Heerhugowaards Nieuwsblad

18 juni 2019

Heerhugowaards Nieuwsblad 18 juni 2019


Gymvereniging SiU viert eeuwfeest

(Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De Waardse gymvereniging SiU (Sport in Uitvoering) bestaat dit jaar op de kop af honderd jaar. Dit wordt aan het einde van het drukke turnseizoen gevierd met een feestelijk jubileumweekend in sporthal Waardergolf.

Jubileumweekend bomvol turnspektakel in Waardergolf

De Nederlandse Eythora Thorsdottir, die al drie EK-medailles heeft gewonnen, komt naar de Waardergolf. (Foto: Carolien Visser)

Zaterdag 29 juni vindt er een spetterende jubileumshow plaats waarin alle disciplines van de vereniging aan bod komen; turnen, arcrogym en trampolinespringen. Een selecte groep SiU-leden toont deze middag wat ze in huis hebben. Daarnaast worden er ook heel bijzondere gasten verwelkomd. Turn(st)ers uit Jong Oranje en trampolinespringer Jordy Mol verzorgen een demonstratie.

Vaderlandse topturners

Daarnaast is de vereniging apetrots dat ze enkele grote namen uit het vaderlandse turnen naar Heerhugowaard heeft weten te halen, zoals de Nederlands-IJslandse Eythora Thorsdottir deed namens Oranje mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 en won vervolgens zilver (balk) en brons (vloer) op het EK van 2017 en zilver op het onderdeel op het EK van 2019 in het Poolse Szczecin. Ook de nationale topper bij de mannen Casimir Schmidt (zilver op het EK van 2015), voormalige wereldtopper Renske Endel (zilver op het WK van 2001 en tweemaal zilver op het EK van 2002) en twee acro topteams van Flik-Flak Den Bosch zijn van de partij. Speaker Boudewijn de Vries, eveneens een ex-turner, vertelt de bezoekers precies wat ze te wachten staat. Tijdens het gevarieerde programma neemt de vereniging ook de tijd haar leden te eren die al meer dan veertig jaar lid zijn. Kaarten voor de show kosten € 7,50 per stuk en zijn verkrijgbaar via siu-heerhugowaard.nl.

Instuif

Zondag 30 juni is er een grote instuif. Het honderdjarig bestaan viert de gymvereniging uiteraard door samen te bewegen. Er worden parcours uitgezet en er staan turntoestellen, trampolines, airtracks en er ligt zelfs een grote vierkante airfloor. Daarnaast zie je meer over de historie van de turnsport en wordt en er een grote loterij georganiseerd. Kortom, voldoende te beleven voor jong en oud. Entree voor de instuif is gratis maar je moet wel van tevoren je ticket claimen via siu-heerhugowaard.nl. Hier is ook alle aanvullende informatie over de beide evenementen beschikbaar.

Historie

SiU staat voor Sport in Uitvoering, een vereniging met een breed aanbod voor jong en oud die is ontstaan uit een samenwerking van de Heerhugowaardse gymverenigingen Turn-In en DOS, met een historie die teruggaat naar het begin 1900. Aan de basis staan de algemene sportvereniging TAVENU, opgericht in 1919 en KDO, opgericht in 1921. In 1979 splitste het met KDO gefuseerde TOG zich af en werd eerst gymnastiekvereniging 't Kruis en drie jaar later DOS. Deze vereniging had als uitvalsbasis de gymzaal aan de Jan Glijnisweg. In 1998 fuseerden TAVENU en TOG, om verder te gaan onder de naam Turn-In. Maart 2009 was ook de fusie van Turn-In en DOS een feit en is SiU Heerhugowaard ontstaan. Ter ere van het honderdjarig bestaan is een speciaal jubileumlogo ontworpen.

Langste dag

Ontdek en ervaar magische momenten in de geheime tuin. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De langste dag is altijd een bijzondere dag. Vier het vrijdag 21 juni van 20.00 tot 23.00 uur mee in de prachtige Zintuigentuin, een natuurtuin van 10.000 vierkante meter in Engelse cottagesfeer, aan de Beukenlaan 17. De tuin ademt romantiek. Wandel door het grote bloemenweiland rond de bijzondere vleugelnootboom. Voel de magie. Lees ook de prachtige natuurgedichten van Klaasje van der Zee. Zie de blauwe flits, de ijsvogel, landen op zijn vistak bij de vijver. De twee dagen daarna, zaterdag 22 juni en zondag 23 juni is de Zintuigentuin onderdeel van de www.degroeneroute.nl en open tussen 13.00 en 17.00 uur. Zondag 23 juni is egelopvang Dikke Prik uit Warmenhuizen aanwezig. Meer weten? Kijk op www.dezintuigentuin.nl

IJssvogel duikt in de vijver in de zintuigentuin naar vis. (Foto: Maarten Kossen)

Zinderende zomeractiviteiten voor Waardse senioren

Baby van de maand juni: Freddy Djavi Hoedt

Stichting Hulp voor MinderValiden zwaait vrijwilligers uit

Planeet Mars centraal bij Sterrenwacht Saturnus

Mooie opbrengst sponsorloop Helix

Sponsorloop bij de OBS de Helix leverde een fantastisch bedrag op. (Foto: aangeleverd),

HEERHUGOWAARD - Tijdens de Koningsspelen hield OBS de Helix een sponsorloop. Het opgehaalde geld gaat voor een deel naar 'Samen voor Kenia' en wordt besteed aan nieuw buitenspeelmateriaal voor de school zelf.

Tijdens de sponsorloop probeerden de leerlingen in een kwartier tijd zoveel mogelijk rondjes rond de school te rennen. Aan het einde van de dag mochten ze hun verdiende geld ophalen bij hun sponsors.

Het team van OBS de Helix heeft het druk gehad met tellen en donderdag 6 juni werd het bedrag bekendgemaakt en de cheque uitgereikt. Twee leerlingen mochten het fantastische bedrag van € 3.198,65 uitreiken aan de directeur van de school en de organisatoren van de sponsorloop van de groep 'Samen voor Kenia'.

Zinderende zomeractiviteiten voor senioren

Steven Kazan, inderdaad de zoon van, treedt deze zomer op voor de senioren van Heerhugowaard. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Senioren die deze zomer thuisblijven vermaken zich opperbest bij de verschillende locaties van De Pieter Raat Stichting (DPRS). "We bieden leuke activiteiten voor alle Waardse senioren", aldus welzijnscoördinator Antoinette Bronkhorst. "Zo brengt het muziekgezelschap MAMS donderdag 20 juni bij onze locatie Hugo-Waard aan het Gerard Douplantsoen 72 om 19.00 uur swingende liedjes van vroeger en nu. Kaartjes à € 2,50 per stuk zijn verkrijgbaar aan de deur.

Muziekoptreden MAMS, Hugo-Scoop en Steven Kazàn

"Op diezelfde locatie starten we op 27 juni met 'Hugo-Scoop'. In ons restaurant bieden we een bioscoopbelevenis met de film 'Tulipani'. Zo'n film die je bijblijft en waar je graag over napraat." Vanaf 19.00 uur te zien op een groot scherm. Senioren en hun gezelschap kunnen gratis en gezellig aanschuiven.

Kracht van herinneringen

"De film gaat over een Hollandse familie in het sprookjesachtige Italië, over de kracht van herinneringen en hoe iedereen zich gebeurtenissen anders herinnert", aldus Ingrid Donsu, die de film selecteerde. "Met de jaren krijgen prettige herinneringen een warme gloed. Net zo zonnig en magisch als het kleurrijke Italiaanse landschap. Na afloop drinken we een kopje koffie of thee en is er gelegenheid om de film te bespreken. Mijn ervaring is dat na de film mooie informele gesprekken ontstaan. Zingevende films programmeren, noemen we dat ook wel.'' Een trailer van 'Tulipani' is te zien op www.dprs.nl.

Stadsvogels

Ook een leuke, gratis activiteit in Hugo-Waard: de stadsvogellezing van het IVN, vrijdag 28 juni om 10.30 uur.

Goocheltrucs

Zondag 7 juli treedt Steven Kazàn om 14.30 uur op in De Raatstede. Bronkhorst: "Hij brengt een show vol humor, interactie en ongelooflijke goocheltrucs. Verrassend humoristisch! Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Gouden Dagen Heerhugowaard, de organisatie die Waardse senioren een fijne oude dag bezorgt. Dat doen zij onder meer door het vervullen van individuele en groepswensen. Toegangskaartjes à € 5,- per stuk zijn tegen contante betaling verkrijgbaar bij De Raatstede, donderdag 27 juni van 11.00 tot 12.30 uur. Er is een beperkt aantal kaarten, dus maximaal twee kaartjes per persoon. En op is echt op!''

Gouden dagen

Voor wie ouder wordt of afhankelijk is van zorg, zijn veel dingen niet meer zo vanzelfsprekend. Concertbezoek, een dagje uit, een goede vriendin in de geboorteplaats opzoeken: zie dat maar eens (zelfstandig) te organiseren. Toch zijn dit wel de dingen waar de mensen blij van worden en energie van krijgen. Gouden Dagen biedt senioren de kans om mooie momenten met een gouden randje te beleven, waar men nog lang van na kan genieten! Meer weten of donateur, gouden vriend of sponsor worden? Kijk dan op www.dprs.nl/goudendagen of bel 072-5767200. Mailen kan ook, naar c.dewilde@dprs.nl.

Meer activiteiten staan op www.dprs.nl/activiteiten en op de geprinte maandprogramma's, verkrijgbaar bij De Raatstede, Hugo-Waard en het Arboretum.

Wester schaakkampioen

HEERHUGOWAARD - In de laatste ronde van de schaakcompetitie moesten er hier en daar nog even de puntjes op de i gezet worden. Koploper Johan Wester moest flink aan de bak om een gelijkspel op het bord te krijgen tegen Martijn van Hout. Dat lukte uiteindelijk nipt in een enkel toreneindspel, doordat de zwarte koning niet bij zijn vrijpionnen kon komen.

Een spektakelstuk was de partij tussen Mats Bakker en Richard van Diepen. De witspeler offerde een paard op F7, waardoor de zwarte monarch het vrije veld werd ingelokt. Na een dubbel torenoffer van zwart was het venijn uit de witte aanval en kon zwart overnemen. Siem Appelman en Jan Barteling speelden weer een onderhoudende partij, die uiteindelijk vredelievend in remise werd besloten. Door dit resultaat werd Siem kampioen bij de C-spelers. De B-titel was er voor Martijn van Hout. De derde cycluswas een prooi voor wedstrijdleider Kasper van der Meulen. Bij de jeugd won Roy Rietbergen de A-titel. Tweede en derde werden Dirk de Boer en Evert Rus. Bij de B-spelers ging de titel naar Yedidya Asmerom. De overige prijzen gingen naar Lex de Jong en Linus Wermuth (gedeeld tweede) en Nevis Kooge. Vanaf donderdag 30 mei is er steeds vrije schaakinloop in De Swan voor de liefhebbers. Bij mooi weer wordt er buiten gespeeld op het terras, bij minder weer is er altijd plaats in de zaal.

Slakkenproject

'Project 'wol om de lupinestekjes', afwachten maar…' (Foto: Aangeleverd)

Sommige tuinliefhebbers staan op het punt hun tuingereedschap in de wilgen te hangen. Wanhopig door slakken. Hosta's zonder slakken leidt onherroepelijk tot de vraag 'hebben jullie geen slakken'? Iedereen heeft slakken. Die maken onmiskenbaar onderdeel uit van de natuur. Vooral is het moeilijk kleine plantjes door hun eerste fase te krijgen. Wie kent niet zijn verbijstering als je bij de nieuwe stekjes kijkt en ze totaal verdwenen zijn. Beter kijken maakt alles duidelijk: slakken.

Sommige planten wil de eigenwijze tuinier, waaronder ik, zo graag dat je blijft proberen. Tevergeefs. Ik denk aan de stekjes rode zonnehoed en lupines in mijn geval. Tuinliefhebbers geven elkaar toverformules. Strooi stukjes schelp rondom, koffieprut. Het kan nog gekker; slakkentape, koper. Koop in ieder geval geen chemische bestrijdingsmiddelen. Me-vrouw Els heeft het ontdekt. Schapenwol rond de lupinestekjes. Totdat ze groot genoeg zijn. Ik houd u op de hoogte…

Eerstvolgende open tuin is op de langste dag 21 juni 20.00 tot 23.00 uur en zaterdag en zondag 22 en 23 juni vanaf 13.00 uur; www.dezintuigentuin.nl

Mars centraal bij Waardse sterrenwacht

HEERHUGOWAARD - Bij Sterrenwacht Saturnus aan de Van Veenweg 98 start zaterdagmiddag 22 juni een tentoonstelling over de planeet Mars. Hoe dacht men in de afgelopen decennia over reizen naar de rode planeet? Wat hebben de Marsmissies tot nu toe opgeleverd? Is reizen naar en leven op Mars mogelijk? Bezoekers hebben op heldere, zonnige dagen tevens de mogelijkheid de zon waar te nemen door diverse telescopen. Elke zaterdagmiddag rond 15.00 uur start de planeten-pad-toer, langs een 600 meter lang schaalmodel van ons zonnestelsel. De tentoonstelling is tot en met 31 augustus elke zaterdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur te bezoeken. Kijk ook eens op www.sterrenwachtsaturnus.nl.

Uno, ocho, ditzo, ties

Foto: Aangeleverd

Het is wat aan de late kant als ik mijn kleinzoon van vier naar de onderbouw op school breng. De grote boodschap die hij moest doen vertraagde mijn schema en ach als vierjarige moet dat toch kunnen.

Als hij is binnengekomen, bij de juf, zitten alle kinderen in de kring en wordt er volmondig geteld. Het begint bij een, twee, drie en dat tot tien. Vervolgens gaat het verder in het Engels: one, two, three enzovoort. Dan in het Duits: eins, zwei, drei... Het gaat verder in het Frans: un, deux, trois... Ik weet niet wat ik hoor als ook het Spaans erachteraan komt: uno, dos, tres, quatro...

Mijn kleinzoon telt mee met de groep en ik merk dat dit een alledaags terugkerend ritueel is. Wat stoer! Ik ben in een hoekje van de gang even blijven luisteren. Dit was voor mij uniek maar ook heel grappig. Toen ik hem later weer ophaalde vertelde ik dat ik er graag een poosje bij had gebleven, zo genoot ik er van. Hij antwoordde: "Oma, dan had je ook juf moeten worden."

Ik zei: "Dat is inderdaad zo, maar wie moet er dan op jou passen als mama werkt? Want juffen moeten eerder op school zijn en komen veel later thuis." Ja, daar had ie even geen oplossing voor, maar wat mij betreft blijft het lekker zo. Genieten van die kleine momenten, die heerlijke glunderende, wijze koppies. En ook ik tel nu samen met hem in het Spaans: cinco, seis, siete, ocho, nueve, diez. Gaaf!

Janet

Repair Café

HEERHUGOWAARD - Bij het Repair Café kunnen allerlei reparaties worden uitgevoerd. Er is gereedschap, deskundige hulp en een heleboel gezelligheid. De toegang is vrij, wél wordt er een bijdrage voor de onkosten gevraagd.

Dinsdag 18 juni van 14.00 tot 16.30 uur is het Repair Café open bij Wonen Plus Welzijn aan de Rozenlaan 2 voor het herstellen van kleding en elektrische apparaten. Maandag 24 juni van 14.00 tot 16.30 uur is in de Rivierenwijk het Spaarne 58a open voor het herstellen van elektrische apparaten en dinsdag 25 juni van 14.00 tot 16.30 uur kan men terecht in de Bibliotheek, Parelhof 1 voor het herstellen van kleding en elektrische apparaten.

Let op: de hele maand juli is het Repair Café gesloten. Op de eerste dinsdag van augustus is de zomerstop weer voorbij.

Kijk ook eens op www.rchhw.nl

Kofferbakmarkt op Stationsplein

HEERHUGOWAARD - Op het parkeerterrein aan het Stationsplein in Heerhugowaard is zaterdag 29 juni van 09.00 tot 14.30 uur een gezellige kofferbakmarkt. De markt wordt georganiseerd door de medewerkers en bewoners van Forum II van ViVa! Zorggroep.

Het opbrengst van de kofferbakmarkt komt ten goede aan een Beleef TV voor de bewoners van Forum II. De Beleef TV is een digitale speeltafel die senioren stimuleert en activeert. Medewerkers en bewoners van Forum II staan met allerlei spullen op deze markt. Zelf nog spulletjes over? Deze kunnen worden ingeleverd bij Forum II. Natuurlijk kan men ook een eigen kofferbak/kraam openen. Een plaats kost € 10,- .

Het belooft een gezellige dag te worden waar jong en oud plezier aan kan beleven. Voor de kinderen is er een springkussen, de ijsboer is aanwezig en voor koffie en thee, limonade en broodjes kunt men terecht in de hal van Forum II.

Meer weten of een plekje reserveren? Neem dan contact op via d.vankeulen@vivazorggroep.nl.

Afscheid vrijwilligers stichting HvMV

Carla, John en Greet werden in de bloemetjes gezet. (Foto: aangeleverd).

HEERHUGOWAARD - In de Waardergolf werd zaterdag 8 juni afscheid genomen van drie vrijwilligers van de stichting Hulp voor Mindervaliden (HvMV). Deze stichting is in 1973 opgericht in Heerhugowaard en heeft tot doel het welzijn te bevorderen van verstandelijk en lichamelijk beperkten, met name door het aanbieden van zwemsporten. Hiertoe is de stichting aangesloten bij de Gehandicaptensport Nederland, de Nederlandse sportorganisatie voor mensen met een beperking, en tevens erkend door diverse opleidingsinstituten voor de zwembranche (zie ook www.hvmv.nl).


Greet van Berkum is vrijwilligster geweest vanaf het eerste uur. In de 46 jaar dat de stichting bestaat heeft zij heel veel kinderen begeleid en zwemles gegeven, een ongeëvenaarde prestatie waarvoor zij enige jaren geleden ook een onderscheiding heeft ontvangen van de Gehandicaptensport Nederland. Naast Greet heeft ook Carla Lemmers afscheid genomen. Carla heeft ruim dertig jaar als vrijwilligster kinderen begeleid op weg naar hun diploma, eveneens een geweldige prestatie. John Beelen is bijna twintig jaar betrokken geweest bij de stichting en heeft maar liefst zeventien jaar als penningmeester deel uitgemaakt van het bestuur. John is daarnaast al jarenlang de animator voor de collecte voor de Gehandicapten Sport die jaarlijks plaatsvindt. Ook John heeft zich al die jaren belangeloos ingezet voor de stichting, ook een topprestatie. Zaterdag 8 juni zijn zij, na de laatste reguliere zwemles van het seizoen, in het zonnetje gezet. In het bijzijn van familie en vrienden werd er officieel afscheid genomen, waarbij ook Carla en John namens de Gehandicaptensport Nederland een Speld van Verdienste hebben ontvangen. Bij elkaar bijna 100 jaar vrijwilligerswerk. Namens het bestuur, maar vooral ook namens alle kinderen en ouders/begeleiders die al die jaren hebben kunnen zwemmen dankzij de inzet van deze drie toppers: enorm bedankt!

Zwerfvuilactie Stad van de Zon

De grote groep vrijwilligers die de Stad van de Zon zwerfafval vrij houdt! Mirjam Loonstijn

HEERHUGOWAARD - In Stad van de Zon staat zaterdag 29 juni een zwerfvuilactie gepland. Vanaf 14.00 uur kan jong en oud terecht in Wijkcentrum De Zon om materialen op te halen. Denk aan prullenpakkers, vuilniszakken en veiligheidshesjes.

Wie klaar is met lopen, kan in het wijkcentrum terecht voor een hapje en drankje. Om 16.00 uur stopt de actie en sluiten de deelnemers gezamenlijk af met een hapje en drankje. Graag een eigen prullenpakker meenemen? Deze zijn te leen bij de gemeente Heerhugowaard. Aanmelden voor de actie kan bij wijkbewoner Sharon Cijs via sharoncijs@gmail.com. Binnen komen lopen op deze dag mag ook. Jong en oud wordt uitgenodigd om mee te lopen. Ouders blijven te allen tijde verantwoordelijk voor hun eigen kinderen. In oktober staat er nog een actie gepland.

De zwerfvuilacties worden mogelijk gemaakt door het Leefbaarheidsfonds van de gemeente Heerhugowaard. Vomar Voordeelmarkt is dit jaar sponsor en doneert deze keer verfrissende appeltjes voor tijdens het lopen.

Maak kennis met de Oosterdel

(Foto: )

BROEK OP LANGEDIJK - De Oosterdel in Broek op Langedijk is een uniek gebied van ongeveer tachtig hectare groot dat voor 56 procent uit land en 44 procent uit water bestaat. Bezoekers zijn er - onder bepaalde voorwaarden - van harte welkom.

Het Oosterdelgebied telt in totaal 224 eilanden. Een deel is verhuurd of wordt in eigen beheer verzorgd, 72 eilanden hebben een natuurbestemming, één heeft een recreatieve/educatieve bestemming. Het gebied is eigendom van Staatsbosbeheer, maar wordt beheerd door stichting Veldzorg Oosterdel, die waakt over de cultuurhistorische, tuinbouwkundige en ecologische waarde en vaarpassen uitgeeft. Ook organiseert ze diverse activiteiten voor belangstellenden.

(Foto: )
Gerrit Arkesteijn neemt de lezer mee het Oosterdelgebied in. (Foto: Aangeleverd)

Groente van het land

Bij de teelt van groente worden geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Tien jaar geleden is men overgestapt op biologische landbouw. Dat moet er op termijn voor zorgen dat de bodem niet uitgeput raakt. Daarom groeit er elk jaar wat anders op de akkers. Ook wordt alleen biologische mest of compost gebruikt en worden de akkers regelmatig ingezaaid met groenbemesting. Het gebied is landschappelijk nog in de dezelfde staat als voor de verkaveling en dat wil men graag zo houden. Daarom is de Oosterdel beperkt toegankelijk. Voor belangstellenden worden uiteenlopende activiteiten georganiseerd. Ook onderzoek naar de kwaliteit van het water en de natuur op het land, het determineren van planten en het monitoren van vogels is mogelijk. Meer info op www.veldzorg.nl.

Stichting Veldzorg

Het prachtige gebied is niet bij iedereen bekend. Daarom publiceert deze krant de komende maanden een reeks bijdragen van stichting Veldzorg Oosterdel. Die beheert het gebied met als uitgangspunt het cultuurhistorisch landschap door het patroon van land en water, zoals dat ruim 800 jaar geleden door mensenhanden is aangelegd, intact te houden. Ook streeft ze naar voortzetting van het karakteristieke gebruik van de akkers door teelt van (bewaar)groenten en aardappelen. Zorgtuinderij Oosterheem maakt realisatie van deze doelstelling mede mogelijk. Voorzitter Gerrit Arkesteijn neemt de lezer de komende maanden mee het gebied in.

Baby van de maand: Freddy Hoedt

Djavi kijkt met een open blik de wereld in. (Foto: Aangeleverd)

Deze knapperd heet Freddy Djavi Hoedt. Hij is geboren op 12 november 2018 en is nu zeven maanden oud. Bij zijn geboorte woog hij 4.195 gram en was hij 54 centimeter lang. Zijn ouders - papa Welsey Hoedt en mama Robin Hoffschlag - zijn terecht apetrots op hun kleine mannetje. Op het geboortekaartje schreven ze: 'Een mooi moment overtreft al onze dromen, want vandaag ben jij op de wereld gekomen. Een zoon, zo zacht, zo teer en klein wie had gedacht dat jij zo mooi zou zijn.'

Kinderen bakken voor KiKa

Kleine 'koekiemonsters' bakken voor het goede doel. (Foto: actievoorkika.nl)

HEERHUGOWAARD - Bij kinderdagverblijf 't Schelpje stijgt het enthousiasme tot grote hoogten; de kinderen gaan in de eerste week van juli namelijk bakken en verven voor KiKa.

De kinderen gaan hard aan het werk om samen met de pedagogisch medewerkers de lekkerste koekjes en cupcakes te bakken. Ouders en grootouders kunnen de baksels, die uitgestald worden op een tafel in de hal, vervolgens kopen. Op de tafel staat een collectebus van Kika, hier worden de opbrengsten in gedaan. "Alle spulletjes die we nodig hebben voor het bakken worden gesponsord door Jumbo Monique in Heerhugowaard", vertelt Melanie Wever van 't Schelpje. "De baby's gaan niet bakken, maar een canvasdoekje beschilderen die hun papa en mama kunnen kopen. De doekjes worden door kinderdagverblijf 't Schelpje zelf gesponsord. Het hele bedrag dat we ophalen met deze actie wordt gedoneerd aan KiKa." Als afsluiting van de 'Kikaweek' doet een aantal pedagogisch medewerkers mee aan de 'Run voor KiKa'. De rest van het team komt hen luidkeels aanmoedigen. Melanie: "We hebben er zin in en hopen dat we een mooi bedrag mogen ophalen, zodat we kunnen bijdragen aan de genezingskans voor de kindjes die dit zo hard nodig hebben."

Kinderopvang De Groene Linde, veel aandacht voor de natuur

De natuur doet kinderen goed. (Foto: Adobe Stock)

HEERHUGOWAARD - De Groene Linde is de groene locatie bij Blosse. Dit betekent dat kinderen hier in contact gebracht worden met de natuur en de natuurlijke elementen. "We zijn ervan overtuigd dat spelenderwijs beleven van de natuur bijdraagt aan een gezonde ontwikkeling van je kind", aldus het team van De Groene Linde.

"De kinderen spelen, eten en slapen veel buiten. We gaan samen met de kinderen op ontdekkingsreis in onze groene avontuurlijke tuin: in de bosjes kruipen, spelen met zand en water, lopen op het blotevoetenpad en helpen met de plantjes in de moestuin. Ook het eten dat we de kinderen aanbieden is grotendeels biologisch. Er zijn lieve konijnen om voor te zorgen. Daarnaast besteden we ook veel aandacht aan de taalontwikkeling van jonge kinderen met Boekstart.

Op de Groene Linde aan de Lindelaan in Heerhugowaard Centrum is een kinderdagverblijf gevestigd, een peuteropvang en buitenschoolse opvang. Geopend maandag tot en met vrijdag van 07.00 tot 18.00 uur.

Meer info op www.blosse.nl.

Rode Kruis zoekt hulpverleners

Het Rode Kruis is op zoek naar Evenemententhulpverleners. (Foto: Richard Jetten)

ALKMAAR – Zomaar een paar getallen: jaarlijks helpen bijna 9.000 vrijwilligers van het Rode Kruis op evenementen, worden tijdens de Vierdaagse van Nijmegen maart liefst 18.560 blaren doorgeprikt en staan op jaarbasis de duizenden vrijwilligers klaar op bijna 10.000 evenementen die in Nederland georganiseerd worden. ''Dit aantal wordt alleen maar groter,'' zegt Koert van Riemsdijk, coördinator Noodhulp en Evenementenhulp, district Noord-Holland Noord. ''Daarom zijn we op zoek naar evenementenhulpverleners en coördinatoren die ons op korte termijn willen ondersteunen."

De vraag naar vrijwilligers in Noord-Holland Noord - met acht evenementen per week - is enorm. Vrijwilliger worden bij de grootste hulpverleningsorganisatie van Nederland is volgens Koert een uitdaging. ''We zoeken mensen vanaf achttien jaar die graag willen leren hoe je omgaat met onverwachte situaties. Alle nieuwkomers krijgen eerst een opleiding Opleiding EHBO Uitgebreid en een opleiding evenementenhulpverlening.''

Open dag 1-1-2

Zondag 23 juni is een uitstekend moment om eens van dichtbij te bekijken wat het Rode Kruis en 21 andere hulpverleningsorganisaties allemaal doen. In sportcomplex De Meent Bauerfeind in Alkmaar staat de open dag 1-1-2 op het programma. De organisatie verwacht tussen de 15.000 en 20.000 bezoekers. ''Er worden veel demonstraties gegeven en wij hopen natuurlijk veel nieuwe vrijwilligers te kunnen begroeten'', vervolgt Koert vanuit het nieuwe pand aan de Hertog Aalbrechtweg 10 in Alkmaar, waar ook de logistieke voorbereiding van grote en kleinere evenementen plaatsvindt.

EK Wielrennen

Binnenkort is Alkmaar en omgeving gastheer van het EK Wielrennen. "Voor dit evenement zijn maar liefst zestig vrijwillige hulpverleners nodig. We willen als organisatie voorkomen dat vrijwilligers te veel uren draaien, vandaar dat wij versterking zoeken. De vrijwilliger bepaalt zelf zijn beschikbaarheid en wanneer hij ingezet wordt. Nieuwkomers krijgen cursussen en trainingen aangeboden om zichzelf te blijven ontwikkelen en specialiseren. Eventuele onkosten worden volledig vergoed. We zitten echt te springen om enthousiaste mensen die heel graag coördinator of evenementenhulpverlener willen worden en hopen dat zij zich melden op de open dag.''

Meer weten? Kijk op www.rodekruis.nl, mail naar helpdesknhn@rodekruis.nl of bel 06-46242311.

Swingen met Jacky Roofers BigBand

HEERHUGOWAARD - Jazzliefhebbers opgelet: donderdag 20 juni verzorgt Jacky Roofers BigBand samen met de Think BIG-band een avondvullend concert in het café van Cool kunst en cultuur. Met medewerking van Loet van der Lee. Jacky Roofers BigBand bestaat uit een enthousiaste club muzikanten met diverse achtergronden, die al vele jaren samen een breed repertoire aan standaard en moderne jazzarrangementen brengen op diverse locaties in Noord Holland. De muzikale leiding is in bekwame handen van Bert Baars een niet onbekende naam in de lichte muziek- en jazzscene in Nederland.

De toegang is gratis en de eerste band start om 20.30 uur.