Bergens Nieuwsblad

15 mei 2019

Bergens Nieuwsblad 15 mei 2019


Wethouder grijpt in: geen extra supermarkt in Bergen

Er komt (vooralsnog) geen vierde supermarkt in het centrum van Bergen. Foto: Aangeleverd

BERGEN - De gemeenteraad heeft een zogenaamd voorbereidingsbesluit genomen voor het centrum van Bergen. In de praktijk betekent dit dat de Lidl geen supermarkt kan beginnen op de voormalige ABN AMRO-locatie op het Plein.

'Er is geen draagvlak voor vierde supermarkt'

Bij de entree van het centrum van Bergen zit nu al een Deen. Verderop in het centrum zit ook nog een Albert Heijn-filiaal. De komst van een Lidl zou een tweede supermarkt aan het Plein betekenen. Een derde supermarkt is in aantocht met de op handen zijnde herinrichting van de Harmonielocatie aldaar. Daarin verhuist de Aldi van de Jan Oldenburglaan naar het Plein. De gemeente steekt nu dus een stokje voor de komst van een vierde buurtsuper. Wethouder Klaas Valkering: "Er is geen draagvlak voor of behoefte aan een vierde supermarkt in het centrum van Bergen. Met het nemen van dit besluit hebben we als gemeente de regie over toekomstige ontwikkelingen in het gebied."

Buurtbewoners hadden op sociale media eerder al aangegeven tegen de komst van een Lidl-supermarkt in het centrum van Bergen te zijn. Er wordt gevreesd dat er niet voldoende parkeerruimte is voor nóg een supermarkt en ook de komst van vrachtverkeer dat komt laden en lossen werd met lede ogen aangezien.

Regie

De gemeenteraad heeft bewust de regie genomen en gekozen het voornemen voor dit besluit niet vooraf aan te kondigen of openbaar te bespreken. Dit wijkt af van de gewoonte van de gemeenteraad, maar was noodzakelijk om te voorkomen dat voorafgaand aan het besluit alsnog een supermarkt werd geopend of een aanvraag daarvoor werd ingediend.

Nieuw bestemmingsplan

Een voorbereidingsbesluit is een officiële verklaring van de gemeente dat er een nieuw bestemmingsplan wordt voorbereid voor het centrum van Bergen.

Het markeert de start van de voorbereidingsfase en geeft de gemeente de mogelijkheid om aanvragen voor nieuwe ontwikkelingen te weigeren of te bevriezen.

Van de baan

Het huidige bestemmingsplan biedt bij veel panden in het centrum van Bergen nog ruimte aan de komst van een extra supermarkt. Als een ontwikkelaar of eigenaar hiervoor een plan indient, zou de gemeente daar mee moeten instemmen. Door het nemen van het voorbereidingsbesluit is dit van de baan. Klaas Valkering: "Met het besluit kunnen we als gemeente aantonen: We zijn een nieuw bestemmingsplan aan het voorbereiden voor dit gebied. Totdat dit plan er is, nemen we geen nieuwe aanvragen in behandeling en mag er geen supermarkt worden geopend."

Aldi

Een voorbereidingsbesluit geldt in principe voor één jaar. Daarna moet er een nieuw bestemmingsplan liggen voor het gebied. Het voorbereidingsbesluit heeft geen gevolgen voor de verplaatsing van de Aldi naar de Harmonielocatie.

Inwoners en andere geïnteresseerden kunnen het besluit vanaf vandaag inzien op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Oud papier

BERGEN – De papiercontainer van gymvereniging Be Quick staat zaterdag 18 mei bij Wasserij Dubbel Blank aan de Lijtweg. Leden van de vereniging nemen oud papier en karton graag aan tussen 09.00 en 12.00 uur. De container staat er elke veertien dagen, in de week waarin de grijze rolemmer geleegd wordt.

Zuster Eugenie Heijnis viert honderdste verjaardag

De Haaf: landgoed van unieke, tijdloze schoonheid

Magda Mendes bezingt Portugese platteland in Ruïnekerk

Historische Vereniging laat extra Bergense vlaggen drukken

Zwem mee voor Vrijwillige Reddingsbrigade

Buiten zwemmen tijdens de Open Water Swim. (Foto: James Tourtellotte)

ALKMAAR - Altijd al een keer zin om zwemmend de molens langs de Hoornse Vaart te bekijken? Doe dan mee aan de Open Water Swim Events van Alkmaar Sport.

De Open Water Molen Swim is zaterdag zaterdag 29 juni. Woensdag 28 augustus staat het Bergen aan Zee Swim Event op het programma. Jong en oud kunnen deelnemen, maar een zwemdiploma is verplicht. Meedoen kost € 14,50 waarvan € 2,- wordt geschonken aan een goed doel. Zwemmen is met fietsen en hardlopen een grote sport in Nederland. Evenementen om naar toe te trainen zijn er nauwelijks. Daarom bedacht Eddy Bakker, manager Exploitaties Alkmaar Sport, een buitenevenement op zwemgebied. ''Sporters nemen in de vrije natuur de wisselende weersomstandigheden voor lief. Het gaat hen om een unieke sportieve beleving. Vooral het zwemmen langs de molens bij het Open Water Molen Swim geeft een prachtig plaatje." Muziek en entertainment moeten de dag nog meer kleur geven. Het Bergen aan Zee Swim Event is letterlijk zwemmen in de zee. De vrijwillige reddingsbrigade Bergen is bij beide evenementen aanwezig om de veiligheid te borgen. Na afloop van de evenementen ontvangen de deelnemers een certificaat en een medaille voor hun prestatie. Inschrijven via www.alkmaarsport.nl/openwaterswimevents. De opbrengst gaat naar Molenstichting Alkmaar en de Vrijwillige Reddingsbrigade Bergen.

Landgoed van unieke, tijdloze schoonheid

Henk Deen (projectontwikkelaar), Maarten Langeveld (projectontwikkelaar), Reinald Bosman (architect), Gem Bot (directeur Bot Bouw), Bastiaan Smit (makelaar) en bewoner Dick Bouma, naast het beeld 'de cirkel'. Foto: Vincent de Vries

BERGEN - De officiële opening van landgoed 'De Haaf' in Bergen vond vrijdag 10 mei plaats, in aanwezigheid van alle betrokken partijen inclusief de bewoners van de drie appartementenvilla's.

Uniek project De Haaf officieel geopend

De openingshandeling werd verzorgd door Henk Deen, die samen met de heer Langeveld, als projectontwikkelaars, het beeld 'de cirkel' van de kunstenaar Mathieu Nab aanboden aan De Haaf. Als derde en laatste spreken kwam Bastiaan Smit, van Bastiaan Smit makelaardij aan het woord.

Tijdloze schoonheid

Landgoed De Haaf is een uniek project aan de Koninginneweg, met drie appartementenvilla's in een duinlandschap. De locatie ligt aan rand van het historische centrum van Bergen middenin een villawijk. De architectuur is organisch, duurzaam, flexibel en van een tijdloze schoonheid en past daarmee prachtig in het karakter van dit bijzondere kunstenaarsdorp.

Gevoelige locatie

Het ontwerp is na intensief overleg met (kandidaat)kopers en omwonenden tot stand gekomen. In dit project gaat alles om kwaliteit. Een kwalitatief hoogstaand stedebouwkundig-, landschappelijk en architectonisch concept om gemeente en omwonenden mee te krijgen in de ontwikkeling van 42 woningen op een uiterst gevoelige locatie. Was het terrein van de Haaf tot voor kort een ontoegankelijk privéterrein, nu is het een voor de buurt toegankelijke, natuurlijke tuin, met een eigen karakter, maar zorgvuldig ingepast in de bestaande omgeving.

Verbeeldende kracht

De heer Bouma is een van de drie bewoners en zeer opgetogen over dit project. Hij benadrukte dat vrijdag in zijn speech: "Wat was het uitzicht van vóór 2008 toch totaal anders. Een woeste vlakte van gras met hier en daar boterbloemen en klavertjes vier. Het is aan de projectontwikkelaars de heren Deen en Langeveld te danken dat zij de energie hebben gehad om uiteindelijk De Haaf neer te zetten. Met creatieve architect Reinald Bosman is hier inhoud aan gegeven. Bij elke verandering van de woonomgeving zijn er bezwaren en dat was hier niet anders. Gelukkig is het in samenspraak met de gemeente gelukt om een plan goedgekeurd te krijgen. Daarna kwam makelaarskantoor Vlieg met de heren Gerritse en Smit in beeld. Met een voortreffelijk verbeeldende kracht wisten ze uiteindelijk alle appartementen aan de man te brengen."

Voor de bewoners van De Haaf is er in de afgelopen tijd veel veranderd. De meesten kwamen vanuit een vrijstaand huis en werden geconfronteerd met vele regels van de VvE's", vervolgde Bouma. Er wordt wel eens gezegd hoe ouder men wordt hoe minder flexibel men wordt. Deze stelling gaat echter niet op voor de bewoners van De Haaf. In de korte tijd is men overgestapt van meneer/mevrouw en u naar Ellen, Marie, Jan en Lodewijk. Er is een woongemeenschap ontstaan. Het beeld gemaakt door kunstenaar Mathieu Nab geeft de ruimte weer, die de bewoners elkaar gunnen en aan de andere kant de harde cirkel, dat een symbool is van het verbindend karakter van de bewoners met elkaar."

HVB laat meer Bergense vlaggen maken

De 'geknotte merels' zijn kenmerkend voor de vlag van bergen. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - De Historische Vereniging Bergen (HVB) heeft extra exemplaren van de vlag van Bergen laten maken, alsook van de wimpels.

Een paar jaar geleden heeft Frits David Zeiler in de Kroniek van de HVB het wapen van Bergen uitgebreid beschreven. De herkomst is vrijwel zeker van de Heren van Haarlem, die Heren van Bergen werden. De oudste afbeeldingen dateren al uit de late zestiende eeuw. De merletten in het wapen zijn eigenlijk 'geknotte merels', vogels zonder poten en snavels, die alleen in de heraldiek worden toegepast. Soms worden wel de aanzetten weergegeven, hier is gekozen voor een gladde afronding van onderbuik en kop. Aanvankelijk was het idee om de merletten als een soort witte silhouetten in de rode ondergrond te plaatsen. Vergelijking met een paar traditionele (maar redelijk betrouwbare) weergaven leerde, dat er toch wel oogjes en vleugels moeten worden weergegeven. Zo is gekozen voor het nu gepresenteerde ontwerp.

Merletten

Merletten komen ook voor in het oude wapen van Schoorl (om de klimmende leeuw heen), in het wapen van Heemstede (al heten ze daar anders), in het wapen van Oostkamp (Vlaanderen) en de verschillende wapens in het Land van Cuijck. De vlag kost € 15, heeft een afmeting van anderhalve bij één meter en is te koop bij Kluswijs de Vries, Hubo Michel Duin, Drieënhuizen, Sterkenhuis en Boekhandel Thomas. Bestellen kan ook op www.hvb-nh.nl.

De Historische Vereniging Bergen staat zondag 26 mei met een promotiekraam op het evenement Stoomdag/Oldtimers aan de Kogendijk. Daar is de vlag natuurlijk ook te koop.

(Foto: Aangeleverd)

In Filmhuis Schoorl worden vrijdag 17 mei twee films vertoond.

Yo, también

(Foto: Aangeleverd)

Om 15.00 uur draait de Spaanse film 'Yo, también' van regisseurs Antonio Naharro en Alvatore Pastor. Dit is een geweldig drama over liefde en vriendschap vertelt vanuit het perspectief van een jongeman met het syndroom van Down. De hoofdrollen worden gespeeld door Pablo Pinedo, Lola Duenas en Isabel Garcia Lorca.

Turist

Om 20.00 uur wordt de Zweedse film 'Turist' van Ruben Ostlund vertoond. Een lawine… Hoe dapper ben je zelf? Met Johannes Kuhnke, Loven Kongsli en Vincent Wettergren.

Reserveren

Meer informatie? Reserveren? Kaarten à € 10,- (€ 7,50 onder de achttien jaar) kunnen besteld worden op www.filmhuisschoorl.nl of aan de kassa voor de voorstelling (de zaal is open een uur voor de voorstelling).

De film wordt vertoond zonder pauze, een toegangskaart geeft tevens recht op een consumptie na afloop van de filmvoorstelling.

Filmhuis is te vinden in De Blinkerd, Heereweg 150 in Schoorl.

Reanimatie

BERGEN - Kordaat handelen bij een hartstilstand is van levensbelang. Snel handelen en snel reanimeren vergroot de overlevingskans. De gemeente Bergen biedt haar burgerhulpverleners AED-cursussen aan. Het gaat zowel om herhalingscursussen als cursussen voor nieuwe cursisten. Men ontvangt binnenkort een bericht met de exacte data en de locaties. Tijdens de cursus leren deelnemers hoe ze een hartstilstand herkennen, hoe ze moeten reanimeren en hoe ze een Automatische Externe Defibrillator (AED) bedienen. Na afloop van de cursus ontvangen ze een certificaat. Voorwaarde is dat de deelnemers jaarlijks een herhalingscursus volgen. Dus alle inwoners van de gemeente Bergen van wie het reanimatiecertificaat dit jaar verloopt, maar die wel AED-vrijwilliger willen blijven kunnen een mailtje met hun contactgegevens sturen naar AED@debuch.nl. Bellen kan ook; via 072-8880000. Dan neemt de gemeente contact op over de data en locatie van de trainingen.

Lentegroen

REGIO - 'De Groene Route' wordt gevormd door gepassioneerde tuineigenaren en kwekers in Noord-Holland noord die anderen willen laten meegenieten van hun prachtige privé-tuinen, groene ontwerpen en planten van bijzondere kwekerijen. Duurzaamheid en milieubewust werken staat hoog in het vaandel. Zij organiseren dit seizoen zes gezamenlijke open weekends en één avond-openstelling. Dit seizoen is een open weekend op zaterdag 25 en zondag 26 mei van 11.00 tot 17.00 uur. In mei staan in de tuinen vaste planten en late bollen te pronken.

Voor meer info en deelnemers per datum, adressen en meer: www.degroeneroute.nl

"Weet je dat ik op mijn hoofd kan staan?", sprak de giraf.

"Niet doen, maar ik geloof het graag", fluisterde zijn geliefde.

Th. Olthuis

'Wereld van de balletmuziek' met Fred Suring in Bergense bibliotheek

In de serie De Ochtenden neemt Fred Suring u mee in de wereld van de balletmuziek. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - In de serie De Ochtenden neemt Fred Suring zijn toehoorders mee in de wereld van de balletmuziek. Donderdag 23 mei van 10.00 tot 12.00 uur vertelt hij enthousiast over balletmuziek in de bibliotheek in Bergen. Tijdens deze lezing luisteren de aanwezigen naar veel muziek; ook krijgen ze het nodige filmmateriaal te zien.

De lezing start met de barok aan het hof van Lodewijk de veertiende en de balletten van Lully. Fred besteedt aandacht aan de film 'Le roi danse" van Gérard Corbiau. Het publiek reist naar Rusland om de grote componisten daar te beluisteren: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en Prokofjev.

Wonderschoon kasteeltje

Vervolgens reist men terug naar Frankrijk om kennis te maken met Jacques Ibert en Eric Satie en het wonderschone kasteeltje Chenonceau

Maak een virtuele reis naar Rusland en Frankrijk

te bezoeken om een kleine rondleiding te volgen en kennis te maken met Diane de Poitiers en het ballet wat dat opleverde. Uiteraard ontbreekt ook een ontmoeting met Frédéric Chopin niet.

Fred Suring

Fred is van huis uit fluitist en gaf zijn hele leven fluitlessen, eerst in Hoorn en Alkmaar en daarna aan Muziekschool Dijk & Waard in Heerhugowaard en Langedijk. Naast zijn fluitdocentschap is hij al jaren docent muziekgeschiedenis bij Cool kunst en cultuur; hij verzorgt daar lessen voor volwassenen en heeft inmiddels tientallen lezingen in Noord-Holland op zijn naam staan.

De Ochtenden

Bibliotheek Kennemerwaard locatie Bergen organiseert regelmatig een programma voor senioren met als titel: De Ochtenden. Deze ochtenden, van 10.00 tot 12.00 uur, staan in het teken van cultuur en informatie, maar ook gezellig samenzijn en nieuwe mensen ontmoeten.

Aanmelden

Belangstellenden zijn donderdag 23 mei van 10.00 tot 12.00 uur welkom in de bibliotheek aan de Dreef 1. Toegang € 5,- inclusief een kopje koffie of thee. Aanmelden kan via www.bibliotheekkennemerwaard.nl via de agenda of bij de Klantenservice in de bibliotheek.

Yoga in duinen

Word fit dankzij yoga in de Schoorlse duinen. (Foto: Bregje van der Steeg)

SCHOORL - Embodiment & Nature start donderdag 16 mei bij Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staatsbosbeheer met een serie van zeven yogalessen.

Deze rustige yin yogalessen (niveau 1/3) staan in nauwe verbinding met de omringende natuur.

De Schoorlse yogadocente en (sport-) psycholoog Julia Meijer combineert lichamelijke activiteit, lichaamsbewustzijn en natuurbeleving om extra goed te kunnen ontspannen en op te laden. De lessen zijn afwisselend van inhoud. De focus ligt op aspecten als ademhaling, de algehele houding, rotatie en curve van de ruggengraat, schouders en nek en heupen.

Word soepel

Doel van de lessen is meer in contact te komen met het lichaam, soepeler worden en vollediger te leren ademen. Het is mogelijk om losse lessen te boeken of om de serie van zeven lessen te volgen. Deze zijn wekelijks op donderdag van 10.00 tot 11.15 uur.

De start is donderdag 16 mei. Kosten zijn € 15,- per les en € 85,- voor een serie van zeven lessen. Bij goed weer is de les buiten, in overleg met de groep of bij slecht weer kunnen de lessen (deels) in het buitencentrum plaatsvinden.

Aanmelden

Aanmelden kan via www.staatsbosbeheer.nl/yogaschoorl of ter plekke aan de balie.

Buitencentrum Schoorlse Duinen is te vinden aan de Oorsprongweg 1 in Schoorl. Het buitencentrum is maandag tot en met zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Toegang is gratis. et op: betaald parkeren van 10.00 tot 19.00 uur.

Expo Scorlewald

Kunst uit Scorlewald. (Foto: Aangeleverd)

SCHOORL - In het restaurant van Scorlewald exposeert momenteel het atelier en de pottenbakkerij heeft haar keramiek in de vitrine tentoongesteld. De kunstenaars hebben verschillende materialen gebruikt en laten via hun schilderijen zien waar hun passie ligt.

De reddingsbrigade geschilderd door Edward, de vogels door Ben, de bomen van Jan, een collage van Marianne, huisjes en kerken van Marja, het landschap van Bettina, minimale kunst van Matheno, de Madonna van Rolf en nog veel meer; het is allemaal te bewonderen. In de vitrine staan de prachtige werkstukken van de pottenbakkers. Op de voorjaarsmarkt, zaterdag 18 mei, is nog veel meer werk te bewonderen. De schilderijen zijn via de kunstuitleen te huur. Scorlewald is te vinden aan de Vinkenlaan 14 in Schoorl. Meer weten? Bel Nelie Tjallingii via 072-5099425 (maandag en vrijdag).

Zuster Heijnis viert honderdste verjaardag

Mevrouw (zuster) Heijnis is op 8 mei wordt 100 jaar geworden! Zij vierde deze dag in aanwezigheid van loco burgemeester Klaas Valkering. (Foto: Vincent de Vries)

BERGEN - Zuster Eugenie Heijnis is woensdag 8 mei honderd jaar oud geworden! Zij vierde deze dag in aanwezigheid van loco-burgemeester Klaas Valkering.

Zuster Eugenie werd geboren op 8 mei 1919 in Bergen, als middelste van een gezin met vijf kinderen. Ze kreeg de naam Aafje Heijnis, net als de beroemde overleden zangeres. Thuis hadden ze een café. Vader was erg gezien en kende iedereen. Moeder zei wel eens als ze samen op straat liepen: 'Man, je kunt je hand net zo goed omhoog houden!'

Haar moeder zei weleens: 'je bent net Haarlemmerolie; je bent overal goed voor'

Winkeljuffrouw

Ook zuster Eugenie maakt altijd gemakkelijk contact, met iedereen. Moeder naaide tot 's avonds laat kleding, en zuster Eugenie bleek later eveneens heel handig te zijn met lapjes en het maken van kleding. Vroeger wilde Aafje graag moeder of winkeljuffrouw worden.

Het eerste is niet uitgekomen, maar het laatste uiteindelijk nog wel, want ze stond na haar pensionering in het winkeltje van de Uuthof, het verzorgingshuis bij het klooster.

Blije Ursuline

Ze ging naar de huishoudschool in Bergen, en toen ze zeventien was, op 27 februari 1937, trad ze in. Dat is inmiddels al meer dan tachtig jaar geleden! Haar ouders vonden dit niet leuk, maar ze ging haar eigen weg en volgde haar hart. Ze voelde zich sterk aangetrokken tot de religieuze sfeer en tot het kloosterleven. 'Ik ben heel gelukkig in mijn roeping. Ik ben een blije Ursuline!' zegt ze vaak. Als je in het klooster ging, kreeg je een nieuwe naam. Voor Aafje werd dat zuster Eucharistica.

Later mocht je die naam veranderen als je dat wilde, en toen heeft ze de naam zuster Eugenie gekozen.

Net Haarlemmerolie

Het oude kloosterleven was streng en zwaar. De zusters sliepen op een stromatras in het oude moederhuis en hadden geen eigen kamer, alleen een chambrette. Zuster Eugenie ging na haar intrede al gauw naar Den Haag, waar ze les gaf aan voogdijkinderen. Daarna werd ze heel vaak verplaatst, naar andere scholen, en zo woonde ze in heel veel verschillende huizen van de zusters, net waar ze nodig was. Haar moeder zei wel eens: 'Je bent net Haarlemmerolie, overal goed voor!' Vaak had zuster Eugenie net contact opgebouwd met leerlingen en zusters, en dan moest ze al weer weg. Dat was niet gemakkelijk.

Warm hart

Ze gaf les aan kinderen van twaalf tot zeventien jaar, coupeuse en modevak, en ze kon goed met ze opschieten. Vaak vroeg ze op maandagmorgen van wie van de meiden de verkering was uitgeraakt in het weekend, en dan stortten ze allemaal hun hart bij haar uit. 'Uw oog is in mijn hart', is een psalmregel die zuster Eugenie veel zegt, en waar ze vaak ontroerd van raakt. Het tekent haar, met haar warme hart voor mensen.

'Ik ben heel gelukkig met mijn roeping, ik ben een blije Ursuline'

Chauffeuse

Op haar 62e is ze gestopt met lesgeven, en ging ze in de VUT. Ze bleef wel actief als vrijwilligster in parochie van de Bavo in Haarlem. Ze verrichtte daar allerlei hand- en spandiensten en deed ook huisbezoeken. In 2002 ging ze vanuit Haarlem naar de kloosterhof in Bergen. 'Samen met anderen hoop ik hier het einddoel van mijn roeping te bereiken,' zei ze.

Ze bleef zo lang het kon actief, onder meer als chauffeuse voor de zusters. Graag maakte ze ansichtkaarten. Ook volgde ze samen met enkele andere zusters een schildercursus, waar ze veel plezier aan beleefde.

De laatste jaren ontvangt zuster Eugenie wat meer zorg, in huiskamer Gabriël. Daar is ze met haar spontaniteit een graag geziene medezuster.

In de Ruïnekerk leeft de wens naar groen

Ik ben 52 jaar en ondanks die leeftijd heb ik nog altijd idealen. Toch heb ik moeten constateren, dat ik daar soms te lui voor ben. Zo had ik in april twee zeventigers op bezoek, die mij hogelijk verbaasd aankeken toen ik de plastic verpakking van een doosje koekjes achteloos in de vuilnisbak wierp. 'Scheidt jij geen plastic?' riepen ze in koor en ik moest bekennen, dat ik daar inderdaad nog niet mee begonnen was. Dat zat me niet lekker. Al jaren verschool ik mij achter de smoes, dat de burgerlijke gemeente eerst maar eens speciale afvalcontainers voor PMD moest leveren. PMD staat voor: plastic, metaal en drinkpakken. Zo schoof ik mijn eigen verantwoordelijkheid af op de overheid. Niet zo fraai.

Ik ging me daarop verdiepen in de materie en besloot mijn vuilnisbak in de keuken om te dopen tot PMD emmer en zette een schaal voor overig afval op het aanrecht, naast het bakje voor groenteafval. Tot mijn grote verbazing bleek de PMD zak na 5 dagen vol te zitten en was het schaaltje voor restafval nog niet voor de helft gevuld. Daarna wist ik het meteen: mijn grijze container doet er op deze manier zeker twee maanden over om vol te raken. Hoe had ik zo suf kunnen zijn om al die jaren mijn plastic, lege blikjes en melkpakken geen tweede leven te geven via recycling?

Ik besloot daarop een serie kerkelijke vieringen te wijden aan het thema 'duurzaamheid'. Elke zondag delen we nu PDM zakken uit om bezoekers en gasten uit te dagen ook PMD te scheiden. Het bleek dat meer dan de helft van de kerkgangers dat al lang deed. Inmiddels is dat aantal ruim gestegen en leveren ook zij hun PMD in bij de verzamelpunten in ons dorp. Tot enige hilariteit publiceer ik elke week foto's van mensen met een door hen voor het eerst gevulde PMD zak. Deze grote support is hopelijk een mooie stap naar een officiële erkenning van de Ruïnekerk als groene kerk, al zullen er natuurlijk nog meerdere moeten worden genomen.

Blijft voor mij de vraag, waarom de burgerlijke gemeente hierin achter is gebleven in vergelijking met bijvoorbeeld gemeente Heiloo. Zou het niet veel duurzamer zijn om het PMD in containers op te halen en het restafval te laten brengen bij een verzamelpunt?

Gevraagd: Taalmaatjes

BERGEN - Stichting Welzijn Bergen is op zoek naar Taalmaatjes. Iedereen die het leuk vindt om met taal bezig te zijn en mensen graag iets zou willen leren, kan zich aanmelden als vrijwilliger.

Taalmaatjes zijn vrijwilligers (man of vrouwen, jong of ouder) die mensen voor wie het Nederlands geen moedertaal is én mensen die laaggeletterd of analfabeet zijn, helpen de Nederlandse taal beter te leren spreken, begrijpen en lezen.

"Wij zoeken personen in Bergen, Schoorl en Egmond die beschikken over een goede Nederlandse taalvaardigheid, het geduld hebben om een ander de gelegenheid te bieden om zich de Nederlandse taal eigen te maken, het leuk vinden om iemand te begeleiden en wegwijs te maken, minimaal een dagdeel per week beschikbaar zijn, sociaal zijn ingesteld en geïnteresseerd zijn in andere culturen en bereid zijn een cursus te volgen die vier dagdelen beslaat", aldus Stichting Welzijn Bergen.

"Wij bieden begeleiding en ondersteuning in de contacten, een taalmaatjescursus en een onkostenvergoeding."

Meer weten?

Interesse? Of liever eerst meer informatie? Neem dan contact op met Yvonne Ruiter via 06-82320746 of y.ruiter@welzijnbergen.nl.

Sportraad

BERGEN - Wat is de verwachte sportbehoefte binnen de gemeente Bergen in de toekomst? Hoe bieden verenigingen krimp en vergrijzing het hoofd? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens de algemene ledenvergadering van de Sportraad Bergen, dinsdag 21 mei vanaf 19.30 uur in de kantine van VV Bergen. De Sportraad behartigt de belangen van sportverenigingen in de gemeente en timmert aan de weg om ook in de toekomst optimale ruimte voor bewegen, sport, gezondheid en welzijn te behouden. Dinsdag 11 juni is er in De Blinkerd een thema-avond over de toekomst van bewegen en sporten, specifiek in de kern Schoorl. Kijk voor meer informatie en de agenda op www.sportraadbergen.com.

Ontdek Begraafplaats Bergen als 'een bijzondere plek vol verhalen'

Habro Fotografie/Hans Brouwers

BERGEN - Vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 is het 't weekend van de begraafplaats. In het hele land doen begraafplaatsen hieraan mee. Ook de begraafplaats van Bergen, aan de Kerkedijk, die zaterdag 25 mei een open dag houdt. Van 10.00 tot 15.00 uur zijn geïnteresseerden van harte welkom.

Een begraafplaats is een plek vol prachtige, verdrietige en unieke verhalen. Verhalen over families, geliefden, kinderen en het definitieve afscheid. Maar ook verhalen over de geschiedenis van de begraafplaats en over grafmonumenten.

Habro Fotografie/Hans Brouwers

'Plek vol verhalen'

"Het thema - 'een plek vol verhalen' - past er daarom goed bij", vindt wethouder Jan Houtenbos.

Begraafplaats aan Kerkedijk houdt open dag

"Vooral de begraafplaats van Bergen is een plek vol verhalen: van graven van bekende Bergenaren, tot diverse cultuurhistorische graven en monumenten. En natuurlijk het ereveld, met 247 slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Deze verhalen verdienen het om verteld te worden."

Programma

Het globale programma van de open dag ziet er als volgt uit: om 10.00 uur gaat de poort open. Gastheren Hendrik van der Graaf en Arjan Kos zijn de hele dag aanwezig. Zij kunnen meer vertellen over de begraafplaats, het rouwcentrum, de mogelijkheden tijdens een afscheid, asbestemmingen, mogelijkheden voor grafbedekking en meer. Ook laten diverse standhouders hun vakgebied zien, zoals bijvoorbeeld steenhouwers en uitvaartondernemers.

Rondleidingen

Om 10.30 uur verzorgt cultuurhistorica Anita van Breugel een rondleiding langs de cultuurhistorische graven en monumenten en om 11.30 uur geeft kunstschilder Hans van Marwijk een rondleiding langs graven van bekende Bergenaren.

Gastheren Hendrik en Arjan geven vanaf 13.30 uur een speciale rondleiding over de begraafplaats en laten zien hoe een uitvaart gaat. De open dag eindigt om 15.00 uur. Meer informatie over andere activiteiten in het land is te vinden op www.weekendvandebegraafplaats.nl.

Magda Mendes in Ruïnekerk

De Portugees-Rotterdamse zangeres Magda Mendes doet met 'Oliveiras'- een muzikale ode aan het vergeten Portugese platteland-  ook de Ruïnekerk van Bergen aan. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - De Portugees-Rotterdamse zangeres Magda Mendes doet met 'Oliveiras'- een muzikale ode aan het vergeten Portugese platteland- ook de Ruïnekerk van Bergen aan, zaterdag 18 mei om 20.00 uur, zaal open om 19.30 uur.

Magda Mendes, geboren en getogen in Lissabon, bereikte de afgelopen jaren met haar programma 'Silencio!, de fado dwaalt door Rotterdam' een groot publiek dat haar in 2018 de Gouden Notenkraker toekende. Met haar nieuwe album 'Oliveiras' legt ze, in haar eigen stijl, de nadruk op de bluestoon in de Portugese zangtraditie. Haar vaste gitarist Ward Veenstra schreef de muziek bij haar teksten die stem geven aan verhalen die aan het vuur ontsnapt zijn. Over hoe de bewoners en de bomen van de landerijen zonder stem achterbleven en over hoe het haar zelf vergaat sinds ze haar geboortegrond heeft verlaten. Met haar rijke stem, een groot ensemble en de beeldprojectie biedt ze de bezoekers van haar concerten een meeslepend beeld van haar moederland.

Blazerskwintet

Voor 'Oliveiras' is het vaste ensemble versterkt met een blazerskwintet. De combinatie van de Zuid-Europese wereldmuziek met de West-Europese kamermuziek en zelfs Hollandse fanfareklanken geeft het programma een filmisch karakter, zoals onlangs nog te zien was in het tv-programma 'Vrije Geluiden'.

Informatie en reserveren (kaarten à € 15,-) via kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06-50584308. Kaarten ook aan de zaal zolang de voorraad strekt en bij de Eerste Bergensche Boekhandel te Bergen. Volgende Kunstgetijconcert in de Ruïnekerk van Bergen: Hemelvaartsdag 30 mei (20.00 uur, toegang € 17,50,-) toppianist Ralph van Raat met 'Le Sacre du Printemps' voor piano solo en werk van Louis Andriessen die tachtig wordt.

Balkanmuziek in Overslot

Trio Lanyok speelt klezmer- en zigeunermuziek. (Foto: Aangeleverd)

EGMOND AAN DEN HOEF - Trio Lanyok speelt zondag 19 mei speelt muziek uit de Balkan en zigeunermuziek. Het gezelschap bestaat uit de Leidse violiste Marjolijn Mellema, de Groningse accordeoniste Moniek Bollen en de Amsterdamse cimbaliste Pit Hermans. Zij spelen Hongaarse en Roemeense muziek en klezmermelodieën.

Een concert van Lanyok is altijd weer een feestje: melancholisch, intiem en opzwepend! Aan de wanden van Overslot hangen de kleurrijke schilderijen van (levens) kunstenaar PJ; voor en na de voorstelling is een bezoek aan de bijzondere Wunderkammer of rariteitenkabinet met diverse fantastische verzamelingen met bodemvondsten uit de ijstijd, etnografica en naturalia een aanrader! Of bekijk de film van Peter van den Berg en Jeroen Krabbé van de duizendjarige kunstgeschiedenis van Egmond.

Museumhoeve Overslot is ieder weekend open vanaf 14.00 uur. Het concert van Lanyok begint om 16.00 uur en er wordt een vrijwillige bijdrage voor de muzikanten gevraagd. Museumhoeve Overslot is te vinden in het historische hart van Egmond aan den Hoef, aan de Slotweg 42.

Kijk ook eens op www.hoeve-overslot.nl.