Langedijker Nieuwsblad

20 maart 2019

Langedijker Nieuwsblad 20 maart 2019


Hans Weder klaar voor nieuw rallyseizoen

Hans en Bob zijn klaar voor de Strandrace in IJmuiden, komend weekend. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

door: Marsha Bakker

LANGEDIJK - "Rallyrijden is zo mooi, dat moet iedereen een keer meemaken." Langedijker Hans Weder vertelt vol passie over zijn hobby, waar hij stiekem maar 'bar druk' mee is. De 55-jarige ondernemer reed samen met zijn navigator Bob Tromp al diverse rally's. En met behoorlijk succes.

'Rallyrijden geeft een positief gevoel in je lijf'

Hans: "In 2017 zijn we kampioen geworden van Nederland in de T2 klasse. Dus we doen aardig mee. We proberen vijf wedstrijden te rijden per jaar. Onze droom is de Rally Bulgaria in september. Dat zijn 2000 wedstrijdkilometers in acht dagen. Om dit waar te maken zoeken we nog sponsors. Deze rally komt ook op televisie.

Tien uur per week

Hans is eigenaar van het rondvaartbedrijf Rondvaart Langedijk en in Heerhugowaard van Interflame, een bedrijf gespecialiseerd in brandbeveiliging en opleidingen. Bob is eigenaar van de Snackerij in Heerhugowaard. Samen met vaste monteurs Martijn de Leest en Peter Kooijman besteden ze daarnaast heel wat uurtjes aan deze hobby. "Ik rij al zeer lang 4 x 4 auto's, van het merk Jeep. Maar meedoen aan hogesnelheidswedstrijden is toch een jongensdroom. En met goede mensen om je heen is dit haalbaar." Hans besteedt zo'n tien uur per week aan zijn passie. Maar dat is een voorzichtige schatting. "Ik ben dan alleen of samen met Martijn, en Peter helpt ons in de werkplaats op dinsdagavond, dat is de vaste sleutelavond. En voorbereidingsavond. Onderdelen bij elkaar zoeken. Boodschappen doen. We moeten allemaal eten en drinken natuurlijk."

Strandrace IJmuiden

Zaterdag 23 en zondag 24 maart rijden ze de Strandrace in IJmuiden, tevens de start van het rallyseizoen. "Aan het strand van IJmuiden moet de basis gelegd worden van een nieuw en goed sportjaar." Hans nodigt iedereen van harte uit voor dit weekend: "Op deze dagen kun je niet alleen toeschouwer zijn van de rally maar ziet je ook wat er gebeurt achter de schermen, voor, tijdens en na een rally! Dus vanaf de voorbereiding tot de nazorg na de finish. Je ziet wat er nodig is om optimaal te presteren. Tijdens beide dagen rijden verschillende deelnemers in geprepareerde trucks en auto's waarmee ze hebben deelgenomen aan de echte Dakar race 2019. Uniek!" De start op beide dagen is om 10.00 uur en de race eindigt rond 15.00 uur. "Het kan koud, winderig en nat zijn aan het strand. Maar we hopen natuurlijk op prachtig weer! Ik wil mensen wel adviseren om zich warm te kleden. En trek makkelijke schoenen aan."

De kik

Wat de kik is van rallyrijden? "Het aan de start staan van een wedstrijd, en dan weten: je mag hard rijden, nee je moét hard rijden. En als je dan die 150 kilometer hebt uitgereden geeft dit zoveel plezier en kracht dat je er weer maanden tegenaan kan. Rallyrijden geeft een positief gevoel in je lijf. Dat is heerlijk."

Informatie over Rallyteam Hans Weder en de sponsormogelijkheden is te verkrijgen via tel. 06-27470590.

Kinderhulp zoekt collectanten

OUDKARSPEL - Van 15 tot en met 20 april is het de landelijke collecteweek van Nationaal Fonds Kinderhulp.

Nationaal Fonds Kinderhulp zet zich al bijna 60 jaar in voor kwetsbare kinderen in Nederland. In Nederland groeit 1 op de 12 kinderen op in armoede. Dat zijn er 315.000 in totaal. Kinderen en jongeren die te maken hebben met de negatieve effecten van armoede. Kinderhulp helpt hen met alledaagse dingen zoals onder andere zwemlessen, een winterjas, een sinterklaascadeautje, een tweedehands fiets of een dagje uit. In de collecteweek gaan vele vrijwilligers de straat weer op. Met allemaal één doel: een volle collectebus. Hoe meer collectevrijwilligers, hoe hoger de opbrengst. Loopt u mee? Mail naar gdbrantjes@hotmail.com of bel Dillian Brantjes, tel. 06-21220360.

Handen uit de mouwen oip de Phoenix

Dirigent Giancarlo brengt zijn koren samen

Monique Ton

genomineerd voor

zorgVROUW

Gymvereniging

DVV viert eeuwfeest

Giancarlo Romita brengt zijn koren samen

Giancarlo Romita brengt zijn drie koren binnenkort samen in één concert 'Cantando in Coro'. (Foto: Vincent de Vries)

door Marsha Bakker

REGIO - Giancarlo Romita is dirigent van het Langedijker koor, en heeft daarmee het koor - dat ooit begon als het Langedijker Smartlappenkoor - naar een hoger niveau getild. Hij hoort vrijwel meteen welke stemmen sterk of bijzonder zijn en hoe hij met een groot aantal verschillende stemmen een sterk en gevarieerd koor bouwt. Muziek is zijn leven.

'Het is magisch als alle stemmen op hun plaats vallen'

Giancarlo is geboren in Zuid-Italië, een autodidact die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. Na jaren zwerven door heel Europa met verschillende bands ontmoet hij in Zwitserland zijn grote liefde uit het Nederlandse Langedijk.

Sindsdien is Giancarlo actief in de Nederlandse popscène als drummer/zanger bij talloze bekende en minder bekende bands en hij speelt nog steeds overal als freelance muzikant. Als componist / tekstschrijver/ drummer/ korist heeft Giancarlo gewerkt met Marco Borsato, Petra Berger, Kinderen voor Kinderen, Wolter Kroes, en vele anderen. Andrea Bocelli nam in 2013 het lied 'Ma dove sei' op, waarvoor Giancarlo de tekst schreef. De laatste jaren is hij voornamelijk actief als koordirigent want stemmen arrangeren is een van zijn grote passies.

Magie

Giancarlo is een emotioneel man, hij geniet met volle teugen van zijn koren en verliest zich soms in de muziek. "Als een stuk goed wordt gebracht, en alles klopt, dan is dat het mooiste wat er is. Het is een magisch moment als alle stemmen op hun plaats vallen, dat geeft mij kippenvel! Ik wil dat graag door een groter publiek laten ervaren en ben heel blij dat dit nu gaat gebeuren in Schoorl."

Cantando in Coro

Naast het Langedijker koor is hij ook dirigent van Het Eerste Schoorls Gemengd Mannenkoor en het koor Adem-noot uit Oudorp. Hij liep al langer rond met het idee om een keer een groot concert te organiseren, waarbij zijn drie koren elk een aantal nummers apart, maar vooral ook samen zingen. Hij zocht voor de ultieme belevenis een locatie waarbij horeca aanwezig is. Theater De Blinkerd bleek de ideale locatie. Na maanden voorbereiden gaat dit concert - Cantando in Coro (zingen in koor) - zondag 14 april plaatsvinden in Schoorl, aanvang 15.00 uur.

Van Presley tot opera

Muziek die ten gehore zal worden gebracht varieert van Elvis Presley tot Simon & Garfunkel, en van muziek uit de musical Annatevka tot aan Napolitaanse opera. Maar natuurlijk komt er ook een groot aantal Nederlandstalige meezingers voorbij. Na de optredens is er tijd voor een hapje en een drankje en kan er worden gedanst op de muziek van de coverband Keep on Rocking.

Wilt u bij dit bijzondere concert meemaken? De kaartverkoop is inmiddels gestart, u kunt kaarten à € 8,50 bestellen via hetlangedijkerkoor.nl, bij de Marskramer in Noord-Scharwoude en aan de deur van theater De Blinkerd in Schoorl.

Muziek en herinneringen

(Marieke Neesen)

Zaterdag wordt voor de achtste keer het Lief Langedijk Concert gehouden. Wat begon in 2011 met een thuisconcert is uitgegroeid tot een professioneel concert in de Allemanskerk in Oudkarspel. Constante factor is zangeres Helen Botman die in wisselende samenstelling heeft opgetreden door de jaren heen.

Dit jaar treedt zij op met partner Peter van Vleuten en friends: Karl Adams, Evelyn Kallansee en Giancarlo Romita. We zijn al vorig jaar zomer gestart met de voorbereidingen.

Mieke de Haan kunstenaar en haar man Jan Stigt, ruimtelijk vormgever hadden weer allerlei ideeën. Vorig jaar was het bijzonder kleurrijk in de kerk met de regenboogkleuren. Dit jaar zijn de bloemversieringen geel, vanwege het thema 'Memories', en is het thema weer heel anders uitgewerkt. Presentator Ron Wolters heeft dit jaar een grotere rol in het geheel.

Uitverkocht

Ik ga niet teveel verklappen, voor de 220 bezoekers. Helaas heb ik dit jaar veel mensen moeten teleurstellen die graag hadden willen komen, het spijt mij de kerk is niet groter. Gelukkig zijn er ook al plannen voor de komende twee jaren, dus volgend jaar hoop ik weer andere mensen een plezier te doen met dit fantastische concert. Dit jaar staan herinneringen centraal tijdens het concert.

Muziek kan je zo terugbrengen naar een herinnering uit je leven. Vaak is een bepaald muzieknummer gekoppeld aan een specifieke herinnering die belangrijk voor je is. In het Lief Langedijk Concert 2019 gaan de muzikanten hun favoriete muzieknummers met ons delen.

Stichting Lief Langedijk gaat voor de vierde keer de Martin Neesen Prijs uitreiken. Het goede doel krijgt geld om mensen in Langedijk te steunen die mantelzorger zijn van iemand die aan dementie lijdt. Een avond, vol met lokale verbondenheid en met altijd een bijzondere sfeer. Mooie herinneringen worden er gemaakt!

Marieke Neesen-Barten

www.lieflangedijk.nl

Vier maal podium voor TTL-turners

Beneden vlnr Stefan van der Vliet (coach), Timo Veldt, Zeno van Esch, Noah Jongenburger en Kris Balder (coach). boven vlnr Bas Insing, Jenmar Wit en Sil Jongenburger. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - De tweede kwalificatiewedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap leverde weer prachtige resultaten op voor Turn Totaal Langedijk met onder andere goud, twee maal zilver en brons.

Pupil Tim van Utteren kwam uit in de eerste divisie, dat is de één na zwaarste categorie. Hij werd daar tweede op een fractie van de winnaar en met een riante voorsprong op het brons. Hiermee dwong hij rechtstreekse plaatsing voor de halve finale af. Roel Abbo werd vorig seizoen in de finale allroundkampioen in de 3e divisie en zette een stap omhoog naar de tweede divisie. Daar toonde hij bij de jeugdturners zijn kracht met enkele onderdelen die je normaal gesproken alleen bij de senioren ziet. Een allround zilveren podiumplek was zijn terechte beloning en daarbij plaatste hij zich ook voor de toestelfinale op vloer.

Mooie cijfers

Zeno van Esch, derde divisie Junior I, scoorde na het zilver een week geleden nu uiterst stabiel en netjes het goud. Teamgenoot Noah Jongenburger maakte indruk met een nieuw onderdeel: de tsukahara over de pegasus, beter uitgelegd als dubbele salto met een halve draai. Hij werd mede daardoor zesde in de zeskamp. Zijn jongere broer Sil turnde in de zeer spannende jeugdcategorie heel knap naar het allroundbrons, waarbij Timo Veldt (geplaatst, 5e), Jenmar Wit (13e) en Bas Insing (14e) aansloten. Jeppe Rootlieb kwam uit bij de instap, liet een goede wedstrijd zien en werd 9e in de eindrangschikking. Dat was net niet voldoende om door te kunnen stromen, maar hij heeft mooi ervaring opgedaan voor de toekomst. Dave Peijnenburg (senior) en Nick Ryan Rayanajagam (junior II) tenslotte werden 17e en 30e. Kijk voor meer nieuws op www.turntotaallangedijk.nl.

Duizendpoot Dick neemt afscheid

LANGEDIJK - Kolfvereniging Op Maat hield dinsdag 26 februari zijn jaarvergadering. Deze was zoals gewoonlijk tot in de puntjes voorbereid en uitgewerkt door secretaris Dick IJff.

Het was zijn laatste verslag want deze 'duizendpoot' had aangegeven het secretariaat neer te leggen en over te dragen aan de nieuwe secretaris Ton Beers. Dick werd lid van Op Maat in 1993, en trad toe tot het bestuur in 1995 als penningmeester. Vanaf 2000 is hij secretaris wat voor Dick betekende: bijhouden inkomende- uitgaande post; ledenlijsten; alle uitslagen en standen verzamelen en verwerken; kopman tweede zestal; menigmaal markeuren; het beheer van ballen en klieken voor Op Maat; en het bijhouden van het archief. Voorzitter Hans Tromp waardeerde, namens Op Maat, de 24-jarige inzet van Dick met een mooi wandbord met inscriptie, een boekenbon en een fleurige bos bloemen. Natuurlijk werd er ook een borrel gedronken op de gezondheid van de scheidende secretaris die zich nu weer volop kan gaan richten op zijn kolfprestaties.

Relay Volleybal stratentoernooi

LANGEDIJK - Relay Volleybal houdt op 6 april een stratentoernooi in de sporthal Geestmerambacht. Er wordt op verschillende niveaus lekker, sportief en gezellig tegen elkaar gevolleybald. Er kunnen nog teams voor worden opgegeven. Een team wordt gevormd met familie, vrienden, buren, of collega's. Het team bestaat uit minimaal zes personen. Er mogen maximaal drie mannen tegelijk in het veld staan. Inschrijfkosten zijn € 20,- per team. Het toernooi start om 19.00 uur, het laatste fluitsignaal zal om 22.30 uur in de sporthal klinken. Inschrijven kan op www.relayvolleybal.nl.

Aan tafel met...

BROEK OP LANGEDIJK - In de Sociale Winkel is vrijdag 22 maart opnieuw het bekende programma 'Aan Tafel Met..' Oud-burgemeester Jan Hoekema spreekt van 16.00 tot 17.00 uur met Cees Bood van scholengemeenschap Jan Arentsz. Het belooft weer een interessant gesprek te worden met als afsluiting weer een passend gedicht van Ben Wansink.

Nostalgische klanken in de Koepelzaal

NOORD-SCHARWOUDE - Zondag 31 maart kunnen de liefhebbers van muziek uit voornamelijk de jaren '60 en '70 genieten in restaurant De Burg.

De 7-koppige band BluVelvet zal dan in de sfeervolle Koepelzaal een nostalgisch repertoire ten gehore brengen. Dit in kombinatie met een heerlijk 3-gangenmenu staat ongetwijfeld garant voor een uniek evenement. BluVelvet, met de zangeressen Jonne en Esther en zanger Ralph als vocale toppers kan putten uit een gevarieerde muziekkeuze, van Norah Jones en Amy Winehouse, tot Rod Stewart en Bob Marley. Het is raadzaam om tijdig te reserveren, via www.deburg.nl of tel. 0226-321321. De kosten voor het muziekdiner bedragen euro 39,50 p.p. Het evenement begint om 17.00 uur en zal tot circa 20.30 uur duren

Diplomazwemmen Duikerdel

LANGEDIJK - Elke week is er in Zwembad Duikerdel in Noord-Scharwoude gelegenheid om af te zwemmen voor een zwemdiploma.

Zondag 17 maart zwommen met goed gevolg af voor diploma B: Senna van den Berg, Julie Bruin, Lotte Goselink, Joris van der Keijl, Elise Mars en Marit Ruijter.

Zoals gewoonlijk was het weer een gezellig afzwemfeestje waar veel belangstellende vaders, moeders, opa's en oma's bij aanwezig waren. De kinderen werden dan ook weer enthousiast aangemoedigd.

Monique Ton genomineerd voor zorgVROUW

Is Monique Ton volgens u de Zorgvrouw van 2019? U kunt nog tot 23 maart stemmen! (Foto: Daniel Vos)

door: Marsha Bakker

LANGEDIJK - Monique Ton (40) kan het nog nauwelijks bevatten. Samen met negen andere dames is ze door Vrouw van Telegraaf genomineerd voor zorgVROUW.

Mensen die in de zorg werken, krijgen veel te weinig waardering. Hoog tijd dus om hen in het zonnetje te zetten! Aldus Vrouw Magazine die een wedstrijd uitschreef voor de favoriete zorgVROUW. Tot haar grote verrassing was de Langedijkse Monique, die onder andere als kraamverzorgster verbonden is aan Kraamzorg Langedijk, een van de tien genomineerden!

Monique vertelt in welke rollercoaster ze vervolgens terechtkwam: "Begin januari kreeg ik een appje van Christa de Lange, een collega met wie ik voor detacheringsbureau TMI werk en ik heb ook bij haar gekraamd. Ze vroeg mij of ze me mocht opgeven als zorgkanjer. Niet wetende dat ik ook echt genomineerd zou worden en met naam en foto in het magazine zou komen!" Christa schreef de volgende mooie woorden: 'Monique is een kraamverzorgster in hart en nieren. Ze verzorgt niet alleen baby's, maar ook papa's, mama's, broertjes en zusjes op een geweldige manier. Daarnaast werkt ze op de kraamafdeling in het VU medisch centrum. Alle gezinnen zijn gek op Monique, haar verzorging, haar lekkere hapjes en haar lach. Daarnaast begeleidt ze kraamverzorgsters in spe en zet zij zich op haar vrije dag in voor de wensambulance. Ze is een collega maar heeft ook bij twee van mijn zoontjes gekraamd. Ik ben trots op deze zorgtopper!' "Op 21 februari kreeg ik een berichtje van haar dat ik genomineerd was, en dat ik bij de laatste tien kandidaten zat. Dit had ik echt niet verwacht. Er zijn toch zoveel zorgtoppers! Maar natuurlijk was ik wel blij verrast." Sinds 16 maart kan er gestemd worden en Monique wordt overstelpt met positieve en warme reacties. "Van familie, vrienden en kennissen, mensen spreken me aan op straat en in het winkelcentrum. Kraamzorg Langedijk heeft de oproep massaal gedeeld waardoor ik ook reacties krijg van gezinnen waar ik ooit heb gekraamd. Vanuit de Wensenambulance en Ambulancepost in Amsterdam komen er positieve berichtjes, de collega's van het VU medisch centrum zijn massaal aan het stemmen geslagen en m'n telefoon staat niet stil. Ik word er gewoon stil van..."

U kunt ook nog stemmen via www.vrouw.nl/zorgvrouw. De winnares krijgt een all inclusive vakantie naar Sicilië, de negen andere toppers winnen entreekaarten voor een wellnessresort.

"Mocht ik echt winnen dan ga ik maar eens echt genieten! Even niet zorgen voor anderen, maar voor mijzelf en zo weer energie op doen om met volle energie aan het werk te gaan. In het VU, bij het begeleiden van de leerlingen in de kraamzorg, jonge gezinnen een goede start geven, assisteren bij een thuisbevalling of meewerken aan een mooie laatste wens bij de Wensenambulance. Maar wat ik vooral belangrijk vind, is dat iedereen in de zorg een topper is!"

De vraag van Leontien Kompier: Hoe is het om als vrouw actief te zijn in deze 'mannenwereld'?

Carolan van der Woude

Bij de brandweer doen we allemaal dezelfde opleiding, in de praktijk doen we hetzelfde werk, we krijgen dezelfde keuring. Ik voel mij niet anders in het korps omdat ik vrouw ben. Maar uiteraard begrijp ik de vraag, mijn ervaring is heel positief. Mannen zijn vaak recht door zee en daar hou ik van. Ieder mens is verschillend en daarom is het juist zo'n leuke groep, ieder heeft zijn eigen persoonlijkheid, kennis en specialiteiten en draagt op zijn manier een steentje bij. Samen als team klaren we de klus.

Wie bent u en wat doet u?

Ik ben Carolan van der Woude, gelukkig getrouwd en moeder van 2 prachtige dochters. Ik werk 3 dagen in de week op een kantoor in Langedijk. Daarnaast hou ik me bezig met het voorbereiden van de brandweeroefeningen (we oefenen iedere maandagavond), alles wat hoort bij het postcommandantschap en ben ik 24/7 oproepbaar voor de uitruk bij de brandweer en burgerhulpverlener bij Hartslag Nu.

Van wie bent u dr ien?

Ah, dat is een echte Langedijker vraag! Ik ben er ien van Jan van der Woude en Atie de Lange. Mijn vader heeft als tussenpersoon jarenlang een verzekeringskantoor gehad in Langedijk, we hebben daar zelfs 15 jaar samen gewerkt. Mijn moeder was vroeger werkzaam bij de herenkledingzaak 'Kroon' op de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude. Nadat mijn zus Sabrina en ik zijn geboren is ze gestopt met werken buiten de deur en heeft ze voor ons gezorgd. Helaas is ze door ziekte veel te jong overleden.

Wat heeft u met Langedijk?

Nèt niet geboren maar wel getogen in Langedijk. Ik ben een aantal keer verhuisd, maar altijd binnen de gemeentegrenzen gebleven. Ik vind het een prachtig dorp waar ik graag nog heel lang wil blijven wonen.

De mooiste plek in Langedijk?

Langedijk heeft vele mooie plekken, lastig om er 1 uit te kiezen. Daarom hou ik het dicht bij huis; onze eigen achtertuin. Lekker genieten van het zonnetje onder de veranda aan het water in Noord-Scharwoude. Maar als het flink heeft gevroren, op een hele koude winterdag is de schaatsbaan in Oudkarspel toch ook wel een persoonlijke favoriet!

En wat is de lelijkste?

Ik weet geen plekken in Langedijk die ik als lelijk kan bestempelen. De ene plek spreekt me meer aan dan de andere, maar dat zal wellicht wel herkenbaar bij meerdere mensen zijn.

Welke herinnering aan dit dorp is u dierbaar?

Dat zijn er vele, de tradities en activiteiten in Langedijk vind ik altijd erg leuk. Koningsdag, sportweek, schoolspuitwedstrijden, de kermissen, de Sinterklaasintocht en ga zo maar door. Bijna alles draait hierbij op vrijwilligers, de saamhorigheid en gezelligheid op deze dagen, dat is mij dierbaar.

Als u burgemeester was, wat zou het eerste zijn dat u aanpakte?

Gelukkig is dat niet aan mij. Volgens mij gaat het hier prima over het algemeen.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg! Blijf bij jezelf en heb respect voor anderen.

Wie is uw opvolger in deze rubriek en waarom?

Theo Bakker, ondernemer in Langedijk en daarnaast onlangs gestopt bij de brandweer, na maar liefst 25 jaar trouwe dienst! Ik heb veel mogen leren van Theo, onder andere over zijn vakgebied, maar daarnaast is het een ontzettend fijne persoonlijkheid.

Wat zou u hem willen vragen?

Wat is jouw mooiste herinnering aan de brandweer over de afgelopen 25 jaar?

Landelijke opschoondag in Langedijk

LANGEDIJK - Gemeente Langedijk nodigt iedereen uit om mee te doen aan de Landelijke Opschoondag waarbij inwoners, collega's of leden van (sport)verenigingen met elkaar aan de slag gaan om zwerfafval op te ruimen.

Zaterdag 23 maart kan iedereen een opruimactie organiseren. Maak kinderen, buren, collega's of verenigingsleden enthousiast om gezamenlijk zwerfafval in de buurt op te ruimen en meld de actie aan via www.gemeentelangedijk.nl/zwerfafval. Tijdens de Landelijk Opschoondag zijn diverse medewerkers vanuit gemeente Langedijk aanwezig om te helpen. Wethouder Nils Langedijk heeft de aanpak van zwerfafval in zijn portefeuille: "Ik sluit mij graag aan bij een aangemelde activiteit. Deze actie draagt niet alleen bij aan de bewustwording, maar we doen er samen ook iets aan. In een schone leefomgeving voelt iedereen zich prettiger. Laten we er daarom samen een succes van maken."

Aanmelden

De gemeente stelt grijpers, ringen, vuilniszakken, handschoenen en veiligheidshesjes beschikbaar. Er wordt natuurlijk rekening gehouden met de kinderen.

Opschoonacties kunnen ook op andere dagen worden aangemeld via www.gemeentelangedijk.nl/zwerfafval De gemeente helpt dan met de benodigde materialen.

Niet staken maar opruimen op De Phoenix

Welke grondstoffen haal je uit afval? (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

BROEK OP LANGEDIJK - Basisschool De Phoenix bedacht een ludieke actie in het kader van NLdoet en de landelijke Opschoondag. Sascha van den Berg, directie ondersteuner en leerkracht van groep 2-3A vertelt: "In plaats van te gaan staken, besloten wij om ons schoolproject Duurzaamheid goed te starten en op vrijdag 15 maart eens lekker de handen uit de mouwen te steken in en om de school."

In het afvallab werd onderzocht hoe je afval kunt recyclen en upcyclen. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

De dag stond geheel in het teken van afval en wat je zelf kunt doen om je omgeving schoon te houden. Sacha: "Alle groepen kregen een gastles over wat zwerfafval met het milieu doet en wat wij er aan kunnen doen. Dit werd verzorgd door Dirk Groot van het bedrijf Zwerfinator en door Arnout Schaap van RecycleValley. Daarna gingen een aantal groepen de wijk in om afval te prikken. De gemeente stelde hiervoor prikkers, vuilniszakken, vuilniszakhouders, hesjes en handschoenen ter beschikking." Marije van der Stelt van Hart op Groen kwam langs met haar afvallab. Dit is een groene caravan waar afval te onderzoeken en te upcyclen is. Dit betekent dat afval een tweede leven krijgt. Van het gevonden afval werd bijvoorbeeld een kunstwerk gemaakt. Op 28 maart komen ook nog twee vuilniswagens langs op school. "Dit alles wordt, dankzij de bemiddeling van Mike Oudejans, eigenaar van bureau Circulus, gefinancierd door de gemeente Langedijk waar wij heel dankbaar voor zijn!" Het project wordt op vrijdag 29 maart afgesloten. Tijdens deze grootse afsluiting wordt het kunstwerk van afval tentoongesteld, en er wordt door de groepen 7/8 een markt georganiseerd. Zij proberen door te ondernemen zelf een deel van het bedrag dat zij nodig hebben voor kamp te verdienen. Er zijn spelletjes bedacht die met een strippenkaart gedaan kunnen worden, ze verkopen zelfgemaakte dingen zoals vetbollen, kaarten, en eten en drinken. Verder is er een kringloopwinkeltje voor kleding, speelgoed en boeken.

Ted is de baby van de maand

Deze knappe jongeman is Baby van de maand! (Foto: aangeleverd)

"Ik ben Ted en ik ben 0 jaar. Mijn hobby's zijn slapen, eten en knuffelen. Ik woon in Alkmaar, maar mijn roots liggen eigenlijk in Langedijk. Mijn vader komt er vandaan en mijn moeder werkt er. Graag kijk ik voetbal op tv, maar ook bij LSVV. Ik hoop dat ik later net zo goed kan voetballen als mijn vader!"

De ouders van Ted mogen een cadeau komen ophalen in de verloskundigenpraktijk Langedijk!

Expositie bij Aurora Art Gallery

ZUID-SCHARWOUDE - Zondag 24 maart opent de expositie 'Stille levens' bij Aurora Art Gallery te Zuid-Scharwoude, met pasteltekeningen van Loes Botman en houtsculpturen van Ruud Jaspers.

Sinds haar opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag werkt Loes Botman (Nijmegen 1968) uitsluitend in pastel. Haar dieren op papier of paneel ogen realistisch, maar toch wijken ze af van het beeld dat de ogen ons willen doen geloven. Haar lijnvoering en vrije kleurgebruik verraden haar vakmanschap en een grote betrokkenheid bij haar onderwerp.

Deze tentoonstelling biedt een overzicht van haar dierenpastels vanaf het begin van haar carrière tot nu.

Ruud Jaspers (Heerhugowaard 1955) is autodidact.

Zijn verwondering over de ongelofelijke structuur van hout is de inspiratiebron voor zijn markante en kwetsbare objecten. Ruud gebruikt hout met een verhaal: "Scheuren, noesten, soms wormgaatjes, schimmels, ziektes, ingegroeid bastweefsel, dat alles maakt het hout interessant. Ik gebruik bij voorkeur inlands, maar soms ook tropisch hout, waarbij ik er wel op let dat het niet van roofbouw afkomstig is."

De feestelijke opening, in aanwezigheid van de kunstenaars en cellomuziek van Frank Rutgers, is om 14.30 uur.

Inloop vanaf 14.00 uur. Aurora Art Gallery, Sportlaan 54-B, Zuid-Scharwoude. Open vrijdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur. www.aurora-art.com.

Erfrecht centraal bij Schipper en Lof

Astrid Lof en Mathieu Schipper. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - De 'Dag van het Erfrecht' is in het leven geroepen door de Vereniging Erfrecht Advocaten Nederland.

De erfrechtadvocaten van advocatenkantoor Schipper en Lof zijn aangesloten bij deze door de Nederlandse Orde van Advocaten erkende specialistenvereniging. Met de 'Dag van het Erfrecht' wordt aandacht gevraagd voor het belang van deskundige juridische begeleiding bij de afwikkeling van nalatenschappen. Vrijdag 22 maart vindt de eerste 'Dag van het Erfrecht' plaats. In dat kader is het kantoor van Schipper en Lof van 09.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur geopend voor een gratis inloop, zodat belangstellenden kunnen kennismaken met het erfrecht. Kom langs of neem contact op tijdens de 'Dag van het Erfrecht', voor vrijblijvend advies over testamenten en de (afwikkeling van) nalatenschappen.

Aanmelden

Wie gebruik wil maken van de gratis inloop, wordt verzocht zich aan te melden via info@schipperenlof.nl. Dit in verband met de beschikbaarheid van de advocaten.

Kijk voor meer informatie over de Dag van het Erfrecht www.vean.nl/dag-van-het-erfrecht-22-maart-2019/

Repair Café ook voor kledingherstel

LANGEDIJK - Langedijk4GlobalGoals organiseert twee maal per maand een Repair Café. Die vinden elke tweede woensdag van de maand plaats in de Sociale Winkel in winkelcentrum Broekerveiling in Langedijk en elke vierde woensdag van de maand in het Behouden Huis te Oudkarspel. Alle bijeenkomsten zijn van 14.00 tot 16.00 uur.

Afgelopen maand zijn er in de Sociale Winkel in totaal twaalf kapotte apparaten aangeboden. Daarvan zijn er twee volledig gerepareerd en één is gedeeltelijk gemaakt. De negen andere apparaten konden niet worden hersteld. Dat had te maken met het ontbreken van enkele reserveonderdelen en omdat het in sommige gevallen zeer complexe apparaten betrof. Bij het Behouden Huis werden in februari vijf apparaten ter reparatie aangeboden: een daarvan is weer gemaakt, de vier nadere konden niet hersteld worden.

Al met al is de organisatie tevreden over de opkomst, met name in de Sociale Winkel in winkelcentrum Broekerveiling. De vrijwilligers in het Behouden Huis willen nogmaals benadrukken dat, naast het technische reparaties, op die locatie ook kledingreparaties worden uitgevoerd. Als regel kan kapotte kleding weer 'als nieuw' worden hersteld. Bestaande kleding herstellen in plaats van een nieuwe outfit kopen, dat scheelt!

Het Repair Café is er elke tweede woensdag van de maand van 14.00 tot 16.00 in de Sociale Winkel in winkelcentrum Broekerveiling, Marktplein 35 in Broek op Langedijk (alleen elektrische apparaten) en elke vierde woensdag van de maand van 14.00 tot 16.00 in het Behouden Huis, Dorpsstraat 850 in Oudkarspel zowel voor het herstel van (elektrische) apparaten als kledingreparatie en diverse naaiklusjes.

Wonen Plus Welzijn Warmenhuizen

WARMENHUIZEN - Wonen Plus Welzijn is iedere woensdag van 09.30 tot 12.00 uur aanwezig in Warmenhuizen.

In het Dorpshuis aan de Dorpsstraat 126 kunt u terecht voor al uw vragen op het gebied van wonen, welzijn en zorg dicht bij huis, zoals: Ik wil me inschrijven voor een woning, hoe doe ik dat? Ik kan mijn huishouden niet meer zelf doen, waar kan ik terecht? Wie kan me helpen bij mijn administratie, klusjes, tuinonderhoud? Ook kan een vrijwilliger bij u thuis komen.Tevens zullen er met regelmaat thema ochtenden georganiseerd worden betreffende voorlichting en advies. Informatie: 0224–273140 of info@wonenpluswelzijn.nl.

Gymvereniging D.V.V. viert eeuwfeest

Een archieffoto van DVV uit 1961. (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - De Langedijker gymvereniging D.V.V. heeft iets te vieren. Met een feestweek die op 5 oktober van start gaat, viert de vereniging haar 100-jarig bestaan met leden en belangstellenden.

Aanvankelijk alleen voor mannen

Tijdens de feestweek is voor jong en oud van alles te doen: onder meer een volleybaltoernooi, een circusschool, apenkooien, een goochelaar, een mis en afsluitend op 13 oktober een reünie voor (oud-)leden en geïnteresseerden.

Honderd jaar geleden werd op 19 oktober D.V.V. (Door Vlugheid Vooruit) opgericht. Aanvankelijk alleen voor 31 manlijke leden, want pas in 1934 konden ook vrouwen lid worden van de vereniging. Tijdens de oorlog stond de sport op een laag pitje, aangezien de vereniging zich niet wenste aan te sluiten bij de door de bezetter ingestelde Kultuurkamer.

Na de oorlog

Na de oorlog kwam D.V.V. tot grote bloei: het ledenaantal liep op tot 650 en leden als Truus Bruin en Riet Bruin maakten grote indruk op nationaal niveau. Toen in 2004 Turn Totaal Langedijk werd opgericht om het wedstrijd turnen in Langedijk naar een hoger plan te trekken, is D.V.V. doorgegaan als recreatieve gymvereniging. Hierbij is de nadruk komen te liggen op plezier en bewegen, van 2 tot 85 jaar. Wel organiseert de vereniging ieder jaar een clubkampioenschap voor de jeugd en een kampioenschap apenkooien, waarbij gestreden wordt om de felbegeerde 'Gouden Banaan'.

Honderd jaar in beweging

D.V.V. is al honderd jaar in beweging en gaat daar met veel plezier nog heel lang mee door.

Acupunctuur Jan Oud specialist in pijnbestrijding

Jan Oud. (Foto: Marlies Siewertsen)

REGIO - In zowel in Langedijk als Kolhorn werkt Jan Oud al 21 jaar als acupuncturist.

Omdat hij naast acupuncturist ook fysio- en manueel therapeut is kan een aandoening met meerdere inzichten worden onderzocht en behandeld. Hij maakt hierbij ook gebruik van zijn vele specialisaties op het gebied van acupunctuur zoals pijnbestrijding, sportblessures, chronische nek- en rugklachten en allergieën. Een klacht is een teken van het lichaam dat het natuurlijke evenwicht is verstoord. Zijn uitdaging is deze verstoring op te lossen met acupunctuur en indien nodig ondersteund door westerse technieken. Meer dan 50 klachten kunnen met goede resultaten worden behandeld zoals tenniselleboog, schouder-en knieklachten, rug- en nekklachten, stress, hoofdpijn, vermoeidheid, slaapstoornissen, overgangsklachten, allergieën, darmklachten, rookverslaving, sportblessures et cetera. Alles over acupunctuur en zijn toepassingen is te lezen op www.acupunctuuroud.nl. De behandelingen worden geheel of gedeeltelijk vergoed bij een aanvullende verzekering. Voor meer informatie of het maken van een afspraak tel: 06-13764813 of mail: acupunctuuroud@planet.nl.

Fietstestdagen bij Ditec2Wielers

LANGEDIJK - Ditec2Wielers presenteert op vrijdag 22 en zaterdag 23 maart de grootste fietstestdagen van Noord-Holland.

Tijdens deze dagen kunt u diverse soorten fietsen testen. Een rondje Geestmerambacht op een (elektrische) mountainbike of racefiets, ervaren hoe het is om op een e-bike te rijden of wellicht gaat u (binnenkort) op vakantie, met trekkingfietsen kunt u alle kanten op. Beide dagen staan er fietsspecialisten voor u klaar om u te informeren over de nieuwste trends en innovaties op fietsgebied. De merken QWIC, Gazelle, Ridley, Niner, Wilier en Jan Janssen zullen vertegenwoordigd zijn. Ditec2Wielers, Dorpsstraat 580 in Noord-Scharwoude.

Kroegenquiz met Kadans

Muziekvereniging Kadans viert haar eerste verjaardag met een optreden en een quiz. (Foto: aangeleverd)

LANGEIJK - Muziekvereniging Kadans viert haar eerste verjaardag en trapt het jaar muzikaal af met een speciaal concert in een geheel nieuwe opzet, in Biercafé de Roode Leeuw.

Op vrijdag 29 maart zal Kadans vanaf 20.00 uur een aantal concertwerken en wat lichtere muziek ten gehore brengen. Na de pauze zal Kadans een grote variatie aan bekende muziek spelen en wordt een kroegenquiz gespeeld onder leiding van quizmaster Chantal Jonker. Doet u ook mee? U kunt zich in teams van maximaal 5 personen inschrijven. Dirigent Michael de Graaf en de muzikanten hebben er in ieder geval zin in! Het concert begint om 20.00 uur in de zaal van de Roode Leeuw. De toegang is gratis. Kijk voor meer info op muziekverenigingkadans.nl

Zee, ziel en de stem in de Koogerkerk

Vrouwenkoor Vigorosa zingt in de Koogerkerk. (Foto: aangeleverd)

ZUID-SCHARWOUDE - Geïnspireerd door de speciale gastzanger en trompettist Jeroen Zijlstra, heeft dirigente Saskia Diel voor Vrouwenkoor Vigorosa en musici het nieuwe programma getiteld: 'Zee, Ziel & de Stem' samengesteld.

Vigorosa, musici en Zijlstra nemen u mee op reis rond de wereld. Vorig seizoen kwam Zijlstra als verrassing ten tonele tijdens het slotconcert van het 30-jarig bestaan van Vigorosa. Hieruit is de huidige samenwerking tot stand gekomen. De reis gaat naar Japan, Corsica maar ook naar Amerika waar er een uitstapje naar de Jazz wordt gemaakt. Door Jeroen Zijlstra blijven we ook op eigen bodem met Nederlandstalig werk van zijn hand. Zoals altijd verzorgen de musici de begeleiding en instrumentale intermezzi. Musici: Jan Doedens, piano en accordeon, Geert Hoes, gitaar, viool en panfluit, Klaas Doedens, contrabas, elektrische bas. Zondag 24 maart, Koog 30, Zuid-Scharwoude. Aanvang: 14.30 uur.

Kaarten aan de deur: € 17,50 / € 10,- of via www.podiumplein.nl, service@podiumplein.nl.

FAIR-NU zoekt jou!

NOORD-SCHARWOUDE - Zoek je een nieuwe uitdaging? Vind je het leuk om bij een winkel te werken die zich inzet voor eerlijke handel, duurzaamheid en lokale betrokkenheid? Wil je actief zijn bij de inkoop? Ben je vaardig in communicatie of administratie? Dan is vrijwilligerswerk bij FAIR-NU wat voor jou!

Onze ruim 25 vrijwilligers maken graag een plekje vrij voor iemand die net als zij fairtrade en duurzaamheid een warm hart toedragen en ons team willen versterken. Vele handen maken licht werk!

Wij zoeken jou: Als je regelmatig een dagdeel per week in de winkel wil werken of als je invalkracht wil zijn voor de winkel of als je wilt helpen met diverse hand en span diensten voor de verkoop. O.a. het klaarzetten van artikelen voor wederverkoop of creatief bezig zijn voor het inpakken van cadeaus.als je een goed inzicht hebt in trends, om het team te helpen met inkopen en ook als je handig bent met Facebook, websites en het schrijven van teksten.

Onze eerlijke, heerlijke en verrassende cadeau- en foodwinkel vind je aan de Dorpsstraat 589 in Noord-Scharwoude. Stap eens bij ons binnen en kom kijken!

Wil je meer informatie over het vrijwilligerswerk of wil je meteen aan de slag, neem dan contact op via info@fair-nu.nl of bel 0226-313364 of www.fair-nu.nl/doe-mee.

Kermis in Sint Pancras

SINT PANCRAS - Vrijdag 5 zaterdag 6 en zondag 7 april is het weer kermis in Sint Pancras. Het Beverplein staat vol met attracties en in het sportcafé de Oostwal is muziek en vermaak! Eerste deun start vrijdag 5 april om 10.30 uur met een heerlijk ontbijt. En op zondag 7 april vanaf 19.00 uur eindigt het feest met een heerlijk toetje toe! Diverse artiesten zullen hun opwachting maken, waaronder Jacco Silver, en het kermisduo D.J. Luck & Jeff, Henk Naber, Robbert van der Steenhoven en de De Barnbees. Kortom: het dak gaat er weer af in sportcafé de Oostwal. De organisatie ziet jullie graag in het weekend van 5 april.

Succesvol NL-doet weekend De Geist

De Geist is op trots op de vrijwilligers. (Foto: aangeleverd)

SINT PANCRAS - Afgelopen dagen hebben in totaal tien vrijwilligers tijdens NL Doet de regen en harde wind getrotseerd om het buitenterras op te knappen. Tijdens het klussen bleek een gedeelte van het meubilair niet meer te herstellen, en zal op termijn vervangen gaan worden. Het hekwerk heeft een schuurbeurt en weer een frisse beitslaag gekregen.