West Friesland op zondag

16 juni 2019

West Friesland op zondag 16 juni 2019


Indian Summer Festival gaat XL

Voor wie Indian Summer wil meemaken? Er zijn nog kaarten te koop. (Foto: Nathan Reinds)

LANGEDIJK - Op de bühne, in het recreatiegebied Geestmerambacht, is de line-up onder meer Scooter, Golden Earring, Ronnie Flex & Deuxperience, Nick & Simon, Kraantje Pappie en Josylvio en gaat Indian Summer Festival dit jaar XL. Verwacht nieuwe podia, een XL Rudi's Après-Ski Bar, een reuzenrad en nog veel meer. Indian Summer Festival wordt dit jaar zaterdag 29 juni gehouden. Vrijdag 28 juni vindt een grootse pre-party plaats, die toegankelijk is met een Weekend XL Ticket. Meer dan tachtig procent van de tickets voor Indian Summer XL is verkocht.

Koop snel tickets

Indian Summer gaat zaterdag XL: Scooter is 29 juni de grote afsluiter. Deze legendarische Duitse band verkocht vorig jaar hun concert in AFAS Live binnen één dag uit. Het is een show met alles erop en eraan: danseressen, lasers... en alle hits. Alles aan deze show is Extra Large, daarom zijn zij de perfecte afsluiter. Daarnaast staat de legendarische rockband Golden Earring al jaren hoog op het wensenlijstje van het publiek, dit jaar is het de organisatie gelukt om ze te strikken. Vorig jaar waren Nick & Simon dé lievelingen van Indian Summer Festival en daarom zijn ze er ook in 2019 weer bij. De rest van het programma, met nog vele grote namen zoals ook Ronnie Flex & Deuxperience en Miss Montreal, kun je zien op de website van Indian Summer XL.

Full Experience

Nog meer feest op Camp Twilight ZoneCamp. Twilight Zone is de pre-party van Indian Summer XL waar het publiek vrijdag 28 juni los gaat op Deepend, Daredevils, Frenna en Stef Ekkel. Voor de Full Experience van Indian Summer XL zijn Weekend XL tickets verkrijgbaar: daarmee kan men naar de pre-party op vrijdag en mogen gasten overnachten op de camping.

Rudi's Après-Ski BarDit jaar is het maximale eSKIlatie bij Rudi's Après-Ski Bar. Gastheer Der Rudi en zijn vaste Haus-DJ Size Does Matter zijn weer van de partij. Maar ook ontvangt hij meesters van het feest Lamme Frans, Marco Kraats en Rob Ronalds in de vernieuwde XL-variant van Rudi's Après-Ski Bar.

Hardcore vibes

De vertrouwde Barbapapa 80's/90's stage komt weer terug naar de Geestmerambacht. Naast dj's als Klatsch und Klatsch, Alex van Oostrom en Tante Joke Karaoke band gaat hardcore-legende DUNE de Barbapapa 80s/90s stage compleet op zijn kop zetten. Trek een trainingspak aan en trek de Air Max maar alvast uit de kast.

Verkoop tickets

De kaartverkoop van Indian Summer XL gaat momenteel erg hard. Onlangs maakte het festival bekend dat meer dan tachtig procent van de tickets zijn verkocht. Wie wil erbij zijn? Wacht dan niet te lang met tickets kopen. Die zijn te koop via www.indiansummerfestival.nl. Ook het blokkenschema voor het festival is op de website te vinden. Een ticket voor de XL-zaterdag is te koop voor 55 euro, een Weekend XL Ticket (inclusief pre-party en twee nachten camping) voor 75 euro. Voor beide soorten tickets zijn ook groepsbundels (tien plus twee gratis) beschikbaar.


Atelier-weekend

REGIO - Tijdens de zomereditie van het Landelijk Atelierweekend - zaterdag 22 en zondag 23 juni - stellen beeldend kunstenaars in heel Nederland hun atelier open voor het publiek. Ook worden extra activiteiten georganiseerd, zoals workshops en demonstraties.

Kunstliefhebbers vinden op www.landelijkatelierweekend.nl het actuele overzicht van de deelnemende locaties die tijdens het Landelijk Atelierweekend te bezoeken zijn, evenals meer informatie over de extra activiteiten die worden georganiseerd.

Atelierbd

Bets de Vries-Dekker van Atelierbd doet mee aan de zomereditie met keramiek en schilderijen en is te bezoeken op Talud 17 in Wervershoof op 22 en 23 juni van 11.00 tot 17.00 uur. Kijk ook op haar website: www.atelierbd.nl.

Expositie De Blauwe Schuit in Bonifaciuskerk

Ook de fotowerkgroep van De Blauwe Schuit exposeert. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Kunst- en cultuurcentrum De Blauwe Schuit in Hoorn exposeert van 15 juni tot en met 5 juli in de Bonifaciuskerk in Medemblik. Daar laten zij zien wat zij aan talent en diversiteit in huis hebben. In de expositie zijn schilderijen, keramiek, beeldhouwwerken en fotografie te zien.

Verschillende cursisten van De Blauwe Schuit exposeren hun gemaakte werkstukken. Er zijn schilderijen te zien met het thema 'onderwaterwereld'. De foto's zijn gemaakt door de fotowerkgroep en daarnaast toont de expositie een diversiteit aan beeldhouwwerken, zoals keramieken beelden, maar ook beelden gehouwen in verschillende soorten steen.

De expositie is dagelijks geopend van 13.30 tot 16.30 uur. Adres: Kerkplein 9 in Medemblik. De ingang van de kerk is aan de Breedstraat. Meer informatie: www.blauweschuit.nl .

Tweede editie Wijkfestival

Tijdens het Wijkfestival laten wijkbewoners zich van hun artistieke en creatieve kant zien. (Foto: aangeleverd)

HOORN - De tweede editie van het Wijkfestival in Hoorn-Noord en het Venenlaankwartier vindt zondag 7 juli plaats. Vorig jaar was het een groot succes en lieten meer dan tweehonderd wijkbewoners zich van hun artistieke en creatieve kant zien. Er werden vele verhalen verteld door middel van zang, dans, theater, foto's en films, muziek en beeldende kunst. Meerdere optredens vonden plaats bij mensen thuis of in hun tuin. Op dit moment zijn er al meer dan veertig locaties waar 7 juli voorstellingen plaatsvinden. De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers. Wie vindt het leuk om gastheer of gastvrouw te zijn op één van de locaties? Daarnaast zijn vier coördinatoren nodig. Het festival duurt van 11.00 tot 16.00 uur en aansluitend vindt een picknick in het Wilhelminapark (Engelse park) plaats. Meer informatie: Carlo Tamis van Vrijwilligerspunt, 0229-216499 of c.tamis@vrijwilligerspunt.com .

Dier van de week

Midas is een speelse en aanhankelijke kat. (Foto: aangeleverd)

Wie geeft Midas weer een eigen thuis?

HOORN - Midas is een leuke gecastreerde kater van één jaar oud. Hij is naar het asiel gebracht omdat hij de oudere kat in huis treiterde en besprong. Met de grote hond in huis ging het wel goed, daar speelde hij graag mee. Ook met de twee kinderen in huis kon hij goed overweg.

Midas is een speelse en aanhankelijke kat die graag bij je op schoot ligt en op bed slaapt. Hij vraagt veel aandacht en is niet geschikt voor fulltime werkende mensen.

De tuin in

Op zijn vorige adres had hij een kattenluikje tot zijn beschikking en ging hij elke dag even de tuin in. Wie geeft hem weer een eigen thuis?

Interesse in Midas?

Wie interesse heeft in Midas, kan contact opnemen met het Dierentehuis Hoorn: 0229-218197. Het asiel is gevestigd aan de Schellinkhouterdijk 1 in Hoorn en is dagelijks (behalve zondag) geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Bijendag in Egboetswater

Imker Willem Nijhuis vertelt alles over bijen en het imkervak. (Foto: Toos Brink)

OOSTWOUD - Zonder bijen geen honing in de thee of op een croissantje. Maar hoe komt dit natuurproduct eigenlijk tot stand? Hoe gaat het er aan toe in een bijenkast? Wat doet hun koningin precies? En wat is de rol van de mens hierin? Woensdag 19 juni om 14.00 uur komt bijenhouder Willem Nijhuis naar het Egboetje in Oostwoud (Liederik 15) om van alles te vertellen over bijen en het imkervak.

Willem laat zijn bijenmateriaal zien, zoals de bijenkast, de beroker en de kap, en aansluitend op de uitleg volgt een wandeling door het gebied. IVN-gids Henk Lanting laat de struiken, kruiden en bloemen zien waar de bijen hun grondstof voor de honing vandaan halen. En te midden van alle kevers, vlinders en libellen lukt het vast ook wel om een paar bijen te spotten - druk met het produceren van de nieuwe honingoogst.

Happy Beursday

Muziekvereniging St. Caecilia geeft haar jaarlijkse concert op het plein voor De Wurf. (Foto: aangeleverd)

LUTJEBROEK - Muziekvereniging St. Caecilia Lutjebroek geeft zondag 23 juni haar jaarlijkse concert Happy Beursday op het plein voor De Wurf, Fresialaan 2 in Lutjebroek.

Het concert begint om 14.00 uur met het percussion ensemble onder leiding van Emiel Dijkstra. Zij laten horen dat een slagwerkgroep niet alleen maar trommels heeft maar dat zij een scala aan instrumenten hebben waarmee je gevarieerde muziek kunt maken. Wellicht mogen de toehoorders, net als vorig jaar, zelf meespelen.

Leerlingenorkest

Na de pauze laten de leden van het leerlingenorkest horen hoe goed zij al kunnen spelen. Zij doen ook gezamenlijk met het harmonieorkest een nummer. Daarna speelt de harmonie een mix van vrolijke, gezellige muziek. Dit alles onder begeleiding van Britt van Es. Vervolgens is er gelegenheid om onder het genot van een drankje nog wat na te praten. Voor de jeugd zijn er spelletjes.

Catwalk

Het had een paar dagen flink geregend, maar deze zaterdag scheen de zon. Ik maakte met Beau, mijn enthousiaste hond , een heerlijke boswandeling. Plotseling sprintte hij met een razende vaart bij me vandaan. Ik wist genoeg. En ik wist dat ik te laat was. Ik rende achter hem aan en daar stond hij, mijn allerliefste labrador. Middenin een ondiepe modderpoel. Hij keek me triomfantelijk aan. Dat had ie toch maar weer mooi geflikt. De stank die uit de poel omhoogkwam, was niet te harden. Rotte bladeren, schimmels en mossen hadden het water veranderd in een zwarte, olieachtige smurrie. Beau wentelde zich er heerlijk in rond.
'Wat is ie vies.' Een hoog, lijzig stemmetje.

Ik draaide me om. Achter mij stond een modieus geklede, jonge vrouw. Een blonde verschijning waarvan je je afvroeg wat ze in hemelsnaam in een natgeregend bos te zoeken had. Ze slaakte hoge kreetjes en bij het uitspreken van het woord 'vies' begon ze nerveus met haar handen te wapperen.
'Oh, nee, doe dat nou niet,' zei ik nog. Dergelijk gedrag is in de ogen van mijn hond een vrolijke uitnodiging tot spelen. En dan weet Beau het wel. Als een tank in een flinke versnelling vloog hij naar zijn nieuwe vriendinnetje.
Alles wat ik zag, waren haar witte broek en de linnen schoentjes. Beau ging er pal naast staan. Toen schudde hij zich uit. Zwarte druppels en klodders vuil vlogen in het rond. Het arme kind stond aan de grond genageld. De witte broek veranderde in een tijgerprint. Ook heel populair dit seizoen, maar dat zei ik maar niet. Wel vergoedde ik de kosten van een goede stomerij.
Ik liep verder en vroeg me af waarom de jonge vrouw voor een wandeling door het bos gekozen had. De catwalk leek me een betere optie.

(Foto: Vincent de Vries)

REGIO - Elke week plaatsen we in deze rubriek een foto uit de regio die gefotoshopt is. Onze fotograaf maakte deze foto afgelopen week in Medemblik.

Ziet u wat er niet klopt op de foto? Of heeft u geen idee? Op de Facebookpagina 'West-Friesland op Zondag' kunt u een reactie geven. Elke dinsdagochtend plaatsen we daar het goede antwoord.

Dus 'like' de pagina en blijf tegelijkertijd op de hoogte van nieuwtjes uit de regio!

Foto: Adobe Stock

REGIO - In de regio West-Friesland worden dagelijks kinderen geboren.

In West-Friesland/Groene Hart op Zondag verschijnt elke week een lijstje met de namen van baby's die er onlangs ter wereld kwamen.

Het Centrum voor geboortezorg verwelkomt deze week:

Dànny-Renee van Straten uit Hoorn, geboren op 8 juni

Meiden Juliana spelen voor landskampioenschap

Meisjesteam 2: Jane Steur, Emily Hielkema, Maria Weda en Sanne Rutten (v.l.n.r.). (Foto: aangeleverd)

HOORN - De meisjesteams 1 en 2 van tennisvereniging Juliana in Hoorn zijn allebei tweede geworden in de hoofdklasse 'meiden tot en met zeventien jaar', de hoogste jeugdklasse. Daarom mogen vanuit de tennisvereniging twee meidenteams 15 en 16 juni spelen voor het landskampioenschap tijdens het Libéma Open op het park van Bastion Baselaar in Den Bosch voor plek één tot en met vier van Nederland. De meiden gaan hun uiterste best doen voor Juliana en Hoorn. Allemaal meeduimen!

Open Koffieochtend

De koffieochtend is bedoeld voor iedereen die er even uit wil zijn en zin heeft in een gezellig gesprek.  (Foto: aangeleverd)

HOORN - In Het Lichtbaken in Hoorn vindt donderdag 20 juni een Open Koffieochtend plaats. Deze is bedoeld voor iedereen die zin heeft in een gezellig gesprek. De koffieochtend wordt door ongeveer 25 personen bezocht. Inloop vanaf 10.00 uur. De ontmoeting duurt tot circa 12.00 uur en wordt afgesloten met een korte boodschap uit de bijbel. Iedereen, ongeacht zijn of haar achtergrond, is hartelijk welkom. Het adres is Maelsonstraat 6 in Hoorn. Meer informatie: www.hetlichtbakenhoorn.nl.

Sappho zoekt projectzangers

HOORN - Wie graag wil zingen, kan zich aanmelden bij Projectkoor Sappho in Hoorn. Het koor zingt de 'Messe solennelle en l'honeur de Sainte Cécile' van Charles Gounod en 'Hör mein Bitten' van Mendelsohn.

Sint Cecilia is de patrones van muziek, instrumentenmakers en zangers. Charles Gounod componeerde halverwege de negentiende eeuw de 'Messe solennelle en l'honneur de Sainte-Cécile'. Deze werd 22 november 1855, de naamdag van de heilige Cecilia, in de Église Saint-Eustache in Parijs voor het eerst uitgevoerd. De Cecilia-mis is wel het bekendste werk van Charles Gounod op het vlak van de kerkmuziek. Hij componeerde haar op de leeftijd van 37 jaar. Ze valt tussen zijn overige missen op door haar uitgesproken rijke orkestbegeleiding. Naast het grote orkest zijn voor de uitvoering nog drie solisten en een orgel nodig.

De uitvoeringen zijn 2 februari 2020 in Hoorn (Oosterkerk) en 9 februari 2020 in Edam (St. Nicolaaskerk). Aan die concerten werken mee: Sabine Kirsten (sopraan), Eric Reddet (tenor), Fernand Bernadi (bas) en Sappho's begeleidingsorkest in grote bezetting. Het geheel staat onder leiding van Joep van der Oord. De repetities worden op de piano begeleid door Mayumi Eguro en vinden plaats vanaf 8 oktober 2019 tot en met 2 februari 2020 in de het Foreestenhuis en de Oosterkerk, beide aan de Grote Oost in Hoorn. Steeds op dinsdag van 20.00 tot 22.00 uur. Meedoen aan dit project? Vraag dan een inschrijfformulier aan via info@sappho-hoorn.nl of kijk op www.sappho-hoorn.nl.

Fitnessgoeroe gezocht

Welke fitnessgoeroe krijgt de theatergroep weer in vorm? (Foto: aangeleverd)

HOORN - In dorpscafé De opwinding repeteert wekelijks de plaatselijke toneelvereniging Pegasus. Ze spelen een kostuumdrama gebaseerd op de stukken van Shakespeare. Ze stevenen af op de jaarlijkse uitvoering, maar zij hebben dringend een total-workout en een vitamineboost nodig. Daarom zoekt de vereniging een fitnessgoeroe.

Theatergroep VEEL THEATER speelt 1 en 2 november in Schouwburg Het Park het blijspel 'Waar is Sebastiaan?'. Wie zorgt voor de nodige vitamineboost in het dorpshuis? Wie kruipt in de huid van de fitnessgoeroe? Meer informatie: www.veeltheater.nl of info@veeltheater.nl.

Verlan Meubelmakerij: passie en creativiteit

Verlan Meubelmakerij levert sinds 2010 maatwerk voor particuliere en zakelijke klanten. (Foto: aangeleverd)

ZWAAGDIJK - Verlan Meubelmakerij in Zwaagdijk is een bedrijf waar passie en creativiteit samenkomen om uiteindelijk tot de beste en fraaiste oplossing te komen. Sinds 2010 levert het bedrijf maatwerk voor particuliere en zakelijke klanten.

Keukens, winkelinterieurs, wandkasten, tv-meubels en kantoorinrichting; slechts een greep uit de creaties die Verlan maakt. Het bedrijf levert maatwerk voor elk budget en eigenlijk is alles mogelijk. De klant kan alles helemaal naar wens laten maken. Een meubelstuk wordt zo meer dan gewoon een kast, het wordt onderdeel van iemands persoonlijke interieur.

Het bedrijf - tevens een erkend leerbedrijf - heeft zijn werkplaats in Zwaagdijk. Hier is de ruimte om te kunnen voldoen aan de groeiende stroom opdrachten en ook voor grotere projecten. Verlan is vooral actief in Noord-Holland; van Den Helder tot en met groot Amsterdam en van Alkmaar tot en met Enkhuizen. Inmiddels zijn al tientallen projecten voltooid. Op www.verlan.nl zijn voorbeelden te zien van projecten. De meubelmakers van Verlan genieten volop van hun werk. Zij vinden het een uitdaging om projecten goed af te ronden en klanten met een goed gevoel achter te laten.

UpTight en Shirma samen op Stadsfeesten

Samen met UpTight en jonge zangeressen van muziekschool Boudijn brengt Shirm de grootste hits van Aretha Franklin ten gehore. (Foto: Trees Nellen/Thareyk Martina)

HOORN - Aretha Franklin is een grote leverancier van het repertoire van Soul- en Gospelkoor UpTight. Na het overlijden van de Amerikaanse gospel-, soul- en r&b-zangeres in 2018, organiseert UpTight nu een tributeconcert op de Hoornse Stadsfeesten.

Hierbij brengt niemand minder dan nationale souldiva Shirma Rouse, naast UpTight's eigen solisten en jonge zangeressen van muziekschool Boedijn, een aantal van Aretha's allergrootste hits ten gehore.

Dit alles onder begeleiding van een complete band mét blazers. UpTight wordt gedirigeerd door Martijn Bos. Het optreden vindt zondag 16 juni plaats op het hoofdpodium (Roode Steen) van de Hoornsen Stadsfeesten van 17.00 tot 18.00 uur.

Zeeweringstocht

Van de Zeeweringstocht zijn twee varianten: een van 70 en een van 110 kilometer. (Foto: aangeleverd)

BLOKKER - De Westfriese Toerclub organiseert zondag 23 juni de 'Zeeweringstocht'. Start om 9.00 uur bij Handbal Vereniging Blokker, Noorderdracht 42a in Blokker. Meer informatie: www.wftc.eu.

Vijftig jaar badminton in Hoorn

HOORN - De Hoornse Badminton Vereniging (HBV) viert het vijftigjarig bestaan met een groot jubileumfeest. Zaterdag 29 juni zijn alle leden en oud-leden van harte welkom voor een bijzondere dag. De middag staat in het teken van de jeugdspelers, die getrakteerd worden op een training van Ruben Jille en Jacco Arends, meervoudig Nederlands kampioenen badminton. Zij spelen ook een demonstratiewedstrijd tegen badmintonners uit het eerste team van HBV.

Leden en oud-leden van harte welkom op jubileumfeest

De feestavond wordt om 18.00 uur geopend door burgemeester Jan Nieuwenburg. Hij kent namens ZKH Willem-Alexander een erepenning toe aan HBV. Na deze plechtigheid volgt een feestavond, startend met een buffet en eindigend met een swingende band en dj. Alle leden en oud-leden kunnen zich voor het buffet aanmelden via de website: www.hoornse-bv.nl/jubileum.

Geschiedenis

In 1969 werd de Hoornse Badminton Verenigingin officieel opgericht. Al in 1958 werd de eerste shuttle geslagen in Hoorn, zij het nog in de buitenlucht. In de jaren die volgden werd in een sportzaal op de Tweeboomlaan op één baan gebadmintond. Door de toenemende populariteit werd in 1969 de nieuwe sporthal met zes banen in gebruik genomen.

Hoogste niveau

In de jaren tachtig kende badminton een grote populariteit en was HBV de grootste sportvereniging van de stad. Er werd ook altijd al op hoog landelijk niveau gespeeld, maar pas sinds 2016 speelt de vereniging voor het eerst op het hoogste niveau van Nederland. Afgelopen jaar eindigde het eerste team zelfs op de vijfde plaats in de Eredivisie.

Kennismaken

Dinsdag 25 en donderdag 27 juni houdt HBV een open huis. Alle geïnteresseerden, van jong tot oud, zijn van harte welkom om kennis te maken met de badmintonsport. Vanaf 19.00 uur kunnen liefhebbers gratis een shuttle overslaan aan de Nieuwe Steen 11 in Hoorn, in de sporthal van het Copernicus. Rackets en shuttles zijn beschikbaar. Er staan trainers klaar voor eventuele begeleiding, maar simpelweg lekker overslaan mag natuurlijk ook. Zorg zelf voor een sportieve outfit en zaal-sportschoenen.

Jubileum-deal

Word nu lid om te profiteren van de Jubileum-deal! Wie lid wordt ontvangt bij een lidmaatschap gratis een badmintonracket of een badmintonshirt.

Onderzoek met feromoon naar bestrijding koolmot in kool

Proeftuin Zwaagdijk doet in zes gaaskooien een proef met feromoon lures om seksuele verwarring bij koolmotten uit te lokken. (Foto: Proeftuin Zwaagdijk)

Door: Annemarie Gerbrandy

REGIO - Proeftuin Zwaagdijk doet in het project 'Naar een duurzame koolteelt' onderzoek naar kansrijke systemen en strategieën om duurzame koolteelt naar een hoger plan te tillen. De proeftuin doet dit jaar onder meer onderzoek naar feromonen voor mating disruption, zegt onderzoeker vollegrondsgroenten Ruud Hoitink.

Zes gaaskooien

Bij mating disruption vinden mannetjesinsecten de vrouwtjes niet meer, vertelt Hoitink over dit onderzoek, dat samen met Astrid Groot van de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt uitgevoerd. Voor de proef zijn bij de proeftuin zes gaaskooien gebouwd. Het is de bedoeling dat de kool in de gaaskooien vrij blijft van rupsen van de koolmot (Plutella xylostella), zegt hij. "Wanneer deze rupsen in de praktijk te vinden zijn, halen we ze uit de praktijk en infecteren we de kool in de gaaskooien met vijftig rupsen per gaaskooi."

Seksuele verwarring

Drie van de zes kooien zijn onbehandeld en in de andere drie kooien worden feromoon lures opgehangen, vervolgt de onderzoeker. "Het is de bedoeling dat de feromoon lures zorgen voor seksuele verwarring, waardoor de mannelijke koolmotten de vrouwelijke koolmotten niet meer vinden en er geen nakomelingen komen. De gaaskooien die behandeld zijn met feromoon zouden dus minder rupsen moeten krijgen."

Volgens Hoitink zijn de eerste motjes al in het zuiden van het land gesignaleerd. Hij gaat ervanuit dat de insecten komende week ook in Noord-Holland zijn te vinden. "De rupsen van het motje nestelen zich in het hart van de koolplant. Ze vreten het hart op, waardoor daar geen kool meer kan groeien. Dat is schadelijk voor de opbrengst. Er wordt in de landbouw zowel biologisch als chemisch tegen koolmot gespoten, maar de rupsen zijn in de praktijk lastig te bestrijden."

Duurzame koolteelt

In het project 'Naar een duurzame koolteelt' worden alternatieven voor chemische gewasbeschermingsmiddelen onderzocht. Daarbij wordt gekeken naar systemen voor weerbaardere rassen, geïnduceerde plantweerbaarheid door biostimulanten, waarschuwingssystemen en het stimuleren van natuurlijke vijanden en biologicals. De hele keten is bij het project betrokken: van het zaadje afkomstig uit verdeling tot de kool op het bord van de consument.

Binnen het project is in voorgaande jaren al onderzoek gedaan naar de migratie van schadelijke insecten en hun natuurlijke vijanden. Op proefveldjes op locaties in Dirkshorn, Middenmeer en Zevenhuizen werd vorig jaar de migratie met vangplaten in kaart gebracht, vertelt Hoitink. Gebleken is dat alle insecten in een piekperiode van het ene naar het andere perceel migreren, zegt hij. "De vluchten vonden plaats van 9 juli tot en met 25 augustus, met een piek op 25 juli. Dat is opvallend. Op de locaties zijn allemaal verschillende temperatuursommen gemeten. We denken dan ook dat de vluchten hebben te maken met daglengte."

Trips en bladluis

Wat voor de koolteelt heel belangrijk is, is dat 53 tot 61 procent van alle insecten op de vangplaten trips was, vervolgt de onderzoeker. "Uit tellingen is gebleken dat van de vliegende insecten maar 2 tot 3 procent natuurlijke vijanden van trips zijn. Dat is heel weinig. Luis heeft meer natuurlijke vijanden. Op biologische percelen hebben we 1500 tot 2000 insecten gevangen, waarvan 29 tot 32 procent natuurlijke vijanden van luis. Het aantal bladluizen lag op 5 tot 7 procent. Op het gangbare perceel in Dirkshorn vonden we 20 procent natuurlijke vijanden en 15 procent bladluis. Daaruit kunnen we concluderen dat hoe meer natuurlijke vijanden er zijn, des te minder luis er voorkomt."

Wiba Bandenservice, dé specialist in Tractorbanden

(Foto: aangeleverd)

WIERINGERWAARD - Een landbouwband moet onder alle omstandigheden presteren. Bij het oogsten wil men niet de gewassen beschadigen. Bij regen moet de machine niet in de drassige bodem wegzakken, en moet het slippercentage zo klein mogelijk worden gehouden.

Banden voor de landbouw zijn er in vele soorten en maten, agrariërs en loonwerkers werken met zeer uiteenlopende voertuigen en machines. Wiba Bandenservice kan elk merk en type band leveren; nieuw en gebruikt. Omdat de trekkers en werktuigen de laatste jaren veel groter en zwaarder zijn geworden hebben de fabrikanten IF en VF banden ontwikkeld. Deze banden kunnen wel tot 40% meer gewicht dragen bij dezelfde spanning of tot een 40% lagere spanning bij het zelfde gewicht

Wiba Bandenservice, Barsingerweg 39, Wieringerwaard, tel. 0224-221207 - www.wibabanden.nl

Mantel & Overtoom

ANDIJK / BENNINGBROEK - Het agrarisch recht vraagt om specifieke kennis en ervaring. Een VASN-notaris is lid van de Vereniging van Agrarische Specialisten in het Notariaat. Mantel & Overtoom notarissen adviseert graag vooraf over bijvoorbeeld de aan- of verkoop van een perceel grond, kavelruil of bedrijfsoverdracht. Met name fiscale aspecten zijn hierbij van groot belang. Vooraf een goed advies betekent dat klanten achteraf niet denken: 'Had ik dat maar geweten'. Daarnaast is Mantel & Overtoom behulpzaam bij het opstellen van een firmacontract of de oprichting van een BV. Specifiek aandachtspunt is het agrarisch ondernemerstestament en levenstestament. Vergeet ook niet om weer eens naar de huwelijksvoorwaarden te laten kijken. Adressen kantoren: Dokter d'Arnaudstraat 29 in Andijk en Dokter De Vriesstraat 33 in Benningbroek. Meer informatie: 0228-592224 of 0229-591264 en www.mantelovertoom.nl.

Veel vraag naar Claas tractoren

Claas tractoren: compact gebouwde tractoren van 125 tot 205 pk. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De CLAAS ARION 500 / 600 range is zoals klanten hem wensen. Compact gebouwde tractoren van 125 tot 205 pk. Verkrijgbaar in drie cabine-uitvoeringen CIS / CIS+ en CEBIS om iedere klant een passende uitvoering te kunnen bieden.

CIS is uitsluitend verkrijgbaar met een HEXASHIFT transmissie, heeft een multifunctionele armleuning met drivestick, standaard zwart/wit infodisplay en kenmerkt zicht door de mechanische regelventielen (optioneel eventueel te krijgen met een kleurendisplay en twee elektrische regelventielen). CIS+ is verkrijgbaar met een HEXASHIFT en CMATIC transmissie, heeft een multifunctionele armleuning met drivestick, standaard met een 7" kleuren display en elektrische regelventielen. CEBIS is verkrijgbaar met een HEXASHIFT en CMATIC transmissie, heeft een multifunctionele armleuning inclusief luxe CMOTION rijhendel met vele trekkerfuncties. Standaard met een 12" kleuren touchscreen en elektrische regelventielen. Belangrijke dealers zijn bijvoorbeeld Hoekenga Mechanisatie en de Combi West Mechanisatie.

CLAAS ARION 510 HEXASHIFT

- 125pk (volgens ECE R120 richtlijn)

- Vierpunts geveerde cabine

- Efficiënte 24V/24A volledig geautomatiseerde HEXASHIFT transmissie

- Verkrijgbaar in CIS / CIS+ / CEBIS uitvoering

- Unieke 50/50 gewichtsverdeling

CLAAS ARION 660 CMATIC

- 205pk met CPM (volgens ECE R120 richtlijn)

- Vierpunts geveerde cabine

- PROACTIV voorasvering

- Volledig traploos regelbare CMATIC transmissie

- Verkrijgbaar in CIS+ / CEBIS uitvoering

- Unieke 50/50 gewichtsverdeling

De Fendt 300 Vario: Past altijd

Fendt 300 Vario. (Foto: aangeleverd)

DIRKSHORN - Sinds 1980 is in de Fendt 300-serie de ervaring van vele generaties gecombineerd met de beste kwaliteit en prestaties. Daarom zijn wij van mening: Een trekker om ja tegen te zeggen! Want de Fendt 300 Vario heeft alles wat u nodig hebt. Overtuig uzelf en zeg óók ja tegen deze compacte allround-trekker.

Wie deze wendbare compacte trekker al kent, weet wat hij allemaal kan. Voor welke werkzaam - heden hij ook gebruikt wordt, de Fendt 300 Vario beschikt altijd over de passende functies. Kies uit de uitvoeringen Power, Profi of ProfiPlus degene die het best bij u past. De Fendt 300 Vario Power is geschikt voor gebruik op bijvoorbeeld grasland, in de akkerbouw, in het transport, voor verzorgingswerk, speciale teelten, voor gebruik in de publieke dienst, maar zeker ook voor werkzaamheden op het erf. Zijn robuustheid en lange levensduur zijn daarbij zeer overtuigend. De Fendt 300 Vario Profi en ProfiPlus zijn uitgerust met geavanceerde oplossingen die bij speciale werkzaamheden een surplus aan comfort en functionaliteit bieden, die uw dagelijkse werk gemakkelijker maken.

Kijk voor meer informatie op: https://fendtnl.nl/ Of neem contact op met de dealer in uw regio:

Van der Sluis Dirkshorn BV, C. de Vriesweg 3-5, 1746 CL Dirkshorn, tel. 0224-551387. Zie ook: www.vandersluis.nl.

'De stolp is meer dan een gebouw alleen'

Peter van Zutphen en Ineke de Moree. (Foto: KENNETH STAMP)

Door: Angeli Poulssen

REGIO - Wie door Noord-Holland Noord rijdt ziet overal karakteristieke stolpboerderijen met hun iconische piramidedak opduiken en het landschap bepalen. Meer dan 90% van de Vrienden van de Stolp zet zich in voor het behoud van het stolpenlandschap. "De stolpen met hun erven definiëren het karakter van de streek. In ons polderlandschap horen stolpen, ook al zullen die steeds vaker een ander gebruik hebben dan het agrarische. Het zijn herkenningstekens en landmarken voor de omgeving, zoals kerktorens en molens dat ook zijn. Laten we ons inzetten om dit landschap zoveel mogelijk intact te houden", zegt een van de Vrienden in de enquête die onder de donateurs van de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp werd gehouden.

Maud Aarts. (Foto: KENNETH STAMP)

De stolpboerderijen met hun opvallende geometrische architectuur, het stoere vierkant en het kenmerkende piramidevormige dak, bepalen al meer dan vijf eeuwen het landschap. Er zijn nog maar weinig stolpen die volledig als agrarisch bedrijf functioneren. Vaak wordt er wat bijverdiend of een nieuwe business opgezet. Samen een erf delen, een toeristische bestemming, vergaderruimte, zorgverlening of kleinschalige voedselproductie, allemaal voorbeelden van nieuwe functies die worden toegevoegd aan de agrarische functie of deze helemaal vervangen.

Stolp, erf en landschap

Meer aandacht voor de combinatie stolp, erf en landschap, dat is wat de Boerderijenstichting Noord-Holland Vrienden van de Stolp (BSNH) nastreeft. "We streven naar een dynamisch en vitaal buitengebied, waarin nieuwe functies in stolpen een plek kunnen vinden. Historisch verankerd, rendabel en praktisch. We doen dat samen met huidige en toekomstige bewoners. We informeren en inspireren. We laten goede voorbeelden zien met stolpencolleges, excursies en erfbezoek. Samen met bewoners proberen we meerdere plekken te creëren voor wonen, werken en recreatie op het erf. Op die manier ontstaat er een levendig en rendementvol erf, dat wel zijn agrarische uitstraling behoudt; het Levende Stolperf", aldus Peter van Zutphen, voorzitter van de BSNH en zelf enthousiast stolpbewoner. Aanvullend kunnen professionals ondersteuning bieden en kennis toevoegen. Een van die professionals is Maud Aarts, architect, stolpeigenaar van de Buitenwerkplaats in Starnmeer, stolpencommunity-ambassadeur en erfconsulent bij Mooi Noord-Holland. "Stolpen en hun ervengeven waarde en betekenis aan het landschap en zijn onze aandacht meer dan waard. Als erfconsulent bij Mooi Noord-Holland word ik door de gemeente betrokken bij transformaties van het erf als er onduidelijkheid is over het ruimtelijk beleid voor een specifieke situatie. Ik organiseer vervolgens een gesprek óp de locatie áán de keukentafel. We kijken met eigenaar, gemeente, (waar nodig) een architect en een landschapsarchitect van Landschap Noord-Holland naar de cultuurhistorische achtergrond, gemeentelijke en provinciale beleidskaders, de ruimtelijke kwaliteit en de beplanting.Landschap NH deelt aan die keukentafel haar kennis van het regionale landschap, want dat bepaalt vaak hoe een erf is opgebouwd.In het gesprek maken we een aantal afspraken die daarna worden uitgewerkt tot een advies. De afspraken zijn bindend en moeten als raamwerk voor toekomstige ontwikkelingen gezien worden. Het advies kan bijvoorbeeld gebruikt worden als onderdeel van de ruimtelijke onderbouwing in het vergunningen-traject. Zo hopen we, net als de Boerderijenstichting Noord-Holland, een impuls te kunnen geven aan het stolpenlandschap van de toekomst".

Vierkantdelers

Zowel onder de stolpeigenaren, als onder de vele professionals en liefhebbers is door de jaren heen een schat aan ervaring opgebouwd over stolp en erf. Daarom bestaat de Stolpencommunity Vierkantdelers. Alles onder het motto, 'samen weten we meer en kunnen we meer'. Heb je vragen of het onderhoud van je stolp, het kleurenschema van jouw specifieke regio, erfbeplanting of wil je tips over hoe anderen hun stolp duurzamer maken? Sluit je dan aan bij de Stolpencommunity Vierkantdelers. Helemaal gratis en voor iedereen toegankelijk! Kijk op https://community.monumenten.nl/stolpencommunity en meld je aan. Of kijk ook op www.boerderijenstichting.nl.

Voor wie aan de slag wil met zijn erf heeft Landschap Noord-Holland handige ervenhandboeken voor de inrichting van een streekeigen erf. Kijk op www.landschapnoordholland.nl

'Data for Road Safety'

(Foto: Ford)

REGIO - Ford Smart Mobility heeft tijdens het ITS Congres in Eindhoven samen met leden van de European Data Task Force (DTF) – partners uit de politiek, autofabrikanten en dienstverleners – een proef van een jaar aangekondigd met als doel de verkeersveiligheid te verhogen. Door verkeersdata tussen voertuigen te delen, kunnen potentieel onveilige situaties in kaart worden gebracht en potentiële ongevallen worden voorkomen.

Dankzij de nieuwste technologieën zijn voertuigen in staat om gevaarlijke situatie te herkennen en slechte wegdekconditie te detecteren, en hierover bestuurders te informeren. Echter kunnen ook andere weggebruikers en wegbeheerders profiteren van deze informatie. Tijdens de DTF-proef worden waarschuwingen – die door voertuigen en andere infrastructuur worden waargenomen – met anderen gedeeld via een gedecentraliseerd datasysteem.

De essentie van DTF is door samenwerking de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers te verhogen. DTF is opgericht in 2017 en implementeert sindsdien de bestaande Europese regels en wetgeving voor de toegang tot veiligheidsgegevens. Door prioriteit te geven aan de toegang tot veilheidsgegevens en samenwerking tussen verschillende autofabrikanten en landen mogelijk te maken, wil DTF de verkeersveiligheid voor alle weggebruikers verbeteren.

De intentieverklaring is ondertekend door alle deelnemende leden en is het fundament voor de proef en het partnerschap.

Nieuw lid KONA-familie

(Foto: Hyundai)

REGIO - Hyundai breidt de populaire KONA-familie uit met een nieuwe milieuvriendelijke versie van de compacte SUV, de KONA Hybrid. Hyundai had al een benzine-aangedreven versie en een volledig elektrisch aangedreven versie van de KONA en daar wordt nu een variant met een efficiënte hybride-aandrijflijn aan toegevoegd. De KONA Hybrid valt bovendien op door tal van technologische verbeteringen, waaronder Hyundai BlueLink® met nieuwe connectiviteitsmogelijkheden, nieuwe SmartSense-veiligheidstechnologieën en geavanceerde infotainmentfuncties. De levering van de nieuwe KONA Hybrid start na de zomer. De prijzen worden op een later moment bekendgemaakt.

De Hyundai KONA Hybrid combineert de voordelen van een zuinige benzinemotor met de trekkracht van een elektromotor. Standaard is de compacte SUV voorzien van een automatische transmissie. Anders dan bij een plug-in hybrideauto is het niet nodig de KONA Hybrid op te laden. De accu laadt automatisch op door de energie die tijdens uitrollen en remmen wordt opgewekt. De nadruk bij de KONA Hybrid ligt dan ook niet op het volledig elektrisch afleggen van grote afstanden, maar op een zo laag mogelijk benzineverbruik.

De benzine-aangedreven KONA verscheen in 2017 op de Nederlandse markt. De KONA Electric volgde vorig jaar.

Nieuwe motoren X-TRAIL

The new Nissan X-Trail: world’s best-selling SUV gets even better with higher-quality enhancements (Foto: Nissan)

REGIO – Nissan introduceert twee nieuwe motoren voor de X-TRAIL. De populaire SUV is per direct te bestellen met de nieuwe DIG-T 160 benzinemotor en de dCi 150 dieselmotor, die beide voldoen aan de strenge emissienorm Euro 6d-TEMP.

De DIG-T 160 is een nieuwe generatie benzinemotor die ontwikkeld is in samenwerking met Daimler en eerder debuteerde in de Nissan QASHQAI. Het betreft een 1,3-liter turbomotor met een vermogen van 118 kW (160 pk) en een maximumkoppel van 270 Nm bij 1.800 t/min.
Dankzij geavanceerde technieken staat de DIG-T 160 garant voor krachtige prestaties in combinatie met een gunstig brandstofverbruik vanaf 6,3 l/100 km en een CO2-emissie vanaf 145 g/km. De Nissan X-TRAIL DIG-T 160 wordt uitsluitend geleverd in combinatie met voorwielaandrijving en heeft standaard een 7-traps DCT-automaat met dubbele koppeling.

dCi 150

Ook nieuw in het aanbod van de Nissan X-TRAIL is de dCi 150. Deze gloednieuwe 1,7-liter dieselmotor met 110 kW (150 pk) en 340 Nm is ook sinds kort leverbaar in de QASHQAI en presteert op alle fronten beter dan de dCi 130 die hij vervangt.

De prijzen van de Nissan X-TRAIL met de dCi 150 dieselmotor beginnen bij 36.550 euro voor de uitvoering Visia met handgeschakelde versnellingsbak en voorwielaandrijving. De duurste versie, de Tekna met automaat en vierwielaandrijving, kost 55.920 euro.

Jaguar I-PACE wint drie prijzen

(Foto: Jaguar)

REGIO - De volledig elektrische Jaguar I-PACE heeft de awards Best Electric Powertrain en Best New Engine gewonnen en won ook de 350 tot 450 pk-categorie bij The International Engine + Powertrain of the Year Awards.

Deze drie onderscheidingen onderstrepen de technische perfectie van de emissievrije aandrijflijn van de Jaguar I-PACE. De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de Engine Expo + The Powertrain Technology Show. Een jury bestaande uit zeventig ervaren autojournalisten uit 31 landen, nam belangrijke aspecten als prestaties, rijgedrag, energie-efficiency en verfijning mee in de beoordeling.

De 90 kWh lithium-ion-accu van de Jaguar I-PACE maakt een actieradius van maximaal 470 kilometer (WLTP) mogelijk. De accu kan van 0 tot 80 % worden geladen in slechts 40 minuten met behulp van een 100 kW gelijkstroomlader (DC) en in net iets meer dan tien uur met een 7 kW AC wallbox (wisselstroom) – ideaal om 's nachts thuis bij te laden.

Een reeks slimme technologieën zorgt voor maximalisering van de actieradius, waaronder een accu-preconditioneringssysteem: als dit wordt ingeschakeld, verhoogt (of verlaagt) de I-PACE automatisch de temperatuur van de accu om de actieradius voor vertrek te maximaliseren. Een warmtepomp kan energie uit de buitenlucht halen – zelfs bij temperaturen onder het vriespunt – om de hoeveelheid energie die de klimaatregeling uit de accu verbruikt te verminderen. Het systeem kan zelfs de warmte die de aandrijflijn produceert, gebruiken voor het opwarmen van het interieur. Ook daardoor vermindert de hoeveelheid energie die de accu moet leveren.

De accu is centraal en zo laag mogelijk geplaatst tussen de twee assen. Deze plek zorgt voor een perfecte 50:50 gewichtsverdeling en een laag zwaartepunt; in combinatie met de geavanceerde voorwielophanging met dubbele draagarmen en de Integral Link achterwielaandrijving is dit essentieel voor het lichtvoetige rijgedrag en het buitengewone rijcomfort van de Jaguar I-PACE.

De permanente magneet-motoren zijn hol, de aandrijfassen lopen door het middelste gedeelte ervan. Deze motoren zijn niet alleen licht – samen met de transmissie wegen ze slechts 78 kg – maar ook buitengewoon compact. Dit levert een bijdrage aan het ruime interieur van de I-PACE, de 656 liter grote bagageruimte en de grote bodemvrijheid als van een SUV.

Doordat de motoren in de voor- en achteras zijn geïntegreerd, heeft de I-PACE vierwielaandrijving, wat zorgt voor een buitengewone tractie en controle onder alle omstandigheden. Ze maken ook een hoog niveau van regeneratief remmen mogelijk – tot maximaal 0,4 G. Dit zorgt voor een maximale actieradius en maakt in tal van situaties ook intuïtief 'single pedal' rijden mogelijk.