Haarlems Nieuwsblad

6 juni 2019

Haarlems Nieuwsblad 6 juni 2019


Academisch onderwijs in Koepelgevangenis

Burgemeester Jos Wienen ondertekent de samenwerkingsovereenkomst. (Foto: Onno Hulshof)

HAARLEM - Stichting Panopticon, SRH Higher Education (SRH) uit het Duitse Heidelberg en de Nederlandse Global School for Entrepreneurship (GSE) hebben een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de gemeente Haarlem en studentenhuisvester DUWO. Studentenhuisvester DUWO werkt samen met woningcorporatie Elan Wonen aan een zorgvuldige invulling van de huisvesting op het koepelterrein. DUWO draagt zorg voor 250 studenteneenheden. Elan realiseert 100 compacte sociale huurwoningen. Daarnaast werd ook de samenwerking met Cupola XS, de Filmkoepel, horeca-ondernemer Hans Schlüter, Elan Wonen en bouwer/ontwikkelaar HBB bezegeld. Een belangrijke mijlpaal voor de toekomst van de koepelgevangenis.

De samenwerkingsovereenkomst gaat over het commitment van elk van de partijen om, ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid, bij te dragen aan de totstandkoming van academisch onderwijs in Haarlem. Het gaat bijvoorbeeld over de focus van het onderwijs, de academische onderzoeks- en leeromgeving, de connectie met het bedrijfsleven en de bestaande onderwijsinstellingen en uiteraard de studentencampus. Ook staat in de samenwerkingsovereenkomst dat stichting Panopticon het Rijksmonument de Koepel zal herontwikkelen tot een multifunctioneel gebouw met academisch onderwijs als hart. De planning is dat dit gebouw in september 2021 gebruiksklaar is.

Ambities onderwijs

SRH en GSE willen een 'University of Small & Medium Business' oprichten. Ondernemerschap, circulaire economie en digitalisering & robotisering zijn de pijlers voor de opleidingsprogramma's en onderzoekomgeving. De exacte programma's worden het komende jaar ingevuld. Men wil een generatie studenten opleiden die de wereldwijde transitie vormgeven. Met vernieuwde onderwijsvormen kunnen zij hun kennis en competenties direct toepassen in bestaande en nieuwe bedrijven. De onderwijsinstellingen SRH en GSE verbinden onderwijs en onderzoek zoveel mogelijk aan maatschappelijke vraagstukken en het bedrijfsleven. Wetenschappelijk onderzoek is nadrukkelijk onderdeel van het onderwijsprogramma, zodat vanaf 2021 kan worden gebouwd aan de academische leeromgeving, die in Haarlem vanaf nul moet worden opgebouwd. Alles is erop gericht om vanaf 2023 academisch geaccrediteerd onderwijs te kunnen aanbieden, na een start met verschillende programma's op HBO-niveau.

Groei naar 600 studenten in academische leeromgeving

Naar verwachting starten de onderwijsinstellingen in 2021 met enkele tientallen studenten om te groeien naar 400-600 in enkele jaren. Het college heeft een internationaal karakter, met Engelstalig onderwijs en naar verwachting zo'n dertig procent Nederlandse studenten. Studenten komen in aanmerking voor studiefinanciering, omdat de opleiding volgens de Nederlandse wet zal worden geaccrediteerd.

Lees verder elders in de krant.

Barry Hughes (81) overleden

HEEMSTEDE - Barry Hughes is zondagavond 2 juni na een kort ziekbed overleden. De markante oud-trainer, die in Haarlem tweemaal aan het roer heeft gestaan, is 81 jaar oud geworden. Hughes begon zijn trainer/coach carriere in 1966 in Alkmaar. Daarna was hij onder meer coach van Go Ahead Eagles (waar hij verantwoordelijk was voor de toevoeging 'Eagles' in de clubnaam), Sparta Rotterdam, FC Utrecht, MVV, FC Volendam en HFC Haarlem. In zijn tweede periode bij Haarlem ontdekte Hughes in 1978 het toptalent Ruud Gullit, die destijds op 16-jarige leeftijd zijn eerste profcontract tekende bij de club.

Clowneske

Hughes viel ook op met zijn clowneske manier van trainen. Beroemd werd hij door het 'rolfluitincident' bij AZ'67-trainer Georg Kessler (zie video) met wie Hughes een slechte band had. In Nederland werd Hughes naast voetbaltrainer ook bekend als zanger van carnavalskrakers. Ook presenteerde hij op televisie de Barry Hughes-quiz en speelde hij gastrollen bij De Mounties. Hughes was getrouwd met oud-VARA-presentatrice Elles Berger.

Alle lof

De voetbalwereld reageerde massaal op het overlijden van Barry Hughes. Zijn oude club Go Ahead Eagles, Sparta, Frits Barend, AZ en Ruud Gullit wuifden hem op social media nog een keer alle lof toe.

Benefietdiner

voor

ongedocumenteerden

In race voor schoonste

winkelgebied

van Nederland

Tweede Pinksterdag Soellaart tentenshow in Haarlem-Noord

Uitgaan

in Haarlem

en de regio

2 / 36

Humanistisch Café in Haarlem groot succes

De meeste bezoekers hingen aan de lippen van Alexander den Heijer. (Foto: PR)

HAARLEM - Het Humanistisch Café in Haarlem georganiseerd door het Humanistisch Verbond Haarlemmerland woensdag 22 mei was een groot succes.

Navigeren door het leven. Waar ga jij naar toe?

In de Sociëteit Vereeniging liep het al snel vol en de bezoekers varieerden van jong tot oud. Spreker Alexander den Heijer omarmde de zaal en gaf met zijn lezing 'Navigeren door het Leven. Waar ga jij naar toe?' opdrachten en inspiratie, binnen no-time was de hele zaal verbonden met elkaar, ook na de lezing bleven de bezoekers nog lange tijd napraten aan de bar, geanimeerd, geinteresseerd en sommigen geëmotioneerd, alles kon, mocht er zijn en werd gezien.

Herkenning ondanks jonge leeftijd

Saar (16): "Ik voelde mij erg jong tussen de mensen, het was mijn eerste lezing. De lezing zelf heb ik als heel fijn ervaren, er waren veel dingen waar ik mij in kon herkennen. Renee (16): "Ik vond de lezing erg interessant en herkende mijzelf in veel dingen, ik was nooit eerder naar een lezing gegaan en wist ook niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Alexander was een erg goede spreker en vertelde heel interessant, de hele zaal was geïnteresseerd aan het luisteren."

Mooie intieme afsluiting

Henk (60): "Verfrissend om oude kennis door een gedreven, nog jonge man op een vlotte manier gepresenteerd te zien worden. De lezing/workshop zat gebalanceerd in elkaar. De korte meditatieve oefening op het einde, gaf de avond een mooie intieme afsluiting! Tijdens de lezing werden er ook een tweetal opdrachten gegeven waar men met elkaar aan de slag ging.

Goed gevoel

Carla (85): "Een prima avond, goed georganiseerd. Plezierigste was met iemand te spreken die onbekend was, zelfs in de korte tijd die gegeven was, kon je toch diep komen en zelfs een goede band opbouwen." Betty (80): "Juist de ontmoeting met onbekenden en spreken over welke punten je de meeste aandacht geeft, liet een goed gevoel na."

Waarden en behoeften

Al met al was het een prachtige avond waarin mensen zich met elkaar konden verbinden, de tijd voor elkaar namen en naar zichzelf en hun waarden en behoeften in het leven konden kijken om vervolgens met goede moed weer naar huis te gaan. Het Humanistisch Verbond organiseert meerdere Humanistische Cafe's en de gasten zijn nu al benieuwd naar het volgende thema.

Informatie

Voor meer informatie over het Humanistisch Verbond Haarlemmerland en hun activiteiten kunt u naar hun Facebook pagina gaan: https://www.facebook.com/humanistischverbondhaarlemmerland/ of naar de website: https://www.humanistischverbond.nl/afdelingen/regio-noord-west/afdeling-haarlemmerland/

Benefietdiner met ongedocumenteerden

Kok Mike Cowley heeft er zin in. (Foto: PR)

Door Willem Brand

HAARLEM - Op 13 juni vindt er in de Stem in de Stad een bijzonder diner plaats: een benefietdiner met mensen zonder verblijfsvergunning.

Elke woensdag is er in Stem in de Stad inloopspreekuur voor mensen zonder verblijfsvergunning, vertelt coördinator Vilja Machgielsen. Jaarlijks komen daar zo'n 150 gesprekken uit voort. Een selectie van vijftien mensen wordt intensiever begeleid door vrijwilligers. Ook is er wekelijks medisch spreekuur. Vilja: 'Iemand zonder status krijgt pas eerste hulp als hij in levensnood is.'

Niemandsland

Juridische en maatschappelijke hulp is hard nodig voor mensen die in isolement dreigen te komen. Vilja: 'Zonder paspoort mag je niet werken, kun je niet naar school en heb je nergens recht op. Je kunt ook niet makkelijk aangifte doen als je iets is aangedaan. Dan kun je worden uitgezet.'

De Amerikaanse vrijwilliger Zal: 'Kom je uit een onveilig land, maar kun je dat niet aantonen omdat je niet goed geregistreerd bent, dan woon je in niemandsland.' Vilja: 'Bij B&W ligt momenteel een raadsvoorstel van Christenunie en Groen Links om mensen zonder documenten dagbesteding te bieden. Want zonder structuur en netwerk is het bijna niet mogelijk te praten over een ander toekomst perspectief en de vaardigheden die hier geleerd kunnen worden bieden een basis een bestaan op te bouwen, waar dan ook.'

Zeven gangen

Wie niet individueel geholpen wordt, kan bij Stem in de Stad wel terecht voor Nederlandse les, de koffie-inloop en gratis maaltijden. Vilja en haar team organiseren op 13 juni een benefietdiner om Haarlemmers in contact te brengen met die totaal andere wereld. Vilja: 'De vijftig betalende gasten betalen voor twintig mensen zonder documenten. Er kan tijdens het zeven gangen-diner ongedwongen kennis gemaakt worden, ook met de vrijwilligers.'

Overlevingskracht

Vilja, in Bangla Desh geboren en door Nederlandse ouders geadopteerd, werkte als reclameproducent en bezocht een paar jaar terug een project in Kenia om mensen daar vegetarisch te leren eten. Ze kwam erna als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk terecht en werkt nu anderhalf jaar bij Stem in de Stad. 'Mensen die zijn gevlucht en lang onderweg zijn geweest, hebben een enorme overlevingskracht. Die kracht wil ik helpen aanboren om hier of elders op de wereld een nieuw perspectiefvol bestaan op te bouwen.'

Recordaantal lopers Nacht van de Vluchteling

HAARLEM - Steeds meer Nederlanders melden zich momenteel aan om de Nacht van de Vluchteling te lopen, die plaatsvindt in het weekend van 15 op 16 juni. Een kleine twee weken voor de Nacht heeft zich al een recordaantal ingeschreven.

Voor het eerst in de afgelopen 10 jaar dat dit unieke landelijke evenement gehouden wordt, hebben zich nu al meer dan 5200 mensen geregistreerd voor een van de 40, 20 of 10 kilometer looptochten. 'Duizenden mensen lopen zelf in het holst van de nacht om geld in te zamelen voor noodhulp aan vluchtelingen, en geven daarmee een signaal af dat het lot van vluchtelingen hen niet onverschillig laat', zegt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling.

Stichting Vluchteling heeft vorig jaar 850,000 vluchtelingen noodhulp gegeven, in 25 landen. 'De noden zijn groot', zegt Ceelen, 'mede dankzij onze lopers in de Nacht, en hun bijna 30,000 sponsors kunnen we opnieuw vele duizenden mensen van levensreddende hulp voorzien'.

De 40 kilometer Nacht van de Vluchteling wordt dit jaar gelopen vanuit Rotterdam naar Den Haag, van Amsterdam naar Haarlem, van Utrecht naar Amersfoort en van Nijmegen naar Arnhem. In Rotterdam en Amsterdam is ook een 10 en 20 kilometer route. Aanmelden gaat online via nachtvandevluchteling.nl, en registreren is nog steeds mogelijk.

Drie werkgevers strijden om Participatieprijs

(Foto: )

HAARLEM - MEO Haarlem, Record Industry en Newasco Van Houten zijn de drie laatste kandidaten voor de Participatieprijs werkgevers. De vakjury van deze wedstrijd heeft deze drie werkgevers geselecteerd uit totaal acht kandidaten.

"Volle bak" bij de prijsuitreiking vorig jaar. (Foto: Elisabeth Beelaerts)

De prijs richt zich op werkgevers die zich in het bijzonder inzetten voor werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met 'inclusief werkgeven' worden de talenten van elke werknemer naar vermogen ingezet in de organisatie. Dit is in de eerste plaats goed voor werknemers en werkgever, maar het is ook maatschappelijk interessant. Meer mensen aan het werk, minder mensen aan de kant van de arbeidsmarkt. Het Werkgevers Servicepunt voor Zuid-Kennemerland en IJmond wil met deze prijs voorbeeldwerkgevers in het zonnetje zetten en het 'inclusief werkgeven' bekender maken bij alle werkgevers. De selectiebeslissingen voor deze prijs liggen geheel bij een onafhankelijke jury van deskundigen uit deze regio. De prijsuitreiking aan een van de drie werkgevers is op donderdagmiddag 3 oktober in Sociëteit Vereeniging in Haarlem. Meer informatie over wedstrijd en prijsuitreiking is te vinden op www.participatieprijswerkgevers.nl.

Wandelen door Stadskloosters

HAARLEM - Op zaterdag 8 juni om 13.30 uur kunnen wandelaars samen met een gildegids op zoek gaan naar de verborgen kloosters. Waar bevonden deze zich, wie leefde er en wat is er met deze kloosters na de reformatie gebeurd. Aanmelden per email: gildewandelingen@gmail.com.

B&W zingt The Public Domain

Jur Botter woont een repetitie bij. (Foto: Melle Meivogel)

Door Willem Brand

HAARLEM - Op zaterdag 6 juli vindt in Schalkwijk de uitvoering van een groots koorevenement plaats, The Public Domain van de Amerikaanse componist David Lang. Burgemeester Jos Wienen en de wethouders Jur Botter en Marie-Therese Meijs doen ook mee.

Op 21 mei deden Botter en Meijs mee aan een repetitie van het Schalkwijk Koor in de Gravenzaal, op 28 mei was Jos Wienen met Meijs van de partij in winkelcentrum Schalkwijk. Of hij de bas was, wist de burgemeester vooraf niet. Zijn zangstem zou ook tenor of bariton kunnen zijn. Een beetje onwennig begon hij aan de warming-up van dirigente Emma Rekers.

Een week eerder ervoer Meijs in de Gravenzaal de repetitie als een warm bad, reden om nog een keer aan te sluiten. 'Het leidt enorm af van je dagelijkse beslommeringen. Ik ben even helemaal los van de politiek als ik zing.'

Dat vonden ook vader, moeder en dochter De Gouw die altijd met zijn drieën naar repetities van het Schalkwijk Koor in de Wereldmuziekschool komen. André de Gouw: 'Wethouder Botter heeft trouwens een uitstekende bas en die kunnen we goed gebruiken.' Ook dochter Isis en moeder Joke vonden het een geslaagde avond.

Joke: 'Het samen zingen is fijn en gelukkig hoef je geen geschoolde zanger te zijn.' Op het stadhuis zong ook Heleen van Bakel. 'Ik hou van zingen maar ik kom ook voor de locatie. Mijn moeder die lang soliste was in een koor, is net overleden en mijn ouders zijn in de Gravenzaal getrouwd.' Jur Botter: 'Sommige stemmen lijken individueel zacht of fragiel, maar samen klinkt het mooi. Ik hoop dat mensen nieuwe contacten opdoen.'

In WC Schalkwijk vertelt Claire Reeves van de Koorbiënnale, dat ze voor de uitvoering een samenwerking zijn aangegaan met het Nederlands Kamerkoor. Koren en projectkoren vanuit het hele land, ook enkele uit Haarlem, doen met hun eigen dirigent mee.

Op zaterdag 6 juli om 17 uur wordt het stuk opgevoerd op het Leonardo da Vinciplein in Schalkwijk. De toegang is gratis.

Haarlems Nieuwsblad zit ook op Facebook en Twitter en plaatst naast nieuws ook tips, leuke bezienswaardigheden, human interest verhalen een poll en of een stelling. Like de pagina en volg ons.

De stelling voor deze week luidt: Haarlem moet af van de dubbeldekkers die door het centrum rijden.

Aanleiding is het feit dat uit een onderzoek in opdracht van Vervoerregio Amsterdam blijkt dat de dubbeldekkers van R-net in Haarlem in het weekend en mogelijk ook s avonds van de weg moeten. Vervoerregio Amsterdam is de organisatie die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer in de regio.

Volgens het onderzoeksbureau zitten de bussen in de daluren vaak leeg en kunnen op die tijden beter standaardbussen worden ingezet. "Dat de vervoerder om bedrijfsinterne redenen kiest om de dubbeldekker ook in de avond en in het weekend in te zetten, weegt niet zwaar genoeg tegenover ondervonden hinder van omwonenden.

Het Haarlemse actieplatform Bus-kruit is blij met de aanbeveling maar vindt dat ook de bussen die overdag leeg rijden weg moeten. Volgens het platform blijven de bussen een aanslag op het leefklimaat in Haarlem.

Stem op de Facebookpagina en vertel in een reactie eronder waarom u voor of tegen bent.

Petitie bomenkap populair

HAARLEM - De Haarlemse politiek was donderdagavond stellig in het afkeuren van een plan af om een strook bomen te kappen in het Haarlemse stadsbos.

De gemeente werkte in opdracht van de gemeenteraad een plan uit om de entree bij restaurant Dreefzicht te verbeteren. Dat voorstel ging veel te ver, meenden ruim 20.000 mensen die afgelopen week een petitie ondertekenden tegen de bomenkap. Ook in de gemeenteraad kreeg het plan vorige week donderdagavond geen goedkeuring.

Wethouder Merijn Snoek gaf aan met een nieuw plan te komen en dat aan de gemeenteraad voor te leggen. Hij stelt ook voor met raadsleden ter plekke te gaan kijken hoeveel bomen er in het nieuwe plan eventueel gekapt kunnen worden. "We komen met een nieuw voorstel en u kunt beslissen. U bent de baas." Snoek stelde voor 1000 vierkante meter met meer dan zestig bomen te kappen en de grond te ruilen voor een parkeerplaats van restaurant Dreefzicht in de Haarlemmerhout. Zo zou er een mooiere entree van het monumentale stadsbos komen.

Het plan voor bomenkap dat nu op tafel ligt is een voorlopig ontwerp. De adviescommissie voor de Haarlemmerhout, waar verschillende organisaties in zijn vertegenwoordigd, is tot nu toe positief gestemd. Ook omdat er weer bomen elders voor in de plaats komen.

Haarlem in de race voor 'schoonste Winkelgebied'

De Generaal Cronjéstraat is één van de gebieden in Haarlem die meedoet aan de Schoonste Winkelgebied van Nederland (Foto: Rowin van Diest)

HAARLEM - Gemeente Haarlem is in de race voor de titel Schoonste Winkelgebied van Nederland, een initiatief van Stichting Nederland Schoon. Met 5 winkelgebieden doet Haarlem mee aan de verkiezing, te weten Amsterdamstraat, Centrum Haarlem, Cronje, Haarlem Schalkwijk en het Marsmanplein. NederlandSchoon trekt de komende maanden door het land voor een uitgebreid onderzoek, waarbij het winkelend publiek wordt gevraagd hoe schoon zij hun winkelgebied vinden. In oktober wordt de winnaar bekendgemaakt.

Helene van Zutphen, directeur NederlandSchoon voegt hieraan toe: "Van een schone winkelstraat plukt niet alleen het winkelend publiek de vruchten. De ondernemers die zich inzetten voor dit doel werken intensief samen en hebben daardoor meer contact met elkaar. Dit werkt verbindend en draagt bij aan het saamhorigheidsgevoel."

Opentuinendag in de regio Haarlem

HAARLEM/REGIO - Op 10 juni, Tweede Pinksterdag, organiseert Groei & Bloei samen met de Nederlandse Tuinenstichting weer een Opentuinendag met tuinen in Haarlem-Zuid, Heemstede en Aerdenhout. Het gaat om tuinen van hoge kwaliteit die door de Nederlandse Tuinenstichting zijn geselecteerd uit haar donateursbestand met de bedoeling om deze voor andere donateurs open te stellen. Het gaat om de volgende tuinen: Aerdenhoutsduinweg 4, Aerdenhout. Crayenesterlaan 21, Haarlem. Overboslaan 25, Heemstede. Johan Wagenaarlaan 29, Heemstede. De tuinen zijn open van 11.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis. In de tuin aan de JohanWagenaarlaan geeft de eigenaar een rondleiding die aanvangt op het hele uur (11.00, 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00). De tuin is ook te bezichtigen zonder een rondleiding. Deze is op eigen gelegenheid.

6 / 36

Persbericht over concert Vrij Vliegende Vissen en Muziek in de Zeilen met Morjak & Rommelhond in de Pletterij 10 juni

Ongepolijst en weerbarstig. (Foto: PR )

Vrij Vliegende Vissen en Muziek in de Zeilen met Morjak & Rommelhond

HAARLEM - Met een schip van Zeeland op weg naar Oerol leggen de bands Rommelhond en Morjak op Tweede Pinksterdag aan in het Spaarne. Die avond spelen zij een bijzonder concert in de Pletterij. Maar ook tijdens hun tocht door het Spaarne zullen zij vanaf hun schip hun muziek laten horen. Dit is naar verwachting aan het begin van de avond.

Twee Zeeuwse bands, de zigeunerband Rommelhond (voorheen Crappy Dog) en de bluesband Morjak (voorheen Zinkzand) hebben elkaar gevonden in de liefde voor de zee, de liefde voor muziek en de liefde voor de poëzie. Niet alleen de reis, ook het schip is bijzonder. Het muzikantencollectief vaart met de 'Stoere Eenvoud", een voormalig aardappelschip vanuit Tholen naar Terschelling.

De muziek is ongepolijst en weerbarstig als het kraken van het schip en het fluiten van de wind. Met piano, sax, gitaar, contrabas, cello en drums spelen ze muziek die aan de Kift doet denken, of Tom Waits die aangemonsterd is op een zeilschip.

De rode draad tussen de muzikanten is hun passie voor de zee. Het leven aan het strand van Oostende zoals de dichter Jan Ducheyne dat verwoord. Het leven van de dichter Slauerhoff op muziek gezet door trompettist Frans Friederich. De bewerkingen van Oudhollandse scheepsliederen door saxofonist Frans Blanker en het leven op het zeilende vrachtschip de Tres Hombres, waar stuurman Wiebe in Morjak over zingt op het album Vrij Vliegende Vissen.

Het concert in de Pletterij begint om 20.30 uur, de toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage is zeer welkom. De Pletterij is gevestigd aan de Lange Herenvest 122, 2011 BX Haarlem.

Reserveren via www.pletterij.nl

Academisch onderwijs in Koepelgevangenis

Vervolg voorpagina -

De onderwijsinstellingen ontvangen geen subsidie. Omdat toegankelijkheid voor de onderwijsinstellingen en de gemeente Haarlem belangrijk is, reserveren SRH en GSE een fors bedrag voor een fonds waarmee Nederlandse studenten die dat nodig hebben op een tegemoetkoming kunnen rekenen. In de samenwerkingsovereenkomst spreken partijen af om aanvullende financiering voor dit fonds te zoeken voor verdere verlaging van het collegegeld voor studenten met een kleine beurs.

Gemeentelijke betrokkenheid

De onderwijsplannen houden rekening met de uitgangspunten van de gemeente: toewerken naar een academisch geaccrediteerde opleiding zonder financiële afhankelijkheid van de gemeente en mét aandacht voor de toegankelijkheid van de opleiding voor Nederlandse studenten, in het besef dat rijksbekostiging ontbreekt. Met de samenwerkingsovereenkomst maakt de gemeente afspraken over de realisatie van de plannen. De gemeente levert daarbij zelf ook een bijdrage. Bijvoorbeeld door relaties te leggen naar het bedrijfsleven, andere overheden en (onderzoeks-)instituten en samenwerking te stimuleren. Het is voor de onderwijsinstellingen van belang dat een goede samenwerking op het gebied van onderzoek tot stand komt. Zodat bijvoorbeeld de relatie met het bedrijfsleven, Inholland en andere onderwijsinstellingen zo goed mogelijk uit de verf komt en Haarlem en omstreken hiervan maximaal profiteren.\

Van burgerinitiatief naar realisatie

Open de Koepel is een niet-winstbeogend burgerinitiatief van stichting Panopticon, die eigenaar is van de Koepel. De stichting heeft zich ten doel gesteld academisch onderwijs naar Haarlem te halen én de Koepel voor een breed publiek toegankelijk te maken. De stichting werkt met vele organisaties samen om deze doelen te bereiken. Bijvoorbeeld Cupola XS, waar de mensen achter TechConnect en het Amsterdam Centre for Entrepreneurship, voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) op grote schaal gaan bieden wat al jarenlang voor startups gebeurt: het stimuleren en ondersteunen van innovatie en versterking van bedrijven. Het MKB haalt er kennis en ervaring en kan zich zo verder ontwikkelen op vlakken als digitalisering, groei en circulariteit.

The Movies en de Filmhallen, al sinds jaar en dag bekende begrippen in Amsterdam, starten in de nieuw te graven kelderzalen een kwaliteitsfilmtheater met 600 stoelen. Uitgangspunt is een breed aanbod van kwaliteitsfilms, van documentaires tot Hollywood blockbusters. De zalen zijn ook beschikbaar voor onderwijs. En in en rond de Koepel is alle gelegenheid om wat te eten, te drinken, af te spreken en rond te wandelen. Een kleinschalig boutique hotel ontvangt gasten die de Koepel bezoeken voor studie of werk.

Stichting Panopticon beijvert zich tot slot om verbindingen te leggen met kunst- en cultuurinstellingen. Op de begane grond van de Koepel komen hiervoor cellen beschikbaar. Zo is er ruimte voor een boekwinkel, een documentaire cel en een cel waarin het leven van Hannie Schaft wordt herdacht. De afgelopen periode is al veel energie gestoken in een cultureel programma in de koepel. Bijvoorbeeld met de manifestatie Architectural Healing, waarbij alle kunstvormen de ruimte kregen.

Kom ook Knotshockeyen op buitenspeeldag

OVERVEEN - Op woensdag 12 juni is het weer zo ver: de landelijke Buitenspeeldag! Alle kinderen in de leeftijd 6 t/m 12 jaar kunnen tussen 13.00 uur en 17.00 uur verschillende activiteiten doen op het grasveldje aan de Willem de Zwijgerlaan (tussen de Julianaschool en de Koningin Wilhelminaschool, Overveen). Er worden allerlei sporten georganiseerd, zoals volleybal, voetbal, trefbal en knotshockey. Ook staan er een aantal springkussens en zijn er creatieve activiteiten te doen, zoals armbandjes maken, schminken en een tattoo laten zetten. Naast al deze leuke activiteiten staat er ook een poffertjeskraam, waar de lekkerste poffertjes worden gebakken! De middag is gratis toegankelijk.

Servicegericht: Ook kringloopwinkels steeds vaker open

Ontdek Rataplan nu ook in de Zijlstraat. (Foto: PR)

HAARLEM - Winkelcentra zijn steeds vaker zeven dagen per week open, maar ook kringloopwinkels volgen deze trend. Zo kan er bij kringloopwinkel RataPlan zeven dagen per week worden gewinkeld. En dat niet alleen, op Tweede Pinksterdag openen zij de winkels van 12.00 tot 17.00 uur.

Leuk, sociaal en duurzaam winkelen

De winkel in het centrum van Haarlem. (Foto: PR Website Rataplan)
Er ligt altijd wel wat voor je tussen bij Rataplan. (Foto: PR)

Van unieke kleding en retro lampen tot vintage meubilair en hippe zomerspullen, je vindt het allemaal bij de kringloop. Het assortiment wisselt dagelijks en verveelt dus nooit. Je vindt niet alleen leuke dingen, je bent ook goed bezig voor het milieu en je medemens. Jouw aankopen dragen namelijk direct bij aan hergebruik en het creëren van werkgelegenheid. RataPlan heeft namelijk als doel om zoveel mogelijk werk te bieden aan mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.

Assortiment

Kringloopwinkel RataPlan aan de Zijlstraat in Haarlem biedt een ruime keuze aan tweedehands spullen. Wij hebben een grote collectie aan vintage en trendy kleding en boeken tegen zeldzame prijzen. Ook vind je bij ons kleingoed waaronder kunstvoorwerpen en curiosa. Zijlstraat 10-14 is overzichtelijk ingericht en er is ruimte voor de presentatie van spullen. De creatieve en soms onverwachte combinaties in de winkel kunnen als inspiratiebron dienen voor thuis. Ontdek het zelf.

Zondag shopdag

Veel mensen hebben een gezin, werken daarnaast, hebben sociale verplichtingen en sporten af en toe. Daardoor is er steeds minder tijd om doordeweeks te winkelen. Om te voldoen aan de wensen van de klant is RataPlan tegenwoordig op zondag open.

Open met Pinksteren

Ook tijdens Tweede Pinksterdag, op maandag 10 juni, kan er van 12.00 – 17.00 uur op zoek worden gegaan naar ultieme kringloopkoopjes. Kom dus lekker winkelen of breng je overbodige spullen langs.

Let wel op dat zondag 9 juni, Eerste Pinksterdag, alle vestigingen van RataPlan gesloten zijn.

RataPlan Haarlem:

Werfstraat 3-5, 2021 BP, Zijlstraat 10-14, 2011 TN

www.rataplan.nl

Back 2 Hippie Market van Launique Events bij Villa Westend

Kom langs en ervaar het hippiemarkt gevoel. (Foto: PR)

VELSERBROEK - In het weekend van 22 & 23 Juni 2019 strijkt Launique Events neer bij Villa Westend met een Back 2 Hippie Market. Het strand van Villa Westend wordt omgetoverd tot hippie / ibiza markt waar tal van leuke items te koop zijn bij de hippie marktkramen.

Van Vintage & retro tot fairtrade en gave musthaves. Twee dagen lang shoppen, lekker eten, live muziek, voetjes in het zand en genieten van de heerlijke ambiance. Bij de buitenbar kunnen zomerse drankjes & cocktails worden gehaald. De hapjes worden verzorgd vanuit de foodtrucks van Villa Westend. Kinderen kunnen zich lekker vermaken op het strand met kastelen bouwen of zwemmen in de Westbroekplas.

(Foto: PR)

Toegang gratis

Beide dagen is de markt geopend van 12.00 uur tot 20.00 uur en de toegang is gratis. Er zijn nog plaatsen vrij om als standhouder deel te nemen aan dit evenement. Mail naar info@launique.nl. Wij zien jullie graag 22 & 23 juni!

Feestelijk oplevermoment eerste werkzaamheden Schoterbos

HAARLEM - De 1e fase van het groot onderhoud van het Schoterbos is klaar. De gemeente wil gebruikers en omwonenden bedanken voor het begrip tijdens de werkzaamheden. En samen met bewoners, aannemer Dura Vermeer en wethouder Snoek de verbetering van het Schoterbos vieren op 18 juni. Het oplevermoment is van van 16.30 tot 17.30 uur. Verzamelen bij het Posthuis van Ecosol Effect, Meester Jan Gerritszlaan.

In de 1e fase van het groot onderhoud is een deel van het groen, de paden en waterhuishouding aangepakt. Om de waterproblemen (plassen) op te lossen, is meer open water aangelegd. Regenwater kan dan beter weg. Door het 1e gedeelte van het nieuwe water is er een groot open eiland in het park gekomen met daarop de Schotertuin, schooltuinen en Ecosol. Met de grond die voor het water is uitgegraven, is een heuvel gemaakt.

Groener en droger

De gemeente krijgt nog vragen of de problemen met het water na regen nu zijn opgelost. Na alle werkzaamheden en veranderingen heeft het hele park, en met name de ondergrond, tijd nodig om weer een nieuwe balans te vinden. Er zijn grasmengsels ingezaaid en langs de waterkant zijn moerasplanten gepland. Hierdoor wordt het groener en droger. De ingezaaide plekken zijn nog kwetsbaar.

In de vervolgfase worden onder meer de poldersloot en de overige fiets- en voetpaden aangepakt. Op dit moment is de gemeente bezig met de voorbereidingen van de vervolgfase.

Soellaart outdoor event; grootste tentenshow van Nederland

De tentenshow trekt altijd veel enthousiaste bezoekers. (Foto: PR)

Door Lenna van den Haak

HAARLEM - Soms is voorpret nog leuker dan de vakantie zelf. Dit is helemaal het geval als je maandag 10 juni (Tweede Pinksterdag) naar de tentenshow van Soellaart Outdoor & Wintersport gaat. Dit grootste outdoor evenement is het summum voor iedereen die zich wil oriënteren op kamperen, fietsvakanties en andere outdoorvakanties. Met meer dan 200 tenten staat het grasveld aan de Kleverlaan/Delflaan er weer kleurig bij.

We zien u graag op de tentenshow van Soellaart. (Foto: Screenshot video Soellaart 2018)
(Foto: PR)
Soellaart. (Foto: Google Maps)

Gratis entree bij de 22ste tentenshow van Soellaart

Het zomer- en kampeerseizoen begint met deze grootse tentenshow. Dit jaarlijkse event is een must voor iedereen die van kamperen houdt of zich erin wil verdiepen. Voor elke soort vakantie is er op deze dag een goede tent te vinden. Met keuze uit twintig merken en 200 verschillende modellen is er de mogelijkheid alle tenten te bekijken en je zo goed voor te bereiden op de vakantie. Wordt het een lichtgewicht tent van Hilleberg of toch een familietent van Bardani? Voor grote groepen zijn de tenten van MSR een uitkomst of valt de keuze meer op een opblaastent van Eureka. Denk groot, denk weids, denk aan Soellaart.

Ware beleving

Op deze dag is het niet alleen kijken maar ook proberen. Waar je normaal gesproken de tent in een showroom ziet staan, staat de tent nu opgezet op een grasveld. Net zoals op vakantie. Is de tent van buiten helemaal naar wens? Schroom dan niet om ook naar binnen te gaan en er even in 'proef' te draaien. Ervaar de ruimte en voel hoe wind- en geluiddicht de tent is. Zo komt de vakantie wel heel erg dichtbij! Voor de resolute koper heeft Soellaart de ultieme aanbieding. Op alle showroommodellen wordt 10 procent korting gegeven als de tent diezelfde dag nog (na 16.00 uur) wordt opgehaald. Gaat u liever voor een nieuwe tent, geen probleem. Soellaart bezorgt ook aan huis of bestel later uw spullen online via soellaart.nl.

Bij twijfel of vragen zijn er adviseurs op het terrein die alles weten op het gebied van outdoor en kamperen. Klamp één van de medewerkers aan zijn jasje en u krijgt antwoorden op alle vragen. Naast het indrukwekkende aantal tenten zijn er ook andere kampeer-outdoor artikelen te koop. Op de marktkramen zijn onder andere slaapzakken, matten en kampeerstoelen te vinden om de uitrusting compleet te maken. Een vakantie moet immers onbezorgd zijn.

Kinderspel

Als de kinderen het fijn hebben, hebben de ouders het ook fijn. Zo is het ook vaak op vakantie. Vandaar dat Soellaart die dag ook uitpakt voor kinderen. In samenwerking met de Noord Hollandse bergsport vereniging wordt er een heuse klimtoren neergezet en onder begeleiding mogen de kinderen deze toren bedwingen. Voor kinderen die liever willen knutselen is er een speelruimte gecreëerd. Hier maken zij kennis met Vaude, een innovatieve buitensportleverancier. Vaude maakt duurzame tenten- en kledingcollecties. Speciaal voor deze gelegenheid nemen medewerkers van Vaude restmateriaal mee waar kinderen leuke spullen van kunnen maken, bijvoorbeeld een mooie portemonnee.

Soellaart tentenshow. Maandag 10 juni (Tweede Pinksterdag) van 10.00 tot 16.00 uur, hoek Kleverlaan/Delftlaan (P) IJsbaan parkeerplaats op loopafstand. www.soellaart.nl

Gratis bloeddruk meten in de bibliotheek van Haarlem Centrum

Bloeddruk meten is niet alleen voor ouderen. (Foto: PR )

HAARLEM - Gratis bloeddruk opmeten. Dat kan tot en met zaterdag 8 juni tussen 10.30 en 17.00 uur in de Bibliotheek Haarlem Centrum aan de Gasthuisstraat 32.

Het is belangrijk om de hoogte van je bloeddruk te kennen. Een hoge bloeddruk voel je namelijk niet, maar vergroot wel de kans op een hart- of vaatziekte. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Daarom roept de Hartstichting op regelmatig de bloeddruk te (laten) meten. Als het nodig is, kun je dan tijdig maatregelen nemen om de bloeddruk weer op een gezond niveau te brengen. De Bibliotheek Zuid-Kennemerland ondersteunt deze oproep van de Hartstichting.

Veel Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk, en daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, hebben. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders van 30 tot 70 jaar met een hoge bloeddruk rondloopt! Om het meten van de bloeddruk voor iedereen toegankelijk te maken, richt de Hartstichting tijdelijke meetlocaties in op openbare plaatsen in het hele land. De Bibliotheek Haarlem Centrum is één van deze locaties.

De gemeten bloeddruk is persoonlijk, en wordt met niemand gedeeld. Je kunt ook concrete tips en adviezen krijgen over wat je zelf kunt doen om de bloeddruk op een gezond niveau te brengen of te houden.

De Bibliotheek Haarlem Centrum, Gasthuisstraat 32.

Van: Marcom [mailto:Marcom@bibliotheekzuidkennemerland.nl]
Verzonden: woensdag 22 mei 2019 15:53
Onderwerp: FW: Persbericht 19.054 Bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting in de Bibliotheek Haarlem Centrum

Beste lezer,

Graag vraagt de Bibliotheek Zuid-Kennemerland uw aandacht voor het persbericht

Bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting in de Bibliotheek Haarlem Centrum

Zie de bijlagen.

Met vriendelijke groet,

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland

Gasthuisstraat 32 ? 2011 XP Haarlem

Postbus 204 ? 2000 AE Haarlem

www.bibliotheekzuidkennemerland.nl ? Twitter ? Facebook

Denk aan het milieu voordat je dit bericht print

Disclaimer
De informatie in dit e-mailbericht is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde en heeft daarmee de status vertrouwelijk. Openbaarmaking, vermenigvuldiging, verspreiding en/of verstrekking van deze informatie aan derden is niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van een van de bedrijven (Rodi Media B.V., Rodi Rotatiedruk B.V. en Rodi Verspreiding B.V.) binnen de Rodi Holding B.V.. Rodi Holding B.V. wijst iedere aansprakelijkheid af voor schade ten gevolge van een onjuiste, onvolledige en ontijdige verzending en ontvangst van de inhoud van deze e-mail. Wij zijn niet aansprakelijk voor eventuele virussen. U wordt verzocht bij onjuiste adressering de afzender direct te informeren en het bericht te vernietigen. Wij adviseren u om bij twijfel over de juistheid of de volledigheid van het e-mailbericht contact met de afzender op te nemen. Indien u niet akkoord gaat met bovengenoemde voorwaarden dient u deze e-mail direct te retourneren aan verzender, o.v.v. niet akkoord disclaimer en dient deze e-mail als niet verzonden te worden beschouwd. Bij gebruik van de inhoud van deze e-mail aanvaardt u de disclaimer.

Peuterbieb: luisteren, spelen en dansen

Spelenderwijs woordjes leren. (Foto: PR )

HAARLEM - De Peuterbieb komt naar de Bibliotheek Haarlem Centrum. Wat is er fijner dan samen met je (klein)kind te komen luisteren naar een verhaal. Vier woensdagen in juni zijn de peuters en hun (groot)ouders of oppas welkom in de Bibliotheek Haarlem Centrum (Gasthuisstraat 32) om te komen luisteren, spelen en dansen. De toegang is gratis. We beginnen steeds om half elf.

Er wordt een prachtig verhaal voorgelezen en daar hoort natuurlijk een kleine verrassing bij. Een spelletje bijvoorbeeld, of misschien mag jij wel meehelpen tijdens het verhaaltje. Tijdens de Peuterbieb wordt spelenderwijs aandacht besteed aan het taalgevoel en de woordenschat van kinderen door samen te lezen en ontdekken met leeftijdsgenootjes.

Leerlingen obs De Cirkel lezen ruim 5.000 euro bij elkaar

Lezen is nog nooit zo leuk! (Foto: PR )

HAARLEM - Afgelopen maart en april deden leerlingen van groep vijf en zes van 17 basisscholen in Zuid-Kennemerland mee aan de Leeskilometerwedstrijd, georganiseerd door de Bibliotheek Zuid-Kennemerland.

Vier weken lang gingen zij als echte boekenwurmen aan de slag om zoveel mogelijk bladzijdes te lezen.

Het doel van de wedstrijd is om het lezen en het leesplezier te bevorderen, ook na schooltijd!

Kilometerlezen voor nieuwe boeken

Een van de deelnemende scholen aan de Leeskilometerwedstrijd, basisschool De Cirkel, heeft deze leeswedstrijd uitgebreid.

In samenwerking met de Bibliotheek Zuid-Kennemerland organiseerde deze school ook een sponsoractie waaraan alle andere groepen deelnamen.

5080,- euro voor nieuwe boeken

Zowel het kilometerlezen als de sponsoractie is heel succesvol verlopen.

Met het sponsorkilometerlezen is maar liefst € 5080,- opgehaald voor nieuwe boeken.

Het geld dat per klas 'bijeen' is gelezen wordt voor die klas gebruikt.

In groep 3 heeft dit bijvoorbeeld 41 nieuwe boeken opgeleverd.

Zorggroep Reinalda verder met verduurzaming

HAARLEM - De Zorggroep Reinalda ondertekende op 29 mei de Green Deal Zorg 2.0. Dat betekent dat de Haarlemse zorginstelling versneld aan de slag gaat met de verduurzaming van het Reinaldahuis. De ondertekening van de Green Deal Zorg valt onder het Haarlems Klimaatakkoord.

Zorginstellingen zijn grootverbruikers van energie, water en voedsel. Het doel van de Green Deal Zorg is om in 2030 60% minder CO2 uit te stoten. Dit sluit aan bij de doelen uit het nationale Klimaatakkoord.

Carolien Koning, bestuurder van Zorggroep Reinalda: 'Dit initiatief helpt verduurzaming in de zorg te versnellen. Naast het zo goed mogelijk leveren van zorg aan de bewoners, vinden wij het als Zorggroep Reinalda ook belangrijk om zorg te dragen voor de maatschappelijke gevolgen van onze activiteiten. Daarom hebben we in 2018 besloten om duurzaamheid een integraal onderdeel te laten zijn van onze bedrijfsprocessen.'

Haarlems Klimaatakkoord

De gemeente Haarlem werkt aan een duurzame, groene en schone stad. De ambitie van Haarlem is om in 2040 aardgasvrij en circulair en in 2050 klimaatbestendig te zijn. Iedereen draagt zijn steentje bij en niemand valt buiten de boot, want alle Haarlemmers zijn nodig om mee te denken hoe we de duurzaamheidsambities samen behalen. Afspraken die volgen uit samenwerkingsverbanden tussen duurzame initiatieven, bedrijven, organisaties en andere partners leggen we vast in het Haarlems Klimaatakkoord. De Green Deal Zorg 2.0 is hier onderdeel van.

Lezing De TomTom van je ziel

Geert Kimpen. (Foto: PR )

HAARLEM - Op dinsdagavond 11 juni verzorgt bestsellerauteur Geert Kimpen de lezing De TomTom van je ziel in het Verhalenhuis te Haarlem. Deze lezing wordt georganiseerd door Bewust Haarlem; platform voor duurzaam, gezond en bewust leven in de regio van Haarlem. Geert Kimpen geeft deze lezing naar aanleiding van zijn nieuwste boek Het meisje dat aan de oever verscheen. Dit boek verscheen afgelopen 13 mei en wordt nu al lovend ontvangen door de pers en lezers.
De avond start om 20.00 uur en is toegankelijk voor €16,50 (Early ticket) of €18,50,- (Regular Ticket), inclusief koffie of thee in de pauze. Kaarten bestellen kan via de site van Bewust Haarlem: www.bewusthaarlem.nl

Geert Kimpen in het Verhalenhuis Haarlem

Na zijn debuutroman De kabbalist (meer dan 100.000 verkochte exemplaren, uitgegeven in meer dan 15 landen), schreef Geert Kimpen de succesvolle romans De geheime Newton, Rachel, of het mysterie van de liefde en De prins van Filettino. Maar daarna werd het stil. Want Geert Kimpen kwam in een echtscheiding terecht en waar moet je over schrijven, als de liefde je thema is? Toen ontmoette hij het meisje dat aan de oever verscheen. De inspiratie ging weer stromen. Is het mogelijk onvoorwaardelijk in de eeuwige liefde te geloven wanneer je hart al eens gebroken werd? Wat zou jij doen als je je zielsverwant eindelijk ontmoette, maar hij herkende je niet? Het meisje dat aan de oever verscheen is het eerste boek van de herboren Geert Kimpen.

Op deze avond duik je samen met Geert Kimpen in de diepe wijsheden van het oude India om weer naar je ziel te leren luisteren, die als een wanhopige boordcomputer al je hele leven lang verbinding met je probeert te maken. Laat je meeslepen door zijn verhalen, gedrenkt in mystiek, wijsheid en inzichten, in een bad van relativering, humor en herkenbare situaties.

GEERT KIMPEN

Geert Kimpen (1965) volgde de regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Hij schrijft sinds 1993 in Vlaanderen en Nederland voor toneel, cabaret en televisie. Zijn werk werd bekroond met de prestigieuze Prins Bernhard Prijs. Daarnaast schreef Geert Kimpen ook columns en verhalen voor verschillende tijdschriften.

In juni 2004 zette een oude Russiche kabbalameester hem op het spoor van Chaim Vital. Kimpen werd gegrepen door de raadselachtige levensgeschiedenis van deze kabbalist uit de 16e eeuw van wie de boeken nu pas hun weg vinden naar een steeds groter publiek. Van de ene op de andere dag verruilde hij zijn hectische bestaan als theatermaker voor de rust van de schrijftafel. Dit resulteerde in het op ware feiten gebaseerde inspirerende levensverhaal van Chaim Vital: De kabbalist.

24 / 36

ZomerExpo Europa: Salon de refusés

(Foto: )

HAARLEM - Kunst centrum Haarlem presenteert vanaf zaterdag 8 juni de verkooptentoonstelling 'ZomerExpo EUROPA: Salon de refusés'. In Museum de Fundatie in Zwolle gaat de 'ZomerExpo Europa' op 25 mei open. In Haarlem is de satelliet tentoonstelling van deze ZomerExpo Europa met werken van 30 kunstenaars. De werken geven een verrassend beeld van een werelddeel in verwarring.

'Europa' is het onderwerp van de 7e editie van ArtWorlds ZomerExpo. In het voorjaar van 2019 konden kunstenaars zich aanmelden om mee te doen aan deze expositie. Ruim 3000 kunstenaars hebben zich aangemeld waarvan er ca 1000 werken geselecteerd zijn. Deze werken hingen in april in de Van Gendthallen in Amsterdam. Een vak-, junior- en publieksjury heeft anoniem 250 werken gekozen die te zien zijn in Museum de Fundatie. Daarna mocht Marina Raymakers, directeur Kunst centrum Haarlem, een selectie maken voor de satelliet tentoonstelling in Haarlem.

René Bleeker. Eettafel (Foto: PR )
Maurice Kummer. Europe (Foto: PR )
Kaat Stieber. Dutch tulips (Foto: PR)

Salon de refusés

In de exposities in Zwolle en Haarlem hangen en staan werken van professionele- en amateurkunstenaars zusterlijk naast elkaar. In de Haarlemse Salon de refusés (Salon van de geweigerden) hangen de werken volgens de 'salonwijze' door en boven elkaar. In de Salon de refuses werden in de 19e eeuw schilderijen en beeldhouwwerken tentoongesteld die niet toegelaten werden tot de officiële Parijse salons.

Deelnemende kunstenaars aan de ZomerExpo Europa: Salon de refusés in Haarlem

Inge de Belder, Mirjam van den Beuken, René Bleeker, Jeannette de Bruin, Natalie Cincunegui, Hester Dapperen, Lizan van Dijk, Jan van Gils, Danielle Henger van Rijssen, Anna Hulzink, Theo Janssen, Marjan Jaspers, Michaël Knol, Suus Kooyman, Deborah Kraaijeveld, Reny Kramer, Maurice Kummer, Janet Leduc, Marijke Leertouwer, Carla Nederbracht, Francois Piek, Renso Popstra, Inge van der Wal, Bianca van Londen, Henk van Os, Meindert Regoort, Kaat Stieber, Sim Visser, Marie Jose Werner en Lilian Willemse.

Concept ontwikkelvisie Oostpoort

HAARLEM - Naar een nieuwe volwaardige stadsentree Haarlem Oostpoort het nieuwe visitekaartje van de stad maken, dát is de ambitie van de gemeente Haarlem, de provincie Noord-Holland en veel verschillende partijen. De ambitie is het realiseren van een nieuw compact, stedelijk woon- en werkgebied. Een nieuwe stadsentree voor Haarlem vlakbij station Spaarnwoude. Het college van Haarlem wil graag weten wat de Haarlemmers van de concept ontwikkelvisie Oostpoort vinden. Daarom start half juni een inspraakprocedure. De reacties worden betrokken bij de besluitvorming door de gemeenteraad in het najaar.

Gunstige ligging Het gebied heeft grote potenties om uit te groeien tot een bijzondere aantrekkelijke 'stadsentree' voor Haarlem. Het doel van deze ontwikkelvisie is richting te geven aan de duurzame gebiedsontwikkeling van Haarlem Oostpoort. Een divers en gemengd woon- en werkgebied met een divers aanbod van maatschappelijke en recreatieve voorzieningen. En in een goed bereikbare en aantrekkelijke, groene leefomgeving. De gunstige ligging biedt Haarlem Oostpoort veel kansen als mobiliteitsknooppunt en als stedelijk ontwikkelingsgebied. De Oostpoort is goed bereikbaar binnen de Metropoolregio Amsterdam met station Spaarnwoude, diverse busverbindingen en via de snelweg A9.

Partners en veel betrokkenen

De ambitie is niet alleen van de gemeente, maar wordt met veel partners gedeeld binnen de Alliantie Haarlem Oostpoort. Wat in 2017 begon als een verkennend gesprek over kwesties en kansen, is inmiddels uitgegroeid tot een brede groep stakeholders binnen en buiten het gebied. De concept ontwikkelvisie is het resultaat van de inzet van veel betrokken partijen.

Inspraak

Op 6 juni behandelt de commissie Ontwikkeling de ontwikkelvisie Oostpoort en daarna wordt het document zes weken ter inzage gelegd. Op zaterdag 29 juni wordt de ontwikkelvisie toegelicht in brasserie Oostpoort aan de Diakenhuisweg 1 in Haarlem tussen 11.00 uur en 13.00 uur. Na afloop van de inspraaktermijn worden de inbreng van de commissie Ontwikkeling en de overige inspraakreacties betrokken bij de definitieve ontwikkelvisie Oostpoort ten behoeve van vaststelling door de gemeenteraad in het najaar.

Dansen en genieten op Veerplasfestival

Geniet, dans en zing mee! (Foto: PR Veerplasfestival organisatie)

HAARLEM - De zomer is in aantocht en dat vieren we met Veerplas Festival. Dit intieme, creatieve en veelzijdige dancefestival bestaat uit DJ's, live acts, entertainment, foodtrucks en gekkigheid. Na twee eerdere zonovergoten uitverkochte edities is zaterdag 8 juni de eer aan de derde editie.

Op zes podia verspreid over het Veerplas terrein is het genieten en dansen geblazen met meer dan 50 acts.

WAUS = house & deephouse
023TECHNO x NOODUITGANG = techno & techhouse
GLIJLES = hitjes, R&B, glijers & disco
HAERLEMSCH FINEST = classics, guilty pleasures, old school, 80's & 90's
BORRLS x LEKKAGE = disco & house
FUNKY VINYL = funk, disco, hiphop, reggae, danshal & afrobeat

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Veerplas Festival. Daarom heeft het samenwerking gezocht met Rabobank Haarlem eo die ondersteunt om een duurzaam festival neer te zetten. De afterparty is in het Patronaat.

Zaterdag 8 juni Veerplas Festival van 13.00 tot 23.00 uur. Veerplas. A. Hofmanweg 62. www.veerplasfestival.nl

Americana met Jarrod Dickenson

Jarrod Dickenson komt naar je toe in het Patronaat. (Foto: PR)

HAARLEM - Deze verhalenverteller uit Texas maakt prachtige americana, folk en roots liedjes. Hij brengt zijn meeste dagen door 'on the road' en bracht zijn muziek onder andere naar Glastonbury en deelde het podium met grootheden als The Waterboys, Bonnie Riatt en Don McLean. Zondag 9 juni brengt deze Texaan een bezoek aan het Patronaat.

Tijdens zijn tournee brengt hij ongetwijfeld songs vertolken van zijn in 8 maart uitgekomen EP Under A Texas Sky, een eerbetoon aan enkele artiesten die uit Texas komen. Jarrod heeft de originele liedjes zo dicht mogelijk benadert, maar er wel zijn eigen draai aangegeven. 'Under A Texas Sky' is Jarrod Dickenson's eerste set nieuwe liedjes na het veelgeprezen album 'Ready The Horses' uit 2017.

Zondag 9 juni in het Patronaat. Open: 20.00 uur. Aanvang: 21.00 uur. 13,- euro entree.

Kaartverkoop nieuwe seizoen Philharmonie en Stadsschouwburg van start

De nieuwe brochure is uit. (Foto: PR)

HAARLEM - Het programma van seizoen 19/20 is bekend! Naast de vele grote namen bieden wij een mooi en spannend aanbod, vol onbekende en nieuwe wegen, onvermoede achtergronden en unieke verrassingen.

Op het podium van de stadsschouwburg heeft directeur Jaap Lampe samen met programmeur Laura Marcus de nieuwe programmering bekendgemaakt voor het seizoen 2019-2020. Er staat weer veel te gebeuren in de twee Haarlemse cultuurcentra.
Meer dans, meer samenwerking en veel grote namen staan er in de prachtig ontworpen brochure vermeld. Met trots werd een samenwerking met het Natiionale Theater in Den Haag aangekondigd. Veel producties daarvan komen ook in Haarlem.

Trojan Wars, een vijf uur durend meeslepend spektakel wordt als een live Netfikx-binge-watch stuk in de stadsschouwburg neergezet. Inclusief een driegangen diner.

Een verrassing wellicht voor de liefhebber, maar er komt geen Scrooge dit jaar. Na de succesvolle stukken maakt het plaats voor een Kerstrevue. Een hele week lang staat de Stadsschouwburg in het teken van het lichtjesfeest. De samenwerking met Patronaat blijft aan waardoor bands als Jethro Tull en Clannad de ruimte krijgen om in de Philharmonie op te treden. Verder is er meer dans dan vorige jaren. Uit onderzoek binnen de vaste gasten blijkt dat ballet razend poulair is. Daarom verzorgt partner Scapino Ballet Rotterdam meerdere producties.

De kaartverkoop is inmiddels van start gegaan. Wil je eerst nog even de brochure doorbladeren, check deze dan online of haal hem op bij Stadsschouwburg, de Philharmonie en diverse centrale plekken in Haarlem.

Hoogtepunten

13 sep Gravity & Other Myths uit Australië met eigenwijs vernieuwend circustheater
25 sep Noordpool Orkest en Ruben Smit met het filmconcert 'Wad Live'
3 okt 'Gas - Levens en liefdes boven de gasbel' met uitgebreid randprogramma en podcasts
11 okt '8: Metamorphosis' verweeft dans, opera en klimaatproblematiek
22 okt Echt horrortoneel met Jakop Ahlbom Company
9 nov Drie Zusters van Tsjechov voor het eerst in NL gespeeld door actrices van kleur
12 nov Kommil Foo met hun strafste verhalen
20 nov De liefde in dans met Club Guy & Roni | GöteborgsOperans Danskompani
6 dec Scapino Ballet Rotterdam met werk van Marcos Morau
17 dec 'Dear Winnie,' door NNT en KVS met Zuid-Afrikaanse regisseur

24 dec De De Grote Kerstrevue.

Hans en Remco Millenaar acoustic

Hans en Remco Millenaar. (Foto: PR)

OUDE MEER - Op tweede pinksterdag, 10 juni, brengen vader Hans en zoon Remco Millenaar livemuziek op het podium van The Shack.

In The Shack en in Aalsmeer en omstreken zijn Hans en Remco Millenaar al lang geen onbekenden meer. Hans is, naast frontman van Hucksters, ook muzikant bij Coolcast en Remband. Jaren geleden trad Remco in de voetsporen van zijn muzikale vader en werd gitarist in de succesvolle bands Hucksters en Remband. Naast het maken van muziek staat Remco regelmatig als geluidsman achter de knoppen in The Shack.

Dat deze twee samen akoestisch ook wat kunnen neerzetten, moge duidelijk zijn. Nummers van Springsteen, Supertramp, Beatles, Eagles, Everly Brothers, Mumford & Sons en Pink Floyd komen deze maandag voorbij, dus dat wordt weer genieten aan de Ringvaart. Zowel vader als zoon maken ontzettend graag muziek en daar is The Shack de perfecte plek voor.

The Shack is open om 15.00 uur. Hans en Remco Millenaar spelen vanaf 16.00 uur. Toegang is vrij.

www.the-shack.info

Oplaadpunten voor elektrische boten

Een laadpaal voor boten bij Molen de Adriaan. (Foto: Jurriaan Hoefsmit)

HAARLEM - Naast auto's kunnen voortaan ook elektrische boten in Haarlem opgeladen worden. Per 1 juni zijn er zeven laadpalen geplaatst langs vaarroutes waar veel boten varen.

Wethouder duurzaamheid Robbert Berkhout: "Haarlem werkt aan een groene, schone en duurzame stad. Ook op en aan het water. Varend in een boot door het Spaarne is extra goed te zien hoe aantrekkelijk onze stad is. Het is belangrijk om Haarlem ook in de toekomst een duurzame vaarstad te laten zijn. Met de nieuwe laadpalen voor elektrische boten zet Haarlem een stap in de goede richting. Haarlemmers kunnen hierdoor ook makkelijker de overstap naar elektrisch varen maken."

Langs vaarroutes

Bezoekers en Haarlemmers met een boot kunnen hun accu's tijdens een vaartocht door Haarlem opladen. Gedurende de laadtijd mag je de boot afmeren om bij de laadpaal op te laden. De laadpalen zijn mede gefinancierd door de provincie Noord-Holland.

Laden met app

Met de app van Aanuit.net kunnen bootvaarders laden, te downloaden via de App Store en Google Play. Gebruikers melden zich daar aan, loggen in om te laden en ontvangen achteraf een factuur.

Locaties

Jan Gijzenpad, vlakbij het voormalige Haarlem-stadion

Disselkade, bij molen De Adriaan

Kinderhuisvest, bij de Zijlbrug

Raaks, ter hoogte van de bioscoop

Raamvest, bij de Stadsschouwburg

Kampervest, bij de Eendjesbrug

Amerikavaart, bij het Lintumpad

Musical4daagse in de Philharmonie

Wie weet begint hier jouw carriere wel. Stefan Ruijgrok Fotografie

HAARLEM - De Musical4daagse keert na grote successen weer terug naar Philharmonie. Het unieke project geeft kinderen vanaf zes jaar de kans om in de zomervakantie musicalles te volgen. Vier dagen zingen, dansen en acteren met als afsluiter een échte voorstelling voor een publiek.

Samenwerken, zelfvertrouwen en discipline zijn belangrijk, maar wat vooral voorop staat is plezier voor iedereen. Bij de Musical4daagse gaan we voor een te gek eindresultaat: de voorstelling.

Stefan Ruijgrok Fotografie

Geen ervaring vereist, het is voor iedereen van 6 tot 12 jaar die van zingen, dansen en acteren houdt.

Let op, er er is nog maar beperkt plaats bij de Musical4daagse op 13 t/m 16 juli & 17 t/m 20 juli. Aanmelden via www.musical4daagse.nl

Pinkstercantate in de Grote of St.-Bavokerk

Kamerkoor PA'dam en Nicolaasconsort Foto: Kamerkoor PA'dam

HAARLEM - Op zondag 9 juni wordt in de Grote of St.-Bavokerk om 19.00 uur een Pinkstercantate van J.S. Bach uitgevoerd door het Kamerkoor PA’dam en het Nicolaasconsort o.l.v. Maria van Nieukerken.

PA'dam bestaat uit zelfstandige en ambitieuze professionele zangers. Het Nicolaasconsort is het vaste instrumentale ensemble van Bach in Monnickendam. Het bestaat uit professionele musici afkomstig uit tal van landelijke, professionele ensembles en orkesten. Zondag 9 juni 19.00 uur Grote of St.-Bavokerk, Cantatedienst (Pinksteren) Kamerkoor PA’dam en Nicolaasconsort o.l.v. Maria van Nieukerken; Anton Pauw, orgel. Toegang vrij.

Haarlems gezin verrast door Werkspot

HAARLEM - Op klaarlichte dag is een nietsvermoedend gezin in de Van Zeggelenbuurt in Haarlem onlangs verrast door het W-Team van Werkspot.nl: drie vakmannen met elk een eigen specialisme. Annemargriet, Gerben en hun twee jonge kinderen werden door Werkspot op pad gestuurd, terwijl de hal werd vernieuwd door de stukadoor. Tegelijkertijd nam de schilder een deur voor zijn rekening en de tegelzetter gaf het toilet een make-over.

Ondanks dat we zelf steeds meer klussen in huis, blijven sommige karweitjes langer dan 4 jaar liggen. Ruim 64% van de Nederlanders geeft aan zich te ergeren aan uitgestelde klussen in en rondom het huis. Bij ruim de helft daarvan leidt het zelfs tot ruzie met een partner (bron: Centraal Beheer). 'Geen tijd' is een veelgehoord excuus en de gedachte aan het werk geeft ons vaak al stress. Dit leidt tot uitstelgedrag en dat is volgens Werkspot niet nodig: 'Een vakman kan jouw to-do-lijst flink verkorten door lang uitgesteld werk uit handen te nemen.'

Belijning Kinderhuisvest klaar voor verkeer

De belijning is af. (Foto: Ad Timmers)

HAARLEM - Het Kenaupark is na de onderhoudswerkzaamheden groener en autoluw geworden. Het hoofdriool en de straatverlichting zijn vervangen. Verder is nieuw asfalt en nieuwe bestrating aangebracht. De maximumsnelheid op de Kinderhuisvest blijft 50 km per uur. Het park is ingericht als een erftoegangsweg waar een maximumsnelheid geldt van 30 km per uur.

Het asfalteren van de toplaag bij het Kenaupark werd in de nachten van 15 op 16, 16 op 17 en 17 op 18 april 2019 uitgevoerd. De aannemer start van 20.00 tot 5.00 uur.

De aannemer startte maandag 15 april met het repareren van twee kuilen in de weg ter hoogte van Kinderhuisvest nummer 33 en de oversteek Zijlstraat. Daarna werd een toplaag asfalt aangebracht vanaf de Nieuwe Gracht tot aan het kruispunt Zijhuizen en vervolgens vanaf dat tot aan de Nassaubrug. Na de asfaltering werden overige werkzaamheden zoals het aanbrengen van belijning overdag uitgevoerd. Uiteindelijk voert de gemeente nog een laatste controle uit op het resultaat.

Tropische editie HUGO BOSS Letterenloop

Extra water (Foto: Renata Jansen)

HAARLEM - Op de eerste tropische dag van het jaar, tevens de warmste 2 juni ooit gemeten, hebben meer dan 1400 lopers de HUGO BOSS Letterenloop voltooid. Dankzij extra waterposten met natte sponsen en de tuinsproeiers van inwoners van Bloemendaal en Haarlem was de loop voor alle deelnemers een groot succes.

Extra waterpunten voor 1400 lopers

Van tevoren waarschuwden de media voor hoge temperaturen, maar geen van de lopers is in de problemen geraakt. Veel schaduw in het lommerrijke Bloemendaal en kinderen die langs het parcours de sponsen voor alle renners opnieuw in het water dompelden, iedereen deed extra zijn best om de TOKO NINA 5 km en de 10 kilometer tot een goed einde te brengen.

De 10 km renners werden in het Openlucht theater Caprera muzikaal verrast door Gitaarlemmers. En later in het parcours werden ze onthaald door Sport DJ Kes en een doedelzakspeler.

Het middenterrein van de IJsbaan van Haarlem was wederom het gezellige hart waar iedereen elkaar voor en na de wedstrijd kon ontmoeten. Vooral de ijskraam kon op veel klandizie rekenen. Alle kinderen wilde op de foto met Dikkie Dik en de photobooth draaide overuren.

Iets meer dan 12 jaar geleden is de Stichting Letterenloop opgericht om een hardloopevenement te organiseren waarvan de volledige opbrengst naar Run4Schools gaat. Het bestuur van de Stichting Letterenloop zet zich volledig onbezoldigd in voor dit goede doel. Met de opbrengst kan Stichting Run4Schools verder bouwen op wat er afgelopen jaren op vier scholen in townshipMitchell'sPlain nabij Kaapstad is neergezet.

Haarlemse para-atleet Nikita Den Boer plaatst zich voor WK in Dubai

Nikita Den Boer in actie. (Foto: PR )

HAARLEM - Nikita Den Boer heeft zich zondag 2 Juni, tijdens de Swiss Nationals in Arbon(Zwitzerland), geplaatst voor het WK in Dubai op de 5.000m. De Haarlemse Para-atleet, uitkomend in de klasse T54, pakte afgelopen donderdag, tijdens de 'Daniela Jutzeler Memorial' al het Nederlandse record op de 5.000m, maar ging gisteren in de snelste heat tijdens de Swiss Nationals nog even een tandje sneller waardoor ze met een tijd van 11:21,69 als 6de wheeler over de finish kwam. Hiermee kwalificeert ze zich voor het WK in Dubai in November van dit jaar.

Nikita haar PR stond sinds 2017 op 12:27,88, welke ze dus in de afgelopen week met ruim een minuut verbeterd heeft. Het Nederlandse record was in handen van Margriet van den Broek met een tijd van 11:49,97. Nikita liet de hele week al goede tijden zien, en pakte de ene PR na de andere, met als kers op de taart het Nederlanse record op de 5.000m afgelopen donderdag, welke ze dus zondag verbeterde naar een tijd van 11:21,69(een verbetering van 28 seconden van het oude nederlandse record).

Nikita zal in Dubai tijdens het WK een eerste poging doen om zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen in Tokio in 2020.

BosFair Groenendaalse Bos

Bezoek de BosFair in het Groenendaalse bos op Tweede Pinksterdag. (Foto: PR )

HEEMSTEDE - Als vervolg op het succesvolle initiatief in 2018 organiseert Launique Events in 2019 meerdere edities Bosfair in het Groenendaalse Bos te Heemstede. Op pinkstermaandag 10 juni van 11.00-17.00 uur vindt de derde editie in plaats.

Tientallen exclusieve en gevarieerde standhouders etaleren en presenteren een groot assortiment aan fair trade, fashion, beauty, home deco, retro, vintage, verzamelobjecten, schoolplaten, landkaarten, streekproducten en nog veel meer. Voor iedere bezoeker is er veel te bewonderen op deze sfeervolle en gezellige bosfair.

Standhouders, plaatselijke ondernemers en organisatie verwelkomen iedereen en verwachten veel bezoekers. Kom op 10 juni een kijkje nemen op de Burg. van Rappartlaan1 in het Groenendaalse Bos Heemstede. De toegang is gratis.

Nieuw: SoulFood Outdoor Festival

(Foto: )

HAARLEM - De muggenstad is een festival rijker. Zondag 1 september vindt het allereerste SoulFood Outdoor Festival plaats op het Haarlemmer Stroom terrein, gelegen naast de Lichtfabriek. Met 5 indoor edities van dit nieuwe concept heeft de organisatie bedacht er een echt festival van te maken, met een groot deel van de artiesten en restaurants die eerder hebben meegewerkt.

"Het terrein biedt plaats aan zo'n 2000 personen. We willen met één groot podium en een mooi ingerichte foodcorner en ruim opgezette baropstellingen het publiek een optimale festivaldag bieden." aldus Jessica Philipoom en Robert Hoogduin, één de bedenkers van het SoulFood concept. Nieuwkomer is het met één Michelinster bekroonde Haarlemse restaurant Ratatouille. Samen met Brouwerskolkje Exclusief, Krachtstroom en Five Brothers Fat zullen zij het food gedeelte invullen en zorgen voor bijzonder eten. Naast een uitgebreid assortiment wijnen en reguliere dranken wordt dit evenement voorzien van een breder aanbod: deze keer naast Champagne- en Cocktailbar ook een Scroppino bar. Headliner in de line-up is de voltallige band van Kraak & Smaak. Ook staan artiesten als Bo Saris, Ben Saunders, Loïs Lane en Wayne Moen als live performers op het podium. Afgewisseld met gerenommeerde DJ's die uit hun comfortzone gehaald worden, door in plaats van Dancemuziek alleen maar Soul-, Funk- en Disco Muziek te draaien. Dj's als Marcello, José, Dave Leatherman, FunkSoulBrothers, Brian S en Robin 'Jaydee' Albers maken hun opwachting achter de draaitafels.

Zondag 1 september van 13.00 - 23.00 uur. Kaarten: www.lichtfabriek.nl/tickets Meer info: www.soulfoodevents.nl

Bakker Buitenleven voor het échte buitenleven

Verkopers Sylvia en Madeleine voorzien je graag van het juiste advies. (Foto: Aangeleverd)

HEEMSKERK - Bakker Buitenleven is een echt familiebedrijf dat uitblinkt in service en een persoonlijke aanpak. Al jarenlang hebben zij een prachtige showtuin met ruim 15 inspiratietuinen in verschillende thema's zoals een strakke moderne tuin, romantische tuin, een landelijke tuin en nog veel meer.

In elke inspiratietuin worden combinaties van diverse soorten sierbestrating (bijvoorbeeld oud gebakken klinkers, nieuw gebakken stenen, natuursteen, beton) en toebehoren getoond. Daarnaast vind je er ook een uitgebreide collectie van tuinaccessoires zoals tuinmeubelen, tuinhout, tuinhuizen en overkappingen.

Met de zomer in aantocht is een fijne louneset of tuinset natuurlijk onmisbaar. Tijdens Pinksteren heeft Bakker Buitenleven daarom een voordelige actie lopen op EXOTAN tuinmeubelen. Tot en met Tweede Pinksterdag (ma.10 juni) krijgt men minimaal 25% korting op deze hoogwaardige tuinmeubelen. Bakker Buitenleven is Tweede Pinksterdag geopend (10.00-17.00 uur) en te bezoeken op Ambachtsring 13 (de Binnenduinrandweg te Heemskerk).

Niet in de gelegenheid zijn om in het Pinksterweekend langs te komen, haal dan voordeel via de webshop. Op www.bakkerbuitenleven.nl vindt men de uitgebreide tuincollectie. De extra korting op de tuinmeubelen is al op de website verrekend, dus met een klik op de knop profiteert men ook online van deze actie.

Avondtuin

Natuurlijk is het leuker op Tweede Pinksterdag langs te komen en de meubelen uit te testen. Mocht je je willen laten adviseren over sierbestrating, tuinhout, overkappingen, sedumdaken of andere toebehoren dan ben je welkom. En vergeet niet een kijkje te nemen in de unieke avondtuin.

Expositie 'Selfprotraits bij De Gang

HAARLEM - In Fotogalerie De Gang is vanaf 17 juni de expositie 'Selfportraits?' van fotograaf Sander Stoepker te zien. Deze expositie is geopend t/m 17 augustus.

'Selfportraits?' is een uniek project van Sander Stoepker in samenwerking met het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het is een studie over perspectief en perceptie. Sander liet zich inspireren door Vincent van Gogh, de meester van het zelfportret, en wilde zien of er verschillen zijn tussen een portret en een zelfportret. Hij portretteerde in 10 dagen ruim 300 bezoekers van het museum. Het resultaat is een dubbelportret: één genomen door de fotograaf en een tweede door de persoon zelf, met een remote, zonder de fotograaf er bij. De opening is op zaterdag 15 juni om 17.00 uur in de kerkzaal van de Doopsgezinde kerk, ingang Frankestraat 24.

Voorafgaand aan deze opening vindt vanaf 14.30 uur in de kerkzaal een evenement plaats rondom de poulewedstrijd van de Nederlandse Leeuwinnen tegen Kameroen op het WK.

Fotogalerie De Gang bevindt zich midden in de drukste winkelstraat van Haarlem, de Grote Houtstraat. Combineer het winkelen met een bezoekje aan de fotogalerie. De Gang staat in verbinding met de buren, De Wereld van Jansje (cadeauwinkel en lunchroom), een ander initiatief van de Doopsgezinde Gemeente. Openingstijden: Maandag 12.00 – 17.00 uur; dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 17.30 uur; zaterdag 10.00 – 17.00 uur. De Gang is gratis toegankelijk.

Fotogalerie De Gang. Grote Houtstraat 43 Haarlem.

Bert Wagendorp vertelt

HAARLEM - Schrijver, Volkskrant-journalist en -columnist Bert Wagendorp komt donderdag 6 juni naar Kennemer Boekhandel om te vertellen over zijn nieuwe roman Ferrara, een vervolg op zijn succesvolle boek Ventoux. Ferrara speelt vijf jaar na Ventoux: de vrienden Bart, Joost, André en David komen bij elkaar in het Italiaanse fietsstadje Ferrara, waar Joost een vervallen stadspaleis heeft gekocht dat hij wil ombouwen tot designhotel. Net als Wagendorps vorige roman gaat Ferrara over vriendschap en loyaliteit, maar ook over de hechte band tussen een vader en zijn dochter. Aanvang: 20.00 uur. Entree: €7,50. Kleverparkweg 3 in Haarlem. Reserveren: info@kennemerboekhandel.nl.

Inspraak voorlopig ontwerp Waarderveldweg

De Waarderveldweg in de Waarderpolder. (Foto: Google Maps)

HAARLEM - De gemeente Haarlem wil het 2e deel van de Waarderveldweg, tussen de Tappersweg en de Waarderweg, dit jaar opnieuw inrichten. Afgelopen maanden heeft gemeente Haarlem overleg gevoerd met ondernemers uit het gebied en is er een voorlopig ontwerp gemaakt.

De gemeente vindt het belangrijk te weten wat de belanghebbenden van het ontwerp vinden. Daarom is het voorlopig ontwerp vrijgegeven voor inspraak. De inspraakperiode is van 3 juni tot 15 juli 2019.

Kijk voor meer informatie op www.haarlem.nl/waarderveldweg-herinrichting/.