Ons Streekblad Waterland

11 april 2019

Ons Streekblad Waterland 11 april 2019


Koningsmaal en kwajongensgeluk bij Molen De Breek

Koningsmaal bij De Breek. (Foto: Eefje Verdonk )

ETERSHEIM – Bij Molen De Breek in Etersheim speelt zich, net als verleden jaar, op Koningsdag, 27 april een bijzonder evenement af. Vanaf half vijf start het programma rond een magistraal Koningsmaal, met onder andere bovenmeester Dick Knip die 100 jaar kwajongensgeluk presenteert: Van Dik Trom tot heden. Tussen de gangen van het driegangendiner door kunt u optredens verwachten van onder andere de Gezellico's. De avond wordt afgesloten met de Fanfare DJ Dans Anders. Wie wil kan zich inschrijven voor het voorprogramma strafwerkschrijven en een gratis dinerbon winnen. Burgemeester van Edam-Volendam Lieke Sievers reikt de prijs uit.

Met Dik Trom, meester Dick, de burgemeester, muziek en strafwerk

Het voorprogramma van het Koningsmaal speelt zich af in het Schooltje van Dik Trom. Daar vinden de eerste Open Nederlandse Kampioenschappen Strafwerkschrijven plaats. Iedereen kan zich daarvoor opgeven via molen@debreek.com. Inschrijfgeld is € 2,50 onder andere ten behoeve van het Schooltje van Dik Trom. Burgemeester Lieke Sievers reikt om 16.15 uur de hoofdprijs uit, een gratis Koningsmaalbon aan de beste strafschrijver of -schrijfster.

Dik Trom op ezel

Daarna vertrekt het gezelschap met Dik Trom op zijn ezel en onder muzikale begeleiding naar Molen De Breek. Daar leest bovenmeester Dick Knip voor uit de avonturen van Dik Trom, gevolgd door een quiz. Het driegangendiner is, net als verleden jaar, van hoge kwaliteit, met eerlijke ingrediënten en met flair geserveerd vanuit woonwagenkeuken het Rollende Venster.

Exclusief Koningsmaal

De organisatie van dit jaarlijkse Koningsmaal ligt in handen van Anna Frederiks van molen De Breek, Katja Schuitema van Venster op Waterland, Terts Brinkhoff, oprichter van theaterfestival de Parade en Sjoerd Spoelstra, topkok en limonadeprofessor. Laat je oren strelen door de Gezellico's, maak kennis met een Belgisch trekpaard en een ezeltje, geniet van het college van Dick Knip, doe mee met de quiz, laat al je zintuigen strelen door het exclusieve Koningsmaal en maak een dansje met DJ Dans Anders.

Reserveren kan via molen@debreek.com

Zaterdag 27 april vanaf 15.00 uur

Meer info

Koningsmaal en Kwajongensgeluk bij Molen de Breek, zaterdag 27 april 2019.

15.00 uur: Voorprogramma strafwerkschrijven, € 2,50 inschrijfgeld. Locatie: Schooltje van Dik Trom, Etersheim 8a, Oosthuizen.

16.30 uur: Hoofdprogramma Koningsmaal. Locatie: De Breek, Etersheimer Braakweg 5, Oosthuizen, 18.00 uur: Koningsmaal. Kaarten: € 37,50 per persoon.Dit is inclusief programma en diner maar exclusief drank.


Muzikaal Volendam

VOLENDAM - Met Pasen blikken Evert Runderkamp en Gerard Overmars altijd even terug
op de Volendamse Jesus Christ Superstar 2004/2007. Maandag 15 april gebeurt dat bij de LOVE.

Ditmaal gebeurt dit vanuit een ander perspectief, met twee leden van het steunkoor
Jan Molenaar (Luns) en Annie Keizer-Kras, vanaf 20.00 tot 21.00 uur.

Wandeling

Gezellig wandelen met de groep. (Foto: Aangeleverd )

REGIO - De wandelgroep Waterland gaat dinsdag 7 mei weer van start. Aanvang: 19.30 uur. Er wordt gelopen vanaf parkeerplaats De Es aan de Westerweg in Purmerend. De groep loopt iedere dinsdagavond in groepsverband door heel Waterland.
Door middel van een WhatsAppgroep wordt afgesproken waar er wordt gelopen. Deelname is gratis.
Stuur voor inlichtingen een Whatsappbericht of bel naar dhr. J. Bentelaar: 06-82014242.

Challenge Huis aan het Water

Fort Edam weer open

Columns: Klaas Lelie & Pieter Waterdam

Treinomgangsvormen

Ons innig samenzijn in het gangpad van de trein van Hoorn naar Amsterdam Centraal was compleet vergeven door een lucht van knoflook. Ik stond min of meer ingeklemd tussen een gezette dame van middelbare leeftijd, die kennelijk geen enkele belemmering had om een inkijkje in haar boezem te bieden, en een heer in pak met aktetas. Om een glimp van de vrouw op te vangen keek de heer voortdurend om mij heen. Ik had meer oog voor een bekende presentatrice van de televisie, wier naam mij niet te binnen wilde schieten. Kent u dat? Het ligt op het puntje van je tong en toch wil de naam maar niet boven komen drijven.

Zij had een stoel weten te 'veroveren'. Naast haar zat een jongeman. Ook hij keek naar de presentatrice, terwijl hij ongegeneerd zijn ochtendontbijt naar binnen werkte. Velen zaten of stonden met hun smartphone in de hand.
Een jongeman stond iets verderop onophoudelijk te geeuwen - de ramen van de trein besloegen nog net niet door de warmte. Verreweg de meeste mensen geeuwen omdat ze slaap hebben, dacht ik, maar dat blijkt een misvatting te zijn. Zo vertelde iemand mij lang geleden. Geeuwen zou een uiting van ontspanning zijn. Ik vraag mij af of dat ook gold in deze overvolle trein.

Ach, omgangsvormen in de trein. Wat is dat veranderd de afgelopen jaren. Geen spoor van enige beleefdheid of de neiging tot een gesprek met medepassagiers. Een gesprek aanknopen is er al jaren niet meer bij. Nou ja, een doodenkele keer dan … Een onverwacht gesprek. Veelal als er iets in de trein gebeurt of als hij stilstaat op een onverwachte plek.

Nabij het station klonk door de intercom de stem van een conducteur: "Beste reizigers, wilt u zo vriendelijk zijn in te schuiven, dan kunnen de volgende passagiers ook mee?" Ik wist niet naar welke kant ik moest inschuiven. De gezette vrouw naast mij zuchtte en probeerde te doen wat de stem door de intercom haar zei. "Sorry," zei ze tegen mij en nogmaals: "Sorry dat ik op uw tenen sta." Dit had ze niet hoeven zeggen, ik voelde de pijnscheut door mijn tenen en voet gaan. Ik wilde iets zeggen wat niet netjes was, maar ik hield mijn mond. Ik bleef pijn houden en besloot eens een keer niet mijn best te doen in te schuiven, maar mijn desbetreffende voet even tot rust te laten komen.
Omgangsvormen in de trein? Vergeet het maar!

Bibliotheek Karmac opent Taalhuis

Taalhuis geopend in Bibliotheek Karmac (Foto: aangeleverd)

MONNICKENDAM - Wethouder Ton van Nieuwkerk verrichtte onlangs de officiële openingshandeling van het Taalhuis in de Karmac bibliotheek in Monnickendam. Het doel van het Taalhuis is een bijdrage leveren aan de aanpak van laaggeletterdheid.

Dit initiatief is ontstaan uit het vorig jaar gesloten regionaal Taalakkoord. Gemeente Waterland ging dit aan met twintig werkgevers uit de regio Zaanstreek-Waterland. Tijdens de bijeenkomst ontvingen professionals en vrijwilligers handreikingen om de doelgroep van laaggeletterden te leren herkennen en op weg te helpen.

Aanwinst

Wethouder Ton van Nieuwkerk: "Tijdens de startbijeenkomst van het Taalhuis gaf Stichting Lezen & Schrijven een toelichting op laaggeletterdheid. Daarnaast vertelde een taalambassadeur over zijn ervaring als voormalig laaggeletterde en wat het voor hem betekent om nu te kunnen lezen en schrijven. Hieruit blijkt maar weer eens hoe fijn en belangrijk het is als je kunt lezen en schrijven of weet om te gaan met een computer. Het lijkt zo gewoon om over die vaardigheden te beschikken maar dat is het toch niet voor iedereen. Daarom ben ik blij met de komst van het Taalhuis. Zo'n laagdrempelige voorziening vind ik een aanwinst voor Waterland".

In gemeente Waterland heeft naar schatting zo'n vijf tot acht procent van de bevolking van 18 jaar en ouder moeite met lezen en schrijven, rekenen of omgaan met een computer. Laaggeletterdheid is vaak onzichtbaar omdat mensen zich ervoor schamen en het probleem verhullen. Landelijk is er veel aandacht voor de aanpak van laaggeletterdheid en gemeente Waterland heeft haar ambitie uitgesproken om niet alleen als werkgever maar ook in samenwerking met andere partners ondersteuning te bieden in de aanpak van laaggeletterheid.

Trainingen

Bibliotheek Karmac verzorgt, in samenwerking met de Stichting Lezen & Schrijven, trainingen voor mensen die taalvrijwilliger willen worden. Daarnaast worden er diverse hulpmiddelen aangeschaft voor de doelgroep. Karmac streeft naar het begeleiden van zo'n twaalf deelnemers op jaarbasis. Meer info via de taalhuisoördinator van Karmac.

Nieuw cabarettalent Yara van Engelen op podium

Yara van Engelen. (Foto: Aangeleverd )

BEETS - De kerk van Beets presenteert donderdag 18 april om 20.15 uur, in samenwerking met de Paul van Vliet Academie: nieuw Cabarettalent: Yara van Engelen met 'Fluiten mag'

"Ik maak zoveel domme dingen mee, dat ik wel cabaret móét maken. En dat met een vleugje feminisme…. of toch niet?"Examencommissie: 'Cadeautje, wat een talent! Ze heeft lak aan alles, is zo zichzelf. Het beste wat ik ooit gezien heb op de Paul van Vliet Academie. Hier word je heel gelukkig van.

Nieuw talent

Die drie kwartier vlogen voorbij. 'Misschien de nieuwe Hans/Jasperina/Joep/Freek/Paul of Toon?

Bonusoptreden

Hiernaast kent elke voorstelling ook een bonusoptreden. Toegang € 7,50. Zie ook www.kerkbeets.nl.

Startschot Challenge 4 live

Ga jij ook de challenge aan voor Huis aan het Water? (Foto: Aangeleverd )

MONNICKENDAM - Huis aan het Water geeft vrijdag 12 april om 17.00 uur het startschot van een spectaculair sportief evenement. Tijmen van Rossum, wereldkampioen touwtrekken, geeft een live demonstratie! Vanaf dit moment wordt iedereen uitgedaagd om deel te nemen aan Challenge4Life. Deze Obstacle run vindt plaats op zaterdag 22 juni en zal ook op het Hemmeland zijn.

Jong en oud gaan die dag gesponsord een sportieve uitdaging aan voor Huis aan het Water. Je kunt deelnemen als school, vereniging, familie, vrienden of gewoon als jezelf. De dag wordt opgedragen aan mensen met kanker en hun naasten.

Wil je alvast een voorproefje zien? Kom dan vrijdag 12 april om 17.00 uur naar het Hemmeland!

Vrijwilligers

Dit evenement wordt mogelijk met de hulp en bijdragen van vele vrijwilligers en bedrijven die zich inzetten voor Huis aan het Water. Het ingezamelde sponsorgeld wordt gebruikt om iedereen die te maken heeft met kanker op te vangen en te begeleiden zodat ze de regie over hun eigen leven weer krijgen.

Meedoen?

Wil je meedoen? Ga dan naar www.challenge4life.nl.

Inschrijving is mogelijk vanaf 12 april.

Bijvangst

Vorige week zaterdag was de zogenaamde Duurzaamheidsbeurs in Middenbeemster. Een door alle Waterlandse gemeenten gedragen initiatief om ons burgers nog bewuster te maken van het duurzaamheidsdenken. Een mooi initiatief waar je niet snel iets op tegen kunt hebben. Dus toog ook ik naar Middenbeemster om me te vergapen aan zonnepanelen, warmtepompen, eetbare insecten, groene tuinen, honingpotjes, recyclebare kleding en elektrische auto's. Het was er best lekker druk en dat stemt tevreden. Het viel op dat veel bezoekers vooral welgestelde 50 plussers waren. Of was dat slechts schijn? Welgestelde 50 plussers. U weet wel, van die typen die in de 2e helft van hun leven roepen dat ze de wereld willen achterlaten in een betere conditie dan waarin ze die ooit aantroffen. Dat natuurlijk vooral voor hun kleinkinderen. Zodra ik dat soort opmerkingen hoor word ik achterdochtig. Politici vertonen dat gedrag voortdurend. De wereld een beetje beter achterlaten. Een mooi streven. Maar komen ze daar niet wat laat achter? Leefden zij de eerste helft van hun leven op een volstrekt onverantwoorde wijze? Vliegreizen, veel autokilometers, onverantwoord consumeren, lagelonenlandenkleding aanschaffen en afval scheiden ho maar. Opeens komt het besef dat het niet verantwoord is om zo zorgeloos te leven. En als dan bovendien de rente op het spaargeld niets meer voorstelt dan vlucht je in de zonnepanelen en warmtepompen om 'de wereld iets beter achter te laten'. Of is het een goeie smoes om het spaargeld om een aantrekkelijke manier te beleggen? Want stel dat je pakweg 12 zonnepanelen aanschaft. Dat kost je dan pakweg € 5.000,--. Eenzelfde bedrag levert aan spaarrente hooguit € 25,-- op. Als je je dan realiseert dat diezelfde panelen een besparing op de elektriciteitsrekening opleveren van zo'n € 500,--, dan is de keuze niet moeilijk meer. Dan is niet langer alleen het milieu winnaar, maar ook de eigen portemonnee. En dat je dan toch de wereld een beetje beter achterlaat is een mooie bijvangst.

Pieter Waterdam

Fort bij Edam weer open voor bezoek

Breng een bezoekje aan het Fort bij Edam. (Foto: Aangeleverd )

EDAM - Na het winterseizoen – waarin de vrijwilligers overigens niet stil gezeten hebben – is het Fort bij Edam weer open voor bezoekers. Elke eerste en tweede zondag van de maand zijn er weer reguliere openstellingen van 11.00 uur tot 16.00 uur.

Afgelopen zondag 7 april was de aftrap. Ook zondag 14 april is het fort weer open. Bovendien is er een extra openstelling op zondag 21 april, eerste paasdag. Op deze dag komen piraten het fort onveilig maken. Er zij dan speciale activiteiten voor kinderen. Er kan onder begeleiding ook geknutseld worden.

Het gehele jaar is het fort ook open op woensdag van 10.30 uur tot 15.00 uur, als de klusploeg aanwezig is. Bezoekers kunnen een rondleiding krijgen van één van de gidsen, maar kunnen met behulp van een korte beschrijving ook op eigen houtje het fort bekijken. Voor groepen bestaat de mogelijkheid om van tevoren een bezoek te reserveren. Informatie hierover staat op de website www.fortbijedam.nl .

Saluutbatterij

In de loop van het seizoen zijn er weer de gebruikelijke evenementen: de Romeinen komen weer en ook de Saluutbatterij staat op het programma. Voor kinderen zijn er dit seizoen drie gratis evenementen in samenwerking met Staatsbosbeheer: De Kriebelbeestjes, een kabouterpad en een vlinderexcursie. De data volgen nog.

Bijna 4000 bezoekers

In 2018 heeft het fort bijna 4000 bezoekers mogen verwelkomen! Het zou mooi zijn als dit aantal in het komende seizoen zou worden overtroffen.

De vrijwilligers zijn er klaar voor!

Passie- & Paasconcert Westzijderkerk

Zaans Interkerkelijk Mannenkoor zingt Passie- & Paasconcert (Foto: aangeleverd)

ZAANDAM - Het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor (ZIM) geeft woensdag 17 april een passie- en paasconcert in de Westzijderkerk (bullekerk).

Het repertoire van de avond bestaat onder andere uit liederen over de lijdenstijd, zoals de zeven kruiswoorden. Deze zijn op muziek gezet door Roelof Elsinga. De volle klank van het ZIM geeft bij deze bijzondere nummers een extra dimensie aan de liederen. Medewerking door: Frank Emens, bariton, Wouter Harbers op piano en Arjan Wouters op het orgel.Het geheel staat onder leiding van dirigent Hugo van der Meij. Locatie: Westerzijderkerk, Westzijde 75, aanvang 20.00 uur. Voorverkoop: €12.50 en €15.00 ingang van de kerk. Voorverkoop: wo avond Noorderkerk, Heijermansstraat 127, van 19.00 tot 19.30 uur en via www. zimmk.nl.

Documentaire 'Buddy' in Filmhuis Purmerend

Martine Muizelaar met hulphond Hino (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Filmhuis Purmerend draait vrijdag 19 april de bijzondere documentaire 'Buddy' van Hedy Honigmann. Voorafgaand aan de film geeft Martine Muizelaar met haar hulphond Hino een speciale inleiding.Met BUDDY toont Honigmann hoe zes mensen troost putten uit hun hond en dankzij hun viervoeter zelfstandig kunnen blijven. Inleider Martine is zeer slechtziend en ambassadeur van KNGF Geleidehonden. ZIj vertelt in het Filmhuis hoe Hino werd opgeleid, hoe bepaald wordt welke hond bij haar paste en welke rol Hino in haar leven speelt. (De film draait ook vrijdag 23 april, maar dan zonder inleiding).
Locatie: Filmhuis Purmerend, Kerkstraat 11. Vrijdag 19 april (film + inleiding), aanvang inleiding: 20.00 uur, aanvang film: 20.30 uur./www.filmhuispurmerend.nl/.

Palmpasenfeest

BROEK IN WATERLAND - Het Palmpasenfeest wordt zondag 14 april gevierd in de Broekerkerk in Broek in Waterland. Aanvang: 16.00 uur. De deuren van de kerk staan open voor alle kinderen vanaf 4 jaar met hun ouders, verzorgers, familieleden en iedereen die het leuk vindt om hierbij aanwezig te zijn. Een aantal kinderen zal een toneelstukje opvoeren. Ook wordt er samen met de kinderen een palmpasenstok gemaakt.. Bij de uitgang zal een bijdrage worden gevraagd voor de kosten van deze viering.

Expositie kerkje Zuiderwoude

Een foto uit de expositie van Simone Opdam. (Foto: Simone Opdam )

ZUIDERWOUDE - De expositie 'Terug naar het veen in Waterland' van Simone Opdam is een combinatie van landschapsfoto's, macro's en andere natuurfoto's gemaakt in Waterland. Deze expositie is te zien van 13 april tot en met 12 mei 2019 in de kerk van Zuiderwoude. De kerk is elk weekend van 12.00 tot 16.00 uur open. Simone is dan, behalve in het laatste weekend van april, zelf ook aanwezig.

Waterland is een gebied waarvan de natuur flink onder druk staat. Die mooie natuur en de weidse uitzichten mogen niet verloren gaan. Met haar beelden wil Simone een bescheiden bijdrage leveren aan het besef dat we zuinig moeten zijn op ons prachtige Waterland.
De expositie vindt plaats op uitnodiging van de Catharina Stichting.

Simone Opdam (1967) is natuurliefhebber en enthousiast natuurfotograaf. Haar beelden kenmerken zich door sfeer en zachtheid. Simone fotografeert graag in haar geliefde Waterland, bij voorkeur rond zonsopkomst en maakt daarbij bewust geen keuze tussen de landschap- en de macrofotografie. Ze vertelt met haar foto's graag een verhaal en werkt daarom meestal in series. Landschapfoto's, macro's en ander materiaal vullen elkaar perfect aan, de afwisseling helpt om een verhaal kracht bij te zetten.

Meer foto's van Simone zijn te vinden op haar website: https://www.simoneo.com.

Kinderparadijs zoekt zomerhulp

Hulp gevraagd voor Kinderparadijs (Foto: aangeleverd)

PURMEREND - Het Kinderparadijs zoekt voor het zomerseizoen extra hulp. Ze zijn op zoek naar vrijwilligers van minimaal 18 jaar, die woensdagen, in de weekenden (met name op zondag) en in de schoolvakanties willen helpen de kinderen een leuke dag te bezorgen.

Als taken helpt de vrijwilliger kinderen van zes tot en met twaalf jaar met onder andere het maken van vuurtjes, het hakken van hout en timmerklusjes.
Ook is hulp nodig in het uitdeelhok, bij het plakken van pleisters en het bijhouden van het natuurterrein.

Wie geïnteresseerd is, kan voor meer informatie en om sfeer te proeven langskomen op het Kinderparadijs. Neem hiervoor contact op met Nancy Sondaar, tel. 06-81548780 of n.sondaar@clup.nl.

Jaarvergadering Dorpsraad Kwadijk

KWADIJK - Woensdag 17 april organiseert de Dorpsraad van Kwadijk de Jaarvergadering 2019 in de kantine van de voetbalvereniging. Aanvang 20.00 uur. Naast de vaste punten van de agenda is burgemeester Lieke Sievers van de gemeente Edam-Volendam, waartoe ook Kwadijk sinds twee jaar behoort, bereid gevonden tot de aanwezigen te spreken en met hen van gedachten te wisselen. De Dorpsraad doet tevens een beroep op vooral jonge Kwadijkers om zich beschikbaar te stellen als lid van de raad. Deze telt nu negen personen waar vijftien is toegestaan. Kandidaten kunnen zich voor of tijdens de vergadering beschikbaar stellen bij secretaris Blakborn.

Legpenning

OOSTHUIZEN - Margreet van Rijswijk-Vink en de heer Jan Slager ontvingen vrijdag 5 april gemeentelijke legpenningen in brons. De uitreiking vond plaats in MFA de Groote Molen in Oosthuizen, na afloop van de toneelvoorstelling. Rijswijk-Vink ontving de gemeentelijke legpenning vanwege haar vrijwilligersactiviteiten ten behoeve van Toneelgroep Burgernut. In 1975 is zij bestuurslid geworden en sinds 1979 is zij secretaris. Naast haar rol van secretaris, verzet zij ook achter de schermen veel werkzaamheden ter ondersteuning van de voorstellingen.Jan Slager is in 1974 bestuurslid geworden van Toneelgroep Burgernut en sinds 1976 is hij penningmeester.
Verder is de heer ook verantwoordelijk is voor decorbouw en verlichting.