Kennemerland op zondag

26 mei 2019

Kennemerland op zondag 26 mei 2019


Meifestival opent zomerseizoen

Het Meifestival viert ieder jaar de opening van het zomerseizoen. (Foto: Aangeleverd)

WIJK AAN ZEE - Het Meifestival viert ieder jaar de opening van het zomerseizoen; dit jaar van woensdag 29 mei t/m zondag 2 juni 2019 en kent een dag- en een avondprogramma. Paperplane, Vunzige deuntjes Soundsystem, The Rolls Nois en Nederlandstalige toppers Peter Beense, Lange Frans en Johnny Romein geven akte de présence. Op zaterdag vindt overdag het tweede WK Darts plaats.

Kerkdienst op Hemelvaartsdag in feesttent

PaperPlane staat woensdagavond garant voor een dampende liveset die je in hoofd en heupen raakt. Het is een traditie geworden; Hemelvaartsdag begint in Wijk aan Zee met een kerkdienst in de feesttent. Rond 13.00 uur start het traditionele katknuppelen en het ludieke kansspel 'waar schijt de koe' (opbrengsten voor SV Wijk aan Zee). Dit alles onder begeleiding van 'De Wico's. In de avond start "GEFLIPT", het DJ gala welke rond 19.00 uur aanvangt, met als gast act 'Vunzige Deuntjes Soundsystem'. Op vrijdag zorgen de Daredevils voor een perfecte mix van Rock & Roll, Nederpop, muziek uit de jaren 60-70 en recenter van Elvis tot Bløf.

WK Darts

Op zaterdag zullen vele spelers het tegen elkaar opnemen op het tweede, prestigieuze WK Darts (Wijk aan Zee's Kampioenschap) voor recreanten. Ook zullen er rolstoeldarters ten strijde trekken in hun eigen toernooi. Pro darter en TV bekendheid Co Stompe zal het daarnaast opnemen tegen mensen in het publiek en de deelnemers van beide toernooien.

Opgeven

Opgeven kan via de website van het festival. 's Avonds start de festivaltent rond 20.00 uur met een Amsterdamse avond. Dat wordt heerlijk en gezellig meezingen voor jong en oud.

Er staan verschillende artiesten op de bühne als: Peter Beense, Frank van Etten, Stefan Storm, Johnny Romein, Johan van Duijn en Lange Frans.

'Er hangt altijd een gemoedelijke sfeer en men is betrokken'

Frank Baanders namens het Meifestival: "De organisatie spreekt haar dank uit aan de vele sponsoren van het festival. Dankzij de trouwe steun van diverse sponsoren weet het festival zich ook dit jaar zeker van een mooi programma. Het festival biedt een ontmoetingsplaats voor sponsors die op hun beurt gericht lokaal kunnen adverteren. Daarnaast is het leuk dat veel partijen direct of indirect bezig zijn met het Meifestival; de horeca, strandexploitanten, de kermisexploitanten, de middenstand en vooral de bezoekers. Er hangt altijd een gemoedelijke sfeer en men is betrokken."

Tickets: www.meifestival.nl

(entree vanaf 18 jaar).

Pas op: spanning in de bieb!

BEVERWIJK - Het is oppassen geblazen in bibliotheek IJmond Noord! In juni zijn er allemaal spannende activiteiten te doen, zoals een moordspel, een Roald Dahl-diner en een break-in-box. De kleintjes tussen de 4 en 8 jaar kunnen meedoen met een kleurwedstrijd, de kleurplaten liggen vanaf 1 juni klaar in onze bibliotheken. Op elke woensdagochtend worden in vestigingen Beverwijk en Heemskerk tussen 11.00 en 11.30 uur spannende griezelverhalen voorgelezen. Deze activiteit is voor kinderen tot en met 4 jaar.

Op vrijdag 7 juni kunnen kinderen tussen de 10 en 14 proberen het geheim van professor Rövers te ontrafelen in bibliotheek Beverwijk. De break-in-box is een omgekeerde escaperoom ervaring, je moeten er niet uit maar in zien te breken! Vanaf 14 uur start elk uur een nieuwe sessie die 45 minuten duurt. Ouders mogen ook meedoen. Deelname is gratis maar vooraf aanmelden is verplicht.

De bibliotheek nodigt je uit om op donderdagavond 13 juni vanaf 19 uur een smakelijk Roald Dahl-diner in restaurant Halfweg bij te wonen. Dit driegangendiner wordt afgewisseld met voorlezen van zijn bizarre, grappige en spannende verhalen voor volwassenen. Lam en chocoladetaart staan zeker op het menu…Het diner kost 39 euro, dat is inclusief drankjes. S.v.p. vooraf aanmelden.

Op zondag 16 juni kan je tussen 16.00 en 18.00 in de bieb van Beverwijk in de huid van een detective kruipen! Wie heeft professor Van Kerkhoven vermoord en waarom? Er zijn verdachten genoeg...is het de treurige weduwe Spakenstein? Of is de mysterieuze Luppa de dader? Kom de moord oplossen! Deelname is gratis, wel graag vooraf aanmelden.

Woensdag 26 juni tussen 15 en 17 uur is er in bibliotheek Beverwijk een speciaal griezeltalentenlab voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Bubbelende drankjes, magische bellen en zelfs een geest in de fles! Maak onder meer je eigen griezelslijm om mee naar huis te nemen. Maximaal 15 personen. Kom op tijd, want vol is vol!

Aanmelden voor de Break-in-box, Roald Dahl-diner en Moord in de bibliotheek kan via de klantenservice of via de website van de bibliotheek: www.bibliotheekijmondnoord.nl Bibliotheek IJmond Noord viert in 2019 het 100-jarig bestaan. Iedere maand zijn er activiteiten gericht op een speciale doelgroep of gericht op een speciaal thema.

Filmvertoning History of the Vickers Wellongton Bomber

(Foto: https://wikipedia.org )

HEEMSKERK - Zondag 26 mei is het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis, gelegen aan de Genieweg 1 te Heemskerk, geopend voor het publiek. De gehele dag wordt er in de filmzaal een unieke film vertoond over de geschiedenis van de Vickers Wellington bommenwerper.

De Wellington was zeker aan het begin van de tweede wereldoorlog één van de belangrijkste nachtbommenwerpers. Met een bommenlast van meer dan 2000kg werden nacht na nacht de Duitse industrieën aangevallen. Na 1943 werd de Wellington vervangen door de veel grotere AVRO Lancaster, maar bleven deze kisten als trainer en voor patrouilles op zee, inclusief een bewapening van 2 torpedo's, ingezet.

De Stichting Aircraft Recovery Group doet al meer dan 30 jaar onderzoek naar de luchtoorlog boven Nederland. De resultaten van deze onderzoeken zijn samengebracht in het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk. Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is een van de oudste en grootste forten van deze stelling. Het fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad. Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis en houders van een veteranenpas gratis. Openingstijden: van mei tot en met oktober alle zondagen van 11.00 uur – 17.00 uur.

Houdt u ook van musicals?

Jasper Hutte dirigent (Foto: )

HEEMSKERK - Wie zingt graag mee met musicals? Het Heemskerkse koor Musical Sound doet dat o.l.v. muzikale leider Jasper Hutte. Het huidige repertoire bestaat uit liedjes van Abba, Ramses Shaffy, Simon and Garfunkel en nog veel meer. Wil je meezingen, zing dan mee! Dat kan tijdens de open repetitieavonden op maandagavond in juni: op 3, 17 en 24 juni, van 19.45 tot 21.45 uur in scoutinggebouw Elfregi Helen Keller, Adelaertlaan 2 in Heemskerk. Info: www.musicalsound.nl.

PlusBus naar Noordwijk voor een strandrit

BEVERWIJK - Dinsdag 28 mei rijdt de bus naar Noordwijk. Daar wordt met een strandvoertuig, speciaal voor minder mobiele mensen, een rit gemaakt zodat u kunt genieten van alles op en om het strand. Woensdag 29 mei wordt er eerst geluncht in de Rijp en vervolgens een rondvaart gemaakt door de Eilandspolder.

Dinsdag 4 juni wordt Dierenpark Landgoed Hoenderdaell bezocht, een diervriendelijk natuurpark, waar dieren zowel in gevangenschap als in de vrije natuur leven. Aansluitend wordt er gebruik gemaakt van een lunch.

Voor uitgebreide informatie, inschrijven en/of het ontvangen van de "Wijk-Uit" editie kunt u contact opnemen met BeverwijkvoorElkaar van Stichting Welzijn Beverwijk, tel. 0251 22 22 22 op werkdagen van 09.00 – 13.00 uur.

Avondvierdaagse in Velsen-Noord

Goede wandelschoenen zijn van belang bij de Avondvierdaagse. (Foto: Aangeleverd)

VELSEN-NOORD - De Avondvierdaagse van Velsen-Noord wordt gelopen van maandag 17 juni t/m donderdag 20 juni. Vier avonden lang kunnen er mooie routes gelopen worden door Velsen-Noord, IJmuiden en Beverwijk.

Er kan ingeschreven worden vanaf maandag 3 juni dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur, in Wijkcentrum de Stek aan de Heirweg 2 in Velsen-Noord. De kosten zijn € 6. Pinnen kan.

Inschrijven

U kunt zich inschrijven voor de 5 km vanaf 4 jaar of de 10 kilometer tot uiterlijk maandag 17 juni 17.00 uur. Na het voltooien van de vierdaagse krijgen de deelnemers een medaille en wandeldiploma. Tijdens de route ontvangt U iedere avond limonade en een versnapering bij de drinkpost, ook zijn er de welbekende knipposten. Samen proberen wij er weer een wandelfestijn van te maken.

Van 't Hek nog steeds op '1'

Youp van 't Hek. Foto Bob Bronshoff

BEVERWIJK - De voorverkoop van het theaterseizoen 2019-2020 ging zaterdag 18 mei van start en op nummer 1 staat Youp van 't Hek! Uit de 156 voorstellingen van dit seizoen is dit de top 10 tot nu toe:

  1. 1. Youp van 't Hek

  2. 2. Rene van Meurs

  3. 3. Claudia de Breij

  4. 4. Patrick Laurey

  5. 5. Sara Kroos

  6. 6. Ton kas

  7. 7. Jon van Eerd

  8. 8. Roue Verveer

  9. 9. Ellen ten Damme

  10. 10. Jan Keizer & Anny Schilder

T/m 17 juni geldt er bij bestelling van vijf of meer voorstellingen een korting van 10% op de gehele bestelling en zijn de reserveringskosten slechts € 5,00 per bestelling. Bestellen via de website én via een bestelformulier.

Nieuwe workshops: Ik wil schilderen als …

Kunstwerk van Mieke Rozing. (Foto: Aangeleverfd)

CASTRICUM - Heb je dat wel eens? Dat je met je neus bijna op het doek van een schilderij zit om te willen weten hoe de maker het heeft gemaakt? Mieke Rozing heeft dit voortdurend en maakt er een sport van om achter de fijne kneepjes te komen. Haar studies brengt ze over tijdens gezellige workshops 'Ik wil schilderen als…'

François Nielly

''Momenteel ben ik zeer onder de indruk van het werk van François Nielly, een Franse kunstenares die op haar unieke wijze grote geabstraheerde portretten schildert'', aldus Mieke. Zij boetseert met olieverf en paletmes totdat het gezicht de juiste uitstraling heeft. Haar kleurgebruik is uniek niet alleen omdat ze lef heeft maar vooral omdat zij prachtige keurencombinaties maakt en met fluorescerende olieverf werkt.

Kleuren

Deze kleuren haal je niet zomaar uit een tube daar heeft zij haar eigen recept voor. Voor deze tweedelige workshop ga je aan de slag met olieverf. Je krijgt een voor-geschetst doek van het portret dat jij wilt maken van 60x60. Je leert verschillende technieken met olieverf, kleuren combineren en vooral lekker groot werken.

Informatie

Op zondag 16 en 30 juni van 8.30-13u. bij galerie Streetscape, Dorpsstraat 7, Castricum.

Voor meer info: info@miekerozing.nl, 06105668987 of loop gewoon een keer binnen tijdens de inloopateliers daar op dinsdag en woensdagochtend.

Meer info leest u op haar site: www.miekerozing.nl

Snuffelmarkt voor Bosnië

UITGEEST - Voorjaar... bijna zomer... dus wordt weer de jaarlijkse Snuffelmarkt voor Bosnië gehouden! Op zaterdag 1 juni van 9.00-15.00 uur, buiten op het plein achter De Klop, naast de rk kerk aan de Langebuurt in Uitgeest.. De opbrengst wordt in z'n geheel overgemaakt naar een klooster in Budzak. De zusters daar helpen, waar nodig, oude en arme mensen in de omgeving of ze nu Kroaat, Serviër of moslim zijn. Want, hoewel er geen oorlog meer is in Bosnië, is de vrede ook ver te zoeken. Er is totaal geen samenwerking mogelijk tussen de verschillende bevolkingsgroepen. De zusters helpen echt iedereen; zij maken geen onderscheid.

Stiltewandeling op het strand

CASTRICUM - Op maandag 3 juni 2019 wordt in deze mooie zomermaand weer in stilte gewandeld door de duinen naar het strand, waar men deze keer ook koffie drinkt.

Omstreeks 12.00 uur verwacht men weer bij "De Hoep" terug te zijn. Er wordt verzameld rond 9.30 uur op de parkeerplaats bij het informatiecentrum "De Hoep" aan de Zeeweg te Bakkum.

Deelname voor iedereen

De wandeling zal heerlijk rustig zijn. Iedereen kan meedoen. Deelname is gratis, een geldige duinkaart is wel noodzakelijk. Voor verdere informatie: 0251 – 654064.

Leefstijlcoaching bij Heliomare

WIJK AAN ZEE - Vanaf heden is het mogelijk voor mensen met overgewicht om zich bij het Beweeg- en sportcentrum van Heliomare in Wijk aan Zee aan te melden voor het leefstijlprogramma Coaching op Leefstijl (CooL). Het programma is een tweejarig traject waarin een gecertificeerde leefstijlcoach mensen met overgewicht ondersteunt om stapsgewijs over te gaan op een gezonde leefstijl. Voordeel van het CooL-programma is dat de leefstijlcoach kijkt vanuit meerdere disciplines. De coach geeft advies over bewegen en voeding en ondersteunt bij een stapsgewijze verandering van denken en handelen. Heliomare heeft jarenlange ervaring met leefstijladvies. Inwoners van de regio met overgewicht kunnen met een verwijzing van hun huisarts kosteloos deelnemen.

Voor mensen met overgewicht

Heliomare biedt het leefstijlprogramma CooL aan op diverse locaties. Het programma bestaat uit twee fasen. De eerste fase is gericht op een blijvende gedragsverandering en omvat een intake, twee individuele consulten, acht groepsbijeenkomsten en een eindevaluatie. De tweede fase is gericht op het behouden van je vernieuwde leefstijl. Deze fase bestaat ook uit twee individuele consulten, acht groepsbijeenkomsten en een eindevaluatie. Fase 1 duurt 8 maanden; fase 2 duurt 16 maanden.

Het grote voordeel van het CooL-programma is dat het zich richt op hoe iemand omgaat met eten, bewegen en ontspannen. Velen hebben al een lang traject achter de rug van diëten of bewegen en sporten, wat niet altijd makkelijk is vol te houden. Het CooL-programma richt zich op verandering op de lange termijn door haalbare doelen te stellen. Stapsgewijs gaat men zich fitter en vitaler voelen en hierdoor wordt de motivatie gevoed om dat als onderdeel van het dagelijks leven te blijven doen. Dat is de sleutel van het succes van CooL.

Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat het CooL- programma succesvol is bij een blijvende verandering van leefstijl en gewichtsverlies. Voorwaarde is wel dat deelnemers gemotiveerd zijn om hun leefstijl te veranderen. Blijkt tijdens het traject ook andere hulp nodig zoals diëtetiek, fysiotherapie of wil een deelnemer gaan sporten, heeft de leefstijlcoach daarbij een adviserende rol. Een deelnemer van het leefstijlprogramma bij Heliomare kan op eigen kosten deelnemen aan ander activiteiten, zoals aquafit, fitness, nordic walking etc. Voor de toekomst is Heliomare van plan om een CooL-plus programma te ontwikkelen voor mensen met een lichamelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel.

Leefstijl

In Nederland is één op de twee mensen een beetje of veel te zwaar. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de betrokkenen en de volksgezondheid. Meer dan een miljoen Nederlanders heeft Diabetes type 2 en ruim anderhalf miljoen mensen kampen met hart- en vaatziekten. Inmiddels is voldoende wetenschappelijke bewijsvoering dat een gezonde leefstijl een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven en de vermindering van genoemde ziekten en overgewicht. Voor de overheid reden om over te gaan tot vergoeding van Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) als onderdeel van het Preventieakkoord (pakket van maatregelen om de gezondheid van de bevolking te bevorderen). Sinds 1 januari van dit jaar zijn effectief gebleken programma's, waaronder CooL, opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering.

De Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) is voor personen met een BMI van 25 tot 30, met (een risico op) hart- en vaatziekten en/of diabetes type II personen met een BMI vanaf 30. Meer info www.heliomare.nl/cool.

Maria Callas in bieb Castricum

Kees Schilder houdt een lezing over Maria Callas. (Foto: Aangeleverd)

CASTRICUM - In de serie De Ochtenden kunt u op donderdag 6 juni om 10.00 uur in de bibliotheek in Castricum komen luisteren en kijken naar een lezing van Volendammer Kees Schilder over Maria Callas. Met haar fantastische stem, zeldzame inlevingsvermogen, ongekende muzikaliteit en zesde zintuig voor de stijl van de romantische opera's veroorzaakte ze een sensatie in de operawereld. Kees vertelt er deze ochtend enthousiast over en laat u muziekfragmenten horen.

Wat Maria Callas onsterfelijk maakte was niet haar stem, muzikaliteit of acteertalent. Ze bezat iets mysterieus dat de ziel raakte en de luisteraars diep ontroerde. Bernstein zei: 'Deze vrouw genereert pure elektriciteit op het toneel. Ze is een kerncentrale in haar eentje.' De muziekcriticus Harold Schönberg schreef: 'Iets in die vrouw raakt regelrecht het innerlijk van de toeschouwers, waardoor ze door het dolle heen raken. Kees Schilder heeft zelf gezongen, speelt piano en heeft veel koren gedirigeerd. Kees Schilder (Kos) heeft zo'n beetje zijn hele leven aan de opera besteed. Hij geldt als één van de grote Nederlandse operakenners en van heinde en verre komen verzoeken voor lezingen als alom gerespecteerd operadeskundige. Hij weet op een zeer bevlogen wijze zijn enthousiasme en passie voor de opera in al zijn facetten op anderen over te brengen. Bibliotheek Kennemerwaard een programma voor senioren met als titel: De Ochtenden. Deze ochtenden van 10.00 tot 12.00 uur staan in het teken van cultuur en informatie, maar ook gezellig samenzijn en nieuwe mensen ontmoeten. Welkom op donderdag 6 juni van 10.00 tot 12.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Castricum, Geesterduinweg 1. De toegang is € 5,- inclusief een kopje koffie of thee. Aanmelden kan via de website www.bibliotheekkennemerwaard.nl

Eet luisterend en luister etend tijdens het Dahldiner

(Foto: Aangeleverd)

UITGEEST - Een schrijver die, behalve voor kinderen, ook voor volwassenen schreef én een kookboek op zijn naam heeft? Dat is Roald Dahl! Tijdens het Dahldiner op zaterdag 1 juni proeft u beide in een smakelijke afwisseling van gerechten uit zijn kookboek en Dahls beroemde verhalen. Tussen de gangen door worden zijn meest bizarre, spannende en grappige verhalen voor volwassenen verteld. Of komen tussen de verhalen de smakelijkste gerechten van Dahl voorbij? Onze cateraar houdt rekening met ieders voorkeur dus het wordt hoe dan ook genieten van vegetarisch, vis of vlees. Het diner bestaat uit drie gangen en na afloop is er koffie met wat lekkers. Drankjes zijn voor eigen rekening te koop aan de bar.

Bij De Zwaan Cultureel

Vorig jaar was het Theaterdiner met Marjolein Meijers een groot succes. Bezoekers waren verrast en hebben genoten van de geweldige sfeer. Deze kans krijgt u maar één keer per jaar, dus noteer het vast in uw agenda en bestel vandaag nog kaarten voor het Dahldiner in Dorpshuis De Zwaan op zaterdag 1 juni om 18.30 uur. Over het Dahldiner schrijft de Leeuwarder Courant: "Het Dahldiner is een prachtig concept: heerlijk eten, Dahls bizarre verhalen." Meegenieten van het Dahldiner kost € 40,00. Vrienden van de Zwaan Cultureel betalen € 37,50. Kaarten t/m 29 mei via www.dezwaancultureel.nl of kopen bij Boekhandel Schuyt in Uitgeest.

Veldonderzoek voor kust Castricum

Op het strand van Castricum wordt onderzoek verricht. (Foto: Marko Okhuizen BV)

CASTRICUM - Vlak langs de kust van Castricum en Texel vindt tot 22 juni veldonderzoek plaats naar de kinderkamerfunctie van de Noordzeekust voor vis. Dit veldonderzoek maakt deel uit van een langlopend onderzoek, waarbij Rijkswaterstaat en 10 natuurorganisaties samenwerken om meer inzicht te krijgen in de gevolgen van zandsuppleties op de natuur in zee en langs de kust. Het onderzoek richt zich in deze periode met name op vislarven en jonge vissen in de vooroever.

Onderzoekers van het instituut Wageningen Marine Research (WMR) en vrijwilligers van Stichting ANEMOON voeren gedurende 7 weekenden metingen uit op locaties bij Katwijk, Castricum en Texel. Langs de kust wordt met sleepnetten te voet gevist. Daarnaast zal er eind juni vis worden gevangen vanaf onderzoeksschip de Luctor van de Rijksrederij. Het doel van dit onderzoek is meer inzicht in de kustzone als kinderkamer voor vissoorten zoals de schol en andere platvis. Ook willen onderzoekers ontdekken welke dieren er nog meer voorkomen. Uiteindelijk brengen ze zo de leefgebieden vanvissoorten in kaart en meten daarnaast watertemperatuur, stroomrichting, de mate van helderheid, het zoutgehalte, de weersomstandigheden, en nemen sedimentmonsters.

De kustzone is belangrijk met het oog op kustveiligheid, maar mogelijk ook voor jonge vis. Rijkswaterstaat onderhoudt de kust door zand aan te brengen in de kustzone; zandsuppleties. De meeste suppleties vinden plaats in de vooroever. Onderzoekers willen het functioneren van het ecosysteem goed in beeld brengen om de effecten van suppleties beter te kunnen inschatten.

Stichting ANEMOON doet onderzoek naar het leven in de zee en in brakwater. De honderden vrijwilligers die zijn aangesloten bij de stichting zijn 'burgerwetenschappers'. Zij hebben een passie voor het leven in de zee en willen graag inzicht krijgen in veranderingen in de natuur. Ook kijken ze hoe de ecologie van de zee in elkaar zit en leveren daarmee een bijdrage aan de hoeveelheid kennis van het zeeleven.

Natuurlijk Veilig is het meerjarig samenwerkingsproject tussen Rijkswaterstaat, de Waddenvereniging, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland, Stichting De Noordzee, Stichting Duinbehoud, 12 Landschappen, Natuurmonumenten, PWN, Dunea en Waternet. Rijkswaterstaat is trekker en financier van dit onderzoeksproject. Kijk voor meer informatie op www.natuurlijkveilig.nl

Kennemer Classic van start voor het goede doel

De Uitgeester fietstocht Kennemer Classic gaat op zondag 2 juni voor het tweede jaar van start. Foto Frits van Eck

UITGEEST - De Uitgeester fietstocht Kennemer Classic gaat op zondag 2 juni voor het tweede jaar van start vanaf het historische Fort a/d Ham. De cultuurhistorische routes van 65, 100 en 125 km zijn uitgezet door gebieden met een rijk verleden zoals oude zeebodems en Unesco Erfgoed.

Fietsen over oude zeebodems

Van het inschrijfgeld van elke deelnemer aan de Kennemer Classic komt twee euro ten goede aan het Goede Doel dat aan de fietstocht is verbonden, namelijk de Stichting Forza4Torre. De stichting is vernoemd naar het kindje Torre Bekkers, dat aan een ernstige vorm van energiestofwisselingsziekte lijdt. Een ziekte waar tot op de dag van vandaag geen medicijn voor bestaat. Meer informatie over dit goede doel is te vinden op forza4torre.nl.

'Sport en cultuur verbinden'De organisatie Fortza Velo is een kersverse stichting met een tweeledig doel: al sportend aandacht schenken aan cultureel erfgoed en financiële steun bieden aan goede doelen. Dit jaar is het goede doel St. Forza4Torre te Uitgeest dat onderzoek doet naar medicijnen voor stofwisselingsziekten.

Noord-Hollanders zijn geen borstkloppers maar zijn wel trots op hun leefomgeving boven Amsterdam met maar liefst twee Werelderfgoederen, het Nationaal Landschap Laag Holland en het prettig gelegen Kennemerland tussen Waterland en West-Friesland. Een rondgang door gebieden gemaakt door bewoners met spit en schop, zegt veel meer dan het bestuderen van de theorie. Daarom heeft de organisatie prachtige fietsroutes uitgezet door het Hollandse gebied dat fietstoeristen aantrekt namelijk molens, karakteristieke boerderijen, uitgestrekte weilanden en natuurlijk verkeersluwe wegen.

Iedereen kan meedoen aan de Kennemer Classic op zondag 2 juni 2019 maar dient zich wel te registreren. Online inschrijven via www.kennemerclassic.nl levert korting op. Handmatig inschrijven 's morgens voor aanvang van de fietstocht is tegen een kleine meerprijs ook nog mogelijk. Het inschrijfgeld varieert van zes tot tien euro, afhankelijk van de afstand en eventueel lidmaatschap. Voor kinderen tot zestien jaar is deelname gratis.

Deelnemers ontvangen een uitgebreide routeoverzichtskaart maar ook is het mogelijk de routes via pijlen of GPS te volgen. Starten kan in Uitgeest op het fort aan den Ham aan de Busch en Dam 13 tussen acht en elf uur, afhankelijk van de gekozen afstand. Op het fort is koffie en koek verkrijgbaar en vertrekkende fietsers krijgen mondvoorraad mee. Onderweg is een stempelpost voor alle afstanden ingericht in Avenhorn alsook een verzorgingspost onderweg. Bij pech kan het noodnummer worden gebeld. Meer informatie en inschrijven op www.kennemerclassic.nl.

Pasta Vino: een stukje Italië in Beverwijk

Kok Pasquale (links) en Salvatore (Foto: Rowin van Diest)

BEVERWIJK - Bijna 45 jaar zat Italiaans restaurant Donna Louise aan de Begijnenstraat in Beverwijk, maar enkele maanden geleden besloot de eigenaar ermee te stoppen. Sinds enkele weken is Pasta Vino in hetzelfde pand gevestigd, opnieuw een Italiaans restaurant onder leiding van eigenaar Gianni. Gianni is zeer ervaren als het om Italiaanse restaurants gaat want hij runt al heel wat jaren verschillende Italiaanse restaurants in Amsterdam.

Culinaire verwennerij aan de Begijnenstraat

De beste pizzabakker aan de slag! (Foto: Rowin van Diest)
Het restaurant heeft een frisse interieur. (Foto: Rowin van Diest)

"We zijn bijzonder blij met Pasta Vino in Beverwijk en we hopen dat ons restaurant mag aanslaan bij de gasten", vertelt Gianni. "Onze keuken wordt door Italiaanse koks bemand en mijn zoon Salvatore leidt het restaurant."

De keuken wordt geleid door Pasquale. Hij is oorspronkelijk afkomstig uit de omgeving van Napels, waar hij zo'n beetje grootgebracht is met de pizza's en pasta's. Op zijn achtste maakte hij al eigenhandig pizza's. Pasquale besloot enkele jaren later de koksopleiding te volgen, met pizza's en pasta's als specialiteit. Na voltooiing ervan werkte hij in restaurants totdat Gianni hem inlijfde in zijn koksteam. "In 2016 ben ik uitgeroepen tot beste pizzakbakker, een onderscheiding waar ik heel trots op ben", aldus Pasquale. "Ik hoop dat ik de gasten hier in Beverwijk aangenaam kan verrassen met mijn Italiaanse kookkunsten. Ik heb veel zin in om iets moois voor ze te maken."

Maar het zijn niet alleen pizza's en pasta-gerechten die te verkrijgen zijn bij Pasta Vino, ook kan Pasquale heerlijke vlees- en visgerechten voorschotelen. ,,We maken die klaar op zijn Italiaans. Wat dat is? Kom maar proeven dan weet je pas wat echt lekker is", glimlacht hij. "De nagerechten of de toetjes maken wij zelf. Ook die behoren tot onze specialiteit."

Behalve Pasta Vino heeft eigenaar Gianni ook een restaurant in de Westerstraat in de Amsterdamse Jordaan. Ook op het Java-eiland in de hoofdstad bestiert hij een Italiaans restaurant. ,,In het verleden hadden we ook zaken aan de Utrechtsestraat en in Amstelveen. Villa Borghese, dat vrij bekend is, heb ik onlangs verkocht", aldus Gianni. Pasta Vino is geopend van dinsdag tot en met zondag van 17.00 tot 22.30 uur.

Italiaans restaurant Pasta Vino, Begijnenstraat 11, Beverwijk, tel: 0251-222455. Whatsapp: 06-44855563, reserveren@pasta-vino.nl, www.pasta-vino.nl.

Nieuwe brochure Cultuurhuis Heemskerk

De nieuwe brochure is binnen. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - De nieuwe brochure voor aankomend seizoen met allerlei nieuwe activiteiten op het gebied van muziek, toneel en beeldend is te verkrijgen bij Cultuurhuis Heemskerk (in het gebouw van het gemeentehuis) en bij de buurtcentra in Heemskerk.

In de brochure de bekende jaarcursussen (instrumenten en zang) maar ook informatie over de Speelmee-weken, twee maal per jaar, voor kinderen van 1,5 tot 12 jaar met kortdurende kennismakingscursussen. Zelfs kinderen vanaf 3 jaar kunnen al met muzieklessen beginnen. Met name de harp, viool en cello zijn geschikte instrumenten om jong mee te starten.

De theaterafdeling bij Cultuurhuis Heemskerk wordt flink uitgebreid met korte cursussen (12 lessen) voor kinderen en vakantie-activiteiten. Ook voor volwassenen is een aanbod in ontwikkeling. De nieuwe docent Faye Pheil heeft veel ervaring en groot creatief brein met unieke ideeën. Het afgelopen jaren zijn er diverse projecten en activiteiten geweest met tekenen voor kinderen onder leiding van Ellen van Putten en workshops voor jongeren en volwassenen bij Assumburg. Het aanbod wordt uitgebreid meer workshops voor jongeren en volwassenen en tekenateliers voor kinderen uit groep 5 t/m 8 en voor jongeren van 12 t/m 17 jaar. Het aanbod voor DJ en Muziekproducer wordt ook uitgebreid. Voor de beginners zijn er korte cursussen met 12 lessen op de vrijdag. Gevorderden kunnen na hun beginnerscursus doorgaan met jaarcursussen waarbij zij meer individuele aandacht krijgen en zich goed kunnen specialiseren en hun eigen unieke mogelijkheden ontdekken. Deze lessen worden gegeven op vrijdag en zaterdag. Haal snel de brochure op.

Meer info: www.cultuurhuisheemskerk.nl of 0251 836003.

Fietstochten voor senioren

BEVERWIJK - Samen fietsen is gezelliger dan alleen. Daarom organiseert Stichting Welzijn Beverwijk op woensdag 19 juni, 17 juli en 21 augustus een fietstocht. Onder begeleiding, met voldoende pauzes en via een mooie route, fietsen we een tocht van ongeveer 25 km. Om 09.30 uur verzamelen in Wijkcentrum Prinsenhof, Beatrixlaan 2 in Beverwijk. De kosten zijn € 5,00 per persoon inclusief een kopje koffie of thee met iets lekkers. U neemt zelf een lunchpakketje mee! Voor meer informatie en/of aanmelding kunt u bellen met BeverwijkvoorElkaar van Stichting Welzijn Beverwijk, tel. 0251 22 22 22 op werkdagen van 09.00 – 13.00 uur.

'Portret van een Kweker'

Meer dan 200 vrolijke schilderijen verfraaien sinds kort het gemeentehuis van Heemskerk. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Meer dan 200 vrolijke schilderijen verfraaien sinds kort het gemeentehuis van Heemskerk. Het zijn portretten van de Heemskerkse kwekers die door de kinderen van de basisscholen Anne Frank, Bareel, Kariboe, Leonardus en Tweespan zijn vereeuwigd. De portretten worden tentoongesteld naast recepten die de kinderen hebben verzonnen met de producten die de kwekers verbouwen in hun kassen. Met de tentoonstelling Portret van een Kweker combineren Het Groene Hart en het Cultuurhuis Heemskerk de thema's natuur en kunstzinnige vorming.

De natuur wordt aangeboden door de schooltuinen die Het Groene Hart met de zeven basisscholen beheerd. Ter inspiratie voor hun schooltuin bezochten de kinderen dit jaar ook echte kwekerijen. Van de kwekers uit die kassen ontvingen ze een rondleiding en een quiz. Voor een opdracht van het Cultuurhuis Heemskerk moesten ze echter ook goed kijken naar de kwekers, de verschillen in hun gezichten, tussen de generaties, maar ook naar de producten die in de kas gekweekt worden.

Na het kasbezoek ontvingen de kinderen immers op school de kunstenaar Annelies Vessies-Aardenburg. Met Annelies hebben de kinderen de portretten van de kwekers gemaakt in meerdere technieken. Deze 224 schilderijen zijn eerder tentoongesteld in de kas van Kwekerij Bas van Keulen tijdens het evenement Kom in de Kas begin april. Vanwege het succes van die tijdelijke tentoonstelling is Portret van een Kweker nu verhuisd naar het gemeentehuis.

In de openbare ontvangsthal van het gemeentehuis Heemskerk is de tentoonstelling Portret van een Kweker tot 7 juni te bezichtigen op doordeweekse dagen van 8.30 tot 17.00 uur. Op zaterdag is de ontvangsthal geopend vanaf 10.30 uur.

Softpastel workshop Bij Bakker

Werken met Soft Pastelkrijt. (Foto: PR )

CASTRICUM - Zaterdag 1 Juni is er Bij Bakker een inspirerende workshop. Werken met Soft Pastelkrijt en water. Tijdens deze workshop ga je aan de slag met Rembrandt en Art Creation soft pastels. Beide kunnen opgelost en gefixeerd worden met water. "wij vinden dit zelf zo een leuke techniek, dat we dat graag willen laten zien aan onze cursisten" aldus Mandy. Deze workshop wordt gegeven door Mandy Groot Zaterdag 1 Juni - 10.00 - 12.30 uur - kosten €27,50 p.p. Geef je nu op ! 0251-673977. Bij Bakker vindt u op de Dorpsstraat 102 in Castricum.

Lieveheersbeestjes in de hoofdrol

Bij het Koetshuijs staat lieveheersbeestjes centraal. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Woensdagmiddag 5 juni staat Bezoekerscentrum 't Koetshuijs in Heemskerk tussen 14.00 en 16.00 uur in het teken van lieveheersbeestjes. Rondom 't Koetshuijs is een kleine speurtocht uitgezet over dit schattige insectje. Binnen kun jij een lieveheersbeestjeshuis schilderen. Welke kleur kies jij? Rood met zwarte stippen of liever camouflagekleuren?

Iedereen is welkom en deelname is gratis! Er liggen 60 huisjes klaar om te schilderen. Wil je er zeker van zijn dat er een huisje voor jou klaarligt? Meld je dan vooraf aan via www.nmebeverwijkheemskerk.nl/aanmelden. Bezoekerscentrum het Koetshuijs is gevestigd aan de Tolweg 9a in Heemskerk.

Bereikbaar

Hoewel de Tolweg is afgesloten, is het Koetshuijs is bereikbaar. Volg hiervoor de omleidingsborden.

NME Heemskerk organiseert activiteiten op het gebied van natuur- en milieueducatie in Heemskerk en omgeving. Voor meer informatie over het aanbod kijkt u op www.nmebeverwijkheemskerk.nl of neemt u contact op via nme@odijmond.nl.

Velsen naar rechter als veerpont dinsdag niet vaart

Het Pontplein in IJmuiden waar de veerpont dinsdag hoogstwaarschijnlijk 'aan de ketting is'. (Foto: Wil Hoogeland )

IJMOND - Op 15 mei kwamen de eerste berichten naar buiten dat er een vervoersstaking door de gezamenlijke vakbonden wordt georganiseerd op dinsdag 28 mei''. Dit om de eisen rond de totstandkoming van een pensioenakkoord kracht bij te zetten. Naast bus- en treinvervoer treft dit ook de veerpont over het Noordzeekanaal in Velsen die door het GVB geëxploiteerd wordt. ''Het stakingsrecht is een groot goed waar wij als overheid in normale omstandigheden niet in willen treden. Gezien een aantal bijzondere omstandigheden vragen wij in deze brief echter wel uw aandacht voor de positie van de IJmond, de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk'', aldus de gemeente Velsen in een persbericht.

Er wordt al enige tijd in IJmuiden aan de bouw van de grootste zeesluis ter wereld gewerkt. Het is daardoor niet mogelijk om de route over de sluizen te gebruiken voor auto- en fietsverkeer.

De sluisroute is noodgedwongen al enige tijd volledig afgesloten. ''Wij hebben gekeken of het mogelijk is om de sluisroute tijdelijk open te stellen. Dit is echter onmogelijk. Omdat door de staking de enige andere fietsverbinding tussen de noordelijke en zuidelijke IJmond nu uit dreigt te vallen, betekent dit dat het op 28 mei 2019 gedurende 24 uur niet mogelijk is met de fiets het kanaal over te steken.

Vooral reizigers die het kanaal moeten oversteken (waaronder veel scholieren) en geen auto tot hun beschikking hebben worden op deze manier onevenredig getroffen door de staking'', aldus Velsen.

''Naast het beschikbaar krijgen van een route over de sluizen hebben wij ook geprobeerd om een tunnelbuis van de Velsertunnel voor deze groep inwoners beschikbaar te maken. Ook dit is onmogelijk gebleken.'' Velsen heeft geen gezag over het gebruik van de Velsertunnel. Het is gebleken dat er geen enkele mogelijkheid is om op welke manier dan ook een fietsverbinding tussen noord en zuid tot stand te brengen.

Uiteraard roepen wij als gemeente onze inwoners op om die dag thuis te blijven en slechts in noodzaak de weg op te gaan maar ondanks dat verwachten wij onevenredig veel overlast.Door haar ligging is de IJmond immers kwetsbaar. Wij willen u meegeven dat bij een negatief besluit wij genoodzaakt zijn om aan de rechter te laten beoordelen of er sprake is van maatschappelijke ontwrichting doordat de veerpont niet vaart gedurende de staking.''

Wensen of ideeën voor Park Overbos?

BEVERWIJK – Op zondag 26 mei, tijdens de Dag van het Park, staan medewerkers van de gemeente met een tent in park Overbos nabij sporthal Beverwijk/de Walvis. Tussen 12.00 en 16.00 uur is iedereen daar van harte welkom om in gesprek te gaan over zijn/haar ideeën of wensen voor park Overbos.

Er loopt momenteel ook een online enquête over park Overbos. Bezoekers en omwonenden kunnen ook hierop hun ideeën of wensen voor het park kenbaar maken. De enquête is te vinden op de website van de gemeente www.beverwijk.nl of via de link https://nl.research.net/r/Overbos. De gemeente is bezig met de aanleg en verplaatsing van sportvelden in sportpark Adrichem. In combinatie met park Overbos maken we een groot sportief en recreatief park. Er komen nieuwe wandel- en fietsroutes en nieuwe uitdagingen voor de individuele sporter. We noemen het Landgoed Adrichem. Dat heeft dus gevolgen voor Park Overbos. De gemeente wil graag in gesprek met bezoekers en omwonenden van het park. Hoe ervaren zij Park Overbos, waarvoor komen ze er en is er misschien iets dat ze missen? Meer lezen over de plannen en vorderingen van Landgoed Adrichem? Uitgebreide informatie is te vinden op www.beverwijk.nl.

Lezing over insecten in Assumburg

Insectenlezing op 28 mei in Assumburg. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Dinsdag 28 mei vanaf 19.30 uur is er een lezing over insecten door René Krekels, met muziek en spannende interacties van insecten. Toegang gratis, aanmelding niet nodig. Locatie is de kasteeltuin Assumburg in Heemskerk.

Dinsdag 28 mei vanaf 19.30 uur in Assumburg

Vlieg mee in de wereld van de microkosmos vol verrassende actie en verstilde schoonheid. Ondersteund door muziek en getoond met een bijzonder computerprogramma komen de schijnbaar in de vlucht bevroren insecten weer tot leven. Fascinerend, onderhoudend, informatief en…… het is moeilijk in woorden te beschrijven. Je moet het gewoon zien.

Na de pauze passeren ook nog in een intermezzo de 'Dodelijkste 5 van het Zandpad'. Niet exotische leeuwen of olifanten, maar kleine Hollandse dieren die er een schrikbarende kinderzorg op na houden.

Natuurfotograaf

Naast bioloog is René ook natuurfotograaf, zijn werk is in diverse tijdschriften vastgelegd. Op een enthousiasmerende manier zal hij over zijn werk vertellen. Het belooft een interactieve avond te worden.

Korenfestival en meer bij De Oude Keuken

(Foto: )

CASTRICUM - Het zijn drukke weken voor De Oude Keuken. Zondag 26 mei is er het Castricumse korenfestival, een week later de Kunstfietsroute op zaterdag en zondag (met live muziek) en op zondag 9 juni viert de Oude Keuken als klap op de vuurpijl het vijfjarig bestaan met een feestelijk programma.

Deze zondag komen vanaf 12.30 uur achtereenvolgens langs: het Kapiteinskoor, de Skumkoppen, de Limbeats, Cantare, sWing, Vocal Touch, Nortada, de Vrolijke noot en om 16.30 uur sluit AGOK (Het Amsterdamse Gouwe Ouwe Koor) het programma af. De diversiteit in koren is groot: pop, wereldmuziek, shanty, smartlappen en ook puur Hollands en optredens zijn op meerdere locaties. Vervoer per fiets wordt aangeraden. U kunt na afloop lekker blijven eten: www.deoudekeuken.net.

Fort Aan Den Ham weer open

Op 26 mei kan publiek weer een kijkje nemen bij Fort aan Den Ham. (Foto: Fred Braaksma)

UITGEEST - Zondag 26 mei is Fort aan Den Ham weer geopend voor publiek van 11.00 tot 16.00 uur. Ooit verboden gebied en geheim landschap. Bijna onzichtbaar in het Noord-Hollandse land. Het fort ligt bij spoorlijn en provinciale weg N203 op de rand van Krommenie ter hoogte van de "Krokodil".

Zondag 26 mei van 11.00 tot 16.00 uur

Exposities over de Bezettingstijd 40-45, Scouting, Politionele Acties in Nederlands-Indië, Linie van Beverwijk, Slag bij Castricum, Militaire communicatie, Koude Oorlog, Muziek door het Ned. Grammofoon Genootschap, etc. Er zijn rondleidingen met gids maar u kunt ook vrij in en rond het forteiland dwalen.

Het fort en de loods zijn gebouwd in 1903 en behoort tot UNESCO Werelderfgoed

Op verzoek is de Genieloods binnen te bewonderen. De soldaten en officierskantines zijn geopend. Het fort en de loods zijn gebouwd in 1903, behoort tot UNESCO Werelderfgoed en de Stelling van Amsterdam. Historisch ingericht zoals rond het mobilisatiejaren 1914-18 en nu een Militair Museum. Ervaar hoe de manschappen en officieren tussen 1914 en 1918 doorbrachten op het fort.

Informatie

Fort aan Den Ham, Busch en Dam 13, 1911MS, Uitgeest. Alle informatie over het fort en zijn geschiedenis is te vinden op de website www.fortaandenham.nl.

Het fort is ook op woensdagen te bezoeken.

WijkerWeekend, een (voordeel)feestje op de Wijkerbaan!

Winkelcentrum De Wijkerbaan. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Vanaf zaterdag 1 juni starten de ondernemers van Winkelcentrum de Wijkerbaan met een leuk nieuw initiatief; het WijkerWeekend! Vanaf dan heeft elke winkel in het winkelcentrum op iedere eerste zaterdag van de maand een eigen spectaculaire aanbieding. Een top-aanbieding die alleen geldig is op deze gezellige dag. Naast al deze speciale stuntaanbiedingen zijn de lopende acties van de deelnemende winkels natuurlijk ook gewoon geldig. Een bijzondere zaterdag vol niet te overtreffen voordeel dus!

Daarnaast is er natuurlijk ook aan de kleinste bezoekers gedacht. Zo is er een groot springkussen om je helemaal op uit te leven, wordt er tussen 10.00 en 16.00 uur aan alle kinderen gratis popcorn uitgedeeld en komt Simon Ballon tussen 12.00 en 15.00 uur de boel opfleuren met zijn ballonnen in alle vormen en kleuren! Bij het springkussen zal toezicht zijn zodat papa en mama zelf misschien even rustig kunnen winkelen. Of kunnen genieten van een kopje koffie of iets anders bij een van de horecagelegenheden van het winkelcentrum.

Winkelcentrum de Wijkerbaan is een volledig vernieuwd, fris en voor het grootste deel overdekt winkelcentrum. Ook met slecht weer kunnen we het met bijna 30 winkels dus gezellig maken. De twee supermarkten, Albert Heijn en Aldi, en de vele speciaalzaken zorgen er samen voor dat u al uw boodschappen op één plek kunt doen. Daarbij ligt het centrum centraal op de grens van Beverwijk en Heemskerk, zeer makkelijk bereikbaar via de Plesmanweg, de Laan der Nederlanden of de Büllerlaan. En parkeren is bij ons deels met blauwe zone, maar wel altijd gratis.

Noteer zaterdag 1 juni in uw agenda en mis het eerste WijkerWeekend niet. Oh ja, een kleine tip; wees op tijd, want voor veel van de speciale aanbiedingen zal gelden op=op! In de kranten Kennemerland op Zondag, de Beverwijker en de Heemskerkse Courant staan alle speciale aanbiedingen voor het WijkerWeekend vermeld op onze speciale pagina.

Ook zullen we via social media kanalen laten weten wat u kunt verwachten. Mocht u ons nog niet volgen, u vindt ons op Facebook @wijkerbaan en op Instagram @winkelcentrumwijkerbaan.

'Genezen' in een zoutkamer van Halomedics

LIMMEN/HOORN/SCHAGEN - Wie last heeft van huid- of luchtwegaandoeningen, zoals astma, COPD, eczeem, psoriasis, voorhoofdsholte- en bijholteontsteking, hoesten, oorontsteking, vastzittend slijm, (chronische) bronchitis of verkoudheid, tonsillitis, griepverschijnselen, mensen met klachten na een longontsteking of longembolie, hooikoorts en aanverwante luchtwegproblemen, is aan te raden om eens een gratis proefsessie te doen in één van onze zoutkamers!

Mensen over de hele wereld met huid- en luchtwegproblemen bezoeken zoutkamers en zoutmijnen. Het concept is logisch: in de zoutkamer inhaleer je zoute deeltjes, die diep in de huidlaag en luchtwegen terecht komen. Zout is een natuurlijke ontstekingsremmer en doodt bacteriën en schimmels. Je bouwt meer weerstand op, waardoor je beter bestand bent tegen ziekteverwekkende organismen. Wij zien dat veel mensen die onze zoutkamer bezoeken meer lucht krijgen, minder hoesten, slijm makkelijker ophoesten of geen last meer hebben van slijm, geen of minder ontstekingen hebben, een betere hersteltijd na inspanning krijgen, geen jeuk meer hebben en een zachte huid krijgen. Veel mensen hebben minder of zelfs helemaal geen medicatie meer nodig. Afbouwen van medicatie moet u wel altijd in samenspraak met uw behandelend arts doen!

Jan (77) COPD

Van mijn kinderen kreeg ik een cadeaubon voor de zoutkamer. Ik ging daar wat sceptisch naartoe. Maar goed… ik dacht: baat het niet, dan schaadt het niet. In het begin bemerkte ik nog niets, maar nadat ik ongeveer zeven keer geweest was, voelde ik mij echt beter; minder kortademig. Normaal moet ik na dertig meter even uitrusten, maar nu kon ik aanzienlijk langer doorlopen. Ook bij de fysiotherapie was het opvallend hoe ik vooruit ging. Bijzonder, want met COPD verwacht je normaal geen vooruitgang meer. Ik heb elk jaar meerdere antibioticakuren nodig, maar dit jaar heb ik nog geen kuur nodig gehad! Ik voel me echt een stuk beter.

Combineer onze halotherapie ook eens met onze magnesium-inhalatie. Dat is goed voor mensen met huid- en luchtwegproblemen, maar ook voor mensen met diabetes, een hoge bloeddruk of cholesterol, geheugenproblematiek, ADHD, osteoporose, artrose, fibromyalgie, tinnitus, migraine, stijfheid, spierkrampen en restless legs. Voor een eerste kennismakingssessie in de magnesiumcabine betaalt u 10 euro. Kom het eens ervaren, want een eerste proefsessie in de zoutkamer is gratis. Informatie opvragen kan via info@halomedics.nl of Halomedics Limmen: 06-10709751; Schagen en Hoorn: 06-36283214. Of kijk op www.halomedics.nl.

* Tot 15 juni kunt u nog profiteren van onze zomeraanbieding!

Jansheeren organiseert hard-rock concert

(Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Voor het eerst in de geschiedenis van de Jansheeren in Heemskerk wordt er op 15 Juni een hard-rock concert georganiseerd. Er zijn twee bands geboekt op deze datum. Highway to Rosie; Een AC/DC tributeband met gillende gitaarsolo's, een mix van ballads, boogiewoogie, en rocknummers. Dit wordt met veel overtuiging overgebracht naar het publiek. Highway to Rosie staat samen met de Pearl Jam coverband Black Leash. Een fijne mix van blues, ballads en snoeiharde rocknummers.

Deze geoliede machines brengen dankzij jarenlange podiumervaring een AC/DC & Pearl Jam ervaring als geen ander. Heavy metal liefhebber Leon Muizer van de Jansheeren: " AC/DC en Pearl Jam zijn toch wel de grondleggers van de hard-rock en metal. Zonder hun had het genre nooit geweest wat het nu is." Het is voor het eerst dat de Jansheeren een hard-rock concert organiseert. Over het algemeen wordt er meer aandacht besteed aan the greatest hits live, en tribute nights van onder andere The Bee Gees & the Cats. "Bij ons staat laagdrempeligheid hoog in het vaandel. Ik probeer een breder publiek aan te spreken, nieuwe mensen enthousiast te maken, en het allerbelangrijkste: om een hele gave avond te organiseren" aldus Leon. Het programma begint om 21.00 uur en kaarten (á € 12,50) verkrijgbaar bij de Jansheeren of www.jansheeren.nl. Er is ook een actie bij Heemskerk FM waar men kaarten kan winnen.

(Foto: )

Stedentrip naar het prachtige Praag

Stedentrip Praag, vlucht en hotel vanaf 99,- p.p. (Foto: aangeleverd)

REGIO Zonder twijfel is Praag een van de mooiste steden van Europa. Hier ontmoeten verschillende culturen en tijden elkaar.

Vlucht en hotel v.a. € 99,- p.p

Een van de hoogtepunten van de stad is de Praagse burcht uit de negende eeuw, die hoog boven de stad uitsteekt en in de avonduren prachtig verlicht is. Kies nu voor deze ontspannen stedentrip en vlieg vanaf Amsterdam of Eindhoven naar deze geweldige stad.

Speciaal voor de reislustige lezers kunnen wij deze reis aanbieden vanaf € 99,- per persoon (exclusief administratiekosten en Calamiteitenfonds). Verblijf 3,4 of 5 dagen in het prachtige Praag. Bekijk alle reismogelijkheden op:

https://bebsy.nl/rodi-praag

Kienen in Schuilhoek

HEEMSKERK - Op zondag 26 mei is er weer kienen in buurtcentrum de Schuilhoek, van Bronckhorststraat 1. Aanvang 14.00 uur, einde 17.00 uur. De kosten zijn €7,50 voor drie kienrondes en een loterij. Meer informatie bij Ria Zieltjens: ria.zieltjens@welschap.nl of 0251 253054.

Ook op 26 mei is er Alleen is ook maar Alleen in buurtcentrum het Spectrum, Lauraplein 1. Aanvang 14.00 uur. Om mensen te ontmoeten en afspraken te maken om samen iets te gaan ondernemen. Entree gratis. Info: gonul.guler@welschap.nl of 06 24520326.

32 / 32