Schagen op zondag

19 mei 2019

Schagen op zondag 19 mei 2019


Burgerbrug viert eigen 'Op Kleine Schaal Festival'

Van Dik Hout. (Foto: aangeleverd)

BURGERBRUG - Burgerbrug viert zondag het 'Op Kleine Schaal Festival'. Er is wederom een geweldige bezetting, want met muziek, theater voor kinderen, country, jazz, Texmex en kleinkunst is het programma van dit veelzijdige evenement van hoog niveau. Artiesten van nationale allure geven op deze dag drie voorstellingen. De voorstellingen vinden plaats in boerenschuren, op veranda's en andere bijzondere locaties. Elke artiest of act speelt drie voorstellingen op de volgende tijden: 13.00 tot 13.35 uur, van 14.00 tot 14.35 uur en van 15.00 tot 15.35 uur. Het publiek kan van de ene naar de andere locatie lopen of fietsen en ziet zo drie geweldige voorstellingen op één dag zien. Hierna volgt nog een daverend slotconcert met Van Dik Hout vanaf 16.30 uur in de Herboren Toren, het voormalige kerkje van Burgerbrug.

Mout&Mennen – veelzijdige performer Carolina Mout heeft overal gespeeld en gezongen, in grote- en kleine theaterproducties, maar het meest houdt ze toch van intiem en integer. Begeleid door meester-gitarist Leon Mennen zingt ze een aantal van haar favoriete jazz- kleinkunst- en popsongs, hier en daar in een rake eigen Nederlandstalige begeleiding. Te zien in Oldskoel aan Grote Sloot 116a. Brotherlee – trompettist Loet van der Lee speelt samen met zijn broer, Hammondorganist Onno en contrabassist Gerko Aerts eigen en bestaande composities met invloeden uit de bebop, salsa, tango en hardbop-traditie Zij treden op in Garage Aad & Elly Kramer aan Burgerweg 42. Jelle & Nin – kindertheater, waarin Jelle & Nin spannende dingen beleven met een paar speciale poppenvriendjes. Dit programma is geschikt voor alle leeftijden en te zien in Zorgboerderij Croon&bergh aan Grote Sloot 91. Kijk voor meer informatie over het programma op: www.dekustmacht.nl

In verband met de beperkte hoeveelheid kaarten is het aan te raden om kaarten in de voorverkoop te bespreken. Kaarten in de voorverkoop kunnen worden besteld via een mail naar info@dekunstmacht.nl met opgave van voorstelling, tijd en aantal kaarten. De toegangsprijs voor de voorstellingen op locatie is 5,- euro per persoon, voor het slotconcert betalen de bezoekers 15,- euro per persoon.


Dagje uit in de regio

(Foto: )

REGIO – Als je zin hebt om iets leuks te doen denk je aan 'Dagje uit in de regio'. De bijlage propvol uitjes bij jou in de regio wordt vandaag verspreid met deze krant. Bewaar de krant goed, want dan mis je geen evenement in jouw buurt. Tegelijkertijd lanceert Rodi Media vandaag www.dagjeuitinderegio.nl. Eén website waar je alle uitjes uit de hele regio vindt. Dat is goed nieuws voor iedereen die wakker wordt met het idee: we gaan iets leuks doen vandaag!

Scholierenveldloop in Anna Paulowna

De Scholierenveldloop komt er aan. (Foto:team Sportservice Schagen)

ANNA PAULOWNA/WARMENHUIZEN - De Scholierenveldloop is een jaarlijks terugkerend sportief evenement voor alle kinderen van de basisschool in Hollands Kroon. Dit jaar vindt de Scholierenveldloop woensdag 12 juni plaats in Anna Paulowna. In Warmenhuizen wordt de Scholierenveldloop Schagen gelopen op woensdag 19 juni.

De Scholierenveldloop is een parcours van 1000 meter waar je met de hele klas over heen rent. Voor kleuters is er een kortere route. De Scholierenveldloop wordt in verschillende categorieën gelopen, waarbij jongens en meisjes apart starten. De categorieën worden ingedeeld aan de hand van de groep waarin de leerling zit. De start van de eerste groep is om 15.00 uur, daarna steeds om de 10 minuten. Om ongeveer 17.00 uur is het evenement afgelopen.

Aan de snelste drie lopers per startgroep wordt direct na hun loop een prijs uitgereikt. Maar iedereen die mee doet krijgt een leuke herinnering! Deelname is gratis. De Scholierenveldloop voor Hollands Kroon wordt gehouden op de atletiekbaan in Sportpark Kleine Sluis in Anna Paulowna. De Scholierenveldloop Schagen is woensdag 19 juni vanaf 15.00 uur op de atletiekbaan van AV NOVA in Warmenhuizen.

Inschrijven kan via school, maar ook via de formulieren op jouw.teamsportservice.nl. Doe dit voor vrijdag 31 mei! Heb je nog vragen? Neem contact op met Cisca Bosma van Team Sportservice via e-mail naar: cbosma@teamsportservice.nl of tel. 0224 – 214774.

Blauwe Vlag voor Schager stranden

De stranden van gemeente Schagen hebben de Blauwe Vlag weer binnen. (Foto: gemeente Schagen)

SCHAGEN - De Internationale jury voor de Blauwe Vlag van FEE International in Denemarken heeft dit jaar in Nederland 181 Blauwe Vlaggen toegekend, 124 jachthavens en 57 stranden. Ook jaar zit gemeente Schagen er weer bij. Donderdag 8 mei nam strandbeheerder Gerard Glas het certificaat in ontvangst in Ouddorp aan Zee.

Gemeente Schagen ontving de Blauwe Vlag voor de 30e keer op rij. "We zijn erg trots op de Blauwe Vlag", zegt wethouder Hans Heddes. "Het is voor ons een erkenning van de kwaliteit van onze stranden. We investeren samen met de strandpaviljoenhouders veel in een kwalitatief goed product waarbij we duurzaamheid, natuur en milieu belangrijke onderdelen zijn. De criteria van de Blauwe Vlag vormt daarbij een goed instrumentarium. Iedereen weet nu waar hij of zij aan toe is".

De Blauwe Vlag is de internationale onderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die veilig, schoon en duurzaam zijn. In de praktijk betekent dit dat genomineerden moeten voldoen aan een aantal belangrijke criteria zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig: jaarlijks wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de stranden van Schagen nog aan de vereisten voldoet.

Met de Blauwe Vlag-campagne in Nederland betrekt de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) overheden, ondernemers en recreanten bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu en duurzame jachthavens. Voor de toerist en recreant is de Blauwe Vlag het internationale herkenningssymbool voor veilig en schoon zwemwater, goede stranden en schone en veilige jachthavens. De internationale toekenning van de Blauwe Vlaggen geschiedt door de Foundation for Environmental Education (FEE).

Open Kakebien tennistoernooi

Wedstrijdcommissie open Kakebien tennistoernooi. (Foto: NICO WAY)

OUDESLUIS - Het open Kakebien tennistoernooi wordt gespeeld van vrijdag 7 tot en met zondag 16 juni op de tennisbanen van tennisvereniging Oudesluis.

Deelnemers spelen op kunstgrasbanen, waarbij de wedstrijdcommissie de wedstrijden, waar mogelijk, in poules probeert in te delen. Er wordt gespeeld in de categorieën HD, DD, GD 5-6-7-8 en 7/35-plus. De wedstrijdleiding bestaat uit Ina Muntjewerf, Ton Wiebenga, Henry van Klaveren, Jolanda Jongkind, Jolanda Buter en Annemarie Geel. Vrijdag 14 juni is er een visavond en zondag 16 juni is er een finalistenontbijt op de finaledag.

Inschrijven voor zondag 26 mei via de toernooiwebsite van TV Oudesluis: www.kakebien.nl.

Neem voor meer informatie contact op met toernooileider Anneke Ooijevaar, tel. 06-51221897).

Baasje gezocht

Dexter. (Foto: aangeleverd)

Lieve, aanhankelijke kroeler Dexter

TUITJENHORN - Voor hond Sjimmie heeft zich nog geen nieuw baasje gemeld. De cavia heren uit een eerdere editie hebben nu wel een fijn nieuw thuis gevonden. Deze week aandacht voor een kater. Het gaat hier om Dexter.

Deze ongelooflijk leuke zwarte ex-kater is gevonden op de Stroet in Sint Maarten. Hij liep daar met een heel zeer pootje en heel veel kale plekken. Hij was tevens het vertrouwen in mensen een beetje kwijt. Als een echte zielenpoot kwam hij in de opvang terecht. Maar hoe kan het verkeren, deze lieve kater heeft het vertrouwen in mensen weer terug gevonden en ziet er ook weer spic en span uit na genezing van zijn pootje en zijn wondjes. Hij is de gangmaker in de kattenkamer, de held zonder sokken en hij is ook nog eens behoorlijk sociaal naar zijn soortgenootjes. Kinderen vindt hij wel oké, maar liever de wat grotere vanaf een jaar of twaalf. Van een kat die letterlijk de kat-uit-de-boom kijkt, is hij veranderd in een aanhankelijke kroeler, die zelfs even aangeeft als hij zijn aandacht nodig heeft. Dexter is geschat op een leeftijd van ongeveer vier jaar. En hij verdient het om binnenkort de rest van zijn nog lange leven te slijten bij mensen die hem de aandacht geven die hij verdient. Dexter wil ook graag wel weer naar buiten kunnen om daar ook nieuwe avonturen te beleven.

Meer weten over deze dieren? Neem dan even contact op met de DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon, tel. 0224-551818 of via www.dierenasiel-schagen.nl

Vijfhonderd jaar kapel op de Keins

De kapel van Maria op de Keins. (Foto: Yannah Bruins)

SCHAGEN - Elke dag, op elk moment van de dag : wanneer je de kleine kapel op de Keins ook binnenkomt staan er altijd verse bloemen en branden er altijd kaarsjes. Deze historische plaats - nu het sobere en intieme Mariakapelletje - is een waardevol monument van stilte en gebed, aandacht en bezinning. Al vijfhonderd jaar.

Ere-altaar Maria

In 1519 -500 jaar geleden- laat Josina van Beieren, de Vrouwe van Schagen, wonend in het Slot Schagen, op de Keins een stenen kerk bouwen, met een ere-altaar voor het beeld van Maria. De aantrekkingskracht van deze 'paapse' plek ergert de voormalig watergeus en burgemeester van Schagen Taetz Gerritz dusdanig, dat hij de kapel in 1586 tot de grond toe afbreekt. Het Mariabeeld lijkt sindsdien verdwenen. Tót in 1930 bij werkzaamheden in de Wieringermeer een beeld gevonden wordt dat heel goed het echte beeld kan zijn. Museaal onderzoek dateert het beeld rond 1475 en het bevat uitzonderlijk veel zoutkristallen. Dit kostbare Mariabeeld staat sinds 1997 in het West-Fries Museum in Hoorn.

'500 jaar Kapel op de Keins' wordt door de parochie Schagen herdacht met een concert en een tentoonstelling. Zondagmiddag 26 mei geeft het parochiekoor St. Gregorius een Mariaconcert in de Christoforuskerk. Het concert begint om 15.30 uur en duurt ruim een uur. Toegang is gratis.

Na afloop van het concert is de opening van een aan Maria gewijde tentoonstelling op het voormalige koorbalkon van de kerk. Via de spiltrap bereikt men op de koorzolder een expositie van onder andere enkele archeologische vondsten van de oorspronkelijke Keins-kapel. De tentoonstelling is de hele zomer open: op zondagen aansluitend aan de zondagsviering, en op donderdagen tijdens de West-Friese markten. De kapel van Maria op de Keins is dagelijks open van 9.00 tot 19.00 uur.

Opening Sportshop Bouwes op nieuwe locatie komt eraan

Michel van der Wardt in de nieuwe zaak. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN- Het is bijna zover: op vrijdag 24 mei opent Sportshop Bouwes de winkel op de nieuwe locatie aan de Gedempte Gracht 34 in Schagen. Dat wil zeggen: de huidige vestiging in het Makado winkelcentrum blijft gewoon open. Vanaf maandag 27 mei tot 1 september gaat die zaak door als outlet, daarna sluit de sportwinkel er definitief de deuren. Klanten kunnen aan de Gedempte Gracht op de openingsdag, maar ook op zaterdag 25 mei en koopzondag 26 mei profiteren van scherpe aanbiedingen. Zie daarvoor de advertentie elders in de krant. Belangstellenden profiteren van extra lange openingstijden, want op 24 mei is het koopavond en op 25 mei is het Gracht bij Nacht waarbij de winkels tot 22.00 uur open zijn.

Nieuwe uitstraling van de sportwinkel

Dat laatste belevingsevenement sluit overigens prima aan bij de nieuwe uitstraling van de sportwinkel. Die is namelijk beduidend groter, 370 om 215 vierkante meter, dan de winkel in het Makado Centrum en die ruimte is niet ingevuld door er extra stellages te plaatsen maar met onder meer aansprekend design. "We gaan voor beleving", vertelt gezicht van de winkel Michel van der Wardt. "Wij hebben daarom gekozen voor mooie ruimtelijke presentaties in plaats van een nog groter assortiment. Het comfort van de klant staat voorop en daarom staat in de nieuwe winkel bijvoorbeeld ook een informatiebalie met koffieapparaat en zitfaciliteiten, zodat een ieder in de rust advies kan krijgen van de verkoopadviseur."

Verbinding

De verbinding aangaan met de klant, dat doet Sportshop Bouwes al sinds jaar en dag en niet alleen in de winkel. "Wij kleden al vele jaren leden van tal van sportclubs aan in de regio", aldus Van der Wardt. "Voetbalclubs, maar ook tennisverenigingen, volleybal- en handbalclubs en de hockey. Wij willen die service meer gaan vertalen in onze nieuwe winkel. Daarom komt de mogelijkheid er om bij ons je racket te bespannen. Ook kijken we in de nieuwe winkel naar de mogelijkheid een loopanalyse te doen zodat je nagenoeg het perfecte schoeisel door ons aangemeten krijgt. Dit is er dus nog niet, maar zijn we wel van plan."

Overigens is het nog in de sterren geschreven, maar Sportshop Bouwes denkt er over na om het aanbod te vergroten met (kick)bokskleding en bokshandschoenen. Op dit moment tref je er echter alleen het vertrouwde assortiment. Dat betekent louter A-merken zoals Nike , Adidas en Under Armour met als speerpunten qua sporten voetbal, handbal, tennis, badkleding, fitness en de indoorsporten volleybal en wederom handbal. En: je hoeft er niet meer een stukje voor te lopen zoals bij de zaak in het Makado, want je kunt voor de deur parkeren.

De Dag van de Veiligheid voor een veiliger Schagen

SCHAGEN - Winkelcentrum Makado staat zaterdag 25 mei van 11.00 tot 16.00 uur in het teken van veiligheid. Op het middenplein organiseert het winkelcentrum de eerste editie van de Dag van de Veiligheid met als doel Schagen veiliger te maken. Het event is gratis toegankelijk voor iedereen.

Veiliger leven en werken

Zowel binnen als buiten krijgen bezoekers met een afwisselend programma voorlichting over hoe zij veiliger kunnen leven en werken. Aanvullend kunnen zowel bedrijven als particulieren informatie krijgen over interessante producten en diensten om de veiligheid en de beveiliging van eigendommen te vergroten. Kinderen hoeven zich niet te vervelen; Brandweer Schagen en de Reddingsbrigade organiseren de hele dag verschillende spelactiviteiten.

Programma en deelnemerslijst van de Dag van de Veiligheid: Politie Schagen - Presentatie woninginbraken door wijkagent Kees Hol en Rob de Meulmeester (11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur); Brandweer Schagen - Informatie en spelactiviteiten voor kinderen; EHVS - EHBO en reanimatie demonstraties hulpverleners; Reddingsbrigade Callantsoog - Demonstraties en informatie met reddingsboot; Concept facilities - Veiligheidsproducten zakelijke markt; De Jong verzekeringen - Verzekeringsproducten rondom veiligheid; Beemster Schagen - Veiligheidsproducten particuliere markt.

Locaties: Middenplein, Noordplein (entree AH) en lege winkelunit (by Alissa).

Cursus mindful mediteren en bewustvol leven

SCHAGEN - Karo's Zorg gaat vrijdagavond 7 juni in Schagen en zaterdagochtend 8 juni in Anna Paulowna van start met een nieuwe vijfweekse cursus mindful mediteren en bewustvol leven in het NU.

Bewuster vanuit het moment leven

Voor veel mensen is bewustvol of mindful in deze hectische tijd lastig, met als gevolg dat zij veel stress ervaren in het dagelijks leven. Deze cursus gaat over hoe je bewuster vanuit het moment kunt gaan leven, waardoor je meer rust en minder stress gaat krijgen.

Meer rust en structuur

Hoe wordt je bewust van je gedachten, hoe breng je meer rust en structuur aan in je leven, maar ook hoe je in het moment blijft. Enkele thema's die ondersteund door meditatieoefeningen aan bod zullen komen in de cursus. Mindful mediteren zorgt voor innerlijke rust, balans en voor heling van lichaam en geest. Er wordt geoefend met verschillende meditatieoefeningen die op een stoel plaatsvinden. Ervaring is niet nodig.

De cursussen worden gegeven op het Viertaal College aan Hoep 28 in Schagen en bij Karo's Zorg aan Molenvaart 297 in Anna Paulowna. Voor verdere informatie en/of deelname kun je terecht op www.karoszorg.nl of neem contact op met tel. 0223-522149.

Magazijnleegverkoop bij EP:Beerepoot

REGIO - Het magazijn van EP:Beerepoot aan de Bollenmarkt in Zwaagdijk-Oost opent zondag 19 mei om 11.00 uur de deuren voor de populaire Magazijnleegverkoop. Profiteer acht dagen lang van extreem hoge kortingen op elektronica van topmerken. Wees er snel bij, want op is op.

De altijd drukbezochte Magazijnleegverkoop van EP:Beerepoot is inmiddels niet meer weg te denken. Het gehele magazijn wordt opgeruimd om plaats te maken voor de allernieuwste modellen en dat levert spectaculaire aanbiedingen voor u op. Wasmachines, drogers, (Oled)televisies, stofzuigers, koelkasten, inbouwapparatuur, koffiemachines en audio gaan weg voor bodemprijzen. Prachtige producten van onder andere Liebherr, Bosch, Samsung, Siemens, Philips, Miele, Sonos, Bose, Sony, LG, Jura en AEG zijn aanwezig.

Vele klanten weten inmiddels de weg naar het magazijn aan de Bollenmarkt wel te vinden. Niet alleen vanwege de hoge kortingen, maar ook vanwege het uitgebreide advies, de ongekende service en garantie die zij van EP:Beerepoot gewend zijn. Een mooie aankoop gedaan, maar geen ruimte in de auto? Maak zondag 19 mei gratis gebruik van de Mercedes-Benz bestelwagens van Gomes!

Van zondag 19 mei tot en met zondag 26 mei is men van harte welkom aan Bollenmarkt 15 in Zwaagdijk-Oost (WFO-terrein). Op beide zondagen is het magazijn van 11.00 tot 17.00 uur geopend. Van maandag 20 mei tot en met zaterdag 25 mei is men van 10.00 tot 18.00 uur welkom. Kom langs en profiteer van extreme kortingen, maar met de service van EP:Beerepoot. Kijk voor meer informatie en extra aanbiedingen op www.epbeerepoot.nl.

Schager Compliment voor Ina Drost

SCHAGEN - Ina Drost heeft woensdag 15 mei het Schager Compliment ontvangen van wethouder Joker Kruit. Dat gebeurde tijdens haar afscheid van Balletschool Schagen in Schagen.

Drost heeft na 23 jaar afscheid genomen van de Balletschool. Zij heeft de functie van penningmeester, ledenadministrateur, kartrekker, motivator en begeleider in die jaren gehad. Dat alles heeft zij onbezoldigd gedaan.

Buiten het dragen van de financiële- en ledenadministratie van de Balletschool stond Drost altijd klaar om andere hand- en spandiensten te verlenen. Waar de Balletschool optrad was zij aanwezig, zowel in als buiten Schagen.

Tuinmonitor over Nederlanders en tuinieren

(Foto: Juergen Kraemer)

REGIO - Waar mannen dromen van een jacuzzi en een buitenkeuken, zouden vrouwen vooral blij worden van een Japanse tuin en een tuinhuis. Dit is een van de uitkomsten van een onlineonderzoek van tuinmerk WOLF-Garten; Tuinmonitor 2019. Het doel was om een beeld te krijgen van het tuiniersgedrag van Nederlanders. Gelukkig zijn de meeste mensen tevreden met hun huidige tuin: mannen geven hun tuin gemiddeld een rapportcijfer 7, vrouwen zijn iets kritischer en geven hun tuin het cijfer 6,5.

De meest favoriete tuinklussen zijn grasmaaien, snoeien en het aanleggen van de tuin. Het bijhouden van de moestuin is een van de geliefde tuinactiviteiten van vrouwen, de mannelijke respondenten worden hier wat minder enthousiast van. Een ander opvallend verschil is dat vrouwen schoffelen in hun top 5 van favoriete tuinklusjes hebben staan, terwijl mannen dit als een van de minst populaire activiteiten beschouwen. Slechts weinigen worden blij van het wieden van onkruid. Zo'n 60 % van de Nederlanders noemt dit als het minst leuke onderdeel van tuinieren.

Zowel mannen als vrouwen, 60 %, willen graag meer tijd aan tuinieren willen besteden. Desgevraagd zegt 70 % dat zij bovendien liever tijd besteedt aan tuinieren dan aan werken of het huishouden. Slechts 9 % van de vrouwen geeft de voorkeur aan het huishouden boven tuinieren, bij mannen is dat een magere 2,5 %. De huidige tijdsbesteding op wekelijkse basis is al niet gering: bijna een kwart is minimaal een dag per week in de tuin aan het werk en 45 % tussen de 2 en 4 uur per week.

Een weelderige en wilde tuin vol bloemen en groen: daar zegt 50 % van de vrouwen 'ja' op, ten opzichte van slechts 37 % van de mannen. Zo'n 63 % kiest liever voor een strakke, symmetrische tuin. Over het totaal wint de strakke tuin het dan ook van de weelderige tuin.

Wensenlijstje

Hoewel Nederlanders redelijk tevreden zijn over hun huidige tuin, zijn er nog zeker dingen die men wil veranderen. Opvallend is dat zowel mannen als vrouwen een loungehoek bovenaan hun wensenlijstje hebben staan. Naast het tuinieren wil men toch ook vooral ontspannen genieten van de tuin. Hoe men hier ontspanning vindt, verschilt wel gezien de verdere wensen. Voor mannen zouden een jacuzzi en een buitenkeuken het totaalplaatje compleet maken. Vrouwen noemen vooral een tuinhuis en een Japanse tuin als een van hun tuindromen. Gelukkig zijn mannen en vrouwen het wel met elkaar eens over wat zij niet willen: een vijver is een van de minst genoemde wensen.

Bron: WOLF-Garten

Open tuindagen Versicolor tuin

Marianne Greiner. (Foto: aangeleverd)

LUTJEWINKEL- In mei is het 25 jaar geleden, dat de Versicolor tuin in Lutjewinkel voor het eerst werd opengesteld voor bezoekers in een aantal open weekends. Eigenaresse Marianne Greiner weet het nog goed. "Dat was in samenwerking met de Nederlandse Tuinenstichting, een landelijke organisatie". En het was extra spannend.: "In 1994 hebben we een hele punt weiland gekocht achter onze tuin, daarmee werd hij opeens twee keer zo groot! Van 1200 naar bijna 2500 vierkante meter. Het deel rondom het huis was toen al 5 tot 6 jaar oud, met borders en wandelpaadjes. De nieuwe tuin moest nog helemaal worden ontgonnen!"

Voor Marianne is het creëren van mooie borders en spannende tuinhoeken een ware passie. "Ik noem het altijd 'pure verliefdheid op het tuinieren'. Het is leuk om met kleuren van bloemen steeds weer andere 'schilderijen' te vormen in de tuin. Bovendien barst de tuin van 't leven; vogels, egels, kikkers, vlinders en insecten. We genieten daar elke dag van!"

Open tuinweekends

Dit jaar vieren Marianne en haar man Frans het 25-jarig jubileum van de open tuinweekends. In 1999 sloten zij zich aan bij 'Top in de Kop', met de mooiste tuinen in de kop van Noord-Holland. In 2014 kwam daar 'De Groene Route' bij, een grote groep van duurzame kwekerijen en milieubewuste open tuinen.

Versicolor heeft open tuinweekends op de volgende data: zaterdag en zondag 25 en 26 mei, 22 en 23 juni en 20 en 21 juli (11.00 tot 17.00 uur) en viert het jubileum met onder andere wisselende exposanten en thema's, van vlinderweekend, tot dahlia's en keramiek in de tuin. In het weekend van 25 en 26 mei heeft elke 25e bezoeker gratis entree (entree € 4,- voor de Vlinderstichting). Zie ook: www.versicolor.nl

Zaterdag 25 mei groot feest in de Molenstraat in Schagen

Het is zaterdag 25 mei feest in de Molenstraat, met vermaak voor jong en oud. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Alweer voor het zevende jaar op rij organiseren de winkeliers van de Molenstraat in Schagen weer een gezellige feestdag in hun straat. Zaterdag 25 mei van 9.30 tot 17.00 uur vindt het feest plaats en is de Molenstraat de hele dag afgesloten voor alle verkeer. Veel winkels pakken groots uit met aanbiedingen in de winkel of in een marktkraam.

Met onder meer gratis pony rijden voor de kinderen

(Foto: aangeleverd)

Bovendien is er de hele dag gezellige muziek in de straat en zijn er vele leuke kinderactiviteiten. Kinderen kunnen zich onder meer vermaken met speciale kindertattoo's en er is gratis Popcorn.Ook hebben de kinderen de hele dag de mogelijkheid om onder begeleiding een gratis ritje te maken op een pony door de Molenstraat. En nog heel veel meer …

En om 12.00 en 14.00 uur wordt weer een grootse modeshow in de straat gehouden. "Kortom genoeg redenen om op deze dag eens een bezoekje te brengen aan onze leuke en veelzijdige winkelstraat in Schagen", aldus de winkeliers van de Molenstraat. "Graag tot ziens in de Molenstraat op 25 mei en deel met ons mee in de feestvreugde."

Deelnemende winkeliers

Yes its hurts, Ligthart Bloemisten, Zeuvenuursgoed, Baderie Bleeker, Mooie Ogen, Telefoonwinkel, Profile Westenenk, Knüwer Jeans, Koffiehuis Dikke, More For Less, Subway, Reisburo TravelXL Marijke, FietsService Schagen en het Westfries Kaashuis.

Modeshow en jeans 10-daagse bij Knuwer Jeans

Het is feest in de Molenstraat en bij Knuwer Jeans (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Knuwer Jeans houdt zaterdag 25 mei al weer voor de zevende keer op rij haar jaarlijkse Modeshow. Tijdens deze show ziet men de laatste trends op jeans gebied van onder andere de merken: Levi's, Petrol, Wrangler, No Exces, Cars, MOD, Lee.

Profiteren van aanbiedingen

De show wordt zeker twee keer gelopen, om 12.00 en 14.00 uur. Tijdens de Modeshow wordt er gezellige muziek gedraaid en staat er een stoeltje klaar wanneer dat nodig is. Of neem plaats op het terras van De Dikke, terwijl de modellen langslopen. Deze dag is Knuwer Jeans tot 22.00 uur open en kan men profiteren van de aanbiedingen. Naast deze leuke modeshow zijn er de hele dag activiteiten in de Molenstraat. De Molenstraat zal afgesloten zijn voor autoverkeer. Er zijn vele kinderspelletjes en er staan diverse marktkramen met diverse aanbiedingen.

Bij Knuwer Jeans krijgt elke klant € 10,- korting op de jeans en dit weekend 10 procent korting op alle shirts in de winkel. Zo heeft men al een Cars jeans voor 49.95 euro. Natuurlijk hebben zij ook een marktkraam hebben met aanbiedingen zoals de Levis badslipper van 24,95 euro voor 19,95. Kortom een bezoekje aan de winkel en aan de Molenstraat is zeker de moeite waard.

De korting op de jeans is geldig vanaf maandag 20 mei tot donderdag 30 mei (met uitzondering van bestaande aanbiedingen).

Knuwer Jeans is te vinden aan Molenstraat 5 in Schagen.

KWF Kankerbestrijding afdeling Schagen zoekt zes 'regelateurs'

Monique en Maartje van Peperstraten: “samen de collecte voorbereiden, gezellig en een fluitje van een cent”. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Het afdelingsbestuur van KWF Schagen is bezorgd. Voor de kernen Sint Maartensbrug, Schagerbrug, Petten, Oudesluis en de Schager wijken Nes-Noord en Groeneweg ontbreekt het momenteel aan collectecoördinatoren. De collectanten zijn er, maar wie stuurt deze aan? Daarom zoeken zij zes enthousiaste vrijwilligers die deze taken op zich willen nemen.

Jaarlijks, in de eerste volle week van september gaan de collectanten van KWF Kankerbestrijding op pad om geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Het vinden van collectanten is meestal niet zo'n probleem, omdat het doel helder is, en men wel bereid is een aantal uur per jaar hieraan te besteden. Het vinden van de organisatoren van de collecte vormt een groter probleem. En eigenlijk is dat vreemd, omdat het niet eens zo gek veel werk is en de voldoening groot. Voorzitter Monique van Peperstraten: "De collectes zijn nog steeds erg belangrijk voor KWF Kankerbestrijding, want het merendeel van de inkomsten komt daardoor binnen. Collecteren is dan ook zeker nog van deze tijd, helemaal omdat mensen nu ook per pinpas een donatie kunnen doen".

Het takenpakket van de collectecoördinator omvat het communiceren met de collectanten, de bussen gereed maken en verdelen onder de collectanten. Vervolgens het terugontvangen van de bussen, het tellen van het geld en het afstorten. En dan zit het jaarlijkse klusje er al weer op. Van Peperstraten: "Qua uren valt het mij ontzettend mee. Ik ben collectecoördinator in Dirkshorn en eigenlijk kun je alleen van een piekmoment spreken rondom de collecteweek. Toch is het ontzettend leuk om alles in goed banen te leiden en er voor te zorgen dat de collectanten hun vrijwilligerswerk zo goed mogelijk kunnen doen".

Voor Sint Maartensbrug, Petten, Oudesluis, Schagerbrug wordt gezocht naar deze vrijwilligers. KWF noemt dit een Districtscoördinator (DCO), hetgeen een combinatie van de functies Collectecoördinator en Wijkhoofd betreft. Voor de wijken Nes-Noord (vijf collectanten) en Groeneweg (zes collectanten) betreft het de functie Wijkhoofd. Het afstorten van het geld, hoort dan niet bij de functie. Zin om collectecoördinator te worden? Aanmelden kan via kwf.nl/wordvrijwilliger

Nationale hengeldag Schagen

Wie valt er in de prijzen? (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - De Nationale hengeldag wordt zaterdag 25 mei gehouden van 10.00 tot 14.30 uur in Schagen.

Rondom de vijver in het Piet Mondriaanpark kunnen kinderen tot 14 jaar gratis deelnemen aan de Jeugd witvis viswedstrijd. Doe mee en maak kans op mooie prijzen. Meld je aan via: www.debaars.nl. Deelnemers verzamelen zich om 10.00 uur op het schoolplein van basisschool De Rank. De wedstrijd is van 11.00 tot 14.30 uur (inclusief gratis lunch). Iedere deelnemer ontvangt van HSV De Baars het volgende gratis: Hengel, tuigje, aasbakje, aas, eten en drinken.