West Friesland op zondag

24 maart 2019

West Friesland op zondag 24 maart 2019


Campagne 'Ik wil meedoen' van Vrijwilligerspunt van start

Wethouder Dorus Luyckx van Enkhuizen post het eerste aanmeldformulier in de kleurrijke brievenbus. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - De campagne 'Ik wil meedoen' van Vrijwilligerspunt ging dinsdag 19 maart van start in eetcafé de Bonte Veer in Enkhuizen. Wethouder Dorus Luyckx van Enkhuizen postte het eerste aanmeldformulier in de kleurrijke brievenbus die vanaf nu in het gebouw van de Bonte Veer op de tweede etage staat.

'Prachtig en noodzakelijk initiatief'

Met de campagne wil Vrijwilligerspunt mensen in West-Friesland op een laagdrempelige manier bewegen (actiever) mee te doen aan de maatschappij. Dat kan door te leren en door te doen. Voor beide is een aanmeldformulier ontwikkeld. Het 'Ik wil leren'-formulier richt zich op mensen die actiever mee willen doen aan de maatschappij, maar daarvoor de benodigde (basis)vaardigheden onvoldoende beheersen. Het 'Ik wil doen'-formulier is speciaal voor diegenen die iets willen betekenen voor de maatschappij, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen, door een activiteit te organiseren voor de buurt, of door anderen te ontmoeten. De afdeling Taalhuis van Vrijwilligerspunt draagt zorg voor de verwijzing naar het juiste traject. Dat kan binnen de afdeling Taalhuis zijn, of bij een van de partners van Vrijwilligerspunt in West-Friesland zoals scholen en bibliotheken.

Wethouder Luyckx trapte de campagne af door het eerste aanmeldformulier te posten. "Ik vind het heel leuk dat Enkhuizen de eerste gemeente is waar deze brievenbus komt te staan. Het is ook noodzakelijk, want uit onderzoek blijkt dat zestien procent van de inwoners van Enkhuizen laaggeletterd is. Dat is dik boven het gemiddelde van twaalf procent. Het formulier 'Ik wil leren' kan bijdragen aan een verlaging van het aantal laaggeletterden. Een prachtig initiatief van Vrijwilligerspunt dat laat zien dat je ook op een creatieve manier laaggeletterden kunt bewegen over de drempel van schaamte te stappen. Ik hoop dan ook dat professionals en organisaties deze campagne ondersteunen zodat straks in heel Enkhuizen en West-Friesland deze mooie brievenbussen staan." De wethouder heeft op het formulier 'Ik wil doen' aangegeven dat hij wil wandelen. Binnenkort neemt Vrijwilligerspunt contact met hem op voor het vervolgtraject.

Meerdere brievenbussen

Naast de Bonte Veer komen binnenkort op nog vier plekken in West-Friesland brievenbussen te staan. De brievenbussen blijven drie maanden op iedere locatie en gaan daarna naar een andere locatie binnen de regio. Op deze manier wil Vrijwilligerspunt, met hulp van de medewerkers van de verschillende locaties, zoveel mogelijk mensen bereiken. Organisaties die ook een brievenbus willen, of (een van) de twee formulieren, kunnen een mail sturen naar info@vrijwilligerspunt.com.


Spullen gezocht

ZWAAGDIJK-OOST - Het Gezinshuis voor jongens met een verstandelijke beperking in Zwaagdijk-Oost houdt binnenkort weer haar jaarlijkse rommelmarkt. De opbrengst van de markt wordt gebruikt voor een vakantie naar Frankrijk. Wie heeft spullen die de jongens - die in het gezinshuis wonen - op deze rommelmarkt kunnen verkopen? Denk aan kleding, speelgoed en huishoudelijke spullen.

Inbrengen kan tot 10 mei op Zwaagdijk 132a in Zwaagdijk-Oost. Wie de spullen niet kan brengen, kan contact opnemen met Jacq via 06-14213921. De rommelmarkt zelf vindt zaterdag 18 mei van 9.00 tot 14.00 uur plaats op de Zwaagdijk 132a. De toegang is gratis.

Ultieme kermisgevoel in De Wurf

Op de Kermisexpo zijn ruim driehonderd zelfgebouwde kermisattractie-modellen te bewonderen. (Foto: aangeleverd)

LUTJEBROEK - In Verenigingsgebouw De Wurf, Fresialaan 2 in Lutjebroek, vindt zaterdag 30 en zondag 31 maart de Kermisexpo plaats. Ruim driehonderd zelfgebouwde kermisattractie-modellen te bewonderen.

Na het enorme succes van vorig jaar, was het voor organisatoren Marcel en Michel niet meer dan logisch om met een tweede editie te komen. "Dit jaar zijn er enorm mooie modellen op de expo te zien, zelfs uit België en Duitsland." Bezoekers kunnen niet alleen genieten van de miniaturen, er is ook gratis popcorn en er zijn allerlei foto's te zien. Buiten op het plein komt een draaiorgel en er zijn oliebollen te koop.

De Kermisexpo is beide dagen open van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis. Zaterdag wordt de expo om 11.00 uur geopend door burgemeester Ronald Wortelboer en de voorzitter van de Nederlandse Kermisbond. Meer informatie: www.turbostar.nl.

Boekpresentatie Veiling Bangert en Omstreken

Het veilinggebouw in Zwaag. (Foto: aangeleverd)

ZWAAG - Het dorp Zwaag was, samen met Blokker, tot ongeveer 1980 landelijk bekend vanwege het fruitgebied 'De Bangert'. In de beide dorpen was een veilingvereniging met bijbehorend gebouwencomplex. In Zwaag zijn de gebouwen verdwenen, maar de straatnaam 'De Oude Veiling' op het gelijknamige industrieterrein verwijst nu nog naar de activiteiten van weleer. Van 1909 tot 1983 was op die plek de veilingvereniging 'Bangert en Omstreken' gevestigd. Het was jarenlang de grootste werkgever in Zwaag. Om het geheugen wat op te frissen en om de nieuwe generatie te laten weten wat op de veiling in Zwaag allemaal gebeurde, komt de Stichting Historisch Zwaag met een boek. Het boek vermeldt veel informatie van mensen die er gewerkt hebben en het is geïllustreerd met veel fotomateriaal. Het boek is mede tot stand gekomen met een bijdrage van de afdeling erfgoed van de gemeente Hoorn. Zondag 24 maart om 14.00 uur vindt de boekpresentatie van 'Veiling Bangert en Omstreken' plaats in de Dorpskerk aan de Kerkelaan 8 in Zwaag. Het wordt een middagvullend programma met sprekers, filmbeelden en een fototentoonstelling. Het eerste exemplaar van het boek wordt overhandigd aan iemand die een verbintenis had met de veiling. Wie dat is, dat houdt de stichting nog even geheim. Het boek is te koop voor vijftien euro. Vrienden van de Stichting Historisch Zwaag, die hun bijdrage van minimaal vijftien euro voor 2019 betaald hebben, krijgen het boek gratis. Het is ook mogelijk ter plekke vriend te worden door minimaal 15 euro te doneren.

De toegang is deze middag gratis.

Dier van de week

HOORN - Mylo is een gecastreerde Amerikaanse Stafford-reu van zes jaar oud. Hij is naar het asiel gebracht omdat er een baby geboren was en hij te sterk was om hem samen met de kinderwagen uit te laten.

Het is een vrolijke allemansvriend die wel even aanslaat als er mensen aan de deur komen. Er was meestal iemand thuis en hij hoefde alleen voor een boodschap soms even alleen thuis te blijven; dan zat hij in een beperkte ruimte. Mylo was in huis samen met een klein teefje en dat ging goed, maar buiten kan hij niet met alle honden overweg. Hij werd daarom altijd aangelijnd uitgelaten. Mylo zit inmiddels al een jaar in het asiel, dus de hoogste tijd voor een nieuwe baas!

Wie interesse heeft in Mylo, kan contact opnemen met het Dierentehuis Hoorn: 0229-218197. Het asiel is gevestigd aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Mylo zit al een jaar in het asiel, dus de hoogste tijd voor een nieuwe baas. (Foto: aangeleverd)

New Kids in Town

REGIO - In de regio West-Friesland worden dagelijks kinderen geboren.

In West-Friesland/Groene Hart op Zondag verschijnt elke week een lijstje met de namen van baby's die er onlangs ter wereld kwamen.

Het Centrum voor Geboortezorg verwelkomt deze week:

- Danèll Alec Menning uit Purmerend, geboren op 11 maart

- Noah Ott uit Bovenkarspel, geboren op 15 maart

- Sam Roan van Velzen uit Westwoud, geboren op 18 maart.

West-Friese bronstijd

HOOGKARSPEL - Eeuwenlang was weinig bekend over de nederzettingen van de West-Friese bronstijdbewoners. Daar kwam halverwege de jaren zestig verandering in toen grootschalige opgravingen ten zuiden van de Streekweg in Hoogkarspel werden uitgevoerd. De resultaten waren spectaculair en uniek. In december 2018 promoveerde archeoloog Wouter Roessingh aan de Universiteit Leiden op de West-Friese bronstijdnederzettingen. Hij heeft alle omvangrijke bronstijdopgravingen uit het verleden uitgewerkt en gepubliceerd in zijn proefschrift. Op verzoek van de Stichting Historisch Hoogkarspel-Westwoud komt Wouter naar Hoogkarspel om over zijn bevindingen vertellen. Deze lezing is maandag 25 maart in Het Streekpunt, Streekweg 220 in Hoogkarspel. Aanvang 20.00 uur, vrij entree.

Een nieuwe, West-Friese liefde?

Zit er iemand bij die je aandacht trekt? Laat het ons weten via redactie.wfr@rodi.nl. (Foto's: aangeleverd)

REGIO - In de krant van 10 februari deden vrijgezellen een oproep aan andere vrijgezellen in West-Friesland: wie trekt de stoute schoenen aan en gaat op zoek naar een nieuwe, West-Friese liefde? Deze week neemt een aantal vrijgezellen nogmaals de sprong in het diepe. Zit er iemand bij die de aandacht trekt? Laat het weten via redactie.wfr@rodi.nl. Noteer het juiste fotonummer en de naam van de vrijgezel. Wij zorgen ervoor dat de mailtjes bij de juiste vrijgezel terechtkomen.

Vrijgezellen doen een oproep

1. Aris is een gescheiden kerel van 42 en woont in Zwaag. "Mijn dochter van elf woont doordeweeks bij mij en naast een fulltime job (in ploegendienst) draag ik dus de zorg dat zij op tijd op school is, bij vriendinnen kan spelen en/of dat er gesport wordt. In mijn vrije tijd bezoek ik de sportschool, struin over de zaterdagmarkt of ga op visite bij familie of vrienden. Af en toe een bezoekje aan de sauna/bioscoop of een feestje ga ik ook niet uit de weg. Tevens maak ik tijd vrij voor het geven van sport- of ontspanningsmassages en probeer ik verantwoord te koken. Ik ben op zoek naar een dame tussen de 32 en 40 jaar, een tikkie sportief en een beetje verzorgd. Het zou mooi zijn als ze haar leven aardig op orde heeft in de trend van een baan, hobby, vriendenkring. Zelf ben ik enthousiast, nieuwsgierig en altijd wel in voor iets anders."

2. Mary (57) uit Oosterblokker werkt in de zorg. "Mijn hobby's zijn koken, fitness en tuinieren. Ik ga graag op vakantie en soms een weekendje weg. Af en toe lekker uiteten en ook het bos, strand en de zee vind ik heerlijk. Op z'n tijd houd ik van een borreltje. Ik zoek een leuke, lieve, verzorgende man die er ook van houdt om dingen te ondernemen en graag op vakantie of een weekendje weg gaat."

3. Bart (28) woont in Bovenkarspel, houdt van muziek luisteren en zit op drumles. "Verder houd ik van wandelen, doe ik aan houtbewerking en ga ik graag zwemmen. Ik ben op zoek naar een rustige, lieve vrouw van rond mijn leeftijd. Leuk als je eigen hobby's hebt en dat we hobby's kunnen delen. Ben je verder benieuwd naar mij, dan hoor ik graag van je!

4. Wilma is 46 jaar en woont in Hoorn. "Ik ben niet echt een stilzitter, ga erg graag op pad, bijvoorbeeld naar musea. Ook houd ik van geocoachen (schatzoeken met gps), wandelen, naar de film of de sauna gaan, noem maar op. Maar een avondje genieten voor de tv kan natuurlijk ook. Ik heb een leuk en gezellig leven, maar mis nog net even dat toefje op de taart. Denk jij dat je een leuke aanvulling zal zijn in mijn leven en dat we samen leuke dingen kunnen ondernemen? Ik ben reuze benieuwd naar je reactie!"

5. Johan is midden zeventig, woont in Grootebroek en is op zoek naar een West-Friese dame van eind zestig/begin zeventig jaar. Johan is 1.85 meter lang en is een echt buitenmens. Hij houdt van wandelen, fietsen, samen een terrasje pakken en is bovendien erg sportief. "Mijn verdere hobby's zijn tuinieren en genieten van het buitenleven. Ik zoek een vitale vrouw die ook van het buitenleven houdt en het liefst net als ik groene vingers heeft."

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week aan de Dam in Medemblik.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee?

Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord.
Dus 'like' de pagina en blijft tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Opruimkriebels bij EP:Beerepoot

REGIO - EP:Beerepoot is gestart met de voorjaarsopruiming. Er wordt ruimte gemaakt voor de allernieuwste televisiemodellen en dat levert spectaculaire aanbiedingen op. Uiteraard met de service die klanten van EP:Beerepoot gewend zijn. Dus kom snel langs en profiteer.

Het voorjaar is van start en dus komen de allernieuwste televisiemodellen er binnenkort weer aan. Uiteraard beleven klanten straks alle primeurs weer als eerste bij EP:Beerepoot. Tot die tijd kunnen klanten profiteren van hoge kortingen op 4K UHD-, QLED- en OLED-televisies in allerlei formaten, onder andere van de toonaangevende merken Philips, LG, Sony, Panasonic, Samsung, Loewe en LG. Wees er snel bij, want op is op. Naast hoge kortingen profiteert de klant ook van een uitgebreid persoonlijk advies en ongekende service.

Het BBQ-seizoen is van start. Kennismaken met de veelzijdigheid van de Kamado BBQ's? Doe dan mee met de gratis workshop en leer van een échte grillmaster onder andere de BBQ op de juiste manier vullen, hem veilig aansteken, de temperatuur beheersen, accessoires op de juiste manier gebruiken en natuurlijk diverse kooktechnieken. Inschrijven kan via www.epbeerepoot.nl. Zondag 24 maart is de winkel in Hoorn geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De koffie staat klaar!

Bridgeclub Zwaag-Risdam

OOSTERBLOKKER - Bridgeclub Zwaag-Risdam is een vereniging die al bijna veertig jaar bestaat. Begonnen bij de Oude Veiling in Zwaag en via diverse omzwervingen spelen de leden nu met veel plezier in partycentrum De Harmonie aan de Oosterblokker 38 in Oosterblokker. Zij spelen daar elke dinsdag vanaf 19.30 uur. De club is nu bezig aan de vierde ronde van wintercompetitie. Daarna gaan ze door met een zomercompetitie die dinsdag 7 mei begint en 27 augustus eindigt. Vanaf september 2018 speelt de vereniging per avond zes ronden van vier spellen, zodat het 's avonds niet te laat wordt. De vereniging heeft nu rond de vijftig leden en zou best nog leden er bij kunnen hebben. Interesse om het een maandje uit te proberen (alleen of met partner)? Aanmelden kan bij Ria Ruitenberg: 0229-757794.

Café Doodgewoon

HOORN - Café Doodgewoon houdt woensdag 27 maart een bijeenkomst in de kapel Dijk en Duin van Hospice Dignitas, Wilhelminalaan 2in Hoorn. Het thema deze avond is: 'Naasten hebben ook aandacht nodig'. Gastspreker is Karin van 't Klooster; zij is spreker bij uitvaarten en ritueel begeleider. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur.

8 / 24

Relatiebemiddelingsbureau 40PlusRelatie is nu uitgebreid met 60PlusRelatie. (Foto: aangeleverd)

Nieuw: 60PlusRelatie

REGIO - Yvonne van Dinten volgde in 1999 haar hart en maakte haar werk van relatiebemiddeling. Haar bureau 40PlusRelatie werd uiteindelijk de grootste van Nederland en nu neemt haar zoon Ivo Holierhoek het stokje over. Dat doet hij samen met Jos van Prooijen.

Ivo werkte al jaren op de achtergrond mee en Jos vertegenwoordigt 40PlusRelatie al heel lang in zuidwest-Nederland. Dat doet ze vanuit haar standplaats in Melissant, een dorpje op Goeree-Overflakkee en daar komt de dagelijkse leiding nu bij. Jos en Ivo kennen het bureau door en door en samen zorgen ze ervoor dat passie een kernwaarde blijft. Yvonne blijft als adviseur aan het bedrijf verbonden. Er zijn tien vestigingen in het hele land.

Uitbreiding met 60PlusRelatie

Zij besloten tot uitbreiding met 60PlusRelatie, omdat de markt verandert en zestigplussers steeds actiever worden. Het is een groep die extra aandacht verdient, zo stellen de kersverse ondernemers. Meer nog dan veertigers, willen zestigplussers een persoonlijke benadering. 60PlusRelatie maakt dat waar met een vaste consulent. Die begeleidt zijn of haar klant van het eerste telefoontje tot aan het feestje dat het gelukt is! Net als 40PlusRelatie werkt 60PlusRelatie zorgvuldig en bouwt het een vertrouwensband op. Dat is de basis van twintig jaar succes. Jos en Ivo: "60PlusRelatie swipet niet op mobieltjes zoals de kinderen doen. 60PlusRelatie doet het in één keer goed, want een tweede kans komt geen derde keer." Meer informatie: www.60plusrelatie.nl.

Parkinson Café

HOORN - Het Parkinson Café opent donderdag 28 maart haar deuren in restaurant De Wilg in Avondlicht, Geldelozeweg 66 in Hoorn. Het Parkinson Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met de ziekte van Parkinson of Parkinsonisme, hun partner, familie, mantelzorgers en andere belangstellenden. Het programma start om 15.00 uur. Het onderwerp deze middag is: 'Dansen met Parkinson' door dansdocent Saskia Vroom. Entree is twee euro, inclusief koffie/thee. Meer informatie: 0228-542599 of sbhendriks@planet.nl.

Matthäus-Passion

HOORN - De Rotterdamse musicus Arjan Breukhoven geeft vrijdag 29 maart in Het Octaaf, J.D. Pollstraat 1 in Hoorn, een interactieve lezing met beeld en geluid over de Matthäus-Passion van Bach. Wat schuilt er achter de noten van deze compositie? De Hoornse dirigent Harry Toebes geeft een toelichting over de 'kindermatthäus'. Aanvang 20.00 uur, entree vijf euro. Reserveren: muziek35@gmail.com .

'Wij nemen graag de tijd voor onze klanten'

Bob en Kitty Klappe nemen bij Auping Plaza alle tijd voor de klanten. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

HEERHUGOWAARD – In deze tijden van druk, druk, druk is het een verademing om op de eerste etage van Auping Plaza binnen te stappen. Je bent geneigd om onmiddellijk op zo'n heerlijke Auping neer te ploffen. Eigenaren Bob en Kitty Klappe hebben dan ook bewust gekozen voor de bovenverdieping aan de JJP Oudweg. "We zijn hier twaalf jaar geleden begonnen en dat zou een tijdelijke huisvesting zijn. Omdat we hierboven veel meer tijd en aandacht aan de klant kunnen besteden, blijven we zitten waar we zitten."

Auping Plaza innovatief op slaapgebied

En tijd en aandacht? Dát is waar Bob en Kitty voor staan. Met zijn 35 jaar ervaring in de beddenbranche, weet Bob: "Een goed bed koop je niet even in een paar minuten. Wij vragen altijd door omdat we dan pas een gericht advies kunnen geven. Wanneer mensen bepaalde ongemakken, klachten of stress hebben, kunnen wij daar op inspelen. Mede doordat ik sportmasseur ben (de winkel is voorzien van een aparte praktijkruimte voor (sport) massage/triggerpoint/voetreflex en medical taping, red. kan ik bepaalde klachten bij de klanten reduceren en ergonomisch advies geven. Dit zien we als een stukje extra service naar de klant toe." Naast de service waar Auping Plaza bekend om staat, zit 'm de uitdaging voor Bob en Kitty in het feit dat zij binnen ieder zijn of haar budget een zo goed mogelijk product trachten te leveren.

Vooruitstrevend

Het merk Auping staat te boek als een vooruitstrevend merk wanneer het de ontwikkeling van nieuwe producten betreft. "Auping Plaza beschikt over een duurzame fabriek waar het producten ontwikkelt die hergebruikt (circulair zijn) kunnen worden. Onlangs ontving Auping een prijs voor een volledig circulair matras, diverse awards en designprijzen, en komt nu wederom met de eerste slaaprobot de Somnox. Dit is een soort zacht robotje in de vorm van een grote tuinboon waardoor de ademhaling van mensen die slecht slapen wordt beïnvloed. De Somnox kan ervoor zorgen dat er geen pillen meer nodig zijn voor mensen met slaapproblemen."

Test de Somnox

Bij Auping Plaza in Heerhugowaard is het vanaf april mogelijk om zeven dagen lang de Somnox thuis te testen. Reserveren is vanaf heden al mogelijk. Loop eens binnen bij Bob en Kitty waar er alle tijd is voor de klant en de koffie altijd klaar staat!

Verkiezing mooiste gebouw van West-Friesland

REGIO - Het Westfries Genootschap organiseert de verkiezing van het mooiste gebouw van West-Friesland. Deze keer is de categorie 'vrijstaande woningen' aan de beurt. Wie binnen de Westfriese Omringdijk een vrijstaande woning kent die voor de benoeming 'mooiste gebouw van West-Friesland' in aanmerking komt, kan deze aanmelden.

Stuur een foto in van deze woning én de omgeving. Vermeld het adres van de woning, de naam van de eigenaar en de naam en het adres van u zelf. Inzending kan per post, mail en via Facebook. Het kan gaan om een nieuw gebouwde woning of een verbouwde of gerestaureerde woning. De ver(bouw) moet tussen 2000 en 2018 geweest zijn. Inzenden kan tot 1 april 2019. Daarna beoordeelt een deskundige jury de inzendingen. De jury kijkt onder andere naar uitstraling, materiaalgebruik, kleurgebruik (in samenhang met de omgeving) en context (passend in omgeving). De jury nomineert voor de categorie 'nieuwbouw' en 'verbouw/restauratie' elk drie woningen. De nominaties worden in juni bekend gemaakt op de website van het Westfries Genootschap. Daarna kan iedereen tot 1 oktober stemmen op haar of zijn favoriet. In november volgt de prijsuitreiking. De winnaar krijgt een oorkonde en wordt vermeld in het jaarboek van het genootschap. Bij deelname gaan de inzender en de eigenaar van de woning akkoord met de spelregels. Zij geven toestemming om de foto's en teksten te gebruiken voor publicatiedoeleinden die verband houden met deze verkiezing.

Reünie veertig jaar De Bussel

Vrijdag 10 mei vindt een reünie plaats voor oud-leerlingen en hun ouders. (Foto: aangeleverd)

BLOKKER - Basisschool De Bussel in Blokker bestaat veertig jaar en daarom wordt vrijdag 10 mei een reünie georganiseerd voor alle oud-leerlingen en hun ouders.

De school en het plein zijn vanaf 18.00 uur geopend voor een barbecue en om 20.00 uur begint een gezellig samenzijn waarbij de oud-leerlingen genoeg tijd hebben om herinneringen op te halen met oud-klasgenoten, de school te bekijken en om foto's en video's te zien. Om 22.00 uur is het feest afgelopen.

Ook aanwezig zijn op de reünie?

Aanmelden kan via reuniedebussel@talenthoorn.nl. Vermeld voor- en achternaam en in welk jaar je van school bent gegaan. Geef ook aan of je de hele avond (22,50 euro van 18.00 tot 22.00 uur) of alleen het tweede deel (7,50 euro van 20.00 tot 22.00 uur) wilt komen.

Voor ouders van oud-leerlingen die willen komen, geldt: vermeld ook voor- en achternaam, het tijdstip en de naam van de kinderen. Het bedrag kan overgemaakt worden op NL66RABO 0307 7607 58 t.n.v. De Bussel.

Zanggroep Puur! gaat 'Back to the sixties!'

Het wordt een ware 'trip down memory lane' met zanggroep Puur! (Foto: aangeleverd)

SPANBROEK / HOORN - Wie aan de jaren zestig denkt, denkt al snel aan provo's, hippies, de moord op Kennedy, The Beatles en de protestliedjes van Bob Dylan. Het was het begin van een nieuw tijdperk, een roerige tijd waarin veel veranderde, ook in de muziek. Puur! ontdekte zoveel muzikale juweeltjes dat zij een compleet nieuw liedjesprogramma uit deze tijd samenstelde. Back to the sixties!

Het wordt een ware 'trip down memory lane'. Met liedjes uit de popmuziek, kleinkunst, cabaret en musical. Er komt echt van alles voorbij. Van Elvis Presley tot Toon Hermans en van Simon & Garfunkel tot Shaffy & List. En natuurlijk ook The Beatles. Duik samen met Puur! terug in de tijd en swing mee met de muziek van toen.

Zanggroep Puur! bestaat uit: Loes de Wit, Tonnie Meester, Miranda de Jong, Jaap van Saarloos, Frank Stratmann en André Vloeijberghs. Puur! zingt zelf gekozen repertoire. Samen, maar ook solo of in een duet. De zangers worden begeleid door pianist en arrangeur Sjoerd Brouwer en Jeen Rabs op gitaar.

Concertdata: zondag 24 maart in 't Kerkhuys in Spanbroek, aanvang 14.30 uur en zaterdag 30 maart in Theater Het Pakhuis in Hoorn, aanvang 20.30 uur. Kijk voor meer informatie en reserveren op de site van de theaters of op www.puur-online.nl.

Carel Brouwer eert David Bowie

Carel Brouwers: "Bowie mag je nu al rekenen tot de klassieken." (Foto: aangeleverd)

HOORN - Na een serie inspirerende muzikale lezingen over grote componisten uit het verleden, wijdt Carel Brouwers zijn vertelling zondag 24 maart aan de in 2016 overleden popgrootheid David Bowie.

Muzikant, muziekliefhebber, docent en begenadigd verteller Carel Brouwers laat z'n publiek meer te weten komen over Bowie, die een van zijn muzikale helden is. De popster lijkt misschien een vreemde eend in de bijt tussen alle grote componisten van de klassieke muziek die Brouwers tijdens zijn vorige lezingen behandelde. Maar ook Bowie inspireerde Brouwers tot het ontwikkelen van een eigen stijl. "Bovendien: Bowie mag je nu al rekenen tot de klassieken", vindt hij. Brouwers ondersteunt zijn lezing zelf op piano. Aanvang 15.00 uur, entree tien euro (drankje inbegrepen). Meer informatie: www.pakhuishoorn.nl.

Leerhuis

GROOTEBROEK - Leerhuis 'Cultuurgroep Stede Broec' ontvangt donderdag 28 maart Dr. Peter van Dam. Onder de titel 'Een Calvinistisch land? Religie in Nederland' laat hij het publiek met andere ogen naar verleden en toekomst van religie kijken. De avond vindt plaats in De Oude Kerk, Zesstedenweg 189 in Grootebroek. Aanvang 20.00 uur.

Het Park deze Week

(Foto: Annemieke van der Togt)

HOORN - Emma is slim, sportief, grappig… en heeft ondergewicht. Emma wil leven. Maar volgens haar ouders en artsen is ze ernstig ziek. Hoewel ze probeert te luisteren naar hun adviezen is er iets dat haar steeds anders laat handelen. Iets dat sterker is: de stem van anorexia. In haar hoofd is een strijd gaande op leven en dood. Emma wil leven, maar is ze in staat om weerstand te bieden aan alle negatieve gedachten die haar hoofd vullen?

Jong acteertalent Lisse Knaapen (24) stapt in de rol en het hoofd van Emma en vertolkt zo Emma's twijfels, angsten en geestige observaties. We zien een jonge vrouw die verlangt naar controle maar daardoor die controle juist verliest. En dat terwijl Emma wil leven…
Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op woensdag 3 april om 20.30 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adresgegevens naar winactie@parkhoorn.nl . Vermeld in het onderwerp regel: 'Park-actie Emma wil leven'. Reageer uiterlijk dinsdag 26 maart. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Kijk voor het volledige theaterprogramma op www.hetpark.nl

SamenLoop voor Hoop

BOVENKARSPEL - In het Streekbos vindt 14 en 15 september de SamenLoop voor Hoop West-Friesland plaats. Gedurende 24 uur, van 14 september 14.00 uur uur tot 15 september 14.00 uur uur, wandelen teams en individuele lopers over een speciaal uitgezet parcours om zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Daar omheen vinden allerlei leuke activiteiten plaats. Het wordt een evenement voor jong en oud.

Tijdens de SamenLoop voor Hoop van KWF Kankerbestrijding worden (ex-)kankerpatiënten en hun naasten gesteund en in het zonnetje gezet. De 24-uurswandelestafette is daarnaast bedoeld om geld op te halen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en de bestrijding van kanker.

Kaarsenceremonie

Een hoogtepunt is de Kaarsenceremonie. Duizenden brandende kaarsen staan langs het parcours gezet ter ere van degenen die strijden of hebben gestreden tegen kanker. Elf teams hebben zich al ingeschreven en er is vermaak voor alle bezoekers. Meer informatie: www.samenloopvoorhoop.nl.

'Snel, goed en betrouwbaar'

Totaal Reno regelt en verzorgt alles van a tot z. (Foto: aangeleverd)

ZWAAGDIJK - Een verbouwing, renovatie of een andere bouwkundige klus? Totaal Reno regelt en verzorgt alles van a tot z. "Snel, goed en betrouwbaar staan bij mij hoog in het vaandel", vertelt Reginald van Deventer.

Totaal Reno: verbouwen van a tot z

Totaal Reno werkt voor zowel particuliere als zakelijke opdrachtgevers en vertaalt ideeën van de klant naar een praktische realisatie. Kwaliteit, service en klantgerichtheid staan daarbij voorop. Het flexibele klusbedrijf gaat zeer secuur en gericht te werk. "Wij voeren zowel klussen voor binnen als buiten uit. Denk aan een uitbouw, een verbouwing van de zolder of badkamer, maar ook het aanleggen of aanpassen van de tuin. Meedenken met de klant vind ik erg belangrijk. Vooraf krijgen klanten altijd een volledige offerte waarin alle te verwachten werkzaamheden en kosten zijn opgenomen. Geen verrassingen achteraf, maar gewoon precies weten waar je aan toe bent." Reginald is met zijn allround bedrijf aangesloten bij de Vereniging voor Klussenbedrijven (VLOK). Zelf heeft hij een jarenlange ervaring in de bouwwereld. Ten slotte rekent hij geen voorrijkosten en krijgen klanten altijd één jaar garantie op de gedane klus.

Vraag vrijblijvend een offerte op. Meer informatie op www.totaalreno.nl. Bellen kan natuurlijk ook: 0228-526576 of 06-23177979. Het bedrijf is te vinden aan de Tomatenmarkt 16 in Zwaagdijk.

Eetstoornis

MEDEMBLIK - Stichting Dalisay Recovery presenteert zaterdag 30 maart in Inloophuis Medemblik (Oosterhaven 11) een lezing van dr. Greta Noordenbos over het motiveren voor herstel van een eetstoornis. Waarom is het zo moeilijk voor mensen met een eetstoornis om gemotiveerd te raken voor herstel? Komt er ooit een moment waarop ze wel gemotiveerd raken? Welke motiveringsstrategieën kunnen ingezet worden? Deze vragen staan centraal in de lezing. Dr. Greta Noordenbos is senior onderzoeker en docent bij Klinische Psychologie van de Universiteit in Leiden en is nauw betrokken bij Stichting Dalisay Recovery, die is opgericht na het overlijden van de vijftienjarige Dalisay de Boer. Zij overleed aan de gevolgen van anorexia en aanverwante problematiek. In 2017 besloot zij uit het leven te stappen. Haar ouders willen haar droom waarmaken middels deze stichting. De lezing is gratis toegankelijk en begint om 13.30 uur. Aanmelden via info@dalisayrecovery.nl. Meer informatie: www.dalisayrecovery.nl.

'Simple feessie'

Keep It Simple bestaat vijftien jaar. (Foto: aangeleverd)

WERVERSHOOF - 'Keep It Simple' bestaat vijftien jaar en viert dit zondag 24 maart samen met de mannen van Voice Over in de Schoof, Kerkelaantje 1 in Wervershoof. Aanvang 14.00 uur, entree vijf euro. Kaarten: info@deschoof.net

Elektrische scooter opstapdagen bij Moped

Maak bij Moped vrijblijvend een proefrit op een van de modellen en ervaar de voordelen van een elektrische scooter. (Foto: Rodi Media)

ZWAAG - Wie overweegt om een elektrische scooter aan te schaffen, maar tóch nog twijfels heeft, kan tijdens de 'elektrische scooter opstapdagen' - van 19 maart tot en met 6 april - terecht bij Moped Brommershop in Zwaag. "Kom gewoon langs en maak geheel vrijblijvend een proefrit op een van onze modellen", zegt Lodewijk Vermeer jr.

Een elektrische scooter biedt volgens Lodewijk veel interessante voordelen. "Ze maken geen geluid, stinken niet, hebben lage onderhoudskosten en zijn uiteraard beter voor het milieu dan een benzinescooter. Daarbij heb je nooit last van startproblemen; de motor is altijd klaar voor gebruik. De elektrische scooter wint niet voor niets aan populariteit", benadrukt Lodewijk. "Een elektromotor bevat veel minder bewegende onderdelen dan een verbrandingsmotor, waardoor hij vele malen betrouwbaarder is. Het enige onderhoud bestaat uit de remmen, banden en accu. Elektriciteit is goedkoper dan benzine en bovendien kan je de accu gewoon vanuit huis opladen. Je hoeft de deur niet meer uit om te gaan tanken." De innovatieve scooters kunnen - afhankelijk van het model - 35 tot 100 kilometer rijden op een acculading. Ruim genoeg dus voor dagelijks gebruik in en rond de stad. Door het lage gewicht van de accu's zijn ze bovendien gemakkelijk mee te nemen.

Kortom; een elektrische scooter kent dus veel voordelen ten opzichte van een benzinescooter. Door hun futuristische design zien ze er ook nog eens bijzonder uit. Bij Moped kunnen klanten de modellen van Niu en AGM bewonderen én uitproberen. Ze zijn verkrijgbaar vanaf 1999 euro. Van beide merken is Moped hoofddealer voor de regio. De Niu is volgens Lodewijk de Tesla onder de bromfietsen!

Nieuwsgierig? Kom tijdens de opstapdagen langs aan De Oude Veiling 51 in Zwaag. Meer informatie: www.moped.nl.

Jubileumvoorstelling

HOORN - Toneelvereniging De Kriek vertoont zondag 31 maart en 7 april haar jubileumvoorstelling in Wijkcentrum Kersenboogerd, Brederodegracht 1 in Hoorn. Twintig jaar geleden begon De Kriek met een toneelstukje, uitgevoerd door een groepje mensen met een verstandelijke en/of een lichamelijke beperking. Nu, twintig jaar later, presenteren ze een show waar jong en oud van gaat genieten. Twintig acteurs en actrices zijn al wekenlang bezig er een mooie show van te maken. Iedereen is welkom.

Locatie: Wijkcentrum Kersenboogerd, aanvang 14.30 uur. Entree: Volwassenen 6 euro, kinderen 2,50 euro. Plaatsen bestellen kan bij Corry Peelen, cgpeelen@gmail.com, tel. 0229-273016 of Veronica van Heeswijk, veria@multiweb.nl, tel. 0229-263230.

Denkend aan moeder...

HOORN / OPMEER - Tijdens de Boekenweek organiseert de Schrijfspiegel, in samenwerking met de Westfriese Bibliotheken, een workshop die aansluit op het thema 'De Moeder De Vrouw'. Al schrijvend worden ideeën en herinneringen opgehaald aan moeders en wordt een gedicht gemaakt naar voorbeeld van Hendrik Marsman: 'Denkend aan Moeder...'. Maandag 25 maart vindt deze workshop van 14.00 tot 16.00 uur plaats in Bibliotheek Opmeer, Breestraat 15 en vrijdag 29 maart van 9.30 tot 11.30 in het Mix-gebouw, Verlengde Lageweg 19 in Hoorn. Kosten zijn vijftien euro per persoon. Inschrijven via www.deschrijfspiegel.nl of 06-11883000 (Irina).

Kampeerdagen 2019 in Heerhugowaard

Impressie van de Kampeerdagen. (Foto: aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Het voorjaar komt eraan en de campings gaan weer open. Met niet alleen de lente, maar ook het kampeerseizoen in zicht, begint het kamperen dus weer te prikkelen. Lekker naar buiten! Zo rond maandag 1 april openen de campings en de caravanstallingen weer hun deuren. Zaterdag 23 en zondag 24 maart zijn er daarom de Kampeerdagen 2019 op de Caravanboulevard in Heerhugowaard.

Met het nieuwe kampeerseizoen in zicht is het hoog tijd om de nodige vakantieplannen te maken. Om het begin van het kampeerseizoen in een gezellige sfeer op te starten, organiseren de bedrijven op de Caravanboulevard in Heerhugowaard weer een groots evenement. Onder de titel 'Kampeerdagen 2019' kan de kampeerder twee dagen lang in een sfeervol decor kennismaken met allerlei zaken die met kamperen en vrije tijd te maken hebben. Dat gebeurt met ondersteuning van tientallen exposanten op kampeer- en wandelgebied. Dit zijn onder andere leveranciers van een collectie fietsen, kampeerartikelen en technische accessoires, alsmede campings en wandelspecialisten. De bedrijven op de Caravanboulevard, Pauw Recreatie, Frans Stokman en De Vries, staan samen garant voor een grote collectie kampeermiddelen. Het gaat onder meer om nieuwe en gebruikte campers en caravans, (voor)tenten, kampeertenten en 1001 kampeeraccessoires. Als extra voegt Pauw Recreatie het thema wandelsport aan dit evenement toe. Dit met onder andere de Lowa Experience Trailer, waar de wandelaar de diverse Lowa-schoenen daadwerkelijk uit kan testen.

Meedoen? Mensen kunnen zich tijdens het weekend bij de trailer melden. Iedereen is zaterdag 23 en zondag 24 maart van 10.00 tot 17.00 uur welkom. De Caravanboulevard biedt ruime gratis parkeergelegenheid. Meer informatie: www.pauwrecreatie.nl.

Janne Schra in BON-theater

Janne Schra brengt 'LALALA LOVE' in het BON-theater. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Janne Schra is zaterdag 30 maart te zien in het BON-theater, Admiraliteitsweg 6 in Medemblik. In haar persoonlijke voorstelling 'LALALA LOVE' put zij uit haar hele oeuvre; van Room Eleven en Schradinova tot haar solowerk en weer terug.

In een intieme bezetting speelt ze haar lievelingsnummers zoals ze zouden klinken in een rokerige jazzbar in Parijs in de jaren zestig.

LALALA LOVE is een ode aan haar liefde voor swing en gipsy uit vervlogen tijden.

Aanvang 20.15 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bontheater.nl.

Nederlandse taalles voor gevorderden

HOORN - In wijkcentrum Kersenboogerd aan de Brederodegracht 1 in Hoorn start maandag 25 maart om 19.00 uur een blok Nederlandse taalles voor gevorderden. Dit blok bestaat uit tien lessen en er is nog ruimte voor nieuwe cursisten. Deze cursus is voor mensen die al wat Nederlands beheersen; voor beginners is deze cursus niet geschikt.

Aanmelden

Tijd: elke maandag van 19.00 tot 21.00 uur. Aanmelden en betalen kan via de website www.netwerkhoorn.nl of de balie van wijkcentrum Kersenboogerd, 0229 219966. De balie is dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur.

Collecte

BLOKKER - Oranjevereniging Blokker - Oosterblokker verzorgt zaterdag 27 april een Koningsdagfeest tegenover winkelcentrum De Beurs aan de Westerblokker in Blokker. Mede dankzij de jaarlijkse huis-aan-huis-collecte kan de organisatie alle activiteiten tegen een geringe vergoeding aanbieden. Ook dit jaar houdt de Oranjevereniging een huis-aan-huis-collecte; deze wordt gehouden van 25 tot en met 30 maart in Westerblokker en aangrenzende wijken en van 1 tot en met 6 april in Oosterblokker. Tijdens de collecte wordt ook het programmaboekje overhandigd.

Hulp bij lezen

Samen op zoek naar een leuk boek in de bibliotheek. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Bibliotheek Hoorn (Wisselstraat 8) heeft een nieuwe activiteit: elke woensdag geeft een leesprofessional van 15.30 tot 17.00 uur gratis tips om het leesplezier van bezoekers te vergroten. Zo wordt lezen makkelijker en leuker!