De Medemblikker Courant

7 maart 2019

De Medemblikker Courant 7 maart 2019


Opbrengst MirandaMania voor goede doelen

(Foto: William Ippel)

MEDEMBLIK - De Mirandamania spinningmarathon en muziekfestival vinden vrijdag 8 en zaterdag 9 maart plaats in multifunctuineel centrum De Muiter, aan de Admiraliteitsweg in Medemblik. De sporthal is omgetoverd tot een waar sport- en muziekpaleis.

De jeugd draagt ook een steentje bij

Het muziekfestival is gezellig en voor het goede doel. (Foto: William M. Ippel)

De leerlingen van s.g. De Dijk, r. s.g. Wiringherlant en de groepen 8 van de Medemblikker basisscholen beginnen vrijdag 8 maart met een heuse mini-spinningmarathon. Maar dat is niet alles. De kinderen dragen hun steentje bij aan het goede doel met een lege flessenactie en er zijn diversen kinderen die zich met solo acties in te zetten voor MirandaMania."Een groot compliment aan de jeugd van het bestuur van de stichting is op zijn plaats", vindt Roel Braaksma. "Iedereen kan de kinderen meehelpen. Kijk maar eens op www.mirandamania.nl/jeugdactie.

Maarten van der Weijden

Stichting MirandaMania heeft niemand minder dan Maarten van der Weijden weten te strikken om de sporters aan te moedigen. De warming-up van de negende spinningmarathon begint zaterdag om 11.30 uur. "De opbrengst van de vier uur durende sportprestatie komt ten goede aan kankergerelateerde doelen, waaronder de stichting Melanoom en het Inloophuis in Medemblik. De marathon staat altijd garant voor spektakel met een licht- en geluidshow die zijn weerga in de omgeving niet kent. Dit jaar is gekozen voor het thema de elementen. Aarde, wind, vuur en water komen tijdens de marathon terug. Voor de innerlijke mens wordt gezorgd", laat Roel weten.

MirandaMania

De stichting MirandaMania is opgericht om het gedachtegoed van Miranda Meendering-Braaksma voort te zetten. "Mijn dochter Miranda was erg sportief en zette zich altijd in voor goede doelen" zegt Roel. "Tijdens haar ziekte -melanoomkanker- heeft zij enorm gestreden. Op 37 jarige leeftijd verloor ze helaas deze strijd. Met haar energie en kracht zet MirandaMania zich nu in voor goede doelen. De stichting ondersteunt veel lokale initiatieven, zoals Inloophuis Medemblik, maar stichting Melanoom kan jaarlijks op een bijdrage rekenen."

Steun MirandaMania

Doe mee!

Iedereen kan zich zowel individueel, als met een team van familie, vrienden of collega's inschrijven. "Ook voor bedrijven is dat mogelijk, om de saamhorigheid van uw medewerkers te versterken, middels teambuilding. Schrijf je nu snel in! Er zijn nog enkele fietsen beschikbaar. Bedenk wel: vol is vol.

Ga snel naar www.mirandamania.nl/inschrijven-marathon. Om 10.00 uur gaan de deuren open. Wie dan nog wil fietsen, kan vragen of er nog fietsen beschikbaar zijn. Inschrijven kan dan nog."

Muziekfestival

MirandaMania houdt zaterdagavond voor de zesde keer het benefiet muziekfestival. "Het belooft een gezellige avond te worden. De topacts die belangeloos optreden zijn Pascal Redeker, de Nederlandse zanger van nu; 8-PM, op dit moment de nummer 3 van Nederland in de lijst van beste coverbands; Click, gespecialiseerd in Top-100 muziek van de jaren zeventig en tachtig; Moers, de feestband met alleen maar nummers in onze moerstaal en Phoenix, onze huisband die alle jaren van de partij is. Het licht en geluid wordt verzorgd door P.S.L. Pieter Ratten en zijn team zijn een onmisbare factor. Deze avond is vooral gezellig en daarom mag je dit niet missen!" Meer informatie op www.mirandamania.nl/maniamuziekfestival.

Opbrengst

"Niet alleen geld inzamelen vinden we belangrijk. Zeker zo belangrijk is preventie. Uit gesprekken met mensen van de stichting Melanoom komt naar voren dat de regio West-Friesland beter op de hoogte is van Melanoomkanker dan op andere plaatsen in het land. Zij zeggen dat dat te maken heeft met onze acties. Help ons en draag uw steentje bij. Dit kunt u doen door de kinderen te steunen, door mee te spinnen of door mee te feesten. Tot ziens op een van onze evenementen" besluit Braaksma.

Succes gewenst van het bestuur van stichting MirandaMania:

Roel, Verony, Marc, Marco, Gerard en Cees.

Gratis schaatsen

MEDEMBLIK – Leden van ijsvereniging Radboud Medemblik kunnen op vertoon van hun lidmaatschapskaart vrijdag 8 maart van 19.30 tot 22.00 uur gratis schaatsen op kunstijsbaan de Westfries, Westfriese Parkweg 5 in Hoorn.

Dit seizoen was er geen natuurijs, vandaar de geste van de vereniging voor de leden ter compensatie van de betaalde contributie. Houd rekening met: handschoenen zijn verplicht en op het parkeerterrein is betaald parkeren.

Ierse middag in 't Hofje

Maestro Wognum in café Stam

Friends to be in
protestantse kerk

Vier gemeentepagina's Medemblik

Startschot NK Inline-skaten

Zo komt de nieuwe kantine eruit te zien. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Het officiële startschot is vrijdag 22 februari gegeven voor de organisatie van het NK inline-skaten (skeeleren) tijdens het hemelvaartsweekend op 30, 31 mei en 1 juni in Wervershoof en Medemblik door Radboud Inline-skating.

Vrijwilligers gevraagd

Een speciale stuurgroep heeft de organisatorische lijnen uitgezet en het draaiboek ligt klaar. Nu de piste in Wervershoof afgelopen zomer van een speciale snelle coating is voorzien, komt dit voorjaar de gehele Nederlandse top naar Wervershoof om te strijden voor de nationale titels en dat levert hoogstwaarschijnlijk spectaculaire wedstrijden op.In Medemblik wordt een weg-parkoers gereden op de baan aan het Opperdoezerpad 2. Onder de deelnemers zijn veel bekende schaatsers te vinden, uiteraard mengen Medemblikkers Rick en Kay Schipper zich ook in het sprintgeweld.

De organisatie hoopt op vele handen hulp, zodat er met veel vrijwilligers een topevenement wordt neergezet. Help ook mee en stuur een e-mailtje naar info@radboud-inlineskating.nl.

Crowdfunding

Radboud Inline-skating start een crowdfund-actie voor de nieuwe kantine in Medemblik. Het huidige gebouw heeft de skeelervereniging al 24 jaar in gebruik (maar is ouder) en is aan vervanging toe. Er is een gevorderd plan om de voormalige noodkantine van VVW naar Medemblik te verplaatsen, waarbij een grote stap wordt gemaakt in duurzaamheid en toegankelijkheid (rolstoelvriendelijk). Via een crowdfund-actie wil het bestuur de begroting sluitend maken, waarbij als tegenprestatie een beloning staat. Gekozen kan worden voor een sticker of glas met het logo van het NK2019, naamsvermelding of bedrijfslogo op de site, fotokaart van wedstrijdrijders, een vip-bezoek aan het NK of internationaal toernooi of een skate clinic voor uw bedrijf door één van onze wedstrijdrijders.
Meer details over de crowdfunding op www.radboud-inlineskating.nl/crowdfund-actie-kantine-medemblik/.

De vereniging hoopt op veel steun. Aarzel niet en doe mee!

Werkzaamheden Molen de Lastdrager

Molen de Lastdrager wordt opgeknapt. Zijn er nog 'vrienden' die willen helpen? (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Molen De Lastdrager gaat een goed jaar tegemoet. Na het winnen van de Molenprijs vorig jaar en de bijdragen via verschillende donaties en subsidies is gestart met de restauratiewerkzaamheden.

Word vriend

Na voorbereidingen en meetwerk door de medewerkers van het molenmakers-bedrijf en het houtwerk klaarmaken in de werkplaats in Oterleek is inmiddels het werk aan de molen zelf in gang gezet. De verwachting is dat de werkzaamheden negen à tien maanden in beslag nemen, alvorens de molen weer compleet is. Het verloop van deze werkzaamheden zijn te volgen op Facebook of www.molendelastdrager.nl.

Het bestuur van de molen heeft plannen om bij de molen een molenaarsverblijf te bouwen met daarin ruimte voor een keukentje en toilet. Onmisbaar als de molen in gebruikt is. Om alle lopende zaken te realiseren is geld nodig en daarvoor doet de stichting een beroep op de mensen om dit jaar vriend van de lastdrager te worden of blijven.

Help de Lastdrager

Een vriend doneert 10 euro per jaar en wie 15 euro stort, ontvangt tevens het blad 'de molenpost'. Geef dit wel even aan bij aanmelding. Elk ander bedrag is natuurlijk ook welkom.

Help het bestaan van de molen en stort een bijdrage op banknummer NL02 RABO 0321068467 van de Stichting Westfriese Molens ten name van De Lastdrager.

Meer weten over het beroep molenaar en/of als er mensen zijn die interesse hebben om een cursus tot molenaar te volgen, neem dan contact op met molenaar Kees Mens, tel. 06-37280644 of via het inschrijfformulier op de website www.molendelastdrager.nl. Ook op deze manier kan de molen de Lastdrager blijven voort bestaan.

ZZWW gaat verder

REGIO - Wat is de positie momenteel van Stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW)? Waar gaat het bestuur zich op richten en wat hebben zij tot nog toe gedaan? Zij willen in elk geval verder én blijven bouwen aan een duurzame regionale samenwerking.

Het bestuur concludeert na ruim twee jaar dat veel West-Friezen de stichting inmiddels kennen en dat zij regelmatig aan tafel zit met belangrijke spelers in de zorgwereld. Om te weten wat er leeft, verzorgen de bestuursleden onder andere bijeenkomsten over relevante onderwerpen binnen de zorg. Bovendien zijn deze bijeenkomsten nuttig om kennis uit te wisselen en de bevolking te informeren. Zij initiëren daarnaast zelf gesprekken met burgers, zorgprofessionals, politici. De ideeën nemen zij mee in gesprekken met de zorgverzekeraars VGZ en Univé, huisartsen, het ziekenhuis en andere zorgaanbieders. Kortom, Het bestuur voelt zich serieus genomen en betekenen daadwerkelijk iets voor de regio.

Beleidsplan

Het nieuwe beleidsplan is ambitieus. ZZWW wil zich nog meer profileren en een nog bredere uitwisseling van ideeën en kennis met de inwoners van West-Friesland en de zorgwereld. Om dat doel te bereiken is het van belang om de platformfunctie te vergroten. Meer communicatie en een actievere rol op sociale media spelen. Daar is meer budget voor nodig. Het bestuur is op zoek naar onafhankelijke financieringsbronnen.

ZZWW is instelling- en domein-overschrijdend, de stichting richt zich niet op slechts één organisatie. De kracht is het verbinden van de partners in de zorg.

Meer weten?

Kijk op www.zzww.nl.

Grote artiesten in BON-theater

No PressSure speelt in BON-theater in Medemblik. (Foto: Jasper Bonstra)

No PressSure met Loek A Like Neil Diamond

MEDEMBLIK - Het is enige tijd geleden dat No PressSure een project aanging met Blue Star in het BON-theater. Het begon bij de leden weer te kriebelen om iets leuks te doen. Loek Manshande gaf al eens aan dat hij het gaaf zou vinden om zijn Neil Diamond-nummers met een bigband te zingen. Die samenwerking is nu een feit.

Loek Manshande, bekend van de tachtiger jaren band Break, heeft al jaren de naam 'Loek a Like Neil Diamond'. Hij vertolkt de nummers van Neil Diamond op geniale wijze. Wie zijn ogen dicht doet, hoort Neil. Ogen dicht is tijdens zijn show geen goed idee, want Loek maakt er 16 maart, samen met No PressSure, een weergaloos optreden van.

No PressSure, een van de bekendste bigbands van West-Friesland, gaf in het BON-theater al een aantal keren een opgetreden. De band bestaat uit een hecht team van twintig muzikanten, zanger Jurie de Boer en zangeres Dayenne Stuyt. Als orkestleider heeft Jeroen Woelders zijn stempel gedrukt op de band met eigen arrangementen, zoals de nummers van Blue Star, Nederlandse nummers in een bigband jasje en nu dus de Neil Diamond-composities.

Kaarten

No PressSure met Loek A Like Neil Diamond zijn 16 maart te zien om 20.15 uur te zien in het BON-theater, aan de Admiraliteitsweg in Medemblik.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bontheater.nl. Entreeprijs bedraagt 15.00 euro.

Zin in een gezellige avond? Kom nar het BON-theater in Medemblik

Ierse middag in 't Hofje

MEDEMBLIK - Iers koor Green Velvet treedt zondag 10 maart om 15.00 uur op Eetcafé t Hofje, Kaasmarkt 6 in Medemblik. Het koor maakt er een gezellige middag van met bekende en minder bekende liedjes.

Dirk de Wit Mode: een omweg waard

Het pand van Dirk de Wit Mode met als inzet Tom (l) en Nick de Wit. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

BOVENKARSPEL - 'A Different World of Fashion'. Zo wordt Dirk de Wit Mode op de website omschreven. Geen woord teveel, want het strakke pand aan de Hoofdstraat in Bovenkarspel herbergt maar liefst 2000m2 dames- en herenmode, schoenen en accessoires onder één dak. In de jaren van het bestaan (inmiddels staat de derde generatie de Wit aan het roer, red.) is de reputatie van de modezaak stevig verankerd in West-Friesland en ver daarbuiten.

Nieuwe collectie siert de rekken

Hoe komt het toch dat mensen er makkelijk een uur reizen voor over hebben om bij Dirk de Wit te shoppen? "Naast het feit dat we een volledig aanbod met zo'n 150 modemerken in huis hebben, leuke evenementen organiseren die variëren van modeshows tot thema-avonden als 'Men's Night Out', bieden we vooral klantvriendelijke en persoonlijke aandacht aan de klant", zegt Nick de Wit die samen met zijn neef Tom aan het roer staat van het florerende familiebedrijf.

In de watten

"Daarbij leggen we onze gasten graag in de watten en dat gaat altijd gepaard met een hapje en drankje. We hebben zelfs regelmatig bedrijven of groepen ondernemers over de vloer voor een rondleiding en een bedrijfspresentatie."

'We leggen onze gasten graag in de watten'

"Dit soort acties zorgt er mede voor dat we zichtbaar zijn en goodwill kweken."

Nét even meer

Bij Dirk de Wit Mode doen ze er op zaterdag nog een schepje bovenop. "We schenken standaard de hele week overheerlijke cappuccino's en koffies in onze Caffé DW. Maar op zaterdag is er vers gebakken appeltaart van onze huis-butler en maakt onze Smoothie Queen de lekkerste gezonde smoothies, zónder suiker!", lacht Nick.

Fantastische ploeg

Nick vervolgt: "We beschikken over een fantastische ploeg van 75 medewerkers en doen nét even meer. Zo verrassen wij klanten die 25 jaar getrouwd zijn, en daarop volgende mijlpalen met een lekkere taart die wij thuis laten bezorgen, en zien wij iemand binnenkomen met een gekreukt colbert dan persen we dat desgewenst even op. We vermaken de gekochte kleding altijd gratis en we zorgen eventueel dat het bij de klant thuis wordt bezorgd als dat gewenst is."

"Klanten die slecht ter been zijn worden gehaald en thuis gebracht en iedereen kan gratis parkeren voor de deur. Onlangs hebben we zelfs een pand met een stuk grond gekocht voor de realisatie van 22 extra nieuwe parkeerplaatsen. Qua aandacht voor de klant lopen we drie stappen voor. Ze maken er dan ook vaak een dagje uit van. En kinderen mee? Geen probleem, die vermaken zich in onze kinderbios."

Kleurrijk

De modebewuste neven laten echt niets aan het toeval over. Dat geldt ook voor de uitgekiende collectie waar ze bovenop zitten. Nick: "We houden de modetrends strak in de gaten.

We zien voor het voorjaar zowel bij de dames als heren veel kleur. Ook prints zijn hot, zowel grafische, bloemen als dierenprints. Het ziet er allemaal fris en vrolijk uit, zelfs sommige trouwpakken zijn aan een zachte roze- of groentint onderhevig."

Kortom, bij Dirk de Wit Mode kan de klant van top tot teen terecht, waarbij persoonlijke aandacht een heel grote rol speelt. Waar een bedrijf in een klein dorp groot kan zijn...

Let op: aanstaande zondag is de winkel geopend!

Online shoppen kan natuurlijk ook:, kijk op: www.dirkdewitmode.nl/webshop

Wat is jouw rondje?

De afgelopen dagen leek het erop, nee was het gewoon lente. Heerlijk dat zonnetje, even geen harde wind en iedereen werd wakker uit de winterslaap en kwam uit zijn hol. Ik roep weleens dat er in de wintermaanden miljoenen Nederlanders niet of nauwelijks buiten komen. 's Morgens voor de deur in de auto stappen, rijden naar kantoor, daar ook weer vlakbij, misschien wel in een parkeergarage parkeren, de hele dag binnen zitten, dan weer in de auto naar huis, parkeren voor de deur en dan heerlijk nestelen op de bank. Ik hoop dat ik het mis heb. En hoe lang duurde die winterslaap, de weinig actieve periode, dan? November, december, januari, toch al gauw drie of vier maanden!

Nu we met het mooie weer lekker gewandeld en gefietst hebben, stel ik voor dat laatste niet meer los te laten. Bepaal welk rondje je minstens drie keer per week gaat 'doen'. De gemeente Medemblik heeft zoveel mooie plekken. Wandelen, fietsen of hardlopen, het maakt niet uit! We krijgen nog een aantal koude dagen, maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om te gaan.

Reacties: siem.zeilemaker@icloud.com.

Maestro Wognum in Stam

Deelnemers van Maestro, v.l.n.r.: Petra Vlaar, Dick Kok, Harry Nederpelt, Anita Koppes, Annemarie Stam en Philip Vos. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - In navolging van het televisieprogramma Maestro kiest muziekvereniging Ons Genoegen uit Wognum de 'Maestro van Wognum 2019'. Zes prominente Wognummers strijden tijdens het Maestroconcert op zaterdag 16 maart om 20.00 uur in zaal Stam, aan de Raadhuisstraat, om de titel.

De vereniging vond zes bekende dorpsgenoten bereid om de strijd om de gouden baton met elkaar aan te gaan. Stuk voor stuk mensen die hun sporen binnen de Wognumse gemeenschap ruimschoots hebben verdiend. Zij dirigeren het groot orkest van Ons Genoegen en met elkaar uitmaken wie de beste maestro is.

Het fanfareorkest biedt het publiek een avond met bekende muzieknummers. Na afloop kunnen de bezoekers, samen met de dirigenten én de leden van het orkest, onder het genot van een drankje en muziek, napraten over de avond. Nog enkele toegangskaarten à 7,50 euro zijn nog verkrijgbaar bij slagerij Dick Kok en De Readshop in winkelcentrum De Boogerd, café Stam in Wognum.

Senioren sporten zich fit met volleybal

MEDEMBLIK - Veel ouderen boven de 50 jaar willen zich nog fit en jong voelen, dat wordt mede bepaald door verantwoord blijven bewegen. Dat een uurtje ontspannen bewegen ook nog eens een prettig gevoel van welzijn geeft en heel gezellig is, is voor sommigen misschien nieuw.

Stichting De Actieve Senioren (DAS) biedt al jaren verantwoorde bewegingsactiviteiten aan voor senioren. Naast de nodige inspanning bieden deze activiteiten vooral ontspanning en plezier. Deelnemers variëren in de leeftijd van 55 tot 75+. De jongere ouderen die starten met één van de DAS-activiteiten zijn positief over het effect ervan. "Ik geniet elke week", zegt een enthousiaste deelnemer, die het volleybal als activiteit koos.

Sporten is gezond

Want door te blijven bewegen worden spieren sterker en de motoriek beter, waardoor men minder snel valt en minder kans loopt om iets te breken. Daarnaast geeft het meer energie en zorgt voor sociale contacten. Volleybal is een ideale bezigheid om dit te bereiken. Alle 55 plussers kunnen op dinsdag van 15.00 tot 16.00 uur kennismaken met de sport in gymzaal De Munt, aan de Breedstraat in Medemblik. Deelnemers volleyballen enthousiast in twee gemengde teams, die in strijdlust niet voor elkaar onderdoen. Ervaring met volleybal is geen vereiste, ook beginners zijn welkom. Wie het leuk vindt om in teamverband te sporten, om de conditie te verbeteren of op peil te houden in een gezellige sfeer, meer informatie via mevrouw H. Mulder, tel. 0227-542401.

Tehuis gezocht

Aiko en Devi zoeken nog een gezellig huis. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Het is een drukte van belang in de konijnenafdeling van de dierenopvang, met vondelingetjes en afstandsdieren. Aiko en Devi zijn broer en zus en zijn geboren in mei 2018. Ze zijn netjes afgestaan. Ze werden wel uit elkaar gehaald, omdat ze anders voor nog meer nageslacht zorgden. Aiko is in de opvang gecastreerd en kon nu, een paar weken na de castratie, weer veilig bij zijn zusje. Eenmaal samen was het weer als vanouds, blij huppelen ze samen in hun ren en genieten van de ruimte. Voor deze twee lieverds zoeken de vrijwilligers een rustig thuis. Kinderen kan, maar wel al wat ouder. Echt knuffelkonijnen zijn ze (nog) niet. Maar ze weten wel dat als er mensen komen er wat lekkers te halen valt. Het is de bedoeling dat ze samenblijven. Wie op zoek is naar een fijn konijnenkoppel, kan langskomen of kijken op de website van de opvang, want er zitten nog meer leuke konijnenkoppels.

Meer weten of kennismaken? Bel naar 0224-551818 of komt tijdens bezoektijden langs, Ambachtsdijk 7 in Tuitjenhorn. Meer informatie, kijk op www.dierenasiel-schagen.nl.

Hoogwoud schoon

HOOGWOUD - Wie ergert zich ook aan het zwerfvuil in Hoogwoud? Grijp deze kans en ga daar wat met elkaar aan doen. De landelijke opschoondag wordt 23 maart van 13.00 tot 15.00 uur gehouden; een mooi moment om met zijn allen zoveel mogelijk zwerfvuil op te ruimen. De gemeente zorgt voor hesjes, afvalzakken en prikstokken. Trek de stoute schoenen aan en maak het dorp schoon. Jong en oud is van harte welkom om mee te doen. Verzamelen bij de Lindehof, Graaf Willemstraat 27 in Hoogwoud.

Meehelpen? Opgeven kan via 06-51933575. Meer op Facebook: 'Ons Hoogwoud' .

Thema-avond 'Friends to be'

Nour Mardini en Gerard Venverloo, (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - Nour Mardini en Gerard Venverloo spelen 13 maart de bijzondere voorstelling 'Friends to be'. Wat gebeurt er als een Arabier en een Westerling elkaar ontmoeten? Kan je vrienden worden, wat moet er gedeeld worden om elkaar te verstaan?

De acteurs gaan met met het publiek deze zoektocht aan, om te kijken of er vriendschap mogelijk is. Ondanks of juist dankzij alle verschillen die er zijn. Ontroerend, herkenbaar en met de nodige humor. Wordt hij onze vriend of blijft hij een vreemdeling?

Na de pauze is er een nagesprek met de spelers en is discussie mogelijk. Daarbij speelt Nouri Mardini Arabische muziek en leert hij het publiek een Arabisch liedje.

De aanvang van deze thema-avond is om 20.00 uur in de protestantse kerk, Raadhuisstraat 15 in Wognum. Toegangsprijs: 10 euro. Meer informatie: www.westfrieseekklesia.nl, kaarten reserveren via 06-10875975.

Nour Mardini en Gerard Venverloo

Avond Kernraad

WOGNUM - Hoe ziet de toekomst van de inwoners van Wognum eruit? Nieuwsgierig? Kom naar de informatieavond van de Kernraad op 13 maart om 20.00 uur in partycentrum Stam, aan de Raadhuisstraat. Wie geïnteresseerd is in zijn woonomgeving? Of nieuwe zaken inbrengen voor de toekomst of zaken op een andere manier geregeld zien? Wognummers hebben nu de kans om hier iets aan te doen. De Kernraad zoekt commissieleden om gedurende een korte periode in enkele bijeenkomsten mee te denken over de toekomst. Elke commissie buigt zich over één specifiek onderwerp. Zo hopen de Kernraadleden op een breed gedragen toekomstvisie vanuit de Wognumse bevolking. De gemeente Medemblik ondersteunt dit. De Kernraad biedt de Kernvisie namens de Wognumse inwoners eind van dit jaar aan de wethouder. Meedenken, maar deze avond verhinderd? Stuur een e-mail naar info@kernraadwognum.nl.

Belasting training

MEDEMBLIK - In de bibliotheek, aan de Admiraliteitsweg in Medemblik, wordt dinsdag 12 maart van 15.00 tot 17.00 uur een gratis belastingtraining gegeven. Mensen moeten binnenkort belastingaangifte doen. De Belastingdienst maakt het de mensen makkelijk, maar zo denkt niet iedereen erover. Veel mensen zien er als een berg tegenop. "Nergens voor nodig", aldus Maurice Schoutsen. In drie vestigingen van de Westfriese Bibliotheken verzorgt hij een belastingtraining. Hij neemt deelnemers stap voor stap mee door de aangifte en gaat in op veelvoorkomende vragen. Na afloop heeft men voldoende kennis om zelf de aangifte digitaal in te vullen.

Wel graag aanmelden bij klantenservice@westfriesebibliotheken.nl of tel. 0228-743943.

Bezoek museum

REGIO - Het Verzetsmuseum Amsterdam is opgericht in 1984 en is gevestigd in gebouw Plancius, Plantage Kerklaan 61, tegenover Artis. Het Verzetsmuseum Amsterdam vertelt het verhaal van vervolging, collaboratie en verzet in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Senioren Vereniging Noorder Koggenland verzorgt 12 maart een bezoek dit museum. Verzamelen om 10.00 uur in de hal van het station in Hoorn, vertrek om 10.10 met de trein naar Amsterdam.

Kosten museum 11 euro, MJP gratis. Overige kosten zijn voor eigen rekening.

Uitnodiging Triduüm

WOGNUM - Iedereen die samen het jaarlijkse Triduüm mee wil vieren, is van harte uitgenodigd. Voor eenieder die het fijn vindt om samen in een ontspannen sfeer te luisteren naar bemoedigende woorden of naar een samenzang en ondertussen verwend te worden door vrijwilligers.

De voorganger is Emeritus Pastor Adri Verweij. Hij was onder andere jeugdpastor, omroeppastor en seniorenpastor in het aartsbisdom Utrecht. Het Triduüm vindt plaats op donderdag 25 april van 09.30 tot 15.30 uur en vrijdag 26 april van 09.30 tot 14.30 uur. De kosten voor deze dagen bedragen 27 euro. Voor wie gehaald en gebracht wil worden, komen er vervoerskosten bij. Het Triduüm is voor iedereen die daar kracht en ontspanning uit put. Voor wie eventjes wil ontsnappen aan het dagelijkse gebeuren. Iemand hoeft niet ziek te zijn om deze dagen mee te vieren en wie wel ziek is, wordt deze dagen heerlijk verwend. Vrijwilligers die de gasten willen brengen en ophalen zijn welkom. Opgeven kan vóór 23 maart bij Onderdijk - T. v.d. Lee, tel. 0228-586161; Wervershoof - G. Haakman, tel. 0228-581252; Andijk -T. Smit, tel. 0228-593379.

Men@Work in dorpshuis

Men@Work tijdens hun kerstconcert. (Foto: archief Rodi Media)

ABBEKERK - Het duurt nog tot 30 maart, maar Men@Work 'gaat plugged'. Normaal zingen ze hun nummers alleen a-capella of met piano en percussie. Bij dit concert worden ze begeleid door een combo.

My Generation(s) verwijst naar de muziekgeneraties vanaf de jaren '60 van de vorige eeuw. Diverse nummers zijn ingestudeerd: van Beatles en Rolling Stones tot Avicii.

Het concert vindt 30 maart plaats in Dorpshuis De Nieuwe Haven in Abbekerk, aanvang 20.00 uur.

Kaarten a 10,- reserveren kan via mail: info@vocalgroupmenatwork.nl of telefonisch: 06-86667993.

Grote schoonmaak tijdens NLdoet

Doe mee en maak het jongerencentrum weer schoon. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - Jongerencentrum Everland doet vrijdag 15 maart mee aan NLdoet. Tijdens de grote schoonmaak geven leerlingen van de Oscar Romero uit Hoorn de binnenkant van het gebouw een nieuwe kleur. Daarnaast krijgt de buitenkant een grote schoonmaakbeurt en wordt het buitenplein met de hogedrukspuit schoongemaakt.

Wie mee wil helpen kan contact opnemen via Facebook. Meer informatie over de klus van Everland, zie www.nldoet.nl/klus/big-clean.

Wie ergens anders een dagje de handen uit de mouwen steken voor bijvoorbeeld een stichting, vereniging of zorginstelling? NLdoet vindt 15 én 16 maart plaats. Maak kennis met vrijwilligerswerk en help een organisatie een klus te klaren. Zoek op www.nldoet.nl/voor-vrijwilligers een leuke klus.

Wie houdt wie voor de gek?

ZWAAGDIJK-WEST - Toneelvereniging Tobronsa zet dit jaar voor een stuk dat 'lekker wegkijkt op de planken'. Het speelt zich af in de woning van een groep vrienden. Eén van de dames heeft al een tijdje e-mailcontact met een rijke Russische bonbonfabrikant. Na maanden contact is het zover: hij komt naar Nederland om zijn liefje te ontmoeten. De kranten staan er vol van en de journalisten verzamelen zich voor de deur. Maar… heeft hij wel de goede dame voor zich? En is hij wel wie hij zegt dat hij is? Nieuwsgierig? Kom 17 (matinee), 22 (avond) en 23 (avond) maart naar de Wildebras, aan de Balkweiterhoek in Zwaagdijk-West. Kaarten bestellen via www.tobronsa.nl/tickets of bel 0229-573475.

Tennisclinic Hoog-op

OPMEER - Tennisvereniging Hoog-Op houdt vrijdag 22 maart van 19.30 tot 21.00 uur een tennisclinic op het tennispark, Pade 1 in Opmeer. Niet leden maken deze avond kennis met tennis. Jong en oud is welkom, de vereniging heeft een tennisracket te leen.

Leden kunnen ook meedoen aan de clinic. Neem een broer, zus, vriend of vriendin mee. Tennissen kan recreatief of doe mee met de competitie. Momenteel heeft de vereniging zo'n vijfhonderd leden. Zij spelen op de verlichte kunstgrasbanen (behalve als het vriest). Leden van de seniorencommissie zijn aanwezig om de sporters wegwijs te maken. Kosten voor de clinic bedragen 7,50 euro per deelnemer, voldoen voor de clinic. Inschrijven via tc.hoogop@gmail.com kan tot en met 15 maart.

Zwarte zwanen in slotgracht

Medemblik – Vier jonge, zwarte zwanen zijn de trotse nieuwe bewoners van de slotgracht om Kasteel Radboud, aan Oudevaartsgat 8 in Medemblik. Medemblikker Jan Schouten schonk de grote vogels. In gezelschap van zijn vriendin Corrie Zwaan, Henk Oppenhuizen en beheerder Emma Buis werden de vier jonkies vrijgelaten. "We zijn Jan dankbaar voor deze mooie zwanen. Zeker omdat we het kasteel aantrekkelijk willen maken voor gezinnen met kinderen. Die komen nu de zwanen bekijken en helpen met voeren", zegt Buis. Jan Schouten denkt dat de zwanen zich snel thuis voelen. Hij heeft ze zelf grootgebracht en vindt het prachtig dat ze hier alle ruimte hebben om te zwemmen.

Concert

LAMBERTSCHAAG - Het voorjaarsconcert van Dostojevski Kwartet vindt 10 maart plaats om 11.30 uur in in het Groene kerkje, Noordeinde 30 in Lambertschaag.

Lisa, Charlotte, Julia en Emma wonnen afzonderlijk het prestigieuze Princes Christina Concours- maar hopen toch ook het kritische kamermuziekpubliek in het kerkje voor zich te winnen en hun naamgever eer aan te doen, Dostojevski, de veelbewogen schrijver.

Bezem door kast

Haal de bezem uit de kast en door de middelenkast. (Foto: Adobe Stock)

REGIO - De actie 'Bezem door de Middelenkast' is gestart in het gehele beheergebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Tijdens deze actie kunnen oude en niet meer toegelaten gewasbeschermingsmiddelen verantwoord afgevoerd worden. Nu blijven deze middelen vaak in de kast staan bij agrarische bedrijven met alle bijbehorende risico's. Wie agrariër is , kan dat melden en de middelen worden kosteloos opgehaald.

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier vindt het belangrijk dat er hulp wordt geboden bij het verwijderen van verouderde of niet meer toegelaten middelen vanwege de risico's voor volksgezondheid en milieu. In de praktijk blijkt dat in sommige kasten op agrarische bedrijven nog een aantal overgebleven en tegenwoordig verboden gewasbeschermingsmiddelen op de plank staan.

Ook beschikken inmiddels beëindigde bedrijven soms nog over middelen. Het opruimen van de middelenkast wordt vaak uitgesteld, ook omdat soms onduidelijk is hoe ze de middelen af moeten voeren. Met de actie willen we op een laagdrempelige en eenvoudige manier voor afvoer zorgen. Het onafhankelijk kennis- en adviesbureau CLM voert de actie samen met de gewasbeschermingsmiddelendistributeurs uit de regio uit.

Agrarische bedrijven kunnen zich kosteloos aanmelden voor de actie. Tijdens het bezoek loopt de eigenaar samen met een gewasbeschermingsmiddelenadviseur de middelenkast door. Erwin Hoftijser, projectleider van de bezemactie (CLM) zegt hierover het volgende: "We controleren de gewasbeschermingsmiddelenkast. Daarbij kijken we welke middelen nog gebruikt mogen worden en welke niet." Om te voorkomen dat de bezemactie en controles door handhavers elkaar kruisen, stemmen we af met NVWA, Omgevingsdiensten en Hoogheemraadschap. Deze instanties zijn op de hoogte van de bezemactie.

De bezemactie is bedoeld voor álle agrarische bedrijven, inclusief loonwerkbedrijven, in het beheergebied van Hoogheemraadschap van Hollands-Noorderkwartier. Grote of kleine bedrijven, in alle sectoren, actief, in de afbouwende fase of al gestopt. Er is nog beperkt plek voor deelnemers.

Aanmelden kan tot 15 maart 2019. De bezoeken vinden plaats in de periode tot en met 31 maart dit jaar. Aanmelden kan via www.bezemdoordemiddelenkast.nl/hhnk.

Actie Bezem door de Middelenkast

Basisschool uitkiezen en kind inschrijven

Voor vele ouders start een nieuwe fase, als een kind naar de basisschool gaat. (Foto: Shutterstock)

REGIO – Wanneer een kind vier jaar wordt, mag het naar de basisschool. Vanaf vijf jaar gaat de leerplicht in. Dan móet een kind naar school. Ouders/verzorgers kiezen zelf een basisschool uit.

Ouders/verzorgers kiezen zelf bij welke basisschool zij hun kind inschrijven. In de keuzegids Basisonderwijs op www.basisonderwijs.nu/keuzegids-basisonderwijs/ vindt iedereen tips voor het kiezen van een school voor een kind. Het is belangrijk om de kleine tijdig aan te melden. Sommige scholen hebben namelijk een wachtlijst. In een aantal gemeenten gelden speciale regels en afspraken voor het aanmelden van nieuwe leerlingen.
Vanaf 3 jaar en 10 maanden mag een kind in de meeste basisscholen alvast een aantal (halve) dagen naar school om te wennen. Stel die vraag tijdens de open dag.

(Foto: Shutterstock)

De meeste ouders melden hun kind aan bij de basisschool voordat het vier jaar wordt. Basisscholen kunnen een wachtlijst hebben of de school kan een leerling weigeren, bijvoorbeeld als de school al vol is. Bij het inschrijven moet het burgerservicenummer (BSN) van het kind worden doorgeven. Neem hiervoor het geboortebewijs of identiteitsbewijs van de kleine mee. Of het bewijs van uitschrijving van de oude school, als het om een nieuwe school gaat.

Van peuter naar kleuter

Als een kind vier jaar wordt, is het geen peuter meer, maar een kleuter. Het ene kind heeft moeite met de stap naar de basisschool, maar een ander kind is er hard aan toe. Vaak geldt dat voor de ouders. De een is blij met wat meer vrije tijd, terwijl de andere ouder er enorm tegen opziet.

Wennen

De kleuter zal de eerste paar dagen veel nieuwe dingen en indrukken opdoen. Het moet sowieso wennen om vijf dagen in de week van huis weg te zijn. Op jongere leeftijd gaan de meesten wel naar een kinderdagverblijf of een peuterspeelzaal, maar dat is meestal korter. Op school krijgt het kind te maken met een gestructureerde dagindeling. Dat is vaak ook even wennen en er wordt meer van hen verwacht. Ze moeten ook dingen doen die ze misschien niet zo leuk vinden, bijvoorbeeld opruimen.

Maar voorop staat dat de kinderen plezier in leren krijgen op de diverse scholen die op deze pagina staan.

Neem een kijkje op de Jozefschool, Meridiaan, Het Koggenschip, de Maria Bernadetteschool in Medemblik of De Wegwijzer in Opperdoes.

OBS De Meridiaan, een wereldschool

Kom tijdens de open dag een kijkje nemen op De Meridiaan. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Op basisschool De Meridiaan, aan de Schuitenvoerderslaan in Medemblik, mogen kinderen zijn wie ze zijn, ongeacht hun culturele achtergrond, leertempo of thuistaal.

We vinden het belangrijk dat kinderen op De Meridiaan weten waarvoor ze aan het werk zijn, wat hun leerdoelen zijn en wat ze moeten doen om die te bereiken. Daarmee creëren we betrokkenheid en motivatie voor de leerstof.

Kinderen ontwikkelen zich op school. (Foto: aangeleverd)

Doelen stellen, 'zelfverantwoordelijk' leren, eigenaarschap, werken met een portfolio zijn nieuwe ontwikkelingen waar we aan werken in onze school.

Op De Meridiaan wordt gewerkt, samengewerkt, overlegd, gespeeld, gepresenteerd, gemaakt...

Kortom: er wordt geleerd!

Iedereen elke dag met plezier naar school

(Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK – Op christelijke basisschool Het Koggeschip, Koggenlaan 35 in Medemblik, leren wij kinderen om het beste uit zichzelf te halen. Binnen ons onderwijs is veel aandacht voor kinderen van verschillende niveaus en in diverse persoonlijke omstandigheden.

Ons team bestaat uit enthousiaste en gemotiveerde mensen met passie voor hun vak. Wij streven ernaar dat begrippen als rechtvaardigheid, hulpvaardigheid, geborgenheid en respect voor de ander vanzelfsprekend zijn.

Ieder kind is uniek en heeft talent. De kunst is dit volledig te ontwikkelen en benutten! (Foto: aangeleverd)

Op dinsdag 26 maart 2019 houden wij onze open dag. De leerlingen van de leerlingenraad willen u graag ontvangen en rondleiden. Zij zijn trots op onze school en dat snappen wij, want wij zijn dat ook!

Het Koggenschip heeft sinds een aantal jaren een eigen Columbusklas voor de meerkunners en hoogbegaafde leerlingen. Onze leerlingen werken met tablets voor de vakken rekenen, taal en spelling en Chromebooks voor de oefenmaterialen en toetsen. Sinds dit schooljaar is het Vijf-gelijke-dagen-model ingezet.

Dit betekent dat de kinderen alle dagen van 08.30 tot 14.15 uur naar school gaan en tussen de middag op school hun broodje eten.

Het kiezen van een basisschool is een belangrijk moment. Daarom is het goed om even sfeer te proeven. We gaan graag met u in gesprek om te kijken of onze school bij u als gezin past.

Hebben wij uw interesse gewekt?

Bezoek ons dan op dinsdag 26 maart van 09.30 tot 14.00 uur en van 19.00 tot 20.00 uur.

Geborgenheid centraal bij Jozefschool

De leraren van de Jozefschool vinden het gevoelsleven van een kind zeer belangrijk. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK – De Jozefschool is een middelgrote school gelegen aan de Zandbergen in Medemblik en maakt samen met 22 andere scholen deel uit van Stichting Katholiek Onderwijs West-Friesland.

De school heeft rond de driehonderd leerlingen. Zij zijn verdeeld over twaalf groepen. De verwachting is dat in de komende jaren het leerlingenaantal gelijk blijft of zelfs licht stijgt. De Jozefschool heeft een katholieke identiteit. Dat houdt onder meer in dat het onderwijs uitgaat van christelijke waarden en normen.

Op school worden de kinderen ingedeeld naar hun leeftijd. De leerstof wordt zo mogelijk groepsgewijs aangeboden. Daarbij is in instructie en verwerking ruim aandacht voor de individuele verschillen.

Naast leren vinden de leraren het belangrijk dat kinderen met plezier naar school gaan. Zij geven bewust veel aandacht voor het omgaan met elkaar en het gevoelsleven van de kinderen. Ze hechten belang aan het opdoen van kennis, vaardigheden en houdingen. De Jozefschool wil een school zijn waar sfeer, zorg voor het individu en geborgenheid centraal staat.

Meer weten? Ga naar www.jozefschool-medemblik.nl of bezoek de school en vraag naar de schoolgids/schoolkalender.

Kom naar de open dagen op dinsdag 19 maart van 09.00 tot 10.30 uur en woensdag 20 maart van 09.00 tot 10.30 uur

Leren in De Wegwijzer

Een workshop houwbewerking op De Wegwijzer. (Foto: aangeleverd)

OPPERDOES - Basisschool De Wegwijzer, aan de Hazepad 4, heeft eigenaarschap hoog in het vaandel. Alle kinderen zijn in de groep verantwoordelijk voor hun eigen taak, maar worden ook door leerkrachten betrokken in hun ontwikkeling en stellen met de leerkracht haalbare doelen.

Door kinderen vroeg mee te nemen in de verantwoordelijkheid voor hun groei zijn zij enthousiast en gemotiveerd om zichzelf te blijven verbeteren. Eigenaarschap beperkt zich niet alleen tot de grenzen van onze school. Ook door de inzet van bijvoorbeeld onze Goede doelen werkgroep (leerlingen groep 8, ouder en directeur) en de thema's van WNT (Wetenschap, Natuur & Techniek) dragen we ons steentje bij aan onze maatschappij. Elke dag leren we van en met elkaar. We zetten in om elke dag uitdagend te maken, waarbij het aanbod aansluit op wat een kind nodig heeft om zich optimaal te ontwikkelen en gebruik te maken van de talenten van elk kind. De Wegwijzer is een kleinschalige school en dat willen we behouden. Waarom? Omdat wij groot zijn in kleinschaligheid. En, omdat alle leerkrachten bij ons alle kinderen kennen... echt kennen. Dat vinden wij heel belangrijk.

De Wegwijzer werkt nauw samen met peuterspeelgroep Robbedoes, tevens gevestigd is in het schoolgebouw. Op de peuterspeelgroep doet je kind nieuwe ontdekkingen. Een peuterspeelgroep van Berend Botje is vergelijkbaar met een peuterspeelzaal. De kinderen spelen met spelmateriaal speciaal voor hun leeftijd en doen zo op speelse wijze veel vaardigheden op. Samen zingen, luisteren, dansen, spelen en knutselen; kinderen maken zo contact met andere peuters en medewerkers. Ze raken eraan gewend om in een groep te spelen en door volwassenen begeleid te worden. De stap naar de basisschool is makkelijker.

Modern onderwijs bij Maria-Bernadette school

Ontdekkend leren tijdens de rekenles bij de kleuters. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - De Maria-Bernadetteschool is dé school voor modern onderwijs in het centrum van Medemblik. De school telt zo'n tweehonderd leerlingen, verdeeld over negen groepen.

Geborgenheid, sfeer en individuele zorg staan bij ons centraal. Daarnaast is er veel aandacht voor de ontwikkeling van sociale talenten. Door de duidelijke structuur en veilige leeromgeving stimuleren wij een brede ontwikkeling bij de leerlingen.

Geborgenheid

De leerkrachten geven klassikaal onderwijs, met daarbij veel aandacht voor individuele verschillen. Leerlingen die meer uitdaging aankunnen én sommigen die juist een stukje extra begeleiding nodig hebben, krijgen onderwijs op maat. In de midden- en bovenbouw werken de kinderen met 'Snappet'. Dat is een adaptief onderwijsplatform dat ieder kind uitdaagt om op eigen niveau en met eigen leerdoelen zich optimaal te ontwikkelen.

Structuur

Kom op de open dag langs in ons prachtige gebouw en ontdek hoe wij werken. Nu al nieuwsgierig? Neem dan alvast een kijkje op www.skowf.nl/site/mariabernadetteschool.

Veel kijk- en leesplezier!

Kom 11 maart van 19.00 tot 20.00 uur of 12 maart tussen 14.30 en 17.00 uur vrijblijvend langs.

Kidsdag in De Molenhoek

Kinderen laten zich schminken op de Kidsdag in Wervershoof. (Foto: Adobe Stock)

WERVERSHOOF - De Kidsdag wordt over ongeveer een maand gehouden. Wie heeft er al zin in! De organisatie verzon diverse activiteiten om jong en ouder een leuke dag te bezorgen. Misschien staat er zelfs een kinderkermisattractie op het plein van De Molenhoek.

De kinderen van de basisscholen en brugklassers kunnen zich laten schminken, eendjes vangen, een bootcamp of speurtocht volgen of taarten gemaakt. Tijdens de Kidsdag kunnen de kinderen hun kleurplaat inleveren. Die zijn vanaf 10 maart af te halen bij de deelnemende winkeliers. En na inspanningen natuurlijk een ijsje toe.

Het winkelend publiek kan genieten van een kindermodeshow. Op het plein staat een stand met een groot hart. Daar kan iedereen zijn cholesterol laten meten. Meer informatie, kijk op de Facebookpagina: winkelierswervershoof.

Wie met een kraam wil staan, is van harte welkom. Laat het weten via winkelierswervershoof@gmail.com.

Iedereen is van harte welkom op de Kidsdag, aan de Raadhuislaan in Wervershoof. Kom zaterdag 6 april van 12.00 tot 16.00 uur naar De Molenhoek.

Winkeliersvereniging De Molenhoek verzorgt ook zondag 30 juni het Zomerfestijn en in december de kerstmarkt.

Meer informatie naar www.winkelendwervershoof.nl.

Home-Start: steuntje in de rug bij opvoeding

Home-Start in gemeente Medemblik. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Opgroeiende kinderen in de leeftijd van 0 tot 14 jaar? Druk gezin? Kinderen opvoeden kan veel plezier en voldoening geven. Een gezin draaiende houden, gaat alleen niet altijd even makkelijk. Er kunnen moeilijkheden zijn met je kinderen, spanning met je partner, ziekte, weinig contact met familie en vrienden, of … Meestal los je problemen zelf op. Is het nu wat veel? Weet dan dat je er niet alleen voor staat.

Home-Start is thuis in gezinnen. Een getrainde vrijwilliger die ervaring heeft met opvoeden, biedt een dagdeel per week een steuntje in de rug. Een luisterend oor, vertrouwen. Tips over praktische zaken voor jouw gezin. Zoals iets gezelligs doen met de kinderen, advies over administratie, helpen om structuur aan te brengen in huis of het uitbreiden van je netwerk.

Wie thuis (gratis) ondersteuning kan gebruiken en binnen de gemeente Medemblik woont, kan contact opnemen met Christine Samsom, coördinator van Home-Start. Bel. 06-10959288 of e-mail: home-start.west-friesland@humanitas.nl. Meer informatie: www.home-start.nl

Home-Start zoekt enthousiaste, ervaren opvoeders, die het team van vrijwilligers wil versterken. Ondersteun, vanuit je eigen opvoedervaring, een gezin via Home-Start. Een vrijwilliger komt gemiddeld een jaar lang, elke week drie uur bij een gezin thuis. De vrijwilligerstraining bestaat uit zes bijeenkomsten en start eind maart.

Geïnteresseerd? Neem contact op met Christine Samsom.

Binnenkort buiten zwemmen

Buiten zwemmen kan eind april weer. (Foto: Shutterstock)

REGIO - De buitenzwembaden in de gemeente Medemblik openen vanaf eind april hun deuren. De vrijwilligers van De Spetter in Abbekerk, Molenbad in Wognum, De Weid in Andijk, Het Zwembad in Oostwoud en 't Ploetertje in Benningbroek zijn druk bezig met het onderhoud en klaarmaken van de installaties.

Binnen acht weken zijn alle klussen geklaard en zijn de inwoners en toeristen van harte welkom om een duik te nemen in de buitenzwembaden.

Onlangs heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om te helpen met het verlies aan inkomsten vanuit de BTW-teruggave. Het recht op deze teruggave is onlangs -vrij plotseling- vervallen en kost de buitenbaden duizenden euro's per jaar. Voor dit jaar is in elk geval tot een compensatie van 40% van het nadeel besloten. De baden blijven zoeken naar manieren om het overige verlies te compenseren. Voor de lange termijn wordt, samen met de politiek, een structurele oplossing gezocht.

De buitenbaden werken samen om de betaalde toezichthouders en zwemdocenten in te roosteren. Er zijn nog part- en fulltimers nodig. Interesse? Zie de personeelsadvertentie op de kindpagina.

Kinderen volgen educatieprogramma's waterschap

Kinderen leren over klimaatverandering. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Nog nooit hebben zoveel leerlingen meegedaan aan de educatieprogramma's van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Vorig jaar volgden ruim zesentwintigduizend een educatief programma. Nu zo'n zesduizend meer. Het thema water speelt een belangrijke rol bij klimaatverandering. Juist deze generatie krijgt te maken met de impact van klimaatverandering in hun leefomgeving; zeespiegelstijging, bodemdaling, droogte en wateroverlast. Doel: het bewustzijn op een aansprekende manier te verhogen, zodat leerlingen een steentje bijdragen aan klimaatbestendigheid.

Koken voor de winst

Nick de Graaf is een van de kokende leerlingen. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - Met een glimlach toveren ze een driegangenmenu op tafel en vertellen ze de gasten alles over de ingrediënten en bijpassende wijnen. Op het Don Bosco College in Volendam strijden 7 maart zeven scholenteams tijdens een culinaire vakwedstrijd. Julian (14), Nick (16) en Yune (16) uit vmbo leerjaar 3 en 4 doen mee namens het Martinuscollege in Grootebroek.

Waar de jaarlijks terugkerende culinaire vakwedstrijd voorheen een voorronde was voor een landelijke finale, is het dit jaar een op zichzelf staande regionale wedstrijd. Deelnemende scholenteams bestaan uit twee koks en één gastheer of gastvrouw.

Voor het Martinuscollege doet Yune doet mee als gastvrouw: "Ik vind de bediening erg leuk, omdat je mensen blij en tevreden maakt. In mijn vrije tijd werk ik bij een restaurant en ik ga na de middelbare school een opleiding tot gastvrouw volgen. Het is leuk dat ik de kans krijg om mee te doen aan deze wedstrijd, omdat ik hierdoor ook zie wat ik al weet en wat ik nog moet leren. Het is extra speciaal, omdat in eerdere jaren ook mijn broer en zus aan deze wedstrijd meededen."

Nick en Julian zijn de koks van het team. Nick heeft al behoorlijk wat ervaring. "Ik heb bij mijn oom in het restaurant gewerkt, dat vond ik heel leuk. In mijn derde jaar had in een stageplek in Enkhuizen en daar hield ik mijn bijbaan aan over. De toenmalige chef-kok gaat binnenkort een eigen restaurant openen en vroeg mij met hem mee te gaan." Julian werkt (nog) niet in een restaurant, maar kookt wel graag: "Je kunt met koken veel variëren en zo je eigen gerechten maken. Ik kook soms thuis ook en dan probeer ik iets nieuws."

De koks bereiden op de wedstrijddag een driegangenlunch voor zes personen. Het menu wordt pas op de dag van de wedstrijd bekend gemaakt, maar het uitgangspunt is veel lokale producten. Ook een test productherkenning, waarbij de jonge koks twaalf producten moeten benoemen, is onderdeel van de wedstrijd. Voor de gastvrouwen en gastheren is het uitserveren van de gerechten een belangrijke taak en daarnaast testen zoals tafeldekken zonder fouten, wijnkennis, het openen van een fles wijn en zelfstandig bereiden van cocktails en verschillende soorten koffies. De jonge horecatalenten worden deze dag beoordeeld door een vakkundige jury uit de branche.

Winst of niet, begeleidende leraren Marcel Blok en Nienke Jansen zijn al bij voorbaat enorm trots op de leerlingen. "Voor de leerlingen is het meedoen aan de wedstrijd natuurlijk een prachtige ervaring op zich en we hebben een team dat heel enthousiast is en waarmee we een visitekaartje afgeven."

Concert in gereformeerde kerk

ANDIJK - Martin Mans (orgel) en Mark Brandwijk (vleugel) geven vrijdag 15 maart om 20.00 uur een dubbelconcert op piano en orgel in de gereformeerde kerk aan de Middenweg in Andijk. Precies een jaar geleden speelden zij ook samen, op veler verzoek komen de heren weer terug.

Martin Mans geeft jaarlijks overal in het land orgelconcerten. Hij is geboren in 1965 op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee en zat op zevenjarige leeftijd al achter het orgelklavier, op elfjarige leeftijd begeleidde hij voor het eerst koren en een jaar later werd hij kerk-organist in zijn geboorteplaats Melissant. Hij maakt regelmatig concertreizen naar diverse landen. Hij treedt op voor radio en tv en dirigeert meerdere koren. Mark Brandwijk studeerde orgel. Hij won in 2007 de wisselbeker van het Feike Asma-concours, ook in 2008 en 2009. Mark speelt ook piano. Hij is begeleider van diverse koren en maakt ook deel uit van The Martin Mans Band. Samen met Reinier Korver vormt hij het Duo Virtuoso.

Het concert begint om 20.00 uur. Een entreekaart kost 10 euro, kinderen tot 12 jaar betalen 5 euro. Kaarten zijn voorafgaande aan het concert in de kerk verkrijgbaar. Verdere informatie, kijk op www.zingenenzo.com.

Multiculturele proeverij 't Stadsplein

Gezellige proeverij op het Stadsplein. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL Internationale vrouwendag laat sociaal-cultureel centrum 't Stadsplein, aan de Hoofdstraat, niet zomaar aan zich voorbij gaan. Om de diversiteit van de buurt te beleven, organiseert 't Stadsplein in Bovenkarspel op zaterdag 9 maart een ontmoeting met een Multiculturele Proeverij. Tegelijkertijd vindt een rommelmarkt plaats van 10.00 tot 13.00 uur.

Bezoekers zijn van 11.00 tot 14.00 uur welkom om originele hapjes te proeven uit de keukens van veel verschillende landen. Deze hapjes zijn gemaakt door inwoners van Stede Broec en omgeving, met allemaal een verschillende achtergrond en cultuur.

Meer informatie: www.tstadsplein.nl of bel 0228-515576.

Lammetjes aaidagen Manuelhoeve

AARTSWOUD - Het voorjaar betekent lammetjestijd. Ondanks dat het nog winter is, voelt het alsof de lente al in zicht is. De temperatuur heeft meerdere warmterecords verbroken.

Traditioneel opent de Manuelhoeve in maart de staldeuren om bij de lammetjes te komen kijken. Iedereen is vanaf heden elk weekend in maart van harte welkom om een kijkje te nemen op de hoeve.

Bezoekers kunnen ook genieten van warme chocomel of een bak koffie, met een punt zelfgemaakte appeltaart.
Openingstijden Manuelhoeve, Schoolstraat 37A in Aartswoud: zaterdag en zondag van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Entree: 1 euro.
Kijk voor meer informatie op www.manuelhoevedieren.nl.

Natuurwerkdag in Egboetswater

(Foto: Gert Jan van Leijden)

OOSTWOUD - IVN West-Friesland wil met belangstellenden klussen op zaterdag 16 maart tijdens de nationale NLdoetdag. Doe mee met deze grootste vrijwilligersactie, net zoals ruim drieduizend andere deelnemers in Nederland. IVN zoekt volwassen vrijwilligers die een dagdeel willen werken in het Egboetswater.

Deelnemers zijn vanaf 09.00 uur welkom in het Egboetje (afslag Hauwert), Liederik 15 in Oostwoud. Zij klussen tot ongeveer 13.00 uur. In verband met voldoende gereedschap, graag vooraf aanmelden bij Ruud Dijkstra, tel. 06-12509953 of r.dijkstra@ivn-westfriesland.nl.

Doe mee met NLdoet. (Foto: Gert Jan van Leijden)

Het Egboetje is het kleinste NME-centrum van West-Friesland. Het Recreatieschap Westfriesland heeft de kavel beschikbaar gesteld voor excursies aan scholen en educatie aan volwassenen. Het is op een natuurlijke manier ingericht om zoveel mogelijk soorten insecten, vogels en andere dieren waar te nemen. Het terrein is de laatste vijf jaar veel gevarieerder geworden, maar onderhoud blijft nodig. Wat moet er zoal gebeuren? Het knusse Egboetje presentabel maken voor het nieuwe seizoen; bomen en struiken snoeien, stormafval opruimen, houtrillen ophogen. Het natuurpad moet goed begaanbaar zijn of de paddenpoel schonen. Er valt genoeg te doen! Neem vrienden, familie of collega's mee. Voor gereedschap wordt gezorgd, evenals voor koffie, koek en traktaties. Trek laarzen en makkelijke (regen)kleding aan en neem een lunchpakket mee.