Heemskerkse Courant

25 april 2019

Heemskerkse Courant 25 april 2019


'Het is een mooi stel, hoor'

De spelers van ADO'20 zaterdag 1 zijn dolblij na het behalen van de titel. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Dit seizoen is ADO'20 gestart met een zaterdag-1, een initiatief van enkele oud-zondag-selectiespelers. En dan gelijk kampioen worden, is wel een hele mooie prestatie. Beverwijk-1 leek lange tijd de beste papieren te hebben, maar na de winterstop was ADO'20 veruit de beste ploeg in deze competitie. Afgelopen zaterdag kon het kampioenschap binnengehaald worden, tegen Kennemers-1 moest minimaal 1 punt gepakt worden. Het moest dus gaan gebeuren. Het was druk op sportpark de Vlotter, zeker 300 supporters hadden de weg naar de Vlotter gevonden.

ADO'20 zaterdag-1 kampioen

De aftrap was echter nog maar net genomen, toen de Kennemers de bal veroverde, de vrij staande spits werd gevonden, die de bal beheerst langs keeper Koen Burger schoof, 0-1. Toen was wel even stil op het sportpark, het zal toch niet...? Maar al snel kwam het voetbal terug bij de mannen uit Heemskerk. En was het wachten op de gelijkmaker. In de 18e minuut volgde dat. Jurre Fatels gaf de bal mooi mee op Levi Dam, deze weet Ramon vd Helm te vinden, en de spits van ADO'20 schiet hem gemakkelijk binnen, 1-1.

Spanning van de gezichten af, ook bij de supporters, die nu vol achter ADO'20 gingen staan. In dit gedeelte van de wedstrijd waren het enkel 'de superezels' die aan het voetballen waren. Na een half uur kwam hiervoor de beloning. Jan Welboren gaf een listig balletje op Ramon vd Helm, en weer wist de spits van ADO'20 de bal binnen te schieten: 2-1. Nu was het voor iedereen wel duidelijk, de Kennemers ging op deze zaterdag echt geen twee keer scoren. Haal de schaal alvast maar te voorschijn! Ja, natuurlijk ging de wedstrijd nog door en waren er ook een aantal behoorlijke kansen. Zoals een hakbal van Mick Fatels werd nog net van de lijn gehaald. Maar het was eigenlijk wel duidelijk: ADO'20 hoefde niet meer en de Kennemers geloofde het ook wel.

Het was dan ook een super moment toen de scheidsrechter affloot, de champagne kon knallen en de officiële uitreiking kon beginnen. De mannen van trainer Peter Kersbergen en zijn assistent Marco Kroes hadden het geflikt. Vaste vlagger Jos Fatels maakte zelfs een vreugdedansje. En vaste omroeper Piet vd Meij sprak de legendarische woorden: "Het is een mooi stel, hoor." Het feest ging nog een flink aantal uurtjes door. En zo hoort het ook als je kampioen bent....

Tiende editie Erik Festival in Heemskerk

Het Erik Festival wordt op 18 mei voor de tiende keer gehouden. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Op zaterdag 18 mei 2019 wordt voor de tiende keer het Erik Festival georganiseerd in Heemskerk, een jubileum! Dit muziekfestival wordt georganiseerd door Stichting Ezelsvrienden, dit jaar in samenwerking met Rotaryclub Heemskerk-Uitgeest.

Het feest wordt gevierd om Erik Zoon te herdenken, hij overleed tien jaar geleden. Daarbij wordt er zoveel mogelijk geld opgehaald voor het goede doel: Stichting Bij Elkaar uit Heemskerk. Het evenement vindt plaats op drie verschillende podia bij de Nozem en De Non. Vanaf 19.30 uur treden op de binnen- en buitenpodia de volgende lokale top-bands op: Heartburn, Monoshock, Re-Load en natuurlijk Paperplane! Het gaat een groot en uniek feest worden, allemaal in het teken van onze vriend Erik en het goede doel. Buiten dat het een jubileum is, is het ook de laatste keer dat het Erik Festival zo gevierd wordt. Extra reden dus om (tijdig) aanwezig te zijn!

Het goede doel, Stichting Bij Elkaar, gaat woonruimte bieden in Heemskerk aan 8 jong volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijk beperking. Door medewerking van het NSGK, diverse sponsoren en de donaties van bezoekers kan Bij Elkaar hopelijk een speciale snoezel-kamer realiseren! De entree is gratis en iedereen werkt belangeloos mee aan dit festival. Er zullen melkbussen bij de ingang staan, waar hopelijk iedereen een mooie donatie in doet. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina van Stichting Ezelsvrienden.

Oranjebingo in Waterrijck

HEEMSKERK - Op donderdagmiddag 25 april wordt in woonzorgcentrum Waterrijck het bekende gezelschapsspel Bingo gespeeld. Deze keer staat het spel geheel in het teken van de naderende Koningsdag met mooie rood, wit, blauwe en oranje prijzen. Geïnteresseerden uit Heemskerk en omstreken zijn vanaf 14.00 uur van harte welkom in de Brasserie van Waterrijck, Lessestraat 8 in Heemskerk.

Belangstellenden kunnen deelnemen voor € 5,00. Dit is inclusief bingokaart, lootjes voor de loterij, koffie of thee met traktatie en een glaasje sap.. Er worden 2 bingoronden en een loterij gespeeld. Eén bingokaart is geldig voor beide ronden. Natuurlijk is het mogelijk extra kaarten en loten te kopen.

Kienen in De Stut

HEEMSKERK - Vrijdag 26 april staat de Kienmiddag in Ontmoetingscentrum De Stut in het teken van Koningsdag. Tussen 14.00 tot 16.00 uur zijn er mooie en lekkere prijsjes te winnen. Deelname bedraagt € 7,00 voor drie Kienronden en het eerste kopje koffie is gratis. Bel voor nadere informatie: 0251-248648. Ontmoetingscentrum De Stut bevindt zich aan de Maasstraat 3 Heemskerk. Kom eens vrijblijvend binnenlopen en geniet van een kopje koffie of thee.

Heemskerkse komt om in Bloemendaal

HEEMSKERK/BLOEMENDAAL - Maandagmiddag Tweede Paasdag vond een dodelijk verkeersongeval plaats op de Zeeweg in Bloemendaal. Bij het ongeval kwam een 69-jarige vrouw uit Heemskerk om het leven. De Zeeweg was een aantal uren afgesloten voor al het verkeer, waardoor de Zandvoortselaan extra belast werd. Rond 14.50 uur werd een aanrijding tussen een snorfietser en een automobilist gemeld. Het slachtoffer werd direct door omstanders gereanimeerd en dit werd overgenomen door de hulpdiensten toen zij arriveerden. De Heemskerkse overleed echter ter plaatse aan haar verwondingen. De 49-jarige automobilist uit Zandvoort werd conform de procedure aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De man werd later op de dag weer op vrije voeten gesteld.

Heemskerkse komt om in Bloemendaal

HEEMSKERK/BLOEMENDAAL - Maandagmiddag Tweede Paasdag vond een dodelijk verkeersongeval plaats op de Zeeweg in Bloemendaal. Bij het ongeval kwam een 69-jarige vrouw uit Heemskerk om het leven. De Zeeweg was een aantal uren afgesloten voor al het verkeer, waardoor de Zandvoortselaan extra belast werd. Rond 14.50 uur werd een aanrijding tussen een snorfietser en een automobilist gemeld. Het slachtoffer werd direct door omstanders gereanimeerd en dit werd overgenomen door de hulpdiensten toen zij arriveerden. De Heemskerkse overleed echter ter plaatse aan haar verwondingen. De 49-jarige automobilist uit Zandvoort werd conform de procedure aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De man werd later op de dag weer op vrije voeten gesteld.

Kienen

HEEMSKERK - Vrijdag 26 april staat de kienmiddag in De Stut in Heemskerk in het teken van Koningsdag. Tussen 14.00 tot 16.00 uur zijn er mooie en lekkere prijsjes te winnen. Deelname bedraagt € 7,00 voor drie kienronden en het eerste kopje koffie is gratis. Bel voor nadere informatie: 0251-248648.

Clubkampioenen 'Kees Jongert' gehuldigd

Marquetteloop belooft veel spektakel

Oppermachtig DEM heeft geen kind aan Hoogland

Programma Koningsdag in Beverwijk

BOM kampioenschap

HEEMSKERK - In verband met Pasen werd afgelopen 15 april het bridgeseizoen met een slotdrive als afsluiting van het spelersseizoen van "Bridgen Op Maandag" gehouden. Na een serie ladderwedstrijden werden 4 competitierondes gespeeld. Voor het clubkampioenschap werd nek- aan nekrace gebridged tussen drie paren. Volgens de ranking van de NBB eindigden twee paren met dezelfde scores. De behaalde percentages over het afgelopen seizoen zorgde voor een nipte overwinning met Gitta Dijkman Dulkes en Fred Wijers als clubkampioen. Tijdens de laatste speeldag werden eveneens de wedstrijdleiders en de arbitrage bedankt voor hun inzet. Iedereen kreeg als aandenken van het afgelopen seizoen een plant die deels gesponsord werd door tuincentrum SAP. Na de zomer start de vereniging weer op 2 september. Nieuwe leden zijn welkom en kunnen zich aanmelden: bomheemskerk@ziggo.nl . Er wordt op de maandagmiddag in het Sportcentrum in 3 lijnen gespeeld. De jaarcontributie bedraagt € 40.

SINA Voetballab ODIN '59- zilversponsor

Sina Voetballab is nu zilversponsor van ODIN'59. Siamak Azadi schudt de hand met voorzitter Lieuwes, geheel rechts Tom Durge. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Het was al eerder bekend, sinds december is SINA Voetballab zilversponsor van ODIN '59 en speelt het eerste team met het logo van SINA op de mouw. Maar door allerlei oorzaken was het nog niet tot het ondertekenen van het contract gekomen.

Eindelijk werden de handtekeningen gezet door sponsor en voetbalclub

Onlangs was het dan zo ver, voor aanvang van een thuiswedstrijd kwam Siamak Azadi, vergezeld van Tom Durge, een van zijn medewerkers, bij ODIN '59 op de koffie en werd het contract ondertekend. Daarmee werd formeel bevestigd wat al eerder overeen gekomen was

Belangrijk

Voorzitter Jacinta Lieuwes gaf aan hoe belangrijk het is voor een club als ODIN '59 om betrokken sponsors te hebben. Want betrokken is Siamak bij het wel en wee van ODIN '59. Hij is niet alleen actief bij het selectiegebeuren, ook de jeugd van ODIN '59 maakt dankbaar gebruik van de mogelijkheden die SINA Voetballab biedt.

Jeugdtoernooien

Daarnaast sponsort SINA ook de jeugdtoernooien bij ODIN '59. En bij een kop koffie behoort ook heerlijk gebak.

De taart werd door Siamak en Tom in ontvangst genomen.

En op de zaak werd er met de medewerkers van genoten.

Spanning bij wedstrijden van schaakvereniging Excelsior Heemskerk

HEEMSKERK - De helft van de halve finale om de Excelsiorbeker was ongemeen spannend. Wedstrijdleider Gerard Limmen lootte twee spelers tegen elkaar die net zo goed ook de finale hadden kunnen spelen: Paul Lieverst en Luc Stet.

Spannende halve finale om Excelsiorbeker

In de eerste van twee partijen liet de heersende bekerkampioen een beter eindspel glippen tegen de vooral in tijdnood excellerende Luc Stet. Ook de tweede partij werd remise, waarna snelschaak de beslissing moest brengen. Dat betekende twee fraaie en tot het bot uitgespeelde vluggertjes, die allebei werden gewonnen door Paul Lieverst.

Andere halve finale prooi voor Frans Koopman

De andere helft van de halve finale ging tussen Frans Koopman en Jan Borst. Laatst genoemde stond in de eerste partij een paardvork toe die hem de dame kostte. In de tweede partij probeerde hij vergeefs de stand gelijk te trekken, waardoor de zege naar Koopman ging.

Dubbelschaakronde

De gelijktijdige dubbelschaakronde leverde Peter Klok en Evert Schmit allebei twee punten op. Zij gaan daardoor samen aan de leiding.

Tata Steel Marquetteloop belooft veel spektakel

De Marquetteloop trekt deelnemers uit heel Noord-Holland. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Dit jaar vindt de 38e editie plaats van de Tata Steel Marquetteloop. De organisatie loopt op volle toeren. Voor het eerst in al die jaren heeft een sponsor zich verbonden aan de 7 km. Maurice Versteyne Hoveniersbedrijf heeft zijn naam dit jaar verbonden aan de 7 km.

De 7 km heeft een nieuwe naam: 7 km Maurice Versteyne Marquetteloop

Als hoofdsponsor mag hij zijn naam verbinden aan dit onderdeel: de 7 km Maurice Versteyne Marquetteloop. Voor de organisatie is dit een prachtige reden om de Heemskerkse hardloopwedstrijd extra onder de aandacht te brengen en de steun van lokale ondernemers te laten uitspreken aan dit event.

Op deze manier spoort hij tevens de IJmond aan om deel te nemen aan deze 7 KM run. Een run die iedere beginnende hardloper kan lopen.

Faciliteiten

De run maakt gebruikt van alle faciliteiten van de Marquetteloop. Zo kunt u gebruik maken van de parkeerplaatsen, de omkleed ruimte in de waterakkers en start het event ook op de zelfde plek. Schrijft u nu in voor deze run via https://inschrijven.nl/form/2019062303112-nl. Maurice Versteyne heeft zijn hoveniersbedrijf 20 jaar geleden opgericht.

Veel passie

Vanaf de eerste dag heeft hij al veel passie voor het hoveniersvak en al honderden tuinen mogen realiseren voor zowel particulieren, bedrijven en stichtingen.

En nu dus de volgende stap: zijn steun aan een heuse run.

'Gouden Dagen' naar Geitenboerderij

Mevrouw Knaap op de Geitenboerderij. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Door het vervullen van wensen kan Gouden Dagen voor senioren uit Heemskerk een leuke dag organiseren. Een dag waar ouderen naar uit kunnen kijken en met plezier op terug kunnen kijken. Mevrouw Knaap zag op woensdag 17 april haar wens in vervulling gaan. Zij had deze in Waterrijck opgehangen. Samen met een vrijwilligster van Gouden Dagen vertrok ze naar de Geitenboerderij in Amsterdam. Bij aankomst werd er eerst een kopje koffie met appeltaart genuttigd, waarna de wandeling langs de geiten kon beginnen. Mevrouw Knaap had het al snel druk met het voeren en melk geven aan de geitjes. Ze kreeg er zelf ook honger van en dus was het tijd voor de lunch. Na de lunch volgde nog een rondje langs deze nieuwsgierige beesten om daarna afscheid te nemen. Veel te snel was het tijd om naar huis te gaan. De wens van mevrouw Dobbelaar gaat op 26 april in vervulling. Zij wil een bezoek brengen aan haar dochter in Hillegom samen met haar kleinzoon. Gouden Dagen plaatst haar VIP-tafel op Koningsdag, zaterdag 27 april, op de locaties Sint Agnes en Waterrijck van ViVa! Zorggroep. Daar zullen de Delta Singers optreden. De Delta Singers zorgen voor gezelligheid. Bent u een zelfstandig wonende ouder in Heemskerk, dan kunt u als VIP van Gouden Dagen hierbij aanwezig zijn. Opgeven bij Jolanda van Dam op telefoonnummer 06-22913188 van ma t/m vr van 9.00 tot 14.00 uur. In Waterrijck begint het feest om 10.30 uur en in Sint Agnes om 14.00 uur.

Het hele jaar rond Keezbord

HEEMSKERK - Een aantal activiteiten gaat het hele jaar door in Ontmoetingscentrum De Stut, Maasstraat 3, Heemskerk. Zo ligt er iedere eerste en derde vrijdagmiddag van de maand het gezellige Keezbordspel op tafel.

De eerstkomende keer is op vrijdag 3 mei van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Loopt u gerust binnen, vooraf aanmelden is niet nodig en deelname bedraagt €1,00 per keer. Meer informatie aan de balie of bel: 0251-248648.

O.E.Z.A. huldigt jubilaris Piet Diemeer

Piet Diemeer ontvangt bloemen van voorzitter Palmboom. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Tijdens de Algemene Ledenvergadering van zwemvereniging O.E.Z.A. op dinsdag 16 april is Piet Diemeer gehuldigd. Piet is 40 jaar lid van de Heemskerkse zwemvereniging O.E.Z.A. en werd volgens goed gebruik bij de vereniging zodoende gehuldigd als jubilaris. Uit handen van de voorzitter Pascal Palmboom heeft Piet een speciaal O.E.Z.A. schildje ontvangen alsmede een prachtige bos bloemen. ''Piet is het bewijs dat iedereen van jong tot oud kan komen zwemmen bij O.E.Z.A.'', aldus de voorzitter. Voor meer info over O.E.Z.A.? Zie: www.oeza.nl

Geboorten

Moos Olivier Engel; Noëlla Pien van Gelde; Sev Harig Dunya Dehghan; Maia Hussein; Jaylinn Anne Pascal Dobben; Gijs Verhoef; Kaihan Ramazani; Rika van der Meer; Metehan Akdogan; Yente Kok; Luciano Regillio Calvin Gill; Toby Slatman; Abby Bronkhorst.

Huwelijk / Ger. Partnerschap

Erik de la Porte & Linda Raaijmakers; Martijn Deij & Devana Johanna Hendrika de Boer.

Overlijden

Huguenin e/v Moens, Maria Henriette Emilie geb 0409-1932 ovl 12-04-2019; Van der Wielen w/v Kuiper, Cornelia Johanna geb: 0501-1927 ovl: 12-04-2019; Hoogbruin w/v van Eerden, Anneke Maria Neeltje geb: 1101-1933 ovl: 14-04-2019; Wiedijk, Ike geb: 0402-1926 ovl: 15-04-2019; Van Gelderen e/v de Groot, Cornelia Teresiana Maria geb: 2701-1942 ovl: 16-04-2019; Dijkhuizen, Klaas geb: 1507-1950 ovl: 14-04-2019; Tol e/v Hamers, Maria Antonia Elisabeth Gertrudis geb: 0603-1948 ovl: 15-04-2019; Van der Kolk w/v Komen, Columba geb: 2001-1924 ovl: 16-04-2019; Bellaart, Harry Anton geb: 0406-1925 ovl: 18-04-2019

Het culturele leven van Beverwijk op film

Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK - In aanloop naar de manifestatie Beverwijk Uit de Kunst op 16 juni aanstaande presenteert het culturele leven van Beverwijk zich in een reeks video's. Wethouder kunst en cultuur Brigitte van den Berg doet de aftrap met een eerste video waarin zij aangeeft waarom kunst en cultuur zo belangrijk is voor Beverwijk en hoe zij daaraan wil bijdragen.

Beverwijk Uit de Kunst presenteert zich op zondag 16 juni

In het dagelijks leven zijn ze misschien niet altijd even zichtbaar, maar Beverwijk telt toch maar mooi ruim honderd kunstzinnige- en culturele organisaties. Met Beverwijk Uit de Kunst wordt eens in de twee jaar de sluier getrokken van al deze organisaties die het leven zo leuk en aangenaam maken. Op 16 juni 2019 is het weer zover. Dan vindt op het Kerkplein de negende editie plaats van de manifestatie die plaats biedt aan iedereen die deze stad een warm kloppend cultureel hart toedraagt.

Cultuuraanbieders

In aanloop naar Beverwijk Uit de Kunst presenteren vele van deze organisaties en cultuuraanbieders zich al in een ketting van video's. Ze geven hierin aan wie zij zijn, hoe ze proberen Beverwijk wat leuker en aangenamer te maken en wie zij nog meer de aandacht gunnen. Met het antwoord op die laatste vraag is Beverwijk Uit de Kunst naar de volgende cultuuraanbieder gegaan met dezelfde vragen.

Wethouder Van den Berg doet aftrap videoketting

Zo is een ketting van video's ontstaan waarin cultureel Beverwijk zich voorstelt. Prachtig om te zien is de diversiteit van het aanbod en de bevlogenheid van alle professionals en amateurs die zich inzetten voor Beverwijk.

De aftrap van de videoketting wordt gedaan door wethouder Brigitte van den Berg.

Stokje overdragen

In haar video gaat ze in op het belang van kunst en cultuur voor Beverwijk en wat haar doelen zijn.

Als eerste draagt Brigitte het stokje over aan Debora Vollebregt, directeur van het Centrum voor de Kunsten Beverwijk en organisator van Beverwijk Uit de Kunst.

De video's zijn te zien op de Facebookpagina van Beverwijk Uit de Kunst.

Het ene bankje is het andere niet

Bankje de naam Kees Jongert bij de vijver aan de Zaalberglaan te Heemskerk Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Een bankje is een object dat thuis hoort in een straat- en pleinbeeld. Ook Beverwijk en Heemskerk hebben allerlei verschillende bankjes. Beverwijk heeft onderanderen op het stationsplein bankjes staan. Deze bankjes zijn gemaakt van een monumentale iep die 100 jaar oud was. Deze monumentale iep stond eens op de hoek van de Velserweg/Halve Maan. De boom moest gekapt worden om de reconstructie van het kruispunt te kunnen uitvoeren. Over het kappen van de iep was veel te doen. Niet alleen de raadfracties waren het niet met elkaar eens maar ook de inwoners protesteerden tegen het plan de boom te kappen. Velen hebben de petitie ondertekend voor het behoud van deze boom. Uiteindelijk werd er besloten om van de iep kunstwerken te maken. Men liet 6 bankjes maken. Deze bankjes werden op het stationsplein geplaatst voor de bezoekers.

Heemskerk heeft ook zo'n project. Kunstenaars, ontwerpers, vormgevers en ambachtslieden werden uitgenodigd om een ontwerp in te dienen van een zitmeubel of bank die de eigen visie van vorm en materiaal gebruik weerspiegelt. Het project kreeg de toepasselijke naam: " bankjes parade". Er komt weer een nieuw bankje in Heemskerk. Als alles doorgaat dan komt er een bankje bij de naam 'Tractorbank'.

Bankje vervaardigd uit de iep op het stationsplein te Beverwijk Foto: Aangeleverd

Dat het ene bankje de andere niet is, spreekt uit de foto's die hierbij geplaatst zijn.

Woononderzoek 2019

Co Backer (Foto: )

Er werden bij inwoners uit Beverwijk een envelop in de brievenbus gedeponeerd voor een onderzoek hoe de woonbeleving en woonwensen van onze inwoners zijn door de gemeente i.s.m. het Metropoolregio Amsterdam (MRA). Men wil graag een woningmarkt die past bij haar inwoners. Daarom is het belangrijk voor hen om te weten hoe de woonsituatie is. Met deze info helpt u bepalen waar de gemeente en regio zich voor moeten inzetten. Omdat men al 'n vermoeden heeft dat het woononderzoek geen succes zal gaan worden verloot men 10 iPads. Dit onderzoek bestaat uit 104 vragen. Bij sommige vragen is het of je een belastingformulier of een WMO-aanvraag aan het invullen bent. De vragen over het huishouden en het inkomen zijn buiten alle proporties. Als huurder van een woning wordt u deze vragen gesteld: Hoeveel huishoudens wonen er totaal in uw woning? Hoeveel personen hebben een eigen inkomen? Wat betaalt u per maand aan huur? Eigenaren van een woning ontkwamen ook niet aan deze vragen. Hoeveel bedragen uw bruto hypotheeklasten? Hoeveel bedraagt de belastingteruggave van de hypotheekrenteaftrek per maand? Wat is de WOZ-waarde van uw woning? Deze vragen hebben niets met woonbeleving of woonwensen te maken. In het begeleidend schrijven werd erop gewezen dat u willekeurig bent gekozen en dat antwoorden anoniem en vertrouwelijk worden verwerkt en niet gekoppeld zijn aan uw persoonlijke gegevens. Ik krijg het gevoel dat niet de antwoorden gekoppeld worden aan de inzender, maar de inzender aan de antwoorden. Achter op de vragenlijst staat een barcode met de tien cijfers die ook het geregistreerde kenmerk van de inzender is. Er zijn in Beverwijk 10 Gebiedswijken en om te weten of de woonbeleving ook daar voldoet moet men toch weten in welke wijk de afzender woont? Een schandelijk woononderzoek.

Co Backer jalbacker741@telfort.nl

Oppermachtig DEM heeft geen kind aan Hoogland

Tegenstander Hoogland kon zich niet staande houden tegen DEM. Foto: Ruud van den Booren

door Ton Limmen

BEVERWIJK - Op een mooie paaszaterdag na een prachtig Marco van Balen Toernooi kwamen de ploegen van DEM en Hoogland op de mooie grasmat. Hoogland is al in het bezit van de 2e periode en de vraag was dan ook hoe zij zich zou manifesteren. Trainer Arvid Smit wist uiteraard nog hoe de wedstrijd in Hoogland was verlopen. Een nederlaag van 1-0 met een zwaar verdedigend Hoogland. Maar afgelopen zaterdag had DEM geen kind aan Hoogland. De mannen van Smit waren oppermachtig en wonnen met 3-0.

Beverwijkse formatie veel te sterk voor tegenstander uit Utrecht: 3-0

Een zeer gedreven spelend DEM liet al in de eerste helft de tegenstander achter zich aan lopen. Met als gevolg een volkomen verdient doelpunt van Mehmet Gencer in de 13e minuut. Een schitterende volley van Gencer verdween achter de volstrekt kansloze keeper van Hoogland.

Van Dongen

Toen na 27 minuten Anthony van Dongen een mooi goal maakte met buitenkant rechts was de wedstrijd eigenlijk al beslist. DEM vergat echter meer doelpunten te maken vóór der theepauze. Mogelijkheden waren er zeker.

Na rust veranderde er niets in het spelbeeld. DEM heerste waar het wilde en toen kwam ook de extra klasse van de voorhoede tot uiting. Anthony van Dongen was 1 keer ongrijpbaar voor de verdedigers van Hoogland.

Mooi slot

Onnavolgbaar maakte hij in de 64e minuut zijn 2e en DEM's 3e doelpunt. Daarna was de wedstrijd eigenlijk wel gespeeld. Hoogland kon niet en voor DEM was het wel genoeg. Het team van DEM staat als een rots.

De Wijkers kunnen zich gaan opmaken voor een mooi slot van de competitie. Met het verlies van Hoogeveen bij Silvolde is alles weer open. DEM en SDO staan nu 2 punten voor op Hoogeveen dat komende zondag weer moet inhalen bij Hollandia.

Spanning

Daarna moet DEM op 5 mei naar Silvolde. Wat een spanning. Verder is het ook mooi voor de Beverwijkse formatie in de 3e periode. Zij staan daarin bovenaan met 1 punt voorsprong op SDO uit Bussum en 3 punten voorsprong op ALCIDES uit Meppel.

Met nog 4 wedstrijden te spelen. De spanning is dus verzekerd in de Hoofdklasse.

Kunstroute Bomenbuurt

BEVERWIJK - Tijdens de Kunstroute Bomenbuurt op zondag 12 mei kunt u tussen 11.00 - 16.00 uur schilderijen, beelden, keramiek, sieraden, foto's, textiele werkvormen en tekeningen bekijken. De Kunstroute Bomenbuurt is een niet meer weg te denken traditie in de Bomenbuurt van Beverwijk en jarenlang een goed bezocht evenement. De route kent een unieke en intieme sfeer omdat de meeste kunstenaars hun werk thuis, in de tuin, garage of carport laten zien. Op enkele locaties exposeren meerdere kunstenaars. De organisatie is zeer verheugd u te kunnen melden dat er nieuwe kunstenaars en locaties in de route zijn opgenomen. Met bijna 40 enthousiaste deelnemers (individueel en groepen) op 15 locaties valt er weer veel te genieten De route kan zowel fietsend als lopend afgelegd worden. Gebruik hiervoor de kunstroutecatalogus die gratis af te halen is bij PopulusArt, Kennemer Theater, Bibliotheek, Stadhuis, buurtcentra, diverse winkels en bij de deelnemende kunstenaars. U kunt de route beginnen waar u wilt. De digitale versie van de kunstroutecatalogus kunt u alvast bekijken op Facebookpagina Kunstroute Bomenbuurt.

Programma Koningsdag 2019 Beverwijk

Foto: Aangeleverd

6.00 u. Kindervrijmarkt met:

9.30 u.springkussenskelterbaanSuikerspin/popcornkraam DierenambulanceFoodtruck

(Foto: Aangeleverd

Stationsplein / parkeerterrein Halve Maan

Activiteiten rond evenemententent

Stationsplein

9.45 u Opening Burgemeester

9.50 u.Accordeonorkest Klavierschippers

10.15 u.Dansoptreden door Dominique 'n Dance

10.35 u.Orkest van de BHK

11.20 u.Musicband Beverwijk

11.35 u.Dansoptredens door La Passe

12.20 u.Accordeonorkest Klavierschippers

12.45 u.Dansoptredens door Masal Musical; & Dance Centre

13.45 u.StEr Allures

14.30 u.Band Tommy Inc!

Programma Koningsdag elders in Beverwijk

Foto: Aangeleverd

12.00 u. Kringloopwinkel Noppes, inlevermogelijkheid voor niet verkochte spullen

Verder 11.00 u. Kinderfilm Cineworld, Stationsplein

13.00 u. Koningsdag bridgedrive Paviljoen Westerhout

13.30 u. Schoppendubbel koppelklaverjastoernooi BHK Gebouw

Vanaf 10.30 u. Koningsdag in Amersfoort op groot scherm en oudhollandse spelen

Viva Zorgcentrum Elsanta

14.00 u. Optreden entertainer/zanger Harald Veenstra, Zorgcentrum Lommerlust

14.00 u. Rad van Avontuur en Oudhollandse spelen, Zorgcentrum Huis ter Wijk.

20.00 uur Presentatie door Prentenkabinet van der Linden

Nieuw Akerendam

Voor de laatste wijzigingen zie www.oranjevereniging-beverwijk.nl

Klaverjassen in het Spectrum

HEEMSKERK - Op 29 april is de laatste bijeenkomst van het Klaverjassen van dit seizoen op de maandagavond. Iedereen is vanaf 19.30 uur van harte welkom om gezellig samen een kaartje te komen leggen in buurtcentrum Het Spectrum. Deelname € 3,50. Er zijn mooie prijzen te winnen. Het nieuwe seizoen begint weer op de maandagavond v.a. 9 september 2019. Tot die tijd kunt u wel op maandagmiddag tussen 13.30 en 16.30 uur terecht tijdens het Zomerklaverjassen in buurtcentrum het Spectrum op 6 en 20 mei; 3 en 17 juni; 1, 15 en 29 juli. Buurtcentrum Het Spectrum vindt u aan het Lauraplein 1 te Heemskerk, tel. 207777.

Oud-Hollandse spelletjes op donderdag 25 april

BEVERWIJK - Gezellig spelletjes spelen maar wel oud-Hollandse spelletjes. Zoals sjoelen, hinkelen, knikkeren, reuze ganzenbord en meer. Durf je de strijd aan kom dan op donderdag 25 april naar NUL251 in Beverwijk. Deze activiteit is voor 8 t/m 14-jarigen. Er zijn geen kosten aan verbonden, kom gewoon langs. NUL251 is te vinden aan de Wilgenhoflaan 2c te Beverwijk.

Clubkampioenen ijsclub Kees Jongert gehuldigd

De clubkampioenen bij elkaar. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Op vrijdag 5 april zijn de clubkampioenen van het seizoen 2018-2019 bij IJsclub Kees Jongert gehuldigd. Diverse clubcertificaten werden uitgereikt en de winnaars van de Jos Niesten Trofee en de Henk Agterberg Bokaal zijn bekendgemaakt.

Jos Niesten Trofee voor Maartje Heine

De clubkampioenen zijn: David Brouwer en Eveline Krom (pupillen), Jaap Zonneveld (junior B), Tristan Hagen (junior A), Luc Heine en Maartje Heine (neo senioren), Simon Wijte en Esther Pletting (senioren), Jos Niesten en Mieke Heine (masters). Zie voor de volledige lijst www.ijsclubkeesjongert.nl.

Jos Niesten reikte de Jos Niesten Trofee dit jaar uit aan Maartje Heine. Maartje Heine kreeg deze prijs voor haar goede prestaties en inzet. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt als stimuleringsprijs en als beloning voor de goede inspanningen. Maartje Heine is lid van Kees Jongert sinds 2007.

Meer gaan geloven

Zij volgt alle schaatstrainingen met grote regelmaat en heeft dit seizoen progressie gemaakt met name op het technische vlak, in snelheid en duurvermogen. Er zit nog meer in volgens de trainers, maar dan moet ze er zelf meer in gaan geloven. Zij stimuleert andere rijders om er voor te gaan en gaat zelf altijd de strijd aan. Zij traint in de winter op maandag, dinsdag en woensdag op het ijs en in de zomer neemt zij deel aan de conditietraining in de duinen en rijdt zij haar rondjes op de racefiets. Zij schaatst niet alleen zelf, zij is ook actief als begeleider bij het schoolschaatsen.

Prijs die je moet verdienen

De Henk Agterberg Bokaal ging naar Simon Wijte. Deze prijs kun je niet winnen, maar moet je verdienen. De bokaal is bestemd voor iemand die zich op één of andere manier voor de club heeft onderscheiden. Simon is lid van ijsclub Kees Jongert sinds 1999 en begon op zijn 11e met schaatsen. Hij is actief bij de langebaanwedstrijden en af en toe op de marathon. Altijd inzetbaar op de ploegenachtervolging bij welk toernooi dan ook en doet mee aan diverse clubactiviteiten.

Hij geeft al heel wat jaren training bij de ijsclub waarbij hij het beste uit anderen probeert te halen. Naast het schaatsen is hij actief fietser bij BRC en hij is comitélid bij de Stichting Wielerronde Heemskerk. Voor een marathon (hardlopen) of de dubbel van Egmond draait hij zijn hand niet om.

Simon Wijte heeft zich bij de schaatsclub onderscheiden

Hij werd in 2002 voor het eerst clubkampioen bij de pupillen. Reed in 2002 zijn eerste clubrecord op de 700 m bij de pupillen a/bBezit op dit moment nog 7 clubrecords, waaronder één bij de ploegenachtervolging. Ook heeft hij al honderden wedstrijden gereden in Haarlem, Heerenveen maar ook in Hamar.

Gezelligheid troef op kindervrijmarkt Beverwijk

(Foto: website Oranjevereniging Beverwijk

BEVERWIJK - De kindervrijmarkt in Beverwijk wordt gehouden op de parkeervakken van het parkeerterrein Halve Maan met activiteiten op het Stationsplein. Het fietspad en naastliggende trottoir van het Stationsplein mogen niet gebruikt worden. Op last van de gemeente zal dat ook gecontroleerd worden. Zoals de naam aangeeft, is de kindervrijmarkt op Koningsdag uitsluitend bedoeld voor kinderen, die één dag per jaar voor echt geld spulletjes mogen verkopen op straat. Uiteraard mogen kinderen begeleid worden door hun ouders. Volwassen handelaren zijn daarom niet welkom op de kindervrijmarkt. Hierop zal door de organisatie op worden gecontroleerd en handelaren worden verwijderd.

Op Koningsdag mag je vanaf 6.00 uur 's morgens tot uiterlijk 15.00 uur 's middags bijna alles verkopen, behalve bederfelijke etenswaren en alcoholische drank. Bederfelijke etenswaren verkopen is alleen toegestaan als je daarvoor een vergunning hebt. Je mag dus bijvoorbeeld wel verpakte zakjes chips en blikjes frisdrank verkopen. Het verstrekken en/of drinken van meegebrachte alcoholische dranken is ook niet toegestaan. Glazen mogen niet, plastic bekertjes wel. Je mag geen dieren verkopen of andere zaken die verboden zijn door de wet op Koningsdag. Ook mogen er geen balletjes pistolen, echt lijkende pistolen, steekmessen en/of lijkende voorwerpen worden getoond of verkocht.

Als je besluit om een gebied af te zetten om te reserveren voor de vrijmarkt, zorg dan dat je op tijd zelf aanwezig bent. Gebruik voor het afzetten krijt en/of plakband wat geen lijmresten achterlaat. Verf mag ook niet. Een plek kunnen afzetten met linten of krijt en, vervolgens lekker uitslapen op Koningsdag, werkt niet op deze feestdag. Je zal vroeg je bed uit moeten als je een goede plek wilt bemachtigen. Verkoopplekken mogen alleen op de parkeervakken worden ingericht. Maak je plek niet groter dan nodig zodat iedereen een plekje kan krijgen. Het rijdeel van het parkeerterrein moet vrijgehouden worden i.v.m. benaderbaarheid van de hulpverleningsdiensten zoals ambulance en brandweer. Dus deze rijbaan moet zonder meer vrij blijven van alle obstakels. Ook de beide in/uitritten van het parkeerterrein moeten vrij blijven voor de hulpverleningsdiensten. Spijkers/pennen in de grond slaan is verboden.

Niet overal is het trouwens toegestaan om een verkoopplek te reserveren. Op diverse plekken worden afvalbakken geplaatst, Verplaats de bakken niet. Zorg ervoor dat je een karretje of iets dergelijks hebt. Gedurende de kindervrijmarkt is het parkeerterrein Halve Maan voetgangersgebied en is het dus verboden om met auto's en (brom)fietsen erin te rijden, ook voor te laden en lossen voor de kindervrijmarkt. Dat is wel zo veilig en daar zal strikt op toegezien worden. Parkeren langs de weg of op het trottoir van de Halve Maan is verboden. Parkeren voor auto's kan op het Meerplein, Beverhof en Wijckerpoort (achter Cineworld), De kindervrijmarkt sluit om 15.00 uur. Vanaf 15.00 uur zal het terrein worden opgeruimd en schoongemaakt

REGIO - In deze krant regelmatig de rubriek vermiste en gevonden huisdieren.

Vermist:

Kater, gecastreerd, cypers rood, licht rond bekje, wit onderbekje, witte bef, voor witte voetjes, achter witte sokjes (Willem Pastoorsstraat, Beverwijk); Poes, cypers grijs, zwart, cypers masker, wit vanaf boven tussen ogen uitlopend naar bekje, brede witte kraag, voor witte pootjes (Koningin Wilhelminalaan, Castricum);

Kater, ongecastreerd, zwart. (Tacitus, Beverwijk); Kater, gecastreerd, zwart, wit vanaf tussen ogen uitlopend naar bekje, witte bef, witte voetjes (Lessestraat, Heemskerk);

Kater, ongecastreerd, cypers bruin, zwart, wit vanaf neusje uitlopend naar bekje, bruine vlekjes onder neusje, witte bef doorlopend naar buik, voor witte sokjes (Burgemeester Mooijstraat, Castricum); Kater, gecastreerd, zilvergrijs, wit rond bekje, witte bef, wit tussen voorpootjes, voor witte voetjes, achter witte kousjes (Kleine Houtstraat, Haarlem); Poes, bruin, zwart, gemêleerd, licht boven ogen, lichte vlekken in vacht (Lijsterbeslaan, Castricum).

Gevonden:

Poes, cypers grijs, zwart, licht rond ogen, wit rond bekje, wit onderbekje (Dr. Ramaerlaan, Castricum); Kater, ongecastreerd, cypers bruin, zwart, licht rond ogen, licht rond bekje (Burgemeester Rothéstraat, Wijk aan Zee); Parkiet, blauw, grijs (Beverwijkerstraatweg, Castricum); Haan, wit, rode kam, rood rond ogen (Brakersweg, Castricum).

Dierenambulance Kennemerland, tel: 0251-215454, www.dierenambulancekennemerland.nl.

Seizoen Midgetgolf van start

Het gaat weer beginnen bij Midgetgolfpark Heemskerk. Foto: Aangeleverd

HEEMSKERK - Midgetgolfpark Heemskerk gaat 27 april weer open. In dit seizoen is het park aan de Vrijburglaan in de weekenden en op feestdagen open. De openingstijden: woe. 10-17 uur, weekenden, Hemelvaartsdag en Pinksteren 12-17 uur, schoolvakanties op doordeweekse dagen 11- 17 uur. Reserveringen groepen, via 06-10857776, e-mail: midgetgolf@sig.nu. Vrijwilligers welkom. Midgetgolfpark Heemskerk is dagbestedingsproject van SIG, organisatie voor ondersteuning van mensen met een beperking.

Let's meet up!

HEEMSKERK - Op zondag 28 april is er van 14.00 tot 16.00 uur weer 'Let's meet Up': een activiteit voor jong-volwassenen tussen de 20 en de 35 jaar om elkaar te ontmoeten en leuke dingen te ondernemen in Heemskerk. Dit initiatief richt zich voornamelijk op jong-volwassenen uit Heemskerk die door een lichte beperking minder snel aansluiting kunnen vinden bij leeftijdsgenoten zónder beperking. Deze groep is bij ons meer dan welkom. Doe gezellig mee met een spelletje, darten, poolen, drink met elkaar een drankje of kom zelf met een leuk idee! Soms maken we wat lekkers in de keuken, maken een wandeling op het strand of spreken de deelnemers onderling iets af. Zoek je contact met anderen, maar is het lastig anderen te ontmoeten? Kom gewoon eens kijken of het wat voor je is. Locatie: Buurtcentrum Schuilhoek. Entree is gratis. Aanmelden: Niet verplicht, wel prettig. Bel met sociaal werker Ingrid Dudink: tel. 06-484 576 32. Of stuur een email: ingrid.dudink@welschap.nl

Verfpoint.nl kleurrijk Online Sikkens Specialist

Ryanne Pronk (links) en Kelly Beentjes zijn  het aanspreekpunt van Verfpoint.  Foto: aangeleverd

HEEMSKERK - Verfpoint is gekwalificeerd Online Sikkens Specialist. Sikkens heeft een selecte groep online verfleveranciers aangewezen als online partners. De medewerkers van Verfpoint zijn er dan ook supertrots op dat het bedrijf deze naam mag dragen. Met het Online Sikkens Specialist certificaat ben je er als klant zeker van dat je verf koopt bij een betrouwbare partij waar een goed advies en de allerbeste service vanzelfsprekend zijn.

Scherpe prijs

Bij Verfpoint vindt de klant de hoogte kwaliteit voor een scherpe prijs, zowel online als in de winkel aan Lijnbaan 70 in Heemskerk. Topmerken verf zoals Sikkens, Relius, Herfst & Helder, Trimetal en Sigma zijn allemaal te vinden in het assortiment van Verfpoint. Bij Verfpoint kunnen klanten niet alleen terecht voor verf, maar ook voor een uitgebreide collectie werkkleding en werkschoenen voor diverse branches. Eveneens is het mogelijk om bij Verfpoint bedrijfskleding te laten bedrukken met een eigen bedrijfslogo.

Gereedschappen

Uiteraard zijn bij Verfpoint alle materialen voor schilderwerk verkrijgbaar. Schuurmachines, kwasten, steigers, ladders & trappen, en diverse gereedschappen. Openingstijden: maandag t/m vrijdag 06.30 tot 17.00 (vrijdag tot 16.00uur), zaterdag van 09.00-13.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.verfpoint.nl.

Boek over 'eigentijds' Velsen-Noord van auteur Wim Spruijt

Foto A.Langkemper. Collectie auteur

VELSEN-NOORD - In november verschijnt het boek 'Het dorp Velsen-Noord'. Het is geschreven door de Beverwijkse publicist Wim Spruit (66), die van 1963 tot 1981 in Velsen-Noord woonde. Het wordt een uitgave, waarvan de inhoud ook de huidige generatie zal aanspreken. Met veel eigentijdse foto's (zwartwit en in kleur), anekdotes en verhalen. Er is speciale aandacht voor 'bijzondere, bekende zelfs beroemde', geboren of getogen Velsen-Noorders. Aan deze mannen en vrouwen – uit het verleden en die er nog zijn – wordt uitvoerig en op persoonlijke wijze aandacht geschonken.

Inwoners en oud-inwoners die iets hebben kunnen contact opnemen

De hoek Koningsweg-Wijkerstraatweg, met de toren van de Sint Jozefkerk. De winkels van toen (jaren 30) zijn nu woningen. Fotograaf onbekend. Collectie auteur
Fotograaf onbekend. Collectie auteur
Fotograaf onbekend. Collectie auteur
Auteur en publicist Wim Spruit. Foto: Aangeleverd

Een kort deel gaat over de ontstaansgeschiedenis en de groei & bloei van het dorp. De meeste van de pakweg 200 bladzijden in het boek (groot formaat) gaan over thema's als de bevolking, wonen en werken, de middenstand, het onderwijs, sociale en culturele onderwerpen, sport en kerken. Een bijzondere plek is ingeruimd voor het dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Voor de schrijver is het zijn elfde boek

Voor de schrijver is het zijn elfde boek. Hij ziet 'Het dorp Velsen-Noord' als een vervolg op twee eerdere publicaties: 'Wijk aan Zee 125 jaar badplaats' en 'Dit was Beverwijk'. Wim Spruit is al een tijd geleden aan het nieuwe boek begonnen, hij komt er pas dit jaar aan toe om het af te ronden. Zo kwam onder meer in 2015 het veel besproken 'Tussen Schapen En Wolven, aantekeningen over de Beverwijkse politiek' er tussendoor.

Eerste uitgave die geheel gewijd is aan Velsen-Noord

Het wordt het eerste boek in de geschiedenis dat in zijn geheel gewijd is aan Velsen-Noord en dat zo uitvoerig zijn historie beschrijft. Inwoners en oud-inwoners van Velsen-Noord die beschikken over foto's of andere illustraties en gegevens die interessant kunnen zijn voor het boek kunnen contact opnemen met Wim Spruit.

Wim Spruijt roept inwoners en oud-inwoners op voor materiaal

Hij denkt aan 'alledaagse onderwerpen': sporters en supporters op het veld, inwoners die een feest vieren, klanten in een buurtwinkel, een juf of meester met leerlingen enzovoort. Ook foto's en informatie over de oorlogsperiode zijn welkom. Kijk hiervoor op de website www.dorpvelsen-noord.nl

Intekenen

Via deze site kan ook worden ingetekend op het boek. Een exemplaar kost € 19,50. Wie dat wil, kan zijn naam laten opnemen in de lijst van intekenaars. Die zal in het boek worden afgedrukt. Onder de intekenaars verloot de schrijver een aantal exemplaren Velsens aardewerk, enkele potten en vazen. Gemaakt in de jaren '20 in de fabriek aan de Wijkerstraatweg in Velsen-Noord. Het boek wordt in november, in het dorp, gepresenteerd en eenieder die het van tevoren heeft besteld kan het die dag ophalen. Voor vragen en reacties: boekvelsen-noord@ziggo.nl.

Houten tuinbank voor DSS handbal Heemskerk

Op de combifoto rechtsonder (vlnr): Huub, Gijs, Jelle, Mack, Robert. Sven van Iersel niet op foto. Foto: Aangeleverd

BEVERWIJK/HEEMSKERK - Mack Houthuijzen, Sven van Iersel en Gijs Zonneveld, leerlingen uit de 4e klas Bouwen Wonen Interieur van het Kennemer College VMBO Beroepsgericht, hebben de laatste maanden gebouwd aan een degelijke houten tuinbank voor DSS. Afgelopen donderdag 11 april was het dan zover. Ze werden overgedragen aan DSS.

Samenwerking DSS en Kennemer College leidt tot iets moois

Samen met docent Huub de Ruiter, voorzitter van DSS Jelle Bos en sponsor van het eerste uur én sponsor van het hout Robert Adrichem van Adrichem Interieurbouw werd de bank in gebruik genomen.

Buitenterrein

Het idee ontstond doordat de leerlingen al jaren gebruik maakt van het buitenterrein van DSS aan de communicatieweg voor buitengymlessen. Docent Huub, zelf oud speler van DSS bedacht dit plan om wat terug te kunnen doen voor DSS. "Nu kunnen de spelers en publiek heerlijk ontspannen napraten, en niet te vergeten hebben de gymdocenten ook een heerlijke bank om even tot ontspanning te komen" aldus Jelle Bos van DSS. DSS staat voor Door Samenwerking Sterk. Dit project heeft dat nog maar eens bevestigd.

Mooi project

DSS is zeer dankbaar voor dit mooie project en heeft de jongens en docent hun waardering gegeven in de vorm van een cadeau met chips en cola. Wilt u ook gebruik maken van de bank? Kom langs op het buiten terrein. De jeugd traint op de dinsdagen en donderdagen. Voor trainingstijden kijk op www.dsshandbal.nl.

Expositie en theatervoorstelling

BEVERWIJK/HEEMSKERK – Tot 27 april exposeert Theatermanifestatie IJmond met fotografie over de succesvolle voorstelling 'Schemering' in het stadhuis van Beverwijk. In september 2017 werd deze voorstelling in de Kasteeltuin Assumburg opgevoerd. Ruim 100 spelers, muzikanten, (beeldend) kunstenaars, dansers en vrijwilligers achter de schermen, namen het publiek drie avonden mee naar een bijzondere wereld.

De foto's in deze tentoonstelling zijn grotendeels tot stand gekomen vanuit een samenwerking met ImPRESSions van ISOO Centrum voor Fotografie. Echter is het niet alleen tijd voor een terugblik, maar ook om vooruit te kijken.

Deze expositie dient als opstap naar de volgende voorstelling, waarvan de voorbereidingen al in volle gang zijn. Van 12 tot en met 15 september kunt u in het havengebied van IJmuiden de nieuwe theatervoorstelling 'Luwte' komen bewonderen.

Het stuk gaat over een kleine, afgesloten gemeenschap in de luwte die zich - nu het plotseling is gaan waaien - staande probeert te houden in een leefomgeving waar ze weinig controle meer over heeft.

Een wereld van uitbundige groei en innovatie, maar ook van bijgeloven willen beschermen wat er is. En de wind, er is altijd de wind….

Begin mei start op de website van Theatermanifestatie IJmond de kaartverkoop. De expositie kunt u bewonderen tijdens openingstijden in het stadhuis van Beverwijk.

Politiek, participatie en mantelzorg

HEEMSKERK – Afgelopen woensdag was er weer een politiek forum georganiseerd door Heemskerk Lokaal. Ditmaal stond mantelzorg centraal. Twee gastspreeksters van MaatjeZ informeerden de aanwezigen over hun organisatie en de werkzaamheden van MaatjeZ. Ook werd er gesproken over het fenomeen mantelzorg in zijn algemeen. Onder de aanwezigen waren leden van de participatieraad, inwoners en politici. Er zijn gedachten uitgewisseld, zorgen geuit en er werd flink gediscussieerd. Hoewel iedereen andere gedachten had bij mantelzorg stond één ding voorop: mantelzorgers verdienen de aandacht. Heemskerk Lokaal wil alle deelnemers en de twee spreeksters bedanken.

PlusBus naar Texel

BEVERWIJK - Dinsdag 30 april gaat de bus naar het mooie Waddeneiland Texel. Hier wordt een rondrit gemaakt langs de gezellige dorpjes en geluncht in Oudeschild met uitzicht op zee. Woensdag 1 mei wordt Landgoed Duivenvoorde bezocht. Donderdag 2 mei rijdt de chauffeur naar Volendam en wordt de boottocht naar Marken genomen. Vrijdag 3 mei is in het Kennemer Theater de voorstelling List, Shaffy & Piaf. Dinsdag 7 mei wordt de Hermitage in Amsterdam bezocht. Voor info: BeverwijkvoorElkaar van Stichting Welzijn, tel: 0251- 222222 (werkdagen 9-12 uur).

KOP VAN WaZ is een begrip

WIJK AAN ZEE - De Kunst Ontmoetings Plek van Wijk aan Zee (KOP van WaZ) is een begrip in Wijk aan Zee en in de regio bij zowel kunstenaars als het publiek. Al 13 jaar wordt de KOP (zoals het meestal wordt genoemd) in stand gehouden door een groep vrijwilligers en die groep vrijwilligers is al die tijd aangedreven en gemotiveerd door de oprichter van de KOP, Ella de Jong.

Maar er gaan dingen veranderen in de KOP. Deze verandering zullen vooral onder de motorkap plaatsvinden en het publiek zal er in eerste instantie niet direct iets van ervaren, hoewel dat op termijn ook kan veranderen. Ella stopt met haar connectie met de KOP van WaZ, na 13 jaar heeft zij andere prioriteiten gesteld.

Kunstenaars

Dat de KOP belangrijk is voor kunstenaars blijkt uit het feit dat een groep van ruim 20 kunstenaars zich heeft aangesloten bij een nieuw collectief welk als doel heeft het voortbestaan van de KOP te garanderen. Deze kunstenaars leveren een financiële bijdrage maar ook een inhoudelijke. Nog steeds zal er in de KOP elke twee maanden een (gratis toegankelijke) expositie worden geopend.

Collectief

Vanaf 1 april 2019 is er een expositie van enkele kunstenaars van het Collectief. Eens per jaar is er een overzichtstentoonstelling van alle kunstenaars van het collectief. De kunstenaars kunnen de KOP ook gebruiken als werkruimte en voor het geven van workshops.

Er is ruimte voor meer kunstenaars die zich bij dit collectief willen aansluiten. Voor meer informatie of om je aan te melden stuur een email naar info@kopvanwaz.nl.

TalentenLab is er voor iedereen

BEVERWIJK - Op zaterdag 11 mei is er in vestiging Beverwijk van Bibliotheek IJmond Noord in het kader van het 100-jarig bestaan een extra speciaal Talentenlab. Vanaf 13.00 tot 16.00 uur kan iedereen, van jong tot oud, meedoen aan verschillende workshops die met film te maken hebben.

in het teken van meimaand filmmaand

Zo zijn er: de grote filmmuziekquiz. Download van te voren op je smartphone de app Kahoot.it en speel gratis mee. Er zijn leuke prijzen te winnen! Vanaf 16 jaar. Filmstunts leren en zien: workshop door Moviestunts.nl waarin je van een echte stuntman filmstunts leert. Vanaf 9 jaar. Green Screen filmpjes maken: workshop voor jong en oud in het Digilokaal in vestiging Beverwijk. Leer trucs en filmpjes maken met het Green Screen. Laat je emailadres achter en je ontvangt je filmpje via de mail thuis. Wonden grimeren: workshop voor jong en oud op jeugdafdeling. Leer zelf net echte wonden maken of laat het doen.

Workshops zijn gratis en er zijn lekkere filmsnacks

Alle workshops zijn gratis en voor iedereen zijn er lekkere filmsnacks. Het reguliere TalentenLab staat in mei op alle woensdagmiddagen ook in het teken van film: 1 mei Stop motion filmpjes maken met Green Screen; 8 mei Filmgeschiedenis door filmmuseum the Eye voor 9-12 jaar; 15 mei Stop Motion filmpjes maken: neem je Lego of Playmobil poppetjes mee; 22 mei Filmpjes maken met je mobiel 9-12 jaar; 29 mei Instagram voor 9-12 jaar. De laatste twee workshops zijn ook voor ouders gratis toegankelijk.

Neem je smartphone mee en je selfiestick

Iedere woensdagmiddag in het TalentenLab in Beverwijk van 15.00-17.00 uur. Op woensdagmiddag 8, 15 en 22 mei kan je op de foto met Harry Potter, Mary Poppins, Elza van Frozen en nog meer filmspelers. Tussen 14:00-16:00 uur kom je ze tegen in de bibliotheek van Beverwijk. Neem je eigen smartphone mee en, als je die hebt, een selfiestick.

Kinderen die als filmacteur of -actrice willen rondlopen op een van de woensdagmiddagen kunnen zich aanmelden bij Anja, awestra@obijmond.nl Je moet wel in groep 7 of 8 zitten.

Dodenherdenking op Duinrust

Het bevrijdingsmonument op het Westerhoutplein, gemaakt door Gerrit Bolhuis, dateert uit 1949. Foto T-J. Tabak

BEVERWIJK – De Dodenherdenking op zaterdag 4 mei vindt in de avonduren plaats op het Westerhoutplein (18.30 uur) en op begraafplaats Duinrust (19.30 uur). Op het Westerhoutplein worden bij het bevrijdingsmonument kransen en bloemen gelegd door onder meer vertegenwoordigers van de gemeente, politieke partijen, Stichting 4 mei Beverwijk, Raad van Kerken IJmond, Turkse gemeenschap Beverwijk en de Scouting Beverwijk. Scouts van de Admiraal van Kinsbergengroep, Die Wijck aan Duinjaghers en Wiawaha staan opgesteld bij het monument en assisteren bij de bloemlegging. Leerlingen van de Bethelschool, die het monument hebben geadopteerd, dragen gedichten voor.

Traditiegetrouw vindt de grootste bijeenkomst op 4 mei plaats op begraafplaats Duinrust. Dit jaar niet in de aula - die is gesloten vanwege asbest - maar in een grote paviljoentent bij de ingang van de oude begraafplaats, Bankenlaan.

Daar zal de oud-gemeentesecretaris van Beverwijk Jan de Wildt uit Wijk aan Zee de jaarrede uitspreken en wordt er gemusiceerd door het houtensemble van het Tata Steel Orkest. In en nabij de tent op Duinrust dragen leerlingen van het Kennemer College zelfgeschreven gedichten voor.

Ook stadsdichter Isa van Klaveren brengt een eigen gedicht en burgemeester Martijn Smit houdt na de twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus een korte slottoespraak.

Aansluitend vindt de stille tocht plaats langs de graven 'van hen die voor onze vrijheid hun leven lieten'. Bij de oorlogsgraven staan tientallen scouts opgesteld. Tot slot is er een samenzijn met koffie, thee en frisdrank n de koffiekamer op Duinrust.Radio Beverwijk zendt de herdenking op Duinrust live uit.

Disco voor kinderen in Beverwijk

BEVERWIJK - Men gaat weer swingen bij NUL251 in Beverwijk op vrijdag 3 mei. Trek iets feestelijks aan en neem een goed humeur mee.

De muziek is van dj tor en dj Max. Kinderen van 8 t/m 12 jaar zijn van harte welkom. De disco is van 19.00 – 21.00 uur en het thema is "zomer in je bol".

De entree is € 1,- en voor en klein bedrag kan er iets te drinken en te eten worden gekocht. NUL251 is te vinden aan de Wilgenhoflaan 2c te Beverwijk.

Lezerspost

Woningtoewijzing

HEEMSKERK - Al gedurende langere tijd heeft de gemeente Heemskerk de woningtoewijzing van de meeste huurwoningen in Heemskerk uitbesteed aan WoonOpMaat. Geprivatiseerd zo gezegd. Zelfs de huisvestingsvergunningen worden door WoonopMaat geregeld. Het totale woningtoewijzingsbeleid is dus uit handen van de gemeente gegeven en de Gemeenteraad heeft er feitelijk niets meer over te zeggen. Eventuele urgentieverklaringen worden nog wel door de gemeente verstrekt. Een overzichtelijke en pragmatische situatie, dat zeker. Bij het toewijzen van woningen maakt WoonopMaat gebruik van een optiesysteem. Je kunt je inschrijven voor een woning en komt in een wachtrij. Dus wie het eerst komt, het eerst maalt. Er kan evenwel van dit principe worden afgeweken. Volgens de website van WoonOpMaat kan dit gebeuren vanwege bv. jeugdige leeftijd. En als iemand een aangeboden woning weigert, zoekt WoonopMaat naar de meest geschikte volgende kandidaat. Dit veronderstelt dat er naast alle publicaties op de website nog andere criteria worden gehanteerd. Anders kunt je de geschiktheid niet objectief vaststellen. Het kan ook anders. Zo wordt er op dit moment, medio april 2019, in de landelijke politiek heftig gediscussieerd over verhuurmakelaars. Wil je als eigenaar een woning verhuren dan kun je dat via hen doen. Je kunt daarbij je eisen stellen bij de toewijzing (geen Polen!). Onderzoek toont aan dat genoemde makelaars vanwege dit soort eisen op grote schaal discrimineren. De gedupeerden, de geïnteresseerden dus die worden afgewezen, hebben er vaak geen weet van. Zij kunnen dus ook geen aangifte doen van deze vorm van discriminatie. Een kwalijke zaak! Gelukkig is WoonopMaat geen verhuurmakelaar. Toch heb ik vragen over het beleid dat bij woningtoewijzing gevoerd wordt. Ik neem aan dat de gemeente Heemskerk bij de privatisering van deze woningtoewijzing haar beleidsverwachtingen kenbaar heeft gemaakt. En ik stel me zo voor dat die verwachtingen op bestuurlijk niveau ook wel onderhouden zullen worden. Zo stel ik me voor dat het gemeentebestuur er vóór is om een goede sociale cohesie in de diverse wijken te onderhouden, door integratie van gezinnen met een niet-Nederlandse culturele achtergrond. Daarmee zorg je voor een evenwichtige verhouding van etniciteit binnen de diverse wijken. Kwestie van een evenredige toewijzing van woningen, dus ongeveer evenveel toewijzingen aan allochtone gezinnen als aan autochtone gezinnen. Ofschoon in mijn wijk, de Muziekbuurt, nog steeds van een redelijk evenwicht sprake is, vraag ik me af hoe lang dit nog het geval zal zijn. In de loop van een aantal jaren zijn namelijk in mijn directe omgeving de laatste tien vrijgekomen huurwoningen steeds toegewezen aan niet-Nederlandse gezinnen. De vraag is gerechtvaardigd of dit onderdeel van beleid is, en ook of er in die periode nooit eens een autochtoon gezin in aanmerking zou hebben moeten komen. Het lijkt me wenselijk een overtal aan huurders van een niet-Nederlandse cultuur binnen een wijk te voorkomen. Een dergelijke eenzijdige bewonerssamenstelling zou in alle opzichten slecht zijn voor alle betrokkenen. Denk aan integratie maar in het bijzonder aan het taalgebruik (waarmee je contacten onderhoudt en effectief kunt communiceren bij bijvoorbeeld een calamiteit), scholen, burenhulp, mantelzorg, enz. Een goed functionerende, sociale samenleving is gebaat bij een zo groot mogelijke diversiteit!

J.C. Verhoeven, Heemskerk

Fototentoonstelling WONDERLAND

Locatie Slot Assumburg met Kasteeltuin. (Foto: aangeleverd)

HEEMSKERK - Van 28 april tot en met 27 oktober 2019 tonen kunstenaars/fotografen fotografisch werk op de bijzondere buitenlocatie van Kasteeltuin Assumburg in Heemskerk. Elke dag geopend van 10.00-18.00 uur; vrijdag tot 21.00 uur. Kan vervuilde grond er prachtig uitzien? Kunnen geneeskrachtige planten rampen helen? Bestaan er nog plaatsen op deze aarde waar de mythische kracht voelbaar en zichtbaar is? Hoe kunstmatig voelt een laan met plastic bomen? En hoe gaat het met de bijen?

WONDERLAND toont werken die onze relatie tot de natuur weerspiegelen. Vervuilde grond, wonderschoon in beeld gebracht. Beschermde planten, als catalogusbeelden gepresenteerd, om ze in ieder geval goed vastgelegd te hebben. Foto's van rouwboeketten, op koper geëtst; natuur als troost. Amoebe-achtigen in drie kleuren. En een sacrale plek van negen zuilen met doorzichtbeelden. Elk werk vraagt om een plaatsbepaling van de bezoeker. Opdat we zien wat er leeft en bloeit. De baroktuin en de fruitgaarden vormen het decor voor de tentoonstelling. Met werk van: Laurence Aërgerter*, Daniëlle van Ark, Semâ Bekirovic, Wout Berger, Noor Damen, Desirée Dolron, Driessens & Verstappen, Carla Ellens, Stijn Elshuis, Eva-Fiore Kovakovsky, Andre van Noord, Olga Rook, Lotte Stekelenburg/Suze Peters, Eric Tourneret, Marisca Voskamp, Daimon Xanthopoulos.

Minecraft Building Contest

BEVERWIJK - Denk jij dat je goed bent om huizen te bouwen in Minecraft? Denk je ook dat je goed genoeg bent om te concurreren in een Building Contest? Nou, ga jezelf dan maar voorbereiden, want op zaterdag 24 februari vindt dit plaats. De contest is van 12.00-16.30 uur. De Contest is op de computer die allemaal op elkaar zijn aangesloten en er wordt daardoor door iedereen in dezelfde wereld gespeeld Want, wie bouwt in 1 uur het vetste huis, mooiste, lijpste, huis? Degene die het beste en creatiefste huis bouwt gaat door naar de finale. Wil jij mee doen? Geef je dan op via judith@welzijnswb.nl. Deelname € 2. De contest (12.00-16.30 uur) is in NUL251 Wilgenhoflaan 2c, Beverwijk.