Contact

8 mei 2019

Contact 8 mei 2019


Pareltjes

EGMOND-BINNEN - De voorbereidingen voor de 49ste grote rommelmarkt van Muziekvereniging Eensgezindheid die op 25 mei plaatsvindt in Egmond-Binnen zijn in volle gang. De eerste twee inzamelacties waren een groot succes.

De derde en laatste grote inzamelactie vindt plaats op zaterdag 11 mei. Deze dag kunnen inwoners van de gemeente Bergen en Heiloo hun spullen die een tweede kans kunnen krijgen beschikbaar stellen aan de ophaaldienst van de vereniging. Alles wat nog bruikbaar is is welkom. Meubilair, potten en pannen, fietsen, glas en aardewerk, boeken, speelgoed, gereedschap, ijzerwaren, lampen en andere apparatuur. Ook draagbare (gebruikte) kleding en schoenen zijn welkom.

Een telefoontje of e-mail naar één van de adressen, die hieronder vermeld staan, is genoeg om er voor te zorgen dat de spullen worden opgehaald. De rommelmarkt is bestemd om de kosten van de muziekopleiding te kunnen bekostigen, de instrumenten te kunnen vernieuwen en uniformen te kunnen aanschaffen. Het aanbieden van spullen kan bij Piet Apeldoorn, 072 - 5061324, Vincent Pepping, 072 – 5065601 of Piet Zonneveld, 072 - 5065517 of mail info@eensgezindheidegmond.nl.

Vuurtoren van de week

Vuurtoren van de week: De Maasmond. Tekst: Frits van Eck. (Foto: Bram van Broekhoven).

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de vuurtorens in de Maasmond.

De Nieuwe Waterweg is het laatste stuk van de verbinding van Rotterdam met de zee en kwam in 1872 tot stand. De lengte van deze doorgraving van de duinen bij wat nu Hoek van Holland heet, maar destijds tot de gemeente 's-Gravensande behoorde, bedroeg 4,3 km.

Verbreed en verdiept

Vanaf 1877 werd de doorgang belangrijk verbreed en verdiept en kwam echt een nieuwe waterweg tot stand. Rotterdam was in het midden van de 19e eeuw al een van de grootste havensteden geworden. Dit kwam onder meer door het grote aandeel aan doorvoer naar Duitsland en Engeland. Met het ontstaan van de Maasvlakte werd de aanleg van moderne lichtlijnen noodzakelijk. Men bedacht hoge en lage lichten die precies gelijk aan en uit gingen. Na de diverse lichtlijnen zijn er in 1974 ook twee betonnen havenlichten aan de mond van de Nieuwe Waterweg geplaatst.

Stevige constructie

Omdat ze relatief ver in zee staan is een stevige constructie vereist om het geweld van golven te kunnen weerstaan. De havenlichten hebben beide een helikopter platform. Het is de enige manier om de torens te bereiken voor onderhoud en aanvoer van materialen. De torens zijn ook voorzien van windturbines in verband met de energievoorziening. Als er geen wind is zorgen accu's voor de stroom. De lichthoogte bedraagt 25 meter.

Coördinaten: 51° 59' 40.2" N - 4° 02' 50.4" O

Extra duinkaartcontroles

De duinen van Egmond. (Foto: Burkhard Kuster)

EGMOND AAN ZEE - De boswachters van PWN gaan op zaterdag 11 en zondag 12 mei weer extra controleren op het bezit van duinkaarten. Dit betekent dat alle bezoekers van het Noordhollands Duinreservaat daadwerkelijk de duinkaart bij zich moeten hebben en moeten kunnen laten zien.

Alle bezoekers moeten duinkaart bij zich hebben

PWN is een organisatie zonder winstoogmerk en ontvangt geen subsidie voor het beheren van de duinen. Om bezoekers blijvend van het het prachtige duinlandschap te kunnen laten genieten is het nodig dat iedereen actief bijdraagt aan de beheerkosten.

Weekkaarten

Elke verkochte kaart draagt rechtstreeks bij aan het beheer én het behoud van de duinen. Zo kunnen wij nu - en later ook onze (klein)kinderen - blijven genieten van de duinen. De dag- en weekkaarten zijn verkrijgbaar bij kaartautomaten en de wederverkooppunten. De jaarduinkaart en jaarruiterkaart zijn zowel online te koop als bij wederverkooppunten.

Boete

De driejarige duinkaart is alleen online te koop. PWN heeft de mogelijkheid voor minder frequente duinbezoekers om online hun duinkaart voor een dag of voor een week te kopen. De dag– en weekkaarten worden toegestuurd via de mail die geldt als (digitaal) bewijs van toegang. Uitprinten is niet nodig.

Bestellen

Voor het bestellen van de duin- en ruiterkaarten: www.pwn.nl/duinkaart. Ter informatie: De boete voor het niet in bezit zijn van een geldige duinkaart bedraagt € 99, - (conform besluit van Ministerie van Veiligheid en Justitie).

Swingen in museumhoeve Overslot

Het Akki Haak Kwintet. (Foto: Maartje Geels).

EGMOND AAN DEN HOEF - De Akki Haak Band speelt zondag 12 mei in museumhoeve Overslot aan Slotweg 42. Tromboniste Ariadne 'Akki' Haak begon haar eigen band in de vorige eeuw met onder meer Burton Greene en Erik van der Weijden.

Het vijftet met Erik van der Weijden op altsax, Jeen Rabs op gitaar, Sven Schuster op bas en Dirk Jan de Koning op drums speelt een aanstekelijke mix van jazz & funk met veel improvisatie. Lekkere grooves+ muzikale interactie. Een variatie aan sferen: van subtiel dromerig tot rauwe uitbarstingen. Onverwachtse muzikale wendingen speelplezier en humor. De band stond eerder onder meer in het Bimhuis, Vredenburg en op Jazztival Alkmaar. Het concert begint precies om 16.00 uur. Er wordt een ruimhartige vrijwillige bijdrage voor de muzikanten gevraagd. Museumhoeve Overslot is ieder weekend van 14.00 tot 18.00 te bezoeken.

Oud papier en karton

Papier, hier. (Foto: aangeleverd)

EGMOND-BINNEN - Oud papier en karton kan op zaterdag 11 mei van 10.00 tot 12.00 uur ingeleverd kan worden.

De spullen kunnen ingeleverd worden bij het Dorpshuis de Schulp in Egmond-Binnen. De opbrengst is voor de jeugd van voetbalvereniging Sint Adelbert .

Leren om levens te redden

beginnerscursus EHBO. (Foto: Adobe Stock )

EGMOND-BINNEN - EHBO vereniging de Egmonden organiseert op zaterdag 22 juni, 29 juni en 6 juli een beginnerscursus EHBO.

Volgens de normen van het Oranje Kruis

Tijdens deze drie zaterdagen leren de cursisten EHBO volgens de normen van het Oranje Kruis inclusief reanimatie en kinder EHBO. De eerste twee zaterdagen staan in het teken staan van het aanleren van zowel theorie als praktijk. De theorie en praktijk staan tevens beschreven in het EHBO boek dat tijdens de eerste cursusdag uitgereikt wordt.

Herhalen

Op de laatste zaterdag is de ochtend beschikbaar om de theorie en praktijk te herhalen ter voorbereiding op het examen, waarna 's middags het examen afgenomen wordt. De kosten voor de cursus bedragen €175,00 voor de drie lesdagen inclusief lesboek, examen volgens de normen van het Oranje Kruis en koffie/thee tijdens de lesdagen.

Schulp

De cursus wordt gegeven in Dorpshuis 'de Schulp' aan Visweg 45 in Egmond-Binnen. Veel zorgverzekeraars vergoeden preventieve zorg, hier valt een EHBO cursus in veel gevallen ook onder. Belangstellenden kunnen bij hun zorgverzekering nagaan of (een deel van) de cursus wordt vergoed.

Interesse? Voor meer informatie en opgeven contact opnemen met ehboegmondbinnen@outlook.com en via 072-8883927. Er is een maximum van twaalf deelnemers.

White Stones in halve finale tegen LZV kuypers

White Stones drie wedstrijden verwijderd van lijfsbehoud in Eredivisie. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN ZEE - White Stones speelt op vrijdag 10 mei in de halve finale van de nacompetitie thuis tegen LZV Kuypers uit Lichtenvoorde. White Stones strijdt in deze zeer belangrijke wedstrijd om lijfsbehoud in de Eredivisie van het zaalvoetbal. Afgelopen vrijdag werd BE'79 uit Berkel-Enschot met 4-1 verslagen, waardoor White Stones door ging naar de volgende ronde.

Drie wedstrijden verwijderd van lijfsbehoud in Eredivisie

Tevens is het de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. De wedstrijd begint om 20.30 uur in Sporthal de Watertoren. De entree bedraagt €3,-. Na afloop zullen DJ LUCK en Zanger Jeff zorgen voor een groot feest in het Sportcafé. Publiek is van harte welkom. Om de laatste thuiswedstrijd van het seizoen goed af te sluiten, hebben White Stones en het Sportcafé Egmond na afloop van de wedstrijd voor spektakel gezorgd! Na afloop gaan de ras entertainers DJ LUCK en Zanger Jeff alles uit de kast halen om het dak eraf te blazen! DJ LUCK draait de vetste plaatjes en met Zanger Jeff zingen we de beste smartlappen. Omcirkel vrijdag 10 mei groot in de agenda en zorg dat je erbij bent, want het wordt een groot feest. Om 20:30 uur eerst genieten van de spectaculaire wedstrijd tussen White Stones en LZV Kuypers en vervolgens een prachtig feest in het Sportcafé van Onno.

Expositie 'Natuurrijk' Bas van Nieuwburg

Bas van Nieuwburg exposeert in het Zeehuis in Bergen aan Zee. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN DEN HOEF - Temidden van de groeimodellen van de 'economische nuttigheid' presteert Bas van Nieuwburg het steeds weer om die mooie, oorspronkelijke plekken te vinden waar je even met jezelf alleen kunt zijn om aan de waan van de dag te ontsnappen. Ondanks alle welvaart waarover ze beschikken gaan mensen er op uit, op zoek naar de rust van de natuur om daar ontspanning te vinden. Met zijn expositie 'Natuurrijk' in het Zeehuis Bergen aan Zee (12 mei t/m 3 juli) geeft Bas – letterlijk - een indrukwekkend beeld van al het moois er nog is te zien en te beleven, als je er maar oog voor hebt. Zondag 12 mei is de feestelijke opening van 16 tot 17.30 uur.

Met zijn mobiele atelier trekt Bas door het land

(Foto: )

Met zijn mobiele atelier trekt Bas door het land, op zoek naar bijzondere plekken en landschappen die hem inspireren tot bijzondere schilderijen en tekeningen. Altijd buiten op locatie omdat de kleuren en de indrukken van de plek zelf hem inspireren tot het creëren van 'verstilde natuur'. Indrukken die je laten beleven hoe het oorspronkelijk geweest met zijn. De expositie Natuurrijk in het Zeehuis te Bergen aan Zee is een ode aan de mooie, kleurrijke omgeving die veel mensen kennen, maar die op veel plekken onderhevig is aan verandering door modernisering. Mooie oorspronkelijke plekken hebben plaats moeten maken voor oprukkend baksteen. Dat de expositie juist in het Zeehuis Bergen aan Zee plaatsvindt, is geen toeval. Het is een van de Natuurvriendenhuizen die Nederland rijk is en de uitgelezen plek om juist die door Bas vastgelegde rijke en oorspronkelijke natuur in de juiste ambiance te tonen aan het publiek. Expositie Natuurrijk is van 12 mei tot en met 3 juli, dagelijks te bezichtigen in Het Zeehuis Bergen aan de Verspyckweg 5 in Bergen aan zee. Meer info: www.basvannieuwburg@live.nl.

Over Bas van Nieuwburg

Bas van Nieuwburg (1976, Waarland) bracht zijn jeugd door in Alkmaar, Heiloo en Bergen waar de natuurrijke omgeving de grondslag vormt voor zijn voorliefde voor kunst, ambacht, natuur en monumentaal erfgoed. Hij volgde zijn middelbare school periode aan de Adriaan Roland Holstschool Bergen waarna hij, gedreven door een grote passie voor het ambacht, van 1995 tot 1998 opleiding tot meubelmaker voltooide in Amsterdam. Hij studeerde vervolgens van 1999-2003 Architectonische Vormgeving en Binnenhuisarchitectuur aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. Vanuit zijn passie voor de natuur, kunst, ambacht en erfgoed solliciteerde Bas van Nieuwburg bij een gerenommeerd restauratiearchitect in Den Haag, waar hij werd aangenomen en intern werd opgeleid tot restauratiedeskundige. Tien jaar woonde en werkte Van Nieuwburg in Den Haag van waaruit hij uiteenlopende bouwkundige restauraties begeleidde.

Hofstede Vredevelt

In 2010 verruilt hij Den Haag voor Krabbendam waar hij de beheerderswoning kan betrekken van een monumentale schuurkerk. Terug in de omgeving van zijn geboorteplaats en geïnspireerd door de ruimte van het landschap gaat hij zijn werk van met name kerkrestauraties meer en meer combineren met het tekenen en schilderen van het buitengebied, dat hij in Den Haag vaak miste. Hij ontwikkelde een eigen stijl in het 'naar waarneming teken en schilderen van vele mooie buitenplaatsen'. Inmiddels is Bas van Nieuwburg vijf jaar gevestigd in gemeentelijk rijksmonument Hofstede Vredevelt aan De weg naar de Oude Veert 5 in Egmond aan den Hoef, waar hij regelmatig open-atelier combineert met besloten huiskamer concerten.

Bakkummer Pe Zonneveld in Oude Keuken

Een van de kunstwerken van kunstschilder Pe Zonneveld. (Foto: aangeleverd).

CASTRICUM - De Oude Keuken aan Oude Parklaan 117 presenteert in de maanden mei en juni een expositie van de Bakkummer kunstschilder Pe Zonneveld. Die trots is passend, enerzijds uiteraard vanwege de kwaliteit van zijn schilderwerk, maar anderzijds vooral omdat Pe al op een leeftijd (86) is waarop talloze leeftijdgenoten al lang geleden besloten 'het wat kalmer aan te gaan doen'.

Pé tekent en schildert al vanaf jonge leeftijd en is autodidact 'avant la lettre'. In zijn jeugd had hij graag meer gedaan met deze kwaliteiten, maar daarvoor waren er op dat moment geen mogelijkheden. Pas na beëindiging van zijn carrière als bankwerker kreeg hij gelegenheid het aanwezige talent verder te ontwikkelen. In zijn atelier is zichtbaar hoe die ontwikkeling heeft plaatsgevonden maar ook dat hij altijd op zoek blijft naar vernieuwing en verbetering. Hij heeft zich de techniek eigen gemaakt door tentoonstellingen te bezoeken, door het lezen en bestuderen van kunstboeken, maar vooral door te doen en die ervaringen in volgende schilderwerken te gebruiken.

De laatste jaren heeft hij zich toegelegd op het schilderen van stillevens in olieverf op zowel grote als kleine doeken. Zijn stijl is realistisch, heel fijn en gedetailleerd. Pé is vooral geïnspireerd door kunstschilder Henk Helmantel. Helmantel houdt zich bezig met stillevens. Pé noemt het realistische kunst. In de olieverfschilderijen van Pé, die geboren en getogen Bakkummer is, ziet men kruiken, net als bij Helmantel, schalen, oude kookpotten, eieren, fruit, vogels, kleden en doeken. Alles gerangschikt in een perfecte harmonie. Grote verschil met Helmantel is het kleurgebruik. Waar Helmantel gebruik maakt van donkere tinten, gebruikt Pe vooral lichte en levendige kleuren. Die hang naar perfectie heeft hij ook overgedragen op menig leerling. Net als bij de oude meesters uit de 17e eeuw hebben meerdere leerling-schilders gebruik kunnen en mogen maken van de ervaringen en inzichten van deze "oude meester" uit Bakkum. Regionaal geniet Pe vooral bekendheid door eerdere exposities, onder meer in de tuin van Rommel en in het Castricumse gemeentehuis. In Heiloo werd hij afgelopen jaar uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar. De expositie begint op 6 mei en eindigt op 1 juli.

Van Baar met grootorkest De Toekomst

(Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Troubadour Bert van Baar zingt zaterdag 11 mei (Nationale Molendag) bij korenmolen Kijkduin in Schoorl tussen 13.00 en 14.00 uur begeleid door grootorkest De Toekomst. Dirigent Steffen Snip arrangeerde een aantal liederen uit het repertoire van de kleinkunstenaar.

Dirigent Snip dirigeert meerdere ensembles en is veelgevraagd gastdocent

De Toekomst is een orkest dat op een ontspannen manier muziek maakt waarbij gezelligheid hoog in het vaandel staat. Het repertoire bestaat uit bigbandmuziek, pop, rock, filmmuziek en soms ook licht klassiek. Vele jaren was De Fortuin in Barsingerhorn de thuisbasis, sinds kort repeteert het orkest in Dorpshuis De Klimop in Sint Maarten. Vereniging De Toekomst is zo'n dertig muzikanten groot, maar speelt ook in kleinere bezetting.

'Oftoeterd'

Dirigent Steffen Snip studeerde aan het Alkmaars Conservatorium klarinet bij Arjan Kappers en Harmonie-Fanfare directie bij Jan Schut. Hij dirigeert meerdere ensembles en is veelgevraagd gastdocent en jurylid. Snip stamt uit een Westfries muzikanten-geslacht waarin meningeen is 'oftoeterd', dat is: als blazer met succes het conservatorium afgerond hebben. Hij treedt ook op met het trio TriColore, klarinetkwartet Focus en de groep Jadenk.

Journalistiek met muziek combineren

Journalistiek

Bert van Baar ('beschermd landschapszanger') studeerde in de jaren zeventig Nederlands in Amsterdam, onder andere bij Willem Wilmink. Binnen zijn cultureel gemengd bedrijf combineert hij zijn journalistieke achtergrond met zijn muzikale vaardigheden. Hij leerde zichzelf spelen op snaren en toetsen. Eind jaren negentig zag hij drie liedprogramma's in première gaan op Terschellings Oerol. Als freelance vakdocent verzorgt hij workshops voor zeer uiteenlopende doelgroepen en leeftijden. Als 'multi-instrumentaal taalkunstenaar' werkt hij mee aan literaire events. Meer weten: www.orkestdetoekomst.nl.

Razendsnelle postduiven

Arie Tromp stevent in deze discipline op het kampioenschap. (Foto: Adobe Stock)

EGMOND AAN ZEE - Zaterdag 4 mei is de vierde vitessevlucht vervlogen.

Arie Tromp stevent in deze discipline op het kampioenschap af. Zijn winnende duif behaalde door de straffe noordenwind een gemiddelde snelheid van 70km/uur. Vervolgens klasseerde hij zeven duiven bij de eerste negen in club. Combinatie Apeldoorn namen plaats drie en zeven in. Nico Ory klokte de tiende duif in de vereniging. Volgende week de eerste Midfondvlucht op deze discipline gaan de duiven naar ruim 300 km.