Alkmaars Nieuwsblad

20 februari 2019

Alkmaars Nieuwsblad 20 februari 2019


'Armoede neemt toe en houdt nooit op'

KOOK bestaat vijftig jaar en dat wordt zaterdag 2 maart gevierd met een jubileumdag. (Foto: VINCENT DE VRIES)

ALKMAAR - Op maandagochtend is het al vroeg druk in kringloopwinkel KOOK aan de Zijperstraat. Zwangere dames die spullen voor een kinderkamer verzamelen, hipsters die snuffelen tussen de vintage kleding en een ouder stel dat een kledingkast inspecteert. Trok vroeger de kringloopwinkel vooral mensen met een klein budget, tegenwoordig zijn mensen uit alle lagen van de bevolking op zoek naar praktische producten of net dat ene pareltje. Het grote verschil met commerciële kringloopwinkels? Ruim 85 procent van KOOKs opbrengst gaat rechtstreeks naar goede doelen. Dit jaar viert KOOK zijn vijftigjarig bestaan.

KOOK steunt al vijftig jaar goede doelen

"Het is op maandag vaak druk", weet bedrijfsleider Bob van der Horst. "Nog voordat we open gaan staan er soms dertig, veertig man voor de deur. Onlangs waren de mannen van het tv-programma 'Paleis voor een prikkie' in de zaak. Kringloopwinkels doen het hartstikke goed en daar zijn wij alleen maar blij mee. Ons geld gaat naar kleinschalige projecten in arme landen. Dat is soms voor mensen een reden om juist bij ons iets te kopen. Zaterdag 2 maart houden we ter gelegenheid van ons jubileum een feestelijke verkoopdag, waarbij bezoekers ook van alles te weten komen over onze projecten."

Pareltjes

Stichting KOOK (Komitee Ontwikkelingssamenwerking Overdie en Kooiemeer) werd 21 februari 1969 opgericht door Henk Feldberg. Het begon met rommelmarkten en collectes, maar sinds begin jaren zeventig kreeg de stichting een vaste plek op Luttik Oudorp. In 1983 verhuisde de kringloopwinkel naar het IJkgebouw in het Victoriepark en inmiddels zit KOOK alweer tien jaar aan de Zijperstraat. Er ontstond een ware kringloopboulevard, want de straat telt inmiddels vier kringloopwinkels. "Deze ruimte is zeker vier zo groot als het IJkgebouw", zegt Tina Stil. "Of we soms pareltjes vinden? Ja hoor. We ontdekten bijvoorbeeld een replica van een tekening van Koningin Wilhelmina en een exclusieve Mechelse kast. Verder kwamen we een keer geld tegen dat iemand in boeken verstopt had. Je kunt hier nog echt pareltjes scoren, al weten onze medewerkers de spullen doorgaans goed op waarde te schatten. En als ze geen idee hebben, kijken ze op Marktplaats om de waarde te bepalen. We kwamen ooit eens een hele reeks oude bijbelboeken tegen. Die hadden zo'n historische waarde dat we die aan het Regionaal Archief hebben geschonken. Zo blijft het voor iedereen bewaard."

Heel Noord-Holland

Van Den Helder tot Amsterdam, vanuit heel Noord-Holland rijden mensen naar KOOK. Wekelijks krijgt de stichting spullen aangeleverd, maar de medewerkers moeten selectief te werk gaan. Joke: "Sommige kledingstukken of zitmeubelen met vlekken raken we écht niet kwijt. Die spullen nemen we dan ook niet in of we brengen het naar het grof vuil." Met een jaaromzet van zo'n vier ton kan de stichting goed werk verrichten. "Ruim 85 procent gaat naar goede doelen en dat zijn vooral kleinere projecten die grotere hulporganisaties laten liggen. Zo realiseerden we bijvoorbeeld een kinderopvang in een Tanzaniaans ziekenhuis. Wanneer moeders tijdens de geboorte van hun kind overleden, konden de kinderen nergens terecht omdat de familieleden niet voor de baby konden of wilden zorgen.

In Eritrea leerden we vrouwen - die daar nauwelijks rechten hebben - weven om in hun eigen levensonderhoud te kunnen voorzien. Het zijn zomaar twee projecten die me bij zijn gebleven, maar we hebben in de loop der jaren honderden mooie projecten gerealiseerd. Dat blijven we de komende jaren ook doen, want armoede neemt alleen maar toe en houdt nooit op."


Support voor ouders verslaafde kinderen

ALKMAAR - Brijder Jeugd organiseert iedere tweede maandag van de maand een oudersupport avond voor ouders van kinderen die problematisch gamen, gokken of alcohol of drugs gebruiken. Op de avonden is een preventiedeskundige van Brijder Jeugd aanwezig. De bijeenkomsten vinden plaats van 19.30 tot 21.00 uur op de Kees Boekestraat 20 in Alkmaar.

Het doel van de avond is ouders met elkaar in contact brengen zodat zij ervaringen kunnen uitwisselen. De preventiedeskundige opent de avond waarna de ouders zelf voor een groot deel de inhoud bepalen. De avonden zijn bedoeld voor ouders uit de regio Kop van Noord-Holland en Noord-Kennemerland.

Meer informatie via Olga Kruize, 06 10717617 of Margriet Katoen, 06 30215279 Inschrijven kan via Brijder Preventie/Jeugd Alkmaar: 088 3582260 of preventie@brijder.nl.

3 / 20

Zin op Zondag met auteur Arnon Grunberg

Arnon Grunberg. (Foto: aangeleverd )

ALKMAAR - Zin in Zondag staat zondag 3 maart in het teken van 'Vriend en vijand'. Schrijver Arnon Grunberg betreedt dit keer de kansel voor een moderne preek. De gast voor het diepte-interview met filosoof en presentator Frank Meester is auteur en docent Henk Haenen. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de theatrale punkband De Kift. In de Grote Kerk Alkmaar worden lange tafels gedekt zodat u na afloop kunt napraten met een kop soep.

De kansel voor een moderne preek

Het klinkt goed om te streven naar wereldvrede en alle mensen als broeders of zusters te zien, maar kan de mens eigenlijk wel zonder vijand? Komt onze vriendelijke houding niet gewoon voort uit gemakzucht? Zonder vijand hoef je immers niet meer te vechten en daar hebben de meeste van ons geen zin in.

Vijanden

Tegelijkertijd zien anderen ons wel als vijand. Moeten wij daarom niet ook onze vijanden kiezen en in het uiterste geval bereid zijn tegen ze te vechten? Hebben we misschien zelfs een gemeenschappelijke vijand nodig om überhaupt een hechte gemeenschap te kunnen vormen?

Arnon Grunberg

Arnon Grunberg (1971) is een gevierde en veelvuldig bekroonde romanschrijver. Hij schrijft daarnaast korte verhalen, columns, essays, reportages en recensies. Zijn werk is in 29 talen vertaald.

Hij woont en werkt in New York. Henk Haenen (1948) was ruim veertig jaar in het onderwijs werkzaam, studeerde geschiedenis en filosofie en publiceerde in 2016 Ubuntu en Nelson Mandela. Afrikaanse filosofie van verzoening.

Kaarten voor Zin op Zondag zijn te reserveren via www.grotekerkalkmaar.nl.

Thema-avond over klimaatakkoord

ALKMAAR - De FNV gaat woensdag 27 februari om 19:30 uur in gesprek met leden en belangstellenden over een ambitieus klimaatbeleid. Zij willen aandacht voor echte banen, inkomen en een eerlijke verdeling van de lasten. De bijeenkomst vindt plaats in het FNV vakbondshuis op de Limmerhoek 25 in Alkmaar. Belangstellenden kunnen zich kosteloos aanmelden via lokaalfnvalkmaar@gmail.com.

Kitty Jong, vicevoorzitter van de FNV en lid van de SER, is een van de sprekers deze avond. Ze gaat in op vragen als: Hoe gaan we er voor zorgen dat de rekening eerlijk wordt verdeeld? Wat betekent de energietransitie voor werkgelegenheid en banen? Investeren in scholing en vaardigheden is hard nodig, maar hoe? Van het gas af is mooi, maar wie gaat het betalen? Ook is er ruimte voor vragen en discussie.

Frederic Voorn in De Terp

Frederic Voorn speelt zondag 24 februari in De Terp (Foto: aangeleverd )

OUDORP - Na twee recitals in de afgelopen jaren, gaat Frederic Voorn zondag 24 februari terug naar De Terp voor een recital.

Mozart, Beethoven, Chopin en Schubert

Naast een aantal werken van componisten Mozart, Beethoven, Chopin en Schubert speelt Frederic zijn eigen compositie 'Muziek bij Savitri, het epische gedicht van Sir Aurobindo'. Toegang: €15 (geen pin aanwezig). Reserveren via deterpoudorp@gmail.com.

Lees ook