West Friesland op zondag

23 juni 2019

West Friesland op zondag 23 juni 2019


In één middag de wereld rond

De Livesteelband treedt op in de Theresiakapel in Hem. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Voor het derde jaar organiseert Drechterland Mondiaal een fietstocht langs vier kerkjes in de gemeente Drechterland. Dit jaar is dat op zondag 30 juni. In de vier kerkjes kunnen bezoekers om 13.00, 14.00, 15.00 en 16.00 uur genieten van een concert van twintig minuten. Er is dus voldoende tijd om van de ene naar de andere kerk te fietsen.

Muzikale fietstocht langs kerkjes in Drechterland

Fietsers kunnen starten waar ze willen en de volgorde zelf bepalen. Bij de eerste kerk is voor vijf euro een passe partout te koop die toegang geeft tot de vier kerkjes. Hierbij is koffie of thee inbegrepen.

Syrische muziek

In de katholieke kerk in Oosterblokker treedt de familie Ahmad uit Syrië op. Ook in West-Friesland wonen inmiddels een flink aantal Syrische migranten. Kom deze dag kennismaken met hun muziek! In de Theresiakapel in Hem treedt de Livesteelband op. Deze muziek is heel populair in het Caraïbisch gebied, dus ook op de Nederlands Antillen. De mensen die hier optreden komen oorspronkelijk van Curaçao.

'Queen of gospel'

In de protestantse kerk in Hoogkarspel zorgt Daniel Saah met een aantal vrienden voor muziek uit Guinee. Hij was daar de leider van de enige muziekschool. Toen hij vijf jaar geleden naar Nederland kwam, is hij verder gegaan met muziek. Hij is vooral bezig met muziek voor kinderen. In de protestantse kerk in Westwoud zorgt Danny van Kessel voor de begeleiding van niemand minder dan Denise Jannah. Na een zeer succesvolle carrière is zij nu een kerken- en theatertour begonnen waarbij zij een ode brengt aan Mahalia Jackson, de 'queen of gospel'.

Stichtingen

In ieder van de kerkjes is ook een stichting present die een project uitvoert in een ontwikkelingsland. De stichtingen zijn Building People Building Life (Mozambique), Kartini (Indonesië), Zikomo (Malawi) en June (Gambia). Deze mensen kunnen over hun werk vertellen en een en ander laten zien. Ook de Wereldwinkel is aanwezig.

Het is een fietstocht, maar mocht het geen goed weer zijn, dan kan deze tocht natuurlijk ook met de auto gedaan worden.

De adressen van de kerken zijn: katholieke kerk Oosterblokker, Oosterblokker 68; Theresiakapel, Hemmerbuurt 142 in Hem; protestantse kerk Hoogkarspel, Raadhuisplein 24; protestantse kerk Westwoud, Dr. Nuijensstraat 24.


EXPOOST

HOORN - Pop-up-museum EXPOOST aan de Roode Steen 15 in Hoorn (naast het Westfries Museum) verzorgt in dit jaar van de Gouden Eeuw een aantal exposities. De tweede expositie van dit jaar is een overzicht van het werk van vier Hoornse fotoclubs: Zoemmm, Fotowerkgroep Hoorn, Image Hoorn en Fotovrienden Westfriesland.

De leden van deze fotoclubs zijn aan de slag gegaan met het thema 'Gouden Eeuw'. De foto-expositie is te zien tot en met 21 juli. Daarnaast vinden bezoekers in de beeldentuin diverse beelden van verschillende kunstenaars, zoals Lydia Hofland-Visser, Aart Prins en George van Heeteringen.

Meer informatie

De openingstijden van EXPOOST zijn woensdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Meer informatie: www.expoost.nl.

Zanglust

HAUWERT - Gemengd koor Zanglust Hauwert viert in november haar honderdjarig bestaan. De voorbereidingen voor een jubileumreünie zijn in volle gang. Op deze reünie zijn oud-leden natuurlijk ook van harte welkom. Iedereen die heeft meegedaan met concoursen, operettes, musicals of het zangkoor kan zich opgeven via zanglusthauwert@outlook.com.

Orgel-concert

WERVERSHOOF - Tjeerd van der Ploeg verzorgt zondag 23 juni een orgelconcert in de Sint Werenfriduskerk in Wervershoof. Aanvang 14.30 uur. Op het programma staan orgelwerken van Franse negentiende-eeuwse componisten. Het concert wordt afgesloten met een improvisatie. Toegang vijf euro.

Dier van de week

Wie haalt de vijfjarige Olie op? (Foto: aangeleverd)

Aanhankelijke Olie zoekt een baasje

HOORN - Olie is een gesteriliseerd teefje van vijf jaar oud. Ze is naar het asiel gebracht omdat ze vocht met een van de andere hondjes in huis.

Olie is voor haar eigen mensen een aanhankelijk hondje; naar vreemden kan ze eerst wat terughoudend zijn. Ze was vriendelijk voor de drie kinderen in huis en ook naar vriendjes die kwamen spelen.

Alleen thuisblijven

Olie werd altijd aangelijnd uitgelaten en ze ging regelmatig mee op de scootmobiel. Ze is tot nu toe altijd met andere honden samen geweest dus het alleen thuisblijven zal nog helemaal opgebouwd moeten worden, ook omdat haar vorige baas bijna altijd thuis was.

Wie interesse heeft in Olie, kan contact opnemen met het Dierentehuis Hoorn: 0229-218197. Het asiel is gevestigd aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Twaalf jaar beachvolleybal op de Roode Steen

"Het is uniek om al dat zand op de Roode Steen te zien liggen." (Foto: aangeleverd)

HOORN - Voor de twaalfde keer vindt van donderdag 27 tot en met zondag 30 juni het Beachvolleybaltoernooi in Hoorn plaats. De sportieve strijd speelt zich af op het meest markante plein van Hoorn: de Roode Steen. Maar liefst 180 teams nemen deel aan dit zomerse spektakel. De donderdag is aan het evenement toegevoegd. Hierdoor kunnen ook kinderen van groep 6 tot en met 8 genieten van het zandspektakel.

Op het plein komen drie beachvolleybalvelden te liggen. "Het is uniek om al dat zand op de Roode Steen te zien liggen. Daaromheen genieten de bezoekers vanaf het terras van het spektakel", aldus de organisatie. Het Beachvolleybaltoernooi Hoorn behoort tot één van de grootste stedelijke beachvolleybaltoernooien van Nederland.

Programma: donderdag 27 juni om 14.00 uur start het evenement met de leerlingen van het basisonderwijs. Vanaf 18.00 uur starten de bedrijventeams en de Heren 2:2 Laag. Vrijdag 28 juni om 09.00 en om 13.00 uur zijn de leerlingen van het voortgezet onderwijs aan de beurt. Vanaf 17.00 uur strijden de bedrijventeams tegen elkaar. Zaterdag 29 juni vanaf 09.00 uur staat in het teken van dames- en herenteams 2:2. Om 21.30 uur staan de finalewedstrijden Heren Hoog gepland. Zondagochtend 30 juni laten de jeugdteams (2 tegen 2) zien dat het beachvolleybal onder de jeugd populair is. Vanaf 12.30 uur gaan de teams 3:3 en de Horecateams van start. Rondom 18.00 uur worden de prijzen voor de finalisten uitgereikt. De organisatie is in handen van Fun2sport in samenwerking met WhamWham. Meer informatie: www.fun2sport.com.

Volkssterrenwacht Orion pakt uit

De Volkssterrenwacht schenkt aandacht aan het feit dat de eerste maanlanding vijftig jaar geleden plaatsvond. (Foto: aangeleverd)

BOVENKARSPEL - De 29e editie van de Open Dag Water & Recreatie vindt zondag 23 juni plaats in het recreatiegebied Het Streekbos in Bovenkarspel. Ook Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21b pakt weer uit deze dag. De Sterrenwacht is van 10.00 tot 16.00 uur open voor publiek.

In de sterrenwacht zijn een aantal vitrinekasten vernieuwd met veel materiaal. Verder kunnen bezoekers op de foto gaan met een astronaut of met een levensgroot hoofd van een dinosaurus. Speel het nieuwe ruimte-elektro en maak kennis met een nieuw educatief bordspel, ontwikkeld door medewerkers van Orion. Een echte meteoriet vasthouden? Ook dat kan bij Orion.
In het planetarium van de sterrenwacht zijn diverse voorstellingen te zien. Bij mooi en zonnig weer kunnen liefhebbers door een telescoop met een speciaal filter ervoor naar de zon kijken en als het meezit echte zonnevlammen zien die uit de zon schieten. Toegang gratis. Meer informatie: www.volkssterrenwachtorion.nl .

Simokos Outdoortoernooi

Volleybalvereniging Simokos houdt haar jaarlijkse buitentoernooi op het voormalige Forever Young-terrein. (Foto: aangeleverd)

GROOTEBROEK - Volleybalvereniging Simokos houdt zondag 7 juli tussen 12.00 en 16.00 uur haar jaarlijkse buitentoernooi op het voormalige Forever Young-terrein aan de Raadhuislaan in Grootebroek. Teams kunnen zich inschrijven. Er wordt drie tegen drie gespeeld voor gevorderden en zes tegen zes voor recreanten en gevorderden. Voor jeugdteams wordt een aparte poule gemaakt. Vanwege het vijftigjarig bestaan van de vereniging is het thema dit jaar 'We gaan voor goud'. Inschrijven kan tot en met 30 juni via www.simokos.nl.

Kunstenaars kraken de Kas

De Hoornse kunstenaars Nuray Atas en Izabela Teleszynska laten 30 juni hun werk zien bij Kunst in de Kas. (Foto: aangeleverd)

ZWAAG - De Hoornse kunstenaars Nuray Atas en Izabela Teleszynska 'kraken' zondag 30 juni de kas bij Kunst in de Kas aan de Beatrixstraat 3A in Zwaag. Gitarist/zanger Jan Boers speelt instrumentale bewerkingen van bekende jazz, pop, en latin songs. Ook zingt hij af en toe een nummer. Hij treedt om 12.00 en 15.00 uur op. De Kas is geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang is vrij.

Kunst en muziek in Zwaag

Kunstschilder Nuray Atas was in de jaren tachtig op zoek naar expositieruimte in Hoorn. Zij kraakte samen met enkele Hoornse kunstenaars een leegstaande school aan de Muntstraat. Later mochten ze er permanent blijven en doopten ze het gebouw 'Het Buismangebouw', vernoemd naar de verantwoordelijke wethouder. Teleszynska was toen nog geen tien jaar oud en woonde nog in Polen.

Licht en liefde

"Ik werd er een beetje in meegezogen", vertelt Nuray met een lach op haar gezicht. "Het pand werd al gekraakt. Er was nog een expositieruimte over en ik moest ook komen kraken. Voor de ingang stond een enorm lange agent. Toen ik, met wat kwasten in mijn hand, onschuldig 'sorry' tegen hem zei, ging hij keurig opzij." Nuray verruilde in de jaren zestig Turkije voor Nederland om met eigen ogen de grote meesters (vooral Vermeer) te aanschouwen en vanwege het prachtige licht in Nederland. In het werk van Nuray komen verschillende thema`s voor, zoals licht en reflecties, tijd en ruimte, zichtbaar en onzichtbaar, elementen van de natuur. Ze benadert de werkelijkheid steeds opnieuw. Als kunstenaar heeft Nuray in haar werkwijzen nooit naar een bepaalde stijl gezocht. Kunst heeft voor haar met meerdere dimensies en oneindigheid te maken.

Izabela kwam naar Nederland in de jaren negentig. In haar fotografie gebruikt zij de omgeving en het natuurlijk licht als basis.

Badkamers

Beide kunstenaars hebben veel overeenkomsten. Beiden vinden inspiratie in de natuur en de bijbehorende kleuren. Izabela fotografeert vanuit haar gevoel. De foto's zijn momentopnames en haar kinderen zijn veelal het onderwerp. Izabela vertelt: "Het is fijn als een foto iets met iemand doet." Izabela houdt van bewogen, verstilde of onscherpe beelden. Ook hebben beide kunstenaars iets met badkamers. Nuray: "Ik was al heel jong bezig met tekenen en schilderen, mijn ouders schilderden ook, maar ik mocht alleen in de badkamer schilderen. Alleen daar mocht ik knoeien." Izabela gebruikte de badkamer vroeger als donkere kamer. Ze fotografeert nog altijd voornamelijk analoog en heeft als grote voorbeelden Ed van der Elsken en Jacob Au Sobol. Haar gevoel is leidend in de foto's die zij maakt. Het beeld dat zij creëert, weerspiegelt wat ze voelt en ervaart.


Meer informatie: www.kunstindekas.nl.

'Made in China' in de Boterhal

Het kunstenaarsduo Edam & mcCullough vestigt de aandacht op het huidige 'verzamelen en tonen' van massaal geproduceerde 'rariteiten'. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Na de succesvolle expositie 'Het Warenhuis Sint Jan' borduurt De Boterhal met de volgende tentoonstelling door op het fenomeen 'Rariteitenkabinet'. Dit keer vestigt het Hoornse kunstenaarsduo Edam & mcCullough de aandacht op het huidige 'verzamelen en tonen' van massaal geproduceerde 'rariteiten'. Deze tentoonstelling is van 22 juni tot en met 4 augustus te zien in de Boterhal, Kerkplein 39 in Hoorn. Ad Geerding, directeur van het Westfries Museum, verricht zondag 23 juni om 16.0 uur de officiële opening.

Niamh mcCullough en Susanne Edam vonden elkaar in kunst, rariteiten en de natuur. Door overblijfselen van massaconsumptie met zelfbenoemde talismannen te combineren bouwen zij aan een moderne versie van het zogeheten rariteitenkabinet. Ze vragen zich daarbij af hoe groot het territorium van 'rariteiten' is.
Susanne Edam (1991, Schellinkhout) studeerde in 2015 af aan de Gerrit Rietveld Academie waar ze overeenkomsten tussen menselijk gedrag en structuren van organische fenomenen onderzocht. Ze vraagt zich af in hoeverre wij bij ons handelen op onderbewust niveau vaardigheden ontlenen aan verschijnselen in de natuur.
Niamh mcCullough (1985, Belfast, Noord-Ierland) behaalde in 2014 haar diploma aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. De politieke gewelddadigheden in haar geboorteland spelen een belangrijke rol in haar werk. Ze nodigt mensen uit om fysiek deel te nemen aan haar tekeningen en prikkelt de toeschouwer om in letterlijke zin betekenis aan het werk te geven.

Het kunstproject is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Hoorn en via een crowdfunding-campagne op voordekunst.nl en maakt onderdeel uit van het jaar van de Gouden Eeuw. De Boterhal is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week aan de Nieuweweg in Opmeer.

Ziet u wat er niet klopt op de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebookpagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het goede antwoord.

Dus 'like' de pagina en blijf tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Autocross Venhuizen

VENHUIZEN - De jaarlijkse Autocross van Venhuizen vindt zondag 30 juni vanaf 12.00 uur plaats. Vele coureurs in diverse klassen strijden om de punten en de koppositie in het Noord-Hollands Kampioenschap. Het terrein is vanaf 11.00 uur toegankelijk voor publiek.

De coureurs strijden in de Standaard-, Dames standaard-, Super standaard-, Rodeo- en de Verstevigde klasse. Tevens zijn de kever- en jeugdcoureurs ook weer van de partij. Jongeren mogen al vanaf twaalf jaar meedoen in de jeugdklasse. Voor elke klasse gelden andere regels waar de auto's aan moeten voldoen. Voorafgaand aan de cross worden de auto's gekeurd.

Het Noord-Hollands kampioenschap bestaat uit vier crossen: Wervershoof, Winkel, Midden-Beemster en Venhuizen. Als enige cross van het Noord-Hollands kampioenschap rijden de coureurs in Venhuizen met transponders. Met behulp van de transponders is de organisatie in staat om op een 16,5 vierkante meter groot LED-scherm het publiek tijdens de rit te informeren over de strijd. De posities en rondetijden verschijnen op het scherm.
Inschrijven voor deelname aan de cross kan nog tot zaterdag 29 juni (18.00 uur) via www.autocrossvenhuizen.nl.

Vijftig tinten vrouwen in Het Pakhuis

Acht vrouwen: elk met hun eigen tinten, oftewel hun eigen karakter en emoties. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Acht vrouwen ontmoeten elkaar in een café. Elk met hun eigen tinten, oftewel hun eigen karakter en emoties. Dat is de basis voor een theatraal concert van musicalgroep GROOTS, vol herkenbare melodieën. De voorstelling is zaterdag 29 juni om 20.00 uur en zondag 30 juni om 19.00 uur te zien in Theater Het Pakhuis, Onder de Boompjes 21 in Hoorn.

Men neme acht vrouwen. Zet daar één man bij. De basisemoties die dan ontstaan, zijn heel herkenbaar. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer en veel diepere emoties. Wie kent ze? Wie heeft ze ook weleens gevoeld? Waardoor worden ze opgeroepen? Hoe verdwijnen ze weer? Hoe iemand reageert op een bepaalde emotie kan bovendien te maken hebben met karakter. Welke emotionele uitingen horen bij welke karakters? Of is het misschien niet zo zwart-wit? In hun theaterconcert neemt musicalgroep GROOTS het publiek mee langs emoties, karakters en vooral veel muziek. Geschreven en geregisseerd door Michael Diederich, de muzikale leiding is van Martijn Bos.

De entree is tien euro. Kijk voor meer informatie en tickets op www.pakhuishoorn.nl.

Schilderijen, iconen en beelden in Twisker kerk

De doopsgezinde kerk houdt elk jaar een zomerexpositie, gebaseerd op belangrijke beginselen van de doopsgezinde manier van geloven. (Foto: aangeleverd)

TWISK - De Doopsgezinde kerk in Twisk presenteert tot en met zondag 25 augustus werk van kunstenaressen Lia Ootes en Ruth van Weerden. Bijzondere schilderijen, iconen en beelden zijn elke zondag van 13.00 tot 17.00 uur te zien in de kerk aan de Dorpsweg in Twisk. De tentoonstelling is vrij toegankelijk.

Lia Ootes woont sinds 1973 in Twisk. in 1990 startte ze met tekenen en aquarelleren. "Pas toen ik met een vriendin naar Rob Komela in Hoorn ging kreeg ik echt plezier in het maken van een aquarel. Nadien heb ik in Twisk een teken- en schildergroepje opgezet. Toen ik naar de kunstacademie voor volwassenen in Alkmaar ging heb ik het olieverven ontdekt. Pas toen ik ziek werd kwam ik er achter wat het schilderen werkelijk voor mij betekent: het aan het doek toevertrouwen van mijn diepe emoties en op die manier die gevoelens een plaats geven", aldus Lia.

Primitieve emoties

Beeldhouwer Ruth van Weerden: "'Ik ben gefascineerd door het intuïtieve karakter van primitieve kunst, zoals grottekeningen en andere symboliek van het dagelijkse leven." Ruth verwerkt deze primitieve emoties in haar eigen taal, met haar eigen intuïtie, gevoel voor symboliek, sensualiteit en religie. Geboorte en dood, vervat in ingetogen aardkleuren in al haar werk. "Ik heb dit alles geleerd bij de Werkschuit aan de Amstel, een onderdeel van de Gerard Rietveld-academie. Nadat ik die opleiding had afgerond gaf ik les bij Kunst op Zolder in Hauwert. Ik geef nog steeds les bij de Blauwe Schuit in Hoorn."

De doopsgezinde kerk houdt elk jaar een zomerexpositie, gebaseerd op belangrijke beginselen van de doopsgezinde manier van geloven. Kernwoorden zijn 'bewustzijn' en 'verbinding'.

Tweede fase restauratie Oosterkerk gestart

Het eeuwenoude Bätzorgel is ter bescherming volledig in een houden bekisting verdwenen. (Foto: Hans Rijswijk)

HOORN - Het beeld van het interieur van de Oosterkerk wordt momenteel beheerst door multiplex en steigers. De tweede fase van de grootscheepse restauratie van de Oosterkerk is van start gegaan met het inpakken van het eeuwenoude Bätzorgel en het beschermen van de zerken- en toneelvloer. In de komende maanden worden de binnenmuren van het schip afgehakt en opnieuw gestuukt. Ook wordt de voorgevel flink onder handen genomen.

De bijna een miljoen kostende opknapbeurt van 'de huiskamer van Hoorn' startte vorig jaar. Nu is dus begonnen met de afronding. In de komende dagen wordt het steigermateriaal aangevoerd. De werkzaamheden aan de voorgevel buiten betreffen vooral de natuurstenen elementen. Die moeten op verschillende plekken flink onder handen worden genomen en soms zelfs worden vernieuwd.

Financieel gat

De Stichting Oosterkerk kampt nog met een flink gat tussen subsidies, bijdragen en giften en de restauratiekosten. Daarom wordt ook deze zomer actie gevoerd om geld bijeen te krijgen. Zo krijgt de kaarsenactie een vervolg. Hiervoor worden bolvormige kaarsen voor tien euro verkocht. Ook kan men symbolisch 'mede-eigenaar' worden van de Oosterkerk door voor 356,17 euro één vierkante meter te kopen. Informatie via contact@oosterkerkhoorn.nl. Op 8 november 2019 viert de Stichting Oosterkerk het vijfhonderdjarig bestaan. Dan wordt de restauratie officieel afgerond tijdens een feestelijke bijeenkomst. Tijdens het verjaardagsfeestje wordt een koker met informatie over de restauratie en namen van de geldgevers in één van de dikke muren ingemetseld. Zo kan men over vijfhonderd jaar bij een volgende opknapbeurt nog eens teruglezen wat er anno 2018 en 2019 allemaal met de Oosterkerk is gebeurd.

Martinus Cantorij zoekt tenoren

De Martinus Cantorij bestaat uit 25 ervaren liefhebbers van Engelse kathedraalmuziek (Foto: aangeleverd)

ZWAAG - De Martinus Cantorij bestaat uit 25 ervaren liefhebbers van Engelse kathedraalmuziek en zoekt extra tenoren die op projectbasis mee willen zingen.

De repetities zijn elke vrijdagavond in de Dorpskerk aan de Kerkelaan 8 in Zwaag. Het gaat om de volgende projecten: Anglicaanse vesper op 15 september in de Dorpskerk in Zwaag, een Anglicaanse vesper op 20 oktober in de Zuiderkerk in Enkhuizen, Christmas Carols op 14 december in de rk-kerk in Overveen en Christmas Carols op 15 december in de Zuiderkerk in Enkhuizen.

Meer informatie op www.martinuscantorij.nl of bel 06-83646281.

Dementie en mantelzorg

HOORN - In samenwerking met zorgorganisatie Geriant organiseert de gemeente in juni en juli voorlichtingsbijeenkomsten over dementie en mantelzorg. Mensen met dementie en hun naasten, mantelzorgers en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom. Tijdens de voorlichting worden verschillende thema's rondom dementie besproken. Er worden veel praktische tips gegeven en er is ruimte om met elkaar in gesprek te gaan. De bijeenkomsten vinden plaats op maandag 24 juni van 19.30 tot 21.30 uur in wijkcentrum Kersenboogerd (Brederodegracht 1), woensdag 26 juni van 19.30 tot 21.30 uur in de Bibliotheek Hoorn (Wisselstraat 8) en donderdag 4 juli van 15.00 tot 17.00 uur in wijkcentrum Grote Waal (Grote Beer 3). Vooraf aanmelden is niet nodig en de bijeenkomst is gratis.

Kijk op www.dementievriendelijkhoorn.nl voor meer informatie.

Museum zoekt versterking voor drie afdelingen

Het Museum van de 20e Eeuw wil het team van zeventig vrijwilligers uitbreiden. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn wil het team van zeventig vrijwilligers uitbreiden met enkele medewerkers voor de afdelingen 'Horeca', 'Balie' en 'Educatieve Dienst'. Elk jaar bezoeken meer dan vijftigduizend bezoekers het nostalgische museum.

Voor een prettige en gastvrije ontvangst is er nu weer ruimte voor enkele vrijwilligers die minimaal één dag (of twee dagdelen) per week beschikbaar zijn. Natuurlijk worden vrijwilligers goed ingewerkt en voorbereid op de werkzaamheden.

Horecamedewerkers helpen in de koffiehoek bezoekers aan bijvoorbeeld een drankje, gebakje of muffin. Baliemedewerkers ontvangen de bezoekers en helpen ze in de museumshop of scannen de MuseumKaart. Ze wijzen de gasten de weg, informeren over de exposities en nemen de telefoon aan. Vrijwilligers bij de Educatieve Dienst begeleiden klassikale bezoeken aan het museum.

Het Museum van de 20e Eeuw, dat dit jaar precies 25 jaar bestaat, zoekt bij voorkeur medewerkers die in Hoorn of directe omgeving wonen, affiniteit met een museum of nostalgische artikelen hebben en het leuk vinden om de bezoekers van dienst te zijn.

Voor aanmelding en vragen kunnen geïnteresseerden een mailtje sturen naar info@museumhoorn.nl. Kijk voor meer informatie over het museum op www.museumhoorn.nl.

Concert in Bonifaciuskerk

Ramon van Engelenhoven is nu meesterpianist en speelt 26 juni in de Bonifaciuskerk in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - De Medemblikker meesterpianist Ramon van Engelenhoven speelt woensdag 26 juni met een strijkkwartet van Camerata RCO in de Bonifaciuskerk, aan het Kerkplein in Medemblik. Ze brengen een filmmuziekprogramma; het thema uit Schindler's List van John Williams én het Pianokwintet van Korngold.

Ramon van Engelenhoven sloot in 2017 zijn Bachelor Piano af met het hoogst haalbare cijfer (10) aan het Conservatorium van Amsterdam en voltooide daar onlangs (13 juni) zijn Masteropleiding. Op jonge leeftijd won hij prestigieuze prijzen: eerste bij het International Steinway Pianoconcours (2012), het Prinses Christina Concours (2013), het Lions European Music Competition (2013) en won ook de Young Pianist Foundation Concours (2015), inclusief Grand Prix Youri Egorov; hij soleerde met het Mariinsky orkest, onder leiding van Valery Gergiev in Sint Petersburg. Momenteel is Ramon één van de finalisten van de Dutch Classical Talent 2019-2020, een promotietraject voor jong klassiek talent.

Aanvang 20.30 uur plaats. Een kaart kost vijftien euro en is te reserveren via bonifaciusmedemblik@gmail.com of 06-20534941. Meer informatie: www.bonifaciusmedemblik.nl.

Kofferbakmarkt

HOORN - Rondom het stadhuis aan de Nieuwe Steen 1 in Hoorn vindt zondag 23 juni een kofferbakmarkt plaats. Dat betekent veel uitgeladen voertuigen met tweedehands goederen op de parkeerplaatsen rond het stadhuis. De toegang is gratis en de markt is geopend van 9.30 tot 16.00 uur. Meer informatie: 0229-244739 of www.mikki.nl.

Duoconcert

BERKHOUT - Bloeband en de Moonliners geven zaterdag 29 juni een duoconcert in de Berkhouter kerk, Kerkebuurt 172 in Berkhout. Aanvang 20.30 uur. Entree tien euro. Reserveren: info@moonliners.nl of 06-23551941.

Meubelstoffeerderij Scholtens 48 jaar begrip in Noord-Holland

Scholtens heeft meer dan zeshonderd verschillende stoffen leder in de collectie. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Meubelstoffeerderij Scholtens is gespecialiseerd in het stofferen en restaureren van alle soorten meubelen. Scholtens onderscheidt zich door het bieden van hoge kwaliteit en een persoonlijke service tegen eerlijke prijzen. De meubelstoffeerderij is al 48 jaar actief in Purmerend, Amsterdam, Zaandam, Hoorn, Alkmaar, Beverwijk e.o. Kortom; het bedrijf komt door heel Noord-Holland.

Bij Scholtens kunnen klanten terecht voor herstoffering en reparaties, opvullen van eetkamerstoelen, fauteuils en banken, vernieuwen van allerlei soorten binnenvulling, antiekrestauraties, leerreparaties, leder op kleur brengen, biezen, rieten, rotanstoelen vlechten op ambachtelijke wijze en boot- en caravankussens stofferen. Bij Scholtens draaien ze nergens hun hand voor om! De stoffeerders werken op afspraak en komen vrijblijvend bij de klant thuis voor advies en een prijsopgave op een dag en tijdstip dat het de klant schikt. Goed om te weten: Scholtens heeft meer dan zeshonderd verschillende stoffen leder in de collectie.

Meer informatie: www.meubelstoffeerderijscholtens.nl. E-mail: info@meubelstoffeerderijscholtens.nl. Telefoon: 06-27260222 of 0229-313056 .

Crowdfunding voor Gouden Eeuwers Dirk & Dirkje

Sigrid van der Meulen (l) en Ella Siekman. (Foto: aangeleverd)

HOORN - Bij het Westfries Museum komen deze zomer twee unieke Gouden-Eeuwkostuums waarmee bezoekers hun eigen Gouden Eeuw-selfie kunnen maken. De kostuums voor Dirk & Dirkje worden gemaakt door kunstenares Ella Siekman. Om van de kostuums echte eyecatchers te maken zijn de initiatiefnemers een crowdfundingactie gestart.

Het initiatief voor Dirk & Dirkje komt van Sigrid van der Meulen. Deze Hoornse is copywriter van beroep en kwam door Hoorn Stad van de Gouden Eeuw op het idee voor Dirk & Dirkje. "Hoe leuk zou het zijn als je een stap terug in die tijd kunt zetten? Met Dirk & Dirkje, in bijzondere Gouden Eeuw-kostuums, kan dat heel makkelijk. Zonder omkleden. Je gaat gewoon achter Dirk (het herenkostuum) of Dirkje (het dameskostuum) staan. Zo lijkt het of je het kostuum aan hebt. Dan zet je jezelf of een ander op de foto. Zo simpel is het!" Sigrid is creatief, maar ook een organisator. Vergunningen aanvragen, logo's verzinnen, publiciteit regelen? Ze draait er haar hand niet voor om. "Alleen kostuums maken, dat kan ik niet. Daarom had ik iemand nodig die deze kostuums precies zo groots en opvallend tot leven kon brengen als ik in mijn hoofd had. Ik ben ontzettend blij dat dat gelukt is. Want Ella is al net zo enthousiast over Dirk & Dirkje als ik!"

Weerbestendig

Ella Siekman is theatervormgever en maakt kostuumkunst. Ze heeft een grote voorliefde voor het vertalen van historische kostuums naar het nu. "Ik word aangetrokken door niet-textiele materialen en werk graag met plastics of metaalgaas. Voor de Dirk & Dirkje-kostuums laat ik me inspireren door schilderijen uit de zeventiende eeuw." Extra uitdagend is dat de kostuums weerbestendig moeten zijn. Overdag staan ze voor het museum, gratis voor iedereen. Na sluitingstijd staan ze veilig achter de hekken.

Tegenprestaties

Voor een deel van het project is er al subsidie. Maar om iets echt bijzonders neer te zetten zijn speciale materialen en decoraties nodig. Hiervoor zijn Sigrid en Ella een crowdfundingactie begonnen. Inmiddels is al eenderde van het streefbedrag binnen. Voor wie het project steunt, zijn er leuke tegenprestaties, zoals een exclusieve gouden-eeuwmolensteenkragen workshop, een digitale fotolijst of een exclusieve ontvangst en rondleiding door het Westfries Museum.

Meedoen kan al vanaf tien euro. Meer informatie: www.voordekunst.nl/projecten/9014-2-kostuums-voor-gouden-eeuw-selfies .

Summer, sale én service bij EP:Beerepoot

(Foto: aangeleverd)

REGIO - De SummerSale gaat dit weekend van start bij EP:Beerepoot. Kom langs en profiteer van extreem hoge kortingen oplopend tot vijftig procent. Op zoek naar zeer scherp geprijsde elektronica, kookgerei en (woon)accessoires van topmerken? Dan is dit het moment om gezellig te komen shoppen bij een van de winkels van EP:Beerepoot.

EP:Beerepoot pakt groots uit tijdens de SummerSale. In de winkels wordt ruimte gemaakt voor de allernieuwste producten en daar profiteert de klant van. Op onder andere wasmachines, (OLED)televisies, geluidssystemen, (robot)stofzuigers, inbouwapparatuur, keukenmachines en -accessoires gelden spectaculaire kortingen. Maar wees er snel bij, want op=op. Uiteraard ontvangen klanten bij alle producten de garantie en service die zij van EP:Beerepoot gewend zijn.

EP:Beerepoot is al ruim vijftig jaar hét adres voor een uitgedacht assortiment dat volledig bestaat uit producten van gerenommeerde merken, een gedegen aankoopadvies, marktconforme prijzen, vertrouwde gezichten op de werkvloer en een professioneel servicecentrum waar klanten terecht kunnen met hun vragen. Er is altijd een oplossing. Ook de eigen bezorgers en gecertificeerde monteurs staan voor de klant klaar. In de modern ingerichte winkels is alles te vinden op het gebied van beeld en geluid, huishoudelijke apparaten, witgoed, inbouwapparaten en persoonlijke verzorging.
Kijk voor een greep uit de aanbiedingen in de bijgevoegde folder én op www.epbeerepoot.nl. Natuurlijk is iedereen ook van harte welkom in de winkels. De koffie en ervaren adviseurs staan klaar. Kortom; summer, sale én service!

Concert in Russische sferen

Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor sluit het seizoen traditioneel af met een groots Zomeravondconcert. (Foto: aangeleverd)

WESTWOUD - Ieder jaar sluit het Hoorns Byzantijns Mannenkoor zijn seizoen af met een groots Zomeravondconcert. Deze keer vindt het concert vrijdag 28 juni plaats in de St.-Martinuskerk in Westwoud.

Onder leiding van dirigent Grigori Sergei Sarolea heeft het koor met Slavische muziek naam gemaakt vanwege zijn speciale koorklank. Het koor neemt hierdoor al ruim dertig jaar een unieke plaats in tussen de Nederlandse koren die Byzantijnse muziek brengen.

Volksliederen

Ook voor dit concert is een aantrekkelijke keuze gemaakt uit het grote repertoire van liturgische gezangen en Russische en Oekraïense volksliederen. Het liturgisch gedeelte van het programma is kenmerkend voor de verrassende keuzes die de dirigent maakt. Eenstemmig gezongen middeleeuwse gezangen, naast zeventiende-eeuwse driestemmigheid en zettingen van beroemde componisten.

Kozakken

In het eerste deel van het programma staan de gezangen uit de Byzantijnse liturgie centraal. Na de pauze komt het volkse repertoire aan bod waarin veel is te horen over het wel en wee en het strijdbare bestaan van de kozakken. Natuurlijk ontbreken de bekende Russische liederen niet.

Aanvang 20.00 uur in de kerk aan de Dr. Nuijensstraat 78 in Westwoud. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Diana Huisman (06-41266482) of www.hoornsbyzantijnsmannenkoor.nl.

Vrouwenfeest in De Zaagtand

HOORN - In wijkcentrum De Zaagtand, Sint Eloystraat 106 in Hoorn, vindt zondag 23 juni van 12.00 tot 17.00 uur een Vrouwenfeest plaats. Er is van alles te zien en te beleven. Lekkernijen uit verschillende culturen, henna-tattoos, make-up, nagels stylen, buikdansen met Alina, een loterij met mooie prijzen, tweedehandskledingwinkel Doe Wat is open, een cursus Empowerment, dansen en zingen. De uitsmijter van de dag is een optreden van Monique de Mesa. Uiteraard zijn kinderen ook van harte welkom; voor opvang en activiteiten wordt gezorgd. De toegang is gratis, maar voor sommige activiteiten/etenswaren vraagt men een vergoeding. Meer informatie: 0229-855700 of zaagtand@netwerkhoorn.nl.