Contact

27 februari 2019

Contact 27 februari 2019


Sebastiaan Groot geniet van Rembrandt

Sebastiaan werd winnaar in drie afleveringen.

EGMOND AAN DEN HOEF – Zondagavond rond de klok van 21.20 uur schakelen meer dan een miljoen kijkers over naar het programma 'Project Rembrandt'. In acht afleveringen wordt gezocht naar de meest getalenteerde amateur kunstschilder van Nederland. Een van de deelnemers die de eerste vier afleveringen heeft overleeft is Sebastiaan Groot uit Egmond aan den Hoef. De 'Hoever', net 21 jaar, studeert Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, en kan in het project Rembrandt al zijn creativiteit kwijt en geniet met volle teugen van alle aandacht.

Student Kunstgeschiedenis wint al drie afleveringen

Sebastiaan Groot geniet van het project Rembrandt. (Foto's: beschikbaar gesteld door NTR)

Ter ere van de 350ste sterfdag van kunstschilder Rembrandt van Rijn zendt NPO1 in het jaar van Rembrandt het NTR programma Project Rembrandt uit. "Een succesvol programma,'' zegt Sebastiaan – in het programma steeds Sebas genoemd. ''Bij de eerste bijeenkomst, met vijftig kandidaten, was het heftig en om bij de laatste tien deelnemers te komen was ook bijzonder spannend.''

In de eerste vijf afleveringen werd Sebas Groot tot drie keer aan toe als de beste uitgeroepen. ''Dat verwacht je niet maar het is wel goed voor je zelfvertrouwen.''

Creativiteit

Na de afronding van de zesjarige vwo-opleiding wist Sebas niet welke kant hij op zou gaan. ''Ik twijfelde en nam eerst een jaartje rust. In die periode schilderde ik in mijn atelier al een beetje. Vooral zelfportretten en uiteindelijk koos ik om de studie kunstgeschiedenis te volgen. Ik zit nu in het tweede jaar. Als ik de studie heb voltooid weet ik nog niet wat in ga doen. Ik ben op het moment bezig met schrijven een theaterstuk, maar dat speelt nu een erg kleine rol en ook in de toekomst zal het niet mijn beroep zijn of iets dergelijks.

Het theater staat los van mijn opleiding. Theater is wel een grote passie van mij en ik hoop theater en beeldende kunst beide te kunnen blijven beoefenen en hopelijk ook te combineren.'' Sebas heeft in het verleden al gezongen en gedanst en hoopt in de toekomst al zijn creativiteit in de kunst te leggen.

Vakjury

De deelnemers aan het project Rembrandt worden niet alleen op de voet gevold door de vele draaiende camera's maar ook de docenten kunstenaar Iris Frederix en ontwerper/docent Jaap Godrie geven de amateur kunstenaars belangrijke aan wijzigingen. De vakjury bestaat uit Pieter Roelofs en Lita Cabellut en wordt wekelijks bijgestaan door gastjuryleden zoals Andre van Duin, Louis van Gaal en Robert Kranenborg. Presentatrice is Annechien Steenhuizen.

Rijksmuseum

Zondag 7 april is de laatste uitzending van het project Rembrandt en wordt bekendgemaakt wie de winnaar is. ''De winnaar mag zijn werk exposeren in het Rijksmuseum. "Ik sta daar niet bij stil. Voor mij is het belangrijkste dat je zoveel mogelijk van dit project leert. Vooral op het gebied van techniek en dat ik mezelf goed kan ontwikkelen.

Kunstgeschiedenis

De opnames zijn steeds twee dagen om de week en naast de studie kunstgeschiedenis is dat best pittig. Iedere aflevering heeft een ander thema, zoals 'het stilleven', 'licht' en 'compositie'. Ondanks dat we allemaal amateur kunstenaars zijn valt het me op dat er veel talentvolle deelnemers tussen zitten. Met mijn 21 jaar ben ik de jongste en ik geniet er elk moment van als ik weer een opdracht moet uitvoeren.''

Wandeling IVN

IVN wandeling langs de Wimmenummerduinen. (Foto: Paul ten Have).

EGMOND AAN DEN HOEF - Het open duingebied in de Wimmenummerduinen wordt vanaf 1 maart afgesloten vanwege het broedseizoen. De maandelijkse IVN-natuurwandeling op zondag 3 maart zal zich daarom richten op de binnenduinrand. Deelnemers volgen de grens tussen de duinen en het bollenland.

Dat zijn heel verschillende landschappen, waar PWN als beheerder nog wat meer variatie in heeft aangebracht. Deelnemers zoeken ook naar tekenen dat het echt lente wordt: Sneeuwklokjes en misschien ook Speenkruid. De wandeling begint om 11.00 uur bij het PWN-informatiebord aan het Nachtegalenpad, aan de noordkant van Egmond aan den Hoef en duurt ongeveer twee uur.

Boekenmarkt bij PostaanZee. (Foto: aangeleverd).

Boekenmarkt bij PostaanZee

EGMOND AAN ZEE - Boekenliefhebbers opgelet: Iedere eerste vrijdag van de maand van 13.30 tot 16.00 uur een wisselend aanbod van boeken. Altijd al op zoek geweest naar dat ene boek? Of naar een herinnering uit lang vervlogen tijden? Het kan er zomaar tussen liggen. Zie je niet wat je zoekt? Vraag er gerust naar bij de vrijwilligers. We hebben meer op voorraad dan we uitstallen en zijn je graag van dienst. Met de verkoop van de boeken steun je de activiteiten van PostaanZee. Zit er even niets voor je bij? Een vrijwillige donatie in het vogelhuisje of via onze website stellen wij zeer op prijs. Ontmoetingscentrum PostaanZee, Voorstraat 82a te Egmond aan Zee.

Tenoren en bassen gezocht

REGIO - Het nieuwe projectkoor voor de regio Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, West-Friesland en de kuststreek heeft na de informatieochtend van 2 februari inmiddels zo'n tachtig aanmeldingen uit de wijde omgeving binnen gekregen waarvan tien tenoren en tien bassen.

Voor een zo evenwichtig mogelijke koorbalans zou daar nog een aantal mannen bij kunnen. Repetities vanaf september, concert(en) in het weekend van 14 december.

Kijk voor meer informatie over het project en aanmeldingen op de website www.regiovocaal.nl.

Vuurtoren van de week

De vuurtoren Obereversand. (Tekst en Foto: Frits van Eck).

EGMOND – Vuurtorens en lichtopstanden, een nautisch erfgoed waar we zuinig op moeten zijn. Wekelijks staat er één in de schijnwerper. Deze week de Duitse vuurtoren Obereversand.

Deze vuurtoren werd in 1886 gebouwd

Halverwege Bremerhaven en Cuxhaven is het plaatsje Dorum-Neufeld te vinden. Het is de huidige locatie van het 'Oberfeuer Eversand',ook wel Obereversand genoemd. Deze vuurtoren werd in 1886 gebouwd en was slechts actief van 1887 tot 1923 op het Evesandwatt aan de Buitenweser.

Deze vierkante, gietijzeren toren was 29 meter hoog en had een lichthoogte van 34 meter. Hij had drie verdiepingen met bewakersvertrekken.

Het komt regelmatig voor dat in de Elbe en Weser de vaargeulen verlegd worden. Ook deze vuurtoren verloor zijn betekenis voor de scheepvaart door het verleggen van de hoofdvaargeul.

Zo'n 70 jaar bleef hij behouden als reddingsbaken, een zogenaamd toevluchtsoord voor schipbreukelingen. Door zware ijsgang in de winter 1994/95 werd de onderbouw van de toren zwaar beschadigd. De toren dreigde in te storten. Er werd gewerkt aan restauratie en er ontstonden plannen voor verplaatsing.

Verplaatsing

Begin 2003 werd de vuurtoren op ingenieuze wijze van de fundering getild en naar de haven van Dorum gebracht, waar hij op een nieuwe fundering werd geïnstalleerd net voor de kust. Volledig herstel volgde. Via een pier kom je aan de voet van de toren. De thans 35 meter hoge toren kan via de naastgelegen trap vrij beklommen worden.

Lichtbaken

De vuurtoren geeft een continu wit licht en doet dienst als lichtbaken voor de haven van Dorum-Neufeld. Dat het een toeristische attractie is laat zich raden. De trap naar boven hangt vol met de zogenaamde "liefdesslotjes".

Coördinaten: 53° 44' 32.6" N - 8° 30' 49.2" O

Voorjaarsconcert Eensgezindheid

Voorjaarsconcert Muziekvereniging Eensgezindheid. (Foto: aangeleverd).

EGMOND-BINNEN - In Dorpshuis 'De Schulp' organiseert Muziekvereniging Eensgezindheid zaterdag 9 maart om 20.00 uur een Voorjaarsconcert met een Hollands (meezing) tintje. Mats, een jonge trompettist uit het opleidingsorkest zegt het in een video zo: 'Het is zo mooi dat je met zijn allen een eenheid vormt.'

Jonge trompetist: 'Zo mooi dat je met zijn allen een eenheid vormt'

Tine, die al heel wat jaartjes langer meespeelt zegt in een ander interview: 'Het mooiste van de fanfare vind ik dat je met heel veel mensen, jonge mensen, oude mensen samen een hobby hebt en muziek maakt.'

Combinatie

Bij Muziekvereniging Eensgezindheid gelooft men in de combinatie oefenen, groeien en samen muziek maken.

Perspectief en groei nodig

Als je elke week bij elkaar komt heb je perspectief en groei nodig. Want die hersens moeten wel steeds uitgedaagd worden, anders dutten ze in en wordt muziek maken een verplicht nummer. Dirigent Marije Koopmans speelt zelf trompet, onder ander in het orkest van Tata Steel. Ook zij oefent als het even kan elke dag om de kwaliteit op peil te houden.

In het filmpje is te zien hoe ze oefent en vertelt ze hoe ze aan het werk is met het fanfareorkest. Alle filmpjes zijn te zien via de Facebookpagina van Muziekvereniging Eensgezindheid.

Het Dorp

Muziekvereniging Eensgezindheid wil een en ander wel eens testen en ook het publiek in de gelegenheid stellen om zelf te ervaren wat muziek doet. Het komende voorjaarsconcert heeft een Hollands tintje gekregen vanwege enkele meezingers die in het programma zitten. Er zal worden geoefend met het publiek; er wordt met name aandacht besteed aan het prachtige lied Het Dorp.

Alle filmpjes zijn te zien via de Facebookpagina van de muziekvereniging Eensgezindheid

Zelf meezingen

Het gaat er dan niet om de prachtige uitvoering van Wim Sonneveld te evenaren, maar om zelf mee te zingen en samen met de anderen in de zaal en het orkest een eenheid te vormen in (in de woorden van Mats). Belangstellenden zijn van harte welkom zaterdag 9 maart om 20.00 uur in het Dorpshuis 'De Schulp. om te genieten van dit speciale Voorjaarsconcert.

Ladies Night in Hoornse Vaart

ALKMAAR - Zwembad Hoornse Vaart houdt zaterdag 16 maart van 18.30 tot 22.30 uur een Ladies Night boordevol activiteiten. Deze sportieve en gezellige avond is voor ladies only.

Bezoekers worden ontvangen met een welkomstdrankje terwijl een dj zorgt voor de muziek. "Lekker kletsen met vriendinnen onder het genot van een hapje en een drankje of samen losgaan op de beats, alles kan tijdens deze ladies night", aldus Daphne Kieft, organisator van deze avond en instructrice bij de Hoornse Vaart. "Heb je zin in een lekkere workout? Doe dan mee aan een van de vijf aquafitnesslessen: aquajoggen, floatfit, aquafit, quarobics en tabaqua. En als je wilt, doe je ze natuurlijk gewoon allemaal!" vertelt Daphne enthousiast. Zowel het golfslagbad als het 25-meterbad is geopend. Daarnaast kan er gerelaxed worden in de whirlpools, stoomcabines, zonnebanken of de onlangs bij het bad geopende Body Mind & Breath area.

Tickets

De ladies night is zaterdag 16 maart van 18.30 tot 22.30 uur in zwembad Hoornse Vaart. Tickets à € 9,95,- zijn verkrijgbaar via de kassa of via www.hoornsevaart.nl/ladiesnight. Bij de eerste vijftig online verkochte tickets is een goodybag inbegrepen.

Volop werk op het strand voordat het voorjaar echt losbarst. (Foto: Sjef Kenniphaas).

Lezing 'Vogels van Zuid-Spanje'

Lezing Vogelwerkgroep. (Foto: Hans Stapersma).

CASTRICUM - Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland houdt op zaterdagmiddag 9 maart in samenwerking met PWN een lezing met beelden onder de titel: 'Vogels van Zuid-Spanje'.

De lezing wordt verzorgd door Hans Stapersma en vindt plaats in Bezoekerscentrum De Hoep aan de Johannisweg 2 in Castricum, aanvang: 14.00 uur. De lezing is gratis voor leden van de vogelwerkgroep, niet leden betalen drie euro. Er kunnen 114 mensen in de zaal.

Broeden

Hans Stapersma maakte vele malen een reis naar Zuid-Spanje. Tarifa in de uiterste zuidpunt van Spanje, de Coto Donana en Cabo de Gata. Veel vogels die in noordwest Europa broeden, verblijven 's winters in Afrika. Er zijn voortdurend heel veel vogel-bewegingen aan de gang in voor- en najaar. Die vogel-verplaatsingen verschillen van soort tot soort en zijn op sommige plaatsen veel meer geconcentreerd en beter waarneembaar dan op andere plaatsen.

Zichtbare vogeltrek

De straat van Gibraltar is zo'n plaats waar in voor- en najaar veel zichtbare vogeltrek is, met name van dag-roofvogels en ooievaars. Deze lezing gaat over het landschap en de vogels van Zuid-Spanje van de Coto Doñana aan de westkant tot Cabo de Gata bij Almería aan de oostkant.

Hoofdthema in de presentatie is de zichtbare vogeltrek overdag over het 15 kilometer brede water dat Spanje van Marokko scheidt.

Zwaar gehavend Egmondia verliest van koploper

Rene Wijker en Joep van der Laarse, beide debuteren voor Egmondia 1, in duel met De Kennemers. (Foto: Egmondia)

EGMOND AAN ZEE - Trainer Jos Mouwes moest tegen koploper de Kennemers met recht roeien met de riemen die hij had.

Enkele schietkansen in de openingsfase

Een viertal basisspelers waren een weekend weg, Carlo Smit nog steeds geblesseerd, Roy Broertjes geblesseerd en Justin Recourt geschorst. Met enkele junioren in de basis en een reservebank die volledig uit junioren bestond moest de strijd worden aangebonden met het hoog geplaatste Kennemers. Verrassend genoeg gaf Egmondia goed partij en had het in de openingsfase zelfs enkele kleine schietkansen, waarvan er één maar net over ging.

Grote kansen

Toch kwamen de bezoekers in de 18e minuut aan de leiding. Toen na een prima aanval en dito voorzet de zeer sterk spelende Leroy de Graaf raak kopte 0-1. Nog geen drie minuten later leek de gelijkmaker op het scorebord te komen, maar de hard ingeschoten bal van Daan Groot werd schitterend gekeerd door doelman Dave Davidson.

Scoorde beheerst zijn tweede doelpunt

Verder ontstonden er in de eerste helft voor beide doelen geen grote kansen, al moest keeper Max Admiraal een keer de bal voor de voeten van een Kennemer aanvaller weg pakken.

Zeer bekwaam

Dat deed hij overigens zeer bekwaam. Tot overmaat van ramp moest een van de steunpilaren van Egmondia, Marc Min ook nog geblesseerd het veld verlaten.

Nauwelijks merkbaar

Ondanks het enorme verschil op de ranglijst was het verschil in het veld nauwelijks merkbaar. Hoewel de bezoekers wel het iets betere van het spel hadden, kwamen zij niet echt tot grote kansen. Egmondia moest gezien de stand wel iets meer naar voren gaan voetballen en leek ook iets meer druk op de tegenstander uit te oefenen. Min of meer uit een countersituatie ontstond het tweede doelpunt. Een vrije trap wegens buitenspel van Egmondia werd snel en zeker 8 meter voor de plaats van de situatie genomen.

Nadat Patrick Jaspers niet alert genoeg verdedigde kwam de bal bij Leroy de Graaf en deze scoorde beheerst zijn tweede doelpunt 0-2. Hiermee was de wedstrijd beslist en verloor Egmondia opnieuw. Maar de ploeg van Jos Mouwes mag een groot compliment worden gemaakt voor de manier waarop er werd gevoetbald en gestreden.

Zonder succes

Dit keer nog zonder succes, maar er mag uit deze wedstrijd genoeg positieve punten worden gehaald om het verdere verloop van de competitie met vertrouwen tegemoet te zien. Volgende week zijn de Derpers vrij, waarna het hooggeplaatste Meervogels op bezoek komt. Tot man of the match werd de jonge Rick lek uitgeroepen.

Inschrijving Talentenshow

Inschrijving Talenten Show 2019. (Foto: aangeleverd.)

EGMOND AAN DEN HOEF - Dit jaar organiseert Jeugdbelangen Egmond aan den Hoef een gecombineerde playback- en talentenshow voor alle basisschoolkinderen onder de titel: Egmond`s got talent! en wel op zondagmiddag 24 maart van 13.30 tot 17.00 uur in het Dorpshuis Hanswijk.

Heb je talent zoals bijvoorbeeld live-zingen, dansen, acrobatiek, playbacken, voetballen, een muziekinstrument bespelen, of een verrassend tot nu toe onbekend talent? Ken je een bijzondere act of wil je op het toneel laten zien wat jij allemaal kan solo of met een groep? Wij hopen weer op net zulke enthousiaste deelnemers als in vorige jaren op het podium van het Hanswijk en met nog meer juichende fans in de zaal. In ieder geval is de winnaar van de playbackshow van 2017 Kiki Castricum uitgenodigd. In verband met de beperkte capaciteit en de nodige voorbereidingen is aanmelding vooraf nodig. Bij grote belangstelling zal er een loting plaatsvinden. Inschrijving is mogelijk voor solisten en groepen en de inschrijfformulieren zijn inmiddels verspreid via de Hoever basisscholen.

Inschrijving

De inschrijving voor de talentenshow is op woensdag 6 maart 13.30 uur in het Dorphuis Hanswijk door opgave van naam (of namen), telefoonnummer + omschrijving van de act en betaling van deelname bedrag van € 4,- per persoon. Wie die dag niet kan, mag het inschrijfformulier met de deelnemersbijdrage in gesloten enveloppe vooraf of uiterlijk 8 maart inleveren bij Michelle Koopman, Pr. Bernhardlaan 6.

Een ervaren jury geeft waardevolle adviezen en deelt mooie prijzen uit.Meer informatie via Facebook/talentenshow Egmond aan den Hoef of bel Michelle Koopman, 06-46807363.

Uitslagen Schietvereniging Prins Hendrik

EGMOND AAN ZEE - De uitslagen van maandag 18 februari van Schietvereniging Prins Hendrik.E-klasse: Dirk Roele 100; Arie Wijker 100; Carlo Zwaan 99; A-klasse: Michael Bekker 99; Jos v.d.Outenaar 98; Jaap Schipper 96. B-klasse: Mieke van de Outenaar 87; Pistool: Arie Wijker 46; Richard van Ham 43.

Expositie in museumhoeve Overslot

Nieuwe expositie in museumhoeve Overslot. (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN DEN HOEF - De expositie Greetings from Skage, Pay Bah van de in Alkmaar geboren kunstenaar JP wordt zaterdag 2 maart geopend.

1000-jarige kunstgeschiedenis van de Egmonden

Hij zegt zelf over z'n werk: "ik heb middels mijn olieverfschilderijen goud gevonden in het tegenovergestelde van perfect, mooi, instant-resultaat en afscheid." Naast hedendaagse kunst kan men kennis nemen van de meer dan 1000-jarige kunstgeschiedenis van de Egmonden en een bezoek brengen aan een bijzonder museum met antiquiteiten, naturalia met een grote collectie schelpen en etnografica, waaronder een nieuwe collectie attributen van de Noord Amerikaanse indianen, zoals pijl en bogen en hoofdtooien.

Museumhoeve Overslot is ieder weekend vrij te bezoeken van 15.00 tot 18.00 uur aan de Slotweg 42 in Egmond aan den Hoef.'Geweldig zitcomfort voor jaren'

Meubelzorg-adviseur Jente Boer. (Foto: Vincent de Vries)

HEERHUGOWAARD - Zitten is voor veel mensen steeds belangrijker. Naarmate men ouder wordt al helemaal. Het is van groot belang de juiste stoel te kiezen, want een te grote of juist te kleine stoel kan klachten geven aan nek, rug of gewrichten. Meubelzorg streeft er al jaren naar de ultieme vorm van comfort te leveren. "Onze meubels, relaxfauteuils en sta-op stoelen zijn allen geheel op maat te maken", aldus de medewerkers van Meubelzorg. "Het voorkomen van klachten is immers beter dan genezen!"

Meubelzorg maakt fauteuils op maat

Een goed zitmeubel is belangrijker dan menigeen denkt. Op een zeker moment komt men op een leeftijd dat het moeilijker wordt om uit de stoel te komen. Daarvoor heeft Meubelzorg de sta-op module, die geplaatst kan worden in bijna alle modellen die het bedrijf aanbiedt. De fauteuils van Meubelzorg worden met veel zorg en aandacht geheel op maat gemaakt, vanaf ontwerp tot aan de levering. "Of u nu 1.50 of 2.10 meter bent, vijftig of honderdvijftig kilogram weegt; wij hebben een fauteuil voor u.

Wij werken niet met standaard maten, maar leveren echt maatwerk. Al onze meubels zijn met diverse opties te monteren, zoals aparte motors om de rugleuning, zitting, voetklep, hoofdsteun en lendesteun elektrische te bedienen of massage-elementen. Gemak dient de mens", vinden ze bij Meubelzorg.

Proefzitten

De stoelen van Meubelzorg zijn van hoge kwaliteit en hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding. "Geen poespas, maar geweldig zitcomfort voor jaren. Wij zijn pas tevreden als u lekker zit!".

Kies uit de ruime collectie moderne en klassieke modellen, waarbij het zitcomfort te allen tijde gegarandeerd blijft. De stoelen kunnen naar eigen smaak worden 'aangekleed' met diverse soorten arm- en rugleuningen, voetsteunen en een enorm assortiment aan soorten en kleuren bekleding in leer en stof.

Jarenlang comfort

"De fauteuil die u bij Meubelzorg koopt staat garant voor jarenlang comfort en zitplezier, en ook na levering van uw meubel kunt u rekenen op uitstekende, snelle en kosteloze service. Kom gerust een keertje 'proefzitten' in onze showroom aan de WM Dudokweg 32-34 in Heerhugowaard en ervaar het zelf."

Kijk ook eens op meubelzorg.nl.

Piet Kerssens beste Echte Bakker

Gertjan Kerssens toont trots zijn bekroonde producten. Foto: Aangeleverd

REGIO - Piet Kerssens, de Echte Bakker in Heiloo, is bekroond tot de Beste Echte Bakker van Noord-Holland. De titel wordt toegekend aan de Echte Bakker van de regio, die het beste scoort in de combinatie van de winkelbeoordeling en de productkwaliteit.

Productkwaliteit staat hoog in het vaandel bij het Echte Bakkersgilde. Alle aangesloten bakkers hebben een eigen bakkerij waar ze hun producten zelf maken. Door het jaar worden, door onafhankelijke keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum, zeventien producten onaangekondigd uit de winkels van de Echte Bakkers gehaald en gekeurd. De punten tellen mee in de beoordeling, evenals de scores van de vier productcompetities. Met een gemiddelde van 7,4 laat Echte Bakker Piet Kerssens zien dat hij garant staat voor een constant hoog niveau van productkwaliteit.

Aantrekkingskracht

Bij de beoordeling is scherp gelet op de uitstraling en aantrekkingskracht van het pand en de effectiviteit van reclame en communicatiemiddelen. De acht Echte Bakkers in Noord-Holland kregen hiervoor een gemiddelde van 9,3! Gertjan Kerssens: "We zijn heel blij met deze prijs! Het hele jaar door zijn we alert op de productkwaliteit.

Meestal maken details het verschil en daar moet je scherp op blijven. Naast onze kwalitatief goede producten, zorgen we ook voor een prettige sfeer, adviseren indien nodig over ingrediënten en allergenen en geven tips."

In de winkels van Echte Bakker Piet Kerssens in Krommenie, Assendelft, Heiloo, Limmen, Egmond aan Zee, Egmond aan den Hoef, Broek op Langedijk en Heerhugowaard wordt het feestje gevierd met de klanten en is voor iedereen iets lekkers te proeven.

Ingezonden

In het artikel over de verkiezingen in maart, op pagina 3 van de Gemeentekrant, Contact van 30 januari, is een pijnlijke algemeenheid opgenomen Er staat dat de Provinciale Staten zorgen voor bussen tussen gemeenten en waar de bushaltes zijn. Connexxion heeft sinds juli vorig jaar alle bushaltes in Egmond aan Zee opgeheven en volstaat met de zogenoemde Meet en (oude} mensen zonder auto alleen dáár laat in- en uitstappen. Moge burgermoeder Drs. H. Hafkamp voor alle benadeelde burgers opkomen bij het provinciebestuur van Noord-Holland. Dr. C.H. Wiedijk, Egmond aan Zee.

Honky Tonk al twintig jaar sfeervol genieten

Het team van Honky Tonk, met links de drie koks Nick Bart en Marco, vooraan Samantha en rechtsachter Henny en Jan. (Foto: VINCENT DE VRIES RODI MEDIA)

SCHOORL - Honky Tonk is niet meer weg te denken uit Schoorl. Het sfeervolle restaurant in het centrum van Schoorl, is al twintig jaar dé plek waar je naar toe gaat na een goede boswandeling voor een lekkere verwenkoffie, een smakelijke lunch of een borrel.

Alles versbereid en huisgemaakt

Maar Honky Tonk is veel meer dan dat! "Mensen weten vaak niet dat je ook ontzettend lekker bij ons kunt eten", vertelt Henny, een van de twee uitbaters van Honky Tonk.

"Onze keukenbrigade, bestaande uit Nick, Bart en Marco, koken elke dag de lekkerste gerechten, en alles wordt vers bereid. We hebben nogal eens de naam een veredeld pannekoekenrestaurant te zijn. Niets mis met een goede pannenkoek, maar daarmee doet men onze keukenbrigade toch echt te kort!" vervolgt ze. "Van soepen tot het schoonmaken van een haas, er wordt uitsluitend gewerkt met verse producten. Pakjes en zakjes komen er bij deze koks niet in. Dat betekent soms dat het iets langer duurt voordat een gerecht op tafel staat, maar als mensen weten hoe dat komt dan wachten ze graag wat langer."

Goed personeel

"Samen met Samantha Elbrow, onze hoofd bediening én rechterhand, hebben we een cursus ontwikkeld waarin personeel in drie maanden wordt klaargestoomd voor het vak. Want goed personeel kan je zaak maken, zoals slecht personeel het kan verpesten. Wij eisen een hoge mate van klantvriendelijkheid van onze mensen, net als snelheid en warenkennis. Ook is het belangrijk dat iemand in het team past. We hebben zo'n 40 man aan personeel waarvan het grootste gedeelte puber is. Dat kan onderling best weleens knallen, maar altijd met respect." Henny lacht: "En als ik iemand dan aanspreek op zijn of haar gedrag zeggen ze: 'jeetje Henny, je lijkt m'n moeder wel!' Die taak neme ik graag op me hoor!"

Met mooi weer is het genieten op het verwarmde terras met uitzicht op het klimduin waar de kindertjes naar hartenlust kunnen spelen. Maar ook, of juist, met minder weer zit het heerlijk bij Honky Tonk. Er liggen kussens, kleedjes en een brandend haardvuur zorgt voor de lekkere warme Honky Tonk sfeer.

Henny en Jan

Samen met compagnon Jan runt ze al twintig jaar het sfeervolle café restaurant. Jan zorgt voor de organisatie, de bestellingen en de administratie, en Henny is van de sfeer, de ideeën, de feesten en partijen en het personeel. Henny: "En dat vieren wij met een feestelijk weekend! In die twintig jaar is er veel gebeurd, het is goed om daar het glas op te heffen en even bij stil te staan."

In de advertentie leest u alles over het jubileumweekend. Of kijk op www.honkytonk.nl.

Nieuwe directeur Vrijwilligers Centrale

Rechts Eerde de Swart en links de nieuwe directeur Ruud Herder. (Foto: Annelieke Bosdijk)

ALKMAAR - Eerde de Swart, sinds 2014 directeur bij de Vrijwilligers Centrale Regio Alkmaar, draagt per 1 april aanstaande het stokje over aan zijn opvolger Ruud Herder. Ruud Herder is al jaren betrokken bij de Vrijwilligers Centrale, onder andere als bestuurslid en als waarnemend Hoofd Administratie.

Organisatie zeer blij met benoeming collega

De organisatie is zeer blij met de benoeming van deze gewaardeerde collega. Zijn bekendheid en betrokkenheid met de organisatie, de mensen en de bedrijfsvoering wordt gezien als een groot voordeel voor de komende periode. Hij gaat zijn functie als directeur bij de Vrijwilligers Centrale (24 uur per week) combineren met zijn rol als algemeen coördinator van Stichting Present Heerhugowaard/Langedijk (12 uur per week).

Ontwikkelingen

Bestuur en team van de Vrijwilligers Centrale bedanken Eerde de Swart zeer voor zijn tomeloze inzet als directeur in de afgelopen vijf jaar. Hij volgde nieuwe ontwikkelingen op de voet en als het even kon werd daarbij aangehaakt.

Projecten

Onder zijn leiding werden projecten opgezet zoals onder andere Aan de Slag met bewoners uit de Asielzoekerscentra, verzorgde de Vrijwilligers Centrale de werving, inzet en coördinatie van vrijwilligers voor Klim naar de Hemel en presenteerde de organisatie onlangs de documentaire 'Ode aan de Alkmaarse vrijwilligers' over vrijwilligerswerk in Alkmaar.

Wieg

Intern stond hij aan de wieg van een hechte VCRA-familie. Eerde de Swart start op 1 april als Algemeen Manager bij MET Welzijn Heerhugowaard.

Spelregel-avond bij Zeevogels

Spelrgel-avond bij Zeevogels (Foto: aangeleverd).

EGMOND AAN DEN HOEF - Zeevogels organiseert op woensdag 6 maart een avond om alle spelregels en eventuele nieuwe regels weer eens goed door te nemen.

Spelregels en rol van scheidsrechter staan centraal

De KNVB organiseert dit soort avonden onder leiding van een arbitragedocent. Het is een bijeenkomst op maat, waarbij de spelregels en de rol van de scheidsrechter centraal staan.

Trainers

Rob Langenberg komt namens de KNVB naar de kantine om deze avond te leiden.De bijeenkomst begint om 19.00 uur en zal ruim twee uur duren.

Naast scheidsrechters zijn uiteraard ook andere belangstellenden zoals leiders, trainers, spelers(-sters) en ouders uit alle drie de Egmonden van harte welkom.

Voorjaar in de tuin en vechten om een pinda. (Foto: Sjef Kenniphaas)

Spaans leren bij PostaanZee

Spaans bij PostaanZee. (Foto: aangeleverd)

EGMOND AAN ZEE - De wereld is 'klein' geworden, mensen reizen veel en ontdekken andere landen, gewoontes en talen. Ook steeds meer mensen spreken naast hun moedertaal een tweede taal.

Mensen reizen veel en ontdekken nieuwe landen

Spaans is wat je noemt een wereldtaal. Naast Engels staat Spaans op de tweede plaats wat dit betreft. Een wereldtaal is een taal die in grote delen van de wereld als communicatiemiddel gesproken wordt.

De taal

Vanaf maart is er iedere donderdagochtend van 10.30 tot 11.30 uur Spaansaanzee. Hoe beter leer je de taal door hem te spreken. Dit kan bij PostaanZee. Gezellig samen onder het genot van een kopje koffie/thee, Spaans praten. Het is niet erg als je nog niet zo goed Spaans spreekt. Iedereen kan aanschuiven en mee kletsen.

Vrijwillige bijdtrage

Alle belangstellenden van harte welkom. PostaanZee vraagt voor deelname en koffie/thee een vrijwillige bijdrage.

PostaanZee is te vinden Voorstraat 82a aan Egmond aan Zee. Meer weten? Kijk op www.postaanzee.nl


Woensdagochtend-café

EGMOND-BINNEN - In het Woensdagochtend Café van 6 maart komt Wilma Schooneman van Pilates en Essentrics Studio uit Egmond aan de Hoef. Zij vertelt ons wat de functie van het bindweefsel of fascia in ons hele licht is; hoe fascie kan verharden en de oorzaak van pijn kan zijn. Door middel van simpele oefeningen kun je de fascia weer vloeibaarder krijgen. In een korte Essentricsles laat Wilma de aanwezigen de fascia zelf voelen. Benieuwd? Iedereen is van harte welkom! Koffie/thee: 1 euro, de lezing is gratis! Woensdag, 6 maart, 10.30 uur tot 12.00 uur. Dorpshuis De Schulp, Visweg 45, Egmond-Binnen