Noord-Amsterdams Nieuwsblad

18 juni 2019

Noord-Amsterdams Nieuwsblad 18 juni 2019


'Een breed spectrum van de beeldende kunst'

Meer weten over kunst en de kunstenaar zelf? Bezoek een atelier. (Foto: Website Landelijke Atelierweekend)

AMSTERDAM - Tijdens de zomereditie van het Landelijk Atelierweekend op 22 en 23 juni stellen beeldend kunstenaars in heel Nederland hun atelier open voor het publiek. Belangstellenden krijgen zo een kijkje achter de schermen bij het creëren van kunstwerken. Ook worden extra activiteiten georganiseerd zoals workshops, exposities en demonstraties.

Landelijk Atelierweekend

Atelierroutes en open atelierdagen worden vaak lokaal georganiseerd, maar dit evenement is landelijk. Vanwege het succes van voorgaande jaren wordt het Landelijk Atelierweekend dit jaar tweemaal georganiseerd: de zomereditie op 22 en 23 juni en de wintereditie op 16 en 17 november. In deze weekenden zijn in heel Nederland honderden ateliers te bezoeken. Dit evenement wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door Stichting Kunstweek en het is inmiddels uitgegroeid tot het grootste atelierweekend van Nederland.

Ateliers

Kunstliefhebbers kunnen onder meer tussen 10.00 tot 17.00 uur op bezoek bij Gerard Handgraaf. Hij maakt abstracte en figuratieve schilderijen en is gevestigd aan Westzaanstraat 1-2h in Amsterdam. Bij Lololong kan men terecht voor beelden én schilderijen. De kunstenares gebruikt de techniek van Chinese kalligrafie de veranderingen van Yin en Yang op het doek tot leven te brengen. De energie laten vloeien tussen het zwart en wit op papier. Ze speelt ook met het positieve en negatieve. Wat dat inhoud? Neem tussen 11.00 en 18.00 uur een kijkje in haar atelier aan Johan Ramaerstraat 13-4 in Amsterdam. Iris Nijenhuis studeerde af aan het Amsterdam Fashion Institute met een collectie textiel ontwerpen en kledingstukken waarin zij door verschillende technieken toe te passen het potentieel van textiel onderzocht. Ze ontwikkelde een techniek waarbij laser-gesneden puzzelstukjes van stof, de basis vormen voor het ontwerpproces. Deze techniek leent zich ook uitstekend voor het maken van sieraden. Iedereen is welkom om zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur het atelier aan Prinseneiland 24-A1 in Amsterdam binnen te stappen voor een praatje.
1013LR Amsterdam

Sieraden

Wie interesse heeft in kunst op het lichaam kan langsgaan bij Jacomijn van der Donk. Zij maakt prachtige sieraden, herdenkingsobjecten en beelden. Zij stelt haar ruimte van 12.00 tot 17.00 uur open voor publiek. BK49 is te vinden aan 2e boerhaavestraat 49 in Amsterdam. In dezelfde ruimte exposeert Marjan Bik ook haar werk. Zij is beeldhouwster en werkt voornamelijk in klei en brons. Haar werk bestaat uit figuratieve kunst, met name portretten en figuur studies.

Beeldende kunst

Ook Mirjam van den Beuken toont haar kunst in BK49 aan belangstellenden. "Mijn werk omvat een breed spectrum van de Beeldende Kunst. In mijn atelier ziet u mijn schilderijen, geschilderde collages, tekeningen, video- en textielkunst. Om vooraf een indruk te krijgen kunt u ook op mijn Instagram kijken. Wekelijks post ik daarop nieuw werk en kunt u mijn ontwikkelingen, nieuwe werken en exposities volgen. Mijn thema's zijn de mens en de natuur en hoe deze zich tot elkaar verhouden. Mijn werk Colorful Mankind kunt u tot en met 1 september zien in Museum de Fundatie tijdens de Europa Zomerexpo 2019." Mirjam heeft haar atelier aan Tweede Boerhaavestraat 49 in Amsterdam.

Alle ateliers zijn gratis te bezoeken. Kijk voor alle deelnemers in Amsterdam op www.landelijkatelierweekend.nl/ateliers/zomer, evenals meer informatie over de extra activiteiten die worden georganiseerd.

Vrijwilligers gezocht

AMSTERDAM - Het WK basketbal 3x3 vindt van 18 tot en met 23 juni plaats op het Museumplein in Amsterdam. Om het team compleet te maken zijn vrijwilligers nodig voor Ticketing & Verwijzer" en "Hospitality" van 09.00 tot 15.00 uur en 15.00 tot 22.00 uur. Wie het leuk lijkt om één van deze dagen dit gave evenement van dichtbij mee te maken en te zorgen voor een succesvol evenement, kan zich aanmelden via www.eventmakers.nl. Voor eventuele vragen, stuur een e-mail naar team@eventmakers.nl.

Midzomernacht op het stadsstrand

Midzomernacht vieren op het stadsstrand. (Foto: Pllek)

AMSTERDAM - Pllek viert vrijdag 21 juni in Amsterdam-Noord Midzomernacht op het stadsstrand, NDSM-werf. De avond bestaat traditiegetrouw uit een uitbundig, theatraal veel-gangen diner aan picknicktafels op het terras, artistieke performances, verrassingselementen en als afsluiter een groot vuur op het strand. Pllek is tijdens Midzomernacht exclusief geopend voor bezoekers met een kaartje. Het restaurant is gesloten voor regulier publiek.

Omdat iedereen tegelijkertijd eet, is het van belang dat bezoekers op tijd aanschuiven. De inloop is van 18.00 tot 19.00, daarna sluiten de deuren zodat de aanwezigen betoverd kunnen worden. Deze avond is exclusief voor liefhebbers van en nieuwsgierigen naar ons meest intieme feestje. De charme van deze avond is haar kleinschaligheid, we hebben dan ook maar een beperkt aantal diner tickets. Midzomernacht is onbevangen, dromerig, mystiek en intiem. Een avond als geen andere.

Meemaken? Bestel kaarten via www.pllek.stager.nl/web/tickets. Entree alleen mogelijk in combinatie met diner. Volg het evenement ook via Facebook.

Het laatste pontje vanaf de NDSM-werf vaart om 03.00 uur. De pont bij Buiksloterweg vaart wel de hele nacht door. Buiksloterweg is een kwartiertje fietsen vanaf NDSM. Er is voldoende parkeerplek achter Pllek,

Finalisten Mooie Noten bekend

AMSTERDAM - De finalisten van popsongcompetitie Mooie Noten zijn bekend. De finale vindt zondag 14 juli om 15.00 uur plaats in het Vondelpark Openluchttheater. De halve finale die plaatsvond in Paradiso Amsterdam, leverde drie finalisten op. Susann, Jordi Martin en Sophie Janna strijden om de titel en het prijzenpakket. Tijdens de finale zijn er gastoptredens van Stephanie Struijk en WIES.

Mooie Noten is de Amsterdamse popsongcompetitie voor singer-songwriters en (semi)akoestische acts. Uit alle inschrijvingen werden achttien deelnemers geselecteerd die doorgingen naar een van de drie voorrondes. Drie winnaars daarvan en vier acts met een wildcard stonden vervolgens in de halve finale in Paradiso Amsterdam. Uiteindelijk strijden drie acts in de finale om de titel en de prijzen in het Vondelpark Openluchttheater.

Prijzenpakket

De winnaar gaat naar huis met een prijzenpakket, met daarin onder andere een waardecheque voor muziekinstrumenten, studiotijd, coaching door een specialist, tienrittenkaart voor repetitieruimte, workshop compositie/songwriting en een optreden op Festival The Brave.

Entree: gratis (donatie is gewenst). Meer informatie: Facebook, Twitter, Instagram en Youtube.

Jubileum Keijzer-Koenders

Esther Lagenveld was op visite bij echtpaar Keijzer dat hun zestigjarig huwelijk vierde. (Foto: Rob Beense)

AMSTERDAM - Het bruidspaar Keijzer-Koenders is nog even verliefd als 60 jaar geleden. Ze ontmoetten elkaar bij de NS. Meneer ging na zijn diensttijd aan de slag achter het loket en werd door mevrouw ingewerkt. Hij heeft de rest van zijn werkende leven voor de NS gewerkt, op zeer verschillende functies. Samen reisden ze heel Europa door, alles met de trein. Zij was als vrijwilliger actief bij heel veel organisaties in Landsmeer. Na zijn pensioen heeft meneer zich verdiept in de geschiedenis en gaf onder andere rondleidingen door de burgemeesterswoning tijdens Open Monumentendag en leidde toenmalig koningin Beatrix rond in de Koninklijke Wachtkamer op het Centraal Station. De heer en mevrouw Keijzer waren zondag 2 juni zestig jaar getrouwd. Esther Lagendijk feliciteerde het echtpaar tijdens een bezoekje.

Teams klaar voor de Noorderpark Spelen

De teams strijden sportief om de cup. (Foto: Winette Pengel)

AMSTERDAM - Ongeveer tien teams strijden 22 juni om 14.00 uur om de Noorderpark Cup! Teamspirit, burenliefde, rivaliteit tussen de wijken; de Noorderpark Spelen vormen een sportieve ontmoeting voor alle Noorderlingen.

Op dit jaarlijks terugkerende evenement nemen diverse teams het tegen elkaar op, zoals de Kwiekers, de ZonzIJtjes, de Scheepvaarders, de Verbroederij, Team ED, de gemeente en Noorderpark in Beweging. De spellen zijn uitdagend om te spelen en aantrekkelijk om naar te kijken. Kracht, inzicht of stressbestendigheid; alle skills worden aangesproken tijdens blind volleybal, one-minute-games, koorddansen, breinbrekers, acrobatiek of een hindernisbaan lopen. Zo maakt iedereen kans om te winnen. Verder kan men punten verdienen met de mooiste vlag en een strijdlied waarmee het team zich neerzet als onoverwinnelijk. Iedereen is welkom in het Noorderpark, het evenemententerrein achter de Roze Tanker, om te komen kijken en de teams aan te moedigen!

In het Noorderpark worden regelmatig activiteiten georganiseerd. (Foto: Winette Pengel)

De vlaggenparade met alle teams vindt om 13.00 uur plaats.

Stadsdeelbestuurder Esther Lagendijk reikt om 18.00 uur de Noorderpark Cup uit.

Stichting Noorderpark creëert met de Noorderpark Spelen een sportieve ontmoeting voor mensen die elkaar in het dagelijks leven mislopen. Uit de afgelopen edities zijn nieuwe contacten en ideeën ontstaan, zoals gezamenlijke picknicks en een vast beweegteam in het park.

In het Noorderpark kan iedereen zelf activiteiten organiseren, leren én ontmoeten. Alle activiteiten staan gebundeld op www.noorderpark.nl.

Alzheimer Café in De Die

AMSTERDAM - Het Alzheimer Cafe vindt dinsdag 25 juni om 19.30 uur plaats in het restaurant van De Die, Loenermark 900 in Amsterdam. Inloop vanaf 19.00 uur. Sluiting om 21.30 uur.

Mantelzorgers zijn onmisbaar in de zorg voor mensen met dementie. De belasting voor deze groep mantelzorgers is de afgelopen jaren toegenomen. Partners van thuiswonende mensen met dementie zijn het zwaarst belast. Zo blijkt uit de tweejaarlijkse Dementiemonitor Mantelzorg van Alzheimer Nederland onder ruim 3.400 mantelzorgers. Mantelzorgers worden deze avond in het zonnetje gezet. Het koor van het Amsterdam Ontmoetings Centrum zingt hen toe. Met een dansje, een drankje en een hapje maken de aanwezigen er een gezellige avond van.

Kom naar de bijeenkomst. Ga in gesprek over dementie met professionals en vrijwilligers. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie, neem contact op met Liesbeth Oepts, tel. 06-57954360.

(Foto: )

Hoi Wendy,

De wekelijkse tekening voor de Spo(r)tprent voor het Noord Amsterdams Nieuwsblad en de Kompas Regiokrant 1 & 2.

Volgens mij heb je vervroegde deadline dus stuur ik je nu vast de tekening voor volgende week in de krant.

Alvast bedankt weer!!

Met vriendelijke groet,

Freeda

Management Kunstschilder Henk Veen

Organisator Henk Veen Kunstpleinen

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Mobiel: 06-28135247

E-mail: kunstschilderhenkveen@chello.nl
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Website: www.henkveen.nl
Website: www.henkveen.com

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Prix Special Salon du Carrousel du Louvre 2011 en 2012

Winnaar Hein Roethofprijs 2012

Ereburger Theo Fransman Medaille 2013

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -Volg Henk Veen via social media

Laatste rommelmarkt in de Albatros voor de zomervakantie

Rommelmarkt in Albatros

AMSTERDAM - De laatste rommelmarkt voor de zomervakantie wordt woensdag 26 juni van 11.00 tot 15.30 uur gehouden in Ontmoetingscentrum de Albatros, Albatrospad 68 in Amsterdam.

Wie op zoek is naar leuke en betaalbare spulletjes is hier aan het juiste adres. De toegang is gratis en bezoekers kunnen ook terecht voor een vers bakje koffie.

Spirituele avond bij de GRS Amsterdam

AMSTERDAM - Iedereen is donderdag 20 juni om 20.00 uur welkom tijdens de openbare avond bij GRS Amsterdam, Kometensingel 211 in tuindorp Oostzaan, Amsterdam noord. Deze staat in het teken van roet-lezen. Herma leest papier die een deelnemer boven een kaarsvlam rustig heen en weer beweegt. Aan de onderkant vormt zich een roettekening. Entree 6 euro.

Stap 20 juni ook op de fiets tijdens Tour d'Amour, strijd ook tegen aids (Foto: aangeleverd)

Angela Groothuizen fietst voor strijd tegen aids

Angela Groothuizen fietst 20 juni de Tour d'Amour voor de strijd tegen aids. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Het Aidsfonds houdt donderdag 20 juni om 18.00 uur opnieuw de Tour d'Amour, vanuit het motto Stop aids. Uit liefde voor alle liefdes fietsen deelnemers in het Amsterdamse Vondelpark zoveel mogelijk geld bij elkaar voor de strijd tegen aids.

Hierbij fietsen deelnemers samen met iemand die zij liefhebben een spectaculair parcours vol verrassende pitstops. Dat kan een sportmaatje, leuke buurman, kind of nieuwe vlam zijn. Bij de tocht gaat het er niet om hoe hard iemand fietst, het gezamenlijk doel is een gezonde toekomst voor kinderen met hiv in Oeganda.

Stop aids

Alle liefdes zijn bijzonder en zijn het waard om te beschermen tegen de gevolgen van hiv en aids. Een groot deel van de kinderen met hiv in Oeganda groeit op in een dorp op het platteland. Niemand weet dat ze hiv hebben, totdat het te laat is. Hierdoor verliezen dagelijks vaders en moeders hun kind aan de gevolgen van deze ziekte. Om dit te veranderen traint Aidsfonds lokale gezondheidswerkers die afgelegen dorpen bezoeken. Ze testen daar kinderen en zwangere vrouwen op hiv en zorgen dat zij direct toegang krijgen tot levensreddende medicijnen.

Aidsfonds ambassadeur Angela Groothuizen geeft het startsein en directeur Mark Vermeulen springt bij haar achterop.
Iedereen die ook mee wil doen, kan zich aanmelden in het Vondelpark Openluchttheater, Vondelpark 5a in Amsterdam. Inloop vanaf 17.00 uur, start 18.30 uur.

Verhuisdier van de week

(Foto: aangeleverd)

Dit is Rocky, een gecastreerde Europese korthaar kater van 4 jaar oud. Hij is een ontzettende lieve en aanhankelijke kat, die het liefst heerlijk bij je kruipt op de bank. Bij vreemde mensen is hij in het begin wat afstandelijk, maar als hij eenmaal aan ze gewend is, dan is het goed. Rocky vindt het fijn om zowel binnen als buiten te zijn. Hij is een jager in hart en nieren, dus het zou een leuke bijkomstigheid zijn als hij bij zijn nieuwe baasje(s) lekker naar buiten kan.

Verder is Rocky dol op eten (hij krijgt speciaal voer tegen blaasgruis) en houdt hij erg van zachte dekentjes/kleding om op te gaan liggen. Zijn baasjes vinden hem dan ook regelmatig terug in de wasmand. Rocky is gechipt en gevaccineerd en is verder (op zijn blaasgruis na) goed gezond. Helaas kan hij niet goed met de andere katten in huis overweg en vertoont territoriaal gedrag. Dit geeft continu onrust en strijd in huis en om deze reden zijn de huidige baasjes van Rocky op zoek naar een fijn nieuw thuis voor hem (zonder kinderen).

Wie geeft dit lieve en aanhankelijke ventje dat nieuwe liefdevolle thuis?

Ben je benieuwd of Rocky bij je past? Maak dan een zoekprofiel aan op www.verhuisdieren.nl om te zien of jullie een match zijn.

Concerten in Geelvinck Pianola Museum

Lisa Bochkareva en Martin Oei. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - De jonge pianiste Liza Bochkareva speelt zaterdag 22 juni om 20.15 uur in het Geelvinck Pianola Museum, Westerstraat 106 in Amsterdam. Zij won diverse internationale concoursen en studeerde cum laude af aan het Utrechts Conservatorium, waar ze Martin Oei leerde kennen.

Oei vormde zes jaar lang een vast duo met Daniel Wayenberg. Zij specialiseerden zich in pianoconcerten op twee vleugels en hun tournee met concerten van Rachmaninoff en Chopin trok volle zalen. Die traditie zetten Oei en Bochkareva voort met het Pianoconcert van Grieg en het tweede pianoconcert van Rachmaninov. Na het spelen van de Dumka van Tchaikovsky neemt Bochkarova de solopartij van het pianoconcert van Grieg voor haar rekening. Na de pauze speelt Martin Oei twee preludes en het tweede pianoconcert van Rachmaninoff, waarbij Bockareva de orkestpartij vertolkt.

Berend van den Berg Trio. (Foto: aangeleverd)
Eduardo Blanco. (Foto: aangeleverd)
Harrie van der Voort. (Foto: aangeleverd)

Toegang 15 euro, Stadspas en studenten betalen 12,50 euro.

Het vermaarde jazz Trio Berend van den Berg treedt zondag 23 juni om 17.00 uur op, samen met Erik Robaard op bas en Joost Kesselaar op drums en gastsolist Eduardo Blanco op trompet. Zoals in het verleden vaker vertoond, spelen zij samen met Harrie van de Voort, die op de pianola pianorollen met liedjes uit het American Songbook Repertoire speelt. George Gershwin, Cole Porter, Duke Ellington zijn daarom 'in levende lijve' aanwezig. Hierbij haakt het trio samen met Eduardo in, borduurt voort, speelt samen en reageert op de pianola. Berend van den Berg is al vele jaren als pianist, componist en docent een vaste waarde in de Nederlandse jazzscene. De stijlvolle klank van zijn trio is stevig geworteld in de jazztraditie, waarbij een staaltje vakmanschap en bezonkenheid wordt tentoongespreid dat alleen in een loopbaan van vele jaren kan ontstaan.

Toegang 15 euro, Stadspas en studenten betalen 12,50 euro. Reserveren aanbevolen via info@pianola.nl, tel. 020-6279624 of www.geelvinck.nl/muziek/concertagenda.

Meer informatie, kijk op www.pianola.nl.

Zomerfeest in Buurtkamer

De band Horaki treedt 5 juli op in de Buurtkamer. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - De Buurtkamer gaat met vakantie en sluit dit seizoen op 5 juli af met een groot zomerfeest. Een open podium wordt gehouden met optredens van onder meer leerlingen van Helene Egberts, singer-songwriter, José Arts op piano en violiste Larissa Folman en Loes van der Laan. Wie ook wil optreden, meld zich aan via buurtkamerkadoelen6@gmail.n[. De avond begint om 19.30 uur. De presentatie is in handen van host Luna Lunettes. Begeleiding en swingende afsluiting door de band van Helene Egberts: Horaki.

Entree 2,50 euro, kinderen onder 10 jaar betalen 1 euro. Consumpties vrijwillige bijdrage.

Voor informatie en contact of hulp aanbieden, gebruik het bovenstaande e-mailadres.
Graag tot ziens op 5 juli.

Buurtkamer Kadoelen is te vinden Nathan F. Israëlweg 3a in Amsterdam (naast Twiskespeeltuin).

activiteiten Middelpunt

(Foto: )

Activiteiten Het Middelpunt

AMSTERDAM - In Stichting Het Middelpunt, Plejadenplein 32a in Amsterdam worden diverse activiteiten georganiseerd voor jong en ouder. Iedereen is van harte welkom om mee te doen.

Doe dinsdag 25 of vrijdag 28 juni om 20.00 uur mee met de gezellige bingo met prachtige prijzen. Zaal open om 19.00 uur.

Of leg gezellig een kaartje, want belangstellenden kunnen zaterdag 29 juni vanaf 13.30 uur klaverjassen en genieten van een heerlijke lunch. Opgeven voor 25 juni bij Elly Koolmoes, tel. 06-18299816. De dag kost 15 euro, dit is inclusief lunch en kaarten.

Leenwandelstokken in tegen zwerfafval

Houd het Amsterdamse bos schoon met de leenwandelstok. (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM - Wandelaars kunnen vanaf heden, in het Amsterdamse Bos, een CleanWalk wandelstok en prikker ineen lenen bij informatiecentrum De Boswinkel. De wandelstokken zijn handig en leuk om mee te wandele,n maar ook geschikt om dat ene lege blikje, pakje of plastic flesje in het Bos mee op te prikken en terug te nemen.

Het Amsterdamse Bos zet de CleanWalk leenwandelstokken in om natuurliefhebbers op een sympathieke wijze te betrekken bij het schoonhouden van het bos. Ze hebben hiermee de primeur in Nederland en zijn het eerste natuurgebied in Nederland die het nieuwe CleanWalk initiatief inzet tegen zwerfafval in de natuur. De CleanWalk wandelstok is een Nederlandse uitvinding bedacht en ontwikkeld door Thijs Verheugen en Jos Kluwen om samen met natuurliefhebbers de natuur afvalvrij te maken. Het afval blijft aan de wandelstok hangen dankzij een speciale kartelpunt. De centimeter aan het einde van de wandelstok laat zien wat na de wandeling de afvalbuit is en het rode schildje voor op de wandelstok wordt gemaakt van afval dat in het Amsterdamse Bos is opgeprikt. De leenwandelstokken worden aangeboden in een speciale stalling met afvalbak en lokale wandelinformatie.

Natuurgebieden kunnen de CleanWalk wandelstok inzetten als duurzame wandelservice. In de vorm van leenwandelstokken aangeboden aan wandelaars voor hun dagelijkse wandeltocht. Om hun wandeling aangenamer en de natuur schoner te maken. Want alleen met hulp van natuurliefhebbers kunnen we de natuur afvalvrij maken.

8 / 8