Purmerend op Zondag

17 maart 2019

Purmerend op Zondag 17 maart 2019


Praktische weetjes en tips op Regionale Duurzaamheidsbeurs

(Foto: aangeleverd)

REGIO - Wilt u ook weten wat u kunt doen om het milieu en uw portemonnee te besparen? Heel praktisch, in uw eigen huis of bedrijf? Of wilt u weten wat overheden of wooncorporaties van plan zijn? En wat dit voor u betekent? Kom dan op zaterdag 6 april naar Sporthal de Kloek in Middenbeemster.

Grootste van Noord-Holland op 6 april in De Kloek

Op de derde Regionale Duurzaamheidsbeurs zijn de nieuwste producten en regelingen te vinden rond energiebesparing. Maar ook wat er zoal in uw eigen omgeving gebeurt om CO2 te minderen. Goed om te weten. Handig als je iets van plan bent.

Innovaties

Vijftig bedrijven en organisaties uit de regio en daarbuiten zijn op de beurs aanwezig. Zij tonen innovaties rond energiebesparing in huis en bedrijf, praktisch elektrisch vervoer, duurzaam eten en handige recyclingproducten. Bent u geïnteresseerd in zonnepanelen, isolatie en warmtepompen? Of nieuwe modellen elektrische auto's, scooters of ontwikkelingen rond duurzame voeding? U vindt het er allemaal.

Solarboten

Overheden geven informatie over bruikbare regelingen en toekomstige plannen. De bezoeker krijgt te horen en te zien wat wooncorporaties of de vervoersregio doen en wat de vier energiecoöperaties in de regio beogen. Scholieren die meedoen aan de Solarbotenchallenge in juni in Purmerend laten hun zelfgebouwde solarboten zien.

Kans op energiescans

Vijftien sprekers – waaronder BN' ers zoals weerexpert Reinier van den Berg en frontvrouw Marjolein Jonker van de Tiny Houses Movement – vertellen over achtergronden en schetsen toekomstbeelden. Hovenier Bram Engberts – de Jamie Oliver onder de tuinen – geeft gratis tuinadvies en eigenaren van monumenten maken kans op gratis energiescans ter waarde van € 950. Wilt u weten wat úw ecologische footprint is: laat die maken bij Laura Moningka van de Footprintchallenge.

Gratis Twizy's

Komt u met OV? Dan rijden gratis Twizy's van VisitBeemster u vanaf het centrum van Middenbeemster naar de beurslocatie.

De derde Regionale Duurzaamheidsbeurs is actueler en praktischer dan ooit. De entree is gratis. De deuren van De Kloek, gevestigd aan de Insulindeweg in Middenbeemster, gaan om 10.00 uur. De beurs duurt tot 16.00 uur.

Voor meer informatie kijk op www.regionaleduurzaamheidsbeurs.nl


Bakken voor Kika

De baksels, cakejes en koekjes worden deur aan deur aan de man gebracht. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Kinderen van basisschool De Klimop zijn momenteel druk met het bakken van cakejes en koekjes.

Ondersteund door Plus Ligthart doen ze dit voor de stichting Kika, met het doel om geld op te halen voor onderzoek naar het voorkomen en genezen van kinderkanker.

De leerlingen doen het ook ter ondersteuning aan de 5-jarige Angie Burrie uit Edam. De kleine telg heeft Leukemie (ALL). Monique Burrie, een tante van Angie, vatte het plan op om de baksels deur aan deur te gaan verkopen. En vond gehoor bij de school waarop haar zoontje Jessy zit, De Klimop.

Plus Ligthart steunt de actie door 208 pakken cupcakes ter beschikking te stellen. De leerlingen hopen zo veel mogelijk aan de man te brengen.

Zie verder pagina 5

Gratis compost scheppen bij HVC Purmerend

(Foto: Jolanda Hoogendoorn)

REGIO - Om iedereen te bedanken voor het scheiden van gft en etensresten bieden HVC en de gemeenten gratis compost aan op zaterdag 30 maart. Voor deze regio geldt dat de inwoners van Purmerend en Edam-Volendam die dag tussen 08.00 en 15.00 uur gratis compost mogen scheppen bij de compostering aan de Netwerk 60-62 in Purmerend.

De zon schijnt, je zit lekker buiten een kop koffie te drinken en je geniet van de eerste bloemen die alweer beginnen te bloeien. Verwen je tuin extra door de aarde te verrijken met een supergrondstof: compost! Deze supergrondstof maakt HVC van jouw ingeleverde gft & etensresten. Etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen namelijk de basis voor compost.

Jouw gft & etensresten vormen de basis voor compost en groen gas. Je kan een aantal zakken of een aanhanger meenemen om het compost in te vervoeren.

Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo'n 15 tot 20 kilo compost. Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond en zorgt dat de grond regenwater goed kan opnemen.

Gft heeft waarde!

Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. Een deel daarvan belandt in de gft-bak. Maar er beland ook nog een groot deel in de restafvalbak, en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Naast compost van gft & etensresten kan er ook van jouw grof tuinafval compost worden gemaakt.

Het is verplicht om een aanhanger af te dekken met een zeil of net. Hierop staat een forse boete als je dit niet doet. Meer informatie over gft & etensresten en het scheiden van afval vind je op www.hvcgroep.nl/gft. Meer informatie: www.compostdag.nl

Vmbo'ers Gerrit Rietveld in finale Vakkanjers

De winnende formatie van Gerrit Rietveld. (Foto: Olivier Huisman)

APELDOORN/PURMEREND - Vmbo-leerlingen van het Gerrit Rietveld uit Purmerend hebben een ticket naar de landelijke finale van Vakkanjers in de wacht gesleept tijdens de regiofinale bij het ROC Aventus.

In Apeldoorn presenteerden de teams hun ideeën voor een monument van nu, in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het winnende team met Eline, Lotte, Robin en Mats van het Gerrit Rietveld uit Purmerend hebben een LightCube gemaakt in de vorm van een hart.

Teams bedenken monumenten van nu voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei

De teams kwamen naar Apeldoorn met allerlei verschillende ontwerpen. Van een vredesfontein die kan dienen als plek van ontmoeting en die culturen samenbrengt. Een VR bril waarmee je kunt beleven hoe het is om in een oorlogssituatie te leven tot een interactief hart dat symboliseert dat je respect voor elkaar en voor ieders geloof moet hebben. "Ik was ontzettend verrast hoe de leerlingen zich door het thema vrijheid hebben laten inspireren", zegt Barbara Boender, jurylid namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei. "Voor de jury was het een feest om alle presentaties bij te wonen. De winnaars hadden het begrip vrijheid letterlijk naar een hoger plan getrokken. Ik kijk nu al uit naar de finale."

Vakkanjers is een programma waarin vmbo'ers en mbo'ers hun vakmanschap ontdekken en ontwikkelen. Dat doen ze aan de hand van een challenge voor een echte opdrachtgever. Dit jaar is dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De challenge 'vrijheid in beweging' daagt de teams uit hun kijk op vrijheid te verbeelden in een monument van nu.

Landelijke finale

De teams met de beste ideeën plaatsen zich voor de landelijke finale, die donderdag 13 juni in Utrecht wordt gehouden. Hier pitchen ze hun prototypes voor publiek en jury. Benieuwd naar de uitvindingen en monumenten van de Vakkanjers? Kijk op www.vakkanjers.nl of www.youtube.com/vakkanjers.

Over Vakkanjers

Vakkanjers is een initiatief van de technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden van het vmbo en mbo hun vakmanschap al sinds 1999. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.

Inwoners postcode 1447 in Miljoenenjacht

Miljoenenjacht wordt al jaren gepresenteerd door Linda de Mol. (Foto: RTL)

PURMEREND - Vijftig inwoners van Purmerend uit postcodegebied 1447 strijden op zondag 24 maart om prijzen tot wel vijf miljoen euro in tv-show 'Postcode Loterij Miljoenenjacht'.

Zij wonnen bij de Postcode Loterij een felbegeerde studioplaats in de spelshow die Linda de Mol presenteert. Of ze daadwerkelijk in de prijzen vallen, is vanaf 20.00 uur te zien bij RTL 4.

De Purmerenders zijn samen met inwoners van negen andere wijken uit heel Nederland in de studio. Eén van de 500 aanwezigen maakt kans de studio als miljonair te verlaten. Diegene neemt in de finale plaats aan de desk naast Linda de Mol om het 'Gouden Koffer Spel' te spelen. Door koffers te openen, maakt de finalist kans op een geldbedrag dat kan oplopen tot vijf miljoen euro.

Harmonie Crescendo concerteert met Ellen ten Damme

De veelzijdige Ellen ten Damme. (Foto: Danny Ellinger)

PURMEREND - Op zaterdagavond 23 maart geeft Harmonie Crescendo een lenteconcert in theater De Purmaryn. Met een speciaal gastoptreden van zangeres/theaterdier Ellen ten Damme. Aanvang 20.15 uur.

Naast een succesvolle film-en televisie carrière heeft Ellen ook een indrukwekkende status in de muziekwereld veroverd. In 2018 trok zij door het land met haar succesvolle theatershow Paris-Berlin, een avond vol topentertainment en Franse- en Duitse klassiekers.

Zij brengt onder andere uit dit programma een aantal stukken waarvan sommigen worden begeleid door het Groot Orkest van Harmonie Crescendo, dat onder leiding staat van dirigent Wim Klaver.

Daarnaast zal Crescendo ook zelfstandig een zeer afwisselend repertoire ten gehore brengen, waarin klassieke stukken worden afgewisseld met muziek uit het Franse en Duitse idioom.

De toegangsprijs is € 17,50. Reserveren van kaarten kan door een mail te sturen naar kaarten@crescendo-purmerend.nl.

Het is ook mogelijk aan de kassa van De Purmaryn, zelfs nog pal voor het concert.

Leerlingen De Klimop bakken voor Kika

Misschien komen de kinderen ook bij u aan de deur om cakejes en koekjes te verkopen. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Angie Burrie (5) uit Edam heeft Leukemie (ALL). Zij vecht al bijna anderhalf jaar tegen deze verschrikkelijke rotziekte. Dit doet zij niet alleen. Haar zus Vlinder van 7 jaar steunt haar door dik en dun. Samen zijn zij Team Angie en Vlinder.

Aan dit team hebben zich inmiddels meerdere mensen gecommitteerd. Met als grote doel veel geld op te halen voor onderzoek naar het voorkomen en genezen van kinderkanker.

75% geneest

Stichting Kika (Kinderen Kankervrij) financiert onderzoek naar kinderkanker, om de behandelmethoden te verbeteren en de genezingskans te verhogen. Op dit moment geneest 75% van de kinderen met kanker. Dit betekent dat één op de vier kinderen het niet overleeft. "Dit moet beter," vindt ook Monique Burrie, tante van Angie en moeder van Jessy en Ashley uit Purmerend.

Deur aan deur

Zij nam het initiatief om te gaan bakken voor Kika. De baksels, cakejes en koekjes verkopen zij vervolgens deur aan deur. De opbrengst gaat naar Team Angie en Vlinder 4 Kika. Dat team van meer dan 25 runners loopt onder andere op 26 mei a.s. in Almere de Kika Run om nog meer sponsorgeld op te halen.

Ondersteunen

Toen Monique merkte hoe leuk en enthousiast mensen op haar initiatief reageerden, bedacht ze dat er misschien nog meer kinderen mee zouden willen doen aan deze bakactie. En inderdaad, op de school van haar zoontje Jessy (7) wilden ze hier graag aan meewerken. Maar liefst 208 leerlingen schreven zich in om te gaan bakken voor Kika. Plus Lighthart, de supermarkt op het Leeuwerikplein, steunt de actie en sponsorde 208 pakken cupcakes.

Verschillende leerlingen zijn al begonnen met bakken en verkopen. Wie weet komen zij ook bij u aan de deur. Wilt u Team Angie en Vlinder steunen? Ga naar https://www.actievoorkika.nl/koekie-monster-angie.

Strijd om Muus Tromp Bokaal

Brandweerteam in actie (Foto: aangeleverd)

BROEK IN WATERLAND - Brandweerpost Broek in Waterland en de Brandweervereniging Zaanstreek Waterland (BVZW) organiseren zaterdag 16 maart de jaarlijkse Muus Tromp Bokaal wedstrijd.

Muus Tromp was de eerste brandweercommandant uit Purmerend. Omdat brandweervereniging "Eensgezindheid" in september negentig jaar bestaat organiseert de post Broek in Waterland deze wedstrijd.

Negen brandweerposten uit de veiligheidsregio Zaanstreek/Waterland spelen zaterdag een inzet-scenario. Voor het scenario wordt geen echte, maar een fictieve brand in scene gezet. Er wordt gelet op kundigheid, snelheid, veiligheid en effectief werken van de ploegen. "Dat houdt in dat gekeken wordt hoe de bevelvoerder leiding geeft aan zijn manschappen en chauffeur," legt Tineke Roos uit. Zij is al tien jaar brandweervrouw bij de post Broek in Waterland.

De ploeg die het scenario op de meest veilige en efficiëntste manier regelt, gaat naar huis met de wisselbokaal van Muus Tromp.

Scholieren planten bomen in Klein Where

Wethouder Eveline Tijmstra toont interesse bij het planten. (Foto: Han Giskes)

PURMEREND - Afgelopen woensdagochtend plantte wethouder Eveline Tijmstra samen met leerlingen van Openbare Basisschool De Boemerang en Oecumenische basisschool Het Baken diverse kleine boompjes aan de voet van de dijk bij nieuwbouwproject Klein Where aan de Purmerweg. Dit in het kader van Nationale Boomfeestdag.

De Nationale Boomfeestdag is iedere tweede woensdag van maart. Het streven is om elk kind in zijn of haar basisschooltijd minimaal één eigen boom te laten planten. Het motto is 'Ieder kind een boom'.

De Boomfeestdag bestaat al meer dan 60 jaar. In 70% van de steden en dorpen van Nederland planten circa 115.000 kinderen ruim 200.000 bomen. In ruim 60 jaar zijn er meer dan tien miljoen bomen geplant, dat is een oppervlak van ruim 4.000 voetbalvelden. Een substantiële bijdrage aan het terugdringen van CO2.

Win 5 cd-box Top 40 Hitdossier

(Foto: )

REGIO - Op hitdossier.nl schenkt de Stichting Nederlandse Top 40 aandacht aan de rijke historie van de Top 40. Meer dan 50 jaar Top 40 heeft zoveel fantastische hits opgeleverd wat extra aandacht meer dan rechtvaardigt. Lezers van Purmerend op Zondag kunnen de box winnen, door een mail te sturen naar purmerendopzondag@rodi.nl

De 5CD-box Top 40 Hitdossier - 80s haakt hier bij aan en geeft een schitterend overzicht van de grootste Top 40 hits uit de jaren 80. Bijna 100 klassiekers zoals Abba (The Winner Takes It All), Champaign (How 'bout Us), Whitney Houston (I Wanna Dance With Somebody), Michael Jackson (Smooth Criminal), Level 42 (Lessons In Love), Bangles (Eternal Flame), UB 40 ft Chrissie Hynde (I Got You Babe), Falco (Jeanny), Tears Fot Fears (Shout), Frankie Goes To Hollywood (Two Tribes), Jermaine Jackson en Pia Zadora (When The Rain Begins To Fall), Pat Benatar (Love Is A Battlefield), Rick Astley (Never Gonna Give You Up), Bill Medley en Jennifer Warnes ((I've Had The Time Of My Life).

Maar ook de grote hits van Spandau Ballet, Paul Young, Propaganda, Paul Simon,The Kinks, Miami Sound Machine, Simple Minds, Commodores, Anita Meyer, Piet Veerman, Survivor, Cyndi Lauper, Dan Hartman, The Jacksons, Billy Ocean, Men At Work, Dead Or Alive, Marvin Gaye, Pointer Sisters en nog veel meer.

Parkeerdruk in centrum reguleren

PURMEREND - Door een combinatie van optimaliseren, compenseren en beïnvloeden wil het college de komende tijd de parkeerdruk in de binnenstad reguleren. Een en ander staat in het Verkeersplan Purmerend 2040 dat in de commissie Stedelijke Ontwikkeling en Beheer is besproken.


Naast een set parkeermaatregelen die tussen nu en het eind van het jaar uitgevoerd gaat worden, bestaat het Verkeersplan uit maatregelen die betrekking hebben op de verkeersafwikkeling. De maatregelen moeten bijdragen aan een leefbare, autoluwe en bereikbare binnenstad.

Het Verkeersplan is het resultaat van een amendement bij de Visie op Mobiliteit 2040. Het plan gaat in op het effect van woningbouw op het parkeeraanbod en de verkeersafwikkeling in de binnenstad. Purmerend heeft een grote woningbouwopgave en moet tot 2040 10.000 woningen bouwen. Zonder verdere actie gaat deze opgave grote consequenties hebben voor de leefbaarheid, bereikbaarheid en veiligheid in de stad.

Drie pijlers


De voorgestelde parkeermaatregelen zijn geclusterd rond drie pijlers: optimaliseren van het bestaande parkeeraanbod:realisatie van een parkeerverwijssysteem; ruimere openingstijden parkeergarage Claxonate; vergroten bekendheid avondopenstelling Eggertgarage (Q-park); vergunninghoudersparkeerplaatsen omzetten naar betaalde parkeerplaatsen.

Parkeergarage

Compenseren van het parkeertekort dat ontstaat door woningbouwhaalbaarheidsonderzoek definitieve (ondergrondse) parkeergarage Schapenmarkt of (onder- of bovengronds) omgeving stadhuis, beïnvloeden van het parkeergedrag zodat de parkeerbehoefte afneemt, aantrekkelijker maken van alternatieve vervoerswijzen zoals fiets en het ov; beïnvloeden van het parkeertarief en het tarief voor de parkeervergunningen; uitbreiden nulvergunningenregeling; uitbreiden parkeerregulering.


De inzet is om de verschillende parkeermaatregelen in de loop van 2019 met een doorloop in het eerste kwartaal van 2020 uit te voeren. Verkeersafwikkeling: autoluwe, bereikbare binnenstad. Om de binnenstad autoluw te maken en aldus het doorgaand verkeer te ontmoedigen de route door de binnenstad te nemen, zijn er globaal vier knoppen waar aan gedraaid kan worden.

Zo kunnen maatregelen getroffen worden die betrekking hebben op: snelheidinstelling vri's (stoplichten) en op- en afritten A7 verkeerscirculatiemaatregelen.


Wendy Molee op zondagmiddag

Wendy Molee. (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Zangeres Wendy Molee komt zondag 17 maart optreden bij het Zondagmiddagpodium in Wijkplein Where. Aanvang 14.00 uur.

Wendy zingt leuke en herkenbare liedjes, zowel in het Nederlands als in het Engels. De toegang is € 4,-. Dit is inclusief een kopje koffie of thee. Het wijkplein is gevestigd aan Triton 73 in Wheermolen.

Voor meer informatie, tel. 48 06 30.

Tiende Noord-Hollandse Horecabeurs

Maandag 25 en dinsdag 26 maart vindt in het AFAS Stadion de tiende editie plaats van de Noord-Hollandse Horecabeurs. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - De Noord-Hollandse Horecabeurs viert maandag 25 en dinsdag 26 maart haar tienjarig jubileum in het AFAS Stadion in Alkmaar. Op de beurs komen horecaprofessionals uit de regio Noord-Holland bijeen en kunnen zij in een ongedwongen sfeer elkaar informeren, inspireren en meer voor elkaar betekenen. Met meer dan 150 exposanten, twee volledig gevulde verdiepingen in het AFAS Stadion en een entreepaviljoen dat aanzienlijk in aantal vierkante meter is gegroeid, is deze editie nog groter dan voorgaande jaren.

De Horecabeurs is alleen toegankelijk voor professionals. Verreweg het grootste deel van de bezoekers zijn beslissingsnemers. Elk jaar bezoeken rond de 4.000 horecaprofessionals de gastvrije vakbeurs. Jan Laan, beursorganisator: "Onze opzet is altijd open, maar intiem, gezellig en overzichtelijk. Met de Noord-Hollandse Horecabeurs geven we traditiegetrouw de aftrap voor een succesvol horecajaar." "De Noord-Hollandse Horecabeurs geeft antwoord op de steeds terugkerende vraag naar een kwalitatieve, regionale vakbeurs voor horecaprofessionals. De vertegenwoordigers die bezoekers in Alkmaar treffen, zijn actief in de regio. Dat praat wel zo makkelijk", aldus Paul Nieuwendijk van hoofdsponsor VHC Jongens BV uit Oostzaan.

Naast persoonlijke aandacht van de exposanten, staan er diverse activiteiten op het programma. Net buiten het entreepaviljoen staat een aantal foodtrucks opgesteld van een variantie aan aanbieders. Traditiegetrouw bevindt zich in het entreepaviljoen het Versplein. Meer dan voorgaande jaren ligt hier de focus verantwoorde, duurzame en vegetarische producten. Nieuw op de beurs is het 'MZA Horeca Paviljoen'. Hier staan acht dienstverleners met elk een specialisme in horeca op het gebied van onder andere verzekeringen, administratie, arbeidsrecht, belastingadvies, verbetertrajecten en schoonmaak. Daarnaast worden in samenwerking met VHC Jongens en Rational gedurende de hele beurs interactieve kookdemo's georganiseerd, waarbij verse ingrediënten van eigen bodem worden gebruikt.

Op de derde verdieping staan de kookwedstrijden op maandag 25 maart in het teken van nieuw talent. Chefs in opleiding van het ROC Horizon College gaan met elkaar de strijd aan om de titel 'chef van de toekomst 2019'. Willem Himmelreich, gepensioneerd docent 'Gastronomie en Koken' bij de Hotelschool in Amsterdam en Paul de Graaf, chef-kok van Fort Resort Beemster, beoordelen de gerechten. Dinsdag 26 maart gaan patissiers in spé van het Culinair Centrum Beverwijk de strijd met elkaar aan. De deelnemers zullen de jury proberen te overtuigen van hun talent met vier desserttaarten, twintig bonbons, vier desserts en minimaal één 'Show Piece'. Registratie en meer informatie op: www.nhh-beurs.nl

Kies voor Groen, Water & Land

Waterplatform doet mee aan verkiezingen. (Foto: aangeleverd)

De verkiezingen voor het waterschap staan woensdag 20 maart centraal. Daarbij doet - naast de gebruikelijke politieke partijen - ook het waterplatform Groen, Water & Land mee. Dat is een politiek ongebonden groepering die speciaal is opgericht voor de waterschappen.

Stem op waterplatform

"Er bestaan geen liberale, socialistische of christendemocratische dijken, maar alleen dijken die op hoogte zijn", stelt Rob Veenman, lijsttrekker van Groen, Water & Land. "Het waterschap, de Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, is vooral een praktische en uitvoerende overheid die de dijken onderhoudt en gemalen bouwt. Daarom heeft Groen, Water & Land ook praktische bestuurders op de lijst staan, met verschillende deskundigheden en met een breed lokaal netwerk."

Veenman loopt al een tijdje mee in de waterschapswereld en vertelt: "Vijftig jaar geleden waren er boven het Noordzeekanaal nog 150 waterschappen en die zijn de afgelopen jaren gefuseerd tot één groot waterschap, de hoogheemraadschap. Daardoor is alles een stuk grootschaliger geworden. Daarom wil het waterplatform Groen, Water & Land vooral de praktische en lokale kennis en ervaring inbrengen binnen het waterschap." Iedere inwoner van Noord-Holland betaalt waterschapsbelasting. Veenman: "Het is belangrijk dat dit belastinggeld spaarzaam wordt uitgegeven. Dus stem, want het gaat tenslotte ook om hun geld."

Jazzclub Mahogany Hall

(Foto: aangeleverd)

EDAM - Jazzclub Mahogany Hall presenteert donderdag 21 maart het duo Han Bennin en Joris Roelofs met 'Icarus'.

Waar de eerste generatie conservatorium-studenten duidelijk moeite had met de erfenis van de Instant Composers Pool (ICP), lijkt het erop dat de generaties daarna de muzikale opvattingen van deze muzikale pioniers omarmen.

Locatie: Jazzclub Mahogany Hall in Edam, Zeevangszeedijk 7. Aanvang: 21.00 uur. Entree: leden € 8,- en niet leden € 18,-, CJP (t/m 25 jaar) € 10,50. Reserveren: k.roskam@hetnet.nl of 0299-372979.

Cabarettalent duo 'Bonusmateriaal'

BEETS - Donderdag 21 maart om 20.15 uur presenteert de Kerk van Beets in samenwerking met de Paul van Vliet-Academie nieuw Cabarettalent 'Bonusmateriaal' met 'Hou op met me'.

In vlot tempo wisselt het duo, bestaande uit Anna Charnock en Roy Hoogervorst de hilarische, herkenbare muizenissen van het dagelijkse leven met elkaar uit. Geraffineerd slapstickcabaret, waarvan men na afloopt denkt 'Hou op met me'. De opmerkingen van de examencommissie: Anna en Roy zijn volstrekt gelijkwaardige artiesten die elkaar aanvullen en nog beter maken. Erg leuk dat ze teruggrijpen op de revue uit de jaren dertig. Kortom, een ijzersterk duo dat gewoon klaar is om de theaters in te trekken.

Na het winnen van de publieksprijs van het Utrechts Cabaret Festival (2016) hebben zij de halve finale gehaald van Cameretten. Ze zijn nu klaar om Nederland te veroveren met hun voorstelling 'Hou op met me'.

De toegang is € 7,50. Voor meer informatie kijk op www.kerkbeets.nl.

Genieten van Twentse gastvrijheid

Hotel 't Wapen van Ootmarsum. (Foto: aangeleverd )

REGIO - Hotel 't Wapen van Ootmarsum viert dit jaar haar 50-jarig bestaan. Het hotel is ideaal gelegen nabij de voet van de Kuiperberg met schitterend uitzicht over Twente en Duitsland. Het centrum van het pittoreske stadje Ootmarsum is op korte loopafstand.

AANBIEDING SPECIAAL VOOR ONZE LEZERS

Een goed gevulde picknickmand. (Foto: aangeleverd )

Ootmarsum is een schilderachtig stadje met ongekende charme, dat rond 1300 stadsrechten verwierf. Het centrum - met vele kunstgalerijen - is aangemerkt als beschermd stadsgezicht. Op zondag zijn in Ootmarsum alle winkels, galerieën en musea geopend. Vanuit het hotel zijn er talloze routes, die al fietsend of wandelend door het rijke coulisselandschap voeren; langs landgoederen, havezaten en watermolens. Voor een dagje winkelen zijn nabijgelegen steden als Oldenzaal of Enschede een aanrader.

Lezersaanbieding

Ontvangst met koffie/thee en een lekkernij, 2x of 3x overnachting in een tweepersoonskamer, 2x of 3x uitgebreid ontbijtbuffet, 2x of 3x heerlijk 3-gangen diner, 's avonds kop koffie en een drankje. Verder een goed gevulde picknickmand. Gratis fiets- en wandelroutes, WiFi en parkeren. Bij vertrek een leuke jubileum attentie. Adviesprijs € 159,- p.p.

Arrangementsprijs

v.a. € 109,- p.p.

Aankomst april t/m oktober € 119,- p.p. 3 nachten vanaf € 163,50 p.p. Aankomst april t/m oktober € 178,50 p.p. Informatie en reserveren: www.goedverblijf.nl/rodi9c, telefonisch 085-4899019 (ma. t/m vrij. 09.00-17.30 uur, za. 10.00-16.00 uur) reisnummer rodi9c, genoemde prijs is p.p. o.b.v 2 personen per kamer, excl. verblijfsbelasting à € 2,25 p.p.p.n. en € 9,50 reserveringskosten per boeking. Te boeken t/m 20-12-2019.

Subaru scherpt Outback-range aan

(Foto: )

REGIO - Subaru heeft de Outback, zijn ruime crossover, aangepast. Het model won aan luxe en is nog veiliger geworden. Gebleven zijn de brede inzetbaarheid, het enorme comfort en een zee aan ruimte. Meer goed nieuws: de Outback is met een vanafprijs van € 46.995,- nog steeds uitermate betaalbaar.

Wat erg goed is, nog beter maken. Dat was de moeilijke opdracht die de Subaru-technici vorig jaar kregen. Het resultaat van die inspanningen staat per direct in de showroom: de vernieuwde Outback. Het uiterlijk lieten de dames en heren in Japan ongemoeid, onderhuids werd een en ander aangescherpt, waardoor de Outback nog veiliger, completer, luxueuzer en ook zeker begeerlijker is geworden.

Speerpunt

Subaru's speerpunt is veiligheid, in 2030 streeft het merk naar 0 verkeersdoden. De Outback en EyeSight in het bijzonder gaan een belangrijke bijdrage leveren om die torenhoge ambitie te realiseren. Voor dit jaar is EyeSight verder verfijnd, waardoor het systeem voetgangers en andere kwetsbare verkeersdeelnemers nog beter ziet en het systeem eerder zal anticiperen op mogelijk gevaar. Dat, samen met voorzieningen als de speciale, eivormige veiligheidscel en tal van andere actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen, maakt de Outback de veiligste auto in zijn klasse.

Alle aanpassingen maken de Outback nog veelzijdiger en bruikbaarder onder een breed scala aan omstandigheden, inderdaad situaties waar Subaru's excelleren dankzij hun slimme techniek met onder meer standaard permanente vierwielaandrijving, X-mode en CVT-automaat.

Hoewel het uiterlijk niet is aangepast, zijn er wel verschillen waarneembaar. De Outback heeft aantal nieuwe metaallakkleuren gekregen: Wilderness Green, Magnetite Gray en Storm Gray. Voor het eerst is ook cognackleurig leer beschikbaar. De uitgebreide uitrusting werd nog rijker dankzij toevoeging van stuurwielverwarming, stoelverwarming achterin en Auto Vehicle Hold, een remsysteem tegen wegrollen.

Aangenaam geprijsd

Het beste nieuws is wel dat de Outback, ondanks zijn uitgebreidere uitrusting en verder verbeterde techniek, nog steeds aangenaam is geprijsd. De Comfort is er vanaf € 46.995,-, de luxueuze Premium kost € 51.195,-.

Personaliseren van de Outback is natuurlijk mogelijk, de dealer heeft een aantal hoogwaardige accessoires beschikbaar, waaronder een zwarte, kunststof bodykit, die de auto nog stoerder maakt. De nieuwe Outback staat per direct bij Subaru-dealer Niestcar te Heemskerk. Een proefrit aanvragen kan via Subarutestdagen.nl. Of kom naar de showroom aan de Rijksstraatweg 21 te Heemskerk.

Collecteweek ZOA

MONNICKENDAM - Van 24 tot en met 30 maart collecteren vrijwilligers voor stichting ZOA.

De opbrengst van de collecte wordt ingezet op plekken waar de nood het hoogst is. Janette Faber en Petri van Buuren organiseren de collecteweek in Monnickendam. Janette Faber: "Je moet er niet aan denken dat je door een oorlog of een natuurramp alles kwijtraakt. Toch overkomt dit ieder jaar tienduizenden mensen. De medewerkers van ZOA vangen hen ter plekke of in een buurland op en helpen daar de mensen met de meest noodzakelijke goederen.

Is groen jouw toekomst? Groen is nu!

URSEM - Bezoek donderdag 21 maart tussen 15.00 en 18.00 uur de demodag van vakmensen, bemiddelaars en onderwijs in het groen.

Clusius College, Herenbos en diverse groene aannemers zijn een gezamenlijk project gestart om de groenbranche te promoten en mensen te interesseren voor het groenvak, en een eventuele opleiding hierin. We willen iedereen kennis laten maken met de mooie en veelzijdige werkzaamheden in het groen. Groen is meer dan schoffelen alleen! Denk aan: techniek, timmeren, ontwerpen, tuin tekenen, kantoorwerkzaamheden, verticale tuinen, natuurlijke speeltuinen, interieurbeplanting of dak- en gevelbeplanting.

Na twee geslaagde demodagen bij Krinkels en Donkergroen stelt nu Hoek Hoveniers, De Leet 10a in Ursem, zijn terrein beschikbaar. Ook het werkgeverservicepunt is aanwezig. Aanmelden voor een opleiding kan via het Clusius College of via TRI groei in groen. Voor zij-instromers is scholing op maat mogelijk. De bedrijven hebben voldoende plaats voor mensen die de handen uit de mouwen willen steken en tegelijkertijd willen leren.

Meer informatie en aanmelden: www.herenbos.nl/groenisnu.