Kennemerland op zondag

23 juni 2019

Kennemerland op zondag 23 juni 2019


Waar gaat de cup dit jaar naar toe?

Misschien winnen de leerlingen van het Kennemer College wel de cup van de Zeepkistenrace. Vlnr: Andy, Lisette, Daan en Kyo (zittend in zeepkist) van "Worst 22". (Foto: Aangeleverd)

WIJK AA ZEE - De wisselbeker van de zeepkistenrace van Wijk aan Zee maakt heel wat omzwervingen. Na enige jaren in Duitsland overwinterd te hebben, was hij dit jaar in Kamerik bij technisch ingenieur en winnaar Piet van Dijk. Die komt dit jaar terug om zijn titel te verdedigen, komende vrijdag 28 juni. Het is nog niet bekend of de winnaar van 2017, Chris de Blok uit Wijk aan Zee, dit jaar weer een gooi naar de prijzen komt doen. De organisatie hoopt van wel, er is nog ruimte op de inschrijflijst. Deze is dit jaar weer rijk gevuld met deelnemers uit het hele land.

Zeepkistenrace op vrijdag 28 juni in Wijk aan Zee

Er komen coureurs uit Groningen, Amersfoort, Oosterwolde, Ravenswoud, om maar eens wat te noemen...Verder zijn we benieuwd naar de bolides van het Kennemer College, wie weet zit daar een nieuw Verstappentje tussen. Amber Petiet, net als vader Marc altijd hoge ogen gooiend, 2e in 2016 bijvoorbeeld, doet dit jaar ook weer mee en is een serieuze kandidaat voor de eindzege. Kortom het wordt weer net zo spannend als bij de Formule 1, komende vrijdag de 28e in de Zwaanstraat te Wijk aan Zee.

Het kost alleen enige tientallen miljoenen minder. Vanaf zeven uur gaat het weer los op het ,als het goed is, door TATA grafietvrij gemaakte stratencircuit van Wijk aan Zee. Komt dat zien, zodat je later tegen je kleinkinderen kunt zeggen : Ik was erbij!

Het Kennemer College zal tijdens 'Wijk aan Zeep' vertegenwoordigd worden door Lisette Grinwis, Daan Weel, Andy van 't Veer en Kyo Freesen.

'Worst 22"

Ze doen dit jaar met hun zelfgemaakte zeepkist "Worst 22" mee. Het is de eerste keer dat leerlingen uit de tweede klassen van het Kennemer College Beroepsgericht in Heemskerk deelnemen. Bij eerdere edities van de race kwamen leerlingen uit het examenjaar in actie. Dit jaar hopen 7 zeepkisten aan de start te verschijnen.

De vier beroepsgerichte leerlingen van team "Worst 22" hebben veel kennis opgedaan van verschillende technieken binnen het Vakcollege Techniek. De leerlingen kozen speciaal voor het Kennemer College Beroepsgericht vanwege de technieklessen en fietsen daarvoor elke dag vanuit de Zaanstreek naar school. "Ik wilde iets met mijn handen doen", antwoordt Andy op de vraag waarom hij niet voor de havo heeft gekozen. De brede oriëntatie op de techniekvakken van het afgelopen tweede jaar heeft er toe geleid dat in de zeepkist alle geleerde disciplines zijn toegepast. Andy vertelt: "Het gestroomlijnde frame is van staal en aluminium, er is hout in verwerkt en elektra."

Spanning stijgt bij de deelnemers en het publiek in de Zwaanstraat

De 22 uit de teamnaam staat voor de te halen rittijd van 22 seconden. Daarmee hopen ze de snelste tijd van "De Duitser" (winnaar 2018) te verbeteren. Daan vertelt lachend dat hij niet weet of de zeepkist de rit van het duin zal overleven.

Engelse vertaling

Kyo voegt toe: "Liever niet de Engelse vertaling van worst!"Lisette en Andy doen aan kartwedstrijden en hebben er meer vertrouwen in. Hoe de race ook afloopt, het viertal heeft vooraf al zichtbaar veel plezier in de samenwerking. De techniekdocenten hebben taart beloofd als het team eerste wordt.

De zeepkistenrace in Wijk aan Zee is op vrijdag 28 juni, de eerste manche start om 19.00 uur.

PlusBus naar 'de plassen'

BEVERWIJK - Dinsdag 25 juni rijdt de chauffeur naar Weesp voor een rondvaart met De Vuurlinie, een varend huis. Woensdag 26 juni wordt er een mooie route gereden rondom de Westeinder- en Kagerplassen. Er wordt geluncht op Kaageiland. Vrijdag 28 juni gaat de bus naar IJmuiden voor een visje eten bij Paviljoen Noordzee.Info: tel. 0251 222222 op werkdagen van 09.00 – 13.00 uur.

Lezing over de straalmotor

HEEMSKERK - Op zondag 23 juni is het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis, gelegen aan de Genieweg 1 te Heemskerk, geopend voor het publiek. Om 14.00 uur is er een lezing over de straalmotor, verzorgd door Hans Walrecht. Hij legt uit hoe een straalmotor werkt en volgt het baanbrekende werk van de Britse Royal Air Force Captain Frank Whittle, de Duitser Hans von Ohain en anderen. De eerste Britse straalmotor draaide al in 1937, maar het waren de Duitsers die nog voor 1940 een eerste vlucht met een straalvliegtuig maakten.

Vechtpartij schokt Heemskerk en Beverwijk

BEVERWIJK/HEEMSKERK – Burgemeester Mieke Baltus van de gemeente Heemskerk en locoburgemeester Serge Ferraro van de gemeente Beverwijk zijn erg geschrokken van de mishandelingen die het afgelopen weekend zijn voorgevallen. "Het is vreselijk dat mensen – zonder enige aanleiding – worden aangevallen en toegetakeld. We maken ons daar ernstige zorgen over.''

Gezamenlijke persverklaring burgemeesters Baltus en Locoburgemeester Ferraro

"We staan continu in nauw contact met de politie en het Openbaar Ministerie over deze en eerdere geweldsincidenten. We hebben er vertrouwen in dat de politie alles in het werk stelt om de daders van deze laffe aanvallen op te pakken. We begrijpen heel goed dat de onzekerheid en zorgen onder onze inwoners groter worden zolang deze zaken nog niet zijn opgelost. Het is en blijft belangrijk dat mensen die iets hebben gehoord of gezien zich melden bij de politie. Dat kan door te bellen met de politie 0900 – 8844 of 112. Strafbare feiten kunt u ook anoniem melden via www.meldmisdaadanoniem.nl."

Samenscholingsverbod

De burgemeesters zetten een aantal middelen in om de incidenten te voorkomen. Zo was er een samenscholingsverbod afgekondigd. Ook wordt onderzocht of de dossiers van mensen die betrokken zijn bij overlast of incidenten, voldoende houvast bieden om een laatste waarschuwing te geven.

Als zij na deze laatste waarschuwing nog een keer betrokken zijn bij een incident, moeten zij een dwangsom van € 750,= betalen. Als ze zich daarna nog een keer misdragen, is de dwangsom € 1.500,=. Dit kan oplopen tot € 15.000,=.

Tweede team Gieteling kampioen

De tennissers van team Heren 2. (Foto: Aangeleverd)

BEVERWIJK - Het 2e zaterdagteam van Tennisclub de Gieteling is deze maand juni kampioen geworden in de Heren Dubbel 17+ ,3e klasse, afdeling 8 voorjaars-tenniscompetitie.

Kampioensduel wordt met 4-0 gewonnen terwijl concurrentie punten verspeelt

Door de nieuwe opzet van de tennisbond , werd dit team ingedeeld in de 17 + poule,en dat met een gemiddelde leeftijd van boven de 50 zou dit wel eens pittig kunnen worden .En dat was het ook, tot de laatste speelronde stonden 3 teams met gelijk aantal punten op de eerste plek , dus had coach Theo de zware taak om een goede opstelling te maken en dat lukte .

Heren 2 won met 4-0 en de concurrentie verspeelde punten, zodat ze uiteindelijk toch het kampioensfeest konden vieren. Heren 2 bestaat uit : Patrick vd Linde, Paul de Milde, Frank Mulder ,speler/Coach Theo Koster, Michel vd Waa en Hans Grapendaal.

MHCC-veiling daverend succes

Ben-Kees Eeltink (veilingmeester), Michiel van Zeggeren (voorzitter) en Simon Kornblum (veilingmeester). (Foto: PR )

CASTRICUM - De veiling van MHCC heeft zaterdag 15 juni een opbrengst van € 21.640,- opgeleverd. Een geweldig resultaat voor de Castricumse hockeyclub. Voordat de veiling begon genoten maar liefst 115 gasten van een culinair 4-gangen veilingdiner volledig verzorgd door eigen leden. Jeugdleden in de bediening en ouders van leden in de voorbereiding en in de keuken.

Burgemeester Toon Mans opende de veiling en gelijk daarna namen de veilingmeesters zo'n 125 kavels onder de hamer. Na de bekendmaking van de opbrengst barstte de danceparty los en maakten jong én oud er tot in de late uurtjes een groot feest van.

De opbrengst van de veiling wordt besteed aan hockeymaterialen en aan het verder verbeteren en verduurzamen van de accommodatie. Zonder de steun van alle kavelsponsoren en de gulle bieders was dit resultaat niet mogelijk geweest. De hockeyclub bedankt iedereen voor zijn of haar bijdrage. De enorme opbrengst van de veiling geeft maar weer eens aan hoeveel mensen bij MHCC betrokken zijn en de club een warm hart toedragen. Speciale dank gaat uit naar de veilingcommissie en alle bij de avond betrokken vrijwilligers.

Bouwstad "Griezelt"

BEVERWIJK - Beverwijk krijgt er in de zomervakantie weer een wijk bij, opgebouwd in vier dagen van maandag 19 t/m donderdag 22 augustus door de jeugd van 6 t/m 12 jaar. Geen sloppenwijk, maar de mooiste bouwwerken van de regio. Dit jaar heeft Bouwstad Meerestein als thema "Griezelen". Bouwstad Meerestein vindt plaats naast Sportdansschool La Passe aan de Kingsford Smithstraat in Beverwijk.

Vanaf medio januari zijn de vrijwilligers met ondersteuning van Stichting Welzijn Beverwijk druk bezig met de voorbereiding, planning en organisatie van dit evenement.

Een Bouwstadkaart kost € 12,50 en is verkrijgbaar op werkdagen tussen 9.00 – 13.00 uur bij Wijkcentrum Prinsenhof, Beatrixlaan 2 en bij Buurthuis Wijk aan Duin, Wilgenhoflaan 2c te Beverwijk. De kaarten die over zijn worden aan het hek bij Bouwstad verkocht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Judith Hijdendaal van Stichting Welzijn Beverwijk, via judith@welzijnswb.nl.

Open groente- kruidendag in Heemskerk

(Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Maandagmiddag 1 juli is er vanaf 14.00 tot 16.30 uur de open groentetuin-kruidendag in het bezoekerscentrum en Kasteeltuin Assumburg in Heemskerk. Tevens is er van 14.00 tot 15.00 uur een lezing door Manon Henzen. Assumburg, Tolweg 9a, Heemskerk

Vrijwilligers staan klaar om u te begeleiden in de Groente- en Kruidentuin en zal Manon Henzen een lezing geven over Groenten in de Historische Keuken. Historische kookboeken, kruiden boeken en medische geschriften staan vol met oude, vaak vergeten, groenten en kruiden. De recepten in de kookboeken zijn ook voor de tafel van nu een inspiratiebron om oude groenten, fruit en kruiden te gebruiken. Tijdens de beleveningslezing maken we een reis door de tijd en kijken we welke groenten er in de diverse perioden op het menu stonden, hoe deze bereid werden, hoe we dat weten (bronnen) en hoe groentegerechten wellicht smaakten.

Waar in de middeleeuwen het eten van groenten nog als ongezond werden gezien, komt er in de Renaissance steeds meer groen op tafel. Onder invloed van Italië en vanaf de 17e eeuw ook Frankrijk, komen er steeds meer groenten beschikbaar als aanvulling op ons menu. Er worden nieuwe soorten gekweekt, ontdekt (Arabische wereld en Amerika) en op creatieve wijze bereid. Maar waren alle groenten voor iedereen weggelegd? De lezing verhaalt ook over wie wat at, wie de groenten verbouwden en hoe ze verhandeld werden.

Naast groenten wordt ook zijdelings aandacht besteed aan kruiden en fruit en wordt het eten van groenten geplaatst in een wat bredere context van eetgewoonten en voedingspatroon zodat de verhalen over groenten en de bijbehorende receptuur ook goed te plaatsen zal zijn door de toehoorders.

Tijdens de lezing worden een aantal kookboeken met groentereceptuur bekeken en proeven de bezoekers van bijzondere smaakmakers waarmee het historisch groen op smaak werd gebracht.

Clubrecords voor jeugdatleten AV Castricum

De trotse jeugdtoppertjes van AVC. (Foto: Aangeleverd)

CASTRICUM - Zaterdag 15 juni vond in Warmenhuizen de derde competitiewedstrijd van dit seizoen plaats. Bijna 60 enthousiaste pupillen van Atletiek Vereniging Castricum zetten hun beste beentje voor op de estafette, driekamp en lange afstand.

Het estafette-team meisjes pupillen B - met Noa Popot, Elin Bernhard, Jasmijn Kloek en Robyn Besselink - zorgde voor een stunt door het 15 jaar oude clubrecord op de 4x40meter estafette uit de boeken te lopen. Het oude record stond op 27,45 seconden, de meisjes wisten dit aan te scherpen naar 27,34 seconden. Uit dit getalenteerde team jonge atletes wist Noa bovendien een eerste plaats op de driekamp te behalen, onder andere dankzij winst op de 40 meter sprint (6,82 seconden). En voor Elin was er een fraaie 3e plaats op de 1000 meter (4:10,04 minuten).

De 7-jarige mini-pupil Tim Glorie zorgde later op de dag voor nóg een clubrecordfeestje; op de 600 meter liep hij een tijd van 2:16,97 minuten. Goed voor een gouden medaille én een forse verbetering van het AVC clubrecord.

Andere opvallende prestaties waren er van de nog maar 6-jarige Fae Tuijn. Zij wist met een ruime voorsprong de winst op de driekamp te behalen; haar snelle 40 meter sprint (8,17 seconden) leverde Fae veel punten op. Voor teamgenootje Julie Popot was er zilver op de meerkamp. En voor Roos Bekker was een fraaie bronzen medaille op de 600 meter in de categorie mini-pupillen (2:43,13 minuten).

Bij de meisjes pupillen C was het Marlin Kaandorp die er met zilver op de 600 meter vandoor ging. Haar tijd was 2:27,03 minuten. Bij de jongens pupillen C mocht Luke Feeke op het podium komen voor zijn tweede plaats op de driekamp. Hij sprong het verst van alle deelnemers in deze leeftijdscategorie, namelijk 2,97 meter.

Ook Liam Verduin mocht een beker mee naar huis nemen, en wel voor de derde plaats op de driekamp.

Succesvolle Bliksemstage in de Bouw

Een bijzonder kijkje in de bouwsector. (Foto: PR )

BEVERWIJK - Ruim 70 leerlingen van Basisschool de Sterrekijker uit Beverwijk kregen een bijzonder kijkje in de bouwsector. Tijdens de eerste editie van Bliksemstage in de Bouw (Dag van de Bouw Junior) openden negen bedrijven uit de bouwsector hun deuren voor de werknemers van de toekomst.

Logchies Renovatie en Onderhoud sloeg voor deze dag de handen ineen met JINC, een non-profit organisatie die jongeren op weg helpt naar werk.

Wie en wat is er allemaal nodig om een gebouw te onderhouden? Dat hebben de leerlingen uit groep 7 en 8 van de Sterrekijker vandaag zelf ervaren. Een groep leerlingen heeft bij Van der Wal Groep een rioolleiding nagemaakt en getest en een andere groep trok een overall aan om de gevel te schilderen bij Mooij Verf.

Ook bij de andere ketenpartners zaten de leerlingen niet stil. "Ik weet nu pas echt wat je hier allemaal kunt doen. Het hameren en metselen was heel leuk", aldus een enthousiaste leerling bij Bouwmensen KZW.

Het idee komt voort uit de jaarlijkse Dag van de Bouw, waarin het publiek kennis kan maken met de bouwsector.

Win-win

De eerste editie van Bliksemstage in de Bouw was een groot succes en smaakt naar meer. Wietske Verstoep, projectmedewerker van JINC Kennemerland:

"Zowel de bedrijven als de leerlingen kwamen enthousiast terug van hun Bliksemstage. Heel mooi om te zien dat op zo'n succesvolle dag als vandaag iedereen groeit met JINC.

Samen met de ketenpartners en Logchies Renovatie en Onderhoud gaan we om tafel om een vervolg te geven aan deze dag."

De Schimmelkroft in regiofinale

OUDKARSPEL - Afgelopen zondag vond bij Manege Beukers in Oudkarspel de regiofinale van de zitcompetitie plaats. Geselecteerde ruiters van zeven verschillende ruitersportcentra uit de regio, verdeeld over vier verschillende categorieën, reden een proef waarbij zij beoordeeld werden op correctheid van hun houding en zit.

Vier deelnemers van De Schimmelkroft wisten zich te plaatsen voor de kwartfinale en 3 van de 4 rubrieken werden zelfs door ruiters van De Schimmelkroft gewonnen. Sophie Zwart werd eerste in categorie 1, haar broer Darian Zwart wist categorie 3 te winnen en in deze categorie werd Anouk Mooij vierde. Tot slot mocht Mathilde Vlaar de hoogste trede van het ereschavot beklimmen voor haar overwinning in categorie 4. Omdat een goede zit de basis is van goed leren paardrijden, is de Harry's Horse Zitcompetitie in het leven geroepen. De competitie is in de afgelopen zestien jaar uitgegroeid tot een begrip. De winnaars per categorie mogen zich een jaar lang "Bestzittende Manegeruiter van het jaar" noemen. De kwartfinale van de Harry's Horse Zitcompetitie vindt plaats op 8 september bij Manege de Delft in Assendelft. De halve finale en de finale vinden plaats op 14 september tijdens Horse Event in de Expohallen in de Haarlemmermeer.

Foto's van Ed Seeder in SHIP

VELSEN-NOORD - In het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP) in IJmuiden is de foto-expositie van Ed Seeder te bewonderen. Dat is te zien in het restaurant van SHIP. De expositie bestaat uit foto's van de grote zeevaart, gefotografeerd op locaties zoals in de sluizen van IJmuiden en de havens van Amsterdam.

De voordelen van digitale opnames, volgens fotograaf Ed Seeder, of juist analoog op grote formaten met scans van onbeperkte resoluties geven geweldige beelden. Ed Seeder was tijdens zijn werkbare periode een begrip en gespecialiseerd in het maken van foto's op uiteenlopende locaties zoals gas winlocaties, industriële- en petrochemische bedrijven, aan boord van schepen en haven faciliteiten, maar bouwprojecten en architectuur was ook zijn werkgebied.

De passie voor fotografie is er nog steeds en daarom exposeert de inmiddels gepensioneerde Ed Seeder met veel plezier tot en met donderdag 1 augustus met zijn maritieme en havenfoto's in het restaurant van SHIP, gevestigd aan de Noordersluisweg 1 in IJmuiden. De expositie is 7 dagen in de week van 10.00 uur tot 17.00 uur geopend en is vrij toegankelijk.

Volksmuziek in Badgastenkerkje

Full Colors. (Foto: PR)

WIJK AAN ZEE – Op zondag 23 juni om 12.00 uur speelt 'Full-Colors' in het Badgastenkerkje.

Ernst Stolz wordt met recht multi-instrumentalist genoemd. De Haagse musicus speelt o.a. piano, (barok)-viool, violone, viola da gamba, blokfluit, akkordeon en doedelzak. Welke instrumenten hij zondag precies mee zal brengen is een verrassing. De Belgische Helene Michielsen speelt fluit. Het programma zondag bestaat uit folkmuziek afkomstig uit diverse Europese landen zoals Ierland, Scandinavië en Nederlandse boerenliedjes uit de 17/18e eeuw en wellicht ook Hongaarse muziek en Klezmer.

Inloop vanaf 11.30 uur. Toegang vrij. Met en een vrijwillige bijdrage na afloop kun je bijdragen aan de instandhouding.

Offshore dag bij SMG IJMOND

Kom langs tijdens de open dag. (Foto: PR )

HEEMSKERK - Scheepsmodel Groen IJmond houdt op 30 juni een OFFSHORE dag. Onder Offshore worden werkschepen verstaan, denk aan sleepboten, baggerschepen, Suppliers , containers binnenvaart, visserij, grote containerschepen en meer. Deze zullen als modellen te zien zijn. Er komen modelbouwers uit Duitsland, België en collega modelbouw clubs uit Nederland.

Ook aan de kinderen wordt gedacht. Zij kunnen proberen de beginselen van het besturen van een modelbootje onder de knie te krijgen, onder begeleiding van een van de clubleden. De dag begint om 10.00 uur. Er is gratis parkeren op de grote parkeerplaats.

SMG IJMOND Communicatieweg 4 Heemskerk.

Beleef soldatenleven in Fort K'ijk

Fort K'ijk. (Foto: Sabine van Keulen )

UITGEEST - Ontdek meer over het leven van de 263 soldaten in dit fort, hoe ze sliepen en hoe het 'kiekeboe' kanon werkte, en later een prachtig uitkijkpunt werd. In de keuken staan nog drie kookpotten en originele pannen, je zou er zo aan de slag kunnen. Donderdag 27 juni om 13.30 uur in Fort K'ijk, bij Uitgeest.

Fort K'ijk is onderdeel van de beroemde Stelling van Amsterdam en ligt prachtig aan de rand van een uitgestrekt veenweidelandschap. Het fort is onder beheer van Landschap Noord-Holland en nu open gesteld voor publiek. Je kan bij een bezoek ook genieten van een versnapering in de Theeschenkerij en een audiotour volgen, over de Stelling en de omliggende natuur. Fort K'ijk, Lagendijk 22, 1911 MT Uitgeest Reserveren:

www.gaatumee.nl.

Zumba Workout

HEEMSKERK - Kom een uurtje lekker zweten op vrolijke zomerse klanken. Dat kan op woensdag 26 juni van 14.00 tot 15.00 uur in ontmoetingscentrum De Stut aan de Maasstraat 3 Heemskerk.

Deelname bedraagt € 3,50 euro inclusief een kopje koffie of thee. Na afloop van de workout is er gelegenheid om onder het genot van een kopje koffie met elkaar na te praten. Sporten is leuk maar de afloop ook.

Vooraf aanmelden is gewenst: 0251-248648.

Theaterkassa open voor verkoop nieuw seizoen

BEVERWIJK - Vanaf dinsdag 18 juni kunnen er weer telefonisch kaarten worden besteld én persoonlijk aan de theaterkassa op Kerkplein 1 in Beverwijk. De openingstijden van de theaterkassa zijn:dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uurtelefoonnummer (0251) 221453 Top 10 van de best verkochte voorstellingen, zowel kleine – als grote zaalproducties: Fred van Leer, Youp van 't Hek, Nienke PlasKasper van der Laan, Patrick Laureij, René van Meurs, Claudia de Breij, Ali B, Ton Kas, Musical Dinnershow.

Kerkplein 1, 1941 HD Beverwijk T: (0251) 203 242 W: www.kennemertheater.nl

Nationaal circus Barani komt naar Castricum

Circus Barani. (Foto: PR)

CASTRICUM - Familiecircus Barani verzorgd van 3 juli t/m 7 juli circusvoorstellingen in Castricum.

Dit professionele familiecircus presenteert een adembenemende show voor groot en klein. Jong en oud zal zich 1,75 uur uitermate kunnen vermaken! Voor meer info; www.barani.nl.

Lezing voor kinderen, hoe werkt een vliegtuig

Hoe werkt een vliegtuig? (Foto: PR )

HEEMSKERK - Op zondag 30 juni 2019 is het luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis, gelegen aan de Genieweg 1 te Heemskerk, geopend voor het publiek. Om 14.00 uur is er een Kinderlezing "Hoe werkt een vliegtuig?"

Wat doet de vleugel van het vliegtuig? Hoe wordt het vliegtuig bestuurd? Hoe kan men een licht vliegtuig bouwen terwijl het toch heel sterk is? Deze en andere vragen worden op de kinderlezing beantwoord door spreker Hans Walrecht. Daarna kunnen de kinderen aan de hand van zelfgevouwen vliegtuigjes ervaren hoe je een vliegtuig kunt besturen. Het museum zelf biedt veel materiaal waarin de werking van een vliegtuig te herkennen is. Het programma is alleen voor kinderen, in de leeftijd van ongeveer 10-12 jaar. Maar hun ouders kunnen natuurlijk ondertussen in het museum rondkijken!

Het Fort

Het Fort bij Veldhuis is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het fort is een van de oudste en grootste forten van deze stelling.Het fort is gelegen aan de Genieweg 1, 1967 PS Heemskerk. De ligging van het fort is op de grens van Heemskerk en Zaanstad. Toegang: Volwassenen € 3,50, kinderen van 8 tot 12 jaar, € 2,50, kinderen jonger dan 8 jaar gratis. Openingstijden: van mei tot en met oktober alle zondagen van 11.00 uur – 17.00 uur.