Alkmaar op Zondag

24 maart 2019

Alkmaar op Zondag 24 maart 2019


'We willen de muziek op straat krijgen'

Muziek en Hortus op één dag. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - "Het Fête de la musique is een muziekfestival dat zijn oorsprong vindt in Frankrijk en daar al decennia lang succesvol is. Deze formule willen we nu uitrollen in Alkmaar om de muziek op straat te krijgen en amateurmusici een podium te bieden", zegt Willem Veldt, samen met Cor Thomas initiator van het Alkmaarse Fête de la musique.

Nieuw muziekfestival in Hortus Alkmaar

Muziek maken bij Hortus. (Foto: aangeleverd

Het jaarlijks terugkerende Franse muziekfestival wordt altijd op 21 juni gehouden. Een feest bedacht door de Amerikaan Joel Cohen in 1976, toen werkzaam bij Radio France. Zijn idee was om op de avond van de zomerwende zo veel mogelijk bandjes en andere muzikanten de straat op te laten gaan om de hele nacht muziek te maken. Het geeft vooral amateurmuzikanten de kans om op te treden in een straatfeestachtige sfeer. De toegankelijkheid en de vrijwillige inzet van de muzikanten zijn de pijlers van het idee. Sinds 1982 wordt het Fête de la musique in alle gemeentes, vooral in de dorpskernen van Frankrijk gevierd.

Nieuw initiatief in Alkmaar

Willem Veldt, als vrijwilliger actief bij de culturele commissie van Alliance Française en Cor Thomas, van stichting Hortus en Alliance Française, organiseren het Alkmaarse Fête de la musique op 22 juni bij Hortus Alkmaar. Willem Veldt: "De Hortus in Alkmaar is natuurlijk een prachtige omgeving om dit te doen. Tussen de bloemen zijn de klanken te horen van diverse amateurmusici."

Gratis concerten

"Dankzij deze gratis concerten krijgt een breed publiek de mogelijkheid naar allerlei verschillende soorten muziek te luisteren. Niet alleen amateurmuzikanten maken gebruik van de gelegenheid op te treden, het is voor meer gevestigde muziekensembles ook een geweldig podium om zich aan het publiek te presenteren."

Variatie

Het streven is om muziekoptredens op vier verschillende plekken in de tuin te laten horen waarbij gezocht wordt naar variatie tussen solo optredens en muziekgezelschappen zoals koren of kleine muziekgroepen. De optredens, afhankelijk van het aantal aanmeldingen, vinden op 22 juni plaats tussen 13.00 en 21.00 uur.

Aankoop grond

Toegang voor het publiek in de Hortus kost €5,-. Hierdoor steunt de bezoeker weer de Hortus die stevig actie voert om het benodigde geld voor aankoop van grond te realiseren.

Aanmelden

Amateurmusici die hun klanten willen laten horen op 22 juni kunnen zich aanmelden voor het Fête de la musique via de website van de Alliance Francaise Alkmaar www.alkmaar.afpb.nl maar ook via de Facebookpagina.

"We proberen het Fête de la musique zodanig vorm te geven dat het uit kan groeien tot een jaarlijks terugkerend evenement", besluit Willem Veldt.

In full swing voor Vredeskerkje

Het Vredeskerkje. (Foto: aangeleverd)

BERGEN AAN ZEE - Meer dan honderd jaar geleden ging één van de wensen van het burgemeestersechtpaar Van Reenen-Völter in vervulling; de eerste steen van het Vredeskerkje in Bergen aan Zee, de kerk voor en van iedereen, werd gelegd en staat anno 2019 nog steeds te schitteren in de ambiance van duin, zee en frisse zeelucht.

Het monumentale kerkgebouw vraagt onderhoud en daarom heeft de Lionsclub Bergen Egmond Schoorl ten behoeve de renovatie van het dak een zondagsconcert georganiseerd. Zondag 31 maart organiseert de Lionsclub in samenwerking met de bekende Alkmaarse band The Blouzz een fantastische blues sessie in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee. De band The Blouzz brfengt twee sets moddervette blues ten gehore.

Isolatie rieten dak

Wat is er mooier dan in de sfeer van het Vredeskerkje in Bergen aan Zee een concert van The Blouzz bij te wonen. Een optreden waarbij bezoekers vast en zeker niet stil op hun stoel kunnen blijven zitten en waarover nog dagen nagenoten wordt. De Lionsclub nodigt iedereen van harte uit om bij dit concert op zondag 31 maart aanwezig te zijn.

Reserveren

Het concert begint om 14.00 uur (kerkje vanaf 13.30 uur open). In verband met de beperkte beschikbaarheid is reserveren gewenst. Kaarten á 20 euro zijn te bestellen via e-mailadres lionsbesconcert@gmail.com De Lionsclub ontvangt bezoekers met koffie en thee; de opbrengst is bestemd voor de isolatie van het rieten dak.

Reisverhalen in De Alkenhorst

Reisverhalen over Duitsland. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR- In Huis van de Wijk De Alkenhorst in De Hoef worden elke twee maanden verhalen verteld aan de hand van kwaliteit foto's. Het Wijksteunpunt wil hiermee een gelegenheid creëren voor wijkbewoners van Alkmaar West om hun foto's aan een groter publiek te laten zien ter informatie en inspiratie. Zondag 31 maart zijn bezoekers weer welkom van 14.00 tot 16.30 uur voor een inspirerende presentatie.

Een koude Kerst in het Zwarte Woud en de Elzas

"Vanuit het Duitse wijnstadje Endingen maken we interessante dagtochten. Een reisverhaal met honderden prachtige foto's. Rond het Zwarte Woud vinden we tal van steden die een bezoek meer dan waard zijn. We bezoeken de pittoreske avond kerstmarkt van Gengenbach, de stad Freiburg met het oorspronkelijke oude centrum en het Rijn stadje Breisach met zijn gotische St. Stephan kathedraal. In de Franse Elzas maken we kennis met bezienswaardige steden, zoals de imposante hoofdstad Straatsburg, het middeleeuwse Riquewihr en het romantische Colmar. We zien veel natuurschoon rond Titisee, het Hexenloch, St. Blasien, Triberg en in het Glottertal het St. Peterklooster. Ook het Europapark met zijn 16 themagebieden, een circus- en ijs show was indrukwekkend", aldus een van de deelnemers. Er worden fotografen gevraagd voor reisverhalen op 29/9 en 24/11.

Toegang € 2.50 (incl. koffie/thee). 14.00 tot 16.30 uur. Schelfhoutlaan 4, De Hoef, Alkmaar. Info: voorzitter@dealkenhorst.nl.

Blije gezichten bij 't Praethuys

Blije gezichten in de nieuwe salon. (Foto: Ronald Smits)

ALKMAAR - Blije gezichten bij 't Praethuys, inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. De ontspanningsruimte heeft dankzij een gulle gift van de Stichting Care van Segesta een complete transformatie ondergaan.

'Behandelingen werken zeer ondersteunend'

De ruimte toont nu een lichte en gastvrije aanblik. Martine Klijnsma van BeautyWorld schonk daarnaast nog een prachtige make-up display. Gasten van 't Praethuys krijgen een massage en/of schoonheidsbehandeling aangeboden die tien gecertificeerde gastvrouwen op vrijwillige basis aanbieden. Dergelijke behandelingen werken zeer ondersteunend bij de behandeling en het herstel rondom kanker. "Een prachtige vernieuwing", constateert coördinator Tanja Schipper tevreden: "Hiermee kunnen we onze gasten nóg meer verwennen en dat gunnen we ze van harte!"

Barmhartigheidsdiner in Grote Kerk

Waiting for Mathilde. (Foto: aangeleverd)

ALKMAAR - In de Grote Kerk Alkmaar wordt zaterdagavond 18 mei een Barmhartigheidsdiner georganiseerd, waarvan een deel van de opbrengsten ten goede zullen komen aan de Stichting Alzheimer Nederland.

Opbrengst voor Stichting Alzheimer

Het belooft een voedzame avond te worden met optredens van Hellen van Meene, Sacha de Boer en Douwe Draaisma. Aanleiding voor het diner is Van Meenes fototentoonstelling 'De Zeven Werken van Barmhartigheid', die van 29 maart tot en met 7 juli te bezoeken is in de Grote Kerk Alkmaar.

Inspiratiebron

Inspiratiebron voor de maaltijd is het tijdperk waarin de oorspronkelijke werken van barmhartigheid door de onbekende Meester van Alkmaar werden geschilderd: de Middeleeuwen. Tijdens het avondvullende programma treedt presentatrice Sacha de Boer als gastvrouw op en interviewt ze fotografe Hellen van Meene. Psycholoog Douwe Draaisma is gastspreker en verzorgt een tafelrede over wat de tijd doet met het geheugen.

Barmhartigheid

Hellen van Meene: "Als familie werden wij in 2017 geconfronteerd met de ziekte Alzheimer. Mijn moeder had een agressieve, snelle variant van deze ziekte en in 2017 is ze overleden. Zelf heb ik ervaren hoe het is om intensief voor iemand te zorgen en dat hebben wij als familie met liefde gedaan. Nu zou ik graag de Stichting Alzheimer willen steunen, om de mensen die nu met deze ziekte te maken te hebben te helpen, door middel van een financiële gift die mogelijk wordt gemaakt door de kaartverkoop van dit speciale diner."

Kaartverkoop

Tickets voor het Barmhartigheidsdiner op 18 mei kosten €59,50 en zijn nu verkrijgbaar via www.grotekerkalkmaar.nl

Lentefeest met Elfje Silver

Poppentheater Belletje Sterk speelt in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staasbosbeheer 'Lentefeest met Elfje Silver'. (Foto: aangeleverd)

SCHOORL - Poppentheater Belletje Sterk speelt in Buitencentrum Schoorlse Duinen van Staasbosbeheer zondag 24 maart 'Lentefeest met Elfje Silver'.

Het is lente en dat wordt gevierd in het Elfenbos. Elfje Silver is dikke vriendjes met Vosje. Samen met Ko Nijn en Kabouter Zako beleven ze avonturen als ze het feest aan het voorbereiden zijn. Komen jullie ook op hun feestje? Wees welkom bij deze leuke voorstelling vol lenteliedjes. Na de voorstelling mogen de kinderen een fantasieboom met een elfendeurtje knutselen om mee naar huis te nemen. De poppenvoorstelling wordt gegeven om 11.00 uur en 15.00 uur en duurt inclusief knutselen 90 minuten. Een kaartje kost € 8,50, inclusief kaboutersap. Ellen Scholten verzorgt deze voorstelling met haar prachtige vilten poppen.

Reserveren via www.staatsbosbeheer.nl/belletjesterk. 'Lentefeest met Elfje Silver' is voor kinderen van 2 tot 8 jaar en past bij de elfendeurtjesroute over elfjes en hun dierenvriendjes. Deze belevingsroute kunnen jonge kinderen met hun ouders lopen in de naaste omgeving van het Buitencentrum.

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, Schoorl. Openingstijden: maandag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur. Toegang gratis. Betaald parkeren van 10.00 tot 19.00 uur.

Muzikale wereldreis Encore

Encore. (Foto: aangeleverd)

BERGEN - Zanggroep Encore is een gemengd koor met circa 20 enthousiaste leden onder leiding van dirigente Hester Diel. Het repertoire is veelzijdig, merendeels afkomstig uit andere landen of werelddelen en uit verschillende stijlperioden.

De liederen die zij zingen zijn vrolijk, melancholiek of krachtig. De meerstemmige liederen worden of a capella gezongen of begeleid op gitaar door Hester. Deze keer zingen de leden een mooi samengesteld repertoire uit landen/werelddelen zoals Afrika, Zuid- Amerika, Ierland, Oost-Europa en Nederland. Op zondag 24 maart, aanvang 15.00 uur treedt Encore op in het Vredeskerkje. Toegang €10,00, inclusief een drankje en hapje na afloop. Kinderen tot 15 jaar €5,00. De kaartverkoop is aan het kerkje. Reserveren kan ook via email: maaikewijnberg@kpnmail.nl. Het Vredeskerkje in Bergen is open vanaf 14.30 uur en het concert duurt tot 16.00 uur; er is geen pauze. Lijkt het leuk om bij Encore te komen zingen? Encore zoekt sopranen, bassen en tenoren. Neem contact op via zingeninkoor@gmail.nl of kijk op www.zanggroep-encore Alkmaar.nl

Gerard Alderliefste & Friends in Vredeburg

Gerard Alderliefste. (Foto: aangeleverd)

LIMMEN - Limmen Cultuur heeft vrijdag 12 april Gerard Alderliefste & Friends uitgenodigd om alle favorieten en eigen werk te laten horen in Cultureel Centrum Vredeburg.

Zijn vader zei altijd 'Je leidt twee levens, maar het is een feest'! Gerard heeft twee levens. In het ene is hij verslavingsarts, In het andere is hij muzikant. Al meer dan twintig jaar leeft hij zijn twee levens en soms brengt hij deze samen, zoals vorig jaar in zijn soloprogramma Dubbel Leven.

Vaderlandse kroegen en café's

Hij speelt 23 jaar in een band die zijn naam draagt; Alderliefste. De band heeft naam verworven door jarenlange optredens in vaderlandse kroegen en cafés. Hij is bekend van hits als 'Une belle histoire', samen met Paul de Leeuw en 'Laat me/Vivre met Ramses Shaffy en Liesbeth List.

Gerard pakt lekker uit als hij op pad gaat als 'Gerard Alderliefste & Friends', een wisselend gezelschap van muziekvrienden, die Franse hits in vol ornaat nieuw leven inblaast. 12 april komt hij naar Limmen met violiste Maria Eldering en bassist Kees Post om zijn favorieten en eigen werk te laten horen.

Voor meer informatie over dit optreden, kaartreserveringen en prijzen, kijk op www.limmencultuur.nl of bel naar telefoonnummer 072-5053274.

Alkmaar City Run by night

Alkmaar City Run by Night. (Foto: Vincent van den Boogaard)

ALKMAAR - Al sinds de eerste editie van de Alkmaar City Run by night in 2013 is de Rabobank Alkmaar e.o. verbonden aan de sfeervolle avondrun dwars door het centrum.

Verlenging contract onderstreept succesvolle samenwerking

In slechts zes jaar tijd groeide het evenement uit tot naar verwachting 10.000 hardlopers bij aankomende editie op woensdagavond 29 mei. Onder hen maar liefst ruim 100 medewerkers van Rabobank Alkmaar e.o. De succesvolle samenwerking tussen organisator Le Champion en Rabobank Alkmaar e.o. werd vandaag met nog eens drie jaar verlengd.

Le Champion streeft naar duurzame partnerships en is dan ook bijzonder blij met de verlening van het contract. "Aan de Rabobank hebben wij een stabiele en betrouwbare partner, die net als wij vitaliteit hoog in het vaandel heeft staan", zegt Cees Pronk, Directeur Evenementen & Sponsoring Le Champion. Ook Ralph van Soomeren, directievoorzitter Rabobank Alkmaar e.o. is blij met de samenwerking: "Regelmatig bewegen is hartstikke belangrijk daarom zet Rabobank in op een vitale levensstijl. Verder draagt het op allerlei manieren bij aan onze maatschappij. Zo verbindt het mensen, draagt bij aan ieders gezondheid en is het bovendien een prachtig evenement voor de stad Alkmaar. Dus ik zeg: Doe mee en meld je aan voor de Alkmaar City Run!"

Inschrijving start 25 maart

De startbewijzen voor de Alkmaar City Run by night zijn jaarlijks zeer gewild. Maandagochtend 25 maart start om 09.00 uur eerst de inschrijving voor de Business Run 5 en 10 km. Om 12.00 uur start de inschrijving voor individuele deelnemers op dezelfde afstanden. Zet 25 maart nu alvast in de agenda!

Open huis Van de Ridder Makelaars!

Open huis bij de Ridder Makelaars. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Van de Ridder Makelaars houdt zaterdag 30 maart in samenwerking met de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars, tussen 11.00 en 15.00 uur open huis.

Maak wooncarrière!

Op deze Open Huizen dag heeft een ieder de mogelijkheid om vrijblijvend en zonder het maken van een afspraak diverse woningen te bezichtigen. De woningmarkt is sinds tijden niet zo goed geweest. De rente staat nog steeds historisch laag, een uitstekend moment om nu wooncarrière te maken! Echter voor kopers is het niet altijd even gemakkelijk om in deze overspannen markt een woning te vinden.

Portefeuille

Het droomhuis gevonden, maar zelf nog in het bezit van een woning die nog verkocht moet worden? Van de Ridder Makelaars heeft tientallen echte kopers in portefeuille die op dit moment een woning zoeken. De makelaars van Van de Ridder komen graag gratis langs voor een kop koffie en een goed gesprek! Is het droomhuis in deze hectische woningmarkt al weg of simpelweg nog niet gevonden? Van de Ridder Makelaars helpt de klant graag verder middels een gratis zoekopdracht of als aankoopmakelaar. Veel kijkplezier tijdens de NVM Open Huizen Dag toegewenst!

Van de Ridder Makelaars Broek op Langedijk, winkelcentrum 'Broekerveiling', Marktplein 77a, Broek op Langedijk, 0226-315341, Van de Ridder Makelaars Alkmaar, Geestersingel 18, Alkmaar, www.riddermakelaars.nl

Nieuwe broeken, blousjes, jasjes, jurkjes, zonnebrillen, sieraden, make-up, mooie laarsjes... Al weken, nee maanden, komt het ene pakketje na het andere pakketje binnen. Ik weet dat het niet goed is voor het milieu en ik probeer dat, door andere dingen te laten, weer in balans te brengen. Maar na drie jaar niets anders te hebben gedragen dan zwarte pyjama's, heb ik écht een nieuwe inhoud voor mijn kledingkast nodig. Weer iets wat er op duidt dat ik er van overtuigd ben dat ik beter ga worden. En wat kijk ik er naar uit om het ook echt weer te kunnen dragen!

Zodra het pakketje binnen is gekomen, trek ik de kleding -wanneer dat lukt- natuurlijk meteen even aan om te passen. Sommige kledingstukken, laarsjes of sieraden zijn nét wat gedurfder dan dat wat ik voordat ik ziek werd droeg. Iets met een stukje zelfontwikkeling en mij er niets van aan willen trekken wat anderen ervan vinden.

Het verschil dat kleding en een make-upje kan maken voor je gemoedstoestand is groot. Ik voel me op dat moment echt weer even mens. Ik krijg weer even een voorproefje van hoe ik er uit hóór te zien. Soms maak ik er dan snel een foto van, voordat ik instort en weer plat moet liggen. Op die foto's zie je nauwelijks iets terug van dat ik ziek ben. En al helemaal niets van hoe ik mijn dagen verder, naast dat kleine momentje, nog steeds doorbreng. Dat verbaast ook míj elke keer weer.

Een tijdje terug heb ik zelfs zelfbruiner gekocht, uiteraard helemaal natuurlijk en zonder gifstoffen. Ik wist niet wat ik zag toen ik het een paar dagen achter elkaar op mijn bijna doorzichtige gezicht had gesmeerd. Zo hóórt het dus te zijn! Voor even zag ik een glimp van de "gezonde" Bente wanneer ik in de spiegel keek. De Bente uit de toekomst, die stralend vanuit de verte met twee handen gebaart dat ik daar naartoe mag komen.

Bij elkaar zijn het allemaal dingetjes die mij steeds een stapje dichterbij mijn doel brengen. Een teken dat ik er met mijn hoofd al ben. Met één been al in die situatie sta en mijn lichaam er achteraan probeer te slepen. Het is allemaal deel van het grotere geheel. Ook al heb ik er op dit moment nog niet veel aan, het ís er. Het hangt en staat allemaal klaar voor het moment dat mijn lichaam er ook klaar voor is. En dat geeft een goed gevoel. Nog eventjes.. Ik kom eraan!

Veel liefs, Bente

Fit de zomer in begint nu

ALKMAAR - De afgelopen weken heeft het eerste lenteweer zich laten zien. Inmiddels staan hier de krokussen volop in bloei en de struiken beginnen uit te lopen. De eerste keer lekker buiten in het zonnetje koffiedrinken is inmiddels ook al een feit. Heerlijk! De lente geeft frisse moed, nieuwe energie, en ook al is het wellicht symbolisch, het voelt als een nieuwe start. Je krijgt er nieuwe energie van, en dit is het uitgelezen moment om die energie om te zetten in actie.

De lente is het moment om het sporten weer op te pakken of om te beginnen met sporten. Als je nu begint dan ben je straks lekker fit tegen de tijd dat de zomer begint. Ik hoor mensen vaak roepen dat ze nu gaan sporten en afvallen om straks een 'bikini-body' te hebben. Bij De Fitmaker geloven we niet zo in een 'bikini-body'. Niet iedereen hoeft in maatje 36-38 te passen, maar we vinden het wel belangrijk dat mensen fit zijn en lekker in hun vel zitten. Dat fit worden komt vanzelf als je gaat sporten. En of je dan in een xs op het strand zit of in een xl dat doet er dan niet zoveel toe. Je zult zien dat je als je je fit voelt, je goed voelt over je lijf, en dat straal je uit. Als je fit wilt worden betekent dat ook dat je goed voor jezelf moet zorgen. Lief zijn voor jezelf, en goed voor je lijf zorgen. Voor de één betekent dit wat meer ontspannen en meer slapen en een ander moet wat gezonder gaan eten. Beide zijn belangrijk.

Afvallen

En als je wat kilo's af moet vallen om een gezond en fit lichaam te hebben dan raden we je aan om dat langzaam te realiseren. Zonder crash dieet en zonder honger. Gezond eten, bewegen en goed voor jezelf zorgen dat zijn volgens ons de sleutelwoorden voor een fit lichaam en daar kan geen 'bikini-body' tegenop!

Fit-de-zomer-in challenge

Op 1 april starten we met een reeks van 12 lessen, de fit-de-zomer-in-challenge. Daag jezelf uit en kom meedoen. We gaan 12 weken bewegen (ieder op zijn eigen niveau, dus ook als je jaren niet gesport hebt kun je makkelijk mee doen. Met elkaar gaan we werken aan onze conditie, je kunt gebruik maken van een app om met je voeding en leefstijl aan de slag te gaan. Je krijgt een gratis informatiebijeenkomst over voeding en indien je dat wilt zou je er een traject van voedingscoaching in 12 weken bij kunnen doen.

Voor meer informatie kijk op www.fitmaker.nl

Lenteconcert Zanglust De Terp

OUDORP - In De Terp in Oudorp wordt zondagmiddag 7 april om 14.30 uur een concert gegeven door het koor Zanglust met een gastoptreden van blokfluitkwartet 7UP.

Het lentegevoel en de liefde vormen de basis voor het nieuwe repertoire dat Zanglust elke woensdagavond instudeert in De Terp in Oudorp, Kerklaan 4. Het 50 +dameskoor bezingt in verschillende talen, de romantiek, de passie, maar ook de teleurstelling in de liefde, onder de bezielende leiding van dirigent Marja Boerke en pianist Ineke Verbaan. Het blokfluitkwartet 7 UP speelt eigen muziek, maar begeleidt ook het koor; een verrassende combinatie.

Ook eens komen luisteren, of meezingen: een ieder is van harte welkom op de woensdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur in De Terp, wanneer het koor repeteert. Zanglust is erg blij met nieuwe leden. Meer informatie is te lezen op de website: dameskoor-oudorp.jouwweb.nl of stuur een e-mail naar petra.schreiber01@gmail.com.

Programmaboekjes zijn verkrijgbaar bij de ingang vanaf 14.00 uur. Kosten €10,- inclusief een drankje en knabbeltje na afloop. Kinderen tot en met 12 jaar gratis.

Veelzijdige Noordkopkunst

(Foto: aangeleverd)

TUITJENHORN - De tweede editie van Noordkopkunst wordt zaterdag 23 maart om 15.00 uur geopend in de OndernemersCentrale aan Oostwal 2 in Tuitjenhorn. Gedurende negen weken lang kunnen bezoekers vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur kunstwerken van maar liefst negenentwintig kunstenaars bewonderen op deze veelzijdige kunstexpositie. In het mooie pand komen de meer dan vierhonderd objecten goed tot hun recht. De kunstwerken staan verspreid over twee verdiepingen. De toegang is geheel gratis.

Op zaterdag zingen het gemengd koor Amarilli en solisten onder leiding van Elena Syddojeva in diverse ruimtes. Er is een voordracht uit eigen werk van de schrijver Amir Chitzan. Hij schreef 'Hyena's en de meisjes van maneschijn' en de dichtbundel 'Schets van de eclips'. Amir zal ook iets vertellen over de houten beelden van zijn broer en kunstenaar Mansoor Chitzan, die in Iran woont. Bijna alle kunstenaars zijn zaterdag aanwezig. Zondag 24 mei kun je om 14 uur tegen een kleine bijdrage, deelnemen aan een workshop Afrikaanse Djembé (percussie) door Benito Kaarsbaan van Mahura en een gratis workshop salsa dansen door Latin Xcitement om 15.30 uur.

De expositie duurt tot en met zondag 26 mei. Er zijn veel verschillende kunstdisciplines te bewonderen; Schilderijen, beelden van keramiek – steen - hout, glaskunst, fantasie kostuums, meubels, installaties, fotografie, papierkunst. Daarbij zijn er alle weekenden activiteiten voor alle leeftijden en alle smaken. Zie voor meer informatie: www.noordkopkunst.nl en de Facebook-pagina.

Slaapkenner Nico van de Nes opent derde vestiging

(Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

BROEK OP LANGEDKIJK- Slaapkenner Nico van de Nes opent woensdag 27 maart de derde vestiging van het familiebedrijf in Broek op Langedijk. Met de uitbreiding van de showroom aan de Middelmoot zet Nico van de Nes een volgende stap met de onderneming die rond 1925 opgestart werd door zijn oma in Ursem. "Mijn ouders namen de zaak over waarna ik het familiebedrijf in 1989 voortzette, samen met mijn vrouw Jolanda. Met onze kinderen Kim en Lars gaat de vierde generatie het straks ook voortzetten. Kim runt onze vestiging in Schagen, samen met Monica, Lars werkt als monteur en vakkundig stoffeerder langs de weg voor ons familiebedrijf. Uw aanspreekpunt in Broek op Langedijk is onze nieuwe collega Bert."

Exclusief Zweeds merk Viking

De entree van Slaapkenner Nico van de Nes in Broek op Langedijk. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)
(Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)
(Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)
Pullman is goed vertegenwoordigd in de nieuwe vestiging. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)
Een boxspring van AVEK. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

In Broek op Langedijk heeft Slaapkenner Nico van de Nes 1000m2 ter beschikking waardoor de klant goed de mogelijkheid krijgt om de tentoongestelde ledikanten en boxsprings te bekijken die op de begane grond en eerste verdieping opgesteld staan. "In onze nieuwe vestiging hebben wij Viking erbij gekregen", vertelt Nico. "Dit is een nieuw Zweeds merk slaapcomfort wat wij alleen in Broek op Langedijk voeren. Overigens zijn wij daarin sowieso de enige ondernemer in deze regio die dit exclusieve merk voert". Maar ook andere merken zijn goed vertegenwoordigt bij Slaapkenner Nico van de Nes zoals: Pullman, AVEK, Auping en SOMNUS, een Engels bedrijf die handgemaakte matrassen maken met alleen natuurlijke materialen.

Hoge kwaliteit

In de textielhoek is een ruim assortiment bedtextiel met merken zoals VanDyck, House in Style, HomeLinen, Essenza, Bella Donna en Beddinghouse. "Wij kiezen bewust voor merken uit de Benelux, Duitsland en Engeland vanwege de hoge kwaliteit waar zij voor staan. Zo weten we zeker dat we de garantie op goede producten kunnen bieden en het slaapcomfort op allerlei manieren verbeterd wordt", licht Nico toe.

Goed slaapcomfort

Vanzelfsprekend is er daarnaast een eigen collectie van de formule die Slaapkenner voert waarbij Slaapkenner Nico van de Nes is aangesloten. De eigen collectie van Slaapkenner bestaat uit NOX en Optisleep. Nico: "Zo bieden wij de klant verschillende slaapsystemen die in elke lighouding resulteert in een ultiem slaapcomfort in zowel de boxsprings als voor in de ledikanten. Wij staan achter onze producten waarbij ons onderscheidende karakter ligt in het feit dat wij een familiebedrijf zijn en alles in eigen beheer hebben. Daarom hebben wij vaste monteurs en stoffeerders in dienst. Zo heb je altijd contact met een bekend gezicht en dat is fijn. Hier word je met passie voor het vak behandeld waarbij kwaliteit en een goed contact met de klant voorop staat."

Scherpe aanbiedingen

Slaapkenner Nico van de Nes viert de opening van de nieuwe vestiging aan de Middelmoot in Broek op Langedijk tien dagen lang. Tijdens deze tien dagen zijn er scherpe aanbiedingen in alle drie de vestigingen van het familiebedrijf. Zie hierover meer in de advertentie in deze krant.

Vestigingen

Slaapkenner Nico van de Nes in Schagen richt zich evenals de nieuwe vestiging in Broek op Langedijk op slaapcomfort, terwijl de vestiging in Ursem is gespecialiseerd in slapen en wonen.

Zie voor meer informatie en contactgegevens van de vestigingen: www.slaapkennernicovandenes.nl

Historisch Museum Heiloo

De museumzaal met de permanente tentoonstelling. (Foto: Dick Slagter)

HEILOO - Het Historisch Museum Heiloo van de Historische Vereniging is tegenwoordig ook op zondag geopend. Er is een permanente tentoonstelling over Heiloo te zien.

Er worden wisselende tentoonstellingen gemaakt. Daarnaast is er een kleine permanente tentoonstelling over de joodse bewoners en onderduikers gedurende de oorlog te zien. Op verzoek kunnen er in de film-theaterzaal historische films gedraaid worden. De Historische vereniging heeft een extra voorstelling ingelast van 'Foto's die vervagen'. Een verhaal van Martine Faber gebaseerd op het verhaal van de familie Bonnewit. Er zijn alleen voor de datum 1 mei nog kaarten verkrijgbaar à €10,-. Reserveren: gieltjes@kpnmail.nl

Het museum is gratis en de koffie staat klaar. Openingstijden dinsdag 19.00 tot 21.00 uur. Zaterdag en zondag 14.00 17.00 uur.

Opruimkriebels bij EP:Beerepoot

REGIO - EP:Beerepoot is gestart met de voorjaarsopruiming. Er wordt ruimte gemaakt voor de allernieuwste televisiemodellen en dat levert spectaculaire aanbiedingen voor de klant op. Uiteraard met de service die klanten van EP:Beerepoot gewend zijn.

Zondag 24 maart is winkel in Hoorn open

Het voorjaar is van start en dus komen de allernieuwste televisiemodellen er binnenkort weer aan. Uiteraard beleven klanten straks alle primeurs weer als eerste bij EP:Beerepoot.

Tot die tijd kunnen klanten profiteren van hoge kortingen op 4K UHD-, QLED- en OLED-televisies in allerlei formaten. Onder andere van de toonaangevende merken Philips, LG, Sony, Panasonic, Samsung, Loewe en LG.

Wees er snel bij, want op is op. Naast hoge kortingen profiteert de klant ook van een uitgebreid persoonlijk advies en ongekende service.

Het BBQ-seizoen is van start. Kennismaken met de veelzijdigheid van de Kamado BBQ's? Doe dan mee met de gratis workshop en leer van een échte grillmaster onder andere de BBQ op de juiste manier vullen, hem veilig aansteken, de temperatuur beheersen, accessoires op de juiste manier gebruiken en natuurlijk diverse kooktechnieken.

Inschrijven kan via www.epbeerepoot.nl.

Zondag 24 maart is de winkel in Hoorn geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De koffie staat klaar!

Grote E-bike show bij Bike Totaal Boersen

Bike Totaal Boersen houdt een grote E-bike show. (Foto: aangeleverd)

SCHAGEN - Sinds 1929 staat Bike Totaal Boersen garant voor service en de juiste kwaliteit. Toen gevestigd in het hartje van Schagen, tegenwoordig op het bedrijventerrein de Witte Paal Schagen. Een mooie ruim opgezette winkel met meer dan 1200 vierkante meter fietsplezier voor jong en oud.

Totaal aanbod

Bike Totaal Boersen heeft een totaal aanbod van kinder-, stads-, sport-, ATB-, race-, elektrische en highspeedfietsen, alsmede accessoires/kleding en onderdelen. Met een groot aanbod aan elektrische fietsen van alle topmerken in verschillende systemen en modellen, klaar om te zien, voelen en te testen. De monteurs van Bike Totaal Boersen zijn gecertificeerd voor het repareren van alle verschillende E-bike systemen die bij hen op de winkelvloer staan.

Expercenters

Mede daardoor heeft Bosch Duitsland Boersen aangesteld als een van de eerste Expertcenters in Nederland voor de Bosch middenmotorsystemen. Merken zoals Gazelle, Batavus, Sparta, Giant, Koga, Rih, Kalkhoff, Focus, Riese&Muller, Dutch-ID, Freebike, met voor-, midden- en achteraandrijving staan klaar voor de klant om te testen.

Grote E-bike show

Vrijdag 29, zaterdag 30 en zondag 31 maart pakt Bike Totaal Boersen extra uit om al het moois voor dit jaar te laten zien en te laten testen op de grote E-bike show. Daarbij zijn er diverse scherpe aanbiedingen van uitlopende modellen. De nieuwste elektrische fietsen zijn vrijdag 29 maart uit te testen van 8.30 tot 21.00 uur, zaterdag 30 maart van 8.30 tot 17.00 uur én zondag 31 maart van 11.00 tot 17.00 uur.

Bike Totaal Boersen, Grotewallerweg 7a, 1742 NM Schagen, www.boersen-biketotaal.nl

Modeshows bij JansZoon damesmode

Modeshows bij Janszoon Damesmode (Foto: aangeleverd)

OUDORP - Evenals voorgaande jaren worden er dit jaar weer drie modeshows gehouden bij JansZoon damesmode aan de Nijenburgh in Oudorp.

Vrolijke kleuren en dessins staan er dit voorjaar op het programma en die worden geshowd door fantastische modellen op zaterdag 30 maart a.s. De shows vinden plaats om 11.00, 13.00 en 15.00 uur, Vrij entree en reserveren is niet noodzakelijk. JansZoon damesmode is alweer ruim elf jaar het adres voor de modebewuste moderne vrouw. Het assortiment bestaat voornamelijk uit Deense en Duitse mode (onder andere Rabe-Bianca-Zerres ) van uitstekende kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs. Vakkundige en vriendelijke hulp bij de aankopen zijn bij JansZoon damesmode vanzelfsprekend!

Een steeds bredere groep dames uit Alkmaar, Langedijk en de Schermer weet JansZoon Damesmode te vinden omdat in de loop der jaren het assortiment flink is uitgebreid. Modebewuste vrouwen vinden er echt iets naar hun zin. Dit voorjaar voeren de kleuren geel, roze, blauw en rood de boventoon, zo nodig aangevuld met mooie prints en details.

Eendaagse cursus websites bouwen

Eendaagse cursus websites bouwen met Wordpress (Foto: aangeleverd

ALKMAAR - Zelf in één dag leren om een Wordpress website te bouwen en te onderhouden? Dat kan met de cursus van Fred van Eck. De cursus Wordpress is een complete basiscursus en na afloop is een ieder in staat om zelf een website te bouwen en te onderhouden. De cursus is laagdrempelig en is inclusief een handig naslagwerk.

Wordpress biedt complete basiscursus

De cursus is voor iedereen die wil weten hoe van het begin af aan een complete website opgezet moet worden. Van het installeren van de software tot het kiezen van een thema en gebruikmakend van de vele gratis plug-ins. "We staan ook uitgebreid stil bij de noodzakelijke instellingen. Kortom, een complete basis wordt behandeld. Tijdens de cursus werken de deelnemers achter hun eigen laptop en bouwen zij aan een website in een aparte leeromgeving. We staan tevens uitgebreid stil bij SEO want u wilt tenslotte ook gevonden worden", legt Fred van Eck uit.

Certificaat

Na afloop van de cursus verkrijgt men toegang tot een online portaal waar het geleerde terug gezien kan worden middels eigen instructievideo's. Ook ontvangt iedere deelnemer een certificaat van deelname. De cursus zelf staat in het teken van de praktijk, dus cursisten gaan actief aan de slag.Fred: "We werken in kleine persoonlijke groepjes tot maximaal zes deelnemers." De cursus wordt gegeven in Wijkcentrum de Oever te Alkmaar.

Voordeligste aanbieder

Voor de cursus Wordpress betaalt men € 199,- p.p. Daarmee is de cursus van Fred van Eck één van de voordeligste aanbieders in Noord-Holland. Voor het complete aanbod, de cursusdata en aanmelden, zie www.eckkies.nl én de advertentie elders in deze krant.

Open dag UwVerandaSpecialist

Open dag succesvol. (Foto: aangeleverd)

OBDAM - Dat de interesse in veranda's en overkappingen groeit was wel te merken aan de vele enthousiaste bezoekers die afgelopen zaterdag de open dag van UwVerandaSpecialist bezochten.

Open dag groot succes!

Dat de interesse in veranda's en overkappingen groeit was wel te merken aan de vele enthousiaste bezoekers die afgelopen zaterdag de open dag van UwVerandaSpecialist bezochten.

Eigenaar Ferry Dekker: "Tijdens de open dag konden mensen een kijkje nemen in de 'keuken' van de nieuwe bedrijfslocatie aan de Braken 37 in Obdam. In de verandatuin en showroom konden verschillende typen veranda's worden bewonderd. In de werkplaats waren medewerkers en partners van tuingerelateerde artikelen aanwezig om bezoekers te informeren. Er werden wedstrijdjes boomstamzagen en spijkerslaan gehouden en kinderen maakten met hun ouders een vogelhuisje of knijperbakje. Onder het genot van een lekker kopje koffie werden veranda-wensen besproken en werd advies ingewonnen. Intussen stond de slager de lekkerste hamburgers te bakken op de barbecue. Ik kijk terug op een zeer geslaagde, sfeervolle dag."

De open dag gemist? Elke zaterdag organiseert UwVerandaSpecialist de verandadagen. Van 09.30 tot 16.00 uur is een ieder welkom voor informatie en advies omtrent veranda's, overkappingen, kapschuren en buitenverblijven. Zie www.uwverandaspecilist.nl

Kampeerdagen 2019 in Heerhugowaard

Impressie van de Kampeerdagen. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Het voorjaar komt eraan en de campings gaan weer open. Met niet alleen de lente, maar ook het kampeerseizoen in zicht, begint het kamperen dus weer te prikkelen. Lekker naar buiten! Zo rond maandag 1 april openen de campings en de caravanstallingen weer hun deuren. Zaterdag 23 en zondag 24 maart zijn er daarom de Kampeerdagen 2019 op de Caravanboulevard in Heerhugowaard.

Met het nieuwe kampeerseizoen in zicht is het hoog tijd om de nodige vakantieplannen te maken. Om het begin van het kampeerseizoen in een gezellige sfeer op te starten, organiseren de bedrijven op de Caravanboulevard in Heerhugowaard weer een groots evenement. Onder de titel 'Kampeerdagen 2019' kan de kampeerder twee dagen lang in een sfeervol decor kennismaken met allerlei zaken die met kamperen en vrije tijd te maken hebben. Dat gebeurt met ondersteuning van tientallen exposanten op kampeer- en wandelgebied. Dit zijn onder andere leveranciers van een collectie fietsen, kampeerartikelen en technische accessoires, alsmede campings en wandelspecialisten.

De bedrijven op de Caravanboulevard, Pauw Recreatie, Frans Stokman en De Vries, staan samen garant voor een grote collectie kampeermiddelen. Het gaat onder meer om nieuwe en gebruikte campers en caravans, (voor)tenten, kampeertenten en 1001 kampeeraccessoires. Als extra voegt Pauw Recreatie het thema wandelsport aan dit evenement toe. Dit met onder andere de Lowa Experience Trailer, waar de wandelaar de diverse Lowa-schoenen daadwerkelijk uit kan testen. Meedoen? Mensen kunnen zich tijdens het weekend bij de trailer melden. Iedereen is zaterdag 23 en zondag 24 maart van 10.00 tot 17.00 uur welkom. De Caravanboulevard biedt ruime gratis parkeergelegenheid. Meer info: www.pauwrecreatie.nl.

'Cityrun is feest voor de hele stad'

Bram Mooij: 'Met z'n allen gaan we er een onvergetelijk evenement van maken.' (Foto: VINCENT DE VRIES/ RODI MEDIA)

HEERHUGOWAARD – De vijfde editie van de Heerhugowaard Cityrun, vrijdag 12 april, belooft nóg meer een feest van alle Heerhugowaarders te worden. Met twee spectaculaire 'glow-in-the-dark'-straten, ter hoogte van het Raadhuisplein en bij de finish op het Stadsplein, lanceert organisator JCI Heerhugowaard een nieuw element dat nog eens extra benadrukt dat plezier voorop staat. "Met ons evenement willen we drie vliegen in één klap slaan", vertelt Bram Mooij namens JCI enthousiast. "We willen Heerhugowaard in beweging krijgen, een mooi bedrag voor het goede doel ophalen en er een feest voor de hele stad van maken!"

De Heerhugowaard Cityrun gaat steeds meer leven, merken ze bij JCI. Bram: "Met z'n allen kunnen we van deze vijfde editie een onvergetelijke maken. Wij zorgen voor het nodige entertainment langs de route. Er is muziek van een Braziliaanse band en een dj en aan de glow-in-the-dark'-straatjes is een videoregistratie gekoppeld, zodat mensen zichzelf kunnen terugzien. We hopen dat de lopers zo veel mogelijk fluoriserende kleding willen aantrekken zodat ze extra uitgelicht worden en zo veel mogelijk opvallen. Ook de mensen die langs de route wonen kunnen hun steentje bijdragen aan de feestvreugde, door hun tuin gezellig aan te kleden met bijvoorbeeld lichtjes of spandoeken. De lopers komen meerdere keren voorbij. Nodig je vrienden uit om de lopers samen aan te moedigen. "

Jong en oud

De Cityrun houdt heel Heerhugowaard fit en vitaal en maakt daarbij geen onderscheid in leeftijd. Bram: "Voor onze Blosse Kidsrun hebben zich al 300 kinderen aangemeld, fantastisch! Niet alleen vanuit Blosse, maar ook vanuit sportverenigingen wordt enthousiast gereageerd. Voor het eerst dit jaar worden ook senioren betrokken bij het evenement. Voor onze Rollatorrun werken we samen met Heerhugowaard Sport." De opbrengst hiervan schenken we aan stichting Gouden Dagen, die wensen van ouderen in vervulling laat gaan. Zowel de kinderen als de ouderen lopen hun afstand in Middenwaard. De deelnemers aan de vijf en tien kilometer gaan grotendeels over de Middenweg. "Inschrijven kan nog, zowel individueel als met een businessteam van drie tot vijf mensen, maar wacht niet te lang. Hoe meer mensen er meedoen, des te hoger het bedrag dat we kunnen schenken aan de goede doelen. Naast Gouden Dagen is dat stichting Medische Kindercirkel Alkmaar, dat het verblijf van kinderen in het ziekenhuis aangenamer wil maken. Dus zet je in beweging, meld je aan via heerhugowaardcityrun.nl en zorg dat je dit sportieve feestje niet mist!"

Flint speelt Lucebert

Lucebert. (Foto: aangeleverd)

BERGEN AAN ZEE - De Amsterdamse theatergroep Flint komt naar het Vredeskerkje in Bergen aan Zee met literair muziektheater over de poëzie van de dichter en schilder Lucebert.

De muziektheatervoorstelling 'Lucebert' is gebaseerd op het werk van één van Neerlands grootste dichters van de 20ste eeuw. Lucebert schreef poëzie zoals poëzie bedoeld is. Zijn teksten zijn verwarrend, provocerend maar vooral tot de verbeelding sprekend en uiterst muzikaal. Zijn woorden brengen een spontane eruptie van klanken voort, zoals een vuurspuwende vulkaan. Het wordt een theatraal, visueel en muzikaal spektakel boordevol 'spoken word', jazz, hiphop en hallucinerende beelden.

Idee en artistieke leiding Felix Strategier; spel en zang Felix Strategier, Wim Meuwissen; composities, trompet en beats; Mark Nieuwenhuis; beeld Martijn Grootendorst.

Donderdag 28 maart 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur. Reserveren en info: kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06 50584308. Kaarten ook verkrijgbaar in de winkel van de Eerste Bergensche Boekhandel en vanaf een half uur voor aanvang concert aan de zaal zolang de voorraad strekt.

Kijk ook op www.kunstgetij.nl.