Ons Streekblad Waterland

21 februari 2019

Ons Streekblad Waterland 21 februari 2019


Foto Community Waterland deelt liefde voor fotografie

Pracht en praal in Venetië. Fotocommunity Waterland

Door Shelley Zuizewind

WATERLAND – Het is alweer bijna zover: de leden van Fotocommunity Waterland pakken hun koffers en fotoapparatuur in en reizen samen af naar Venetië met een doel: de mooiste plaat van het carnaval schieten. Wat de criteria zijn voor zo'n allermooiste foto ligt voor iedere deelnemer weer anders. "Wat ik prachtig vind kan voor een ander niets bijzonders zijn en andersom", aldus Susan van Dieren, een van de leden van de Fotocommunity Waterland. Herman Kasper: "Dat is gelijk onze kracht: iedereen bij ons is gelijk. Of je nu dure apparatuur hebt, fotografeert met een eenvoudige spiegelreflex…het gaat om ontspanning en plezier. Het is absoluut geen wedstrijd!" Herman, Chris, Susan en Arnold (eigenaar Fotostudio van der Zee) vertellen over de community en over hun liefde voor de fotografie.

Samen op pad voor de prachtigste foto's

Wat drijft de leden om af te reizen naar verre bestemmingen en om bijvoorbeeld uren op de grond te liggen voor de beste foto? "Het is leuk met z'n allen op reis te gaan, van elkaar te leren en te werken aan een zelfde doel: een prachtige foto! Met je partner op vakantie heb je daar geen tijd voor, die zegt: 'loop door, we kunnen niet overal blijven stil staan!''', aldus Susan. De Fotocommunity Waterland komt een keer per maand bij elkaar. De club heeft nu ongeveer 52 leden. Susan is er vanaf het begin af aan bij. In 2011 werd er gestart met tien leden. Arnold van der Zee: "Naar aanleiding van de cursus deel 1 en deel 2 die de mensen bij mij hadden gevolgd wilde een deel verder gaan met fotograferen. Het idee van: 'We kennen nu de basis, maar willen weten wat er nog meer mogelijk is en dit samen in de praktijk brengen."'

Stoplicht in drie kleuren

De groep krijgt bijvoorbeeld een opdracht om een stoplicht te fotograferen waarbij je alle lichten tegelijkertijd gekleurd ziet worden. Zonder gebruik van Photoshop. "Ga daar maar eens mee aan de slag! Dat is uitdagend en heeft te maken met de manier waarop je werkt met sluitertijden; bepaalde instellingen van de camera", aldus Herman.

Urbex

Iedere deelnemer van de community heeft zo zijn specialiteiten en favoriete items te fotograferen. Zo is Chris gek op urbex fotografie: "Lelijke, vervallen locaties die ook nog eens moeilijk te bereiken zijn op z'n mooist te fotograferen. Daar komt ook nog wel wat Photoshop-werk bij om de hoek kijken om het net even nog wat mooier te maken. Het feit dat de urbex-locaties vaak geheim zijn maakt het voor mij ook een uitdaging, dat geef wel wat goede spanning", lacht hij. "Over goede spanning gesproken...we zijn ook wel eens iemand kwijt hoor tijdens zo'n reis. Die gaat dan zo op in de natuur, de stad of wat het onderwerp dan ook is, dat die gewoon uren alleen op pad is...!"

Lees verder op pagina 10


Kunst & Kidz

WATERLAND - Burgemeester Luzette Kroon heeft vrijdag 15 februari de nieuwe locatie van de SKW; BSO Kunst&Kidz officieel geopend. Stichting Kinderopvang Waterland gaat uitbreiden met haar BSO en heeft hiervoor een nieuwe locatie ingericht.Deze locatie delen zij samen met Basisschool de Fuut en is gevestigd in de groene omgeving van het Scholeneiland.
Accent ligt op bewegen, natuur, spelen en onderzoeken! De BSO is ingericht met een grote keuken om kinderen kookworkshops aan te kunnen bieden.

Facebook

REGIO - Word lid van de Facebook-pagina van Ons Streekblad Waterland. Op deze pagina verschijnen regelmatig leuke, interessante en actuele nieuwsberichten uit de regio. Door deze pagina te 'liken' (vind ik leuk) verschijnen deze berichten ook op uw eigen Facebookpagina. Zo bent u altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit uw regio! Ga naar www.facebook.com/onsstreekblad en klik op 'Vind ik leuk'.

Kinderen op ontdekkingstocht

Nieuwe single Nick en Simon

(Smart)phone communicatie

Slechts één belletje… dat was het! Mobiele gesprekken hebben een zeer belangrijke plaats in ons dagelijks leven gekregen én die belangrijkheid neemt maar toe. Op zich is het mooi dat de techniek ons verder brengt en zelfs dichter bij elkaar, want hoe dicht kun je elkaar ervaren als er één in het thuisland vertoeft en de ander van de twee in Zuid-Afrika. Maar de smartphone kent ook een nadeel - het leidt nog weleens tot onbegrepen communicatie en overlast. Vooral als slechts één telefoontje de veroorzaker wordt van communicatieve 'kortsluiting' en/of tot heel wat interactief geregel leidt. Afgelopen zondag vierde mijn dochter haar verjaardag. Met familie, kennissen en vrienden waren we bijeen om haar er aan te herinneren dat zij weer een jaartje ouder was geworden: een feestelijke bijeenkomst. Er werd van alles geserveerd – dit ter verhoging van de feestvreugde. Er waren zelfs vrienden uit het verre Friesland gekomen. Zij hadden alle tijd, de Elfstedentocht werd niet verreden. Dat klopt, want wij zaten volop in het zonnetje, en de jarige nog meer. Zelfs toen de zon onderging en iedereen het binnenverblijf opzocht, bleef het gezellig met veel gespreksstof en van onrust was geen sprake. Een doodgewone verjaardag…tja, dat zou je zeggen. Totdat dat ene mobiele telefoontje kwam. De tijd van vreugde ging over in diepe smart(phone). Mijn zoon is chef-kok en moet de laatste tijd naar een resort op een van onze Waddeneilanden om daar een helpende hand te bieden. Zo ook afgelopen week. Zijn vriendin mocht mee, maar ook zijn neefje van vier. Een hele reis. Met auto en boot. De chef werkt. Vriendin past op neefje en trakteert. Papa en mama een beetje rust, want de andere kleine logeert bij oma en opa. Via de smartphone werd de chef ervan op de hoogte gebracht dat hij de komende dagen dringend gewenst was op zijn thuisbasis – een resort in een plaats aan de kust: niet naar het Waddeneiland. Afspraken verschuiven. Neefje teleurgesteld. De chef gooide alle ingrediënten op een hoop. Mijn schoonzoon nam nog een kruidenbitter. De chef, zijn vriendin en ik ook. Proost op de smartphone communicatie Kunnen we nog onbereikbaar zijn?

Info bijeenkomst Mont Ventoux

De beklimming van de Mont Ventoux staat symbool voor de strijd tegen kanker. Aangeleverd

KATWOUDE - Huis aan het Water houdt zaterdag 9 maart een informatiebijeenkomst voor mensen die de Mont Ventoux in Frankrijk willen beklimmen. Deze zware strijd staat symbool voor de strijd tegen kanker. Voor de zesde keer alweer wil Huis aan het Water deelnemen aan de beklimming van de Mont Ventoux. Tijdens de bijeenkomst kunnen mensen geïnspireerd raken door de ervaringen en verhalen van oud deelnemers. Wat was hun drijfveer?

Tijdens deze avond krijgt men een idee hoe het is om zo'n uitdaging aan te gaan voor Huis aan het Water. Zaterdag 9 maart, 10.00 -11.30 uur, Hoogedijk 7A/7B, via info@stichtinghuisaanhetwater.nl of informeer via tel: 0299-742790.

Snert drive in Edam

EDAM - Bridgeclub Dubbel & Dwars Edam houdt zondag 24 februari 2019 de jaarlijkse snert drive bij de Burghwal aan de Achterhaven in Edam. Hoofdprijs is de enige echte wisselworst. Tevens zijn er nog een aantal andere prijzen te winnen.

Aanvang 13.30 uur. De zaal is open om 13.00 uur. Inschrijfgeld bedraagt 12 euro per paar. Meer info of aanmelden via dubbelendwarsedam@gmail.com of via Reina, tel: 06-40102159. Graag aanmelden met bondsnummer. Vrij parkeren op zondag.

Formulierenservice WonenPlus

Hulp bij papierwerk dat kan via de Formulierenservice. (Foto: Aangeleverd )

EDAM - VOLENDAM - RSWP (WonenPlus) Edam-Volendam heeft een nieuwe dienstverlening voor abonnees WonenPlus om te helpen bij het invullen (via de computer) van een formulier of het lezen van brieven. Voor alle formulieren die te maken hebben met zorg, welzijn, onderwijs, gezondheidszorg, opvoeding, inburgering en sociale activering kunt u bij de formulierenservice terecht om hier samen naar te kijken Woensdag 27 februari van 10.00 tot 11.45 uur is de formulierenservice aanwezig bij het servicepunt RSWP aan de Kielstraat 17 te Volendam. Heeft u een vraag of kunt u bijvoorbeeld een formulier niet invullen? Meld u van te voren aan bij het servicepunt op 0299-323201. Van belang voor de service is dat u in ieder geval uw DigiD code, BSN en legitimatiebewijs meeneemt.Voor aanmelden voor de formulierenservice en voor andere informatie over RSWP neem contact op met ons servicepunt 0299 323101 op werkdagen van 09.30 tot 12.00 uur.

Joi de Vivre in kerkje

Andrea Vos en Agnes Kauffman Foto aangeleverd

KWADIJK - In het kerkje van Kwadijk is op zaterdag 23 maart het programma Joi de Vivre met Andrea Vos en Agnes Kauffman. Aanvang 20.00 uur.

Cabaret, Nederlandstalig, klassiek, pop. "Als het maar leuk is", aldus het duo. Als gast treedt tenor Steven Schilp op. De avond wordt compleet gemaakt met een optreden van een mystery guest.

Kaarten

Kaarten à € 12,- zijn te bestellen door een mail te sturen naar andreavos1234@gmail.nl Een appje sturen kan ook, naar 06 15 83 58 84.

Derde themawandeling

IJszeilen vroeger. (Foto: Aangeleverd )

MONNICKENDAM – In samenwerking met de stadsgidsen van Monnickendam organiseert Stichting Promotie Waterland op zondag 3 maart de derde themawandeling van dit seizoen door Monnickendam. De rondleiding wordt gegeven in het Nederlands en is ook voor de inwoners van Waterland bijzonder interessant.

De wandeling duurt circa anderhalf uur en wordt gehouden op zondagmiddag 3 maart om 14.30 uur. De start is voor het Informatiepunt aan het Zuideinde in Monnickendam. Vooraf aanmelden is niet nodig.

De kosten voor deelname zijn slechts € 3,- per persoon, te voldoen aan de stadsgids. Alle opbrengsten van de gidsen komen ten goede aan projecten ter verbetering van de binnenstad. In het laagseizoen organiseren de Stadsgidsen van Monnickendam, in samenwerking met Stichting Promotie Waterland, verschillende themawandelingen. De vierde en laatste wandeling van dit seizoen staat gepland op zondag 28 april en heeft als thema 'Joods Monnickendam.'

Kinderen op ontdekkingstocht

Gezellig knutselen in de voorjaarsvakantie (Foto: Aangeleverd )

MONNICKENDAM - In de voorjaarsvakantie kunnen kinderen tussen de zes en twaalf jaar in Waterlandsmuseum De Speeltoren Monnickendam meedoen aan het spannende avonturenprogramma 'Dat is een sterk verhaal'. Carola Pelder van studio Wishdom neemt de kinderen woensdagmiddag 20 februari van 13.30 tot en met 15.30 uur mee op avontuur in het museum. Zo kunnen ze zelf de geheime boodschap ontdekken van Indiaan Goudveer.

Voorjaarsvakantie in De Speeltoren

Het begint met een korte vertelvoorstelling Indianenverhalen. Tijdens een nieuw avontuur in Future Island ontmoet Katinka een echte indiaan met de naam Goudveer. Hij is zijn verhaal kwijt. Katinka is nieuwsgierig en ontdekt dat indianen wel een hele eigenaardige manier hebben om elkaar verhalen te vertellen. Zij gebruiken tekens en symbolen om met elkaar te praten. Dat ontdekken de kinderen in een korte speurtocht langs de tijdelijke tentoonstelling in het museum en vinden zo de antwoorden waarmee de geheime boodschap van indiaan Goudveer ontcijferd wordt. Als de kinderen dat ontdekt hebben, is het tijd om te gaan knutselen en gaan zij een avonturenboekje maken en een eigen stempel.

Portret schilderen

Maar er is meer te doen. Dinsdag 19 en donderdag 21 februari kunnen kinderen meedoen met de workshop portretten schilderen in gouden lijst. Zij leren in kleine stapjes hoe je een mooi portret kunt tekenen en zij mogen het zelf nog inlijsten ook. Voor de echte speurneuzen tussen de zeven en twaalf jaar is er elke dag de museumspeurtocht om op te lossen. De vragen leiden de speurneuzen door het hele museum en zo vinden zij de antwoorden. Op de middagen zonder workshops kunnen de kleintjes gewoon spelen in het Ontdekhuisje, oude verkleedkleren aandoen of de verrassende combinaties van de memorykast proberen te vinden. En wie geduld heeft, kan allemaal kapotte oude potjes in elkaar zetten en van 400 jaar oude tegelscherven weer hele tegels maken.

Reserveren

Graag even reserveren voor het avonturenprogramma 'Dat is een sterk verhaal' en beide workshops, via info@despeeltoren.nl of bij de balie van het museum. Per middag kunnen twaalf kinderen aan de workshops meedoen en helaas geldt vol is vol. De activiteiten beginnen om 13.30 uur en eindigen om 15.30 uur. Voor alle activiteiten geldt de normale museumentree, alleen voor het avonturenprogramma geldt een toeslag. Waterlandsmuseum De Speeltoren is te vinden aan Noordeinde 2-4, Monnickendam. Tel: 0299-652203. Open tijdens de voorjaarsvakantie: ma van 13.00 tot 17.00 uur, di tot en met zo van 11.00 tot 17.00 uur.

Scoor een boek! Experience in bibliotheek

Met de Scoor een Boek Experience worden kinderen gestimuleerd te lezen. (Foto: Els Broers)

VOLENDAM - Vijf weken na de aftrap van het project Scoor een Boek! organiseert de Bibliotheek leuke activiteiten met de Kidsclub van FC Volendam. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 12 jaar kunnen zich gratis inschrijven voor een activiteit met de Kidsclub in de Bibliotheek Purmerend op zaterdag 9 maart of op zaterdag 16 maart in de Bibliotheek Volendam.

Het leesproject 'Scoor een Boek!' bundelt de populairste sport van de wereld met lezen. Tijdens de Scoor een Boek! experience in de Bibliotheek Purmerend en Volendam kun je mee doen met het Scoor een Boek! circuit. Dit bestaat uit: Sportieve letter estafette, de Scoor een Boekenquiz, het dribbel parcours en het reuze knikker-hol spel.
Het programma op beiden dagen; tussen 10.00 en 10.30 uur kunnen de deelnemers op de foto met Marco Tol van de FC en met Frook de mascotte van FC Volendam. Ook na afloop tussen 12.30 en 13.00 uur deelt Marco handtekeningen uit en kunnen kinderen met hem en of Frook op de foto.

Het doel is om kinderen te stimuleren om met plezier te (blijven) lezen. In 11 basisscholen in de regio doen kinderen klassikaal mee met boeken scoren. Maar ook gezinnen doen mee aan Scoor een Boek! Kinderen kunnen een gratis Scoor een Boek!-poster afhalen in de Bibliotheek Beemster, Edam, Landsmeer, Purmerend en Volendam. Is er thuis een boek of tijdschrift (voor)gelezen, dan kan er in de Bibliotheek een voetbalsticker gehaald worden die op de poster kan worden geplakt. De deelnemende kinderen maken kans op een prijzenpakket van FC Volendam voor het hele gezin. Aanmelden voor de Scoor een Boek experience via www.bibliotheekwaterland.nl/scooreenboek en de knop kaartverkoop op www.bibliotheekwaterland.nl

Nieuwe single Nick en Simon

VOLENDAM - De nieuwe single van Nick en Simon; 'Hier En Nu' is afgelopen week verschenen. De mannen schreven het nummer samen met Jaap Kwakman (3JS), die ook voor de productie tekende.

Hier en Nu is de track die het repertoire van het duo tijdens de uiteenlopende reeks liveoptredens in 2019 verder zal uitbreiden. Inspiratiebron voor het nummer was een onvergetelijk optreden tijdens het Indian Summer Festival in 2018. 20 en 21 april zullen Nick Simon samen met hun fans nieuwe onvergetelijke momenten gaan creëren tijdens twee uitverkochte Ziggo Dome shows. Voor de mensen die geen kaartje hebben weten te bemachtigen, zal er later dit jaar een reeks optredens plaatsvinden.

Informatie over de diverse optredens en ticketlinks zijn te vinden op www.nickensimon.nl.

Virtuoos vioolconcert Tim de Vries

Tim de Vries. (Foto: Aangeleverd )

BROEK IN WATERLAND - Tim de Vries speelt 10 maart het concert voor viool van Edouardo Lalo bekend als Symfonie Espagnole. Aanvang: 15.00 uur. Hij wordt begeleid door het Amstelveens Symfonieorkest dat sinds 1976 bestaat uit 35 enthousiaste leden; gevorderde amateurmusici die samen met professionals spelen. Dirigent is Rutger van Leyden.

Edouardo Lalo, schreef in 1878 zijn Symfonie Espagnole voor de Spaanse violist Pablo Sarasate in 1878 en sluit aan bij Sarasates virtuoze speelstijl. De combinatie van ritme, gepassioneerde melodieën en virtuositeit maken dit werk zeer aantrekkelijk en is een verklaring voor het succes tot op heden.

Meervoudig prijswinnaar

Tim de Vries is een Zaandammer. Hij studeert aan het conservatorium in Amsterdam, is meervoudig prijswinnaar zoals van het Prinses Christina Concours, en heeft al talrijke optredens in binnen- en buitenland gehad, waaronder met het Concertgebouworkest. U hoort de bekende symfonie in D klein van Cesar Franck die hij in Parijs in 1889 een jaar voor zijn dood voltooide. Deze symfonie is driedelig. Het terugkerende hoofdmotief is toegankelijk en makkelijk te herkennen in allerlei variaties. Een krachtige symfonie.

Afgerond met Siegfried Idyll van Richard Wagner uit 1870, een voor hem opvallend werk, kort en zeer toegankelijk. Het is een symfonisch gedicht, geschreven als verjaardagscadeau voor zijn vrouw Cosima, die pas bevallen was van hun zoon Siegfried. Je hoort het vogelmotief uit de Opera Siegfried, maar verborgen in de melodie van de hobo ook het "Schlummermotiv", het begin van een Duits slaapliedje.

Meer info

Aanvang 15.00 uur, Broekerkerk, Broek in Waterland. Entree € 15,00. (€ 7.50 t/m 18 jaar) met 1 consumptie.

Stem en spreek je uit voor water

Stem, en spreek je uit voor water (Foto: Aangeleverd )

REGIO - Iedereen van achttien jaar en ouder mag 20 maart stemmen voor een nieuw waterschapsbestuur. De 21 waterschappen zorgen voor droge voeten, schoon en voldoende water. En hoe ze dat doen, daar heb jij invloed op. Breng daarom op 20 maart jouw stem uit voor een nieuw waterschapsbestuur. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is het waterschap ten noorden van het Noordzeekanaal en op Texel, het Noorderkwartier. In dit gebied zorgt HHNK voor veilige dijken, schoon en voldoende water. Zaken die heel belangrijk zijn voor ons waterrijke, laaggelegen land.

Vanwege dit belang heffen waterschappen, dus ook HHNK, waterschapsbelasting. Belasting die niet naar algemene uitgaven gaat, maar alleen bestemd is voor waterbeheer. Daarin is Nederland uniek in de wereld. In de wet is vastgelegd dat wie belasting betaalt, stemrecht moet hebben. Daarom zijn er eens in de vier jaar waterschapsverkiezingen, waarbij een nieuw algemeen bestuur wordt gekozen. Zo heb je invloed op de manier waarop HHNK jouw waterschapsbelasting besteedt. Hoe schoon moet het oppervlaktewater zijn, hoe voorkomen we overstromingen, wateroverlast en droogte nu het klimaat verandert? Over dit soort zaken gaat het bestuur van het waterschap. Belangrijke vragen die jouw stem verdienen op 20 maart 2019.

Op wie kan ik stemmen?

Iedereen die in het Noorderkwartier woont en boven de 18 jaar is, mag stemmen voor een nieuw bestuur bij HHNK. Aan de verkiezingen doen dit jaar 9 partijen mee. Via waterschapsverkiezingen.nl vind je meer informatie, zoals alle partijen en kandidatenlijsten. Weet je nog niet op wie je gaat stemmen?

Ga dan naar de Stemhulp via hhnk.mijnstem.nl. Hier worden de verschillen tussen de partijen zichtbaar.

Lees ook