Schagen op zondag

17 maart 2019

Schagen op zondag 17 maart 2019


Theatraal pianorecital Beth en Flo in Hippolytuskerk

Beth en Flo geven een theatraal pianorecital in de Hippolytuskerk. (Foto: Jenny Audring)

HIPPOLYTUSHOEF - Pianoduo Beth & Flo, twee eigenzinnige pianistes met gevoel voor theater, geven zondag 24 maart om 15.30 uur een concert in de Hippolytuskerk te Hippolytushoef. Geen concert zoals je zou verwachten van klassiek pianistes: Beth & Flo maken hun publiek op een slimme en verrassende manier deelgenoot van de muziek die zij spelen. Het gevolg is een optreden tussen een traditioneel concert en een cabaretprogramma in.

Succesvolle pianisten

Maar geen twijfel: Claudette Verhulst en Elsbet Remijn zijn pianisten om serieus te nemen. Ze leerden elkaar kennen in de klas van Rien de Waal op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Elsbet en Claudette behaalden daar in 2014 hun Masterdiploma. De dames namen met succes deel aan verschillende concoursen en traden op bij festivals, zoals het Grachtenfestival in Amsterdam, het Haagse Uit Festival, het Peter de Grote festival in Groningen. Een bijzondere gelegenheid was het EYE Filmbal in 2016, waar het duo live muziek speelde op twee vleugels bij een stille film!

En er wordt prachtige muziek gemaakt: Rachmaninov, Saint-Saëns en Gershwin komen voorbij, evenals het symfonische gedicht De Moldau van Smetana, in diens eigen bewerking voor piano quatre-mains.

Kroonconcert

Het theatraal pianorecital van Beth & Flo is het laatste Kroonconcert van dit seizoen in de Hippolytuskerk in Hippolytushoef.

Kaarten à € 14,- zijn voor aanvang verkrijgbaar in de kerk vanaf 14.45 uur en tot en mer donderdag 21 maart via: www.dekroonconcerten.nl. Telefonisch kan men kaarten bestellen bij Gideon van Beek: 0227-720204.


Tussen Kerk en Kunst

EENIGENBURG - In het kerkje van Eenigenburg vindt zondag 17 maart de kerkdienst Tussen Kerk en Kunst plaats om 10.30 uur aan Surmerhuizerweg 29. Voorganger is Ds. Arie Jan van der Bom. In deze dienst proeven deelnemers van de sfeer in de Schotse Hooglanden. Muzikale inbreng is er van Anne Bos. Hij is een enthousiast doedelzakspeler en die in vol ornaat enige muziekstukken laat horen en vertelt wat hem inspireert. De organist is Johan Tuinstra.

Voorjaarsloop Dokev

ANNA PAULOWNA - Hardloop en Atletiekvereniging Dokev houdt zondag 17 maart weer de jaarlijkse voorjaarsloop in Anna Paulowna. Het parcours is geheel verhard met asfalt, waardoor er snelle tijden gelopen kunnen worden. Het sportieve evenement is er voor wedstrijdlopers en recreanten, jong en oud, leden en niet leden. Je kunt deelnemen om de prijzen, maar ook om voor jezelf gewoon een prestatie te leveren door het parcours uit te lopen of een voor jou mooie tijd neer te zetten.

Ook voor de jeugd zijn er weer mooie afstanden met aan de finish een leuke herinnering. Dus doe allemaal lekker mee. De start van de 5 kilometer en de 10 kilometer is op de Graslaan, de overige afstanden starten vanaf de atletiekbaan bij Dokev. De finish is voor alle afstanden bij de atletiekbaan van Dokev.

Inschrijven vanaf 9.00 uur bij het clubgebouw van Atletiekvereniging Dokev op Sportpark Kleine Sluis 1 in Anna Paulowna. Het inschrijfgeld bedraagt € 2,50 voor de jeugd tot en met 15 en € 5,- voor de volwassenen. De kantine is geopend en er is gelegenheid tot omkleden en douchen.

Bijzondere vogels van Namibië

SCHAGEN - Hans Dijkstra houdt maandag 25 maart een lezing over Namibië voor de vogelwerkgroep Tringa. De lezing begint om 20.00 uur in gebouw De Nieuwe Nes aan Schoenmakerspad 1 in Schagen. Deelname kost voor leden € 3,-, niet-leden € 5,- dit is inclusief koffie of thee in de pauze.

Adembenemende landschappen

Op 7 november 2017 begonnen Hans en Gien aan een bijna 5000 kilometer lange groepsreis door Namibië. De oudste woestijnen ter wereld liggen er: de Namib en de Kalahari (eigenlijk een halfwoestijn). Er is in de adembenemende landschappen van Namibië heel veel aan dierenleven te zien. Van de big five ontbreekt de buffel. Sommige partijen willen dat beest wel introduceren, maar wat haal je dan aan? De overheid wil dat zoiets niet te gemakkelijk wordt ondernomen. Diezelfde overheid doet actief aan het beschermen van de Cheeta met hulp van Turkije.

Volstruis

Hans zal van de vele vogelsoorten die hij op de plaat heeft gezet de Zuid-Afrikaanse namen noemen. Het Zuid-Afrikaans is verwant aan Nederlands. Veel namen zijn leuk om te vernemen. Wat te denken van het Goudkeelkalkoentje? Een struisvogel heet daar volstruis.

Geschiedenis

Namibië heeft tweemaal een onafhankelijkheidsstrijd gevoerd. Eénmaal om zich los te maken van de Duitse keizer en daarna nogmaals om het juk van Zuid-Afrika af te werpen. De lezing zal niet alleen over vogels maar ook over het landschap en de geschiedenis gaan.

De lezing over Namibië vindt maandag 25 maart plaats bij Vogelwerkgroep Tringa in De Nieuwe Nes aan Schoenmakerspad 1 in Schagen. Zie: www.vogelnieuwsnoordkop.nl

BMX-wedstrijd Noord-Holland Cup

SCHAGEN - Schagen heeft zondag 17 maart een topevenement voor BMX-races. De organisatie is in handen van Fietscrossvereniging (FCV) Schagen en omstreken. Zo'n tweehonderd rijders van de BMX clubs uit Bussum, Heiloo, Langedijk, Uithoorn, Velsen-Noord, Schagen en Zwanenburg strijden in de eerste wedstrijd van de Noord-Holland Cup (NHC) om de uiteindelijke titel Noord-Hollands Kampioen in diverse leeftijdsklassen.

Spectaculaire sport

Het gaat om ritten in de 'smurfenklasse' tot ritten voor ervaren rijders. BMX is een spectaculaire sport, waarbij op een afgesloten circuit met heuvels en kombochten, rijders zo snel mogelijk de eindstreep proberen te halen. De NHC is een competitie van zeven wedstrijden met een grote toegankelijkheid. Naast de NHC draait het circuit van Schagen ook mee in de BMX-West Trofee. Deze wedstrijden zijn een opstap naar het grotere werk en bestaan uit negen wedstrijden in de regio Noord- en Zuid-Holland en Utrecht.

Vanaf 5 jaar

Nieuwe rijders zijn bij FCV Schagen van harte welkom. De BMX-sport is geschikt voor iedereen die vanaf 5 jaar zelfstandig kan fietsen. Om op een laagdrempelige manier kennis te maken is het mogelijk om proeflessen te volgen. De vereniging stelt een BMX crossfiets, een gecertificeerde helm en handschoenen beschikbaar. Tijdens de NHC kunnen geïnteresseerden in de kantine van de vereniging vragen naar meer informatie of een kijkje nemen op www.fcvschagen.nl.

De inschrijving en training van de NHC op zondag 17 maart begint om 10.00 uur bij FCV Schagen aan Witte Paal 62a in Schagen. Om 11.15 uur valt het starthek voor de competitie. De wedstrijden duren tot circa 14.00 uur. Entree is gratis.

Donateursconcert Muziekvereniging Zijpe

CALLANTSOOG - Muziekvereniging Zijpe geeft zaterdag 23 maart aanstaande het jaarlijkse donateursconcert in Dorpshuis Kolfweid in Callantsoog. Aanvang 20.00 uur. Genodigden en donateurs krijgen gratis entree. Een kaartje kost voor niet-leden € 7,50.

'The Roaring Fifty's'

De laatste jaren was het traditie dat het publiek werd ontvangen door de Melodische Slagwerkgroep. MV Zijpe heeft echter afscheid moeten nemen van de drumband. In verband met te kort leden had deze geen bestaansrecht meer. Een mooi alternatief is gevonden in de medewerking van Shantykoor 'The Roaring Fifty's'. Zij zullen donateurs en belangstellenden verwelkomen met mooie verhalende werk- en zeemansliederen.

Opleidingsorkest

Het spits van het concert wordt afgebeten door opleidingsorkest 'PlayTogether' onder leiding van Bert Ridder. Lotte en Suzanne gaan demonstreren wat er allemaal mogelijk is met hun klarinet. Hierna volgt een optreden van 'The Roaring Fifty's'. In traditionele kledij vertolken zij onder andere Bluenose en De zee tussen ons in.

Na de pauze is het de beurt aan het Harmonieorkest van MV Zijpe. Onder leiding van Bert Ridder nemen zij het publiek mee op een avontuurlijke reis. Zo spelen zij onder andere Into the Storm, Nostalgia, Air for Band, Twins, Highlights from Shrek 2 en Three Bites of the Apple.

Schagen verduurzaamt dertig gebouwen

SCHAGEN - Dertig gemeentelijke gebouwen worden verduurzaamt in opdracht van het college van burgemeester en wethouders van gemeente Schagen. Hiermee geven zij invulling aan verplichtingen uit de Wet Milieubeheer, de doelstellingen van het duurzaamheidsbeleid van de gemeente en de voorbeeldfunctie van de gemeente om inwoners en bedrijven te stimuleren zelf ook duurzame maatregelen te nemen. "Duurzaamheid is hét woord de komende jaren en ook in 2019. De noodzaak om hiermee vaart te maken is groot", licht wethouder Hans Heddes toe. "Daarom willen we niet alleen op verenigingsgebouwen zonnepanelen plaatsen, maar voeren wij diverse maatregelen uit aan onze gebouwen."

In de periode 2019 tot en met 2021 worden bij dertig gebouwen van de gemeente duurzame maatregelen genomen. De kosten worden geschat op ruim 800.000 euro. De maatregelen hebben een gemiddelde terugverdientijd van elf jaar en maximaal van vijftien jaar. De maatregelen met een terugverdientijd tot vijf jaar zijn wettelijk verplicht, die tussen vijf en vijftien jaar worden vrijwillig uitgevoerd. De investering heeft een gemiddeld rendement van 9 procent bij gelijkblijvende energieprijzen

Theaterconcert SimonèZ in Cultuurschuur

WIERINGERWERF - Het duo SimonèZ treedt zaterdag 23 maart op in de Cultuurschuur aan Loggersplein 1 in Wieringerwerf. SimonèZ speelt het theaterconcert 'Und Schmerz en Smart et Amour'. Aanvang 20.00 uur.

SimonèZ bestaat uit Simone (zang en contrabas) en Dirk-Jan Zuurbier (gitaren en andere snaren). Zij brengen een programma met liedjes, songs en chansons over het leven met al zijn lusten en onhebbelijkheden. Elke streek, land en tijd kent zijn eigen levenslied. Ze vertellen over de liefde of over de gewone dingen van het leven. Het lied met een lach en een traan, een lied met de grote overbekende thema's die de mens bezighouden. Dagelijks geluk en dagelijkse ellende die met hart en ziel bezongen worden in 'und Schmerz en Smart et Amour'.

'Het levenslied' uit Nederland, maar ook ver- en hertalingen van Simone en anderen. De song, chanson, schlager, blues, en smartlap in één muziekprogramma. De nummers worden met zichtbare en onzichtbare draden verbonden door persoonlijke verhalen en anekdotes van en over de grote vertolkers van het levenslied en het ontstaan daarvan. Een confrontatie met de passie van de liefde en de schaduwzijde van het leven is hierbij onvermijdelijk. IJzersterke liedjes met één typerend kenmerk: ze raken. De 'chansons' klinken als ruwe diamanten, bijzonder in hun eenvoud. Naakt, onstuimig, teder, onvervalst, vol liefde en passie.

Kaarten kosten 10,- euro. Reserveren kan via reserveringen@decultuurschuur.nl, simone.z@planet.nl of tel. 0224-540597.

Baasje gezocht

William en zijn harem. (Foto: aangeleverd)

William en zijn eigen harem

TUITJENHORN - Voor hond Binkie is helaas nog geen nieuw baasje gevonden. Deze week aandacht voor een ontzettend mooi setje hennen en een prachtig haantje er bij.

Het gaat hier om William een mooie witte Wyandotte haan met zijn harem, Kate, Meghan, Charlotte, ook Wyandottes en een lieve kleine Hollandse Kriel, Elizabeth genaamd. Deze groep is samengesteld, na het overlijden van het baasje van enkele dames. Haan William zat al in de opvang, was als zwerver binnen gebracht. Hij is maar wat blij met zijn dames! William zorgt als een echte heer voor ze.

Variëren

De leeftijden van deze groep variëren, van rond een jaar oud, tot de oma van de groep Elizabeth, met haar tien lentes. Af en toe is er al een ei gevonden, mogelijk worden dit er wel meer als het weer meer de tijd daar voor is. Natuurlijk dienen die wel weggehaald te worden, want er zijn al meer dan genoeg hennen en hanen die een nieuw fijn plekje zoeken.

Wie de ruimte heeft en het gezellig vindt om meteen een kant en klaar setje te adopteren, heeft met dit groepje een goede match. In de opvang bevinden zich ook nog een stel Zijdehoender haantjes en een groepje kleine Barnevelders, een toompje hennen met een haan. Het hoeft natuurlijk niet uitgelegd te worden dat de groepjes niet uit elkaar zullen worden gehaald. Meer weten? Neem contact op met het DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon. Zie www.dierenasiel-schagen.nl

Bekend medium Loes van Loon bij Aurora

SCHAGEN - Medium Loes van Loon komt woensdag 20 maart op uitnodiging van Aurora naar 'Woord van Wijsheid´ aan Loet 19 in Schagen. De avond begint om 20.00 uur en is voor iedereen toegankelijk. De entree is € 7,50.

Landelijke bekendheid

Na een korte afwezigheid is zij er weer. Het medium Loes van Loon geniet landelijke bekendheid en behoort tot de beste mediums van Nederland. Zij heeft acht paranormale boeken geschreven en daarmee is de cyclus voltooid. Het meest recente boek van haar is: 'Gedragen door de Alkracht'.

Automatisch schrift

Deze boeken zijn tot stand gekomen door de samenwerking van Loes van Loon en haar hoofdgids Hebenes die zij vanuit een eerder leven heeft gekend. Hij geeft haar via automatisch schrift het materiaal voor haar boeken door. Meer nieuws over Loes van Loon en Hebenes is er op de website van Aurora.

Eén foto

Deze avond zal Loes van Loon helderziende waarnemingen doen aan de hand van foto's van overleden personen. Belangstellenden voor deze avond worden verzocht om één foto mee te nemen. Reserveren is niet noodzakelijk maar wel gewenst.

Zie voor meer informatie en reserveren: https://123aurora123.wordpress.com

Studietoeslag voor studenten

ANNA PAULOWNA - De studietoeslag voor studenten met een lichamelijke of andere beperking die niet kunnen bijverdienen moet worden verhoogd. Dit is het voornemen van het college van burgemeester en wethouders van gemeente Hollands Kroon.

De hoogte van de toeslag is volgens hen op dit moment niet voldoende, in vergelijking met het bedrag dat studenten gemiddeld bijverdienen. Het is nu 12,5 procent van het minimumloon en het college stelt voor om de toeslag te verhogen naar 25 procent. De gemeenteraad besluit hier op donderdag 28 maart over.

Stekjesmarkt Groei&Bloei Schagen

(Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Groei&Bloei, afdeling Schagen houdt zaterdag 20 april een stekjesmarkt van 10.00 tot ongeveer 12.00 uur, afhankelijk van het weer en het aantal kopers. De markt vindt plaats op het pleintje voor de Nieuwe Nes aan Schoenmakerspad in Schagen. Bezoekers kunnen parkeren op het parkeerterrein aan de overkant van de weg.

Stekjes en jonge plantjes

Leden van Groei&Bloei, afdeling Schagen kunnen hier stekjes en jonge plantjes aanbieden voor vriendenprijzen. Zelf veel gestekt of gezaaid en zodoende plantjes over? Aanmelden kan bij de secretaris van Groei&Bloei, afdeling Schagen, dan zorgen zij ervoor dat deelnemers een plaatsje krijgen.

Prachtig uitzicht

Ook het terras is weer open, met prachtig uitzicht op het water, waar men een kopje koffie en een plakje cake voor een vriendelijk prijsje kan nuttigen.

Ter verkoop

Leden van Groei&Bloei kunnen gratis stekjes en jonge plantjes ter verkoop aanbieden. Iedere bezoeker is vrij om te kopen wat hij wil. Er is geen minimum of maximum vastgesteld.

De stekjesmarkt is niet bestemd voor professionele handelaren. Aanmelden kan bij Tineke Poortman, tel. 0227-592694 of: info@schagen.groei.nl

Klaarmaken van de tuin

REGIO - Het is dan misschien nog geen lente, je tuin heeft toch al wat aandacht nodig. In maart kun je namelijk alvast beginnen met het klaarmaken van je tuin.

Een aantal planten kun je in maart al gaan snoeien. Denk aan de rozenstruik, lavendel en vlinderstruik. Sommige (bladverliezende) hagen, zoals de beukenhaag of liguster, kunnen ook wel een snoeibeurt gebruiken. Daarnaast begint het onkruid deze maand weer op te komen. Dit kun je ook alvast gaan wieden. In maart kunt je al een beginnetje maken aan het maaien van het gras.

Narcissenpastor opent Hortus Bulborum

Hortus Bulborum. (Foto: Picasa)

REGIO - De Hortus Bulborum in Limmen - de enige tuin ter wereld met circa 4500 verschillende soorten historische tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en fritillaria's - wordt vrijdag 5 april om 14.00 uur officieel geopend door pastor Paul Vlaar - beter bekend als de 'oranjepastor'. Hij verwierf deze bekendheid door zijn 'oranjemis' tijdens het WK Voetbal met een oranje versierde kerk, waar hij als voorganger actief was in een oranje kazuifel.

Minder bekend is dat Vlaar ook de bijnaam 'nacissenpastor' heeft. Vanaf zijn jeugd was hij verzamelaar van historische narcissen. Via contacten met lokale bollenkwekers groeide zijn verzameling uit tot zo'n 300 verschillende soorten. Vlaar heeft een eigen narcis: de Sint Victor - vernoemd naar zijn parochie, en hij heeft in 2008 een mandje met narcissen aan Paus Benedictus mogen aanbieden. Door drukke werkzaamheden had Vlaar de laatste jaren niet meer voldoende tijd om zijn collectie te onderhouden en schonk deze vorig jaar aan de Hortus Bulborum.

In het jaar dat het 350e sterfjaar van Rembrandt herdacht wordt, kunnen op de hortus onder andere ook tulpen uit diens tijd met hun fraai gevlamde bloemen, of de 'Zomerschoon' uit 1620 - populair tijdens de Tulpenmanie - bewonderd worden. De oudste tulp in de tuin is de 'Duc van Tol, Red and Yellow' uit 1595.

Hortus Bulborum is open van zaterdag 6 april tot en met donderdag 16 mei en te vinden aan Zuidkerkenlaan 23A in Limmen. Zie voor meer informatie: www.hortus-bulborum.nl

Toepassen van hydrocultuur

REGIO - Het zelf kweken van planten, groenten en kruiden is erg populair. Een manier om te kweken is door het toepassen van hydrocultuur.

Als je wilt kweken met hydrocultuur heb je eerst een kweekbak nodig. Deze kun je in verschillende soorten en maten kopen in veel woon- en tuinwinkels. In de meeste kweekbakken zit ook LED verlichting. Hierdoor kunnen de plantjes goed groeien.

De zaden stop je eerst in een stekplug. Deze houdt de zaden vochtig. Een stekplug is een natuurlijke samenstelling van materialen die niet kunnen rotten.

Is groen jouw toekomst? Groen is nu!

URSEM - Bezoek donderdag 21 maart tussen 15.00 en 18.00 uur de demodag van vakmensen, bemiddelaars en onderwijs in het groen.

Clusius College, Herenbos en diverse groene aannemers zijn een gezamenlijk project gestart om de groenbranche te promoten en mensen te interesseren voor het groenvak, en een eventuele opleiding hierin. We willen iedereen kennis laten maken met de mooie en veelzijdige werkzaamheden in het groen. Groen is meer dan schoffelen alleen! Denk aan: techniek, timmeren, ontwerpen, tuin tekenen, kantoorwerkzaamheden, verticale tuinen, natuurlijke speeltuinen, interieurbeplanting of dak- en gevelbeplanting.

Na twee geslaagde demodagen bij Krinkels en Donkergroen stelt nu Hoek Hoveniers, De Leet 10a in Ursem, zijn terrein beschikbaar. Ook het werkgeverservicepunt is aanwezig. Aanmelden voor een opleiding kan via het Clusius College of via TRI groei in groen. Voor zij-instromers is scholing op maat mogelijk. De bedrijven hebben voldoende plaats voor mensen die de handen uit de mouwen willen steken en tegelijkertijd willen leren.

Meer informatie en aanmelden: www.herenbos.nl/groenisnu.

Kies voor Groen, Water & Land

Waterplatform doet mee aan verkiezingen. (Foto: aangeleverd)

De verkiezingen voor het waterschap staan woensdag 20 maart centraal. Daarbij doet - naast de gebruikelijke politieke partijen - ook het waterplatform Groen, Water & Land mee. Dat is een politiek ongebonden groepering die speciaal is opgericht voor de waterschappen.

Stem op waterplatform

"Er bestaan geen liberale, socialistische of christendemocratische dijken, maar alleen dijken die op hoogte zijn", stelt Rob Veenman, lijsttrekker van Groen, Water & Land. "Het waterschap, de Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, is vooral een praktische en uitvoerende overheid die de dijken onderhoudt en gemalen bouwt. Daarom heeft Groen, Water & Land ook praktische bestuurders op de lijst staan, met verschillende deskundigheden en met een breed lokaal netwerk."

Veenman loopt al een tijdje mee in de waterschapswereld en vertelt: "Vijftig jaar geleden waren er boven het Noordzeekanaal nog 150 waterschappen en die zijn de afgelopen jaren gefuseerd tot één groot waterschap, de hoogheemraadschap. Daardoor is alles een stuk grootschaliger geworden. Daarom wil het waterplatform Groen, Water & Land vooral de praktische en lokale kennis en ervaring inbrengen binnen het waterschap." Iedere inwoner van Noord-Holland betaalt waterschapsbelasting. Veenman: "Het is belangrijk dat dit belastinggeld spaarzaam wordt uitgegeven. Dus stem, want het gaat tenslotte ook om hun geld."

Kennismaken met de Vrijmetselarij?

SCHAGEN – Kennismaken met de Vrijmetselaar? Dat kan op donderdag 21 maart van 20.00 tot 22.00 uur in de Grote Kerk aan de Markt in Schagen.

Eigen route

Wie vrij denkt, wil anderen tegenkomen die ook vrij denken. Je wilt niet andermans opinie opgelegd krijgen. Geen dogma's. Je zoekt je eigen route door het leven. Maar niet eenzaam, niet alleen. Je zoekt een plek waar mensen naar elkaar luisteren. In vrijheid meningen naast elkaar leggen. Zoeken naar antwoorden op levensvragen. Dat is wat vrijmetselaren doen. Vrijheid, verdraagzaamheid, broederschap. Drie trefwoorden waarmee de Vrijmetselarij kan worden gekarakteriseerd. De Vrijmetselarij gaat uit van ieders recht op zelfstandig te zoeken naar waarheid, streeft naar de algemene broederschap van mensen.

Beter mens

Kweekt verdraagzaamheid, zoekt op wat mensen en volken vereent en tracht verdeeldheid weg te nemen. De vrijmetselaar komt in de loge om een beter mens te worden. Niet om beter te worden dan een ander, maar om zichzelf te verbeteren. Een mens bij wie denken, voelen en willen in harmonie zijn. In vrede met zichzelf en zijn omgeving.

'Ken U zelve'

Vrijmetselaren zijn gewone mensen, wie niets menselijks vreemd is. Het is niet toevallig dat het 'Ken U zelve' steeds weer aan hen wordt voorgehouden. Tegenwoordig zouden wij zeggen: Verbeter de wereld en begin bij jezelf.

Aanmelding (gewenst) per mail via hp.schipper@quicknet.nl of telefonisch via tel. 06 40 123 458.

Samen met Dignum lokaal betrokken

De onpartijdige jury. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Het ondersteunen van maatschappelijke initiatieven vindt Dignum Verzekeringen & Hypotheken net zo vanzelfsprekend als het geven van goed advies en hulp bij schade. In samenwerking met Nh1816 is het financieel advieskantoor daarom een lokale goede doelen actie gestart. Notaris Rik de Jong, Nh1816-verzekerde Marjolein Deutekom en directeur Paul Dignum, van Dignum Verzekeringen & Hypotheken, vormden de jury die samen met mensen uit de omgeving van Schagen op zoek gingen naar lokale goede doelen voor een mooie donatie namens Nh1816.

Paul Dignum: "De Coöperatie Nh1816 heeft ons de mogelijkheid gegeven een donatie te doen aan drie lokale goede doelen. Wij vinden het heel mooi om samen betrokken te zijn bij onze maatschappij en ons steentje bij te dragen." Een belangrijk punt waarin Dignum Verzekeringen & Hypotheken en Nh1816 Verzekeringen, partner in particuliere schadeverzekeringen, elkaar volledig vinden. Samen de schouders eronder zetten en iets terug doen voor de maatschappij.

Vanuit de samenwerking met de coöperatie Nh1816 is Dignum Verzekeringen & Hypotheken een actie gestart om lokale goede doelen, die zich inzetten voor ziekte & handicap, educatie, cultuur of veiligheid, te steunen met een mooie donatie. Relaties van het kantoor werden onlangs uitgenodigd hun favoriete lokale goede doelen kenbaar te maken. De onpartijdige jury heeft inmiddels drie goede doelen geselecteerd: Stichting Bos der Omarming, Hospice Schagen en Stichting Muziektuin Schagen. Deze goede doelen dingen mee naar een mooi bedrag via een stemronde. Iedereen uit de omgeving mag een stem uitbrengen op zijn favoriete goede doel. Een donatiebedrag van € 3.000,- wordt verdeeld over de drie goede doelen aan de hand van het percentage stemmen dat ze hebben ontvangen.

Stemmen kan op de actiepagina die te vinden is via dignum.nl/stemmen en via de sociale media van het kantoor. Tot donderdag 28 maart is de stembus geopend en is er tijd om te stemmen op een van de drie goede doelen. Nadat de uitslag bekend is, ontvangen de goede doelen een uitnodiging om de cheques op een feestelijk moment in ontvangst te nemen.

Bouwen, bouwen, bouwen!

SCHAGEN - De SP in de provincie Noord-Holland gaat zich inzetten voor veel meer huizen. Er moet gebouwd worden! En dat kan ook in Schagen. Er zijn in Schagen voldoende plekken binnen de bebouwde kom waar honderden woningen gebouwd kunnen worden.

En dan bedoelt de partij geen kastelen of buitenproportionele landhuizen voor de rijken. De SP wil dat de soort woning waar de meeste vraag naar is, de sociale huurwoning, bij honderdtallen gebouwd wordt. Liefst als rijtjeswoning of (laag) gestapeld. Zodat ouderen, jongeren, mensen met een beperking, gezinnen, kortom iedereen, kan wonen. Ze pakken dan gelijk de wachtlijsten aan, want die zijn wat hen betreft veel te lang. In Schagen is het percentage sociale huurwoningen nu slechts 22 procent. Dat is volgens de SP veel te laag.

Betaalbare koopwoningen mogen er wat de SP betreft ook komen. In Schagen is maar 1,1 procent van de woningen betaalbaar voor starters met een jaarinkomen van 32.600 euro (onderzoek Calcasa november 2018). Starters moeten ook kunnen kopen. Stem woensdag 20 maart op SP! Dan kunnen de goede woningen gebouwd worden!

        

Julianadorp luidt voorjaar in met tentfeest

Glamourama! (Foto: aangeleverd)

JULIANADORP – Het voorjaar kan niet beter beginnen dan met een gezellig tentfeest! Dat komt goed uit want vrijdag 29 en zaterdag 30 maart vindt Koegraspop in Julianadorp plaats. De derde editie van Koegraspop heeft een feestelijk tintje. Beide avonden wordt het 110-jarig bestaan van het dorp gevierd in de feesttent op het evenemententerrein aan de Akkerbouwtstraat. Met onder andere Party Animals, T-Spoon en Ronnie Ruysdael gaat het tentdoek eraf!

Op vrijdag gaat heel Julianadorp live want alle optredens zorgen voor een hoog meezinggehalte. De koning van het feest 'Ronnie Ruysdael' – van voorheen de Sjonnies – laat de hele tent meezingen met al zijn grote hits. De grote feestband 'Glamourama!' met haar vier frontvrouwen op het podium brengt de beste partypop. Hierbij is een extra blokje 'Julianadorp live' bij ingepland. Wie verschijnen er op het podium deze avond?! Ook feest-dj Jordy zorgt voor de juiste feeststemming.

Op zaterdag gaan alleen maar hits de tent doen kolken. Niemand minder dan de 90's topact T-Spoon komt de tent op zijn kop zetten en Q-music met het foute uur is ook aanwezig dus gegarandeerd feest. Als klap op de vuurpijl is tevens Party Animals van de partij. Al hun grootste hits komen voorbij. Verder zorgt dj Marcel Meijer voor een hoog feestgehalte.

Kaarten kosten in de voorverkoop op vrijdag 12,50 euro, op zaterdag 17,50 euro en een tweedagenkaart 25 euro. De kaarten zijn te koop bij Dorpscafé Koenen in Julianadorp, Halfords in Den Helder, Sigarenmagazijn Jeanette in Anna Paulowna en online via de Facebook-pagina van Koegraspop, facebook.com/koegraspop .