De Medemblikker Courant

18 april 2019

De Medemblikker Courant 18 april 2019


'Je moet wel gek op paarden zijn, om dit te doen'

Tijdens het paardenfestijn in Benningbroek is van alle te zien en beleven. Kom ook en geniet van het spektakel. (Foto: Kaylee Koenis)

BENNINGBROEK – De achtiende showdag voor tuigpaarden vindt zaterdag 20 april plaats in en rond de manege van de Noorderkoggenruiters, aan de Tuinstraat in Benningbroek. De eerste paarden komen om 14.00 uur in actie. Een non-stop-programma afgewisseld met tuigpaarden, Friezen, Hackney's en Shetlanders. Naast de jonge paarden -de nieuwelingen- ontbreken de meer ervaren paarden natuurlijk niet.

Paardenfestijn met showelementen

Niet alleen zijn rijtuigen te bewonderen. Ook kunnen mensen genieten van een vierspan-show. (Foto: Kaylee Koenis)

Tussen het vaste programma vinden een aantal showelementen plaats, zoals: tuigpaarden en Friezen onder het zadel, tuigpaarden aan lange lijnen, een jeugdrubriek -om de jongeren enthousiast te houden voor deze tak van paardensport- en de gemeenterubriek. Het publiek aanschouwt welke wethouders, raadsleden en burgemeester Streng van de gemeente Medemblik de strijd met elkaar aangaan met paard en wagen. Deze strijd belooft spannend te worden, want iedereen wil als winnaar uit de bus komen.

Spektakel

Diverse Friese paarden tonen met een aantal aanspanningen wat ze in hun mars hebben. Lies van Tartwijk organiseert mede deze geweldige showdag. "Dit jaar hebben we de vierspan-rijder Gerte Hoogerwerf uitgenodigd. Hij laat zien wat hij allemaal met zijn vierspan kan. Dit moet u echt zien. Het is een waar spektakel! Spanning in de binnenbak van de manege van de Noorderkoggenruiters!", zegt ze enthousiast. "De hele mooie elegante Hackney's zijn dit jaar ook weer van de partij. Ook introduceren wij wat nieuws: De Streekrubriek. Hier kunnen rijders aan meedoen die geen wedstrijden rijden, maar wel een tuigtypisch paard of Fries hebben. Je moet wel vernieuwend blijven met een evenement dat al een tijdje meedraait. Zo blijft het leuk voor de mensen die elk jaar komen."

Wennen

Lies laat weten dat dit evenement meer bedoeld is voor jonge paarden. "Of een paard geschikt is voor bepaalde evenementen of andere activiteiten, kan een eigenaar oefenen tijdens dit evenement. De dieren krijgen te maken met muziek, publiek, drukte en kinderen. Ze kunnen een paard thuis niet aan dit soort lawaai laten wennen. Zo kunnen ze zien hoe de dieren reageren. Maar ook ervaren paarden komen hoor. Bereden-, dressuur-, spring- en koetspaarden, ze hebben allemaal hun specialiteit."

Programma

Een mooi gevarieerd programma wat zeker de moeite waard is. Jong en oud is van harte welkom om een kijkje te nemen tijdens dit spektakel. Het programma begint om 14.00 uur en de laatste paarden gaan om 19.00 uur de baan in. Beleef het mee!

Organisatie

Lies is al achttien jaar lid van de organisatie Tuigpaardendag Benningbroek. "Dat doe ik samen met Melanie Schouten, Kees Klinkhamer en Ben Vreeburg. Met Ben heb ik samen dit evenement opgezet. Dit soort activiteiten kwamen alleen elders in het land voor. Meestal moet je daar en heel eind voor rijden. Ben vroeg: 'kunnen wij dit niet hier in de buurt gaan organiseren'. En zo is van het één het ander gekomen. Iedereen heeft zijn eigen taak in de organisatie: dat kan sponsoring zijn, drukwerk regelen, deelnemers regelen of financiën. En dat loopt nog steeds gesmeerd! Allen hebben grote affiniteit met paarden en zetten zich elk jaar met veel plezier in om het paardenfestijn goed te regelen.

Gek zijn

Getrouwd zijn met een groot paardengek zorgde ervoor dat Lies zich steeds meer bezighield met paardenactiviteiten. "Ik woon in Twisk en heb rond ons huis genoeg ruimte om zelf een paar paarden te houden. Ik raakte door mijn man besmet met het paardenvirus. Ik zat in de tuigpaardenorganisatie TP org. SERT in Noord- en Zuid-Holland en later voor heel Nederland. Je moet toch écht gek van paarden zijn om dit paardenfestijn te organiseren. En ik doe het al achttien jaar met veel enthousiasme."

Een leuk dagje uit? Genieten van sfeer, spanning en spektakel? Kom 20 april naar de manege van de Noorderkoggenruiters, Tuinstraat 22 in Benningbroek. Meer informatie via tel. 06-10850942 of vantartwijk@hetnet.nl.

Demonstraties Huis van Oud

Demonstratie houtbewerken. (Foto: aangeleverd)

WOGNUM - Het museum Huis van Oud, aan de Grote Zomerdijk in Wognum, zet zondag 28 april de deuren open. In de stallen is de tentoonstelling 'Met de hand' te bewonderen.

Deze bestaat uit historisch gereedschap van een timmerman, een smid en uit vrouwelijke handwerken: maas- en stoplappen, brei-, haak- en borduurwerk. Bezoekers werken aan een gezamenlijk werkstuk. De tentoonstelling wordt om 14.00 uur geopend door Herman op den Kelder en Jack Stam. Zij nemen samen een trekzaag ter hand en proberen een boomstam in tweeën te zagen. Rob Koster, Mark Steltenpool en Koen Scholten geven demonstraties, met betrekking op hout. Het Huis van Oud is elke zondag open van 14.00 tot 17.00 uur. Groepsbezoek buiten de openingstijden is mogelijk. Informatie via 0229-573397 of k.b.tool@outlook.com.

Vincent Bijlo in
Theaterkerk Wadway

Baanwedstrijden op Sjoerd Huisman piste Wervershoof

Let op!
Week van de teek

Drie pagina's

gemeente Medemblik

Activiteiten in Stoommachinemuseum

De ss Norma. (Foto: Fred Boom)

MEDEMBLIK - Paaseieren in allerlei kleuren liggen tijdens de Paasdagen verstopt tussen de sissende stoommachines, zowel binnen als buiten op het museumterrein. Welke geluksvogel vindt dat ene gouden ei? Die krijgt een leuke prijs! Na Pasen blijft het museum geopend en onder stoom tot en met 5 mei.

Het schildersatelier is woensdag 1 mei open en kunnen (jonge) bezoekers aan de slag met acrylverf en de vrolijke paneeltjes van Fely Smit, een bekende amateurschilder uit de regio. Ook staan in het museum miniatuurmachines klaar. Kinderen kunnen zelf de kracht van water en vuur te ontdekken en kunnen helpen bij de stoker en het hulpstokersdiploma verdienen door zelf hout op het vuur te gooien.

De ss Schorpioen. (Foto: Arnold de Lange)

De tentoonstelling 'Stoom Vaart' is van 26 april tot en met 31 augustus te bezoeken, met maritieme schilderijen van de bekende zeeschilders. Als 16 jarige jongen maakte Fred Boom zijn eerste zeereis als lichtmatroos. Hij was van jongs-af-aan gefascineerd door de zee. Na zijn opleiding aan de Kweekschool voor Scheepswerktuigkundigen kwam hij in 1959 in dienst bij de KNSM en voer zowel op vracht- als passagiersschepen. Na elf jaar varen nam hij een walbaan en richtte zich op het schilderen. Arnold de Lange laat zich als kunstschilder inspireren door de oude meesters uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Hij schildert voornamelijk landschappen en dorpsgezichten van het Noord-Hollandse land en scheepsportretten van klassieke schepen uit vroeger eeuwen.

Het museum is gevestigd aan Oosterdijk 4 in Medemblik. Openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag 10.00 tot 17.00 uur. In schoolvakanties is het museum ook op maandag geopend.

Meer informatie: www.stoommachinemuseum.nl.

Inschrijven Westfriese Lourdes Vliegreis

Nog nooit in Lourdes geweest. Oud deelnemers zijn zeer tevreden. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Voor de Westfriese Lourdes Vliegreis van 26 september tot en met 1 oktober zijn nu nog plaatsen beschikbaar, in groepshotel en zorghotel.

Wie zorg nodig heeft en daarom een reis-/kamergenoot meeneemt, dan is groepshotel Croix des Bretons het verblijfplaats. Is het lopen in het glooiende Lourdes te vermoeiend en is geen eigen rolstoelduwer aanwezig, dan is zorghotel Padoue uw gastenverblijf. Pastor Jules Post, pastor Mariët Vet, groepsassistent Harry Vet en hotelleider Fred van de Winkel leiden de gehele reis. Ook West-Friese zorgvrijwilligers zijn aanwezig in het hotels. Wie als zorgvrijwilliger mee wil, stuur een e-mail naar henk.smits@vnb.nl.

Ook naar Lourdes? Bel 0228-514040 of stuur een e-mail naar ham.vet@quicknet.nl.

Cabaret en cabaretfestival in theaterkerk

Vincent Bijlo treedt op in Theaterkerk Wadway. Mis zijn voorstelling niet! (Foto: Marcel Koeleman)

WADWAY - Cabaretier Vincent Bijlo presenteert vrijdag 19 april zijn nieuwe voorstelling Ik Hoor Alles in de theaterkerk, Wadway 30 in Wadway. De volgende dag is er ruimte op het podium voor BNNVARA Leids Cabaret Festival.

Gezellig avondje uit!

Nooit is het in Nederland stil. Bladblazers, straatracers, traumahelikopters, 50-plussers op motorfietsen, straaljagers, snelwegen... Men zou er gestoord van worden. Bijlo niet. Hij houdt van herrie. "Doordat ik lawaai hoor", zegt hij, "weet ik wat stilte is. Alles bestaat bij de gratie van contrast. Het is alleen zaak tussen de herrie door te luisteren, dan hoor je pas wat er echt toe doet." In Ik Hoor Alles velt hooroordelen. Bijlo luistert onbevooroordeeld naar het geschreeuw dat met de jaren wel harder lijkt te worden. Zie ook www.vincentbijlo.nl.

Het publiek kan 20 april genieten van het BNNVARA Leids Cabaret Festival. Deze avond treden de drie finalisten op. Nieuwe talenten: Jasper van der Veen (zijn show is geen keurslijf), droogkomische verhalenverteller Senne Guns en Gavin Reijnders is open over homoseksualiteit.

Micha Wertheim, Erik van Muiswinkel, Najib Amhali, Paulien Cornelisse, Wim Helsen, Vincent Bijlo; ze zijn allemaal bij het Leids festival begonnen. Grote kans dat bezoekers in de theaterkerk deze avond de toekomstige grote namen van de Nederlandse cabaretwereld ontdekt.

Beide voorstellingen beginnen om 20.30 uur. Meer informatie en kaarten bestellen kan via www.theaterkerkwadway.nl.

Het Zwembad binnenkort open

Vrijwilligers maken Het Zwembad klaar voor het nieuwe seizoen. (Foto: Rene Opstals Photography)

MIDWOUD - Stichting Het Zwembad Midwoud doet mee aan de Rabobank Clubkas Campagne. De stemperiode start op 23 april en duurt tot en met 14 mei. Het is dan aan de leden van de bank om hun stem uit te brengen op hun favoriete clubs.

Voordat een zwembad open kan, moet er flink wat werk worden verzet. Eén van de hoogtepunten is de jaarlijkse schoonmaakdag. De vrijwilligers zetten zich begin april in om het nieuwe seizoen goed te beginnen. Het Zwembad opent haar deuren voor bezoekers op zondag 28 april om 12.00 uur. Het bestuur hoopt maar dat het zonnetje schijnt. Dit zwembad bestaat zestig jaar. Daar hoort een mooie opening bij, inclusief een 'nieuw' aangezicht. De winterschilder zijn resultaten zijn goed zichtbaar. Ook het groen is belangrijk. Het hele winterseizoen is gewerkt aan de haag langs het westen en noorden, inclusief een nieuwe afrastering.

Vergeet niet een abonnement tegen voorverkooptarief te kopen. Meer informatie, zie www.hetzwembad.nl.

Stekken- en plantenmarkt

WERVERSHOOF - In de tuin van Piet en Joanna Neefjes, Vok Koomenweg 5 in Wervershoof, wordt een plantenruilbeurs en stekken- en plantenmarkt gehouden op zaterdag 4 mei van 11.00 tot 14.00 uur. Tuinliefhebbers kunnen plantjes en stekjes ruilen of kopen of vragen advies hoe hun tuin groener kan. Wie net begint met tuinieren, kan voordelig aan planten komen en informatie vergaren. Bezoekers kunnen de mooie tuin van Piet en Johanna bekijken. Iedere bezoeker krijgt een leuke attentie.

Gidsen gezocht

(Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Door toenemende belangstelling heeft de Bonifaciuskerk behoefte aan meer vrijwillige gidsen. Zij vertellen over de historie van dit sfeervolle en markante kerkgebouw in Medemblik. Graag met spoed reactie via D. Meijers, tel. 0227-542124 of bonifaciusmedemblik@gmail.com.

Ganzenpullen gespot

Het jonge leven in geeft het lentegevoel. (Foto: Yvonne Maalderink)

MEDEMBLIK - West-Friezen zien ganzen regelmatig grazen in de graslanden. Zo viel Yvonne Maalderink haar oog op een pril gezinnetje. De Medemblikse greep haar camera en legde het lentegevoel vast.

Baanwedstrijden op Sjoerd Huisman piste

Proef de sfeer bij de skeelerwedstrijden. (Foto: Adobe Stock)

WERVERSHOOF - De tweede wedstrijd van de KNSB baancompetitie wordt tweede paasdag, maandag 22 april, gereden op de Sjoerd Huisman piste, Theo Koomenlaan 3 in Wervershoof. Een selectiemoment voor het Nederlands kampioenschap dat op 30 en 31 mei plaatsvindt in het dorp en op 1 juni in Medemblik.

Veel skaters strijden om een goede klassering. Tevens proberen de rijders uit of ze uit de voeten kunnen op de vorig jaar gecoate baan, waar ze tijdens het NK van kunnen profiteren.

Op het programma de 1.000 meter sprint en afvalkoers. De senioren starten om 16.00 uur. De volgende skaters van Radboud Inline-Skating zetten hun beste beentje voor: Jordy van Workum en Bente Kerkhoff (zij wonnen beide de puntenkoers bij de eerste wedstrijd in Heerenveen); Janno Botman (hij tekende recent zijn contract bij Team Reggeborg); Gert Jan van Diepen, Ivo de la Porte, Daan Berkhout, Ramona Westerhuis, Sascha Schenk, Klaske Baars, Ria Schilder, Luuk van Timmeren, Danielle Ootes, Pien van den Bos en Twan Berlijn. Ook Mathias Vosté uit België (goud op de 1.000 meter bij het EK in 2018) komt in actie. Voorafgaand aan de seniorenwedstrijden strijdt de jeugd om 10.30 uur.

De toegang voor dit spektakel is gratis. Kom langs om de sfeer te proeven en kom ook naar het NK. Dan staat er een tribune voor vijfhonderd personen aan de noordzijde, zorgt een dj voor een feeststemming, is alles te volgen op een groot led-scherm, kunnen kinderen genieten van een springkussen en overheerlijke suikerspinnen. Plaatselijke bekendheden Mariska Huisman en Irene Schouten zijn gastvrouw tijdens het NK.

Voorafgaande vinden skeelerclinics plaats voor de basisschoolleerlingen: 14 mei in Wervershoof en 15 mei in Medemblik. Naast dat de leerlingen de basisvaardigheden van skeeleren leren worden de leerlingen ook in aanraking gebracht met JOGG: Jongeren Op Gezond Gewicht. Zo zijn er tijdens de clinics watertappunten waar de leerlingen hun bidons kunnen vullen en kunnen de leerlingen fruit als tussendoortje pakken. De deelnemers kunnen dan twee proeftrainingen volgen bij de vereniging tijdens de reguliere trainingen.

Meer informatie: www.nkinline.nl.

Paasconcert in Bonifaciuskerk

Jaap Zwart geeft 22 april een concert in de Bonifaciuskerk in Medemblik. (Foto: Henri van der Beek)

MEDEMBLIK - Stichting Pieter Backer Orgel verzorgt tweede paasdag, maandag 22 april een concert in de Bonifaciuskerk, aan het Kerkplein in Medemblik. De bekende organist Jaap Zwart geeft om 15.30 uur een paasconcert.

Jaap Zwart (1955) groeide op in een muzikaal gezin. Zijn eerste muziekonderricht ontving hij van zijn vader Jaap. Aan het Amsterdams Conservatorium studeerde hij piano en orgel. Met het hoofdvak Theorie der Muziek sloot hij zijn studie af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Aan het conservatorium van Amsterdam is hij docent binnen de vakgroep voor het hoofdvak theorie. In het kader van de internationale opleiding Muziek Als Vak aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag geeft hij workshops vocale harmonie en improvisatie. Deze opleiding is gebaseerd op het werk en gedachtegoed van de Hongaarse componist Zoltán Kodály.

Als concertorganist heeft Jaap een breed repertoire. Een van zijn specialiteiten is de uitvoering van relatief onbekende orgelmuziek uit de 19e en 20e eeuw. Als kerkorganist is hij verbonden aan de Grote of Andreaskerk in Hattem en de Grote Kerk in Harderwijk. Voor meer informatie, zie www.jaapzwart.nl.

Het programma dat Jaap Zwart samenstelde voor het concert in de Bonifaciuskerk bevat voor de pauze alleen Hollandse werken van onder meer Jan Zwart, Samuel de Lange en Joh. Wagenaar. Na de pauze werken van Willem Mudde, Jan Zwart en Joh.Seb. Bach.
Als afsluiting laat Jaap op het Pieter Backer orgel een uitgebreide improvisatie klinken.

De toegangsprijs is 10 euro.

Tehuis gezocht

Herman is een leuk konijn dat een gezellig vriendinnetje zoekt. Wie biedt hem een gezellig thuis aan. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Het koppeltje Aiko en Devi van de vorige column zijn samen verhuisd naar een nieuwe baas. Deze week aandacht voor konijn Herman. Een vondeling uit Grootebroek. Niemand die hem mist, want niemand heeft zich gemeld. Toch is er in het verleden wel aandacht aan hem geschonken. Hij was al gecastreerd en er waren al tandjes bij hem getrokken.

Bij binnenkomst in de opvang had hij duidelijk extra zorg nodig, het dier was vermagerd, lusteloos en wilde niet eten. Blijven eten is voor een konijn van levensbelang en daarom was dwang-voeden noodzakelijk. Beetje bij beetje ging hij weer wat eten. Na aangesterkt te zijn, moest hij toch onder een roesje een gebitsbehandeling ondergaan. Hij had een aantal haken op zijn kiezen, waar hij duidelijk last van had.

Voor het nieuw baasje blijft dit altijd een aandachtspuntje. Zijn leeftijd is niet bekend, maar hij is niet piepjong meer.

Voor deze lieve kanjer wordt een leuk huisje gezocht, met een lief vriendinnetje voor hem en wat extra zorg en aandacht.

Wie meer wil weten of kennismaken, kan bellen naar 0224-551818 of kan tijdens de bezoektijden langskomen bij DierenOpvang DierenAmbulance Schagen Hollands Kroon, Ambachtsdijk 7 in Tuitjenhorn.

De week van de teek

Ja, dat schijnt het deze week te zijn. Waarschijnlijk omdat ze weer actief worden, maar goed om weer eens te kijken wat je tegen tekenbeten kunt doen. Niemand zit op de ziekte van Lyme te wachten. Heel goed dat diverse natuurorganisaties er deze week aandacht aan besteden.

Feitje: teken komen helemaal niet uit bomen vallen! Ik dacht toch echt dat je nooit onder een eikenboom moest kamperen. Het zal wel kloppen, maar ik heb jaren geleden met m'n tentje onder een eik gestaan en ik had 'toevallig' wel vier tekenbeten. Ik heb ze er zelf uitgetrokken met een tekenpen en gelukkig geen ziektes. Laat u dus niet wijsmaken dat een tekenbeet altijd betekent dat je Lyme hebt. Bij twijfel altijd naar de huisarts, dat dan weer wel.

Heb je in de natuur gewandeld en met name door hoog gras controleer dan daarna je lichaam. Kijk vooral alle huidplooien na of laat je partner dat doen; samen onder de douche bijvoorbeeld.

Een hele goede tip is om vooral niet te vergeten je kleding te controleren of meteen in de wasmachine te doen en niet naast andere kleding aan de kapstok te hangen. Voor je het weet lopen de teken over naar een andere jas of trui.

Ze kunnen zelfs aan de binnenkant van je horlogebandje zitten.

Overduidelijk zal zijn dat mensen die hele dagen in het groen werken meer risico op een tekenbeet lopen.

Maar laat je ook niet gek maken. Misschien iets minder in hoog gras lopen of je broekspijpen in je sokken.

Ben je door een teek gebeten en blijft er een rode cirkelvormige plek zichtbaar dan weet je zeker dat je besmet bent. Maar als die rode cirkel er niet komt betekent dat niet dat je niet besmet bent. Volgens de lymevereniging komt dit namelijk maar in 50% van de besmettingen voor.

Bronnen: weekvandeteek.nl en lymevereniging.nl.

Siem.zeilemaker@icloud.com

Materiaal gevraagd begintijd Rondom

MEDEMBLIK - Voor Oudheidkundige Vereniging Medenblick wil Rondom in het najaar een avond organiseren over het ontstaan van de stichting.

Een paar mensen die allemaal betrokken waren bij de oprichting nemen het voortouw. Zij hebben veel foto- en filmmateriaal over de beginjaren, de periode waar de avond over gaat. Toch zijn ze nog op zoek naar meer herinneringen en daar hebben ze hulp bij nodig. Rondom is in 1986 opgericht. Wie heeft van de eerste periode tot pakweg 1995 nog leuke foto's of filmpjes? Laat het weten, dan worden die gekopieerd of gescand. Het materiaal gaat dan zo spoedig mogelijk weer terug naar de eigenaar. Digitaal aanleveren mag uiteraard ook. Stuur het materiaal op naar Gerard Dudink, Torenstraat 16, 1671 CN Medemblik, gerge@ziggo.nl.

Koop loten Zonnebloem

REGIO - Vrijwilligers van Zonnebloemafdeling WOM gaan met loten langs deuren. Deze kosten twee euro per stuk. Met de opbrengst organiseert de Zonnebloem activiteiten voor mensen met een lichamelijke beperking, zodat zij van het leven genieten. Een deel van de opbrengst van de loterij wordt besteed aan aangepaste vakanties en dagactiviteiten. Maak kans op leuke prijzen, de hoofdprijs is 15.000 euro. Ontvang automatisch de trekkingsuitslag. Loten bestellen: www.zonnebloem.nl/loterij.

Pijnlijke voeten of onderbenen?

MIDDENMEER/HOOGWOUD – In de voet zitten vijf middenvoetsbeentjes, die lopen van ongeveer het midden van de voet (de wreef) tot net achter de tenen.

Wanneer u met uw voet afzet om te lopen of springen, steunt u met uw gewicht op uw middenvoetsbeentjes en tenen. Voorvoetklachten ontwikkelen wanneer er extra druk op uw middenvoetsbeentjes komt of wanneer de druk niet meer eerlijk wordt verdeeld.

Een ontstoken peesplaat onder de voet wordt officieel Fasciïtis plantaris genoemd. Een te grote spanning op de peesplaat, die van de hielbeen naar de voorvoet loopt, kan klachten veroorzaken. Deze komen voort uit scheurtjes of beschadigingen van de peesplaat. Die leiden vervolgens weer tot ontstekingen. Een peesplaat ontsteking komt vooral voor bij mensen die een verkorte achillespees of verkorte kuitspieren hebben of overgewicht of intensief sporten.

Podozorg Hoogwoud/Middenmeer biedt echografie aan, een techniek waarmee een echografist in uw lichaam kijkt door middel van geluidsgolven. Deze weerkaatsen in het lichaam: ze vormen een echo. "Sinds kort kan uw onderzoek bij ons worden uitgebreid met een echografisch onderzoek van uw klacht in de voet of enkel.

Meer weten? Neem een kijkje op www.podozorg-hoogwoud.nl en www.podozorg-middenmeer.nl.

Kijk uit; het is weer tekentijd

Een reactie na een tekenbeet. (Foto: RIVM)

REGIO - Het is de Week van de Teek. Landschap Noord-Holland is één van de organisaties die meewerkt aan dit landelijke initiatief. De lente is het traditionele aftrapmoment voor de campagne, want in deze tijd van het jaar worden deze beestjes weer actief.

Nu het mooi weer is en iedereen erop uit trekt om te genieten van de natuur is het extra opletten, want deze kleine beestjes kunnen voor veel ellende zorgen. Jaarlijks lopen ruim 1 miljoen mensen een tekenbeet op. Dan is het vooral belangrijk om de teek snel te verwijderen.

Teken zijn kleine beestjes, maar eenmaal gebeten, kan dat grote gevolgen hebben. (Foto: RIVM)
Teken zitten in ook het gras. Controleer niet alleen uzelf, maar ook de hond! (Foto: RIVM)

Landschap Noord-Holland vindt dat iedereen onbezorgd van de natuur moet genieten. Daarom heeft de natuurorganisatie 10.000 gratis tekenpassen beschikbaar. Zo'n tekenkaart blijkt een van de beste en meest veilige manieren te zijn om een teek te verwijderen. Dankzij het handige formaat (creditcard) is de tekenpas makkelijk mee te nemen in de portemonnee en zijn mensen altijd voorbereid. Bovendien heeft de pas een inkeping om zowel volwassen als jonge teken (nimfen) snel en soepel te verwijderen. Inwoners van Noord-Holland kunnen de pas aanvragen op landschapnoordholland.nl/tekenpas. Maar wees er snel bij.

Deze week brengen allerlei natuur- en groene organisaties teken, tekenbeten en de risico's daarvan onder de aandacht. Want zo'n beet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Teken bevinden zich in het bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen, struiken of hoog gras en dode bladeren. Draag tijdens een wandeling gesloten kleding ter bescherming: lange mouwen en lange broek. Na thuiskomst goed het lichaam controleren. Meer informatie over de risico's en de beste beschermingsmaatregelen, zie www.lymevereniging.nl.

N-H Oldtimer Festival in Venhuizen

Een Chevrolet Bel-Air uit 1954. (Foto: aangeleverd)

VENHUIZEN - Ruim drie decennia oldtimer-plezier in Noord-Holland. Dat is zondag 21 en maandag 22 april, eerste en tweede paasdag, te vinden op het 34e N-H Oldtimer Festival Venhuizen.

Dagje uit voor autofans

Het evenement vindt plaats in overdekte en verwarmde hallen met een oppervlakte van drie voetbalvelden aan nostalgie tussen Hoorn-Enkhuizen. Na jaren van diverse items zoals racemotoren, brandweerauto's en autosport zetten ze het beproefde concept van landenthema's door. Deze keer is dat: 'Venhuizen goes America'.

Chevrolet, Pontiac. Dodge en Ford zijn slechts enkele merken die te bewonderen zijn. Bij de motoren zijn natuurlijk aanwezig de Harley Davidson, alsmede de legendarische Indian. Peterbilt, Mack en Overdorp zijn de trucks die de hal completeren. Dit alles rondom het Vrijheidsbeeld van New York met een burger of steak van de grill. Het is daar goed toeven als tijdens de muziek van de Red Strats, de petticoats draaien van rock-'n-roll dansschool Jump Up. Tevens een optreden dansformatie Double V met dames in passende kleding. En zangschool Pop Up brengt liedjes van Frank Sinatra.

Mini-kartbaan

Rondom de hallen staan honderden marktkraampjes met allerlei artikelen. Voor de kinderen is een mini-kartbaan en een nostalgische draaimolen opgezet. Het expo-complex is te vinden Torenweg 44 in Venhuizen. Beide Paasdagen van 11.00 tot 18.00 uur open. Entree slechts 10 euro, jeugd 13 tot en met 17 jaar 5 euro, kinderen tot en met 12 jaar gratis.

Informatie: www.oldtimerfestival.nl, Facebook: N-H Oldtimerfestival of tel. 0228-542500.

Presentatie jaarboek in Vriendschap

Een uitgebreid artikel over de kerk van Zwaagdijk-West staat in het nieuwe jaarboek van De Cromme Leeck. (Foto: aangeleverd)

WADWAY - De donateursavond van de Historische Stichting De Cromme Leeck wordt gehouden op vrijdagavond 26 april om 20.00 uur in café De Vriendschap in Wadway.

Tijdens deze bijeenkomst staat het nieuwe jaarboek centraal. Het eerste exemplaar wordt gepresenteerd en zes schrijvers vertellen over hun artikel in het boek: Kees Veken, Siep Conijn, Sigrid Koeleman-Lamers, Jac Vlaar, Ina Broekhuizen en Nel en Han Staal.

Gasten genieten van muziek van Simon Oud en Jan Steltenpool uit Wognum. Na afloop worden de nieuwe jaarboeken uitgedeeld aan de donateurs. Zij hebben vrij entree, belangstellenden betalen 3 euro.

Loop mee met de Tulpenwandeltocht

Doe mee met de Tulpenwandeltocht en steun IJsclub Andijk. (Foto: archief Rodi Media)

REGIO - Wandelen is vandaag de dag en met dit mooie weer heel populair. Zowel jong als oud genieten volop van een heerlijke wandeling. Het is een vorm van ontspanning en het is gezond om er even tussenuit te gaan.

De leden van IJsclub Andijk stippelden voor de Tulpenwandeltocht van 28 april een prachtige wandelroute uit van 8 of 15 kilometer, inclusief mooie vergezichten, door natuurgebieden en het oudste stukje van Andijk. Het is een prachtige route, zoals deelnemers van vorige edities gewend zijn.

Vertrek

Het vertrekpunt vindt plaats bij 'Zorgboerderij de Tulp, Kleingouw 151 in Andijk. Dat kan tussen 09.00 tot en met 11.00 uur. De wandeling is voor kinderen, volwassenen en senioren prima te doen. De tocht gaat voornamelijk over verharde paden en/of fietspaden. Rustpunten zijn opgenomen in de route, waar deelnemers kunnen genieten van een kop koffie of thee en een versnapering.

De wandelaars lopen niet alleen voor zichzelf, maar de ijsclub heeft nieuw materiaal nodig. De vereniging -met name het jeugdschaatsen- heeft een aantal wensen, die op deze manier te verwezenlijken zijn. Schaatsrekjes, waarmee onervaren schaatsers de eerste slagen kunnen oefenen zijn al enige tijd een onvervulde wens. Het bestuur hoopt dat velen zich inschrijven en daardoor meehelpen.

Kosten

Kinderen tot en met 15 jaar betalen 3 euro, vanaf 15 jaar: 6 euro. Leden van IJsclub Andijk krijgen op vertoon van hun kaart 1 euro korting. Meer informatie via Piet de Vries: denieuwebakkerij@hotmail.com of tel. 0228-591556.

Curiosamarkt in museumboerderij

In en rond het West-Frisia in 22 april struinen voor 'meerdehands' spullen. (Foto: aangeleverd)

HOOGWOUD - Kom kijken, struinen en proeven tussen veel oude, en wat nieuwe spulletjes, in de Museumboerderij. In de sfeervolle boerderij is op tweede paasdag 22 april tussen 11.00 en 16.00 uur van alles te koop op kraampjes en uitstallingen.

Mooie brocante uit verschillende landstreken is ruimschoots te vinden. Het zijn merendeels spullen om huis en tuin sfeervoller te maken. Liefhebbers kunnen voor de tuin aparte plantenstekjes kopen. Verder staan op het terrein volop houten voorwerpen, keramiek, oud speelgoed, mandwerk, sieraden, oude boeken en albums. Verzamelaars kunnen deze dag hun slag slaan. Mooi textiel uit grootmoeders tijd wacht op een mogelijke derde eigenaar. Ook niet onbelangrijk is dat alles voor een leuk prijsje van de hand gaat. De aangeboden spullen hebben in elk geval één ding gemeen: ze zijn tamelijk uniek en niet makkelijk meer te krijgen!

Op de curiosamarkt op het terrein van de museumboerderij is van alles te vinden voor een koopje. (Foto: aangeleverd)

Mooie, oude spullen met een verhaal zijn te vinden in het museum. Door de hele boerderij staat de grote verzameling van de laatste eigenaar, Adriaan Donker. De ervaring is dat bezoekers niet snel uitgekeken raken. Bovendien zijn er vrijwilligers die leuke anekdotes vertellen en graag informatie geven over de (bijna) vergeten gebruiksvoorwerpen. Elke ruimte bevat verhalen en nieuwe verrassingen. Ook op het fraai gelegen erf en in de oude boomgaard gaan bezoekers terug in de tijd.

De museumboerderij is gevestigd aan Koningspade 31 in Hoogwoud. Entree: 4 euro voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Voor meer informatie over het museum: bel 0226-351431 of kijk op www.museumboerderijwestfrisia.nl.

Lammetjesdag scharrelboerderij

Kleine lammetjes bewonderen op scharrelboerderij Wadwaai. (Foto: aangeleverd)

WADWAY - Velen weten: maart is lammertijd. De afgelopen weken stonden voor veel schapenhouders in het teken van nieuw leven. De meeste schapen zetten twee of drie lammetjes op de wereld. Een ontzettend leuk gezicht, dat gedartel van de lammetjes.

Scharrelboerderij Wadwaai houdt 20 april van 10.00 tot 13.00 uur lammetjesdag. Jong en oud is van harte welkom voor een bijzondere kraamvisite; om lammetjes te komen kijken.

Moeder en kids in de wei. (Foto: aangeleverd)

Dat de kleine schaapjes in deze wereld worden gebracht is een intensieve periode op de boerderij. Het vraagt veel voorbereiding. Het lammeren gaat dag en nacht door, dat gaat dus ten koste van de nachtrust. Maar voor de eigenaren levert het veel voldoening op. Direct na de geboorte likt de ooi het lam droog en schoon.

Binnen een uur na de geboorte drinkt het lam de eerste slokjes melk (biest). Soms wordt een lam niet door de moeder geaccepteerd of heeft een schaap teveel lammetjes om groot te brengen. Dan wordt er geprobeerd een pleegmoeder te vinden binnen de kudde. Als dat niet lukt wordt het een potlam. Deze wordt met de hand gevoed. Een warmtelamp helpt dan bij het op temperatuur houden van deze kleine dieren.

Bezoekers zien op de lammetjesdag een klein deel van de schaapskudde met hun pasgeboren lammetjes. De scharrelboerderij is te vinden aan Wadway 10 in Wognum. Meer informatie, kijk op www.scharrelboerderijwadwaai.nl.

Reflejos del Alma in Drommedaris

Reflejos del Alma. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Misschien is celliste Mascha Van Nieuwkerk van haar wekelijkse optreden bij Podium Witteman met de huisband Fuse inmiddels een goede bekende? Of wellicht al eerder een concert van flamencogitarist Jeff Heijne en Conchita Boon bijgewoond?

Mascha en Jeff ontmoetten elkaar niet lang geleden en afgelopen zomer bloeide een 'nieuwe liefde' op. Flamencodanseres Conchita Boon maakt de muziek visueel met haar zeer expressieve choreografieën. Een primeur waar hopelijk nog veel meer moois uit voortvloeit. Mis het niet! Kom maandag tweede paasdag naar de Drommedaris, Paktuinen 1, aanvang 15.00 uur. Entree 15 euro.

Lage prijzen tijdens garagesale

ANDIJK - De garagesale vindt zaterdag 20 april plaats tussen 10.00 en 16.00 uur aan Industrieweg 1A in Andijk. Op de kramen zijn vele artikelen sterk afgeprijsd.

Buiten staat een speciale tafel met prachtige tweedehands producten. Binnen staat op de meeste spullen een vaste lage prijs. Profiteer van deze zachte prijsjes! Liefhebbers van kookboeken, speelgoed, servies en kleding slaan hun slag. Alles is te koop voor prijzen tussen de 50 eurocent en 2,50 euro. D.j. Hennie draait gezellige muziek op de platenspeler en laat dat over het plein galmen. Muziekliefhebbers kunnen struinen in vele bakken met elpees en nieuwe singeltjes.

Kunst & Puur in de Kas

(Foto: aangeleverd)

HEM - Liefhebbers van kunst en eerlijke producten kunnen maandag 22 april, tweede paasdag, kennismaken met kunst en pure regionale producten. In de kas aan de Elbaweg 26 in Hem zet het kunstenaarscollectief haar beste beentje voor.

Bronzen beelden, schilderijen, objecten in klei, fotoportretten, vruchtensappen, natuurcosmetica en kunstculinair worden getoond tussen 11.00 en 17.00 uur. De feestelijke opening is om 11.30 uur en wordt verricht door de Burgemeester van Drechterland, Michiel Pijl.

Ine Bertens (bronzen beelden) vindt haar inspiratie in de dierenwereld. Haar passie voor vogels, de dieren dichtbij huis in het West-Friese landschap, maar ook natuurdocumentaires en de vele buitenlandse reizen die zij maakte zijn een onuitputtelijke bron voor haar.

Chef-kok Frans ten Oever maakt decoratieve foodkunst op het bord. Zonder voedsel kan niemand leven. Maar hoe vaak staat men stil bij wat zij elke dag eten? Frans garneert de mooie hapjes met eetbare bloemen en laat de bezoekers van Kunst & Puur op een nieuwe en ongewone manier naar voedsel kijken.

Aad Vlaar stopt na zijn pensionering al zijn tijd en passie in brons. Zijn bijzondere en persoonlijke mensfiguren zijn vaak gekoppeld aan de Griekse mythologie en het Oude Testament.

Daniëlle de Groot-Cabalt is van mening dat: "Wat je niet kunt eten, smeer je ook niet op de huid." Zij laat ieders huid verbeteren met de 100% pure producten.

Voor Trudy Metselaar vormen de natuur en het familieleven de basis van haar creativiteit. Ze maakt keramiek, met de hand gemaakte beren en bronzen beelden. Haar beeldengroepen van families zijn ontroerend gelijkend en karakteristiek.

Sapsommelier Laura de Boer stopt Puur Natuur in een glas. Zij zoekt naar de beste blends van de mooiste vruchten uit West-Friese boomgaarden. Het fruit wordt met zorg geselecteerd, geperst en gebotteld.

Ruth van Weerden heeft haar eigen intuïtie, symboliek en sensualiteit gevat in ingetogen aardkleuren. Zij werkt deze karaktereigenschappen uit in een soortgelijke maar eigen beeldtaal.

Marike Brugman is geïnspireerd door het grootmoederschap. Haar werk bestaat uit diverse aanstaande moederfiguren, maar ook huismusjes, als symbool voor kinderen die het nest verlaten en toch aan huis gebonden blijven.

Ilona Palásthy weest uit statisch materiaal altijd beweging te creëren. Het lijkt voor haar handen zo eenvoudig om de essentie van het model te (be)grijpen. Op het platte vlak of driedimensionaal, de verschillende technieken vormen haar uitdaging.

Frans Frijns besloot ruim veertig jaar geleden dat hij iets creatiefs wilde doen. Het resultaat is te zien in Hem.

Concert in gereformeerde kerk

Gerwin van der Plaats en het Urker Mannenkwartet. (Foto: Erik Eenkhoorn)

ANDIJK - Het befaamde Urker Mannenkwartet geeft, onder leiding van Gerwin van der Plaats, zaterdag 3 mei om 20.00 uur een concert in de gereformeerde kerk, aan de Middenweg 4 in Andijk.

Virtuoos Gerwin zorgt op de toetsen voor spectaculaire solo's op piano en orgel. Al decennia lang zingen Urkers liederen tot eer en glorie van God, de Schepper van hemel en aarde. Vier enthousiaste Urker vrienden; Jan Loosman, Johan Baarssen, Klaas Pasterkamp en Bert van Slooten, begonnen in 2010 een groepje. Later kwam Gerwin in beeld. Dit bleek een schot in de roos. Niet alleen door zijn enthousiaste manier van repeteren, maar vooral door zijn humor en muzikaliteit wordt elk optreden een feest!

De entree bedraagt 10 euro contant. Meer informatie, zie www.zingenenzo.com.

Kofferbakmarkt in Nesbos

Allerlei leuke hebbedingen zijn te koop tijdens de kofferbakmarkt in Onderdijk. (Foto: aangeleverd)

ONDERDIJK - De populaire kofferbakmarkt wordt maandag 22 april gehouden op het terrein van recreatieschap West Friesland het Nesbos, gelegen aan de Oosterdijk in Onderdijk. Deze dag staan vele uitgeladen kofferbakken met een diversiteit aan gebruikte goederen.

Aan deze markt kan iedereen, ongeacht het wel of niet in het bezit zijn van een kofferbak, deelnemen. Een ideale mogelijkheid om overbodig huisraad, te krappe kleding of uitgelezen boeken van de hand te doen. Iedereen is van 09.30 tot 16.00 uur welkom en zowel de toegang voor bezoekers als het parkeren is gratis.

Particulieren verkopen hun waar vanuit de kofferbak in het Nesbos. (Foto: aangeleverd)

Voor meer informatie of reserveringen kijk op www.mikki.nl.

Voorkom online shaming

MEDEMBLIK - Nikki Lee Janssen uit Medemblik vertelt donderdag 25 april om 19.30 uur over 'online shaming'. Het zal een ouder gebeuren: een kind denkt via een afgeschermd online account zoals Whatsapp of Dropbox een pikante foto alleen te delen met een bekende, maar opeens staat het online en zichtbaar voor iedereen.

Bij gebrek aan professionele steun en om het taboe te doorbreken, schreef Nikki Lee het boek Niet Van Iedereen – de hel die online shaming heet. Ze geeft ook gastcolleges aan jongeren op school, liefst in combinatie met een bijeenkomst voor ouders, zoals deze avond, zodat het thuis bespreekbaar wordt.

Social media is niet meer weg te denken uit het leven van jongeren. Soms lijkt het of ze meer online dan offline zijn. Foto's en filmpjes maken en versturen, appen, spelletjes spelen, snapchatten. Jongeren experimenteren steeds vaker online met relaties en seksualiteit. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, maar er zitten ook risico's aan! De politie gaf tieners op 4 september 2018 het advies om helemaal niet meer aan sexting te doen. Heeft het zin om dit soort adviezen te geven? Op de radio en televisie leidde dit advies tot veel discussies en het laatste woord is er nog niet over gezegd.

Wat biedt deze 'workshop'? Leer tijdens deze avond meer over sexting, grooming, sextortion en aanverwante online gevaren. Hoe vaak komt sexting voor en wat vinden jongeren er zelf van? Wanneer wordt sexting een probleem? Hoe werkt grooming? Hoe groot is deze problematiek? Hoe worden jongeren weerbaar en welke boodschap werkt? Op deze vragen krijgen belangstellenden een antwoord. De toegang is gratis. Wel aanmelden via westfriesebiblotheken.nl/agenda Medemblik.

Inschrijven Zomertijd Opmeer

REGIO - Volwassenen en senioren kunnen van 15 tot en met 30 juni meedoen met het leuke activiteitenprogramma van Zomertijd Opmeer. Haal het gevarieerde programmaboekje in het gemeentehuis in Opmeer, De Schakel, Readshop, Deen en de bibliotheek. Hoogwoud: de Lindenhof en de Spar. De Weere: het Theresiahuis en café 't Centrum. Inschrijven op 30 april en 2 mei van 10.00 tot 12.00 uur in de Vergadelaar in Hoogwoud, het gemeentehuis: 1 mei van 14.00 tot 15.00 uur en tijdens de boekenmarkt in de Weyver op 4 en 5 mei van 10.00 tot 13.00 uur. Informatie, bel 06-30451263.

Lezing Omringdijk

TWISK - West-Friesland, met zijn Omringdijk, een wonder van menselijke hand. Ooit beschermde deze dijk mens en dier tegen het zoute water. Nu slingert dit 126 kilometer lange monument door het West-Friese landschap. Nettie Zander vertelt woensdag 24 april om 14.00 uur hier meer over in het dorpshuis, Dorpsweg 91 in Twisk. Toegang is gratis voor leden, niet leden betalen 2,50 euro.

Te bedevaart naar Volendam

HOOGWOUD - Rijwielbroederschap houdt 25 mei een fietsbedevaart naar Volendam. Motto: Bovenop de dijk wordt onze blik verwijd. Iedereen is om 07.15 uur welkom in de St Janskerk Herenweg 7 in Hoogwoud. Dan volgt de opening van de bedevaart door Kapittel. De wegzending en zegen van de zusters vindt 08.00 uur plaats. 'Te bedevaart naar Volendam!' Dag van spraakmakers, afzien, verbinding, diepgang, zingeving, geloof, hoop en fietsen. Iedereen komt rond 17.15 uur aan in Huis van Egmond, Burgemeester Hoogenboomlaan 35 in Hoogwoud. Kosten deelname 38,50 euro, nclusief diverse versnaperingen en activiteiten. Meer informatie staat op Facebook: Rijwielbroederschap Hoogwoud. Opgave tot en met dinsdag 14 mei via geloofhoopenfietsen@gmail.com. Vermeld 06-nummer en wordt op de hoogte gehouden. Bijdrage overmaken aan Rijwielbroederschap Hoogwoud op NL30 MOYO 0804994919 o.v.v. Volendam.

Jaarlijkse Triduüm in St. Hiëronymuskerk

WOGNUM - Het jaarlijkse Triduüm in de St. Hiëronymuskerk wordt donderdag 25 en vrijdag 26 april gehouden. Emeritus Pastor Adri Verweij leidt de diensten.

De eerste dag vindt een eucharistieviering plaats, met het Syvidakoor uit Wognum, met handoplegging door alle pastores uit de omgeving en 's middags een gezellig ontspanningsprogramma.

Deelnemers genieten de tweede dag van een eucharistieviering met het Westfries Mannenkoor, met daarna een klein concert. De dag wordt afgesloten met Het Lof en de Maria-bloemenhulde. Het Parochieel Gemengd Koor verleent haar medewerking.

Tijdens het Triduüm ontmoeten mensen elkaar in een gezellige en ontspannen sfeer en genieten van de ontspanningsmiddag. Men hoeft niet ziek te zijn om deze dagen mee te vieren. Iedereen wordt met liefde door vrijwilligers en verpleegkundigen verzorgd. Opgeven kan via 0229-573954.

Sociaal eetcafé

OPPERDOES - Zestigplussers, chronisch zieken, gehandicapten, alleenstaande en mantelzorgers zijn dinsdag 23 april welkom in de Torenschouw. Wie het gezellig lijkt om voor een betaalbare prijs uit eten te gaan en dorpsgenoten te ontmoeten, komt naar het sociaal oranje eetcafé aan de Torenstraat in Opperdoes. Het diner wordt om 17.30 uur geserveerd. Gastheer Jos Klaver klaar maakt voor zijn gasten 'Maximale' schnitzel met saus van oranje, koninklijke groenten, vorstelijke frites, saladegarnituur en het nagerecht is oranje-bavaroise. Kosten diner 11 euro, exclusief de drankjes. Opgeven bij Jos Klaver, tel. 0227-542250 (de voicemail inspreken kan ook) of stuur een e-mail naar www.torenschouw.nl.

De Schaats verzorgt Paasloop

Sporten en genieten van de omgeving van Twisk. Doe mee met de Paasloop! (Foto: aangeleverd)

TWISK - Koninklijke IJsclub De Schaats houdt zondag 21 april voor de 27e Paasloop door en rond het mooie Twisk. Hardlopen door dit lintdorp met haar prachtige monumentale stolpen en langs een foerageergebied voor vogels... wat wil een hardloper nog meer?!

Naast de 3 en 11 kilometer organiseert de vereniging ook een 5,5 kilometer loop. De start van de 3, 5,5 en 11 km vindt om 11.00 uur plaats bij het dorpshuis De Nuwe Skoôl, aan de Dorpsweg in Twisk. Inschrijven kan vanaf 09.30 uur in het dorpshuis. Kosten deelname (ongeacht de afstand): tot en met 15 jaar 4 euro, 16 jaar en ouder: 6 euro. Pak je hardloopschoenen en doe mee!

Laatste Kinder Spel & Bouw op de ijsbaan

Kinder Spel & Bouw Abbekerk wordt voor de laatste keer gehouden op de ijsbaan. (Foto: Fred Stapersma)

ABBEKERK - Het huttenbouwproject Kinder Spel & Bouw vindt dit jaar voor de 21e keer plaats tijdens het Hemelvaartsweekend, van 30 mei tot en met 2 juni. Jaarlijks komen zo'n 275 basisschoolkinderen uit Abbekerk, Lambertschaag, Hauwert, Midwoud, Oostwoud, Twisk en Opperdoes naar de ijsbaan in Abbekerk om hun mooiste hutten te bouwen.

Het weekend wordt feestelijk afgesloten met de fakkeloptocht en slapen in de zelfgemaakte hut. Ook dit jaar mogen de oudste kleuters komen sfeerproeven op het terrein. Zij timmeren een aantal uurtjes mee om op deze manier kennis te maken met het project. Een groep van circa honderd vrijwilligers zet zich met veel enthousiasme in om dit weekend te laten slagen. Ze helpen bij de bouw, verzorgen de catering voor de vrijwilligers en bezetten de EHBO-post.

Organisatie

Marsja Ros (27) is opgegroeid en woont in Abbekerk. "Ik ben bestuurslid, volgens mij nu zo'n zeven jaar. Maar daarvoor was ik als kind deelnemer van Kinder Spel & Bouw (KSB). Ik keek het hele jaar naar het weekend uit! Fantastisch om samen met alle klasgenootjes zo'n weekend samen te zijn met enthousiaste vrijwilligers." De Abbekerker is als vrijwilliger vrijwel vanaf het begin betrokken geweest bij het evenement.

"Het leuke aan KSB is de geweldige sfeer, die er elk jaar heerst. Of het nu goed of slecht weer is, het is altijd één groot feest! Het is fantastisch om te zien hoe ongeveer honderd vrijwilligers -vrijwel allemaal jongeren- zich een week volledig vrijmaken om 250 kinderen een onvergetelijk weekend te bezorgen. De beleving is dan enorm. Het hele dorp (en ouders uit de omliggende dorpen) staat langs de route."

De inwoners van Abbekerk en omgeving leven volledig mee, waardoor wede organisatie met vrijwillige inzet van een enorme achterban en sponsoring uit de omgeving 250 kinderen een weekend kunnen bezorgen, die hun leven lang bij blijft.

In verband met de bouw van huizen op de ijsbaan, is dit het laatste jaar op de huidige locatie. De organisatie is samen met de gemeente op zoek naar een vervangende locatie. "We hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken", zegt Marsja. Ouders kunnen hun kind(eren) nog inschrijven via www.kinderspelenbouw.nl/inschrijven. Informatie: www.facebook.com/kinderspelenbouw.

Beleef de lente in het Egboetswater

Het vlindersoort Kleine vos. (Foto: Toos Brink)

OOSTWOUD - Als de bomen weer groen kleuren, de bloemen ontspruiten en de vogels naar hartenlust zingen, kan dat maar één ding betekenen: het is lente!

IVN-gids Ria de Graaf geeft zondag 14 april om 14.00 uur een rondleiding door natuurgebied het Egboetswater, aan Liederik 15 in Oostwoud.

Het gebied is helemaal gewijd aan de tekenen van het voorjaar: zoemende bijen vliegen af en aan, de paddenpoel wemelt van het leven, eenden rondom het gebied treffen voorbereidingen voor de nieuwe generatie en sommige bomen en struiken staan in bloei.

Tip

Trek de wandelschoenen aan en kom kijken, luisteren én genieten. De wandeling duurt ongeveer een uur. Snuif de natuur op en beleef de lente in het Egboetwater. Er is zoveel te zien!

Open huis hertenkamp

HOOGWOUD - In het hertenkamp in Hoogwoud zijn er jonge geitjes en lammetjes geboren. Nieuw leven! Het is lente!

Nieuwsgierig naar de jonge diertjes? Kom zaterdag 20 april van 10.00 tot 12.00 uur een beschuitje met muisjes eten?

Neem fototoestel mee of schiet een leuk plaatje van de kinderen en de hertenkampbewoners.

Voorjaarsconcert Opmeers Vocaal Ensemble

Opmeers Vocaal Ensemble geeft een voorjaarsconcert. (Foto: Herman Siepe)

OPMEER - Voorjaar 2019 belooft een mooi voorjaar te worden. Of het mooi weer wordt weten de leden van Opmeers Vocaal Ensemble nog niet, maar wél dat zij prachtige muziek kozen voor hun voorjaarsconcert.

Genieten van samenzijn en muziek

Pakkende werken uit opera, musical en operette staan op het programma. Dit keer brengt Opmeers Vocaal Ensemble naast het Stabat Mater van Fr. Schubert ook mooie operawerken van Mozart, operette van Sullivan en diverse musicals van Webber tot Sondheim aan toe. Alexandre heeft prachtige bewerkingen gemaakt van klassieke stukken van Gabriel Fauré. Zo krijgt klassieke muziek weer een eigentijds tintje. Stukken van Guiseppe Verdi, musicals van Andrew Lloyd Webber en de altijd vrolijke muziek van Arthur Sullivan.

Vier de lente met het Opmeers Vocaal Ensemble op tweede paasdag 22 april en zondag 28 april. Iedereen is welkom in 't Kerkhuys in Spanbroek, aanvang 14.30 uur.

Kaarten à 12,50 euro zijn te reserveren bij Joke Oud, tel. 0226-353563 of stuur een e-mail naar Chris van Saarloos: chrisnelvansaarloos@outlook.com.

Toeristisch seizoen van start

REGIO - Het toeristische seizoen in de gemeente Medemblik is officieel geopend. Het Toeristisch Platform Medemblik organiseerde de aftrap voor toeristische organisaties en ondernemers in de gemeente. Wethouder Harry Nederpelt nam het eerste exemplaar in ontvangst van het toeristisch magazine Medemblik – Rijk aan Verhalen. Ook werden de resultaten van het onderzoek naar het aantal bezoekers aan de gemeente in de periode 2015-2017 gepresenteerd.

Wethouder Harry Nederpelt. "Het is fantastisch dat er zoveel betrokken ondernemers actief zijn in de toeristische sector. Met het onderzoek hebben we een nulmeting gedaan, om te kijken hoeveel bezoekers in de periode 2015-2017 naar onze gemeente kwamen. Zo zien we of onze inspanningen lonen. Want we streven naar een groei van 2,5% in 2020."

Coördinator toeristische marketing Maaike Steltenpool (Toeristisch Platform Medemblik):"Voor mij is het belangrijk en mooi om te zien dat ondernemers elkaar vinden, aanspreken en op zoek gaan naar mogelijkheden om elkaar te versterken. Ze ontwikkelen nieuwe initiatieven en zetten zo Toeristisch Medemblik meer op de kaart."

Ingezet wordt op vernieuwing, het verbinden van watersport en centrum en meer samenwerking tussen ondernemers. "Dat begint te werken", gaat Maaike verder. "We hebben nu een flexibel informatiepunt. We kunnen onze gasten nu op alle plekken voorzien van de juiste informatie. Een mooi voorbeeld van samenwerking is de vis- en vaarfolder. Alle partijen bundelden hun krachten om de doelgroep van waterliefhebbers beter te bereiken. Blijf de samenwerking zoeken. Gebruik het platform visitmedemblik.nl".

Westfriesland/SEW kampioen

Westfriesland/SEW B1 is Nederlands kampioen. (Foto: Koeiebel)

NIBBIXWOUD - Westfriesland SEW B1 werd kampioen in de B jeugd en afgelopen zaterdag in Amsterdam ook algeheel Nederlands kampioen. Ondanks diverse blessures won het team alle wedstrijden in de competitie en stonden dus in de finale van het NK.

De meiden wonnen makkelijk van Kwiek Raalte (14-33), Gemini Zoetermeer (16-23) en V&L Geleen (11-20). Ook de halve finale wonnen ze overtuigend van E&O uit Emmen (25-17) en gingen door naar de finale. De tegenstander was hen zeer bekend: Quintus uit Kwintsheul. Vol zelfvertrouwen ging Westfriesland SEW de strijd aan. In de eerste helft ging de strijd gelijk op, daarna ging de turbo aan. Een 16-13 overwinning!

De Nederlands kampioenen gingen de volgende dag mee met de paardentram door Nibbixwoud.