en vele acties en aanbiedingen. De 13e editie van dit groots opgezette modespektakel haakt dit jaar aan bij het jaar van de Gouden Eeuw.

Hoorn Modestad wordt zowel door het publiek als door de gemeente als één van de meest gewaardeerde evenementen van Hoorn gezien. Het modefestijn geeft al dertien jaar lang een enorme economische impuls voor de binnenstad en zet Hoorn als modestad goed op de kaart.

Tijdens het weekend van Hoorn Modestad en de aansluitende Hoornse Fashionweek lopen alle ondernemers nog net even een stapje harder. Elke winkel heeft een eigen programma met acties en aanbiedingen en op straat is veel vertier in de vorm van muziek en theater. In kleding van de Gouden Eeuw luisteren diverse koren het evenement op. De deelnemende zaken zijn herkenbaar aan de ballonpilaren voor de winkels.