De Medemblikker Courant

20 juni 2019

De Medemblikker Courant 20 juni 2019


'Leesplezier van kinderen in zomervakantie bevorderen'

De app Pelle op Reis stimuleert kinderen ook om buiten schooltijden te lezen. (Foto: Ronald Speijer)

MEDEMBLIK - De zomermaanden beginnen binnenkort. Leerlingen kunnen in deze periode bijkomen van een jaar lang lezen, rekenen en schrijven. Dat is fijn, alleen voor sommigen zijn de gevolgen ervan vervelend.

Introductie Pelle op Reis

Wie vindt Pelle? (Foto: aangeleverd)

Leerlingen met een leesachterstand lopen het risico om hun achterstand te vergroten tijdens de zomervakantie. Zij lezen dan niet, of veel minder, terwijl ze eigenlijk moeten blijven oefenen. Hierdoor ontstaat de zogenaamde zomerdip, de afname van leesvaardigheden van kinderen, waardoor zij na de vakantie weer extra hard moeten werken om hun leeftijdsgenootjes bij te benen.

App

Onderwijszorg Nederland (ONL), een coöperatie van onderwijsadviesbureaus van EDventure op het gebied van ernstige, enkelvoudige dyslexie, ontwikkelde een nieuwe app 'Pelle op Reis' om kinderen tussen 8 en 11 jaar in de zomermaanden op een speelse manier te laten lezen. In deze app worden verschillende teksten gebruikt, waaronder fragmenten uit kinderboeken van bekende schrijvers. Kinderen worden dan geprikkeld om het hele boek te lezen en hiermee ontdekken zij welke soorten teksten zij misschien wél graag lezen. Na afronding van de app hebben zij tienduizend woorden gelezen, vergelijkbaar met een boek van honderd bladzijden.

Pelle helpt

Charlotte Breed, dyslexiebehandelaar, psycholoog en werkzaam op 't Koggeschip in Medemblik vertelt over een eerder online oefenprogramma van Pelle, 'Pelle Helpt', gebruikt zij in haar lessen. "Het is heel belangrijk dat kinderen plezier hebben in lezen, al is het soms een uitdaging. 'Pelle Helpt' en 'Pelle op Reis' zijn daarbij een grote hulp. De jeugd zit graag achter de computer en Pelle helpt leerlingen oefenen op het gebied van spelling en lezen. In 'Pelle op Reis' moeten kinderen de wereld over reizen om Pelle terug te vinden. Een zoektocht voor de kinderen in een uitdagend programma, waar ze spelenderwijs opdrachten maken en door middel van verschillende teksten zoals sms-jes, recepten en gedichten steeds dichterbij het einddoel komen, namelijk Pelle vinden."

Vele woorden

"Het mooie van de nieuwe app is dat de deelnemers ongemerkt 10.000 woorden lezen, eigenlijk een heel boek. Weer een stap dichterbij om naar de bibliotheek te gaan en een leuk boek uit te zoeken", zegt Daniëlle van der Werf, senior onderwijsadviseur en GZ-psycholoog en deelnemer aan de projectgroep rond de app Pelle op Reis. "Deze app is een aanvulling op 'Pelle Helpt'. Op school kunnen de kinderen die het nodig hebben gebruik maken van het programma en tijdens de zomervakantie van de app. Dit is een manier om een zomerdip te bestrijden, want kinderen die niet zo goed zijn in lezen, pakken niet zo snel een boek. De app is de manier om hen aan het lezen te houden en zo op niveau te blijven."

Gezin

Het leuke van 'Pelle op Reis'' is dat het hele gezin mee kan doen. "Aan de app kunnen papa, mama en broertjes en zusjes ook deelnemen", zegt Daniëlle. "Een kind kan bijvoorbeeld een tekst uitzoeken en die met de rest van de gezinsleden op verschillende manieren lezen. Een stukje van de tekst voorlezen, om en om een zin of stukje tekst lezen, tegelijkertijd hardop lezen of met verschillende stemmetjes lezen. Door samen te lezen, is het weer een stap dichterbij om zelf te gaan lezen en dat bevordert het leesplezier en zelfvertrouwen van een kind."

School

Als een kind niet goed meekan met het lezen en spellen, valt dat de leerkracht op school snel op. In samenspraak met de ouders wordt het kind aangemeld voor de vergoede dyslexiezorg. "We hebben binnen OBD Noordwest een goede dyslexiezorg voor kinderen", zegt Charlotte. "Nadat een diagnose dyslexie is gesteld, bespreken we samen wat voor hulp en ondersteuning een kind nodig heeft. In de behandeling stimuleren wij het leesplezier en zelfvertrouwen van kinderen om zo de leesvaardigheid te versterken. Als wij er tijdens de zomervakantie niet zijn, is 'Pelle op Reis' een uitkomst voor de kinderen."

De app is beschikbaar in de app stores. Hij is gratis voor de kinderen die in ONL-behandeling zijn en tegen een kleine vergoeding beschikbaar voor kinderen die niet in behandeling zijn. Meer informatie over vergoede dyslexiezorg op www.obdnoordwest.nl/dyslexie.

Opening museum

TWISK - Museum De Karckezolder hield na twintig jaar op met bestaan, maar op 7 juli gaan de deuren open van het nieuwe onderkomen Het Twiscamuseum in het voormalig gemeentehuis, Dorpsweg 87 in Twisk.

Het nieuwe museum heeft een pracht locatie in het monumentale dorp Twisk. Een deel van de archeologische opgravingen, gevonden in verschillende askuilen in Twisk, opgegraven muntjes en vele andere oude gebruiksvoorwerpen zijn van stal gehaald en staan opgesteld in de oude raadzaal. Het museum is, uitgezonderd 15 september, elke zondag in de maanden juli, augustus en september open.Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 14 september zijn de mensen natuurlijk ook van harte welkom. Belangstellenden kunnen de stukken van 13.30 tot 17.00 uur bezichtigen. Entree 3 euro, inclusief koffie of thee. Meer weten? Kijk op www.twisca.nl.

Frozen Event in
winkelcentrum
Opmeer/Spanbroek

Kick off
EventMedemblik

Zomerwandeling in monumentale dorp Twisk

Drie pagina's nieuws gemeente Medemblik

Geraniumweekend bij Jan Neelen

Geranium 'Tess', bloeit hele zomer. (Foto: Aangeleverd)

HEM - Jan Neelen is gespecialiseerd in bijzondere vaste planten, met als specialiteit vaste tuingeraniums. Neelen houdt zaterdag 29 en zondag 30 juni een geraniumweekend bij de kwekerij, Hemmerbuurt 106 in Hem, met diverse geraniums en leuke aanbiedingen voor de echte tuinliefhebber.

In het mooie dorpje Hem, gelegen aan de Koggenroute (ANWB), tussen Hoorn en Enkhuizen is de vaste planten kwekerij van Jan Neelen te vinden. Het gehele assortiment wordt biologisch gekweekt.

De zelfontworpen potgrond is ECO-erkend. Jan maakt geen gebruik van bestrijdingsmiddelen of kunstmest, de natuur gaat zijn gang, waardoor bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en meer te zien zijn. Enkel dus gezonde planten.

Bij Jan Neelen zijn ruim driehonderd verschillende geraniums in de verkoop. Van vaste planten zijn dat er ongeveer duizend. De kwekerij heeft een oppervlakte van 2.000 m². De Geraniums staan, met informatie en foto, op alfabet, op tafels. De overige planten staan achter links en rechts van het pad, links op alfabet in kisten, rechts in grotere containers.

Neelen is grote liefhebber van de Engelse cottage stijl, dat terug te zien is in het plantenassortiment. De tuin is vrij toegankelijk. Kom ook langs tijdens het geraniumweekend.

Concert in Bonifaciuskerk

Ramon van Engelenhoven speelt 26 juni in de Bonifaciuskerk in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - De kersverse Medemblikker meesterpianist Ramon van Engelenhoven speelt 26 juni met een strijkkwartet van Camerata RCO in de Bonifaciuskerk, aan het Kerkplein in Medemblik. Ze brengen een speciaal filmmuziekprogramma; het thema uit Schindler's List van John Williams én het Pianokwintet van Korngold.

Ramon van Engelenhoven sloot in 2017 zijn Bachelor Piano af met het hoogst haalbare cijfer (10) aan het Conservatorium van Amsterdam en voltooide daar onlangs (13 juni) zijn Master opleiding, ook met het cijfer 10.

Op jonge leeftijd won hij prestigieuze prijzen: eerste bij het International Steinway Pianoconcours (2012), het Prinses Christina Concours (2013), het Lions European Music Competition (2013) en won ook de Young Pianist Foundation Concours (2015), inclusief Grand Prix Youri Egorov; hij soleerde met het Mariinsky orkest, onder leiding van Valery Gergiev in Sint Petersburg. Momenteel is Ramon één van de finalisten van de Dutch Classical Talent 2019-2020, een promotietraject voor jong (buitengewoon) klassiek talent.

Camerata RCO bestaat uit musici die deel uitmaken van het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Samenspel in een kleinere bezetting: Marc Daniël van Biemen - viool, Benjamin Peled - viool, Santa Vižine - altviool en Clement Peigné - cello.

Het unieke concert vindt om 20.30 uur plaats. Een kaart kost 15 euro en is te reserveren via bonifaciusmedemblik@gmail.com of 06-20534941.

Meer informatie, kijk op www.bonifaciusmedemblik.nl.

Programma theaterkerk

Theaterliefhebbers kunnen genieten van het diverse programma in Theaterkerk Wadway. (Foto: aangeleverd)

WADWAY - Theaterkerk Wadway laat ook in het nieuwe theaterseizoen 2019/2020 een mooie mix zien van jonge en de meer bekende theatermakers. Wie op vakantie gaat, maar zeker wil zijn van een plaatsje, kan nu gelijk voorstellingen boeken via www.theaterkerkwadway.nl.

Nieuwe voorstellingen van Jette Derlager met 'Decemberdagen', Yora Riemstra met 'Up' en Het Volk, maar ook Helmert Woudenberg keert terug met 'Van huis uit', een bijzondere matinee voorstelling.

Muziek en theater van onder andere Theo Nijland, Henk Poort, Ester Groenenberg & band, Piepschuim, Leone Jansen en Erik Rutjes, Enge Buren en natuurlijk komt Kees Vriend ook weer terug.

Veel aandacht voor cabaret en kleinkunst. Maak kennis met alle nieuwe talenten van grote festivals als Camaretten en het Amsterdams Kleinkunst festival, maar ook de nieuwe voorstellingen van Johan Goossens, Kitty van Mil, Kasper van der Laan en Joost Spijkers. De aftrap is evenwel voor het jubileumprogramma van Andermans Veren op 28 september in verband met het tienjarig bestaan van dit programma.

Voor de kleinsten een apart programma. Voor hen en de hele familie heerlijke voorstellingen, waarbij ze niet stil hoeven te zitten met onder andere Kok Tos uit de Annie MG Schmidt boeken en Vrouwen van Wanten.

Bezoek open tuinen in de regio

De mooie tuin Rosarium De Rozenhof in Hoogwoud. (Foto: aangeleverd)

REGIO - De jaarlijkse open tuinendag vindt zaterdag 22 juni plaats. Zes tuineigenaars stellen hun tuin tussen 10.30 en 16.00 uur open voor bezoekers. Zij kunnen genieten van verschillende stijlen, namelijk van natuurtuin tot pas aangelegde tuin, maar ook enkele tuinen die al jaren oud zijn. Veel diversiteit aan vaste planten, bollen/knollen, heesters en bomen. In alle tuinen kan men terecht voor groenadvies.

Breng een bezoekje bij Younger en Rademaker 'Van onkruid tot tuinkruid', Nieuwstraat 10, Frans en Elly de Lange 'Jong volwassen tuin in volle groei', Simon Koopmanstraat 189 of Rien en Tiny Commandeur: 'Leige Dik tuin', S. Koopmanstraat 22, alle tuinen liggen in Wervershoof.

Maar ook Siem van Westen en Sieta Steneker 'De Zonnetuin', Streekweg 196 en Ad Kunst 'De tuin om de oude waterput', Nieuweweg 120 in Hoogkarspel ontvangen bezoekers.

Elke tuin is vrij toegankelijk en daar ligt ook een routebeschrijving naar de andere tuinen.

Ideeën opdoen in diverse tuinen

Dit weekend vindt Top in de Kop plaats. In Rosarium de Rozenhof, Mienakker 1 in Hoogwoud kunnen bezoekers 150 soorten rozen bewonderen. De tuin is opengesteld op zondag 23 juni van 11.00 tot 17.00 uur. De koffie, thee en de entree is gratis. In de verrassende tuin van Adri en Tineke Out, Vierkant 10 in Wognum kunnen belangstellenden ook een kijkje nemen. In de tuin van de familie Meeuwes, Zuiderweg 6 in Opperdoes kan men zaterdag en zondag terecht. Entree: 2,50 euro.

EventMedemblik bundelt aanbod voor groepsuitjes

Het was een gezellige middag tijdens de kick off van event/Medemblik (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Het verbinden van zoveel mogelijk toeristische ondernemers en zo unieke groepsuitjes in en rond Medemblik organiseren, dát is wat Medemblikkers Gerda Kaarsmaker en Corona Rentenaar beogen. EventMedemblik doopten ze hun concept.

Economisch goed voor toeristisch Medemblik

De ondernemers uit het collectief verzorgen de activiteiten, waarbij het team van EventMedemblik faciliteert. Groepsarrangementen met net dat beetje extra. Extra's in de vorm van betrokkenheid, gastvrijheid en eigenheid. Twee zielen, één gedachte - of beter gezegd één droom-, zo ontsproot het concept zich ruim een jaar geleden. De twee ondernemers komen elkaar regelmatig tegen en sparren met elkaar over het belang van verbinden en de mogelijkheden die Medemblik biedt op het gebied van groepsarrangementen. In maart trekken ze de stoute schoenen aan. Gewapend met een partnershipovereenkomst gingen ze langs toeristische ondernemers en de reacties waren positief. Dat betekende een stapje verder. Een aanvraag indienen bij de SOM, een stimuleringsfonds voor ondernemers-collectieven. Aan alle voorwaarden is voldaan en de subsidie is toegekend.

Website

De website van EventMedemblik staat inmiddels online en de arrangementengids is naar de drukker. Belangstellenden kunnen alles lezen over het ruime aanbod bezienswaardigheden en activiteiten voor groepen in gemeente Medemblik. Ook is het mogelijk om naar eigen inzicht een groepsarrangement samen te stellen. Of een groep nu opzoek is naar een ultieme cultuurbeleving, een dag met teambuilding-activiteiten, een ludiek uitje met streekproducten en een kookworkshop. Corona en Gerda regelen dat.

Toeristische ondernemers bundelen krachten

Economisch belang

Dat het toerisme economisch van groot belang is voor Medemblik, daar zijn Gerda en Corona zich als geen ander van bewust. Beiden zijn ze lid van de Centrumgroep, een groep die zich inzet om het stadscentrum van Medemblik toekomst bestendig te maken. Ook komen de twee vriendinnen elkaar tegen bij de STEM, waar zij betrokken zijn bij de organisatie van diverse evenementen in de binnenstad. "Het is goed dat de gemeente Medemblik een toeristische marketing coördinator aanstelde en dat er een Toeristisch Platform is", zegt Gerda. "EventMedemblik vormt hier een prachtige aanvulling op. Toeristisch coördinator Maaike Steltenpool is erg blij met ons initiatief."

Kick off

EventMedemblik is klaar voor de start. De Kick off vond dinsdag 18 juni plaats. Wethouder Harry Nederpelt en toeristisch coördinator Maaike Steltepool kregen de eerste arrangementengids aangeboden van de nu ruim 25 aangesloten toeristische ondernemers.

Voorstelling Pannenkoeken uit Syrië in bibliotheek

Een 'heerlijke' voorstelling op 22 juni in de bibliotheek in Medemblik. (Foto: aangeleverd)

MEDEMBLIK - Het Mardinitheater speelt zaterdag 22 juni om 14.00 uur de voorstelling Pannenkoeken uit Syrië in de bibliotheek, aan de Admiraliteitsweg in Medemblik.

Een vrolijke uitvoering voor kinderen van 4 tot 10 jaar. Nour is nieuw in Nederland en komt voor Nederlandse les bij juffrouw Jansen. Samen maken zij veel plezier en ondertussen leert Nour veel nieuwe dingen over het leven en werken in Nederland.

De voorstelling duurt veertig minuten en is geschikt voor kinderen van 4 tot 10 jaar.

Kaarten reserveren kan via www.westfriesebibliotheken.nl/agenda.

Geranium weekend juni 2019

Geranium 'Tess', bloeit hele zomer (Foto: Aangeleverd)

HEM - Jan Neelen is gespecialiseerd in bijzondere vaste planten met als specialiteit vaste tuingeraniums. Ook dit jaar organiseert Neelen weer een geranium weekend. Kom zaterdag 29 en zondag 30 juni langs bij de kwekerij in Hem met diverse geraniums en leuke aanbiedingen voor de echte tuinliefhebber.

Het gehele assortiment wordt biologisch gekweekt

In het mooie dorpje Hem, gelegen aan de Koggenroute (ANWB), tussen Hoorn en Enkhuizen is de vaste planten kwekerij van Jan Neelen te vinden.

De kwekerij

Het gehele assortiment wordt biologisch gekweekt. De zelfontworpen potgrond is ECO-erkend. Er wordt geen gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen of kunstmest, de natuur gaat zijn gang, waardoor bijen, vlinders, lieveheersbeestjes en meer te zien zijn. Enkel dus gezonde planten.

Geraniums

Bij Jan Neelen zijn ruim driehonderd verschillende geraniums in de verkoop. Van vaste planten zijn er ongeveer duizend. De kwekerij heeft een oppervlakte van tweeduizend vierkantenmeter. De Geraniums staan, met info en foto, op alfabet op tafels. De overige planten staan achter links en rechts van het pad, links op alfabet in kisten, rechts in grotere containers.

Kijktuin

Neelen is grote liefhebber van de Engelse cottage stijl, dat terug te zien is in het plantenassortiment. De tuin is vrij toegankelijk. Kom ook langs tijdens het geranium weekend.

Bezoek ateliers in de regio

Bets de Vries-Dekker exposeerde ook in de Boerenhoek in Enkhuizen. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Tijdens de zomereditie van het Landelijk Atelierweekend op 22 en 23 juni stellen beeldend kunstenaars in heel Nederland hun atelier open voor het publiek.

Belangstellenden krijgen zo een kijkje achter de schermen bij het creëren van kunstwerken. Ook worden extra activiteiten gehouden, zoals workshops, exposities en demonstraties. Atelierroutes en open ateliers worden vaak lokaal georganiseerd, maar dit evenement is landelijk. Vanwege het succes van voorgaande jaren wordt het dit jaar tweemaal georganiseerd: de zomereditie op 22 en 23 juni en de wintereditie op 16 en 17 november. In deze weekenden zijn in heel Nederland honderden ateliers te bezoeken. Kunstliefhebbers vinden op www.landelijkatelierweekend.nl het actuele overzicht van de deelnemende locaties.

Bets de Vries-Dekker van Atelierbd doet ook mee aan de zomereditie met keramiek en schilderijen en is te bezoeken op Talud 17 in Wervershoof van 11.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.atelierbd.nl.

Zomeravondwandeling is hele belevenis

Wandelaars onderweg naar de Magnoliahoeve. (Foto: Jan Smit)

TWISK - De zomeravondwandeling, door het nostalgische West-Friese dorpje Twisk, wordt zaterdag 22 juni gehouden. De deuren van Theaterkerk Hemels, aan Dorpsweg 121, staan vanaf 19.00 uur wagenwijd open om alle wandelaars te ontvangen.

Deze wandeling wordt georganiseerd door de commissie Kap en Dek van het Westfries Genootschap en de gidsengroep Twisk van het Nut, in samenwerking met de vereniging In 't Pak.Het programma begint om 19.30 uur. Na een korte introductie nemen gidsen de groepen wandelaars mee en vertellen over de historie van het dorp. De prachtige boerderijen, huizen en andere gebouwen in het monumentale dorp vormen het decor voor deze route.

Dit jaar is er extra aandacht voor pracht en praal, ofwel uiterlijk vertoon.

Kostuums

Onderweg ontmoeten de wandelaars dames en heren in West-Fries kostuum. Jan Vrugt schreef speciaal voor deze avond het toneelstukje 'Lichting 69-(S)5'. Dit is op één van de locaties te zien.

De avond wordt om 22.00 uur afgesloten in de kerk met een hapje en een drankje en zang van Het Twisker Koor. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon, inclusief alle consumpties.

Binnenprogramma

Als het weer niet mee zit dan wordt er een aantrekkelijk binnenprogramma in de kerk gehouden.

In verband met de parkeerproblematiek worden bezoekers verzocht om zoveel mogelijk op de fiets te komen of met meerdere personen in een auto.

Meer informatie over deze wandeling en andere activiteiten van het Westfries Genootschap is te vinden op www.westfriesgenootschap.nl en op Facebook.

Natuur in balans

Zo'n veertien dagen zijn voorbij, sinds ik wat klaagde dat het weer wel heel erg droog was. En ook koud, maar zoals altijd met de natuur, alles wordt ingehaald en in balans gebracht.

Nu is het weer warm, barre nat en straks nog een ietsje warmer. Heet weer, dat begint pas boven de veertig graden. Dat is leuk voor een paar dagen, maar dan gaat er niets boven het Hollandse weer. Ik weet er alles van. Met dat water van de laatste tijd is het nu dus wel erg nat, het is ook nooit goed, lijkt wel. Maar zoals kort geleden een hoeveelheid regen en een windhoos rond het dorp, bijvoorbeeld in Winkel, zit ik ook niet op te wachten. Maar de witlof komt boven de grond als 'haren op een hond', uitdunnen en verspenen, het komt wel goed.

En als alles groeit dan komen de 'kwaadjes' boven de grond en dat moet gewied worden. Dat zijn vuiltjes, spreektaal in en rond Opperdoes en de Hollander noemt het onkruid. In mijn jonge jaren werd het wel eens door een tuinder, die toen nog 'arbeiders' aan het werk had, 'arbeidersbrood' genoemd! Een beetje gek, want als het onkruid niet groeit, groeit het product wat de tuinder teelt ook niet, zo simpel zit de natuur in elkaar.

Veel wordt er geregeld, van bovenaf, en dat heeft geen mens in de hand en dat moesten wij maar zo houden. Dan komt er voor ieder wat wils, zo wispelturig dat het weer is, is ook de mens.

peter.koomen300@gmail.com

Open dag Medemblikker Tennisclub

MTC houdt 29 juni een open dag en tennismarathon. Kom ook een kijkje nemen. Foto: Adobe Stock: Mojzes Igor

MEDEMBLIK - Medemblikker Tennisclub (MTC) houdt zaterdag 29 juni haar jaarlijkse open dag. Een ieder die geïnteresseerd is in tennis is van 09.00 tot 21.00 uur van harte welkom op het sportpark aan de Admiraliteitsweg (achter De Muiter) in Medemblik.

Maak kennis met tennis

Gedurende de dag worden diverse activiteiten voor de jeugd en volwassenen gehouden: een springkussen, pannenkoeken eten en een barbecue. Rode draad tijdens dit evenement is de tennismarathon. Tennisleraar Johan en zijn dochter Indy tennissen twaalf uur achter elkaar. Tegen betaling van minimaal 10 euro kan een persoon een halfuur tegen hen spelen. Alle opbrengsten komen ten goede aan Inloophuis Medemblik, waar kankerpatiënten en hun naasten worden ondersteund. Doe ook mee en steun het goede doel.

Kom en pak een racket ter hand

MTC nodigt iedereen van harte uit om te komen kijken, spelers aan te moedigen of deel te nemen aan een van de clinics die worden gegeven door tennisschool Kennemerland. MTC probeert mensen op deze manier enthousiast te maken voor de tennissport en uiteraard een zo hoog mogelijk bedrag op te halen voor het Inloophuis.

Meer informatie is te vinden op www.medemblikkertennisclub.nl.

Open avonden Jeu de boules

WOGNUM - De jeu de boulesvereniging De Boulesklinkers houdt op dinsdag 25 juni, 2 en 9 juli open avonden. Iedereen die belangstelling heeft om een partijtje Jeu de Boules te spelen op het complex aan de Sportlaan in Wognum (nabij Spartanen) is welkom. Wel graag ouder dan 12 jaar en deelname is gratis.

Deelnemers spelen in tweetallen tegen elkaar. Duo's zijn welkom, maar wie geen partner heeft, krijgt die aangewezen. De bedoeling is om elke avond drie ronden te spelen. Elke ronde andere tegenspelers. Deze avonden zijn puur recreatief en kunnen mensen vrijblijvend kennismaken met deze sport. Op de dagen kan men zich inschrijven tussen 19.00 en 19.15 uur. Na indeling begint de eerste ronde om 19.30 uur. Elke ronde duurt maximaal 45 minuten.

Soufiane Touzani hoofdact Hauwert '65 toernooi

Soufiane (Tiki Taka) Touzani komt naar Hauwert. (Foto: aangeleverd)

HAUWERT - Het welbekende Hauwert '65 toernooi vindt van 28 tot en met 30 juni plaats. De organisatie heeft alles uit de kast gehaald om de bezoekers goed te vermaken tijdens deze vijftiende editie.

De toernooicommissie heeft voor vrijdag 28 juni niemand minder dan Soufiane (Tiki Taka) Touzani weten te strikken. Hij is een Marokkaans-Nederlandse straatvoetballer en staat bekend als pionier van het freestyle voetbal. Ook presenteert hij en is een bekend vlogger.

De 32-jarige voetballer woont in Rotterdam en is aanwezig tijdens het Panna knock out spektakel op het complex van Hauwert '65. Wie wil op de foto met Touzani? Of een gedroomde handtekening bemachtigen? Kom vrijdagavond naar V.V. Hauwert '65 op de Heemraad Witweg 2 in Hauwert.

De entree is gratis en iedereen is welkom!

Doe mee met Wereld Yoga Dag

In Medemblik wordt op verschillende locaties yogales gegeven. Foto: (Foto: Adobe Stock)

MEDEMBLIK - De Wereld Yoga Dag wordt vrijdag 21 juni gehouden. Wereldwijd worden yogalessen gegeven, waarvan de opbrengst naar goede doelen gaat. Zo wordt het begrip 'verbinding', wat centraal staat bij yoga, praktisch vormgegeven.

Diverse yogalessen voor jong en oud

Ook in Medemblik wordt deze dag gevierd en worden yogalessen op bijzondere locaties gegeven. In de sfeervolle locatie kasteel Radboud geeft yogalerares Olga Maret van 09.00 tot 10.00 uur Hatha Yoga en van 10.30 tot 11.30 geeft Judith Takken hier Body en Mind Yoga. Bij mooi weer zijn de lessen buiten rond het plein van Radboud. Bij minder mooi weer worden de lessen binnen in het kasteel gehouden. Iedereen kan meedoen.

Doe mee!

Kinderyoga

Olga Maret geeft om 16.00 uur een kinderyogales in het Emmapark op het grasveld vlak bij de hoofdingang, aan de Hoogesteeg. Aan deze speciale kinderyogales mogen ook de (groot)ouders deelnemen. Als het regent, dan wordt deze les verplaatst naar de yogaruimte aan de Breek 12, achter de Aldi.

Happy Wings

De opbrengst van de vrijwillige bijdrage gaat naar stichting Happy Wings. Deze helpt kinderen en volwassenen met een beperking door interactie met vogels juist hun mogelijkheden in plaats van beperkingen te ervaren.

Kom vrijdag 21 juni tijdens de Wereld Yoga Dag naar één van de bijzondere locaties in Medemblik.

Yogamatjes zijn aanwezig, maar wie er zelf eentje heeft, graag meenemen.

Goed insmeren met zonnebrandcrème

REGIO - Om verbranding te voorkomen, is smeren met zonnebrandcrème een noodzaak. Vaak wordt er wel gesmeerd op het strand, maar niet op andere momenten. Bij het fietsen of wandelen krijgt men ongemerkt veel zonnestralen binnen.

Gebruik een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30. Smeer de zonnebrandcrème 's ochtends op. Herhaal het smeren elke twee uur. De uv-stralen van de zon zijn een grote veroorzaker van huidkanker. Bescherm de huid goed en blijf zonnebrandcrème smeren.

Frozen event in winkelcentrum

Olaf en Elsa komen naar Spanbroek! Kom jij ook? (Foto: aangeleverd)

OPMEER/SPANBROEK - Wie heeft er zaterdag 22 juni van 12.00 tot 16.00 al iets in zijn agenda staan? Niet? Zet het Frozen event er dan maar gelijk in, want deze dag mag niemand missen!

In de tekenfilm Frozen spelen twee prinsessen de hoofdrol. In het koninkrijk Arendelle wonen Elsa, de troonopvolgster, en haar jongere zus Anna. Elsa heeft magische krachten, waarmee ze sneeuw en ijs kan creëren. Ook maakt ze daarmee sneeuwpop Olaf.

Meet and greet

Elsa en Olaf komen naar het winkelcentrum in Opmeer-Spanbroek. Kinderen kunnen met hen op de foto en meezingen op nummers van de Disney animatiefilm Frozen.

Maar dat is zeker niet het enige!

Activiteiten

Deze dag staat er in het winkelcentrum ook een schminkstand en een glittertattoo-stand waar de kids hun mooiste creaties kunnen laten maken. Wie van kleuren houdt, die zit deze dag ook goed, omdat er veel kleurplaten zijn die ingekleurd kunnen worden. Aangezien alle kinderen van lekkernij houden, genieten zij ook nog eens van een heerlijke suikerspin.

Kom, doe mee!

Een geweldig evenement voor kinderen, maar ook voor volwassenen! Zing vol overgave mee met de bekende liedjes. Om kippenvel van te krijgen!

Het Frozen event is mede mogelijk gemaakt door de winkeliers van de winkeliersvereniging in Opmeer/Spanbroek.

Locatiekeuze voor Integraal Kind Centra

Wat zijn de juiste locaties voor de twee Integraal Kind Centra in Hoogwoud en Opmeer/Spanbroek? (Foto: Gemeente Opmeer)

OPMEER - Iedereen is woensdag 3 juli welkom tijdens een gecombineerde commissievergadering van de commissies Samenlevingszaken, Ruimte en Bestuurlijke Zaken en Verantwoording. Dan wordt gesproken over het voorstel van het college Burgemeester & Wethouders over de locatiekeuze IKC Hoogwoud en Opmeer/Spanbroek.

De gemeenteraad van Opmeer wil ieders mening horen over de plannen en organiseert daarom voorafgaand aan de commissievergadering een hoorzitting. Inwoners hebben dan de kans om de aanwezige raads- en commissieleden te vertellen wat zij van de plannen vinden. Iedere inspreker krijgt daarvoor maximaal vijf minuten de tijd. Graag van tevoren tot uiterlijk woensdag 26 juni aanmelden via griffier@opmeer.nl.

Burgers kunnen vanaf de stukken raadplegen op www.opmeer.nl. De hoorzitting begint om 19.00 uur en aansluitend vindt de commissievergadering plaats. Beide bijeenkomsten worden gehouden in het gemeentehuis, aan de Klaproos in Opmeer.

IKC staat voor Integraal Kind Centrum, een samenwerking van organisaties die betrokken zijn bij het opgroeien, opvoeden en onderwijzen van kinderen van 0 tot en met 12 jaar. De huidige gebouwen van de vijf basisscholen in Hoogwoud, Opmeer en Spanbroek zijn aan vervanging toe. De noodzaak voor nieuwbouw is een kans om op twee locaties een Integraal Kind Centrum (IKC) te maken, één in Hoogwoud en één in Opmeer/Spanbroek.

Alom in Toeristenkerk

ONDERDIJK - Zanggroep Alom verzorgt zondag 23 juni om 10.30 uur een poëzieviering in de Toeristenkerk. Het thema is geloven op zijn woord. Dit is geschreven door Wilma van Ophem. Samen met Kees Ooijevaar gaat zij voor in de viering.

Alom repeteerde in de Inzet van Werenfried, onder bezielende leiding van dirigent/pianist Marjo Bosch. En de zanggroep is blij met fluitiste Maruska Kuin, die hen muzikaal versterkt op de dwarsfluit.

Het thema is gebaseerd op het verhaal van Jezus en Zijn leerlingen op de boot, toen er een hevige storm uitbrak op het meer. Jezus bracht wind en water tot bedaren. Een bijzonder verhaal dat gaat over vertrouwen, ook als de stormwind ons om de oren blaast. Geloven wij Hem op Zijn woord?

In dichterlijke vormgeving wordt op gepaste wijze invulling gegeven aan het thema. Iedereen is van harte welkom in de Toeristenkerk, in het dorpshuis aan de Sportlaan in Onderdijk.

Maak kans op merchandise Men in Black: International

(Foto: aangeleverd)

De Men in Black hebben de aarde altijd beschermd tegen herrie schoppende aliens. 20 juni zijn ze terug voor een nieuw avontuur op globale schaal: Men in Black: International.

Het team moet hun grootste uitdaging tot nu toe overwinnen: een mol binnen de Men in Black organisatie.

De actiefilm draait vanaf nu in de bioscoop

Met onder andere Chris Hemsworth, Tessa Thompson en Liam Neeson.

Kans maken op bioscoopkaarten?

Universal Pictures International stelt bioscoopkaarten ter beschikking voor de lezers van de Medemblikker/Koggenlander.

Kans maken? Stuur een e-mail voor 24 juni onder vermelding van Men in Black naar redactie.med@rodi.nl wie weet... is de prijs voor u!

Vergeet niet naam en adresgegevens te vermelden.

De winnaars krijgen de prijs thuisgestuurd.

Kolfkermis in bovenzaal De Post

MIDWOUD - Kolfclub De Vergulde Vos verzorgt zaterdag 22 juni om 13.30 uur op de kolfbaan in de bovenzaal van De Post, aan de Tripkouw in Midwoud een kolfkermis.

Paul Tameling is lid van de vereniging: "Ik moet eerlijk bekennen, een paar jaar geleden had ik er nog nooit van gehoord. Inmiddels ben ik van deze sport gaan houden. Het is leuk, uitdagend, verrassend en het heeft een sterk, sociaal karakter. Iedereen kan het leren: oud, jong, man, vrouw, lenig of stram. Grijp deze kans en kom kennis maken met deze oude volkssport. Materialen worden beschikbaar gesteld door de kolfclub."

Voor de beste aspirant stelt het kermiscomité een fraaie beker beschikbaar.

Concert West-Frisia

TWISK - Koninklijk Fanfarekorps West-Frisia houdt, onder leiding van Lieuwe de Jong, woensdag 26 juni van 19.45 tot 20.45 uur een buitenconcert op het plein bij dorpshuis de Nûwe Skoôl, aan de Dorpsstraat in Twisk.

Als het weer tegenvalt, dan wordt het concert in het dorpshuis gehouden. Kom en geniet van de gezellige muziek, ter afsluiting van het seizoen. Gevarieerde muziek spelen de leden, dus voor ieder wat wils. Bij goed weer is het terras ook geopend.

Veel te beleven tijdens Midzomerroute

Prins Soj komt een papegaai tegen tijdens zijn reis. (Foto: www.ellasnoep.nl)

ABBEKERK - De Midzomerroute wordt zaterdag 22 juni gehouden op Noordeinde, Dorpsstraat, Burg. Kromplein en Zuideinde. Bewoners en ondernemers in Abbekerk en Lambertschaag openen deze dag vanaf 10.00 uur hun huis, bedrijf, atelier, tuin of schuur om belangstellenden te laten kennismaken met hun onderneming en creativiteit.

Op diverse locaties kunnen bezoekers terecht voor kunst, brocante, kleding, fotografie, sieraden, bloemstukken en streekproducten. Proef, eet en ruik aan allerlei lekkers, ontmoet de kunstenaar in een atelier, schuif aan bij een workshop of doe mee aan een activiteit. Maar er is nog veel meer. Bezoek een theater, museum muziekhuisje of kerk.

(Foto: archief Rodi Media)

In het theater van Ella Snoep wordt de voorstelling De prins van Mongolië gespeeld voor kinderen vanaf 3 tot en met 9 jaar en alle liefhebbers. Prins Soj weet zeker dat de wereld plat is. Lariekoek, zegt zijn overgrootmoeder. Soj gelooft haar niet en gaat zelf op ontdekking. Benieuwd wat hij allemaal meemaakt? Kijk op www,ellasnoep.nl voor meer informatie.

In museum Het Regthuys worden onderrokken tentoon gesteld. De vrouwen in West-Friesland droegen in vroeger een groot aantal onderrokken. Soms wel vier over elkaar voor het gewenste resultaat op de heupen en achter sterk gerimpeld. Meer weten over de verloop van onderrokken. In het museum staat nog veel meer uitgestald en het Abbekerker Woif was opgesloten in de kerker.

Beide locaties zijn gevestigd aan de Dorpsstraat.

Kijk op Facebook voor meer informatie en de lijst met deelnemers: Midzomerroute in Abbekerk en Lambertschaag.