Groene Hart op zondag

5 mei 2019

Groene Hart op zondag 5 mei 2019


'Elk jaar sfeer snuiven bij gezellig muziekevenement'

Sesam sluit het Bevrijdingsfestival 5 mei af in Obdam. Mis dit niet! (Foto: archief Rodi Media)

OBDAM - De Nederlanders vieren op 5 mei voor het 74e jaar hun leven in vrijheid. Sociaal-Cultureel Centrum De Brink houdt deze dag voor de vierde keer het Bevrijdingsfestival. Het Kerkplein wordt wederom omgetoverd als festivalterrein en vrijwilligers bouwen een professioneel groot podium op. "Het is de organisatie opnieuw gelukt een afwisselend programma samen te stellen met als slotact de band Sesam", laat Hanneke Tinor-Centi weten. "Ik ga elk jaar 'sfeer snuiven' en kan je dus vertellen dat het een heerlijk evenement is. Fijne muziek, vrolijke sfeer en... tot nu toe met altijd mooi weer. Kom ook naar het bevrijdingsfestival en geniet van de muziek en gezelligheid!"

Bevrijdingsfestival op Kerkplein

Piratenkoor De Landlubbers heeft een hoog feestgehalte. Dat laten de leden tijdens het Bevrijdingsfestival zien. (Foto: H. Doorn)

De artiesten die van het evenement een geweldig feest gaan maken zijn onder meer het Piratenkoor de Landlubbers. Het koor bestaat dit jaar twintig jaar en maakt van elk optreden steevast een feestje. Reden genoeg om 13.50 uur op het Bevrijdingsfestival het spits af te bijten. Naast, voornamelijk Iers getinte liederen, hebben zij ook Nederlandstalige nummers in het repertoire. In deze liederen zullen voornamelijk tuinders en veehouders zich herkennen, maar mede door de entourage en het plezier dat van het koor afspat laat iedereen zich meeslepen. Luidkeels meezingen op de bekende nummers zoals 'The Wild Rover' is natuurlijk toegestaan.

Daniël Bos

Obdammer Daniël Bos won dit jaar de Grote Prijs van het Trinitas College. "Deze jonge singer-songwriter weet menig hart te veroveren door zijn bijzondere en betoverende stem" zegt Hanneke. "Daarbij begeleidt Daniel zichzelf op gitaar. De GP won hij met het nummer 'She's always a woman'.

Vervolg op pagina 3.

Bedevaart

De Zusters van de Grael gaan samen op pad. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - In de dorpen Opmeer en Hoogwoud werd in 1934 een afdeling van de Graal opgericht. 'Hulpvaardig zijn' was een belangrijke waarde en iedereen hoorde erbij. 'Sla je vleugels uit en wees jezelf bewust wat er buiten je gebeurt en ontmoet elkaar' was de slogan.

Het gedachtegoed van de Graal werd in 2017 nieuw leven ingeblazen en jaarlijks gaat een grote groep vrouwen samen op pad als Zusters van de Grael, elke laatste zaterdag van de maand mei. Een nieuwe traditie is geboren. "Ben jij een zus van mij?" Een veelgehoorde vraag dezer dagen in Hoogwoud en omstreken, want de zusters verenigen zich. Op weg naar een bijzonder mooie dag. Zij ontmoeten elkaar zaterdag 25 mei bij de RK kerk en stappen daarna op de fiets richting Oosterleek. Wat ze die dag gaan doen, houden zij nog onder de baret, maar geven een kleine tip: Oosterleek - Zwaag - Liefde en TED talk = Zus (s)preekt!

De dag wordt afgesloten in het Huis van Egmond in Hoogwoud. Daar zien ze hun broeders, die deze dag ook op pad gaan.

Welke zuster gaat mee op pad? Opgeven kan tot 15 mei via zustersvandegrael@gmail.com.

Lintjesregen in gemeentehuis Koggenland

De decorandi, v.l.n.r: Nel Neefjes-Jonker,Kees Conijn, burgemeester Franx, Cees Bijman en Bob Koning. (Foto: Gemeente Koggenland)

DE GOORN - Burgemeester Franx van de gemeente Koggenland overhandigde vrijdag 26 april aan vier inwoners een Koninklijke onderscheiding. Zij waren met een smoesje naar het gemeentehuis in De Goorn 'gelokt' om daar gehuldigd te worden. De burgemeester richtte tot hen een persoonlijk woord. Zij zijn nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Franx vindt de Lintjesregen een belangrijke traditie: "Inwoners die zich vrijwillig en belangeloos inzetten voor anderen zijn bijzonder waardevol. Zij zijn van onschatbare waarde en maken het verschil in onze samenleving. Voor het verenigingsleven en de mensen voor wie zij zich inzetten."

De uit Obdam afkomstige Nel Jonker-Neefjes begon in 1965 als gidsenleidster van de Gidsenorganisatie in Hoogwoud. Bood hulp bij het opzetten van een jongerenbeweging, aan een buurman en bezorgde warme maaltijden aan cliënten van verzorgingshuis De Horstenburgh in Obdam. Zij zette zich tot 2017 in als bestuurslid en coördinatie bij Help een handje Obdam. Nel verzorgt nu nog de catering in het dorpshuis De Brink tijdens klaverjas- en bridgemiddagen en activiteiten van Vrouwen van Nu in Obdam en is zij al tien jaar vrijwilliger bij Esdége Reigersdaal. Ze organiseert de jaarlijkse kermisborrel voor mensen met een beperking, waaronder haar zoon. Ze collecteerde twintig jaar voor de Hartstichting en nu al zes jaar voor Epilepsie.

Kees Conijn uit De Goorn is sinds hun trouwen in 1989 mantelzorger van zijn echtgenote. Zij is als gevolg van een spierziekte rolstoel gebonden en volledig afhankelijk. Tot 2005 zorgde haar moeder voor haar op momenten dat Kees naar zijn werk was; sinds het overlijden van zijn schoonmoeder draagt hij de zorg alleen. Hij staat 24/7 klaar voor zijn vrouw. Kees heeft er veel voor moeten laten om voor zijn vrouw te zorgen, maar met zijn tweeën maken ze er het beste van. Dankzij hem kan zijn vrouw thuis blijven wonen. Hij staat positief in het leven en zoekt altijd naar oplossingen. De huisarts noemt hem: "als het ware een fysique extérieur van zijn echtgenote".

Berkhouter Cees Bijman is van onschatbare waarde voor de plaatselijke voetbalvereniging. Het bestuurt beschouwt hem als een gouden kracht. Hij was terreinman van 1973-1987 en verantwoordelijk voor het onderhoud van de velden, het schoonmaken van de kleedkamers en het beheer van de materialen. Cees was van 1974-1987 bestuurslid en belast met het wedstrijdsecretariaat en het seniorenvoetbal. Tevens was hij nauw betrokken bij de bouw van de eerste accommodatie van de vereniging. Hij was van 1985-2012 scheidsrechter. Kees is vanaf 2006 weer actief als terreinman en heeft daarbij nog diverse taken. Na zijn 75e verjaardag legt hij zijn werkzaamheden neer; op 31 december 2019.

Bob Koning uit De Goorn is vanaf 1991 actief als collectant voor en collegecoördinator van de Nederlandse Brandwonden Stichting, tevens is hij vrijwilliger bij de EHBO-Vereniging St. Veronica in De Goorn. Van 1993-2011 was hij verkeersregelaar bij de St. Kadijkerrun in Purmerend en van 1993-2013 secretaris van en speler bij het Rode Kruistoneel in Hoorn. Bob is vanaf 1993 voorzitter en actieve vrijwilliger van de Toneelvereniging Nieuw Leven in De Goorn en zet zich ook in voor het voor het jeugdtoneel. Bob is vanaf 1999 drager bij de Begrafenis- en Crematievereniging St. Barbara in De Goorn en sinds 2005 vrijwilliger bij de carnavalsvereniging De Tempeliers in Avenhorn.

'Elk jaar sfeer snuiven bij muziekevenement'

Sesam sluit het Bevrijdingsfestival 5 mei af in Obdam. Mis dit niet! (Foto: archief Rodi Media)

Doorloop voorpagina

"Dat nummer speelt hij hoogstwaarschijnlijk ook op het Bevrijdingsfestival. Daarnaast raakt hij een gevoelige snaar met nummers als 'Wrong' (Novastar) en 'This Town' (Niall Horan). Voor iedereen dé kans om vanaf 14.30 uur kennis te maken met onze eigen Obdamse talent", zegt Hanneke

Piratenkoor De Landlubbers heeft een hoog feestgehalte. Dat laten de leden tijdens het Bevrijdingsfestival zien. (Foto: H. Doorn)

Seal the Deal

De nieuwe band Seal de Deal is bezet met ervaren muzikanten. Drummer Nienke Borst is Obdammer in hart en nieren. Door het samensmelten van de ervaringen uit de verschillende bands ontstond deze krachtige rockband. De bandleden zingen onder meer covers van Muse, UFO en Van Halen. Rocken in Obdam, beleef het vanaf 15.15 uur mee!

Neil Young Coverband

Hanneke is ook enthousiast over de Neil Young Coverband. "It's all in the name, kan men zeggen, maar daar doen ze de band tekort mee. Ik heb zelden meegemaakt dat ik even in mijn ogen moest wrijven om te constateren dat Neil Young hier echt niet zelf zingt. Van het rustige 'Comes a time' tot het stevige 'Rockin' in a free world', zijn vanaf 16.15 uur te horen."

Original Sesam

Eind 70-er en begin 80-er jaren trad Sesam bijna wekelijks ergens in West-Friesland op. Destijds opgericht door leden van het jongerenkoor uit Wognum. Muzikaal is de band goed op orde en met de sterke frontvrouw Marja Floris wordt elk concert een succesvol feest. De groep treedt in de oude bezetting nog enkele keren per jaar op. "Voor de jonge ouderen onder ons wordt dit een ware flashback naar de 70's, met de prachtige nummers van Shocking Blue en Jefferson Airplane. De band noemt zichzelf liever Original Sesam, wat al aangeeft dat de band nog vol energie op het podium staat te knallen en met recht de perfecte slot act voor het Bevrijdingsfestival is. Dit concert mag u dan ook niet missen!" jubelt Hanneke.

Iedereen is vanaf 13.30 uur van harte welkom en het Bevrijdingsfestival op het Kerkplein is gratis te bezoeken.

Markt bij Rundveemuseum

Iedereen is 5 mei van harte welkom om de plantjesmarkt bij het Rundveemuseum te bezoeken. (Foto: Hanneke de Boer)

AARTSWOUD - Op het terrein van het Rundveemuseum wordt zondag 5 mei een plantenruilbeurs gehouden. Tussen 13.00 en 16.30 uur staan diverse liefhebbers hun plantjes en stekkies te ruilen of voor een prikkie van de hand te doen.

Voor bezoekers elk jaar weer een verrassing wat de deelnemers aanbieden. Wel is zeker dat er een grote verscheidenheid aan vaste planten, kruiden, wilde planten en groenteplanten, onder meer tomatenplantjes, paprika's, pepers en courgettes is. Een imker, die heerlijke honing verkoopt, is ook aanwezig en hij vertelt graag over het leven van een bij en zijn bijenvolken.

In de moestuin achter het museumgebouw worden 'vergeten' groenten geplant en gezaaid. Bijna vergeten natuur: dat past uitstekend bij het museum.

De toegang tot de plantenruilbeurs is gratis. Uiteraard is ook het museum te bezoeken. Het Rundveemuseum Aat Grootes is te vinden aan de Schoolstraat 43 in Aartswoud. De entree bedraagt 3,50 euro, kinderen vanaf 4 tot 12 jaar betalen 1,50. Vrienden van het museum hebben vrij toegang.

Voor meer informatie, kijk op www.rundveemuseum.nl.

Hertog Willem Motortoertocht

Liefhebbers kunnen 30 mei meedoen met de Hertog Willem Motortoertocht. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Motorrijders genieten donderdag 30 mei van de prachtige Hertog Willem Motortoertocht van 160 kilometer. Deelnemers rijden door het mooie West-Friesland, de kuststreek, het Zaanse en Waterland/IJsselmeerkust.


De start is om 09.30 uur van eet- en muziekcafé Vroeg of Laat in Spanbroek, koffie met koek voor het vertrek. De goed verzorgde lunch is in Purmerend bij Brownies & downieS. De rijders komen rond 16.00 uur weer aan bij het gezellige eet- en muziekcafé, met afsluitend een gezellige borrel.

Deelname aan deze tocht kost slechts 25 euro per rijder en 15 euro voor een passagier.

Deze actie is georganiseerd is samenwerking met Lionsclub Opmeer-Medemblik en de opbrengst is voor ijsclub Spanbroek Opmeer.

Opgeven kan bij loosjos53@gmail.com. Meer informatie is te vinden op www.lionsopmeer.nl en Facebook.

Uitstel bedrijventoernooi Rackmindo

OPMEER - Het bedrijventoernooi van badmintonvereniging Rackmindo start niet 8 mei maar 15 mei. Ajax speelt deze, voor het team o zo belangrijke, dag in de Champions league tegen Tottingham Hotspur in de Johan Cruijf ArenA in Amsterdam. De wedstrijd vangt om 21.00 uur aan.

Aangezien de KNVB het schema van de eredivisie heeft aangepast, wil Rackmindo niet achterblijven. Daarom schuift het schema een week door. De eerste wedstrijdavond vindt nu woensdag 15 mei plaats, vervolgens op 22 en 29 mei.

Wie zich nog niet heeft inschreven voor het toernooi, aanmelden kan nog via info@rackmindo.nl.

Handwerk bij Huis van Oud

Het staltje over de smederij. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM -De deuren van het museum Huis van Oud staan zondag 5 mei wagenwijd open. De middag staat in het teken van de nieuwe tentoonstelling 'Met de hand'. Het thema deze keer is: kunstig handwerk.

Zes vrouwen demonstreren hun kunsten, denk daarbij aan papierknippen, poppen maken, kralen breien en quilten. Ze laten ook de resultaten van hun noeste arbeid zien. De demonstraties vinden de hele middag tussen 14.00 tot 17.00 uur plaats.

Medewerking verlenen: Marijke Visser, Starnmeer en Marijke Couvert, Tuitjenhorn - papierknippen, Nel Staal, Wognum en Mar Hendriks, Wognum -poppen maken, Lies Smit, Wognum - kralen breien en Tonny Deinum, Wognum - quilten.

Het nieuwe jaarboek van de Cromme Leeck kan men afhalen in het museum en bewonder ook de tentoonstelling.

Museum het Huis van Oud, Grote Zomerdijk 33 in Wognum, is elke zondagmiddag open. Groepsbezoek buiten de openingstijden is mogelijk. Meer informatie bel 0229-573397.

Plantjesmarkt Willibrordusschool

BOVENKARSPEL - De Willibrordusschool aan De Bouw 64 in Bovenkarspel houdt woensdag 8 mei haar jaarlijkse plantjesmarkt. Leerlingen zorgen voor zang- en dansoptredens. Naast de plantjes worden ook tweedehandsboeken verkocht en er is een rad van fortuin waarbij prijzen te winnen zijn. Van 10.00 tot 12.00 uur zetten alle leerlingen hun beste beentje voor tijdens een doorlopende voorstelling met muziek, zang, dans en toneel. De plantjesmarkt is geopend van 9.30 tot 12.30 uur. Het assortiment bestaat uit talrijke soorten stekplanten. De opbrengst van de markt is bedoeld voor nieuwe leesboeken voor de schoolbibliotheek. Meer informatie: or@willibrordusbk.nl .

Vakantiespelen: Dijkgatbos als speelterrein

Zin in een week vol bosspellen en spannende thema's? Doe mee met de Vakantiespelen! (Foto: aangeleverd)

REGIO - De Vakantiespelen in het Dijkgatbos zijn bedoeld voor kinderen uit groep 3 tot en met 8 die zin hebben in een week vol bosspellen, spannende thema's, stokbrood bakken boven een kampvuur en glijden van de zeephelling. Kinderen die zich vóór 1 juni aanmelden, zijn verzekerd van een plek in de bus.

Wanneer doet welke woonplaats mee?

Week 30 (22, 23, 25 en 26 juli): Aartswoud, Hensbroek, Hoogwoud, Middenmeer, Obdam, Opmeer, Spanbroek, Wieringerwerf en Zuidermeer.

Week 31 (29 en 30 juli, 1 en 2 augustus): Abbekerk, Avenhorn, Benningbroek, De Goorn, Hauwert, Kreileroord, Medemblik, Midwoud, Nibbixwoud, Opperdoes, Slootdorp, Twisk, Ursem, De Weere en Zwaagdijk-West.

Week 32 (5, 6, 8 en 9 augustus): Andijk, Bovenkarspel, Den Oever, Grootebroek, Hem, Hippolytushoef, Hoogkarspel, Onderdijk, Schellinkhout, Spierdijk, Venhuizen, Wervershoof, Westerland, Westwoud, Wijdenes en Wognum.

Week 33 (12, 13, 15 en 16 augustus): Barsingerhorn, Berkhout, Enkhuizen, Grosthuizen, Kolhorn, Lutjewinkel, Nieuwe Niedorp, Oosterblokker, Oude Niedorp, Spierdijk, 't Veld, Winkel en Zwaagdijk-Oost.

Kinderen die al op de middelbare school zitten, kunnen meedoen aan een nieuw avontuur. Bij ExpeR wordt een week lang overleefd in het Robbenoordbos. Koken op zelfgemaakt vuur, slapen tussen de bomen en spannende proeven spelen. ExpeR is een leuke uitdaging voor jongeren tussen de dertien en vijftien jaar. Dit jaar vindt ExpeR plaats van 15 tot en met 19 juli. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.exper.nu. Verder is de organisatie op zoek naar leiding (vanaf zestien jaar) voor week 30 en 32. Kijk voor meer informatie op www.vakantiespelen.org. Kinderen die mee willen doen aan de Vakantiespelen kunnen zich opgeven via www.stichtingvakantiespelen.nl.

Vrijheid, een ondergewaardeerd begrip

Het is 5 mei: bevrijdingsdag. Bijna 75 jaar geleden werd ons land bevrijd van een verschrikkelijk regime. Dit door inmenging van anderen die ook de vrijheid hadden om dat niét te doen. En toch deden. Na verdrijving van de vijand konden de mensen weer vrij ademhalen. Vrijuit spreken. Vrijuit doen en laten wat ze wilden. De vrijheid hebben om keuzes te maken. Niet langer meer over je schouder achterom kijken.

Ik kan er maar niet aan wennen dat vrijheid zo'n ondergewaardeerde betekenis heeft. Velen beseffen niet, tenminste dat denk ik, wat het inhoudt. Met vrijheid is het net als met lucht. Je mist het pas als je het niet meer hebt.

Mogelijkheden

Afgelopen week heb ik weer met een 'vluchteling' gesproken. Of het een economische of andersoortige vlucht betrof bleef in het midden. We hebben twee keer aan hem gevraagd of hij voor de Islamgekkies gevlucht was, maar dat was maar gedeeltelijk zo, vertelde hij. Hij was voornamelijk gevlucht om de mogelijkheden die ontbraken in zijn eigen land. Weliswaar ook om religieuze redenen, maar vooral vanwege de vrijheid om hier, in het vrije westen, een eigen bedrijfje te stichten en om zaken te doen zonder inmenging van buitenaf. Ook dat is vrijheid.

Betekenis

De echte betekenis van vrijheid besef je pas als je het niet meer hebt. Veel immigranten komen en kwamen hierheen, gevlucht uit een geest-, handel- en vrijheidsonderdrukkend land en genietend van de vrijheid in het volle besef van de betekenis ervan. Helaas, zou ik bijna zeggen, hebben de kinderen van deze immigranten vaak niet door wat hun ouders achtergelaten hebben en waarderen deze vrijheid ook minder goed.

Goud

Ook voor onze kinderen telt helaas deze waarheid. Ze beseffen niet wat voor goud ze in handen hebben, totdat het ze afgepakt wordt. Vrijheid is ook de mogelijkheid om fouten te maken. Links zowel als rechts heeft tegenwoordig de neiging om hardere straffen te vragen en een strenger beleid. Waarbij het besef ontbreekt dat dit alleen maar kan leiden tot minder vrijheid. Er zijn nu eenmaal mensen die niet goed met de verworven vrijheden om kunnen gaan. Ik zou veel over hebben voor een oplossing zonder dat dit de vrijheid van anderen aantast.

Al honderden jaren zoeken mensen van allerlei pluimage hun heil in het vrije Nederland. Ik ben absoluut geen nationalist, maar stiekem ben ik daar trots op.

Koesteren

Laten we in vredesnaam deze vrijheid koesteren. Niet door te vechten of om het op te geven door het wegsturen van andersdenkenden, maar om het besef van vrijheid duidelijk te maken aan iedereen. Aan je buurman, je leraar, je collega, een toevallige passant, maar vooral aan je kinderen. Maar misschien is het al voldoende om het zelf echt te beseffen.

Bevrijdingsdag, 5 mei 2019. Gefeliciteerd. Zo lang het nog kan.

Het Park deze Week

(Foto: aangeleverd)

HOORN - Eindelijk. Peter Heerschop heeft het ministerschap aanvaard. Als De Minister van Enthousiasme gaat hij het land in en legt hij uit hoe je heel anders kunt kijken naar dingen die je tot nu toe heel zeker hebt geweten. Dat het leuk is om iets nieuws te leren. En dat dingen ook fout mogen gaan. En dat je daar best om mag schateren. Peter maakt als 'De Minister van Enthousiasme' de zware zaken van het leven een flink stuk lichter.

Schouwburg Het Park geeft twee maal twee kaarten weg voor deze voorstelling op zaterdag 18 mei om 20.15 uur. Stuur een e-mail voorzien van naam en adres naar winactie@hetpark.nl . Vermeld in het onderwerp: 'Park-actie Peter Heerschop'. Reageer uiterlijk dinsdag 7 mei. De winnaars ontvangen een reactie per mail. Kijk voor het volledige theaterprogramma op www.hetpark.nl.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week op de IJsselmeerdijk in Scharwoude.

Ziet u wat er niet klopt aan de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebook-pagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het antwoord.


Dus 'like' de pagina en blijft tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

New Kids in Town

(Foto: Adobe Stock)

REGIO - Om de regio West-Friesland worden dagelijks kinderen geboren.

In West-Friesland/Groene Hart op Zondag verschijnt regelmatig een lijstje met de namen van baby's die er onlangs ter wereld kwamen.

Het Centrum voor geboortezorg in Hoorn verwelkomt deze week:

- Eleonora Merel Chihiro Lensen uit Zwaag, geboren op 25 april

Peter Koelemeijer Schoenmode bestaat dertig jaar

Het team van Peter Koelemeijer Schoenmode. (Foto: Nancy Holderbeke)

SPANBROEK - Peter Koelemeijer Schoenmode bestaat dertig jaar en daar zijn wij best trots op. In deze woelige tijden waarin heel veel winkels de deuren sluiten en het internet onze grootste concurrent schijnt te worden, hebben wij nog steeds heel veel plezier in het verkopen van schoenen want dat is tenslotte onze passie!

Wie jarig is deelt taart uit

Samen met ons team geven wij de klanten nog steeds een ouderwetse beleving bij het kopen van schoenen. Bij ons heten wij elke klant van harte welkom, nemen zij plaats op de stoelen en wij op het pasbankje.

Goed advies

Wij luisteren naar u als klant en geven u zo goed mogelijk advies. Ook bij pijn of vermoeidheid aan de voeten of beperking van de bewegingsvrijheid door voetklachten kunnen wij u helpen aan goede passende comfortabele, maar uiteraard wel modieuze schoenen.

Wandelschoenen

Wandelen is een van de meest eenvoudige manieren om je gezondheid te onderhouden. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat een wandelschoen goed past. Uitgebreid passen in de winkel is dus absoluut noodzakelijk.

Peter Koelemeijer is met dertig jaar (eigen) ervaring de wandelschoenenspecialist bij uitstek. Ons dertigjarig bestaan zouden wij niet kunnen vieren zonder u als onze trouwe klanten waar wij heel blij mee zijn en wie jarig is trakteert toch?

Van maandag 6 mei tot en met zaterdag 11 mei krijgt elke klant bij aankoop van 69,95 euro weer een overheerlijk ambachtelijke slagroomtaart cadeau.

Leuk om u op één van deze dagen in onze winkel te mogen zien!

Goed passende. comfortabele en modieuze schoenen zijn te vinden bij Peter Koelemeijer Schoenmode, Wuiver 22 in Spanbroek.

Levenskunst

HOORN - Niets is menselijker dan levensvragen te stellen. Hoe sta ik in de wereld? Hoe maak ik mijn keuzes? Wat vind ik écht waardevol en hoe breng ik dat in de praktijk? Deze vragen hebben alles te maken met levenskunst. Op zoek naar de antwoorden op deze vragen? Doe dan mee met de cursus Moderne Levenskunst in wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn. In de levenskunst draait het om de vraag 'hoe moet ik leven?'. Veel filosofen hebben hierover nagedacht en geschreven, zoals Michel de Montaigne, Friedrich Nietzsche en Jean Paul Sartre. In de cursus maken deelnemers kennis met hen en lezen ze een aantal teksten. Centraal staan het belang van zelfkennis, het invullen van vrijheid en de betekenis van vriendschap. Docent Silvia Benschop leidt de cursus en vertelt over de teksten en filosofen middels presentaties en filmpjes. De cursus vindt plaats op woensdag 8, 15, 22 en 29 mei en 5 en 12 juni van 19.30 tot 22.00 uur. Aanmelden via www.cursushumanisme.nu.

Pijn binnenzijde knie? De podotherapeut kan helpen

Pijn aan de binnenkant van de knie is een aandoening die veel voorkomt en diverse oorzaken kan hebben. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Pijn aan de binnenkant van de knie is een aandoening die veel voorkomt en diverse oorzaken kan hebben. De pijn kan acuut optreden door een verdraaiing, botsing of val, maar kan ook constant aanwezig zijn door een chronische klacht.

Bij problemen aan de knie kan je het volgende ervaren: pijn en zwelling aan de binnenkant van de knie, instabiele knie, bewegingsbeperking en pijn bij bewegen, ochtendstijfheid en aanhoudend stijve knie, knie zit 'op slot'. De oorzaken van knieklachten zijn onder andere: overbelasting, een verkeerde knie- of voetstand, afwijkend looppatroon, verkeerd schoeisel of een letsel. Dit heeft tot gevolg bandletsel (kruisbanden, meniscus, gewrichtsbanden), spier- en peesoverbelasting, kraakbeenirritatie, slijtage en botvliesirritatie. De vele soorten knieklachten vragen om een juiste diagnose, om een passende behandeling met snel herstel mogelijk te maken. De podotherapeut kan de oorzaak van de pijnlijke knie achterhalen en opheffen. In verschillende situaties wordt samenwerking met andere zorgverleners gezocht. De behandeling van de podotherapeut kan bestaan uit een (schoen) advies, oefeningen, taping of corrigerende zolen.

De podotherapeut is dé specialist in de voetengezondheidszorg. Meer informatie: www.podotherapiewestfriesland.nl of www.podotherapiehoorn.nl .

Collecteorganisator Diabetes Fonds

WERVERSHOOF - Het Diabetes Fonds zet zich in voor onderzoek naar de genezing van diabetes en betere behandelingen, zoals de kunstalvleesklier. Wie helpt mee? Het Diabetes Fonds is op zoek naar een collecteorganisator in Wervershoof en omstreken. De collecteweek is van 28 oktober tot en met 2 november. De collecteorganisator is de onmisbare schakel tussen de collectanten en het Diabetes Fonds. Hij of zij houdt zich onder andere bezig met het indelen van de looproutes, het bestellen en verdelen van collectematerialen en het tellen van de collecteopbrengst. Interesse? Aanmelden kan via www.diabetesfonds.nl/collecte. Liever collecteren? Mail naar collecte@diabetesfonds.nl of bel 033-4622055.

Vastgoeddeal verkoopt gratis woning

Nieuwkomer in de makelaardij Jorrit Vriend slaat samen met ervaren makelaar en taxateur Lia Groot van Vastgoedhuis een nieuwe weg in. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Nieuwkomer in de makelaardij Jorrit Vriend slaat samen met ervaren makelaar en taxateur Lia Groot van Vastgoedhuis een nieuwe weg in. Vanaf nu is het mogelijk om gratis de woning te verkopen! Uiteraard met een persoonlijke en professionele dienstverlening die de klant mag verwachten van een makelaar.

Vastgoeddeal zorgt voor een waardebepaling van de woning, professionele foto's en plattegronden, een online inzichtelijk verkoopproces en een verkoopbox met daarin het verkoopbord, posters en flyers. Alle woningen worden daarnaast geplaatst op Funda en andere woningplatformen. Alles in overleg met de verkopers, goede communicatie staat op nummer één bij dit familiebedrijf.

Geen doorsnee makelaar

De gratis dienstverlening is niet het enige waarin Vastgoeddeal zich onderscheidt van de doorsnee makelaar. Bij Vastgoeddeal worden de woningen verkocht middels een online biedingsplatform. Dit maakt het verkoopproces van woningen volledig transparant, alle biedingen zijn online inzichtelijk en alle potentiële kopers hebben gelijke kansen. Het online bieden start doorgaans met een open huis, hierdoor krijgt de woning extra aandacht. Voor de verkoper resulteert deze werkwijze in de hoogst haalbare prijs voor de woning. Ook leuk; de verkoper wordt bij ieder bod op de hoogte gebracht middels een mail- of sms-bericht.

Maar hoe kan Vastgoeddeal bestaan als de dienstverlening gratis is? Dat antwoord is simpel: de kosten zijn voor de koper. De makelaarskosten worden meegenomen in het biedingsproces en zijn onderdeel van de totale koopsom. Waarom betalen voor het verkopen van een woning als het ook gratis kan?

Vraag vrijblijvend meer informatie op: info@vastgoeddeal.nl of 0226-357722.